13.06.03, 11:30
witam wszystkich,
juz za niecale dwa tygodnie po raz kolejny wybieram sie do mojego ulubionego
kraju, tym razem na Gargano. czy mozecie poradzic co warto w tamtej okolicy
zobaczyc, jakies fajne miasteczka lub miejca raczej nie "mega turystyczne"?
pozdr
B.
Obserwuj wątek
    • agasicilia Re: Gargano 13.06.03, 19:03
      basia.m napisała:

> witam wszystkich,
      > juz za niecale dwa tygodnie po raz kolejny wybieram sie do mojego ulubionego
      > kraju, tym razem na Gargano. czy mozecie poradzic co warto w tamtej okolicy
      > zobaczyc, jakies fajne miasteczka lub miejca raczej nie "mega turystyczne"?
      > pozdr
      > B.

Cześć! Mam na imię Agnieszka. Ja też w tym roku wybieram się na Gargano, jednak
      dopiero w drugiej połowie września. Zrobiłam sobie już taki mały szkic mojej
      wyprawy. Opieram się w nim głównie na tym co pisze Pascal. Zamierzam zobaczyć
      m.in. Vieste, które ma podobno ciekawe stare miasto, a także znajdują się tam
      tzw. Trabucchi – drewniane pomosty z długimi wysięgnikami służącymi do połowu
      kiełbi. Pascal pisze, że bardzo ładna jest także plaża del Castello ( znajduje
      się tam blok skalny – Pizzomunno). Niedaleko Vieste znajduje się wiele
      ciekawych grot (wybrzeże Testa del Gargano) oraz inne miasto – Peschici, które
      ma w sobie wiele elementów arabskich, m.in. kryte kopułami domy. Z pewnością
      zawitam również do Parco Nazionale del Gargano, a także do klasztoru kapucynów
      Santa Maria delle Grazie, w którym przez ponad 50 lat mieszkał Ojciec Pio.
      Chciałabym także popłynąć na wyspy Tremiti. Podobno (wg Pascala) warte
      zobaczenia jest także Monte Sant’Angelo (m.in. ze swoim sanktuarium i ruinami
      zamku), Mattinata, gdzie znajduje się bardzo ładna formacja skalna Architello
      di San Felice, a także systemy fortyfikacji. Myślę, że warto zawitać także do
      Lucery ( museo Civico oraz zamek) i Foggi (museo Scientificio – ekspozycje
      poświęcone faunie i florze, obejmujące też kolekcję muszli z Morza
      Śródziemnego). Niedaleko od półwyspu Gargano (między Putignano a Monopoli)
      znajduje się jedna z najciekawszych włoskich grot, która ma podobno bogatą
      szatę stalaktytów i stalagmitów ( 3 km długości, zwiedza się ją podobno dwie
      godziny). Warto zobaczyć też charakterystyczne domki tzw. Trulli, znajdujące
      się niedaleko Alberobello. Zamierzam także jechać do Matery, gdzie znajduje się
      mnóstwo wykutych w skale kościołów i klasztorów, pokrytych wewnątrz freskami.
      Podobno warto również zobaczyć stare miasto w Bari. Mam nadzieję, że
      zainteresują cię powyższe informacje i będą ci pomocne w wakacyjnych wojażach.
      Życzę przyjemnych i udanych wakacji.
      Myślę, że po powrocie podzielisz się ze mną swoimi wrażeniami, a może jeszcze
      teraz znasz inne ciekawe miejsca warte zobaczenia. Mój e-mail:
      agasicilia@poczta.onet.pl Z góry bardzo dziękuję. Agnieszka
    • rzepka Re: Gargano 20.06.03, 12:10
      witam
      rok temu bylem na studiach w tych okoliach, konkretnie w Bari. Gargano tez
      zaliczylem, jednakze krotko.
      Do zobaczenia jest warte:
      - miasteczko gdzie mieszkal ojciec Pio - nie pamietam nazwy, bo mnie on nie
      rusza. Pelno tam pamiatek odpustowych z tym swietym, gorsze niz na Krupowkach i
      nad polskim morzem :)
      - plaze - bomba!!!!
      - park narodowy - wspaniale miejsce.
      to tyle na Gargano. Jezeli bedziesz jezdzic po okolicy to polecam nastepujace
      miejsca:
      - Grotte di Castellana - niesamowite groty, 3 km dlugosci. Bilet kosztuje 12
      euro, ale warto. Niesamowite wrazenia, zaczyna sie jak u Hitchcocka - na
      poczatku trzesienie ziemi a potem tylko lepiej. Nie bierz aparatu, bo nie mozna
      robic zdjec, a ponadto tych wrazen nie przejejesz na klisze. Przejdz sie po
      calych grotach, nie bierz ograniczonej wersji za 6 euro, bo szkoda. to sa groty
      wapienne, naura oszalala!
      - alberobello - miasteczko z budynkami "trulle" - wszedzie widzac pocztowki z
      tymi domkami. warto sie tam przejechac, ale nie robi to tak wspanialego
      wrazenia. Mimo wszystko warto zobaczyc
      - waro wypic wino "Primitivo di Puglia" - smaczne polwytrawne czerwone
      - generalnie zapomnij o tym, ze ktokolwiek tam zna jezyk angielski - malo
      turystow, swietne miejsce na odpoczynek. Prawie zawsze slonce i piekna pogoda.
      - kup sobie rowniez oliwe z lokalnych plantacji - za 5 euro oryginalna oliwa,
      bez zadnych domieszek
      - i zwiedzaj lokalne ryneczki, przewaznie w czwartki sa ogromne targi, mozna
      kupic wszystko. Koniecznie sie targuj, jako obcokrajowiec masz ceny na starcie
      wieksze :P
      A na koniec - udanego wypoczynku!!! Ja mam piekne wspomnienia, zycze Ci
      podobnych :)
      • timit Re: Gargano 20.06.03, 16:43
        pytanie na temat ale jednak. jak udalo ci sie tam studiowac??jakies szczegoly
        prosze..
        • rzepka Re: Gargano 24.06.03, 16:47
          timit napisał:

> pytanie na temat ale jednak. jak udalo ci sie tam studiowac??jakies szczegoly
          > prosze..
          >

Po prostu skorzystalem z programu Erasmus - rozejrzyj sie na swojej uczelni ,
          moze jest taka mozliwosc. Tak naprawde wymagana jest tylko wspolpraca pomiedzy
          uczelniami. Ja sie jeszcze musialem uczyc rok jezyka przed wyjazdem i zdac
          egzamin w Polsce.
          A potem wspaniale 4 miesiace.... miodzik!
          pzdr
          rzepka
      • basia.m Re: Gargano 20.06.03, 21:27
        dziekuje za odpowiedzi. we wloszech bylam juz kilka razy, w zeszlym roku
        rowniez, ale na Gargano jade pierwszy raz. nie za bardzo orientuje sie co mozna
        tam zwiedzic poza miejscowosciami "przewodnikowymi", dlatego tez dziekuje za
        wszelkie sugestie. jeszcze tylko niecaly tydzien :)))
        z pewnoscia jak wroce to zdam relacje jak bylo. pozdrowionka,
        B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka