Dodaj do ulubionych

Meravigliosa Italia

01.09.23, 23:47
Wracamy właśnie ze słonecznej (no nie do końca, były dwa dni deszczu) Italii. Nauczona zeszłorocznymi doświadczeniami jednej z forumek (baci e abbracci 😘) planowałam posiłki tak, żeby bombelki nie były głodne w ciągu dnia, ale - che sorpressa - w każdym centro storico w którym byliśmy w porze 14-18 otwarte były pizzerie z pizzą na kawałki, drobne sklepy spożywcze czy botteghe w których można było kupić panini. To co prawda nie były pełnowartościowe ciepłe posiłki ale bombelki nie narzekały i mogły zaspokoić głód.
Nie mieszkaliśmy w kurorcie, ale w przyjaznym agritutismo, które było doskonałą bazą wypadową do różnych ciekawych miejsc - i tych oczywistych jak Florencja, Piza, Siena i tych mniej oczywistych jak Lajatico, pontedera czy innych o których nie chcę pisać bo turyści zadepczą (btw, Florencja jest przereklamowana). Dla nas jedyną opcją była podróż samochodem, nie byliśmy skazani na mezzi publici i dzięki temu mogliśmy zobaczyć tak dużo.
Ceny? Dawno nie byłam na urlopie w Polsce i nie podliczałam jeszcze obecnego wyjazdu, ale myślę że zmieściliśmy się w 18 tys zł za 2 tygodnie (4 osoby, ze wszystkim - noclegi w tym tranzytowe, paliwo, winietki i opłata za brennero, parkingi, zakupy na miejscu, jedzenie w restauracjach). Uważam że ceny są zbliżone do polskich, jeżeli nie trochę niższe (z drugiej strony jakość tutejszych serów, wędlin czy owoców morza, kupionych nawet w supermarkecie jest nieporównywalna do jakości tego co można kupić w Polsce, z przewagą na rzecz Włoch).
Wracamy wypoczęci, zrelaksowani i gotowi na nowe wyzwania!

Obserwuj wątek
    • jahelena Re: Meravigliosa Italia 01.09.23, 23:53
      Przewagą big_grin
      • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 05:45
        No, są tacy którzy uważają że polskie jedzenie jest najlepsze, i jakościowo i smakowo.
        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:13
          >No, są tacy którzy uważają że polskie jedzenie jest najlepsze, i jakościowo i smakowo.

a niby czemu? I co konkretnie?
          • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:17
            Kuchnia polska nie jest nawet w pierwszej 10tce najbardziej lubianych kuchni swiata

Polskie wedliny nie sa gorsze niz niemieckie i z krajow Europy wschodniej.

Polskie sery , no sorry ale naprawde nie umywaja sie do francuskich, szwajcarskich, holenderskich, wloskich, brytyjskich.

oczywiscie polskie jedzenie nie jest wcale zle ale bez przesady
            • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:35
              princesswhitewolf napisała:

> Kuchnia polska nie jest nawet w pierwszej 10tce najbardziej lubianych kuchni sw
              > iata
              >
              > Polskie wedliny nie sa gorsze niz niemieckie i z krajow Europy wschodniej.
              >
              > Polskie sery , no sorry ale naprawde nie umywaja sie do francuskich, szwajcarsk
              > ich, holenderskich, wloskich, brytyjskich.
              >
              Oczywiście piszesz o produktach seropodobnych tak?
              Bo taki Rubin, Bursztyn, Szafir, sery korycińskie czy taki genialny ser z targu w Augustowie spokojnie mogą konkurować z tymi wymienionymi.
              • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:41
                i to sprawia ze jako calosc sery sa w Polsce porownywalne z francuskimi szwajcarskimi holenderskimi brytyjskimi? nie rozsmieszaj mnie

Koryncinski do ja w domu robie. To zwykly ser podpuszczkowy skopiowany z queso fresco, Bursztyn szafir i rubin to tez nowe sery inspirowane a nie z dluga tradycja
                • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:27
                  Śmiech to zdrowie.

A jeśli wg ciebie ser korycinski przypomina queso fresco to ja tutaj dyskusję o serach kończę.
                  • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:30
                    homohominilupus wez sie nie osmieszaj. Masz zerowe pojecie o robieniu sera.

Tu masz przepis. to jest dokladnie to samo
                    youtu.be/xxT1Okh3sp0?feature=shared
                    • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:05
                      Nie wiedziałam że jeśli ktoś wlasnorecznie nie produkuje serów to jest to powód do śmiechu.
                      Ale, jak już wspomniałam wyżej, śmiech to zdrowie więc sobie nie żałuj.

Queso fresco i ser korycinski są białe i to jest jedyne podobieństwo. Mówię z perspektywy osoby jedzącej ser oczywiście gdybyś miała znów zaśmiewać się do łez.

Nie odpowiadają mi agresywne tony w jakie w tej dyskusji uderzasz tylko dlatego że mam.inne zdanie więc EOT.
                      • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:10
                        osmieszasz sie bo nie wiesz ze queso fresco to dokladnie koryncinski

>Queso fresco i ser korycinski są białe i to jest jedyne podobieństwo.

laskawie kliknij na link jaki zalaczylam. Dokladnie tak samo sie robi.

Upierasz sie a nigdy nie robiles koryncinskiego. Potrzebne mleko, podpuszczka i na koncu sol. Robilam 100 razy. Wystarczy poszukac w historii tego forum.
                        Moge ci znalezc tysiac linkow w ktorym pisza ze koryncinski to queso fresco

• panna.nasturcja Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 10:26
                          Nie ma czegoś takiego jak ser korynciński. Robisz ten sam bląd w każdym wpisie i już w kolejnym wątku, woęc to ewidentnie nie literówka. Nawet nie wiesz jak się nazywa to, o co się kłócisz. Czyli jak zwykle.
                          • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 11:30
                            Ona tam wstawiła video jak się robi ser a la korycinski. To pewnie coś jak polski odpowiednik parmezanu- parmeser 😃
                          • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 12:55
                            Dzizas, a ja dopiero teraz zobaczyłam że ona tak pisze, wciąż czytałam prawidłowo, a właściwie moj mozg odczytywał 🤯
            • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 13:56

> Polskie sery , no sorry ale naprawde nie umywaja sie do francuskich, szwajcarsk
              > ich, holenderskich, wloskich, brytyjskich.

A niby dlaczego? Mamy świetne twarogi z którymi żadne włoskie wynalazki nie mogą się równać - ani burrata ani mozarella.

Żółte sery tez umiemy robić.

Pleśniowe.

Wędzone.

To wszystko to zabawa z mlekiem. W Polsce krów i mleka dużo. Kóz i owiec również.

Jeszcze Francja czy Szwajcaria slyna z serow.
              Ale gdzie jest niby przewaga serów brytyjskich nad polskimi?
              • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:08
                >
                A niby dlaczego? Mamy świetne twarogi z którymi żadne włoskie wynalazki nie mogą się równać - ani burrata ani mozarella.

Twarog nie jest zjawiskiem charakterystycznym tylko dla Polski ale calej Europy wschodniej to raz, Dwa w innych krajach masz Quark i Cottage cheese ktory jest bardzo podobny. Trzy to popularnosc mozarelli i buratty jest o niebo wieksza niz twarogu jaki praktycznie jest nieznany i poza ludnoscia Europy wschodniej nikt go specjalnie nie kupuje. Szybciej kupia Fete niz Twarog

>Ale gdzie jest niby przewaga serów brytyjskich nad polskimi?

nie jadles cheddarow czy somerset camembert czy stilton? caly swiat zna je i jada i sa eksportowane do roznych krajow, sprzedawane w najbardziej luksusowych delikatesow a polskie tylko w polskich sklepach i polskich polkach w supermarketach w UK gdzie mieszka sporo Polakow,

>Żółte sery tez umiemy robić.
                Gumiaki na jedno kopyto podchodzace pod holenderska Goude Jalsberg ale nie do konca.

>Pleśniowe.
                Nowszy wynalazek w Polsce a nie tradycja jak Roquefort czy Stilton czy Gorgonzola

>Wędzone.
                Sa i w Niemczech i byly od zawsze
                • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:39
                  Dziewulo, przejdź się na dowolny bazar w Polsce, zwłaszcza w regionach, gdzie hoduje się dużo bydła. Się zdziwisz się. Że nie są eksportowane? No nie są, bo małych producentów na to nie stać, najwyżej na pojedyncze zamówienia. O wyrastających jak grzyby po deszczu serowarniach już nie wspomnę. Uwielbiam polskie sery i uważam, że jakością absolutnie nie odstają od zachodnich. I uważaj, produkujemy też wina!
                  • homohominilupus Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:47
                    Nieważne, jeśli nie mamy tysiącletniej tradycji serowarskiej czy winiarskiej to z czym do ludzi. Nie mamy szans z takim stiltonem.

Princess trochę leci najmą. Poza tym wykazywać się ignorancją i brnąć w zaparte to trochę głupio...
                    • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:50
                      >Princess trochę leci najmą. Poza tym wykazywać się ignorancją i brnąć w zaparte to trochę głupio...

ok. Poddaje sie.

Polska kuchnia jest lepsza od wloskiej i dlatego polskie restaruracje sa bardziej popularne od wloskich
                      Polskie sery sa lepsze od wloskich i francuskich dlatego na calym swiecie ludzie sie zazeraja twarogiem i serem koryncinskim a zamowienia w Polsce ida w miliardach i do luksusowych delikatesow
                      Polskie wina sa lepsze od wloskich i francuskich

Ja spadam bo to rozmowy o jakiejs innej planecie.
                      • bergamotka77 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:12
                        Nie czytałam wątku ale włoska kuchnia jest lepsza od polskiej. Jest obłędna a Włosi wkładają w gotowanie serce i duszę. Nigdzie tak dobrze nie jadłam, choć kraj w ktorym jestem obecnie też ma dobrą kuchnię. Ale rodzinnie uznaliśmy, że włoska najlepsza. Do tego stosunek ceny do jakości doskonały.
                        • bombelek1 Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 09:49
                          We włoskiej kuchni są rzeczy pyszne, ale flaków na słodko to.. Fuj.
                          Dzik podobno dobry, nie jadłam.
                          Konina..
                          Królik.
                          Dobre są te najbardziej znane, a te codzienne, diametralnie różne w zaleznosci od regionu, to niekoniecznie. W tym roku..
                          Lasania z owocami morza, hmm coś fantastycznego.
                          Makaron, coś na p, jak spaghetti długi, ale inny, z truflami.
                          Dobre było
                          • bombelek1 Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 09:51
                            Te codzienne dania diametralnie różne w zaleznosci od regionu to niekoniecznie, miało być.
                  • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:48
                    zapewniam ze jesli cos jest szalenczo smacznego to z malego producenta szybko sie robi wielkim producentem bo jest popyt. Naprawde jak cos ludzie lubia to kupia na calym swiecie a jakos nie bardzo ma to miejsce.

Poza tym porownywanie jakosci powszechnie dostepnej zywnosci z ta z bazarkow i prywatnych producentow ma taki sens jak porownywanie polskiej prywatnej opieki medycznej z panstwowa w UK. Jablka i gruszki,

Moze lepiej porownac ta z polskich bazarkow z takimi samymi artisanal serami we Wloszech czy we Francji czy nawet cheddarami w UK. Tez sa.

Nie no prosze cie wina polskie porownywac z wloskimi czy francuskimi...< facepalm>

Brytyjskie rose wygrywa nagrody swiatowe ale nie ludzmy sie ze brytyjskie wino albo polskie jest lepsze niz ze starych winnic wloskich
                    • nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:06

> zapewniam ze jesli cos jest szalenczo smacznego to z malego producenta szybko s
                      > ie robi wielkim producentem bo jest popyt. Naprawde jak cos ludzie lubia to kup
                      > ia na calym swiecie a jakos nie bardzo ma to miejsce.
                      >
                      boże co za brednie. Kobieto daj sobie coś powiedzieć, nie mieszkasz w PL, nie masz
                      dostępu do regionalnych produktów, np. do bogatej oferty świeżych wyrobów serów niedojrzewających produkowanych z mleka koziego czy owczego. To są małe gospodarstwo i hodowle, często
                      ekologiczne, z tego się nie da pstryknąć i zrobić wielkiego producenta i nikt o tym zresztą nie marzy. Produkt oferowany jest lokalne i jego sprzedaż całkowicie zaspakaja codzienne potrzeby, a takie gospodarstwo jest sposobem na życie. Z dala od zgiełku miasta i wielkiego handlu. I to jest właśnie najczęściej niezwykłość tych produktów, wykonywanych z pasji i zaangażowania przez samym właścicieli a nie produkowanych taśmowo. I jeszcze raz podkreślam, nie twierdzę, że są najlepsze na świecie, to ty głównie dostajesz tu szału że ktoś śmie twierdzić że polskie wyroby mogą być i są bardzo dobrej jakości i smaku.
                    • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:37
                      Wiesz co, często chodzę na blind tastings, gdzie degustuje się wina polskie i zagraniczne. Zdziwiłabyś się, jak wielu ludzi robi wielkie oczy, gdy sommelier odkrywa etykietkę...
                      No, ale po co tłumaczyć, wiesz lepiej przecież. Jak zawsze.
                      • rozalia234 Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 10:24
                        Napiszesz gdzie chodzisz na taki tasting. Chętnie bym się wybrała, a jakoś nie widziałam takich wydarzeń.
                • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:12
                  Jem czeddar często i nic specjalnego
                  • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:14
                    to po co kupujesz jak nic specjalnego?
                  • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:47
                    Najlepszy na świecie biały ser to polski twaróg czy po prostu ser biały
                    • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:54
                      To po co często kupujesz cheddar?
                • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 00:08

> bardzo podobny. Trzy to popularnosc mozarelli i buratty jest o niebo wieksza n
                  > iz twarogu jaki praktycznie jest nieznany i poza ludnoscia Europy wschodniej ni
                  > kt go specjalnie nie kupuje. Szybciej kupia Fete niz Twarog

Ale jest lepszy od mozarelli, buratty, ricotty i innych włoskich wynalazków. Lepszy w smaku.
                  Z żadnego z tych wynalazków nie zrobisz czegoś lepszego od twarożku ze śmietaną, rzodkiewką, szczypiorkiem.
                  • geez_louise Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 00:29
                    Jak ktoś kulinarnie zatrzymał się w przedszkolu w latach 80-tych… 🤣
                    • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 10:41
                      Jakoś pizza albo spaghetti są bardzo prostym daniem a Włochy zrobiły z tego swój symbol, dumę narodową i nikt się nie śmieje. Jeśli mamy świetne danie które smakuje rewelacyjnie, to dlaczego się z tego wyśmiewasz jak "przedszkole z lat 80-tych"/

Przy okazji: istnieje coś takiego jak INEU - instytut narodowy włoskiego espresso.
                  • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 06:33
                    Oł ryli? Hold my beer 😈
            • emateczka Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:54
              Nie samym serem człowiek żyje, Princessa.
              Polskie warzywa i owoce za to są takie, że francuskie, szwajcarskie, holenderskie i (zwlaszcza) brytyjskie mogą im buty czyścić.

O włoskich się nie będę wypowiadać, bo nie jadłam, ale przypuszczam, że mogą być pyszne, jesli dojrzewają na prawdziwym słońcu wink

Dla mnie ser jest dodatkiem do potraw, zaś warzywa głównym składnikiem. Więc jeśli mam wybierac po jedzeniu, to... Zero wątpliwości.
              • chatgris01 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 23:02
                emateczka napisała:

> Polskie warzywa i owoce za to są takie, że francuskie, (...) mogą im buty czyścić.

Nie zgodzę się, najwyraźniej nie miałaś okazji spróbować dobrych francuskich warzyw i owoców (w dodatku francuskie owoce są większe i słodsze, wychodzi różnica w nasłonecznieniu, najbardziej widoczna przy mirabelkach).
                • emateczka Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 13:04
                  Dobra, cofam to co napisałam o francuskich owocach z południa smile
                  • chatgris01 Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 13:07
                    Już koło Lyonu owoce takie są smile

Ale polskie wiśnie lepsze (we Francji rosna tylko na północnym wschodzie, i w sprzedaży jest dużo importowanych z Polski).
                    • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 13:45
                      A jabłka które lepsze: polskie czy francuskie?
            • nikki30 Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 11:48
              >Polskie sery , no sorry ale naprawde nie umywaja sie do francuskich, szwajcarskich, holenderskich, >wloskich, brytyjskich.

No patrz pani... a taki bundz, gołka, i redykołka (założę się, że tych serów nawet nie kosztowałaś) według najnowszego rankingu na Taste Atlas są zaliczane do najlepszych 50 serów na świecie...
              Faktycznie nie mamy co jeśćbig_grin
            • alina460 Re: Meravigliosa Italia 04.09.23, 16:15
              Dla mnie najlepszy jest polski chleb, twaróg i wędliny. Nigdzie nie spotkałam równie dobrych.
          • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:21

> >No, są tacy którzy uważają że polskie jedzenie jest najlepsze, i jakościow
            > o i smakowo.
            >
            > a niby czemu? I co konkretnie?
            Obstawiam kluski, pierogi i gołąbki oraz bób z makaronem 🤭
            • szarmszejk123 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:25
              No co jak co, ale od pierogów to się proszę odstosunkowac!
              • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 13:39
                A idź… nie ogarniam fenomenu. Jem raz w roku w wigilie.
            • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:43
              przeciez kluski sa we wszystkich krajach od niemiec przez wszystkie na wschodzie slowianskie

Pierogi sa na calym wschodzie od polski

Golabki pochodza z Azji srodkowej i tam tez to jest
              • nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:24

> przeciez kluski sa we wszystkich krajach od niemiec przez wszystkie na wschodzi
                > e slowianskie
                >
                > Pierogi sa na calym wschodzie od polski
                >
                > Golabki pochodza z Azji srodkowej i tam tez to jest

popełniasz typowy błąd zakładający, że jakaś kuchnia to potrawy
                wymyślone wyłącznie w konkretnym miejscu i tylko tam dostępne.
                Tymczasem tradycyjna kuchnia polska
                to także tygiel różnorodnych wpływów kuchni z innych krajów zaadaptowanych i przeniesionych na grunt
                polski, jak i polskich kuchni regionalnych z całych ich bogactwem smaków.
                • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:33
                  Ale coz odkrywczego w tym, ze kuchnie sie przenikaja? I gdzie moj blad niby?

To nie czyni przasnej polskiej kuchni porównywalna z francuska czy wloska. Nie ma co sie oszukiwac.
                  I tak, angielska rodzima kuchnia nie jest lepsza od francuskiej czy wloskiej.

Kazdy kraj ma tygiel roznorodnych wplywowi bogactwo a nie tylko polska.
                  To nie jest tak ze restauracje polskie na zachodzie pekaja w szwach od ludzi. Najczesciej tam chodza Polacy i zaciagaja nie polskich znajomych
                  • nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:53

> Ale coz odkrywczego w tym, ze kuchnie sie przenikaja? I gdzie moj blad niby?

nic odkrywczego, piszesz przecież w odpowiedzi na stwierdzenie forumki o pierogach
                    czy gołąbkach "przeciez kluski sa we wszystkich krajach..." czy "Golabki pochodza z Azji srodkowej"
                    co przecież wcale nie znaczy że wszędzie są takie same i tak samo smakują.

>
                    > To nie czyni przasnej polskiej kuchni porównywalna z francuska czy wloska. Nie
                    > ma co sie oszukiwac.
                    > I tak, angielska rodzima kuchnia nie jest lepsza od francuskiej czy wloskiej.

nie wiem co rozumiesz przez przaśną kuchnię i zdaje się, że sama w tym wątku zaczęłaś
                    pisać o kuchni polskiej, w wątku założycielskim mowa była wprost o produktach nie o kuchni włoskiej, która
                    oczywiście że jest inna od polskiej, przecież to dwa odmienne kraje z inną historią, położeniem
                    geograficznym i strefą klimatyczną.
                    • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:07
                      >co przecież wcale nie znaczy że wszędzie są takie same i tak samo smakują.

nie smakuja tak samo, ale nie oznacza to ze polska kuchnia jest niebywala, odkrywcza i wszyscy wala do polskich restauracji jak do francuskich czy wloskich. Odrobine powagi.

Polska kuchnia nie jest gorsza ani lepsza od rosyjskiej, ukrainskiej czy niemieckiej

>w wątku założycielskim mowa była wprost o produktach

i pisalam o produktach wyzej etz. Nie wiem co lepszego w produktach polskich niz w niemieckich wedlinach czy francuskich serach

• nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:31

> nie smakuja tak samo, ale nie oznacza to ze polska kuchnia jest niebywala, odkr
                        > ywcza i wszyscy wala do polskich restauracji jak do francuskich czy wloskich. O
                        > drobine powagi.

ktoś prócz ciebie twierdzi że polska kuchnia jest niebywała a wszyscy walą do polskich restauracji? Coś się z tobą
                        złego dzieje, nie wiem, nie kojarzysz tego o czym mowa, bo sama ustawiasz chochoła i w niego walisz, w większości wątków.

• szarmszejk123 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:38
                          Nic się z nią nie dzieje, przecież ona zawsze snuje te wywody z doopy i kłóci się z własnymi tezami.
                          • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:13
                            o kolejna co wpada w watek i nie czyta poprzednich i nie wie o co chodzi ale princess na pewno nie ma racji lol

Polecam przeczytac wypowiedzi wyzej miedzy 01.09.23, 23:53 do 02.09.23, 10:35 by sie zorientowac o czym wlasciwie jest mowa a nie wpadac i od czapy " no ona musi nie miec racji z zalozenia"
                        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:10
                          >ktoś prócz ciebie twierdzi że polska kuchnia jest niebywała a wszyscy walą do polskich restauracji? Coś się z tobą

moze przeczytaj zawsze o czym jest dana odnoga watku i o czym pisali wyzej. To raczej ty wchodzisz i zaczynasz rozmowe tak jakbys popierala przedmowce twierdzacego ze polska kuchnia jest najlepsza na swiecie, lepsza od wloskiej, a jak przychodzi co do czego to dziwisz sie wlasciwie o czym mowie i o co chodzi i ze nikt tak nie twierdzi. Czytaj Pani calosc
                  • ggrr.ruu Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:20
                    Pęka w szwach McDonald's co nie oznacza że to wybitna kuchnia.
                    • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:34
                      dokladnie

ranking najpopularniejszych kuchni swiata. Wlochy zajmuja 1 miejsce. No oczywiscie ze ludzie wala na pizze i makarony. Polski czy angielskiej kuchni nie ma nawet w pierwszej 10tce i zapewne 20stce

edition.cnn.com/travel/article/world-best-food-cultures/index.html
                      • memphis90 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:03
                        A tu ranking zup..
                        • memphis90 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:10
                          A tu Polska na 14 miejscu w rankingu najlepszych kuchni świata, wiec chyba nie mamy się czego wstydzić…
                        • bombelek1 Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 09:53
                          Żurek, tak, zawsze wszyscy chińczycy chcą żurek w chlebie i pierogi 😁
                  • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:32
                    Wiesz, tradycyjna włoska czy - uważaj - francuska też jest przaśna. Francuzi nie jadają na co dzień foie gras, ślimaczki sprowadzają na potrzeby turystów, bo to oni głównie je jedzą. Włoska pasta to było biedajedzenie.
                    A polska kuchnia ogromnie się zmieniła przez ostatnie dekady. To już nie jest miska z kaszą, zalewajka czy niesławny na forum rosół na kościach. Nie wiem, skąd czerpiesz o niej wiedzę, ale powinnaś ją wzbogacić.
                    • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:36
                      moze odniose cie do przyczyny tego watku. Ktos nazwal najlepsza na swiecie i lepsza od Wloskiej. Raczylam sie niezgodzic. To chyba kogos indywidualny gust bo w realu
                      Polska kuchnia jest nawet w pierwszej 10tce ani 20stce najpopularniejszych kuchni swiata. I nie ma co plakac. Angielska tez nie jest
                      • ggrr.ruu Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:37
                        Najpopularniejszy i najlepszy to nie to samo
                        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:44
                          w kwestii smaku tak. Sadzisz ze pizzerie powstaja bo ludzie nie lubia wloskiej kuchni? Albo nie wala oknami i drzwiami do polskich restauracji bo nie znaja? W UK polskie jedzenie nie jest tajemnica.

Po prostu wiekszosc niekoniecznie jest milosnikiem naszych kapust i pierogow.

Ja nie twierdze ze polska kuchnia jest kiepska. Absolutnie nie. Ale tez nie da sie jej porownac z innymi bardziej popularnymi jak wloska, francuska, chinska, tajska, meksykanska, grecka itd
                          • nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:09

> w kwestii smaku tak. Sadzisz ze pizzerie powstaja bo ludzie nie lubia wloskiej
                            > kuchni?

W większości polskie pizze a włoskie to jak niebo a ziemia. Podobnie jak makarony. W PL ludzie lubią
                            włoską kuchnię pod warunkiem że smakuje jak polska.
                        • ggrr.ruu Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:16
                          Z tego wniosek że najlepsza kuchnia to hotdogi na stacjach benzynowych bo pewnie najwięcej ich się sprzedaje
                      • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:44
                        Bo są ludzie, którzy naprawdę tak uważają. Ja na przykład uważam, że sushi jest totalnie przereklamowane. Kwestia gustu. Tego rodzaju rankingi są bez sensu, to jak próba wydania trwałego osądu, czy Winiary jest lepszy od Kieleckiego. Ludziom smakują naprawdę różne rzeczy. Gdybym ja miała stworzyć swój ranking, na pierwszym miejscu postawiłabym kuchnię hiszpańską, a na drugim gruzińską. Tylko że to mój własny, osobisty osąd.
                        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:54
                          ale nie chodzi o to co uwaza jakas tam pojedyncza osoba bo jak wiadomo dyskusja o gustach indywidualnych nie ma sensu. Ja nie lubie hinduskiej kuchni ale nie znaczy ze nie jest to popularna kuchnia za ktora ludzie szaleja.

Rankingi maja odzwierciedlenie w ilosci restauracji danego kraju na swiecie: wiecej jest pizzeri czy polskich restauracji? zadaj sobie to pytanie
                          Rankingi maja odzwierciedlenie w ilosci pozeranej mozarelli na swiecie w porownaniu do twarogu

w moim, indywidualnej rankingu nie byloby wloskiej bo ja nie jadam bialej pszenicy, a pizzej ja n a spodzie kalafiorowym ale jestem w stanie sie oderwac od wlasnego ogrodka i nie tworzyc histori pt polska kuchnia jest najlepsza na swiecie a hinduska wcale. Bo w realu tak nie jest

Czasem mam wrazenie ze tlumacze cos jak mojemu 10 latkowi ktory teraz uczy sie odrozniac wlasne poglady od powszechnych. Taki etap
      • suki-z-godzin Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:52
        Wiedzialam, ze stavros sie pierszwy przyleci zesłać.
        • jahelena Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:15
          Napisz to po polsku, chłopie smile
    • zielonazaba9999 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 00:03
      Offtop: masz ślicznusi nick... musiałam to napisać.
    • simply_z Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 00:12
      Florencja nie jest przereklamowana.
      • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 00:20
        No wiesz... Jak pojechaliby tam ci z Królowie Zycia czy jak sie zowie ten program o Januszu i Grazynie tez by to powiedzieli. Nie kazdy doceni renesans, ufizzich, Michaelangelo itd
        • bombelek1 Re: Meravigliosa Italia 03.09.23, 09:59
          Ależ doceniam, ale miasto mi się nie podobało. Wolę atmosferę Rzymu. I myślę, że o to autorce chodziło.
          Na sztuce się znam, mogę obejrzeć i podziwiać, ale wiem tyle, ile przewodnik powie.
          Jakieś ciekawostki czytam w przewodnikach. Ale nie jestem znawcą, i nie pasjonuje mnie to.
          Mogę?
          Mam inne zainteresowania.
          Mam wrażenie że twoja opinia to czyste januszostwo, jesteś ekspertem od wszystkiego 😁
      • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 05:38
        Dla mnie jest. Wolę mniejsze miasta, miejscowości, bez dzikich tłumów. Kiedyś pojadę tam w innym terminie, może zmienię zdanie. W Rzymie byłam w listopadzie i to był strzał w 10.
        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:11

tlum to nie jest cos co jest czescia miasta.To zmienna.

przyznaj sie ze masz zerowe zainteresowanie sztuka
          • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:57
            Przyznaję. Brzydzi mnie renesans, barok, nie mogę również patrzeć na sztukę współczesną, o impresjonistami nawet nie wspominam.
            • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:09
              szczerosc jest w cenie lol
            • al_sahra Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:32
              filutek.von.glutek napisał:

> Przyznaję. Brzydzi mnie renesans, barok, nie mogę również patrzeć na sztukę wsp
              > ółczesną, o impresjonistami nawet nie wspominam.

Filutku, podobasz mi się (chociaż nie zgadzam się w kwestii Florencji).
              • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:30
                no, fajna jest filutek. Ma poczucie humoru
                • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:46
                  Borze szumiący, ematka mnie zaakceptowała ❤️
            • taje Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:50
              Powiedz, że przynajmniej prerafaelitów lubisz, pls!
              • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:02
                Przykro mi, niestety nie. Jedyna sztuka jaką lubię to sztuka mięsa 😈
                • taje Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 21:39
                  Sztukę mięsa to i ja lubię. A i w sztuce mięso się znajdzie smile (wegetarian upraszam o wybaczenie).
    • naturella Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 06:09
      Byłam we wszystkich tych miejscach, o których piszesz, Toskania jest moją wielką miłością. W Lajatico mieszkałam kiedyś tydzień, ja się wynudziłam potężnie, bo lubię działanie na wakacjach (wymyślałam więc sobie codzienne wycieczki do Teatro del Silenzio od rana), ale mój mąż był zachwycony. Siedział na piazza, pił kawę, czytał książkę, gapił się na ludzi, słuchał ich rozmów i chłonął atmosferę. Na szczęście po koncercie, na który przyjechaliśmy przyszedł czas na zmianę miejsca i przenieśliśmy się do Pizy. Co do Toskanii, jak ktoś się tam wybiera to polecam zahaczyć o sąsiednią Ligurię. Kompletnie inny klimat, ale równie piękna (i morze ładniejsze, nie Bałtyk, jak w Toskanii, ale lazurowa, przejrzysta woda). Tęsknię za Włochami, jeździliśmy kiedyś co roku, a od 2020 nie byliśmy uncertain
      • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 06:28
        O Ligurii myśleliśmy, ale Toskania ciągnie jak magnes. Może w przyszłym roku?
        Dla mnie niesamowite jest że odjeżdżasz kilka km z głównej drogi i w zasadzie zawsze trafiasz do wiosek/miasteczek w których jest coś ciekawego do zobaczenia.
        Żałuję że nie dotarliśmy do Lucignano.
      • astomi25 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:05
        W Follonice jest piekna przejrzysta, lazurowa woda.
        A Follonica to chyba Toskania?
        • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:12
          Tam też nie dotarliśmy. Nie da się zobaczyć wszystkiego przez 2 tygodnie 🙁
        • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:16
          Nad morzem byliśmy tylko w Marina di Bibbone, więc bez szału. Ostatni tydzień sierpnia, ludzi bardzo mało - byliśmy na plaży przy ostatnim chyba zejściu, ale przeszliśmy się trochę w stronę Ceciny i tłumów nie było.
          • szarmszejk123 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:31
            Po Ferragosto za zwyczaj się znacznie przerzedza.
          • grey_delphinum Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:31
            Tak, Liguria z Cinque Terre. Cudo!

• filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:33
              Cinque Terre też odwiedziliśmy, ale w Ligurii nic poza tym.
      • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 08:47
        O! Dobrze, ze ktoś wspomniał. Do Toskanii zraził mnie właśnie ten „Bałtyk”. Na zwiedzanie i jedzenie - fajnie. Na plażing niestety nie.
        • astomi25 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 09:15
          Zalezy gdzie.
    • bazia_morska Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 07:36
      Zazdroszczę, bardzo lubię Włochy.
    • primula.alpicola Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 08:05
      Zazdroszczę, ja już tęsknię.
      W stosunku do Bella Italia jestem (prawie) bezkrytyczna.
      Dobra, a teraz powtórzę parę czasowników, bo może los coś wymyśli żebym.tam mogła zamieszkać pewnego dnia.
    • marta.graca Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 08:07
      Właśnie zaczynam 2 tygodnie w Toskanii ❤️
    • alba27 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 09:36
      Sorpresa nie sorpressa😉
      • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:05
        Chciałam błysnąć i nie wyszło 😁
        • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:15
          twoje poczucie humoru i dystans do siebie zaczyna mnie przekonywac smile
    • suki-z-godzin Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 10:25
      > Wracamy właśnie ze słonecznej

brzmisz jak berga, która strasznie chciała napisać o swoich wakacjach, ale nie chce być rozpoznana, więc udaje, że naśladuje bergę 🤣🤣🤣🤡
      • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:00
        😁
      • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:34
        A to ona się nie zraziła śmiertelnie do Włoch po tym, jak musiała 20 minut iść pieszo do otwartej po południu restauracji?...
    • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 11:55
      U mnie nadal dolce farniente. Jestem na wyspach i może dlatego jest drożej. Wczoraj rzuciłam okiem na ceny benzyny i trochę się zdziwiłam, 2,34€/l. Drożej niż w Brukseli 😂
      Kolacja w restauracji dla dwóch osób, primi, secondi, wino, woda trzeba liczyć około 100€.
      Jest pięknie, ale ceny na pewno nie niższe niż w innych wakacyjnych miejscach.
      • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:21
        na jakich wyspach?
        • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:29
          Eolskich. A na zdjęciu Stromboli. Fascynujące miejsce.
          • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:29
            pieknie
          • nika_1985 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:12
            Isole Eolie..nic dziwnego,że beznyna tam droga.
      • filutek.von.glutek Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:31
        Benzyna ok. 2 euro (self). Najdroższa kolacja dla 4 osób w Montescudaio - 140 euro (antipasti, primi albo secondi - ja nie jestem w stanie zjeść i primo i secondo / picie dla bombelkow, wino, 2 desery i coperto). Pizza dla 4 osób z piciem i coperto 60-70 euro.
        • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:18
          No to na południu jest drożej. W widelkach, o których piszesz się nie zmiescisz, ale pewnie to też zależy od tego co zamawiasz. Coperto zdarza się i nawet 5€ od osoby.
    • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:07
      Congratulationo con vacanza superiore! Cio ragazzi! Sono in poco Italiano! wink
    • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:26
      filutek.von.glutek napisał:
      > Uważam że ceny są zbliżone do polskich

W lipcu spędziliśmy sporo czasu w Ligurii i stwierdzam, że wszystko - może poza paliwem (ale to też nieznacznie droższe) - bylo tańsze niż w Polsce.
      Co więcej, później na cote d'azur, w restauracjach zostawialiśmy o połowę mniej kasy niż w przeciętnej warszawskiej restauracji.
      Tak że tak.
      • bywalec.hoteli Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 12:28
        No nie wiem. Za 5 osób w Polsce w wakacje za obiad zostawialiśmy koło 200 zł plus napiwek - jedzenie plus napoje i alko. W Italii starczy 40-50 euro? Raczej nie.
        • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 13:52
          Ten obiad to były zapiekanki? Trzy dni temu w mocno sredniawej restauracji na obrzeżach Poznania zapłaciliśmy 250 zł za dwa Dania główne, jedna przystawkę i dwie herbaty. Poznań jest chyba najdroższym gastronomicznie miastem (No może Kraków dorównuje) w Europie.
          Byłam w tym roku na lazurowym, na Cyprze i na poludniu Hiszpanii. Wszędzie było taniej.
          Ceny nad Bałtykiem przestały mnie zaskakiwać, bo są identyczne jak w cholernym Poznaniu.
          Ale za 200 zł nie widzę szans na posiłek dla 5 osób z napojami. Wychodzi 40 zł / osobę. Minimum 8 zł to napój.
          Warszawa jest zdecydowanie tańsza niż Poz. Nawet jeśli patrzymy na knajpy z wyższej polki.
          • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:22
            Na Lazurowym wybrzeżu taniej niż w Polsce? Nie wierzę. Chyba że porownujesz bar z fast-foodem na południu Francji z elegancką knajpa w Warszawie.
            • princesswhitewolf Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 14:40
              Socca ok Eur 4 na ulicy a glowne danie w sredniej restauracji 15-20 euro w zaleznosci co.

Polskich cen nie znam bo dawno nie bylam
              • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:15
                Dokładnie.
            • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 15:20
              Wystarczy wejść na strony porównywalnych półkowo restauracji i porównać ceny. Poczynając od barów przy plaży (w pl i w zagranicznych kurortach) przez tawerny / bistra, na restauracjach kończąc. W Berlinie za steki w typowej sterowniki zapłaciliśmy na Kudam mniej niż w centrum POZ.
            • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 16:36
              beaucouptrop napisała:

> Na Lazurowym wybrzeżu taniej niż w Polsce? Nie wierzę. Chyba że porownujesz bar
              > z fast-foodem na południu Francji z elegancką knajpa w Warszawie.
              Nie musiszwink. I porównuje zwyklą restaurację, typu Braserie la Piazza ( i kilka innych, nazw nie pomnę) w porcie w Cannes z przeciętnymi restauracjami przy popularnej ulicy w mojej rodzinnej dzielnicy. W la piazzy makaron z białymi małżami kosztuje 16 euro, pizze i przekąski zaczynaja sie od 10. Karafka wina domowego 0.5 l kosztuje sześć euro.
              Przekąski na plaży w niebieskich kioskach przy pałacu festiwalowym w Cannes (kanapki, panini, wrapy, crepres) kosztuja od 4.5 do 6 euro. Takich cen nad polskim morzem nie uswiadczysz. Podobnie jest w San Tropez, w Nicei nawet taniej i lepszy wybór.
              • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 16:57
                Jestem teraz we Włoszech i w knajpach nie ma pizzy za 10€. Bardzo dawno nie byłam nad polskim morzem, ale trudno mi uwierzyć, że Nicea lub St. Tropez są tańsze od powiedzmy Międzyzdrojów. No ale może się mylę.
                • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 17:15
                  beaucouptrop napisała:

> Jestem teraz we Włoszech i w knajpach nie ma pizzy za 10€.

Nie rozumiem tego zdania, bo jest tańsza?
                  Tak, w mojej ulubionej restauracji Vesuvio w Savonie pizza jest po 6 euro, spaghetti alle cozze( albo vongole) 13.
                  • beaucouptrop Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:32
                    Ceny startują bodajże od 12€. Wieczorem mogę sprawdzić. 6€ to cena z tego roku?
                    • arista80 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:49
                      Wszystko zalezy od miejsca. W typowo turystycznej miejscowosci rzeczywiscie cent startuja mniej wiecej od 12 euro. Mala pizzeria niedaleko mnie ma ceny na poziomie 7-8 euro., Tyle ze to jest Nie jest turystyczne miejsce I chodza do niejbe zasadzie tylko mieszkancy.
                    • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:50
                      Tak, z lipca tego roku. Przycięłam zdjecie z popularnej i obleganej restauracji z widokiem na marinię, z cenami na papierowym obrusie. Sorry za plamy z oliwy.
              • nenia1 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 17:36
                koko8 napisała:

> Nie musiszwink. I porównuje zwyklą restaurację, typu Braserie la Piazza ( i kilk
                > a innych, nazw nie pomnę) w porcie w Cannes z przeciętnymi restauracjami przy p
                > opularnej ulicy w mojej rodzinnej dzielnicy. W la piazzy makaron z białymi małż
                > ami kosztuje 16 euro, pizze i przekąski zaczynaja sie od 10. Karafka wina domow
                > ego 0.5 l kosztuje sześć euro.

pizza to we Włoszech najtańsze jedzenie, pomijając już fakt, że polskie pizze i makarony
                mają na ogół znacznie bogatszy skład, bo w Polsce je się jednak inaczej. Porównaj sobie
                ceny czegoś lepszego niż zwykła pizza i domowe najtańsze wino.
                • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 17:47
                  Tu akurat pisalam o Francji. Co lepszego masz na mysli? Garnek małży kosztuje we francuskich nadmorskich miejscowościach przeciętnie 12 euro. Przypomnij ile w Polsce?
                  • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 17:50
                    Naprawdę chcesz porównywac ceny małzy w Polsce i w nadmorskich francuskich miejscowosciach?wink
                    • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:14
                      chococaffe napisała:

> Naprawdę chcesz porównywac ceny małzy w Polsce i w nadmorskich francuskich miej
                      > scowosciach?wink
                      Nie chcę, zostałam zmuszonawink
                      • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:15
                        Mogłaś wybrać produkt występujacy powszechnie w obu krajachsmile
                        • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:18
                          porównaj np ceny naleśnikówsmile Inne przepisy, dodatki, ale składniki w swej powszechności podobne.
                          • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:19
                            I na tym zakończmy… teraz te 200 zł bywalca za 5 osób nabiera sensu.
                          • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:21
                            p.s. a małże w Brukseli to 20-30 euro (u Leona)

• chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:28
                            naleśniki itp. Podobny standard

breizhcafe.commande.deliveroo.fr/fr/menu/Paris/11eme-nation/breizh-cafe-paul-bert?day=today&geohash=u09tvhygp3vt&time=ASAP

manekin.pl/64/warszawa-lokal
                            • koko8 Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:54
                              chococaffe napisała:

> naleśniki itp. Podobny standard
                              >
                              > breizhcafe.commande.deliveroo.fr/fr/menu/Paris/11eme-nation/breizh-cafe-paul-bert?day=today&geohash=u09tvhygp3vt&time=ASAP
                              >
                              > manekin.pl/64/warszawa-lokal
                              Ok, a to z Legout des Crepes w Nicei
                              • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 19:03
                                A ja na to tak bareuropa.pl/oferta.html

big_grin i tak można w nieskończoność

Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała, żebys miała tu rację, tzn, że jedzenie na mieście jest tańsze we Francji niż w Polsce
                        • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:18
                          Podaj przykład takiego produktu. Bo jak widać porównanie produktów lokalnych tez Cię nie przekonuje. Żeby daleko nie patrzeć - popatrz na ceny oscypków w Zakopanem.
                  • pursuedbyabear Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:01
                    Małże do Polski są dowożone samolotami. Nad Morzem Śródziemnym, Adriatykiem i Atlantykiem rybak sobie świtem wychodzi i łowi, ile dusza zapragnie, po czym dostarcza łowy do okolicznych knajp, albo one przychodzą do niego. Faktycznie, koszt porównywalny...
                    • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:04
                      Taaak??? To wytłumacz mi chore ceny dorsza czy flądry nad Bałtykiem… 🤓

• chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:06
                        sprawdź kiedy jest zakaz łowienia wink
                        • shellyanna Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:11
                          Proszę Cię. Nad Bałtykiem bywam cały rok. Wychodzi na to, ze cały rok jest zakaz.
                          • chococaffe Re: Meravigliosa Italia 02.09.23, 18:14
                            dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/polow-dorsza-okres-ochronny-kiedy-mozna-lowic-st7121644