elsaa 12.01.03, 00:07 jestem ciekawa wszystkiego co wiecie na jej temat, wasze spostrzeżenia, rady, może ktoś z was jest tam na dłużej.........? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melinek Ponte Vecchio. 12.01.03, 00:56 Wiem, ze jest tam ponte vecchio - stary most. Nietypowy, bo zabudowany sklepikami i kramami. W epoce, gdy powstawal wyznawano teorie, ze im wieksze obciazenie mostu, tym stabilnijsza i wytrzymalsza jego konstrukcja. Ta teoria odcisnela rowniez swoje pietno na weneckim ponte rialto. Dawniej w karmach byly rzeznie, by krew z uboju i inne nieczystosci mogly od razu splywac do rzeki. Tego juz dzis nie uswiadczysz. Sklepiki sie przebranzowily ;)) We wszystkich sprzedaja wyroby jubilerskie. W polowie mostu jest popiersie Benvenuto Celliniego, artysty, ktory odlal z brazu Perseusza z glowa meduzy stojacego dzis na placu della Signoria. Polecam wspomnienia Celliniego Zywot wlasnsy, pasjonujaca lektura:)) Odpowiedz Link
makda Re: Ponte Vecchio. 12.01.03, 12:10 Chcialam tylko zauwazyc, ze sklepiki przebranzowil w 15. czy 16. wieku jeden z Medyceuszy, owczesnych wladcow Florencji, bo mu sie nie podobal zapach z rzeznika. A we Florencji bylam znowu niedawno i znowu sie zakochalam. Miasto przepiekne, jakies takie.. spokojne (w porownaniu z chaosem w Mediolanie, ktory mam na co dzien), eleganckie.. Do tego dodam, ze bylismy we Florencji w grudniu, nie bylo prawie wcale turystow, w Galerii Uffizi bylo pusto (zadnych kolejek, musielismy nawet czekac, az pani w kasie biletowej skonczy gadac z kolezanka, znudzona brakiem zwiedzajacych ;-)), a cale miasto bylo cudnie oswietlone przed swietami. Odpowiedz Link
lara8 Re: florencja 12.01.03, 13:34 Mieszkam wiele lat we Florencji, ale od jakiegos czasu marzę o zamieszkaniu w Mediolanie, miescie mody, nowych trendów, nowoczesnych lokali itp. We Florencji jest fascynacja wszystkim co stare (bleeee!). Meczą mnie już szare, ciężkie, stare, smutne budowle. Mówi sie nawet, ze jest miastem starych ludzi. Ładne do zwiedzenia, ale nie do życia. Ludzie żyja w starych, sypiących się kamienicach, lub kupują stare wille do remontu, mimo że mają pieniadze, nie istnieje cos takiego jak budowa własnego nowoczesnego domu, bo nigdy nie dostaniesz pozwolenia na konstrukcje. Chore!!!... Odpowiedz Link
a_tifo Re: florencja 12.01.03, 17:30 warto pojechac zobaczyc wszystko co jest do zobaczenia czyli muzea koscioly ale w okresie gdy nie ma tam za wielu turystow czyli od listopada do polowy kwietnia polecam siweta wielkanocne i msze w duomo calkiem fajna Odpowiedz Link
wierzba_m Re: florencja 25.01.03, 22:16 Bylam we Florencji tylko 1 dzien :-(( za to spedzilam go maksymalnie aktywnie. Niestety, starczylo czasu tylko na najwazniejsze zabytki i ogolny oglad miasta, nie mowiac juz o poczuciu jakiegokolwiek klimatu...poza upalem... Dlatego mam nadzieje w maju na powtorny przyjazd. Teraz staram sie na mojej uczelni w Polsce o wyjazd na stypendium do Florencji i na razie wszystko wskazuje na to ze sie uda :-)) Moze ktos z Was tam studiuje (studiowal)? Odpowiedz Link
elsaa Re: florencja 25.01.03, 23:04 to znowu ja:) napisałam ten post bo chciałam się dowiedzieć czy tylko mi odbiło. wprawdzie we florencji spędziłam prawie dwa miesiące ale już od pierwszego dnia wiedziłam, że tam wrócę. no i jadę. jestem totalnie zauroczona nastawieniem włochów do życia i tym że idąc ulicą wszyscy się do siebie uśmiechają ( jaka odmiana po smutnej Polsce). skaczę pod sufit na myśl że w tym roku prawdziwą wiosnę będę miała już w marcu... pozdrowienia. Odpowiedz Link
melinek Mi sie we Florencji nie podobalo. 25.01.03, 23:26 Wszyscy trabia jaka ta Florencja piekna. Owszem architekture ma ciekawa, zbiory sztuki w muzeach przebogate, ale mi sie tam nie podobalo. W centro storico nie ma 1 mkw zieleni. Dookola same kamienne budowle. Zaznaczam, ze nie znam innych dzielnic poza starowka. Zwykle moje pobyty trwaly nie dluzej niz 4 godziny i byly w miesiacach letnich - alta stagione. Upal niemilosierny, kamienie dookoła. Odpowiedz Link
elsaa Re: florencja 25.01.03, 23:59 florencja sama w sobie nie jest wcale taka piękna. duomo wg kmnie jest wręcz ohydne, chociaż ogólnie wszyscy się nim zachwycają. we florencji musi być jakaś magia... mieszkałam z ludźmi z różnych części świata, każdy przyjechał na 2 tygodnie a zostaliśmy na prawie 2 miesiące. poza tym każdy robi wszystko żeby tam wrócić... zainstalowali jakiś magnez chyba...;) Odpowiedz Link
melinek Re: florencja 26.01.03, 12:07 Hmmm, duomo chyba mi osobiscie sie najbardziej podobalo te trzy kolory marmuru - zielony, bialy, czerwony, zupelnie jak we wloskim sztandarze. Dobra reklama mozna wszystkich przyciagnac: kolebka renesansu, ojczynza Dantego, Pertarki, Boccaccia to robi wrazenie. Odpowiedz Link