Gość: Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 16:13 Cena budowy metra kwadratowego znacznie spadła, bo z 5 na 3 tysiące. www.bankier.pl/wiadomosc/-2064488.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czesiu Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. IP: *.tpnet.pl 16.12.09, 16:51 Polandia to paradoks ceny wywoławcze wzrosną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. IP: 84.38.22.* 16.12.09, 16:59 > Polandia lubię określenie "Pomroczna", zdecydowanie trafia w sedno ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. IP: 84.38.22.* 16.12.09, 16:57 e tam naród mamy głupi, on się domaga pieniedzy bo "pieniądze są dla ludzi", a balcerowiczowa to pogonić ;] hen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. IP: 217.98.20.* 16.12.09, 16:58 w bankierze również raczyli przyznać, że najem jest ok. 1/3 tańszy od kupna Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. 16.12.09, 17:12 Metrohouse w 2009 roku osiągnęło najwyższą sprzedaż w swojej histori No tu to nawet mnie zaskoczyli :) Czyżby sytuacja na rynku wtórnym wbrew obiegowym opiniom była... dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50 cents Re: Cena budowy m2 spadła z 5 na 3 tys. IP: 192.193.245.* 16.12.09, 17:21 zes powiedzial co wiedzial... PFFF!! :) pocieszasz sie w ten sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek sytuacja dobra - czyli spadajace ceny !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 17:25 tak tak rumun - to dobra sytuacja koniec kryzysu - ceny mocnow dol !! Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Ciekawostka 16.12.09, 17:32 Dla tych którzy uważają, że niskie koszty = niższe ceny. Odrobina historii i mała lekcja pokory wyborcza.pl/1,75248,2392738.html Warto przeczytać również komentarze pod artykułem. Użytkownik realista w sposób niezbity udowodnił, że ceny rosnąć nie mogą. Mała próbka: To wszystko powoduje że pośrednicy zaczynają robić w majty bo kończą im się przychody. I dlatego co jakiś czas robią panikę:" kupujta bo taniej nie będzie". Jak widać historia kołem się toczy, Ciekawe pod jakim nickiem realista pisze dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek realista uzywa dzis nicka rumun_navigator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 18:03 za oderwanie ceny od kosztow dzis wielu zbiera od zycia niezle baty ci co zdazyli sprzedac na gorce maja sie z czego cieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
ekaunt Re: Ciekawostka 16.12.09, 19:28 > Jak widać historia kołem się toczy, Ciekawe pod jakim nickiem realista pisze dzisiaj... Przyganiał kocioł garnkowi... Wtedy nikt nie przewidział takich wzrostów, jutro może się okazać, że nikt nie przewidział tak głębokich spadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofja z rodziny RM Re: Ciekawostka IP: *.gumm.org 16.12.09, 21:09 Behehehe. Cos chuyowate newsy ostatnio, nie rumunku? Wszystko odwrotnie niz zes prawil. Tak to jest jak sie jest przyglupem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 23:33 Raczej sprzedawczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Re: Ciekawostka IP: *.multimo.pl 17.12.09, 00:09 A ktoś jeszcze jego czyta? Szkoda czasu na te jego wypociny i polemikę z nim, nie ma sensu gadać z baranem któremu niejeden raz wytknęli nielogiczne argumenty i opinie wzięte z księżyca. Szkoda że na forum nie można go splonkować, ale wkrótce sam odejdzie w niebyt jak jego poprzednicy naganiacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny ja Re: Ciekawostka IP: *.aster.pl 19.12.09, 13:57 można się z autorem postu nie zgadzać w wielu sprawach, ale cytat historyczny jest świetny i pokazuje opinie tuż przed odpałem rynku w górę, nota bene kwestionujące moje ówczesne inwestycje wiele z nich jak widać miało rozbudowaną argumentację, czasami opartą o "twarde" dane gdyby ktoś się mnie niedawno zapytał, czy możliwe, aby w niewiele ponad tydzień EURUSD zaliczył 5% spadku, to odpowiedziałbym, że to bardzo mało prawdopodobne, ale nie postawiłbym majątku, że tak się nie stanie większość uważa, że nieruchomości są takie fundamentalne i przewidywalne, ale spokojnie mogę sobie wyobrazić rózne scenariusze na przyszłość, a poza tym interesuje mnie tak naprawdę za ile mógłbym sprzedać daną nieruchomość lub nabyć taką o bardzo konkretnych parametrach, a to z rynkiem ogólnowarszawskim nie musi być bardzo skorelowane, a z ogólnopolskim to mniej niż średnio Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator To też fajne 20.12.09, 01:54 forum.gazeta.pl/forum/w,25,15953665,,Zapowiada_sie_mieszkaniowa_goraczka.html?v=2 Mój faworyt: A ja sobie poczekam - mam chrapke na jakis fajny penthouse w centrum wawy. Ale nie za pieniadze takie jak na Manhattanie. I na pewno kupie go za mniejsza kase - mam kilka takich na oku - stoja puste od kilku ladnych lat... Hehehe -nie ma bata zebym sie nie doczekal - no chyba ze nagle w Polsce trysnie ropa... Warte uwagi jest też kolejne wypunktowane zestawienie autorstwa Rafała M. Jakubowskiego. Ileż tych prospadkowych punktów i list już było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenio Re: To też fajne IP: *.mgsp.pl 20.12.09, 13:27 Statystycznie wiadomo ( w kapitalizmie na pewno) że jak urosło to kiedyś spadnie i odwrotnie oczywiście. Więc argumenty historyczne - prowadzą do wniosku że spadki są coraz bardziej prawdopodobne. Tym bardziej że wraz z kłopotami budżetu coraz bliżej jest podatek katastralny. Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday Re: To też fajne 20.12.09, 13:38 Prawie ze wszystkim się zgadzam, ale na kataster w najbliższym dziesięcioleciu to bym nie liczył. Wymaga on najpierw uporządkowania hipotek, a potem przepchnięcia go przez sejm gdzie posłowie, z których większość posiada po parę "inwestycji", oburzą się i staną w obronie "przeciętnego" obywatela ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: To też fajne IP: *.spray.net.pl 20.12.09, 13:35 rumun, ja Tobie radze zaczac powoli marynowac sledzia. Przyklad porownania do 2004 roku jest tak bezdennie glupi, ze moze w kuchni jak sie zajmiesz robota i spokojnie pomyslisz to zrozumiesz. Na wzrosty w latach 2005-2007 nalozylo sie kilka czynnikow (globalna banka na RE, wstapienie PL do EU, okres wyjatkowej hossy). Szanse na powtorke sa ponizej zera i nie ma sie co napinac, ze jest inaczej. Ja wracam do sledzi. Sayonara! Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: To też fajne 20.12.09, 14:16 > Na wzrosty w latach 2005-2007 nalozylo sie kilka czynnikow Których nikt nie widział, chociaż wszyscy mieli je przed oczami. I to jest chyba najlepsza nauka z lektury tego wątku. Wy też dzisiaj zafiksowaliście się na tym, że będzie "taniało, taniało, taniało" i nie jesteście w stanie emocjonalnie dojrzeć do tego, że... może być insczej > Szanse na powtórke A kto pisze o powtórce? Wiele osób na tym forum przypisuje mi autorstwo sądów, które odbijają najgłębsze obawy i koszmary KZS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: To też fajne IP: *.home.aster.pl 20.12.09, 14:40 a jakich to czynnikow nikt nie widzial a wszyscy mieli przed oczami naucz nas o wielki znawco wiec co takiego nikt nie widzial a co moze sprawic ze dzis "moze byc inaczej" ty piszesz o powtorce, chyba ze chcesz nam powiedziec ze linkowanie artu o sytuacji z 2004 roku bylo tylko ciekawostka i absolutnie przypadkowo je tu umiesciles zupelnie bez zwiazku z tematem Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: To też fajne 20.12.09, 15:36 > ze linkowanie artu o sytuacji z 2004 roku bylo tylko ciekawostka No, nawet dlatego taki dałem tytuł. A że jesteś kretynem dla których nie istnieją odcienie szarości to dopowiadasz sobie sam, że optuję za wzrostami. > co takiego nikt nie widział Nikt nie zwrócił uwagi na spadające stopy procentowe. Dzisiaj też ten element Wam umyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: To też fajne IP: *.home.aster.pl 20.12.09, 17:27 a co to za ciekawostka skoro kompletnie nie ma zastosowania do aktualnej sytuacji, rownie skorelowany bylby artykul o rynku pomaranczy z 2000r dziwnym trafem tego nie zlinkowales znaczy co stopy za chwile zaczna dalej spadajac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: To też fajne IP: 167.236.248.* 21.12.09, 10:18 rumun czekam nadal na odpowiedz, co to niby za czynniki ktorych nie widzimy, spadajace w 2010 stopy procentowe? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: To też fajne 21.12.09, 10:27 Już są dość niskie, jakbyś nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: To też fajne IP: 167.236.248.* 21.12.09, 10:40 niskie sa, serio, a czy to przypadkiem nie ty we wlasnej osobie pisales o ich dalszej obnizce np tu mamy to juz zarchiwizowane forum.gazeta.pl/forum/w,106,100780067,100780252,1_stopy_procentowe_w_polsce_moga_spadac.html no wiec skoro sa niskie to co nasz geniusz ekonomiczny mial na mysli piszac "Nikt nie zwrócił uwagi na spadające stopy procentowe. Dzisiaj też ten element Wam umyka. " no wiec co nam niby umyka, rozwin ta swoja blyskotliwa mysl ktora ma zadecydowac o losie polskie RE w ad 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko halo rumun czekamy... IP: 167.236.248.* 22.12.09, 09:34 rumun, ile razy mam sie przypomninac, nadal nas nie oswieciles, chyba ze jak zwykle chlapnales brednie tak co by zamieszac a jak trzeba sie wytlumaczyc to juz brak koncepcji czekamy na wytlumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko HALO RUMUN!!!! IP: 167.236.248.* 29.12.09, 15:42 CZEKAMY NADAL na klamanie w innych watkach masz czas a na osiwecenie nas slepcow juz ci go brak... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To też fajne 20.12.09, 21:18 Czysto "rumunska taktyka" - jak by sie udalo to bedzie "a nie mowilem?" jak sie nie uda to "nie, nie, nie to mialem na mysli". Znamy, znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.home.aster.pl 20.12.09, 14:35 skoro chcesz nas tak uczyc to dawaj chetnie posluchamy porownaj prosze sytacje rynkowa i jej krotko i dlugookresowe perspektywy dla ad 2004 i ad 2010 z uwzglednieniem -bazy podazowej -bazy popytowej -dostepnosc kredytow i wielkosc stop % -sytuacji ekonomicznej zarowno krajowej jak i swiatowej z uwzglednieniem prognoz wzrostu gospodarczego i poziomu deficytu budzetowego -wielkosc przewidywanego udzialu rynku spekulacyjnego w obrocie -doswiadczenie ludzi ze znajomoscia zagadnienia banki nieruchomosciowej i terminu "na nieruchomosciach nie mozna stracic" mysle ze omowienie tych czynnikow juz powinno wystarczyc do udowodnienia tezy oczywiscie w swojej analizie wskaz na prawdopodobienstwa miedzy tymi latami ktore uzasanialyby sugerowanie mozliwej powtorki czekamy z niecierpliwoscia na twoja "analize" Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 20.12.09, 15:43 Ci którzy analizowali szczegółowo wszystkie czynniki w 2004r skończyli marnie. Wtedy też prognozy wyglądały kiepsko. Poza tym trochę szkoda mi czasu... Was nic nie jest w stanie przekonać. Nawet jeśli "powtórka" to z tym swoim zacietrzewieniem po prostu byście jej nie zauważyli. Jakbyś poczytał archiwum to byś zobaczył, ze byli tacy którym faza zaprzeczania skończyła się dopiero w 2007r. Na pewno wielu z nich ma teraz piękne nowe nicki i aktywnie działa w KZS desperacko licząc na to, że się kiedyś odkują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.09, 17:05 Szkoda Ci czasu? No nie żartuj. Płacą Ci za sianie na forum demagogii, to zasuwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.gdynia.mm.pl 21.12.09, 03:01 on ma czas, tu nie chodzi o czas, on jest leniwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.home.aster.pl 20.12.09, 17:29 aha, wiem ale nie powiem, to tak jak zwykle: dziekujemy panu i zapraszamy do dzialo ogloszeniodawcy tam pan reklamuj swoje prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 20.12.09, 21:20 Na pewno wielu z nich ma teraz piękne nowe nicki i aktywnie działa w KZS desperacko licząc na to, że się kiedyś odkują. Juz Ci kiedys napisalem (bodajze wtedy jako satorianusowi) zebys swoich przywar nie dopasowywal do wszystkich dookola. Maniaku "nowych nickow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifares Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.147.135.209.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.12.09, 21:45 A przypakiem rumun powoli nie staje sie czarnym poniedziałkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 00:04 Po prostu są tylko dwie opcje w tym przypadku, Albo czołowe nicki KZS to geniusze, którzy rozpoznali punkt szczytowy dokładnie w momencie jego wystąpienia, albo są to właśnie takie "niedowiarki" z lat 2004-2006r które zostały przy pierwszym nieskompromitowanym nicku. Opcja pierwsza jest bardzo mało prawdopodobna - jednostki wybitne rzadko są zwierzyną stadną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie IP: *.gdynia.mm.pl 21.12.09, 03:04 Rumun jedyne co udowodniłeś to że jesteś ograniczonym burakiem, pomyśl choć raz to znajdziesz więcej możliwości. Nie zgadzam się też z twierdzeniem że trzeba być geniuszem żeby wyczuć że coś jest nie tak w szczycie mega hossy. Bez przesady nie każdy jest durniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 09:05 Oczywiście, że nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić to, że jest hossa. Ale żeby dokładnie określić moment szczytowy to już tak. Pokaż mi choć jednego aktywnego do dzisiaj członka KZS, który twierdził, że: "teraz to już tylko w dół" w końcówce 2006r. Ciężko, prawda? Za to tych, którzy zaistnieli w drugiej połowie 2007r jest cała masa. Czary, normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 09:31 To sprawdź sobie moje pierwsze posty na tym forum. Od tamtej pory jestem nieprzerwanie aż do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 09:36 gorbibanki to nieprawda, na pewno uzywasz co najmniej 5 roznych nickow. Np ja to wg rumuna takze oko i z duzym prawdopodobienstwem maxgazeta bo prostowanie durnowactw rumuna to nie prostowanie tylko ratowanie mnie z opalow w dyskusji. buhahah. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 10:32 Sprawdziłem. Wylądowałeś na tym forum na początku 2008r. Pisałeś coś o cenach mieszkań rok wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: rumun do tablicy - bedzie smiesznie 21.12.09, 10:50 Nie rozśmieszaj dziecko. Gazeta zaarchiwizowała już posty z 2006 i 2007 roku i sam się nie mogłem do tego na razie dokopać. No patrz jaki przypadek,że ostatni dostepny post to początek 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday Gorsze nastroje w budownictwie 22.12.09, 15:00 Perspektywy w budowlance są i będą w najbliższej przyszłości coraz gorsze, więc nie można wykluczyć dalszych spadków kosztów budowy pb.pl/a/2009/12/22/Gorsze_nastroje_w_budownictwie "W grudniu ogólny klimat koniunktury w budownictwie kształtuje się na poziomie minus 16 (w listopadzie minus 11). Poprawę koniunktury sygnalizuje 12 proc. przedsiębiorstw, a jej pogorszenie 28 proc. (w listopadzie odpowiednio 15 proc. i 26 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie. Z badania wynika, że przedsiębiorcy odnotowują dalszy spadek portfela zamówień i produkcji budowlano-montażowej. Przewidywania w tym zakresie na najbliższe trzy miesiące są również niekorzystne i gorsze niż w listopadzie. " Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze źródło 22.12.09, 17:30 www.stat.gov.pl/gus/5840_907_PLK_HTML.htm i cały raport w pdf www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_koniun_w_przem_budo_han_i_uslug_12m_2009r.pdf esencja:"Ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym w grudniu oceniany jest negatywnie, gorzej niż w listopadzie i w analogicznym miesiącu ostatnich czterech lat. Wpływają na to głównie większe niż przed miesiącem ograniczenia bieżącego i przyszłego portfela zamówień oraz produkcji. Mimo terminowego pozyskiwania należności od kontrahentów, pogorszyły się negatywne oceny bieżącej i przyszłej sytuacji finansowej. Oceny ogólnego klimatu koniunktury w budownictwie są w grudniu negatywne, gorsze niż w listopadzie i w analogicznym miesiącu ostatnich pięciu lat. Spowodowane jest to większym niż w listopadzie spadkiem bieżącego i przyszłego portfela zamówień i produkcji budowlano-montażowej, a w konsekwencji pogorszeniem sytuacji finansowej badanych przedsiębiorstw. Ogólny klimat koniunktury w handlu detalicznym jest w grudniu oceniany negatywnie, gorzej niż w listopadzie i w analogicznym miesiącu ostatnich trzech lat. Przedsiębiorcy sygnalizują spadek bieżącej i przyszłej sprzedaży, większy niż przed miesiącem. Bieżąca i przyszła sytuacja finansowa jest oceniana negatywnie, gorzej niż w ubiegłym miesiącu. W grudniu spośród badanych grup przedsiębiorstw usługowych1 koniunkturę oceniają pozytywnie jednostki z sekcji działalność finansowa i ubezpieczeniowa (oceny są zbliżone do sygnalizowanych przed miesiącem i przed rokiem), informacja i komunikacja, opieka zdrowotna i pomoc społeczna oraz działalność związana z obsługą rynku nieruchomości. Najbardziej pesymistyczne oceny koniunktury, gorsze niż w listopadzie bieżącego i grudniu ubiegłego roku zgłaszają jednostki z sekcji działalność związana z kulturą, rozrywką i rekreacją, transport i gospodarka magazynowa oraz pozostała działalność usługowa." Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday 2010 będzie ciężki dla budowlanki 24.01.10, 16:58 Wydawało mi się, że problemy zaczną się po zakończeniu inwestycji na Euro2012 a tutaj niestety niespodzianka. W najbliższej przyszłości problemy nie dotkną garstki firm specjalistycznych oraz bezpośrednio zaangażowanych w Euro2012. Cała reszta musi zmagać się ze spadkiem inwestycji oraz rosnącą konkurencją. biznes.onet.pl/budownictwo-czy-jest-zycie-po-boomie,18496,3151213,1,prasa-detal Trochę by to tłumaczyło spadające wskaźniki koniunktury. W dodatku nastroje są prawdopodobnie jeszcze gorsze w małych firmach budowlano-montażowych, których ten wskaźnik nie obejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday Re: 2010 będzie ciężki dla budowlanki 29.01.10, 15:41 tutaj link do ciekawego artykułu, zwłaszcza dla zwolenników tezy ze wykończenie na wysokim standardzie (notabene b. rzadko u nas występujące) musi kosztować, więc ceny się nie zmieniają finanse.wp.pl/kat,69476,title,Wojna-domowa-wsrod-budowlancow,wid,11906422,wiadomosc.html?ticaid=198c8 "Jeszcze niedawno płaciłem generalnemu wykonawcy 5300 zł za metr kwadratowy powierzchni budynku, dziś 3500 zł, a gdy wprowadzę oszczędności na standardzie wykończenia, to nawet 3200 zł - opowiada członek zarządu jednej z czołowych firm deweloperskich." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: 2010 będzie ciężki dla budowlanki IP: *.hsd1.pa.comcast.net 30.01.10, 23:44 tutaj kolejny dowod na aktualne ceny wykonastwa www.muratorplus.pl/inwestycje/inwestycje-mieszkaniowe/rusza-zielony-zoliborz_66553.html wychodzi 3500 / m samych mieszkan minus jeszcze okolo 10% za garaze, czyli realny koszt budowy metra to ~3150 wiadomo, developer jesc musi, dzialki i biuro za darmo nie sa, ale nawet przy sporym zysku okolo 20% netto, cena nie powinna przekraczac znaczaco 5k/m Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: 2010 będzie ciężki dla budowlanki 30.01.10, 23:49 O ile 3 lub 4 tysiące to nie jest dla Ciebie "znacząco" to jestem skłonny się zgodzić. No chyba, że to "powinno" oznacza to co zwykle, czyli byt czysto teoretyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday Re: 2010 będzie ciężki dla budowlanki 31.01.10, 00:38 Przy 20% procentach to oni będą płakać, że umierają z głodu. I że przestają budować. Tym razem naprawdę ;-) A już na poważnie to jestem ciekawy, jakie teraz znajdą argumenty za utrzymaniem cen w nowych inwestycjach? Co prawda nie muszą tego uzasadniać, ale to bardzo dziwne jeśli sami deweloperzy specjalnie nie kryją się z tym spadkiem cen wykonawstwa i otwarcie o tym mówią i piszą. Nawet w przypadku gdyby nie zmieniali wysokości marzy to idą na wojnę z rynkiem wtórnym. Bankom też by się to nie spodobało. Aby tego uniknąć musieliby podwyższyć swoje marże, bo narazie bezwzględnie wykorzystali sytuacje i przycisnęli podwykonawców. Potencjalnie drugim frontem mogą być planowane zmiany w RnS i pomysły, aby rynek wtórny wykluczyć z tego programu. Najbliższe pół roku będzie więc bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday Re: 2010 będzie ciężki dla budowlanki 31.01.10, 01:06 c.d. jednym z czynników, który może ograniczyć zapędy deweloperów w podwyższaniu marży, mogą być spadające limity cenowe w RnS, które i tak się dokonają nawet w przypadku braku jej nowelizacji. I tutaj dużo zależy od sytuacji gospodarczej: jeśli będzie zła (porównywalna do 2009) to rynek znowu będzie ratowała RnS i większość deweloperów będzie starała, aby przynajmniej część ich oferty mieściła się w limitach cenowych RnS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: 20% marży IP: *.hsd1.pa.comcast.net 31.01.10, 03:26 mówiąc 20% marży miałem na myśli 20% wartości inwestycji, a to w praktyce oznacza około 100% zysk z zainwestowanych środków... Jak to ? Koszty dewelopera to projekt z pozwoleniem, biuro i odsetki od kredytu. Roczny koszt biura to pewnie max 2-3mln (5 sprzedawcow, ulotki, ogłoszenia i 3 prezesów + prawnik, jak więcej projektów, to koszt całkowity większy, ale się rozkłada, więc średnio wychodzi nawet mniej). Projekt i pozwolenia 500k ? Koszty kredytu 7-8% wart. inwestycji, w rzeczywistości mniej bo chętni płacą na bieżąco. Także 20% marży to naprawdę super deal. Przy niskim ryzyku 20% zysku, dla normalnych ludzi to super okazja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś