Dodaj do ulubionych

J.W. Construction pod sąd

29.05.12, 08:16
Takiego procesu jeszcze nie było. Klienci J.W. Construction pozwali zbiorowo jednego z największych deweloperów w Polsce. Żądają zwrotu pieniędzy.
nieruchomosci.dziennik.pl/artykuly/392215,klienci-zlozyli-pozew-zbiorowy-przeciw-deweloperowi-j-w-construction.html
Obserwuj wątek
    • Gość: wer Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.energis.pl 05.06.12, 16:42
      Ja zlozylem jakis czas temu do sądu pozew przeciwko innemu developerowi o to samo: walortyzacje ceny w oparciu o wskaznik gdy UOKiK uznal takie klauzule w umowach za niedozwolone. Sad pierwszej instancji, po rozpatrzeniu sprawy i przesluchaniu stron, przyznal mi racje i zasadzil od developera zwrot pieniedzy na moja rzecz z odsetkami. Developer odwolala sie od wyroku i oddal sprawe do sadu drugiej instancji ktory w calosci odrzucil moj pozew. Sprawe jednym slowem przegralem. Uzasadnienie wyroku przez sąd bylo napisane dosc charakterystyczna i nietypowa czcionka, ale... taka sama jaką w pismie odwolawczym zastosowal developer. W przypadki nie wierze. Stracilem tez wiare w sądownictwo.
      • Gość: RudaKłamliwaMorda Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.play-internet.pl 05.06.12, 17:57
        Bo to jest Polska, kraj uczciwych ludzi i sprawiedliwych instytucji państwowych.... :-))))
      • Gość: nikt Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 19:47
        Zapytaj raczej dobrego prawnika (jeśli nie późno),
        bo sąd 2 instancji raczej dał wyrok kasacyjny, tzn. unieważnił wyrok sądu 1 instancji i to raczej z przyczyn formalnych (uchybień w postępowaniu), a nie dlatego że deweloper miał racje.

Więc zwyczajnie sprawa powinna trafić do ponownego rozpatrzenia -> czyli sprawa od nowa, ale teraz mądrzejszy o wyrok sądu 2 instancji możesz się postarać, aby deweloper nie był w stanie zaskarżyć ponownego wyroku.
        • Gość: Olala Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.147.98.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.12, 20:38
          Dlatego niestety nie lubimy prawników i sądu bo to, że się wygrało cały proces nie oznacza zwrotu poniesionych kosztów. Ale jeżeli tych procesów jest tyle, że developer jest wzywany przez sąd raz na miesiąc i gazety o tym piszą, to warto to robić. Nie jest to drogie, a wreszcie developer nie traktuje swoich klientów jak g...
          • Gość: wer Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.06.12, 22:01
            Na szczescie moj prawnik ustalil ze mna wczesniej, ze jego wynagrodzenie bedzie stanowilo procent mojego odszkodowania. Skoro nie dostalem nic, prawnik tez nic nie otrzymal. Dlatego jestem pewien, ze zrobil wszystko by sprawa zostala jeszcze raz sprawdzona - niestety sad wszystko oddalil.

Malo przyjemne natomiast okazalo sie to, ze musialem zwrocic koszt postepowania drugiej stronie, czyli developerowi...
        • Gość: wer Re: J.W. Construction pod sąd IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.06.12, 21:58
          Chcielismy dzialac dalej, prawnik napisal odwolanie, zlozona zostala tez skarga na sedziego, wszystko zostalo oddalone a sad nie znalazal przeslanek by starania sedziego uznac za nieprawidlowe. Takze sprawe musialem zamknac. Ale teraz juz rozumiem ludzi ktorzy nie wierza w sąd...
          • Gość: łapać bąka Re: J.W. Construction pod sąd IP: 212.75.109.* 14.03.13, 19:06
            To jest państwo piesprawia. Ja złożyłem pozew przeci 'diweloperowi' i przez sześć lat nie odbyła się żadna rozprawa. Po upadłości pozwanego pozew wycofałem aby odzyskać pieniądze wpłacone. Ale sad odpowiedział, że termin rozprawy wyznaczył - po co to zrobił? - a po to aby oddać tylko połowę pieniędzy. Także od tej pory mam w pewnym otworze ciała to państewko.
    • agent.ds.nieruchomosci Re: J.W. Construction pod sąd 14.03.13, 16:21
      Z doświadczenia pracy przez wiele lat w nieruchomościach wiem, że ze wszelakimi osądami pod adresem developera lepiej się wstrzymać bo nie zawsze sprawa jest czarna, albo biała i jednoznaczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka