Dodaj do ulubionych

nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 11:18
Interesowałem się zakupem apartamentu 3 pokojowego w budynku Murano. W rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że Budimex niedawno obniżył ceny mieszkań na tej inwestycji i wstrzymał budowę kolejnego skrzydła obiektu z uwagi na słabnący popyt, szczególnie na duże mieszkania. Ponieważ rozważam zakup akurat lokalu 3-4 pokojowego pomyślałem ,że być może to dobry moment na przesunięcie finalizację zamierzenia. Miałem oczywiście mieszane uczucia co do Budimeksu z uwagi na niepokojące sygnały w mediach z innej inwestycji (rozczarowanie klienta i zawirowania z aktami notarialnymi) ale ciekawość i chciwość (chęć zainwestowania wolnej gotówki w coś innego niż lokata bankowa) wzięła górę. W punkcie obsługi klienta w budynku Murano - jeśli tak można nazwać tę placówkę Budimex - okazało się ,że osoby tam zatrudnione albo nie mają kwalifikacji albo motywacji do sprzedaży mieszkań. Raz się okazało ,że jedyna osoba która może pokazać lokal jest właśnie niedostępna , a kiedy się odnalazła nie mogła znaleźć kluczy do obiektu. Gdy bliska była już chyba ustalenia gdzie one mogą być weszli inni klienci rzekomo umówieni na wcześniejszą porę (choć nieco spóźnieni) więc postanowiono przesunąć moment uzgodnionych pół godziny wcześniej oględzin. Zrezygnowany opuściłem "punkt obsługi klienta" , bo jeśli tak się starają "na dzień dobry" (na wstępnym etapie procesu) to czego mógłbym się spodziewać po drodze i na końcu. Pewnie jedynie tego czego doświadczył klient Budimex z innej inwestycji. Dla porównania podam ,że w sąsiednim obiekcie Trio (budowanym przez firmę Eko) obsługa była normalna znaczy kompetentna. W kilka minut zaprezentowali ofertę i pokazali lokale, a klucze i argumenty jakimi się posługiwali były na miejscu. Dwa punkty obsługi klienta obok siebie i dwa światy: w jednym oferują wyobrażenia (pozytywne skojarzenia), a w drugim cegły (skojarzenia negatywne).
Obserwuj wątek
    • Gość: Klient Budimexu Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.10, 12:47
      Bardzo dobrze Pan zdiagnozował obsługę Klienta przez firmę Budimex. Bezczelność i aroganctwo zaraz po wpłaceniu pieniędzy. Niestety sam się przekonałem.
      • Gość: Magda Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.ahlstrom.com 22.09.10, 14:23
        Odnoisłam podobne wrażnie podczas targów na początku września. Pani, która nas obsługiwała przy stoisku Budimexu wydała się mocno zmęczona i znudzona swoją pracą. Nie wiem, może nie wydaliśmy się jej odpowiednimi klietami jak na tak prestiżową inwestycję
    • Gość: deinwestor Z ciekawości zapytam IP: 178.73.49.* 22.09.10, 19:03
      Jaki jest sens inwestować w segment rynku, który traci na wartości? No bo przecież sam to przyznałeś pisząc o słabnącym popycie i obniżkach.
      • Gość: inwestor Re: Z ciekawości zapytam IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.09.10, 10:49
        Chciałem zobaczyć jaka jest szansa na dobry interes z Budimeksem. Warunkiem koniecznym choć niewystarczającym w takiej sytuacji jest zaznajomienie się z ofertą, ogląd nieruchomości i jego otoczenia, również społecznego, co zamierzałem uczynić. W biurze obsługi Murano mi to uniemożliwiono. Oczywiście podchodzę do zakupu mieszkania ostrożnie (nie za każdą cenę) gdyż liczę się z ryzykiem, że na rynku pojawią się nowe inwestycje i obiekty "z odzysku bankowego" - chociażby ze względu na trudności grupy kredytobiorców. Wówczas może pogłębić się podaż i zdołują ceny. Spadek cen rynkowych nieruchomości może pod znakiem zapytania postawić rentowność nie tylko inwestycji mieszkaniowych, ale i lokat bankowych. Mieszkania kupowane w szczycie gorączki mieszkaniowej są dzisiaj przewartościowane o jakieś 20% i aż strach pomyśleć co by się działo gdyby uruchomiła się lawina wypowiedzeń zawartych wcześniej umów finansowania inwestycji. Tak czy inaczej obserwuję rynek i patrzę w okna obiektów w okolicznych domach... i liczę jak wiele z nich przyozdobionych jest banerami z napisem: "mieszkanie na sprzedaż" . To nieraz okazuje się być bardziej pomocne w zorientowaniu się w atrakcyjności inwestycji od pracownika biura obsługi klienta developera bądź pośrednika z agencji nieruchomości.
    • Gość: Ciekawy Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: 188.33.31.* 22.09.10, 19:36
      Do Inwestora,

proszę poprosić mailem o projekty umów w obu inwestycjach i je przeczytać. Wówczas oceni Pan/Pani co jest lepsze.
    • Gość: Szept budowa jak w PRL-u IP: 178.73.48.* 23.09.10, 11:15
      Rzeczywiście po wizycie w apartamentowcu Murano można odnieść wrażenie, że obsługa klienta na tej inwestycji została żywcem przeniesiona z placu budowy czasów PRL. Może to jakaś nostalgia architektów Budimex-u ? Budowla również bliska pomysłom z tamtych czasów. Za to film reklamowy o Murano zupełnie mi nie pasuje do zastanej rzeczywistości. Jeśli nie zmienili planów i zamierzają nadal uwodzić klientów wizją budowy kolejnych segmentów tego budynku (w ich nomenklaturze apartamentowca) to chyba powinni uaktualnić prezentację. Po co wprowadzać nabywcę w błąd za sprawą animacji komputerowych jeśli można pokazać prawdziwe oblicze inwestycji w szerokiej perspektywie.
      • Gość: miu Re: budowa jak w PRL-u IP: *.fbx.proxad.net 25.09.10, 22:09
        Bez przesady z tym "apartamentowcem". Jest to dlugi blok, tylko lamany. Nie wiem czy nie dluzszy od grochowskiego Pekinu. Zewnetrzna fasada jest bardzo ladna, wewnetrzna - zwykly blok.

Jak na wewnetrzny, lysy jak kolano dziedziniec wybiegna dwie setki dzieciakow (juz jest prawie 800 mieszkan, a jeszcze dojdzie 30-40%), to bedzie jazda, bo tam nie ma i nigdy NIE BEDZIE zadnych drzew, gdyz pod dziedzincem sa gazare. Echo odbijane od scian da popalic mieszkancom.

Za to male mieszkanka zapowiadaja duuuuuuza rotacje sasiadow.
    • Gość: bylem - dziekuje Murano katastrofalna jakosc wykonania IP: *.aster.pl 25.09.10, 00:37
      radze popytac sie szczesliwych nabywcow jak oceniaja wykonanie i "pomoc" dewelopera w usuwaniu usterek, ktore sam spieprzyl - jak wplaciles pieniadze to maja juz cie w dupie .... krzywe sufity !!!!!!!!!!! pomylone gniazdka !!!!!! zjebana podloga !!!!! jak doda sie 300-400 kawalerek na wynajem w inwestycji to odechciewa sie placic milion za 3-4 pokoje
      • Gość: klient Re: Murano katastrofalna jakosc wykonania IP: 94.254.237.* 25.09.10, 01:01
        witam,

ssijcie pałę

muhahaha

pozdr,
      • Gość: A Re: Murano katastrofalna jakosc wykonania IP: 109.243.64.* 25.09.10, 22:52
        Jakie pomylone gniazdka?

W końcu 300 czy 400 kawalerek?
        • Gość: Szept Re: Murano katastrofalna jakosc wykonania IP: 178.73.48.* 25.10.10, 15:11
          ciekawe czy wszystkie gniazdka już działają?
          • Gość: A Re: Murano IP: 46.112.9.* 25.10.10, 22:56
            O jakie gniazdka chodzi?
    • Gość: Juzek Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 10:13
      Jelenia który w w obecnych warunkach decyduje się na inwestowanie w nieruchomości trudno traktować z szacunkiem.
      • Gość: inwestor Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.10, 12:09
        w gospodarce rynkowej nie ma (de)koniunktury w relacjach z klientem. Wcześniej czy później podmiot lekceważący swoich nabywców ulega degradacji, jeśli nie wypada z gry. Jeśli Budimex nie chce, nie może lub nie potrafi sprzedawać mieszkań w stolicy, to może powinien skoncentrować się na obszarach w których lepiej się czuje. Marka zobowiązuje. Po co wprowadzać potencjalnych klientów w błąd?
        W przypadku Murano, którego włodarzem jest Budimex ani na stronie internetowej ani poprzez biuro obsługi klienta nie mogłem uzyskać rzetelnej informacji o tym co jest dostępne a co nie. Straciłem czas i poniosłem zbyteczny wysiłek behawioralny. To zniechęca do poważnego traktowania ofert Budimex w przyszłości. Na stronach internetowych dedykowanych Murano prezentują mieszkania których nie ma w ofercie sprzedaży, a w biurze obsługi klienta Murano nie potrafią pokazać co mają, poza fochami.
        Jeśli już trafi się na otwarte biuro w godzinach jego urzędowania i znajdzie miejsce do parkowania pojazdu należy liczyć się z trudnościami stwarzanymi przez personel Budimex.
        Wygląda na to ,że jakaś subkultura złożona z kilku osób piastujących etaty w biurze obsługi klienta kształtuje kulturę korporacji Budimex. Kulturę, którą trudno zrozumieć, a tym bardziej zaakceptować.
        • Gość: A Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: 89.108.237.* 28.09.10, 12:00
          Inwestorze,

piszesz o osobach "piastujących etaty" - jak wynika ze strony internetowej - rubryka oferty pracy:

www.budimex-nieruchomosci.pl/oferty-pracy.html
          jest to praca na umowę zlecenie.
          Na mieszkania jest duży popyt, są zarezerwowane i moja ocena jest taka: developer nie wie, czy rezerwujący lokal kupi. Dlatego prezentuje go innym chętnym. Potem lokal zostaje sprzedany rezerwującemu i druga osoba w kolejności jest rozczarowana.
          Ale jak rozwiązać ten problem? Z góry mówić: lokal sprzedany? Jakiś dobry pomysł, aby wszyscy byli zadowoleni?
          • Gość: inwestor Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.10, 00:17
            Umowy zlecenia kojarzą się z prowizorką. Nie sądzę by korzystnym rozwiązaniem było zatrudnianie w biurze sprzedaży apartamentów pracowników sezonowych (przypadkowych). "Mieszanie w głowach klientom" wymaga zupełnie innego podejścia niż mieszanie wapna i oczywiście innych kwalifikacji. Czyżby w Budimeksie zapomniano, że funkcjonujemy w dobie rewolucji marketingowej a nie przemysłowej i do każdego nabywcy należy podchodzić indywidualnie?
            Nie dostrzegam problemu w rezerwacji lokali i ich liczbie. Jeśli developer nie stosuje jakichś sztuczek mających na celu zakamuflowanie bądź przekłamanie rzeczywistości w obszarze podaży i popytu na lokale w danej inwestycji łatwo może oszacować i ujawnić zainteresowanym czego mogą w najbliższym czasie się spodziewać. Nie sposób dzisiaj nie zauważyć liczby niesprzedanych lokali, osób je oglądających, rezerwujących i finalizujących transakcję. Przy dobrej technologii działania, woli i inwencji można fakt rezerwacji bądź jej zwolnienia odnotować (nawet w trybie on-line) na stronie Internetowej dedykowanej danej inwestycji. Robi to wielu cywilizowanych dostawców szanujących czas i wysiłki swoich zewnętrznych i wewnętrznych klientów z dobrym skutkiem.
            • Gość: Szept rezerwacja lokalu powinna być płatna IP: 178.73.48.* 01.10.10, 15:58
              Wprowadzenie opłaty manipulacyjnej z tytułu rezerwacji lokalu mogłoby powstrzymać grupę klientów pochopnie podejmujących decyzję nie swoim kosztem. Symboliczna wpłata ulegająca przepadkowi w sytuacji rezygnacji z transakcji na dany lokal wyeliminowałaby część osób, które utrudniają postępowanie osobom rzeczywiście zainteresowanym doprowadzeniem sprawy do końca.
    • Gość: Dario Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.146.127.190.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.11, 00:15
      Absolutna racja, podczas spotkania w biurze babka z budimexu zachowywala sie jakby miala za minutke konczyc prace, pomijajac fakt, ze odebrala dwa razy telefon podczas rozmowy ze mna. Nie chcieli w ogole rozmawiac o negocjacjach cen, pytalem babki czy ona ma taka wladze do wydawania takich opinii, jesli nie to da mi Pani kogos kto ma jakas decyzyjnosc w tej sprawie. Babke zatkalo.
      Kupilem u dewelopera, ktory traktowal mnie jak prawdziwego klienta i dal rabat za duza wplate gotowkowa, kupilem na Ochocie.

Pozdrawiam
      • Gość: Gość portalu Murano IP: 46.113.250.* 15.01.11, 16:11
        Apartamenty Murano znajdują się w Śródmieściu, nie na Ochocie. Na Ochocie jest wysyp ofert, w Śródmieściu nie. Dlaczego developer miałby oferować rabat za zakup gotówkowy? Czym jest on lepszy od pieniędzy z kredytu bankowego. W każdym przypadku termin wpłaty to 2 miesiące od podpisania umowy przedwstępnej.
        • Gość: ze stolicy Re: Murano IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.08.13, 19:36
          Gość portalu: Gość portalu napisał(a):

> Dlaczego developer miałby oferować rabat za zakup gotówkowy? Czym jest on lepszy od
          > pieniędzy z kredytu bankowego.

Hmmmm.... nie będę wyjaśniał w czym jest lepszy, tylko powiem, że 95 % developerów daje istotną zniżkę za szybki zakup gotówkowy. To są fakty, a z faktami się nie dyskutuje.
      • Gość: An Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.centertel.pl 25.01.11, 19:35
        Dziwi mnie Twoja opinia. Ja sam miałem kontakt z biurem sprzedaży na Stawki 40 i na miejscu w Murano i nie było żadnych problemów. Jedna uwaga - mogą mieć poumawianych klientów, więc lepiej jest umówić się telefonicznie wcześniej. Chyba, że są dni otwarte - ale też lepiej wtedy przyjść na starcie, bo później kolejka rośnie. Nie wiem jak będzie później na etapie realizacji i odbioru, ale nie uprzedzajmy wypadków. Po podpisaniu umowy wstępnej kontakt z biurem sprzedaży skończył się, gdyż od dalszej obsługi są inni pracownicy. I jak na razie jest w porządku.
        Co do jakości samego budynku - trochę się obawiam, gdyż widziałem Berberysowe Ogrody. Ale mamy sądy, a jak widać po hipotece przymusowej w BO, klient może wygrać z deweloperem.
    • Gość: joko Murano idealne miejsce dla prostytutek i studentow IP: *.centertel.pl 26.01.11, 01:41
      warto sie zastanowic zanim zdecyduje sie na kupno mieszkania w Murano, gdyz jakby nie patrzec to ...
      - idealne miejsce na otwarcie agencji towarzyskiej
      - dla nieco zamozniejszych studentow

ja z tych wzgledow zrezygnowalem z kupna mieszkania (bo trudno nazwac te inwestycje apartamentem)

• Gość: Gość Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.play-internet.pl 26.01.11, 11:07
        Wykluczone,

klienci takich przybytków są zainteresowani nagraniem się na kamerze?

To są mieszkania, a nie lokale na działalność gospodarczą.
        • Gość: ... Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.merck.de 26.01.11, 12:33
          a co, studentowi to przeszkadza, naganiaczu?
          • Gość: a Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.static.virginmedia.com 26.01.11, 13:04
            oge potwierdzic z wczesniejszych doswiadczen, ze panie z biura oblsugi klientow budimeksu sa wyjatkowo niesympatyczne i zawsze maja muchy w nosie. mam wrazenie ze maja tam nieprawidlowy system motywacji, a raczej nie maja go w ogole- jednym slowem pensja tych pan nie zalezy od ilosci sprzedanych przez nie konkretnych mieszkan- i w tym caly problem
        • Gość: joko Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.centertel.pl 28.01.11, 00:37
          a gdzie ty mieszkasz ????? ... wolne zarty ... dzis nawet w przecietnym nowym budownictwie sa kamery monitoringu ... zerknij na lucka i inflancka ... tam tez sa kamery i ... mnostwo burdeli ... sory tzw. prywatek ... jak sie okazuje klientom to w niczym nie przeszkadza, a moze nawet sa zadowoleni, wszak zawsze sa w telewizji ... przemyslowej, bo przemyslowej, ale telewizji !!!
          • Gość: Gość Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.play-internet.pl 28.01.11, 08:56
            "zerknij na lucka i inflancka" - nie rozumiem?
            • Gość: joko Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.centertel.pl 28.01.11, 21:24
              mam na mysli budynki "apartamentowe" (choc nazwa ta w Polsce zupelnie nie przystaje do tego co byc powinno) w rejonie Luckiej i Inflanckiej wybudowane w ostatnich 5-10 latach - tam tez sa kamery i tam tez jest mnostwo burdeli ... sory prywatek :) co na jedno wychodzi
              • Gość: Gość Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.play-internet.pl 29.01.11, 00:31
                Łucka i Inflancka to 2 różne miejsca. Gdzie niby na Inflanckiej są takie instytucje?
                Skąd ten pomysł?
                • Gość: joko Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.centertel.pl 29.01.11, 01:27
                  mam Ci podawac adresy i numery panienek ? :)))))) oj sa i to bardzo duzo - w mieszkaniach budowanych przez echo investments - niestety to swietna lokalizacja na takie przybytki
                  • Gość: Gość Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.play-internet.pl 29.01.11, 23:19
                    To osiedle o którym piszesz jest zamknięte. A więc brak takich instytucji.
                    • Gość: momo Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.acn.waw.pl 30.01.11, 18:29
                      Myslisz ze klienci panienek nie potrafia obsluzyc domofonu albo podejsc do ochrony i powiedzec "dzien dobry, ja pod 22"?
                      • Gość: smiech Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.aster.pl 30.01.11, 23:30
                        on zapewne uwaza, ze burdele maja neony i zlokalizowane sa w okolicach gdzie panie stoja pod latarniami w kusych spodnicach :)))) ... to nie wawa lat 30tych ani nie amsterdam :)))) a inflancka, stawki, pokorna, tak jak lucka to idealne miejsce na tego typu przybytki i dlatego tak wiele jest tam ich zlokalizowanych (blisko do klienta, a i klinetowi blisko)
                        • Gość: ... Re: Murano idealne miejsce dla prostytutek i stud IP: *.merck.de 31.01.11, 10:40
                          już tylko czekać aż się jakaś "pracownica" wypowie i przy okazji zareklamuje lokalizację - pewnie jak powie, że jest z Murano, to się wszystko wyprzeda na pniu :D
                        • Gość: A Z internetu wynika, że problem chyba jest w okolic IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 09:28
                          Chyba faktycznie niestety takie instytucje występują w tej okolicy. Taki wynik wynika z wyszukiwarki internetowej :( A jest to taka dobra dzielnica.
    • Gość: inz budimex - styl pracy IP: *.181.128.30.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.01.11, 23:16
      z racji wykonywanego zawodu zainteresowała mnie kiedys oferta Budimexu.
      jak poczytałem o stylu pracy w firmie tak o niej szybko zapomniałem.
      polecam,jest gdzies w necie
      • Gość: Gość Powierzchnia mieszkania - sposób obliczenia IP: *.play-internet.pl 01.02.11, 13:20
        Według której normy obliczana jest powierzchnia mieszkania w Apartamentach Murano?

pl.wikipedia.org/wiki/Pomiar_powierzchni_u%C5%BCytkowej
    • kupiem3 Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano 02.02.11, 12:05
      niestety oblsuga w Budimex jest zenujaca. tez to przerabialem w zeszlym roku. bylem zainteresowany mieszkaniem przy idzikowskiego.

panienka sprzedawca godziny kiedy moge przyjsc dobierala pod siebie nie klienta - generalnie jak sie sprzedaje towar za bankie wypadaloby aby Klienta traktowac min. tak jak w salonie samochodowym ... ale naasi developerzy zyja czasami gdy hiszpanscy inwestorzy wraz z rudymi kupowali wszystko za kazda cena.

to se ne vrati a Klient ktorego raz olaliscie to pamieta

hiszpan czy irlandczyk ma was w d**** mysle ze nawet nie wie kto to jest taka firma
      • Gość: Gość Problemy z fontanną IP: *.play-internet.pl 03.11.11, 23:56
        Na osiedlu są problemy z fontanną będącą znaniem charakterystycznym osiedla.
        • Gość: romcio Re: Problemy z fontanną IP: *.itsa.net.pl 04.11.11, 08:19
          jak firma woli sprzedać pracownikom apartamenty za pół darmo, to problemy są nie tylko z fontanną
          • Gość: Gość Re: Problemy z fontanną IP: *.play-internet.pl 04.11.11, 23:34
            Nie rozumiem.
    • Gość: andrzej Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.ipin.edu.pl 19.06.12, 11:00
      Moje doświadczenia są bardzo podobne. Byłem jakiś czas temu w biurze na Stawkach, rozważając z podobnych powodów kupno mieszkania w Budimexie, interesowały mnie różne ich inwestycje (też Grochów).
      Niestety jestem bardzo rozczarowany. Odnoszę wrażenie, że nikomu tam nie zależy, żeby sprzedać mieszkanie... Mimo, że chcę kupić większe mieszkanie, sprzedający nie był skłonny do negocjacji, przedstawiał bardzo niekorzystnie sformułowaną umową, jego postawa przypominała raczej PRL-owskich sprzedawców, niż współczesną sprzedaż starającą sie o klienta
      • Gość: Ktoś Re: nieapartamentowa obsługa Budimex w Murano IP: *.play-internet.pl 20.06.12, 00:40
        Co było niekorzystne w umowie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka