IP: *.medicomp.com.pl 07.06.02, 09:09
Szukam opinii na temat tej SBM i jej inwestycji na Kabatach i Czerniakowie
Obserwuj wątek
    • Gość: amiko Re: SAM-81 IP: *.medicomp.com.pl 11.06.02, 14:56
      naprawde nikt nic ?
      • Gość: marko Re: SAM-81 IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 11.06.02, 17:11
        interesuje sie, nawet bardzo inwestycja Bluszczanska III. Bylem kilka razy na
        osiedlach zbudowanych przez SAM-a i rozmawialem z ludzmi. Reakcje raczej
        pozytywne. Spoldzielnia pewna, o ile takie zjawisko na tym lez padole jest
        mozliwe. Ceny za metr rozsadne, potem czynsz tez. Stosunek jakosci do ceny
        bardzo OK. Bylem tez kilka razy na budowie. Postepuje, panowie pracuja nawet po
        17.00. Spoznia sie na pewno, ale raczej wybuduja to, za co wzieli pieniadze,
        przynajmniej tak robili przez ostatnie 20 lat. Pozdrawiam, marko
        • Gość: amiko Re: SAM-81 IP: *.medicomp.com.pl 11.06.02, 21:45
          Tez tam wczoraj bylem po godzinach i troche popatrzlyem co i jak
          Jednak bardziej bym sie decydowal na Kabaty.

Nie wiesz na ile obiecana cena bluczanskiej 3k ? jest mozliwa po rozliczeniu
          inwestycji ?
          • Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 12.06.02, 10:09
            Jeżeli chodzi o wpisy na tym wątków, to raczej należy się cieszyć, że nikt nie
            pisze, bo oznacza to że w zasadzie nie ma zastrzeżeń co do spółdzielni.

A co do rzeczonej - moje wrażenia jak najbardziej pozytywne. Co prawda mój dom
            powstanie pod koniec przyszłego roku (choć na pewno trochę się opóźni). Tak jak
            napisal Marko:

- cena za metr mieszkania umiarkowana (w zalozeniu 3.000 za m2, liczę że nie
            będzie więcej jak 3.300 - 3.400 w ostatecznym rozliczeniu)
            - lokalizacja na Kabatach jest lokalizacją IDEALNĄ dla kogoś kto lubi zielen
            przedmiescia a do Centrum chce dojezdzac migiem (18 min. metrem)
            - spółdzielnia pewna i sprawdzona od 20 lat (z jednym kredytem na modernizację
            któregoś z budynków)
            - tak naprawdę, chociaż babeczki w spółdzielni wydają się niemiłe, można z nimi
            załatwić WSZYSTKO w bardzo krótkim czasie

Poczytaj inne wspisy na forum.

Pozdrawiam,
            P.
            • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 06.07.02, 14:20
              Witam, dołączam się do pozytywnych opinii o SAM-81,
              właśnie w tym tygodniu odebrałem klucz do mojego
              mieszkanka na Kabatach (blok nr jeden). Bez wykończenia
              ale wygląda bardzo dobrze.

No i nie bez znaczenia jest to że mieszkanie finalnie
              wyszło po 3075 za metr (te 75 to współczynnik atrakcyjności
              lokalu).

Pozdrawiam, M.
              • Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 08.07.02, 11:49
                Wielce budujaca wiadomosc. A jaka byla cena poczatkowa Twojego mieszkanka? Tez
                3000/m2?

P.
                • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 17:48
                  Witam !

Czlowiek przez 2 dni nie zajrzy tutaj i juz sie burza rozpeta... ;)

Gość portalu: Pablito napisał(a):

> Wielce budujaca wiadomosc. A jaka byla cena poczatkowa Twojego mieszkanka? Tez
                  > 3000/m2?
                  >
                  > P.

Dokladnie taka. Dodam jeszcze ze o tych 75PLN tez wiedzialem na poczatku !

Pzdr, M.
              • Gość: sky Re: SAM-81 IP: *.citicorp.com 08.07.02, 13:10
                A czy Kabaty to przypadkiem nie ta inwestycja, ktora ma 1,5 roku poslizgu ? Pieniadze brali kiedy jeszcze nie bylo
                pozwolenia na budowe, no ale z drugiej strony w koncu cos wybudowali.
                • marcel10 Re: SAM-81 08.07.02, 13:56
                  W swoich kolorowych reklamach powinni umieszczać dopisek(oczywiście drobnym
                  drukiem), że historyczne dokonania (20 lat ha, ha, ha)nie są gwarancją
                  osiągnięcia podobnych sukcesów w przyszłości.
                  W czasach, gdy byle jaki towar sam się sprzedawał, to oczywiście mieli sukcesy.
                  Obecnie czasy się zmieniły, a i ludzi głupich i naiwnych jakby mniej.
                  Towarek z ręcznie spawanymi barierkami na balkonach, z pękającymi po roku od
                  wybudowania tynkami, dostarczony z kilkuletnim opóźnieniem i za cenę
                  kilkadziesiąt procent wyższą od umówionej, nie znajduje już niestety tylu
                  nabywców co kiedyś, co widać po postępach na budowie (bo przecież kredytów to
                  oni nie znają).
                  • Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 08.07.02, 14:20
                    Konkrety kolego, konkrety... Spółdzielnia jak każda, miała i na pewno będzie
                    miała parę wpadek (mnie osobiście także trochę wpieniają). Napisz gdzie tak
                    spieprzyli, bo jak do tej pory większość ludzi wypowiada się przychylnie na ich
                    temat i temat jakości wybudowanych mieszkań.

Co do postępów na budowie, nie zgadzam się absolutnie. Mam okazję bywać często
                    na Kabatach i budynki po prostu rosną w oczach. Z tego co wiem, sprzedano dużą
                    większość mieszkań w budowanych i (uwaga) planowanych budynkach. Jeśli chodzi o
                    ukończenie ich w ogóle, nie mam wątpliwości. Niestety te opóźnienia... Kupiłbym
                    pewnie mieszkanie gdzie indziej, ale lokalizacja Moczydła jest po prostu
                    idealna. POzdrawiam przyszłych sąsiadów.

P.

• Gość: marcel10 Re: SAM-81 IP: *.handlowy.com.pl 08.07.02, 14:57

> Konkrety kolego, konkrety... Spółdzielnia jak każda, miała i na pewno będzie
                      > miała parę wpadek (mnie osobiście także trochę wpieniają). Napisz gdzie tak
                      > spieprzyli, bo jak do tej pory większość ludzi wypowiada się przychylnie na ich
                      > temat i temat jakości wybudowanych mieszkań.

Ha, ha, ha ......
                      Dobre
                      A czy ty widziałeś kiedyś nabywcę towarku, którego nie można oddać w sklepie, a
                      którego ten ktoś chętnie by się pozbył i najchętniej bez zbytniej straty?.
                      Taki ktoś będzie zachwalał posiadany towar, aż go sprzeda!.
                      Rozumiem też, że nie przywiązujesz zbytniej uwagi do jakości towaru, który
                      kupujesz, bo w przeciwnym wypadku obejrzałbyś sobie pierwszy z brzegu budynek tej
                      spółdzielni przed podpisaniem umowy. Wszystkie są w tym samym stylu i jakości
                      wykonania (takie JW Construction wśród spółdzielni).
                      >
                      > Co do postępów na budowie, nie zgadzam się absolutnie. Mam okazję bywać często
                      > na Kabatach i budynki po prostu rosną w oczach. Z tego co wiem, sprzedano dużą
                      > większość mieszkań w budowanych i (uwaga) planowanych budynkach. Jeśli chodzi o
                      > ukończenie ich w ogóle, nie mam wątpliwości. Niestety te opóźnienia... Kupiłbym
                      > pewnie mieszkanie gdzie indziej, ale lokalizacja Moczydła jest po prostu
                      > idealna. POzdrawiam przyszłych sąsiadów.

Tak, Tak
                      Idealna lokalizacja.
                      Budynek na budynku (widoku lasu nie uraczysz), za oknem HIT otwarty do 24.00, a
                      po przejęciu przez TESCO przez calą dobę.
                      No i te oszałamiające postępy w budowie i pewność wybudowania.
                      Tak się głupio złożyło, że przeważnie spółdzielnie nie bankrutją i kończą budowy.
                      Zastanawiałeś się choć przez chwilę dlaczego?
                      Ano dlatego, że budują na podstawie prawa spółdzielczego, które daje im wolną
                      rękę w przerzucaniu kosztów na nabywcę. To jest tak sławne "końcowe rozliczenie
                      kosztów budowy", które większość spółdzielców przyjmuje z niedowierzaniem
                      zdenerwowaniem, płaczem, ale niestety musi płacić. Jeżeli mówisz, że większość
                      lokali sprzedali (nawet jeszcze w nierozpoczętych budynkach), a pieniędzy raptem
                      starczyło na niepełny stan surowy (około 50% całych kosztów budowy), to
                      wspomniane wyżej końcowe rozliczenie będzie duuużą niespodzianką dla niektórych.

• Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 08.07.02, 15:24
                        Bardzo dobrze orientuję się w prawie spółdzielczym i wiem dlaczego spółdzielnie
                        nie bankrutują (choć i tak nie wszystkie).

Jesteś chyba jedną z dwóch osób, które do tej pory słyszałem, narzekających na
                        wykonanie budynków na Moczydle. Jeśli jest aż tak źle i wszystkie mieszkania są
                        spartaczone, czym tłumaczysz post MJ i zadowolenie ludzi, którzy już tam mieszkają
                        (a pochwała jakości wykonania na razie przeważa nad naganą). Sam bywałem na
                        budowie i widziałem z jakich materiałów budują - wcale nie jest to najtańsza
                        technika, tylko standard - beton + ceramika, na dachu ocieplenie, papa i
                        blachodachówka. Czy mieszkasz w SAM-81 i jesteś tak niezadowolony z tego lokalu,
                        czy tylko słyszałeś? Czy myślisz, że MJ wciska kit, kiedy pisze, że końcowe
                        rozliczenie wyniosło dodatkowo ok. 75,00 PLN za m2? Zdaję sobie sprawę, że w
                        innym budynku cena może wynieść 3500,00, ale to charakterystyczne dla każdej
                        spółdzielni. Za wszelkie konkretne uwagi będę wdzięczny.

Odnośnie lokalizacji - chyba obecność supermarketu w pobliżu miejsca zamieszkania
                        i tanie zakupy to przewaga. Dla mnie może on być otwarty przez 24h na dobę, nie
                        przeszkadza, bo nie jest specjalnie głośny, parking jest kilkaset metrów
                        wcześniej. Dodatkowo, szerokość ulicy KEN tqworzy w tym miejscu korytarz
                        powietrzny z Kabat, który wietrzy okolicę Moczydła - nie ma tego w zachodniej
                        części kabackiego blokowiska. Zapominasz także o metrze, które jest pod nosem w
                        tej lokalizacji oraz lesie kabackim za (akurat moim oknem).

Pozdrawiam,
                        P.
                        • Gość: marcel10 Re: SAM-81 IP: *.bh.com.pl 08.07.02, 15:41
                          Na temat jakości nie będę z Tobą dyskutował, zdecydowanie znasz się na tym (ta
                          Twoja wzmianka o betonie i ceramice i jeszcze blachodachówce i wełnie
                          mineralnej powala z nóg).
                          Bliskość hipermarketu tuż za oknem to też jedynie zaleta, przecież jak nie
                          można w nocy spać z powodu hałasu, to zawsze można wyskoczyć na piwko i kompani
                          do piwa znajdą się na okolicznych ławeczkach, wszak bliskość metra znacznie
                          ułatwia im korzystanie z tego "wielkiego ursynowskiego sklepu nocnego".
                          O tym widoku na las ze swojego okna, to zapewne mówisz na podstawie planów
                          obejrzanych w omawianej spółdzielni. Jeżeli tak to przejdź się jeszcze do
                          spółdzielni "Idealne mieszkanie",firmy "Stebud" i paru innych inwestorów,
                          którzy mają zamiar budować na działkach pomiędzy lasem a SAM81, to na pewno
                          jeszcze "poszerzą Ci się horyzonty".
                          • Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 08.07.02, 15:53
                            Generalnie czy mógłbym się dowiedzieć o co Ci chodzi Marcel? Jeżeli starasz się
                            dowieść, że spółdzielnia jest do dupy, że są brakorobami, złodziejami itp. to
                            O.K. nie będę się z Tobą kłócił, bo 1. - nie mam czasu, 2 - nie mam zamiaru
                            bronić spółdzielni SAM-81 3 - widzę że sam o niej nie wiesz za dużo. Skąd tylko
                            wiesz, że pieniędzy starczyło na 50% kosztów budowy? Jeśli tak to dlaczego prace
                            cały czas się szybko posuwają? I to w trzech budynkach? Skoro to prawda, dlaczego
                            MJ zaplacil tylko 75,00 PLN wiecej za metr?

Nie podoba ci się Ursynów - zapraszam na Tarchomin, 0 supermarketów i 0 sklepów w
                            okolicy (do nich też bywają dostawy o 4-5 nad ranem), metra nie ma więc hałasu
                            nie doświadczysz, ale za to będziesz miał 50 min. autobusem sam Pałac Kultury.
                            Mniejsza o czas dojazdu, liczy się komfort.

Odnośnie techniki budowania - oprócz ceramiki, można wykorzystać płyty i betonowe
                            prefabrykaty, lub gazobeton albo bloczki betonowe. Technologia tańsza i prostsza,
                            co nie oznacza że ściany będą oddychały i że w mieszkaniu będzie ciepło. Teraz
                            podniosłeś się na nogi?

P.
                            • Gość: marcel10 Re: SAM-81 IP: *.handlowy.com.pl 08.07.02, 16:34
                              Radzę uważnie czytać wypowiedzi na forum, a będziesz mniej tracił czasu na
                              bicie piany.
                              Jeżeli zaczepiam o ocenę SAM81, to tylko wtedy gdy nie mogę jej pominąć
                              odnosząc się do twoich naiwnych, często głupich ocen wypowiadanych na temat
                              wspomnianej spółdzielni i jej budynków.
                              Z rozpędu nie zauważyłeś nawet, że zgodziłeś się z moją oceną lokalizacji, na
                              której temat piałeś z zachwytu na początku wątku. No bo według Ciebie są
                              przecież też i gorsze lokalizacje np Tarchomin z supermarketami i 50 minut od
                              centrum. Ha, ha, ha
                              A może są też i lepsze np bez dużego całonocnego sklepu pod oknami i z widokiem
                              niekoniecznie na budynek obok lub też koszmarny blaszak typu HIT, i też w
                              pobliżu stacji metra?.
                              Jeżeli sam stwierdzasz, że beton i ceramika to "standard", to zapewne niska
                              jakość SAM81 o której mówię dotyczy wykonania innych elementów budynku np
                              stolarki, tynków itp, nie przyszło Ci to do głowy?.
                              Wspominasz, że jakiś uczestnik forum zapłacił 3075. Wydrukuj to sobie będziesz
                              miał dowód!!!!!, że i ty nie powinieneś dużo więcej zapłacić. No i ta pewność,
                              że ten ktoś, rzeczywiście tyle zapłacił. Nie będę chyba zbyt złośliwy, jeżeli
                              powiem, że to dowód na twoją naiwność i głupotę.
                              Stare przysłowie mówi: "że nie jest ładne, to co jest ładne, tylko co się komu
                              podoba". Przegląd twoich wypowiedzi wskazuje, że masz niskie wymagania, a to
                              może tylko oznaczać, że budynki SAM81 wcale nie są takimi, jakimi je opisujesz.
                              Czy mogą się podobać spawane z płaskownika przez lokalnego "rzemieślnika"
                              barierki na balkonach, "lastryko" na klatkach schodowych, popękane tynki.
                              Tobie się podobają, a mnie nie. I taka jest między nami różnica.
                              • Gość: jas Re: SAM-81 IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 09.07.02, 08:29
                                Puszczaja Wam nerwy zupelnie niepotrzebnie. SAm mieszkam w budunku SAM na
                                Bluszcznskiej i stwierdzam a jest to drugie mieszkanie w mym zyciu, ze jakosc
                                wykonania jest w porownianiu z poprzednim (Gawra II) OK. Co do materialow i
                                wykonczenia, to pracujac w firmie budowlanej moege je chyba ocenic. Placac 3200
                                za metr nie spodziewajmy sie marmurow bo w Polsce na cene metra mieszkania
                                skladaja sie lapowy i myto dla wszelkiej masci biurwokratow. Stosunek jakosci
                                wykonania do ceny miesci sie w granicach rozsadku, czego nie mozna niestety
                                powiedziec o 80% pozostalych warszawskich inwestycji. Pzdr,jas
                              • Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 09.07.02, 15:34
                                Gość portalu: marcel10 napisał(a):

> Radzę uważnie czytać wypowiedzi na forum, a będziesz mniej tracił czasu na
                                > bicie piany.

??? Ale o co chodzi ???

> Jeżeli zaczepiam o ocenę SAM81, to tylko wtedy gdy nie mogę jej pominąć
                                > odnosząc się do twoich naiwnych, często głupich ocen wypowiadanych na temat
                                > wspomnianej spółdzielni i jej budynków.

Czy ocena zakładająca możliwość opóźnień w budowie i usterki w wykonawstwie jest
                                głupia i naiwna, kolego?

> Z rozpędu nie zauważyłeś nawet, że zgodziłeś się z moją oceną lokalizacji, na
                                > której temat piałeś z zachwytu na początku wątku.

Gdzie, bo chyba źle przeczytałeś?

> No bo według Ciebie są
                                > przecież też i gorsze lokalizacje np Tarchomin z supermarketami i 50 minut od
                                > centrum. Ha, ha, ha
                                > A może są też i lepsze np bez dużego całonocnego sklepu pod oknami i z widokiem
                                > > niekoniecznie na budynek obok lub też koszmarny blaszak typu HIT, i też w
                                > pobliżu stacji metra?.

Są lepsze i co z tego? Co to ma do rzeczy? Moge chyba subiektywnie uważać tę
                                lokalizację za najlepszą? Chyba że mnie ubezwłasnowolniono i o tym jeszcze nie
                                wiem?

> Jeżeli sam stwierdzasz, że beton i ceramika to "standard", to zapewne niska
                                > jakość SAM81 o której mówię dotyczy wykonania innych elementów budynku np
                                > stolarki, tynków itp, nie przyszło Ci to do głowy?.

Nie przyszło, bo do tej pory nie napisałeś o żadnych konkreatach. Pęknięcie w
                                tynku - no dobra, usterka jak cholera, nie piszesz jednak, czy została usunięta,
                                czy nie. Ktoś Cię skrzywdził w tej spółdzielni, czy raczej kolegę kolegi
                                znajomego? A może skoro powinienem się domyślać, czynsz jest złodziejski? Nie
                                wiem chłopie o jakie usterki Ci konkretnie chodzi? Ty sam już wiesz?

> Wspominasz, że jakiś uczestnik forum zapłacił 3075. Wydrukuj to sobie będziesz
                                > miał dowód!!!!!, że i ty nie powinieneś dużo więcej zapłacić. No i ta pewność,
                                > że ten ktoś, rzeczywiście tyle zapłacił. Nie będę chyba zbyt złośliwy, jeżeli
                                > powiem, że to dowód na twoją naiwność i głupotę.

Bez komentarza, po prostu chcesz mnie potraktowac jak kretyna. Zapytam tylko,
                                gdzie przeczytałeś, że indeksacja w SAM wyniosla 50%?

> Stare przysłowie mówi: "że nie jest ładne, to co jest ładne, tylko co się komu
                                > podoba". Przegląd twoich wypowiedzi wskazuje, że masz niskie wymagania, a to
                                > może tylko oznaczać, że budynki SAM81 wcale nie są takimi, jakimi je opisujesz.
                                > Czy mogą się podobać spawane z płaskownika przez lokalnego "rzemieślnika"
                                > barierki na balkonach, "lastryko" na klatkach schodowych, popękane tynki.
                                > Tobie się podobają, a mnie nie. I taka jest między nami różnica.

Zapraszam do rezydencji Marysienka, tam wybierzesz material i kolor klatek
                                schodowych i poręczy balkonowych. Różnica jest także taka, że ja jestem osobą
                                przygotowaną na usterki i opóźnienia (oczywiście w miarę rozsądku). Każdy
                                budujący musi wziąć to pod uwagę. Dzięki temu oszczędzi sobie wiele nerwów.
                              • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 18:21
                                Hej...

> Radzę uważnie czytać wypowiedzi na forum, a będziesz mniej tracił czasu na
                                > bicie piany.

Facet, wypowiadasz sie o SAM'ie a jakos nie zauwazylem informacji o tym ze u
                                nich mieszkasz. Ani slowa - kto, ilu znajomych, ktore bloki, nic. Sam bijesz
                                piane az przykro patrzec na twoje posty.

> Jeżeli zaczepiam o ocenę SAM81, to tylko wtedy gdy nie mogę jej pominąć
                                > odnosząc się do twoich naiwnych, często głupich ocen wypowiadanych na temat
                                > wspomnianej spółdzielni i jej budynków.
                                > Z rozpędu nie zauważyłeś nawet, że zgodziłeś się z moją oceną lokalizacji, na
                                > której temat piałeś z zachwytu na początku wątku.

Tu nie ma sie co nie zgadzac. Kabaty maja swoje wady i tego sie nie da ominac.
                                Blisko, szybko a w dodatku las obok. Obok, ja nawet z dwoch okien bede widzial
                                las. Wzdluz bloku wiec mi tego widoku nie zabuduja. I koniec. Zawsze moge zalozyc
                                buty i po 15 minutach znalezc sie w lesie. I - facet - o to chodzi !

> Jeżeli sam stwierdzasz, że beton i ceramika to "standard", to zapewne niska
                                > jakość SAM81 o której mówię dotyczy wykonania innych elementów budynku np
                                > stolarki, tynków itp, nie przyszło Ci to do głowy?.

Och, piekne. Kto Ci sie skarzyl na tynki, stolarke ? A moze - "bijesz piane" ?

> Wspominasz, że jakiś uczestnik forum zapłacił 3075. Wydrukuj to sobie będziesz
                                > miał dowód!!!!!, że i ty nie powinieneś dużo więcej zapłacić. No i ta pewność,
                                > że ten ktoś, rzeczywiście tyle zapłacił. Nie będę chyba zbyt złośliwy, jeżeli
                                > powiem, że to dowód na twoją naiwność i głupotę.

Chyba umoczyles wiecej kasy w cos co wyglada zdecydowanie gorzej. Nie sadze ze
                                jestem jedyny szczesliwy posiadacz mieszkania w SAM'ie. Ale nie widze jakos
                                twojego wsparcia.

> Stare przysłowie mówi: "że nie jest ładne, to co jest ładne, tylko co się komu
                                > podoba". Przegląd twoich wypowiedzi wskazuje, że masz niskie wymagania, a to
                                > może tylko oznaczać, że budynki SAM81 wcale nie są takimi, jakimi je opisujesz.
                                > Czy mogą się podobać spawane z płaskownika przez lokalnego "rzemieślnika"
                                > barierki na balkonach, "lastryko" na klatkach schodowych, popękane tynki.

Zapraszam na wizytacje - albo lepiej nie - bo jeszcze zaczniesz cos psuc.

> Tobie się podobają, a mnie nie. I taka jest między nami różnica.

A moze piszesz o bloku sprzed 20 lat ? Wtedy standardy byly troche inne. Dzisiaj
                                wszystko wyglada troche inaczej - moze nie potrafisz rozroznic bloku sprzed 20
                                lat od tego wybudowanego przed rokiem ?

Pozdrawiam goraco... M.
                          • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 18:12
                            Hej...

> Na temat jakości nie będę z Tobą dyskutował, zdecydowanie znasz się na tym (ta
                            > Twoja wzmianka o betonie i ceramice i jeszcze blachodachówce i wełnie
                            > mineralnej powala z nóg).

A czego sie spodziewasz ?!?!?!
                            Lepianki z gliny ?
                            Palacu ze stali ?
                            A moze wielorodzinnej kanadyjki (tak z 5 pieter) ?

[...]

> O tym widoku na las ze swojego okna, to zapewne mówisz na podstawie planów
                            > obejrzanych w omawianej spółdzielni. Jeżeli tak to przejdź się jeszcze do
                            > spółdzielni "Idealne mieszkanie",firmy "Stebud" i paru innych inwestorów,
                            > którzy mają zamiar budować na działkach pomiędzy lasem a SAM81, to na pewno
                            > jeszcze "poszerzą Ci się horyzonty".

Wszystkie firmy klamia. Juz o tym napisalem; mozna pewne sprawy przewidziec i o
                            pewne sprawy sie postarac. Jak wybieralem mieszkanie wiedzialem na co sie
                            decyduje i co mi grozi (na zasadzie pesymizmu a nie obietnic w spoldzielni).
                            Powodzenia w szukaniu mieszkania. Proponuje Łódź - blisko do Warszawy.

Pzdr, M.
                        • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 18:08
                          Hej !

[...]
                          > czy tylko słyszałeś? Czy myślisz, że MJ wciska kit, kiedy pisze, że końcowe
                          > rozliczenie wyniosło dodatkowo ok. 75,00 PLN za m2? [...]

Dodam tylko (juz to napisalem) ze o tych 75 wiedzialem od samego poczatku.

Pzdr, M.
                      • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 18:06
                        Hej.

Zaczne od tego ze z SAM'em mam kilkuletnie doswiadczenie (wynajem) i do jakosci
                        nie mozna miec zadnych zarzutow.
                        A co do cen - ludzie !!! Wersal Podlaski sprzedaje mieszkania po "gwarantowane"
                        4000PLN ! SAM jest tani ! Zawsze byl tanszy niz okolica !

> Gość portalu: Pablito napisał(a):
                        >
                        > > Konkrety kolego, konkrety... Spółdzielnia jak każda, miała i na pewno będz
                        > ie
                        > > miała parę wpadek (mnie osobiście także trochę wpieniają). Napisz gdzie ta
                        > k
                        > > spieprzyli, bo jak do tej pory większość ludzi wypowiada się przychylnie n
                        > a ich
                        > > temat i temat jakości wybudowanych mieszkań.
                        >
                        > Ha, ha, ha ......
                        > Dobre
                        > A czy ty widziałeś kiedyś nabywcę towarku, którego nie można oddać w sklepie, a
                        >
                        > którego ten ktoś chętnie by się pozbył i najchętniej bez zbytniej straty?.
                        > Taki ktoś będzie zachwalał posiadany towar, aż go sprzeda!.

Drzewo, kolego, drzewo. Znajdz mieszkanie w SAM'ie na Kabatach...

> Rozumiem też, że nie przywiązujesz zbytniej uwagi do jakości towaru, który
                        > kupujesz, bo w przeciwnym wypadku obejrzałbyś sobie pierwszy z brzegu budynek t
                        > ej
                        > spółdzielni przed podpisaniem umowy. Wszystkie są w tym samym stylu i jakości
                        > wykonania (takie JW Construction wśród spółdzielni).

Mieszkasz w SAM'ie ? Napisz tylko jedno - czy mieszkasz w SAM'ie. Bo chyba nie
                        wiesz o czym piszesz...

> >
                        > > Co do postępów na budowie, nie zgadzam się absolutnie. Mam okazję bywać cz
                        > ęsto
                        > > na Kabatach i budynki po prostu rosną w oczach. Z tego co wiem, sprzedano
                        > dużą
                        > > większość mieszkań w budowanych i (uwaga) planowanych budynkach. Jeśli cho
                        > dzi o
                        > > ukończenie ich w ogóle, nie mam wątpliwości. Niestety te opóźnienia... Kup
                        > iłbym
                        > > pewnie mieszkanie gdzie indziej, ale lokalizacja Moczydła jest po prostu
                        > > idealna. POzdrawiam przyszłych sąsiadów.
                        >
                        > Tak, Tak
                        > Idealna lokalizacja.
                        > Budynek na budynku (widoku lasu nie uraczysz), za oknem HIT otwarty do 24.00, a

Co do budynku w budynek... to prawda. Taki to juz teren. Ale - zawsze mozesz
                        dobrze (powiedzmy "lepiej" ;) trafic. Ja bede mial okna na uliczke miedzy dwoma
                        blokami. Moglo byc gorzej. A HIT ?
                        Chyba nie mieszkales przy hipermarkecie. Jedyne co mi przeszkadza w HICie (a
                        wynajmuje w bloku zaraz za HIT'em) to ich "imprezy" dla dzieci. Czasami gra
                        muzyka - i to co mi przeszkadza to nie glosnosc a raczej jej, powiedzmy,
                        gatunek... ;)

>
                        > po przejęciu przez TESCO przez calą dobę.
                        > No i te oszałamiające postępy w budowie i pewność wybudowania.

Pewnosc - zdecydowanie tak. Tu mozna spac spokojnie. Co do szybkosci budowy...
                        Chlopcy mogliby pracowac wiecej niz na jedna zmiane - 7-15... Ale - generalnie
                        jak zaczynaja budowac, trwa to 18 miesiecy. I juz - i tutaj opoznien nie ma.

> Tak się głupio złożyło, że przeważnie spółdzielnie nie bankrutją i kończą budow
                        > y.
                        > Zastanawiałeś się choć przez chwilę dlaczego?
                        > Ano dlatego, że budują na podstawie prawa spółdzielczego, które daje im wolną
                        > rękę w przerzucaniu kosztów na nabywcę. To jest tak sławne "końcowe rozliczenie
                        >
                        > kosztów budowy", które większość spółdzielców przyjmuje z niedowierzaniem
                        > zdenerwowaniem, płaczem, ale niestety musi płacić. Jeżeli mówisz, że większość
                        > lokali sprzedali (nawet jeszcze w nierozpoczętych budynkach), a pieniędzy rapte
                        > m
                        > starczyło na niepełny stan surowy (około 50% całych kosztów budowy), to
                        > wspomniane wyżej końcowe rozliczenie będzie duuużą niespodzianką dla niektórych
                        > .

No i tutaj sie rozczarujesz. :))) Przyklad pierwszego bloku jest doskonaly - ja
                        oczekiwalem taniego bloku - po 3600 za metr (na Kabatach to jest tanio).
                        Zaskoczony zostalem rozliczeniem bez doplat. Mysle ze reszta blokow bedzie rownie
                        tania - nie twierdze ze po 3000 ale zdecydowanie - tansza niz okolica !

Przypomne - 1.07.2002 - mieszkanie w nowym bloku na Kabatach, mieszkanie male
                        (43 metry), cena: 3000 za metr.

Pozdrowka (zwlaszcza dla tych co czekaja na ciag dalszy MoczydlaIII; warto
                        jeszcze troche poczekac) ! M.
                • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 09.07.02, 17:51
                  Hej.

Gość portalu: sky napisał(a):

> A czy Kabaty to przypadkiem nie ta inwestycja, ktora ma 1,5 roku poslizgu ? Pie
                  > niadze brali kiedy jeszcze nie bylo
                  > pozwolenia na budowe, no ale z drugiej strony w koncu cos wybudowali.

Tak, niestety mieli to opoznienie. I w zasadzie to tlumaczy mi fakt niskiej ceny
                  koncowej. I ja akurat moge sie tylko z tego cieszyc. A inni ? Coz... Jesli
                  czekali ponad dwa lata, ichuczucia moga byc mieszane. Mimo wszystko jednak, jest
                  tanio i dobrze !

Pzdr, M.
                  • marcel10 Do MJ 10.07.02, 16:30
                    To się szanowny pracowniku SAM81 "sam" zdemaskowałeś. Przypadek, czy niskie IQ?
                    Takie aktywne uczestnictwo w wątku!!!!
                    Mamy tyle wolnego czasu w pracy na publiczne wypisywanie bzdur i zachwalanie za
                    darmo produktu pracodawcy?.
                    Ale nic dziwnego, skoro sprzedaż słabo idzie to na pewno pracownicy działu
                    sprzedaży mają duuużo wolnego czasu, a pracodawca maaaało pieniędzy.

Uwaga!!!
                    A teraz kilka zagadek dla wszystkich chętnych (odpowiedzi pracowników SAM81 będą
                    zawsze mylne):
                    1. Czy lokalizacja budynku mieszkalnego w bezpośredniej bliskości hipermarketu
                    czynnego 24 godziny na dobę, obniża czy podwyższa wartość lokali mieszkalnych w
                    tym budynku?,
                    2. Czy pojazdy szynowe przejeżdzające w bezpośredniej bliskośći budynku
                    mieszkalnego, wydające dźwięki typu zgrzytanie i gwizdanie od 24.00 do 5.00
                    obniżają czy podwyższają wartość lokali mieszkalnych w tym budynku?
                    3.Czy niski standard wykończenia części wspólnych i elewacji budynku obniża czy
                    podwyższa wartość lokali mieszkalnych w tym budynku?

Nie będę zaczepiał o inne minusy, takie jak: "drobne pijaczki" spożywające
                    alkohol w pobliżu całonocnego sklepu, budynki blisko siebie (ładne widoki), cena
                    około 4000 PLN po całkowitym rozliczeniu kosztów budowy, no bo przecież niektórym
                    to się może akurat podobać.

A teraz do ciebie drogi pracowniku SAM81 i wszystkich innych osób zaciekawionych
                    inwestycją SAM81 na Kabatach:
                    1. Inwestycja została rozpoczęta jakieś 2 lata temu.
                    2. Na dzień dzisiejszy jest w stanie surowym. W zależności od budynków, jeden
                    budynek ma stan surowy zamknięty, reszta budynków stan surowy otwarty
                    niedokończony (także jedynie dół w ziemi),
                    3. Szanowny MJ odebrał właśnie mieszkanie na Kabatach w budynku (nawet już
                    rozliczone za 3075 PLN, ha, ha, ha), w stanie surowym zamkniętym, bez
                    tynków,wind drzwi itp, ale już z dachem. Dobre no nie?

Nikt nie nauczył, że nie wolno kłamać?
                    • Gość: Pablito Re: Do MJ IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 10.07.02, 17:01
                      Przykro mi to stwierdzić Marcel, ale jesteś zwykłym prowokatorem publicznie
                      pieprzącym głupoty o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Tyle w kwestii
                      komentarza. Ktoś cię faktycznie skrzywdził... Dalszej dyskusji nie podejmę.

• marcel10 Re: Do Pablito 11.07.02, 14:08
                        Witamy na forum kolejnego sfrustrowanego klienta lub pracownika SAM81.
                        Co nerwy puszczają?
                        W tym akurat temacie to się z wami zgadzam, najwyższy czas zacząć się
                        denerwować!!!!!

A teraz najnowsze doniesienia z placu budowy SAM81 na Kabatach:

Super oszczędna spółdzielnia SAM81 eksperymentuje z tynkami zewnętrznymi na swoim
                        pierwszym pokazowym budynku inwestycji MOczydło III.
                        Zastosowana nowatorska technologia polega na pokryciu styropianu jedną warstwą
                        masy na bazie cementu, a następnie pomalowaniu tej masy tanią farbą w kolorze
                        kremowym.
                        Kogoś interesuje jakość takiego tynku zewnętrznego?
                        Zobaczycie za rok co z niego zostanie.
                        O przepraszam wspomnianej wyżej farby to za rok już nie zobaczycie, bo ją deszcz
                        zmyje. Dobre no nie?
                        • Gość: mikes Re: Do Pablito IP: *.bresa.com.pl 11.07.02, 14:17
                          A tak konkretnie to ile kosztowała ta "tania" farba?
                        • Gość: M.J. Re: Do Pablito IP: 7.2.* / 10.211.210.* 12.07.02, 09:10
                          Jeszcze raz...

> A teraz najnowsze doniesienia z placu budowy SAM81 na Kabatach:
                          >
                          > Super oszczędna spółdzielnia SAM81 eksperymentuje z tynkami zewnętrznymi na swo
                          > im
                          > pierwszym pokazowym budynku inwestycji MOczydło III.

No tak... Wszyscy dookola stosuja taka technologie i w przypadku SAM'a to jest
                          ich blad !!!
                          Z takiej wypowiedzi wynika tylko to ze robiac wczesniej dwie warstwy cegiel
                          robili blad; bo zawsze znajdzie sie ktos kto wytknie ze teraz robia tak jak
                          inni...

> Zastosowana nowatorska technologia polega na pokryciu styropianu jedną warstwą
                          > masy na bazie cementu, a następnie pomalowaniu tej masy tanią farbą w kolorze
                          > kremowym.

Aaaa !!! I wszystko jasne !!! Facetowi pomylily sie spoldzielnie !!! Chyba
                          jednak powinienes chociaz jeszcze raz podjechac tam zeby zweryfikowac swoje
                          spostrzezenia.
                          Kremowy kolorek maja bloki spoldzielni Kabaty Matecznik ! :)))

Ha, ha, ha...

> Kogoś interesuje jakość takiego tynku zewnętrznego?
                          > Zobaczycie za rok co z niego zostanie.
                          > O przepraszam wspomnianej wyżej farby to za rok już nie zobaczycie, bo ją deszc
                          > z
                          > zmyje. Dobre no nie?

No nie ! :)

Rozbawiony pozdrawiam... M.

• Gość: M.J. Re: Do MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 12.07.02, 09:04
                      Witam !

marcel10 napisał(a):

> To się szanowny pracowniku SAM81 "sam" zdemaskowałeś. Przypadek, czy niskie IQ?
                      > Takie aktywne uczestnictwo w wątku!!!!

Drzewo, kolego. Idz na drzewo.
                      Tak sie sklada ze bardzo emocjonalnie traktuje zycie. I jak mi ktos bzdury
                      wypisuje, w sprawie, ktora mnie interesuje, w dodatku bez jakichkolwiek slow
                      wyjasnienia skad pochodza informacje, troche sie burze.

> Mamy tyle wolnego czasu w pracy na publiczne wypisywanie bzdur i zachwalanie za
                      > darmo produktu pracodawcy?.

Jaja, normalnie jaja. Zobacz (tu mial byc obelzywy epitet) godzine, w ktorej
                      pisalem te posty. Poza tym doskonale wiesz (bo SAM'a znasz tak doskonale) ze ta
                      spoldzielnia nie pracuje do takiej godziny.

> Ale nic dziwnego, skoro sprzedaż słabo idzie to na pewno pracownicy działu
                      > sprzedaży mają duuużo wolnego czasu, a pracodawca maaaało pieniędzy.

Z tymi sprzedawcami to fakt... Nie maja juz co sprzedawac...

> Uwaga!!!
                      > A teraz kilka zagadek dla wszystkich chętnych (odpowiedzi pracowników SAM81 będ
                      > ą
                      > zawsze mylne):

No wiec ja bede staral sie odpowiadac tak zeby nie bylo watpliwosci ze sa
                      obiektywne.

> 1. Czy lokalizacja budynku mieszkalnego w bezpośredniej bliskości hipermarketu
                      > czynnego 24 godziny na dobę, obniża czy podwyższa wartość lokali mieszkalnych w
                      > tym budynku?,

Zapewne obniza; ale chyba glupota skrajna z Twojej strony byloby atakowanie
                      tylko SAM'a. Sa jeszcze dwie inne spoldzielnie, ktore maja bloki przy HIT.
                      Taka lokalizacja - mozesz ja akceptowac lub nie. Ale to Twoj problem a nie SAM'a.

> 2. Czy pojazdy szynowe przejeżdzające w bezpośredniej bliskośći budynku
                      > mieszkalnego, wydające dźwięki typu zgrzytanie i gwizdanie od 24.00 do 5.00
                      > obniżają czy podwyższają wartość lokali mieszkalnych w tym budynku?

To zalezy od tego jak glosne to zgrzytanie jest. Pare lat temu moja siostra
                      wynajmowala mieszkanie na "Niedzwiadku" w Ursusie. Pierwsza noc nieprzespana.
                      Zastanawiasz sie czy ten halas to pociag czy samolot. Potem sie przyzwyczajasz i
                      zaczynasz rozrozniac. Mieszkam przy HIT ponad dwa lata. Rownie blisko metra jak
                      moje juz wybudowane mieszkanie. Niestety, wiecej halasu robia samoloty, ktore
                      czasami potrafia przelatywac nieomal przed oknami. Ale powtorze - taka
                      lokalizacja, to byla moja decyzja, szukac mieszkania przy lesie i przy metrze.

> 3.Czy niski standard wykończenia części wspólnych i elewacji budynku obniża cz
                      > y
                      > podwyższa wartość lokali mieszkalnych w tym budynku?

Facet o czym piszesz ??? O gresie fakt - w kolorze nijakim ale - co
                      najwazniejsze - wytrzymalym ?

> Nie będę zaczepiał o inne minusy, takie jak: "drobne pijaczki" spożywające
                      > alkohol w pobliżu całonocnego sklepu, budynki blisko siebie (ładne widoki), cen
                      > a
                      > około 4000 PLN po całkowitym rozliczeniu kosztów budowy, no bo przecież niektór
                      > ym
                      > to się może akurat podobać.

Jasne... Znowu ten HIT... To nie SAM przeszkadza tylko hipermarket. To nie to
                      forum !!!

> A teraz do ciebie drogi pracowniku SAM81 i wszystkich innych osób zaciekawionyc
                      > h
                      > inwestycją SAM81 na Kabatach:
                      > 1. Inwestycja została rozpoczęta jakieś 2 lata temu.

Tak.

> 2. Na dzień dzisiejszy jest w stanie surowym. W zależności od budynków, jeden
                      > budynek ma stan surowy zamknięty, reszta budynków stan surowy otwarty
                      > niedokończony (także jedynie dół w ziemi),

Hmmm... Dołów to akurat nie ma. Moze mylisz budowy - tam jest jeszcze "Idealne
                      mieszkanie". Ostatnio rozpoczety blok numer 5 ma cos okolo parteru.

> 3. Szanowny MJ odebrał właśnie mieszkanie na Kabatach w budynku (nawet już
                      > rozliczone za 3075 PLN, ha, ha, ha), w stanie surowym zamkniętym, bez
                      > tynków,wind drzwi itp, ale już z dachem. Dobre no nie?

Drzewo facet, drzewo. To chyba jedyne miejsce dla Ciebie; bez tynkow ??? Bez
                      drzwi ??? Bez wind ??? To niby do czego dostalem klucz ? Do plachty folii ???
                      Blok ma tynki, ma gres na klatkach, na balkonach. Jest pomalowany. Na zewnatrz
                      jak i wewnatrz. Sa windy (bardzo ladnie wykonczone ;), nawet sa juz wybudowane
                      wysokie "kwietniki" przed blokiem. Robia tymczasowa droge dojazdowa do bloku (bo
                      droge wybuduja dopiero po wybudowaniu sasiednich blokow - co moze potrwac ale
                      droga tymczasowa wg SAM'a nie powoduje gubienia zawieszenia).

> Nikt nie nauczył, że nie wolno kłamać?

Och, dziecko drogie, chyba rodzice wiele Cie nie nauczyli...
                      Jesli tak uwazasz to... nie klam !!!

Pzdr, M.

• Gość: Pablito Re: SAM-81 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 11.07.02, 20:15
                    Mam jeszce jedno pytanie MJ.

Średnio mi się podoba, że spółdzielnia trzyma już pół roku moja kase (ok. 40
                    tys.) a budowac zaczna dopiero we wrześniu (taki jest plan, więc z budową wejdą
                    pewnie dopiero pod koniec roku lub w przyszłym). Babeczka poinformowała mnie, że
                    wkład mieszkaniowy jest nominalny i nie podlega oprocentowaniu. To jest jawna
                    kpina i cholerny brak w przepisach o spółdzielniach. Jak to było u was? W jakis
                    sposób uwzględnili to przy Waszym rozliczeniu ze spółdzielnią, czy po prostu was
                    olali?

Pablito
                    • Gość: Jacek Re: SAM-81 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.07.02, 22:52
                      Na to że Ci coś "przybędzie" od zamrożonych pieniędzy to nie licz. Dwa lata temu
                      wpłaciłem na mieszkanie SAM-81 na Moczydle III. Gdy rok później spółdzielnia
                      nadal nie miała nawet wykupionego gruntu pod mój blok, wycofałem pieniądze.
                      Oczywiście dostałem z powrotem tylko "goły" wkład. Ale i tak się cieszę, bo -
                      sami dobrze wiecie - że mogłem trafić na niewypłacalną firmę/spółdzielnię. Ja
                      mieszkam już od pół roku w nowym mieszkaniu, kupionym w innej spółdzielni, a na
                      SAMa musiałbym pewnie jeszcze kilka lat poczekać (tam gdzie miał być mój blok,
                      jeszcze nawet łopaty w ziemię nie wbito - a w lipcu 2000 panie w spółdzielni
                      mówiły, że będę miał klucze IV kwartał 2001 - I kwartał 2002). Wszystkim członkom
                      SAMa życzę cierpliwości (szczególne tym z późniejszych budynków).
                    • Gość: M.J. Re: SAM-81 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 12.07.02, 09:19
                      Hej !

> Mam jeszce jedno pytanie MJ.
                      >
                      > Średnio mi się podoba, że spółdzielnia trzyma już pół roku moja kase (ok. 40
                      > tys.) a budowac zaczna dopiero we wrześniu (taki jest plan, więc z budową wejdą
                      >
                      > pewnie dopiero pod koniec roku lub w przyszłym). Babeczka poinformowała mnie, ż
                      > e
                      > wkład mieszkaniowy jest nominalny i nie podlega oprocentowaniu. To jest jawna
                      > kpina i cholerny brak w przepisach o spółdzielniach. Jak to było u was? W jakis
                      >
                      > sposób uwzględnili to przy Waszym rozliczeniu ze spółdzielnią, czy po prostu wa
                      > s
                      > olali?

Chyba jednak przyznam sie dlaczego tak emocjonalnie podchodze do sprawy SAM'a na
                      forum. Mialem szczescie. Pojawilem sie w biurze spoldzielni dosyc pozno (w
                      porownaniu z innym zainteresowanymi - praktycznie na miesiac przed rozpoczeciem
                      budowy) i udalo mi sie zalapac na mieszkanie w pierwszym bloku. Jedyne co moge
                      powiedziec to to, ze mialem szczescie. Bo dopiero pozniej dowiedzialem sie ze sa
                      ludzie, ktorzy juz rok wczesniej zainwestowali w bloki SAM'a. Tego nie zamierzam
                      negowac - spoldzielnia musiala walczyc z Metrem o tereny, ktore zostaly
                      wywlaszczone pod budowe Metra ale finalnie nie zostaly wykorzystane. Stad podobno
                      opoznienie (ja w to wierze).

Chce powiedziec jedno. Jesli na obszarze przyszlego bloku pojawila sie chociaz
                      jedna koparka i zaczyna kopac dol pod blok, trzeba poczekac 18 miesiecy na klucze.
                      I dotychczas spoldzielnia wybudowala wszystko co planowala. I jak sadze - ich
                      kondycja nie jest zla.

Pozdrowka... M.
                      • marcel10 Do MJ 12.07.02, 14:32
                        Dziękuję na zaproszenie na drzewo, ale na które?
                        Na Kabatach mało drzew i do tego wszystkie zająłeś z kuzynami.
                        Nie muszę chyba dodawać, że z wyżej wymienionego powodu nie możesz chyba być
                        pracownikiem SAM81, zapraszać na budowę SAM81, mieć najwięcej informacji o tej
                        spółdzielni, odebrać mieszkanie w inwestycji MOCZYDŁO III po 3075 pln/m2 w
                        całkowitym rozliczeniu.
                        No i najważniejsze nie możesz grzeszyć rozumem.
                        Trzeba przyznać, że jak na przedstawiciela swojego gatunku, to masz bujną
                        wyobraźnię!!!!

• Gość: M.J. Re: Do MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 12.07.02, 17:51
                          Zdrówko !

marcel10 napisał:

> Dziękuję na zaproszenie na drzewo, ale na które?

A to juz musisz sam wymyslec - ktore bedzie Ci smakowalo najbardziej...

> Na Kabatach mało drzew i do tego wszystkie zająłeś z kuzynami.

Och nie, wystarczy tylko troche pomyslec...
                          No - skoncentruj sie...
                          Jeszcze troche...
                          Wiesz co to jest las ?
                          To takie duze skupisko drzew.
                          A las Kabacki nie odbiega od standardow.

> Nie muszę chyba dodawać, że z wyżej wymienionego powodu nie możesz chyba być
                          > pracownikiem SAM81, zapraszać na budowę SAM81, mieć najwięcej informacji o tej
                          > spółdzielni, odebrać mieszkanie w inwestycji MOCZYDŁO III po 3075 pln/m2 w
                          > całkowitym rozliczeniu.

Ech... Wiesz, jeszcze bede musial placic czynsz...
                          Poza tym - ten blok ma cos okolo 5000 metrow kwadratowych powierzchni
                          mieszkalnej; mozesz byc pewien ze nie jestem sam - z tymi moimi 3075 za metr...

> No i najważniejsze nie możesz grzeszyć rozumem.

Buuu... Prymitywne... Pomysly sie skonczyly... A moglo byc tak interesujaco...

> Trzeba przyznać, że jak na przedstawiciela swojego gatunku, to masz bujną
                          > wyobraźnię!!!!

Mysle ze tak... :)

I tym optymistycznym akcentem koncze (i zapewne jesli sytuacja na to pozwoli,
                          ewentualna kontynuacje watku bede prowadzil tylko na tematy mieszkaniowe, bez
                          wstawek dotyczacych ochrony lasow panstwowych :).

Pzdr, M.

PS: I przepraszam wszystkich zbulwersowanych (ze nie na temat) ale chce
                          przedstawic obraz SAM'a jasno. Ma swoje wady (wspomniane chociazby ponad roczne
                          opoznienie) ale - buduje, w dodatku tanio i (to znam z wlasnego doswiadczenia)
                          solidnie. Jeszcze raz - pzdr, M.

• marcel10 Tłumaczenie tekstów MJ 14.07.02, 00:06
                            Chaos panujący w wypowiedziach MJ, czynił je mało czytelnymi i trudnymi do
                            zrozumienia. Dlatego podjąłem się przetłumaczenia jego tekstów dla siebie i
                            innych zainteresowanych uczestników forum. Owoce mojej pracy przedstawiam
                            poniżej:

MJ powiedział:

„Zaczne od tego ze z SAM'em mam kilkuletnie doswiadczenie (wynajem) i do
                            jakosci
                            nie mozna miec zadnych zarzutow.”

Tłumaczenie:

Do poziomu polskiej kultury budowlanej zawsze są zastrzeżenia. Skoro MJ ich nie
                            ma, to znaczy że jest bardzo mało wymagający lub się po prostu nie zna.

„Witam, dołączam się do pozytywnych opinii o SAM-81, właśnie w tym tygodniu
                            odebrałem klucz do mojego mieszkanka na Kabatach (blok nr jeden). Bez
                            wykończenia ale wygląda bardzo dobrze. No nie bez znaczenia jest to że
                            mieszkanie finalnie wyszło po 3075 za metr (te 75 to współczynnik atrakcyjności
                            lokalu)”

Biedny MJ nie wie, że „odebranie klucza” w spółdzielni nie jest równoznaczne z
                            nabyciem praw do lokalu. Od ekspektatywy i nierozliczonego wkładu budowlanego
                            do praw własności , daleka droga.

”Pewnosc - zdecydowanie tak. Tu mozna spac spokojnie. Co do szybkosci budowy...
                            Chlopcy mogliby pracowac wiecej niz na jedna zmiane - 7-15... Ale - generalnie
                            jak zaczynaja budowac, trwa to 18 miesiecy. I juz - i tutaj opoznien nie ma.”

Sterczące kikuty budynków SAM81 lub ich całkowity brak po dwóch latach od
                            rozpoczęcia budowy zdecydowanie potwierdzają tą tezę.Bez komentarza.

”Tak, niestety mieli to opoznienie. I w zasadzie to tlumaczy mi fakt niskiej
                            ceny koncowej. I ja akurat moge sie tylko z tego cieszyc. A inni ? Coz... Jesli
                            czekali ponad dwa lata, ich uczucia moga byc mieszane. Mimo wszystko jednak,
                            jest tanio i dobrze”

Pierwsza część zdania świadczy, że autor należy do grona osób „myślących
                            inaczej”. Oczekujący na mieszkania w SAM81 słyszycie? „ jest tanio i dobrze” .
                            Tak będzie na pewno i dalej, MJ wam to obiecuje!. Szczególnie ucieszył się
                            pewnie Palbito, bo przecież jest na końcu łańcuszka!!!!!!!

”Zapewne obniza; ale chyba glupota skrajna z Twojej strony byloby atakowanie
                            tylko SAM'a. Sa jeszcze dwie inne spoldzielnie, ktore maja bloki przy HIT.
                            Taka lokalizacja - mozesz ja akceptowac lub nie. Ale to Twoj problem a nie
                            SAM'a”

Nie jest to , wbrew temu co mówisz mój problem. Jest to problem SAM-a, a na
                            pewno mieszkańców jego budynków. O tym, że MJ należy do „myślących inaczej”
                            chyba już pisałem?

„To zalezy od tego jak glosne to zgrzytanie jest. Pare lat temu moja siostra
                            wynajmowala mieszkanie na "Niedzwiadku" w Ursusie. Pierwsza noc nieprzespana.
                            Zastanawiasz sie czy ten halas to pociag czy samolot. Potem sie przyzwyczajasz
                            i zaczynasz rozrozniac. Mieszkam przy HIT ponad dwa lata. Rownie blisko metra
                            jak moje juz wybudowane mieszkanie. Niestety, wiecej halasu robia samoloty,
                            ktore czasami potrafia przelatywac nieomal przed oknami. Ale powtorze - taka
                            lokalizacja, to byla moja decyzja, szukac mieszkania przy lesie i przy metrze.”

Znaczy lubi hałas?.

„ Aaaa !!! I wszystko jasne !!! Facetowi pomylily sie spoldzielnie !!! Chyba
                            jednak powinienes chociaz jeszcze raz podjechac tam zeby zweryfikowac swoje
                            spostrzezenia. Kremowy kolorek maja bloki spoldzielni Kabaty Matecznik ! :)))”

Daltonista

”Facet o czym piszesz ??? O gresie fakt - w kolorze nijakim ale - co
                            najwazniejsze - wytrzymalym ?”

Daltonista

„Chyba jednak przyznam sie dlaczego tak emocjonalnie podchodze do sprawy SAM'a
                            na forum. Mialem szczescie. Pojawilem sie w biurze spoldzielni dosyc pozno (w
                            porownaniu z innym zainteresowanymi - praktycznie na miesiac przed rozpoczeciem
                            budowy) i udalo mi sie zalapac na mieszkanie w pierwszym bloku. Jedyne co moge
                            powiedziec to to, ze mialem szczescie. Bo dopiero pozniej dowiedzialem sie ze sa
                            ludzie, ktorzy juz rok wczesniej zainwestowali w bloki SAM'a. Tego nie zamierzam
                            negowac - spoldzielnia musiala walczyc z Metrem o tereny, ktore zostaly
                            wywlaszczone pod budowe Metra ale finalnie nie zostaly wykorzystane. Stad
                            podobno opoznienie (ja w to wierze).”

Cóż stare przysłowie nasuwa się samo „głupi ma zawsze szczęście”!!!!!

”Chce powiedziec jedno. Jesli na obszarze przyszlego bloku pojawila sie chociaz
                            jedna koparka i zaczyna kopac dol pod blok, trzeba poczekac 18 miesiecy na
                            klucze. I dotychczas spoldzielnia wybudowala wszystko co planowala. I jak
                            sadze - ich kondycja nie jest zla.”

Kiedyś zawsze musi być „ten pierwszy raz”. I wszystko wskazuje na to, że
                            jesteśmy jego świadkami!!!!

„Drzewo facet, drzewo. To chyba jedyne miejsce dla Ciebie; bez tynkow ??? Bez
                            drzwi ??? Bez wind ??? To niby do czego dostalem klucz ? Do plachty folii ???
                            Blok ma tynki, ma gres na klatkach, na balkonach. Jest pomalowany. Na zewnatrz
                            jak i wewnatrz. Sa windy (bardzo ladnie wykonczone ;), nawet sa juz wybudowane
                            wysokie "kwietniki" przed blokiem. Robia tymczasowa droge dojazdowa do bloku (bo
                            droge wybuduja dopiero po wybudowaniu sasiednich blokow - co moze potrwac ale
                            droga tymczasowa wg SAM'a nie powoduje gubienia zawieszenia)”

Motyw drzewny bardzo często przewija się przez wystąpienia MJ. Wszystko
                            wskazuje, że bardzo kocha drzewa i wśród (na) nich mieszka. Być może nawet
                            blisko Kabat np w Lesie Kabackim.

„Drzewo, kolego, drzewo. Znajdz mieszkanie w SAM'ie na Kabatach”

Tak to bardzo smutne, ludzie wpłacili tyle kasy do SAM-a, a mieszkań jak nie
                            było tak nie ma. I nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będą.

„No i tutaj sie rozczarujesz. :))) Przyklad pierwszego bloku jest doskonaly - ja
                            oczekiwalem taniego bloku - po 3600 za metr (na Kabatach to jest tanio).
                            Zaskoczony zostalem rozliczeniem bez doplat. Mysle ze reszta blokow bedzie
                            rownie tania - nie twierdze ze po 3000 ale zdecydowanie - tansza niz okolica !”

Mówienie w przypadku spółdzielni o cenie przed pełnym rozliczeniem kosztów
                            całej inwestycji jest lekko przedwczesne. Pisze też, że myśli. To jest możliwe,
                            ale najwyraźniej niewiele i do tego „inaczej”.

„No tak... Wszyscy dookola stosuja taka technologie i w przypadku SAM'a to jest
                            ich blad !!! Z takiej wypowiedzi wynika tylko to ze robiac wczesniej dwie
                            warstwy cegiel robili blad; bo zawsze znajdzie sie ktos kto wytknie ze teraz
                            robia tak jak inni...”

Najwłaściwszy byłby czas przeszły - stosowali. Obecnie stosuje się gotowe tynki
                            polimerowe, a malowanie kleju do siatki tak jak to robi SAM81, stosuje się
                            tylko przy renowacjach bardzo starych budynków.

„A moze piszesz o bloku sprzed 20 lat ? Wtedy standardy byly troche inne.
                            Dzisiaj wszystko wyglada troche inaczej - moze nie potrafisz rozroznic bloku
                            sprzed 20 lat od tego wybudowanego przed rokiem”

W przypadku budynków SAM81 rzeczywiście są problemy z określeniem wieku
                            budynków. Dodam, że nie z powodu ich „ślicznego” wyglądu.

„Chyba nie mieszkales przy hipermarkecie. Jedyne co mi przeszkadza w HICie (a
                            wynajmuje w bloku zaraz za HIT'em) to ich "imprezy" dla dzieci. Czasami gra
                            muzyka - i to co mi przeszkadza to nieglosnosc a raczej jej, powiedzmy,
                            gatunek..."

Lubi hałas lub się do niego przyzwyczaił. Ale o tym to już chyba pisałem.

Czekam na kolejne "pasjonujące" teksty do przetłumaczenia

Pozdrowienia
                            Marcel
                            • Gość: M.J. Re: Tłumaczenie tekstów MJ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 22:39
                              Witam ponownie (coraz bardziej rozbawiony - walka tego człowieka o "wyzsze"
                              cele ;).

marcel10 napisał:

) Chaos panujący w wypowiedziach MJ, czynił je mało czytelnymi i trudnymi do
                              ) zrozumienia. Dlatego podjąłem się przetłumaczenia jego tekstów dla siebie i
                              ) innych zainteresowanych uczestników forum. Owoce mojej pracy przedstawiam
                              ) poniżej:

Zastanow sie - kto jest Twoimi tekstami zainteresowany - poza Toba samym,
                              probujacym uratowac twarz ? Mysle ze juz wszyscy maja jasnosc tego ze o SAM'ie
                              nie masz zielonego pojecia - jedyne o czym piszesz to o Swojej gehennie
                              (krucjacie ?) przeciw spoldzielniom mieszkaniowym - przede wszystkim na terenie
                              Kabat. Jesli Ci nie odpowiada ta lokalizacja, po co w ogole otwierasz za
                              przeproszeniem jape ?
                              Pare postow temu, poslugujac sie bardzo bladymi przeslankami wyrokowales o
                              moim miejscu zatrudnienia. Pozwole sobie teraz na cos podobnego w stosunku do
                              Twojej osoby; odnosze wrazenie ze pracujesz dla jakiejs firmy posredniczacej
                              handlem nieruchomosciami; nie znasz SAM'a (nie raczyles sie przyznac do tego
                              skad masz takie precyzyjne wiadomosci, np. o tym ze w moimi bloku nie ma wind)
                              a go krytykujesz...

O ile pamietam tworcy tekstu przysluguje prawo do skomentowania recenzji, wiec
                              komentuje ponizej. Pozwole sobie jeszcze na jedna uwage: to co piszesz to nie
                              jest tlumaczenie ale jedynie Twoj komentarz. Wiec daruj sobie ten "profesorski"
                              ton.

) MJ powiedział:

Bedac scislym - napisal:

) „Zaczne od tego ze z SAM'em mam kilkuletnie doswiadczenie (wynajem) i do
                              ) jakosci
                              ) nie mozna miec zadnych zarzutow.”
                              )
                              ) Tłumaczenie:
                              ) Do poziomu polskiej kultury budowlanej zawsze są zastrzeżenia. Skoro MJ ich
                              nie
                              ) ma, to znaczy że jest bardzo mało wymagający lub się po prostu nie zna.

A czy ja napisalem ze sie znam (bardziej niz uzytkownik lokalu) ? Po prostu -
                              mieszkam w bloku, ktory spelnia moje oczekiwania, nie widze zadnych usterek,
                              nie slyszalem od sasiadow o takowych, czego mi wiecej ? "Polska kultura
                              budowlana" ??? O czym Ty piszesz ? O tym ze nie ma idealnego mieszkania,
                              idealnie wybudowanego w Polsce ? Nic nie jest idealne. Do tej pory "rzucane"
                              przez Ciebie zarzuty byly smieszne - typu brak tynku, brak wind, nierowne
                              barierki w bloku, w ktorym nigdy nie byles ! To jest zwyczajnie smieszne ! :)

) „Witam, dołączam się do pozytywnych opinii o SAM-81, właśnie w tym tygodn
                              ) iu
                              ) odebrałem klucz do mojego mieszkanka na Kabatach (blok nr jeden). Bez
                              ) wykończenia ale wygląda bardzo dobrze. No nie bez znaczenia jest to że
                              ) mieszkanie finalnie wyszło po 3075 za metr (te 75 to współczynnik
                              atrakcyjności
                              ) lokalu)”
                              )
                              ) Biedny MJ nie wie, że „odebranie klucza” w spółdzielni nie jest rów
                              ) noznaczne z
                              ) nabyciem praw do lokalu. Od ekspektatywy i nierozliczonego wkładu budowlanego
                              ) do praw własności , daleka droga.

Wklad budowlany zostal rozliczony. Tym razem ja zacytuje list, ktorym
                              spoldzielnia powiadomila mnie o zakonczeniu budowy:
                              "Rozliczony koszt 1 m2 powierzchni mieszkania wynosi 3000 zl. slownie [...].
                              Nie ulegl zmianie koszt miejsca postojowego w garażu podziemnym - 28000 zl.
                              W zwiazku z powyzszym Spoldzielnia zawiadamia, ze ostatecznie rozliczenie
                              kozstow budowy lokalu nr..."
                              Chcialbym zwrocic Ci uwage na slowo "ostateczne".
                              Przejrzalem umowe - w tej cenie jest rowniez przylacze mediow i infrastruktura
                              budynku.

) ”Pewnosc - zdecydowanie tak. Tu mozna spac spokojnie. Co do szybkosci bud
                              ) owy...
                              ) Chlopcy mogliby pracowac wiecej niz na jedna zmiane - 7-15... Ale -
                              generalnie
                              ) jak zaczynaja budowac, trwa to 18 miesiecy. I juz - i tutaj opoznien nie ma.
                              )
                              ) Sterczące kikuty budynków SAM81 lub ich całkowity brak po dwóch latach od
                              ) rozpoczęcia budowy zdecydowanie potwierdzają tą tezę.Bez komentarza.

A jednak z komentarzem - ta budowa nie trwa dwa lata. Wczesniej zbierali
                              chetnych, fakt ale budowe zaczeli 18 miesiecy temu. Znowu wykazujesz sie
                              totalnym niedoinformowaniem.

) ”Tak, niestety mieli to opoznienie. I w zasadzie to tlumaczy mi fakt nisk
                              ) iej
                              ) ceny koncowej. I ja akurat moge sie tylko z tego cieszyc. A inni ? Coz...
                              Jesli
                              ) czekali ponad dwa lata, ich uczucia moga byc mieszane. Mimo wszystko jednak,
                              ) jest tanio i dobrze”

) Pierwsza część zdania świadczy, że autor należy do grona osób „myślących
                              ) inaczej”. Oczekujący na mieszkania w SAM81 słyszycie? „ jest tanio
                              ) i dobrze” .
                              ) Tak będzie na pewno i dalej, MJ wam to obiecuje!. Szczególnie ucieszył się
                              ) pewnie Palbito, bo przecież jest na końcu łańcuszka!!!!!!!

Co widzisz nielogicznego w moim mysleniu ? To raczej wykazuje Twoj blad we
                              wnioskowaniu prowadzonym z moich slow.
                              Dostalem mieszkanie. Tanio, dobrze wybudowane, gres na klatkach, windy znanej
                              firmy, w przeciwienstwie do tego co insynuowales bardzo ladnie wykonane
                              barierki na klatkach. Jak mi ktos pisze ze tam przeciez nie ma wind, gresu i
                              tynku, co mam napisac ? To jednak Ty "myslisz inaczej"...

Ja nic nie obiecuje; znowu mi cos insynuujesz. Zauwazcie - ja juz swoje
                              dostalem; nie zalezy juz mi na tym zeby spoldzielnia miala nowych klientow, to
                              juz mojej sytuacji nie zmieni; wypowiadam sie tylko po to zeby zrownowazyc
                              slowa takich krzykaczy jak Ty, Marcel...
                              No i generalnie - jako osoba, ktora ma mieszkanie w SAM'ie, odpowiadam na
                              pytanie postawione na samym poczatku tego watku i - bronie swojego zdania.
                              Kim Ty jestes dla tej osoby, ktora postawila pytanie o SAM'a ? Obiektywnym
                              zrodlem informacji ? Jesli tak - racz wyjasnic skad masz te swoje "rewelacje".

) ”Zapewne obniza; ale chyba glupota skrajna z Twojej strony byloby atakowa
                              ) nie
                              ) tylko SAM'a. Sa jeszcze dwie inne spoldzielnie, ktore maja bloki przy HIT.
                              ) Taka lokalizacja - mozesz ja akceptowac lub nie. Ale to Twoj problem a nie
                              ) SAM'a”
                              )
                              ) Nie jest to , wbrew temu co mówisz mój problem. Jest to problem SAM-a, a na
                              ) pewno mieszkańców jego budynków. O tym, że MJ należy do „myślących inacz
                              ) ej”
                              ) chyba już pisałem?

Ale SAM nie ukrywa tego ze przez al. KEN HIT sasiaduje z Moczydlem III ! I Ty
                              masz czelnosc pisac o tym ze to ja mam problemy z moim rozumowaniem ??? Walisz
                              w ciemno, zwyczajnie walisz w ciemno. Byle tylko krytykowac, nie wiedzac juz co
                              krytykowac. Podbna sprawa z odglosami stacji postojowej Metra; czy wg Ciebie
                              SAM to zla spoldzielnia bo oferuje mieszkania w "tak zlej" lokalizacji ? I o
                              dziwo - nie ma problemow ze znalezieniem klientow na te mieszkania...
                              To generalnie rozsypuje Twoj tok rozumowania. Twoj komentarz dotyczacy
                              lokalizacji przypomina mi stary dowcip "i znowu bez czapeczki" (czyli jak nie
                              zadzialaja "zwykle" slowa krytyki, zawsze mozna zwalic na to ze to wina
                              Masonow).

) „ Aaaa !!! I wszystko jasne !!! Facetowi pomylily sie spoldzielnie !!! Ch
                              ) yba
                              ) jednak powinienes chociaz jeszcze raz podjechac tam zeby zweryfikowac swoje
                              ) spostrzezenia. Kremowy kolorek maja bloki spoldzielni Kabaty Matecznik ! :)))
                              )
                              ) Daltonista

Trudno Ci sie przyznac do bledu, co ? Oj trudno... :)

) ”Facet o czym piszesz ??? O gresie fakt - w kolorze nijakim ale - co
                              ) najwazniejsze - wytrzymalym ?”

) Daltonista

No jasne - przeciez zeby ocenic jakosc gresu trzeba rozpoznawac wszystkie
                              barwy... Dobre. Oj te problemy ze zrozumieniem. Mam wyjasnic jeszcze raz ?
                              Chodzi o to ze balkony sa wykonczone przez spoldzielnie bardzo dobrze (ocenial
                              ktos kto takie rzeczy kladzie, nie ja).
                              A ja wspomnialem jedynie o tym ze mam zastrzezenia jedynie do "nijakiego"
                              koloru tego gresu, podwazajac tym samym niepodparta zadnym faktem Twoja opinie
                              dotyczaca jakosci wykonczenia blokow SAM'a.
                              Teraz zrozumial ?

) Cóż stare przysłowie nasuwa się samo „głupi ma zawsze szczęście”!!
                              ) !!!

Powiedz moze cos o sobie. Zreszta - widzisz - moze tego przyslowia tez
                            • Gość: Pablito No nie mogę :) IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 15.07.02, 11:22
                              Ten frustrat Marcel jeszcze biadoli?

Dziś sobie nie podaruję i opiszę swoje wnioski z lektury tego ubogiego w
                              argumentację słowotoku Marcela... Albo nie! Skoro apele o źródła nienawiści do
                              SAM-81 nie dają rezultatu, pokusze się o dywagacje na wspomniany temat. A więc:

1. Autor jest osobą wielokrotnie skrzywdzoną przez spółdzielnie mieszkaniowe
                              (przynajmniej kilka razy w życiu), stąd chorobliwa nienawiść do wszystkich tego
                              typu przedsiębiorstw. Nie wiem, czy ta swoista krucjata objawia się także w
                              innych wątkac, faktem jest, że ten jest dość mocno oblegany, ale chyba tylko
                              dlatego, że ktoś zechciał z nim (i zresztą niepotrzebnie) dyskutować.
                              Racjonalne podejście NORMALNYCH ludzi, próby wyszukania przez nich optymalnego
                              przedsiębiorstwa, liczenie się z usterkami i opóźnianiami są wykorzystywane
                              przez niego do dyskredytacji spółdzielni oraz ich samych. Jest to zatem krytyka
                              dla samej krytyki.

2. Autor jest osobą nie potrafiącą nawiązać kontaktu interpersonalnego.
                              Ralizuje się za to w sieci. Wiąże się w różnego rodzaju dyskusje z powodu braku
                              rozmówcy. Temat nie jest istotny, zapoznaje się z nim naprędce (szybka wizyta
                              na Kabatach, nic dziwnego, że być może pomyliło się budynki, tyle ich na
                              Kabatach), argumentacji brak, jeśli jest to i tak nieprawdziwa (tzw. metoda
                              Leppera, nie ważne co się mówi i czy mówi się prawdę, ważne że się krytykuje)
                              jak brak wind, niedokończone budowy i 50% indeksacji oraz oskarżenia o reklamę
                              spółdzielni (tu juz ryczałem ze śmiechu). Prowokuje do dyskusji i jak na razie
                              mu się udaje.

3. W autorze odzywa się zawiść wynikająca z tego, że niektórym ludziom udaje
                              się kupić mieszkanie i być z niego zadowolonymi, ponieważ biorą pod uwagę
                              ewentualne obsuwy itp. Stad piana na ustach i motywacja do kłótni o
                              lokalizację, terminy rozpoczęcia i ukończenia budowy, materiały (oczywiście bez
                              pojęcia na ten temat). Może też chciał kupić ale nie zdążył? Pamiętacie tego
                              typa z filmu Alternatywy 4 (grał go Kobuszewski), który chodził z listą
                              społęczną i namawiał do rezygnacji z lokalu z powodu usterek?

Tak czy inaczej apeluję do typa, żeby oszczędził sobie żałochy. Na tym forum
                              wymieniamy sprawdzone, lub przynajmniej wielce prawdopodobne, bo potwierdzone
                              praktyką informacje o spółdzielni SAM-81. Tu chcemy budować a i lokalizacja nam
                              się podoba, więc wara od naszego wyboru. Nam się podoba, Marcelowi nie, ale ja
                              mogę z tym żyć.

P.S.
                              Jeszcze dla MJ - dla mnie bliskość Hitu i Metra wybitnie stanowi o walorach
                              lokalizacji. Hałas jest ponoć żaden (znajomi też mieszkają w pobliżu), zapachów
                              nieprzyjemnych nie wydziela (w odróżnieniu od MC Donaldsa), a pilsnerek
                              kosztuje w nim 2,50 (w centrum 3,40). Dla osoby, która wraca z pracy do domu o
                              22.00-23.00 to sam luksus zaopatrzyć się pod samym domem we wszystko co do
                              życia potrzebne.
                              • Gość: Pablito Do MJ IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 15.07.02, 12:18
                                MJ,

Czy byłbyś taki miły i dał info ile wynosi czynsz w Moczydle III?

P.
                                • Gość: M.J. Re: Do MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 15.07.02, 13:50
                                  Hej !

> MJ,
                                  > Czy byłbyś taki miły i dał info ile wynosi czynsz w Moczydle III?

Niestety nie bede taki mily. ;)
                                  Nie mam jeszcze czynszu - przez lipiec i sierpien nie musze nic placic.
                                  Mam czas na wykonczenie mieszkania.

Jedyne co moge Ci napisac to wysokosc czynszu w wynajmowanym teraz przeze mnie
                                  mieszkaniu - w bloku Zaruby 11; mieszkanie 65 metrow, dwupoziomowe. Piate
                                  pietro (30 metrow) i poddasze (reszta). Bez mediow czynsz wynosi 202 PLN. To
                                  chyba nie jest duzo ?

Czy sledzicie motyw Wersala Podlaskiego na tym forum ? Ja bylem bardzo
                                  zainteresowany ich budowa przy Plaskowickiej - male mieszkania (bardzo
                                  atrakcyjne) zlokalizowane w wysokim budynku, nazywanym przez przyszlych
                                  mieszkancow "jajem". ;) Odstraszyla mnie finalnie bliskosc Plaskowickiej i to
                                  ze wysoki blok oznacza duzy "przerób" na klatce schodowej.

Teraz - okazuje sie ze Wersal troszke im zwolnil tempo (widac ze skoncza tyle
                                  ze jakis rok po terminie - bo final mial byc na poczatku roku a mozliwe ze
                                  ludzie beda sie mogli wprowadzac okolo pazdziernika), wiec jestem szczesliwy ze
                                  trafilem na SAM'a. Cos jeszcze ? Jasne - w Wersalu inwestorzy maja
                                  zagwarantowane ceny (nie ma rozliczenia koncowego) - cena za metr ksztaltuje
                                  sie na poziomie 4000PLN. To tez ma wplyw na to jak ja postrzegam teraz SAM'a
                                  (znaczy sie - dobrze go postrzegam).
                                  Czemu wspominam o Wersalu ? Ci ludzie zlozyli juz na tym forum spora ekipe -
                                  po to zeby domagac sie przyspieszenia prac ale - rowniez po to aby zintegrowac
                                  grupe (zazdroszcze im planow wspolnego grill'a ;).
                                  Szkoda ze w SAM'ie nie mozemy takiej grupy zebrac... Z drugiej strony to i
                                  lepiej - nie ma potrzeby nachodzic prezesa zeby dowiedziec sie dlaczego blok
                                  nie jest dokonczony... Ale ten wspolny grill... Moze jednak ? ;)
                                  Czy jest tu jeszcze ktos kto otrzymal mieszkanie w pierwszym bloku ? Ilu jest
                                  tutaj ludzi oczekujacych na kolejne bloki ? Na blok numer dwa, trzy i ten przy
                                  spoldzielni Kabaty Matecznik ?

To tyle. Pozdrawiam cieplo... M.

Mariusz
                                  • Gość: Ania Re: Do MJ IP: *.bremultibank.com.pl 15.07.02, 14:46
                                    Gość portalu: M.J. napisał(a):

> Czy sledzicie motyw Wersala Podlaskiego na tym forum ? Ja bylem bardzo
                                    > zainteresowany ich budowa przy Plaskowickiej - male mieszkania (bardzo
                                    > atrakcyjne) zlokalizowane w wysokim budynku, nazywanym przez przyszlych
                                    > mieszkancow "jajem". ;) Odstraszyla mnie finalnie bliskosc Plaskowickiej i to
                                    > ze wysoki blok oznacza duzy "przerób" na klatce schodowej.
                                    >
                                    > Teraz - okazuje sie ze Wersal troszke im zwolnil tempo (widac ze skoncza tyle
                                    > ze jakis rok po terminie - bo final mial byc na poczatku roku a mozliwe ze
                                    > ludzie beda sie mogli wprowadzac okolo pazdziernika), wiec jestem szczesliwy ze
                                    >
                                    > trafilem na SAM'a.
                                    Witam, tak sie sklada, ze kupilam w wersalu mieszkanie (jakis rok temu podpisalam umowe) i termin o ktorym byla wtedy mowa to koniec czerwca 2002. To prawda, ze maja opoznienie, ale na pewno nie roczne - mam nadzieje na odbior mojego mieszkanka na przelomie lipca i sieprnia (tego roku :)
                                    dodatkowo moge powiedziec, ze umowa jest skonstruowana tak, ze przy opoznieniu developera moge sie domagac odsetek karnych za kazdy dzien opoznienia

Cos jeszcze ? Jasne - w Wersalu inwestorzy maja
                                    > zagwarantowane ceny (nie ma rozliczenia koncowego) - cena za metr ksztaltuje
                                    > sie na poziomie 4000PLN. To tez ma wplyw na to jak ja postrzegam teraz SAM'a
                                    > (znaczy sie - dobrze go postrzegam).
                                    i tutaj tez sie nie moge zgodzic - moja cena za metr (gwarantowana) to 3500, wiec znacznie mniej

Zycze duzo cierpliowsci do SAMa i pozdrawiam
                                    • Gość: M.J. Re: Do MJ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 21:01
                                      Witam cieplo !

Gość portalu: Ania napisał(a):
                                      > Gość portalu: M.J. napisał(a):

> Witam, tak sie sklada, ze kupilam w wersalu mieszkanie (jakis rok temu
                                      podpisa
                                      > lam umowe) i termin o ktorym byla wtedy mowa to koniec czerwca 2002. To
                                      prawda,
                                      > ze maja opoznienie, ale na pewno nie roczne - mam nadzieje na odbior mojego
                                      mi
                                      > eszkanka na przelomie lipca i sieprnia (tego roku :)

Zwracam honor; ja tam zglosilem sie pod koniec 2000 roku i pamietam ze wtedy
                                      mowili o poczatku 2002. Ok, to co napisalas swiadczy o tym ze w momencie
                                      podpisywania umow uwzglednili opoznienia.
                                      I jeszcze jedno - dzisiaj kolega powiedzial mi ze podobno sa juz mieszkania w
                                      tych blokach Wersalu przekazywane do wykanczania (informacja na
                                      zasadzie "kolega kolegi mowil mi" ;). Juz niedlugo, juz niedlugo... ;)

> dodatkowo moge powiedziec, ze umowa jest skonstruowana tak, ze przy
                                      opoznieniu
                                      > developera moge sie domagac odsetek karnych za kazdy dzien opoznienia

Dokladnie tak. Zreszta - Wersal tez (jak SAM) wybuduje swoje bloki. Opoznienie
                                      kazdemu moze sie przytrafic - wazne zeby blok zostal skonczony (a wam niewiele
                                      brakuje ;).

> Cos jeszcze ? Jasne - w Wersalu inwestorzy maja
                                      > > zagwarantowane ceny (nie ma rozliczenia koncowego) - cena za metr ksztaltu
                                      > je
                                      > > sie na poziomie 4000PLN. To tez ma wplyw na to jak ja postrzegam teraz SAM
                                      > 'a
                                      > > (znaczy sie - dobrze go postrzegam).
                                      > i tutaj tez sie nie moge zgodzic - moja cena za metr (gwarantowana) to 3500,
                                      wi
                                      > ec znacznie mniej

Ok. Ale to chyba oznacza wieksze niz 40 metrow mieszkanie ? Bo niestety ja
                                      moglem tylko zainwestowac w taki rozmiar... Ja moglem sobie wybrac male
                                      mieszkania po 4260 (w niskim bloku), po 4050 (w "jaju") i jeszcze mam (ciagle
                                      mam te oferty ;) wieksze mieszkanie (56 metrow) po 3750 za metr (tez w "jaju").
                                      Domyslam sie wiec ze jednak wyczekujesz jeszcze wiekszego mieszkanka... ;)
                                      Mieszkania w jaju sa wspaniale. Ale - ja zdecydowalem sie na SAM'a i - w
                                      _moim_ mniemaniu - wygralem.

Czy to mieszkanie w "jaju" ?
                                      A jak tam przygotowania do grill'a ? ;)

> Zycze duzo cierpliowsci do SAMa i pozdrawiam

A ja zycze wszystkim tego zeby zamieszkali tak jak to sobie wyobrazaja. :)
                                      Czy to w SAM'ie, czy w Wersalu ! :)

Pozdrawiam, M.

Mariusz
                                      • Gość: Ania Re: Do MJ IP: *.bremultibank.com.pl 16.07.02, 09:06
                                        Zwracam honor; ja tam zglosilem sie pod koniec 2000 roku i pamietam ze wtedy
                                        > mowili o poczatku 2002. Ok, to co napisalas swiadczy o tym ze w momencie
                                        > podpisywania umow uwzglednili opoznienia.
                                        > I jeszcze jedno - dzisiaj kolega powiedzial mi ze podobno sa juz mieszkania w
                                        > tych blokach Wersalu przekazywane do wykanczania (informacja na
                                        > zasadzie "kolega kolegi mowil mi" ;). Juz niedlugo, juz niedlugo... ;)

Witam, widze, ze spotkalam mojego niedoszlego sasiada :) co do odbioru mieszkan, to mnie tez doszly sluchy o pojedynczych odbiorach, ale nie uwazam zeby byl to najlepszy pomysl, przynajmniej jesli ktos nie jest przyparty do muru. bloki jeszcze nie sa wykonczone - nie ma wind, pelnej elewacji, dojazdow, chodnikow itp. zreszta nawet nie wiem, czy mam juz zamonotwane drzwi wejsciowe :)

> Dokladnie tak. Zreszta - Wersal tez (jak SAM) wybuduje swoje bloki. Opoznienie
                                        > kazdemu moze sie przytrafic - wazne zeby blok zostal skonczony (a wam niewiele
                                        > brakuje ;).
                                        mam nadzieje. szkoda ze w Polsce nie ma jeszcze nawyku terminowego wywiazywania sie z umowy. ale przynajmniej nie trafilismy na jednego z tych co to po zebraniu rat wyjezdzaja na dluuuugie egzotyczne wczasy

>
                                        >
                                        > Ok. Ale to chyba oznacza wieksze niz 40 metrow mieszkanie ? Bo niestety ja
                                        > moglem tylko zainwestowac w taki rozmiar... Ja moglem sobie wybrac male
                                        > mieszkania po 4260 (w niskim bloku), po 4050 (w "jaju") i jeszcze mam (ciagle
                                        > mam te oferty ;) wieksze mieszkanie (56 metrow) po 3750 za metr (tez w "jaju").
                                        moje mieszkanko bedzie mialo (w zasadzie juz ma bo juz stoi :) 56 m i oczywiscie bedzie w 'jaju' :) budynek jest rzeczywiscie ciekawy i mieszkanka w nim milo zaprojektowane. dodatkowo mielismy pelna dowolnosc w przeprojektowaniui (scianek, elektryki, czesciowo hydrauliki) - spory atut, bo z tego co wiem, nie jest to szeroko praktykowane

>
                                        > Domyslam sie wiec ze jednak wyczekujesz jeszcze wiekszego mieszkanka... ;)
                                        > Mieszkania w jaju sa wspaniale. Ale - ja zdecydowalem sie na SAM'a i - w
                                        > _moim_ mniemaniu - wygralem.
                                        co do SAMa to ja tez o nich myslalam, ale odstraszylo mnie skutecznie to ze trzeba bylo wplacic spora kwote zanim jeszcze zdobyli pozwolenie na budowe. przy takich warunkach na kredyt mieszkaniowy szanse mialabym raczej nikle. Ale lokalizacje maja rzeczywiscie swietna

>
                                        > Czy to mieszkanie w "jaju" ?
                                        > A jak tam przygotowania do grill'a ? ;)
                                        przygotowania w pelni - wszyscy zwarci i gotowi :) sa nawet plany grillowania na dachu 16-pietrowca :)
                                        >
                                        > A ja zycze wszystkim tego zeby zamieszkali tak jak to sobie wyobrazaja. :)
                                        > Czy to w SAM'ie, czy w Wersalu ! :)
                                        no i wlasnie o to chodzi, zeby kazdy byl w ostatecznym rozrachunku zadowolny. zycze szybkiego ukonczenia inwestycji i mielgo mieszkania :)
                                        Pozdrawiam
                                        Ania
                                        • Gość: M.J. Re: Do MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 16.07.02, 10:13
                                          Hej !

[...]

Gość portalu: Ania napisał(a):
                                          > moje mieszkanko bedzie mialo (w zasadzie juz ma bo juz stoi :) 56 m i
                                          oczywisci
                                          > e bedzie w 'jaju' :) budynek jest rzeczywiscie ciekawy i mieszkanka w nim
                                          milo
                                          > zaprojektowane. dodatkowo mielismy pelna dowolnosc w przeprojektowaniui
                                          (scian
                                          > ek, elektryki, czesciowo hydrauliki) - spory atut, bo z tego co wiem, nie
                                          jest
                                          > to szeroko praktykowane

Pozwole sobie znowu na wstawke dotycaca SAM'a (no ale w koncu to jest watek
                                          SAM'a wiec mam do tego chyba prawo ;); w SAM'ie nie bylo problemow ze zmianami
                                          w ulozeniu scian, kabelkow czy rur; zreszta - wydaje mi sie ze moje mieszkanie,
                                          w stosunku do oryginalnego rozkladu - to mala rewolucja. Jak w spoldzielni
                                          pokazalem zmiany scian to najpierw spotkalem sie z niechecia ("kto w
                                          dzisiejszych czasach pomniejsza lazienke !" albo "im wiekszy przedpokoj tym
                                          lepszy !" [**]). Pozniej pan zaczal wpatrywac sie w plan i szukac bledow. "A
                                          tu ! Tu jest zle !!!" (oczywiscie nie bylo, pokazanie palcem jednego szczegółu
                                          rozwialo watpliwosci ;).

Plan elektryki przyjeli bez zadnego komentarza (nawet sie niepokoilem;
                                          zostawilem plany i nie bylo nawet jednego telefonu).

Wszystko zrobili tak jak chcialem. :) Jedyna zmiana byla taka ze nie wstawili
                                          mi drzwi 70 cm do lazienki; ale to niezgodne z przepisami (chodzi o
                                          niepelnosprawnych) - wmurowali 80 cm.

Co do 56 metrow w "jaju" (ja ten blok nazywam "pała" ale juz widze ze
                                          jednak "jajo" przyjelo sie wsrod Was - wiec bedzie "jajo" ;) - mieszkanie jest
                                          wg mnie wspaniale. Lukowata sciana, oszklona na calej dlugosci. Mniam. No ale,
                                          mimo checi, nie bylem w stanie tyle uzbierac... A male juz nie bylo takie
                                          fajne... No i pozniej przyszly watpliwosci innej natury (typu elektryczna
                                          kuchnia - a ja jestem przyzwyczajony do gazu, nie lubie kuchni elektrycznych i -
                                          lubie gotowac ! ;).

> > Domyslam sie wiec ze jednak wyczekujesz jeszcze wiekszego mieszkanka... ;)
                                          > > Mieszkania w jaju sa wspaniale. Ale - ja zdecydowalem sie na SAM'a i - w
                                          > > _moim_ mniemaniu - wygralem.
                                          > co do SAMa to ja tez o nich myslalam, ale odstraszylo mnie skutecznie to ze
                                          trz
                                          > eba bylo wplacic spora kwote zanim jeszcze zdobyli pozwolenie na budowe. przy
                                          t
                                          > akich warunkach na kredyt mieszkaniowy szanse mialabym raczej nikle. Ale
                                          lokali
                                          > zacje maja rzeczywiscie swietna

Ja zdecydowalem sie na SAM'a poniewaz - jak juz pisalem - mialem pewne wlasne
                                          doswiadczenie z ta spoldzielnia (plus przekazane mi doswiadczenia wlasciciela,
                                          wynajmowanego przeze mnie teraz mieszkania, informacje o wszelkich znanych mu
                                          wadach SAM'a). Lokalizacja _dla_mnie_ (zeby nikt sie nie czepial ;) rowniez
                                          doskonala - w decyzji pomoglo jeszcze to ze zbierali najnizszy wklad w okolicy
                                          (po 3000, co 4 miesiace). Jasne - spodziewalem sie doplaty na koncu ale -
                                          zostalem mile zaskoczony. :)

> > Czy to mieszkanie w "jaju" ?
                                          > > A jak tam przygotowania do grill'a ? ;)
                                          > przygotowania w pelni - wszyscy zwarci i gotowi :) sa nawet plany grillowania
                                          n
                                          > a dachu 16-pietrowca :)

Czytalem, czytalem... :) A ja mam spadziste dachy. No ale za to mam 8 metrow
                                          balkonu. :)

> > A ja zycze wszystkim tego zeby zamieszkali tak jak to sobie wyobrazaja. :
                                          > > Czy to w SAM'ie, czy w Wersalu ! :)
                                          > no i wlasnie o to chodzi, zeby kazdy byl w ostatecznym rozrachunku zadowolny.
                                          z
                                          > ycze szybkiego ukonczenia inwestycji i mielgo mieszkania :)
                                          > Pozdrawiam

Ze wzajemnoscia... M.

Mariusz

PS: A teraz pare slow wyjasnien. Ta "rewolucja" to skosne sciany. Troszke sie
                                          balem, znajomi mowili mi ze moze nie byc dobrze ale - teraz - po obejrzeniu
                                          finalnych efektow - jestem zadowolony - lepiej nie dalo sie tego wymyslec. :)
                                          [*] Lazienka jedynie zmienila ksztalt; pozniej policzylem powierzchnie;
                                          oryginalnie miala okolo 4.6 metra - teraz ma jakies 4.65. ;) No ale moglo sie
                                          wydawac ze jest mniejsza (bardziej ja "ukwadracilem").
                                          [**] Z przedpokojem to ten czlowiek troszke mnie zajezyl; oryginalnie
                                          przedpokoj mial jakies 7 metrow. W 43 metrowym mieszkaniu !!! Teraz zostal
                                          jedynie przedsionek - i cos co mozna nazwac korytarzem (w sumie - jakies 3
                                          metry powierzchni).
                                • Gość: M.J. Re: Do MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 15.07.02, 13:52
                                  Hej !

> MJ,
                                  > Czy byłbyś taki miły i dał info ile wynosi czynsz w Moczydle III?

Niestety nie bede taki mily. ;)
                                  Nie mam jeszcze czynszu - przez lipiec i sierpien nie musze nic placic.
                                  Mam czas na wykonczenie mieszkania.

Jedyne co moge Ci napisac to wysokosc czynszu w wynajmowanym teraz przeze mnie
                                  mieszkaniu - w bloku Zaruby 11; mieszkanie 65 metrow, dwupoziomowe. Piate
                                  pietro (30 metrow) i poddasze (reszta). Bez mediow czynsz wynosi 202 PLN. To
                                  chyba nie jest duzo ?

Czy sledzicie motyw Wersala Podlaskiego na tym forum ? Ja bylem bardzo
                                  zainteresowany ich budowa przy Plaskowickiej - male mieszkania (bardzo
                                  atrakcyjne) zlokalizowane w wysokim budynku, nazywanym przez przyszlych
                                  mieszkancow "jajem". ;) Odstraszyla mnie finalnie bliskosc Plaskowickiej i to
                                  ze wysoki blok oznacza duzy "przerób" na klatce schodowej.

Teraz - okazuje sie ze Wersal troszke im zwolnil tempo (widac ze skoncza tyle
                                  ze jakis rok po terminie - bo final mial byc na poczatku roku a mozliwe ze
                                  ludzie beda sie mogli wprowadzac okolo pazdziernika), wiec jestem szczesliwy ze
                                  trafilem na SAM'a. Cos jeszcze ? Jasne - w Wersalu inwestorzy maja
                                  zagwarantowane ceny (nie ma rozliczenia koncowego) - cena za metr ksztaltuje
                                  sie na poziomie 4000PLN. To tez ma wplyw na to jak ja postrzegam teraz SAM'a
                                  (znaczy sie - dobrze go postrzegam).
                                  Czemu wspominam o Wersalu ? Ci ludzie zlozyli juz na tym forum spora ekipe -
                                  po to zeby domagac sie przyspieszenia prac ale - rowniez po to aby zintegrowac
                                  grupe (zazdroszcze im planow wspolnego grill'a ;).
                                  Szkoda ze w SAM'ie nie mozemy takiej grupy zebrac... Z drugiej strony to i
                                  lepiej - nie ma potrzeby nachodzic prezesa zeby dowiedziec sie dlaczego blok
                                  nie jest dokonczony... Ale ten wspolny grill... Moze jednak ? ;)
                                  Czy jest tu jeszcze ktos kto otrzymal mieszkanie w pierwszym bloku ? Ilu jest
                                  tutaj ludzi oczekujacych na kolejne bloki ? Na blok numer dwa, trzy i ten przy
                                  spoldzielni Kabaty Matecznik ?

To tyle. Pozdrawiam cieplo... M.

Mariusz
                                  • Gość: beata Re: Do MJ IP: 217.8.164.* 25.07.02, 15:32
                                    Cześć,
                                    ja też czekam na mieszkanie na Kabatach - blok nr 3.
                                    Podpisałam umowę w zeszlym roku i nie wiem czy dostane mieszkanie w terminie,
                                    tj. III kw. 2003.
                                    Trochę mnie już denerwują tym opoźnieniem - przeciez obracają naszymi
                                    pieniędzmi!!
                                    Sąsiadów z 3 proszę o kontakt.

Aha,
                                    jestem całkiem za pomysłem z grilem, ale chyba musimy poczekac na nasz blok.
                              • Gość: Jachu Re: No nie mogę :) IP: *.simr.pw.edu.pl / 148.81.91.* 17.07.02, 14:34

> Ten frustrat Marcel jeszcze biadoli?
                                >
                                > Dziś sobie nie podaruję i opiszę swoje wnioski z lektury tego ubogiego w
                                > argumentację słowotoku Marcela... Albo nie! Skoro apele o źródła nienawiści do
                                > SAM-81 nie dają rezultatu, pokusze się o dywagacje na wspomniany temat. A więc:
                                >
                                >
                                Witam!
                                Mysle, ze Marcel odpowiada do opisu wszystkich punktow razem ;-)
                                Mieszkam w SAM-ie (Bluszczanska) juz rok czasu. Cena za metr po rozliczeniu budynku byla o okolo 100 PLN
                                wyzsza od ceny w momencie podpisania umowy (zaplacilem ok 3200 zl).
                                Moze to jest dziwne ale podobnie jak M.J. mnie tez sie mieszka dobrze :-)
                                Dla informacji Pabilito, czynsz (oplaty administarcyjne+smieci+garaz+winda+jeszcze cos tam) wynosza 240 zl za
                                70m2
                                Pozdrowienia
                                Jachu
                                P.S. do Marcela: Bluszczanska tez byla "malowana zewnetrznie" tak jak Moczydlo III, minelo 1,5 roku i jakos kolor jest i
                                tynk sie jeszcze trzyma a czemu??? Bo zastosowali "tynko-farbe" do powierzchni zewnetrznych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • Gość: M.J. Re: Tłumaczenie tekstów MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 15.07.02, 12:31
                              Dokonczenie tekstu (bo Forum nie przyjelo wczoraj calosci).

> Cóż stare przysłowie nasuwa się samo "głupi ma zawsze szczęście"!!
                              > !!!

nie rozumiesz ? Bo z tych slow mozna jedynie wnioskowac ze glupota
                              gwarantuje szczescie. Ale (z matematycznego punktu widzenia ;) nie jest
                              to zasada rownowaznosci. Z tego ze ma sie szczescie nie wynika ze dana
                              osoba jest glupia (Jest "=>" a nie "<=>" ;).
                              Uch - zawsze czuje sie lepiej jak kogos czegos naucze. :)))

> "Chce powiedziec jedno. Jesli na obszarze przyszlego bloku pojawila
                              sie c
                              > hociaz
                              > jedna koparka i zaczyna kopac dol pod blok, trzeba poczekac 18
                              miesiecy na
                              > klucze. I dotychczas spoldzielnia wybudowala wszystko co planowala. I
                              jak
                              > sadze - ich kondycja nie jest zla.";
                              >
                              > Kiedyś zawsze musi być "ten pierwszy raz";. I wszystko wskazuje na t
                              > o, że
                              > jesteśmy jego świadkami!!!!

Byle tylko paplac, prawda ? Bardzo to lubisz, mam racje ?
                              Obys sie mylil, obys sie mylil. Nadal zachowuja 18 miesieczny okres
                              budowy. Drugi blok zaczeli kilka miesiecy po rozpoczeciu budowy
                              pierwszego - i ten blok rzeczywiscie ma stan surowy zamkniety (dodam ze
                              sa wewnetrzne tynki co wlasnie sprawdzilem zerkajac przez okno ;). Czy
                              go skoncza - ja jestem przekonany ze tak. I mysle ze nie ma zadnych
                              sygnalow zeby w to watpic.

> "Drzewo facet, drzewo. To chyba jedyne miejsce dla Ciebie; bez
                              tynkow ???
                              > Bez
                              > drzwi ??? Bez wind ??? To niby do czego dostalem klucz ? Do plachty
                              folii ???

[...]

> Motyw drzewny bardzo często przewija się przez wystąpienia MJ.
                              Wszystko
                              > wskazuje, że bardzo kocha drzewa i wśród (na) nich mieszka. Być może
                              nawet
                              > blisko Kabat np w Lesie Kabackim.

Oj, szanowni forumowicze, czyz ten facet nie jest zabawny ? Ok,
                              przyznam sie do osobistego ataku na niego ale przeciez on neguje ze
                              biale jest biale a czarne jest czarne ! Nie rozumiesz po polsku (to juz
                              slowa do Marcela) ? Mowisz cos co ma niewiele wspolnego z
                              rzeczywistoscia ! Czego sie spodziewales ? Spudlowales, Twoje
                              przypuszczenia okazaly sie bledne.

A faktem jest ze kocham przyrode.

> "Drzewo, kolego, drzewo. Znajdz mieszkanie w SAM'ie na Kabatach"
                              > Tak to bardzo smutne, ludzie wpłacili tyle kasy do SAM-a, a mieszkań
                              jak nie
                              > było tak nie ma. I nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będą.

Powtorze ponownie pytanie - czy wiesz cos czego inni nie wiedza, a co
                              bezposrednio swiadczy zle o kondycji SAM'a ? Po to jest to forum ! Nie
                              do pisania oszczerstw bez zadnych podstaw a wlasnie do podawania
                              faktow. Faktow a nie klamstw i przypuszczen, nie podpartych zadnymi
                              doswiadczeniami.

> "No i tutaj sie rozczarujesz. :))) Przyklad pierwszego bloku jest
                              doskona
                              > ly - ja
                              > oczekiwalem taniego bloku - po 3600 za metr (na Kabatach to jest
                              tanio).
                              > Zaskoczony zostalem rozliczeniem bez doplat. Mysle ze reszta blokow
                              bedzie
                              > rownie tania - nie twierdze ze po 3000 ale zdecydowanie - tansza niz
                              okolica !
                              >
                              > Mówienie w przypadku spółdzielni o cenie przed pełnym rozliczeniem
                              kosztów
                              > całej inwestycji jest lekko przedwczesne. Pisze też, że myśli. To
                              jest możliwe,
                              > ale najwyraźniej niewiele i do tego "inaczej".

Co Ty masz na mysli piszac o "calej iwestycji" ? Znowu wypowiadasz sie
                              na tematy spoldzielni, o ktorej nie masz zielonego pojecia. W przypadku
                              SAM'a nie jest to cale Moczydlo III; wszystkie bloki beda rozliczane
                              oddzielnie.
                              Pamietaj, watpiac publicznie w czyjas inteligencje narazasz sie na to,
                              ze to Ciebie beda postrzegali jako tego mniej pojetnego.

> Najwłaściwszy byłby czas przeszły - stosowali. Obecnie stosuje się
                              gotowe tynki
                              > polimerowe, a malowanie kleju do siatki tak jak to robi SAM81,
                              stosuje się
                              > tylko przy renowacjach bardzo starych budynków.

Wiesz jakie materialy kupuje SAM ? Znasz sie na kladzeniu tynkow ? To
                              sa pytania bardzo serio. Ja nie wiem czym sie rozni "gotowy tynk
                              polimerowy" od technologii SAM'a. A jak sie mocuje taki "gotowy" tynk ?
                              Nie na siatke ? Prosze chociaz o odrobine tresciwych informacji a nie
                              jedynie inwektyw w moim kierunku.

> Czekam na kolejne "pasjonujące" teksty do przetłumaczenia

Mozesz "tlumaczyc" dalej, mi to nie przeszkadza (jak juz napisalem -
                              nawet mnie to bawi ;). Jedyne o co prosze to - chociazby z szacunku do
                              innych uczestnikow forum - wyjasnienie paru spraw - chociazby skad
                              przyszlo Ci do glowy ze np. w moim bloku nie ma tynkow ?

Pozdrowka... M.
                            • Gość: M.J. Re: Tłumaczenie tekstów MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 15.07.02, 12:33

> !!!

sie c
                              > hociaz
                              miesiecy na
                              jak
                              >
                              > o, że

tynkow ???
                              > Bez
                              folii ???

[...]

Wszystko
                              nawet

jak nie

doswiadczeniami.

doskona
                              > ly - ja
                              tanio).
                              bedzie
                              okolica !
                              >
                              kosztów
                              jest możliwe,

oddzielnie.

gotowe tynki
                              stosuje się

Pozdrowka... M.
                            • Gość: M.J. Re: Tłumaczenie tekstów MJ IP: 7.2.* / 10.211.210.* 15.07.02, 12:35

> !!!

sie c
                              > hociaz
                              miesiecy na
                              jak
                              >
                              > o, że

tynkow ???
                              > Bez
                              folii ???

[...]

Wszystko
                              nawet

jak nie

doswiadczeniami.

doskona
                              > ly - ja
                              tanio).
                              bedzie
                              okolica !
                              >
                              kosztów
                              jest możliwe,

oddzielnie.

gotowe tynki
                              stosuje się

Pozdrowka... M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka