IP: *.cplus.com.pl 24.06.04, 15:30
czy na forum, jest osoba, mogąca powiedzieć cokolwiek dobrego o SM DOMINO,
czy są również osoby, które zostały oszukane przez w/w...proszę o wszelkie
informacje na ten temat.
Obserwuj wątek
    • dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 11:15
      niestety, nie....a przynajmniej ja nie jestem taką osobą...SM DOMINO to
      przekręt jakich mało, wytoczyłem im sprawę sądową o zwrot moich
      pieniędzy,pewnie je odzyskam, ale nie wiem kiedy, jednakże nawet jeżeli miałoby
      to trwać dwa lata to lepiej późno niż wcale...przestrzegam przed nimi,
      szczególnie przed prezesem, który jest skłonny podpisać każdy dokument,
      byle "wyrwać" kasę za mieszkanie....niesłowni, cyniczni, bez przyszłości....
      • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 25.06.04, 12:45
        Jestem juz czloenkiem tej spoldzielni i czekam na swoje
        mieszkanie.Ostatniobylem na budowie i doweidzialem sie ,ze ostateczne oddanie
        inwestycji odbedzie sie na przelomie wrzesnia i pazdziernika. Mieli jakies
        klopoty z hipoteka(byla obciazona),ale w tym momencie podobno udalo im sie
        splacic wszystko.Nie mieli pieniedzy, bo ludzie,ktorzy chcieli wziac kredyty
        mieszkaniowe nie mieli takiej mozliwosci.(bank nie chcial dac kredytu,dopoki
        hipoteka bedzie obciazona, albo do momentu gdy otrzyma zaswiadczenie od
        wierzycieli,ze nie beda roscili sobie prawa do konkretnego lokalu, na ktory ma
        byc udzielony kredyt). Teraz jest podobno OK i banki decyduja sie na udzielanie
        kredytow.Bedac na budowie przeszedlame sie po mieszkanach i co moge powiedziec:
        elektryka jest, gniazka sa, podlogi wylane, widac robotnikow. Mam nadzieje,ze
        ten termin oddania bedzie realny,bo mam juz tego serdecznie dosyc.
        PZDR wszystkich w podobnej sytuacji.
        • dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 12:55
          jak długo czekasz? wiem, że są tacy co czekają już ponad rok, ja wytrzymałem 7
          m-cy i mam już tego dosyć...wpłaciłem 100% wartości mieszkania już w marcu
          2004, ponadto kilkadziesiąt tys. zł zostało przelane z książ. mieszkaniowej na
          konto spółdzielni, które mieli mi oddać w terminie 2 tyg. i ...jak się można
          domyślać pieniędzy nie ma (jest to bezpośredni powód mojej rezygnacji i
          skierowania sprawy do sądu)... współczuję Tobie, sobie i innym...mam nadzieję
          tylko, że moja sprawa, którą wytoczyłem SM DOMINO nie przeszkodzi innym
          członkom spółdzielni w odbiorze mieszkań...ja mam ich dosyć
          • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 25.06.04, 13:00
            Czekam od listopada 2003. Na szczescie nie wplacilem im jeszcze 100%.Mam
            nadzieje,ze wszystko dobrze sie ulozy i to w jak najszybszym terminie.PZDR
            • dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:06
              mimo wszystko... życzę tego wszystkim, aczkolwiek przestrzegam, że jeżeli
              zaciągną kredyt w banku (ponoć 25 mln. zł)na zakończenie inwestycji, należy
              spodziewać się dużej dopłaty po ostatecznym rozliczeniu kosztów (najgłupszy i
              najmniej korzystny zapis w umowie spółdzielczej dla członka spółdzielni).
              Obawiam się, że może to być suma nawet rzędu 15 - 20 tys. złotych...i tylko 30
              dni na zapłatę jej....
          • Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: 81.193.248.* 25.06.04, 13:04
            Czy w marcu 2004 nie podejzewales wtopy ? Pytam bo jestem w szoku. Ja kupilem w
            polowie 2003 mieszkanie po drugiej stronie Pileckiego. Wtedy na budowie zialo
            pustakami wiec trudno mi bylo uwierzyc prezesowi, ze wszytsko OK.
            • dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:10
              niestety nie, ponadto bank pozytywnie ocenił odpis z księgi wieczystej, co
              upewniło mnie w przekonaniu, że jest ok....problemy zaczęły się
              później...wystarczyło im tylko przelać kasę i wtedy pokazali swoją "klasę"...a
              tak chciałem zamieszkać jeszcze w tym roku...
              • Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: 81.193.248.* 25.06.04, 13:13
                Trzeba im jednak przyznac, ze ruszyli z budowa. Jak interesowalem Domino to
                tylko na wieczor co ktorys dzien obracali zuraw o kilkadzisiat stopni, teraz to
                zupelnie co innego, wiec moze powinienes poczekac co z tego wyjdzie. Tak czy
                inaczej - POWODZENIA.
                • dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:24
                  jest już za późno, ale dzięki...czeka mnie długa batalia...może załatwię z nimi
                  sprawę ugodowo (w co wątpię), wtedy przynajmniej żaden spółdzielca ne ucierpi z
                  mojego powodu....
    • alicja1962 Re: SM DOMINO - co robimy? 26.06.04, 18:25
      My tez utknelismy w tym kanale. Ciagle sie wszystko przeciaga i przeciaga.
      Dostrzegam tu niegospodarnosc. Czy nie czas pomyslec nad zmiana zarzadu?

A.
      • Gość: dd1 Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 28.06.04, 09:00
        wydaje mi się, że zmiana zarządu nie jest obecnie możliwa, tym bardziej, że w
        maju 2004, na walnym zgromadzeniu wybrano go na kolejną kadencję...zgadzam się,
        że są niegospodarni, a zakończenie inwestycji to wielka niewiadoma, trzeba
        uciekać, a przede wszystkim odzyskać wpłacone pieniądze....ponadto, jestem
        przekonany, że w tym roku nie oddadzą mieszkań....
        • Gość: dd1 Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 28.06.04, 12:14
          jeszcze kilka uwag do SM Domino. Byłem w sobotę niedaleko budowy, no i jak się
          można spodziewać...nic się tam nie zmieniło od 3-4 m-cy. Pomalowali tylko kilka
          zewnętrznych ścian (od strony uicy) podobnie jak w SM Dziesiątce...Ponadto, tam
          gdzie obecnie jest wolna przestrzeć (widoczna od strony hipermarketu), ma
          kiedyś powstać 12 piętrowy budynek w kształcie rotundy, zasłaniający wszystkim
          mającym okna południowe,słońce ...apeluję do ludzi chcących kupić mieszkanie w
          w/w spółdzielni - NIE POPEŁNIAJCIE TEGO BŁĘDU CO JA!! wybierzcie innego
          inwestora.
          • qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? 29.06.04, 11:34
            zgadzam się SM Domino do niezłe g-wno, ja też rozważam poważnie rozwiązanie
            umowy...władze spółdzielni to banda nieudaczników, którzy inkasują wyłącznie
            nasze pieniądze i wszystko inne mają w d-pie...interesują mnie opinie ludzi,
            którzy poznali tę obłudną spółdzielnię...bo nie sądzę, że jest choćby jedna
            osoba będąca zadowolona ze współracy z nimi..
            • Gość: derek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 29.06.04, 14:36
              Tak czytam to wszystko co piszecie i sam sie juz zaczynam zastanawiac co
              robic.Czy doplacac reszte kasy i czekac az wszystko sie wyklaruje,czy wycofac
              to co wplacilem i uciekac stamtad jak najszybciej. Skoro maja teraz dostac ten
              kredyt na ukonczenie inwestycji, czyli maja czysta hipoteke, reszta ludzi
              dostanie kredyty z banku na wlasne mieszkania i dzieki temu splyna pieniadze do
              spodzielni na splate kredytu na ukonczenie mieszkania...to moze jednak
              poczekac...jak myslicie?
              • Gość: derek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 29.06.04, 14:38
                na ukonczenie inwestycji a nie mieszkania(sorry,juz sie zaczalem gubic :)
                • Gość: qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 29.06.04, 15:21
                  z tą czystą hipoteką to wcale nie jest takie pewne, z tego co mi wiadomo, na
                  koncie spółdzielni nadal trzyma "łapę" komornik i wszelka kasa wpływająca na
                  nie np. z transz, przekazywana jest do byłych spółdzielców, których roszczenia
                  uznał sąd i nakazał SM Domino zwrot wniesionych przez nich wkładów budowlanych.
                  Wiem również, że w każdym miesiącu ze względów obiektywnych, ktoś rozwiązuje z
                  Domino umowę, chcąc również odzyskać swoją kasę...oczywiście oni mu, bądź jej
                  kasy nie zwracają w terminie, no i jest kolejna sprawa sądowa, komornik, itp.
                  itd...żaden bank w takiej sytuacji nie udzieli im kredytu...czyli powstaje
                  błędne koło....a my czekamy....
                  • alicja1962 Re: SM DOMINO - co robimy? 29.06.04, 17:22
                    > z tą czystą hipoteką to wcale nie jest takie pewne, z tego co mi wiadomo, na
                    > koncie spółdzielni nadal trzyma "łapę" komornik

Czy moze to ktos sprawdzic lub wie jak to zrobic?

> i wszelka kasa wpływająca na
                    > nie np. z transz, przekazywana jest do byłych spółdzielców, których
                    roszczenia
                    > uznał sąd i nakazał SM Domino zwrot wniesionych przez nich wkładów
                    budowlanych.

W to bym nie wierzyla.

> Wiem również, że w każdym miesiącu ze względów obiektywnych, ktoś rozwiązuje
                    z
                    > Domino umowę, chcąc również odzyskać swoją kasę...oczywiście oni mu, bądź jej
                    > kasy nie zwracają w terminie,

Niestety nie mam swojej umowy przed oczami, ale sadze ze spoldzielnia
                    zabezpieczyla sie w ten sposob (jak i pewnie wiekszosc), ze "zwrot wkladu"
                    uzaleznia od terminu zakonczenia inwestycji... wiec sprawa sie zamyka po wtore.
                    (Moze to ktos sprawdzic na umowie?)

> itd...żaden bank w takiej sytuacji nie udzieli im kredytu...czyli powstaje
                    > błędne koło....a my czekamy....

Zobaczymy co z tym kredytem. Czy ktos wie czy SM zlozyla wreszcie wniosek do
                    banku a jesli tak, to kiedy bedzie odpowiedz?

SADZE, ze zlozenie wnioskow w tej chwili o zwrot pieniedzy nic nie da nikomu.
                    Bo SM oczywiscie nie wyplaci tych pieniedzy, a nawet jesli to zmasowana
                    uciekczka powali i tak ledwo dychajacego kolosa. Przy takim obrocie i tak nie
                    bedziemy mieli mieszkan i tak.

Czyli jedyna szansa w kredycie tak wydaje mi sie.

Ala

PS. Czy zarzad nie odpowiada aby wlasnym majatkiem za niegospodarnosc?
                    • Gość: Arek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 83.31.153.* 29.06.04, 18:32
                      >PS. Czy zarzad nie odpowiada aby wlasnym majatkiem za niegospodarnosc?
                      Czyli co, komornik zlicytowalby im wille i samochod, jakos tego nie widze.
                      Juz predzej zamow prezesowi dwoch Czaczenow.
                      • Gość: qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 30.06.04, 09:00
                        na pewno my jako spółdzielcy odpowiadamy za zobowiązania spółdzielni Domino
                        solisarnie...jest to ten niekorzystny zapis różniący umowę spółdzielczą od
                        developerskiej...istnieje również duże ryzyko (a właściwie jest to pewne), że w
                        przypadku nieudolnych władz jakimi są bez wątpienia władze SM Domino, przyjdzie
                        nam dopłacić w późniejszym okresie do interesu olbrzymie
                        pieniądze....zaciągnięcie kredytu w banku będzie miało takie
                        konsekwencje...ponadto, na dzień 29/06/2004 SM Domino nie złożyła wniosku o
                        kredyt, bo ma - niestety - do spłacenia jeszcze kilku wierzycieli
                        • Gość: T.T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:17
                          Członkowie zarządu rzeczywiście odpowiadają własnym majątkiem. Natomiast
                          członkowie Spółdzielni, zgodnie z Ustawą, odpowiadają do wysokości wniesionych
                          udziałów, co w naszym przypadku stanowi 800 zł.
                          Na dzień dzisiejszy nie ma już żadnych indywidualnych zobowiązań do spłaty.
                          Tego wszystkiego dowiedziałam się dziś w biurze oglądając dokumenty.
                          Trochę optymizmu! Sama dużo wpłaciłam i czekam z niecierpliwością na
                          zakończenie budowy. Jeśli wszyscy zaczną się wycofywać, to będziemy mogli sobie
                          zabrać każdy po kawałku tynku, muru, dachu, itd.
                          • arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 13.07.04, 23:05
                            Szanowna Pani T.T.

trudno się z Panią nie zgodzić, wycofać się to mu już nie zdążymy, ale może
                            powinniśmy spróbować sprawdzić zarząd i radę spółdzielni z prawidłowego ich
                            postępowania. Wystarczy 1/20 członków spółdzielni.

§ 2. Spółdzielnia może wystąpić w każdym czasie o przeprowadzenie lustracji
                            całości lub części jej działalności albo tylko określonych zagadnień. Lustracja
                            może być przeprowadzona na żądanie walnego zgromadzenia, rady lub 1/5 członków
                            spółdzielni.

Pozdrawiam

Artur
                    • arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 13.07.04, 22:56
                      Pani Alicjo, prawda jest taka że można pociągnąć członka rady lub zarządu do
                      odpowiedzialności całym swoim majuątkiem ale należy zrobić to zgodnie z
                      poniższymi postanowieniami ustawy o prawie spółdzielczym - cytuję:

Art. 58. § 1. Członek zarządu i rady winny czynu lub zaniedbania, przez które
                      spółdzielnia poniosła szkodę, odpowiada za nie osobiście.

§ 2. Do odpowiedzialności członków rady i zarządu mają odpowiednio zastosowanie
                      przepisy Kodeksu pracy o odpowiedzialności materialnej pracowników. W wypadkach,
                      w których przepisy te przewidują górną granicę odszkodowania, wynosi ono w
                      stosunku do członków rady lub zarządu, nie zatrudnionych w spółdzielni kwotę
                      trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w spółdzielni za ostatni
                      kwartał.

Pozdrawiam

Artur
                      • arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 14.07.04, 00:31
                        Pani Alicjo,

przepraszam małe sprostowanie, maksymalna kara w świetle ustawy z 1982 roku to
                        równowartość 3 średnich pensji pracowników spółdzielnie za osatnich 6 miesięcy.

Wartość kary miała ulec zmianie, ale Prezydent RP nie podpisał nowelizacji.
                        Sprawdzę jednak co się aktualnie dzieje z nowymi przepisami.

Pozdrawiam
                        Artur
              • jacus2 Re: SM DOMINO - co robimy? 01.07.04, 22:29
                Witajcie,
                Ciesze sie, ze odrodzil sie watek Domino na forum. Nie ma jak wspolne
                psioczenie.
                Co do Twojego pytania, to ja jeszcze troche poczekam [na rozwoj wydazen], bo
                zerwanie umowy w tym momencie nic mi nie da. Choc nie ukrywam, gula mi lata...
      • Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.crowley.pl 12.07.04, 12:16
        Szanowni Państwo!

Jeszcze jedno, proponuję abyśmy wymienili się adresami e-mail lub telefonami
        tak, aby mieć ze sobą najlepszy kontakt, razem podejmować decyzje oraz
        informować się o wszystkim.

Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie
        telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy będziemy
        mogli na bieżąco wymieniać się informacjami.

Pozdrawiam

Artur T. – 604434209

PS. Razem więcej osiągniemy niż w pojedynkę.
        • Gość: irena Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 62.229.112.* 13.07.04, 16:49
          Artur,

dołącz mnie do swojej list mailingowej.
          Tez zaczyna mi brakować cierpliwości :(

irrena1@tlen.pl

Pozdrawiam

Irena

• Gość: wkurzona Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 62.229.112.* 12.07.04, 17:09
        Tez wtopilam i to niezla kase. i tez ciagle jestem mamiona obietnicami. mialam
        odebrac mieszkanie juz w styczniu, w marcu w czerwcu i po wakacjach. pytam sie
        ktorych wakacjach. najgorsze jest to, ze nie ma jak ich ugryzc, bo zwrocic kasy
        nie zwroca - bo jej po prostu nie maja (juz sie nad tym zastanawialam. jakie
        macie pomysly? moze powinnismy sie zorganizowac i razem wystapic z jakims
        planem dzialania?
        co Wy na to????
        • Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.crowley.pl 12.07.04, 17:22
          Wydaje mi się, że po pierwsze nie da się już tych pieniędzy odzyskać. To nie
          jest takie łatwe a proces bardzo czasochłonny. Co możemy zrobić to:

1. Zorganizować się, bo razem mamy większą siłę.
          2. Nieustannie kontrolować sytuację w SP DOMINO.
          3. Zasięgnąć porad prawników, co zamierzam to zrobić.
          4. Będę w sądzie najwyższym i sprawdzę faktyczny stan ksiąg wieczystych.
          5. I przede wszystkim nie wpadać w panikę oraz nie robić negatywnej
          reklamy – ona nie jest nam na rękę.

Na moje liście manilowej są osoby, wśród których będą wymienianie informacje
          oraz mam nadzieje podejmowane decyzje. Jeśli zrzeszymy się razem to mamy
          większą siłę przebicia.

Proponuję nie zasypywać gruszek w popiele tylko spróbować aktywnie kontrolować
          postępowanie SM DOMINO i jeszcze raz powtarzam nie ma, po co pisać negatywnych
          komentarzy, one ani nam ani spółdzielni nie pomogą.

Pzdr. Artur T.
          • wilczek1976 Re: SM DOMINO - co robimy? 20.07.04, 09:14
            Witam
            ja też oczekuje na mieszkanie w tej spółdzielni. Dołączcie mnie do listy.

Pozdrawiam
            Wilczek
      • Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 217.153.29.* 13.07.04, 22:45
        Mały komentarz do stwierdzenia:

(USTAWA z dnia 16 września 1982 r. Prawo spółdzielcze)
        § 4. Walne zgromadzenie może odwołać tych członków zarządu, którym nie udzieliło
        absolutorium (art. 38 § 1 pkt 2), niezależnie od tego, który organ stosownie do
        postanowień statutu wybiera członków zarządu. W tym wypadku nie stosuje się
        przepisu art. 41 § 1.

Art. 39. § 2. Zarząd zwołuje walne zgromadzenie także na żądanie:
        1) rady,
        2) przynajmniej jednej dziesiątej, nie mniej jednak niż trzech członków, jeżeli
        uprawnienia tego nie zastrzeżono w statucie dla większej liczby członków.

TAK możemy odwołać zarząd spółdzielni - 1/10 członków może wezwać walne
        zgromadzenie i nie udzielić absolutorium!

Artur
    • Gość: T.T. Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:22
      Jestem członkiem SM Domino. Czekam od 3 lat na mieszkanie. Byłam dzisiaj u
      Prezesa Zarządu. Rozmawiałam również z generalnym wykonawcą tej inwestycji. Z
      dokumentów, z którymi mogłam się zapoznać, wynika, że wszystkie należności z
      tytułu zwrotu wkładów dla człoków, którzy się wycofali, zostały spłacone, co
      stanowi podstawę do oczyszczenia hipoteki. W najbliższych dniach Spółdzielnia
      powinna otrzymać ok. 2.5 mln zł z uruchomionych kredytów indywidualnych, a to
      pozwoli ponownie zintensyfikować prace budowlane i wykończeniowe. Znów widać
      będzie ruch na budowie.
      Zasadą Spółdzielni Mieszkaniowej jest to, że buduje ze środków własnych
      członków Spółdzielni. Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, a ma wolne
      mieszkania, to trudno skończyć inwestycję. Wszystko polega na sprzedaży
      mieszkań. Z tego, co wiem, SM Domino ma jeszcze do sprzedania 45 mieszkań na
      220, a ich sprzedaż pozwoli na dokończenie budynku bez podwyżki.
      Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, to termin oddania mieszkań zależny
      jest tylko od sprzedaży. I to nie uśmiech pana Prezesa decyduje o tym, jaki
      termin oddania wpisany jest w umowie, tylko rzeczywistość. Ja to już wiem.
      Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się
      wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe
      nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju
      adresem.
      • alicja1962 Re: SM DOMINO 30.06.04, 19:53
        Witaj,

> ... Rozmawiałam również z generalnym wykonawcą tej inwestycji. Z
        > dokumentów, z którymi mogłam się zapoznać, wynika, że wszystkie należności z
        > tytułu zwrotu wkładów dla człoków, którzy się wycofali, zostały spłacone, co
        > stanowi podstawę do oczyszczenia hipoteki.

To w koncu hipoteka jest czysta czy jeszcze nie?

> Zasadą Spółdzielni Mieszkaniowej jest to, że buduje ze środków własnych
        > członków Spółdzielni.

Tego nikt nie kwestionuje :)

> Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu...

A z dokumentow ogladanych przez Ciebie wyczytalas kiedy Zarzad zlozyl wniosek o
        kredyt i kiedy ma byc odpowiedz z banku?

> ... a ma wolne mieszkania, to trudno skończyć inwestycję. Wszystko polega na
        sprzedaży
        > mieszkań. Z tego, co wiem, SM Domino ma jeszcze do sprzedania 45 mieszkań na
        > 220, a ich sprzedaż pozwoli na dokończenie budynku bez podwyżki.

Dla mnie to moga podnosic ceny mieszkan, byle juz oddali. I tak sie bez tego
        nie obejdzie, badzmi powazni. Pytanie - o ile? Stawiam na 500 PLN/m2. Kazdy
        miesiac opoznienia dziala na nasza niekorzysc i w praktyce zwieksza koszta
        metra. Zreszta juz dawno podawane bylo na walnym, ze sprzedano (a moge sie
        mylic) prawie 90% mieszkan. 45 mieszkan to ponad 20%. Wiec wynika z tego, ze
        mamy 110% mieszkan?

> Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, to termin oddania mieszkań zależny
        > jest tylko od sprzedaży.

Ponawiam swoja prosbe co do wyczytanych informacji o kredycie. A przy okazji,
        skoro wszystko jest tak slicznie i pozytywnie to dlaczego ma nie dostac?

> Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się
        > wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe
        > nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju
        > adresem.

Jak bedzie ruch na budowie, ludzie beda stadami sie zjawiac. A teraz? A moze
        jakas akcje marketingowa Zarzad by przeprowadzil?

pozdr.
        Ala
        • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 10:51
          Dowiedzialem sie,ze decyzja w sprawie przyznania spoldzielni kredytu na
          dokonczenie inwestycji bedzie znana przed 10 lipca.Oni w tej chwili maja czysta
          hipoteke i wszystko zalezy od tego czy bank im tego kredytu udzieli.W biurze na
          budowie zapewniaja mnie kiedykolwiek tam nie przyjade,ze cena mieszkania jesli
          wzrosnie to nie wiecej niz 5-7%.Mam nadzieje,ze tak bedzie...
          • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 11:20
            to jest tragedia, jeżeli oni w tej chwili twierdzą, że będzie to 5-7%, to
            jestem przekonany, że będzie to dwukrotnie więcej, ale nawet, jeżeli tym razem
            będą słowni to jest to olbrzymia suma....w moim przypadku, gdzie zapłaciłem już
            250 tys. zł, dopłata wyniosłaby 17,500tys. absurd, złodziejstwo,
            niegospodarność... dobrze, że mnie już to nie dotyczy, bowiem sprawę
            skierowałem do sądu i prędzej czy później zwrócą mi kasę....
            • Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 11:29
              Czy w międzyczesie nie zmieniły się ceny mieszkań. Jesli tak to łatwiej
              przeboleć te 5-7%
          • alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 11:40
            > i wszystko zalezy od tego czy bank im tego kredytu udzieli.

Zastanawialam sie i zastanawiam, dlaczego skoro wszystko tak ladnie-pieknie
            bank mialby kredytu nie udzielic? Nie chce zarobic?

>W biurze na budowie zapewniaja mnie kiedykolwiek tam nie przyjade,ze cena
            mieszkania jesli
            > wzrosnie to nie wiecej niz 5-7%.

A czy poinformowano Cie czy uwzglednia to wzrost VATu uslugi budowlane i grunty?

Piszac bez zlosliwosci (wracajac do kredytu) to przewiduje taki oto scenariusz:

telefon 10go - jeszcze nic nie wiadomo, prosze zadzwonic za 2 tygodnie.
            po 2 tygodniach - Pan z banku sie rozchorowal, jest na urlopie lub... prosze
            zadzwonic za 2 tygodnie
            po 2 tygodniach - [...]

Obym sie mylila :|

A.
            • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 11:55
              zgadzam się z Alicją, taki scenariusz jest najbardziej prawdopodobny, znowu
              będzie jakiś nieoczekiwany i nieprzewidywalny problem uniemożliwiający
              zaciągnięcie kredytu....koszmar, pomyślcie jakimi cynicznymi ludźmi są władze
              SM Domino, potrafią kłamać w "żywe oczy" , bądź "uszy" i nie ponoszą za to
              jakiejkolwiek odpowiedzialności...a dom jak stał niedokończony tak stoi i
              będzie stał. Spłacam ciągle kredyt, a właściwie odsetki, bo na pół roku
              otrzymałem odroczenie z banku, czyli wywaliłem już ponad 2 tys. zł a końca
              budowy ciągle nie widać...wiem, że czeka mnie długi proces, ale mimo wszystko
              warto...oni są po prostu złodziejami i naciągaczami...przestrzegam innych po
              raz enty....ponadto w ogłoszeniach internetowych podają informację, że
              mieszkania są już do oddania, niezła obłuda, prawda? wystarczy tam pojechać, by
              przekonać się, że jest zupełnie inaczej....szlag mnie trafia
              • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 12:03
                A tak sie zastanawiam, jak jest z poprzednimi inwestycjami SM DOMINO.Wiem,ze
                wybudowali dwa osiedla mieszkaniowe na Ursynowie, ludzie tam mieszkaja j w
                jednych z duzo wczesniejszych postow czytalem,ze sa zadowoleni,ze wykonczenie
                mieszkan bardzo dobre , i czynsz nie nalezy do najwyzszych, wiec
                reasumujac,moze to wypadek przy pracy a nie norma.. Jak uwazacie?
                • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 12:09
                  kolejna zła wiadomość, dwa osiedla, które wybudowali na Ursynowie i chyba Woli,
                  nie są już administrowane przez SM Domino, mieszkańcy zadecydowali o tym i
                  wystąpili ze spółdzielni, w tej chwili SM Domino nie ma nawet swojej siedziby,
                  oprócz tej na budowie....horror...
                  • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 12:27
                    Jesli to jest prawda,ze oni juz nie maja siedziby na Stryjenskich tylko w
                    pakamerze na budowie, to nie wrozy to najlepiej :((
                    • jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:45
                      Gość portalu: derek napisał(a):

> Jesli to jest prawda,ze oni juz nie maja siedziby na Stryjenskich tylko w
                      > pakamerze na budowie, to nie wrozy to najlepiej :((

Nie jestem optymista - ale co to ma do rzeczy? Spoldzielnie sie poprzytkaly,
                      podzielily itp. Ta poszla do baraku i tyle. Koniec kropka. Wrozenie na tym
                      etapie nie ma nic do rzeczy :]

Jacek
                      • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 02.07.04, 09:06
                        właściwie nie wiem co jeszcze można napisać, może tylko tyle, że władze SM
                        Domino zniszczyły moje marzenia o własnym mieszkaniu w niezłej dzielnicy
                        Warszawy, pozbawiły mnie złudzeń co do ich uczciwości - teraz wiem, że prezes
                        jest zwykłym nieudacznikiem i oszustem...straciłem dużo pieniędzy, a stracę
                        jeszcze więcej zanim mi zwrócą to co wpłaciłem, dlatego apeluję do wszyskich,
                        którzy interesują się zakupem mieszkania u tych nieudaczników ze SM
                        Domino...nie róbcie tego, bo oni są jedynie cyniczną niszczarką marzeń
                • alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 14:24
                  > moze to wypadek przy pracy a nie norma.. Jak uwazacie?

Wypadkiem przy pracy nazwalabym wstrzymanie prac zwiazane z peknieciem rury,
                  obsunieciem sie ziemi, uszkodzoniem sciany przez pijanego kierowce dzwigu. Ale
                  nie brak mozliwosci sprzedazy ilusset tam mieszkan przez 3 lata! W Warszawie
                  podobno mieszkania rozchodza sie jak cieple buleczki. Niech ten 10 nadciaga jak
                  najszybciej.
                • alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 14:35
                  > Wiem,ze wybudowali dwa osiedla mieszkaniowe na Ursynowie, ludzie tam
                  mieszkaja j w
                  > jednych z duzo wczesniejszych postow czytalem,ze sa zadowoleni

Widzielismy jedno z zewnatrz i od podworza. Potwierdzam - ladne. Ale nawet
                  jesli byloby ze zlota, czy to o czymkolwiek przesadza?

Ciagle czekam na odpowiedz tajemniczego T.T., bo jego stoicki spokoj bardzo
                  mnie zaciekawil, jezeli wiecie co mam na mysli.
                  • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 14:52
                    zgadzam się, tajemniczy a w zasadzie tajemnicza TT, jest zapewne poplecznikiem
                    władz spółdzielni, bo emanujący od niej optymizm jest czymś niezrozumiałym dla
                    większości zawiedzonych członków SM Domino...
                    • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 15:00
                      Faktycznie, ja staralem sie patrzec na to wszystko pozytywnie,ale optymizm TT
                      bliski jest idealizmowi...
              • alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 12:06
                > ponadto w ogłoszeniach internetowych podają informację, że
                > mieszkania są już do oddania, niezła obłuda, prawda? wystarczy tam pojechać,
                by
                >
                > przekonać się, że jest zupełnie inaczej....szlag mnie trafia

konkretnie na jakiej stronie?

Ala
                • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 12:10
                  należy wejść w onet pl, następnie w "Nieruchomości" i tam m.in. prezentuje się
                  SM Domino ze swoją ofertą....
                  • alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 14:28
                    Faktycznie! Juz gotowe!
        • jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:39
          alicja1962 napisała:

> To w koncu hipoteka jest czysta czy jeszcze nie?
          >
          > A z dokumentow ogladanych przez Ciebie wyczytalas kiedy Zarzad zlozyl wniosek
          o
          >
          > kredyt i kiedy ma byc odpowiedz z banku?
          >

Popieram pytania Alicji. No T.T. nie daj sie prosic. Odpowiedz nam. Prosimy.

Jacek
      • Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 09:36
        chyba długoletnie oczekiwanie na mieszkanie sprawiło, że - być może - twój stan
        emocjonalny ze skrajnej flustracji przerodził się w skrajny optymizm i
        nieuzasadnioną wiarę w tych nieudaczników z Domino - współczuję.
        Perspektywa dopłaty do tego interesu kilkunastu lub kilkudziesięciu tys. zł
        jest na tyle niepokojąca, że należy stamtąd jak najszybciej uciekać. Zapytaj
        ile zarapia prezes Domino, to zmienisz na jego temat zdanie - a są to również
        twoje pieniądze. Chyba irinią losu byłoby nazwane ulicy, przy któej znajduje
        się ten wieczny plac budowy "Alternatywy 4", choć bardziej trafioną nazwą
        byłaby "Nikodema Dyzmy" (wiem, że taka propozycja również była) na cześć
        prezesa SM Domino...
      • jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:35
        Gość portalu: T.T. napisał(a):

> Ja to już wiem.
        > Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się
        > wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe
        > nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju
        > adresem.

Jasne... sielanka... Bylo podobnie na jakims watku na tym forum. Zapomnialas
        dopisac o kochajacych sie sasiadach, wzajemnie dogladajacych swoje dziatwy by
        nie stala im sie krzywda, a sasiedzi z usmiechem pozyczaja sobie cukier...

Powiadal Kobuszewski "wezykiem Jasiu, wezykiem"

Jacek

PS. Nie wiem dlaczego nie chce mi sie Tobie wierzyc, zes zakupila mieszkanie, a
        nie jestes tylko wytworem propagandy spoldzielczej.
        • Gość: T.T. Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:15
          Witam
          Nie codziennie jestem na tym forum, bo już mi się niedobrze robi od tego
          tematu. Stąd zwłoka.
          Mój optymizm i chęć złagodzenia wściekłości (waszej i swojej równocześnie)
          wynika jedynie z tego, że chcę jak najszybciej otrzymać klucze i zacząć prace w
          moim mieszkaniu. I jak najszybciej w nim zamieszkać. A wycofywanie się
          kolejnych członków, niepłacenie przez nich kolejnych rat na mieszkania
          (tak !!!) niczego nie zmienia, a wręcz oczywiście przeszkadza. Bo Spółdzielnia
          nie ma za co budować. I koło się zamyka. Nie płacą bo nic się nie dzieje. Nic
          się nie dzieje, bo nie płacą.
          A kolejna osoba, która zakupi mieszkanie, przekaże swoje pieniążki nie na
          budowę, tylko na zwrot wkładu dla kolejnej osoby, która się wycofała.

Znam pare osób ze Stryjeńskich i z powodu ich dobrych opinii o SM trzy lata
          temu zdecydowałam się kupić mieszkanie w kolejnej inwestycji tej Spółdzielni.
          Aczkolwiek nie spodziewałam się, że tyle to będzie trwać.
          I jeszcze jedno moje "propagandowo spółdzielniane" zdanie: słyszałam o grupie
          inicjatywnej ze Stryjeński, która doprowadziła do odłączenia się tego budynku
          od SM Domino. Ponoć czynsz (ktoś już wspomniał, że nie należał do najwyższych)
          miał w wyniku tego spaść. Niestety nic się nie zmieniło na lepsze. Czynsz też
          nie.
          Nie wiem, czy wniosek o kredyt został już złożony, czy nie.
      • arturtch Re: SM DOMINO 12.07.04, 23:51
        Szanowni Państwo!

W dniu 12.07.2004 byłem w SP DOMINO. Oto kilka rzeczy które mogę potwierdzić.

Na własne oczy widziałem wyciąg z rachunku bankowego SP DOMINO oraz wyciąg z
        księgi wieczystej (z dnia 06.05.2004 – nowszego nie widziałem jeśli ktoś ma to
        chętnie się z nim zapoznam).

Po pierwsze faktycznie przelano do komornika kwoty pieniędzy odpowiadające
        wkładom 2 członków którzy wygrali sprawy sądowe plus dodatkowe odsetki ect.
        Wniosek z tego taki, że istnieje szansa z w bliskim czasie nastąpi wykreślenie z
        KW hipotek przymusowych kaucyjnych dwóch byłych członków, które rzekomo blokują
        wpływy z kredytów członków oraz możliwość zaciągnięcia kredytu przez SM DOMINO.

Co należy zrobić?

Do 16.07 sprawdzić czy SM DOMINO posiada pismo w wpłynięciu wszystkich
        należności do komornika. Pismo takie powinno być wystawione przez komornika.

Do 19.07 sprawdzić czy SM DOMINO posiada potwierdzenie tzn. pismo od byłych 2
        członków spółdzielni w postaci oświadczenia o zaniechaniu dalszych egzekucji
        karnych.

Do 26.07 powinno być wiadomo czy pojawiło się wykreślenie powyższych 2 hipotek
        przymusowych z KW. Jeśli nie należałoby sprawdzić SM DOMINO złożyła odpowiednie
        wnioski o wykreślenie tych dwóch hipotek do sądu.

W tym samym czasie należy sprawdzić czy SM DOMINO posiada oświadczenie o nie
        wszczynaniu postępowania sądowego przez głównego podwykonawcę robót budowlanych,
        czyli spółkę „Inwest-Inustrial”. Ze zdobytych informacji wynika, że takowe pismo
        jest już gotowe i na dniach będzie dostępne w SM DOMINO, co oznacza, że szansa
        uzyskania kredytu bankowego przez SM DOMINO na zakończenie inwestycji jest duża.

Kolejna rzecz to sprawdzenie po 15.07 czy na teren budowy postępują prace
        (klatka A – tynki, klatka B – szlichty, klatka C – dokończenie kładzenia
        instalacji elektrycznych i wodnych).

I teraz najważniejsza sprawa, czyli kredyt bankowy na dokończenie robót
        budowlanych. Tu niestety ciężko jest określić realny termin. Każdy zdaje sobie
        sprawę z trudności jakie stoją przed pracownikami SM DOMINO by przekonać bank do
        udzielenia kredytu. Po rozmowach z pracownikami spółdzielni oraz prezesami do
        14.07 będzie gotowy biznes plan i zaczną się poważne negocjacje z bankami.
        Należy spodziewać się że wyniki będą znane najwcześniej około 15.08.2004 i jeśli
        faktycznie SM DOMINO otrzyma kredyt to istnieją olbrzymie szanse na jak
        najszybsze zakończenie budowy.

Na koniec, intensyfikacja prac budowlanych zależy od wpływu na konto SM DOMINO
        pieniędzy ze wstrzymanych kredytów bankowych członków. Niestety wznowienie może
        nastąpić nawet po 26.07, a więc mój harmonogram może okazać się zbyt
        optymistyczny i może przesunąć się w niektórych terminach o 14 dni.

Tak czy inaczej są to tylko moje spostrzeżenia, ale chętnie poznam opinie innych
        ludzi.

Pozdrawiam

Artur T.

• Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:12
      Witam
      Bardzo ciężko czyta się takie wypowiedzi dotyczące Zarządu i pracowników (3
      osoby wiec chyba niewiele?!) Spółdzielni wiedząc jak ciężko wszyscy pracują by
      skończyć tę inwestycję i oddać zniecierpliwionym lokatorom jak najszybciej
      klucze.
      Może kilka wyjaśnień:
      - Spółdzielnia DOMINO podzieliła się w roku 2003 na trzy Spółdzielnie między
      innymi po to by umożliwić "członkom inwestującym" podjęcie uchwały o
      zciągnięciu kredytu na dokończenie inwestycji, którą to skutecznie blokowali
      mieszkańcy Stryjeńskich i Pala.
      - SM DOMINO składała wnioski o udzielenie kredytu już w kilku bankach ale bez
      skutecznie ponieważ Spółdzielniom generalnie kredytów się nie udziela do tego
      doszły jeszcze niekorzystne wpisy w KW i wnioski "upadały".
      W chwili obecnej jest złożony wniosek o udzielenie kredytu w jednym z Banków
      (złe informacje Panie "qqruku" ) Bank w przyszłym tygodniu spotyka się z
      Zarządem i właścicielami gruntu by omawiać szczegóły jak również czeka na
      aktualny wypis z KW na którym potwierdzone zostanie wykreślenie wpisów osób
      fizycznych.
      - zaciągniecie kredytu było przewidywane podczas planowania inwestycji dlatego
      dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7% (
      wiec skąd przekonanie Pana qqruku ?????)Przygotowany przez nas bissnes plan
      który kontroluje bank z którym prowadzimy rozmowy nie miał zastrzeżeń co do
      jego zapisów (a właśnie w nim przewidziano ten wzrost).
      - nie można o kimś mówić "złodziej" jeśli za rękę się go nie złapało, nie można
      mówić o niegospodarności lecz należy mówić o bezsilności która czasami ogarnia
      pracowników Spółdzielni gdy nie ma możliwości prowadzenia inwestycji
      (planowanie wpływów z czym mamy do czynienia np. dzisiaj ,miało wpłynąć 600 tyś
      na konto a wpłynęło 100 tyś, bo członkowie sami decydują kiedy wpłacać i ile
      mimo ustaleń choćby w umowie ) Nie twierdzę że takie zachowanie charakteryzuje
      wszystkich wręcz przeciwnie bo jest wiele osób które zdają sobie sprawę z tego
      co oznacza być członkiem i na jakich zasadach prowadzi się takie budowy. W tym
      miejscu bardzo dziękujemy tym wszystkim dzięki którym ta inwestycja jest tak
      zaawansowana. Panie derek Pan też nie wpłacił 100% a wiele osób tak więc
      czekamy na uzupełnienie wkładu. Na dzień dzisiejszy takich osób jak Pan jest ok
      15 którzy łącznie mają do uzupełnienia wkład budowlany na kwotę bliską 500tyś i
      nie kwapią się by ją wpłacić mimo telefonów i naszych próśb.
      - SM DOMINO ma do sprzedania jeszcze ok. 40 mieszkań gdzie w większości są to
      mieszkania trzy-pokojowe o metrażu ok. 70 m2 (40 * 70m2 * 3 800zł = i to
      pozwala na zakończenie budynków ABC) Mieszkania cieszą się zainteresowaniem i
      nie widzę możliwości że się nie sprzedadzą tylko klienci są coraz bardziej
      wymagający i chcą mieć już gotowe mieszkania to wtedy je kupią ( tylko za co je
      wybudować? pozostaje kredyt ). Struktura mieszkań w tym budynku była bardzo
      atrakcyjna od 36 – 82 m2 nie ma więc mieszkań molochów. Mieszkań jedno-
      pokojowych zostało 5szt, dwu-pokojowych –4szt wiec nie można mówić o złej
      koncepcji podczas projektowania. Dział sprzedaży pracuje od poniedziałku do
      soboty, użycza również swoich telefonów prywatnych by móc odpowiadać na pytania
      potencjalnych klientów o każdej porze, robi wszystko by klient mógł do nas
      trafić i otrzymać wszelkie informacje. Zarząd jest również dostępny dla
      klientów i członków każdego dnia po to by rozmawiać i wyjaśniać.
      - KW ten temat jest bardzo rozległy ale postaram się rozwiać wątpliwości;
      w KW SM DOMINO są wpisy
      1. Właściciele gruntu – znalazły się one dlatego ponieważ Spółdzielnia chcąc
      sprzedawać mieszkania z własnością hipoteczną musiała nabyć grunt na własność a
      wiadomym jest że SM nie dysponowała taką gotówką wiec jedynym rozwiązaniem było
      podpisanie aktu notarialnego sprzedaży gruntu, rozłożenia pozostałej płatności
      na raty ale w zamian zabezpieczenie właścicieli w postaci wpisów w IV dziale KW
      2. Inwest Industrial – Generalny Wykonawca wpis nieaktualny w pełni spłacony.
      SM jest w posiadaniu Oświadczenia o wygaśnięciu wpisu.
      3. Osoby fizyczne – te wpisy znalazły się dlatego że w roku 2001-2002 (kryzys
      w budownictwie – dużo rezygnacji ,brak sprzedaży) ze Spółdzielni wycofało się
      kilkanaście osób i należał się im zwrot wniesionych wkładów budowlanych. Na
      jednym z Walnych Zgromadzeń członkowie oczekujący na mieszkania podjęli decyzję
      o max. spowolnieniu tych zwrotów i przekazywaniu wszystkich możliwych środków
      na prowadzenie inwestycji. Taki ruch spowodował pojawieniem się kilku wniosków
      w Sądzie i egzekucją komorniczą ale z drugiej strony pozwolił by budynek się
      nadal budował, pozwalał pozyskiwać nowych członków i sprzedawać mieszkania.
      Egzekucja na dzień dzisiejszy jest zakończona SM czeka na stosowne dokumenty od
      komornika i wniosków o wykreślenie wpisów w IV dziale. Wiemy że procedury
      Sądowe są czasochłonne ale zrobimy wszystko by jak najszybciej uzyskać aktualny
      wypis z KW bez niekorzystnych wpisów.
      - Wyczyszczenie KW pozwoli na uruchomienie przyznanych (wstrzymanych do czasu
      wyjaśnienia KW) kredytów indywidualnych naszych członków na kwotę ok. 2 600 000

co spowoduje intensyfikację prac budowlanych, rozpoczęcie tynków wew.
      Zakończenie elewacji itd. Pozwoli również na przedstawienie aktualnej KW w
      banku w którym staramy się o kredyt na dokończenie inwestycji (patrz wyżej).
      - Budynek ABC jest mocno zaawansowany wylane są szlichty w kl A ( ok. 46% pow.
      całego budynku) w całym budynku wykonana jest inst. elektryczna i
      sanitarna ,wymurowane są piwnice i pomieszczenia techniczne wraz z tynkami,
      zakończony dach itd. (szczegóły tel. 648-54-66) więc do jego ukończenia
      niewiele już zostało. Ktoś pisze o wycofaniu ?! można bo nikt nie ma prawa
      nikomu tego ruchu wykonać ale trzeba mieć również świadomość tego że nie pomoże
      to w szybkim zakończeniu budowy. Ja i kilka znanych mi osób robi coś zupełnie
      innego – przekonuje do zakupu mieszkania w tej inwestycji widząc możliwość jej
      zakończenia i wiedząc że takich jak qqruku jest niewielu i nic na chamskie
      komentarze na łamach gazety zrobić się nie da.
      Bo jak można inaczej nazwać słowa: SM to g_wno, złodzieje, naciągacze, banda
      nieudaczników, mają w d_pie – chamstwo ale niestety bez odwagi bo post jest bez
      podpisu.
      Najłatwiej jest kogoś opluć ale nie dziwie się cham zawsze pozostanie chamem.
      Można być złym, wściekłym ale nie w ten sposób i nie zapominajmy o jednym nam
      wszystkim zależy na jak najszybszym zakończeniu budowy ( ja też czekam tam na
      mieszkanie).

Myślę że te podstawowe informacje które starałem się przekazać pozwolą na inne
      spojrzenie na SM DOMINO i zapewniam że jest wiele osób które mają odmienne
      zdanie niż dd1,derek czy wspomniany qqruku. Na wszystkie inne pytania jestem
      gotów odpowiedzieć telefonicznie, osobiście bądź mailem

Pozdrawiam
      Paweł Gancarz
      648-54-66 ; 0-604-204-121
      poczta@smdomino.pl
      • alicja1962 Re: SM DOMINO 02.07.04, 21:57
        Po pierwsze Panie Pawle gratuluje odwagi i dziekuje w imieniu wszystkich za
        komentarz. Jednoczenie pozwoli Pan, ze pociagne nieco dyskusje na tym jak widac
        polowicznie anonimowym forum.

>(3 osoby wiec chyba niewiele?!)
        O, przepraszam, doliczylam sie 4, a jestem tylko kobieta.

> Bank w przyszłym tygodniu spotyka się z
        > Zarządem i właścicielami gruntu by omawiać szczegóły jak również czeka na
        > aktualny wypis z KW na którym potwierdzone zostanie wykreślenie wpisów osób
        > fizycznych.

Trzymam kciuki!

> dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7%

Powroce do wczesniejszego pytania - ile SM Domino przewiduje ze bedzie
        kosztowal 1m2 mieszkania uwzglednaijac koszta kredytu, zwieszkony VAT na uslugi
        i grunty?

> - nie można o kimś mówić "złodziej" jeśli za rękę się go nie złapało,
        To zdanie bylo nie na miejscu Panie Pawle!

> na konto a wpłynęło 100 tyś, bo członkowie sami decydują kiedy wpłacać i ile
        > mimo ustaleń choćby w umowie )
        Zdaje mi sie, ze w dzisiejszych czasach istnieja narzedzia egzekwowania zapisow
        umowy. Miedzy innymi sa to odsetki ustawowe. Nieprawdaz? Mysli Pan, ze nie
        przyczynilo by sie to do poprawienia sytuacji SM?

> Panie derek Pan też nie wpłacił 100% a wiele osób tak więc
        > czekamy na uzupełnienie wkładu.
        Poniekad rozumiem Pana Derka. Zakup mieszkania to niekiedy wysilek finansowy
        dla kilku pokolen. Jezeli nie widac postepow - traci sie zaufanie. Jezeli traci
        sie zaufanie to pojawia sie lek przed kolejna wplata (itd). Kolo sie zamyka.
        Dotego dochodzi dezinformacja(tak, tak) i propaganda (zrealizowalismy 95% tego,
        100% tamtego i 100% owego. Dla smiertelnego czlowieka to brzmi slicznie. Ale co
        jeszcze pozostalo i jaki to ma wymiar procentowy inwestycji to jedna wielka
        niewiadoma).

> - SM DOMINO ma do sprzedania jeszcze ok. 40 mieszkań gdzie w większości są to
        > mieszkania trzy-pokojowe o metrażu ok. 70 m2 (40 * 70m2 * 3 800zł = i to
        > pozwala na zakończenie budynków ABC)
        Panie Pawle. Kalkulator pokazal 10640000. Po co wiec starac sie o 25000000
        kredytu? To 2,5x wiecej co potrzeba (wg. Panskich danych).

> Mieszkania cieszą się zainteresowaniem i
        > nie widzę możliwości że się nie sprzedadzą tylko klienci są coraz bardziej
        > wymagający i chcą mieć już gotowe mieszkania to wtedy je kupią ( tylko za co
        je>
        > wybudować? pozostaje kredyt ).
        Jestem ZA kredytem! Dlaczego tez ta sprzedaz tak marnie idzie! Marnie i nikt tu
        nie ma watpliwosci. Koszta marketingu? I tak sa mniejsze niz jeden
        miesiac "obecnej pracy". Jezeli SM nie daje sobie tym temacie rady (zaden to
        wstyd przeciez) - mozna wziac firme zewnetrzna.

>Dział sprzedaży pracuje od poniedziałku do
        >soboty, użycza również swoich telefonów prywatnych by móc odpowiadać na
        pytania
        >potencjalnych klientów o każdej porze, robi wszystko by klient mógł do nas
        >trafić i otrzymać wszelkie informacje. Zarząd jest również dostępny dla
        >klientów i członków każdego dnia po to by rozmawiać i wyjaśniać.

A'propos wyjasnien i obietnic:

- gdzie jest tych 200 robotnikow?
        - dlaczego budynek jest zawsze "gotowy" za 3 miesiace?
        - dlaczego budynek jest reklamowany jako gotowy (gazeta wyborcza jak i
        nieruchomosci.onet)?
        - dlaczego opoznienia tlumaczy sie "ciezka zima"? (guzik prawda)

> co spowoduje intensyfikację prac budowlanych, rozpoczęcie tynków wew.
        Kontkrety prosimy. Jakie prace - ilu robotnikow, ktore klatki, ramy czasowe.

> - Budynek ABC jest mocno zaawansowany wylane są szlichty w kl A ( ok. 46%
        pow.
        > całego budynku) w całym budynku wykonana jest inst. elektryczna i
        > sanitarna

Przepraszam - sanitarna tzn? - "nieczystosci", czy "czysta woda" tez?
        Jest Pan pewny, ze rozprowadzono w kazdym mieszkaniu? A nie tylko piony?

> niewiele już zostało.
        Zostaly najbardziej pracochlonne prace. Wymagajace pieniedzy. Duzych. Np. ilu
        robotnikow i kiedy zostanie przenzaczonych do tynkowania mieszkan i ile im to
        zajmie?

> zakończenia i wiedząc że takich jak qqruku jest niewielu i nic na chamskie
        > komentarze na łamach gazety zrobić się nie da.
        Tu ma Pan racje. Nic nie tlumaczy chamstwa.

Wszyscy czekamy na 10go.

Mam nadzieje, ze skoro zagoscil Pan na forum, pozostanie na nim na stale by
        przeciwdzialac marazmowi i spieszyc z odpowiedziami prostym ludziom
        nieobeznanym w realiach budownictwa i chcacym jak naszybciej odebrac swoje M
        jak marzenie.

Pozdrawiam,
        Ala
        • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 05.07.04, 11:35
          Przyłączam sie do pytań alicji1962 i dodatkowo:

dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7%
          >
          > Powroce do wczesniejszego pytania - ile SM Domino przewiduje ze bedzie
          > kosztowal 1m2 mieszkania uwzglednaijac koszta kredytu, zwieszkony VAT na
          uslugi
          >
          > i grunty?
          Bardzo wazne pytanie, bo jesli np: ktos bierze kredyt na mieszkanie to musi
          zalozyc na ile moze sie zadluzyc w banku, zeby po ukonczeniu inwestycji nie
          bylo niesopodzianek, a nie kazdy moze uzyskac przy zwiekszonej kwocie kredytu-
          zdolnosc kredytowa.

derek
          • alicja1962 Re: SM DOMINO 07.07.04, 20:11
            Panie Paaaaaaaaaaawle...
            Czekamy na odpowiedzi...

Prosiiiiiiiimy...
            • Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 08:35
              Witam ponownie

Postaram się odpowiedzieć na pytania w kolejności zaproponowanej przez Panią
              Alicję
              - 3 osoby; dział sprzedaży, marketingu, sekretariat itd., (choć ciężko to
              nazwać działem)
              Ja, Pani Ewa i Inspektor nadzoru robót budowlanych
              nie wliczałem do tego Zarządu ( 3 osoby w tym jedna społecznie)
              - sprawa spotkania z przedstawicielami banków i KW; to w osobnym poście.
              - w tej chwili jestem w trakcie aktualizowania biznes planu dla banków
              (już dwóch), z którymi rozmawiamy na temat kredytu dla SM i tak
              jak już wcześniej pisałem, wzrost nie przekroczy 7
              - chamstwo, oszczerstwa bezpodstawne i niepodpisane należy tępić!!! To tyczyło
              się również mnie a ja się nie poczuwam.
              - owszem istnieją różne narzędzia egzekwowania płatności, ale nie zapominajmy,
              że ich użycie mogłoby skutkować rezygnacjami, a w tej chwili chyba najmniej nam
              tego potrzeba.
              Więc Zarząd prosi, rozmawia i liczy na odpowiedzialne działanie naszych
              członków.
              - ja nie rozumiem Pana dereka, bo nadal uważam, że jest to nie w porządku do
              wszystkich innych, którzy wpłacili już pełen wkład budowlany i również oczekują
              na mieszkania.
              Wszystkie informacje, które przekazuje „dział sprzedaży” staramy się, aby były
              rzetelne i zrozumiałe, jeśli tak nie jest to postaramy się to zmienić. Mówiąc o
              zaawansowaniu poszczególnych prac posługujemy się procentami, ponieważ oddaje
              to rzeczywisty obraz tego, co można zobaczyć na budowie. W tym miejscu
              zobowiązuje się zamieścić na www.smdomino.pl ,aktualnego zaawansowania
              wszystkich robót.
              - SM stara się o kredyt w wysokości 20.000.000 zł, pisałem ile mniej więcej
              brakuje na dokończenie budynku ABC, nie zapominajmy, że mamy jeszcze do
              wykonania budynek D (około 9.000.000 zł), pod który zrobiono już wykop i
              zalano pierwszy beton.
              W przedstawionej wyliczance przedstawiłem pewien skrót, bo nie liczyłem garaży
              podziemnych, piwnic, pom. usługowych itd. W celu zweryfikowania moich wyliczeń
              zapraszam do biura.
              - sprawy marketingu opisałem przy okazji innego wątku dodam tylko, że
              proponowana firma zewnętrzna to chyba nie przemyślna propozycja.
              - Generalny Wykonawca deklaruje zakończenie prac w 3-3,5 m-ca od momentu
              zapewnienia pełnego finansowania inwestycji (np. kredyt).
              Zmieniono również ogłoszenia we wszystkich mediach gdzie znajdowała się nasza
              inwestycja. Zmieniono termin zakończenia na „koniec 2004” bo mam nadzieję, że
              uda się oddać budynek wcześniej. Opóźnienia tłumaczy się przede wszystkim
              niesprzedanymi mieszkaniami ( brak finansowania), ale to się zmienia.
              - wykonanie tynków wewnętrznych w lokalach i klatkach schodowych zajmie około 1
              miesiąca.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia pomogą zrozumieć sytuację jaka jest
              obecnie w SM DOMINO. Jeszcze raz deklaruję, że postaram się tak szybko
              jak będzie to możliwe odpowiadać na Państwa pytania i że w niedługim czasie
              razem będziemy mogli cieszyć się mieszkaniem w naszym budynku czego sobie i
              Państwu życzę.

Pozdrawiam
              Paweł Gancarz
              648-54-66
              poczta@smdomino.pl
              • alicja1962 Re: SM DOMINO 14.07.04, 13:30

> - 3 osoby; dział sprzedaży, marketingu, sekretariat itd., (choć ciężko to
                > nazwać działem)
                > Ja, Pani Ewa i Inspektor nadzoru robót budowlanych
                > nie wliczałem do tego Zarządu ( 3 osoby w tym jedna społecznie)

Czyli razem 5 + 1 spolecznie.

> W tym miejscu
                > zobowiązuje się zamieścić na www.smdomino.pl ,aktualnego zaawansowania
                > wszystkich robót.
                Czy strona juz zawiera uaktualnione dane? Czy mozna umiescic na stronie "date
                ostatniej aktualizacji?". Do tej pory (jak zauwazylam) strona byla uaktualniana
                zazwyczaj przed walnym.

> nie zapominajmy, że mamy jeszcze do
                > wykonania budynek D (około 9.000.000 zł), pod który zrobiono już wykop i
                > zalano pierwszy beton.

Z tego co pamietam z ostatniego walnego, mielismy nie ruszac D do czasu
                zakonczenia ABC. Czy sie przeslyszalam?

> proponowana firma zewnętrzna to chyba nie przemyślna propozycja.

Jest to koncepcja. Jednak bym polemizowala.

> - Generalny Wykonawca deklaruje zakończenie prac w 3-3,5 m-ca od momentu
                > zapewnienia pełnego finansowania inwestycji (np. kredyt).

Jak przynajmiej oboje wiemy tak sie nie stanie. Pisze to w tym miejscu, by
                pozostal po tym slad.

> Zmieniono również ogłoszenia we wszystkich mediach gdzie znajdowała się nasza
                > inwestycja. Zmieniono termin zakończenia na „koniec 2004” bo mam na
                > dzieję, że
                > uda się oddać budynek wcześniej.
                Nie uda sie. Ale dzieki za uaktualnienie.

> - wykonanie tynków wewnętrznych w lokalach i klatkach schodowych zajmie około
                1
                >
                > miesiąca.

Ilu tynkarzy zostanie zaangazowanych?

Do kiedy bedzie znana wstepna decyzja kredytowa, a kiedy ew. promesa?
                Przypomne, ze jest juz po dziesiatym a chyba jeszcze niewiele wiadomo.
                Nieprawdaz?

Duzo sie mieszkan sprzedalo przez ostatni miesiac? (sprzedalo, nie
                zarezerwowalo)?

Alicja
                • alicja1962 Re: SM DOMINO 16.07.04, 18:46
                  Panie Pawle

Znowu dopraszamy sie odpowiedzi

Pozdrawiam
                  Alicja
      • pawelgladecki Re: SM DOMINO 10.07.04, 08:58
        Panie Pawle,
        Przeczytałem Pańską wypowiedź, w której tak krytycznie skomentował Pan
        poczynania niektórych uczestników forum.
        Wiem, że łatwo jest narzekać, szczególnie jeżeli piszący nie ma obowiązku
        podania swoich prawdziwych danych, jednakże proszę zrozumieć sytuację ludzi
        czekających na mieszkanie w SM Domino nie rzadko od kilku lat.
        Nie będę szczegółowo opisywał swojego przypadku, sam Pan wie najlepiej w jakiej
        sytuacji nas, tzn. mnie i moją partnerkę, Państwo postawiliście. Chyba trudno
        nazwać to uczciwym i poważnym potraktowaniem.
        Mimo wszystko, życzę SM Domino powodzenia. Paweł Gładecki
        • pawelgladecki Re: SM DOMINO 10.07.04, 14:14
          pawelgladecki napisał:

> Panie Pawle,
          > Przeczytałem Pańską wypowiedź, w której tak krytycznie skomentował Pan
          > poczynania niektórych uczestników forum.
          > Wiem, że łatwo jest narzekać, szczególnie jeżeli piszący nie ma obowiązku
          > podania swoich prawdziwych danych, jednakże proszę zrozumieć sytuację ludzi
          > czekających na mieszkanie w SM Domino nie rzadko od kilku lat.
          > Nie będę szczegółowo opisywał swojego przypadku, sam Pan wie najlepiej w
          jakiej
          >
          > sytuacji nas, tzn. mnie i moją partnerkę, Państwo postawiliście. Chyba trudno
          > nazwać to uczciwym i poważnym potraktowaniem.
          > Mimo wszystko, życzę SM Domino powodzenia. Paweł Gładecki

c.d.
          w czerwcu napisałem (podpisuję się zawsze własnym nazwiskiem), że w lipcu
          zapewne wyznaczycie Państwo nowy termin na ukończenie inwestycji np. na
          grudzień 2004...minął niespełna miesiąc i...słowo ciałem się stało.
          Ponadto, oczekujecie Państwo pomocy spółdzielców w organizowaniu akcji
          marketingowo-reklamowych, mających na celu skłonienie ludzi na zakup mieszkania
          w SM Domino...może już niedługo padnie propozycja, żeby każdy ze spółdzielców
          otynkował sobie ściany przyszłego mieszkania we własnym zakresie i za własne
          pieniądze, bądź obdarował spółdzielnię np. dodatkową kwotą 20.000zł....Tylu
          ludzi się na Państwu zawiodło, że tego typu oczekiwania nie są chyba na
          miejscu. Nie lada ironią losu będzie nazwanie ulicy, przy której położona jest
          inwestycja SM Domino "Alternatywy"...
          Zarzuca Pan również chamstwo jednej z osób piszącej na forum (niejaki
          qqruku)...nie wiem jak mocno daliście się Pańtwo we znaki temuż człowiekowi -
          ja w każdym razie rozumiem jego sytuację, jeżeli choć w części zbliżona jest do
          mojej, może powiniej tylko używać łagodniejszego języka.
          Robicie z siebie Państwo męczenników, obwiniając za całe zło np. mnie lub inne
          osoby piszące źle na Państwa temat. Proszę odpowiedzieć, czego oczekujecie od
          osoby, której winni jesteście duże pieniądze z tytułu nadpłaconego wkładu
          budowlanego, których zwrotu, pomimo zapewnień pisemnych obu Panów prezesów, do
          dnia dzisiejszego nie odnotowała...oczekujecie od niej, że skłonna będzie pójść
          np. pod Pałac Kultury i namawiać ludzi do kupna mieszkania u Was, może jeszcze
          powinna wziąć w tym celu bezpłatny urlop, zamieścić list pochwalny w poczytnym
          dzienniku itp....jesteście Państwo niepoważni.
          pozdrawiam Paweł Gładecki
          • Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 08:34
            Witam Panie Pawle

Bardzo żałuję, że musimy się kontaktować na forum gazety i widzę, że realizuje
            Pan swoje zapowiedzi zepsucia i tak mocno nadszarpniętej już (na tym forum)
            reputacji SM DOMINO.
            Tak bardzo dobrze znam sytuację Pana i Pańskiej partnerki i wiem, że SM nie
            wywiązało się z ustaleń, które były z Państwem uzgodnione. Jak informowaliśmy w
            pismach i podczas rozmów telefonicznych z Państwem niewywiązanie się z ustaleń
            było podyktowane sytuacją którą borykaliśmy się przez ostatni okres. SM DOMINO
            nie uchyla się od zrealizowania tych ustaleń ale do czasu odblokowania rachunku
            bankowego nie miała możliwości korzystania środków zgromadzonych na nim a co
            za tym idzie również nie mogła przekazać nadwyżki zgromadzonego wkładu
            budowlanego na Państwa konto. Myślę, że dalsze opisywanie tej sytuacji niczego
            nie zmieni i tak jak podczas rozmowy telefonicznej z Pańską partnerką
            zapewniałem zwrot nadpłaty nastąpi w możliwie najkrótszym czasie (mam nadzieję,
            że będzie to w najbliższym tygodniu). Zastanawia mnie tylko jak szybko można
            zmienić się z człowieka, który chcąc coś załatwić (kupno mieszkania 2-
            pokojowego bez obowiązku zakupu garażu) jest przemiły i niemalże cukierkowy w
            człowieka, który opisuje SM DOMINO w ironiczny sposób jako najgorsze co może
            Cię spotkać w życiu i jak Apostoł przestrzegający przed złem jaki SM DOMINO
            roztacza. Zastanawia mnie tylko po co Pan to robi skoro i tak z tego co mi
            wiadomo zrezygnował Pan z zakupu mieszkania w naszej Spółdzielni i czeka Pan na
            zwrot pełnego
            wkładu.????????????????????????????????????????????????????????????
            Pańskie pomysły na to czego oczekuje SM DOMINO od swoich członków są ciekawe
            ale jestem pewien, że nikt ich nie potraktuje poważnie i stratą czasu jest ich
            komentarz.
            Bardzo proszę dać spokój tym inwektywom, ironii, złośliwości i nie wiem czego
            jeszcze jest to może zabawne ale tylko dla Pana a ja nie mam czasu na
            odpisywanie na Pańskie pomysły z Pałacem Kultury, urlopem, listem pochwalnym
            itp.
            „Alternatywy” – i tak by Pan tego nie chciał zrozumieć. Pan już zdecydował, że
            nie będzie to Pańska ulica !!!
            Życzę wszelakiej pomyślności.
            Pozdrawiam
            Paweł Gancarz
            648-54-66
            poczta@smdomino.pl
            • Gość: pawelgladecki Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 12.07.04, 09:45
              Panie Pawle,
              Przede wszystkim, pisząc swoje uwagi na temat SM Domino nie używałem inwektyw -
              jak to Pan określił - a mój cynizm i ironia mają merytoryczne uzasadnienie.
              Ponadto, podpisanie z Państwem Umowy warunkowaliśmy odstąpieniem od obowiązku
              kupna miejsca garażowego, na co SM Domino niezwłocznie wyraziła zgodę i nie był
              to bynajmniej akt łaski z Państwa strony...wystarczyło takiej zgody nie wyrazić
              i zapewne w chwili obecnej cieszylibyśmy się zakupem mieszkania w innej
              spółdzielni tudzież developera. Współpraca z Państwem była również dla nas
              bardzo zadowalająca, oczywiście do pewnego czasu, mianowicie do chwili przelewu
              na rachunek spółdzielni pieniędzy z książeczek mieszkaniowych. Wystarczyło
              wcześniej powiadomić nas, że macie Państwo zablokowane konto przez komornika i
              wówczas przelew nie zostałby dokonany. Niestety, o tym dowiedzieliśmy się
              dopiero po upływie miesiąca od przetransferowania środków z Banku PKO BP na
              rachunek SM Domino, będąc wcześniej zwodzonymi obietnicami, że zwrot nastąpi
              już za dwa trzy dni, itp.
              Proszę mi wierzyć Panie Pawle, że ja również mam dosyć polemizowania na forum,
              ale telefony do Państwa, jak również ok. 10 napisanych listów niczego nie
              zmieniły w naszej sprawie...był to swoisty akt desperacji, którego nie żałuję.
              Kończąc tę polemikę mam nadzieję, że nie będę zmuszony w przyszłości wyrażać
              swoich opinii o SM Domino na forum GW, jednakże zależy to wyłącznie od Państwa.
              Pozdrwiam, Paweł Gładecki.
              • Gość: Artur T. Re: SM DOMINO IP: *.crowley.pl 12.07.04, 11:44
                Szanowni Państwo!

Ja od niedawna wstąpiłem do SM DOMINO (koniec kwietnia 2004) i zakupiłem tu
                lokal. Na dzień dzisiejszy przelałem już całą kwotę na konto spółdzielni.

Zanim kupiłem mieszkanie w SM DOMINO przez 10 m-cy szukałem w miarę pewnej
                inwestycji. Znam rynek, bo bardzo wiele ofert odrzuciłem m in. JW.
                Construction, ARDOM, Era Development ect. (Każdy wiej jak słabej jakości
                mieszkania oddaje JW. Construction mimo niskich cen i beznadziejnej umowy,
                którą trzeba podpisać, że nie wspomnę, co się wyrabia w Era Development – to są
                dopiero oszuści).

Oferta SM DOMONO wydaje się dobrą ofertą, ale pod warunkiem nie ma się takich
                przejść jak niektórzy z Państwa (ja aż tak długo nie czekam a jestem realistą i
                wiem, że zawsze są opóźnienie oddanie mieszkań).

Stan zaawansowania budowy jest bardzo duży, co przemawia na korzyść SN DOMINO i
                jest postawą do wnioskowania o możliwości zakończenia inwestycji. Uzyskanie
                kredytu przez SM DOMINO pozwoli na dokończenie inwestycji i sprzedaży
                pozostałych gotowych mieszkań, co przy uwzględnieniu braku ryzyka dla
                kupującego oraz dobrej lokalizacji nie powinno być większą trudnością nawet
                przy nienajlepszym marketingu.

Moja prośba do SM DOMINO – informujcie dokładnie stanie budowy, podejmowanych
                krokach oraz decyzji dotyczącej kredytu.

Moja prośba do członków, którzy nie zapłacili całej kwoty – przeanalizujcie
                szanse zakończenia budowy (według mnie duże) i jeśli chcecie mieć mieszkanie to
                może wywiążcie się z waszych obowiązków, bo tak właśnie skonstruowana jest idea
                budowania mieszkań przez spółdzielnie (przypomnę to za pieniądze członków
                powstają mieszkania). Gdybyście płacili na czas nie byłoby tyle problemów
                (wzrost kosztu mieszkań byłby niższy).

Od samego początku Pani Ewa (pracownik SM DOMINO) poinformowała mnie o
                możliwości wzrostu cen, co jest rzeczą naturalna i każdy to robi – tu
                przynajmniej poinformowano mnie jawnie a nie „małym drukiem:. Więc nie wiem,
                czemu wszyscy się dziwią (cena i tak jest niższa niż średnie z tego regionu –
                już 4000 za metr).

Wiem, że ci, którzy tak długo czekają są już zdenerwowani, ale czy nie mogą
                zrozumieć, że właśnie teraz jest szansa na to, że niedługo otrzymają
                mieszkania. Czy rezygnując z zakupu mieszkania w SM DOMINO kupicie je w innym
                miejscu taniej lub pewniej?

Według mnie nie bo ceny idą do góry i będą droższe (normalne w UE). Realizacja
                nowych inwestycji to dopiero lata 2005-2007 a oferty już częściowo przebrane. A
                i bym zapomniał w dalszym ciągu żaden deweloper nie gwarantuje powodzenia
                inwestycji (jeszcze większe ryzyko), wasze mieszkanie istniej tylko na
                papierze, bo nawet jeszcze fundamentów nie ma a już będziecie mieli harmonogram
                płatności. I nie zapomnijcie, że nikt, ale to nikt nie zagwarantuje wam stałej
                ceny!

Wydaje mi się, więc że oferta SM DOMINO ma szanse powodzenia i wierzę, że wolne
                mieszkania zostaną sprzedane po otrzymaniu kredytu i wznowieniu prac.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Artur
                • Gość: Artur T. Re: SM DOMINO IP: *.crowley.pl 12.07.04, 12:13
                  Szanowni Państwo!

Jeszcze jedno, proponuję abyśmy wymienili się adresami e-mail lub telefonami
                  tak, aby mieć ze sobą najlepszy kontakt, razem podejmować decyzje oraz
                  informować się o wszystkim.

Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie
                  telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy będziemy
                  mogli na bieżąco wymieniać się informacjami.

Pozdrawiam

Artur T. – 604434209

PS. Razem więcej osiągniemy niż w pojedynkę.
                  • alicja1962 Re: SM DOMINO 12.07.04, 12:39
                    > Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie
                    > telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy bę
                    > dziemy
                    > mogli na bieżąco wymieniać się informacjami.

Bardzo prosze: moj email jest taki jak w naglowku. Oczywiscie bez nospam.

Dziekuje za inicjatywe.
                  • Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 12.07.04, 13:17
                    Nie ma sprawy :))

beneficjent@o2.pl

pozdrawiam

derek
                  • jacus2 Re: SM DOMINO 12.07.04, 17:36
                    Gość portalu: Artur T. napisał(a):

Przylaczam sie do pozdrownien.

jacus2@(skasuj)gazeta.pl

Jacek
                • alicja1962 Re: SM DOMINO 12.07.04, 12:36
                  Szanowny Panie Arturze,

Po pierwsze gratuluje decyzji. Oczywiscie gratuluje grzecznosciowo. Spiesze
                  Pana uswiadomic, z ta budowa jest jak z pierwsza miloscia. Na poczatku
                  fascynacja, pozniej przychodzi rozczarowanie i rozbicie emocjonalne.

> ... Era Development – to są dopiero oszuści).
                  Oczywiscie. Ale skoro Pan robil rozeznanie przez 10 miesiecy, to znaczy, ze nie
                  zalezalo Panu na czasie lub/i nie musi Pan wynajmowac mieszkania placac krocie.
                  Pewnie tez nie ma Pan dzieci "na karku".

Zapomnial Pan wymienic dobrych developerow: Echo, Catalina etc. Oczywiscie ze
                  sa drozsi. Tylko jak Pan przeliczy nerwy, niepewnosc, niedomowienia?

Bo prawda jest taka (dowodem z forum jest byly czlonek SM Pan Pawel), ze ta SM
                  jest jak przyslowiowy zolnierz. Nie sklamie, lecz calej prawdy nie powie.

> wiem, że zawsze są opóźnienie oddanie mieszkań).

Nie zawsze. Prosze sobie wyobrazic, ze sa firmy, ktore oddaja przed czasem. I
                  to w tym kraju i w tym miescie i przy cenie 3600 m2 (nie tarchomin)

Czy poinformowano Pana ile ma opoznienia SM wobec planu? Jesli tak to ile Panu
                  powiedzieli?

> Stan zaawansowania budowy jest bardzo duży, co przemawia na korzyść SN DOMINO
                  i
                  >
                  > jest postawą do wnioskowania o możliwości zakończenia inwestycji.

Widzial Pan budynki Paxu? Widzial Pan budynek przy Sobieskiego, w poblizu Al.
                  Jerozolimskich i Hynka? To nie ma nic do rzeczy.

> Uzyskanie
                  > kredytu przez SM DOMINO pozwoli na dokończenie inwestycji i sprzedaży
                  > pozostałych gotowych mieszkań,

A i owszem. Czy orientowal sie Pan od kiedy SM stara sie o kredyt?

> Moja prośba do SM DOMINO – informujcie dokładnie stanie budowy, podejmowa
                  > nych
                  > krokach oraz decyzji dotyczącej kredytu.

Moze Pan o tym zapomniec. Jak zwykle bedzie szumnie, duzo liczb, lecz bez
                  konkretow.

> Moja prośba do członków, którzy nie zapłacili całej kwoty – przeanalizujc
                  > ie
                  > szanse zakończenia budowy (według mnie duże)

Czyli w/g Pana kiedy dostaie Pan klucze, a kiedy akt notarialny?

> Gdybyście płacili na czas nie byłoby tyle problemów
                  > (wzrost kosztu mieszkań byłby niższy).

Guzik prawda. Placilam na czas no i co?

> Czy rezygnując z zakupu mieszkania w SM DOMINO kupicie je w innym
                  > miejscu taniej lub pewniej?

Taniej - nie wiem (nie ma finalnego rozliczenia). Pewniej - tak.

> bo nawet jeszcze fundamentów nie ma a już będziecie mieli harmonogram
                  >
                  > płatności. I nie zapomnijcie, że nikt, ale to nikt nie zagwarantuje wam
                  stałej
                  > ceny!

Panie Arturze. Czy chce Pan swoja niedoszla sasiadke wykonczyc smiechem? Mam
                  przed soba wlasnie umowe devlopera nazwy ktorego nie ujawnie, gdzie jest
                  napisane o karach umownych za kazdy dzien opoznienia developera, gdzie jest
                  zagwarantowana cena stala, gdzie harmonogram platnosci jest skonstruowany w
                  nastepujacej formie (rata x - do 30 wrzesnia br - nie wczesniej niz zakoczenie
                  prac tynkarskich etc.

> Wydaje mi się, więc że oferta SM DOMINO ma szanse powodzenia i wierzę, że
                  wolne
                  > mieszkania zostaną sprzedane po otrzymaniu kredytu i wznowieniu prac.

A i owszem. Prosze tylko o zagranie ze mna w zgadywanke - kiedy SM dostanie
                  kredyt?

>
                  > Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dziekuje. Zycze Panu wytrwalosci i zdrowych nerowow. /Bez zlosliwosci/

Ala
            • Gość: pawelgladecki Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 17.07.04, 09:53
              Pan Paweł Gancarz napisał: "zapewniałem zwrot nadpłaty nastąpi w możliwie
              najkrótszym czasie (mam nadzieję,że będzie to w najbliższym tygodniu)."

Oczywiście pieniędzy nie ma, co oznacza, że po raz kolejny przedstawiciel SM
              DOMINO NIE DOTRZYMAŁ SŁOWA, pozdrawiam i do zobaczenia w sądzie. Paweł Gładecki
              • Gość: KejBi Re: SM DOMINO IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 23.07.04, 21:56
                Byłam ostatnio na terenie spółdzielni. Prace budowlane toczą sie wolno, ale
                przez trzy lata bywały już gorsze okresy. Polecam wycieczkę na teren budowy
                każdemu. Zobaczycie tam wielka dziurę w ziemi. Wyjaśniono mi, że pojawi sie w
                niej wkrótce fundament pod nowy okrąglak. mam tylko kilka uwag:
                1. przy zakupie mieszkania nikt nie mówił, że praktycznie rzecz biorąc nie będę
                miała dostępu ani do słonecznego światła ani widoku innego niż balkony sąsiadów
                2. argumenty, dlaczego budowany jest okrąglak sa co najmniej zaskakujące, gdyż
                wykup mieszkań w nim ma pomóc sfinansować bieżąca budowę "starego" bloku (sic!)
                - dlaczego gdy ktoś w SM Domino waha sie by zakupić prawie "gotowe" mieszkanie,
                miałby nagle inwestowac w dziurę w ziemi?
                - z czego finansowana będzie budowa okrąglaka, skoro z zebbranych
                środków "koszystać" mają de facto dotychczasowi spółdzielcy?

Proszę więc poruszcie i ten problem na waszym forum, gdyż może on miec wpływ na
                jakośc waszych mieszkań o ile kiedykolwiek je dostaniemy

Pzdr
                KejBi
                • agnostyczka Re: SM DOMINO 09.08.04, 11:00
                  czy ktoś z obecnych na forum dowiadywał się, czy spółdzielnia otrzymała już
                  kredyt na dokończenie budowy?..słyszałam, że dostali i ukończą inwestycję w
                  październiku 2004, czekam na potwierdzenie.
                  • Gość: Irena Re: SM DOMINO IP: 62.229.112.* 09.08.04, 13:21
                    badzmy realistami?
                    pazdziernik jest za 2,5 miesiaca!!!!!!
                    a budowa w proszku!
                    musialoby wejsc nie 56 ludzi a 5 razy wiecej.
                    Przeciez sa do zrobienia cale tynki wewnetrzne!!!!
                    wykonczenie klatek schodowych jakas glazura/terakota!!!
                    parapety, drzwi wejsciowe do mieszkań,
                    wmontowanie wind! Bialy montaż w mieszkaniach!

Ja nie nastawialabym sie na pazdziernik, optymizm spoldzielni przestal mi sie
                    udzielac.
                    • agnostyczka Re: SM DOMINO 09.08.04, 13:51
                      chciałam się tylko upewnić, wiem, że niewiele się tam zmieniło, ale z taką
                      pewnością zapewniają o tym kredycie, że przez chwilę uwierzyłam....kłamać to
                      oni potrafią...
    • agnostyczka Re: SM DOMINO 11.08.04, 10:57
      chyba nastał sezon urlopowy, bowiem mało kto ze spółdzielców sm domino udziela
      się na forum, a może jest już znacznie lepiej niż było jeszcze kilka tygodni
      temu?...życzę tego wszystkim i sobie również... ponawiam zatem pytanie czy
      informacje od Pani odbierającej telefony w "biurze" na budowie, że dostali
      kredyt i zakończenie inwestycji odbędzie się na pewno w październiku 2004 są
      prawdziwe...trudno w to uwierzyć
      • Gość: Kinga W. Re: SM DOMINO IP: *.polkomtel.com.pl 24.08.04, 14:51
        Informacje od pani Ewy odnośnie dostania kredytu są fałszywe. Prezes zaprzeczył
        informacjom (pani Ewa oczywiście też, a nawet zaprzecza że kiedykolwiek mówiła
        że kredyt został przyznany - eeeh, przydałoby się nagrywać rozmowy z osobami
        pracującymi w spółdzielni). Następny termin kiedy można pytać o decyzję w
        sprawie przyznania kredytu to 31 sierpnia.
        • agnostyczka Re: SM DOMINO 30.08.04, 15:36
          czyli kolejny zawód...zaglądałam w piątek na budowę, pytając pana budowniczego
          o tę inwestycję, który stwierdził, że kilka dni temu zaczęli coś tam działać na
          budowie, ale rzecz dotyczy wyłącznie przyszłego "okrąglaka" (na razie jest tam
          jedynie dziura)...Panowie Z Domino! cholera mnie bierze jak widzę "postępy w
          tej niekończącej się budowie"...wszędzie obok praca wre(Dom Development zaczyna
          już malować ściany zewnętrzne), a wy siedzicie w tej swojej brudnej norze i
          robicie z ludzi debili, udzielając im za każdym razem innych informacji...tylko
          pytam ZA CZYJE PIENIĄDZE TE BREDNIE!!!!!...ile nam jeszcze przyjdzie czekać na
          odbiór mieszakań i ile jeszcze wyciągniecie od nas pieniędzy!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka