Dodaj do ulubionych

Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie?

IP: *.acn.waw.pl 13.01.13, 00:06
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu mieszkania w bloku, który kończy w tej chwili 10 lat.
Lokalizacja i osiedle spełniają moje kryteria, nie mogę znaleźć nic lepszego na rynku pierwotnym (co nie jest niemożliwe, ale cena już przewyższająca moje realia). Mieszkanie również spełnia moje wymagania (na - tylko aneks kuchenny). Osiedle niesamowicie zadbane. Będzie to moje pierwsze mieszkanie, finansowane w połowie z kredytu. Jest też dość drogie - metraż ok. 40 m2 z garażem, cena 520 000.
Na samo mieszkanie jestem w 100% zdecydowana. Martwi mnie jednak wiek bloku i widmo znaczącego spadku wartości przy obecnych trendach.
Reasumując, co myślicie o takim zakupie?
Obserwuj wątek
    • wandotroll2 Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? 13.01.13, 06:39
      13.000 za metr? Z choinki się urwałaś? Chyba, że to na Marszałkowskiej? Za 520.000 to ja ci mogę zbudować 150-200 metrowy dom z dwoma garażami (a skoro tak to ważne to nawet z czterema).
      • Gość: gość Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.acn.waw.pl 13.01.13, 06:59
        Abstrakcyjna cena, nie kupuj.
    • Gość: abc Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.01.13, 09:25
      Mieszkanie 10 letnie jest lepsze od nowego. Można poznać sąsiadów zanim się wprowadzi, ocenić otoczenie, nie trzeba się użerać z wadami budynku częstymi w pierwszych latach po budowie. Standardy dzisiejszych mieszkań nie różnią się niczym od budynków sprzed 10 lat.

Problemem jest jedynie cena. No chyba, że mieszkanie jest z widokiem np na Łazienki, ze 100 metrowym tarasem , rewelacyjnie wykończone i umeblowane.
    • Gość: query Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.free.aero2.net.pl 13.01.13, 10:35
      Cena masakra. To po ile tam sprzedają dewy? Napisz co to za ulica. Jeżeli chodzi o wiek 10 lat, to w przyszłości cena nie będzie się niczym różnic od mieszkań dzisiaj nowych.
      40 m2 i 2 pokoje? Mieszkanie kompletnie niefunkcjonalne(!), jeżeli będzie tam mieszkać więcej niż jedna osoba.
    • Gość: apl.pl taniej i lepiej wynajac ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 12:30
      www.domiporta.pl/details,191,124376215-mieszkanie-warszawa.asp?utm_source=hp_gazeta&utm_medium=banner&utm_campaign=hp_gazeta_lokale_styczen
      prosty wybor
    • Gość: iii Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 13.01.13, 15:11
      Cena rzeczywiscie wydaje sie wysoka ale nikt z wypowiadajacych nie widzial tego mieszkania... Ja spojrzalbym na to z innej strony-zastanow sie czy za kilka lat nie bedziesz chciala go sprzedac, bo jesli tak to pomysl za ile za metr je sprzedasz. Chodzi o to zeby nie postawic sie w sytuacji, ze musisz sprzedac za pol ceny. Pewne nieruchomosci z biegiem czasu beda nadal trzymaly dobra cene, inne beda tracic troche na wartosci a jeszcze inne moga sporo jej stracic.
      10 lat to nie jest duzo i tym zupelnie bym sie nie przejmowal. Przynajmniej wiesz jakich bedziesz miala sasiadow, jak oni traktuja czesci wspolne budynku itd
      • art-tu Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? 13.01.13, 18:00
        Takie mieszkanie ma wiele zalet; ale cena zabójcza chyba że (patrz wyżej).
        Jeśli nie odpowiada Ci wystrój i planujesz remont - mocno się zastanów.
        No, chyba ze widok za oknem przesądza.
      • Gość: tuśka Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.acn.waw.pl 16.01.13, 01:49
        Dziękuję, właśnie tego dotyczą moje wątpliwości. W tej chwili będę mieszkała sama (i na pewno przez kilka następnych lat). Być może kiedyś będę chciała sprzedać/zamienić itd. i wtedy może być problem. Ale z drugiej strony takie ryzyko wiąże się tak naprawdę z kupnem każdego mieszkania, bo ciężko przewidzieć jak sytuacja będzie wyglądała za kilka lat (chociaż wiadomo, im bardziej atrakcyjne pod różnymi względami, tym bardziej będzie trzymało cenę). Na dzień dzisiejszy wiek bloku mi nie przeszkadza, ale za kolejne dziesięć będzie miał 20 i zastanawiam się czy nie będzie to już różnica bardziej rzucająca się w oczy przy ewentualnej sprzedaży (bo dzisiejsze nowe będą miały dopiero 10).
        • sammler Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? 15.04.13, 00:48
          Gość portalu: tuśka napisał(a):

> chociaż wiadomo, im bardziej atrakcyjne po
          > d różnymi względami, tym bardziej będzie trzymało cenę

Tak? A skąd to niby wiadomo? Bo raczej nie z doświadczeń z przeszłości... Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że to mieszkanie 5 i 10 lat temu też kosztowało realnie równowartość dzisiejszych 13 tys. zł/m2 (10 lat temu przy średniej inflacji 2,5% r/r powinno kosztować 10,1 tys. zł/m2, gdy przeciętna cena była bliska 2,5 tys.)?

Dlaczego ludzie wydaje wam się, że przyszłość możecie odnosić wyłącznie do teraźniejszości, ignorując fakty z przeszłości? Gdyby było inaczej takich głupot byście nie pisali (bez urazy, nie mam nikogo konkretnego na myśli, chodzi raczej o dominujący u większości sposób myślenia).

S.
    • marecki_1 Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? 15.01.13, 22:39
      Mieszkanie to nie samochód. Nie traci na wartości z biegiem lat. Wiek bloku to akurat ostatnia rzecz jaką brałem pod uwagę. Tylko czy ta cena jest realna? Jeśli ceny spadną to zarówno na rynku wtórnym, jak i pierwotnym.
      • Gość: tuśka Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.acn.waw.pl 16.01.13, 02:10
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W większości zrozumieliście Państwo moją sytuację i zgodnie potwierdziliście, że 10 lat to jeszcze niezbyt sędziwy wiek ;)
        Jeśli chodzi o cenę, to uważam, że jest trochę zawyżona (po odliczeniu garażu ~35000, cena m2 wynosi ~115000), zwłaszcza, że wykończenie nie powala i jak większość mieszkań używanych wymaga małego odświeżenia. Jednak osiedle jest sprawdzone, okolica też, sąsiedzi to mieszkania 80m2 i dwupoziomowe 160m2 (czyli nie rząd klitek wg najnowszych trendów), wysokie piętro, bez widoku okno w okno i nie nad ulicą. Dla mnie to priorytety. Wiem, że te 10 lat temu budowano podobnie (wykonawcą był Warbud, więc raczej ok).

Wiem, że wiele słyszy się teraz o coraz niższych cenach na rynku pierwotnym, ale dotyczą one najczęściej bardziej oddalonych dzielnic lub też terenów poprzemysłowch, które kompletnie mi nie odpowiadają. Szukam okolicy w pełni zagospodarowanej. Jednak w takich miejscach praktycznie już się nie buduje, bo zwyczajnie nie ma gdzie. Przyznam, że interesowałam się np. 19 dzielnicą, osiedle i położenie do mnie nie przemawia a cena jest wysoka. Tak naprawdę ciężko znaleźć fajne mieszkanie w takim bloku +/- 10 lat w miarę blisko centrum za przystępną cenę.
        • Gość: Gość Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.143.168.217-rev.hti.pl 16.01.13, 10:53
          > Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W większości zrozumieliście Państwo moją sytu
          > ację i zgodnie potwierdziliście, że 10 lat to jeszcze niezbyt sędziwy wiek ;)
          > Jeśli chodzi o cenę, to uważam, że jest trochę zawyżona (po odliczeniu garażu ~
          > 35000, cena m2 wynosi ~115000), zwłaszcza, że wykończenie nie powala i jak więk
          > szość mieszkań używanych wymaga małego odświeżenia. Jednak osiedle jest sprawdz
          > one, okolica też, sąsiedzi to mieszkania 80m2 i dwupoziomowe 160m2 (czyli nie r
          > ząd klitek wg najnowszych trendów), wysokie piętro, bez widoku okno w okno i ni
          > e nad ulicą. Dla mnie to priorytety. Wiem, że te 10 lat temu budowano podobnie
          > (wykonawcą był Warbud, więc raczej ok).
          >
          > Wiem, że wiele słyszy się teraz o coraz niższych cenach na rynku pierwotnym, al
          > e dotyczą one najczęściej bardziej oddalonych dzielnic lub też terenów poprzemy
          > słowch, które kompletnie mi nie odpowiadają. Szukam okolicy w pełni zagospodaro
          > wanej. Jednak w takich miejscach praktycznie już się nie buduje, bo zwyczajnie
          > nie ma gdzie. Przyznam, że interesowałam się np. 19 dzielnicą, osiedle i położe
          > nie do mnie nie przemawia a cena jest wysoka. Tak naprawdę ciężko znaleźć fajne
          > mieszkanie w takim bloku +/- 10 lat w miarę blisko centrum za przystępną cenę.
          >

Nie zrażaj się. Przede wszystkim 10 letnie mieszkanie to jest praktycznie nowe mieszkanie mające bardzo wiele plusów
          - blok przestał pracować, ściany się nie rysują, nie spadają tynki z sufitów itp
          - ewentualne niedoróbki budowlane dawno już wyszły, zostały naprawione/zniwelowane
          - 10 lat temu budowali znacznie lepiej/solidnej niż przez ostatnie 6-7 + dwa powyższe punkty

Cena. Cena jest niestety bardzo wysoka i wyższa raczej w przyszłości nie będzie. Może podejdź do sprawy z innej strony - spróbuj wynająć mieszkanie na tym osiedlu? Pozwoli Ci to ocenić czy faktycznie jest to taka dobra lokalizacja jak Ci się wydaje. Powynajmujesz przez rok a za rok może się okazać, że mieszkanie które kosztowało 520 tyś kosztuje 420 tyś. i będziesz 100k - koszt wynajmu do przodu...
    • Gość: Pan Tygrys Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.13, 22:12
      40m2 za ponad 500 kola? To musi byc prowokacja... Nawet gdyby bylo w samym Centrum (co zreszta nie jest zadna atrakcja, chyba, ze jest sie studentem) to i tak cena jest kompletnie abstrakcyjna... W dobrych dzielnicach spokojn ie mozna kupic ponizej 8, ba ponizej 7 jak sie czlowiek postara, a ty chcesz placic ponad 11 za metr? Coz, pan ma pieniadz, pan sie bawi;)
      • Gość: Przypadkowy Apartamenty Murano IP: *.play-internet.pl 20.04.13, 16:29
        Dobre ceny, od 7500 zł/metr. Różne wielkości: 37-160 m
        • Gość: fill Re: Apartamenty Murano IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 21:24
          co to ma wspólnego z dobrymi cenami? od 75000zł/metr?nie kompromituj się!
      • Gość: mm Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? IP: 93.154.139.* 25.04.13, 23:33
        Wiesz, dla ciebie to drogo, dla innego tanio. W Warszawie jak swieze buleczki sprzedaja sie mieszkania po 16 tys za m². Mnie to szokuje, ale "zeszly" z rynku duze inwestycje w tych cenach.

Moze nie zauwazyles, ale spoleczenstwo sie nam wyraznie dzieli: bogaci juz maja kasy jak lodu, nie szczypia sie, a biedota czeka az bedzie ponizej 5 tys za m² i... marzy.
        • sammler Re: Czy opłaca się kupować mieszkanie 10-letnie? 26.04.13, 08:21
          Gość portalu: mm napisał(a):

> Wiesz, dla ciebie to drogo, dla innego tanio. W Warszawie jak swieze buleczki s
          > przedaja sie mieszkania po 16 tys za m². Mnie to szokuje, ale "zeszly" z r
          > ynku duze inwestycje w tych cenach.

Z ciekawości (potrzebne mi to do uwiarygodnienia pewnej tezy): które i skąd wiadomo, że "zeszły" (tzn. czy to informacja pewna, np. od notariuszy lub z osobistej obserwacji "życia" w budynku, czy oparta na danych ze strony dewelopera lub innych przekazach pochodzących od niego)?

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka