Dodaj do ulubionych

Powrot do PRL?

31.08.16, 09:07
Wczoraj pani Pawlowicz a dzisiaj pan Terlecki glosno mowia o "zajeciu sie" TK, czyli o jego likwidacji.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,145400,20622698,terlecki-tk-dziala-wbrew-prawu-nie-zgodzimy-sie-by-ten-kabaret.html#BoxNewsLink
Do tych ktorzy na PiS glosowali : czy tego chcieliscie?

Do zwolennikow PiSu : czy tego chcecie?

Obserwuj wątek
    • zbyfauch Mario, po raz kolejny upominam Cię. :) 31.08.16, 09:54
      Osoby trzecie tytułują "pan/pani" stare nauczycielki wobec dzieci w początkowym okresie nauczania. W pozostałych przypadkach to anachronizm, jak całowanie rodziców w rękę i tytułowanie ich "pani matko / panie ojcze".
      • ja.nusz Re: Mario, po raz kolejny upominam Cię. :) 31.08.16, 10:08
        zbyfauch napisał:

> Osoby trzecie tytułują "pan/pani" stare nauczycielki wobec dzieci w początkowym
        > okresie nauczania. W pozostałych przypadkach to anachronizm, jak całowanie rod
        > ziców w rękę i tytułowanie ich "pani matko / panie ojcze".

To fakt, że "pani od polskiego" "pan od wuefu"
        kończył się chyba najpóźniej na etapie 3. oddziału.
        Później za plecami belfrów waliło się tylko nazwiskami lub nadanymi ksywami.

W Niemczech jednak, dziatwa nawet w późnym stadium edukacji mówi o nauczycielach konsekwentnie Frau Schmidt, Herr Meyer. :)
        • zbyfauch Re: Mario, po raz kolejny upominam Cię. :) 31.08.16, 10:28
          ja.nusz napisał:
          > W Niemczech jednak, dziatwa nawet w późnym stadium edukacji mówi o nauczycielac
          > h konsekwentnie Frau Schmidt, Herr Meyer. :)

Moje szwagrostwo tak mówi np. o sąsiadach.
          My mamy na szczęście "ponazywanych", toteż mówimy o nich "szlunca", "zyzia", "stara" ...
          • ja.nusz Re: Mario, po raz kolejny upominam Cię. :) 31.08.16, 10:46
            zbyfauch napisał:

> Moje szwagrostwo tak mówi np. o sąsiadach.
            > My mamy na szczęście "ponazywanych", toteż mówimy o nich "szlunca", "zyzia", "s
            > tara" ...

My mamy "grubą" , "Kaszubów" i "tego z psem" nazwisk nie znam.
    • swiatlo Re: Powrot do PRL? 31.08.16, 20:17
      Jasny gwint, nie mam pojęcia o co chodzi z tym TK. Niech już go zajmą na dobre żeby był wreszcie święty spokój. Nie inwestowałem żadnej forsy w to TK, tak więc nie mam żadnych emocji z tym związanych. Sa czy nie są to dla mnie jeden pies.
      • maria421 Re: Powrot do PRL? 31.08.16, 21:25
        swiatlo napisał:

> Jasny gwint, nie mam pojęcia o co chodzi z tym TK. Niech już go zajmą na dobre
        > żeby był wreszcie święty spokój. Nie inwestowałem żadnej forsy w to TK, tak wi
        > ęc nie mam żadnych emocji z tym związanych. Sa czy nie są to dla mnie jeden pie
        > s.

Gdyby w USA jakis polityk wpadl na pomysl zeby zlikwidowac Supreme Court to tez by Ci bylo wszystko jedno?

• swiatlo Re: Powrot do PRL? 31.08.16, 22:09
          maria421 napisała:

> Gdyby w USA jakis polityk wpadl na pomysl zeby zlikwidowac Supreme Court to tez
          > by Ci bylo wszystko jedno?

Ja mam nadzieję na jakąś rewolucję żeby zresetować całą amerykańską politykę. Niektórzy myślą że Trump niesie tą rewolucję..
          • maria421 Re: Powrot do PRL? 01.09.16, 08:29
            swiatlo napisał:

> Ja mam nadzieję na jakąś rewolucję żeby zresetować całą amerykańską politykę. N
            > iektórzy myślą że Trump niesie tą rewolucję..

Trump nie wazy sie podniesc reki na Supreme Court jak PiS na Trybunal Konstytucyjny.

• a000000 Re: Powrot do PRL? 01.09.16, 14:30
      maria421 napisała:

> Wczoraj pani Pawlowicz a dzisiaj pan Terlecki glosno mowia o "zajeciu sie" TK,
      > czyli o jego likwidacji.

a skąd ta teza, że PiS będzie likwidował TK?????
      • maria421 Re: Powrot do PRL? 01.09.16, 15:02
        a000000 napisała:

> a skąd ta teza, że PiS będzie likwidował TK?????

Z wypowiedzi Pawlowicz i Terleckiego.
        • a000000 Re: Powrot do PRL? 01.09.16, 18:09
          maria421 napisała:

> Z wypowiedzi Pawlowicz i Terleckiego.

Mario! likwidacja TK jest zmianą ustrojową i wymaga referendum. To, że paru pisiorów sobie coś tam bałaka nie oznacza, że TK będzie zlikwidowane.
          Wodzowie PiS oficjalnie mówią, że TK jest potrzebne i ma działać. Tyle, że nie politykować.

Ja bym wprowadziła ustawę o organizacji TK, w której jest punkt, że każdy sędzia ustawiający się politycznie wylatuje z TK na mocy prawa.
          Sędzia ma być apolityczny i orzekać wyłącznie na zgodność z konstytucją - wówczas kradzież z OFE byłaby niekonstytucyjna, jako własność obywatela.
          • maria421 Re: Powrot do PRL? 01.09.16, 18:43
            Azerko, to co robi Pawlowicz i Terlecki to jest przygotowywanie terenu, urabianie opinii publicznej przeciw TK.
            Co bedzie dalej- zobaczymy. Za pare miesiecy Rzeplinski odchodzi, wtedy PiS wybierze wlasnego prezesa , ktory oczywiscie nie bedzie "polityczny" ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka