Dodaj do ulubionych

umowa z Dom Development

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.04, 16:28
Witam.

Jestem w przededniu podpisania umowy z Dom Development. Nie jestem ekspertem,
ale po lekturze tej umowy nasunęło mi się wiele wątpliwości.

Czy może ktoś z Państwa podpisywał ostatnio takową umowę z DD? Na jakie
zapisy powinnam zwrócić szczególną uwagę? Proszę o sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: jamesblond Re: umowa z Dom Development IP: 213.77.7.* 13.04.04, 10:51
      cześć, ja właśnie wprowadziłem się do mieszkania na osiedlu Olimpia.. jest
      całkiem nieźle ale co do umowy - to twoje wątpliwości mogą być uzasadnione;

ja mam podpisaną umowę przyrzeczenia sprzedaży i jeśli tobie też taką umowę
      zaproponowali to po pierwsze:
      zmuś ich aby wpisali w takiej umowie konkretną datę kiedy będą stobą podpisywać
      WŁAŚCIWĄ umowę sprzedaży (np. do 31-12-2004) i naciskaj aby taka umowa
      przyrzeczenia sprzedaży była w formie notarialnej;
      jeśli masz taką umowe w formie aktu notarialnego to masz prawo żądać
      przeniesienia własności mieszkania, jeśli umowa przyrzeczenia nie jest
      notarialna to gdyby było coś nie tak (odpukać...) to masz prawo domagać się
      tylko odszkodowania...

pzdr

Artur
      • Gość: grappa12345 Re: umowa z Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 16:09
        Dziękuję Arturze za odpowiedź. I gratuluję, że udało Ci się bezkolizyjnie
        wprowadzić do nowego lokum.

Czy nie budził Twoich wątpliwości zapis o opóźnieniach dewelopera wynikających
        z okoliczności, które są poza kontrolą ww. dewelopera, dzięki czemu deweloper
        może uniknąć płacenia kar umownych? Zawsze znajdą się przecież jakieś
        wyjasnienia na usprawiedliwienie takiego stanu rzeczy. Czy to nie jest wygodna
        furtka? Co sugerowałbys, jesli idzie o wkład własny? Handlowiec DD wspominała
        coś o 10% całkowitej ceny zakupu. Czy to nie za dużo, biorąc pod uwagę fakt, ze
        tej inwestycji jeszcze fizycznie nie ma? Niepokoi mnie również termin
        niesprecyzowany termin przeniesienia własności, nie wspomniawszy paragrafie,
        który mówi o modyfikacji ceny w zależności od wzrostu stawek podatku VAT,
        tudzież innych przepisów. I jak to się ma do tego, co powiedział hndlowiec DD,
        który zapewniał mnie, że ceny są gwarantowane :(

Dziękuję za podpowiedź. Pogrążam się w lekturze umowy.

Pozdrawiam.

Monika

• Gość: maciek Re: umowa z Dom Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 10:17
          Wejdz moze na forum Plant www.namyslowska.net w wyszukiwarce poszukaj watku
          umowy. Co do terminu oddania to nie powinno byc problemu bo sa terminowi (na
          razie). Wiekszym problemem jest rozbierzność słownych zapewnień i treści umowy.
          Jeśli Ci coś mówią, że będzie to niech pokażą punkt umowy, gdzie to jest
          napisane lub domagaj się takiego wpisu. Inaczej słowne zapewnienia możesz sobie
          wsadzić.. miedzy bajki. Zdefiniuj dokładnie co to znaczy część wspólna budynku.
          Ceny gwarantowane owszem ale zabezpieczają się jak mogą. Do końca 2007 czy 2008
          będzie 7 % vat i się to nie zmieni. Wiec jeśli do tego czasu będzie akt
          notarialny to nic się nie zmieni w cenie.
          • Gość: grappa12345 Re: umowa z Dom Development IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.04.04, 12:47
            Maćku, dzięki za uwagi i namiary na stronkę - to prawdziwe eldorado.
            Wydrukowałam, co trzeba i będę modyfikować umowę. Zobaczymy, które ze zmian uda
            się mi przeforsować, ale z pobieżnej lektury postów widzę, że na pewno niektóre
            tak.

Jeszcze raz pieknie dziękuję i pozdrawiam.

Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka