Dodaj do ulubionych

odstąpienie od umowy

IP: *.man.polbox.pl 20.08.01, 17:03
w umowie przedwstępnej z developerem jest klauzula, że po odstąpieniu od umowy
dostaję zwrot kasy dopiero gdy ktoś inny kupi mieszkanie. odstępne 7%. trochę
mnie to zaszokowało, czy to są normalne warunki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: odstąpienie od umowy IP: 217.8.161.* 21.08.01, 08:04
      u mnie jest to samo tylko ze 5 % mniej zwracaja bez odsetek
    • Gość: daro Re: odstąpienie od umowy IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.08.01, 09:08
      W JWC jest 3% rowniez po tym, jak ktos kupi to mieszkanie, ale nie pozniej niz
      po miesiacu. Tak w teorii - jak w praktyce niech wypowiedza sie inni.
    • Gość: A. Re: odstąpienie od umowy IP: 131.102.244.* 21.08.01, 09:23
      To życzę powodzenia w szukaniu kolejnych frajerów w obecnej sytuacji
      mieszkaniowej. U mnie na szczęście było, że gdy opóźnienie z wuny spółdzielni
      będzie większe niż 3 mies., to zwracają całość. Byli chyba bardzo pewni siebie.
      Na szczęście to mnie uratowało, bo mieszkam juz gdzie indziej, a ta inwestycja
      jest nadal daleko w tyle.
      • Gość: Dorota Re: odstąpienie od umowy IP: 168.224.145.* 21.08.01, 14:03
        U mnie jest 10 % kary. Stargowane z 20 %. Poza tym wynegocjowalam w umowie
        zapis, ze jak sie opoznia pow. 3 m-cy to dostaje zwrot kasy w ciagu 30 dni z
        ustawowymi odsetkami. Przynajmniej tyle dobrze. Na razie jest 3 tygodne
        opzonienia, ale budowa ma sie ku koncowi.
      • Gość: julia Re: odstąpienie od umowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.01, 23:57
        Gość portalu: A. napisał(a):

> To życzę powodzenia w szukaniu kolejnych frajerów w obecnej sytuacji
        > mieszkaniowej. U mnie na szczęście było, że gdy opóźnienie z wuny spółdzielni
        > będzie większe niż 3 mies., to zwracają całość. Byli chyba bardzo pewni siebie.
        >
        > Na szczęście to mnie uratowało, bo mieszkam juz gdzie indziej, a ta inwestycja
        > jest nadal daleko w tyle.

A z jakiej spoldzielni zrezygnowalas i faktycznie wyplacili?
    • Gość: Duffy Re: odstąpienie od umowy IP: *.eds.de 22.08.01, 09:01
      My obecnie planujemy odstąpić od umowy niestety w umowie nie mieliśmy obostrzenia ,że możemy
      odejśc gdy budowa się przedłuża (fatalne w skutkach). Przez to mimo ,że budowa nie ma szansy na
      ukonczenie w terminie musimy rozwiazac umowę z naszej winy- odstepne 10%. Pózniej będzie
      możliwe sadzenie o te 10% jesli firma faktycznie nie dotrzyma terminu. Co wiecej musimy czekac na
      wyplate pieniąąków 2 miesiace. Ludzie czytajcie uważnie umowy i najlepiej przed podpisaniem
      umówić się z adwokatem !!!!!!
    • Gość: cleo Re: odstąpienie od umowy IP: *.man.polbox.pl 22.08.01, 09:21
      tu chodzi o odstąpienie nie z przyczyny opóźnienia tylko mojej decyzji.
      spokojnie, jeszcze tej umowy nie podpisałam i w takim kształcie na pewno nie
      podpiszę - a co jeśli będę nagle potrzebować pieniedzy? mam pytanie czy
      developerzy zgadzają się na zmiany w umowie.
      • Gość: duffy Re: odstąpienie od umowy IP: *.eds.de 22.08.01, 13:57
        Tak, ale gdy sa korzystne dla nich
        • Gość: pix Re: odstąpienie od umowy IP: *.debis.pl 22.08.01, 14:02
          mi sie zgodzili...
          na poczatku w ogole nie bylo opcji kar umownych za niewywiazanie sie ani opcji
          odstapienia od umowy przeze mnie...
          na koniec sie to pojawilo, a co lepiej (!)
          80% kwoty wpłacam po podpisaniu aktu przeniesienia wlasności..
          --teraz maja opóźnienia "urzędowe" i próbują mnie nakłonić na wcześniejsza
          wpłatę ale się nie dam - nie chcą się przyznać co ich konkretnie opóźnia...
          • Gość: pcs Re: odstąpienie od umowy IP: 194.235.135.* 30.08.01, 18:08
            Jestes pewien, ze jezeli umowa nie precyzuje sposobu rozwiazania umowy w
            przypadku opoznienia, nie mozesz po prostu odstapic od niej w momencie uplywu
            terminu realizacji budowy z powodu niezrezlizowania umowy przez wykonawce ?
            Kwestia wina jest oczywista i nie powinni chciec isc do sadu, bo na pewno
            przegraja i w sumie bedzie to ich kosztowac wiecej.
    • Gość: Gucio Re: odstąpienie od umowy IP: 212.244.182.* 11.12.01, 10:03
      Cleo,
      Witaj, mówiłem, że się odwdzięczę za ten VAT :))). W mojej umowie
      wynegocjowałem klauzulę, że tracę 5%, zwrot następuje po znalezieniu innego
      inwestora na moje miejsce, lecz nie później niż 3 miesiące od daty
      wypowiedzenia przeze mnie umowy!!! Całość mam potwierdzoną przedwstępną umową
      notarialną. Na Twoim miejscu nie podpisywał bym takiej klauzuli, którą Ci
      oferują - musisz określić maksymalny czas oczekiwania na inwestora zastępczego.
      W końcu czasu dyktatu deweloperów i spółdzielni muszą odejść w przeszłość, tak
      jak odeszły w niepamięć czasy dyktatu hydraulików, elektryków i innych
      "fachowców".
      • Gość: julia Re: odstąpienie od umowy IP: 193.0.68.* 11.12.01, 12:32
        Ale co w sytuacji gdy wypowiadzasz te umowe, a firma cienko przedzie i
        niewyplaca pieniedzy, pewnie mozesz isc do sadu ale taka sprawa trwa 3 lata i
        potezne koszty pociaga za soba, pozdrawiam.
        • Gość: Gucio Re: odstąpienie od umowy IP: 212.244.182.* 11.12.01, 14:01
          Niestety, ale masz rację. Plus jest taki, że jesli Ci nie oddadzą w terminie, to
          możesz sądownie obciążyć hipotekę, narzędzie niebagatelne w wypadku zagrożenia
          upadłością developera. W przeciwnym razie będziesz na szarym końcu wierzycieli.

G.

Gość portalu: julia napisał(a):

> Ale co w sytuacji gdy wypowiadzasz te umowe, a firma cienko przedzie i
          > niewyplaca pieniedzy, pewnie mozesz isc do sadu ale taka sprawa trwa 3 lata i
          > potezne koszty pociaga za soba, pozdrawiam.

• Gość: julia Re: odstąpienie od umowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.01, 16:50
            Problem w tym ze przede mna juz sa wpisy w ksiedze wieczystej i sa to kedyty
            hipoteczne tak ogromne ze dla mnie i tak juz nic nie zostanie, julia
            • Gość: czx Re: odstąpienie od umowy IP: 193.0.68.* 13.12.01, 12:36
              Czy jest ktos na tym forum kto wypowiedzial umowe spoldzielni czy deweloperowi
              i dostal swoje pieniadz z powrotem?
              • Gość: jagoda Re: odstąpienie od umowy IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 11:02
                W moim przypadku odstąpienie od umowy byłoby chyba korzystniejsze ( chociaż
                straciłabym prawie 9tys.), bo obecnie koszt mieszkania wzrósł do takiej "
                chorej " kwoty ,że nie wiem jak się z tego wyplątać . Ludzie czytajcie
                dokładnie umowy , zarówno w banku jak i z developerami . Banda złodzieji.!!!
          • Gość: krs Re: odstąpienie od umowy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.02, 11:17
            Orientujesz się może kiedy można obciążyć hipotekę po wypowiedzeniu umowy jak
            spółdzielnia nie wypłaca, mimo zapisów w umowie:
            1. po prawomocnym wyroku (czyli za około 3 lata)
            2. w trakcie postępowania - jako zabezpieczenie roszczeń - wpis ostrzeżenia w
            księdze wieczystej ? Czy można to od razu po złożeniu wniosku do sądu
            Czy można obciążyć inną nieruchomość - np. inny budynek spółdzielni, niż tą na
            której jest mieszkanie (ta nieruchomość gdzie mam mieć mieszkanie jest już
            obciążona) ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka