Dodaj do ulubionych

Oranżeria II

IP: *.citibank.com 04.04.05, 12:17
W zasadzie jest to pytanie dotyczące I etapu Oranżerii, jak długo trwał cykl
budowlany od rozpoczęcia wykopu pod fundamenty do oddania mieszkań?
(Oranżeria II ma wyjątkowo długi!). Natomiast drugie pytanie dotyczy akustyki
mieszkań, jak dobrze słychać twoich sąsiadów? Jeżeli jakiś mieszkaniec I
etapu mógłby mi odpowiedzić byłbym bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ulka Re: Oranżeria II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 18:14
      Mieszkam w I etapie.Sasiadow z gory i z dolu w ogole nie slysze,ale tych obok,na
      tym samym pietrze niestety tak.
      Mysle jednak,ze to bardziej wynika z ich kultury osobistej a nie z grubosci
      scian. Maja zwyczaj wlaczania pralki po 22 wiec okolo 23,24 zaczyna sie
      wirowanie.W calym budynku jest dosc cicho o tej porze i takie rytmiczne odglosy
      wirujacego bebna sa dosc irytujace.
      Poza tym jest ok :)
      Pozdrawiam
      • Gość: ppp Re: Oranżeria II IP: *.citibank.com 14.04.05, 08:47
        Dziękuję za odpowiedź. Ucieszyłem się, ponieważ mam tak zlokalizowane
        mieszkanie, że właśnie sąsiedzi z dołu i z góry mogą być problemem, mam
        nadzieję że technologia w obu etapach jest podobna.

Pozdrowienia
        ppp

Ps.
        Jeżeli byłabyś tak uprzejma i mogła mi jeszcze powiedzieć jaki masz system
        ogrzewania, chodzi mi o to gdzie masz zamontowane grzejniki?
        • Gość: Ulka Re: Oranżeria II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:11
          Wracajac do sasiadow to ciekawa rzecza jest,ze slychac ich bardziej latem jak
          siedza w ogrodku i rozmawiaja(to tak jak by Ci ktos lawke pod oknem postawil).
          Ale generalnie sasiadow jest malo wiec nawet jesli ktos troche posiedzi ci pod
          oknem to i tak jest ciszej niz w normalnych blokowiskach.
          Ogrzewanie:Przy tych duzych oknach grzejniki sa w podlodze,w kuchni mam na
          scianie,maly dosc zgrabny prostokat.Przy normalnym oknie to tak jak zwykle,pod
          oknem.
          Aha,jezeli chodzi o wyciszenie tomysle,ze wazne jest to co polozysz na
          podloge,ja mam parkiet drewniany.Panele podobno "stukaja"wiec tu jestes troche
          uzalezniony od sasiada na gorze :(
          I to by bylo na tyle :)

Pozdrawiam
          • Gość: ppp Re: Oranżeria II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:49
            mam nadzieję, że nie nadużywam cierpliwości, interesuje mnie jeszcze jak
            głęboko są osadzone grzejniki w podłodze i czy są wzdłuż całej długości okna?
            Jestem zainteresowny ponieważ zamierzam nimi zastąpić przewidziane w projekcie
            niskie grzejniki. Swoją drogą to interesujące, dlaczego
            developer "zaoszczędził" w tym miejscu w II, i ile sobie zażyczą za zmianę...
            No ale to mój problem:(
            Z góry dziękuję za odpowiedź:)
            Pozdrowienia

• piter8848 Re: Oranżeria II 15.04.05, 13:01
              Witam,

Ja wlasnie takze jestem na etapie wprowadzania zmian aranzacyjnych w projekcie
              mieszkania (MPRO przedluzylo mi termin do 22 kwietnia) i rowniez zastanawiam sie
              na zamianie grzejnika na podlogowy. Czy moze drazyles ten temat z JEMS'ami lub
              developerem??

Pozdro
              Piter

PS. Moze ktos zamienial garderobe z lazienka???? Moze ktos ma w tej sprawie
              doswiadczenia????
              • Gość: ppp Re: Oranżeria II IP: *.citibank.com 15.04.05, 15:23
                Cześć
                Tylko z pośrednikiem Knight Frank, z mojej umowy wynika, ze mam czas do końca
                kwietnia, natomiast jedyne co mogę zrobić to przedstawić zmiany aranżacyjne
                JEMS-om i czekać na akceptację oraz kosztorys przeróbek. Niestety są podobne
                mocno obłożeni zmianami i kolejka jest na miesiąc.
                Pozdrowienia
                ppp
            • Gość: Ulka Re: Oranżeria II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:06
              U mnie grzejniki podlogowe sa wzdluz calego okna,szer.ok.18cm, glebokosc ok 9
              cm,tzn.razem z polozonym parkietem.Panele sa ciensze wiec bedzie odpowiednio
              mniej cm. Zupelnie nie umiem powiedziec,ktore grzejniki sa lepsze,poprostu nie
              znam sie na tym:(.Kierownik budowy I etapu (o ile kierownik budowy z MPRO moze
              byc autorytetem) twierdzil,ze "te grzejniki w podlodze to sa bardziej po to,zeby
              ogrzewac te wielkie okna i zeby one w zimie nie pozamarzaly albo nie popekaly
              niz do ogrzewania mieszkania".
              To byl cytat :)
              Pozdrawiam
              • Gość: ppp Re: Oranżeria II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:21
                Kierownik nieco z "Alternatywy 4" zwłaszcza z tym popękaniem:), aczkolwiek przy
                tej wielkości na ile się dowiedziałem doradzają wspomaganie klasycznym
                grzejnikiem. Pytanie, czy spełniają w zimę swoje zadanie, czy miałaś komfort
                cieplny?
                Pozdrowienia
                ppp

• Gość: aniko Re: Oranżeria II IP: *.geant.pl 19.04.05, 13:39
                  Kierownik miał rację. To nie jest typowe ogrzewanie podłogowe, które instaluje
                  się pod podłogą. Jest to grzejnik (widoczny) umieszczony w podłodze, przykryty
                  metalowym rusztem (kratką). Jego funkcja to stworzenie kurtyny cieplnej przy
                  powierzchni okna, gdzie powietrze wyziębia sie najbardziej. Oprócz tego w
                  każdym pomieszczeniu są zainstalowane zwykłe grzejniki. Mam mieszkane w Przy
                  Oranżerii I.
                  • Gość: gość Re: Oranżeria II IP: *.tvp.pl 19.04.05, 14:08
                    Świętnie, żer jest tu ktoś, kto już mieszka na tym osiewdlu. Ja kupuję
                    mieszkanie w II etapie. Mam pytanie, jeśli masz jeszcze siłe odpowiadać- czy
                    dużo było usterek? I jak przedstawia się sprawa czynszu? wiesci o tym, jak dużo
                    płacą mieszkańcy EKO zwaliły mnie z nóg
                    • Gość: ulka Re: Oranżeria II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:47
                      Z usterkami to jest chyba tak,ze jedni je maja a inni nie.Ja naleze do tych,u
                      ktorych byly.Owszem usuwaja,ale trzeba kolo tego chodzic.Jesli moge cos
                      poradzic to nie nalezy z nimi umawiac sie "na gebe",przepraszam za
                      wulgaryzm :),tylko "na papier".Byc moze to moje indywidualne doswiadczenie ale
                      przekonalam sie pare razy,ze kazda,nawet najdrobniejsza rzecz musi miec slad na
                      pismie inaczej oni bardzo szybko "zapominaja". Trzeba uzbroic sie w cierpliwosc
                      (ostatni budynek zostal oddany w maju 2004,teraz mamy kwiecien 2005 a ja mam
                      jeszcze pare rzeczy do skonczenia ).
                      Z takich ciekawostek:na budowie czas plynie inaczej.Umawiaja sie z toba np.na
                      9.30,owszem jak najbardziej.Potem okazuje sie,ze o 10 chlopaki z budowy
                      zaczynaja drugie sniadanie(tego juz ci nikt nie mowi) i zanim sie zbiora mija
                      11.A ty czekasz i czekasz czlowieku.
                      Generalnie moje zdanie jest takie:byl kiedys taki wierszyk:niechaj szewc robi
                      buty,a piekarz chleb piecze...Jezeli firma,ktora do tej pory, jesli kopala
                      ziemie to glownie pod kwiatki i krzaczki a teraz bierze sie za domy...to sam
                      teraz mozesz sobie dac odpowiedz jak to jest z tymi usterkami.
                      Byc moze jestem zlosliwa,przeciez kiedys musi byc "ten pierwszy raz".Ja
                      wszystko rozumiem.Kazdy ma prawo do bledow,ok.Ale do bledow trzeba umiec sie
                      przyznawac i trzeba miec cywilna odwage,zeby sie do nich przyznac.I to jest ta
                      szlachetna cecha,ktora niestety nie wyrozniaja sie pracownicy MPRO (bez wzgledu
                      na szczebel!)
                    • Gość: Ulka Re: Oranżeria II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:52
                      PS. Aha,zapomnialabym :) czynsz.Ja place 7zl za metr,w tym jest ochrona
                      Pozdrawiam
                      • Gość: aniko Re: Oranżeria II IP: *.geant.pl 21.04.05, 15:29
                        U mnie usterek nie było. Czynsz wynosi 7 zł/m, a miejsce w garażu
                        41zł/m/miesiąc. Czynsz obejmuje oprócz ochrony zaliczkę na koszty wody ciepłej
                        i zimnej oraz c.o. Ponieważ nikt tam przez długi czas nie mieszkał, miałam
                        nadpłatę. Zobaczymy jak będzie później.
                        • piter8848 Re: Oranżeria II 21.04.05, 16:47
                          > a miejsce w garażu 41zł/miesiąc.

???? Tzn. ze mozna nie kupowac garazu na wlasnosc a placic powyzsze kwote za
                          korzystanie z niego???
                          Prosze o odpowiedz.

Pozdro
                          Piter
                          • Gość: aniko Re: Oranżeria II IP: *.geant.pl 22.04.05, 09:42
                            Garaż trzeba kupić. Podobnie jak mieszkanie. A potem wnosi się koszty
                            utrzymania: ogrzewania, sprzątania, konserwacji drzwi itp. Za to płacę 41
                            zł/miesiąc. Sam garaż kosztował 8000 USD ale były to inne czasy (inna cena $)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka