Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku

08.03.04, 15:20
W celu udogodnienia i za zgodą Tikeya zakładam ten watek, który jest
kontynuacją wszystkich poprzednich o tym samym tytule.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 08.03.04, 21:22
      Cześć sąsiedzi;
      Z chęcią opisałabym swoje wrażenia z oględzin, ale niestety zdecydowałam się
      oglądać dopiero na początku marca (kłopoty z kredytem - patrz zaświadczenie z
      gmiy, który załatwiłam 13 lutego :[), a moja strategia, żeby dać im czas na
      wykończenia okazała się chybiona. Pan Arek powiedział, że pion okupuje ekipa
      tynkarska, proszę dzwonić za 2 tygodnie. Dziś natomiast powiedział, że tynkarze
      wychodzą wtorek-środa, ale nie da się nic zobaczyć bo wchodzą
      posadzkarze.Proszę dzwonić za 2 tygodnie. Problem dotyczy bloku D.
      Dobrze, że coś się dzieje,rozumiem, że gonią ich terminy.
      Czy ktoś jeszcze ma problemy z zobaczeniem swojego lokum, czy jestem wyjątkiem?
      Jeśli za 2 tygodnie skończą posadzki, to kiepsko widzę odbiór techniczny w
      kwietniu.
      Proszę napiszcie co słychać w bloku A, tam prace były bardziej zaawansowane.
      Przez następne 2 tygodnie, nadal moim jedynym źrodłem informacji będzie to
      forum.
      Pozdrawiam.
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 09.03.04, 12:48
        Witam
        Tydzień temu Ramcin pisał, że elektrycy i hydraulicy kończą pracę w środkowej
        klatce i lada dzień przechodzą do ostatniej a do pierwszej i drugiej wchodzą
        tynkarze. Czyżby w 5 dni wszystkie ekipy uporały się z instalacjami i z tynkami
        i rozpoczęli wylewanie podłóg.
        Coś Pan Arek lekko szyje i zdaje się że spółdzielnia ma coś do ukrycia skoro
        nie przyjmuje zwiedzających.
        Czy w bloku A kursują juz windy ;)?
        pozdrawiam
        t.
        • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 09.03.04, 23:41
          Witam wszystkich !
          Oj dawno tu nic nie pisałem ani nie czytałem. Urlopik to super sprawa zwłaszcza
          w wysokich górach (nartki i takie tam).
          No, ale do rzeczy, ja należę do drógoetapowców i mam nadzieję korzystać z
          waszych dobrych doświadczeń. Nikt mi nie odpowiedział na pytanko czy próbował
          rozgryźć tak nas nurtujący temat jak przepompownia ścieków. Chodzi mi o
          sprawozdanie z posiedzenia zakichanej Rady Miasta Stołecznego Warszawy, na
          której to posiedzeniu niby odegrano gminie (równie zakichanej) środki na
          realizacje niniejszej przepompowni. Jeżeli ktoś czytał to sprawozdanie, a co
          więcej cokolwiek z niego rozumie to będę wdzięczny jak się tą wiedzą podzieli !
          Pozdrawiam wszystkich sąsiadów bliskich i dalszych. Niech się może odezwą
          przyszli sąsiedzi z budynku B
          • Gość: LFN Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.gjpoland.com.pl 12.03.04, 09:55
            Witam wszystkich z os. Elsnerów. Dziś z zoną zdecydowalismy przystapić do Augustówki (II -
            etap, mieszkanko w bloku B). Pan Arek rzekł co następuje: muszę wypełnić deklarację
            przystąpienia do SBM Augustówka, wpłacić 3 +1+1=5 tyś. - wtedy dopiero przy podpisywaniu
            umowy realizacyjnej dostanę pismo (Oświadczenie inwestora zastępczego) i właśnie z tym ów
            papierkiem mogę śmigać do BANKU - ubiegać się o kredycik (Multibank). Czy wszyscy kochani
            sąsiedzi mieliście takie przejścia? Czy nie można tych dokumentów dostać wcześniej ( przy
            podpisywaniu deklaracji członkowskiej - z przyżeczeniem wpłaty tych 5 tyś. w ciągu 7 dni), ale
            przed podpisaniem u mowy realizacyjnej?. Czy tak to się właśnie odbywa w każdym przypadku?
            Proszę o szybką odpowiedź. Mój @mail: LFN@tenbit.pl (pierwszy człon pisany z małych liter
            oczywiście)
            Pozdrawiam!
            Prawie przyszły sąsiad z bloku B
            LFN

PS. Co się stanie gdy formalności związane z załatwianiem kredytu się opóźnią o kilka dni
            (powiedzmy 7), a tydzień wcześniej będe miał wpłacić pierwszą transzę - co wtedy może zrobić
            spółdzielnia, a co ja? Stan zaawansowania robót podobno bank ocenił na 40pare % (info. od p.
            Arka-na dzień dzisiejszy). Pierwsza wpłata przewidziana na ok. 15 kwietnia? Czy zdążę z
            załatwieniem kredytu w miesiąć - chyba raczej nie?
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 12.03.04, 12:43
              Jako stary członek ( a'fe jak to brzmi !)który też starał się o kredyt polecam
              ci załatwianie tego przez spółdzielnię.
              Jak masz dużą zdolność kredytową i dużą wpłatę własną to jesteś dla każdego
              banku łakomym kąskiem i wszystko możesz załatwić sam i w dowolnym banku.
              Jak masz jakiekolwiek wątpliwości czy dostaniesz kredyt to załatwiaj to przez
              spółdzielnię. Wtedy, nieformalnie, ale oni biorą na siebie odpowiedzialnośc za
              to czy kredyt dostaniesz. Oczywiście najpierw już w spółdzielni sami ocenią
              twoje możliwości i coś moga poradzić. Jak by coś było potem nie tak, to
              przynajmniej starają się pomóc. Jak załatwiasz kredyt samodzielnie to wychodza
              z założenia, że to twoja sprawa.

Zrzeszony
              • lfn Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 12.03.04, 15:29
                Zgadzam się, ale co do zaciągnięcia kredytu przez spółdzielnie to mam niewielkie szanse -
                prowadzę działalność gosp. i tu zaczynają się chody - jest mało banków które w tym wypadku
                traktują 100% mojch przychodów - jako mój dochód, najczęściej jest to tylko 40% ogólnych obrotów
                firmy, a więc z 10 tyś. zarobionych przezemnie oni biorą pod uwagę tylko 4 tyś. I tu jest pies
                pogrzebany. Tak więc moje poprzednie wątpliwości nie zostały rozwiane.

Dzieki za szczere chęci. Pozdrawiam
                LFN
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 11.03.04, 17:02
      aalik był pierwszy więc jego "na wierzchu"
      Powtórzę pytanie Cinka, co ostatnio tak cicho?
      Nie przyjmują gości na budowie więc pewnie brakuje tematów. Dawno nie
      odwiedzałem osiedla (nawet z zewnątrz) ale obiecuje że jak słońce mocniej
      przygrzeje to z przyjemnością urządzimy sobie z żoną niedzielny spracer.
      pozdrawiam
      t.
      • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 11.03.04, 19:58
        Cześć!
        UWAGA dziś przejeżdżałem obok osiedla i moim oczom ukazał sie widok przez was
        myślę długo oczekiwany. LUDZIE ZACZELI STAWIAĆ RUSZTOWANIA DO TYNKOWANIA DOMKÓW
        Z ZEWNĄTRZ!
        Pozdrawiam prezyszłych sąsiadów!
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 12.03.04, 18:48
          Witajcie.
          >LUDZIE ZACZELI STAWIAĆ RUSZTOWANIA DO TYNKOWANIA DOMKÓW
          >Z ZEWNĄTRZ!
          To prawie nie do wiary? Chyba trzeba to zobaczyć!!!
          Może spółdzielnia zachęca w ten sposób przyszłych klientów Etapu II.
          Same postawienie rusztowań może niewiele dać i przydałoby się też paru
          pracujących na nich panów. Z tego co obserwuje na konkurencyjnej budowie tuż
          obok mojego bloku ocieplanie i tynkowanie kilku bloków trwa już co najmniej 2
          miesiące i końca nie widać, więc pora była chyba najwyższa na rozpoczęcie
          przyklejania styropianu aby wyrobić się przed kolejną zimą.
          Kilka postów wyżej ktoś napisał że bank ocenił zaawansowanie budowy II etapu na
          40% a ledwie wyszli z ziemi. Skoro tak to u nas jest już co najmniej 160% :]
          Czy są jakieś przecieki w sprawie przybliżonych terminów pierwszych odbiorów?
          pozdrawiam
          t.
          • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 13.03.04, 10:31
            Witam !
            Robotników nie widziałem, ale to może, dlatego że tylko przejeżdżałem ulicą i z
            daleka ich nie było widać. Co do czasu, w jakim bloki mogą zostać obłożone
            styropianem i otynkowane to wszystko zależy od właściwej motywacji wykonawcy
            tych robót. Najlepszy przykład miałem u siebie na osiedlu w zeszłym roku, kiedy
            ocieplanie i tynkowanie jednego z budynków rozpoczęło się bardzo późno (tuż
            przed zimą) i wykonawca miał jasno powiedziane, że nie dostanie ani grosza jak
            przed zimą cały budynek nie będzie obłożony styropianem i przynajmniej w 3/4
            otynkowany. I wiesz co cały 12 piętowy wcale nie mały budynek zrobili no niech
            skłamie przez 1 miesiąc. Mam nadzieję trzymając za wasze domki kciuki, że
            prezes odpowiednio „zmotywuje” wykonawcę tynkowania i za miesiąc wasze domki
            będą już wyglądały super !!
            Może dziś mi się uda podjechać bliżej pod plac budowy obejrzeć dokładniej co
            się tam dzieje również w etapie drugim (w którym mam mieszkanko) i oczywiście
            napisać coś więcej !!

Pozdrawiam
          • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 15.03.04, 10:03
            Jestem co prawda drugoetapowcem, ale poprzez rodzinę związaną z etapem I,
            jestem kibicem pierwszoetapowców. Wczoraj wybraliśmy się na rodzinny spacer,
            aby naocznie ustalić zaawansowanie prac budowlanych na osiedlu.
            Co jest zrobione w budynkach A i D oczywiście nie widać, ale obok budynków
            stoją takie zbiorniki na masę do tynkowania - dwa przy jednym końcu bud.A; dwa
            przy drugim końcu i dwa przy budynku D - a może po trzy ? Oznacza to, że
            zaczęto już tynkowanie mieszkań od środka czyli wszystkie rurki i kabelki już
            położone, czyli początek końca budowy.
            Faktycznie z jednej strony bud.A są już rusztowania czyli tynkowanie zewnętrzne
            powinno się rozpocząc już w tym tygodniu.
            Co do drugiego etapu to chyba już zakończyli fundamenty i już stawiają ściany
            garaży podziemnych. Zresztą nie ważne co tak dokładnie robią, ale ilość
            zabetonowanych prętow zbrojeniowych świadczy o postępie robót.
            Co do wyliczania zaawansowania prac, to swego czasu rozmawiałem z bankowym
            inspektorem budowlanym (nie ma nic wspólnego z naszą budową). Po tej rozmowie
            stwierdziłem, że to co najbardziej widać jest najmniej istotne. Okazuje się, że
            tynki zewnętrzne stanowią od 0,8 do 2 % wartości budynku (?). Za to goła ziemia
            za planami budowy i pozwoleniem budowlanym to 20-35% zaawansowania budowy
            (???).
            Pozdrawiam wszystkich
            Alik

PS. Przepraszam Tikeya i Cinka za pomyłkę w pierwszym postcie (poście) tego
            wątku. To Cinek zgodził się żebym zakładał nowy wątek, a nie Tikey. Mam
            nadzieję, że nie czujecie sie tym specjalnie poruszeni.
            • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 15.03.04, 10:57
              Witam
              > PS. Przepraszam Tikeya i Cinka za pomyłkę w pierwszym postcie (poście) tego
              > wątku. To Cinek zgodził się żebym zakładał nowy wątek, a nie Tikey. Mam
              > nadzieję, że nie czujecie sie tym specjalnie poruszeni.
              Ja też wyraziłem zgodę, tylko że milcząco :) Nie ma o czym mówić.
              Ja również odwiedziłem w sobotnie popłudnie teren budowy. Niestety nie udało mi
              się wejść do środka więc krótko opowiem o tym co zobaczyłem na zewnątrz.
              Blok D: Wszystkie ona są już ozdobione białymi parapetami. Nie wiem czy jest to
              blacha czy PCV. Na prawie wszyskich balkonach pojawiły się elementy ślusarskie.
              Niezbyt mi się one podobały a mojej żonie przeciwnie więc pewnie kwestia gustu.
              Część murowana balkony jest jakby okuta od góry blachą. No i wystają jeszcze
              jakieś pręty jednak nie ustaliłem po co.
              Na dachu trwały prace zapewne nad izolacją i kominami. Z tego co się
              dowiedziałem prace tynkarskie w bloku D idą pełną parą oprócz niestety mojej
              (najbliższej przedszkolu) klatki gdzie dopiero na parterze skończono kłaść
              instalacjie instalacje :(
              Blok A. Faktycznie rusztowania już stoją, ale nikogo na nich nie widać. W
              przeciwieństwie do bloku D brakuje tam jeszcze parapetów zewn. i ażurowych
              balustrad na balkonach. Nie wiem niestety co się dzieje w środku.
              Podsumowując. Według mnie odbiory w terminie kwietniowym są nieosiągalne. Więc
              oby do maja (w moim przypadku do czerwca)
              O ile do bloku D będzie można jakoś wjechać podziemiem od ulicy Topazowej to
              nie mam pojęcia jak do swoich mieszkań bedą wchodzili przyszli mieszkańcy bloku
              A, może jakoś zza przedszkola bo od Lewinowskiej raczej nie będzie możliwości.
              Drugi etap powoli "wychodzi z ziemi" ale jeszcze nie widać zarysów budynku.
              pozdrawiam I i II etapowców.
              t.
            • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 10:59
              Zgadza sie co opisal Aalik - tez bylem na budowie w weekend. Tynkowanie zew ma
              sie rozpoczac w tym tygodniu. hehe... co mnie rozsmieszylo to rozmowa z jednym
              z robotnikow, ktory stwierdzil, ze zaczna tynkowac bud A od frontu, aby bylo
              widac "postep prac" ;) hehe... no cos moze w tym jest...
              Natomaist zastanawia mnie, nie pamietam czy wczesniej o tym pisalismy, ze na
              zew budynkow staja zbiorniki z gazem Shell'a. Czy to bedzie docelowe zrodlo
              naszej energii cieplnej i podstawa gotowania? Czy taki gaz tankowany co kilka
              dni jest tansz/drozszy od miejskiego? Czy to w ogole jest bezpieczne? Niestety
              taki zbiornik stoi u mnie pod oknami i nie bardzo mi sie to podoba... :( Ja
              chyba przejde na elektrycznosc...

P.S. do Aalik: Alez skad, ja na pewno nie mam do nikogo pretensji :) hehe...
              tylko mialem problemy ze znalezieniem nowego watku, nawet sam jeden zalozylem,
              ale pozniej zostalem skierowany na wlasciwe tory :) dzieki
              • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 15.03.04, 12:16
                Gość portalu: cinek napisał(a):

> ... Tynkowanie zew ma
                > sie rozpoczac w tym tygodniu. hehe... co mnie rozsmieszylo to rozmowa z
                jednym
                > z robotnikow, ktory stwierdzil, ze zaczna tynkowac bud A od frontu, aby bylo
                > widac "postep prac" ;) hehe... no cos moze w tym jest...

No właśnie o tym pisałem. Tynki to raptem 1 % wydatków na całą budowę, a my
                wszyscy ekscytujemy się czy juz tynkuja czy nie. No to Spółdzielnia za 1 % ma
                reklamę, że wszystko się buduje.

> Natomaist zastanawia mnie, nie pamietam czy wczesniej o tym pisalismy, ze na
                > zew budynkow staja zbiorniki z gazem Shell'a. Czy to bedzie docelowe zrodlo
                > naszej energii cieplnej i podstawa gotowania? Czy taki gaz tankowany co kilka
                > dni jest tansz/drozszy od miejskiego? Czy to w ogole jest bezpieczne?
                Niestety
                > taki zbiornik stoi u mnie pod oknami i nie bardzo mi sie to podoba... :( Ja
                > chyba przejde na elektrycznosc...

Cinek ;0 nie rozczulaj mnie. Przecież to nawet ja wiem, że te zbiorniki z gazem
                są tymczasowe i zasilają gazowe ogrzewaczo-dmuchawy, które stoją i huczą na
                klatkach, żeby utrzymać dodatnią temperaturę w budynkach w czasie tynkowania.
                Jak mój brat był na zwiedzaniu to mu taka dmuchawa mało spodni nie spaliła.

> P.S. do Aalik: Alez skad, ja na pewno nie mam do nikogo pretensji :) hehe...
                > tylko mialem problemy ze znalezieniem nowego watku, nawet sam jeden
                zalozylem,
                > ale pozniej zostalem skierowany na wlasciwe tory :) dzieki

Dzięki chłopaki, że się nie gniewacie ;)
                • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 14:24
                  > Cinek ;0 nie rozczulaj mnie. Przecież to nawet ja wiem, że te zbiorniki z
                  gazem są tymczasowe i zasilają gazowe ogrzewaczo-dmuchawy, które stoją i huczą
                  na
                  > klatkach, żeby utrzymać dodatnią temperaturę w budynkach w czasie tynkowania.
                  > Jak mój brat był na zwiedzaniu to mu taka dmuchawa mało spodni nie spaliła.

haha... dzieki... :)
                  obys mial racje :) ,bo patrzac na pewne wynalazki w tej inwestycji to
                  wszystkiego sie mozna spodziewac ;) oby sie nie okazalo, ze gaz tez bedzie...
                  prowizoryczny - podobnie jak przepompownia ;)

> Dzięki chłopaki, że się nie gniewacie ;)

eee... no co Ty ;) nie jestesmy tak "zbiurokratyzowani" jak nasze banki ;)
                  • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 15:48
                    Dziekuje, ze to napisales.
                    Dla mnie nie bylo to takie oczywiste.
                    Spodziewam sie juz chyba wszystkiego! Uffff!
                    Pozdrawiam wszystkich, Irka
                  • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 15:52
                    Dzieki, ze to napisales!
                    Ja po poprzednim poscie dobrze sie zdenerwowalam. Chyba spodziewam sie juz
                    wszystkiego i czym blizszy termin odbioru, tym bardziej sie niecierpliwie,
                    przezywam i wszystko biore doslownie :)))
                    Ufffffff! Dobrze, ze to tymczasowe rozwiazanie z tym gazem.(wcale to nie takie
                    oczywiste, chyba)
                    Pozdrawiam wszystkich Elsnerowcow.
                    Irka
                    • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 16.03.04, 13:05
                      Cześć !
                      Dziś rano byłem na naszej budowie. Obawy wszystkich co do zbiorników z gazem są
                      trochę przesadzone. Żaden odbiór techniczny w którym musi uczestniczyć również
                      straż pożarna (i to ta zawodowa) nie wydał by zgody na zasiedlenie takiego
                      osiedla w którego sąsiedztwie stoją olbrzymie zbiorniki z gazem! (no to się
                      samo tłumaczy dlaczego) Poza tym mam jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie
                      oddawania i zasiedlania mieszkań pierwszego etapu, mianowicie tak szybki postęp
                      prac w tej chwili etapu drugiego (co mnie osobiście cieszy jako drógoetapowca)
                      jest spowodowany niczym innym jak właśnie terminem odbioru etapu pierwszego, Z
                      uwagi tego że nasz garaż podziemny jest ze sobą połączony i myślę że musi on
                      zostać w całości skończony i odebrany żebyście mogli się wprowadzić do swojego
                      etapu pierwszego. No przecież musicie jakoś się dostawać do swoich mieszkań i
                      raczej wyposażenie was w kaski i gumowce nie wchodzi w rachubę . To niestety
                      dla was chyba nienajlepiej ale tak mi podpowiada zdrowy rozsądek. A z drugiej
                      strony jak odbierzecie swoje mieszkania i zanim je wykończycie to garaż
                      powinien być już zrobiony jak ta lala!
                      Odnośnie drugiego etapu to panowie na budowie zaiwaniają jak małe
                      samochodziki i może jeszcze z tydzień i całe ściany garażu łącznie ze stropem
                      nad nim będą skończone. Wygląda to bardzo, aczkolwiek wiem że stan surowy jest
                      tym co się stawia najszybciej i najłatwiej, potem zaczynają się schody !!
                      Pozdrawiam wszystkich !
                      • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 16.03.04, 17:19
                        Witam wszystkich sąsiadów, pierwszo i drugoetapowców.
                        Byłąm na naszej budowe 12.04.2004 i oglądałam swoje mieszkanko w budynku A
                        (pierwsza klatka. Tynki już położone i schną. Na podłodzie ułożony styropian,
                        leży juz przygotowana folia pod szlichtę. Tynkuja klatki schodowe i suszą tynki
                        dmuchawami na klatkach schodowych.
                        Pan Arek powiedział, acz niechętnie, że planują rozpocząć odbiory w połowie
                        kwietnia.
                        Co do gotowania na gazie - to może być problem. Spółdzialnia nie ma pozwolenia
                        na rozprowadzenie gazu po mieszkaniu, a tylko do pieca. Co oznacza że jeżeli
                        chcemy postawić kuchenkę gazową to mamy zrobić to na własną rękę i uzyskać na
                        to pozwolenie. A następnie co 6 - 12 miesięcy trzeba tą instalacje sprawdzać
                        (na własny koszt).
                        Jeżeli ktoś z przyszłych sąsiadów juz prowadził na ten temat rozmowy z
                        fachowcami to bardzo bym była zainteresowana odpowiedzią.
                        Na razie trzech ewentualnych wykonawców (od wykończenia mieszkań) odmówiło mi
                        wykonania takiej usługi i zaproponowali żebym to załatwiła sama z gaziarzami.
                        Proszę napisać co o tym sądzicie.
                        Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich.
                        • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 17.03.04, 08:59
                          Mam nadzieję, że Nowa-A0 się pomyliła w dacie, albo była w swoim mieszkaniu
                          oczyma wyobraźni.:)
                          Co do gazu - to z tego co wiem gaz do kuchenek nie może być doprowadzony w
                          mieszkaniach gdzie kuchnia jest aneksem pokojowym. Jeżeli kuchnia jest
                          wydzielona i jest wentylacja pomieszczenia to z gazem do kuchenki nie powinno
                          być problemu.

Zrzeszony
                          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 17.03.04, 09:59
                            Witam.
                            Prawo, według którgo nie można montować odbiorników gazowych w kuchniach gdzie
                            jest ona aneksem pokojowym, w moim przypadku zostanie zapewne złamane o ile
                            należy traktować dwufunkcyjny piec gazowy jako odbiornik.
                            Według planu zawiśnie on w aneksie kuchennym więc już widać że prawo można
                            naciągać.
                            U wielu swoich znajomych, którzy mają kuchnie w aneksach widziałem podłączone
                            kuchenki gazowe. Zapewne jest to kwestia tylko niewielkiej łapówki (jak zwykle).
                            Moim zdaniem pozostawienie sprawy podłączenia gazu przyszłym mieszkańcom jest
                            poniekąd słuszne ponieważ zniknie problem z koniecznością podłączenia przez
                            wykonawcę jakiegokolwiek odbornika gazu.
                            W wielu przypadkach kończy to się tym że developer lub spółdzielnia kupują
                            hurtowo najtańsze kuchenki które po zasiedleniu są zwykle wymieniane z powodów
                            np. estetycznych.
                            Pewnie trzeba będzie zastanowić się nad wykorzystaniem prądu do gotowania.
                            Niestety kosztowo wychodzi to znacznie drożej.
                            I jeszcze słówko o tym co nas czeka za kilka (kilkanaście) tygodni. Ktoś już
                            wcześniej wspominał, że o odbiorze powinniśmy być poinformowani na miesiąc
                            wcześniej aby móc przygogotwać dyspozycje przelewu ostatniej transzy, więc
                            terminy połowo-kwietniowe dają w łeb.
                            Niech Pan Arek najpierw spojrzy na kalendarz a potem udziela rzeczowych
                            informacji, a nie krąży wokół nierealnych dat.
                            Tak więc oby do maja (w moim przypadku do czerwca:(
                            pozdr.
                            t.
                            • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 17.03.04, 10:36
                              Cześć wszystkim !
                              No tak odnośnie pieca to z tego co ja wiem o piecach, piece w naszych
                              mieszkaniach mają być nie tylko dwufunkcyjne ale również z tak zwaną zamkniętą
                              komorą spalania! Co to oznacza dla nas w praktyce i z czym wiąże się zakaz
                              montowania urządzeń gazowych w aneksach kuchennych. Jest to związane ze
                              zużywaniem oczywiście powietrza do spalania przez takie urządzenia. Do pieców z
                              tak zwaną zamkniętą komorą spalania powietrze do spalania dostarczane jest
                              specjalną rurą dwuścienną (ma tak jakby dwie średnice) w której zewnętrzną
                              średnicą podawane jest powietrze do spalania a wewnętrzną odprowadzane spaliny.
                              Z zamontowaniem takiego pieca proszę pamiętać wiąże się nie tylko doprowadzenie
                              do niego rury gazowej ale także tej czarodziejskiej rury ma ona średnicę ok 150
                              mm. Natomiast zaletą takiego rodzaju pieca jest oczywiście możliwość
                              zamontowania go np. w szafie i nikt żaden pseudo gazownik nie będzie się do
                              tego mógł przyczepić (no chyba że będzie niedouczony). Co do kuchenki gazowej w
                              aneksie kuchennym sprawę powinien załatwić wyciąg kuchenny ale oczywiście musi
                              być podłączony do komina wentylacyjnego !! Oczywiście takie rozwiązanie wobec
                              przepisów rzeczywiście jest trochę naciągnięte ale w razie problemów z gazownią
                              proszę mi dać znać to zapytam o opinie pracownika niniejszej instytucji
                              notabene odpowiedzialnego za nasz teren 
                              Pozdrawiam i kibicuje wam w jaknaszybszym odbiorze waszych “chałupek” !
                              • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:45
                                Witam wszystkich,
                                z tymi kuchenkami jest jakis koszmarny balagan! Ja zastanawiajac sie nad
                                rozmieszczeniem gniazdek swego czasu, pytalam Wielce Szanownego Pana
                                Arkadiusza, jak to jest z kuchenka, co jest przewidziane przez spoldzielnie-
                                gaz czy prad. Odpowiedz byla jednoznaczna - gaz, a jesli mam taka fanaberie,
                                moge sobie i owszem zazyczyc gniazdko trojfazowe dla kuchni elektrycznej na
                                wlasny koszt! Rozumiem, ze uzyskiwalismy rozne odpowiedzi w zaleznosci od
                                ukladu naszych mieszkanek? (Ja mam oddzielna kuchnie) Lekko mnie to zaczyna
                                irytowac.
                                W kwestii polowy kwietnia: jak kolega wspomnial, marne szanse. Zgadzam sie,
                                jeszcze nam nie wyslali zadnych zawiadomien o kwotach i terminach wplat, wiec
                                od dzis, jutro czy kiedy je dostaniemy minimum miesiac, a mamy juz 17 marca. Ja
                                mam mieszkanko w D od Lewinowskiej, sadze, ze koniec maja, niestety.
                                Pozdrawiam serdecznie, zwlaszcza D-mieszkancow przyszlych. :)))) Irka
                                • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 17.03.04, 15:44
                                  Ja w sprawie gazu. Co do kuchenki gazowej czy elektrycznej wypowiedziałem się
                                  przed zawarciem umowy realizacyjnej. Nie wiem jak wy, ale w mojej umowie jest
                                  (dokładniej w załaczniku), że mam mieć instalację gazową rozprowadzoną do
                                  kuchni gazowej.

Zrzeszony
                                  • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 18.03.04, 09:22
                                    Ja też jeszcze w sprawie gazu;)
                                    Przed podpisaniem umowy nie negocjowałem warunków technicznych dotyczących
                                    podłączenia gazu do kuchenki czy gniazda 3-fazowego bo wydało mi się to tak
                                    naturalne jak istnienie balustrady na balkonie.
                                    Podobnie jak Zrzeszony mam w załączniku punkt, który mówi o istnieniu przyłącza
                                    do kuchenki gazowej z zaznaczeniem że bez samego urządzenia. W innym punkcie
                                    jest informacja o podłączeniu gniazda 3-fazowego w kuchni.
                                    Ja się ma to do prawa budowlanego, nie wiem. Nie wiem też czy takie przyłącze
                                    odbierze gazownia bo będzie brakowało kuchenki gazowej. W każdym razie
                                    zobaczymy.
                                    pozdr
                                    t.
                          • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 17.03.04, 16:36
                            Nie pomyliłam się, byłam w piątek o 9.00 rano i nie sama. Robiliśmy pomiary w
                            mieszkaniu. Tak że mam świadków i nie zmyślam. Jeżeli nie wierzysz to możesz
                            zapytać naszeggo Pana Arka.
                            • Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ofi.pl 17.03.04, 17:10
                              Zrzeszonemu chodziło zdaje się o date wizyty jaka wpisałaś jest już kwietniowa:)
                              • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 18.03.04, 11:12
                                Kochani przyszli sąsiedzi,
                                dzisiaj dostałam ze spółdzielni zawiadomienie o tym, że mam wpłącić ostatnią
                                ratę za mieszkanie w ternimie do 16.04.2004 roku
                                Dla mnie to oznacza odbiór lokalu w połowie kwietnia.
                                Pozdrawiam wszystkich - czy ktoś jeszcze dostał takie pismo?
                                • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 18.03.04, 11:28
                                  > Dla mnie to oznacza odbiór lokalu w połowie kwietnia.
                                  Czyżby moja teoria o niemożliwości odbiorów w kwietniu dała w łeb?
                                  Klatka w której zamieszkam ma największe opóźnienie więc będę kibicował
                                  wszystkim, którzy będą odbierali mieszkania przede mną (blok D kl. 3).
                                  Zastanawia mnie jednak sytuacja, w której wydaje się dyspozycje przelewu
                                  ostatniej transzy a podczas odbioru stwierdza się braki jakościowe. Bank
                                  przelewa pieniądze a nowy własiciel zostaje sam z np. cieknącą instalacją czy
                                  krzywą ścianą.
                                  Osobiście wolałbym wpłacić za mieszkanie wolne od wad. Ponegocjujemy-zobaczymy.
                                  Za trzy tygodnie są święta i znowu wypadnie kilka dni roboczych. Boję się że
                                  gdy ziemia rozmarznie to niezbędne będą kalosze i kask dla bezpieczeństwa.
                                  pozdr.
                                  t.
                                • Gość: marta D0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 18.03.04, 12:27
                                  a mam pytanko w której klatce w bloczku A jest twoje mieszkanko???
                                  • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 18.03.04, 13:55
                                    IV klatka.
                                    Za wcześnie sie cieszyłąm odbiorem w kwietniu. Niestety zobaczyłąm drugie
                                    pismo - odbiór po 17 maja.
                                    I tu mamy problem. Jak kupić materiały wykończeniowe i nie przepłącić VAT od 1
                                    maja. Jeżeli kupić w kwietniu to czy ktoś zna sklep który to przechowa i
                                    dostarczy dopiero po odbiorze mieszkania?
                                    A jeżeli to niemożliwe to może ktoś wie czy dla firm remontowych VAT na
                                    materiały budowlane po 1 maja będzie 7 czy 22%
                                    • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.noname.net.icm.edu.pl 18.03.04, 16:02
                                      Witaj,
                                      czy ja dobrze zrozumialam. Masz wplacic ostatnia rate do 16 kwietnia a odbior
                                      po 17 maja. Boze, to ktora to klatka od ogrodkow dzialkowych, najblizsza czy
                                      najdalsza. Pozdrawiam, i
                                      • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 19.03.04, 09:18
                                        Klatka najbliższa od ogrógków.
                                    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 16:56
                                      a jak to bylo w umowie? ma ktos ja pod reka? czy ostatnia rata nie powinna byc
                                      na 10 dni przed odbiorem?
                                      • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 18.03.04, 17:24
                                        Dzwoniłem do Sp-ni i do banku. Całe to zamieszanie jest przez nową ustawę o
                                        Vat. Spółdzielnia i bank są zainteresowane, żeby wpłacić cały wkład budowlany
                                        przed 1 maja. Podobno spółdzielnia wystosowała nawet jakieś pismo do
                                        wszystkich, żeby w związku z tym całym bałaganem z VAT-em wpłacać pieniądze
                                        przed 1 maja.
                                        Nie wiem co o tym mysleć, ale faktycznie ustawa Vat-owska nie jest przyjęta, a
                                        nikt nie wie w jakim kształcie wejdzie ostatecznie w życie. A jak wprowadzą VAT
                                        od wpłat do spółdzielni ?
                                        Jakiś debil napisał w GW, ze wprowadzenie nowej ustawy dotknie jedynie tych
                                        spółdzielców co teraz budują mieszkania, ale na szczęście ich jest niewielu
                                        więc to niewielki problem.
                                        Kończę bo zacznę rzucać mięsem.
                                        Zrzeszony - wkur......ny

• Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.233.175.* 19.03.04, 09:25
                                          witam

moim zdaniem wpłata ostatniej raty powinnasię odbyc po odbiorze technicznym
                                          lokalu, po stwierdzeniu że jest wszystko ok i podpisaniu protokołu.
                                          Wpłata i dopiero klucze do mieszkania.

Wpłacając całą kwote jaką mamy gwarancje poprawnego odboru (brak bicza na
                                          spółdzielnę)
                                          Spółdzielnia spieszy sie przed VATem? -> przecież sam Prezes tw9ierdził, że to
                                          2006 (czy jakoś tak) ich to nie dotyczy. To gdzie prawda?
                                          Może jest okazja wczesniej wyciągnąć kasę od członków...

Czyżby kombinacje alpejskie się zaczynaja? :))
                                        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 19.03.04, 09:34
                                          Ja również odebrałem pisemko od Spółdzielni. Potwierdzam to co pisaliście
                                          wcześniej. Od 17 maja rozpoczynają się odbiory mieszkań w bloku A klatka I, II
                                          i III oraz klatka I w bloku D. Nic jednak nie napisali o odbiorach mieszkań w
                                          klatkach II i III w bloku D i w IV w bloku A - nad czym ubolewam.
                                          Spółdzielnia przeprasza za niewielkie opóźnienie spowodowane UWAGA - długą zimą.
                                          Buhahaha, która nomen omen zaczęła się tuż przed Bożym Narodzeniem a skończyła
                                          się w ubiegłym tygodniu. Chyba prezes spodziewał się że w lutym będzie +20C.
                                          Między 29.03 a 16.04 w siedzibie spółdzielni będzie wyłożony plan przydziału
                                          miejsc garażowych, który w tych dniach będzie można jeszcze zmianiać.
                                          Boję się że każdemu z nas przydzielą te miejsca jak najdalej od swojej windy a
                                          potem za zmianę trzeba będzie dopłacić.
                                          I jeszcze słowo o Vat. Dlaczego każą zapłacić do 16.04 a nie do 30.04. Dlaczego
                                          nadinterpretowana jest ustawa której tak naprawdę jeszcze nie ma.
                                          Przede wszystkim, trzeba poczekać na podpis Kwaśnego Olka pod ustawą a potem
                                          zastanawiać się ile ewentualnie stracę jeżeli nie wpłacę przed 1 maja.
                                          Cały czas miałem nadzieję że te ostatnie 10% będzie moją kartą przetargową w
                                          przypadku wyrycia jakichkolwiek wad przy odbiorze a tu proszę, każą mi je
                                          wpłacić na co najmniej 1,5 miesiąca przed odbiorem zasłaniając się ustawą o VAT
                                          której póki co nie ma. Paranoja z epilepsją. To się może zdarzać tylko w Polsce.
                                          t. - też wkur@%#ony
                                          • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 19.03.04, 11:22
                                            Z twojego listu wynika że dostaliśmy różne pisemka ze spółdzielni, współne są
                                            tylko daty odbiorów i daty wyłozenia planu garaż.
                                            W moim pismi espółdzielnia pisze że najpierw będą oddawane klatki IV,III i II z
                                            bloku A i klatka I z bloku D.
                                            Zadzwoniłam do nich od razu i napisałam mail'a z zapytanie, która to jest
                                            klatka u mnie. Okazałosię że IV i będzie oddawana jako pierwsza. Proponuję
                                            żebyś też z nimi się skontaktował i wyjaśnił sprawę.
                                            Co do wpłaty 1,5 miesiąca przed odbiorem mieszkania to faktycznie draństwo, ale
                                            po rozmowie z kredytującycm mnie bankiem (PKO BP) obliczyłam, że sporządzenie
                                            aneksu do Umowy będzie mnie kosztowało 3 razy drożej niż kwota odsetek od
                                            ostatniej transzy. Ale każdy sam może zdecydować czy wpłacać te pieniądze czy
                                            nie.
                                            Mi barzo zależy na jak najszybszym przejęciu mieszkania, wykończeniu go i
                                            wprowadzeniu się.
                                            Chciałm bym jeszcze się zapytać wszystkich czy ktoś wie jaki będzie VAT na
                                            materiały wykończeniowe (glazura, terakota, panele, wyposażenie łazienek) po 1
                                            maja?
                                            • Gość: Irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 15:09
                                              Witaj,
                                              VAT na wymienione materialy, 22 procent.
                                              Straszny balagan w spoldzielni! Ja, majac mieszkanie w klatce I D zadnego
                                              pisemka nie dostalam, a z tego co piszecie - powinnam.
                                              Mam pytanie, pisalas ostatnio, ze ogladalas mieszkanie czy to oznacza, ze tynki
                                              i wylewki juz sa?
                                              Pozdrawiam wszystkich,
                                              spobujmy zachowac spokoj! I
                                        • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 19.03.04, 15:33
                                          W dzisiejszym dodatku prawny do Rzeczpospolitej p. Krystyna Milewska zamieściła
                                          tekst: VAT Szansa na zerową stawkę na mieszkania - Spółdzielnie wybudują taniej.

"... W przepisach przejściowych i końcowych ustawy o VAT, świerzo uchwalonej
                                          przez Sejm, w art. 146 ust.1 pkt. 3 zapisano, że przeniesienie na rzecz członka
                                          spółdzielni włzsności lokalu mieszkaniowego jest do końca 2007 r. objęte stawką
                                          zero. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby spółdzielnia mieszkaniowa budując
                                          mieszkania dla swoich członków, przekazała je potem na własność ze stawką zero."
                                          Mam wersję papierową, ale na pewno w internecie na stronie Rzeczpospolitej jets
                                          ten kawałek. Więcej informacji na temat VAT w budownictwie będzie w pon. w
                                          dodatku "Nieruchomości".
                                          Nie jestem w stanie sprawdzić tych rewelacji, Gazeta Prawna opublikowała dziś
                                          treść ustawy o VAT, ale w internecie jest ona nie dostępna.
                                          Media robią nam huśtawkę. Jeszcze podczas prac nad ustawą po jej powrocie z
                                          senatu w GW przeczytałam mały artykulik, w którym strazszyli,że z uwagi na brak
                                          jednego wyrazu "amortyzacja", który zgubił się między sejmem, a senatem
                                          spółdzielnie właśnie będą musiały naliczyć 22% VAT.
                                          Pewnie tego samego wystaraszyła się Spółdzielnia.
                                          Obawiam się,żę
                                          Pozdrawiam.
    • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 19.03.04, 15:58
      Czy ktoś oreintuje się w nueracji klatek schodowych w budynku A i D?
      Czy klataka w budynku D skarajnie od L3ewinowskiej , to klatka I, czy IV?
      Jeśli I, to z tego co piszecie wynika, że też powinnam dostać pismo ze
      Spółdzielni, ale jeszcze nie dostałam.

Pozdrowienia :)
      • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.233.175.* 19.03.04, 16:10
        z tego co się zorientowałem, to I klatka w bud. A jest od przedszkola,
        do IV od działek, potem budynek B i C w podobnym kierunku
        a bud. D - I klatka od Lewinowskiej -> kończąc na ostatniej przy przedszkolu

numeracja odwrotna do ruchu wskazówek zegara
        • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.233.175.* 19.03.04, 16:10
          jeśli się mylę , proszę o skorygowanie
        • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 19.03.04, 16:21
          Dzięki za informację.
          Muszę odebrać z poczty zagadkowy list polecony, to pewnie ze Spółdzielni.
          Co zamierzacie w sparwie płatności ostatniej transzy?
          Każdy wolałby mieć jakiś argunet przy odbiorze technicznym.
          Z drugiej jednak strony, zdaje mis ię , że za opóźnienia w płatności
          Spółdzielnia możę naliczyć odsetki ustawowe.
          Tak, czy inaczej czeka nas pracowita wiosna.
          Czy ktoś przy okazji rozmowy ze S-pnią spytał sie o to nieszczęsne
          odprowadzanie ścieków?

Pozdrawiam. :)
          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 19.03.04, 17:12
            > Muszę odebrać z poczty zagadkowy list polecony, to pewnie ze Spółdzielni.
            Myślę że jest to korespondencja ze spółdzielni. Nie wysyłali wybiórczo.

> Czy ktoś przy okazji rozmowy ze S-pnią spytał sie o to nieszczęsne
            > odprowadzanie ścieków?
            W liści który za chwilę odbierzesz będzie na ten temat wzmianka, że <cytuje z
            pamieci>...Pertraktacje z Gminą dot budowy kanalizacji szczęśliwie dobiegają
            końca...Wkrótce bloki zostaną podłączone do istniejącej sieci
            kanalizacyjnej...</koniec cytatu z głowy>

pozdrawiam wiosennie
            t.
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.acn.waw.pl 19.03.04, 20:05
      Witam.

Gwoli wyjaśnienia ja również otrzymałem sławne już pismo i zadzwoniłem po
      wyjaśnienia do Spółdzielni (dokładnie p.Arka). Dowiedziałem się, że:

- pytanie "o co chodzi?", odpowiedź "wie pan, bo to nie wiadomo co z tą ustawą
      jeszcze będzie, nie ma przepisów wykonawczych, ale żeby uniknąć nieprzyjemności
      dla własnego bezpieczeństwa lepiej wpłacić, żeby potem się nie denerwować. A
      jak pan płacić nie chce to my NIE ZMUSZAMY i ostatnia rata powinna zostać
      wpłacona zgodnie z umową"

- pytanie "w takim razie czy odbiory po 17 maja są rzeczywiście aktualne?",
      odpowiedź wymijająca "no tak planujemy, uzależnione jest to od klatki, wie pan
      przez te kłopoty z kanalizacją są małe opóźnienia. Pana klatka (druga A) jest
      druga w kolejności także może trochę później, sukcesywnie."

- pytanie "kiedy mógłbym pomierzyć dokładnie lokal, żeby kupić materiały przed
      1.05.?", odpowiedź "w pana mieszkaniu jeszcze nie ma wylewki (szlichty), ale
      powinna pojawić się w przyszłym tyg. i wtedy można dość dokładnie obejżeć
      lokal. Nie ma jednak jeszcze parapetów, kaloryferów, pieca gazowego itd."

Tyle wiedzy pana Arka. Według mnie głównym powodem przyspieszenie wpłat jest
      niestety mizeria finansowa w kasie Spółdzielni, ale to tylko mój "nos". Nie
      sądzę, żeby była to rzeczywiście obawa przed nadchodzącymi zmianami w prawie.
      Wtedy powód przespieszenia wpłat opisany w piśmie ze Spółdzielni w dwóch
      pierwszych akapitach nie brzmiałby jak "ble, ble VAT bla bla w trosce o ble ble
      prosi o bla bla". Jest to jednak tylko moja ocena, może się myle a Spółdzielnia
      rzeczywiście jest naszym Aniołem Stróżem.
      Ja wydaje mi się, że zapłacę część (taką zostawiłem dyspozycję w banku) do 30
      marca a z końcówką poczekam do ok. 30 kwietnia. I nie dlatego, że strasznie
      obawiam się skutków VAT-u a dlatego, że i tak nie wierzę w jakieś szantażowanie
      Spółdzielni ostatnią złotówką. Przecież jeśli przy odbiorze będziemy mieć np.
      krzywą ścianę, to czy pięniądze będą wpłacone, czy też nie to jest to usterka
      do usunięcia. Nie wydaje mi się więc aby szantaż ostatnią ratą coś tu zmienił.
      Lepszym rozwiązaniem jest tu odbiór mieszkania i nie opłacanie czynszu do czasu
      usunięcia usterek. Pracuję obecnie na osiedlu oddawanym właśnie do użytku i
      podobno metoda z czynszem przynosi dobre rezultaty w usówaniu usterek.

To tyle odemnie, życzę szybkich odbiorów (również sobie).

Wojtuk.
    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 10:02
      no wiec ja tez dostalem takie pisemko wzywajace do zaplaty pozostalej kwoty
      wartosci mieszkania. Rowniez dzwonila do mnie kobietka z banku informujaca, ze
      wg. umowy kredytowej do konca marca musze wyplacic pozostala kwote kredytu, aby
      rozpoczac splacania rat kapitalowych + odsetkowe. Jesli sie na to nie zdecyduje
      musze podpisac aneks do umowy przedluzajacy ten termin - kolejne 150 PLN
      (kredyt w PKO BP :(). No i musze podjac decyzje co dalej... :( A Wy? Juz je
      podjeliscie?

Pozdr
      • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 22.03.04, 12:58
        Mam identyczną sytuację z bankiem. Ponieważ, jak się wczytałam w umowę,
        dysponować kredytem mogę tylko do końca marca (bank wyzaczył takie daty w
        oparciu o umowę, ale taklże i inne daty mam nie realne (do 30.06. przedstawić
        bankowi pismo o przekazaniu budynku do użytkowania oraz zaśw. o złożeniou
        wniosku do Sądu o ustanowienie księgi wieczystej)będę musiała podpisać aneks.
        Mąż po telefonie z banku zadzwonił do Sp-ni, z pytaniem o realność wywiązania
        się papierów dla banku i usłyszał, że ten termin jest raczej nie realny.
        Odbiory rozpoczną się 17.05 i potwają ok. 3 miesiące.
        W środę jesteśmy wreszcie umówieni na oglądanie mieszkania. Może uda się
        dowiedzieć czegoś jeszcze.

Pozdrawiam.
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 13:06
          zgadza sie, czyli spoldzielnia naraza nas na kolejne koszty :(
          pytanie, ile razy termin odbiorow sie zmieni, jaki max termin zlozenia wniosku
          do sadu bank przyjmie, czyli ile razy aneks bedziemy z bankiem musieli
          podpisac... :( ?
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 22.03.04, 13:21
          Witajcie
          Kilka chwil temu miałem telefon z banku, który przypomniał mi że 31 marca mija
          termin uruchomienia ostatniej transzy.
          Umówiłem się z bankiem, że niezależnie od tego na kiedy wyznaczę termin
          przekazania ostatich 10% spółdzielni, będę też musiał złożyć podanie o
          sporządzenie aneksu do umowy kredytowej.
          Dotyczyć on ma nie tylko terminu przeniesienia do spłaty pełnych rat
          kapitałowych, ale w okolicznościach jakie nastąpiły również terminów związanych
          z podpisaniem aktu notarialnego, ubezpieczenia mieszkania, złożenia wniosku o
          utworzenie KW etc.
          Najłatwiej byłoby mi przesunąć terminy maksymalnie daleko ale oczywiście nie
          zgodzi się na to bank. Nie chcę w lipcu znaleźć się w sytuacji kiedy będzie
          potrzebny kolejny aneks (za który trzeba niestety płacić) bo spółdzielnia
          kolejny raz nie wywiąże się z terminów.
          Czy ktoś z Was otrzymał o spółdzielni nowe daty dotyczące podpisania aktów w
          formie jakiegokolwiek zobowiązania na piśmie? Obawiam się że w tej sytuacji
          bank zarząda ode mnie czegoś takiego.
          Spółdzielnia nie unika obiecywania jakichkolwiek dat tym bardziej na papierze a
          bank niestety nie wierzy na słowo.
          Zaczynają się problemy.
          pozdrawiam
          t.
          • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 22.03.04, 16:50
            MAm do wszystkich pytanie - jakie (w przybliżeniu) będą koszty aktu
            notarialnego i hypoteki.
            W Umowie realizacyjnej w par. 5 jest napisane że Spółdzielna zobowiązuję się do
            ustanowienia prawa odzielnej włąsności niezwłocznie po otrzymaniu pozwolenia na
            użytkowanie obiektu i wpłaceniu ostatniej transzy. Czy ja dobrze rozumiem że
            mogę ubiegać się o wydanie aktu notarialnego po wpłaceniu ostatniej transzy ale
            jeszcze przed odbiorem lokalu? Przecież pozwolenie na użytkowanie obiektu
            nastąpi przed odbiorem lokalu.
            Jakie są opłaty za złożenie wniosku o ustanowienie hipoteki zwykłej i hipoteki
            kaucyjnej? I jakie dokumenty są niezbędne do złożenia takiego wniosku.
            Czy to jest równoznaczne z założeniem KW czy to są oddziene wnioski i
            oddzielna opłata?
            Pytam wszystkich, bo złożyłam w banku PKO BP dyspozycje o wpłacie ostatniej
            raty i jeżeli dobrze zrozumiałam Umowę realizacyjną to mam szansę zmieścić się
            z terminem złożenia wniosku do Sądu i nie tylko ja, przecież takich osób które
            zdecydowali się na wpłatę ostatniej transzy a mają termin złożenia wniosku do
            Sądu - 30.06.2004 roku jest więcej i w naszym interesie jest nie dopłacanie
            Bankowi następnych 150 zł.
            Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
            • Gość: mario Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.crowley.pl 23.03.04, 10:08
              Witam
              uważam że nie należy wplacać ostatnij transzu przed odbiorem technicznym
              mieszkania poniewaz:
              1. W przpadku wystapienia jakiejś usterki (krzywe ściany, instalacja
              nieszczelana hydraulika, elektruka i tp) usuna szybko jak beda chcieli kase, a
              jak zaplacicie to za szybko nie usuna mozecie byc pewni przerabialem to,
              2. jak nie bedą chcieli usunać to wtedy bierze sie swojego fachowca i placi sie
              mu z ostatniej raty (oczywiście wczesniej wysylajac monity).
              3. jak metraz będzie mniejszy niech o 1 m co jest mozliwe bo to zaledwie jakies
              2% metrażu to wtedy odejmuje sobie od ostatniej raty a w przypadku gdy
              wszystko zaplace to jakies dwa miechy min czekania,
              4. Uwazam że nalezy sprwadzic ich finanse poprosic o bilans jakiś rachunek
              wyników mnie osobiscie nie chcieli nic takiego udostepnic jak poprosilem ale
              wiekszej grupie mysle że sie nie odamawia - moze sie okazać że oni nie maja
              juz kasy a co dopiero mówic o doplatach do naszych aktów
              4.
              • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 23.03.04, 14:17
                To co mówisz może i ma sens, jeżeli płacisz ostatnią transzę z własnej kieszeni.
                W przypadku kredytu , to transze płaci Bank i to na konto spółdzielni. I jeżeli
                weźmiesz fachowca i zapłacisz mu z włąsnej kieszeni to będzie tylko i wyłącznie
                twoja sprawa.
                Na ewentualny zwrot to i tak będziesz musiał zaczekać.
                Nie wpłacisz ostatniej transzy to nie odbierzesz kluczy. Ale przecież nie
                wszystkim zależy na jak najszybszym wprowadzeniu się do mieszkania.
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 23.03.04, 15:04
              Jeżeli chodzi o koszty aktu notarialnego to trzeba przejrzeć wcześniejsze posty
              w watkach poświęconych "Augustówce" było tam to gdzieś wyliczone. Z tego co
              pamiętam w spółdzielni tez wiedzą jak się to liczy.
              Co do samego aktu przenoszącego nasze lokale na własność to może to nastąpić
              dopiero po Walnym Zgromadzeniu, które ostatecznie rozliczy koszty budowy. Ja w
              swojej umowie z bankiem mam na to czas do 30 października 2004r,ale ja swoja
              umowę bankową negocjowałem długo i uparcie. Patrząc realnie to sam odbiór
              wszystkich mieszkań będzie trwał minimum ze trzy miesiące. Jeżeli przyjmiemy,
              że zaczną oddawać 15.05 to Walne rozliczające odbędzie się we wrześniu.
              Przygotowanie i podpisanie tylu aktów to kolejne minimum trzy miesiące, a więc
              niektórzy mogą podpisywać akty nawet w 2005r.:(
              Najważniejsze w tym całym bałaganie jest jednak to czy zostanie utrzymana cena
              za metr. Pamiętajmy, że to jest Spółdzielnia i tylko tego należy się obawiać.
              Ku pokrzepieniu powiem, że byłem wczoraj w spółdzielni i rozmawiałem z
              prezesem. Zaklinał się, że cena będzie utrzymana i kanalizacja też będzie.
              Pytanie czy można mu wierzyć ? No cóż tak jak nie wierzyłem w zakończenie
              budowy w marcu, tak nie wierzę, że podpiszę akt notarialny w tym roku. Szczerze
              mówiąc nie wierzyłem też w cenę 2400zł, jednak zawsze miałem nadzieję, że
              jednak coś z tego wyjdzie. Nie wyszedł termin oddania, pewnie nie wyjdzie
              termin przekazania, może wyjdzie cena - a ta jak na warunki warszawskie byłaby
              mistrzostwem.

Ducha nie gaście
              Zrzeszony
              • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 23.03.04, 16:58
                Znaczy się chronologicznie będzie to wyglądało tak:
                1. pierwszy odbiór: 15.05.2004
                150 mieszkań / 3 odbiory dziennie x 22 dni robocze/miesiąc = około 3 miesiące
                2. ostatni odbiór: 15.08.2004
                3. Walne Zgromadzenie: min 15.09.2004 max 15.10.2004
                4. Pierwsze akty własności: 15.11.2004
                5. Ostatnie akty własności: 15.02.2005
                Analizując mój przypadek. Jestem niestety w grupie "ostatni" i stoję przed
                faktem podpisania aneksu do umowy kredytowej. Nie mam pojęcia jakie terminy
                zaproponować bankowi. W sytuacji gdy już teraz zlecam dopłatę do 100% wartości
                a w innym miejscu wnoszę o wyznaczenie terminu dostarczenia aktu własności na
                dzień 28.02.2005 r. narażam się co najmniej na pośmiewisko.
                Sama propozycja to nie wszystko. Konieczna jest jeszcze zgoda banku a jeżeli
                nie to co trzy miesiące - nowy aneks (czyli jeszcze 3 sztuki)
                To że akt własności będę miał za około rok spowoduje to, że prawomocny wpis do
                KW będzie za 1,5 roku więc jesienią pojawi się konieczność ponownego
                ubezpieczenia kredytu do czasu wpisania hipoteki.
                W każdym piśmie ze spółdzielni jak mantra jakaś przewija się informacja "...
                jednocześnie informujemy że ostateczna cena 1 m2 nie ulegnie zmianie..."
                Skąd oni niby to mają widzieć skoro ze środków na budowe I etapu finansowany
                jest częściowo etap II więc ostateczne rozliczenie może nastąpić dopiero po
                zakończeniu II etapu. Chyba że ewentualne braki pokryją tylko mieszkańcy bloku
                B i C. Paranoja jakaś.
                Zapytam jednak nieśmiało. Płacicie ostanie 10% do 16.04?
                pozdrawiam.
                t.
                • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 23.03.04, 17:39
                  Z tego co ja zrozumiałem to będzie rozliczenie tylko I etapu. Na podstawie tego
                  rozliczenia będa sporządzane akty notarialne.
                  Nie wiem czy to dobre podejście, ale przypomina mi się takie powiedzonko
                  żydowskie: jak pożyczyłeś od kogoś 100 złoty to jak to oddać jest to tylko
                  twoja sprawa, ale jak pożyczyłeś od kogoś 100.000 złotych to juz jest i jego
                  sprawa.
                  Podstawowym zabezpieczeniem moich 25 lat płatności rat jest dla banku moje
                  mieszkanie. Jeżeli nie z własnej przecież winy nie mogę dostarczyć wymaganych
                  dokumentów w terminie, ale jednocześnie spłacam kredyt to co ? Zabiora mi
                  mieszkanie ? A idąc dalej zabiorą ludziom 50 mieszkań z tego samego osiedla ? I
                  co z nimi zrobią ? Przecież wtedy stracą odsetki od olbrzymiej kwoty płacone
                  przez 20-25 lat.
                  Owszem nie jest przyjemne płacić za aneks 150,- zł, ale z drugiej strony to
                  jeden promil tego co od nich pozyczyłem. Poza tym mogą podpisać aneks
                  przedłużajączy czas dostarczenia dokumentów o rok. Teraz niech bank się troche
                  pogłowi.
                  Dla mnie jest najważniejsze żebym dostał mieszkanie w cenie, na którą mnie
                  stać. Reszta to może i istotne, ale to tylko szczegóły.
                  Że kanalizacja tymczasowa - z perspetywy własnej miski klozetowej jest mi to
                  obojetne.
                  Że dostanę akt własności rok później. Najwyżej nie będę mógł mieszkania
                  sprzedać - a nie zamierzam. Że przez to nie zostanie powołana wspólnota. Znam
                  równie debilnie zarządzane wspólnoty co i spółdzielnie.
                  Z natury jestem optymistą i lubię patrzeć na rzeczy globalnie i racjonalnie.
                  Mam wrażenie, że w grudniu spędzę święta już na elsnerowie. Mam nadzieję, ze
                  starczy mi jeszcze na karpia.

Pozdrawiam
                  Ducha nie gaście
                  • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 24.03.04, 12:19
                    > Z natury jestem optymistą i lubię patrzeć na rzeczy globalnie i racjonalnie.
                    > Mam wrażenie, że w grudniu spędzę święta już na elsnerowie. Mam nadzieję, ze
                    > starczy mi jeszcze na karpia.
                    Widzisz, ja też jestem raczej realistą ale czasami miewam jeszcze nadzieję.
                    Liczyłem na to że zamieszkam z rodziną w nowym mieszkaniu jeszcze w wakacje ale
                    po wczorajszym telefonie do spółdzielni bliższym prawdzie staje się termin
                    bożonarodzeniowy.
                    I jeszcze komentarz do wczorajszej rozmowy telefonicznej. W ostatniej
                    korespondencji ze spóldzielni padły terminy odbiorów mieszkań z trzech klatek z
                    bloku A i jednej klatki z bloku B. Pytałem więc o pozostałe
                    Na moje pytanie
                    - kiedy pozostałe mieszkania? (między innymi moje)
                    - po odbiorze tych pierwszych - pada odpowiedź
                    - ale poproszę o przybliżoną datę - drążę dalej
                    - nie wiem. Będziemy odbierali po 3 mieszkania dziennie.
                    - Czyli w sierpniu. - podpowiadam
                    - Być może.
                    - Czyli już teraz mam dopłacać do 100% wartości a na mieszkanie mam czekać do
                    sierpnia. Gdzie tu logika?
                    - Najlepiej porozmawiać o tym z prezesem, ale jutro - ripostuje męski głos (nie
                    pana Arka)
                    Chyba powinni doszkolić swoich pracowników. Albo w umiejętnym kłamaniu albo w
                    rzeczowym podawaniu prawdy.
                    pozdrawiam i oby do gwiazdki ;)
                    t.
                • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.acn.waw.pl 23.03.04, 21:54
                  My płacimy. W umowie ze Sp-nią mamy czarno na białym, że warunkiem przstąpienia
                  do odbioru mieszkania jest wpłacenie ostatniej transzy. Wybór zatem dotyczy
                  tylko terminu. Mąż złożył zlecenie na 31.03, bo nie chcemy przedłużać płacenia
                  wyłącznie odsetek przez kolejny miesiąc.(dodatkowy koszt, istotniejszy niż
                  koszt aneksu).
                  Do walki z niedoróbkami zostanie protokół odbioru z wyznaczonymi terminami
                  poprawek oraz 3 letnia gwarancja (w/g info z Wyborczej)
                  Jeśli kłopoty okażą się poważne (odpukać) i zbiorowe (odpukać), to zostanie
                  nam "w jedności siła" i walne zgromadzenie.
                  W banku powiedzieli, że bez zmiany terminów w formie aneksu można spóźnić się z
                  dostarczeniem papierów: miesiąc, półtora. Mają dobry kontakt z SBM Augustówką,
                  i dużo związanych z tą inwestycją klientów (PKO BP). Z aneksem wolimy zaczekać
                  do po odbiorze mieszkania. Może wtedy lepiej będziemy w stanie oszacować , na
                  kiedy przesunąć teminy. Jeśli ktoś ma tak, jak my, przeniesienie kredytu do
                  spłaty ratalnej w dn.1.04. ( tzn, od 1 nie można nic więcej wydać bez aneksu i
                  rozpoczyna się spłatę odsetek wraz z kapitałem), i woli zapłacić, to
                  przypominam, że bank wymusi jeszcze inspekcję stopnia zaawansowania robót, a na
                  to potrzebują zlecenie [opłatę:( ]i ok. tygodnia.
                  Za to wiosna na całego.
                  Pozdrowienia dla wszyskich.
                  • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 25.03.04, 10:05
                    Cześć,
                    miło mi że wy także zdecydowaliście się wpłacić ostatnią transzę i poczekać ze
                    sporządzeniem Aneksu (przynajmniuej nie czuje się osamotniona w swojej
                    decyzji). Też uważam że czym szybciej zacznę spłacać ratę kapitałową tym lepiej.
                    Tylko nadal nie mogę zrozumieć skąd się wzięło że Akt notarialny będzie dopiero
                    po Walnym zgromadzeniu.
                    Przecież w Umowie Realizacyjnej mamy napisane "Niezwłocznie po wpłaceniu
                    ostatniej transzy i technicznym odbiorze obiektu"
                    Dla mnie "obiektem" jest budynek "A" a odbiór techniczny obiektu musi nastąpić
                    przed odbiorem mieszkań przez lokatorów. I albo ja nic nie rozumiem albo ktoś
                    kogoś próbuje zrobić w konia.
                    Myslałam że ktoś z Forumowiczów jest bardziej obeznany z prawem i mi to wyjaśni
                    ale widzę że nic z tego. Spróbuję w tej sprawie skonsultować się z prawnikiem.
                    Jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie jakie mniej więcej są opłąty za ustanowienie
                    hipoteki zwykłej i kaucyjnej?
                    Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
                    P.S. Czy ktoś z budynku A wybiera się do Spółdzielni 29 marca?
                    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 25.03.04, 12:10
                      >Przecież w Umowie Realizacyjnej mamy napisane "Niezwłocznie po wpłaceniu
                      >ostatniej transzy i technicznym odbiorze obiektu"

W art.21 Ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych jest napisane, że przeniesienie
                      musi nastąpić najpóźniej w terminie 3 miesiące po jego wybudowaniu.
                      Ciekawe tylko jak Spółdzielnia udokumentuje u notariusza koszt budowy lokalu,
                      skoro rozliczenie budowy może nastąpić tylko poprzez Walne Zgromadzenie
                      Spółdzielni ?
                      Walne rozliczające budowę nie może się odbyć przed odbiorem ostatniego
                      mieszkania czyli....
                      ... czyli przepisy ustawy swoje, umowa realizacyjna swoje, a życie swoje.
                      Terminy całej zabawy dosyć dokładnie wyliczył Tikey.

> Jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie jakie mniej więcej są opłąty za
                      > ustanowienie hipoteki zwykłej i kaucyjnej?

A o co chodzi z ta hipoteką ? Dzisiaj będę się widział z notariuszem jak nie
                      zapomne to się zapytam. Powinien chyba odpowiedzieć z pamięci.

Ducha nie gaście
                      Zrzeszony
                      • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 25.03.04, 18:14
                        W mojej Umowie z bankiem KO BP jest napisane, że do 30 czerwca muszę złożyć
                        potwierdzenie wniesienia opłaty sądowej za ustanowienie hipoteki zwykłej w
                        wysokości (wartości kredytu) oraz hipoteki kaucyjnej (połowa wartości kredytu).
                        I dlatego chcę wiedziec ile mniej więcej potrzebuje na to pieniędzy.
                        • abc098 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 29.03.04, 09:44
                          Witam wszystkich
                          Mam propozycje, wszycy pytacie, gdzie mieszkacie, ktora klatka, jaki termin itp.
                          A moze by tak zaczac sasiedzkie przyjaznie i podac jaki sie ma numer mieszkania.
                          Wtedy bedzie wiadomo ze np XXX to moj sasiad z naprzeciwka, latwiej bedzie cos
                          osiagnac :)) a jesli zaczynaja sie problemy to i walka w grupie bedzie
                          latwiejsza, a tak kazdy jest anonimowy.
                          Co Wy na to ????
                          pozdrawiam

• Gość: Nowa-A0+ Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 29.03.04, 10:29
                            Jak dla mnie nie ma sprawy. Bardzo chętnie zapoznam się z sąsiadami.
                            Budynek A klatka IV, budowlany numer mieszknia A0/16.
                            Wzywam sąsiadów- odezwijcie się.
                            • Gość: A4/10 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 10:52
                              Witam
                              Piekna inicjatywa ;))
                              pozdrawiam
                              • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 29.03.04, 12:08
                                Witam;
                                Coś ostatnio ucichło.Zapewne sąsiedzi są zajęci wybieraniem i gromadzeniem
                                materiałów wykończenia wnętrz.
                                Mnie osobiście trochę ścieły wrażenia z pierwszej wizyty w przyszłym
                                mieszkaniu. Rzeczywiście mają na budowie budynku D opóźnienie, które moim
                                zdaniem ciągle rośnie. Na początku marca nie mogli się ze mną umówić, z uwagi
                                na tynkowanie. Później miało być wylewanie podłóg. Byłam w zeszłą środę z
                                planem wymierzenia sobie, czego się da. Niestety nic z tego. Właśnie
                                tynkowali.Wszystko lepkie i ciemno szare. Wróciłam wymazana tynkiem, i załamana
                                tym co zobaczyłam. Lokal zwolnił się w grudniu i Sp-nia nie zgodziła się na
                                wprowadzenie jakichkolwiek zmian do przeróbek zastosowanych przez poprzedniego
                                nabywcę. Niestety mieszkanie, choć dwa razy większe od mojego obecnego, sprawia
                                klaustrofobiczne wrażenie. Całe zwiedzanie upłynęło mi na zastanawianiu się "co
                                autor miał na myśli". Teraz siedzę nad planem i zdjęciami z wizyty i myślę się,
                                jak to przerobić. Po odbiorze pierwszą akcją będzie przestawianie ścian. Nie
                                mam także pomysłu na odbiór mieszkania, skoro nie wyobrażam sobie jak miało
                                zostać zrealizowane. Kiedyś była dyskusja na grupie w sprawie piecyków gazowych
                                i grzejników. Ja będę miała piecyk w łazience w miejscu, gdzie chciałam
                                umieścić wannę. Na sąsiedniej ścianie jest wyjście do grzejnika drabinkowego
                                (powiedział p. Arek).Ale dość marudzenia. Ktoś informował, że istnieją
                                dostawcy, którzy są gotowi przechować zakupiony towar. Czy możecie podać
                                namiary na kogoś takiego w związku z podłogami z drewna litego?
                                Przepraszam, że tak się rozpisałam. W związku z najnowszą inicjatywą: D4/1;
                                klatka I od Lewinowskiej(być może przyszłe mieszanie nr 60? - p. Arek wyczytał
                                oznaczenie D/60 miejsca parkingowego.)W jakiejś internetowej reklamie naszej
                                inwestycji spotkałam się z adresem ul. Lewinowska 44a.
                                Dajcie znać, co u was słuchać, przecież dwa razy w tygodniu kilka rodzin ogląda
                                swoje mieszkania.
                                Pozdrawiam :)
                                • Gość: Wojtek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 195.101.45.* 29.03.04, 14:10
                                  Witam
                                  Reasumując, czy ma ktoś pomysł co zrobić by zminimalizować koszty związane z
                                  koniecznością powstawania aneksów do umowy ?
                                • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 30.03.04, 12:01
                                  Witajcie
                                  > Dajcie znać, co u was słuchać, przecież dwa razy w tygodniu kilka rodzin ogląda
                                  > swoje mieszkania.
                                  Wybieram się w piątek na budowę w sprawie miejsc w garażu i nie tylko i już
                                  teraz obiecuję sprawozdanie.
                                  Pamiętam jak na początku lutego byłem w swoim przyszłym "M" i wtedy załamałem
                                  się tym co zobaczyłem ale wtedy nie znałem jeszcze spodziewanych terminów odbiorów.
                                  Tym razem raczej postęp prac a własciwie ich brak raczej mnie nie zaskoczy więc
                                  może przynajmniej uda mi się wydębić przybliżoną datę rozpoczęcia odbiorów w
                                  klatkach które pominięto w ostatniej korespondencji ze spółdzielni.
                                  Rzeczywiście, mi również mieszkanie wydało się mniejsze niż na planie więc tym
                                  razem zamierzam uzbroić się w metrówkę i porównać to ze stanem faktycznym.
                                  Może uda się też wykonać jakieś dokładniejsze pomiary na potrzeby wcześniejszego
                                  zakupu niektórych materiałów wykończeniowych.
                                  Skoro powstała nowa, świecka tradycja że wymieniamy się numerami swoich mieszkań
                                  to pragnę donieść że wspólnie z żoną zamieszkamy w mieszkaniu oznaczonym
                                  symbolem D1/11 w klatce najbliżej przedszkolu, którą spółdzielnia BEZCZELNIE
                                  pominęła w swoim ostatnim paszkwilu do swoich członków - A FE.
                                  Wrócę jeszcze na chwilę do przydziału miejsc parkingowych. Czy juz wiadomo jaką
                                  metodyką przydziału tych stanowisk posługuje się spółdzielnia i czy mogę
                                  spodziewać się niespodzianki?
                                  pozdrawiam
                                  t.
                                  • Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ofi.pl 30.03.04, 12:41
                                    Witam,

Ja również wybieram sie w ten piątek na "zwiedzanie" mieszkania (D1/8).
                                    Postaram się również zdać na forum relacje z postepów budowy w 2 klatce
                                    budynku D. Co do planowanych obecnie terminów oddania budynków mam niestety
                                    powazne watpliwosci , moj brat ma w innej społdzielni wyznaczony termin odbioru
                                    na lipiec - a spóldzielnia juz wykonała wszystkie roboty wewnatrz budynku i
                                    przeszla do wykaczen elewacji zewnetrznych i infrastruktury osiedla.

Z tego co sie orientuje, u nas do tego jeszcze troche zostało:(
                                    Ale mam nadzieję ze sie myle i odbiory od polowy maja okaza sie
                                    zgodne z rzeczywistoscia.

> Rzeczywiście, mi również mieszkanie wydało się mniejsze niż na planie więc tym
                                    > razem zamierzam uzbroić się w metrówkę i porównać to ze stanem faktycznym.

Takie wrażenie odnosza chyba wszyscy ogladajacy, ale miejmy nadzieje
                                    ze jest to tylko subiektywne.

Pozdrawiam,

Becik
                                    • Gość: amu4 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.k.mcnet.pl 30.03.04, 13:39
                                      Witam :)

O ile nic nie pokręciłam to w/g planu Tikey i Becik są sąsiadmi, przez
                                      najgrubszą ścianę w budynku D, jego "oś asymetrii". Przynajmniej tak to wygląda
                                      na internetowym planie budynku.
                                      Bardzo chciałabym poznać moich sąsiadów. Jeśli właściciele mieszkania D4/2
                                      cazytaja to forum, to bardzo prosze się odezwać. :] (najszerszy uśmiech jaki
                                      umiem)
                                      Podczas odszukiwania miejsca parkingowego nie zauważyłam stosowania żadnej
                                      szczególnej metody. Pan Arek wyszukał na liscie nazwisko, stwierdził,że
                                      odpowiada mu nr D60, i tego numeru szuklał na planie parkingu zaczynając od
                                      odpowiedniej klatki schodowej. Jest dość blisko, aczkolwiek przy przejeździe,
                                      ale mąż stwierdził, że O.K.

Pozdrawiam.
                                    • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.pkobp.pl 30.03.04, 19:32
                                      Witam mojego sąsiada przez sciane, ja jestem z D0/9 tak więc nasze tarasy będą
                                      połączone. Czekam na sprawozdanie co się dzieje na budowie w szczególności od
                                      Tikeya, bo on jest z mojej klatki.
                                      Pozdrawiam wszystkich.
                                      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 02.04.04, 16:59
                                        > Czekam na sprawozdanie co się dzieje na budowie w szczególności od
                                        > Tikeya, bo on jest z mojej klatki.
                                        Oto zapowiadane sprawozdanie.
                                        Zobaczylem wiecej niż się spodziewałem ale ostatecznie nie mogę stwierdzić abym
                                        był zadowolony.
                                        Najpierw "+"
                                        Gotowe mam wszystkie instalacje z alarmową włącznie. Chociarz na marginesie, nie
                                        wiem po co na moich 50 metrach instalacja alarmowa.
                                        Tynki już schną (jednak chyba bardzo powoli bo jakieś takie spocone), brakuje
                                        jeszcze szlichty na podłodze, grzejników, parapetów, osprzętu elektrycznego.
                                        Po położeniu tynków mieszkanie zrobiło się wizualnie nieco większe.
                                        Na piętrach powyżej mojego mieszkania trwają zdaje się prace tynkarskie. Balkony
                                        mają juz kompletne elementy ślusarskie. Na zewnątrz blkou D trwają prace
                                        ociepleniowe (widziałem nawet 1 człowieka na rusztowaniu)
                                        Nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o wygląd tego co wokół bloków, jedyne co
                                        zauważyłem to ulica Wschodnia była wyrównywana przez walec drogowy. Może to
                                        jakieś zaczątki asfaltu.
                                        Teraz "-"
                                        Mimo że w umowie realizacyjnej mam napisane "instalacja wysokoprądowa w kuchni"
                                        i "doprowadzenie gazu do kuchenki" to spółdzielnia wybrała tylko instalację gazu
                                        do kuchenki (w moim przypadku). Podobno była możliwość wyboru. Nie przypominam
                                        sobie.
                                        Łazienka nie będzie miała szlichty podłogowej co z jednej strony jest zaletą bo
                                        swobodnie można zmieniać układ wszelkich urządzeń lecz z drugiej trzeba będzie
                                        podnieść poziom podłogi o około 10-15 cm.
                                        Istnieje szansa na pierwsze odbiory po 17 maja.
                                        Klatka I od przedszkola niestety będzie musiała poczekać do końca sierpnia. 140
                                        mieszkań / 3 mieszkania dziennie według mnie dawało to jakieś 2 miesiące. W
                                        spółdzielni okazało się że niestety 3.
                                        Aktów własności możemy spodziewać się dopiero późną jesienią czyli w okolicach
                                        Bożego Narodzenia.
                                        Za przeniesieniu udziałów w gruncie zapłacimy notariuszowi około 1500 zł za
                                        mieszkanie 40m2. Zwrot udziału w mieszkaniu i garażu (2000,-) może nastąpić
                                        dopiero po wyodrębnieniu prawa własności.
                                        Jeżeli zaś chodzi o wpłatę ostatniej transzy to spółdzielnia pozostawia
                                        wszystkim wolną rękę chociarz zaleca wpłacić brakujące 10% aby uniknąć później
                                        dodatkowych kosztów. Ja jeszcze mam wątpliwośći i poczekam do Wielkanocy na
                                        wydanie rozporządzeń wykonawczych do ustawy o VAT podpisanej w ubiegły piątek
                                        prze prezydenta.
                                        Rozliczenie meterażu, więc ewentualna dopłata lub nadpłata będzie rozliczana tuż
                                        po odbiorze.
                                        Pozostaje mi czekać do końca wakacji i kibicować wszystkim tym którzy już za 1,5
                                        miesiąca zaczną stresować się odbiorami.
                                        Pozdrawiam
                                        t.
                                  • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: 62.148.94.* 30.03.04, 14:01
                                    Byłem wczoraj w spółdzielni w sprawie garażu. Pokazano mi plan i "oznajmiono"
                                    gdzie na tym planie jest moje miejsce. Teoretycznie mogę prosić o jego zmianę,
                                    ale tylko na miejsce, które zostało przydzielone komuś kto podpisał umowe w
                                    terminie późniejszym niz ja.Ponieważ to pierwszy garaż w moim życiu więc nie
                                    specjalnie wiem co to znaczy dobre miejsce , a co złe.
                                    Ponieważ miejsce generalnie mi odpowiadało to nie wnosiłem zastrzeżeń. Martwie
                                    sie tylko co będzie jak moje miejsce spodoba się komus co podpisał umowę przede
                                    mna. W swoim M nie byłem bo podobno tynkują.
                                    Nie piszę gdzie mam mieć mieszkanie bo jak wyjda jakieś zadrażnienia z
                                    garażami, ustawieniem roweru, albo ze zbyt głośna parapetówką to potem jakiś
                                    maniak internetowy będzie o mnie pisał na forum.
                                    Poza tym to fajne i ekscytujące jak się nie wie, że np.Irka to naprawdę
                                    Ireneusz, z którym codziennie spotykam się w garażu i podejrzewam, że to on
                                    zarysował mi drzwi od mojego Cadillaca ;) ( o wybaczenie Irkę proszę, ale to
                                    dla tzw.naprzykładu - zbieżność imion przypadkowa).
                                    A z ostatnich spostrzeżeń to wczoraj zaczęli obkładać, albo okładać,
                                    styropianem szczytową ścianę bud.D od Lewinowskiej. Oznacza to, ze zaczęło się
                                    tynkowanie.

Z wiosennym pozdrowieniem
                                    Zrzeszony.

• Gość: marcin Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.04, 09:38
                              Witam i pozdrawiam sąsiadkę ja zajmuję lok A0/14.
                              • Gość: A4/10 plan parkingowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 13:38
                                Witam, a moze by tak spoldzielnie na mowic na to aby na www wywiesila plan ;))
                                To pare obrazkow, a jak nam zycie ulatwilo.
                                Moja prosba spelzla na nimczym, moze wieksze grono jak sie odezwie w tej
                                sprawie, to cos pomoze ????
                                pozdrawiam
                                • Gość: Irka Re: plan parkingowy IP: *.noname.net.icm.edu.pl 30.03.04, 16:04
                                • Gość: Irka Re: IP: *.noname.net.icm.edu.pl 30.03.04, 16:14
                                  Witam wszystkich,
                                  Tikey, Becik, Amu - tez jestem z D bloczku (mam nadzieje, ze ta literka
                                  przyniesie nam szczescie). Ja mam mieszkanko w klatce I od Lewinowskiej na II
                                  pietrze, takze do Amu mam chyba najblizej (usmiecham sie i macham lapka).
                                  Bylam w poniedzialek w biurze. Garaze......... hm, mi nic nie mowiono o
                                  terminach podpisywania umow, a zatem "pierwszenstwa" w mozliwosci zmiany
                                  garazu. P. Arek wskazal miejsce i kwasno poinformawal, ze o ile chce - moge
                                  pisac podanie do Sp o zmiane. Przyznal tez, ze termin majowy oddania mieszkan
                                  nie jest pewny, beda sie starac, ale...
                                  W klatce D od Lewinowskiej podobno wchodza posadzkarze, wiec znow nie wolno
                                  chodzic - ciekawe, slysze o roznych pracach od miesiaca, no nic to,
                                  spokoj nas tylko moze uratowac
                                  dowiedzialam sie tez, ze kanalizacje na dniach (moze jutro) zaczna kopac, wiec
                                  wszystko zalezy, jak szybko (miejmy nadzieje, ze nie niechlujnie) im to
                                  pojdzie. Wind, piecykow - nie ma - beda montowane na samym koncu. Boje sie, ze
                                  na ten "sam koniec" zbyt wiele zostawiaja....
                                  ZRZESZONY...
                                  Lobuzie!!! Jakie masz miejsce parkingowe? Myslisz, ze jak w A to nie jestem
                                  grozn(y,a)! :::))))
                                  Irka
                                  • Gość: Becik Re: Termin majowy IP: *.ofi.pl 30.03.04, 16:53
                                    >Przyznal tez, ze termin majowy oddania mieszkan
                                    > nie jest pewny, beda sie starac, ale...

Fakt o wchodzacych posadzkarzach slychac juz od dawna, ale ile mozna wchodzic?
                                    Moze w koncu im sie uda:)

Jak sobie pomysle że zostało już tylko wylanie podlog, tynki zewnetrzne,
                                    podlaczenie piecykow gazowych , windy , infrastruktura osiedla, kanalizacja
                                    odbior budynków
                                    a pierwsze odbiory lokali juz za 1.5 miesiaca to faktycznie termin majowy nie
                                    jest pewny.

Pozdrawiam przyszłą sąsiadkę
                                    Becik

• Gość: Nowa-A0 Re: Termin majowy IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 30.03.04, 18:42
                                      Witam Marcinie,
                                      bardzo mi miło że będziemy sąsiadami i będziesz miał czekawszy widok z okna. Po
                                      dzisiejszych odwiedzinach w spółdzielni i popatrzeniu na teren budowy troche
                                      się podłamałam. Ciągną w górę drugi etap a I etap jest szary i nijaki.
                                      Twierdzą że od przyszłego tygodnia przyjdzie dodatkowa ekipa do ocieplania
                                      bloków i wtedy robota pójdzie szybczej.
                                      Miejsca garażowe rozdzielone, nawet nie jest tak żle. Pytałam się co z
                                      odbiorami - mówią że się starają wyrobić się w maju. Pytałam co z Aktami
                                      Notarialnymi. Powiedziano mi że na razie nie zajmują się wydzieleniem działki
                                      pod I etap, a póki tego nie zrobią to nie ma mowy o rozliczeniu inwestycji (I
                                      etap). Nieśmiało Pan Arek przebąknął że jak zaczną przekazywać mieszkania to
                                      wtedy zastanowią się nad wydzieleniem działki, bo na razie mają inne problemy.
                                      W najlepszym przypadku nastąpi to na koniec roku.
                                      Upomniałam się o rozprowadzenie gazu do kuchenki, okazało się że oni zapomnieli
                                      że moje mieszkanie ma dwa pokoje i zrobili gniazdo siłowe. Musiałam napisać
                                      podanie o rozprowadzenie gazu.
                                      A w ogóle to usmiecham się szeroko do Pana Marcina jako do zaprzyjaźnionego
                                      sąsiada i proponuje innym żeby też się odezwali - w kupie raźniej.
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.acn.waw.pl 30.03.04, 19:54
      To może teraz ja. Po pierwsze A0/9 (małe, ale własne). Jakoś nie zauważyłem na
      forum najbliższych sąsiadów więc pewnie dopiero osobiście.
      Chciałbym niejako uspokoić wszystkich, którzy po odwiedzinach stwierdzili, że
      ich mieszkania wydają się mniejsze niż na planie. Sprawdza się tu zasada, że
      czarne wyszczupla. W miaszkaniach jest ciemno, szaro i brudno, ale kiedy pojawi
      się biała farba na ścianach to zaręczam, że będzie dużo lepiej. Rozglądając się
      za mieszkankiem po innych budowach miałem okazję widzieć lokale tylko z tynkiem
      i takie samo przygotowane do odbioru i różnica była b.duża. Także głowa do góry.

A teraz coś z zupełnie innej beczki. Mam obecnie styczność z inną inwestycją (w
      ramach pracy), na której obecnie kończą się odbiory. Rozmawiałem z
      administratorem tego osiedla, który powiedział, że klienci śpieszą się z
      odbiorami i z uregulowaniem wszelkich zaległości finansowych do 1 maja.
      Zapewniał mnie, że jeżeli do 1 maja nie wpłacimy całości wartości mieszkania,
      co do ostatniej złotówki, to wzrost VAT-u obejmnie całą wartość mieszkania.
      Czyli jeżeli wpłacimy do 1 maja 99% a po 1 maja 1% to zostaniemy obciążeni
      podatkiem VAT od 100% ceny zakupu. Dlatego polecił aby uregulować całość
      wcześniej (np.16 kwiecień jak powiedziała to Spółdzielnia) i poprosić o
      zaświadczenie o całkowitym uregulowaniu zaległości. Jeżeliby się bowiem
      okazało, w co nie wierzę, że w ostatecznym rozliczenie Spółdzielnia ma
      nadwyżkę, którą zwraca członkom (np. 20PLN) lub też ostateczna wielkość
      mieszkania jest mniejsza niż w umowie i zwracają nam różnicę to w wyniku tego
      rozliczenie przed 1.05 nie nastąpiło i musimy dopłacić różnicę VAT-u od całości
      wartości mieszkania.
      Szczerze mówiąc nie wierzę sam w to co napisałem, ale przedstawiam to na forum,
      żeby nie było, że nie ostrzegałem, Mimo to postaram się uregulować zaległości i
      poprosić o jakiś dokument zaświadczający, że nic już Spółdzielni "nie wiszę".
      Za głupi jestem na naszego fiskusa, więc jeśli jest tu ktoś mądrzejszy (w co
      nie wątpię) to proszę uprzejmnie o uspokojenie skołatanych nerwów.

Trochę się rozpisałem, ale nie często coś dodaję, więc proszę o wyrozumiałość.
      Pozdrawiam. Wojtuk.

I z daleka Ireneusz od mojego samochodu, bo czytałam gdzieś na forum, że niezłe
      ziółko z Ciebie.:)
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 30.03.04, 20:29
        Witam
        > Czyli jeżeli wpłacimy do 1 maja 99% a po 1 maja 1% to zostaniemy obciążeni
        > podatkiem VAT od 100% ceny zakupu.
        Eeeee, coś mi tu nie pasuje. Jeżeli możesz to podpytaj jeszcze administratora o
        to co się stanie jeżeli w wyniku rozliczenia inwestycji przyjdzie nam dopłacać
        po 2-3% wartości.
        A co będzie gdy podczas czerwcowego odbioru wyjdzie ci 0,4 m2 więcej niż w
        planie? Wówczas to co wpłaciłeś do 16 kwietnia też nie będzie 100% wartości.
        No cóż przyszło nam żyć w takim państwie gdzie nawet prawa ustanawiać nie
        potrafią więc trzeba ostro kominować.
        pzodrawiam
        t.
        • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.acn.waw.pl 30.03.04, 21:00
          Witam

Nie ważne czy Ty masz dopłacić, czy Tobie mają zwrócić - ważne, że nie
          rozliczona została transakcja (tak to zrozumiałem). Jeszcze spróbuję się
          dopytać, bo nie ogarniam tego. Tak naprawdę bowiem zakup finalizuje akt
          notarialny, którego zawarcie przed majem jest niemożliwe.
          Nie chcę więc siać popłochu, ale proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.

Wojtuk.
          • Gość: A4/10 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 10:22
            Kochani, bylem na budowie 30.03:)) godz. nie podam
            i tu same +, tak same
            budynek A - liczac od dzialek:
            - klatka 1 juz skonczona, na 1i 2 p. kladziona jest juz podlago z plytek, 3 sie
            szykowalo (zamiecione)
            co prawda mieszkanka jeszcze schna, lub sa konczone (tylkowane)
            to jedkan prac wre ;))
            w ostatniej klatce( najblizej przedszkola) kladzone da posadzki, nie wiem jak
            ida na bylo robione 2 pietro
            garaze juz maja "klime" czyli instalacje do odp spalin itp. nie ma jeszcze
            elektroniki;))) ale co tam
            postawione sa juz piwnice, teraz tylko wykonczenie zostalo ( czyli scianki
            dzialowe.

blok D tez odwiedzilem ( jak dawali to bralem)
            - klatka 2 od przedszkola schla ;), konczyli mieszkania tak ze widzialem prace
            2-3 mieszkaniach.
            Na razie maly b... przyplacilem to biala kurtka i butami, ale tempo jest i
            sciany o dziwo wygladaja na rowne, moze jeszcze male poprawki ale wyglada to
            naprawde super,
            troche sie rozpisalem ;) ale jesli bedzie cieplo to szybko i ladnie bedzie to
            schlo a to juz polowa sukcesu.
            pan A. jak zwykle trzyma sie swojej wersji, chodz dowiedzialem sie za blokiem A
            maja byc naziemne miejsca parkingowe ( ktorych mialo nie byc ;))
            No coz ...
            cos dla II etapu ;)
            wychodzi z ziemi i to z niezlym tempie, widac juz pierwsze gotowe sciany nag
            poziomem garazy, a kilka dni temu nie bylo;)) Moze w koncu wzieli sie do
            roboty ...
            pozdrawiam
            Grzegorz
            • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku 01.04.04, 12:58
              Potwierdzam to co pisze A4/10. Wiem, że w przyszłym tygodniu będa instalowane
              windy w pierwszych dwóch klatkach budynku A.
              Rozmawiałem dzisiaj z Prezesem i powiedział , ze pierwsze trzy mieszkania mają
              wyznaczony termin odbioru na 28.04.2004r.
              Szczęśliwcy to przyszli mieszkańcy pierwszej klatki bud A od strony działek.

Zazdroszcę
              Alik
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 14:22
                ech... podkrecony Twoja informacja zadzwonilem do... Pana Arka, poniewaz mam
                mieszkanie w I klatce, uzyskalem nastepujace informacje:
                - pierwsza klatka i lokale sa juz rzeczywioscie skonczone :)
                - rozpoczecie odbiorow dopiero po 17.05 - po tym terminie spoldzielnia odbierze
                budynek od podwykonawcow ze wszystkimi przylaczami
                - przylaczenie budynkow do kanalizacji rozpocznie sie za dwa tygodnie
                - akty notarialne dopiero na jesieni - po ostatecznym rozliczeniu inwestycji.
                Spoldzielnia zdaje sobie sprawe, ze taka sytuacja naraza nas na dodadkowe
                koszty zwiazane z umowami z bankami, ale... no coz... to juz tylko nasz
                problem. Wiec co oznacza zapis w umowie realizacyjnej mowiacy o tym,
                ze "ustanowienie praw wlasnosci, ma nastapic niezwlocznie po: 1. otrzymaniu
                pozwolenia na uzytkowanie obiektu budowlanego, 2. po wplaceniu przez Czlonka
                spoldzielni calosci wkladu budowlanego" - pkt. 2 rozumiem, a co z pkt. 1? albo
                jaka jest definicja slowa: "niezwlocznie"? haha... cokolwiek by to nie znaczylo
                Pan Arek twierdz, ze jesien i koniec kropka :(
                - haha... terminy odwiedzin swojego mieszkania - srody i piatki

Pozdrawiam Wszystkich
                • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 01.04.04, 16:44
                  No nie, cinek, czy musiałeś być taki dokładny. Nawet jednego dnia nie dałeś
                  cieszyć się tym, że mieszkanie odbiorę przed 1 maja.
                  Bo piersza klatka od diałek w budynku A to właśnie moja klatka.
                  Ale przynajmniej pocieszające jest to, że termin 17 maja jest jak najbardziej
                  realny.
                  Czy ktoś wie ile będa nas kosztować wpisy do KW oraz ustanowienie hipoteki
                  kaucyjnej?
                  Pozdrawiam wszystkich.
                  • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 17:25
                    nawet nie wiesz jak ja sie ucieszylem jak przeczytalem info aalik'a. Od razu
                    zadzwonilem do spoldzielni. I widzisz to mnie baaardzo zastanawia - sprzeczne
                    informacje. Przeciez aalik tez tego sam nie wymyslil, wiec jak to jest? aalik,
                    kto Ci sprzedal takiego news'a? Moze Pan Arek?

o kosztach KW nic nie wiem :( a na co poszlo/pojdzie 2000 PLN platne przy
                    wpisowym? Czy na poczatku przygody z augustowka nie bylo mowy, ze wlasnie z
                    tego "zadatku" maja byc pokryte koszty notarialne i inne?

P.S. Pozdrawiam sasiadke :)
                    • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 01.04.04, 18:24
                      NA co mają póść te 2 tysiące nie wiem, może na balangę Prezesa.
                      Ale w Umowie realizacyjnej stoi jak byk" Koszty wynikające z ustanowienia prawa
                      własności ponosi Członek spółdzielni" Paragraf 5 punkt 4.
                      Teraz bardzo żałuję że od razu nie dowiedziałam się na co będą przeznaczone te
                      2 tysiące i co oznacza sformułowanie "1 udział".
                      Będzie mi barzo miło jeżeli spółdzielnia dołoży się do kosztu Aktu Notarialnego,
                      ale specjalnie na to nie liczę. Nie mamy tego zagwarantowanego w Umowie a w
                      prezenty od Zajączka już nie wierzę.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.pkobp.pl 01.04.04, 20:54
                        Czesc
                        Te 2 tysiace to jest jakby kałcja zwrotna, i w czystej teorii powinni nam ja
                        oddac, ale z tego co kiedys rozmawialem z prezesem pieniądze te będą dla
                        notariusza (zaprzyjaznionego ze społdzielnią) jako czesc jego gaży, i dzięki
                        temu nie zapłacimy za akt notarialny 4-5 tys tylko 2-3.
                        Ale to tylko teoria.

A co do terminu odbioru 28 kwietnia, to ten żart pryma-aprilisowy mi się bardzo
                        nie podobał, bo rozbudził we mnie nadzieję.
                        Pozdrawiam
                        RAMCIN
              • aalik Re: niestety to prima aprilis 02.04.04, 12:28
                Niestety mój news to niestety tzw. prima aprilis. Wszystkie info wyssałem z
                brudnego palca, ale oszukując można była albo zdołować, albo dać nadzieję.
                Wybrałem to drugie.
                Pozdr i sorry
                • Gość: Nowa-A0 Notariusz IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 02.04.04, 13:00
                  Chciała bym wiedzieć skąd sie wzięła kwota 4-5 tysiecy za notarisza. Troche się
                  pytałam. Spółdzielnie płacą niższe koszty od 400 do 1000 zł. Nawet w mojej
                  starej spółdzielni za wyodrębnienie własności aktem notarialnym trzeba
                  zapłacić 600 - 700 zł.
                  Ludzie płaca bardzo wysokie koszty notarialne przy kupnie mieszkań starych. Czy
                  przypadkiem z nas nie chcą zedrzeć trzy skóry? Może warto skontaktować się z
                  ich notariuszem i wyjaśnić sprawę kosztów.
                  Pozdrawiam wszystkich.
                  • emka_waw Re: Notariusz 02.04.04, 16:06
                    Ja tak przy okazji znanego tematu, nie jestem przyszłym lokatorem:

Istnieje przepis (niestety nie pamiętam dokładnie czy to ustawa czy
                    rozporządzenie) określające KWOTOWO wysokość stawek notarialnych za akty dla
                    nabyców mieszkań od spółdzielni. Faktycznie, są to stawki w porównaniu z
                    normalnymi śmiesznie małe. Po drugie, za ustanowienie hipoteki kaucyjnej jako
                    zabezpieczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe nie płacicie NIC i tu podaję
                    przepis:

Dz.U.98.87.554
                    Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 30 czerwca 1998r. w sprawie
                    określenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat w
                    sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki kredytów,
                    pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń.

Par. 2. punkt 1.
                    Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
                    nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
                    należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
                    bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na działalność
                    związaną z produkcją rolną.

Powodzenia wszystkim.
                  • Gość: amu4 Re: Notariusz IP: *.k.mcnet.pl 02.04.04, 17:16
                    Witam :)
                    Według Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości
                    z dnia 1 października 2001 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie taksy
                    notarialnej maksymalne kwoty taksy notarialnej to:
                    § 3. Maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi od wartości:
                    1. do 5.000 zł - 200 zł,
                    2. od 5.000 zł do 15.000 zł - 200 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 5.000 zł,
                    3. od 15.000 zł do 30.000 zł - 500 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 15.000 zł,
                    4. od 30.000 zł do 60.000 zł - 800 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł,
                    5. od 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej
                    60.000 zł,
                    6. powyżej 1.000.000 zł - 5.800 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1.000.000
                    zł.";

§ 6. Za sporządzenie aktu jako maksymalną stawkę wynagrodzenia przyjmuje się
                    stawkę przewidzianą w § 3, z zastrzeżeniem, § 7 i 8.

§ 7. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
                    1. umowę zobowiązującą, zawartą pod warunkiem lub zastrzeżeniem terminu,
                    2. umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy
                    zobowiązującej,
                    3. umowę sprzedaży nieruchomości rolnej z Zasobu Własności Rolnej Skarbu
                    Państwa,
                    4. umowę zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego,
                    spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego, prawa do domu jednorodzinnego w
                    spółdzielni mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez
                    spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka),
                    5. umowę zbycia ekspektatywy odrębnej własności lokalu lub domu
                    jednorodzinnego w trybie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach
                    mieszkaniowych (Dz.U. z 2001 r. Nr 4, poz. 27 i Nr 57, poz.601),
                    6. umowę ustanowienia odrębnej własności lokalu lub przeniesienia własności
                    domu jednorodzinnego z prawem do gruntu, zawartych w wykonaniu umów o budowę
                    lokalu lub domu, w trybie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach
                    mieszkaniowych (Dz.U. z 2001 r. Nr 4, poz. 27 i Nr 57, poz.601),
                    7. umowę przeniesienia własności lokalu lub domu jednorodzinnego z prawem do
                    gruntu, przez spółdzielnię mieszkaniową,
                    8. ustanowienie hipoteki, z zastrzeżeniem § 8 ust.l pkt 1,
                    9. przebieg licytacji lub przetargu,
                    10. przyjęcie na przechowanie pieniędzy w walucie polskiej lub obcej -
                    maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzianej w§3.

oraz
                    § 8. 1. Za sporządzenie projektu aktu notarialnego obejmującego umowę oraz za
                    sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
                    1. ustanowienie hipoteki w celu zabezpieczenia kredytu bankowego udzielonego
                    na budownictwo mieszkaniowe, zakup domu mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego
                    albo na działalność gospodarczą,
                    2. losowanie nagrody,
                    3. potwierdzenie oświadczenia woli zawartego w innym akcie notarialnym, -
                    maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi 1/4 stawki przewidzianej w § 3.

Tyle znalazłam w internecie na temat taksy notarialnej.

Pozdrawiam
                    :)
                    • Gość: sps Re: Notariusz IP: 217.153.94.* 05.04.04, 17:03
                      Ale jest to prawdziwe tylko do 30 czerwca 2004. Wyrok Trybunału Konstytucyjnego
                      z 10 grudnia 2003r
                      www.abc.com.pl/serwis/du/2003/2142.htm
                      Tylko nie wiem co będzie obowiązywało potem...
                      Pozdrawiam,
                • Gość: Becik Parę wieści z budowy IP: *.ofi.pl 05.04.04, 10:47
                  Witam Elsnerowiczów,

Zgodnie z obietnicą zdaję relację z piątkowych odwiedziń naszego osiedla.

Wszędzie kręci się mnóstwo robotników , cos stukaja, pukaja ogólnie cos sie
                  dzieje. Etap drugi raźno wychodzi z ziemi.
                  Korzystając z okazji odwiedziń mojego przyszłego mieszkania w bloku D,
                  odwiedziłem również najbardziej zaawansowany odcinek robót czyli pierwsza klatke
                  w budynku A. W garazach jest już zrobiona "klima" , na klatce powoli zaczyna
                  sie kladzenie gresów, w mieszkaniach wylana jest podłoga i zrobione
                  doprowadzenie gazowe. Całość niestety robi wrażenie odległe od stanu koncowego.
                  Osobiscie wątpię w majowe odbiory w tej klatce, chyba że roboty znaaacznie
                  przyśpiesza.

Budynek D jest mniej więcej w 1/4 obłożony styropianem ( w A te roboty jeszcze
                  nie ruszyły) W środkowej klatce "D" niestety ostatnio niewiele się zmieniło.
                  Co do samego mieszkania na plus zaskoczyła mnie wielkość łazienki, ale za to
                  pokój z aneksem kuchennym sprawia wrażenie ciut za małego w porównaniu do
                  dokumentacji.
                  Ciekawe jak wypadły wyniki pomiarów Tikeya ?

Pozdrawiam

Becik
                  • Gość: Wojtek VAT 7% IP: 195.101.45.* 05.04.04, 11:14
                    Witam

Dobra wiadomośc, w dzisiejszej "Rz" jest komentarz odnośnie nowych przepisów
                    VAT-oskich. Otóż nowe mieszkania oraz usługi związane z budownictwem będą
                    utrzymane na pozomie 7% do końca 2007r.
                    To chyba dobra widamość :-))
                    Pozdrawiam wszystkich mieszkańców, a zwłaszcza I klatka bud. D od strony
                    przedszkola.
                    • Gość: Nowa-A0 Notariusz IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 06.04.04, 09:41
                      Coś cicho się zrobiło, nikt nic nie pisze.
                      Chciała bym wrócić do tematu Aktów Notarialnych.
                      Wyliczyłam, że Akt Notarialny bedzie kosztował ok. 400 zł (wg informacji AMU4)
                      a co z pozostałymi 1600 zł, które wpłaciliśmy jako udziały?
                      Po drugie przejżałam jeszcze raz pozwolenie na budowę i z niego jasno wynika że
                      było wydane tylko na pierwszy etap (mam mieszkanie w budynku A)w związku z czym
                      myślę że powinniśmy upierać sie o wydanie aktów notarialnych od razu po
                      przekazaniu ostatniego mieszkania w bloku D.
                      Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                      • Gość: Zrzeszony Re: Notariusz IP: 62.148.94.* 06.04.04, 13:53
                        Nie wiem jak wyliczyłaś 400,-zł, ale poniżej moje wyliczenia:

Zakładamy, że lokal kosztuje 125.000,-zł
                        Przy zawarciu ze spółdzielnią umowę o wybudowanie lokalu i ustanowienie jego
                        odrębnej własności członek spółdzielni ma tzw. ekspektatywę.
                        W takim przypadku opłaty są uzależnione od wartości lokalu i wynoszą:
                        1. połowa taksy notarialnej (+VAT),

Taksa notarialna w tym wypadku wynosiłaby 1.100,-zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej
                        60.000,-zł czyli
                        1.100,- zł + 325,- zł = 1.425,-zł.
                        Połowa taksy notarialnej jest w tym przypadku 1.425 zł ÷ 2 = 712,5 zł

Podstawą prawną jest:
                        ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 2 października 2001 r.
                        zmieniające rozporządzenie w sprawie taksy notarialnej. (Dz. U. Nr 115, poz.
                        1233)

§ 7. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
                        1) umowę zobowiązującą, zawartą pod warunkiem lub zastrzeżeniem terminu,
                        2) umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy
                        zobowiązującej, (...)
                        maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzianej
                        w § 3.

§ 3. Maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi od wartości: (...)
                        5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5% od nadwyżki powyżej
                        60.000 zł,

Do taksy notarialnej trzeba doliczyć podatek VAT, który wynosi w naszym kraju
                        22%. Mamy więc:
                        712,50zł * 1,22 = 869,25zł co oznacza, że podatek VAT wynosi 156,75 zł.

2. Kolejna opłatą jest :
                        wniosek do sądu i jest to opłata stała, która wynosi 150,-zł + VAT 33,-zł
                        czyli 183,- zł

3. Kolejne pieniądze do wydania to opłata sądowa za wpis prawa własności.
                        Liczy się ją dla wartości powyżej 100.000,-zł tak: 6.600,-zł + 5% od nadwyżki
                        powyżej 100.000,-zł i z tego do zapłacenia w naszym przypadku jest 1/20 część
                        uzyskanej w takim wyliczeniu kwoty.
                        Tak więc 6.600 zł + 1.250 zł = 7.850,-zł, a od tego 1/20 to daje 329,50 zł
                        plus niestety VAT czyli 329,5 * 22% = 478,85 zł

4. Następną przyczyną wydania pieniędzy jest opłata stała za druk nowej Księgi
                        Wieczystej co wynosi 40,-zł i wypisy po 7,32,-zł za jedną stronę.

Jak widać w momencie przeniesienia własności mieszkania wybudowanego przez
                        spółdzielnię o zakładanej wartości 125.000,-zł zostawimy u notariusza ok.
                        1. Taksa notarialna z VATem - 869,25 zł
                        2. Wniosek do sądu z VAT - 183,- zł
                        3. Wpis do Księgi Wieczystej z VAT – 478,85 zł
                        4. Wypisy ok. 60 zł

RAZEM – 1591,10 zł

Jeżeli chodzi o udziały to dostaje się ich zwrot po zakończeniu członkostwa w
                        spółdzielni. Opłaty notarialne wnosi sie u notariusza w momencie podpisania
                        aktu. Jeżeli zgra się te dwie czynności to O.K.
                        • Gość: RAMCIN Re: Notariusz IP: 194.242.62.* 06.04.04, 14:25
                          W takim razie czy i czym rozni sie akt notarialny przy zakupie od spółdzielni
                          od aktu przy zakupie od developera, bo wg mnie to niczym.
                          A znajac srodowisko prawnicze to notariusze biora gorna stawke za akt do tego
                          trzeba doliczyc od razu odpisy za ktore dodatkowo sie placi.
                          Mniejsza o to mam kilkoro znajomych kupowalo ostatnio mieszkania od developerow
                          o wartosci srednio ok 150.000 i u notariusza zostawili ok 4500-5600 zł.
                          Tak wiec ja wole sie przygotowac na kwote 5000 zł.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: cinek Re: Notariusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 14:44
                            ... jest chyba jeszcze roznica czy jest to rynek pierwotny czy wtorny - moze
                            dlatego znajomi tyle placili...?

Cinek
                            • Gość: Nowa-A0 Re: Notariusz IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 06.04.04, 15:30
                              Zrzeszony,
                              chyba masz racje. Pomyliły mi się punkty, ale i tak koszty w wysokości 1600 zł
                              są do przyjęcia tylko pytanie jest jedno czy Notariusz musi brać maksymalna
                              stawkę wynagrodzenia? I czy nie będzie mozliwości wybrania innego, tańszego
                              Notariusza. Coś mi się obiło o uszy że było w prasie coś o nadużywaniu przez
                              Notariuszy maksymalnehgo wynagrodzenia. A czy po 1 maja nic w tym temacie się
                              nie zmieni?
                              • Gość: Zrzeszony Re: Notariusz IP: 62.148.94.* 06.04.04, 16:59
                                Rozmawiałem kiedyś z notariuszem na temat stawek maksymalnych. Tłumaczenie
                                rejenta było nastepujące. Minister określa stawki maksymalne. Organizacja
                                zrzeszająca ustawowo wszystkich notariuszy , Naczelna Rada notarialna czy jakoś
                                tak, wydała uchwałe obowiązującą wszystkich Zrzeszonych ;), że notariusze nie
                                moga konkurować ze sobą ceną, a jedynie jakością usług. Jeżeli nie moga
                                konkurować ceną to znaczy, ze nie mogą proponować mniejszej ceny niż koledzy.
                                Koniec końców wszyscy proponuja ceny maksymalne. Ile jest prawdy w tym
                                tłumaczeniu nie mam pojecia. Ale piszę co usłyszałem.

Co do kontynuacji wątku o notariuszach to jest to grubo przedwcześnie, a i
                                opłaty w porównaniu z ewentualna dopłatą za np. jeden metr mieszkania są nie
                                warte naszego pisania. Dla rozważenia podam , że mieszkanie zwiększy się o
                                jeden metr jeżeli w stosunku do planów zlikwidowaliśmy np. 6 m ścianki
                                działowej, lub 50 m bieżących scianek działowych jest o 2cm węższe w stosunku
                                do planu.
                                A każdy metr to dodatkowo 2.400,- (miejmy nadzieję, że tylko 2.400)

Pozdrawiam
                                Zrzeszony
                              • Gość: RAMCIN Re: Notariusz IP: *.pkobp.pl 07.04.04, 09:59
                                Mieszkania były z rynku pierwotnego, pozatym jest notariusze to towarzystwo tak
                                zamknięte że jak kolega miał podpisać akt notarialny na swoje mieszkanie i udał
                                sie do innego notariusza (to znaczy nie tego zwiazanego z developerem) to
                                tamten odmówił tłumacząc sie tym ze jest już osoba obsługująca to osiedle.
                                A co do maksymalnych stawek to innych notariusze nie stosują. :(
                                Pozdrawiam
                          • Gość: sps Re: Notariusz IP: 217.153.94.* 07.04.04, 14:29
                            Różni się zasadniczo. Tak naprawdę nie podpisujesz umowy kupna mieszkania od
                            spółdzielni tylko umowę ustanowienia odrębnej własności lokalu. I wtedy
                            obowiązuje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 2 października 2001
                            r. zmieniające rozporządzenie w sprawie taksy notarialnej. (Dz. U. Nr 115, poz.
                            1233) § 7 pkt. 6.
                            I wychodzi taniej. Ja w lutym zapłaciłem za mieszkanie warte ok 240000 ok 1000
                            zł + VAT, ok 700 zł opłaty sądowej i 30 zł za każdy odpis aktu.
                            Pamiętajcie jeszcze, że hipoteka na zabezpieczanie kredytu mieszkaniowego jest
                            zwolniona z opłat sądowych oraz, że trzeba opłacić podatek od czynności cywilno
                            prawnych od tych wpisów (19 zł od hipoteki kaucyjnej i bodajże 0,1% od kwoty
                            hipoteki normalnej, 14 dni od złożenia wniosku) i wysłać do Urzędu Skarbowego
                            druk pcc1. Sprawdżcie czy nie zapłaciliście tych podatków przy umowie
                            kredytowej. U mnie okazało się, że za normalną hipotekę zapłaciłem przy
                            podpisywaniu umowy kredytowej (i bank wysłał pcc1) ale o podatku od kaucyjnej
                            bank zapomniał.
                            Pozdrawiam,
                            Piast
                            • Gość: Nowa-A0 zmiana tematu IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 07.04.04, 16:43
                              Coś cicho sie zrobił. Czy nikt nie był ostatnio na naszej budowie?
                              a przede wszystkim wszystkim przyszłym sąsiadom chcę złożyż życzenia wesołych,
                              zdrowych i pogodnych Świąt. Smacznego jajeczka i obfitego dyngusa.
                              Sąsiadka
                              • Gość: marcin Re: zmiana tematu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 19:08
                                Witam i przedstawiam krótką relację z dzisiejszych oględzin mojego mieszkania
                                (bud A).
                                Tynki położone w całości, w jednym z pokoi nawet próby malowania. Niestety
                                pomimo moich próśb nie wykończono glifów przy wejściu do kuchni (ale to
                                szczegół). O dodatkowym peszlu na TV , komputer pomiędzy pokojami również
                                zapomniano (to już większy szczegól). Parapety podokienne całkiem porządne,
                                granitowe zamontowane we wszystkich pomieszczeniach. Zamontowano futrynę drzwi
                                wejściowych, sądząc po jej wyglądzie to drzwi powinny być solidne. Wylewki są
                                we wszystkich pomieszczeniach oprócz łazienki. Balkon w proszku, dopiero kładą
                                izolację termiczną, brak barierek, wymurowano tylko działówkę z sąsiadem. Na
                                elewacji od strony działek nic się nie dzieje, widziałem tylko że na D
                                docieplali ściany z YTONGA styropianem 2.5 (przesadna oszczędność mogli dać 5
                                zawsze byłby mniejszy współczynnik a co za tym mniejsze rachunki za
                                ogrzewanie). Na koniec łazienka. Na stropie ułożono rurki instalacji wodnej i
                                co w izolacjach i to wszystko. Dowiedziałem się że w łazienkach Spółdzielnia
                                nie wykonuje izolacji akustyczno-termicznej, przeciwwilgociowej i szlichty
                                zostawiając to przyszłym mieszkańcom. O tynkach w łazienkach czytałem ale o
                                wylewkach?? Ponoć wszyscy o tym wiedzą tylko ja nie. Może ktoś ma pod nosem
                                umowę i mnie oświeci co tam jest napisane na ten temat. Osobiście już parę
                                budów w życiu zrobiłem ale nigdy jeszcze nie oddawaliśmy lokali bez posadzek.
                                Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że kilka norm nie będzie tutaj zachowane
                                ale to sobie sprawdzę dokładnie. Koszty wykonania kompletnej zbrojonej wylewki
                                z warstwami izolacyjnymi to około 25zł/m2 +vat a więc niewielki. Dziwi mnie
                                wobec tego polityka Spółdzielni gdyż pozostawienie w gestii mieszkańców tak
                                ważnych spraw jak izolacje uważam za niebezpieczne. Wystarczy że jeden czy
                                drugi lokator przy wykonywaniu wylewek dla oszczędności pominie izolacje lub
                                wykona je niewłaściwie a pojawia się problemy z zalewaniem mieszkań czy
                                utrudniającą życie akustyką.
                                • Gość: cinek Re: zmiana tematu IP: *.ptr.net.pl 07.04.04, 23:22
                                  ... a jednak :( tez mi sie wydawalo, ze na poczatku przygody ze spoldzielnie
                                  prezes opowiadal mi wlasnie o takim "standardzie" wykonczenia lazienki,
                                  pozostawiajac lokatorom mozliwosc zmiany lokalizacji wanny, umywalki i kibelka -
                                  jak podloga jest nizej, nie jest wylana szlichta to z tym wyposazeniem mozna
                                  jeszcze nieco sie przemieszczac. Dlatego tez nie jestem do konca przekonany,
                                  czy spoldzielnia powiesi grzejnik drabinkowy w lazience... ale tak czy inaczej
                                  wg. mnie to nie jest problem...
                            • Gość: RAMCIN Re: Notariusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 21:38
                              Mea Culpa, wlaśnie się dowiedziałem że przy akcie notarialnym przy kupnie od
                              spółdzielni obowiązują inne stawki, i kwota podana przez inne osoby jest
                              całkiem realna. Bardzo mnie to cieszy i sorry za straszenie tak wysokimi
                              kosztami.
                              Przy okazji jak by ktoś chciał coś już kupować do mieszkanka ze sprzętu agd,
                              albo wanny i baterie itp. to napiszcie to podam linki do stronek gdzie cenny sa
                              niższe od zalecanej producenta i firmy sa całkiem rzeczowe (tzn. bez
                              problemowe). (nie podaje adresów teraz bo posądzicie mnie o pseudo reklamę,
                              albo że w którejś z tych firm pracuje co nie jest prawdą).
                              Pozdrawiam
                              RAMCIN
                              • Gość: irka mieszkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 16:32
                                Witam,
                                sprawozdaje z pobytu na budowie. Ogladalam tylko bloczek D. Glownie I klatke od
                                Lewinowskiej. Wylewki sa tylko na I pietrze (gotowe). Na drugie podobno wchodza
                                juz (slysze to od ponad miesiaca). Tynki sa ok. Sciany wydaja sie byc wzglednie
                                rowne, ale jeszcze schna i sa ciemne, ale i tak jest to widok duzo milszy, niz
                                ten poprzedni bez tynkow. Bardzo spodobal mi sie balkon, co prawda nie
                                wchodzilam na niego, ale wyglada bardzo solidnie, wybaczylam nawet im te
                                ceglane murki. Piekne tez sa parapety. Oj, piekne!!! W kolorze kawy z mlekiem,
                                marmurkowe, bardzo eleganckie. I na tym zachwytow koniec. Moim zdaniem, nie ma
                                szans na polowe maja z oddaniem. Za duzo pracy. Aha, i jeszcze jedno, uwazajcie
                                na kaloryfer w kuchni. Okazalo sie, ze np. wg planu (rozumiem, ze tego
                                trzymanego pod biurkiem)w kuchni jest DRABINKOWY !!!! kaloryfer! Nie wiem czy
                                Wy tez tak macie. Ja padlam! Nie wiem, skarpetki na nim suszyc? No jakis
                                absurd!!!
                                I jeszcze jedno. W lazience: ukochany nasz piec grzewczy okazuje sie byc dosc
                                duzy. Robia mu taka podporke metalowa od dolu. Hm, jest ona dosc nisko. Zdaje
                                sie, ze nie bardzo idzie pod tym piecem ustawic WCkompakt, bo na pleckach
                                bedziemy hodowac nieustajace siniaczki! No chyba, ze to tylko w moim mieszkanku
                                tak jest.
                                Pracuja bardzo pilnie, widzialam. W kazdym razie w D. Obeszlam wszystkie
                                klatki. Oby tak dalej.
                                Zycze wszystkim, by wielkanocny czas mocy i nadzieji przyniosl nam sily na
                                zmagania, miejmy nadzieje, szczesliwie niebawem ukonczone w swoiw wlasnym
                                wymarzonym mieszkanku! Spokojnych Swiat. Irka

• tikey Re: mieszkanko 09.04.04, 15:16
                                  >...w kuchni jest DRABINKOWY !!!! kaloryfer!...
                                  >...I jeszcze jedno. W lazience: ukochany nasz piec grzewczy okazuje sie byc
                                  dosc duży...
                                  Witam świątecznie.
                                  Do cytatów Irki należałoby dorzucić jeszcze brak wylewki w łazience, brak
                                  zasilania 3-fazowego, styropian 2,5 i pewnie jeszcze parę braków o których
                                  pisaliście w swoich postach. Wychodzi więc na to że te braki to wynik braku.
                                  Oczywiście braku wystarczających środków finansowych spółdzielni (czyli naszych)
                                  Trzeba oszczędzać i czasami boję się o to by te oszczędności nie skończyły sie
                                  na przykład windą marki ZREMB rok produkcji 1975 z demobilu:).
                                  Sporo pisaliście ostatnio o opłatach jakie trzeba będzie ponieść zaraz po
                                  odebraniu mieszkania. Trochę porachowałem o oto co mi wyszło.
                                  Z tego co pamiętam spółdzielnia zapłaciła gminie 4 mln za grunt na którym
                                  powstanie osiedle. W nowej ustawie o VAT przeniesienie własności gruntu nie jest
                                  już opodatkowane tylko dwuprocentową opłatą skarbową ale 7% VAT.
                                  Zsumowałem łączną powierzchnię mieszkań i podzieliłem przez powierznię działki i
                                  ten wskażnik wystarczy pomnożyć przez powierzchnię mieszkania a to daje udział w
                                  gruncie dla każdego lokalu (łączna pow. mieszkań to prawie cała pow działki więc
                                  1:1). Dalej 4 mln/~15000m2 = około 270 zł to wystarczy pomnożyć przez udział w
                                  gruncie (w m2) i wychodzi kwota za którą trzeba będzie zapłacić dodatkowo
                                  podatek VAT (7%). Dla mieszkania 50m2 wyniesie on około 1000 zł.
                                  Wkład na mieszkanie i garaż (2.000 zł) może zostać zwrócony dopiero po
                                  wyodrębnieniu prawa własności czyli w przyszłym roku. Nie wiem więc dlaczego na
                                  początku mojej przygody ze spółdzielnią prezes opowiadał mi o tym jakoby ten
                                  wkład w przyszłości miał pokryć koszty notariusza.
                                  I jeszcze jedno. Skoro klatka I od przedszkola w bloku D ma być oddawana pod
                                  koniec sierpnia (info od p. Arka) to pierwsze odbiory zapewne będą rozpoczęte
                                  najwcześniej pod koniec czerwca (moje wyliczenia i opinia).
                                  A na koniec życzenia.
                                  Na najbliże dni: pogody, zdrówka, radości i mokrego dyngusa.
                                  Na najliższe miesiące: cierpliwości, spokoju, zasobnej kieszeni i mnóstwa
                                  pomysłów na wykańczanie swojego gniazdka.
                                  pozdrawiam
                                  t.
                  • Gość: edyta Re: Parę wieści z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:31
                    witam wszystkich
                    jestem mieszkanka budynku a (4p( i niedawno odwiedzilam swoje
                    mieszkanie.dzisiaj natomisat bylam na budowie no i mogep owiedziec ze troche
                    sie ruszylo budnek d obkladany jest styropianem ale tak naprawde to gluwnie
                    budowa koncentruje sie na 2 etapie.
                    pozdrawiam
                    • Gość: cinek Re: Parę wieści z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:06
                      ja tez dzis odwiedzilem swoje mieszkanko :)

wiekszosc zaobserwowanych rzeczy zostala tu wymieniona przez innych sasiadow,
                      wiec nie bede sie rozpisywac ;)
                      Ja zauwazylem takie rzeczy:
                      - kolor scian na klatce ma byc... bialy. No nie wiem jak reszcie, ale mi sie to
                      kojarzy ze starym, odnowionym blokiem... wolalbym jakis weselszy ;)
                      - drzwi wejsciowe do mieszkania sprawiaja wrazenie... "pancernych" niemalze jak
                      w jakis pomieszczeniach gospodarczych :( w zestawieniu z bialymi scianami i
                      szara posadzka daje to wrazenie jak... piwnica :(
                      - porecze na klatkch schodowych mam nadzieje, ze beda pomalowane, na razie sa
                      szare, metaliczne i... niestabilne - chwieja sie zdrowo, jak ktos na "rauszu"
                      bedzie wchodzil to... ;)
                      - murki na balkonach... o zgrozo... nie wiem gdzie architekt mial oczy jak je
                      robil :( jest to otynkowana scianka z ytongu z paskudnie brzydkim metalowym
                      daszkiem... ech... :(
                      - natomiast garaz wydaje mi sie wieeelki - moze dlatego, ze na razie aut w nim
                      nie ma
                      - rury gazowe maja srednice okolo 2 cali - wydawalo mi sie, ze w innych blokach
                      widzialem cieniutkie - 1 cal
                      - wieszak na piec wyglada jakby Kowalski na szybko w garazu wyspawal jakas
                      konstrukcje - jest na pewno nieestetyczny
                      - na koniec potwierdzam info o lazience - gole, nieotynkowane sciany, podloga
                      ma byc tylko wymalowana "mazidlem" - izolacja wilgotnosci - reszta w gestii
                      lokatorow
                      - 17 maj nadal w mocy

Pozdrawiam
                      • Gość: irka "nowa kieszonke" poprosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 14:11
                        witam wszystkich po Swietach,
                        czy ktorys z milych i madrych Panow nie zalozylby kolejna czesc (juz piata!)
                        naszych pogawedek? Ja, niestety, nie umiem...
                        i mam pytanie do i etapowcow
                        czy ktos, w zwiazku ze znanym juz ksztaltem ustawy o VAT, postanowil nie
                        wplacac ostatniej naleznosci przed 16 kwietnia
                        pozdrawiam slonecznie, irka
                        • tikey Re: "nowa kieszonke" poprosze 14.04.04, 15:02
                          > czy ktos, w zwiazku ze znanym juz ksztaltem ustawy o VAT, postanowil nie
                          > wplacac ostatniej naleznosci przed 16 kwietnia
                          Ja jeszcze mam dylemat. W tym tygodniu musimy z żoną powziąć ostateczną decyzję
                          aby zdąrzyć jeszcze przed 30 kwietnia (bo nie wiem dlaczego termin 16 kwiecien
                          został narzucony przez spółdzielnię)
                          Polecam artykuł "Rz":
                          rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_040413/nieruchomosci_a_3.html
                          Wydaję mi się że nie ma obaw o to że możemy zapłacić 22% VAT za ustanowienie
                          spółdzielczego prawa do lokalu. Według nowej ustawy traktowane jest to dostawa
                          towaru i obowiązuje na to 7% VAT.
                          Trochę inaczej rzecz się ma do naliczania stawki VAT za udział w gruncie. Według
                          mnie wszystko zależy od spółdzielni. Jeżeli zaświadczy ona że za grunt
                          wpłaciliśmy w pierwszej kolejności (np w 2003 r.) to nie ma obaw, ale jeżeli
                          postanowimy wpłacić po 1 maja a spółdzielnia uzna że ostatnia transza pokryła
                          udział w gruncie to u notariusza będziemy musieli coś tam dopłacać.
                          Szanowni sąsiedzi czy Wy macie podobne dylematy czy już wpłaciliście ostatnie 10%?
                          pozdrawiam
                          t.
                          • Gość: Nowa-A0 Ostatnia transza IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 15.04.04, 14:41
                            Cześć,
                            akurat ja wpłaciłam ostatnia ratę 31 marca z kilku powodów:
                            1. znając nasze realia, to na pewno jeżeli jest jakaś furtka pozwalajca
                            zedrzeć dodatkowe pieniadze to to ktoś ( spółdzielnia, notariusz lub Urząd
                            Skarbowy) na pewno to zrobi przy wpłacie po 1 maja.
                            2. wychodzę z założenia że czym wcześniej kredyt przejdzie do spłaty ratalnej
                            czym korzystniej dla mnie -szybczej spłacę kredyt a nie bede w nieskończoność
                            dokładać dodatkowe odsetki i koszty aneksów, przecież dla banku to czysta
                            korzyść. Odsetki od wykorzystanego kredytu dostają za friko, pobierają koszty
                            sporządzenia aneksów (150 zł) - chyba że papier na którym piszą ten aneks jest
                            z platyny, a odsetki od całego kredytu i tak musimy zapłacić i tak. Tak że
                            kredyt dla mnie będzie o wiele droższy jeżeli będę opóźniać ostatnia transzę.
                            Do dnia dzisiejszego zapłaciłam odsetek - 2100 zł, przedłuzają termin
                            przeniesienia kredytu do spłaty ratalnej na czerwiec zapłaciłabym następne 2100
                            + 150 za Aneks. Jednak wolę te pieniądzę przeznaczyć na spłate kredytu a nie na
                            prezent dla Banku.
                            Oczywiście nie dotyczy to tych, którzy płacą z własnych oszczędności.
                            Pozdrawiam wszyskich
                            • Gość: cinek Re: Ostatnia transza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:39
                              dowiedz sie czy suma transz wyplaconych przez bank wyrazona w PLN w 100%
                              pokryla Twoje zobowiazanie w stosunku do spoldzielni. Ja rowniez wyplacilem
                              100% kredytu w CHF, jednak na roznicach kursowych stracilem okolo 2000 PLN,
                              ktore teraz z kieszeni musze spoldzielni zaplacic :( Z ta ostatnio wplata
                              poczekam do odbioru lokalu.
                              • Gość: Nowa-A0 Re: Ostatnia transza IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 15.04.04, 16:46
                                Tym akurat nie musze się martwić, wzięłam kredyt w PLN.
                                Moi znajowi raz wzięli kredyt w CHF i bardzo źle na tym wyszli, dlatego wolałam
                                nie ryzykować i wziąć kredyt w PLN.
                                Tak że moja ostatnia transza pokryła 100% zobowiązania.
                                • Gość: Jacek Współwłasność IP: 195.101.45.* 16.04.04, 11:23
                                  Z ciekawością czytam zawierane przez Was watki i nie miałej jeszcze okazji
                                  czegoś napisać. Otóż byłem wczoraj na budowie i miałem szczęście rozmawiać z
                                  osobą odpowiedzialną za elewacje. Pan bardzo miły powiedział, iż termin jaki na
                                  zrobienie "swojej" roboty to 31.05. Co do opóźnień to powiedział, iż 1 tydzień
                                  poślizgu jest realny.
                                  A teraz z innej beczki. Nie wiem czy poruszany był ten temat (może go
                                  przegapiłem) chodzi mi o współwłasność. Czy żona (mąż) będący jednym z
                                  kredytobiorców musi przystąpić do spółdzielni (zapłacić 3.000 wpisowego) by
                                  stać się współwłaścicielem mieszkania?

Jeśli ktoś zna odpowiedz będę wdzięczny.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów tych bliższych (I etap) i tych odleglejszych (II
                                  etap)
                                  • Gość: Zrzeszony Re: Współwłasność IP: 62.148.94.* 16.04.04, 13:44
                                    > A teraz z innej beczki. Nie wiem czy poruszany był ten temat (może go
                                    > przegapiłem) chodzi mi o współwłasność. Czy żona (mąż) będący jednym z
                                    > kredytobiorców musi przystąpić do spółdzielni (zapłacić 3.000 wpisowego) by
                                    > stać się współwłaścicielem mieszkania?
                                    >
                                    > Jeśli ktoś zna odpowiedz będę wdzięczny.

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ? Jeżeli jest małżeństwo,
                                    które nie ma rozdzielności majatkowej to zarówno nabywne mieszkanie, jak i
                                    zobowiązania wynikające z zaciągnietego kredytu dzielą się na obydwoje
                                    małzonków. Członkiem spółdzielni może być jedno z nich, ale przepisanie
                                    własności następuje na oboje, gdyż wszystko co nabywa się w okresie trwania
                                    małżeństwa nabywa się na rzecz wspólnoty małżeńskiej. Nie opisuję tu bardziej
                                    skomplikowanych ewolucji prawniczych typu nabywanie na majątek odrębny małżonka
                                    za zgodą współmałżonka, wykazywanie, że nabywana nieruchomość pochodziła z
                                    majątku nieobjętego wspólnotą np. spadek itd.. itp.
                                    Tak więc wystarczy, że członkiem spółdzielni jest przedstawiciel 'wspólnoty
                                    małżeńskiej' np. Pan Prezes Mąż
                                    >
                                    > Pozdrawiam przyszłych sąsiadów tych bliższych (I etap) i tych odleglejszych (
                                    > II etap)

Również pozdrawiam i pytam gdzie AAlik. Czas założyć nowy wątek :)!!!
                                  • Gość: haden Re: Współwłasność IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 16.04.04, 20:29
                                    Witam!Wszyscy piszą tylko o I etapie,a jak wyglądaja postępy pracy przy II
                                    etapie?Może Jacek lub ktoś inny kto dysponuje świeżymi info na ten temat
                                    podziliłby się wiedzą.
                                    Dzięki za zdanie relacji.
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 od 372 wątku IP: *.acn.waw.pl 17.04.04, 17:16
      Witam wiosennie.

Byłem w piątek na wizji lokalnej w swoim mieszkaniu, podam więc co zobaczyłem
      (może troche powtarzając się z innymi forumowiczami)

Moje mieszkanie to Bud.A, klatka II, parter (oddawana wg zapowiedzi jako
      trzecia w kolejności). Generalnie po zastanym widoku mam pozytywne odczucia.
      Mieszkanko wygląda ładnie, chociaż w narożnikach gipsowy tynk ma podejrzane
      ciemne plamki co jest mam nadzieję spowodowane schnieciem a nie grzybem :( .
      Ściany gładkie i równe, jeszcze nie pomalowane, orurowanie i okablowanie
      rozprowadzone. Troche mnie zmartwiła paskudna rura do gazu wędrująca przez pół
      kuchni, patrzyłem w innych mieszkaniach i wygląda to podobie albo jeszcze
      gorzej. Trzeba będzie ją jakoś zakamuflować. Piecyk gazowy jesli dobrze
      pamiętam ma miec 40cm szer. i 90cm wys (głebokości nie pamiętam).
      Drzwi wejściowe moim zdaniem są b.solidne i przyzwoicie wyglądają (ze strony
      klatki szare, od wewnątrz oklejone drewnopodobną okleiną).
      W łazience czeka nas wszystkich dużo pracy. Brak wylewki p.Arkadius
      usprawiedliwiał późniejsza swoboda przerobek (rury są plastikowe, standardowe).
      Wspomniał tylko o izolacji ktora bedzie jeszcze wykonana. Sciany w lazience
      oczywiscie bez tynku przez co niestety sprawiaja wrazenie krzywych :).
      Jesliby ktos dokladnie mierzyl mieszkanko z mysla o zakupach to niech zrobi to
      b.dokladnie. U nas róznica w szerokości pokoii w dwóch krancowych miejscach
      wynosila ok 3-4cm (wyszedl im trapez a nie prostokąt).
      Okna wyglądają dobrze, zaskoczyly mnie za to parapety, które sa naprawde bardzo
      ladne (nie pamietam co to za kamien, ale mają ladny piaskowo-bezowy kolor i
      wygladaja solidnie)

To tyle o mieszkaniu. Na zewnątrz klada terakote na klatce (jakis odcien bezu).
      Wyglada na to ze zostala wykonczeniowka korytarza, windy, szachty elektryczne
      drzwi na klatki itp. Gosc kladzacy terakote mowil ze do poniedzialku musi
      skonczyc (taki ma termin). Windy podobno juz kupione czekaja na mozliwosc
      montarzu. Najgorzej wyglada garaz. Ciemno, szaro, zaczeto klasc tynki gipsowe,
      ale podloga wygląda jeszcze fatalnie. Nie ma elektryki, są tylko jakies
      przewody wentylacyjne. Praca w budynku A niestety wyglada ocięzale (malo
      ruchu), lepiej jest na D poniewaz tynkują.

Za to II etap idzie pelną parą. Nie wiem nawet co robią ale ruch jest spory i
      wyszli z ziemi na wysokość ok Ip. Chyba muszą sie spieszyc bo moje miejsce
      garazowe np. jest jeszcze bez dachu. poniewaz ma sie on oprzec o budynki II
      etapu.

Na koniec co dowiedzielismy sie z zonką od Arkadiusa. 17 maja aktualy, ale
      dodal ze chca oddac oba budynki do wakacji! Czy ktoś, łącznie z nimi w to
      jednak wierzy? - smiam watpic. Poltora miesiaca na oddanie tylu mieszkan to
      moim zdaniem patrzac na postepy prac duzo za malo.

Generalnie wrazenie mam dobre, wyglada to wszystko dosc przyzwoicie, wazne ze
      prace trwaja i do przodu... do przodu...

Jeszcze raz pozdrawiam wiosennie. Aha co do ostatniej raty to my z zonka
      wplacamy 19.04

Pozdrawiam. Wojtuk (oczywiscie z malzonką).
      • Gość: haden Część V-Zacisze-Elsnerów IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 19.04.04, 18:53
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=12084226
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka