daw55 30.10.05, 20:41 Proszę o pomoc w przetłumaczeniu fragmentu zdania: Психоанализ, а вернее его идеологема, chodzi mi o słowo "идеологема". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daw55 Re: Juz tłumacze:) 30.10.05, 21:52 a może - głupców nie sieją, oni sami się rodzą Odpowiedz Link
desam Re: Juz tłumacze:) 03.11.05, 10:54 Po co pan się włącza do rozmowy? Prosę pisać na ścianach w swoim domu. Nie chcemy chamstwa w tym Forum. Dosyć tego bolszewizmu. DJS Odpowiedz Link
wallit Re: proszę o pomoc 01.11.05, 20:33 daw55 napisała: > Proszę o pomoc w przetłumaczeniu fragmentu zdania: Псих > оанализ, а вер > ;нее его > идеологема, chodzi > mi o słowo "идеологем > 72;". Z góry dziękuję i pozdrawiam. < Идеологема > - необходимая и неотъемлемая составляющая компонента идеологии. Pozdrawiam Wallit Odpowiedz Link
mansur Re: proszę o pomoc 01.11.05, 23:45 "Ideologemy" na j. polski jednym slowem, wedlug mnie, nie przetlumaczysz; akurat w tym przpadku "mogushchestvennyj russkij jazyk" ma przewage nad polskim. Ja инь to przetlumaczyl nastepujaco: (1) "Psychoanaliza, a scislej - jej ideowa (lub: ideologiczna -zalezy od kontekstu) podstawa..." lub (2) "Psychoanaliza, a raczej istota jej ideowego (ideologicznego - patrz wyzej) przeslania..." Pozdrawiam, Mansur > Odpowiedz Link