Dodaj do ulubionych

informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym

02.08.11, 18:37
Co trzeba umieć aby pracować jako informatyk/programista w urzędzie skarbowym. Jaki program do baz danych trzeba znać ?
Czy ktoś pracuje albo pracował na podobnym stanowisku i może podzielić się
informacjami na temat wymaganego stopnia znajomości ? ORACLE, MSSQL Server-a, SQL-a.
Czy wystarczy tylko znajomość ogólna i pobieżna, czy raczej szczegółowa i
dogłębna ?
Obserwuj wątek
    • lled Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym 03.08.11, 17:57
      Moj znajomy pracuje w US. Do jego obowiazkow nalezy wylacznie oracle db (na poziomie ekspert). Gdy zostal przyjety kilka lat temu do pracy, byl juz ekspertem w oracle.
      • whatso Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym 04.08.11, 16:54
        Poziom ekspercki w US lub innej budżetówce? Dobry żart.
    • Gość: it_1980 Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 16:57
      Wydaje mi się, że urzędy raczej mają wymagania. Nie są to qrcze miejsca do których może iść każdy. Nie wiem ile płacą, ale chyba wymagają.

Ostatnio chci9ałem wyjechać z dużego miasta i zaczepić się w urzędzie w mojej miejscowości (stanowisko: informatyk). mam doświadczenie w SQL i bazach danych (od strony programistycznej), programuję w wielu językach ale jak zobaczyłem czego wymagają w urzędzie (znajomość DB na poziomie administratora, sieci komputerowe + masa protokołów), to nawet nie składałem aplikacji :)
      • Gość: it_1980 Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 16:59
        ...W każdym razie to ogłoszenie, które widziałem, wyglądało jak oferta pracy dla rasowego admina z minimum 5-letnim doświadczeniem dla jakiejś korpo
        • lled Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym 04.08.11, 20:59
          whatso, oj zebys sie nie zdziwil. Myslisz ze US przyjmie do pracy kogos zaraz po szkole?
          • whatso Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym 05.08.11, 09:48
            US nie przyjmie tego kto nie będzie aplikował. A do IT w budżetówce naprawdę ludzie posiadający konkretne umiejętności raczej nie walą hordami. I mam tu na myśli tę "lepszą" budżetówkę, czyli poziom administracji centralnej. Kolega właśnie szuka gościa który cośkolwiek by wiedział na temat programowania, analizy biznesowej/systemowej... No ale niestety wychodzi na to, że z budżetem na poziomie 3k brutto raczej się nie da kogoś kto kumałby choćby postawy.
      • whatso Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym 05.08.11, 09:50
        Wymagania to mogą sobie pisać... Ale czy w tej Twojej miejscowości naprawdę macie takie zagęszczenie adminów spełniających te wymagania?
        • Gość: ja Re: informatyk/programista w Urzędzie Skarbowym IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 00:30
          Wymagania wymaganiami, to wyglada tak,z e jakis ciec robi zbiorke, damy to, tamto, o i to tez czesto sie powtarza, wiec tez damy, a potem na rozmowie zapytaja czy znasz accessa. Mam kumpla w GUS-ie, jest informatykiem/adminem od lat. Kocham go jak brata, ale na realnym rynku pracy dla IT zylby krocej niz jetka. Nie twierdze, ze nie ma tam tez fachowcow ktorzy z jakichs nieznanych mi blizej przyczyn siedza jeszcze w takim balaganie zamiast zarabiac normalna kase, ale to raczej margines. Ogolnie jak sie posiedzi w branzy jakis czas, to dochodzi sie do wniosku, ze w dowolnej firmie jakis 10% to faktyczni fachowcy ze swojej dziedziny, a reszta najwyzej 'radzi sobie' co zreszta nie jest niczym zlym ani nagannym. I dlatego wszystkie te wymagania mozna o kant d**y potluc, ja jak widze cale stado takowych to wiem, ze nie maja szans na to by mnie z tego zwyczajnie odpytac. Ale i tak nie aplikuje, co mam sie uzerac z cieciami ktorzy nie wiedza czego i kogo chca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka