bayah 19.11.03, 03:17 Jestescie w Brukseli, Anwerpii, Limburgu... A moze tez ktos na jakiejs wiosze flamandzkiej, gdzies w trojkacie Bruksela-Antwerpia-Mechelen? pzdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 07:46 Bayah, Ja stukam z Vlaams Brabant, ale raczej z poludnia. Zasiedlamy z Karolka ostatnia flamandzka wioseczke przed granica jezykowa - Hoeilaart. okolo 15 km na poludnie od BXL. Droga do Namur (E-411). Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 09:56 Wczoraj wieczorkiem bylismy sobie w Leuven... w sportcentrum KULeuven. karolka poszla sobie na sale, a ja biegalem na biezni. Centrum Sportowe w Leuven jest Super! Odpowiedz Link
izakop Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 11:29 Przyznam szczerze, ze nigdy tam nie bylam. Maja tam basen? Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 12:32 Nie widzialem, ale Karlien mowila, ze maja. Sa bieznie, wyciskanie ciezarow, gimnastyka, jazzdance, volley, pilka salowa... wszystko. Sa trzy ogromne boiska pilkarskie i suuuuuper bieznia. Maja tam taka gazetke, w ktorej wszystkie mozliwosci sa wypisane. Moze jest to tez na necie???/ nie wiem. g. Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 13:34 Hoeilart, kraina winogron i wina i sliczne okolice. Mamy znajomych w policji u Was :) Duzy i mniejszy i bez plywalni, ale przyjemny kompleks sportowy jest w Jette za szpitalem AZ. Nazywa sie to Sportopolis i jest akurat miedzy szpitalem a akademikami VUB. Z Hoeilart to chyba bardzo niedaleko? Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 13:40 jesli chodzi o plywalnie, to calkiem przyjemna plywalnia jest tez w Overijse. Winogrona rzeczywiscie pyszne, ale szklarni juz coraz mniej. A do Leuven jezdzimy nie dlatego, ze nie ma blizej, ale to taka forma aktywnego spotkania ze znajomymi ;) Na VUB tez jest kopleks sportowy... jette to troche za daleko, ale do Etterbeek to trzy stacje pkp... znaczy sie nmbs :) g Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 15:37 Czego nie robi sie dla znajomych. Bedac w NYC przejechalam samochodem 650 mil w jedna strone, tylko zeby sie zobaczyc na 1.5 dnia z przyjaciolka. Wiec tym bardziej rozumiem wycieczki do Leuven :) Odpowiedz Link
lowanijka basen Leuven 24.11.03, 12:37 witam! z Leuven klikam rowniez basen jest, calkiem milo sie plywa! tylko czasem dosc tloczno jest podaje link to strony centrum sportowego KULeuven www.kuleuven.ac.be/sports/offer/index.htm pozdrawiam l Odpowiedz Link
koekast Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 10:55 Wilrijk to juz flamandzka wiocha? Ech, chyba tak :) Kk Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 12:52 Wilrijk to juz przedmiescia 'stolicy swiata', jak mawiaja szerokoszyjni Antwerpczycy. Ciekawe, ze gdy gdy Belgom szyja tyje, Polakom nos sie zadziera do gory ;) Swoja droga dzieli nas tylko 'kawalek' A12 - pozdr z Londerzeel Odpowiedz Link
koekast Re: Brabancja Flamandzka - szyje? 19.11.03, 16:01 to w Antwerpen jakis inny typ Belga bytuje? cos jak panowie w dresach bez szyi w PL? pozdrawiam z drugiej strony:) Kk Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka - szyje? 19.11.03, 19:18 Ani inny. Tak jak polskiego dresiarza cechuje niedmiernie rozwiniety intelekt, tak Antwerpczycy ogolnie sa postrzegani jako nieprzesadnie skromnych. We flamandzkim - nie wiem czy jest belgicyzm czy taki ogolnoniderlandzki zwrot, Grzes mnie napewno wyprostuje. 'Dikke nek' (czyli dla mniej wtajemniczonych 'gruba szyja') oznacza osobe niesamowicie przmadrzala i patrzaca na wszystkich z gory. Gdybys slyszal dowcip o kims, ze np kolniezyk od koszuli zrobil mu sie za maly, tzn ze ta osoba poczula sie szalenie wazna. A porpos Antwerpen, slyszalam kilka razy, ze tak jak Bruksela jest stolica Europy, tak Antwerpia stolica swiata :) Moj prywatny osad jest calkowicie subiektywny, bo w firmie w ktorej pracowalam, najpaskudniejszym elementem byl taki jeden babsztyl z Antwerpii. Tak wiec pytaj innych, nie mnie, czy to prawda z tymi 'dikke nekke' czy nie. Tez pozdrowienia. Odpowiedz Link
boe_ Re: Brabancja Flamandzka - szyje? 20.11.03, 14:37 jak pierwszy raz jechalam do antwerpii dostalam z tutejszego uniwerku rozne broszurki i jedna z nich miala poemat o antwerpii na okladce:))) musze tego poszukac, bo az mi sie wierzyc nie chcialo ze mozna takie bzdury pisac na powaznie:) cos o drogocennej perle i takie tam:)) a jeden moj znajomy belg z anwterpii mowi o tym miescie THE CITY...jak amerykanie o nowym jorku:) dla mieszkancow antwerpii wszystko co poza nia to jedna wielka wies...chociaz jako mieszkanka deurne (czyli prawie antwerpii) musze przyznac ze bardzo to miasto lubie:)) Odpowiedz Link
koekast Re: Brabancja - szyje i uciekajace kurczaki :) 20.11.03, 16:33 kurcze, to az taki snobizm i zadzieranie nosa w Antwerpiowie? czyli cos za czym nie przepadalem w czasie gdy mieszkalem w Wwie... z deszczu po rynne :) A ogladaliscie moze Chicken Run w wersji vlaams ? (w tv w ten weekend) To dlatego kogut Rick mowil ze jest spod Antwerpiowa (z Wilrijk, bo sie rymowalo) i z antwerpskim akcentem, tak? Kk Odpowiedz Link
boe_ Re: Oda do Anrwerpii:) 20.11.03, 19:27 ok, znalazlam ten wiersz:) The Low Countries, ring of the world, And the diamont of this world is Antwerp. The Low Countries, eye of the world, And the apple of this eye is Antwerp. The Low Countries, forest of the world, And the laurel of this world is Antwerp. The Low Countries, paradise of the world, And the lovliest of this paradise is Antwerp. The Low Countries, heaven of the world, And the sun of this heaven is Antwerp. ta-tan!:) Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 19:24 Tluk jestem geograficznie niedouczony... Gdzie jest Hove Apsiku? Odpowiedz Link
apsik10 Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 19:47 To jeszcze Antwerpia. Przynajmniej na znaku, ktory stoi obok mojego domu, stoi:Antwerpen-Hove. To taka dzielnica pomiedzy Mortsel, Boechout, Edegem, Kontich i Lint. PZDR Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 20:01 To mniej wiecej wiem gdzie, bo jezdzilam do tlumaczki przysieglej w Mortsel. To tez pzdr i milego wieczoru. Odpowiedz Link
bayah Re: Brabancja Flamandzka 19.11.03, 20:02 No tak, a do Kontich po tablice rejestracyjne! Odpowiedz Link
onlyania Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 06:03 ja obenie mieszkam na wiosze Vlaamsko-Brabanckiej, ale wiocha ta jest ogolnie znana przez kazdego szanujacego sie belga, i nie tylko, korzystajacego z pewnego rodzaju srodka transportu, hehe..:) Odpowiedz Link
bachatka Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 10:42 Dodaj jeszcze jakis tip, trudno zgadnac! Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 12:52 Gdybys napisala ze mieszkasz w Limburgu, to zgadywalbym, ze ta wioska jest GENK a pojazdem, ktory masz na mysli slynny FIORD :) Odpowiedz Link
onlyania Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 14:05 no dobra, wioska nazywa sie zaventowo..:) Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 14:25 To moze masz ochote na jogging w sobote rano... calkiem niedaleko zaventowa :) Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Brabancja Flamandzka 20.11.03, 14:46 Nie :))))) TO by bylo fajne. Raczej w Foret de Soigne - Zonienwoud :) g Odpowiedz Link