Dodaj do ulubionych

Stare napisy w Gdyni

04.05.04, 22:55
Witam Was serdecznie,
z niektórymi już znam się z sieci, pozostałym przedstawię się w killku
słowach: od kilku lat wyszukuję, fotografuję i kataloguję różne "slady
przeszłości" - napisy, hydratny, studzienki i wszelkie inne dziwactwa.
Interesuję się przede wszytskim Gdańskiem (duża ilość "materiału
badawczego"), choć mieszkam w Gdyni.
Czy znacie może jakieś stare napisy, które można znaleźć na terenie Gdyni?
Do tej pory udało mi się znaleźć jedynie dwa- oba w mojej okolicy:
1. ul. Żródło Marii "artykuły kolonialne"
www.dawnygdansk.pl/gdynia/gdynia.htm
2. nie używany most kolejowy na Krykulcu, na jednej części "Kokoszki" i
strzałka, na drugim Gdynia i strzałka w przeciwną stronę i daty- chyba 1921 i
1922
Będę wdzięczny za wszelkie donosy.
Obserwuj wątek
    • 18kwie2004 palimpsesty 10.05.04, 11:55
      też odczuwam dziwne mrowienie kiedy przypadkiem odkrywam palimpsest. Niestety
      ni pomogę Ci co do Gdyni. Jedyna rzecz która przychodzi mi do głowy to wypisane
      kulfonami pewne imię. Ale myślę że do dzisiaj się nie zachowało. Raz że to było
      dawno, dwa że pisałem je patykiem na piasku.

Gratulacje co do Twojej gdańskiejh strony, robi wrażenie. Na mnie największe
      zrobił napis "Trinkt Milch ist Gesund" na Do Studzienki. Te tysiące dzieci
      stojące w kolejce na Oksywiu w Basenie IX dostawały gorące mleko jeszcze w
      czasie zaokrętowania.

Miasto w którym teraz mieszkam to podwójny palimpsest. Wersja oryginalna nie
      była może sensacyjna, ale sądząc z przekazów i zdjęć miała chyba swój urok. Dla
      tego, co na niej namalowano określenie "ohydne" brzmi jak komplement. Dlatego
      teraz nie martwię się zbytnio, kiedy malowana jest właśnie trzecia wersja. Ale
      czasem odkrywa się dwie poprzednie.
    • x2468 Re: Stare napisy w Gdyni 04.06.04, 00:39
      Mam dla ciebie cos z tzw cymeli.Oryginalna tablica z natwami wlasciciela
      budynku,telefonami do np.Prezydium Policji,Strazy Pozarnej.Tablica jest z
      brazu.Pochodzi z lat 30 XXw.Przezyla na swoim miejscu II wojne swiatowa,epoke
      ciemienia lupanego i wojne jaruzelska.
      Teraz sie zaniepokoilem.Czy przezyje dzisiejszych zlodziei zlomiarzy?Podac
      adres czy lepiej zachowac go dla siebie?
      • windyga Re: Stare napisy w Gdyni 04.06.04, 15:52
        x2468 napisał:

> Mam dla ciebie cos z tzw cymeli.Oryginalna tablica z natwami wlasciciela
        > budynku,telefonami do np.Prezydium Policji,Strazy Pozarnej.Tablica jest z
        > brazu.Pochodzi z lat 30 XXw.Przezyla na swoim miejscu II wojne swiatowa,epoke
        > ciemienia lupanego i wojne jaruzelska.
        > Teraz sie zaniepokoilem.Czy przezyje dzisiejszych zlodziei zlomiarzy?Podac
        > adres czy lepiej zachowac go dla siebie?

Ojej, strasznie to fajne. A nie masz zaufania np. do Muzeum Miasta Gdyni? Albo
        do koncerwatora zabytków? Oboje b. dobrze znam, wspaniali ludzie. Ona - to
        dyrektor Muzeum dagmara Płaza - Opacka, a on - miejski konserwator zabytków -
        dr Robert Hirsch. Potrzebujesz więcej info.? Bardzo prosze! Daj tylko znak.
        Moge Ci wysłać na poczte gazetową.
        • x2468 Re: Stare napisy w Gdyni 04.06.04, 21:00
          Mam zaufanie,jak najbardziej.Wiem jednak ze listy na forum czytaja nie tylko ci
          ktorym mozna ufac.Utrzymanie tej tablicy w nienaruszonym stanie kosztowalo
          naprawde wiele.Byl czas ze bylo nawet niezbyt bezpieczne.A wiec ironia losu by
          bylo gdyby to co przetrwalo przez wszystkie te trudne lata,zostalo dzisiaj
          zniszczone prze jakiegos wandala dla paru piw.
          Poniewaz jednak uwazam ze skoro sie powiedzialo a....Dzisiaj upewnilem sie ze
          rzeczona tablica jest dobrze umocowana,jako zlom stanowi tzw znikoma wartosc a
          wiec ryzykuje.Szkoda aby pozostala nieznana dla tych ktorym jej widok (mam
          nadzieje)moze sprawic mila niespodzianke.
          Miesci sie ona w budynku "Pantarei SA" przy ulicy Swietojanskiej 38.Oprocz tej
          tablicy,pozostalo tam oryginalne wyposazenie z lat 30.Aktualnie stolarz
          rekonstruuje wahadlowe drzwi.Funkcjonuje tam zbudowana w tamtym czasie
          winda.Brakuje tam jedynie chodnikow (biznikow)na schodach.Moze jednak kiedys
          powroca(jesli Straz Pozarna pozwoli).
          Oczywiscie z radoscia bym sie dowiedzial czegos wiecej o pracach obojga
          Panstwa.Jesli to nie bedzie dla Ciebie zbyt klopotlwe,to z gory bardzo dziekuje.
          Piotr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka