Dodaj do ulubionych

Etykieta win

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 15:19
Dlaczego jedne narkotyki wolno reklamować i promować, i to twarde, które uzależniają i zamieniają człowieka w rzygającą świnię, a inne, łagodne i nieuzależniające są zabronione? Dlaczego pozwalamy rządzić kompletnym idiotom?
Obserwuj wątek
    • maciejkozlowski Re: Etykieta win 26.06.09, 15:35
      Dobre wino jest o.k. ale jestem świadkiem rozprzestrzeniającej się po kraju jakiejś snobistycznej paranoi. Co wezmę jakiś tygodnik do ręki to kolejny znawca się wypowiada o jakiś szczepach, dojrzewaniu, warunkach, gatunkach..itd... Co się dzieje? Jakaś epidemia snobizmu na wino. Przepraszam , na WINO ! jakieś to chore.
    • Gość: Sraka Re: Etykieta win IP: 94.246.138.* 26.06.09, 16:05
      tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie.smiesza mnie ceny win w Posce,w cywilizowanej Europie za 4-6eu kupie zawsze dobre wino,a u nas?syfiata sophia,lub smierdzaca kadarka za 7-10-zl.Troche potestowalem wina z Lidla,ale chyba ich kryzys dotknal i w sprzedazy sa te niezbyt dobre.
    • Gość: zero_Oczu Re: Etykieta win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 16:06
      ja wiem, czy to snobizm?
      raczej zdrowsza alternatywa dla wódki i piwa.
    • Gość: o_O Re: Etykieta win IP: 195.245.90.* 26.06.09, 16:46
      tyle ze za granica (hiszpania, wlochy) mozna kupic butelke dobrego wina za 2-3 euro. ze u nas kosztuje taka sama 40-50zl to juz inna sprawa
    • Gość: qwerty Re: Etykieta win IP: *.ds10.agh.edu.pl 26.06.09, 16:56
      Snobizm, nie snobizm - wino rzeczywiście jest znacznie zdrowsze niż inne alkohole, zero_Oczu ma rację. Ja się nie znam na nim, ale je bardzo lubię.

@MonX
      O ajkich narkotykach piszesz? Nie spotkałem się jeszcze, by wino czy piwo zamieniało człowieka w rzygającą świnię. Jeśli natomiast przez "nieuzależniający narkotyk" rozumiesz marihuanę, to się mylisz. Marihuana uzależnia i to nawet całkiem szybko.
    • ktopyta Re: Etykieta win 26.06.09, 17:19
      ten tekścik o etykietkach jest bez sensu. A dlaczego bez sensu ?
      albowiem miłościwie nam panująca faszystowska unia europejska etykiety wprowadzi niedlugo jednakowe dla wszystkich win i innych produktów. Zegnaj różnorodność
      norma EU opis EU wino nr 30 lub wino nr 32 i to wszystko
      nie upędzisz sam ryzykując więzieniem będziesz pić szczochy
    • Gość: cezaryczary Re: Etykieta win IP: *.ambra.com.pl 26.06.09, 18:43
      Szczerze to nie doczytałem do końca,gdyż głupio to napisane, absolutnie nikogo to nic nie nauczy. Już nie pierwszy taki tekst w podobnych gazetach...e tam.
    • pocalujta_wujta Re: Etykieta win 26.06.09, 19:06
      Nigdzie nie widze informacji o siarkowaniu. Siarowne wina sa najlepsze. kiedys bylo takie dobre wino Kinga... Kumple mowil ze jak pierzchna wargi od siarki to znaczy ze wino jest dobre ;-)

A tak powaznie to zwykle czytam te etykietki i znam troche dobrych win. Zeby tak wielce znac sie to nie powiem, ale wiem w jakim zakresie cenowym i z jakimi znakami dostac wina ktore smakuja inaczej i znacznie lepiej. nie sa to ani wina najdorzsze (dla snobow... do ktorych zwykle zwracaja sie "panie mecenasie" albo podobnie) ani te tanie. Zwykle sa oznaczone "Reserve". poza tym oznacznie stolowych win jest zupelnie inne (raczej nie maja oznaczen regionalnych) a te nadaja sie jak sikacze do popijania jak zwykle napoje a nie dla specjalnych smakow. Nadal nie oznacza ze sie ich nie da lubic.
    • Gość: Heniek z Tczewa Re: Etykieta win IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.06.09, 19:09
      Całkowicie bezużyteczne, nieprecyzyjne NIC. Gratulujemy autorom artykułu.
    • Gość: romin Re: Etykieta win IP: *.gorzow.mm.pl 26.06.09, 20:16
      eee tam.. nie ma to jak nasze rodzime miody sycone - po tych zagranicznych winach człek ma tylko zgagę...
    • Gość: XYZ Re: Etykieta win IP: *.mas.abpl.pl 26.06.09, 21:35
      Nie siarczyny tylko siarczany(IV). Teraz obowiązuje nowa nomenklatura.Wystarczy poczytać podręcznik do gimnazjum
    • Gość: rado Re: Etykieta win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 21:50
      REKLAMA material pisany na zamowienie
    • Gość: Polaczki my biedne Re: Etykieta win IP: 187.15.194.* 26.06.09, 22:44
      Niestety w Polsce kultura picia wina, jadania w restauracjach i bycia dobrze wychowanym, zostala zastapiona na okres 45 lat komunizmu chamstwem i tak to sie nadal kreci. A kazdy wie ze jak chama wpuscic na salony to i z wazonu wode wypije...
    • Gość: Polaczki my biedne Re: Etykieta win IP: 187.15.194.* 26.06.09, 22:47
      "Kaganet oswiaty" - fajny artykul, oby wiecej takich.
    • Gość: Wargas Re: Etykieta win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 23:28
      W Lidlu kupuje się wina czerwone nie przekraczające 12% alkoholu - czyli Kadarka, Espana - pyszne i bardzo tanie. Białe są do kitu.
    • Gość: Gość Re: Etykieta win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 00:16
      nie ma to jak objasnienie do niemieckiego wina: "nie powinno nas nie przerazac" - problemy z podwojnym przeczeniem? :-)
    • Gość: babinicz Re: Etykieta win IP: *.net.autocom.pl 27.06.09, 00:42
      Komandos/Sen sołtysa/Pokusa to były wina :) a to był żart :D
    • Gość: Grzegorz Re: Etykieta win IP: *.hsd1.nj.comcast.net 27.06.09, 05:08
      Najlepsze wino jakie pilem i pamietam z mlodosci to wino marki "WINO"!!! z napisem pisanym PATYKIEM! znane jako "wino patyczkiem pisane".Cena przez dlugie lata/60te/ wynosila owczesne 17 zlp.Nastepne slynne "J-24" juz nie mialo tego smaku i "gradusow",juz tak "nie sponiewieralo"!
    • Gość: Behemot Re: Etykieta win IP: *.171.201.101.awakom.net 27.06.09, 09:33
      Opis niemieckiej butelki do poprawki: "Siarczyny (co nie powinno nas NIE przerażać??)" Czyli że co POWINNO PRZERAŻAĆ????????? Zasada podwójnego zaprzeczenia!
    • Gość: Pijacy wina Re: Etykieta win IP: *.pools.arcor-ip.net 27.06.09, 09:51
      Po wypowiedziach widac jacy to znawcy win sa w RP. Jeden wychwala Kadarke, drugi stawia w jednym rzedzie Kadarke i Sophie, jeszcze inny porownuje czerwone do bialego a najlepszy jest ten co przekonuje o wyzszosci narkotykow nad winami. Czas wyrabiania smaku do wina jest dlugi i dla niektorych moze byc to czas najpiekniejszy.
    • Gość: uburama Re: Etykieta win IP: *.acn.waw.pl 27.06.09, 10:43
      Ja lubię jak na butelce podana jest dzielnica Warszawy której wino zostało wyprodukowane.
    • Gość: Gość Re: Etykieta win IP: *.chello.pl 27.06.09, 10:54
      Typowo artykuł z Logo - 0 konkretów, nie dowiedziałem się NIC. Słodkie pierdzenie z w stylu: "szkło to szkło".
    • Gość: Sraka Re: Etykieta win IP: 94.246.138.* 27.06.09, 11:07
      Pijacy wina-postawilem sophie i kadarke(bułgarska) obok siebie ze wzgledu na cene.Jesli powiesz,ktora kadarke kupic to bede wdzieczny.Te ktorych probowalem to raczej niezbyt dobre byly.Bardzo lubie wegierskie wina,jesli mozesz cos doradzic to prosze.
    • Gość: Tez Vino Re: Etykieta win IP: *.pools.arcor-ip.net 27.06.09, 11:52
      Gotyk i szczegółowość nazw potrafią zniechęcić najwytrwalszych. Ciekwe co ma autor na mysli piszac slowo: Gotyk. Poza tym nie rozumiem dlaczego kilka konkretnych potrzebnych informacji moze zniechecic? Mnie raczej ciesza iformacje o produkcie, nawet bardzo szczegolowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka