viki2lav 05.04.07, 11:44 po wlosku na piaskownice? ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maialina1 Re: jak sie mowi 05.04.07, 12:53 A moj znajomy (wloch) powiedzial ze we wloszech takiego czegos nie ma :))) Odpowiedz Link
maialina1 Re: jak sie mowi 05.04.07, 12:55 Tzn. wkleilam mu zdjecia z google.pl i powiedzial ze pierwsze widzi :) images.google.pl/images?hl=pl&q=piaskownica&gbv=2 Odpowiedz Link
funghettino Re: jak sie mowi 05.04.07, 13:08 recinzione con sabbia x bambini w opisie parku znalazlam, wg mnie we wloszech nie istnieja piaskownice Odpowiedz Link
maialina1 mam! 05.04.07, 13:07 A kolejny znajomy z ktorym wlasnie gadam w msn napisal mi to: (wklejam) Agnieszka dit : come si chiama questo? Agnieszka dit : images.google.pl/images?hl=pl&q=piaskownica&gbv=2 Enrico dit : non riesco a trovarti un nome Agnieszka dit : hmmm Agnieszka dit : si puo dire buca sabbia? Enrico dit : no Agnieszka dit : ah Agnieszka dit : hm Enrico dit : trovatooooooooo Enrico dit : www.openplay.it/scheda.asp?lingua=ITA&codart=1250&page=4 Agnieszka dit : grazie Przykro mi, pulzara, ale jak wiadomo we Wloszech "co region to obyczaj". Pozdrawiam! PS. Gdzie mówią "buca sabbia"? tak z ciekawosci pytam. Odpowiedz Link
funghettino Re: mam! 05.04.07, 13:09 hmmmm...sabbiera wg garzanti: s. f. nelle locomotive e nelle motrici, serbatoio, collocato vicino alle ruote, contenente sabbia che, in caso di emergenza, viene sparsa sulle rotaie per evitare slittamenti. Odpowiedz Link
maialina1 Re: mam! 05.04.07, 13:10 Wiem wiem, moj De Mauro mowi to samo. Ale skoro w katalogu kogos kto sie tym profesjonalnie zajmuje jest taka nazwa, to pewnie taka się przyjela. Odpowiedz Link
gracjella Re: jak sie mowi 05.04.07, 16:44 W przedszkolu (wloskim) mojej coreczki jest piaskownica, nazywaja ja: sabbionaia Wikipedia: sabbonaia: termine regionale di uso comune per indicare un recinto o un area recintata con all'interno della sabbbia, atta al divertimento degli infanti Odpowiedz Link
daisy123 Re: jak sie mowi 05.04.07, 21:46 Sabbiera. Piaskownice same w sobie rzadko istnieja, ale sa np.w przedszkolach, a na uzytek domowy sprzedawane sa plastikowe pojemniki, ktore mozna ustawic na kawalku trawnika. Odpowiedz Link
marafioti Re: jak sie mowi 08.04.07, 18:26 buca sabbia mowi sie np. w alto adige a konkretnie w bolzano. wiele razy slyszalam. Odpowiedz Link
cuciolo Re: jak sie mowi 11.04.07, 10:13 viki nie spotkalam sie z ani jedna piaskownica we wloszech i nikt nie rozumial do czego to sluzy jak paletalam sie po placu zabaw z wiaderkiem Piaskownica jest niehigieniczna rozumiesz? Bylam teraz w Kalabrii i nie widzialam nikogo z dzieckiem na plazu robiacego babki z piasku, rzadko ktory wloch wsadzi stopy w piasek bo brudny Troche przesadzaja co nie? Odpowiedz Link
marghe_72 Re: jak sie mowi 11.04.07, 11:15 cuciolo napisała: > Bylam teraz w Kalabrii i nie widzialam nikogo z dzieckiem na plazu robiacego > babki z piasku, rzadko ktory wloch wsadzi stopy w piasek bo brudny > Troche przesadzaja co nie? ???? Jakoś mi sie to kłoci z tym co ja widziałam.. Odpowiedz Link