Gość: Gość IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 08:57 Nadal dostępne są na rynku atrakcyjne kredyty mieszkaniowe w Euro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sammler Re: Kredyty walutowe - 2012 27.04.12, 09:36 Gość portalu: Gość napisał(a): > Nadal dostępne są na rynku atrakcyjne kredyty mieszkaniowe w Euro. Atrakcyjne? Z marżą ok. 3,5-4 pkt proc.? Wkład własny 30% i zarobki netto ok. 10 tys. zł? Wystarczy wzrost EURIBOR-u/LIBOR-u EUR o 1 pkt i stopy zrównują się z PLN... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 09:48 Nie: BZWBK, Raiffeisen, mBank/Multibank - brak min. poziomu dochodów, marża w tym ost. przypadku 2,8 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 09:55 2, 8 % z produktami dodatkowymi. Kredyty nawet na 110 % wartości nieruchomości, czyli na wykończenie. Nie ma kredytów w CHF, ale są w naszej przyszłej walucie (która powinna być już obowiązującą w 2012 r.), czyli w Euro. gospodarka.gazeta.pl/euro/1,96282,6288478,Polska_podtrzymuje_wole_wejscia_do_strefy_euro_w_styczniu.html Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Kredyty walutowe - 2012 27.04.12, 10:31 Gość portalu: Gość napisał(a): > Nie: BZWBK, Raiffeisen, mBank/Multibank - brak min. poziomu dochodów, marża w t > ym ost. przypadku 2,8 % Przy okazji podwyższania limitu na karcie kredytowej w MultiBanku (tydzień temu) zapytałem z ciekawości, czy nadal udzielają kredytów mieszkaniowych i na jakich warunkach. Parametry, które podałem we wcześniejszym poście usłyszałem właśnie w MultiBanku. Nawet na ich stronie jest informacja o "promocyjnej" marży od 3,2%, na którą mogą liczyć nieliczni. Nie żadne 2,8%... Odpowiedź do drugiego posta: wolę (a nawet obowiązek) wprowadzenia euro to my mamy od maja 2004 r. To, że euro nigdy nie będzie w Polsce wprowadzone (bo być nie powinno), to inna bajka... S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Kredyty walutowe - 2012 27.04.12, 10:38 Aha, dodam jeszcze, że to promocyjne 3,2 pkt. proc. jest przedstawione jako 50% marży standardowej. Sam więc sobie dopowiedz, jak to będzie wyglądało w praktyce... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 12:39 Go"promocyjne 3,2 pkt. proc. jest przedstawione jako 50% marży standardowej" - tzn? Marża standardowa 6, 4 %? 2, 8 % marża przy zakupie funduszu Benefia za 2400 zł rok. 2,4 % przy zakupie funduszu Benefia za 4800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Kredyty walutowe - 2012 27.04.12, 15:07 Gość portalu: Gość napisał(a): > Go"promocyjne 3,2 pkt. proc. jest przedstawione jako 50% marży standardowej" - > tzn? Marża standardowa 6, 4 %? A samemu sprawdzić nie łaska? Mnie nie pytaj, ja piszę tylko to, co widzę na stronie. > 2, 8 % marża przy zakupie funduszu Benefia za 2400 zł rok. 2,4 % przy zakupie f > unduszu Benefia za 4800 zł. Wiedziałem, że próbujesz coś sprzedać :) Czyli podsumujmy: 3,2 pkt marży w promocji (jeśli spełniasz pozostałe warunki dla uzyskania kredytu walutowego, m.in. 30% wkładu własnego i kilka tys. zł dochodu netto), a jeśli dodatkowo co miesiąc będziesz wpłacał 200 zł do funduszu, obniżymy ci ją jeszcze o 0,4 pkt proc. Faktycznie, niezwykle atrakcyjna propozycja. Możemy sobie dodatkowo pospekulować: za 2-3 lata euro przestanie istnieć i przewalutujemy ci przymusowo kredyt na PLN albo po kolejnym kryzysie w strefie euro banki znów przestaną sobie ufać, źródło płynności znów wyschnie a stopy na rynku międzybankowym skoczą co najmniej do 2-3% p.a. (choć kto wie, może i do 5%, czyli do poziomu sprzed zaledwie 3,5 roku) i kredyt w euro stanie się droższy niż w PLN :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 17:39 "kredyt w euro stanie się droższy niż w PLN". Tego nie da się skomentować w oparciu o dostępne dane. WIBOR i EURIBOR każdy może sobie sam porównać. "Przewalutują przymusowo na PLN". Pacta sunt servanda. A dlaczego nie na DM lub SEK? Jakbym chciał zaciągnąć kredyt w PLN, to bym to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiaderro Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.internetia.net.pl 27.04.12, 21:20 Atrakcyjnie to było jak marża wynosiła 1.4%. 3.2% to jakiż żart. Euribor już po 5.5% był, jak kiedyś wróci do takiej wartości to przecież to będzie rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Kredyty walutowe - 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 02:40 zapominjie lepiej w pl pewniej Odpowiedz Link Zgłoś