Gość: sasiadka IP: 83.143.140.* 02.11.10, 15:12 Czy jest tu ktoś, kto zakupił mieszkanie w tej inwestycji przy ul. Conrada na Bielanach. Fajnie bedzie poznac sąsiadów i wymienic sie informacjami dot. budowy, spółdzielni itd.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 02.11.10, 16:19 "inwestycja" była tylko dla członków spółdzielni - więc kto niby miałby kupić mieszkania w reglamentowanym i prestiżowym budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 02.11.10, 16:38 Mówicie o tej prestiżowej inwestycji między megafonem kościoła, a gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 02.11.10, 22:01 No chyba osoby kupujace mieszkania w tej inwestycji nie są wirtualne, pomimo, że nie z "ulicy" a z listy oczekujacych (członkow spółdzielni lub ich rodzin). Skoro ma być ok 130 mieszkań, to chyba przynajmniej tylu bedzie włascicieli... Nic wiec dziwneg, że szukam tu tych osob do wymiany doświadczeń - obecnych i przyszlych. A co do lokalizacji, to nie jest taka zla... wręcz przeciwnie. W innym przypadku nie bylo by tylu chetnych i ogonków w spoldzielni z zapytaniem, czy aby coś się nie zwolniło. No ale z tego co się orientuje, wielu osobom to sie nie podoba, bo blok powstanie przy parku Chomicza, na trawce, która do tej pory stanowiła swego rodzaju, przepraszam za wyrazenie, sralnik dla psów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bielan Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 02.11.10, 23:52 No fakt - sralnik dla psów to megaprestiż gdy mowa o lokalizacji dla apartamentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mażenka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 46.112.176.* 03.11.10, 00:03 My z żoną już prawie zdecydowaliśmy. Mamy nawet spory wkład własny ale pewnie go wżucimy w fundusze , bo akcje teraz rosną - więc kredyt będzie się spłacał z zysków. A frajerzy zostają na 'peronie łez' i mogą tylko narzekać - piękna sprawa;) Pozdrawiamy myślących! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bielan Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 03.11.10, 00:17 Dzięki, dzięki Pamiętajcie też kupić sobie pieska z procentów od zysku - w końcu tradycja tego prestiżowego miejsca powinna zostać podtrzymana! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 03.11.10, 07:27 To jest koncepcja. Może zrobić od razu elewację odnoszącą się do tradycji w kolorze brązowo-kloacznym i inne elementy też do tego dostosować? Najważniejsze, że mieszkańcy z jednej strony nie będą musieli chodzić do kościoła bo megafony w weekend zapewnią im rozrywkę przez cały dzień, ale inni w tygodniu będą mogli pierdyknąć na główkę do basenu, najgorsze że wszyscy w drzwiach będą wpadać na gimnazjalistów, bo budynek będzie prawie dotykał szkoły. Prawie zazdroszczę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bielan Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 03.11.10, 07:53 Zazdrość to cecha ludzka, nie należy się jej wstydzić! Zastanawiam się czy nie powinno się Conrada przerobić na deptak, bo w końcu: - jak zbudują ten apartamentowiec, nie będzie gdzie chodzić z pieskami; - pieski i gimnazialiści powinni oddychać świeżym powietrzem a nie spalinami; - dostęp do świątyni byłby ułatwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 03.11.10, 08:27 Jak na razie to Conrada ma sporą szansę bycia tymczasową trasą TMP, aż zbudują tunel od Wólczyńskiej do Maczka, co im może zająć nieco czasu, skoro dopiero kilka dni temu geodeci robili pierwsze pomiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.sejm.gov.pl 03.11.10, 09:18 Mnie Spółdzielnia zaproponowała mieszkanie w tej inwestycji w sierpniu. Zrezygnowałam, mimo iż lokalizacja nie jest najgorsza, a na pewno lepsza od tych okolicznych w budowie (Sokratesa Park czy Budimexu przy Wólczyńskiej), pomimo niskiej ceny za m2 (nawet na Białołęce ceny są wyższe). Głównym powodem rezygnacji były kiepskie rozkłady. Wyobrażcie sobie lokal np. 41 m2 w skład którego wchodzi 1 pokój i oddzielna, ale za to ciemna kuchnia! MZ kolei mieszkanie o pow. 53 m2 ma owszem widną kuchnię i 1 pokój z aneksem sypialnym (ciemnym). Poczekam na następną inwestycję. Natomiast proszę się nie obawiać o pieski w tej części W-wy jest bardzo dużo terenów zielonych i wybudowanie tego bloku nie pozbawi zwierzątek miejsc do załatwiania ważnych dla nich spraw. Poza tym większość okolicznych mieszkańców sprząta po swoich pupilach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 03.11.10, 11:42 Zazdrość i zawiść to taka naturalna cecha Polaków. Więc szkoda co po niektórych komentować., to po pierwsze, a po drugie skończcie z nazywaniem budowy zwyklego bądź co bądź bloku... prestiżowym apartamentowcem, bo wieje złośliwością na kilometr. Ja tu szukam osób, które załapały się na inwestycje i będą tam mieszkać, wiec podtrzymuję zapytanie o przyszlych sąsiadów. P.s. Na szczeście mi trafiło się mieszkanie z ładnym, standardowym i ustawnym rozkladem, ale słyszałam, że wiele było takich, ktore nie wzbudzały zachwytu. Rozdysponowywanie mieszkaniami zaczęlo się partiami juz w czerwcu... także ci pierwsi mieli mozliwośc przebierania i wybierania co lepszych rozkladow. Kolejny rzut w lipcu, potem w sierpniu. Wiele osób tez rezygnowalo, bo np. nie dostało kredytu, więc ich mieszkania przechodzily w kolejne ręce. Zdaje się, że jeszcze mają miejsce jakieś roszady. Co do nastepnej inwestycji, to jest ona już planowana i zdaje sie, że mają już pozwolenia na budowę. Podobno mają na wiosnę cos już działać z przydzialami. Ale jak to już w zwyczaju bywa, zapewne będa jakies poślizgi itd.. i nie wiadomo na której wiośnie sie skończy :-) Inwestycja, o której pisze ma mieć miejsce u zbiegu ul. Żólwiej i Melioracyjnej, także przy samej trasie niestety. A, ze jest to teren wogóle nie zagospodarowany (laki, haszcze itd) potrzebne bedzie stwrzenie tam całej infrastruktury, co niestety bedzie miało przelożenie na cenę. Już zapowiadają, ze cena w kolejnej inwestycji bedzie dużo wyższa niż w tej przy Conrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komuszek Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 03.11.10, 12:51 Powinni zlikwidować "spółdzielnie" - system przydziałowy pachnie na kilometr korupcją. Wystarczy popatrzeć na rynek wtórny jak te same mieszkania są wystawiane po 10 tys PLN / metr. Przez ludzi, który wcześniej potrzebowali mieszkania dla siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.11.10, 13:30 Na szczescie ta spółdzielnia działa w miare prężnie i widac to na osiedlu - place zabaw, skwery, zieleń itd.. A co do przydziału mieszkań, to nie tak prosto dostac mieszkanie bez kolejki. Sami ludzie tego ostro pilnują i sprawdzają czy aby ktos nie dostał czegos przed nim. Z tego co wiem, starały się jakieś osóby pracujące w spółdzielni i niestety nie dostały, mimo, że z pozoru łatwo byłoby wejść przed kolejkę... ale niestety. Kiedys było łatwiej, teraz za duzo kontroli, rad nadzorczych, rewizyjnych, komitetów społecznych itp zrzeszeń, które pilnują. Ale oczywiście wyjatki są, jak to bywało i bywać pewnie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.11.10, 13:41 Aha i jeszcze jedno. kupujac mieszkanie w inwestycjach prowadzonych przez spółdzielnie finansuje sie budowe tego mieszkania, wraz z infrastruktura, ale i tak cena za metr wychodzi taniej niz cena od developera, a to dlatego, ze spoldzielnia moze budowac z wkladow wlasnych osob kupujacych ale nie moze na tym zarabiac. Developer nie ma takich ograniczen wiec narzuca sobie 2-5 tys zysku na m2. Nikt nikomu nie zabroni ustawic sie w kolejce. Zapiszcie sie, tzn złóżcie podanie, odczekajcie swoje (5 lat) i kupujcie. Kolejne inwestycje sa wplanach. Nie wystarczy sie pienić, dlaczego on dostał a ja nie. Zapewne jest garśc osób protegowanych, ale większość odczekała swoje i ma. A jak to juz bywa, są i tacy, którzy kupili, i zaraz sprzedaja z zyskiem... no ale mieszkania sa z wyodrębnioną własności i moga z nim robić co zechcą. A wolny rynek rzędzi się już swoimi prawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tata komuszka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 03.11.10, 14:19 No to mamy w końcu wolny rynek? Czy też system przydziałowy dla kumpelstwa z Chomiczowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.11.10, 15:17 Alez człowieku, kto ci broni złozyć podanie... idziesz, składasz czekasz i kupujesz... no ale tutaj najczęściej pojawia się problem.. trzeba mnieć bowiem za co kupić. Więc jak nie masz, to juz twój problem. Znam osoby, które odczekały swoje i w poprzednich inwestycjach zakupili mieszkania. I nie byli protegowanymi zaręczam. Ot, zwykli przeciętni mieszkańcy chomiczówki. Także może zamiast snuć teorie spiskowe, zapisz się na chałupe... im szybciej to zrobisz, tym lepiej dla ciebie. Ale niektórzy wolą gadać i narzekać... a czas ucieka. I zamiast za 5 lat, bedziesz miał szanse mieć mieszkanie za 10 lub 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajaca Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.pl 03.11.10, 15:19 Czekalismy na to mieszkanie ponad 7 lat. Po wielkich bojach dostalismy w koncu przydzial. Chyba nie najgorsze, choc na pierwszym pietrze. Wolalabym wyzej, ale nie bylo juz wiekszego wyboru. Moglabym sie oczywiscie dalej pultac, ale trzeba bylo podjac decyzje i juz. Teraz patrzymy jak pieknie rosnie w gore. Chetnie poznamy nowych sasiadow, bo myslimy o zorganizowaniu komitetu, ktory dolagalby postepu prac. Tak robili znajomi przy poprzednich inwestycjach naszej spoldzielni i dobrze na tym wyszli. Jest pare spraw do przeforsowania w przyszlosci i dobrzebyloby poznac ludzi z inicjatywa i ochota do zaangazowania sie w sprawy sasiedzkie. Czekam na kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 03.11.10, 19:28 No wreszcie ktos z mieszkańców :-) My tez czekalismy kilka lat na mieszkanie i wreszcie sie doczekalismy i też podgladamy to co sie dzieje na budowie... przez szparę w płocie. Piszesz o założeniu komitetu doglądajacego postepu prac... co takiego mieszkańcy poprzednich inwestycji zdolali zrobić, zdziałać itd...???I co masz na mysli mówic, ze w naszej tez pasowałoby przeforsować pare spraw? Co to za istotne kwestie?? Czekam na odpowiedź bo mnie zaciekawiłas. Może nie wiem o czyms. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajaca Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:26 Po pierwsze, trzeba bedzie zawalczyc o ogrodzenie budynku, ale to bedzie mozliwe dopiero po odbiorze technicznym budynku. W przeciwnym razie trzeba byloby za dlugo czekac na kwity, a wszystkim, ktorzy maja kredyty zalezy na czasie. Po drugie, w naszym budynku projektantka (o zgrozo!!!) zaprojektowala smietniki wewnatrz. Jest ich kilka po 20 mkw kazdy. Dla mnie to porazka. Gdyby udalo sie je wyrzycic na zewnatrz w postaci zabudowanych altanek (tak jak to jest przy aspekt przy stumyczku) to byloby super. Zwolnilyby sie pomieszczenia na parterze, ktore mozna by przeznaczyc na np. silownie lub jakies uslugi, a przede wszystkim pozbylibysmy sie syfu z budynku. Rozmawialam o tym w dziale inwestycji, twierdza, ze nie ma na to miejsca na zewnatrz, ale ja uwazam, ze wystarczy przeznaczyc na ten cel kilka miejsc parkingowych. W koncu kazdy ma garaz podziemny (obowiazkowy), a dodatkowe miejsca to juz lekka fanaberia. Lepiej, zeby tam sie znalazly estetyczne smietniki z latwym do nich dojazdem. Ale te sprawe tez mozna zalatwic po zamknieciu inwestycji. Dobrze jednak wczesniej zbudowac sobie odpowiednie lobby, zeby miec sile agumentow. Co o tym myslicie. W koncu to nie pani projektant tam bedzie mieszkac tylko my. I chcielibysmy miec za sasiadow wszechobecne karaluchy i szczury, ktore beda sie legly w parterowych pomieszczeniach smietnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kundelek Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 03.11.10, 22:54 Halo, halo! Jakie ogrodzenia, jakie śmietniki, jakie miejsca parkingowe? Proszę pamiętać o pierwotnej funkcji tego prestiżowego miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 03.11.10, 23:11 Czekająca... co do ogrodzenia, to w sppółdzielni kobity poinformowala mnie, że tak owego nie bedzie... a szkoda. Jestem za ogrodzeniem i chetnie doplace pare zł, zeby je tylko postawili. A co do śmietników, to wydawalo mi sie, że takich głupot jak wewnetrzne smietniki już nie robią. Masz wiec rację... te sprawe trzeba by przeforsować. Po co nam syf w blokach. Jak narazie zgadzam się z twoimi postami. Przy okazji, w której klatce bedziesz mieszkać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 04.11.10, 08:59 Żenada. Mieszkali w płytowcach spółdzielni albo sprowadzili się z Pierdziszewa Małego do stolycy, a już chcą swój prestiżżż odgrodzić od miasta a śmietnikiem dzielić się z okolicą. Zaraz pewnie jeszcze ekrany dźwiękochłonne zaczną stawiać od megafonów z kościoła. Ble... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.11.10, 11:20 Co... nie dostałes mieszkania i plujesz jadem, a może zdolność kredytowa mizerna. Oj mały człowieku, wyjdź na swój malutki balkonik, odetchnij i pogódź się ze swoim, jakże marnym życiem. Bo ty w przeciwieństwie do innych nigdy nie wyjdziesz ze swojego płytowca. Złośliwość, zawiść, zazdrość i pieniactwo było zawsze cechą ludzi małych... muszę wiec uważać, żeby cie przypadkiem nie nadepnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 04.11.10, 11:31 Ty zacznij kupować środki na karaluchy, a nie dyskutuj o wielkości kogoś. Urządzaj swoją ciemną kuchnię w apartamĘtowcu wielkości sracza. Kościół po drugiej stronie ma jakoś tak 2-3 razy większą kubaturę niż ten apartamĘtowiec... Nie mówiąc o tym, że można go utopić w tym basenie do którego będziesz mógł bezpośrednio walnąć na łeb, jak już będziesz miał dość śpiewów przez megafon, dzwonków w szkole, karaluchów w żarciu i smrodu z Conrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajaca Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.pl 04.11.10, 13:24 Propopuje zlekcewazyc glupawe wypowiedzi co niektorych forumowiczow i skupic sie na meritum, czyli poszukiwaniu kolejnych sasiadow. Niestety wielu ludzi czuje gleboka potrzebe wypowiadania sie w sprawach, ktore ich nie dotycza. Taka sztuka dla sztuki. Zeby nie wypasc z wprawy, trzeba ulac codzienna porcje jadu. A wracajac do rzeczy, apelujemy o zglaszanie sie kolejnych osob, ktore kupuja mieszkanie w tej inwestycji. Moze zorganizujemy jakies spotkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 04.11.10, 14:04 Tak jest! Cenna inicjatywa! Proponuję abyście zorganizowali spotkanie i wspólnie oczyścili okolice prestiżowego osiedla nie tylko z psich odchodów, ale też z wszelkiego innego rodzaju śmieci - ot taki Dzień Ziemi na Chomiczówce. Wtedy jestem skłonny uderzyć się pierwszy w pierś i stwierdzić, że Wasza aktywność na forum miała JAKIKOLWIEK sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 16:16 Człowieku... daj se na wstrzymanie i zajmij sie czymś pożytecznym. Nudzi ci sie, czy co. Sprawa nie dotyczy ciebie wiec sie nie wtrącaj. Oczywiście forum jest dla wszystkich... tylko, że jak na razie zamiast gadać na temat, wylewasz frustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 04.11.10, 16:31 Sąsiadka: Primo: Ciebie - piszemy z dużej litery. Secundo: Frustracja - znaczenie tego słowa pozna Sąsiadka dopiero w trakcie realizacji inwestycji, a potem zamieszkiwania przy Conrada - także tu nie mam pretensji o niewłaściwe użycie słowa, którego znaczenia się nie rozumie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 17:02 To, że "ciebie" piszemy z dużej litery to ja wiem... jednak celowo i świadomie z dużej nie napisałam. Wiem co to frustracja... niektórzy juz tu dali jej wyraz. "Frustracja (łac. frustratio - zawód, udaremnienie) – zespół przykrych emocji związanych z niemożnością realizacji potrzeby lub osiągnięciu określonego celu. Czasem frustrację definiuje się jako każdą sytuację, która wywołuje nieprzyjemne reakcje: ból, gniew, złość, nudę, irytację, lęk i inne formy dyskomfortu. Frustracja może być na przykład reakcją na przeszkodę w osiąganiu celu, do którego się dąży." Nie rozumiem więc wytkniecia przez ciebie (z małej litery) mojej niby niewiedzy. Jesli ktoś nie załapał sie na mieszkanko, może czuć frustrację. Nie dziwie sie... ale zeby żale wylewac pod adresem tych którym sie udalo dostac lokum... to już złośliwość, prostactwo i zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znudzony Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 04.11.10, 20:23 Ja tam widzę tylko tępotę i elementarny brak kultury. Co za szczęście, że taka miernota nie jest moją sąsiadką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 23:38 Nie nie... cala przyjemność po mojej stronie, ze to ty nie ejsteś i nigdy nie bedziesz moim sąsiadem. I daruj sobie te wyzwiska. Skoro nie jestes osobą do ktorej kierowane jest pytanie, to bądź laskaw nie zabierać glosu. Ale widac ublizanie innym, to jedyne na co cie stać. Widocznie sprawia ci to przyjemność... no cóz, niektorym tak niewiele trzeba. Żal mi ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 10:51 Miernota - fakt, trudno wymyśleć lepsze określenie. Szkoda, że sam na to nie wpadłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.10, 13:51 To tak masz na imie... łaaaadnie mamusia wymyśliła... Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dzieci tak nazwał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 14:09 Te, ochroniarz, nie przesadzasz z tym wysiłkiem umysłowym? Główka wytrzyma taki stan permamentnego napięcia? :D Odpowiedz Link Zgłoś
conrada Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 14:15 www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl Oficjalne forum dla mieszkańców- własnie rusza!!! ZAPRASZAMY Ten watek, niestety, nie spełnił oczekowań osób zainteresowanych. Dlatego przenosimy się na www.conrada.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerażony Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 04.11.10, 12:05 @tomtom Nadepnąć a raczej wdepnąć to Szanowny Pan sobie może w psią kupę. Ewentualnie można również powiedzieć, że już Pan wdępnął w g...ą inwestycję. Ale to już Pana sprawa. Widziałem jak te apartamenta były budowane, a raczej jakimi strumieniami się lała wypompowywana woda przy "oszuszaniu" gruntu pod inwestycję. Radzę kupić kaloszki. Nawet jak uda się Panu omijać psie kupki, to przy wsiadaniu do autka w prestiżowym garażu podziemnym będą jak znalazł. Przerażony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.11.10, 12:43 To chyba naturalne, że z gruncie znajduje się woda. O drenażu gruntu pan nie słyszał???? Skoro to taka gó...ana inwestycja, jak piszesz, to ciekawe skąd te kilkuletnie kolejki zainteresowanych. Jakos mieszkańcy poprzednich inwestycji nie narzekają... a wręcz przeciwnie, sa zadowoleni, ze kupili mieszkania bez nabijania dodatkowej kabzy developerowi. Jakoś nie widzę, by były masowe sprzedaże mieszkań. Bardzo sporadycznie zdarzają sie ogłoszenia o sprzedaży mieszkań w inwestycjach (Aspekt, Kwitnąca, Żółwia). A jesli już, to sprzedający ma pewność, że na inwestycji nie stracił... lecz zyskał i to sporo. Ale jak to bywa... Polacy z reguły to zawistny naród i kłuje w oczy czyjes szczeście, powodznie itd.. Stań chłopie w kolejce i nie pierdykaj. To forum dla przyszłych mieszkańców, a nie zazdrosnych malkontentów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 04.11.10, 13:02 Po pierwsze - to publiczne forum, więc każdy może pisać co chce. Po drugie - mieszkam na przeciwko "ynwestycyy" Kwitnąca i zastanawia mnie, dlaczego w tak prestyyyżowym osiedlu jest ciągle spieprzona brama garażowa, która 24h na dobę miga na pół osiedla, bo nie jest w stanie się zamknąć oraz dlaczego wieczorem mogę oglądać wiadomości w telewizorach tak zwanych ynwestorków, ba, jak kopulują wieczorami również - bardzo kameralne ustawienie jest tej budowli, Po trzecie - często sram psem na bramę ynwestycyjiii "Aspekt" - bardzo mnie się podobają te mieszkania na parterze w których są już kraty, rolety i ch wie co jeszcze, bo można tam sobie wchodzić jak do siebie, ponadto gratuluję ynwestorkom, którzy mają okna na obecne "pole", dokładnie tam spotkają się już za dwa lata TMP i S8 - będzie można TIRa dotknąć z okna !!!, a z drugiej strony mieszkańcy mają tam bardzo ucieszonych sąsiadów, którym zapierdzielono całe światło, niektórzy mogą sobie z balkonów ręce podawać i rzucać w siebie błotem - też gratuluję posadowienia ynwestycyji. Po czwarte - my osoby niezainteresowane tym waszym szczęściem widzimy dużo rzeczy, których wy, napaleni popierdzieleńcy nie widzicie i nie oceniacie obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieply Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.u.itsa.pl 04.11.10, 13:22 bosz, czlowieku, co z Toba? o co Ci chodzi? ludzie mieszkaja, ciesza sie, a to sprawia Ci bol? ciesz sie z nimi, ciesz sie ze masz gdzie psa wyprowadzic, ze mozesz popatrzec jak kopuluja skoro lubisz...patrz ile dzieki temu masz sczzescia. a ludzi zostaw samym sobie, gdyby nie chcieli to by nie kupili, a skoro kupili to widzieli widocznie w tym sens i szczescie, proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 14:32 Tylko że niektórzy mają inne poczucie szczęścia... dla nich szcześciem jest nieszczęście innych, albo dowalanie innym. Ot tak, dla relaksu i z zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 14:29 No wiesz... migające swiatełko w niedomykajacej się bramie nie świadczy jeszcze o calej inwestycji. Tak samo fakt, że ktoś "zapomniał" założyć rolet lub zaciągnąć zasłon... jego wybór. Twoje argumenty sa naprawde błahe i nijakie. Znam osoby, które tam kupiły i są zadowolone. Od developera kupujesz i bardzo czesto zmagasz sie z róznymi bublami, niedociągnięciami itd. Każda inwestycja wiaze sie z jakimiś problematycznymi sprawami. Ale ogólnie rzecz biorac, słuchając mieszkańców obecnych inwestycji, wyrażają sie oni w sposób pochlebny i twierdzą, że nie było jakiś razących zaniedban. Poza tym masz chyba jakieś kompleksy... powtarzajac wciąż jaka to "prestiżżowa inwestycja"... A nie przepraszam - "ynwestycyja". Jakoś nikt z przyszlych mieszkańców tak o niej sie nie wypowiada. Blok jak blok. Toż to nie pałac, wiec skoro my sie nie puszymy... nie rób tego za nas, bo to prostackie zachowanie. Ale nic dziwnego. Mam wrażenie, że nie załapałes sie na mieszkanie i pełen żalu i rozgoryczenia próbujesz pocieszyc sie złośliwymi uwagami i prostackim zachowaniem kierowanym w stronę ludzi czekających kilka ładnych lat na możliwość zakupienia mieszkania. Bo nie wiem jak inaczej można tłumaczyć ten jad którym plujesz. Naprawdę kilka lat temu złozyliśmy podanie (kazdemu z czlonków spółdzielni wolno to zrobić przecież) staraliśmy się, czekaliśmy i w końcu dostaliśmy propozycję z czego się cieszymy. CHyba nic w tym złego. Licze się z tym, że jak wszedzie, tak i tu beda jakieś niedociagnięcia... ale gdzie ich nie ma. Developerzy to dopiero maja talent do przekretów. Wiem, bo od dłuzszego czasu, tracąc nadzieje na mieszkanie ze spółdzielni, rozgladaliśmy sie na rynku mieszkań. Przestań być już złożliwy i jesli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, to milcz. P.s. Co do inwestycji przy Kwitnacej..... Jak łape wystawisz za okno... to może i ty TIRa pogłaskasz. Blisko masz przecież :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 14:42 I jeszcze jedno... nie zycze sobie, żebyś wypowiadał sie o mnie i innych przyszłych mieszkańcach stawianego bloku jako o "napalonych popierdzieleńcach". Bo nie my, leczy ty sam nim jesteś... skoro podnieca cie stanie w oknie i wlepianie gał w okna innych... co kolwiek by nie robili :-) Dostaliśmy propozycję to z niej korzystamy. Całe szczeście że sie nie załapalec... dziękuje za takiego sąsiada. Ale czekaj dalej może w kolejnej sie załapiesz, i staniesz z drugiej strony, a wtedy życze ci takiego "życzliwego" jak ty sam, żeby po tobie jeździł jak po łysej kobyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 16:52 "czekająca"... w której klatce bedziesz mieszkała??? Mam nadzieję, że znajdzie sie jeszcze jakiś sąsiad? Narazie budowa na etapie dolu i fundamentów, ale niebawem zacznie się piąc w górę. Wbrew krytyce niektórych, zresztą wyłacznie niezainteresowanych, dla mnie ta lokalizacja jest bardzo dobra. Zresztą do tej pory mieszkamy w pobliżu - po sąsiedzku. Oczywiście jak kto chce zawsze sie do czegos przyczepi... a to, że kościół, a to że gimnazjum, a to, że 15 km dalej lotnisko okecie ;-) W koncu mieszkamy w mieście, więc szkoły, przedszkola, ulice, koscioly, tramwaje, markety itd.. to rzecz normalna. A "niedogodności" wg niektórych, dla mnie nie są problemem. Klatki nie sa od strony gimnazjum... więc nie bedziemy sie obijać o gimnazjalistów wychodzac z bloku, a z tym megafonem kościelnym to już przesada. Wole mieć infrastrukture pod nosem... niż wozić dziecko 5 km do szkoły. Dla mnie akurat to pozytywny aspekt. A przy ulicy nie bedzie stal wyłacznie nasz blok. Z kazdej strony jest jakaś ulica.. tu Conrada, tam Broniewskiego, Reymonta, Wólczynska... i wszędzie stoja bloki i jakoś ludzie zyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znudzony Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 04.11.10, 20:22 I po co pisać rzeczy oczywiste? Wiadomo, że skoro sąsiadka to po sąsiedzku w Wielkiej Płycie mieszka. I jeszcze pewnie parę latek pomieszka, jak budowa będzie w tym tempie postępować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 04.11.10, 23:49 No akurat nie w wielkiej płycie, ale nie bede wnikac w szczegoły... Juz ty sie nie martw tym, ile bedzie trwac budowa... na szczescie nie twoja brocha. Czyzby kolejny przykład zawiści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajaca Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.pl 05.11.10, 09:21 Chetnie z Toba porozmawiam o naszym wspolnym bloku, ale nie na tym publicznym forum. Nie mam ochoty na pyskowki z jakims sensatami. Niektorym brakuje w zyciu emocji, wiec wyzywaja sie anonimowo w internecie. Kiedys te funkcje spelnialy kolejki po mieso i szynke. Prosze podaj kontakt na priva. Z sasiedzkimi pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 10:56 No nareszcie skończy się ta niemerytoryczna pyskówka ze (sz)czekającą i mierną sąsiadką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.10, 12:23 To przez takich jak ty wątek stał się niemerytoryczny. Jesli nie masz nic do powiedzenia odnośnie meritum sprawy, to nie zabieraj głosu i nie rób z watku pyskówki, to to ty stajesz sie miernotą, a nie ktos kto zadał proste pytanie i oczekuje konkretnych informacji. Ale faktem jest, że całe to forum zalane jest przez jadowitych osobników, których podnieca jeżdżenie po innych. Weź się lepiej za robote, bo nigdy sie nie dorobisz swojego mieszkania i juz zawsze bedziesz skazany na kiszenie sie z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 12:39 no ale na szczęście na forum jest tomtom - strażnik chomiczówskiego sralnika dla psów, przyszły naczelny ochroniarz porządku w apartamentach Conrada! Odpowiedz Link Zgłoś
conrada Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 12:55 Oj boli kogoś, ze inny ma, a sam nigdy mieć nie bedziesz. Ale nie martw się, jako naczelny ochroniaż, przyjmę cie na młodszego sprzatacza. Tylko nie spodziewaj sie kokosów. 3zł/h powinno wystarczyć jak na twoje mizerne kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 12:58 Ochroniaż - analfabeta jak widać :) Dobra, pogadalim, a teraz dalej jazda, pracusiu, sprzątać psie kupy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.10, 13:47 spadaj cieciu Odpowiedz Link Zgłoś
conrada Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 12:57 www.conrada.fora.pl zapraszamy na nowe forum... tylko przyszłych mieszkańców!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 12:58 Forum pyskaczy, miernot i fanów psich odchodów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.10, 13:06 Idź sie leczyć gościu Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 13:38 To się rzucili na to forum jak na ciepłe bułeczki, jest na nim użytkownik "conrada" i nikt więcej. Miłej rozmowy z samym sobą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.10, 13:45 A czego sie spodziewałeś jeśli forum powstało godzine temu? Człowieku daj se na luz. Po to jest forum utworzone, żeby zaczęło po mału integrować społeczność.. cierpliwosci. Od czegoś zaczać trzeba. Nie od razu Rzym zbudowano. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 21:55 Minęło kilkanaście godzin i co? "Mamy 1 zarejestrowanego użytkownika Ostatnio zarejestrował się conrada" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bielan Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 06.11.10, 01:47 Buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
conrada Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 13:59 "sasiadka", "czekajaca" i pozostali, których sprawa dotyczy.... zapraszam na nowo utworzone forum mieszkańców budowanego bloku przy Conrada. www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl Ten wątek, zreszta jak większość na tym forum, poszedł z złym kierunku przez uszczypliwość i zawiść osób bądź co bądź nie zainteresowanych. Czytać kazdy może, ale pisać nalezy na temat, a nie ziać nienawiścią, zazdrością leczac tym samym kompleksy. Wiele tu postów wiecznie coś krytykujących, potępiających innych i ich decyzje. Ale taki nasz naród do szpiku kości przesiąknięty zawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 14:07 Powtórz jeszcze kilka razy adres forum - może wtedy któraś z Miernot skuma o co Ci chodzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
conrada Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 05.11.10, 14:23 O co ci chodzi, aż tak duże masz problemy i kompleksy, że przyjemnościa dla ciebie jest obrażanie innych? Daruj sobie wyzwiska... To świadczy wyłącznie o tobie samym, o twojej inteligencji nie wyższej od krawężnika i niskiej samoocenie. Koniec... szkoda czasu na jałowe dyskusje, z kims takim jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 05.11.10, 14:28 Sio z tego forum - masz już swoje własne, bardzo ciekawe zresztą :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwwa Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 06.11.10, 14:50 I z kim będzie tam dyskutował? "Mamy 1 zarejestrowanego użytkownika Ostatnio zarejestrował się conrada" To wiele też mówi ile tu było tych zainteresowanych "sąsiadów"... psie ynwestorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bielan Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.home.aster.pl 06.11.10, 15:00 Szkoda, że pieski nie znają się na internecie, wtedy omawiane Forum biłoby rekordy popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.ipgum.pl 17.11.10, 12:08 Czy ktoś orientuje się czy cena jest gwarantowana przez spółdzielnię ? Na kiedy planowane jest ukończenie bloku, podobno na grudzień 2011 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.merck.de 18.11.10, 09:51 jest gwarantowana - masz gwarancje, że taniej nie będzie, może być tylko drożej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: House Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 195.182.34.* 18.11.10, 16:23 a tu sie zdziwisz bo est właśnie dokładnie odwrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 18.11.10, 17:20 Cena jest ustalona w umowie, ale na koniec kazdej tego typu budowy jest rozliczenie końcowe i trzeba będzie albo dopłacić, albo spółdzielnia zwraca nadpłatę. Do tej pory, w poprzednich inwestycjach zazwyczaj zwracano nadpłate (cena ustalona byla z lekka górką). Oddanie bloku do eksploatacji ustalone jest na 30 czerwca 2012 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 13:46 polecam duza uwage - spoldzielnia to najgorsza forma rozliczen szczegolnie taka gdzie pelno ucholi i uboli z poprzedniego systemu trzesie rada nadzorcza tacy to przyklepia nowym chetnym jelonkom po 2 kola z metra w spoldzielni nie ma przebacz - juz oni was przeglosuja i bedziecie bulic z dala od spoldzielni to najlepsza rada jaka moge dac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.chello.pl 20.11.10, 16:52 Jasne, nie ma to jak developer opiekujący się swoją inwestycją. Vide sąsiedni wątek Supo-Chrościckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.compress.com.pl 13.12.10, 12:57 Witaj, Tak, kupuję :) Chomiczówka nie jest moim wymarzonym miejscem do mieszkania (ale w Warszawie takich nie ma...) natomiast przekonała mnie cena i rozkład mieszkania, który jak dla mnie jest bliski ideału. Zastanawiałem się nad inwestycją Robyga na Żoliborzu Przemysłowym. Tamtejsze budynki będą znacznie lepiej wykonczone, niestety mam wrażenie, że będzie to betonowa pustynia - typowy blok na bloku. Zatem Chomiczówka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hit Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.10, 23:10 ktoś coś wie na temat spadów ? - mieszkań które sie nie sprzedały - mieszkań które ktoś kupił ale już go nie stać na II ratę i ponownie wracają do obiegu ? jakoś zbliża się sądny dzień II raty i zastanawiam się kto wymięknie i będzie można coś ciekawego łyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: 83.143.140.* 14.12.10, 00:02 Cena caly czas pozostaje taka sama... tu nie ma upustów, to nie developer. Spóldzielnia nie może zarabiac na budowie. Co co sie placi to tzw wkład... czyli wszyscy nabywcy finansuja budowę, adekwatnie do nabywanego udziału (metrazu). Jeśli ktos dostalby znizkę, to siłą rzeczy wszyscy pozostali na ta zniżke sie składają. Tak nie ma. A co do spadów... jesli kogoś nie stac na II czy kolejna rate (np. nie dostał kredytu po zaplaceniu I raty) to zwyczajnie sklada rezygnację, spóldzielnia oddaje co do grosza to co wpłacil i mieszkanie jest proponowane innej osobie z listy. Te, które pozostaly to mieskzania o bardzo kiepskich rozkladach. Takich, ktorych nawet ludzie z listy nie chcieli, wiec porozwieszali ogloszenia po klatkach w blokach spóldzielni, rozszerzając tym samym propozycje na ogol spoldzielcow. Ale jedno jest pewne... mieszkania o fajnych rozkladach, a juz zwlaszcza trzy pokojowe w standardowych metrazach i rozkladach, raczej nie dostaniecie. Poszły na pierwszy rzut. Ale rezygnacje się zdarzają, tyle że na takie fajne mieszkanka jest dluuuga kolejka.... i na takie ogloszenia nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 15.01.11, 09:23 Jest ktoś. Inwestycja całkiem całkiem, pomijając otoczenie (szkoła, sine bloczysko i wariacja na temat sakralnego modernizmu z trupim światłem z wieży - są na Chomiczówce sympatyczniejsze klimaty). No ale cena czyni cuda. Ale ja nie o tym. Tylko o interesie. Może jest wśród przyszłych Conradowiczów ktoś, komu nie pasuje aktualny metraż i chciałby coś większego? Przypadło nam 83 metry, pierwsze piętro. Fajnie, ale finansowo kulawo, zamienilibyśmy się na 65-70, ew. 70 z niewielkim hakiem. Jak ktoś chętny albo ciekaw detali, zapraszam na maila: 83namniejsze@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.11, 13:41 to jest to jedyne mieszkanie, które nie zeszło przez spółdzielnie? Hehehe. Dobre. Ono było ogólnodostępne i jako jedyne zostało - dlaczego - be cena wcale nie taka super, bo na 1 p z ciemnym widokiem na blok obok no i nad wejściem do klatki i ŚMIETNIKIEM. Forumowicze - to okazja, rzucajcie sie na to ! Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka 15.01.11, 18:49 Niezupełnie. I co do widoku, i popytu na wzmiankowany lokal. Koledze za konstruktywny głos dziękuję. Jak ktoś będzie zainteresowany, zapraszam do dyskusji. I wraz z resztą forumowiczów czekam na następnych przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Inwestycja "Conrada" - WSBM Chomiczówka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.11, 23:26 Meldują się kolejni sąsiedzi :) Po przeczytaniu tylu nieprzyjemnych komentarzy powiem tylko, że zawiść i zazdrość ludzka nie znają granic. To, że pieski załatwiały się na tamten teraz to co ziemia już skażona? Poza tym nikt tutaj się nie puszył i nie nazywał naszego bloku 'prestiżowym apartamentowcem'. Bliskość kościoła mi absolutnie nie przeszkadza, cieszę się że nieopodal są przedszkola, basen, szkoły (jedynie nie obraziłabym się na dalszą odległość od Gimnazjum, ale płakać nie będziemy :) ) Witamy i pozdrawiamy wszystkich przyszłych sąsiadów! :) Nasz blok z dnia na dzień pnie się do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardziejciekawski Pytanie 15.01.11, 23:23 Jak to się dzieje że niektórzy na przydział z listy czekają latami a niektórzy łapią się przy każdej inwestycji na jedno, czasem dwa mieszkania ? Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Pytanie 15.01.11, 23:37 Juz spiesze z wyjasnieniem dlaczego tak sie dzieje. Ano z tego samego powodu, co np na zaplate mandatu masz 7 dni a na otrzymanie doplat do rolnictwa kilkanascie miesicy, albo pracodawca nie placi ci kasy za prace to mozesz czekac nawet 10 lat na wyplate. W takim kraju zyjemy, napewno nie poszlabym na wojne za ten kraj i czasami chcialoby sie wszystko zaorac, tez tak macie? Inny paradokx - firma kupuje pracownikowi pakiet medyczny a pracownik dalej placi skladke na nfz, ot takie przyjazne panstwo :D kolejny czyli mieszkania zeby bylo zwiazane z tematem forum, ksiazeczka mieszkaniowa - jak ten temat rozwiazano? i tak mozna bez konca.. Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 16.01.11, 10:28 A czasem nawet nie trzeba się doszukiwać wałka. Dziewczę dostało przydział jako panna, a teraz stała się mężatką. Pogorszyły się warunki mieszkaniowe? Pogorszyły. Złożyła zapobiegliwie wniosek trzy lata wcześniej? Złożyła. Miała prawo, szacunek dla perspektywicznego myślenia. Albo niedawno pojawiło się dziecko, a wniosek złożony tuż po odebraniu lokalu w inwestycji 2004. Wolno było złożyć? Wolno. Warunki spełnione z naddatkiem, jest przydział. A że to burzy ludowe poczucie sprawiedliwości? Trudno, procedury dotrzymane, regulamin nienaruszony. Taki dżos. Witam kolejnych Conradowiczów. Co do piesków - cóż, zachowując proporcję - całkiem niedawno, przed dwiema dekadami w miejscu Holland Parku była sralnia żuli w centrum miasta, a niekiedy przenosili się tam bywalcy słynnego szaletu przy placu Trzech Krzyży. Czy to odbiera wartość budynkowi albo w jakiś fizyczny sposób wpływa na komfort życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 16.01.11, 19:20 Ja się nie zamienię :-) Ale jesli można zapytac... to dlaczego zdecydowales sie na mieszkanie o metrazu 83m2 jesli finansowo nie wyrobisz? Nie zaznaczyłes jakiś widelek metrazowych w podaniu, czy wogóle nie okresliłeś o jakie mieszkanie ci chodzi... pytam tak z ciekawości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 16.01.11, 19:38 A tak wogóle, to jak dla mnie okolica i teren jak najbardziej pasuje. Każdy kupuje tam, gdzie mu odpowiada. Mnie to miejsce jak najbardziej pasuje pod wieloma względami. Po pierwsze znajome tereny, po drugie blisko wszelka infrastruktura- przedszkole, sklepy, bazarek, szkoła. Tak, ciesze sie nawet że to gimnazjum jest blisko, i petla autobusowa i tramwaj, tereny zielone i nawet sklep biedronka o dziwo :-) Bloki i kosciól mi nie przeszkadzają. W okna wchodzic nie bedą. I nic juz innego tam budowac nie bedą. Każdy ma swoje wymagania i swoje upodobania. Mnie to pasuje. Inni woleliby mieszkać za miastem, inni przy autostradzie, a jeszcze inni w lesie. Wolna wola. Ja jestem zadowolona z połozenia. A jeśli chodzi o te psy, to juz dawno tam nie robia... robia natomiast wszedzie gdzie sie da. Wystarczy wyjść z klatki i juz można wdepnąć. Ale to juz inny dyskusyjny temat, i nie psy tu nalezy obwiniac, a ich niemyślacych właścicieli. I to nie tylko problem Chomiczówki... Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 16.01.11, 19:57 Co do okolicy - infrastruktura jak najbardziej OK, z układem urbanistycznym już się oswoiłem (nie krytykuję broń Boże Chomiczówki, tyle, że wychowałem się w tradycyjnej siatce ulic i pewne preferencje urbanistyczne zostały), natomiast zastrzeżenia mam co do estetyki - przedszkolna kolorystyka części wielkich płyt po ociepleniu woła o pomstę do nieba, a i z betonowym wygonem przy pawilonie spółdzielni przydałoby się coś zrobić. Ale mniejsza z tym, na tle wielu polskich osiedli i tak jest OK. Czemu taki metraż - kiedy wpisywaliśmy się na listę kilka lat temu, nawet nam nie śniło się o dziecku. Zgodnie z zamówieniem dostaliśmy mały metraż. A że w międzyczasie się rodzina zagęściła, z niewielką nadzieją wystąpiliśmy o przydział większego, no i dostaliśmy większe nadspodziewanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bardziejciekawski Re: Pytanie 16.01.11, 21:23 Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi co ma do tego że się warunki mieszkaniowe pogorszyły ? Że niby ktoś złożył wniosek na 40m2 a przez to że wyszedł za mąż czy ma dziecko ? Z tego co wiem zapotrzebowanie się składa na mieszkanie a nie metraż....Ale mówię, z tego co wiem....natomiast tu nie chodzi o osobę która wchodzi w związek małżeński ani o taką której urodziło się dziecko....Tylko o taką która w każdej inwestycji jakoś tak się składa jest zawsze na samej górze listy....Poproś w spółdzielni o listę kupujących naiwniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 16.01.11, 21:44 Ponoć sytuacja rodzinna też ma wpływ. Ponoć. Słyszałem też, że przy rozdziale Conrada ludzie patrzyli na ręce zarządowi, radzie i aktywowi spółdzielczemu i czepiali się nawet znaków przestankowych, jeśli budziły wątpliwości. Ale fakt, że o przypadkach powtarzających się nazwisk na czele listy też słyszałem. Może to legenda miejska, nie wiem. Taki urok zjawiska pt. "duża spółdzielnia" - nie myślę o tej konkretnej, tylko o każdej spółdzielni takiej skali - że każdy coś słyszał, a weryfikacja trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 17.01.11, 20:48 Podanie owszem składa sie na mieszkanie... ale jednoczesnie można w tym podaniu okreslić podstawowe preferencje, jak chociazby przedział metrazu ilość pokoju, mieszkanie powyżej parteru, czy tez z oddzielna kuchnią. Pewnie byli i tacy, co tylko prosili w podaniu o mieszkanie, nie usciślając jakie mniej więcej, w takim przypadku pewnie proponowano cokolwiek. Ja okresliłam w podaniu o co mi mniej więcej chodzi i mniej więcej na takie otrzymałam propozycję. Oferowano mi juz w poprzedniej inwestycji mieszkanie, ale nie spełniajace wogóle cech jakie okresliłam w podaniu.. mniejsze, aneks, parter itd.. zrezygnowałam i czekałam dalej. Az sie doczekałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 17.01.11, 20:59 A co do okolicy, to fakt, kolorystyka większości bloków jest tragiczna... za bardzo napackali tych intensywnych kolorków. Dla odmiany... bardzo ładnie zrobili sobie te dwa stare wiezowce na rogu Kwitnaca/ Brazownicza. Elegancko wygladają. Jak nowe bloki. Ale z tym przesyceniem barw i wzorków wszędzie tak jest...nie tylko na warszawskich osiedlach. Ani ładu ani skladu. Ale ogólnie chomiczówke polubiłam. Mamy tu troche zieleni, skwerów, infrastruktura tez wporzadku. Nierzadko na innych osiedlach bywa duzo gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 18.01.11, 08:19 Fakt, te beże Brązownicza/Kwitnąca wyszły całkiem, całkiem. Na bank to musiał architekt robić, bo architektura była tak banalno-szkaradna z przewagą szkarady, że nawet zastanawiałem się, jak to spaprają, kiedy zabiorą się do ocieplania. A teraz niektóre nowe inwestycje mogłyby pozazdrościć. Niestety, najczęściej jest tak, że o wyglądzie osiedla decydują panie ze spółdzielni. Oczywiście te o guście pań ze spółdzielni, czyli szczyt marzeń to żyrandol z wentylatorem i meblościanka z Emilki, koniecznie taka jak w "M jak miłość". Przykład? Poprzednia inwestycja - długi niski blok na tyłach kościoła (to chyba Brązownicza?) - to porządny prosty modernizm, który aż prosi się o nieco mocniejszy akcent w postaci ciemniejszych okien. I takie w pierwotnym projekcie były. Ale się zmyły. Panie w spółdzielni zarządziły zmiany (to cytat, właściciel mieszkania w tym bloku usłyszał taką odpowiedź na pytanie, jak jasny dąb bodajże zmienił się w biel): brązowe to tanie takie, byle jak wygląda, jak w starym mieszkaniu. Biały plastik symbolem polskiej nowoczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Pytanie IP: *.merck.de 18.01.11, 10:32 Z dużym rozrzewnieniem poczytałem sobie nowe wpisy w jeden z moich ulubionych wątków na forum. Developerka na psim trawniku, przydział mieszkań w/g spółdzielczych kryteriów, zadowolenie z blikości sklepu typu Biedronka itp. Jak to miło, że są jeszcze takie wspaniałe spółdzielnie, relikty PRLu przeniesione w XXI wiek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 18.01.11, 21:07 Zwyczajnie lubie miec sklep spozywczy pod nosem, żeby nie latac np. po mleko zbyt daleko... a czy to bedzie biedronka czy inna dżdżownica... wszystko mi jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 18.01.11, 21:29 A mnie nieodmiennie zdumiewa powracający motyw psiego trawnika. Obsesja fekalna? Nad jeziorkiem Skaryszewskim półtorej dekady temu był sralnik, jak się patrzy. I to nie tylko psi. Marina Mokotów - kurka wodna, co za frajerzy wtopili tam kasę! Z psich kup, jakie użyźniły przez lata ów grunt, dałoby się drugi Księżyc ulepić. Odpowiedz Link Zgłoś
83namniejsze Re: Pytanie 18.01.11, 21:32 Jeszcze a'propos psich kup. Niewiele bloków/kamienic powstało w miejscu pałaców Radziwiłłów czy turniejowisk rycerskich. Cofając się odpowiednio daleko wstecz, to Zamek Królewski i Czersk na miejscu kibla jakiejś żywiny powstały. 60 lat temu cała Chomiczówka była jednym wielkim kiblem - psim, krowim, zajęczym i kmiecym. A wiek temu pół Mokotowa. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 18.01.11, 22:13 Otóz to, ale gość o "IP: *.merck.de" lubi wciąż powracać w te klimaty. Nim sie nie ma co przejmowac... Zlośliwość jest cechą ludzi małych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Pytanie IP: *.merck.de 19.01.11, 10:02 Tak jest. Ja też uważam, że mieszkańcy nowobudowanego osiedla powinni być ponad złośliwe komentarze maluczkich. I żeby to udowodnić nazwać swoje osiedle np. "Psie Łazienki" albo bardziej modnie z angielska "Dogs Park". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cena Re: Pytanie IP: 78.133.208.* 19.01.11, 10:09 Się tam na tej Chomiczówce uważają za państwo wielkie. Jedyne co jest interesujące w tej ofercie to cena 5,5k za metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 19.01.11, 12:00 Jakos nie zauważyłam, żeby tu ktokolwiek się uważał za państwo wielkie. Masz jakies kompleksy?? Temat dotyczy inwestycji na Chomiczówce. Tyle w temacie. Forum społecznościowego szukaj gdzie indziej. Tam możesz dyskutować nad wyższością Chomiczówki nad Wrzecionem, czy Jelonek nad Górcami... czy odwrotnie jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 19.01.11, 11:53 Małe sprostowanie... Budowany jest jeden jedyny blok, na osiedlu... a nie całe osiedle. Zamiast siedzieć z piana na gębie i wypisywac bzdury, zajmij sie lepiej czyms bardziej pozytecznym. A jesli już musisz pisac na forum, to komentuj w bardziej merytoryczny sposób, a nie uczepiłes sie g-ó-w-nianej sprawy i nie mając już nic do powiedzenia wzniecasz temacik. Żalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.01.11, 18:33 już nawet nie chce się tego wszystkiego czytać... w kółko powracanie do sralnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 19.01.11, 21:32 No niestety, jest tu taki jeden amator, który lubi powracać do tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amapi3d Re: Pytanie IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.01.11, 17:59 Drodzy sąsiedzi, a orientuje się ktoś z was jak wygląda teraz kwestia Vatu? Ktoś ma jakieś przecieki czy budowa zakończy się wcześniej/później niż ustawa przewiduje? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.01.11, 19:54 wszystkie wpłaty po nowym roku wzrastają o 1% mamy nadzieję, że budowa zakończy się wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amapi3d Re: Pytanie IP: *.chomiczowka.waw.pl 24.01.11, 07:55 MM: masz takie info ze spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekaw Re: Pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 08:40 jak masz umowę w formie aktu notarialnego i cenę ostateczną (jest tu wątek) to mogą ci nagwizdać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amapi3d Re: Pytanie IP: 195.14.4.* 24.01.11, 10:05 Niestety, umowa jest cywilnoprawna z ceną podaną z Vatem 22%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Pytanie IP: 82.177.147.* 24.01.11, 17:53 Pewnie i tak na koniec budowy będzie rozliczenie, więc wszystko uwzględnią. Jeśli mieliby cos zwrócić to zwrócą pomniejszając kwotę z tyt. wzrostu vat. a jak przyjdzie nam dopłacac, to dopłacimy ciut więcej. W przyrodzie nic nie ginie :-) Ale to tylko moje przypuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Pytanie IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 02:52 "MM: masz takie info ze spółdzielni?" tak, jak najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amapi3d Re: Pytanie IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.01.11, 07:09 Dostałeś info, że każda kolejna transza ma być powiększona o VAT nie 7/22 tylko 8/23%. W przypadku kredytu wypłacanego w transzach nie ma problemu żeby różnice w wartości VAT pokryć samemu? Z kim dokładnie rozmawiałeś w Spółdzielni w tej sprawie? Może faktycznie powinniśmy przenieść się na nasze forum - co ty na to?:) galeria zdjęć uległa znacznemu powiększeniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conrada.fora.pl Re: Pytanie IP: 83.143.140.* 24.01.11, 22:07 Zachęcam do dyskutowania i wymiany info na forum dot. budowy naszego bloku. Powoli ruszyło i przestaje być martwe. Zatem przylaczajcie sie drodzy sąsiadzi i dzielcie sie tym co wiecie... www.conrada.fora.pl www.conrada.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś