Dodaj do ulubionych

do spółdzielców

IP: 194.181.152.* 03.04.02, 08:47
Czy zawsze jest tak, że po wyodrębnieniu własności lokalu grunt na którym stoi
budynek pozostaje własnością spółdzielni. I czy na takim mieszkaniu można
założyć hipotekę. Pytam tych, którzy mieli przyjemność (lub nieprzyjemność)
zakupić nowe mieszkanie od spółdzielni.
Obserwuj wątek
    • zuzanna7 Re: do spółdzielców 03.04.02, 11:11
      ja kupuje mieszkanie w spoldzielni - czekam obecnie na jego odbior i w umowie
      mam zapisane, ze po wybudowaniu lokalu zostanie na mnie przeniesiona jego
      wlasnosc wraz z odpowiednia czescia powierzchni wspolnej i nieruchomosci tj.
      gruntu, na ktorym stoi osiedle.
      • Gość: tarkosia Re: do spółdzielców IP: *.mrofka.waw.pl / 10.0.0.* 21.10.02, 14:21
        zuzanna7 napisał(a):

> ja kupuje mieszkanie w spoldzielni - czekam obecnie na jego odbior i w umowie
        > mam zapisane, ze po wybudowaniu lokalu zostanie na mnie przeniesiona jego
        > wlasnosc wraz z odpowiednia czescia powierzchni wspolnej i nieruchomosci tj.
        > gruntu, na ktorym stoi osiedle.

mam pytania - a czy moglas skorzystac z nowej ulgi odsetkowej? czy dopiero
        bedziesz mogla skorzystac z niej wtedy gdy ta wlasnosc zostanie rzeczywiscie
        przeniesiona?
        czy przeniesienie wlasnosci wiaze sie z jakimis ekstra kosztami?

bede wdzieczna jesli bedziesz mogla mi odpowiedziec...
        Ania
        • miriam_73 Re: do spółdzielców 22.10.02, 11:57
          Przepis i niestety także (przynajmniej jak na razie) interpretacja US jest
          rygorystyczna, tzn musi nastapić przekazanie tytułu (czyli np. akt notar.) i
          dopoiero wtedy możesz zacząć odliczać ulgę, z tym, że z tego co mi powiedzieli
          np. w US Wynalazek (dla Ursynowa), to co juz zapłąciłaś ci nie przepada. Tyle
          że możesz to doliczyć DOPIERO jeśli uzyskałaś tytuł prawny i przy założeniu
          oczywiście, iż budynek został przekazany do użytkowania w terminie 3 lat licząc
          od końca roku w którym nastąpiło uzyskanie pozwolenia na jego budowę.
          • Gość: beata Re: do spółdzielców IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.02, 13:10
            O ile wiem, to zgodnie z nowymi przepisami nie ma mieszkan wlasnosciowych bez
            wlasnosci ulamkowej czesci gruntu. Spoldzielnie musza ustanawiac wlasnosc wraz
            z udzialem w gruncie pod budynkiem. Tak mis sie cos obilo o uszy...
            Pozdrawiam,
            Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka