Gość: artur IP: *.cplus.com.pl 24.06.04, 15:30 czy na forum, jest osoba, mogąca powiedzieć cokolwiek dobrego o SM DOMINO, czy są również osoby, które zostały oszukane przez w/w...proszę o wszelkie informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 11:15 niestety, nie....a przynajmniej ja nie jestem taką osobą...SM DOMINO to przekręt jakich mało, wytoczyłem im sprawę sądową o zwrot moich pieniędzy,pewnie je odzyskam, ale nie wiem kiedy, jednakże nawet jeżeli miałoby to trwać dwa lata to lepiej późno niż wcale...przestrzegam przed nimi, szczególnie przed prezesem, który jest skłonny podpisać każdy dokument, byle "wyrwać" kasę za mieszkanie....niesłowni, cyniczni, bez przyszłości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 25.06.04, 12:45 Jestem juz czloenkiem tej spoldzielni i czekam na swoje mieszkanie.Ostatniobylem na budowie i doweidzialem sie ,ze ostateczne oddanie inwestycji odbedzie sie na przelomie wrzesnia i pazdziernika. Mieli jakies klopoty z hipoteka(byla obciazona),ale w tym momencie podobno udalo im sie splacic wszystko.Nie mieli pieniedzy, bo ludzie,ktorzy chcieli wziac kredyty mieszkaniowe nie mieli takiej mozliwosci.(bank nie chcial dac kredytu,dopoki hipoteka bedzie obciazona, albo do momentu gdy otrzyma zaswiadczenie od wierzycieli,ze nie beda roscili sobie prawa do konkretnego lokalu, na ktory ma byc udzielony kredyt). Teraz jest podobno OK i banki decyduja sie na udzielanie kredytow.Bedac na budowie przeszedlame sie po mieszkanach i co moge powiedziec: elektryka jest, gniazka sa, podlogi wylane, widac robotnikow. Mam nadzieje,ze ten termin oddania bedzie realny,bo mam juz tego serdecznie dosyc. PZDR wszystkich w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 12:55 jak długo czekasz? wiem, że są tacy co czekają już ponad rok, ja wytrzymałem 7 m-cy i mam już tego dosyć...wpłaciłem 100% wartości mieszkania już w marcu 2004, ponadto kilkadziesiąt tys. zł zostało przelane z książ. mieszkaniowej na konto spółdzielni, które mieli mi oddać w terminie 2 tyg. i ...jak się można domyślać pieniędzy nie ma (jest to bezpośredni powód mojej rezygnacji i skierowania sprawy do sądu)... współczuję Tobie, sobie i innym...mam nadzieję tylko, że moja sprawa, którą wytoczyłem SM DOMINO nie przeszkodzi innym członkom spółdzielni w odbiorze mieszkań...ja mam ich dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 25.06.04, 13:00 Czekam od listopada 2003. Na szczescie nie wplacilem im jeszcze 100%.Mam nadzieje,ze wszystko dobrze sie ulozy i to w jak najszybszym terminie.PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:06 mimo wszystko... życzę tego wszystkim, aczkolwiek przestrzegam, że jeżeli zaciągną kredyt w banku (ponoć 25 mln. zł)na zakończenie inwestycji, należy spodziewać się dużej dopłaty po ostatecznym rozliczeniu kosztów (najgłupszy i najmniej korzystny zapis w umowie spółdzielczej dla członka spółdzielni). Obawiam się, że może to być suma nawet rzędu 15 - 20 tys. złotych...i tylko 30 dni na zapłatę jej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: 81.193.248.* 25.06.04, 13:04 Czy w marcu 2004 nie podejzewales wtopy ? Pytam bo jestem w szoku. Ja kupilem w polowie 2003 mieszkanie po drugiej stronie Pileckiego. Wtedy na budowie zialo pustakami wiec trudno mi bylo uwierzyc prezesowi, ze wszytsko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:10 niestety nie, ponadto bank pozytywnie ocenił odpis z księgi wieczystej, co upewniło mnie w przekonaniu, że jest ok....problemy zaczęły się później...wystarczyło im tylko przelać kasę i wtedy pokazali swoją "klasę"...a tak chciałem zamieszkać jeszcze w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: 81.193.248.* 25.06.04, 13:13 Trzeba im jednak przyznac, ze ruszyli z budowa. Jak interesowalem Domino to tylko na wieczor co ktorys dzien obracali zuraw o kilkadzisiat stopni, teraz to zupelnie co innego, wiec moze powinienes poczekac co z tego wyjdzie. Tak czy inaczej - POWODZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
dd1 Re: SM DOMINO 25.06.04, 13:24 jest już za późno, ale dzięki...czeka mnie długa batalia...może załatwię z nimi sprawę ugodowo (w co wątpię), wtedy przynajmniej żaden spółdzielca ne ucierpi z mojego powodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO - co robimy? 26.06.04, 18:25 My tez utknelismy w tym kanale. Ciagle sie wszystko przeciaga i przeciaga. Dostrzegam tu niegospodarnosc. Czy nie czas pomyslec nad zmiana zarzadu? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd1 Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 28.06.04, 09:00 wydaje mi się, że zmiana zarządu nie jest obecnie możliwa, tym bardziej, że w maju 2004, na walnym zgromadzeniu wybrano go na kolejną kadencję...zgadzam się, że są niegospodarni, a zakończenie inwestycji to wielka niewiadoma, trzeba uciekać, a przede wszystkim odzyskać wpłacone pieniądze....ponadto, jestem przekonany, że w tym roku nie oddadzą mieszkań.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd1 Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 28.06.04, 12:14 jeszcze kilka uwag do SM Domino. Byłem w sobotę niedaleko budowy, no i jak się można spodziewać...nic się tam nie zmieniło od 3-4 m-cy. Pomalowali tylko kilka zewnętrznych ścian (od strony uicy) podobnie jak w SM Dziesiątce...Ponadto, tam gdzie obecnie jest wolna przestrzeć (widoczna od strony hipermarketu), ma kiedyś powstać 12 piętrowy budynek w kształcie rotundy, zasłaniający wszystkim mającym okna południowe,słońce ...apeluję do ludzi chcących kupić mieszkanie w w/w spółdzielni - NIE POPEŁNIAJCIE TEGO BŁĘDU CO JA!! wybierzcie innego inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? 29.06.04, 11:34 zgadzam się SM Domino do niezłe g-wno, ja też rozważam poważnie rozwiązanie umowy...władze spółdzielni to banda nieudaczników, którzy inkasują wyłącznie nasze pieniądze i wszystko inne mają w d-pie...interesują mnie opinie ludzi, którzy poznali tę obłudną spółdzielnię...bo nie sądzę, że jest choćby jedna osoba będąca zadowolona ze współracy z nimi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 29.06.04, 14:36 Tak czytam to wszystko co piszecie i sam sie juz zaczynam zastanawiac co robic.Czy doplacac reszte kasy i czekac az wszystko sie wyklaruje,czy wycofac to co wplacilem i uciekac stamtad jak najszybciej. Skoro maja teraz dostac ten kredyt na ukonczenie inwestycji, czyli maja czysta hipoteke, reszta ludzi dostanie kredyty z banku na wlasne mieszkania i dzieki temu splyna pieniadze do spodzielni na splate kredytu na ukonczenie mieszkania...to moze jednak poczekac...jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 29.06.04, 14:38 na ukonczenie inwestycji a nie mieszkania(sorry,juz sie zaczalem gubic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 29.06.04, 15:21 z tą czystą hipoteką to wcale nie jest takie pewne, z tego co mi wiadomo, na koncie spółdzielni nadal trzyma "łapę" komornik i wszelka kasa wpływająca na nie np. z transz, przekazywana jest do byłych spółdzielców, których roszczenia uznał sąd i nakazał SM Domino zwrot wniesionych przez nich wkładów budowlanych. Wiem również, że w każdym miesiącu ze względów obiektywnych, ktoś rozwiązuje z Domino umowę, chcąc również odzyskać swoją kasę...oczywiście oni mu, bądź jej kasy nie zwracają w terminie, no i jest kolejna sprawa sądowa, komornik, itp. itd...żaden bank w takiej sytuacji nie udzieli im kredytu...czyli powstaje błędne koło....a my czekamy.... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO - co robimy? 29.06.04, 17:22 > z tą czystą hipoteką to wcale nie jest takie pewne, z tego co mi wiadomo, na > koncie spółdzielni nadal trzyma "łapę" komornik Czy moze to ktos sprawdzic lub wie jak to zrobic? > i wszelka kasa wpływająca na > nie np. z transz, przekazywana jest do byłych spółdzielców, których roszczenia > uznał sąd i nakazał SM Domino zwrot wniesionych przez nich wkładów budowlanych. W to bym nie wierzyla. > Wiem również, że w każdym miesiącu ze względów obiektywnych, ktoś rozwiązuje z > Domino umowę, chcąc również odzyskać swoją kasę...oczywiście oni mu, bądź jej > kasy nie zwracają w terminie, Niestety nie mam swojej umowy przed oczami, ale sadze ze spoldzielnia zabezpieczyla sie w ten sposob (jak i pewnie wiekszosc), ze "zwrot wkladu" uzaleznia od terminu zakonczenia inwestycji... wiec sprawa sie zamyka po wtore. (Moze to ktos sprawdzic na umowie?) > itd...żaden bank w takiej sytuacji nie udzieli im kredytu...czyli powstaje > błędne koło....a my czekamy.... Zobaczymy co z tym kredytem. Czy ktos wie czy SM zlozyla wreszcie wniosek do banku a jesli tak, to kiedy bedzie odpowiedz? SADZE, ze zlozenie wnioskow w tej chwili o zwrot pieniedzy nic nie da nikomu. Bo SM oczywiscie nie wyplaci tych pieniedzy, a nawet jesli to zmasowana uciekczka powali i tak ledwo dychajacego kolosa. Przy takim obrocie i tak nie bedziemy mieli mieszkan i tak. Czyli jedyna szansa w kredycie tak wydaje mi sie. Ala PS. Czy zarzad nie odpowiada aby wlasnym majatkiem za niegospodarnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 83.31.153.* 29.06.04, 18:32 >PS. Czy zarzad nie odpowiada aby wlasnym majatkiem za niegospodarnosc? Czyli co, komornik zlicytowalby im wille i samochod, jakos tego nie widze. Juz predzej zamow prezesowi dwoch Czaczenow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.cplus.com.pl 30.06.04, 09:00 na pewno my jako spółdzielcy odpowiadamy za zobowiązania spółdzielni Domino solisarnie...jest to ten niekorzystny zapis różniący umowę spółdzielczą od developerskiej...istnieje również duże ryzyko (a właściwie jest to pewne), że w przypadku nieudolnych władz jakimi są bez wątpienia władze SM Domino, przyjdzie nam dopłacić w późniejszym okresie do interesu olbrzymie pieniądze....zaciągnięcie kredytu w banku będzie miało takie konsekwencje...ponadto, na dzień 29/06/2004 SM Domino nie złożyła wniosku o kredyt, bo ma - niestety - do spłacenia jeszcze kilku wierzycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:17 Członkowie zarządu rzeczywiście odpowiadają własnym majątkiem. Natomiast członkowie Spółdzielni, zgodnie z Ustawą, odpowiadają do wysokości wniesionych udziałów, co w naszym przypadku stanowi 800 zł. Na dzień dzisiejszy nie ma już żadnych indywidualnych zobowiązań do spłaty. Tego wszystkiego dowiedziałam się dziś w biurze oglądając dokumenty. Trochę optymizmu! Sama dużo wpłaciłam i czekam z niecierpliwością na zakończenie budowy. Jeśli wszyscy zaczną się wycofywać, to będziemy mogli sobie zabrać każdy po kawałku tynku, muru, dachu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 13.07.04, 23:05 Szanowna Pani T.T. trudno się z Panią nie zgodzić, wycofać się to mu już nie zdążymy, ale może powinniśmy spróbować sprawdzić zarząd i radę spółdzielni z prawidłowego ich postępowania. Wystarczy 1/20 członków spółdzielni. § 2. Spółdzielnia może wystąpić w każdym czasie o przeprowadzenie lustracji całości lub części jej działalności albo tylko określonych zagadnień. Lustracja może być przeprowadzona na żądanie walnego zgromadzenia, rady lub 1/5 członków spółdzielni. Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś
arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 13.07.04, 22:56 Pani Alicjo, prawda jest taka że można pociągnąć członka rady lub zarządu do odpowiedzialności całym swoim majuątkiem ale należy zrobić to zgodnie z poniższymi postanowieniami ustawy o prawie spółdzielczym - cytuję: Art. 58. § 1. Członek zarządu i rady winny czynu lub zaniedbania, przez które spółdzielnia poniosła szkodę, odpowiada za nie osobiście. § 2. Do odpowiedzialności członków rady i zarządu mają odpowiednio zastosowanie przepisy Kodeksu pracy o odpowiedzialności materialnej pracowników. W wypadkach, w których przepisy te przewidują górną granicę odszkodowania, wynosi ono w stosunku do członków rady lub zarządu, nie zatrudnionych w spółdzielni kwotę trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w spółdzielni za ostatni kwartał. Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś
arturtch Re: SM DOMINO - co robimy? 14.07.04, 00:31 Pani Alicjo, przepraszam małe sprostowanie, maksymalna kara w świetle ustawy z 1982 roku to równowartość 3 średnich pensji pracowników spółdzielnie za osatnich 6 miesięcy. Wartość kary miała ulec zmianie, ale Prezydent RP nie podpisał nowelizacji. Sprawdzę jednak co się aktualnie dzieje z nowymi przepisami. Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: SM DOMINO - co robimy? 01.07.04, 22:29 Witajcie, Ciesze sie, ze odrodzil sie watek Domino na forum. Nie ma jak wspolne psioczenie. Co do Twojego pytania, to ja jeszcze troche poczekam [na rozwoj wydazen], bo zerwanie umowy w tym momencie nic mi nie da. Choc nie ukrywam, gula mi lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.crowley.pl 12.07.04, 12:16 Szanowni Państwo! Jeszcze jedno, proponuję abyśmy wymienili się adresami e-mail lub telefonami tak, aby mieć ze sobą najlepszy kontakt, razem podejmować decyzje oraz informować się o wszystkim. Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy będziemy mogli na bieżąco wymieniać się informacjami. Pozdrawiam Artur T. – 604434209 PS. Razem więcej osiągniemy niż w pojedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 62.229.112.* 13.07.04, 16:49 Artur, dołącz mnie do swojej list mailingowej. Tez zaczyna mi brakować cierpliwości :( irrena1@tlen.pl Pozdrawiam Irena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 62.229.112.* 12.07.04, 17:09 Tez wtopilam i to niezla kase. i tez ciagle jestem mamiona obietnicami. mialam odebrac mieszkanie juz w styczniu, w marcu w czerwcu i po wakacjach. pytam sie ktorych wakacjach. najgorsze jest to, ze nie ma jak ich ugryzc, bo zwrocic kasy nie zwroca - bo jej po prostu nie maja (juz sie nad tym zastanawialam. jakie macie pomysly? moze powinnismy sie zorganizowac i razem wystapic z jakims planem dzialania? co Wy na to???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: *.crowley.pl 12.07.04, 17:22 Wydaje mi się, że po pierwsze nie da się już tych pieniędzy odzyskać. To nie jest takie łatwe a proces bardzo czasochłonny. Co możemy zrobić to: 1. Zorganizować się, bo razem mamy większą siłę. 2. Nieustannie kontrolować sytuację w SP DOMINO. 3. Zasięgnąć porad prawników, co zamierzam to zrobić. 4. Będę w sądzie najwyższym i sprawdzę faktyczny stan ksiąg wieczystych. 5. I przede wszystkim nie wpadać w panikę oraz nie robić negatywnej reklamy – ona nie jest nam na rękę. Na moje liście manilowej są osoby, wśród których będą wymienianie informacje oraz mam nadzieje podejmowane decyzje. Jeśli zrzeszymy się razem to mamy większą siłę przebicia. Proponuję nie zasypywać gruszek w popiele tylko spróbować aktywnie kontrolować postępowanie SM DOMINO i jeszcze raz powtarzam nie ma, po co pisać negatywnych komentarzy, one ani nam ani spółdzielni nie pomogą. Pzdr. Artur T. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1976 Re: SM DOMINO - co robimy? 20.07.04, 09:14 Witam ja też oczekuje na mieszkanie w tej spółdzielni. Dołączcie mnie do listy. Pozdrawiam Wilczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur T. Re: SM DOMINO - co robimy? IP: 217.153.29.* 13.07.04, 22:45 Mały komentarz do stwierdzenia: (USTAWA z dnia 16 września 1982 r. Prawo spółdzielcze) § 4. Walne zgromadzenie może odwołać tych członków zarządu, którym nie udzieliło absolutorium (art. 38 § 1 pkt 2), niezależnie od tego, który organ stosownie do postanowień statutu wybiera członków zarządu. W tym wypadku nie stosuje się przepisu art. 41 § 1. Art. 39. § 2. Zarząd zwołuje walne zgromadzenie także na żądanie: 1) rady, 2) przynajmniej jednej dziesiątej, nie mniej jednak niż trzech członków, jeżeli uprawnienia tego nie zastrzeżono w statucie dla większej liczby członków. TAK możemy odwołać zarząd spółdzielni - 1/10 członków może wezwać walne zgromadzenie i nie udzielić absolutorium! Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T. Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:22 Jestem członkiem SM Domino. Czekam od 3 lat na mieszkanie. Byłam dzisiaj u Prezesa Zarządu. Rozmawiałam również z generalnym wykonawcą tej inwestycji. Z dokumentów, z którymi mogłam się zapoznać, wynika, że wszystkie należności z tytułu zwrotu wkładów dla człoków, którzy się wycofali, zostały spłacone, co stanowi podstawę do oczyszczenia hipoteki. W najbliższych dniach Spółdzielnia powinna otrzymać ok. 2.5 mln zł z uruchomionych kredytów indywidualnych, a to pozwoli ponownie zintensyfikować prace budowlane i wykończeniowe. Znów widać będzie ruch na budowie. Zasadą Spółdzielni Mieszkaniowej jest to, że buduje ze środków własnych członków Spółdzielni. Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, a ma wolne mieszkania, to trudno skończyć inwestycję. Wszystko polega na sprzedaży mieszkań. Z tego, co wiem, SM Domino ma jeszcze do sprzedania 45 mieszkań na 220, a ich sprzedaż pozwoli na dokończenie budynku bez podwyżki. Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, to termin oddania mieszkań zależny jest tylko od sprzedaży. I to nie uśmiech pana Prezesa decyduje o tym, jaki termin oddania wpisany jest w umowie, tylko rzeczywistość. Ja to już wiem. Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 30.06.04, 19:53 Witaj, > ... Rozmawiałam również z generalnym wykonawcą tej inwestycji. Z > dokumentów, z którymi mogłam się zapoznać, wynika, że wszystkie należności z > tytułu zwrotu wkładów dla człoków, którzy się wycofali, zostały spłacone, co > stanowi podstawę do oczyszczenia hipoteki. To w koncu hipoteka jest czysta czy jeszcze nie? > Zasadą Spółdzielni Mieszkaniowej jest to, że buduje ze środków własnych > członków Spółdzielni. Tego nikt nie kwestionuje :) > Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu... A z dokumentow ogladanych przez Ciebie wyczytalas kiedy Zarzad zlozyl wniosek o kredyt i kiedy ma byc odpowiedz z banku? > ... a ma wolne mieszkania, to trudno skończyć inwestycję. Wszystko polega na sprzedaży > mieszkań. Z tego, co wiem, SM Domino ma jeszcze do sprzedania 45 mieszkań na > 220, a ich sprzedaż pozwoli na dokończenie budynku bez podwyżki. Dla mnie to moga podnosic ceny mieszkan, byle juz oddali. I tak sie bez tego nie obejdzie, badzmi powazni. Pytanie - o ile? Stawiam na 500 PLN/m2. Kazdy miesiac opoznienia dziala na nasza niekorzysc i w praktyce zwieksza koszta metra. Zreszta juz dawno podawane bylo na walnym, ze sprzedano (a moge sie mylic) prawie 90% mieszkan. 45 mieszkan to ponad 20%. Wiec wynika z tego, ze mamy 110% mieszkan? > Jeśli Spółdzielnia nie dostanie kredytu, to termin oddania mieszkań zależny > jest tylko od sprzedaży. Ponawiam swoja prosbe co do wyczytanych informacji o kredycie. A przy okazji, skoro wszystko jest tak slicznie i pozytywnie to dlaczego ma nie dostac? > Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się > wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe > nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju > adresem. Jak bedzie ruch na budowie, ludzie beda stadami sie zjawiac. A teraz? A moze jakas akcje marketingowa Zarzad by przeprowadzil? pozdr. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 10:51 Dowiedzialem sie,ze decyzja w sprawie przyznania spoldzielni kredytu na dokonczenie inwestycji bedzie znana przed 10 lipca.Oni w tej chwili maja czysta hipoteke i wszystko zalezy od tego czy bank im tego kredytu udzieli.W biurze na budowie zapewniaja mnie kiedykolwiek tam nie przyjade,ze cena mieszkania jesli wzrosnie to nie wiecej niz 5-7%.Mam nadzieje,ze tak bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 11:20 to jest tragedia, jeżeli oni w tej chwili twierdzą, że będzie to 5-7%, to jestem przekonany, że będzie to dwukrotnie więcej, ale nawet, jeżeli tym razem będą słowni to jest to olbrzymia suma....w moim przypadku, gdzie zapłaciłem już 250 tys. zł, dopłata wyniosłaby 17,500tys. absurd, złodziejstwo, niegospodarność... dobrze, że mnie już to nie dotyczy, bowiem sprawę skierowałem do sądu i prędzej czy później zwrócą mi kasę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 11:29 Czy w międzyczesie nie zmieniły się ceny mieszkań. Jesli tak to łatwiej przeboleć te 5-7% Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 11:40 > i wszystko zalezy od tego czy bank im tego kredytu udzieli. Zastanawialam sie i zastanawiam, dlaczego skoro wszystko tak ladnie-pieknie bank mialby kredytu nie udzielic? Nie chce zarobic? >W biurze na budowie zapewniaja mnie kiedykolwiek tam nie przyjade,ze cena mieszkania jesli > wzrosnie to nie wiecej niz 5-7%. A czy poinformowano Cie czy uwzglednia to wzrost VATu uslugi budowlane i grunty? Piszac bez zlosliwosci (wracajac do kredytu) to przewiduje taki oto scenariusz: telefon 10go - jeszcze nic nie wiadomo, prosze zadzwonic za 2 tygodnie. po 2 tygodniach - Pan z banku sie rozchorowal, jest na urlopie lub... prosze zadzwonic za 2 tygodnie po 2 tygodniach - [...] Obym sie mylila :| A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 11:55 zgadzam się z Alicją, taki scenariusz jest najbardziej prawdopodobny, znowu będzie jakiś nieoczekiwany i nieprzewidywalny problem uniemożliwiający zaciągnięcie kredytu....koszmar, pomyślcie jakimi cynicznymi ludźmi są władze SM Domino, potrafią kłamać w "żywe oczy" , bądź "uszy" i nie ponoszą za to jakiejkolwiek odpowiedzialności...a dom jak stał niedokończony tak stoi i będzie stał. Spłacam ciągle kredyt, a właściwie odsetki, bo na pół roku otrzymałem odroczenie z banku, czyli wywaliłem już ponad 2 tys. zł a końca budowy ciągle nie widać...wiem, że czeka mnie długi proces, ale mimo wszystko warto...oni są po prostu złodziejami i naciągaczami...przestrzegam innych po raz enty....ponadto w ogłoszeniach internetowych podają informację, że mieszkania są już do oddania, niezła obłuda, prawda? wystarczy tam pojechać, by przekonać się, że jest zupełnie inaczej....szlag mnie trafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 12:03 A tak sie zastanawiam, jak jest z poprzednimi inwestycjami SM DOMINO.Wiem,ze wybudowali dwa osiedla mieszkaniowe na Ursynowie, ludzie tam mieszkaja j w jednych z duzo wczesniejszych postow czytalem,ze sa zadowoleni,ze wykonczenie mieszkan bardzo dobre , i czynsz nie nalezy do najwyzszych, wiec reasumujac,moze to wypadek przy pracy a nie norma.. Jak uwazacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 12:09 kolejna zła wiadomość, dwa osiedla, które wybudowali na Ursynowie i chyba Woli, nie są już administrowane przez SM Domino, mieszkańcy zadecydowali o tym i wystąpili ze spółdzielni, w tej chwili SM Domino nie ma nawet swojej siedziby, oprócz tej na budowie....horror... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 12:27 Jesli to jest prawda,ze oni juz nie maja siedziby na Stryjenskich tylko w pakamerze na budowie, to nie wrozy to najlepiej :(( Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:45 Gość portalu: derek napisał(a): > Jesli to jest prawda,ze oni juz nie maja siedziby na Stryjenskich tylko w > pakamerze na budowie, to nie wrozy to najlepiej :(( Nie jestem optymista - ale co to ma do rzeczy? Spoldzielnie sie poprzytkaly, podzielily itp. Ta poszla do baraku i tyle. Koniec kropka. Wrozenie na tym etapie nie ma nic do rzeczy :] Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 02.07.04, 09:06 właściwie nie wiem co jeszcze można napisać, może tylko tyle, że władze SM Domino zniszczyły moje marzenia o własnym mieszkaniu w niezłej dzielnicy Warszawy, pozbawiły mnie złudzeń co do ich uczciwości - teraz wiem, że prezes jest zwykłym nieudacznikiem i oszustem...straciłem dużo pieniędzy, a stracę jeszcze więcej zanim mi zwrócą to co wpłaciłem, dlatego apeluję do wszyskich, którzy interesują się zakupem mieszkania u tych nieudaczników ze SM Domino...nie róbcie tego, bo oni są jedynie cyniczną niszczarką marzeń Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 14:24 > moze to wypadek przy pracy a nie norma.. Jak uwazacie? Wypadkiem przy pracy nazwalabym wstrzymanie prac zwiazane z peknieciem rury, obsunieciem sie ziemi, uszkodzoniem sciany przez pijanego kierowce dzwigu. Ale nie brak mozliwosci sprzedazy ilusset tam mieszkan przez 3 lata! W Warszawie podobno mieszkania rozchodza sie jak cieple buleczki. Niech ten 10 nadciaga jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 14:35 > Wiem,ze wybudowali dwa osiedla mieszkaniowe na Ursynowie, ludzie tam mieszkaja j w > jednych z duzo wczesniejszych postow czytalem,ze sa zadowoleni Widzielismy jedno z zewnatrz i od podworza. Potwierdzam - ladne. Ale nawet jesli byloby ze zlota, czy to o czymkolwiek przesadza? Ciagle czekam na odpowiedz tajemniczego T.T., bo jego stoicki spokoj bardzo mnie zaciekawil, jezeli wiecie co mam na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 14:52 zgadzam się, tajemniczy a w zasadzie tajemnicza TT, jest zapewne poplecznikiem władz spółdzielni, bo emanujący od niej optymizm jest czymś niezrozumiałym dla większości zawiedzonych członków SM Domino... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.07.04, 15:00 Faktycznie, ja staralem sie patrzec na to wszystko pozytywnie,ale optymizm TT bliski jest idealizmowi... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 01.07.04, 12:06 > ponadto w ogłoszeniach internetowych podają informację, że > mieszkania są już do oddania, niezła obłuda, prawda? wystarczy tam pojechać, by > > przekonać się, że jest zupełnie inaczej....szlag mnie trafia konkretnie na jakiej stronie? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 12:10 należy wejść w onet pl, następnie w "Nieruchomości" i tam m.in. prezentuje się SM Domino ze swoją ofertą.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:39 alicja1962 napisała: > To w koncu hipoteka jest czysta czy jeszcze nie? > > A z dokumentow ogladanych przez Ciebie wyczytalas kiedy Zarzad zlozyl wniosek o > > kredyt i kiedy ma byc odpowiedz z banku? > Popieram pytania Alicji. No T.T. nie daj sie prosic. Odpowiedz nam. Prosimy. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqruku Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 01.07.04, 09:36 chyba długoletnie oczekiwanie na mieszkanie sprawiło, że - być może - twój stan emocjonalny ze skrajnej flustracji przerodził się w skrajny optymizm i nieuzasadnioną wiarę w tych nieudaczników z Domino - współczuję. Perspektywa dopłaty do tego interesu kilkunastu lub kilkudziesięciu tys. zł jest na tyle niepokojąca, że należy stamtąd jak najszybciej uciekać. Zapytaj ile zarapia prezes Domino, to zmienisz na jego temat zdanie - a są to również twoje pieniądze. Chyba irinią losu byłoby nazwane ulicy, przy któej znajduje się ten wieczny plac budowy "Alternatywy 4", choć bardziej trafioną nazwą byłaby "Nikodema Dyzmy" (wiem, że taka propozycja również była) na cześć prezesa SM Domino... Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: SM DOMINO 01.07.04, 22:35 Gość portalu: T.T. napisał(a): > Ja to już wiem. > Mam gorącą nadzieję, że szum w prasie, jaki w ostatnich dniach pojawił się > wokół propozycji nazw ulic na naszym osiedlu (Alternatywy 4 i inne filmowe > nazwy), przyciągnie więcej chętnych na mieszkania pod jedynym w swoim rodzaju > adresem. Jasne... sielanka... Bylo podobnie na jakims watku na tym forum. Zapomnialas dopisac o kochajacych sie sasiadach, wzajemnie dogladajacych swoje dziatwy by nie stala im sie krzywda, a sasiedzi z usmiechem pozyczaja sobie cukier... Powiadal Kobuszewski "wezykiem Jasiu, wezykiem" Jacek PS. Nie wiem dlaczego nie chce mi sie Tobie wierzyc, zes zakupila mieszkanie, a nie jestes tylko wytworem propagandy spoldzielczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T. Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:15 Witam Nie codziennie jestem na tym forum, bo już mi się niedobrze robi od tego tematu. Stąd zwłoka. Mój optymizm i chęć złagodzenia wściekłości (waszej i swojej równocześnie) wynika jedynie z tego, że chcę jak najszybciej otrzymać klucze i zacząć prace w moim mieszkaniu. I jak najszybciej w nim zamieszkać. A wycofywanie się kolejnych członków, niepłacenie przez nich kolejnych rat na mieszkania (tak !!!) niczego nie zmienia, a wręcz oczywiście przeszkadza. Bo Spółdzielnia nie ma za co budować. I koło się zamyka. Nie płacą bo nic się nie dzieje. Nic się nie dzieje, bo nie płacą. A kolejna osoba, która zakupi mieszkanie, przekaże swoje pieniążki nie na budowę, tylko na zwrot wkładu dla kolejnej osoby, która się wycofała. Znam pare osób ze Stryjeńskich i z powodu ich dobrych opinii o SM trzy lata temu zdecydowałam się kupić mieszkanie w kolejnej inwestycji tej Spółdzielni. Aczkolwiek nie spodziewałam się, że tyle to będzie trwać. I jeszcze jedno moje "propagandowo spółdzielniane" zdanie: słyszałam o grupie inicjatywnej ze Stryjeński, która doprowadziła do odłączenia się tego budynku od SM Domino. Ponoć czynsz (ktoś już wspomniał, że nie należał do najwyższych) miał w wyniku tego spaść. Niestety nic się nie zmieniło na lepsze. Czynsz też nie. Nie wiem, czy wniosek o kredyt został już złożony, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
arturtch Re: SM DOMINO 12.07.04, 23:51 Szanowni Państwo! W dniu 12.07.2004 byłem w SP DOMINO. Oto kilka rzeczy które mogę potwierdzić. Na własne oczy widziałem wyciąg z rachunku bankowego SP DOMINO oraz wyciąg z księgi wieczystej (z dnia 06.05.2004 – nowszego nie widziałem jeśli ktoś ma to chętnie się z nim zapoznam). Po pierwsze faktycznie przelano do komornika kwoty pieniędzy odpowiadające wkładom 2 członków którzy wygrali sprawy sądowe plus dodatkowe odsetki ect. Wniosek z tego taki, że istnieje szansa z w bliskim czasie nastąpi wykreślenie z KW hipotek przymusowych kaucyjnych dwóch byłych członków, które rzekomo blokują wpływy z kredytów członków oraz możliwość zaciągnięcia kredytu przez SM DOMINO. Co należy zrobić? Do 16.07 sprawdzić czy SM DOMINO posiada pismo w wpłynięciu wszystkich należności do komornika. Pismo takie powinno być wystawione przez komornika. Do 19.07 sprawdzić czy SM DOMINO posiada potwierdzenie tzn. pismo od byłych 2 członków spółdzielni w postaci oświadczenia o zaniechaniu dalszych egzekucji karnych. Do 26.07 powinno być wiadomo czy pojawiło się wykreślenie powyższych 2 hipotek przymusowych z KW. Jeśli nie należałoby sprawdzić SM DOMINO złożyła odpowiednie wnioski o wykreślenie tych dwóch hipotek do sądu. W tym samym czasie należy sprawdzić czy SM DOMINO posiada oświadczenie o nie wszczynaniu postępowania sądowego przez głównego podwykonawcę robót budowlanych, czyli spółkę „Inwest-Inustrial”. Ze zdobytych informacji wynika, że takowe pismo jest już gotowe i na dniach będzie dostępne w SM DOMINO, co oznacza, że szansa uzyskania kredytu bankowego przez SM DOMINO na zakończenie inwestycji jest duża. Kolejna rzecz to sprawdzenie po 15.07 czy na teren budowy postępują prace (klatka A – tynki, klatka B – szlichty, klatka C – dokończenie kładzenia instalacji elektrycznych i wodnych). I teraz najważniejsza sprawa, czyli kredyt bankowy na dokończenie robót budowlanych. Tu niestety ciężko jest określić realny termin. Każdy zdaje sobie sprawę z trudności jakie stoją przed pracownikami SM DOMINO by przekonać bank do udzielenia kredytu. Po rozmowach z pracownikami spółdzielni oraz prezesami do 14.07 będzie gotowy biznes plan i zaczną się poważne negocjacje z bankami. Należy spodziewać się że wyniki będą znane najwcześniej około 15.08.2004 i jeśli faktycznie SM DOMINO otrzyma kredyt to istnieją olbrzymie szanse na jak najszybsze zakończenie budowy. Na koniec, intensyfikacja prac budowlanych zależy od wpływu na konto SM DOMINO pieniędzy ze wstrzymanych kredytów bankowych członków. Niestety wznowienie może nastąpić nawet po 26.07, a więc mój harmonogram może okazać się zbyt optymistyczny i może przesunąć się w niektórych terminach o 14 dni. Tak czy inaczej są to tylko moje spostrzeżenia, ale chętnie poznam opinie innych ludzi. Pozdrawiam Artur T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:12 Witam Bardzo ciężko czyta się takie wypowiedzi dotyczące Zarządu i pracowników (3 osoby wiec chyba niewiele?!) Spółdzielni wiedząc jak ciężko wszyscy pracują by skończyć tę inwestycję i oddać zniecierpliwionym lokatorom jak najszybciej klucze. Może kilka wyjaśnień: - Spółdzielnia DOMINO podzieliła się w roku 2003 na trzy Spółdzielnie między innymi po to by umożliwić "członkom inwestującym" podjęcie uchwały o zciągnięciu kredytu na dokończenie inwestycji, którą to skutecznie blokowali mieszkańcy Stryjeńskich i Pala. - SM DOMINO składała wnioski o udzielenie kredytu już w kilku bankach ale bez skutecznie ponieważ Spółdzielniom generalnie kredytów się nie udziela do tego doszły jeszcze niekorzystne wpisy w KW i wnioski "upadały". W chwili obecnej jest złożony wniosek o udzielenie kredytu w jednym z Banków (złe informacje Panie "qqruku" ) Bank w przyszłym tygodniu spotyka się z Zarządem i właścicielami gruntu by omawiać szczegóły jak również czeka na aktualny wypis z KW na którym potwierdzone zostanie wykreślenie wpisów osób fizycznych. - zaciągniecie kredytu było przewidywane podczas planowania inwestycji dlatego dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7% ( wiec skąd przekonanie Pana qqruku ?????)Przygotowany przez nas bissnes plan który kontroluje bank z którym prowadzimy rozmowy nie miał zastrzeżeń co do jego zapisów (a właśnie w nim przewidziano ten wzrost). - nie można o kimś mówić "złodziej" jeśli za rękę się go nie złapało, nie można mówić o niegospodarności lecz należy mówić o bezsilności która czasami ogarnia pracowników Spółdzielni gdy nie ma możliwości prowadzenia inwestycji (planowanie wpływów z czym mamy do czynienia np. dzisiaj ,miało wpłynąć 600 tyś na konto a wpłynęło 100 tyś, bo członkowie sami decydują kiedy wpłacać i ile mimo ustaleń choćby w umowie ) Nie twierdzę że takie zachowanie charakteryzuje wszystkich wręcz przeciwnie bo jest wiele osób które zdają sobie sprawę z tego co oznacza być członkiem i na jakich zasadach prowadzi się takie budowy. W tym miejscu bardzo dziękujemy tym wszystkim dzięki którym ta inwestycja jest tak zaawansowana. Panie derek Pan też nie wpłacił 100% a wiele osób tak więc czekamy na uzupełnienie wkładu. Na dzień dzisiejszy takich osób jak Pan jest ok 15 którzy łącznie mają do uzupełnienia wkład budowlany na kwotę bliską 500tyś i nie kwapią się by ją wpłacić mimo telefonów i naszych próśb. - SM DOMINO ma do sprzedania jeszcze ok. 40 mieszkań gdzie w większości są to mieszkania trzy-pokojowe o metrażu ok. 70 m2 (40 * 70m2 * 3 800zł = i to pozwala na zakończenie budynków ABC) Mieszkania cieszą się zainteresowaniem i nie widzę możliwości że się nie sprzedadzą tylko klienci są coraz bardziej wymagający i chcą mieć już gotowe mieszkania to wtedy je kupią ( tylko za co je wybudować? pozostaje kredyt ). Struktura mieszkań w tym budynku była bardzo atrakcyjna od 36 – 82 m2 nie ma więc mieszkań molochów. Mieszkań jedno- pokojowych zostało 5szt, dwu-pokojowych –4szt wiec nie można mówić o złej koncepcji podczas projektowania. Dział sprzedaży pracuje od poniedziałku do soboty, użycza również swoich telefonów prywatnych by móc odpowiadać na pytania potencjalnych klientów o każdej porze, robi wszystko by klient mógł do nas trafić i otrzymać wszelkie informacje. Zarząd jest również dostępny dla klientów i członków każdego dnia po to by rozmawiać i wyjaśniać. - KW ten temat jest bardzo rozległy ale postaram się rozwiać wątpliwości; w KW SM DOMINO są wpisy 1. Właściciele gruntu – znalazły się one dlatego ponieważ Spółdzielnia chcąc sprzedawać mieszkania z własnością hipoteczną musiała nabyć grunt na własność a wiadomym jest że SM nie dysponowała taką gotówką wiec jedynym rozwiązaniem było podpisanie aktu notarialnego sprzedaży gruntu, rozłożenia pozostałej płatności na raty ale w zamian zabezpieczenie właścicieli w postaci wpisów w IV dziale KW 2. Inwest Industrial – Generalny Wykonawca wpis nieaktualny w pełni spłacony. SM jest w posiadaniu Oświadczenia o wygaśnięciu wpisu. 3. Osoby fizyczne – te wpisy znalazły się dlatego że w roku 2001-2002 (kryzys w budownictwie – dużo rezygnacji ,brak sprzedaży) ze Spółdzielni wycofało się kilkanaście osób i należał się im zwrot wniesionych wkładów budowlanych. Na jednym z Walnych Zgromadzeń członkowie oczekujący na mieszkania podjęli decyzję o max. spowolnieniu tych zwrotów i przekazywaniu wszystkich możliwych środków na prowadzenie inwestycji. Taki ruch spowodował pojawieniem się kilku wniosków w Sądzie i egzekucją komorniczą ale z drugiej strony pozwolił by budynek się nadal budował, pozwalał pozyskiwać nowych członków i sprzedawać mieszkania. Egzekucja na dzień dzisiejszy jest zakończona SM czeka na stosowne dokumenty od komornika i wniosków o wykreślenie wpisów w IV dziale. Wiemy że procedury Sądowe są czasochłonne ale zrobimy wszystko by jak najszybciej uzyskać aktualny wypis z KW bez niekorzystnych wpisów. - Wyczyszczenie KW pozwoli na uruchomienie przyznanych (wstrzymanych do czasu wyjaśnienia KW) kredytów indywidualnych naszych członków na kwotę ok. 2 600 000 zł co spowoduje intensyfikację prac budowlanych, rozpoczęcie tynków wew. Zakończenie elewacji itd. Pozwoli również na przedstawienie aktualnej KW w banku w którym staramy się o kredyt na dokończenie inwestycji (patrz wyżej). - Budynek ABC jest mocno zaawansowany wylane są szlichty w kl A ( ok. 46% pow. całego budynku) w całym budynku wykonana jest inst. elektryczna i sanitarna ,wymurowane są piwnice i pomieszczenia techniczne wraz z tynkami, zakończony dach itd. (szczegóły tel. 648-54-66) więc do jego ukończenia niewiele już zostało. Ktoś pisze o wycofaniu ?! można bo nikt nie ma prawa nikomu tego ruchu wykonać ale trzeba mieć również świadomość tego że nie pomoże to w szybkim zakończeniu budowy. Ja i kilka znanych mi osób robi coś zupełnie innego – przekonuje do zakupu mieszkania w tej inwestycji widząc możliwość jej zakończenia i wiedząc że takich jak qqruku jest niewielu i nic na chamskie komentarze na łamach gazety zrobić się nie da. Bo jak można inaczej nazwać słowa: SM to g_wno, złodzieje, naciągacze, banda nieudaczników, mają w d_pie – chamstwo ale niestety bez odwagi bo post jest bez podpisu. Najłatwiej jest kogoś opluć ale nie dziwie się cham zawsze pozostanie chamem. Można być złym, wściekłym ale nie w ten sposób i nie zapominajmy o jednym nam wszystkim zależy na jak najszybszym zakończeniu budowy ( ja też czekam tam na mieszkanie). Myślę że te podstawowe informacje które starałem się przekazać pozwolą na inne spojrzenie na SM DOMINO i zapewniam że jest wiele osób które mają odmienne zdanie niż dd1,derek czy wspomniany qqruku. Na wszystkie inne pytania jestem gotów odpowiedzieć telefonicznie, osobiście bądź mailem Pozdrawiam Paweł Gancarz 648-54-66 ; 0-604-204-121 poczta@smdomino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 02.07.04, 21:57 Po pierwsze Panie Pawle gratuluje odwagi i dziekuje w imieniu wszystkich za komentarz. Jednoczenie pozwoli Pan, ze pociagne nieco dyskusje na tym jak widac polowicznie anonimowym forum. >(3 osoby wiec chyba niewiele?!) O, przepraszam, doliczylam sie 4, a jestem tylko kobieta. > Bank w przyszłym tygodniu spotyka się z > Zarządem i właścicielami gruntu by omawiać szczegóły jak również czeka na > aktualny wypis z KW na którym potwierdzone zostanie wykreślenie wpisów osób > fizycznych. Trzymam kciuki! > dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7% Powroce do wczesniejszego pytania - ile SM Domino przewiduje ze bedzie kosztowal 1m2 mieszkania uwzglednaijac koszta kredytu, zwieszkony VAT na uslugi i grunty? > - nie można o kimś mówić "złodziej" jeśli za rękę się go nie złapało, To zdanie bylo nie na miejscu Panie Pawle! > na konto a wpłynęło 100 tyś, bo członkowie sami decydują kiedy wpłacać i ile > mimo ustaleń choćby w umowie ) Zdaje mi sie, ze w dzisiejszych czasach istnieja narzedzia egzekwowania zapisow umowy. Miedzy innymi sa to odsetki ustawowe. Nieprawdaz? Mysli Pan, ze nie przyczynilo by sie to do poprawienia sytuacji SM? > Panie derek Pan też nie wpłacił 100% a wiele osób tak więc > czekamy na uzupełnienie wkładu. Poniekad rozumiem Pana Derka. Zakup mieszkania to niekiedy wysilek finansowy dla kilku pokolen. Jezeli nie widac postepow - traci sie zaufanie. Jezeli traci sie zaufanie to pojawia sie lek przed kolejna wplata (itd). Kolo sie zamyka. Dotego dochodzi dezinformacja(tak, tak) i propaganda (zrealizowalismy 95% tego, 100% tamtego i 100% owego. Dla smiertelnego czlowieka to brzmi slicznie. Ale co jeszcze pozostalo i jaki to ma wymiar procentowy inwestycji to jedna wielka niewiadoma). > - SM DOMINO ma do sprzedania jeszcze ok. 40 mieszkań gdzie w większości są to > mieszkania trzy-pokojowe o metrażu ok. 70 m2 (40 * 70m2 * 3 800zł = i to > pozwala na zakończenie budynków ABC) Panie Pawle. Kalkulator pokazal 10640000. Po co wiec starac sie o 25000000 kredytu? To 2,5x wiecej co potrzeba (wg. Panskich danych). > Mieszkania cieszą się zainteresowaniem i > nie widzę możliwości że się nie sprzedadzą tylko klienci są coraz bardziej > wymagający i chcą mieć już gotowe mieszkania to wtedy je kupią ( tylko za co je> > wybudować? pozostaje kredyt ). Jestem ZA kredytem! Dlaczego tez ta sprzedaz tak marnie idzie! Marnie i nikt tu nie ma watpliwosci. Koszta marketingu? I tak sa mniejsze niz jeden miesiac "obecnej pracy". Jezeli SM nie daje sobie tym temacie rady (zaden to wstyd przeciez) - mozna wziac firme zewnetrzna. >Dział sprzedaży pracuje od poniedziałku do >soboty, użycza również swoich telefonów prywatnych by móc odpowiadać na pytania >potencjalnych klientów o każdej porze, robi wszystko by klient mógł do nas >trafić i otrzymać wszelkie informacje. Zarząd jest również dostępny dla >klientów i członków każdego dnia po to by rozmawiać i wyjaśniać. A'propos wyjasnien i obietnic: - gdzie jest tych 200 robotnikow? - dlaczego budynek jest zawsze "gotowy" za 3 miesiace? - dlaczego budynek jest reklamowany jako gotowy (gazeta wyborcza jak i nieruchomosci.onet)? - dlaczego opoznienia tlumaczy sie "ciezka zima"? (guzik prawda) > co spowoduje intensyfikację prac budowlanych, rozpoczęcie tynków wew. Kontkrety prosimy. Jakie prace - ilu robotnikow, ktore klatki, ramy czasowe. > - Budynek ABC jest mocno zaawansowany wylane są szlichty w kl A ( ok. 46% pow. > całego budynku) w całym budynku wykonana jest inst. elektryczna i > sanitarna Przepraszam - sanitarna tzn? - "nieczystosci", czy "czysta woda" tez? Jest Pan pewny, ze rozprowadzono w kazdym mieszkaniu? A nie tylko piony? > niewiele już zostało. Zostaly najbardziej pracochlonne prace. Wymagajace pieniedzy. Duzych. Np. ilu robotnikow i kiedy zostanie przenzaczonych do tynkowania mieszkan i ile im to zajmie? > zakończenia i wiedząc że takich jak qqruku jest niewielu i nic na chamskie > komentarze na łamach gazety zrobić się nie da. Tu ma Pan racje. Nic nie tlumaczy chamstwa. Wszyscy czekamy na 10go. Mam nadzieje, ze skoro zagoscil Pan na forum, pozostanie na nim na stale by przeciwdzialac marazmowi i spieszyc z odpowiedziami prostym ludziom nieobeznanym w realiach budownictwa i chcacym jak naszybciej odebrac swoje M jak marzenie. Pozdrawiam, Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 05.07.04, 11:35 Przyłączam sie do pytań alicji1962 i dodatkowo: dział sprzedaży informuje klientów o ewentualnym wzroście ceny o ok. 5-7% > > Powroce do wczesniejszego pytania - ile SM Domino przewiduje ze bedzie > kosztowal 1m2 mieszkania uwzglednaijac koszta kredytu, zwieszkony VAT na uslugi > > i grunty? Bardzo wazne pytanie, bo jesli np: ktos bierze kredyt na mieszkanie to musi zalozyc na ile moze sie zadluzyc w banku, zeby po ukonczeniu inwestycji nie bylo niesopodzianek, a nie kazdy moze uzyskac przy zwiekszonej kwocie kredytu- zdolnosc kredytowa. derek Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 07.07.04, 20:11 Panie Paaaaaaaaaaawle... Czekamy na odpowiedzi... Prosiiiiiiiimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 08:35 Witam ponownie Postaram się odpowiedzieć na pytania w kolejności zaproponowanej przez Panią Alicję - 3 osoby; dział sprzedaży, marketingu, sekretariat itd., (choć ciężko to nazwać działem) Ja, Pani Ewa i Inspektor nadzoru robót budowlanych nie wliczałem do tego Zarządu ( 3 osoby w tym jedna społecznie) - sprawa spotkania z przedstawicielami banków i KW; to w osobnym poście. - w tej chwili jestem w trakcie aktualizowania biznes planu dla banków (już dwóch), z którymi rozmawiamy na temat kredytu dla SM i tak jak już wcześniej pisałem, wzrost nie przekroczy 7 - chamstwo, oszczerstwa bezpodstawne i niepodpisane należy tępić!!! To tyczyło się również mnie a ja się nie poczuwam. - owszem istnieją różne narzędzia egzekwowania płatności, ale nie zapominajmy, że ich użycie mogłoby skutkować rezygnacjami, a w tej chwili chyba najmniej nam tego potrzeba. Więc Zarząd prosi, rozmawia i liczy na odpowiedzialne działanie naszych członków. - ja nie rozumiem Pana dereka, bo nadal uważam, że jest to nie w porządku do wszystkich innych, którzy wpłacili już pełen wkład budowlany i również oczekują na mieszkania. Wszystkie informacje, które przekazuje „dział sprzedaży” staramy się, aby były rzetelne i zrozumiałe, jeśli tak nie jest to postaramy się to zmienić. Mówiąc o zaawansowaniu poszczególnych prac posługujemy się procentami, ponieważ oddaje to rzeczywisty obraz tego, co można zobaczyć na budowie. W tym miejscu zobowiązuje się zamieścić na www.smdomino.pl ,aktualnego zaawansowania wszystkich robót. - SM stara się o kredyt w wysokości 20.000.000 zł, pisałem ile mniej więcej brakuje na dokończenie budynku ABC, nie zapominajmy, że mamy jeszcze do wykonania budynek D (około 9.000.000 zł), pod który zrobiono już wykop i zalano pierwszy beton. W przedstawionej wyliczance przedstawiłem pewien skrót, bo nie liczyłem garaży podziemnych, piwnic, pom. usługowych itd. W celu zweryfikowania moich wyliczeń zapraszam do biura. - sprawy marketingu opisałem przy okazji innego wątku dodam tylko, że proponowana firma zewnętrzna to chyba nie przemyślna propozycja. - Generalny Wykonawca deklaruje zakończenie prac w 3-3,5 m-ca od momentu zapewnienia pełnego finansowania inwestycji (np. kredyt). Zmieniono również ogłoszenia we wszystkich mediach gdzie znajdowała się nasza inwestycja. Zmieniono termin zakończenia na „koniec 2004” bo mam nadzieję, że uda się oddać budynek wcześniej. Opóźnienia tłumaczy się przede wszystkim niesprzedanymi mieszkaniami ( brak finansowania), ale to się zmienia. - wykonanie tynków wewnętrznych w lokalach i klatkach schodowych zajmie około 1 miesiąca. Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia pomogą zrozumieć sytuację jaka jest obecnie w SM DOMINO. Jeszcze raz deklaruję, że postaram się tak szybko jak będzie to możliwe odpowiadać na Państwa pytania i że w niedługim czasie razem będziemy mogli cieszyć się mieszkaniem w naszym budynku czego sobie i Państwu życzę. Pozdrawiam Paweł Gancarz 648-54-66 poczta@smdomino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 14.07.04, 13:30 > - 3 osoby; dział sprzedaży, marketingu, sekretariat itd., (choć ciężko to > nazwać działem) > Ja, Pani Ewa i Inspektor nadzoru robót budowlanych > nie wliczałem do tego Zarządu ( 3 osoby w tym jedna społecznie) Czyli razem 5 + 1 spolecznie. > W tym miejscu > zobowiązuje się zamieścić na www.smdomino.pl ,aktualnego zaawansowania > wszystkich robót. Czy strona juz zawiera uaktualnione dane? Czy mozna umiescic na stronie "date ostatniej aktualizacji?". Do tej pory (jak zauwazylam) strona byla uaktualniana zazwyczaj przed walnym. > nie zapominajmy, że mamy jeszcze do > wykonania budynek D (około 9.000.000 zł), pod który zrobiono już wykop i > zalano pierwszy beton. Z tego co pamietam z ostatniego walnego, mielismy nie ruszac D do czasu zakonczenia ABC. Czy sie przeslyszalam? > proponowana firma zewnętrzna to chyba nie przemyślna propozycja. Jest to koncepcja. Jednak bym polemizowala. > - Generalny Wykonawca deklaruje zakończenie prac w 3-3,5 m-ca od momentu > zapewnienia pełnego finansowania inwestycji (np. kredyt). Jak przynajmiej oboje wiemy tak sie nie stanie. Pisze to w tym miejscu, by pozostal po tym slad. > Zmieniono również ogłoszenia we wszystkich mediach gdzie znajdowała się nasza > inwestycja. Zmieniono termin zakończenia na „koniec 2004” bo mam na > dzieję, że > uda się oddać budynek wcześniej. Nie uda sie. Ale dzieki za uaktualnienie. > - wykonanie tynków wewnętrznych w lokalach i klatkach schodowych zajmie około 1 > > miesiąca. Ilu tynkarzy zostanie zaangazowanych? Do kiedy bedzie znana wstepna decyzja kredytowa, a kiedy ew. promesa? Przypomne, ze jest juz po dziesiatym a chyba jeszcze niewiele wiadomo. Nieprawdaz? Duzo sie mieszkan sprzedalo przez ostatni miesiac? (sprzedalo, nie zarezerwowalo)? Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 16.07.04, 18:46 Panie Pawle Znowu dopraszamy sie odpowiedzi Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
pawelgladecki Re: SM DOMINO 10.07.04, 08:58 Panie Pawle, Przeczytałem Pańską wypowiedź, w której tak krytycznie skomentował Pan poczynania niektórych uczestników forum. Wiem, że łatwo jest narzekać, szczególnie jeżeli piszący nie ma obowiązku podania swoich prawdziwych danych, jednakże proszę zrozumieć sytuację ludzi czekających na mieszkanie w SM Domino nie rzadko od kilku lat. Nie będę szczegółowo opisywał swojego przypadku, sam Pan wie najlepiej w jakiej sytuacji nas, tzn. mnie i moją partnerkę, Państwo postawiliście. Chyba trudno nazwać to uczciwym i poważnym potraktowaniem. Mimo wszystko, życzę SM Domino powodzenia. Paweł Gładecki Odpowiedz Link Zgłoś
pawelgladecki Re: SM DOMINO 10.07.04, 14:14 pawelgladecki napisał: > Panie Pawle, > Przeczytałem Pańską wypowiedź, w której tak krytycznie skomentował Pan > poczynania niektórych uczestników forum. > Wiem, że łatwo jest narzekać, szczególnie jeżeli piszący nie ma obowiązku > podania swoich prawdziwych danych, jednakże proszę zrozumieć sytuację ludzi > czekających na mieszkanie w SM Domino nie rzadko od kilku lat. > Nie będę szczegółowo opisywał swojego przypadku, sam Pan wie najlepiej w jakiej > > sytuacji nas, tzn. mnie i moją partnerkę, Państwo postawiliście. Chyba trudno > nazwać to uczciwym i poważnym potraktowaniem. > Mimo wszystko, życzę SM Domino powodzenia. Paweł Gładecki c.d. w czerwcu napisałem (podpisuję się zawsze własnym nazwiskiem), że w lipcu zapewne wyznaczycie Państwo nowy termin na ukończenie inwestycji np. na grudzień 2004...minął niespełna miesiąc i...słowo ciałem się stało. Ponadto, oczekujecie Państwo pomocy spółdzielców w organizowaniu akcji marketingowo-reklamowych, mających na celu skłonienie ludzi na zakup mieszkania w SM Domino...może już niedługo padnie propozycja, żeby każdy ze spółdzielców otynkował sobie ściany przyszłego mieszkania we własnym zakresie i za własne pieniądze, bądź obdarował spółdzielnię np. dodatkową kwotą 20.000zł....Tylu ludzi się na Państwu zawiodło, że tego typu oczekiwania nie są chyba na miejscu. Nie lada ironią losu będzie nazwanie ulicy, przy której położona jest inwestycja SM Domino "Alternatywy"... Zarzuca Pan również chamstwo jednej z osób piszącej na forum (niejaki qqruku)...nie wiem jak mocno daliście się Pańtwo we znaki temuż człowiekowi - ja w każdym razie rozumiem jego sytuację, jeżeli choć w części zbliżona jest do mojej, może powiniej tylko używać łagodniejszego języka. Robicie z siebie Państwo męczenników, obwiniając za całe zło np. mnie lub inne osoby piszące źle na Państwa temat. Proszę odpowiedzieć, czego oczekujecie od osoby, której winni jesteście duże pieniądze z tytułu nadpłaconego wkładu budowlanego, których zwrotu, pomimo zapewnień pisemnych obu Panów prezesów, do dnia dzisiejszego nie odnotowała...oczekujecie od niej, że skłonna będzie pójść np. pod Pałac Kultury i namawiać ludzi do kupna mieszkania u Was, może jeszcze powinna wziąć w tym celu bezpłatny urlop, zamieścić list pochwalny w poczytnym dzienniku itp....jesteście Państwo niepoważni. pozdrawiam Paweł Gładecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Gancarz Re: SM DOMINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 08:34 Witam Panie Pawle Bardzo żałuję, że musimy się kontaktować na forum gazety i widzę, że realizuje Pan swoje zapowiedzi zepsucia i tak mocno nadszarpniętej już (na tym forum) reputacji SM DOMINO. Tak bardzo dobrze znam sytuację Pana i Pańskiej partnerki i wiem, że SM nie wywiązało się z ustaleń, które były z Państwem uzgodnione. Jak informowaliśmy w pismach i podczas rozmów telefonicznych z Państwem niewywiązanie się z ustaleń było podyktowane sytuacją którą borykaliśmy się przez ostatni okres. SM DOMINO nie uchyla się od zrealizowania tych ustaleń ale do czasu odblokowania rachunku bankowego nie miała możliwości korzystania środków zgromadzonych na nim a co za tym idzie również nie mogła przekazać nadwyżki zgromadzonego wkładu budowlanego na Państwa konto. Myślę, że dalsze opisywanie tej sytuacji niczego nie zmieni i tak jak podczas rozmowy telefonicznej z Pańską partnerką zapewniałem zwrot nadpłaty nastąpi w możliwie najkrótszym czasie (mam nadzieję, że będzie to w najbliższym tygodniu). Zastanawia mnie tylko jak szybko można zmienić się z człowieka, który chcąc coś załatwić (kupno mieszkania 2- pokojowego bez obowiązku zakupu garażu) jest przemiły i niemalże cukierkowy w człowieka, który opisuje SM DOMINO w ironiczny sposób jako najgorsze co może Cię spotkać w życiu i jak Apostoł przestrzegający przed złem jaki SM DOMINO roztacza. Zastanawia mnie tylko po co Pan to robi skoro i tak z tego co mi wiadomo zrezygnował Pan z zakupu mieszkania w naszej Spółdzielni i czeka Pan na zwrot pełnego wkładu.???????????????????????????????????????????????????????????? Pańskie pomysły na to czego oczekuje SM DOMINO od swoich członków są ciekawe ale jestem pewien, że nikt ich nie potraktuje poważnie i stratą czasu jest ich komentarz. Bardzo proszę dać spokój tym inwektywom, ironii, złośliwości i nie wiem czego jeszcze jest to może zabawne ale tylko dla Pana a ja nie mam czasu na odpisywanie na Pańskie pomysły z Pałacem Kultury, urlopem, listem pochwalnym itp. „Alternatywy” – i tak by Pan tego nie chciał zrozumieć. Pan już zdecydował, że nie będzie to Pańska ulica !!! Życzę wszelakiej pomyślności. Pozdrawiam Paweł Gancarz 648-54-66 poczta@smdomino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelgladecki Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 12.07.04, 09:45 Panie Pawle, Przede wszystkim, pisząc swoje uwagi na temat SM Domino nie używałem inwektyw - jak to Pan określił - a mój cynizm i ironia mają merytoryczne uzasadnienie. Ponadto, podpisanie z Państwem Umowy warunkowaliśmy odstąpieniem od obowiązku kupna miejsca garażowego, na co SM Domino niezwłocznie wyraziła zgodę i nie był to bynajmniej akt łaski z Państwa strony...wystarczyło takiej zgody nie wyrazić i zapewne w chwili obecnej cieszylibyśmy się zakupem mieszkania w innej spółdzielni tudzież developera. Współpraca z Państwem była również dla nas bardzo zadowalająca, oczywiście do pewnego czasu, mianowicie do chwili przelewu na rachunek spółdzielni pieniędzy z książeczek mieszkaniowych. Wystarczyło wcześniej powiadomić nas, że macie Państwo zablokowane konto przez komornika i wówczas przelew nie zostałby dokonany. Niestety, o tym dowiedzieliśmy się dopiero po upływie miesiąca od przetransferowania środków z Banku PKO BP na rachunek SM Domino, będąc wcześniej zwodzonymi obietnicami, że zwrot nastąpi już za dwa trzy dni, itp. Proszę mi wierzyć Panie Pawle, że ja również mam dosyć polemizowania na forum, ale telefony do Państwa, jak również ok. 10 napisanych listów niczego nie zmieniły w naszej sprawie...był to swoisty akt desperacji, którego nie żałuję. Kończąc tę polemikę mam nadzieję, że nie będę zmuszony w przyszłości wyrażać swoich opinii o SM Domino na forum GW, jednakże zależy to wyłącznie od Państwa. Pozdrwiam, Paweł Gładecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur T. Re: SM DOMINO IP: *.crowley.pl 12.07.04, 11:44 Szanowni Państwo! Ja od niedawna wstąpiłem do SM DOMINO (koniec kwietnia 2004) i zakupiłem tu lokal. Na dzień dzisiejszy przelałem już całą kwotę na konto spółdzielni. Zanim kupiłem mieszkanie w SM DOMINO przez 10 m-cy szukałem w miarę pewnej inwestycji. Znam rynek, bo bardzo wiele ofert odrzuciłem m in. JW. Construction, ARDOM, Era Development ect. (Każdy wiej jak słabej jakości mieszkania oddaje JW. Construction mimo niskich cen i beznadziejnej umowy, którą trzeba podpisać, że nie wspomnę, co się wyrabia w Era Development – to są dopiero oszuści). Oferta SM DOMONO wydaje się dobrą ofertą, ale pod warunkiem nie ma się takich przejść jak niektórzy z Państwa (ja aż tak długo nie czekam a jestem realistą i wiem, że zawsze są opóźnienie oddanie mieszkań). Stan zaawansowania budowy jest bardzo duży, co przemawia na korzyść SN DOMINO i jest postawą do wnioskowania o możliwości zakończenia inwestycji. Uzyskanie kredytu przez SM DOMINO pozwoli na dokończenie inwestycji i sprzedaży pozostałych gotowych mieszkań, co przy uwzględnieniu braku ryzyka dla kupującego oraz dobrej lokalizacji nie powinno być większą trudnością nawet przy nienajlepszym marketingu. Moja prośba do SM DOMINO – informujcie dokładnie stanie budowy, podejmowanych krokach oraz decyzji dotyczącej kredytu. Moja prośba do członków, którzy nie zapłacili całej kwoty – przeanalizujcie szanse zakończenia budowy (według mnie duże) i jeśli chcecie mieć mieszkanie to może wywiążcie się z waszych obowiązków, bo tak właśnie skonstruowana jest idea budowania mieszkań przez spółdzielnie (przypomnę to za pieniądze członków powstają mieszkania). Gdybyście płacili na czas nie byłoby tyle problemów (wzrost kosztu mieszkań byłby niższy). Od samego początku Pani Ewa (pracownik SM DOMINO) poinformowała mnie o możliwości wzrostu cen, co jest rzeczą naturalna i każdy to robi – tu przynajmniej poinformowano mnie jawnie a nie „małym drukiem:. Więc nie wiem, czemu wszyscy się dziwią (cena i tak jest niższa niż średnie z tego regionu – już 4000 za metr). Wiem, że ci, którzy tak długo czekają są już zdenerwowani, ale czy nie mogą zrozumieć, że właśnie teraz jest szansa na to, że niedługo otrzymają mieszkania. Czy rezygnując z zakupu mieszkania w SM DOMINO kupicie je w innym miejscu taniej lub pewniej? Według mnie nie bo ceny idą do góry i będą droższe (normalne w UE). Realizacja nowych inwestycji to dopiero lata 2005-2007 a oferty już częściowo przebrane. A i bym zapomniał w dalszym ciągu żaden deweloper nie gwarantuje powodzenia inwestycji (jeszcze większe ryzyko), wasze mieszkanie istniej tylko na papierze, bo nawet jeszcze fundamentów nie ma a już będziecie mieli harmonogram płatności. I nie zapomnijcie, że nikt, ale to nikt nie zagwarantuje wam stałej ceny! Wydaje mi się, więc że oferta SM DOMINO ma szanse powodzenia i wierzę, że wolne mieszkania zostaną sprzedane po otrzymaniu kredytu i wznowieniu prac. Pozdrawiam i życzę powodzenia Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur T. Re: SM DOMINO IP: *.crowley.pl 12.07.04, 12:13 Szanowni Państwo! Jeszcze jedno, proponuję abyśmy wymienili się adresami e-mail lub telefonami tak, aby mieć ze sobą najlepszy kontakt, razem podejmować decyzje oraz informować się o wszystkim. Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy będziemy mogli na bieżąco wymieniać się informacjami. Pozdrawiam Artur T. – 604434209 PS. Razem więcej osiągniemy niż w pojedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 12.07.04, 12:39 > Jeśli nie chcecie Państwo podawać swoich danych na sieci to ja podam do mnie > telefon komórkowy i stworzę e-mail’ową listę dyskusyjną, gdzie Wszyscy bę > dziemy > mogli na bieżąco wymieniać się informacjami. Bardzo prosze: moj email jest taki jak w naglowku. Oczywiscie bez nospam. Dziekuje za inicjatywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: SM DOMINO IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 12.07.04, 13:17 Nie ma sprawy :)) beneficjent@o2.pl pozdrawiam derek Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: SM DOMINO 12.07.04, 17:36 Gość portalu: Artur T. napisał(a): Przylaczam sie do pozdrownien. jacus2@(skasuj)gazeta.pl Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1962 Re: SM DOMINO 12.07.04, 12:36 Szanowny Panie Arturze, Po pierwsze gratuluje decyzji. Oczywiscie gratuluje grzecznosciowo. Spiesze Pana uswiadomic, z ta budowa jest jak z pierwsza miloscia. Na poczatku fascynacja, pozniej przychodzi rozczarowanie i rozbicie emocjonalne. > ... Era Development – to są dopiero oszuści). Oczywiscie. Ale skoro Pan robil rozeznanie przez 10 miesiecy, to znaczy, ze nie zalezalo Panu na czasie lub/i nie musi Pan wynajmowac mieszkania placac krocie. Pewnie tez nie ma Pan dzieci "na karku". Zapomnial Pan wymienic dobrych developerow: Echo, Catalina etc. Oczywiscie ze sa drozsi. Tylko jak Pan przeliczy nerwy, niepewnosc, niedomowienia? Bo prawda jest taka (dowodem z forum jest byly czlonek SM Pan Pawel), ze ta SM jest jak przyslowiowy zolnierz. Nie sklamie, lecz calej prawdy nie powie. > wiem, że zawsze są opóźnienie oddanie mieszkań). Nie zawsze. Prosze sobie wyobrazic, ze sa firmy, ktore oddaja przed czasem. I to w tym kraju i w tym miescie i przy cenie 3600 m2 (nie tarchomin) Czy poinformowano Pana ile ma opoznienia SM wobec planu? Jesli tak to ile Panu powiedzieli? > Stan zaawansowania budowy jest bardzo duży, co przemawia na korzyść SN DOMINO i > > jest postawą do wnioskowania o możliwości zakończenia inwestycji. Widzial Pan budynki Paxu? Widzial Pan budynek przy Sobieskiego, w poblizu Al. Jerozolimskich i Hynka? To nie ma nic do rzeczy. > Uzyskanie > kredytu przez SM DOMINO pozwoli na dokończenie inwestycji i sprzedaży > pozostałych gotowych mieszkań, A i owszem. Czy orientowal sie Pan od kiedy SM stara sie o kredyt? > Moja prośba do SM DOMINO – informujcie dokładnie stanie budowy, podejmowa > nych > krokach oraz decyzji dotyczącej kredytu. Moze Pan o tym zapomniec. Jak zwykle bedzie szumnie, duzo liczb, lecz bez konkretow. > Moja prośba do członków, którzy nie zapłacili całej kwoty – przeanalizujc > ie > szanse zakończenia budowy (według mnie duże) Czyli w/g Pana kiedy dostaie Pan klucze, a kiedy akt notarialny? > Gdybyście płacili na czas nie byłoby tyle problemów > (wzrost kosztu mieszkań byłby niższy). Guzik prawda. Placilam na czas no i co? > Czy rezygnując z zakupu mieszkania w SM DOMINO kupicie je w innym > miejscu taniej lub pewniej? Taniej - nie wiem (nie ma finalnego rozliczenia). Pewniej - tak. > bo nawet jeszcze fundamentów nie ma a już będziecie mieli harmonogram > > płatności. I nie zapomnijcie, że nikt, ale to nikt nie zagwarantuje wam stałej > ceny! Panie Arturze. Czy chce Pan swoja niedoszla sasiadke wykonczyc smiechem? Mam przed soba wlasnie umowe devlopera nazwy ktorego nie ujawnie, gdzie jest napisane o karach umownych za kazdy dzien opoznienia developera, gdzie jest zagwarantowana cena stala, gdzie harmonogram platnosci jest skonstruowany w nastepujacej formie (rata x - do 30 wrzesnia br - nie wczesniej niz zakoczenie prac tynkarskich etc. > Wydaje mi się, więc że oferta SM DOMINO ma szanse powodzenia i wierzę, że wolne > mieszkania zostaną sprzedane po otrzymaniu kredytu i wznowieniu prac. A i owszem. Prosze tylko o zagranie ze mna w zgadywanke - kiedy SM dostanie kredyt? > > Pozdrawiam i życzę powodzenia Dziekuje. Zycze Panu wytrwalosci i zdrowych nerowow. /Bez zlosliwosci/ Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelgladecki Re: SM DOMINO IP: *.cplus.com.pl 17.07.04, 09:53 Pan Paweł Gancarz napisał: "zapewniałem zwrot nadpłaty nastąpi w możliwie najkrótszym czasie (mam nadzieję,że będzie to w najbliższym tygodniu)." Oczywiście pieniędzy nie ma, co oznacza, że po raz kolejny przedstawiciel SM DOMINO NIE DOTRZYMAŁ SŁOWA, pozdrawiam i do zobaczenia w sądzie. Paweł Gładecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KejBi Re: SM DOMINO IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 23.07.04, 21:56 Byłam ostatnio na terenie spółdzielni. Prace budowlane toczą sie wolno, ale przez trzy lata bywały już gorsze okresy. Polecam wycieczkę na teren budowy każdemu. Zobaczycie tam wielka dziurę w ziemi. Wyjaśniono mi, że pojawi sie w niej wkrótce fundament pod nowy okrąglak. mam tylko kilka uwag: 1. przy zakupie mieszkania nikt nie mówił, że praktycznie rzecz biorąc nie będę miała dostępu ani do słonecznego światła ani widoku innego niż balkony sąsiadów 2. argumenty, dlaczego budowany jest okrąglak sa co najmniej zaskakujące, gdyż wykup mieszkań w nim ma pomóc sfinansować bieżąca budowę "starego" bloku (sic!) - dlaczego gdy ktoś w SM Domino waha sie by zakupić prawie "gotowe" mieszkanie, miałby nagle inwestowac w dziurę w ziemi? - z czego finansowana będzie budowa okrąglaka, skoro z zebbranych środków "koszystać" mają de facto dotychczasowi spółdzielcy? Proszę więc poruszcie i ten problem na waszym forum, gdyż może on miec wpływ na jakośc waszych mieszkań o ile kiedykolwiek je dostaniemy Pzdr KejBi Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyczka Re: SM DOMINO 09.08.04, 11:00 czy ktoś z obecnych na forum dowiadywał się, czy spółdzielnia otrzymała już kredyt na dokończenie budowy?..słyszałam, że dostali i ukończą inwestycję w październiku 2004, czekam na potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: SM DOMINO IP: 62.229.112.* 09.08.04, 13:21 badzmy realistami? pazdziernik jest za 2,5 miesiaca!!!!!! a budowa w proszku! musialoby wejsc nie 56 ludzi a 5 razy wiecej. Przeciez sa do zrobienia cale tynki wewnetrzne!!!! wykonczenie klatek schodowych jakas glazura/terakota!!! parapety, drzwi wejsciowe do mieszkań, wmontowanie wind! Bialy montaż w mieszkaniach! Ja nie nastawialabym sie na pazdziernik, optymizm spoldzielni przestal mi sie udzielac. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyczka Re: SM DOMINO 09.08.04, 13:51 chciałam się tylko upewnić, wiem, że niewiele się tam zmieniło, ale z taką pewnością zapewniają o tym kredycie, że przez chwilę uwierzyłam....kłamać to oni potrafią... Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyczka Re: SM DOMINO 11.08.04, 10:57 chyba nastał sezon urlopowy, bowiem mało kto ze spółdzielców sm domino udziela się na forum, a może jest już znacznie lepiej niż było jeszcze kilka tygodni temu?...życzę tego wszystkim i sobie również... ponawiam zatem pytanie czy informacje od Pani odbierającej telefony w "biurze" na budowie, że dostali kredyt i zakończenie inwestycji odbędzie się na pewno w październiku 2004 są prawdziwe...trudno w to uwierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga W. Re: SM DOMINO IP: *.polkomtel.com.pl 24.08.04, 14:51 Informacje od pani Ewy odnośnie dostania kredytu są fałszywe. Prezes zaprzeczył informacjom (pani Ewa oczywiście też, a nawet zaprzecza że kiedykolwiek mówiła że kredyt został przyznany - eeeh, przydałoby się nagrywać rozmowy z osobami pracującymi w spółdzielni). Następny termin kiedy można pytać o decyzję w sprawie przyznania kredytu to 31 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyczka Re: SM DOMINO 30.08.04, 15:36 czyli kolejny zawód...zaglądałam w piątek na budowę, pytając pana budowniczego o tę inwestycję, który stwierdził, że kilka dni temu zaczęli coś tam działać na budowie, ale rzecz dotyczy wyłącznie przyszłego "okrąglaka" (na razie jest tam jedynie dziura)...Panowie Z Domino! cholera mnie bierze jak widzę "postępy w tej niekończącej się budowie"...wszędzie obok praca wre(Dom Development zaczyna już malować ściany zewnętrzne), a wy siedzicie w tej swojej brudnej norze i robicie z ludzi debili, udzielając im za każdym razem innych informacji...tylko pytam ZA CZYJE PIENIĄDZE TE BREDNIE!!!!!...ile nam jeszcze przyjdzie czekać na odbiór mieszakań i ile jeszcze wyciągniecie od nas pieniędzy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś