Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:22
Drodzy forumowicze.
Do tej pory tylko czytałam Wasze posty,czasami korzystała z porad tam
zawartych. Teraz jednak jestem w kropce, potrzebuję waszej pomocy.
W 2001 roku podpisałam z developerem umowę przedwstępną kupna sprzedaży
lokalu mieszkalnego z terminem realizacji inwestycji na 31,04,2002 roku i
zapisaną możliwością ubiegania się o odsetki ustawowe jako karę za
niewywiązanie się w terminie z umowy przez developera. Umowa nie została
sporządzona w formie aktu notarialnego. Klucze do mieszkania dostałam w marcu
2003 czyli rok później. O odestki jakie naliczyłam chciałam zmniejszyć
wysokość ostatniej raty jaka pozostała mi do zapłacenia (termin
zapłaty :dzień podpisania aktu notarialnego). Developer uznaje naliczanie
odsetek za bezzasadne tłumacząc, że zimą 2001 w grudniu i styczniu dziłała
siła wyższa - ujemne temperatury i opady śniegu, co uniemożliwiało mu
prowadzenie prac murarskich ( zgodnie z harmonogramem budowy, prace te
powinny zostać zakończone do października 2001). We wrześniu 2003 dostałam
pismo z wzywające do zapłaty pozostałej kwoty celem podpisania aktu
notarialnego. Poprosiłam o zmniejszenie tej kwoty o karę umowną, ......
długo długo nic , a dziś dostaję pismo w którym developer rozwiązuje ze mną
umowę przedwstępna i karze opuścić lokal w ciągu 21 dni.

Moje pytanie : Jak podpisać akt notarialny tak bym już jako prawny właściciel
mogła dochodzić swoich roszczeń przed sądem ? Jakiej treści paragraf powinien
zostać w nium unieszczony?

Nadmienię, że zapłaciłam ponad 90 % ceny nabywanego mieszkania, i nawet część
ostatniej raty , która powinna zostać wpłacona w dniu podpisania aktu
notarialnego.

PROSZĘ POMÓŻCIE, ja naprawdę nie wiem co powinnam zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiki Re: Akt Notarialny IP: 213.17.175.* 09.01.04, 14:05
      mam pytanie
      czy ostatnią ratę pomniejszyłaś o należne odsetki sama? tzn. czy pisałaś
      wcześniej pismo do dewelopera z żądaniem zapłaty odsetek, czy tak po prostu
      wpadłaś na pomysł pomniejszenia ostatniej raty?
      • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 15:05
        Ostatniej raty jeszcze nie zapłaciłam, tzn. zapłaciłam jej część jeszcze w 2001
        roku żeby uniknąć 7 % VAT (resztę mam zapłacić w dniu podpisania aktu
        notarialnego) Do developera pisałam pisma co miesiąc o rosnąxcych odsetkach i w
        kilku ostatnich prosiłamo ich uwzględnienie w wysokości ostatniej raty -
        bezskutecznie.
        Myślisz , że można coś z tym zrobić???
        • Gość: wiki Re: Akt Notarialny IP: 213.17.175.* 09.01.04, 15:43
          po piewrsze - siła wyższa to jest ich problem. on powinni ustalać takie terminy
          w umowach, żeby nawet z siłą wyższą się w nie zmieścić. a poza tym - opady
          śniegu w naszym kraju to na szczęście nroma, a nie siła wyższa. małe dziecko
          nawet wie, że zima /no ogół/ pada snieg.... siła wyższa to powódź, pożar, jakby
          był 30 stopniowy mróż przez, np. 90 dni po rząd... ale ujemne temp i snieg są
          do przewidzenia i deweloper musi je uwzględniać w swoich kalkulacjach.
          a więc ewidentnie - OPÓŹNIENIE...
          jeżeli dobrze rozumiem, to w umowie przedwstepnej, masz napisane, że ostatnia
          rata jest płatna W DNIU popisania aktu. jeżeli tak, to ich pisma możesz wrzucać
          do kosza. bo to jest ich jednostronna decyzja, na zmianę zapisów umowy obydwie
          strony muszą wyrażać zgodę. o ile oczywiście wpisali to w umowe, bo jeżeli jest
          zapis, że mogą jednostronnie zmieniać zapisy, to tez kiepsko...

jeszcze tylko jedno pytanie - masz potiwerdzenia wysłąnia, lub złozenia
          wczesniejszych pism dot. odsetek do developera?
          daj znać, będę tłumaczyć dalej.
          • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 15:56
            Zgodnie z harmonogramem to zima nie powinna mieć wpływu na przebieg prac, w tym
            czasie miały być stawiane ścianki działowe itp. Moim zdaniem śnieg i ujemne
            temperatury w grudniu i styczniu w Polsce to norma, prawnik developera twierdzi
            jednak, że w zadnych przepisach nie jest dokładnie napisane co to siła wyższa,
            więc prawo jest po jego stronie.

Bardzo dobrze zrozumiałaś , ostatnia rata W DNIU podpisania Aktu notarialnego (
            choć jej część za zgodą developera wpłaciłam wcześniej.

Wszystkie pisma wysyłałam do nich listem poleconym z potwierdzeniem odbioru
            albo składałam w sekretariacie z potwierdzeniem , że wpłynęło.

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki co robić .
            • Gość: ag Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 16:04
              Przepraszam nie napisałam ale już dodaję: wszelkie zmiany w umowie muszą być
              zawierane na piśnie za zgodą obu stron, tak jest zapisane w umowie
              przedwstępnej , niestety nie w formie aktu notarialnego.
            • Gość: wiki Re: Akt Notarialny IP: 213.17.175.* 09.01.04, 16:13
              śnieg,który pada w Polsce co roku nie jest siłą wyższą. siła wyższa to coś,
              czego nie daje się przewidzieć.
              więc nie tak do końca.....

napisz, do dewelopera, pismo:
              - że ostatnia rata miała być płatna W DNIU podpisania aktu, więc ich pismo, że
              Cię wyrzucają jest bezprawne - nie było jeszcze aktu, a rata jest płatna w dniu
              aktu, tzn że masz prawo stanąć do aktu bez tej ostatniej raty zapłaconej, a w
              ciągu 24 godz jesteś obowiązna uiścić wpłatę.
              - że kilkakrotnie wysyłałaś pisma dot. odsetek wynikających z niewywiązywania
              się dewelopera z umowy i brak jakiejkolwiek odpowiedzi uprawnia Cię do
              skierowania sprawy na drogę sądową.
              - i niech się tak nie spieszą z tym wyrzucaniem Cię z lokalu, bo skoro ostatnia
              rata miała być płatna przy akcie, to oni na razie nie wywiązują się z umowy, a
              nie TY.
              napisz szybko pismo i wyślij poleconym, a eksmisję na razie się nie martw. to
              jest straszak, nie zalegasz wobec nich aż tyle, aby Cię mogli eksmitować.

mieszkanie formalnie jest ich /nie masz aktu/ ale pamiętaj, że to może być
              właśnie Twój argument. Ty swoje raty wpłaciłaś, to deweloper nie dał Ci aktu,
              co więcej - nie wywiązał się z terminu umowy, a teraz nie chce płacić odsetek.

mam nadzieję, że Ci pomogłam. jeżeli będziesz potrzebowała jeszcze jakieś
              pomocy, pisz na priva: mag29da@op.pl, albo tu na forum.
              chętnie pomoge...
              • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 16:21
                Bardzo diękuję za dobre słowo!!!
                Oczywiście, że mi pomogłaś. Tak naprawdę to kilkakrotnie pisałam o
                rozstrzygnięciu sporu na drodze sądowej , ale trochę obawiam się czy jesteśmy
                równymi stronami. Boję się , że bez aktu notarialnego nic nie wskóram.
                Pomyślałam wic , że wpłacę im całą kwotę , podpiszę akt ale w jego treści
                zastrzegę prawo dochodzenia moich roszczeń na drodze sądowej - oni jednak nie
                zgadzają się da taki zapis w akcie noterialnym. Czy mogą nie zgodzić się na
                podpisanie ze mną aktu o takiej treści?
    • Gość: Przemek Re: Akt Notarialny IP: *.core.hp.com 09.01.04, 16:34
      Nie chcę Cię martwić, ale... nie ma siły, która zmusiłaby dewelopera do
      przekazania Ci aktu własności. Problem w tym, że zawarłaś umowę przedwstępną w
      formie cywilno-prawnej, która nie stanowi podstawy do wydania aktu własności.
      Żaden sąd nie uzna Twoich roszczeń do lokalu, jeżeli umowa przedwstępna nie
      została zawarta w formie aktu, a Twoje roszczenia nie zostały ujęte w księdze
      wieczystej gruntu. Tylko od dobrej woli dewelopera zależą przyszłe losy
      mieszkania. A ten, dopóki jest właścicielem, może z nim zrobić co mu się
      żywnie podoba. Ponieważ zawarłaś umowę cywilno-prawną, masz możliwość jedynie
      dochodzenia odszkodowawczego, tj. zwrotu pieniędzy. Jeśli deweloper nie
      wypłaci ich po dobroci, możesz ubiegać się o ich zwrot przed sądem. Przykro
      mi, ale jesteś na przegranej pozycji. Spróbuj dogadać się z deweloperem.
      Niewątpliwie to oni trzymają Cię w szachu, Ty nie możesz NIC zrobić...
      • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 16:39
        Tego właśnie się obawiam.
        Pomimo tego , że akt podpisują dwie strony to ja nie mam wpływu na jej treśc.
        Jak to możliwe???
        • Gość: Bebiak Re: Akt Notarialny IP: *.acn.pl 09.01.04, 16:49
          Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> Tego właśnie się obawiam.
          > Pomimo tego , że akt podpisują dwie strony to ja nie mam wpływu na jej
          >treśc. Jak to możliwe???

Wpływ na treść aktu masz Agnieszko tylko problem jest zasadniczy: notariusz
          nie podpisze aktu jeśli którakolwiek ze stron nie wyrazi zgody na takie czy
          inne jego brzmienie. A (tak jak napisał Przemek) to Ty jesteś nie przegranej
          pozycji co do "przymuszenia" do zawarcia umowy sprzedaży (właśnie z uwagi na
          brak formy aktu dla umowy wstępnej - nawet nie wpis roszczeń do księgi, bo
          tych mogłoby nie być, ale formy, formy dla "przymuszenia" Agnieszko brak).
          Jeśli developer wyraziłby zgodę to może w akcie wpiszcie tam gdzie jest Wasze
          oświadczenie, że jesteście rozliczeni: "z wyłączeniem roszczeń nabywczyni co
          do ewentualnych odsetek za opóźnienie w budowie". Gdyby na to się chociaż
          zgodził to po wpłaceniu przez Ciebie całości zgodnie z harnomogramem zostałaby
          Ci chociaż długa i kręta ale jednak jakaś droga do dochodzenia tych odsetek z
          umowy przedwstępnej (w tym zakresie ta umowa w formie pisemnej wiąże), ale
          masz świadomość jaka to droga przy naszych procedurach sądowych? Życzę Ci
          powodzenia i pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: Przemek Re: Akt Notarialny IP: *.core.hp.com 09.01.04, 16:50
          Masz wpływ, oczywiście. Tyle, że nie masz możliwości nacisku. Jeżeli byś
          podpisała umowę przedwstępną, tudzież zobowiązującą w formie aktu, to
          deweloper miałby mniejsze pole do manewru, a Ty cięższy argument w ręku. W
          sytuacji, w której się znajdujesz, mogą zrobić wszystko i narzucić Ci
          praktycznie każdy warunek. A Ty zgodzisz się na nie, bo jeśli nie,
          najzwyczajniej w świecie zerwą umowę. I mają do tego prawo. A jeśli pójdziesz
          do sądu, sąd nakaże im jedynie zwrot kasy. Niestety, takie są konsekwencje
          oszczędzenia na umowie przedwstępnej :(. Przerabiałem to, zostałem zawczasu
          uzbrojony w odpowiednią wiedzę przez prawnika i za żadne skarby nikt by mnie
          nie namówił na umowę cywilno-prawną. Właśnie dlatego, że niesie ona za sobą
          ryzyko konsekwencji, które teraz odczuwasz na własnej skórze.

Co do wypowiezi Wiki... Niewywiązywanie się z umowy przez dewelopera do ŻADEN
          argument. Deweloper mógłby przeciągać sprawę latami, a Ty nadal nie mogłabyś
          nic zrobić. Owszem, byłoby to podstawą do zerwania umowy, z tym skutkiem, że
          Ty oddajesz mieszkanie, a deweloper Tobie pieniążki. Tak mówi teoria, bo w
          praktyce mogę jedynie współczuć i nie chciałbym się znaleźć w sytuacji kogoś,
          kto żąda zwrotu pieniędzy... Moim zdaniem - tu można jedynie po dobroci.
          Straszenie sądem może zdziałać wręcz odwrotny skutek, bo sąd stanie po stronie
          dewelopera. Z prostego powodu - ty nie masz ŻADNEGO prawa do tego mieszkania.
          Przykre, ale takie są realia.
          • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 17:00
            Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi. Chyba faktycznie nie mam żadnych szans,
            muszę pokornie połknąć gorzką i drogą pigułkę, a to dzięki mojej niewiedzy i
            miłym słowom developera, że umowa przedwstepna wformie aktu to tylko dodatkowe
            koszty. Jeszcze raz dziękuję .
            • Gość: Przemek Re: Akt Notarialny IP: *.core.hp.com 09.01.04, 17:07
              Oczywiście, bo deweloper nie będzie się pozbawiał swojego oręża "na wszelki
              wypadek" i namawiał klienta do zabezpieczenia się w możliwie silny dla niego w
              skutkach sposób. Jednakże koszt umowy przedwstępnej to marny odsetek w całości
              inwestycji. Inwestycji życia, rzekłbym. Dlatego chyba nie warto oszczędzać, by
              zminimalizować ryzyko. I warto konsulować tego typu umowy z prawnikami - w
              końcu to nie zakup bułeczek...

Przykro mi, że znalazłaś się w takiej sytuacji...
              • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.k.mcnet.pl 10.01.04, 08:09
                konsultowałam treśći formę ale developer nie chciał podpisać jej w innej formie,
                a ja wtedy jeszcze nie wiedziałam co dzieje się na rynku nieruchomości. Mądry
                Polak po szkodzie...
                • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:38
                  Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przed podpisaniem aktu notarialnego wymagane
                  jest przedstawienie notariuszowi dowodów wpłaty za całość nieruchomośći?

I coś jeszcze czym grozi umieszczenie w akcie notarialnym zapisu, że w dziale
                  III księgi wieczystej wpisane jest ostrzeżenie o toczącym się postępowaniu
                  sądowym o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym z
                  powództwa Browarów Warszawskich przeciwko skarbowi Państwa wpisane w maju 2003
                  roku ( budynek stoi na gruncie dzierżawionym wieczyście od Sarbu Państwa, ja
                  nabywam udział w dzierżawie wieczystej)
    • Gość: Ewa Re: Akt Notarialny IP: *.era.pl 15.01.04, 17:11
      Agnieszko,

jesli moge prosic o infomacje -
      u jakiego dewelopera kupilas mieszkanie?
      Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji ;((
      Kupilam w spolce Bud-Prof
      Niestety - chyba sie ugne i odzaluje te kilka tysiecy ;(

POzdrawiam Cie serdecznie

Ewa

Pozdrawiam Cie.
      • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 13:56
        Dziś mam dostać ostateczną odpowiedź od developera czy uzna mi moje roszczenia
        choć w części.Jeśli będzie odmowna, nie zamierzam wpłacać im całej kwoty, nie
        chcę mieć do czynienia z podobnymi ludźmi. Mam jednak pytanie,skoro nie mogę
        przymusić ich do przekazania mi własności lokalu, to czy mogę wystąpić na drogę
        sądową o zwrot wpłaconych pieniędzy wraz z odsetkami ?

Pozdrawiam
        Agnieszka
      • Gość: Agnieszka Re: Akt Notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 13:57
        Dziś mam dostać ostateczną odpowiedź od developera czy uzna mi moje roszczenia
        choć w części.Jeśli będzie odmowna, nie zamierzam wpłacać im całej kwoty, nie
        chcę mieć do czynienia z podobnymi ludźmi. Mam jednak pytanie,skoro nie mogę
        przymusić ich do przekazania mi własności lokalu, to czy mogę wystąpić na drogę
        sądową o zwrot wpłaconych pieniędzy wraz z odsetkami ? Wiem , że to daleka i
        kręta droga ale czy mam szanse na odzyskanie tych pieniędzy?

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • Gość: Ewa Re: Akt Notarialny IP: *.era.pl 27.01.04, 15:47
          Szanse masz, ale...
          Straconych nerwow i nadziei nikt Ci nie zwroci, niestety ;(
          E.
    • Gość: wrobiona Re: Akt Notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:02
      Agnieszko , napisz, jak skończyła (czy?) się Twoja "wojna".
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka