29.11.03, 14:00
tak sie zastanawiam,kto tak naprawde zalicza sie do Polonii?bo w gruncie
rzeczy zawsze bylo tak,ze wylacznie byli to Polacy na stale zamieszkujacy za
granica,a ostatnio w jakis dziwny sposob do Polonii zalicza sie nawet
sudentow ,czy pracownikow na 'czarno',
tak sobie pomyslalam,i sie napisalo ;)
Obserwuj wątek
    • chanelek Re: Polonia 29.11.03, 17:15
      w/g mnie to jest raczej normalne ze Polonia , sa to wszyscy polacy za granica
      bez wzgledu na to co tam robia !!
      I nie widze w tym nic dziwnego ...moze sie myle ?!?

pozdrawiam
      Chanelek
    • piemeltje Re: Polonia 29.11.03, 17:33
      Chyba jest tak, jak pisze chanelek, i dlatego ja przyznaje sie do bycia Polonia
      tylko jesli mnie bezposrednio zaczepic i wprost spytac.
      • 3eti Re: Polonia 29.11.03, 22:31
        to zaden powazny temat,i tak naprawde nie ma to specjalnego znaczenia,ale
        fajnie wiedziec co myslicie,pozdrowienia
      • vico1 Re: Polonia 29.11.03, 22:37
        Polonia? Nie znalazlem takiego slowa w Slowniku Jezyka Polskiego z 68 roku :)

Polonia jest dla mnie wyraznie okreslona grupa ludzi zyjacych za granica i
        uwazajacych sie za Polakow. Moga byc oni lepiej zorganizowani(Ameryka) lub
        gorzej (Kazachstan).
        Ja nie naleze do okreslonego zbiorowiska Polakow (jesli nie liczyc tego
        forum :), wiec w moim przypadku raczej trudno mowic o Polonii.
        Nie wiem czy w Belgii zyje jeszcze zorganizowana, wieksza grupa Polakow, ktora
        moznaby uwazac za Polonie.
        Koniec gornictwa w Limburgii przyspieszyl integracje, dzieci mieszanych
        malzenstw nie mowia juz po polsku.
        • 3eti Re: Polonia 30.11.03, 13:54
          tu sie nie zgodze,bardzo wielu Belgow z malzenstw mieszanych,mowie swietnie po
          polsku(dotyczy to rowniez,starszego pokolenia)
          • vico1 Re: Polonia 30.11.03, 18:08
            Spotykam czasem Belgow, ktorzy chwala sie kims w rodzinie polskiego pochodzenia
            ale zaluja, ze nie mowia po polsku. Najczesciej jest to trzecie pokolenie.
            Troche tu wina szybkiej integracji Polakow, nie trzymaja sie oni w swoim sosie,
            w przeciwienstwie do inny narodowosci.
            • pszemcio Re: Polonia 03.12.03, 12:04
              Wg mnie Polonia to po prostu Polacy mieszkajacy w diasporze czyli poza
              granicami RP. Czy jednak Wilniakow mozna do tej kategorii zakwalifikowac?
              Mozna polemizowac bo to ludnosc autochtoniczna a fakt mieszkania poza
              granicami RP wynika z czysto technicznego faktu ich zmiany.

Co do szybkiej integracji Polakow to racja - ja sam mieszkam w budynku w
              ktorym w 3/4 mieszkan mieszkaja osoby noszace polskie nazwiska, czasem trudne
              dla nich samych do wymowienia ;) jednak nie mowia po polsku i nie utrzymuja
              kontaktow z rodzina.

Co do obcych mowiacych po polsku to wydaje mi sie, i przykro mi to powiedziec,
              ze polski nie jest nosnikiem kultury wystarczajaco silnej aby zachecic innych
              do nauki jezyka. Zeby uczyc sie jezyka trzeba zainteresowac sie krajem i jego
              kultura - to jednak co zdazylem zaobserwowac nie wystepuje - spotykam sie z
              daleko idaca ignorancja nt Polski i polskiej kultury posrod Belgow, Francuzow
              czy Hiszpanow, ktorzy o ile jada do Polski to odwiedzaja Oswiecim, Wieliczke i
              Krakow z miedzyladowaniem w Warszawie, ktora wypada "zaliczyc" O wiele wieksze
              zainteresowanie poswiecone jest Rosji i rosyjskiemu: ostatnio bylem w BXL na
              Jeziorze Labedzim: sala full complet, nie wyobrazam sobie aby jakiekolwiek
              polskie dzielo przyciagnelo tylu widzow ;( I tak kursow rosyjskiego w BXL jest
              pelno i ludzie sie tego jezyka ucza.

Zadaje pytanie: w jaki sposob mozemy zainteresowac ich Polska i nauka naszego
              jezyka? Co jest nasza wizytowka? O motywacjach personalnych nie wspominam ;)
              • 3eti Re: Polonia 03.12.03, 21:23
                Rosja fascynuje ludzi na calym swiecie,i to bez specjalnej reklamy,natomiast
                Polska ,nie oszukujmy sie ,nie jest krajem popularnym,i nie wzbudza specjalnej
                ciekawosci,coz...taka rzeczywistosc
                • vico1 Re: Polonia 03.12.03, 21:55
                  Chociazby popularnosc imion: Iwan, Natasza, Tania...Stalin zyskalby tutaj
                  wiecej sympatii niz w Polsce. Strategiczny blad :)
                  • pszemcio optymistycznie 04.12.03, 14:10
                    Choc wczoraj mi zona powiedziala ze w tym roku ludzie hurmem zapisali sie na
                    kurs polskiego - na 1. poziomie w M.Haps jest cos kolo 30 osob!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka