25.06.03, 12:28
Macie jakieś ulubione, czy wręcz ukochane miejsca w Rzymie? Podzielcie się!
Moim ukochanym miejscem jest Plac św. Piotra o każdej porze dnia i nocy, ale
szczególnie wieczorem, gdy można usiąść i oprzec się o obelisk, kamienie
takie cieplutkie, nie ma tłumów, wszystko pięknie oświetlone... Ach...
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Rzym 25.06.03, 12:44
      Boczne uliczki w okolicach Piazza Navona oraz Campo di Fiori z przyleglosciami;
      wnetrza bazylik S.Maria Maggiore i San Paolo fuori le mura.
      • mamalgosia Re: Rzym 26.06.03, 12:19
        A wiesz, bardzo mnie rozczarowało Campo dei Fiori. Myślałam, że to jakiś
        ogromny plac, a na środku kolosalny Giordano Bruno. A tu takie rozczarowanie...
        Wszystko przez Miłosza....
        • dorrit Re: Rzym 26.06.03, 13:28
          Ja na szczescie nie mialam wczesniejszej wizji tego placu i jego
          prowincjonalizm i swojskosc bardzo mi odpowiadaja; za to lubie tez niektore
          uliczki i placyki w tej samej okolicy. I za kolory - rudawe w roznych
          odcieniach (choc czasem nieco przyszarzale) wloskich starych kamienic.
          Niestety, nie mam obecnie czasu wloczenia sie miescie. Na pocieszenie: i tak
          jest za goraco.
          Czesc!
          • mamalgosia Re: Rzym 26.06.03, 15:47
            Aaa, to Ty gdzieś jesteś w tych pięknych okolicach???
            • dorrit Mamalgosiu.....! 02.07.03, 14:13
              Mieszkam pod Rzymem, juz ladnych pare latek...
              A czasu niestety na przechadzki nie mam, bo pracuje (w centrum, godzine
              dojezdzam) i mam dwojeczke malych chlopaczkow, ktorzy w moich godzinach pracy
              sa u rodzicow meza.
              Kiedys, jak jeszcze bylam na studiach, schodzilam centrum historyczne i
              zjezdzilam autobusami niemal cale miasto. Ale teraz nie te czasy...
              Moze dzis uszczkne jakis widoczek, bo wybieram sie do konsulatu, a potem moze
              sie bede przesiadac na Piazza del Popolo. Podeszlabym kawaleczek do Schodow
              Hiszpanskich, no ale zalezy ktora bedzie juz godzina... o pewnej porze musze po
              prostu byc z powrotem. Czesc!
              • mamalgosia Re: Mamalgosiu.....! 03.07.03, 12:18
                Tak bywa: jedni mają i nie mogą korzystać z tego, co inni chcieliby mieć i nie
                mają...
    • rzepka Re: Rzym 25.06.03, 16:12
      wspaniale sa Schody Hiszpanskie - szczegolnie wieczorem. Tylko trzeba sie
      opedzac od Marokanczykow sprzedajacych kwiaty. Ponadto godny uwagi jest Piazza
      del Popolo.
      Polecam kapiele nocne w rzymskich fontannach - koszmarnie drogie jak zlapie
      policja, ale mi sie udalo - m.in. na Piazza della Repubblica, blisko dworca
      Termini. Dowiedzialem sie potem, ze kosztuje taka przyjemnosc od 300 euro wzwyz.

rgds
      rzepka
      • mycha Re: Rzym 02.07.03, 13:16
        faktycznie marokańczyków handlujących wszystkim co tylko moze przyjśc do głowy
        jest pełno i to nie tylko przy schodach hiszpańskich. szkoda, bo to psuje
        nastrój i atmosferę tych miejsc. tym bardziej, że naprawdę ciężko się od nich
        opędzić:(
        a moje ulubione miejsce?? schody hiszpańskie, stadio olimplico;)piazza popolo...
        pozdrawiam
        mycha
        • mamalgosia Re: Rzym 03.07.03, 12:19
          Pierwszy raz widziałam schody Hiszpańskie, gdy były w remoncie.
          Rzecywiście: "niezapomniany widok" :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka