Dodaj do ulubionych

Ograniczenie Rodziny na Swoim?

IP: *.centertel.pl 12.11.10, 22:31
Czy to prawda, że od nowego roku zmniejszone limity i tylko rynek pierwotny oraz poniżej 35 roku życia ????
To źle czy dobrze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mam_cash Re: Ograniczenie Rodziny na Swoim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 22:41
      W sumie - dobrze, bo ceny spadną "na ryj". Bez wtórnego, bez singli, z wkładem własnym w wysokości >xxx podaż musi spaść. Nie ma bata!
      Mnie tylko ciekawi, jaki wpływ to "nowe" będzie miało na ceny na "fturnym" ;-))
      "Nieruchomości zawsze tylko w górę?"

Co na to >zastępca kierownika<, >rumun<, >ziomisław< .... ?
      • rumun_navigator Jeśli 12.11.10, 23:24
        A ja na to, że zobaczymy czy w ogóle projekt przejdzie i czy przejdzie w terminie. Ale jeśli tak to zobaczymy czy popyt na wtórnym rzeczywiście spadnie. IMO kredyty walutowe mogą dość płynnie zastąpić RnS. Ale jeśli popyt spadnie to otwartą kwestią jest ten spadek wywoła obniżki cen. Dotychczas ceny trzymały się dzielnie nawet gdy popyt spadał i całkiem niewykluczone, że będzie tak i teraz. Ale jeśli spadną to nie wiadomo o ile i jakim terminie. Jeśli będzie to okres liczony w miesiącach, a nie w latach i jeśli obniżki będą na tyle duże, że zrekompensują utratę dopłat(czyli jakieś minus ~20) to można powiedzieć, że z zakupem mieszkania na rynku wtórnym można poczekać do przyszłego roku. Ciut sporo tych "jeśli", prawda?

• Gość: templariusz Re: Jeśli IP: *.chello.pl 13.11.10, 01:14
          > i jeśli o
          > bniżki będą na tyle duże, że zrekompensują utratę dopłat(czyli jakieś minus ~20

połowa odsetek przez 8/30 lat, za to wyższa marża... z której strony to jest 20 % ?
          • rumun_navigator Re: Jeśli 13.11.10, 01:57
            Mniej więcej. Liczyłem to kiedyś na forum dla mary_costam. Możesz poszukać. A różnice w marżach wcale nie są takie kolosalne.
            • Gość: templariusz Re: Jeśli IP: *.chello.pl 13.11.10, 14:03
              Nie wiem czemu to robię...

rapidshare.com/files/430578188/rumun_k__amca.xls
              Patrz Rumunie. Masz tu wyliczenia.
              Przyjąłem marżę 2% dla normalnego i 1,5% dla RNS.
              WIBOR 4% w całym okresie.
              Kredyt 30 letni.

Na RNS zyskujesz:
              5,5% w wersji dla matołów z tego forum nie wiedzących co to wartość pieniądza w czasie
              9,3% w cenach bieżących przy dyskoncie 3% (za mało wpisałem, ale nie chce mi się wrzucać jeszcze raz - przy 5% dyskonta wychodzi 12% oszczędności)

Oświeć mnie gdzie mam błędne założenia, albo spróbuj podstawić wartości takie żeby wyszło rumuńskie 20% (żeby przeliczyć nową wartość raty dla zmienionych założeń musisz niestety solvera zapodać bo nie rozkminialem nigdy funkcji finansowych w excelu, w HB chyba Cię tego nauczyli ?)
              • Gość: templariusz Re: Jeśli IP: *.chello.pl 15.11.10, 18:46
                I jak tam 20% ?
              • Gość: czesiu Re: Jeśli IP: *.tpnet.pl 16.11.10, 10:19
                rumun wypunktowany na kłamstwach i już go tu nie ma :-)
        • Gość: gość Re: Jeśli IP: *.4-4.cable.virginmedia.com 13.11.10, 01:20
          www.bankier.pl/wiadomosc/Hipoteki-Rosna-raty-kredytow-w-euro-2240102.html
          nic tylko brac walutowe.
        • Gość: gość Re: Jeśli IP: *.4-4.cable.virginmedia.com 13.11.10, 01:25
          www.bankier.pl/wiadomosc/Hipoteki-Rosna-raty-kredytow-w-euro-2240102.html
          nic tylko brac walutowe
    • Gość: jacek to niedobra wiadomosc - wielu starych bykow i pruk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 19:37
      w sie czailo zeby wskoczyc do ostatniego wagonu odjezdzajacego ze stacji

jezeli dadza 35 lat to bolesnie to odczuja - nic tylko obwiescic sie im przyjdzie bo nie dokisza bez RnS do cen jakie wkrotce im odjada pod sam Ksiezyc
      • Gość: Kasia Re: to niedobra wiadomosc - wielu starych bykow i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 10:37
        my mamy problem chciałby sie sie skorzystac z rodziny...ale mąz dostał darowizne od rodziców mieszkanie, a ja darowizne od babci ktora jeszcze zyje co począć i czy bedzie to opłacalne aby skorzystac z rodziny...
    • Gość: jontek Re: Ograniczenie Rodziny na Swoim? IP: 83.238.108.* 16.11.10, 11:50
      biznes.onet.pl/na-programie-korzystaja-deweloperzy-a-nie-mlode-ro,18493,3787185,3704468,231,1,news-detal
      • Gość: seiw83 Re: Ograniczenie Rodziny na Swoim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 19:44
        dobrze bo skonzy sie bujanie w oblokach i amketingowy chwyt, ci ci maja kase w koncu kupia tansze mieszkanie, i co nie maja beda musieli wynajmowac albo ruszyc glowa i samemu cos wybudowac. Napewno koncza sie zlote czasy dla bankow i developerow. Zle bo ci co dali sie zakredytowac beda zyc w stresie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka