Dodaj do ulubionych

SBM Beta, inwestycja Grochowska

IP: 212.160.172.* 31.01.05, 16:33
Szukam opinii na temat dewelopera SBM Beta i inwestycji na ulicy
Grochowskiej. Czy ktoś może chciałby coś ciekawego napisać?

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: bleble Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 217.7.62.* 02.02.05, 08:18
      hej,
      wrzuc wyszukiwanie jest taki watek ;)

pozdrawiam
      bl
    • Gość: stryjenka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.crowley.pl 03.02.05, 12:38
      Piękne miejsce dla kogoś kto chce mieć widok albo na Grochowską - tramwaje,
      samochody albo na obskurny budynek po drugiej stronie przecznicy Grochowskiej.
      Zero zieleni, przestrzeni. Plomba ustawiona na jednym z niewielu jescze rogów
      • pol-a Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 03.02.05, 13:33
        Stryjenka konfabuluje. Z ostatnich pięter plomby będzie widok na Park
        Skaryszewski, jez. Kamionkowskie i lewobrzeżne city. Z chałasem od Grochowskiej
        można sobie radzić odpowiednimi szybami. Z tyłu kamieniczki i fabryki starego
        Kamionka, który się w szybkim tempie rewitalizuje. W pobliżu - m.in. w
        opuszczonych fabrykach - jest pięć uczelni na czele z SWPS. Pobliska
        kamienica na rogu Gocławskiej i Kamionkowskiej mieści bibliotekę pedagogiczną,
        która gmina chce w niedługim czasie doinwestować, wyremontować i unowczesnić. W
        pobliżu jest też podstawówka, skate park i trzy sympatyczne knajpki: Pasta
        Cafe, bistro w dzielnicowym centrum kultury i Capiodoro. Do parku
        Skaryszewskiego trzy kroki, do bazaru Rogatka, pijalni czekolady u Wedla,na dw.
        Wschodni i Stadion. Dobry punkt komunikacyjny, blisko do centrum, kawałek
        przedwojennej W-wy.
        Sama elewacja budynku też nie jest najgorsza, nawiązuje nawet trochę do
        modernistycznej architektury z lat 30. sąsiednich kamienic i fabryk.
        • Gość: stryjenka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.crowley.pl 10.02.05, 14:00
          Odmienne zdanie nie musi od razu oznaczać konfabulacji.
          Dzwiękoszczelne okna są dobre do momentu w którym je trzeba otworzyć. Wtedy
          chałas z ulicy będzie jednak dość duży.
          Park będzie widać prawdopodobnie tylko z ostatnich okien bo po drugiej stronie
          Grochowskiej są również są budynki w kilku rzędach. Pozostałe piętra będa
          jednak miały widoki wprost na Grochowską albo na dosyć jednak ciasną
          przecznicę. Budynek jest tak usytuowany, ze wokół niego nie ma żadnej wolnej
          przestrzeni oprócz Grochowskiej własnie. Jeżeli komuś nie przeszkadza
          mieszkanie przy ruchliwej ulicy to jest ok a jeżeli lubicie ciszę i przestrzeń
          to chyba jednak nie.
          Co do infrastruktury - szkoły, sklepy, centra handlowe itp., oraz komunikacji -
          zgoda. Nie umywa się do obrzeżnych dzielnic Warszawy.
          Rewitalizacja dla mieszkańsców na ogół oznacza roboty remontowe, odtworzeniowe
          czyli głośno pracujące maszyny, samochody, pył i kurz.
          • pol-a Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 18.03.05, 15:52
            Przykro mi Stryjenko, ale muszę podtrzymać. Zapraszam, odwiedź okolicę,
            przekonasz się. To, że hałas po otwarciu okien będzie dobiegał, to oczywista.
            Można sobie i z tym poradzić, instalując klimatyzację, a w oknach specjalne
            nawiewy.
            Budynki vis-a-vis mają po 2-4 kondygnacje, a inwestycja BETY łącznie z częścią
            usługową - osiem. Więc od trzeciego piętra na pewno ponad dachami park widać
            będzie. A za nim city. A ci z niższych będa mieli widok na sympatyczne
            kamieniczki z lat 30. i udaną plombę z lat 50. Jak zajrzysz za budynek BETY od
            Gocławskiej to zobaczysz, ze tam jednak jest spora przestrzeń i żadnej wysokiej
            zabudowy.
            Rewitalizcja okolicy nie wymaga buldożerów i najazdu specjalistycznego sprzetu,
            jeśli już mówimy o remontach. Te kamienice i fabryki pochodzą międzywojnia, nie
            trzeba ich burzyć i odbudowywać. Sa w niezłym stanie, wymagają co najwyżej
            remontów elewacji, klatek, czasami może dachów. To nie oznacza jakichś
            niemożliwych hałasów, pyłów i utrudnień.
            • Gość: Mat Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 16:39
              A tak swoją drogą to oceniając po tym co w tej chwili widać to ten budynek
              będzie całkiem ładny musze powiedzieć. Czego nie można powiedzieć o wielu
              innych blokach Bety w mojej okolicy, szczególnie o Nizinnej 7/9 która to jest
              zwykłym klockiem kompletnie bez polotu. Miłe że wpadli na pomyśł że Grochowska
              i przedwojenne otoczenie wymaga nieco więcej inwencji od architekta.

Swoją drogą czy Beta ma jakąś stronę webową?

• pol-a Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 18.03.05, 17:00
                Taką stronkę mają, ale nie ma tu nic o inwest. z Beskidzkiej. Za to jest
                wizualizacja ciekawego biurowca z Ostrobramskiej www.egrib.pl/
                Co do G-skiej 304, to się zgadzam. Nareszcie znalazł się rozsądny deweloper
                albo zadziałali urzędnicy miejscy albo dzielnicowi i wymogli sensowniejszą
                architekturę. Oby tak dalej. Na Grochowskiej jeszcze trzeba postawić sporo
                plomb, zwłaszcza na Wiatraku i za kładką na wysokości ul. Czapelskiej. To by
                się wtedy zrobił kawałek miasta.
                • Gość: Mat Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 17:06
                  Ale ja pytałem o stronę Bety a nie Egribu ;-)
                  • pol-a Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 18.03.05, 17:14
                    A no tak :)))
                    Jakbym się opił wody z jeziorka Kamionkowskiego. Egrib powinien mi coś
                    odpalić.
                    Nt. BETY to nic nie znalazłem.
              • kosciotrup Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 18.03.05, 18:44
                Witam,

Stronka Bety znajduje sie na www.beta.home.pl ale duzo informacji tam nie ma,
                moza obejrzec plany mieszkan.
                • Gość: Mat Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 18:53
                  Dzięki. Chciałem zobaczyć ten projekt dla Kobielskiej przyznam ;-) Nie jest
                  źle. Nie bedzie krzyczał. Mocno przypomina budynek stojący już na rogu
                  Kobielskiej i Siennickiej (swoją drogą ile razy tamtędy idę tyle razy
                  zastanawiam się kiedy on powstał - wie ktoś?). Choć ten na Grochowskiej IMO
                  ładniejszy.
                  • bultek Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 18.03.05, 20:46
                    Obstawiam: połowa lub końcówka lat 80.
                    Dowiem się od mojej żony. Ona wspominała jeszcze, że na tamte czasy to był
                    jakiś mieszkaniowy hit ;-). Przynajmniej dla tej części W-wy.
                    • Gość: Mat Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 01:24
                      No bo to jest naprawdę niezła architektura i dobrze wpisana w tamto otoczenie.
                      Przez chwilę nawet myślałem że ten budynek to jakaś końcówka lat 30-tych,
                      (bardzo podobny w stylu budynek stoi na Francuskiej i jest właśnie z tych lat,
                      poza tym kojarzę jeszcze kilka podobnych które nie przetrwały wojny), no ale
                      bliższe przyjrzenie się raczej wykluczyło tą koncepcję. Ale zapytaj pls, jestem
                      bardzo ciekaw kiedy to wybudowano.
                      • bultek Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 23.03.05, 13:21
                        W końcu mam chwilkę...
                        Zapytałem i te budynki były budowane około lat 1987-88.
                        Moja żona chadzała wtedy w tamte rejony, aby nabić syfony z wodą (kiedyś to
                        były wynalazki, sam to też robiłem) dla dziadka i tak to kojarzy.
                        • Gość: Mat Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 5.6.* / *.nokia.com 23.03.05, 16:04
                          Dzięki! To jak na te lata to naprawdę cud-miód architektura.
          • Gość: Pytia Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 23:22
            Nawet pisanie na forum wymaga przestrzegania zasad ortografii.Jesli juz nie
            pamietacie to zajrzyjcie od slowniczka waszych dzieci . Slowo - H A L A S -
            znajduje sie w grupie wyrazow pisanych przez " H ".
            • Gość: ssp Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.such.nat.hnet.pl 20.08.05, 13:14
              To nie słownik języka polskiego, po za tym język się rozwija, kto wie może za
              kilka lat będzie się pisało właśnie chałas.

PS odnośnie inwestycji, byłem nawet zainteresowany miszkankiem 2pokojowym -
              niezła cena, ale troche okolica mnie odstarszyła (a w szczególności
              rekomendacje kolezanki tróra nieopodal mieszka) i kupiłem mieszkanie po drugiej
              stronie wisły - no ale 1 pokój. Ale kto wie może mieszkańcom
              tej inwestycji będzie się dobrze żyło - a okolica okaże się ok.
        • Gość: iks Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 20:11
          Mile panie,jesli maciwe watpliwosci jak napisac dane slowo to wezcie slownik
          ortograficzny .Slabo sie czlowiekowi robi jak czyta - halas -pisane przez
          ch.Wstyd ,tlumaczyc sie predkoscia pisania a jak ocenia dzieci ortografie
          doroslych,one tez czasem zagladaja na forum !
    • Gość: kenz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 217.7.62.* 07.02.05, 08:14
      popieram pol-ę (pola-a) ;)
      mnie sie podoba
      zdecydowanie lepiej niz ogromnie modne ostatnio kabaty

• Gość: pestka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 19.06.05, 23:15
      Szukałam czegoś na temat tej inwestycji. Opinie różne, ale ... zainwestowałam,
      choć najbardziej obawiam się hałasu no i meli . Poza tym same plusy Park
      Skaryszewski, bliskość centrum, ładna architektura :)))
      • karwicki Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 25.06.05, 21:47
        Witam,

Czy ktoś się orientuje czy zostały jeszcze jakieś wolne mieszkania w tej
        inwestycji? Mnie najbardziej podoba się 71m, ale jak sądzę już są pozajmowane.
        Czy ktoś może to potwierdzić?
    • Gość: Jarek Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 25.06.05, 23:13
      Są jeszcze wolne mieszkania w tej inwestycji, właśnie 71 m i nieco ponad 50m.
      • Gość: karwicki Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.bartycka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:45
        Byłem dziś obejrzeć przyszły budynek, i jak dla mnie wygląda na prawie ukończony.
        Czy ktoś z zainteresowanych orientuje się w możliwych opóźnieniach?
        • Gość: miszka25 Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.acn.waw.pl 26.06.05, 23:28
          Z zewnątrz wyglada na to ze sie wyrobia a i dwa tygodnie temu ogladalem swoje
          mieszkanie i juz w srodku sa pierwsze tynki wiec mam nadzieje ze nie bedzie
          opoznien.
    • Gość: Jarek Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 26.06.05, 19:31
      Nie ma na razie opoznienia, termin oddania - wrzesień.
    • Gość: Jurek Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 30.06.05, 20:51
      Hm... niewiele jest tu opinni o SBM " Beta", zastanwaiam się czy to dobrze czy
      zle? przcież to ich kolejna inwestycja...
      • Gość: miszka25 Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 83.238.11.* 06.07.05, 11:53
        Czy ktoś z kupujących oglądał może księgi spółdzielni albo słyszał coś o
        kredycie na budowę tej lokalizacji na grochowskiej???
    • Gość: sąsiadka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 06.07.05, 12:21
      Spółdzielnia wzięła kredyt na działkę pod budowę domu na Grochowskiej.
    • Gość: ola Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 15.07.05, 21:16
      Co sie dzieje na budowie?, Może coś wiecie? Jaki stan itp?
    • Gość: pestka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 26.07.05, 15:02
      Co dzieje się na budowie? Może ktoś tam był ostatnio?
      • kosciotrup Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 26.07.05, 16:37
        Wiem ze teraz wykanczaja korytarze w zwiazku z czym nie da sie obejrzec
        mieszkan. Miszkanie ostatnio ogladalem jakies 2 tygodnie temu i prawie wszystko
        bylo zrobione.
    • Gość: xyz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 02.08.05, 16:59
      Kiedy odbiór mieszkań?
      • pantalon SBM Beta, inwestycja Grochowska - pytan troche 03.08.05, 09:42
        bede wlascicielem mieszkania w nasteponej inwestycji Bety na Kobielskiej. Mam
        pytanko - podobno u was tez na poczatku byly jakies problemy techniczne jakies
        pekniecia w sasiednich budowlach czy cos takiego. Prawda to?
        I o ile przeciagnal sie czas budowy do tego w umowie. No i jak zmienial sie cena
        no bo pewnie niestety pierwotna sie nie ostala

sciskam

PanTalon
      • Gość: M Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.urpl.gov.pl / *.urpl.gov.pl 09.08.05, 08:31
        Odbiór mieszkań na koniec września
    • Gość: ... Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 08.08.05, 13:48
      Podnoszę wątek:)
    • Gość: ... Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 15.08.05, 16:59
      ...
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 19.08.05, 17:53
      Wyrobią się do końca września z wykończeniem?
    • Gość: ... Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 31.08.05, 21:53
      ???
      • Gość: miszka25 Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 193.111.166.* 01.09.05, 16:13
        Rozmawiałem w zeszłym tygodniu jak brałem jakieś papiery ze spółdzelni i Prezes
        mówił że nie prze=widują opóźnień, więc się chyba wyrobią...
      • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 01.09.05, 17:40
        Stan na dzis:
        wykanczany jest garaz, beda robione chodniki. Na dzialce przy bibliotece, gdzie
        byl hotelik pracownikow budowy nawieziono ziemie, a Panie ogrodniczki sadza krzewy
      • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 05.09.05, 18:04
        Krzewy sa sadzone na czterech dolnych tarasach, pojawily sie tam tez
        przepierzenia, dziala winda towarowa, chociaz na razie wolno jezdzi.
        • Gość: eska Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 05.09.05, 18:08
          Gdzie tam są cztery dolne tarasy? Masz na myśli patio?- to tylko dla
          mieszkańców 2 piętra. Może wiesz kiedy odbiór?
          • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 05.09.05, 18:51
            Tak, patio zostalo podzielone na cztery oddzielne czesci dla czterech mieszkan z
            drugiego pietra. Odbior - koniec wrzesnia.
            • Gość: niedoszły klient Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.client.stsn.net 06.09.05, 00:18
              A co z kredytem 8 mln? Kobielska spłaci?
              Życzę oczywiście jak najlepiej, ale przy wartości inwestycji 13 mln,
              to trochę dużo.
              Dajcie też znać jak się wprowadzicie jak duży jest hałas od Grochowskiej,
              bo mam na oku podobne mieszkanie, równie blisko ulicy.
              Szum w miarę się wygłusza przez zamknięcie okna, ale jak z dudniącym tramwajem?
              Pozdrawiam
              • pantalon Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 06.09.05, 11:28
                A co z kredytem 8 mln? Kobielska spłaci?
                > Życzę oczywiście jak najlepiej, ale przy wartości inwestycji 13 mln,
                > to trochę dużo.

o co chodzi z tym kredytem?
                Kupilem mieszkanie na Kobielskiej - deko mnie stresuje to co piszesz

PanTalon
                • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 06.09.05, 16:32
                  Nie 8 mln a 2 kredyty lacznie na okolo 10 mln. Z tego w poszczegolnych transzach
                  zostalo wykorzystane okolo 6 mln. Czy to duzo ? Tak, ale byc moze dzieki temu
                  inwestycja nie ma opoznien :-) Z rozmow ze spoldzielnia wynika, ze poprzednie
                  budowy rowniez mialy kredyty wspomagajace. W banku poki co maja o nich dobra
                  opinie. Czy kredyt moze splacac Kobielska ? Chyba tak. Kredyt hipoteczny mozna
                  przeniesc z jednej nieruchomosci na druga. Szczegoly sa zapewne w ustawie o
                  spoldzielniach mieszkaniowych. Mysle jednak, ze to nie jest powod do stresu.
                  Przeniesienie kredytu nie bedzie konieczne - zasiedlenie Grochowskiej na dzis to
                  100%. Poza tym z reguly czlonkowie spoldzielni wplacaja srodki w ratach - wiec
                  taki kredyt jest zabezpieczeniem, ze spoldzielnia ma plynnosc w rozliczeniach z
                  wykonawcami.
    • Gość: sąsiadka Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 09.09.05, 15:12
      15 września jest pierwsze zebranie. Jak sadzicie , czy obecnośc na nim jest
      niezbędna? Co tam moga poruszać. Niesety nie będę mogła uczestniczyć:(
      • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 09.09.05, 17:41
        Na zebraniu bedzie np. glosowanie na temat czy, a jesli tak to w jakiej opcji
        bedziemy chcieli miec ochrone w budynku. Pogadaj ze spoldzielnia, moze sie
        zgodza abys wypelnila swoja karte do glosowania w dogodnym dla Ciebie czasie
        przed zebraniem ?
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 10.09.05, 16:19
      Drogi ten monitorig:( co o tym sądzicie?
      • Gość: hans Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 192.121.45.* 12.09.05, 09:07
        wg pisemka przesłanego przez spółdzielnię karty do głosowania należało oddać do
        10.09 także głosowanie zasadniczo już się odbyło :)
        na spotkaniu pewnie będzie jeszcze jakaś dyskusja, jeśli wyniki nie są oczywiste

jestem za tym, żeby ochrona była, przynajmniej na początku; jak już się
        zasiedzimy i dojdziemy do wniosku, że jest całkiem bezpiecznie to zawsze możemy
        zrezygnować

trochę się boję, że nasz budynek (i jego mieszkańcy) jako nowość będzie na
        początku wystawiony na "ciekawość" (=sprawdzenie ewentualnych możliwości)
        rdzennej ludności ul. Kamionkowskiej
        • Gość: azi Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 194.213.204.* 12.09.05, 09:19
          calkowicie popieram hansa
          bedziemy nowi i obserwowani przez okolicznych mieszkancow
          jestem wiec za monitoringiem 24h
        • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 12.09.05, 17:22
          100% racji, każda nowa inwestycja przyciąga spore grono "zwiedzających". Nasza
          plomba ma sporo turystycznych zalet. Można np. swoją wycieczkę rozpocząć
          podziwiając panoramę Warszawy z dachu sąsiedniej kamienicy ;-)
          Jestem również za 24h ochroną na początku.
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 12.09.05, 15:36
      Też opowiedziałam się za monitoringiem 24 godzinnym. Ma prośbę , może ktoś po
      zebraniu napisac tu o czym było, proszę:))) Będę wdzięczna :)))
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 15.09.05, 16:17
      Z niecierpliwością czekam na informacje , jakie sprawy były poruszane na
      zebraniu.Pozdrawiam:)
      • Gość: azi Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 194.213.204.* 16.09.05, 08:17
        cóż, z konkretów to tyle, że stoen nie wywiązał się jeszcze z przyłączenia
        budynku do sieci i obiecuje zrobić to do 5.10. Po tym terminie (jeśli zostanie
        dotrzymany) możemy odbierać mieszkania, tj. można zacząć od 6.10.
        Warunkiem otrzymania kluczy jest wpłata wszystkich należności. O końcowym
        rozliczeniu zostaniemy poinformowani pismami, tak więc dowiesz się ile musisz
        ew dopłacić np. z tytułu postawienia dodatkowej ścianki itp. Spółdzielnia prosi
        by mieć ze sobą potwierdzenie wpłaty - na wypadek gdyby na ich koncie jeszcze
        się nie zaksięgowało.
        Zasady odbioru są takie, że przychodzisz do budynku (sugerowano wcześniejsze
        umówienie się na godzinę ale nie jest to konieczne), w portierni u
        administratora pobierasz klucze i idziesz oglądać. Można iść z administratorem,
        można bez niego. Masz 24h na zgłoszenie zauważonych usterek. Zgłoszenie na
        piśmie oczywiście.

Sprawa nr 2: przez głosowanie ustaliliśmy termin podłączenia kuchenek gazowych.
        Będzie to 1,5 miesiąca od dnia, w którym możemy zacząć odbierać mieszkana.
        Czyli np. od. wspomnianego wyżej 6.10.

Sprawa nr 3: wymiana wkładek w drzwiach. Są na to 3 terminy, także liczone od
        dnia, w którym możemy odbierać mieszkania. Taaa, pamięć zawodzi. Może ktoś inny
        wpisze jakie te terminy. Mozna także indywidualnie się umówić ale wówczas
        pokrywasz koszt dojazdu ekipy - 60zł.

Sprawa nr 4: najbardziej dystkutowana była kwestia ochrony budynku. Nie wszyscy
        jeszcze oddali karty z głosami ale tak półoficjalnie powiedziano, że większośc
        jest za 24h.

Sprawa nr 5: podano wysokości opłat za lokale. I tu znowu brakuje mi notatek. W
        każdym razie opłaty z tytułu czynszu wnosimy z góry do 10 dnia każdego
        miesiąca. Odsetki za zpóźnienie są 3 x większe niż tzw odsetki ustawowe.
        Na fundusz remontowy wpłacamy raz w roku do końca III kwartału.

Sprawa nr 6: kable w budynku - jest jakiś internetowy (operator mi uleciał z
        głowy), jest instalacja aster, i jest podłączenie tpsa - tzn ma być lada
        moment ;)

Wiecej nie pamiętam. Jeśli pominęłam coś ważnego mam nadzieję, że inni
        uzupełnią.
        Pozdrawiam
        • Gość: hans Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 192.121.45.* 16.09.05, 08:25
          azi :)))
          aster city jeszcze nie ma ale będzie
      • Gość: hans Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 192.121.45.* 16.09.05, 08:21
        Witam,
        sprawy były przeróżne, od najbardziej idiotycznych po ważne. W skrócie: nie
        mamy jeszce przyłącza energetycznego i w związku z tym odbiór kluczy przesuwa
        się na - najprawdopodobniej - 5-10 października. Dokładne info dostaniemy
        pocztą. Warunkiem odebrania kluczy jest pełne rozliczenie ze spółdzielnią -
        wyliczenia też dostaniemy. Najprawdopodobniej przejdzie ochrona 24h, większość
        podobno tak głosowała, ostateczna decyzja do 22.09.
        Zameldowanie i dostęp do garaży będzie możliwe dopiero po uzyskaniu przez
        spółdzielnię pozwolenia na użytkowanie budynku, prawdopodobnie ~2 miesiące od
        skończenia przyłącza.
        Jak chcesz wiedzieć coś jeszcze - pytaj.
        (sąsiedzi są róźni... jak wszędzie, ale chyba da się przeżyć :)))

• Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 16.09.05, 13:02
      Dziękuję za informacje:) Ile wynosi opłata za czynsz i fundusz remontowy?
      • Gość: hans Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 192.121.45.* 16.09.05, 14:25
        czynsz:
        lokal mieszkalny 6,26 zł/m2/mc (w tym zaliczka na ogrzewanie i ciepłą wodę 2,03
        i zaliczka na wodę 0,85 zł)
        powierzchnia użytkowa (garaż) 6,97 zł/m2/mc (z VAT)

fundusz remontowy 0,6 zł/m2/mc za mieszkanie
        0,73 zł za pow. użytkową (z VAT)
        • bartlomiejd Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska 20.09.05, 16:18
          Witam szczęśliwych(?) nabywców, omal posiadaczy, lokali przy Grochowskiej-
          zastanawiam sie nad kupnem lokalu na Kobielskiej ('Beta' oczywiście)-
          moglibyście podzielić się doświadczeniami z Betą (tymi złymi zwłaszcza :) )?
          Ciekawi mnie też cena- jak wzrosła w stosunku do ceny z umowy, łącznie z
          rozliczeniem końcowym?
          Pozdrawiam.
    • Gość: iwonama Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 85.158.196.* 27.09.05, 10:23
      Proszę niech ktoś odpowie ile wzrosła cena końcowa?Ile wynosiła dopłata?
      • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 27.09.05, 16:33
        19,5 pln/m2
      • Gość: bobcjusz Powierzchnia mieszkania IP: 80.241.130.* 27.09.05, 18:56
        Jaka u Was wyszla powierzchnia mieszkania w stosunku do planowanej ?
        Czy sa to istotne roznice i czy np. pomiary wykazuja wieksza powierzchnie po
        nalozeniu tynkow... ?
        • Gość: sk Re: Powierzchnia mieszkania IP: *.infoplus.com.pl 27.09.05, 19:54
          Skąd ta kwota 19,5 pln/m2? Macie już rozliczenie , ja jeszcze nic nie
          dostałam.Cos mi sie to wydaje za duzo , może napisze tu ktos konkretnie czym
          jest spowodowana taka dopłata. Pozdrawiam:)
          • Gość: bobcjusz Re: Powierzchnia mieszkania IP: 80.241.130.* 27.09.05, 21:20
            Swoje rozliczenie juz dostalem. Twoje zapewne golab pocztowy juz niesie.
            Ta kwota wynika wg ustnych zapewnien prezesa z tego, ze nie zostaly sprzedane
            wszystkie miejsca garazowe. Powinnismy zobaczyc dokladne rozliczenie i ustalic
            reguly wg. ktorych zostanie dokonany zwrot tych pieniedzy w przypadku sprzedazy
            miejsc i/lub ich konwersji na komorki lokatorskie w terminie pozniejszym.
            Najlepsze jest to, ze wykonawca uzyl tynkow, ktore powiekszyly moj lokal !!!
            Ciekawe jak bedzie u Was...
            Pozdrawiam
            • Gość: bobcjusz Termin odbioru przesuniety IP: 80.241.130.* 27.09.05, 21:33
              Jeszcze jedno - termin odbioru przesunal sie co najmniej na 8.10 (sobota) co w
              praktyce oznacza 10.10 (poniedzialek), ale to w dalszym ciagu nic pewnego.

Pozdrawiam
            • Gość: M Re: Powierzchnia mieszkania IP: *.urpl.gov.pl / *.urpl.gov.pl 28.09.05, 08:56
              ja też dostałam rozliczenie końcowe.mój lokal (i balkon)też powiększył
              się.wczoraj w spódzielni dowiedziałam się,ze przewidywany termin oddania
              mieszkań to 10.10.
              • Gość: bobcjusz Re: Powierzchnia mieszkania IP: *.pawlacz.com 28.09.05, 09:06
                Magiczne tynki sa dzisiaj w uzyciu, ech ta technologia ;-)
                Jesli to nie tajemnica to czy u Ciebie byla to istotna roznica w stosunku do
                powierzchni planowanej ? U mnie wyszlo okolo 2 metry wiecej.

Pozdrawiam

P.S. Termin koncowego rozliczenia ze spoldzielnia zmienil sie u mnie na 8.10 a
                jak jest u Was ?
                • Gość: M Re: Powierzchnia mieszkania IP: *.urpl.gov.pl / *.urpl.gov.pl 28.09.05, 09:18
                  róznica w stosunku do powierzchni planowanej nie jest zbyt duża: ok. 0,4 m
                  lokal i 0,1 m balkon.
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 28.09.05, 20:10
      No... dostałam rozliczenie, wpłaciłam:(. Czekam na odbiór:) Był ktoś moze w
      pobliżu, jak to wygląda, wszystko zrobione? Pozdrawiam sąsiadów i nie tylko:)))
      • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 28.09.05, 20:55
        Zostalo zdemontowane ogrodzenie od strony Goclawskiej, jest ukladana kostka na
        chodniku, elewacje w czesci uslugowej oblozono kamieniem. Wyglada to calkiem
        niezle wg. mnie. Straszy jedynie wybita szyba w jednym z lokali uslugowych od
        Grochowskiej.

Czy Twoje mieszkanie rowniez sie powiekszylo w porownaniu do powierzchni z umowy ?
        Pozdrawiam
        • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 29.09.05, 14:47
          Tak... powiększyło się o całe 0,6 m 2 :))) Żałuję, ze tylko tyle :)))
          Pozdrawiam:)))
          • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.kddi-ok.ne.jp 30.09.05, 12:02
            No cóż wygląda na to, że większości z nas się powiekszyło. Może to dobrze, ale
            opłaty są bolesne :-( Trzeba będzie samemu zmierzyć jeszcze raz.

Pozdrawiam wszystkich oczekujących na klucze ;-)
    • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 02.10.05, 19:11
      Kiedy będziemy mogli odebrać klucze?
      • Gość: azi Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 194.213.204.* 03.10.05, 16:14
        jestem świeżo po rozmowie z prezesem J.K.
        jutro stoen ma wejsc na budowę wiec moze skończy w tym tygodniu
        potem jeszcze badania i zakladanie licznikow
        prawdopodobny termin wypada wiec na 17.10
        obwawiam się, ze musimy się jeszcze uzbroić w ciepliwość

pozdrawiam
        • Gość: Paolo Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 15:26
          Ile mozna czekac - 17??
          Zawsze jest ktos inny winny.....
        • Gość: Paolo Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 17:26
          Ostatnie wiesci z frontu - klucze miedzy 17 a 24
          • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 06.10.05, 18:31
            Miejmy nadzieje, ze przed Bozym Narodzeniem sie wyrobia ;-)
            A tak na marginesie - Goclawska jest rozkopana. Byc moze jest to zwiazane z
            docelowym laczem energetycznym do naszego budynku.
            • Gość: sk Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: *.infoplus.com.pl 07.10.05, 22:32
              Hm... to na Wielkanoc może się wprowadzimy:)
              • Gość: bobcjusz Re: SBM Beta, inwestycja Grochowska IP: 80.241.130.* 10.10.05, 15:58
                Miejmy jednak nadzieję, że wcześniej. Wykop na Gocławskiej już zasypany :-)
      • Gość: bobcjusz Wieści z placu boju IP: *.org 11.10.05, 22:01
        Powstała docelowa skrzynka elektryczna, zostały założone kamery ( na górze
        pomiędzy starą kamienicą, a nami jest dodatkowo reflektor reagujący na ruch ),
        są założone domofony, zostały zdjęte osłony na usługowej części elewacji. No i
        wygląda na to że sąsiednią kamienicę będą ocieplać na zimę - może nam okolica
        wypięknieje :-)

Pozdrawiam wszystkich
        • pantalon co bedzie w czesci uslugowej? 12.10.05, 11:34
          czy wiecie co tam bedzie?
          Czy to zostalo podane wczesniej do wiadomosci i czy mieliscie na to jakis wplyw?

PanTalon
          • Gość: bobcjusz Re: co bedzie w czesci uslugowej? IP: 80.241.130.* 12.10.05, 17:16
            Beta lokale uslugowe na Grochowskiej sprzedala. Potem wlasciciele je wynajmuja.
            Nie ma zatem wplywu na to co tam bedzie :-(
            Plotki glosza, ze w jednym z lokali ma byc fryzjer.
            • Gość: sk Re: co bedzie w czesci uslugowej? IP: *.infoplus.com.pl 14.10.05, 22:16
              Jakieś nowe wieści?
              • Gość: azi Re: co bedzie w czesci uslugowej? IP: 194.213.204.* 17.10.05, 12:01
                tym wszystkim co nie dostali jeszcze pisma
                odbiór od piątku 21.10
                należy zgłosić się do biura spółdzielni w godzinach 10-14
                po tem na budowę
                jeśli ktoś zdecyduje się na odbiór w piątek, protokół odbioru przekazuje do
                spółdzielni w poniedziałek

pozdrawiam
                • Gość: sk Re: co bedzie w czesci uslugowej? IP: *.infoplus.com.pl 21.10.05, 21:31
                  Mam pytanie do tych, którzy dzisiaj odebrali klucze. Zauważyliście jakieś
                  usterki? Jakie? Pozdrawiam:)
                  • Gość: tomasz odbior-usterki? IP: *.aster.pl 22.10.05, 19:02
                    troche wolna winda...
                    • Gość: bobcjusz parapety, pekajace tynki i podzielniki ciepla IP: 82.94.251.* 24.10.05, 00:14
                      Zwroccie uwage na parapety. Sa czesto zamontowane ze spadkiem do okna lub na
                      loggie. Nie dochodza do muru, czasem sa dokrecane na ohydne sruby. Beda milo
                      dzwonic w czasie deszczu :-( Zbiera sie na nich woda i juz rdzewieja. Tynki
                      pekaja na styku scian i slupow konstrukcyjnych. Podzielniki ktos przykleil
                      tasma klejaca do grzejnikow zanim zwiaze klej wlasciwy. Potem chyba zapomnial
                      jej zdjac i teraz proba oderwania tasmy konczy sie najczesciej odejsciem
                      podzialki z podzielnika...
                      Na razie tyle, ale zapowiada się więcej :-(
                      • Gość: er Re: parapety, pekajace tynki i podzielniki ciepla IP: *.aster.pl 27.10.05, 23:54
                        jest ok., jedyny drobny problem to zacinanie sie i tarcie klamek w oknach, tez
                        to macie?
                      • pantalon czy jest az tak niedobrze? 28.10.05, 10:42
                        na piscie Praga Poludnia niejaki corrado (IP murator.com.pl) napisal tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=31089406
                        "Chcę ostrzec wszystkich potencjalnych kupców miezkań przed spółdzielnią BETA
                        buduącą bloki na padze. Po podpisaniu umowy pacownicy, a zwłaszcza pezes
                        Kobuciński stali się bardzo niegrzeczni, unikali mnie i uchylali się od
                        swoich obowiązków. Protokół odbioczy mieszkania musiałem podpisać w
                        spółdzielni nie oglądaąc mieszkania pod groźbą niewydania kluczy.
                        Spółdzielnia nie odpowiadała na reklamacje, a uszkodzenia np. ram okiennych,
                        pęknięcia posadzek musiałem naprawiać sam. Tłumaczyła, że nie wpływają do
                        niej żadne pisma z reklamacjami. Prezes niejednokrotnie wyprazał mnie z
                        gabinetu i zamykał drzwi przed nosem. Niech was nie zwiodą jego miłe
                        uśmieszki przed podpisaniem umowy!!!!"

czy to jakis czarny PR ? Czy u was tez tak jest?

PanTalon (inwestycja na Rebkowskiej)
                        • Gość: bobcjusz Re: czy jest az tak niedobrze? IP: *.pawlacz.com 28.10.05, 11:25
                          Ciekawe, który to budynek ? Jesli Grochowska to w moim przypadku na pewno nie
                          jest tak zle. Wszystkie usterki poza jedna zostaly zaakceptowane i beda
                          naprawione. Ta jedna jest sprawa sporna i bedzie wykonana stosowna ekspertyza.
                          Usterki trzeba zglaszac na pismie, najlepiej za potwierdzeniem odbioru. Wowczas
                          reakcja jest dosyc szybka - w moim mieszkaniu komisja byla nastepnego dnia po
                          uprzednim ustaleniu odpowiadajacej mi godziny przez telefon. Inna sprawa, ze
                          ramy okienne i posadzki mam cale :-)
                          Co do zachowania Prezesa to nie zmienilo sie po podpisaniu umowy i niech tak
                          pozostanie.

Pozdrawiam sasiadow i zycze spokojnego weekendu :-)
                          • Gość: merc pękniecia na posadzkach IP: *.aster.pl 28.10.05, 19:40
                            posadzka na styku pokoj-korytarz i korytarz-kuchnia ma pekniecia (niezbyt
                            szeroka, szarpana szczelina o szerok. kilku mm) - czy to jest akceptowalne?
                            • Gość: bobcjusz Re: pękniecia na posadzkach IP: *.pawlacz.com 29.10.05, 11:51
                              Tak, to sa szczeliny dylatacyjne, linie proste na granicach pomieszczen.
                              Wazne, zeby pekniec posadzki nie bylo w innych miejscach.
                              Pozdrawiam
                            • Gość: sk Re: pękniecia na posadzkach IP: *.infoplus.com.pl 29.10.05, 11:53
                              U mnie też są pęknięcia...
                              W czynsz wliczona jest zaliczka za ogrzewanie a woda?
                              • Gość: termi liczniki na kaloryferach IP: *.aster.pl 30.10.05, 18:58
                                podzialka na liczniku 'zerwała się' przy odklajaniu taśmy klejącej, co z tym
                                zrobic? czy jest jeszcze drugi licznik ktory pokazuje zuzycie w calym mieszaniu
                                (razem z wszystkich kaloryferow)?

pozdro
                                • Gość: bobcjusz Re: liczniki na kaloryferach IP: *.pawlacz.com 30.10.05, 21:23
                                  Zbiorczego licznika nie ma. Taki licznik elektroniczny kosztuje okolo 500 PLN
                                  dla jednego lokalu wiec go nie zamontowano... System podzielnikow jest
                                  niedokladny. Ciecz odparowuje z podzielnika zawsze, niezaleznie od tego czy masz
                                  wlaczony kaloryfer. Poza tym ten system wymaga udostepnienia lokalu dla osoby ze
                                  Spoldzielni, ktora odczytuje wskazania podzielnikow. Podzielniki ciepla to
                                  muzeum techniki i rozwiazanie nieuczciwe. Teraz, jak wiekszosc z nas nie bedzie
                                  miala nawet podzialki, ktora odchodzi razem z tasma klejaca to odczyt bedzie
                                  zalezal od "widzi mi sie" osoby wykonujacej pomiar. Ta sprawe trzeba potraktowac
                                  powaznie i koniecznie zglosic do Spoldzielni na pismie wadliwy montaz
                                  podzielnikow. Proponuje tez zglosic Spoldzielni chec przejscia na jeden licznik
                                  elektroniczny.
                                  Rozwiazanie jest tansze i wygodniejsze - taki licznik bylby na zewnatrz lokalu.

Cieple pozdrowienia :-)
                          • corraddo Re: czy jest az tak niedobrze? 31.10.05, 12:41
                            ile czasu ma spółdzielnia na wysłanie komisji od momentu otrzymania pisma i ile
                            na naprawienie usterek ??? Czy protokół podpisałeś po faktycznym obejżeniu
                            mieszkania ?
                        • corraddo Re: czy jest az tak niedobrze? 31.10.05, 12:38
                          Spytaj gdzie i kiedy właściciele podpisali protokół odbiorczy czy nie przed
                          obejżeniem mieszkania? U mnie nie było mowy o obejżeniu i podpisaniu tego
                          protokołu (logiczne) po. Ekspeci od deweloperów odradzają takie rozwiązania.Na
                          moją prośbę, żeby to zrobić właściwie JK oburzył się i odmówił. Ciekawe czemu ?
                          Wiem, że est ękojmi i gwarancja, ale czemu usteek nie można wpisać do protokołu
                          odbioczego ??? Czyż nie dziwna sprawa ? No i to zdenewowanie.(?)
    • Gość: bobcjusz Temperatura na korytarzach IP: *.pawlacz.com 30.10.05, 21:41
      Nie wiem czy tez to zauwazyliscie, ale po wlaczeniu ogrzewania temperatura na
      korytarzach jest bardzo wysoka. Sprawdzalem kilka pieter i jest tak samo. Na
      wyczucie okolo 28 st C, nastepnym razem wezme termometr zeby sprawdzic dokladniej.
      Wyglada na to, ze jest cos nie tak z izolacja rur CO i/lub nie ma odpowiedniej
      wentylacji i/lub jest zla konfiguracja kotla. Za to ogrzewanie zaplacimy wszyscy.

Pozdrawiam
      • Gość: torres Re: Temperatura na korytarzach IP: *.aster.pl 30.10.05, 23:17
        koniecznosc wpuszczania obcej osoby do sypialni, slalonu itd w celu odczytu
        licznika jest niepraktyczna i krepujaca, nie mowiac o precyzji odczytu. w moim
        poprzednim mieszkaniu po zsumowaniu odczytow z wielu mieszkan 'brakowalo
        zuzycia' a wiec ponownie 'przeliczono'odczyty i doliczono 'na oko' wg metrazu
        mieszkania. A korytarze zeczywiscie wyjatkowo nagrzane, mimo ze nie ma tam
        grzejnikow...
        • Gość: sk Re: Temperatura na korytarzach IP: *.infoplus.com.pl 16.11.05, 17:02
          Co tu tak ciszo?
          • Gość: tymoteusz sliskie podjazdy w garazu IP: *.aster.pl 23.12.05, 00:46
            na podjazdach nie ma zadnych 'zeberek' sa pomalowane fraba i galdkie
        • Gość: sk Re: Temperatura na korytarzach IP: *.infoplus.com.pl 29.11.05, 22:16
          Co tu tak cicho? Uporaliście się już z wykończeniem? Mnie wykańcza glazurnik ,
          który zaczyna , zaczyna i zacząć nie może:(
        • Gość: sk Re: Temperatura na korytarzach IP: *.infoplus.com.pl 07.12.05, 21:59
          Gdzie kupowaliście drzwi? Możecie coś podpowiedzieć? Pozdrawiam:)
        • Gość: sk Re: Temperatura na korytarzach IP: *.infoplus.com.pl 23.01.06, 16:24
          Jak Wam się mieszka? Proszę o opinie. Podobno na piętrze nad garażami mają
          powstać komórki. Może jest ktos zorientowany po ile i jaki metraż.
        • Gość: sk Re: Temperatura na korytarzach IP: *.infoplus.com.pl 12.04.06, 22:32
          To forum jest bardzo milczące. Jednak mam pytanie, czy wiadomo , kiedy będą
          akty notarialne? Mija pół roku od oddania mieszkań a o tym nic nie słychać.
          Podobnie z komórkami lokatorskimi, miały być i nie ma. Co Wy na to?
          • pantalon komorki lokatorskie 13.04.06, 12:49
            o to znaczy ze w ogole nie macie komorek. U nas (tzn na Kobielskiej - nastepna
            inwestycja) tez maja byc i sa obiecywane. Hmm znaczy sie ze nici z tego beda :(
            A na akty notarialne zawsze sie tyle czeka czy to tylko Beta taka nierychliwa?

PanTalon
            • Gość: hans Re: komorki lokatorskie IP: 199.253.99.* 19.04.06, 11:01
              Komórki - dla chętnych - właśnie się budują na miejscu niewykorzystanych miejsc
              w garażu. Akty (wg prezesa Kobucińskiego) będą w okolicy sierpnia, w tej chwili
              trwa rozliczanie końcowe inwestycji, a nie można było tego zrobić przed
              sprzedaniem komórek. Chociaż (chyba) zostało jeszcze jedno miejsce w garażu do
              sprzedania, nie wiem czy to nie przeciągnie sprawy
          • 77go Akty Notarialne 07.06.06, 12:30
            W ubiegłym tygodniu otrzymałam informację ze Spółdzielni, że Akty Notarialne
            będą dopiero w IV kwartale. Pozdrawiam :-)
            • Gość: sk Re: Akty Notarialne IP: *.infoplus.com.pl 07.06.06, 23:20
              Wydaje mi się, że Beta przegina. Akty notarialne juz powinniśmy dostać. Sama
              pytałam i jak widac nie dotrzymują terminu, najpierw miały być w styczniu,
              potem w maju, ostatnio we wrześniu. Może zacznijmy się o nie bardziej upominać.
              Tłumaczenia spółdzielni mnie osobiście nie przekonują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka