Dodaj do ulubionych

Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE

IP: 62.111.149.* 20.09.04, 13:07
23 wrzesnia 2004 r. rozpoczyna się sprzedaż mieszkań w nowej inwestycji
PROKOMU i PKO INWESTYCJE, tzw. Nowy Wilanów. Proponują nowy wątek dla ludzi
zainteresowanych tą inwestycją. Jeżeli macie jakieś news'y to napiszcie.
Podzielcie się swoimi opiniami na temat tej inwestycji, inwestorów.
lokalizacki, umów itp.
Alchemikos
Obserwuj wątek
    • Gość: lionka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 20:04
      Jesli ktos ma namiary na developera, ktory to buduje, prosze podac chocby www.
      Kiedy ta inwestycja ma byc oddana?
      • Gość: Namiary Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 62.111.149.* 21.09.04, 08:38
        www.nowywilanow.pl
      • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.131.* 23.09.04, 16:06
        Poczatkowo zabieraja sie za budowe czterech budynkow - od Klimczaka, wzdluz
        Krolowej Marysienki. Maja byc oddane do uzytku na poczatku 2006 r. (choc
        reklamowali sie mowiac o IV kwartale 2005). Ceny od 3800 brutto za metr, na
        najwyzszych pietrach (4) wiekszy metraz, wyzsza stawka. Do mieszkania garaz,
        ceny dokladnej nie pomne, okolo 27 tysiecy brutto, plus opcjonalnie komorka
        lokatorska 2-6 metrow (2 tysiace netto za metr; kto pierwszy ten lepszy). Bylem
        tam dzisiaj, obejrzalem miejsce, bede dzwonil do PKO BP (100 pierwszych osob nie
        bedzie obciazonych oplata za ubezpieczenie kredytu). Troche odnioslem wrazenie,
        ze pani mnie obslugujaca nie byla do konca przygotowana na stawiane pytania (o
        otoczenie, uklad, zadrzewienie, przebieg ulic, ot drobiazgi). Wrazenie generalne
        pozytywne, zobaczymy co dalej.

Pzdr, Marcin
      • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.131.* 01.10.04, 19:15
        luty 2006
        • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.chello.pl 01.10.04, 19:38
          w umowie widnieje data 30.03.2006. (czyli reklamowany pierwszy kwartal:)) Jest
          to jednak data zgloszenia do uzytku. Do tego nalezy doliczyc 1 do 1,5 miesiaca
          dla urzedu. Zakladajac, ze uda im sie dotrzymac terminow, oddanie do uzytku
          mozna szacowac na koniec maja
          • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.131.* 02.10.04, 07:07
            dorzucic jeszcze wpisanie do ksiegi praw do wieczystego uzytkowania i bedziemy
            mieli lipiec. pare opoznien i skonczymy na jesieni 2006 ;-)))
            • Gość: Ian Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.lukas.com.pl 04.10.04, 12:15
              Czy ktos ma jakies nowe informacje na temat tej inwestycji? Czy ktos wie, czy
              te dwie spolki realizowaly juz jakies projekty w Warszawie? Pytam, bo
              interesuje mnie np. jakich materialow uzywaja i jaka jest jakos wykonczenia
              budynkow.

Pytam, bo zastanawiam sie, czy wybierac resztki z oferty w Marinie Mokotow, czy
              zdecydowac sie Wilanow. Ktos z Was stal moze przed podobnym dylematem? Czy ten
              termin ukoczenia pierwszych domow na poczztku 2006 dotyczyl mieszkan czy np.
              apartementow?

Jakie sa przewidywane ceny eksploatacji (czynsz za m2)?
      • Gość: mazurian Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.bphpbk.pl 08.12.04, 09:10
        aktualnie budują Robyg, PKO Development oraz PROKOM Investment
    • Gość: rudy Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 62.111.149.* 23.09.04, 11:23
    • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.131.* 24.09.04, 11:41
      No i okazuje sie, ze bank nie ma pojecia o tym, ze uczestniczy w promocyjnym
      programie kredytowym. Na razie nikt nic nie wie...
      • Gość: Konrad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.chello.pl 26.09.04, 22:21
        Też miałem wrażenie, że jeszcze niewiele wiadomo o detalach. Na przykład
        pytałem jak będzie wyglądało rozdzielenie loggii (między sasiadami)-
        dowiedziałem sie jedynie, że ma byc to pleksi, ale nie wiadomo jeszcze czy
        wysoka czy niska i jak bardzo przejrzysta :) W każdym razie całość wygląda
        fajnie, choć w przypadku mieszkania trzypokojowego, z lepszym rozkładem i
        widokiem, cena jest bliższa 4,5 tys. niż 3,8 tys.
        Jutro mam zamiar dowiedzieć sie czegoś więcej o tym kredycie PKO BP.

Konrad
        • Gość: Robert Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.09.04, 23:30
          Witam wszystkich,

Tez interesowałem się tą inwestycją.
          Wybralem nawet 2 mieszkania, ale ceny nie są zachęcające ok 5.000 m2.
          I o ile ceny jakoś bym przełknął to nie podoba mi się fakt, że osiedle powstaje
          w bliskim sąsiedztwie zatwierdzonej już autostrady A2 i że cała okolica będzie
          przez kilka lat gigantycznym placem budowy - mieszkania, biurowce, sklepy,
          światynia, supermarket, centrum handlowe... jednym slowem ta część Wilanowa
          przestanie być Wilanowem.
          • Gość: Konrad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.zycie.com.pl 27.09.04, 11:21
            Tak jak pisalem - ceny dosc zroznicowane. Co do autostrady to bedzie przebiegala w dosc
            znacznej odleglosci od mieszkan, po drugie od reszty osiedla beda ja oddzielaly budynki
            biurowe. Zreszta podobne rozwiazanie zastosowali projektanci Mariny. Oczywicie osiedle bedzie
            placem budowy przez najblizsze kilka lat, za to pierwsi mieszkancy beda mogli sie cieszyc spora
            przestrzenia :)
            Na razie musi sie jednak wyjasnic na czym polegaja promocyjne kredyty w PKO BP, bo bank nic
            jeszcze nie wie...

K.
            • Gość: macper Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 193.201.167.* 27.09.04, 11:56
              Autostradą bym się nie martwił, przebiega ok. 1 km od budynków. Bardziej
              zastanwia mnie Auchan. Na planie osiedla od strony supermarketu przy
              interesujących nas domach jest wielka zielona płyta
              • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 27.09.04, 13:39
                W opisie inwestycji podano, ze Auchan wybuduje podziemny parking na calej
                powierzchni swojej dzialki (15 ha). Ta wielka zielona plyta na planie to
                wlasnie hala Auchan. Od blokow na polnoc odgradzaja ja budynki biurowe Auchan
                (zobacz w powiekszeniu na mapce w zakladce Srodmiescie).
                • Gość: macper Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 193.201.167.* 27.09.04, 15:36
                  Aniu,
                  o jakiej witrynie mówisz? Możesz wkleić link?
                  • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 27.09.04, 16:14
                    Prosze bardzo: www.miasteczko-wilanow.pl, wejdz w zakladke "Srodmiescie", te
                    mapke mozna powiekszyc.
    • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 27.09.04, 16:32
      Hejki,

No więc ja już dwukrotnie nawiedziłam biuro sprzedaży, dostałam do łapki kopie
      planów mieszkań... natomiast dopiero dzisiaj pojawiła się pierwsza wersja umowy
      którą obiecano mi przesłać faksem, o standardzie wykończenia nadal cicho - być
      może będzie jutro. Mieszkania dość fajnie rozplanowane, możliwość
      przedstawienia im własnego rozplanowania mieszkania i twierdzą że zostanie to
      wykonane. Podobno mieszkania oddane będą w "standardzie warszawskim", bez
      białego montażu, na pewno nie ma gazu.
      Najbardziej martwi mnie to, że na razie tam jest totalne pole, nawet jeszcze
      łopaty nie wbili w ziemię... a już sprzedają...

pozdrawiam

Ola
      • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 28.09.04, 11:53
        Dzisiaj juz wiadomo wszystko na temat standardu wykonczenia mieszkan i klatek -
        pani udziela wyczerpujacych informacji.
        • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 28.09.04, 18:14
          Niestety nadal nie ma tego standardu na piśmie - najprawdopodobniej dopiero w
          czwartek będą tym dysponować.
      • Gość: .dominika Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:31
        Jeżdże na budowe co tydzien, poniewaz mieszkam obecnie calkiem niedaleko.
        Budowa posuwa sie calkiem sprawnie. Trzecie pietro w ostatnim budynku od
        KLimaczaka (IV budeynek) ma jus prawie cale sufit, a na parterze budują się juz
        ściany. Przyjemnie przyjeżdżac bo okolica naprawde ladna, szczegolnie teraz
        wiosą :) pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów - H11 :)
    • Gość: alchemikos Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 62.111.149.* 28.09.04, 09:52
      Dzieki za dotychczasowe informację. Niepokojące są dwie sprawy
      Auchan ( kiedy bedzie budowany, gdzie będą drogi dojazdowe, w tym
      zaopatrzenia,sprawa parkingu ) Drugą sprawą jest to, że teren ten przez
      najbliższe 5-7 lat będzie jedną wielka budową. Tak wieć trudno będzie wynając
      komuś mieszkanie.

Alchemikos
      • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 28.09.04, 10:56
        Informacje odnosnie wyladunku znalazlam na stronie Miasteczka Wilanow, w
        zakladce "Koncepcja" i dalej "pytania i odpowiedzi":
        Ruch TiR-ów i innych samochodów ciężarowych na terenie Miasteczka Wilanów
        Całe zaopatrzenie handlowe odbywało się będzie od ul. Płaskowickiej w miejscu
        oddalonym od ul. Przyczółkowej, na tyłach centrum. Wyładunek będzie się odbywał
        pomiędzy centrum biurowym Auchan Polska, a tyłami kompleksu handlowo-kulturalno-
        rozrywkowego, w miejscu lokalizacji sklepu wielobranżowego.
        Wydaje mi sie, ze juz myslano nad rozwiazaniami, aby TIR-y nie jezdzily ludzom
        pod oknami, ale zobaczymy.

• Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 28.09.04, 12:00
      Witam!
      Właśnie otrzymałem umowę przyrzeczenia sprzedaży mieszkania w ramach inwestycji
      Nowy Wilanów i to co mnie martwi, to fakt iż Wilanów Investments nie jest
      właścicielem gruntów na których buduje mieszkania. Co prawda ma umowę
      wieczystego ich użytkowania (do 2089 roku) i prawo do wieczystego użytkowania
      przenosi na kupującego, ale co po 2089? To wprawdzie dużo czasu i pewnie moje
      zmartwienie nie będzie dotyczyć mnie, a raczej kolejne pokolenia, jednak
      myślałem, że obecnie kupując nowe mieszkanie dostaję własność hipoteczną
      odpowiedniego udziału w gruncie.
      Czy ktoś może to skomentować na forum? Czy łatwo jest zamienić prawo
      użytkowania wieczystego na własność? Jakie są tego koszty? Proszę o informacje.

pzdr, DD
      • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.131.* 30.09.04, 11:20
        Czy mozesz punkt po punkcie zaprezentowac umowe?
        • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 30.09.04, 12:52
          Umowa ma 10 stron, wiec trudno byloby zaprezentowac ja punkt po punkcie. Mozesz
          natomiast zadzwonic do biura i poprosic o przeslanie mailem lub faxem.
        • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.04, 09:47
          Proponuje Ci zadzwonić do Nowy Wilanów i poprosić o przefaksowanie. Jak byś
          bardzo chciał, to wieczorem mogę Tobie umowę zeskanować i wysłać na e-mail,
          który musiałbyś mi podać. Niestety, moja wersja jest trochę pomazana, bo mam
          sporo uwag.
          Co do użytkowania wieczystego, to dowiedziałem się, że większość (o ile nie
          wszystkie) inwestycje Miasteczka Wilanów mają podobną sytuację. Jest to trochę
          denerwujące, bo dzięki takiemu zabiegowi inwestor tak naprawdę mniej zapłacił
          za ziemię (kupił tylko prawo do użytkowania wieczystego gruntu), na której
          buduje mieszkania i dzięki temu jego marża będzie wyższa (sprytny ten
          PROKOM :)). Dla nas, kupujących mieszkania oznacza to tyle, że będziemy płacić
          większy czynsz, bo opłata za użytkowanie wieczyste jest wyższa niż gdybyśmy
          mieli płacić podatek za grunt, którego bylibyśmy właścicielem.

pzdr, dd
          • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 01.10.04, 11:06
            A czy wplywa to w jakikolwiek sposob, na ulge odsetkowa?
            • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.04, 11:36
              Moim zdaniem nie ma to wpływu, ale nie sprawdzałem na 100%.
          • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 01.10.04, 13:15
            ciekawa jestem, jakie masz uwagi, gdyz ja tez mam sporo. Moze sie nimi
            wymienimy, ew. na priv?
            • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.04, 13:34
              ok, ale wieczorem, gdy będę miał chwilę czasu i umowę przy sobie
              • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 01.10.04, 14:03
                Dobrze, zajrze na forum wieczorem, wezme rowniez umowe.
                • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:22
                  Aniu, jak chcesz moje uwagi, to wyślij mi Swój e-mail na ddd333@tlen.pl. wtedy
                  Ci je prześlę

pzdr, DD
                  • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 15.10.04, 14:03
                    Drodzy zainteresowani zakupem mieszkania z inwestycji Nowy Wilanów!
                    Informuję Was, że jak chcecie dostać moje uwagi do umowy, o których pisałem
                    wcześniej, to przyślijcie mi najpierw swoje – adres znacie. Niestety, muszę
                    wprowadzić takie zasady, bo jak się okazało, zainteresowanych uwagami jest
                    sporo, a znaczna część to osoby, które tylko chcą coś dostać nie oferując nic w
                    zamian (są różne brzydkie określenia takich osób, zdecydowałem się jednak na
                    forum ich nie używać). Wyjątkiem była tu w zasadzie tylko Ania, którą
                    pozdrawiam. Wprowadzenie tych zasad zawdzięczacie niejakiej Wioletcie Jarzynie –
                    przepraszam Wioletta, że wypadło na Ciebie, ale to Ty byłaś właśnie osobą, do
                    której wysłałem moje uwagi awansem zaznaczając równocześnie, że jeżeli nie
                    odeślesz mi swojego komentarza, to więcej już nie będę wysyłał uwag z góry.
                    P.S. Moje uwagi dotyczą pierwszej wersji umowy, z końca września. Jeżeli macie
                    umowę późniejszą i wiecie, że zmieniła się znacznie w stosunku do pierwotnej
                    wersji, to moje uwagi mogą być dla Was bezużyteczne.

Pozdrawiam, DD
                    • Gość: Marta Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.server.ntli.net 07.01.05, 00:53
                      Czy ktos podpisal umowe i orjetuje sie jakie zmiany mozna wynegocjowac?

Marta
                      • Gość: cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 07.01.05, 16:57
                        Niewielkie sa dosc malo elastyczni zreszta jak wszyscy deweloperzy w warszawie.
                        Mozesz troche pomanipulowac harmoogramem wplat i to prawie wszystko.
                    • Gość: Marta Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.server.ntli.net 10.01.05, 22:43
                      Hi,

Planuje zakup mieszkania w inwestycji Nowy Wilanow.
                      Czy ktos juz kupil tam mieszkanie? Czy wiecie ile mieszkan zostalo sprzedane?
                      Jak wyglada oferta mieszkaniowa Nowy Wilanow kontra Krolowej Marysienki?

Pozdrowienia
                      Marta
                      • Gość: Sąsiad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 213.199.192.* 12.01.05, 18:42
                        Cześć Marta, jeżeli kupisz mieszkanie w Nowym Wilanowie, to pewnie będziemy
                        sąsiadami. Na www.tabelaofert.pl jest (możesz łatwo samo wyszukać) 359 ofert
                        zaktualizowanych 17 grudnia 2004. Według informacji na stronie www.miasteczko-
                        wilanow.pl w 'Archiwum' prasowym inwestycja obejmuje 523 mieszkania. Czyli na
                        razie sprzedali ok. 35% mieszkań w ciągu trzech miesięcy
                        • Gość: Cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 14.01.05, 16:54
                          Fajny pomysł z tym liczeniem więc doliczcie mnie.
                          Najprościej jest zadzwonić do dewelopera i zapytać ile sprzedali.
                        • Gość: Marta Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.server.ntli.net 16.01.05, 14:36
                          Dziekuje za odpowiedz.
                          Jak ci sie wydaje, czy ta inwestycja jest bezbieczna? Czy cena mieszkania moze
                          ulec zmianie? Gdzie kupiles mieszkanie w budynku I,II,III czy IV?

Nie moge znalezc na sieci zadnych newsow na temat inwestycji Nowa Rezydencja
                          Krolowej Marysienki? Czy ktos wie jak wygladaja dotychczasowe bloki?

Pozdrowienia
                          Marta
                          • Gość: Cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 17.01.05, 10:20
                            Wydaje się bezpieczna ale nigdy nic nie wiadomo. Wyszedłem z założenia że
                            ponieważ mają wybudować jeszcze kilka tysięcy mieszkań na tym terenie to
                            pierwszy etap muszą wybudować dobrze i szybko żeby poszła w świat informacja
                            jacy są wspaniali.
                            W umowie jest zapis że cena może się zmienić gdy zmieni się VAT i tylko tyle.
                            Nową rezydencje najlepiej pojechać i zobaczyć.
                            www.knightfrank.com.pl
                            • Gość: Marta Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.204.93.* 17.01.05, 13:57
                              Hi Cymes!

Dzieki za odpowiedz. Niestety nie mieszkam w Warszawie i nie moge zobaczyc
                              Nowej Rezydencji. Czy ty widziales? Jak to oceniasz?

Co do inwestycji Nowy Wilanow byloby mi milo porozmawiac z sasiadem.
                              Czy mozna sie z toba jakos skontaktowac?

Pozdrowienia,
                              Marta
                              • Gość: Sąsiad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.130.* 17.01.05, 19:13
                                Cześć Marta,
                                najlepiej przez e-mail ve26@op.pl.
                                Z pozdrowieniami,
                                Sąsiad
      • Gość: Ania Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 149.226.255.* 01.10.04, 15:05
        Oto, co udalo mi sie znalezc: Użytkowanie wieczyste jest tworem prawnym
        socjalistycznej doktryny prawa cywilnego. Odpowiadając na pytanie należy
        stwierdzić, iż użytkowanie wieczyste musi zostać użytkownikowi przedłużone na
        jego wniosek o kolejne max. 99 lat, a wniosek o przedłużenie składa się na 5
        lat przed wygaśnięciem istniejącego prawa – art. 236 k.c. I cała zabawa może
        tak trwać w nieskończoność. Najważniejsze jednak jest to, że ustawodawstwo
        unijne nie zna tego typu konstrukcji, a polski ustawodawca będzie zmuszony
        wciągu najbliższych lat przekształcić użytkowanie wieczyste we własność z mocy
        prawa. Może to wiązać się z jednorazową opłatą, bądź z podwyższeniem podatku od
        nieruchomości (podatek ten i tak zostanie podwyższone w chwili wprowadzenia
        katastru nieruchomości – perspektywa 2-3 letnia). Nie ma to wpływu na ulgę
        odsetkową.
        • Gość: dd Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.04, 16:05
          Dzięki za informacje.
          Szkoda tylko, że tak naprawdę koszty związane z użytkowaniem wieczystym
          będziemy w tym przypadku najprawdopodobniej ponosić my (jak się zdecydujemy na
          zakup). Gdyby inwestor kupił ziemię na własność to być może musiałby ponieść
          przynajmniej cześć tych kosztów, bo nie wiem, czy byłby w stanie całość różnicy
          między ceną wykupu na własność a ceną wykupu prawa do użytkowania wieczystego
          przenieść na cenę metra mieszkania.
          Kataster to trochę inna bajka - nawet jak zostanie wprowadzony (a nie wiadomo
          czy i kiedy, bo mówi się o nim od dawna, a na razie niewiele z tego jest) to
          nie wiadomo w jakiej wysokości i wcale nie jest pewne, czy będzie wyższy od
          obecnego podatku od nieruchomości. Dla właścicieli atrakcyjnych (czytaj
          drogich) nieruchomości, od których teraz podatek jest niski, to pewnie koszty
          wzrosną, ale to jeszcze nic pewnego.
          No ale już po butach, albo zgadzamy się na warunki jakie są, albo nie i
          rezygnujemy z zakupu. Ważne aby przed ostateczną decyzją znać dokładnie
          wszystkie warunki.

pzdr, dd
    • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 29.09.04, 11:58
      Zrobiłam małe śledztwo dotyczące tych specjalnych kredytów z PKO BP. Na
      ogólnopolskiej infolinii nic na ten temat nie wiedzą, więc można darować sobie
      dzwonienie.
      Kredytami na mieszkania w Wilanowie zajmuje się filia Banku PKO BP przy pl.
      Inwalidów (Mickiewicza 25), tel. 525 54 55 (57).

Ogólne zasady:
      - oferta specjalna dotyczy pierwszych 100 kredytów na mieszkania w Wilanowie
      - bank nie pobiera prowizji za udzielenie kredytu
      - wymagane 20% wkładu własnego, może być 10% ale wówczas te brakujące 10%
      trzeba ubezpieczyć (3,5% od brakującej kwoty, kwota ubezpieczenia pokrywana
      przez developera
      - możliwość jednokrotnego darmowego przewalutowania kredytu, za każde kolejne
      trzeba płacić
      - można spłacać wcześniej
      - karencja w spłacie kapitalu do 36 miesięcy od uruchomienia kredytu
      - okres spłaty kredytu max. 30 lat

Pozdrawiam
      • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 06.10.04, 12:46
        Po ostatniej rozmowie z przemiłą Panią z Wilanów Investment okazało się, że ta
        oferta nie jest jeszcze dopracowana - finalna oferta, znacznie bardziej
        korzystna, ma pojawić się w poniedziałek 11 października.

Pozdrawiam
        • macper13 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 12.10.04, 15:33
          Czy wiadomo cos o tej nowej ofercie kredytowej PKO, ktora miala sie pojawic
          wczoraj?
          • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 13.10.04, 10:46
            Oferta wydaje się być naprawdę super - kredytują do 100% wartości
            nieruchomości, brak prowizji za udzielenie kredytu, ubezpieczneie jedynie 10%
            brakującego wkładu pokrywane przez dewelopera. Sądzę że warto :-)
            • Gość: BI Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.17.46.* 13.10.04, 11:01
              TO GDZIE JEST ZYSK KTORZY TO FINANSUJA. LUDZIE APELUJE O OSTROZNOSC ZEBY SIE
              MOCNO NIE ROZCZAROWAC. SUPER OKAZJI NIE MA!!!!!!!
              • Gość: agt Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 00:15
                O swój zysk bank dba zawsze, tyle że sposobów jest kilka. W przypadku kredytów
                zyskiem podstawowym jest oczywiście marża, która zapewne do najniższych nie
                należy. A fakt, że nie ma prowizji za udzielenie kredytu nie ma tak naprawdę
                znaczenia - zapewne w/w marża tę kwotę w sobie zawiera. Polecam zatem
                porównanie ofert kilku banków, a nie automatyczny wybów PKO.

Pzdr.
    • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 22.10.04, 11:34
      I jak, czy ktoś już podpisał umowę? Zdecydowaliście się na mieszkanka w
      Wilanowie?
      • macper13 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 30.10.04, 20:42
        Chyba nikt sie nie chce pochwalic. Ale pewnie negocjacje trwaja :) To ja
        zapytam inaczej. Czy ktos zdecydowal sie, ze nie warto? I dlaczego?

gigi22 napisała:

> I jak, czy ktoś już podpisał umowę? Zdecydowaliście się na mieszkanka w
        > Wilanowie?
        • Gość: de' Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 08:40
          Je zdecydowałem, że nie warto. Bardzo lubię te tereny, często chodzę tam na
          spacery z psem. Nowy Wilanów będzie ładna dzielnicą ale nie będę się ładował w
          coś co nie bedzie moje. Wieczysta dzierżawa terenu!!!!! Nigdy. Forma. która
          nigdzie indziej nie itnieje. I mimo, iż mieszkania podobają mi sie, są dobrze
          pomyslane nie kupie tam. Chyba, że coś zmienią i grunt stanie się moja
          własnością.
          • Gość: zel Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 05.11.04, 11:23
            Ja sie zdecydowałem czekam na decyzje kredytowa umowy jeszcze nie negocjowalem.
            Najpierw załatwiam kredyt pozniej zajme sie umowa.
            • gigi22 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 05.11.04, 17:24
              Sugerowałabym Ci najpierw sprawdzić dokładnie umowę i ją negocjować - bo potem
              moze się okazać że załatwiałeś kredyt na darmo... powodzenia przy próbach
              przeforsowania swoich zmian w umowie :-)

Pozdrawiam

gigi
      • Gość: korn Re: Nowy Wilanów - dziwne pytania IP: *.man.polbox.pl 24.04.05, 14:08
        Drodzy przyszli sąsiedzi, czy zastanawialiści się może nad kwestią dojazdów
        (środkami komunikacji miejskiej) do centrum? A może ktoś obecnie mieszka w
        Wilanowie i z praktyki wie ile zajmuje dojechanie do pracy w godzinach szczytu?

I drugie z dziwnych pytań - czy zastanawialiście się ktoś kwestią odśnieżania
        tarasu? Nigdy nie miałam nic poza balkonem (nad którym jest daszek) i nie wiem
        czy to jest duży kłopot. No i problem oddzielenia się od sąsiada z drugiej
        strony tarasu - w biurze sprzedaży nie wiedzą jeszcze z czego i jakiej
        wysokości będzie barierka. Tarasy (przynależne do mieszkania) mają przeważnie
        ok. 3 m szerokości; czy nie jest to zbyt mało i czy Waszym zdaniem warto
        wydawać na taki taras dodatkowe pieniądze?

I wreszcze kwestia okien - według wręczonej mi przez panią z biura sprzedaży
        rozpiski okna mają współczynnik przenikalności 2,0; wyczytałam że współcześnie
        instaluje się okna ze współczynnikiem 1,1 (im niższy tym lepszy); czy oznacza
        to że te mieszkania będą trudne do ogrzania?

Pozdr,
        Korn
    • Gość: macper Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 19.12.04, 11:23
      Dla zainteresowanych
      • Gość: Cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 21.12.04, 15:11
        Jestem ciekawy jak oceniacie Polnord jako głownego wykonawce. Osobiście
        słyszałem całkiem sporo dobrego. Mam nadzieje, że i tu nie spieprza sprawy.
        Trzymam za nich kciuki bo zakupilem tu mieszkanko:)
        • Gość: wilanow nie Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.konstancin.net 21.12.04, 18:47
          Nie kupuje.POwiedzialam , ze moge zrobic rezerwacje, jak wybuduja , zobacze ,
          to zaplace ( ale oni tak nie chca)Jesli nie jest to dzierzawa wieczysta , to
          przekret.Nie mozna budowac na wiecznosc, jesli sie jest wlascicielam na scia
          lat.Uwaga!Tak bylo w Krakowie.Chca im odebrac mieszkania.
          Ponadto bedzie to zbiorowisko, czyli duza ilosc "slupow wysokiego napiecia" -
          czyli , BLOKOWISKA.
        • macper13 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 22.12.04, 05:09
          Też słyszałem o Polnordzie dobre opinie i widziałem (dobrze) zrobioną przez
          nich uczelnię w Opolu, Szanowny (Przyszły) Sąsiedzie. Polecam ich stronę
          www.polnord.pl.
          • Gość: Cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 22.12.04, 15:59
            "Nie kupuje.POwiedzialam , ze moge zrobic rezerwacje, jak wybuduja , zobacze ,
            to zaplace ( ale oni tak nie chca)"
            Hehehehe dobre stary a jaki deweloper w warszawie zgodzi sie na twoje warunki.
            Jak będziesz czekał az wybuduje to zostaną ci juz same mieszkania "spady" -moze
            sie mylę ale chyba masz marne szanse na znalezienie mieszkania. Tak czy inaczej
            życzę powodzenia jak znajdziesz takiego dewelopera to daj znać chętnie
            skorzystam.
            Macper dzieki za linka - Pozdrawiam cie serdecznie

• Gość: beba Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:37
        Spróbuję podciągnąć ten wątek, może odezwie się ktoś z przyszłych Sąsiadów?
        Przyglądamy się tej inwestycji od jakiegoś czasu i chyba się zdecydujemy.
        A co u Was? Jakieś newsy??? Mamy ostatni moment, aby się rozmyślić :)))
        Ciepło pozdrawiam
        • Gość: Cymes Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 195.205.132.* 07.02.05, 13:44
          Faktycznie watek wyjatkowo mało aktywny biorac pod uwage skale inwestycji. Moze
          nikt nie ma zadnych zastrzeżeń i dlatego nic nie pisze. Bo co tu pisac
          inwestycja buduje sie, postęp prac jako taki, mam nadzieje ze do konca nie
          bedzie wiele powodow aby tu narzekać.
          • gradzia77 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 08.02.05, 09:56
            Witam
            Ja prawdopodobnie także dołącze sie do przyszłych mieszkańców Miasteczka
            Wilanów.Jeszcze pertraktujemy z kredytem.
            Wątek faktycznie mało aktywny w porównaniu z innymi inwestycjami.
            Wczoraj byłam na placu budowy i roboty idą pełną parą.
            • Gość: beba Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:17
              A nas z placu budowy przegonił mróz :)))
              Czy budowa idzie zgodnie z harmonogramem robót? Deweloper zapewnia nas, że są
              nawet przed czasem, ale nie jestem specjalistą i nie bardzo potrafię to
              zweryfikować.
              Znajomy, który siedzi w temacie (pracuje w branży, ale u innego dewelopera)
              zapewnia nas, że to jedna z najpewniejszych inwestycji w Warszawie. I że za
              parę lat te mieszkania będą warte dużo więcej. Ciągle się zastanawiam, czy tu
              jest jakiś "hak"- bo w sumie lokalizacja niczego sobie, ceny w miarę
              (porównywalne z Bemowem, czy to nie jest podejrzane?), deweloper dosyć
              elastyczny jeżeli chodzi o warunki umowy...
              Lepiej byłoby kupić mieszkanie gotowe- ale wśród gotowych lub prawie gotowych
              nie za bardzo jest w czym wybierać, niestety. Same brzydactwa od północnej
              strony i rozkładowe koszmarki.

Jakoś w przyszłym tygodniu chyba będziemy podpisywać umowę. A potem przez ponad
              rok umierać ze strachu ;))
              pozdrawiam Przyszłych Sąsiadów
              • Gość: Sąsiad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.130.* 08.02.05, 17:54
                Też nie jestem specjalistą, ale z tym harmonogramem to im wierzę
    • Gość: Pat PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: 80.55.171.* 08.02.05, 21:46
      Może ktoś spróbuje porównac te inwestycje.O prokomie i PeKaO pisze się dużo .

Dlaczego tam mało pisze się o "Nowej Rezydencji Królowej Marysieńki " ???
      • Gość: PIPI Re: PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: 217.17.46.* 09.02.05, 11:45
        SPRAWDZ WLASNOSC GRUNTU A ODPOWIEDZ SAM UZYSKASZ.
        • Gość: beba Re: PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:42
          Nie wiem jak inni, ale dla mnie akurat pułap cenowy "Marysieńki" jest póki co
          nieosiągalny. Więc nie za bardzo się tym interesuję. Nie wiem , jak u nich z
          prawem własności, ale mieszkanka mają super- widziałam.
          Poza tym jest trochę taka prawidłowość, że im mniej problemów z deweloperem tym
          mniej o nim wypowiedzi- no bo i cóż pisać, jeżeli wszystko idzie w miarę ok.
          O prokomie na szczęście też nie za wiele:)))
          pozdro
          • Gość: pat Re: PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:59
            A co ma być z prawem własności ziemi ??? Wybudowali pierwszy etap.Ludzie mają
            akty notarialne.Wszystko jest w jak najlepszym pożądku-domyślam się bo niestety
            wypowiedzi innych osób nie ma za dużo.
        • Gość: odp Re: PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: 80.55.171.* 09.02.05, 19:21
          Zamiast zadawać mi pytanie o informację której nie mam zrobiłbyś lepiej pisząc
          co wiesz na temat własności gruntu.

Jesli mieszkańcy dostali akty tzn.że z własnością jest wszystko OK.Niemniej coś
          słyszałem o zatrzymaniu budowy NRKM ale nie wiem ile z tym prawdy.Zreszta chyba
          każda warszawska budowa do niedawna była oprotestowana i zatrzymana.O Robyg
          słyszałem same pochlebne opinie .Oraz to,że ma reprezentuje kapitał
          izraelski .A poza tym informacji od praktyków jest mało.
        • Gość: wil Re: PROKOM i PKO INWESTYCJE VS ROBYG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:20
          No sprawdziłem własność gruntu :Skarb państwa-Agencja Własności Rolnej Skarbu
          Państwa.I użytkowanie wieczyste.I co z tego ???

Nowy Wilanów ma takie samo prawo własności.Jakie wnioski ???
      • Gość: beba UMOWA PODPISANA :))) n/t IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:42
        • Gość: gratulacje Re: UMOWA PODPISANA :))) n/t IP: *.pkobp.pl 18.02.05, 16:37

Gratulacje - dołaczyłeś/-aś do gorna nowowilanowiaków :))

Jaki harmonogram? ja musiałem wpłacić 19% ceny mieszkani. W ciągu 3 tygodni
          (10% juz i 9% po 20 dniach)
        • gradzia77 Re: UMOWA PODPISANA :))) n/t 20.02.05, 08:06
          Moje gratulacje.
          Na które pietro sie zdecydowalas? My myslimy o parterze z przyogródkiem.
          • Gość: beba Re: UMOWA PODPISANA :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 17:00
            Witam znowu.
            Mieszkanie mamy na 1 piętrze (na drugim identyczne było znacznie droższe i na
            szczęście już zajęte- nie mieliśmy w związku z tym zagwozdki, co wybrać :)))
            Może to i dobrze.

Gradzia, baaarddzo nam się podobały mieszkania parterowe z ogródkami- no i cena
            była również naprawdę zachęcająca- ale akurat ja mam b. przykre doświadczenia
            związane z parterem (najpierw włamanie, a następnie kraty jak na lwa- na
            szczęście już skuteczne) i chociaż wiem, że to się wcale nie musiało powtórzyć,
            to bałam się przeżywać to drugi raz. Jak się raz znajdzie mieszkanie
            splądrowane, to zostaje w głowie, niestety. Ale mam sporo znajomych, którzy
            bardzo sobie chwalą te parterowe ogródki, zwłaszcza, jak mają małe dzieci.

Jeżeli chodzi o warunki umowy, to muszę przyznać, że deweloper poszedł nam na
            rękę niemal we wszystkich sprawach. Nie zgodzili się tylko na obniżenie kary
            umownej za odstąpienie od umowy. Ale włączyliśmy paragraf o możliwości
            scedowania praw i obowiązków wynikających z umowy na osoby trzecie- oczywiście
            wtedy bez kary umownej. Więc zawsze mamy jeszcze jakąś furtkę- mam nadzieję, że
            nie będzie potrzebna. No i podpisaliśmy umowę u notariusza, by w razie czego
            wpisać roszczenie do KW. Też mam nadzieję, że się bez tego obędzie ;))
            Harmonogram mamy w porzo, nie chciałabym pisać o szczegółach, ale ułożyliśmy go
            sami i został przyjęty bez żadnych poprawek.

NO ALE CZEMU NAS CIĄGLE TAK MAŁO na forum???
            Gradzia, kiedy podpisujecie umowę? Jesteście zdecydowani? A jakie są Twoje
            wrażenia?

Jeszcze parę informacji, które ostatnio gdzieś obiły mi się o uszy:
            1. Podobno te tereny podmakają przy roztopach. Ktoś tak pisał gdzieś na forum,
            ale nie chce mi się wierzyć, to jest spory kawałek od Wisły, zresztą prawdziwe
            rozlewiska są na prawym brzegu. No i zabudowania przy Wiśle schodzą przecież
            prawie do rzeki- wiem, bo zastanawialiśmy się nad kupnem mieszkania od firmy
            Zbyrcok, przy ul. Jara, 150 m. od Wisły (!). My jesteśmy ZNACZNIE dalej.

2. Ratusz, który miała wybudować firma Deniz nie ma szans powstać w krótkim
            czasie w wyznaczonym miejscu (skomplikowana sytuacja z własnością) i władzuchna
            myśli, aby przenieść lokalizację UMiasta. To dla nas oznacza tyle, że
            rozbabrana budowa przy wjeździe do Miasteczka może jeszcze długo straszyć. A
            informacja o tyle pewna, że mówił to w wywiadzie burmistrz W-wy Wilanów.

3. Cenę mieszkań ma zacząć windować już sam deweloper- wiadomo, im większy
            postęp robót, tym mniejsze ryzyko dla kupującego i tym więcej chętnych. Więc
            ceny mają rosnąć już z pierwszej ręki.

Ciepło pozdrawiam

P.S. A może Wy macie jakieś newsy???
            • Gość: beba acha, jeszcze jedno IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 17:05
              Mówili nam przy podpisywaniu umowy, że myślą nad zamontowaniem kamer na budowie
              z dostępem do internetu. Fajnie by było, no nie? Zawsze by się rzuciło okiem,
              co się tam dzieje. Może pytajcie o to przy rozmowach, to się szybciej
              zdecydują, jak będzimy naciskać :)))
              pozdro
            • gradzia77 Re: UMOWA PODPISANA :))) 20.02.05, 19:29
              Mam nadzieje,ze podpiszemy umowe w przyszlym tygodniu.My zdecydowalismy sie na
              parter ze wzgledu wlasnie na te przyogrodki i ich wielkosc.Dodatkowo przekonalo
              nas to ze beda one jednak podwyzszone w stosunku do chodnika o ponad 1,50 m. do
              tego dochodzi murek 30 cm i balustrada. Co do bezpieczenstwa to mamy zamiar
              zalozyc rolety antywlamaniowe, no i moze z czasem mieszkancy pomysla o jakies
              ochronie :)
            • Gość: macper Re: UMOWA PODPISANA :))) IP: 217.153.130.* 22.02.05, 19:01
              Cześć Beba,
              a w którym budynku kupiliście mieszkanie (pytam bo niewykluczone, że będziemy
              bezpośrednimi sąsiadami
              • Gość: beba Re: UMOWA PODPISANA :))) IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:58
                Cześć, Macper

My w tym trzecim od ulicy Klimczaka. Więc wprowadzimy si miesiąc później i może
                pomachamy Wam w okienko :))))
                A jakie wieści? Qrcze, no czemu tak mało osób tu pisze ????
                pozdro
                • petruss Re: UMOWA PODPISANA :))) 27.02.05, 23:51
                  Zastanawiam się nad tą inwestycją, ale odstrasza mnie całkowity brak
                  infrastruktury miejskiej (do najbliższego sklepu chyba kilometr), która nie
                  powstanie jeszcze przez najbliższych kilka lat. Poza tym przez kilka lat byłbym
                  otoczony wielkimi placami budowy. Są też oczywiście pozytywy - ładna
                  lokalizacja, perspektywa wzrostu wartości itp. i dlatego jeszcze się waham.
                  • Gość: beba Dzisiaj wkładka tematyczna w Rzeczpospolitej IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:09
                    na temat inwestycji. W sumie nic nowego ale popatrzeć można.
                    Co do sklepów i infrastruktury to nie mam żadnych obaw- jak zamieszkają w
                    Miasteczku pierwsi mieszkańcy to pojawią się i sklepy. Ludzie będą chcieli
                    zarobić, a to będzie "ziemia niczyja" i na pewno wielu przedsiębiorców będzie
                    chciało wejść na ten lokalny rynek. Mieszkałam już kiedyś na takim "świeżym"
                    osiedlu i punkty usługowe wyrastały jak grzyby po deszczu :)))
                    pozdro
                    • Gość: beba Gradzia CO U CIEBIE ???? n/t IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:11
    • Gość: wers12 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.pkobp.pl 02.03.05, 18:11
      Budowa trwa, konstrukcje bloków dochodzą do drugiego pietra, co ciekawe
      wszystkie 4 budują w równym tempie.
      • Gość: beba Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 13:44
        Bo ta różnica w czasie oddawania budynków jest potrzebna chyba tylko na detale
        wykończeniowe i po to, żeby formalności załatwiać w ustalonym porządku a nie
        wszystkie na raz. W sumie miesiąc czy dwa różnicy to prawdę mówiąc żadna
        różnica.
        W sobotę jedziemy na budowę. Heh, już się nie mogę doczekać:)))

Gradzia, a co z Wami? Zdecydowaliście się?
        pozdro
        • Gość: xyz Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:55
          O !!!!!!!!!!!
          Wątek się odnalazł.
          • Gość: PKO cena za metr IP: *.piasta.pl 10.03.05, 08:16
            Chyba w tej inwestycji ceny są b.zróżnicowane.Bo czytam od 3800-5500zł .

Może ktoś napisać ile kosztuje metr (podejrzewam,że różnie w zależności od
            metrażu,piętra,balkonu) i ile kosztują przykładowe mieszkania oraz garaż.
            Czy developer daje jakieś upusty cenowe ?
            • Gość: beba Re: cena za metr IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:44
              Cena zależy od standardu budynku oraz od kondygnacji. Wmoim budynku od 3900 na
              parterze po nawet 7800 na ostatnim piętrze z tarasami. Miejsce postojowe 26000,
              ale nie jest obligatoryjne. Każde mieszkanie jest wycenione oddzeilnie a
              zróżnicowanie cenowe jest b. duże. Podobno im bliżej zakończenia inwestycji tym
              mieszkania mają być droższe.
              pozdro
              • Gość: wil PKO vs Robyg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:27
                To b.podobne inwestycje.Budynki 4 piętrowe.Ceny podobne.Nawet współwłaściciel
                ten sam-prokom.

Interesuje mnie czemu wybraliście prokon-pko a nie prokom-robyg ?
                • Gość: beba Re: PKO vs Robyg IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 11:28
                  Ceny są podobne w górnej granicy, ale nie w dolnej. O ile się orientuję, to w
                  Marysieńce najtańsze mieszkania są po ok. 5000 (NW od 3900). Poza tym mają
                  droższe miejsce postojowe, które w dodatku jest obligatoryjne.
                  Mnie osobiście znacznie bardziej podobały się rozkłady mieszkań 3-pokojowych-
                  bardziej tradycyjne, z wydzieloną kuchnią, dużymi pokojami i stosunkowo małymi
                  przedpokojami. Ale tu już jak kto woli. Kwestia osobistych preferencji :)))
                  pozdro
                  • Gość: WIL Zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:24
                    www.hpphoto.com/servlet/com.hp.HPWelcome?com=us&awp=memberwelcome.html
                    login arche
                    hasło arche

albumy : nowy wilanów,miasteczko wilanów,park wilanów,ratusz wilanów
                    • Gość: WIL powiększenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:30
                      Używać opcji view - full screen wtedy ładnie widać.
                    • Gość: Damian Re: Zdjęcia IP: *.polkomtel.com.pl 04.05.05, 10:19
                      Witam sąsiadów i potencjalnych sąsiadów,

Dodałem dwa zdjęcia (budynków I,II,III i budynku IV) zrobione .

Pozdrawiam

> www.hpphoto.com/servlet/com.hp.HPWelcome?com=us&awp=memberwelcome.html
                      > login arche
                      > hasło arche

Album Nowy Wilanów
                  • Gość: wil Re: PKO vs Robyg IP: 80.55.171.* 13.03.05, 22:55
                    A więc tak jak przypuszczałem ,włascicielem terenów(wieczystym) jest prokom (66
                    mln zł) - a tylko wydaje się,że są to konkurencyjne budowy i biura sprzedaży
                    aby lepiej drenować kieszenie klientów.

Poczytajcie trochę w necie.To prokom kupił tereny za kredyt w poko BP i
                    zaprosił do współpracy robyg bv a do nowego wilanowa polnord.

Ale i tak gorzej poszło Denizowi i PKO bo mają problemy z własnością gruntów.
                    • Gość: beba Re: PKO vs Robyg IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:31
                      Biuro Nowego Wilanowa jest znacznie bardziej profesjonalnie i przyjaźniej
                      prowadzone :))I w ogóle jakoś tak lepsze wrażenie sprawia, chociaż nawet trudno
                      powiedzieć dlaczego.
                      Ale co dla nas wynika z tego, że obie inwestycje są własnością Prokomu? Czy to
                      stwarza jakieś zagrożenie?
                      • Gość: wil Re: PKO vs Robyg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:39
                        Zagrożenie może nie.Ale konkurencja zwykle niesie ze sobą wojnę cenową a tu po
                        prawej 5800 po lewej 5800 jeszcze by kto pomyślał ,że to tyle warte.
                        • Gość: wil wieczyste uzytkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:54
                          Nieprawdą jest ,że wszystkie tereny wokół mają wieczyste użytkowanie.PKO w swej
                          inwestycji ma własność hipoteczną.
                          • Gość: wil Re: wieczyste uzytkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:03

Przekształcić użytkowanie wieczyste we własność

Marek Wielgo 10-02-2005, ostatnia aktualizacja 10-02-2005 17:37

Trzy sejmowe komisje przez ponad rok nie poradziły sobie z dopracowaniem
                            poselskiego projektu ustawy w tej sprawie. Być może o wiele szybciej uporają
                            się z projektem rządowym

Problem dotyczy zwłaszcza zachodu i północy kraju, gdzie wiele osób obawia się
                            roszczeń byłych właścicieli niemieckich. Wcześniejsze ustawy, a zwłaszcza ta z
                            2001 r., tak zagmatwały sprawę, że dziś nikt nie wie, według jakich zasad mają
                            być dokonywane przekształcenia.

Rząd zauważa w uzasadnieniu do złożonego właśnie w Sejmie projektu, że
                            nierozstrzygnięta jest przede wszystkim kwestia odpłatności za przekształcenie
                            użytkowania wieczystego we własność. Ustawa z 2001 r. - zdaniem rządu -
                            "niepotrzebnie stwarza zainteresowanym złudzenie, że coś dostaną za darmo".
                            Efekt? Operacja zatrzymała się w martwym punkcie. Rząd i posłowie nie mają
                            wątpliwości - ruszyć ją może tylko nowa ustawa.

Zamiast trzech ustaw jedna

Rząd chce, by z ustawy mogli skorzystać wszyscy właściciele domów, mieszkań,
                            działek przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe oraz użytkownicy gruntów
                            rolnych.

Przekształcenie byłoby odpłatne. Obdarowany własnością użytkownik wieczysty
                            miałby dopłacić różnicę między wartością rynkową prawa własności i prawa
                            użytkowania wieczystego, czyli przeciętnie 45-50 proc. wartości rynkowej
                            gruntu. Samorządy i skarb państwa mogłyby rozłożyć spłatę na dziesięć lat oraz
                            udzielać bonifikat, czyli dowolnie zmniejszać wartość opłaty.

Nie zapłaciliby ani złotówki tylko ci, którym oddano nieruchomość w użytkowanie
                            wieczyste w związku z wywłaszczeniem bądź przejęciem jej przez państwo.

Z wnioskiem o przekształcenie użytkowania we własność mogłyby występować w
                            określonych przypadkach także spółdzielnie oraz firmy. Chodzi o sytuację, gdy
                            są w posiadaniu mieszkań w budynku wielorodzinnym, zaś pozostali właściciele
                            chcieliby mieć udział we własności gruntu. Stosowny wniosek muszą bowiem złożyć
                            wszyscy, bez wyjątku. A gdyby któryś odmówił? Spór rozstrzygałby sąd.

W spółdzielniach o przekształcenie mogliby zabiegać tylko ci, na których
                            przeniosła ona prawo własności lokalu. Ustawa nie dotyczy więc posiadaczy
                            spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.

Projekt zakłada, że utracą moc ustawy z 1997 i 2001 r. Nowa ustawa obejmie
                            wówczas wszystkie sprawy wszczęte na ich podstawie i niezakończone ostateczną
                            decyzją. Ile ich jest? Rząd podaje, że na podstawie tej pierwszej ustawy
                            (dotyczącej tylko osób fizycznych) złożono 424,4 tys. wniosków o
                            przekształcenie użytkowania wieczystego we własność (termin upłynął z końcem
                            2002 r.). Do dziś rozpatrzono ich przeszło 378,8, z czego blisko 315,8 tys. -
                            pozytywnie.

W przypadku drugiej ustawy bilans jest dużo gorszy - przeszło 88,4 tys.
                            wniosków i tylko około 13 tys. decyzji nadających własność. Rząd zapewnia, że
                            na podstawie proponowanej przez niego ustawy te osoby, które odprawiono z
                            kwitkiem, będą mogły ponownie ubiegać się o własność. Projekt przewiduje, że
                            stosowny wniosek będzie można złożyć do końca 2010 r.

Przekształcenie z automatu

Co na to PiS, który jeszcze w 2003 r. złożył swój projekt ustawy przewidujący
                            likwidację użytkowania wieczystego, czyli w praktyce automatyczne
                            przekształcenie go we własność? - Nie znam projektu rządu - stwierdził poseł
                            Piotr Krzywicki. - Jednak w dalszym ciągu uważam, że tylko ustawa w
                            proponowanym przez nas kształcie spowoduje, że proces nabywania własności
                            będzie przebiegał szybko.

Jednak jego opinii nie podziela większość posłów z sejmowych komisji skarbu
                            państwa, samorządowej oraz sprawiedliwości. Także rząd jest przeciwny. Nie
                            podoba mu się zwłaszcza pomysł likwidacji użytkowania wieczystego, bo - jak
                            tłumaczy - jest ono prawem zbywalnym oraz dziedzicznym, można nim zabezpieczyć
                            kredyt hipoteczny.

Ponadto ustawa objęłaby blisko 400 tys. ha gruntów publicznych, z czego ok. 338
                            tys. ha jest obecnie w użytkowaniu właśnie osób prawnych. Według rządu
                            szczególnie w dużych miastach, gdzie grunty są bardzo drogie, wiele
                            przedsiębiorstw i spółdzielni mieszkaniowych nie podołałoby wydatkom związanym
                            z narzuconą im ustawowo własnością (projekt zakłada odpłatność).

PiS zapewnia, że nie zamierza nikogo uszczęśliwiać własnością na siłę i że
                            dopiero w momencie zapłacenia odpowiedniej raty użytkownik mógłby rozpocząć
                            procedurę przekształcenia. Jednak sejmowe komisje zdecydowały pod koniec
                            listopada, że poczekają na projekt rządu

• Gość: idaho Re: wieczyste uzytkowanie IP: 80.72.38.* 14.03.05, 20:19
                            Zgodnie z umową przyrzeczenia sprzedaży na mieszkanie w Nowym Wilanowie,
                            paragraf pierwszy brzmi:

1.Wilanów Investments oświadcza, że jest użytkownikiem wieczystym do dnia 27
                            września 2089 r. działki gruntu o numerze ewidencyjnym 7/18 z obrębu 1-10-26 o
                            obszarze 18.529 m2, położonej w Warszawie, w dzielnicy Wilanów (Wilanów
                            Zachodni), województwo mazowieckie przy ulicy Klimczaka zwanej
                            dalej „Nieruchomością”, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa VII
                            Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr 430670.

A więc to raczej nie jest tzw. własnośc hipoteczna
                            • Gość: wil Re: wieczyste uzytkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 22:41
                              No właśnie jest to użytkowanie wieczyste.Na calym terenie inwestycji Prokomu a
                              to on wniósł tereny do inwestycji jest taka własnośc i budują na nim zaproszone
                              przez Prokom firmy :Robyg i polnord(obydwie b.dobre) .

Ale obok buduje PeKaO SA i ONO ma własnośc hipoteczną.
                            • Gość: lokator Re: wieczyste uzytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:58
                              a więc NW nie musi wam sprzedać tego lokalu !! skoro jest to umowa
                              przyżeczenia ....mogą chyba od umowy odstąpić...i zapłacić odszkodowanie.
                              sprzedać komu innemu za wyższą cenę. i jeszcze jedno - wejdcie na strony
                              dewelopera Hetman - www.hetman.com.pl/wiedza/porady91.php - nie wiem
                              jakie to ma znaczenie ale są różne zdania na temat tych umów?? co o tym
                              sądzicie???

Chciałbym mieć pewność zanim się zdecyduje kupić mieszkanie, może ktoś zna
                              dobrego prawnika od nieruchomości?
                        • Gość: beba Re: PKO vs Robyg IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 15:03
                          Eee, my mamy za 4200. A parterowe są poniżej 3900. Za 5800 w życiu byśmy nie
                          kupili, bo nas nie stać ;)))
                          pozdro
    • Gość: wil Plany prokomu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 19:38
      Hiszpańska Fadesa Inmobiliaria to prawdopodobny nowy partner Prokomu w
      inwestycjach mieszkaniowych na południu Warszawy

Zbigniew Okoński, prezes Prokom Investments (z lewej) z Leonem Gurwiczem,
      wiceprezesem Robyg Development podczas prezentacji pokazowego apartamentu na
      osiedlu Robyg w Wilanowie
      W przyszłym roku na terenie Miasteczka Wilanów rozpocznie się budowa nowego
      osiedla mieszkaniowego na 2 tysiące mieszkań oraz parku technologicznego o
      łącznej powierzchni 50 tys. mkw. Poinformował o tym w ubiegłym tygodniu
      Zbigniew Okoński, prezes Prokom Investments, firmy, do której należy 169
      hektarów gruntu w Wilanowie.

Osiedle mieszkaniowe Prokom wybuduje z hiszpańską firmą deweloperską, zaś
      składający się z trzech budynków kompleks biurowy w spółce z innym deweloperem
      działającym na polskim rynku. – Nazw jeszcze nie mogę podać, będziemy to mogli
      zrobić w przyszłym miesiącu, kiedy podpiszemy umowy – informuje Okoński.

Od osób związanych z Miasteczkiem Wilanów dowiadujemy się, że hiszpańskim
      inwestorem jest firma Fadesa Inmobiliaria. W ub. tygodniu nie udało nam się
      jednak skontaktować z centralą Fadesy w galicyjskiej La Corunii, a
      przedstawiciele Prokomu nie chcieli potwierdzić tej informacji. – Mogę tylko
      powiedzieć, że Fadesa jest wśród kilku największych deweloperów hiszpańskich, z
      którymi się kontaktujemy – mówi enigmatycznie Katarzyna Gozdek, dyr.
      organizacyjny Prokom Investments. Dodaje, że hiszpański deweloper, który
      prawdopodobnie pojawi się w Miasteczku Wilanów to na polskim rynku nowy
      inwestor. Przedstawiciele Prokomu nawiązali z nim kontakt dwa lata temu na
      targach inwestycyjnych w Barcleonie.

Osiedle Hiszpanów powstałoby na 17-hektarowej działce, która znajduje się
      pomiędzy oddanym już do użytku osiedlem firmy Robyg Development a Skarpą
      Wiślaną, oddzielającą Wilanów od Ursynowa. Z kolei na znajdującej się nieco
      dalej na południe działce o powierzchni 4 hektarów ma powstać kompleks biurowy.
      W założeniu szefów Prokom Investments, kompleks biurowy będzie oddzielał część
      mieszkaniową miasteczka Wilanów od planowanej autostrady A-2, która w tym
      miejscu będzie południową obwodnicą stolicy.

Prokom Investments będzie wspólnikiem w obu inwestycjach. – Zamierzamy
      powtórzyć wypróbowany już schemat, który zastosowaliśmy z firmą Robyg –
      tłumaczy Okoński.

Prokom Investments i zarejestrowana w Holandii Robyg BV mają po połowie
      udziałów w spółce Robyg Development, która właśnie kończy pierwszą fazę budowy
      osiedla Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki. Ma ona 180 mieszkań, z których 140
      zostało już sprzedanych, a część jest już nawet zasiedlonych – poinformował w
      ub. tygodniu Leon Gurwicz, wiceprezes Robyg Developemnt.

Po sukcesie pierwszej fazy Robyg Development przygotowuje się do drugiej, która
      przewiduje budowę kolejnych 167 mieszkań. Ewa Iłowiecka, dyr. ds. marketingu i
      sprzedaży Robyg Development ma nadzieję, że firma otrzyma pozwolenie na budowę
      drugiego etapu na początku listopada.

W Miasteczku Wilanów trwa też obecnie budowa osiedla spółki Wilanów Investments
      utworzonej przez Prokom Investments oraz PKO Inwestycje. Osiedle, w którym
      znajdzie się 520 mieszkań, ma być ukończone w ciągu 15 miesięcy.

Sześciopiętrowy kompleks biurowo-hotelowy na terenach kupionych od Prokom
      Investments buduje też firma Skanska Property Poland. Z kolei w 2005 roku ma
      się rozpocząć budowa Międzynarodowej Szkoły Niemieckiej dla 600 dzieci –
      informuje prezes Okoński. Szkoła docelowo ma się przenieść do nowej siedziby z
      obecnej, znajdującej się również w Wilanowie.

Przedstawiciele Prokom Investments przyznają, że obecnie jest dla nich
      priorytetem uzyskanie pozwolenia na budowę centrum handlowego, którego głównym
      inwestorem ma być firma Auchan. Aby otrzymać pozwolenie, inwestor musi
      przedstawić raport o wpływie inwestycji na środowisko. Domaga się tego
      Samorządowe Kolegium Odwoławcze, które wstrzymało procedurę przyznania
      pozwolenia.
      – Centrum handlowe tak czy inaczej musi tu powstać – tłumaczy prezes Okoński. W
      budowanych na naszym terenie lokalach zamieszka łącznie 35 tys. osób. Oni muszą
      gdzieś robić zakupy.
    • Gość: lokator Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:57
      NW nie musi wam sprzedać lokalu !! skoro jest to umowa
      przyżeczenia ....mogą chyba od umowy odstąpić...i zapłacić odszkodowanie.
      sprzedać komu innemu za wyższą cenę. i jeszcze jedno - wejdcie na strony
      dewelopera Hetman - www.hetman.com.pl/wiedza/porady91.php
      - nie wiem
      jakie to ma znaczenie ale są różne zdania na temat tych umów?? co o tym
      sądzicie???

Chciałbym mieć pewność zanim się zdecyduje kupić mieszkanie, może ktoś zna
      dobrego prawnika od nieruchomości?
      • Gość: gosciowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 159.153.176.* 29.03.05, 17:58
        a ja kupilam za 3,780 za metr .. na fajnym trzecim pietrze. Dodam jeszcze ze
        wybierajac w pierwszej fazie mieszkanie podano mi cene o 18 tysiecy wyższą.
        Bylam mocno zaskoczone przy sprawdzaniu umowy i sprawdzalam ja jeszcze
        bardziej ...
        • Gość: gosc Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 18:51
          A w ktorym budynku jeśli można wiedzieć?Czy udalo Ci sie wynegocjowac jakies
          specjalne zapisy w umowie - zabezpieczające?
          • Gość: gościowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:35
            Ok, 3780. ale to dopiero sprawdzilam w domu ... to wciaz nie sa 4 tysiace ale
            nie mam zadnego ogrodka a na parterze mieszkam od 5 lat i więcej krat w oknach
            nie przezyje ...
        • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 62.29.248.* 30.03.05, 12:56
          za 3700???? Nawet na cenę netto, to coś za mało. Ja na parterze własnie kupuję,
          ale za 4050 za m2. Czyżby mnie naciągali?
          Czy ktoś kupił mieszkanie na parterze w bloku numer 4? Ciekawi mnie cena i
          wielkość tarasu z ogródkiem. Może cena zależy od tego ogródka. Ja mam 22 m2.
          • Gość: Sąsiad Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.05, 13:37
            Myślę, że to też kwestia metrażu. Z drugiej strony pamiętam, że na premierze
            ceny rzeczywiście były w granicach 3700/m2 a później poszły nawet 25% w górę.
            • Gość: Lokator Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 14:27
              a czy udało się wam negocjować umowę, cenę - czy raczej są to złudne nadzieje???
              co da się u nich wynegocjować i jakich argumentów używać?? bo wydaje mi się że
              czasami idą w zaparte
              • Gość: gościowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:36
                Negocjowalne są wysokości i daty transz i terminy pierwszej wplaty.
    • Gość: bartek Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.prokom.pl 30.03.05, 15:33
      Witam wszystkich

kupiłem mieszkanko jeszcze w starym roku, ale dopiero dzisiaj odwiedzilem forum
      ciekawe wypowiedzi tu czytam, ale jestem spokojny

chetnie poznam przyszlych sasiadow, pierwszy budynek (tzn najbardziej oddalony
      od Rezydencji Krolowej Marysienki), 2 pietro G8

piszcie

pozdrawiam
      bartek
      • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 62.29.248.* 31.03.05, 12:18
        No to ja bym miał na parterze w tym samym bloku, klatka D.
        Jeśli można wiedzieć to po ile był metr w zeszłym roku?
        • Gość: bartek Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.prokom.pl 31.03.05, 17:06
          ja mam w klatce G na II pietrze
          płaciłem niecałe 4300
          • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 22:20
            No to jesteś Bartek moim pierwszym (bo innych nie znam), nieco odległym (bo od
            klatki G do D to chyba samochodem trzeba dojechać :) sąsiadem !!!!
            W końcu podpisałem umowę. Kolejne mieszkanko sprzedane. Jeszcze podpisanie
            cyrografu z bankiem i będę modlił się przed fundamentami Świątyni Bożej
            Opatrzności, żeby to coś za co zapłaciłem było warte tych pieniędzy.
            Swoją drogą zrobił się u nich ruch w interesie. Widziałem tam dużo umów
            przygotowanych do podpisania. Niestety moje negocjacje umowy wypadły
            tragicznie. Albo są tak pewni siebie, albo od początku leją na klientów.
            Najgorsze jest to, że nie mogą zagwarantować wielkości ogródka, a zmiany jego
            wymiarów nie wpłyną na ostateczną cenę.

Pozdrawiam wszystkich, którzy zagryzają paznokcie i z niecierpliwością czekają
            na 31.03.2006. Pewnie nic się nie wydarzy tego dnia, ale zgodnie z umową
            powinni wtedy wręczyć klucze :)
            • Gość: Damian Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.polkomtel.com.pl 27.04.05, 11:11
              Witam wszystkich

Kupiliśmy mieszkanko w marcu, dzisiaj znalazłem forum :-)

Mieszkanie E2 pierwszy budynek (ten najbardziej oddalony
              od Klimczaka), parter

pozdrawiam
              Damian
        • Gość: gościowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:40
          ja kupilam w marcu 2005 - 3800
      • Gość: gościowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:37
        czesc, pozdrawiam z trzeciego pietra H11 :) - dominika
    • Gość: K Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 212.160.172.* 04.04.05, 15:52
      Witam,
      Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w Nowym Wilanowie. Ten list pisze do
      ludzi, którzy podpisali juz umowe:
      Jakie zmiany do umowy wprowadziliscie (mozliwosc scedowania wlasnosci przed
      odbiorem, harmonogram splat, pierwsza rata, etc.)? Gdzies tu czytalem, ze ktos
      spisywal umowe u notariusza, etc. Czy to rzeczywiscie jest potrzebne? Jak jest
      z prawem wlasnosci do gruntu? Nie bedzie problemu z przejeciem praw wlasnosci
      potem do mieszkania? (nieruchomosci)

Dzieki za pomoc

K
      • Gość: Lokator Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:45
        www.hetman.com.pl/wiedza/porady91.php

z mojego doświadczenia wynika, że cenę negocjować trudno ale warto sprobować,
        można dostać upust ale tylko jak kupujesz więcej niż jedno mieszkanie,
        mozliwość scedowania praw z umowy pewnie bedziesz mogł wynegocjowac a w kwestii
        formy aktu notarialnego to wydaje mi się że nie trzeba - wyjaśnia to tekst
        hetmana - NW stosuje błędne nazewnictwo - to nie jest umowa przedwstępna
      • Gość: lokator Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:47
        najlepiej taką nazwę zmienić bo jak coś pójdzie nie tak to trzeba może trzeba
        będzie iść do sądu a tam lepiej żeby wszystko było jasne ;))
      • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 21:28
        Udało się wynegocjować scedowanie praw bez kary 5%, harmonogram spłat ustaliłem
        sam (najweżniejsze to zapłata za garaż w ostatniej racie!).
        Napisz czy w końcu podpisałeś umowę i w ktorym budynku.
        • Gość: wrazenie Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 80.55.171.* 06.04.05, 23:38
          I z czego się cieszysz ???

Scedowanie praw tak naprawę nigdy nie powinno być obciążone karą-bo niby za
          co ??? prawa są od tego aby je przekazywać lub nimi handlować .Szkoda,że
          np.Robyg za sprzedawanie mieszkań kupującym nie płaci kary na budowę Swiątyni
          Opczaności Bożej.To byłby adekwatny przepis do tego którym Was raczy deweloper.

A ostatnia rata za garaż - też mi zwycięstwo.
          • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.acn.waw.pl 10.04.05, 22:05
            cieszę się że będę mieć mieszkanie, rzecz jasna !!!!!
            A negocjować i tak nie ma za bardzo co.......wiadomo ze i bez negocjacji
            sprzedadzą. Chciałem obniżyć cenę, ale na moje mieszkanko byli inni chętni i
            powiedzieli (developer) że nie muszę go kupować bo i tak go sprzedadzą. Taka
            polityka....
        • Gość: lokator Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:28
          Umowy jeszcze nie podpisałem, rozważam jeszcze inne możliwości jak Pekao w Wilanowie lub Marina Mokotów - jakoś mom więcej zaufanie do DomDevelopment. Widać, że dobrze wynegocjowałeś - ale takie ustępstwa to robią - jak mówiłem gorzej z ceną.
        • Gość: K Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:59
          Tak się zastanawiam, czy zapis, że cesja nie jest obciążona karą w ogóle jest potrzebny. Nie jestem prawnikiem, ale przecież kara przy odstąpieniu jest dlatego, żeby chronić interesy developera, żeby miał zabezpieczenie swojej płynności finansowej. Cesja przecież nic nie zmienia - dalej ktoś płaci tylko jest to ktoś inny. Poza tym, czy cesja nie przysługuje zawsze przy własności majątkowej?
          No ale mimo wszystko pewnie najbezpieczniej taki zapis umieścić...
          A może ktoś podałby swój grafik spłat transz? (Jeśli nie jest to jakieś super tajne)

Dzięki,

K
          • Gość: marcin Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.acn.waw.pl 10.04.05, 22:09
            Ta kluzula nie jest potrzebna, ale w umowie nic nie było o cesji. A jak nic nie
            było to nie wiadomo czasem co z tym robić. Było tylko o karze za zerwanie
            umowy. Nie jestem prawnikiem i nie wiem czy cesja jest zerwaniem umowy, czy
            nie. Umowa jest objęta klauzulą poufności, więc publikacja harmonogramu odpada.
            • Gość: maggie Harmonogram wpłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 12:28
              Witam przyszlych sasiadow, w tym tygodniu podpisuje umowe na mieszkanko w IV
              kwartale - jedyna kwestia problematyczna w umowie to harmonogram wpłat. Bardzo
              proszę jezeli komus udalo się wynegocjowac inny harmonogram niz standardowy to
              proszę niech napisze na jakie ustępstwa Prokom jest w stanie pójść. To dla mnie
              bardzo ważne. Z góry dziękuję!
              • Gość: gościowka Re: Harmonogram wpłat IP: 208.35.198.* 20.04.05, 15:45
                Kupilam w ostatnim kwartale mieszkanie i wynegocjowalam z nimi takie daty jak
                zaproponowalam. pozdrawiam
                • Gość: maggie Re: Harmonogram wpłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:57
                  Ja rowniez juz jestem po podpisaniu umowy- i na szczescie zaakceptowali nasz
                  harmonogram. Witam sasiadke z czwartego kwartału :)
                  • Gość: gosciowka Re: Harmonogram wpłat IP: 208.35.198.* 06.05.05, 12:46
                    ciesze sie, ze wszystko poszlo ok. Forum jak widze przydaje sie! :)
            • Gość: K Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 212.160.172.* 11.04.05, 16:05
              A no to rozumiem. Ale moze przynajmniej moglibyscie podac brzmienie tej
              klauzuli dot. nienaliczania kary przy cesji. Nie chce odkrywac Ameryki na nowe -
              pewnie jest to w miare standardowy zapis a nie chce tez wyprodukowac sobie
              jakiegos bubla.

Z gory dzieki

K
    • 2xs Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 05.05.05, 10:14
      Witam wszystkich przyszłych sasiadów.

Kupiłem mieszkanie w "Nowy Wilanów" w kwartale III (strona południowo-
      zachodnia - okna na Świątynie). Mimo niektórych niefajnych "ostrzeżeń" na forum
      uznaję swoją decyzję za trafną i pozostaję dobrej myśli. Zamieszkam w połowie
      przyszłego roku.

Czy ktoś z sąsiadów miał szczęście otrzymać od NW płytę CD z prezentacją
      multimedialną inwestycji? Jeśli tak, to proszę o odzew.

Pzdr. Simon.
      • Gość: beba Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:15
        No to ja się zgłaszam- mamy mieszkanie w pobliżu :)))
        Nic nie wiem o żadnej płycie CD, ale niedługo idziemy do pani architekt ustalać
        szczegóły ustawienia ścian wewnętrznych- to ją przyciśniemy i jakby nam dała
        taką płytkę to się odezwę.
        Jeżeli chodzi o "ostrzeżenia" to jest ich mało i nie wszystkie są poważne (np.
        o wieczystym użytkowaniu gruntu, które przecież jest formą własności).
        A kiedy kupiliście mieszkanie? Pytam, bo wydaje mi się, że bardzo podnieśli
        ceny, odkąd wyszli z etapu "dziury w ziemi".
        pozdrawiam
        • 2xs Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 05.05.05, 18:22
          Umowę podpisałem ok. dwa tygodnie temu. Aż się boję zapytać ile mógłbym
          zapłacić, jakbym zdecydował się wcześniej.....

Z drugiej strony wydaje się logiczne, że czym bardziej zaawansowane prace, tym
          mniejsze ryzyko. Mniejsze ryzyko więcej kosztuje.... Większe mniej....

Pzdr.
          • Gość: beba Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:30
            My zapłaciliśmy trochę ponad 4200 za m2. No, ale to na 1 piętrze, wyższe
            kondygnacje były znacznie droższe.
            Całe szczęście, że widać już coś więcej oprócz fundamentów :)))
            Z nowości: dowiedziałam się, że III i IV kwartał projektował kto inny niż
            pierwsze dwa kwartały. Miejmy nadzieję, że nie gorzej ;))
            Zmieniacie coś w ustawieniu ścian działowych? A macie już plany instalacji?
            pozdro
            • Gość: K Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.de.ibm.com 06.05.05, 14:25
              E czyli nie ten Franuz?
              Tez jakies 2 tygodnie temu podpisalem umowe. Tez w 3 kwartale. Na 1 pietrze. Od
              poludniowo zachodniej strony. Witam sasiadow.

Kuba
              • Gość: marco_w Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 217.153.22.* 10.05.05, 11:58
                Jezeli III kwartal, to trzeci budynek to znaczy, ze bedziemy sasiadami.1p od
                strony Swiatyni....Witam sasiadow !
                • 2xs Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 10.05.05, 14:27
                  Witam Wszystkich. Widzę, że na tym forum jest sporo osób, które już zakupiły
                  mieszkanie w Nowym Wilanowie (ja jestem jedną z nich). Już dzisiaj mamy zatem
                  wiele wspólnego, a za rok z kawałkiem będzie łączyło nas jeszcze znacznie
                  więcej (np. wspólne podróże windą). Na tym forum tutaj wypowiadają się różne
                  osoby z różnymi zainteresowaniami (co widać chociażby po nazwie tego forum).
                  Założyłem więc forum „Nowy Wilanów”, który mam nadzieję połączy w wypowiedziach
                  wyłącznie przyszłych mieszkańców osiedla. Najprawdopodobniej będzie to jedyna
                  platforma naszych wzajemnych kontaktów do czasu założenia Wspólnoty
                  Mieszkaniowej.

Razem będzie nam raźniej, a i siła naszego działania będzie znacznie wzmocniona!

Zapraszam:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29366
              • Gość: ala Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.chello.pl 27.05.05, 14:28
                dwa kwartaly od Klimczaka projektowala Grupa5
                dwa dalsze jakas pracownia Atelier costam.

To nie jest tajemnica bo opisane sa wszytski plany w biurze sprzedazy.

"ten francuz" ktorym sie chwali Prokom to urbanista a nie architekt.
                i pewnie oprocz pospisu na kontrakcie nie postawil ani kreski przy projekcie
                MW....
            • 2xs Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 09.05.05, 12:28
              No mam już plany instalacji (od architektów w NW), ale i tak będę wszystko
              zmieniał - ściany także. Ja zapłaciłem więcej, ale i kondygnacja wyższa, więc
              może nie jest tak źle.

Fajne te forum. Można poznać sąsiadów - przyszłych. Można już zacząć gadać o
              niektórych sprawach. Ja np. chciałbym aby obiekt chroniony był tv przemysłową -
              co Państwo sądzą?
      • Gość: gosciowka Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 208.35.198.* 06.05.05, 12:48
        Niestety nie, a taka plyta wogóle istniała? nic nie wiem :)
      • Gość: Gosia Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.awa.adp.pl / *.crowley.pl 09.05.05, 13:12
        Witam serdecznie
        Ja mam taką płytkę - Jeśli to jest bardzo istotne- poszukam. Chociaz nie ma na
        niej nic ciekawego. Tak na prawdę jest to po prostu prezentacja zawierająca te
        wszystkie informacje, które dostępne są na stronie (a nawet mniej, jeśli sobie
        dobrze przypominam). Zwykła reklamówka. Pewnie im się nakład skończył:)
        Ps. Ja również mam nadzieję, ze ten zakup to trafna decyzja. Kupiłam mieszkanie
        w 2 budynku od strony Klimczaka, a dodam, że byłam pierwszą osobą, która
        podpisała umowę na mieszkanie w tym budynku. Była jedynie dziura w ziemi i
        wszystko wyglądało dość przerażąjąco i ryzykownie- zwłaszcza, że w biurze
        twierdzili, że już starsznie dużo mieszkań sprzedali... Można sobie wyobrazić
        moją minę, jak przynieśli mi umowę z nr1:)))) pzdr.
        • Gość: WIL Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: 80.55.171.* 10.05.05, 13:22
          No to właśnie biura sprzedaży.Dużo sprzedali,bardzo duże zainteresowanie a
          przychodzisz po dwóch miesiącach i jest taki sam stan sprzedaży.

• wyomi Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 13.05.05, 15:32
            Zrobiłem krótką analizę sprzedaży na podstawie strony www.tabelaofert.pl.

I tak tabelka poniżej przedstawia ile mieszkań pozostało do sprzedania w
            poszczególnych kwartałach na dzień 18/03 i 10/05

IV I II III
            18/03/2005 68 75 96 111
            10/05/2005 42 68 85 91

Z tabelki wynika, że sprzedali w tym okresie 64 mieszkania, a w najwcześniej
            oddawanym budynku zostało około 30% mieszkań z czego połowa jest od stony
            Auchan. Jak na prawie rok przed oddaniem inwestycji to sporo sprzedali.

Pozdrawiam z E2
            • Gość: WM Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.05, 20:09
              Może warto utworzyć stronę internetową dla mieszkańców osiedla?
              Co o tym myślicie?
              • kc2005 Re: Nowy Wilanów - by PROKOM i PKO INWESTYCJE 29.05.05, 21:08
                elo

zapraszam

nowywilanow.prv.pl
                • Gość: wawa forbes IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.06.05, 12:07
                  Polecam poczytać co pisze Forbes . Mieszkania w inwestycjach Wilanowskich
                  sprzedają się słabo i można oczekiwać,że w przyszłości będą tańsze bo podaż
                  tych mieszkań będzie b.duża.Nie mówię już o odsprzedaży mieszkania.Kto kupi
                  takie mieszkanie w wygórowanej cenie skoro będzie miał od ręki nowe ???

Kiedługo do Prokomu,Robygu i PKO dołączy hiszpański developer bodajże Fabesa ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka