Dodaj do ulubionych

osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud

• Gość: ikcinreic1 Nowe FOTKI IP: 213.25.206.* 09.01.06, 10:19
      Cześć wszystkim czytającym ten wątek,
      Zainteresowanych przebiegiem prac na budowie śpieszę poinformować, że na
      stronie pojawiły się nowe fotki. Osiedle rośnie w siłę, choć ostatnio chyba
      wolniej bo panowie budowniczowie pracują krócej. Ale efekty widać - w ciągu
      tygodnia przybyło a bloku A trochę ścian na II kondygancji a w bloku B
      skończony został strop nad ostatnią kondygnacją, zrobiony został tym samym
      sufit u figi27 więc nie będzie kolega narzekał na śnieg w salonie :) a żeby mu
      słoneczko za bardzo nie świeciło na tarasie (a świeci ostatnio ładnie) to
      daszek został zalany.
      Chyba się należy spodziewać zawiadomień o ukończneiu kolejnego etapu :) i
      konieczności wpłaty pieniążków :(
      • Gość: Figa27 Re: Nowe FOTKI IP: 10.201.7.* 09.01.06, 10:47
        Bardzo dzięki kolego ikcinreic1, też byłem też widziałem, daszek pierwsza klasa
        i już na głowę nie kapie, a blok B rośnie jak na drożdżach.
        Pozdrowionka dla wszystkich !!!
    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 12.01.06, 16:45
      czytuje ktoś z was jeszcze inne fora? polecam szczególnie NAJATRAKCYJNIEJSZE
      INWESTYCJE w Wawie (48) Gość: kordian . boki mozna zrywać.
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 19.01.06, 10:14
      Co jest sąsiedzi, na ferie wszystkich wymiotło? Widzę, że tylko wawek dzielnie
      agituje nowych lokatorów na innych wątkach. Wiem, że nie ma powodów i że nie
      dzieje się nic ciekawego z naszą inwestycją (oprócz tego , że cały czas rośnie
      i chyba tylo spodziewane mrozy ją zwolnią) żeby pisać ale chociaż tak poprostu
      podnieść wątek raz na jakiś czas to można a nawet trzeba.
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 19.01.06, 10:15
      czy może ktoś z osób ostatnio zainteresowanych naszą inwestycją pojawiających
      się na tym wątku zdecydował się na zakup, a może już podpisał umowę?
      • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 19.01.06, 11:32
        witam, jeszcze sie nie zdecydowalem, ale jestem co raz blizej tego kroku.
        • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.01.06, 13:27
          Byłem dziś na budowie i mimo mrozu prace trwają a nasz blok A rośnie w siłe.
          Ostatnio to chyba wszyscy nasi forumkowicze zapadli w sen zimowy taka cisza no
          ale wiosna już wkrótce.
          • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 19.01.06, 14:21
            No, miecugow ulżyło mi, myślałem, że Ty też spakowałeś walizki i na sanki
            ruszyłeś,ale widze, że jak zawsze na posterunku.
            A czy ?? (może przysżły lokator) blok A czy B rozpatruje?
            • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 19.01.06, 14:34
              ?? rozwaza blok B. Wydaje mi sie, ze bedzie bardziej "sloneczny" popoludniowa
              pora ;-) Pozdrawiam wszystkich przyszlych (byc moze) sasiadow.
          • Gość: Figa27 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 10.201.7.* 19.01.06, 14:23
            Jesteśmy, jesteśmy, ale zimno, budowa rośnie i oby nigdy nie było to powodem
            naszych rozważań (tych negatywnych). Zdjęć nowych nie ma (07.01) to już stare.
            Ale pozdrawiam Wszystkich i forme szykuje na tych z osiedla obok na rozgrywki
            piłkarskie (mięśnie rosną zwłaszcza tej jeden z przodu).
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 19.01.06, 14:35
              ostatnio nie przejeżdżałem obok budowy, ale może w weekend podskoczę to parę
              fotek zrobię, bo podobno coś się ruszyło do przodu. Tak więc dla tych co nie
              bywają na budowie może będą fotki w poniedziałek.
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 19.01.06, 14:37
              Ponawiam prośbę o przesyłanie ciekawych materiałów, informacji, linków, które
              można zmaieścić na stonie klubowej, lub rzeczy które moga się nam przydać.
              • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.01.06, 14:52
                No jestem jestem przecież ktoś musi mieć dyżur :).
                To skoro blok B będzie po południu bardziej słoneczny to chyba trzeba będzie
                jakieś plażowanie na sąsiedzkich tarasach wykombinować :) co nie Ikcirenic??. A
                w zamian blok A zaprosi blok B do osiedlowego klubu :) oczywiście
                wieczorkiem :))

Figa27 o jakich mięśniach piszesz? - piwnych :))
                • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 19.01.06, 15:43
                  plazowanie na tarasie w bloku B da sie zorganizowac ;-)
                  A co oferuje klub osiedlowy? Ciasteczka i herbatke?
                  • Gość: Tommy Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 217.153.60.* 19.01.06, 15:58
                    To ja się jeszcze odezwę, jako że nie zapadłem w sen zimowy chociaż przydałoby
                    się.

Może w lutym podpiszemy umowę. Licząc od października troche to trwa ale
                    niektórych rzeczy nie przeskoczysz, więc nadal jestem w fazie papierkowej
                    roboty ...

Ale na pewno będziemy tu (Majolikowa)mieszkać
                  • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.01.06, 16:12
                    No to nie klub emeryta tylko poważny lokal bedzie tez i kawa i kisel :)
                    • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 19.01.06, 16:18
                      Chyba ta kawa i lisiel ostatecznie przekonaja mnie do podjecia wlasciwej decyzji ;-)
                      • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.01.06, 16:30
                        W takim razie witamy w naszym gronie "??", bo nie wyobrażam sobie abyś podjął
                        inną decyzję :). Powiem szczerze kisielek pyszota :))
                        • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 19.01.06, 16:49
                          teraz to decyzje bedzie podejmowal bank 8-(
                          ja juz moge tylko czekac
                          Przy okazji czy wiecie jaki bank udziela kredytu Wansbud'owi?
                          Czy mozna z tego banku uzyskac zaswiadczenie ze po wplacie calej kwoty
                          nie bedzie on mial zadnych roszczen w stosunku do mnie, a bedzie rozliczal sie
                          wylacznie z developerem?
                          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.01.06, 17:04
                            najlepiej to chyba P. Adriana podpytać. czyli ty już decyzje podjąleś?
                            • Gość: ?? Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 21.01.06, 19:14
                              w zasadzie tak
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 20.01.06, 11:44
      No i stało się to czego się obawialiśmy najbardziej, budowa stanęła...
      Wyjaśniam co było przyczyną:
      Otóż przyczyna (jak wszystkie inne złe rzeczy) nadeszła ze wschodu, z
      półnosnego wschodu - MRÓZ nadszedł i to nie dziadek mróz a taki zwykły mróz
      tyle że powyżej minimalnej temperatury przy jakiej można prowadzić budowę.
      Kiedyś Pana Adrian wspominał o -15 stopmniach C. Z tego co się dowiedziałem
      właśnie od Pana Adriana to pracownicy dostali urlopy narazie do końca stycznia,
      później zobaczą jak będzie z zimnem, jak mrozy zelżeją to dalej prace ruszą.
      Zatem zapraszam wszystkich do gorącego chuchania w rejonie Mjolikowej. Chu Chu
      cha zima nie jest taka zła...

• Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.17.162.* 20.01.06, 12:15
        No można się było spodziewać takiego obrotu sprawy. Myślę, że jakby było i -15
        to by budowa stanęła bo ja na miejscu Panów budowniczych nie byłbym zadowolony,
        że musiałbym pracować na takim mrozie. Tak więc trzeba trzymać kciuki za
        wicherka aby ocieplił nam luty a wszystkim osobom związanym z budową naszego
        pięknego osiedla życzę miłego wypoczynku w te przymusowe jak dla nich ferie.
        Trzymajcie się ciepło.
        • Gość: Arma Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 21.01.06, 19:06
          Czy ktoś orientuje się czy w pobliżu jest przedszkole?
          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 21.01.06, 19:18
            Jest chyba przy osiedlu na Mehofera
            • Gość: Arma Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 21.01.06, 20:24
              A da się szybko dojechać do centrum? Bo odległość do przystanku jest chyba
              spora.Czy ktoś się nad tym zastanawiał, czy wsztscy będą jeździć samochodem do
              pracy?
              • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 22.01.06, 10:52
                Ile jedzie się do centrum to niestety nie wiem. Ja raczej do pracy bede jeździł
                autobusem i raczej nie obawiam się tego. Autobusy mają tu oddzielne pasy dla
                siebie wiec powinny szybciej mknać niż samochody stojące w korkach. według mnie
                odległość do przystanków nie jest wielka (jeden przystanek przy mehofera a
                drugi na milenijnej przy osiedlu JWC). Osobiście uważam, że komunikacja wokół
                naszego osiedla jest dobra (a i nocnych trochę jeździ), tak więc nie ma się tym
                co martwić.
                • Gość: aksreiks Do Arma IP: *.aster.pl 22.01.06, 11:51
                  Co do przedszkoli to akurat w tym rejonie jest ich bardzo dużo-myślę o
                  prywatnych przedszkolach bo dostanie się do państwego na terenie tarchomina
                  graniczy z cudem....
                  Wracając do tematu na ul.mehoffera są 2 ,jak przejdzisz przez lasek na
                  przeciwko naszego osiedla przez ul. pomorską w okolicznych domach są nastepne 2
                  no i majolikową w stronę ratusza ,w okolicy Championa następne 2.Najbliższe
                  państwowe jest chyba na ul.Strumykowej i właściwie też niedaleko.
                  pozdrawiam
                  • Gość: pa Re: Do Arma IP: *.teklinek.pl 22.01.06, 17:28
                    Witam po dłuższej przerwie.
                    Co do przedszkoli to jest ich trochę w okolicy, ale trzeba się spieszyć -
                    właśnie się z tym tematem uporałem. Teraz, na 5 obdzwonionych przedszkoli
                    miejsce (na wrzesień) udało mi się znaleźć w dwóch i to musiałem się szybko
                    decydować. Z zasady odrzuciłem jedno przedszkole na Mehoffera (są dwa) z racji
                    ceny i znudzonego głosu Pani odpowiadającej na pytania. W sumie państwowe
                    przedszkole kosztuje około 300zł + kredki + niemożność dostania się i inne, a
                    prywatne 550zł ze wszystkim. Nieduża więc różnica.
                    Co do dojazdu autobusem to z Tarchomina dojeżdżam do pracy na Służewcu (przy
                    obecnych mrozach jednak samochód). Jadę E4+ metro +tramwaj przeciętnie godziną
                    i dziesięc minut z wyjściem z domu i dojściem do pracy. Licz jakieś 20 minut na
                    dojście do E4, chyba że podjedziesz 144. Samochodem wychodzi podobnie.
                    pozdrawiam,
                    pa
                    • Gość: wawek Re: Do Arma IP: *.chello.pl 22.01.06, 19:53
                      Bedziesz mial 511 pospieszny z Klasyków na Modlinskiej-to jakies 700 moze 800m
                      i do samego pl Wilsona.
                      • Gość: zainteresowani Re: IP: *.chello.pl 25.01.06, 20:25
                        Czy ktoś z Was zauważył również, że Pan Adrian podpisuje się na pieczątce Pana
                        Viceprezesa, mimo, że nim nie jest????????
                        • Gość: aksreiks do zainteresowanych IP: *.aster.pl 25.01.06, 20:53
                          Nie bardzo rozumiem pytanie...
                          My nic takiego nie zauważyliśmy bo do tej pory nigdzie nam się na pieczątce
                          prezesa nie podpisał pan Adrian.
                          A wy o jakim dokumencie mówicie ?
                          I jak to wygląda ,swoim nazwiskiem na pieczątce imiennej prezesa czy z
                          upoważnienia...
                          • Gość: zainteresowani Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:13
                            Przepraszam, że piszę po tak długiej przerwie. Pan Adrian przygotował
                            dokumenty - kopie, postawił pieczątkę Pana Viceprezesa i wyszedł, aby
                            Viceprezes podpisał. Następnego dnia, gdy potrzebny mi był jeszcze jeden
                            dokument, przy mnie postawił tą samą pieczątkę i podpisał się sam. A podpis był
                            identyczny, jak te podpisane poprzedniego dnia przez Viceprezesa. Nie były to
                            czytelne podpisy. Więc kto podpisuje umowY Pan Adrian, czy Viceprezes??? Czy
                            Wasze umowy mają czytelne podpisy?
                            • Gość: miecugov Re: Re IP: *.chello.pl 27.01.06, 18:46
                              Ja tam podpisywałem w obecności notariusza i sam osobiście widziałem jak
                              podpisuje sie v-ce prezes. Poza tym P. Adrian może mieć upoważnienie do
                              reprezentowania Spółki. Jeśli taka sytuacja miała miejsce to
                              wy "zainteresowani" powinniście wyjaśnić tą sprawę na miejscu.
                    • Gość: Arma Re: IP: *.chello.pl 25.01.06, 18:15
                      Witam. Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Prawdopodobnie na początek lutego
                      podpiszemy umowę i we trójkę dołączymy do Waszego grona. Pozdrawiam gorąco!!!
    • Gość: dyrekab Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:17
      Witam MAJOLIKOWICZÓW!
      Prawdopodobnie jutro dołączę do waszago grona, jeżeli tylko Wansbud zaakceptuje
      moje poprawki do umowy.
      dyrekab
      • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:03
        Tak więc ja już witam cię w naszym gronie. Który blok jeśli można?
        • Gość: dyrekab Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 24.01.06, 22:36
          Witam - jeśli dobrze pójdzie to jutro podpiszę umowę na blok A.
          Mam pytanie: czy sprawa terminu oddania przez developera chodników, ogrodzenia,
          zieleni, drogi dojazdowej do garażu została gdzieś zapisana?
          Pozdr.dyrekab
          • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.teklinek.pl 25.01.06, 07:05
            Witam,
            jeśli chodzi o sam fakt, to tak. Ja natomiast nie posiadam infomracji o
            terminach (osobiście dodaję do 6-9 m-cy od daty odbioru mieszkania, czyli
            licząc od końca lutego wyjdzie na jesień).
            pozdrawiam, pa
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 25.01.06, 08:08
              Witam nowego mieszkańca i wszystkich pozostałych. Mam pytanie do Ciebie pa
              dlaczego piszesz, że odbiór mieszkania jest na luty? Czy blok B tak włśnie ma
              zaplanowany odbiór, bo ja mam listopdad 2006.
              • Gość: aron Re: opłaty dodatkowe IP: *.iqs / *.iqs-quant.com.pl 25.01.06, 14:47
                Witam Was, Przyszli Wspólokatorzy!
                Procedura kupna mieszkania w budynku B dobiega juz końca. W zwiazku z tym mam
                pytanie dotyczące opłat przy ostatecznym akcie notarialnym.
                Czy oprócz taksy notarialnej i innych "drobnych" opłat (w tym pomniejszonej
                opłaty za wpis do ksiągi wieczystej) płacimy jeszcze podatek od gruntu?
                Pozdrawiam
            • Gość: dyrekab Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 25.01.06, 23:01
              Umowa podpisana. Blok A.
              Pozdr.
            • Gość: dyrekab Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 25.01.06, 23:04
              Ja w swojej umowie dopisałem w pkt 2 w Warunkach Szczegółowych, że mała
              architektura (zieleń, drogi wew., chodniki) zostanie ukończona do 30 marca
              2007r.
              • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 26.01.06, 07:54
                Wlasnie to sa ciekawe sprawy.Kazdy ma rozne terminy, ja nic nie mam na temat
                drog i zieleni w umowie, a przeciez droge bedziemy mieli jedna.Czy mozliwe
                zatem jest, ze np Wy bedziecie mieli droge i drzewka a ja nie?( to oczywiscie
                zart)
                • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 26.01.06, 08:27
                  Wawek to nie jest raczej żart, bo przecież kupując mieszkanie, kupujesz udział
                  w gruncie, tak? a jak tak to ten grunt, który przypada Tobie będziesz miał
                  zagospodarowany albo nie, w zalezności od tego czy miałeś to zapisane w Umowie,
                  czy też nie. Nie przejmuj się, zawsze się z kimś możesz dogadać, żeby pożyczył
                  ci troszkę chodnia do chodzenia ze sklepu do klatki (oczywiście też żartuję).
                  A tak wogóle to miło powitac nowych sąsiadów i na dodatek z bloku A. Witamy
                  nowych klubowiczów-Majolikowiczów.
                  • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:15
                    Witam. Jak ja się cieszę że blok A rośnie w siłę. Witam wszystkich nowych i
                    starych sąsiadów. Co do zagospodarowania terenu w zielone drzewka itp to z tego
                    jak dobrze pamietam to Wansbud zobowiązał się zazielenić nasze osiedle tak na
                    wiosnę 2007.
                    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 26.01.06, 09:23
                      Tego terenu do zazielenienia za dużo to nie będzie, więc jak każda rodzina
                      kupi tylko jedno opakowanie trawy to zrobimy sobie piękną trawę jak na
                      Wembledonie, do tego każdy kupi jedno drzewko (oczywiście musimy ustalić jakie,
                      żeby zachować jakąś harmonię) i mamy Las Kabacki na Wembledonie. Kosztowo
                      będzie to po 100 może 200 zł na rodzinę a jaka frajda...Będziemy mieli taki
                      ogród jak zechcemy
                      • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:38
                        Hmmmm czyżby Ikcinreic1 prenumerował działkowca :). Oczywiście że sami możemy
                        ale skoro Wansbud się zobowiązał. Bardziej martwią mnie te gurki żwiru itp
                        śmieci co leżą koło lasku ale mam nadzieje, że to też się jakoś usunie bo jak
                        na razie to widok zniewalający to to nie jest.
                        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 26.01.06, 09:46
                          Nie, nie miecugow, działkowca nie prenumeruję, ale nigdy nie jest za późno a
                          poza tym może się przyda do zagospodarowania tarasu, ale wracając do górek
                          żwiru i innego budulca drogowego to sprawa wygląda tak, że teren jest
                          własnością chyba dróg miejskich czy jakoś tak. Mają więc prawo skłądownaia
                          sobie na tym terenie swoich gruzów o ile nie są szkodliwe dla otoczenia (uranu
                          np. nie wolno im składować). Latem był nawet taki okres, że placyk był
                          posprzątany , nie było na nim nic i już się ucieszyłem, że posprzątali teren,
                          ale nie na długo, bo znowy go potem zasypali jakimiś kamieniami i tak w koło.
                          Nie wiem co trzeba by zrobić żeby zlikwidować chałdy, naljlepiej do udowodnić ,
                          że to jest szkodliwe dla zdrowia, wezwać jakichś ekologów, zrobić
                          manifestacje...
                          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:13
                            No będzie trzeba nad tym pomyśleć. Jednak nadal wierzę, że to zniknie. Może te
                            gruzy są poniekąd związane z budowami (naszego osiedla i Orco)
                            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 26.01.06, 10:59
                              Jak na mój gust to raczej nie, bo gruzowisko istniało tam od zawsze kiedy
                              pamiętam, a od jakichś kliku lat często tamtędy przejeżdżałem lbu chodziłem. No
                              chyba że to ziemia z pobliskiego cmentarza.
              • ortotrop Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 27.01.06, 01:07
                cześć, jestem tu pierwszy raz i zastanawiam się nad kupnem mieszkania na
                Majolikowej. Osiedle na pierwszy rzut oka milutkie:) Czy moglbym otrzymac od
                ogoś jakies info na temat umowy, na co zwrócć uwagę czy są jakieś "haczyki"? Bo
                ja w tej materii jestem raczej mało biegły. oto mail: annam116@wp.pl . Dzieki:)
    • Gość: mlekota witam i o zdrowie pytam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.06, 21:46
      obiecałem sobie, że już z niczym na tym forum nie wyskoczę, żeby żadnych
      klientów nie wypłoszyć i w ogóle, ale zdarzyła się jedna sytuacja, która mnie
      zainspirowała i zachęciła do zabrania głosu. Sąsiedzi! otóż jeździł dziś pod
      moim blokiem jakiś koleś w samochodzie i krzyczał przez megafon, żeby ludzie
      zaopatrzyli się w wodę, bo jest awaria. nalewając czym prędzej tą wodę w co
      tylko się dało uzmysłowiłem sobie, jak jesteśmy zależni od wodociągów. i jak to
      fajnie by było, gdybym mieszkał gdzieś na wsi, gdzie mógłbym sobie wykopać
      stumetrową studnię, ujęcie wody i mieć wszystko gdzieś. i wtedy pomyślałem, że
      i na osiedlu takim jak nasze można coś takiego zrobić. hę? czy jest ktoś z was,
      kto nie puka się teraz w głowę? jeśli tak, to proszę dajcie znać. napiszcie,
      jeśli wiecie, jakie są koszta takiego przedsięwzięcia. może jakaś dotacja? czy
      w ogóle trzeba mieć pozwolenie na korzystanie z takiej wody? ile się później
      płaci? bo może można by było zrobić przyłączkę i tak poprowadzić, aby np. w
      kuchni była dostępna również ta woda z oligocenki? osiedle się buduje i
      dlaczego by nie pomyśleć zawczasu o jakiś udogodnieniach? o ile oczywiście
      koszty na to pozwolą. pozdrawiam!
      • Gość: mlekota Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 19:35
        nie, nie, nie, ustalmy jakąś kolejność odpowiedzi, bo nie może być tak, że
        wszyscy na raz zabierają głos i nie mogę w ogóle odpowiedzieć na wasze pytania
        i wątpliwości. proponuję: najpierw odpowiada miecugov, później wawek,
        ikcinreic, pa, Tommy, arma, Figa27, wera, jo, mariusz, Aśka, bbb i wszyscy
        pozostali, których nie pamiętam, a których również prosę o głos. ale w
        kolejności! pozdrawiam!
      • Gość: wawek Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.chello.pl 29.01.06, 22:17
        Pozwole sobie odpowiedziec nie czekajac na swoja druga kolejke.na Mehoffera
        jest woda oligocenska.Studni to raczej miec nie bedziemy.Nawet ze wzgledu na
        pobliski cmentarz. Awarie zdarzaja sie wszedzie i naprawde stosunkowo rzadko ,
        aby kopac studnie glebinowa.To sa koszty musi byc tez filtr pompa a przede
        wszystkim , nie wiedomo czy tam jest woda na odpowiedniej glebokosci i czy
        bedzie sie nadawac do celow spozywczych.W ogole nie ma miejsca na takie
        rzeczy.U mnie zdarzaja sie tez takie awarie i wtedy jakos musze wytrzymac.Jesli
        zdarzy sie tak na Majolikowej zarzad napewno zamowi beczkowóz.
        • Gość: mlekota Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 23:02
          nie wiedziałem, że na mehofera jest oligocenka. to trochę sprawę ułatwia.
          • Gość: miecugov Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.chello.pl 29.01.06, 23:57
            Ja myślę, że Wawek udzielił wyczerpującej odpowiedzi :)
            • Gość: An Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.acn.waw.pl 30.01.06, 19:46
              Witam wszystkich sąsiadów, jeszcze nie podpisałam umowy ale jestem już blisko -
              no może nie jeśli chodzi o formalności ale najważniejsze że jestem już
              przekonana. Chyba w budynku A, choć o tym nie jestem jeszcze przekonana.
              • Gość: miecugov Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 14:31
                W takim razie już chyba możemy Cię przywitać. Tak więc WITAMY
                • Gość: Mario PL Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.proxyplus.cz / 217.153.142.* 02.02.06, 12:26
                  Witam wszystkich serdecznie.
                  Zakupiłem mieszkanie na osiedlu Majolokowa w sierpniu zeszłego roku.
                  Ponieważ mieszkam niespełna 10 min. na piechote od budowy, jestem tam częstym
                  gościem i pewnie widziałem juz niektórych lokatorów, choc nieświadomie.
                  Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                  Niestety z różnych powodów nie mogę uczestniczyć w dyskusjach na forum.
                  Raz w miesiącu przegladam wątki, ale już i tak często są nieaktualne.
                  Chciałbym zagadnąc Was w następującym temacie.
                  Podpisując umowę negocjowałem nie tylko jej treść, ale także treść załacznika
                  opisującego wyposażenie "standardowe" mieszkania. Zwróciłem uwagę na fakt
                  dostarczania drzwi zewnętrznych do mieszkania typ Gerda wyposażonych w jeden
                  zamek. Wiekszość firm ubezpieczeniowych (zdrowy rozsądek chyba też) wymaga
                  dwóch zamków. Dlatego podjąłem próbę oszacowania różnicy w cenie nowych drzwi
                  Gerda wyposażonych w jeden i dwa zamki. Okazało się, że nie przekracza ona 250
                  PLN. Natomiast montaż dodatkowego zamka do już zainstalowanych drzwi jest około
                  2 krotnie wyższy i wymaga dziurawienia doadatkowego drzwi.
                  Co Wy sadzicie o próbie zamiany dzrwi w chwili obecnej, kiedy wykonawca ich
                  jeszcze nie zamówił u producenta? Przy takiej ilości różnica w cenie byłaby
                  pewnie jeszcze mniejsza niz wspomniane 250 PLN.
                  Tak jak wspomniałem wczesniej nie zdarza mi się czesto przeglądać forum,
                  dlatego zainteresowanym moge podać adres prywatny w celu złożenia dodatkowych
                  wyjaśnien lub innych pomysłów, które zauważyłem i wprowadziłem w swojej umowie.
                  Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz wszystkich Sąsiadów.
                  • Gość: p_groch Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.macrosoft.pl 02.02.06, 13:14
                    Cześć, co do tych drzwi to jestem za, i tak trzeba będzie to pewnie zrobić i tak, a tak byłoby z głowy, można poruszyć temat z Panem Adrianem.
                    Pozdrowienai
                  • Gość: pa Re: witam i o zdrowie pytam IP: 212.160.235.* 02.02.06, 14:13
                    Witam,
                    W temacie drzwi jestem za. Z doświadczenia Ama-Budu mogę powiedzieć, że jeżeli
                    są to te same drzwi co na Teklinku, to są one naprawdę solidne. Ama-Bud pod
                    koniec budowy bloku oferował swoją firmę, która wstawiałą do tych drzwii
                    dodatkowy zamek za 280zł, a wizjer za 30 zł. Alet to było w 2001 roku.
                    pozdrawiam,
                    pa
                    • Gość: pa kredyt w BOŚ IP: 212.160.235.* 03.02.06, 09:12
                      Witam,
                      Mam do was trochę nietypowe pytanie, ale zżera mnie ciekawość. Pytanie jest do
                      tych, co mają kredyt mieszkaniowy w BOŚ. Czy również macie takie kłopoty z tym
                      bankiem jak ja? Czy również Wam pobierają z konta różne, nieuzasadnione
                      prowizje, blokują środki, mylą się w oprocentowaniu, gubią dyspozycje? Mam u
                      nich kredyt od czerwca zeszłego roku, a miesięczna średnia pisemnych reklamacji
                      wynosi 1,2. Telefonicznych już nawet nie liczę.
                      pozdrawiam,
                      pa
                      • Gość: An Re: kredyt w BOŚ IP: 194.181.127.* 03.02.06, 09:40
                        Ja nie mam kredytu w tym banku, ale mój znajomy miał dokładnie takie samo
                        doświadczenie z tym bankiem co ty, teraz niedawno przeniósł swój kredyt do
                        mbanku, bo po roku czasu był bardzo zmęczony ciągłym wyjaśnianiem ich pomyłek.
                        Ja mam ROR w BOŚ i jestem bardzo zadowolona, ale to przecież zupełnie co innego.
                        • Gość: pa Re: kredyt w BOŚ IP: 212.160.235.* 03.02.06, 09:51
                          Dzięki za odpowiedź. Niestety z RORem, który mam do kredytu jest również to
                          samo :((
                          pa
                          • Gość: ikcinreic1 Budowa ruszyła IP: 213.25.206.* 03.02.06, 13:51
                            Witam wszystkich w szczególności nową społeczność, która dołączyła niedawnio
                            lub ma taki zamiar.

Po przerwie spowodowanej przez ostatnie mrozy, panowie na poczatku tygodnia
                            odśniezyli teren, oczyścili przedpole i ruszyli do pracy. Pracują przy obu
                            budynkach, chociaż w czoraj większość przy budynku A, ale to zrozumiałe, chcą
                            nadgonić, żeby wykonać kolejny etap i .... i trzeba będzie kaskę wpłacić.

A tak wogóle, korzystając, że dołączyli nowi sąsiedzi to ile osób już podpisąło
                            umowy, czy ktoś ma takie informacje? może ktoś poda numer umowy jaką zawarł?
                  • Gość: dyrekab Re: witam i o zdrowie pytam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:22
                    Odnośnie drzwi - jestem za.
                    Odnosnie banku - biorę kredyt w Fortis Banku.
                  • Gość: Figa Re: witam i o zdrowie pytam IP: 10.201.7.* 03.02.06, 15:21
                    Co do drzwi to też się zgadzam, można zaszaleć
    • Gość: bp Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.06, 10:59
      Witam
      Zdecydowałam się zamieszkać razem z Wami na Majolikowej:) Umowy jeszcze nie
      podpisałam i bardzo chętnie skorzystałabym z Waszego doświadczenia odnośnie
      zmian jakie warto zrobić w umowie. Może ktoś ma wersję elektroniczną umowy i
      może mi ją przesłać:) na maila: bp.mc@wp.pl Z góry dziękuję za pomoc i
      pozdrawiam serdecznie:)
    • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.160.235.* 10.02.06, 08:47
      c1- net problem ;))
      • Gość: gustowny olek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:53
        ale kicha to wasze osiedle a wy piejecie a to primo daleko od jakiejkolwiek
        cywilizacji, od autobusow, od sklepow, ciasno, i z czego tak sie cieszycie
        kicha i brezydactwo
        • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 10.02.06, 12:23
          Witam, "gustowny olek" to do ciebie, jak ci się nie podoba to kup sobie mieszkanko w centrum, gdzie kupę sklepów, kupę hałasu i napewno kupę brzydactwa i zapłać za nie 6 tys za metr(lub więcej).
          My lubimy przyrodę i ciche miejsca więc z łaski swojej nie obrażaj naszego osiedla. Kicha i brezydactwo to ty możesz mieć na imię a nie "gustowny olek".
          Z resztą każdy może mieć swoje zdanie, ale nie musi krytykować zarazem innych, jak nie masz nic konstuktywnego do powiedzenia to się lepiej nie wypowiadaj. A jak zazdrościsz że my "piejemy i cieszymy się" to znaczy że nie masz jeszcze własnego konta i tylko umiesz narzekać.
          Pozdrawiam wszystkich ludzi, którzy wiedzą czego chcą i zdecydowali się na super osiedle na Majolikowej.
          • Gość: Kazek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 20.02.06, 21:22
            Witam wszystkich przyszłych sąsiadów.
            Już nasze pierwsze pieniążki poszły na konto Wansbudu, a nasze osiedle rośnie
            jak na drożdżach. Aż zaczynam się obawiać czy szybkość nie zastąpi jakości.
            A co do Pana Olka... cisza i spokój są chyba znacznie więcej warte niż
            mieszkanie w centrum.
            Serdecznie pozdrawiam.
        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 10.02.06, 19:31
          Ty, gustowny olek, skąd ty sie tu urwałeś? i w ogóle po co wpinasz się do
          dyskusji ludzi, którzy mają coś do powiedzenia i trzymają w tej dyskusji pewien
          poziom. Jeżeli osiedle Ci się nie poboba, to nikt nie karze ci się wypowidać na
          ten temat, przynajniej na tym forum. Nie będę robił wywodów, bo szkoda na to
          czasu. Krótko, Panu już dziękujemy...
          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:08
            Panie Gustowny Olek, proponuję zakupić mieszkanie gdzieś w okolicy Okęcia, bądź
            np. przy trasie Łazienkowskiej. Nie wymieniaj okien na nowe (lub mniej cały
            czas otwarte), żeby było głośniej bo wtedy będziesz mógł poczuć się jak w
            cywilizacji no i trochę spalin też cywylizowanemu człowiekowi dobrze robi. A my
            poprostu w pełnej zazdrości dla Ciebie będziemy sobie żyli na tym jak to mówisz
            zadupiu wśród tych brzydkich drzew i w ciasnocie bez perspektyw rozwoju
            cywilizacyjnego. Tak czy inaczej pozdrawiam Cię Kurna Olek.
            A jeszcze serdeczniej pozdrawiam moich nie cywilizowanych sąsiadów.
            • armak1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 13.02.06, 12:08
              Ku radości Gustownego Olka :) Dzisiaj podpisujemy umowę i witamy
              wszystkich "starych" lokatorów - blok B
              • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:36
                NO TO WITAMY ARMAK1.
                • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:04
                  ZGODNIE Z PROŚBĄ P. ADRIANA PRAGNĘ POINFORMOWAĆ, ŻE W BIURZE WANSBUDU SĄ
                  DOSTĘPNE PLANY ELEKTRYCZNE NASZYCH MIESZKANEK. CHĘTNYCH P. ADRIAN ZAPRASZA DO
                  BIURA A W SZCZEGÓLNYCH PRZYPADKACH MOŻNA TE PLANY DOSTAĆ MAILEM (POWTARZAM W
                  SZCEGÓLNYCH PRZYPADKACH :) ).
                  A korzystając z okazji śpieszę również poinformować, ze podpisano 57 umów i
                  jest jeszcze kilka osób w kolejce, które na dniach podpiszą umowy.

POZDRAWIAM
                  • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 13.02.06, 14:54
                    Dołączam się do powitania nowych sąsiadów - WITAM.
                    Miecugow, co znaczny pryzpadek szczególny? czy ja na ten przykład jestem taki
                    szczególny przypadek i moge poprosić Pana Adriana o maila z tym planem
                    elektrycznym, czy to nie Ty decydujesz?:)
                    • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:40
                      HEHEHE Nie no jeszcze tego brakowało abym był alfą i omegą :). Przypadek
                      szczególny to taki gdzie osoba zaintersowana danymi planami nie ma możliwości
                      osobiście pojawić się u P. Adriana. P. Adrian wspomniał mi, że dla niego
                      wygodniejsze jest przekazanie papierka niż wysyłanie maila ( bo to zapewne nie
                      mały format jest tych planów).
                      Niech każdy z Was sąsiedzi oceni czy kwalifikujecie się do szczególnego
                      przypadku :) POZDRAWIAM
                    • Gość: gustowny olek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:45
                      no coż , skoro wyłozyliscie swoje oszczednosci zycia, zadłuzyliscire sie na 30
                      lat to teraz musicie piac z zchwytu jakie miodzio kupiliscie, ale rzeczywistosc
                      jest okrutna! Kupiliscie na zadupiu i wszedzie bedziecie miec korki, wszedzie
                      daleko, i w dodatku umarlaki za sasiedztwo ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
                      a pare sosenek lasu nie czyni, zreszta wybuduja wam parkingi co niektorym widok
                      z okna przyslonia a zageszczenie mieszkan ze ho ho ho
                      wspolczuje Wam
                      • Gość: pa Pan Gustowny Olek IP: 212.160.235.* 13.02.06, 15:52
                        Szanowni Sąsiedzi,

Mam propozycję - nie karmić trolla.

pozdrawiam,
                        pa
                        • Gość: miecugov Re: Pan Gustowny Olek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:54
                          My Tobie Kurna Olek również współczujemy i generalnie to chyba cieszymy się, że
                          nie będziemy musieli oglądać Twej facjaty i słuchać Twych wywodów. Poprostu
                          zaszyj się w jakimś swoim cywilizowanym miejscu i daj Nam spokój bo żałosny
                          jesteś.
                      • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 14.02.06, 07:43
                        Witam, znowu kurna "olek" się wtrynia tam gdzie go nie chcą, dupa z niego wołowa i tyle, po pierwsze:
                        "a pare sosenek lasu nie czyni," - jeżeli on nie widzi lasu który ciągnie się aż dwa kilometry od nas do końca działek to jest ślepy.
                        Po drugie "zreszta wybuduja wam parkingi co niektorym widok z okna przyslonia a zageszczenie mieszkan ze ho ho ho" - jednoznacznie określa że chyba kolega się pomulił i pisze tu o osiedlu Orco a nie o naszym - co też nie świadczy dobrrze o jego inteligencji.
                        Po trzecie - nadal zazdrość go niszczy, że my już tak a on jeszcze u mamusi pewnie siedzi.
                        Pozdrawiam.
                        • armak1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 14.02.06, 09:05
                          Ja uważam, że nie ma co się nad Olkiem rozwodzić to jakiś frustrat, który
                          siedzi w domu i wymyśla, lamentuje nad swoim marnym losem, a jedynym sposobe
                          odreagowania jest krytyka całego świata. A może powiesz nam Olku gdzie ty
                          mieszkasz? czyżby z rodzicami he he:)
                          My wczoraj podpisaliśmy umowę i jesteśmy bardzo zadowoleni i z tego co się
                          dowiedziałem to jest możliwość przesyłania planów elektrycznych pocztą
                          elektroniczną bo Pan Adrian nam to sam zaproponował.
                          pozdrwaiam
                          • Gość: wawek, Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 15.02.06, 19:13
                            Bylem u p. Adriana i wzialem juz swoje plany z inst. elektryczna.
                            • Gość: Anka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.06, 20:36
                              Wreszcie się zdecydowałam na mieszkanko w bloku B (nie udalo sie wynegocjować
                              bez garażu). Mam zamiar podpisać umowę w przyszłym tygodniu :)
                              Mam w związku z tym pytanie do tych, którzy już podpisali. Czy umowa w takiej
                              formie jaką rozdaje Pan Adrian jest do przyjęcia? czy może warto wprowadzić
                              jakieś zmiany? Czytałam na forum, ze niektórzy wprowadzali poprawki. Jeśli ktoś
                              mógłby poradzić, co warto w niej zmienić, to bardzo proszę o info (mail:
                              j.posnik@wp.pl). Z góry dziękuję i pozdrawiam:):):)
              • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.160.235.* 13.02.06, 15:45
                Witam nowych sąsiadów.

pa
    • Gość: An Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 194.181.127.* 21.02.06, 11:57
      Witam wszystkich sąsiadów. Wczoraj podpisałam umowę (nr 63) i z tego co
      zdążyłam się zorientować na tym forum to będę sąsiadką z góry Miecugova, w
      związku z tym specjalne pozdrowienia dla niego. Bardzo, bardzo się cieszę !!!
      • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 12:20
        WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH NOWYCH SĄSIADÓW.
        An ja to ja ale z boku będziesz miała Ikcrenica :).
        Cieszę się bardzo, że i blok A się zapełnia.
        • Gość: Adria Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 80.50.88.* 21.02.06, 13:00
          Witajcie! Ponieważ nie mam za bardzo czasu żeby czytać caaaały ten wątek może
          Wy - przyszli mieszkańcy powiecie jakie są ceny na tym osiedlu. Powiem
          szczerze, że wygląda interesująco...
          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:11
            www.trader.pl/pl/developer/dev-search-form-post.asp?SearchType=1&rodzaj=Mieszkanie%
            2CApartament&Miasto=Warszawa&Wartosc_from=&Wartosc_to=&cenam_from=&cenam_to=&Pow
            ierzchnia_from=&Powierzchnia_to=&Ile_pokoi_from=&Ile_pokoi_to=&nazwa=wansbud&Ter
            minRealizacji_Month=2&TerminRealizacji_Year=2008

oferta cenowa na traderze
    • Gość: Piter ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: 80.55.17.* 21.02.06, 14:04
      Witam Mieszkańców Majolikowej
      Dziś zarezerwowałem sobie mieszkanko w budynku B - jedno z ostatnich. Ale stoję
      w kolejce jako nr2 więc nie wiem, czy ten KTOŚ przede mną jednak nie kupi.
      Podoba mi się ta inwestycja. Przez ostatni miesiąc przeczesałem całą Wwe no i
      tutaj mi się najbardziej podoba.
      Plusy = lasek, spokój, zieleń, dobra cena, kameralne osiedle więc wszyscy
      wszystkich znają, czerwona cegła, winda, garaż podziemny, no i fajni ludzie (z
      tego co czytałem w tym wątku).
      Minusy = dojazd do Wwy min 1godz autobusami (nie mam samochodu), brak sklepu w
      okolicy (trzeba iść na drugą stronę cmentarza), brak wolnych piwnic (wszystkie
      wykupiliście świntuchy:) - a ja mam tyyyyle gratów). Jak się rozchoruję - brak
      apteki (ale może sąsiad przywiezie KC-24 z Championa...)

Pozdrawiam i do ewentualnego zobaczenia!
      Piter
      • Gość: miecugov Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:16
        Piter jak zabraknie w bloku B to bierz w A. Myślę, że jak zaludni się nasze
        osiedle i osiedle sąsiadów to napewno cosik bliżej powstanie jakieś sklepy
        osiedlowe itp. Fakt, że dojazd do Centrum nie jest łatwy no ale myślę, że to
        też kwestia czasu. Co do KC24 to nie zażywam ale ewentualnie na drugi dzień z
        rana zapraszam do mnie jakiś klinik zapewne się znajdzie :) No a graty to moze
        w lasku zakopiemy :)
        Pozdrawiam i mam nadzieje że uda ci się zameldować na MAJOLIKOWEJ
      • Gość: pa Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: 212.160.235.* 21.02.06, 14:22
        Witam wszystkich nowych i nie tylko Mieszkańców!
        Ja nie będę chodził do sklepu na drugą stronę cmentarza, tylko Majolikową do
        Ćmielowskiej i Ćmielowską do bazarku. Idzie się 15 minut.
        Kiedy 6 lat temu kupowałem mieszkanie przy obecnej pętli Nowodwory, to prócz
        pola, kilku krów i koni nic więcej nie było (4 biegające luźno psy) - na
        osiedle Wansbudu można dojść suchą nogą, a to już sukces ;o))
        pa.
        • Gość: miecugov Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:33
          Pa nie mów że nic nie było skoro zwierzyniec jakiś był to z głodu nie
          umarliście :) uczestniczyłeś w polowaniach :)
          u nas na dodatek jest lasek i ogródki działkowe więc z głodu też nie umrzemy
          będziemy jedli najwyżej mniej mięsa :)
          • Gość: pa Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: 212.160.235.* 21.02.06, 15:02
            Miecugov, masz zasadniczo rację; z działek wyżyć się da .
            pa
      • Gość: aron Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 21.02.06, 18:38
        Ja też witam serdecznych Sąsiadów! Niedawno kupiliśmy jedno z ostatnich
        mieszkań (nr 88) w bloku B.
        A co się tyczy długiego czasu dojazdow z Majolikowej/Pomorskiej, to jest to
        kwestia indywidualna. Pracuję niedaleko Metra Politechnika i gdy nie ma korków
        na Trasie Toruńskiej, dystans ten da się pokonać w 30/35 minut (511 plus
        metro). Dla przykładu z Woli do Ronda Wiatraczna, czyli w zasadzie w centrum,
        można przebijać się tramwajem 26 przez blisko godzinę. Z nadzieją (no i
        niestety tłumieniem reakcji na głupotę) spoglądam na perspektywę budowy Mostu
        Północnego. Na pewno przybliży nas do centrum. Pozdrawiam:-)
        • Gość: Piter Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) - dojazd itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 20:29
          No właśnie, ja też pracuję niedaleko Politechniki - przy pl.Konstytucji. W
          ostatnią niedzielę pojechałem na budowę i jechałem w sumie 1godz. Trasa: Pl.
          Konstyt - Metro Plac Wilsona. - Mehoffera - Majolikowa (podjechałem ze
          Światowida 133). Dwa autobusy, które jeżdżą Mehoffera: 133 i 126 kursują tylko
          co 30 min. 126 został z Mehoffera wycofany.
          Więc się przymierzam do kupna używanej fury. Szukam gościa, który by mi
          sprowadził jakieś jeżdzidło z Zachodu. Podobno można znalezc tez sensowna fure
          w PL. Po prostu nie mogę jezdzic do pracy rano w korkach 1godz. I tak siedzę w
          robocie po 12h i jeszcze taki dojazd...
          Macie rację, ze ten wasz P. Adrian jest naprawdę ok. Bardzo kulturalny i
          rzeczowy sprzedawca.
          W budynku A jest też mnóstwo mieszkań wielokrotnie zarazerwowanych. Zobaczymy.
          Jestem dobrej myśli.
          Pozdrawiam kolegę pracującego rzut krotkomoherowym ;) beretem ode mnie.
          Piter
          • Gość: wawek Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) - dojazd itp. IP: *.chello.pl 21.02.06, 21:07
            Trasa : Metro Politechnika do stacji PL. Wilsona. Przesiadka w 511 i wyjscie na
            Klasyków(przystanek na żądanie)Pozniej to juz kilkaset metrów Pomorską aż do
            samego osiedla.To najlepsza trasa miejska komunikacja.
            • Gość: aron Re: ?Może będziemy sąsiadami? :) - dojazd itp. IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 21.02.06, 23:03
              Zdecydowanie tak:-)
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 21.02.06, 21:08
      Witam wszystkich, ale się dzisiaj ruch zrobił na forum...
      Bardzo miło, że nowi lokatorzy dołączyli no i czekamy na jeszcze nowych.
      Witam w szczególności tych z bloku A z nad Miecugowa i siłą rzeczy obok nas.
      Czytam sobie watek o dojazdach i myślę, że niedługo to wszyscy na tym
      Tarchominie utkniemy na dobre w porannych korkach. Jak się tu wprowadzałem w 98
      roku to do pracy pomykałem błękitną strzałą 25 minut można powiedzieć ,że w
      godzinach szczytu 7:10 - 7:20. Z roku na rok zaczęło przybywać mieszkań,
      osiedli no i lokatorów oczywiście, a Ci mieli samochody i coraz to nowi
      mieszkańcy i jeszcze inne samochody, no i teraz się tak zrobiło, że jak
      wyjeżdżam o tej porze to do roboty się spóźniam. Zacząłem wcześniej wychodzić,
      ale nawet jak się wychodzi o 7:00 to i tak się w korkach nastoi człowiek. Co do
      jazdy samochodem i autobusem, to wydaje mi się (a były czasy, że MZK też
      jeździłem do pracy) że autobusem nie jedzie się wcale dłużej.Trochę sprawę
      ułatwia pas dla autobusów na Modlińskiej, ale i tak jak szybko most nie
      powstanie i sensownych parę ulic to utkniemy, na pewno utkniemy...
      • Gość: An Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.acn.waw.pl 21.02.06, 22:20
        Dzięki za miłe przyjęcie do rodzinnego grona osiedlowego. Jesteście niezawodni.
        Pozdrawiam też serdecznie sąsiada ikcinreic1, bo z tego wynika że będziemy
        mogli sobie ucinać miłe popołudniowe pogawędki na balkonie (oczywiście ze
        względu na ich bliskość).
      • Gość: Piter Re: osiedle Majolikowa Wansbud - Most Północny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 23:18
        Niedawno odkryłem stronę SISKOM www.siskom.waw.pl/tmp.htm na której jest
        cały plan, pomiary, ekspertyzy nowego mostu - wszystko gotowe, tylko wbić
        łopatę i działać. Aż by się chciało rzec - do roboty Panowie! Nie wiem co te
        obecne władze Wwy robiły przez ostatnie 3 lata, ale inwestycje to zdecydowanie
        przespali. Jakieś odwoływane przetargi, kombinacje, i nic. A Piskorski i
        Święcicki czyli tzw. aferzyści zbudowali dwa nowe mosty... Powiem wam, że w
        następnych wyborach samorządowych w Warszawie będę głosował na tych co
        zagwarantują zbudowanie Mostu Północnego - bez względu na opcję polityczną...
        To jest totalny priorytet.
        A propos - Znajomi, którzy dojeżdżają do Wwy samochodem z Tarchomina mówią, że
        wielu kierowców rano łamiąc prawo jeździ buspasem. To może tej fury nie kupować
        bo i tak będzie stała w garażu...
        Pozdr. Piter
        • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa Wansbud - Most Północny IP: *.macrosoft.pl 22.02.06, 07:38
          Witam wszystkich nowych (no i oczywiście starych) sąsiadów z mojego bloku B no i oczywiście A :-) Jeżeli chodzi o dojazdy to jeszcze jest autobus 144 który ma przystanek zaraz koło drugiego osiedla (tego JWC) czyli na końcu ulicy która idzie koło działek. Jedzie on na Modlińska a tam można się już przesiąść w cokolwiek. Co do Mostu - to jak będą go tak dalej budować (jak robił to nasz cudowny prezydent) to będziemy się przeprawiać pontonami aby było szybciej.
          Cieszy, że coraz więcej mieszkań sprzedanych szczególnie, że Orco jest dalej w budowie i może zabierać klientów - ale nasze osiedle i tak lepsze.
          Pozdrowienia
        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa Wansbud - Most Północny IP: 213.25.206.* 22.02.06, 08:17
          Myślę, że fura Ci się przyda, zawsze sobie będziesz mógł w niedzielę wyskoczyć
          o 7:30 bo wtedy nie ma korków, jest za to na całej modlińskiej mnóstwo gości,
          którzy handlują samochodami i być może bedziesz zmógł sprzedać swoją furkę:)
          Co do tych co łamią prawo jeżdżąc pasem dla busów, to się zgadzam, są tacy ale
          często na wiadukcie stoja policemany i zatrzymuja takich delikwentów. Ja
          osobiście nie należę do tych co jeżdżą zgodnie z przepisami bo jestem mało
          cierpliwy, ale pasem dla busów nie jeżdżę, wolę pas przy barierkach, jedzie się
          nim całkie dobrze. Powtarzam, najgorzej wyjechać z samego Tarchomina ...
          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa Wansbud - Most Północny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:01
            Powiedzmy sobie szczerze, że w dzisiejszych czasach z jakiegokolwiek miejsca
            gdzie buduje się nowe osiedla ciężko jest przemieścić się do Centrum (np.
            Piaseczno i okolice, Wilanów itp itd). My nie mamy jeszcze aż tak najgorzej bo
            stosunkowo do Modlinskiej jest blisko więc korki wewnątrz dzielnicowe nam nie
            grożą. A na most północny to liczę po mału tak samo jak na metro :)
            • Gość: Tommy osiedle Majolikowa Wansbud IP: 217.153.60.* 22.02.06, 15:00
              Witam wszystkich,

Mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie ???

Po długich miesiącach podpisaliśmy umowę, więc będziemy mieszkać razem z wami
              (blok B)
              Sprzedano już 56% mieszkań ale widzę, że jest już więcej chętnych niż pozostało
              mieszkań.

pozdr.
              • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: 213.25.206.* 22.02.06, 15:28
                Witamy, Tommy już jako pełnoprawnego lokatora.
                Ten długi okres forlmalnego przystępowania do naszej braci to chyba taktyka
                co? :) poczekaliście, że się sperzeda większość i no i siup? Tak czy inaczej
                dobra taktyka :)
                Pozdrawiam
                • Gość: Tommy Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: 217.153.60.* 23.02.06, 12:42
                  Strategia raczej nie zamierzona bo trochę zmian w nszych decyzjach było, więc
                  się przedłużyło.... ale rzeczywiście lepiej teraz wygląa sprzedaż
                • Gość: Tommy Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: 217.153.60.* 23.02.06, 12:45
                  Strategia raczej nie zamierzona, było trochę zmian w decyzjach. Ale
                  rzeczywiście sprzedaż wygląda teraz znacznie lepiej.....
              • Gość: Krzysiek Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.06, 09:14
                Witam
                Mamy zamiar wraz z żonką nabyć mieszkanie na tym osiedlu ale przeraziła nas
                umowa sprzedaży, w której prawnik znalazł same minusy w związku z powyższym mam
                prośbę jeżeli podpisaliście już umowę z jakimiś zmianami to proszę o przesłanie
                jej mi na maila, będę wdzięczny.
                mail: krzysztofg@intra-trade.com.pl

Pozdrawiam
                • Gość: armak1 Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:08
                  zmieńcie prawnika! umowa jest całkiem dobra wymaga kilku zmian ale raczej
                  kosmetycznych, ja swoją umowę omawiałem z kilkoma prawnikami i wszyscy byli
                  zgodni, że nie jest najgorzej w porównaniu z innymi deweloperami. A umowę
                  wystarczy przeczytać i samemu stwierdzić co ci się nie podoba. A prawnik który
                  widzi same minusy w tej umowie to zapewne wyciągnie sporo kasy a napisze to
                  samo tylko innymi słowami tak żeby zamydlić oczy.
                • Gość: Jacek Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 19:05
                  Witam,

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania przy Majolikowej. Zacząłem dowiadywać się
                  o kredyt i doradca powiedział mi, że moge mieć problem ze skredytowaniem
                  garażu. Czy ktoś brał kredyt na 100 proc. nieruchomości razem z garażem i czy
                  faktycznie są z tym problemy? Dzieki za info.
                  pozdrawiam
                  • Gość: armak1 Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: *.chello.pl 28.02.06, 21:05
                    Spróbuj w expanderze, a jak to nic nie da to dowiedz się w BPH albo w GE Money
                    tam powinni dać na 100% licząc z garażem.
                  • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: 212.160.235.* 01.03.06, 09:07
                    Witam,
                    Brałem kredyt na 100% wartości mieszkania łącznie z garażem. Żadnych problemów.
                    Rozpatrywane Banki - BOŚ, Fortis, Millenium, PKOBP, BPH. Czy doradca powiedział
                    Ci Dlaczego miałby być problem ze skredytowaniem garażu?
                    Pozdrawiam, pa
                  • Gość: Tommy Re: osiedle Majolikowa Wansbud IP: 217.153.60.* 01.03.06, 09:47
                    Niektóre banki nie chcą kredytować garażu, bo dla garażu zaklada jest oddzielna
                    księga wieczysta i w dodatku w innym czasie, więc wolą kredytować samo
                    mieszkanie bez gmatwania się w dwie hipoteki.

Teoretycznie możesz kupić garaż za 1 zł, wtedy bank nie powinien robić
                    problemów.
        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa Wansbud - Most Północny IP: 213.25.206.* 22.02.06, 15:31
          Ciekawy link z tym mostem więc dołączyłem go do strony klubowej.
          Jakby nie wszyscy nowi lokatorzy zauważyli to inforuję, że mamy stonkę klubową
          i zachęcam do podsyłania materiałów lub ciekawostek do umieszczenia na stronie.
    • Gość: Piter ? Od kogo wzięliście kredyt ? IP: 80.55.17.* 22.02.06, 18:26
    • Gość: Piter ? W któym banku zaciągneliście kredyt ? IP: 80.55.17.* 22.02.06, 18:32
      Witam wszystkich,
      Właśnie szukam kredytu hipotecznego na sfinansowanie mojego mieszkanka na
      Majolikowej:) Chcę 100% finansowania przez bank we Frankach. Multibank oferuje
      2,55% w CHF, mBank 2,85% w CHF. BPH ma promocję na 2,10% w CHF ale im nie ufam -
      robią ludzi w konia.
      Czy ktoś dostał lepszą ofertę???
      Jeśli tak, bardzo proszę o informację.
      Pozdrawiam, Piter
      • Gość: miecugov Re: ? W któym banku zaciągneliście kredyt ? IP: *.chello.pl 22.02.06, 23:24
        Sprawdz oferte PTF-u
        • Gość: armak1 Re: ? W któym banku zaciągneliście kredyt ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 08:35
          sprawdz GE Money od stycznia mają promocje
      • Gość: pa Re: ? W któym banku zaciągneliście kredyt ? IP: 212.160.235.* 23.02.06, 09:21
        Witam,

Zadaniem każdego Banku jest zarabianie pieniędzy ;) Zawsze i tak musisz mieć
        dokumenty w formie pisemnej.
        Kiedy, mniej więcej rok temu miałem podobny dylemat, wybrałem najtańszą wówczas
        propozycję - BOŚ. Oprocentowanie Libor 6m + 1% marży banku (bez wkładu
        własnego). Obsługa - średnia miesięczna pisemnych reklamacji zasadnych 1,2
        (kredyt + konto z nim powiązane), nie licząc interwencji telefonicznych.
        Piter - dlaczego BPH robi ludzi w konia?
        Czy to oprocentowanie jest u nich zagwarantowane przez cały okres kredytowania
        (chodzi mi o marżę banku), czy też jest w pierwszym roku?
        pozdrawiam, pa
      • Gość: Tommy Re: ? W któym banku zaciągneliście kredyt ? IP: 217.153.60.* 23.02.06, 12:44
        Polecam DB PBC ale rozmowy prowadź przez doradcę finansowego, który
        duuuuuuuuużo może dla Ciebie wynegocjować .....
    • Gość: mlekota jaka jest wysokość mieszkań na Majolikowej? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.06, 22:24
      Witam pięknie i pozdrawiam. nie pamiętam, czy było to zagadnienie poruszane na
      forum, więc pytam. ciao!
      • Gość: p_groch Zmiany w planach elektrycznych IP: *.macrosoft.pl 27.02.06, 09:38
        Witam, ostatnio dokonywałem zmian w planach elektrycznych i elektryk powiedział, że będzie to kosztowało uwaga - 800 zł Czy ktoś już dokonywał jakiś zmian z tym związanym - i jak dogadywaliście się odnośnie kosztów z tymi zmianami związanymi - z moich informacji wynika że jest to cena z kapelusza i to chyba aksamitnego, przecież i tak dostaniemy najtańsze gniazdka itp a taki koszt to jak za złoto.
        Pozdrawiam
        • Gość: pa Re: Zmiany w planach elektrycznych IP: 212.160.235.* 27.02.06, 11:10
          Witam,
          właściwie wszystko jest uzależnione od przeróbek, których dokonujesz. Nie wiem
          co zmieniasz - ja w sumie nie zmieniam nic poza jedną drobnostką (bezpłatnie).
          Można to jeszcze rozpatrywać inaczej - ile kosztuje położenie instalacji w
          mieszkaniu? Generalnie i tak nie masz wyjścia, bo przeróbka po odbiorze
          mieszkania wyjdzie Ci o wiele drożej, niż zapłacenie 800zł.
          Pozdrawiam, pa
          • Gość: p_groch Re: Zmiany w planach elektrycznych IP: *.macrosoft.pl 27.02.06, 12:24
            Witam,
            Nie zgadzam się z tym co piszesz, koszt gniazdka to 6 zł,a puszki to 1,50, kabel kosztuje 1zł metr, więc aby uzyskać kwotę 800 zł przy dołożeniu poprostu kilku gniazdek i kinkietów to trzeba nieźle "się napracować", weź pod uwagę, że praktycznie cała instalacja jest w planie orginalnym, a to są dodatki w postaci nowych gniazdek.
            Pozdrawiam
            • Gość: pa Re: Zmiany w planach elektrycznych IP: 212.160.235.* 27.02.06, 12:54
              P_groch,
              nie traktuj mojej wypowiedzi, jako opinii za lub przeciw cenie 800zł na
              konkretne zmiany w projekcie. Nie wiem, co chcesz zmienić (mimo, iż napisałeś
              teraz o kilku gniazdach itp.), nie wiem na ile jest to kosztowne, nie wiem na
              ile Wansbud wycenia koszt ludzkiej pracy (w usługach najdroższy składnik).
              Konkluzja mojej wypowiedzi była taka, że chcąć nie chcąc właściwie i tak nie
              masz wyjścia. Mam nadzieję, że coś z Wansbudem wynegocjujesz.
              pa
              • Gość: p_groch Re: Zmiany w planach elektrycznych IP: *.macrosoft.pl 27.02.06, 13:26
                Ja wcale nie atakuję Ciebie Pa, chciałem tylko napisać, że wyjście to mam zawsze bo poprostu mogę nie zmieniać nic i później sam to robić-koszt będzie na pewno tańszy a i skończyłem odpowiednie szkoły. Rzecz moim zdaniem w tym, że nie można traktować tego jak normalnej usługi elektrycznej, jeżeli mielibyśmy liczyć koszt tak jak od normalnego pracownika na rynku to nie miałoby to sensu, gdyż w tym momencie nie mam jeszcze pewności jaki będzie stan faktyczny mieszkania tzn ustawinei mebli itp. Jest to pewna wizja i jeżeli miałbym za nią zapłacić tyle samo co gdybym to robił już po odbiorze mieszkania (a taka właśnie jest cena -sprawdzałem) to nie miałoby to większego sensu.
        • Gość: mlekota Re: Zmiany w planach elektrycznych IP: 212.75.114.* 27.02.06, 13:30
          mówienie o kosztach zmian w momencie, gdy elektryka jest na etapie układania na
          ścianach, jeszcze przed położeniem tynków, jest jakimś nieporozumieniem i
          najlepiej konkretnie porozmawiać z kierownikime budowy. bo co to za koszt
          poprowadzenia kabla w lewo zamiast w prawo? żaden.
          • Gość: haal Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.aster.pl 01.03.06, 22:54
            Witam wszystkich sympatykow - Majolikow :)
            Jestem kolejna osoba, ktorej bardzo spodobalo sie osiedle na Majolikowej.
            Bylem juz na rozmowie z panem Adriannem i dostalem komplet dokumentow lacznie z
            umowa.

We wczesniejszych postach pisaliscie ze zmienialiscie tresc umowy - niestety
            nie znalazlem jeszcze czasu zeby sie wczytac we wszystkie posty do tej pory
            napisane. Mam prosbe do Majolikowych prawnikow (a w szczegolnosci do
            miecugov'a) o podeslanie zmienionej wersji na adres: dpiotrkowski(malpa)o2.pl -
            najlepiej z komentarzem dlaczego warto wprowadzic takie zmiany - jest laikiem
            jesli chodzi o prawo :)

Mam jeszcze jedno pytanie: pan Adrian powiedzial ze czynsz bedzie wynosil 8
            PLN/metr kwadratowy powierzchni. Czy to nie jest duzo waszym zdaniem? Jakie sa
            srednie stawki na Tarchominie?

Pozdrawiam
            Haal
            • Gość: p_groch Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.macrosoft.pl 02.03.06, 07:34
              Witam,
              8 zł to dużo, jak my podpisywaliśmy umowę miało być 6 zł za metr - czyżby aż tak ceny poszły w górę? Pocieszające jest to, że to tylko na początku czynsz ustala ansbud, a później wspólnota robi to sama- więc najprawdopodobniej będzie on niższy-jak się postaramy oczywiście.
              Pozdrowienia
            • Gość: pa Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: 212.160.235.* 02.03.06, 09:16
              Witam,

Te 8 zł mają byćz ochroną i garażem?

Pozdrawiam,
              pa
              • Gość: . Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 02.03.06, 13:40
                Raczej z ochroną i funduszem remontowym, ale chyba nie dla developera ten
                fundusz.Garaże oplaca sie chyba podatkiem rocznym od gruntu, ale tu nie wiem
                dokladnie jak jest z garazami i piwnicami.
                • Gość: armak1 Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:59
                  z tego co zrozumiałem to dojdzie jakieś 10 zł miesięcznie za garaż, a w czynsz
                  ma być wliczona ochrona, wywóz nieczystości i coś jeszcze ale już nie pamiętam.
                  pozdrawiam:)
            • Gość: ikcinreic1 Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.aster.pl 04.03.06, 22:39
              Witam po dłuższej przerwie,
              W sprawie czynszu to wydaje mi się, że 8 zł to jednak dużo. Nie wiem jakimi
              siłami Wansbud zamierza zarządzać nieruchomością (niedużą zresztą...), ale
              chyba usługi będą na bardzo wysokim poziomie sądząc po stawce. Ja mieszkam na
              Tarchominie, w bloku też 4 piętrowym, ale o połowe większym i płacę 6,50 za
              metr mając w tym ochronę, wodę ciepłą zimną, ścieki, ogrzewanie, energię
              wspólną, sprzątanie etc. Nie mam windy i garażu, ale dla garażu są odrębne
              opłaty. Będziemy musieli sie sprężyć z założeniem wspólnoty, bo wtedy będziemy
              mieli znaczący wpływ na zaliczki cczynszowe. Piszę zaliczki, bo u mnie np. co
              kwartał jest rozliczane zużycie wody i odprowadzanie ścieków a co sezon koszty
              ogrzewania. Nadminię, że większość znajomych z osiedla ma zwort za zużycie wody
              i ogrzewanie przy takim poziomie stawki (6,5 zł). jak się to policzy to stawka
              spada do jakichś 5,8 - 6,0 zł.
              Pozdrawiam
              • Gość: p_groch Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: *.macrosoft.pl 06.03.06, 07:37
                Witam,
                tak jak mówi ikcineric1, sprawę wspólnoty trzeba będzie rozwiązać jak najszybciej, im prędzej sami będziemy sobą zarządzać tym mniej będziemy płacić i lepiej rozporządzać pieniądze na to co sami wymyślimy. Zastanawia mnie jedynie sprawa łączy internetowych. W planach elektrycznych jest ujęte jedynie gniazdo RTV, co gwarantuje tylko internet "kablówkowy", no chyba że biezemy pod uwagę łącza radiowe. mam nadzieje, że nie skończy się to później kuciem ścian i chowaniem kabla (tak jak mam teraz).
                Pozdrowienia
                • Gość: PA Re: Jeszcze raz zmieniona umowa IP: 212.160.235.* 06.03.06, 09:44
                  Witam,
                  Z tego co pamiętam, to są chyba 2 działki, więc będą 2 wspólnoty. Oczywiście,
                  zarządzanie przez wspólnotę powinno obniżyć koszty o około 20-30%, w zależności
                  od stopnia zaangażowania, chęci, przebojowości itp.
                  Gniazdka RTV, to tak naprawdę wyjście z peszli. Jakie kable do nich zapakujesz,
                  to już inna sprawa. Tam, gdzie teraz mieszkam,z takiego właśnie gniazkda RTV
                  wychodzi mi kablówka i konkurencyjny, osiedlowy internet.
                  Pozdrawiam,pa
                • Gość: ikcinreic1 Stawka czynszu IP: 213.25.206.* 06.03.06, 15:34
                  Jeszcze w sprawie wysokści czynszu.
                  Rozmawiałem dzisiaj z Panem Adrianem min. na temat stawki za czynsz w czasie
                  admministrowania osiedla przez Wansbud i powiem szczerze, że nabrałem trochę
                  optymizu w tej sprawie.
                  Po pierwsze stawka 8 zł za m2 jest mocno orientacyjna, więc nie należy jej
                  przyjmować za poewnik.
                  Po drugie (to mniej optymistyczne) nie zostały w niej skalkulowane koszty
                  konserwacji windy i kotłowni.
                  Po trzecie administracją będzie zajmował się sam Wansbud - na chwilę obecną nie
                  zamierza zlecac tej czynności wyspecjalizowanej firmie w tym przedmiocie -
                  czyli mamy szansę jako mocna grupa próbować rozmawiać z Wansbudem na temat
                  wielkości stawki, lub nawet ponegocjować (wiadomo, płacić musimy ale można
                  pogadać, poprosić o kalkulację itp.)
                  Po kolejne to dla każdej usługi składającej się na stawkę czynszu Wansbud
                  dostaje dużo ofert od usługodawców, którym zależy na wejściu w współprace, co
                  Wansbud przy naszym udziale może wykorzystać do zbijania cen za usługi (jak
                  dobrze że mamy wolny rynek i konkurenyjność)
                  Jako ostatnia wiadomśc to to, ze stawka juz bardziej precyzyjna znana będzie w
                  połowie roku.
                  Biorąc pod uwagę przytoczone powyżej fakty, nie ma co się martwić na zapas.
                  należy tylko mieć rękę na pulsie i co jakiś czas wrac do sprawy żeby nie
                  przegapić momentu podpisywaniu Umów przez Wansud z poszczególnymi dostawcami
                  usług "czynszowych".
                  • Gość: pa Re: Stawka czynszu IP: *.teklinek.pl 06.03.06, 20:55
                    Ikcinreic1,
                    Oczywiście, nie ma się co martwić na zapas. Ale mam wątpliwości, czytając treść
                    Twojego postu, otóż:
                    Ad.1
                    Stawka może być niższa, może być wyższa, może być taka jak podana. Nie masz na
                    to żadnego wpływu.
                    Ad.2
                    To dla mnie zaskoczenie, że w tej stawce nie ma tych rzeczy, bo co do windy, to
                    przez okres gwarancji raczej jest niewielka możliwość wyboru. Z własnego
                    przykładu pamiętam, że KONE nie chciało się zgodzić na konserwację wind przez
                    inną firmę zasłaniając się gwarancją. Co do kotłowni, to nie do końca rozumiem,
                    o jakie koszty chodzi, ale chyba nie ogrzewania ;o) Na koszty ogrzewania tak
                    właściwie nie masz wpływu - cena gazu rośnie i rosnąć będzie.
                    Ad.3
                    W mojej opinii Wansbudowi jest obojętny koszt zarządzania nieruchomością,
                    byleby został uregulowany. W związku z tym, iż ktoś się będzie musiał tym
                    zająć, to pojawia się jeszcze kwestia zapłaty za tę pracę.
                    Ad. kolejne
                    Koszty ogrzewania - gaz jw. Koszty wody/ścieków nie są do negocjacji. Reszta
                    oczywiście tak (ochrona itp). Ale te dwa pierwsze koszty + ochrona są najwyższe.
                    IMO najszybsza droga do niższych rachunków to szybkie przejęcie zarządzania
                    nieruchomością przez wspólnoty. Znaczy, "...będzie się działo...".
                    Pozdrawiam, pa.
                    • Gość: ikcinreic1 Re: Stawka czynszu IP: *.aster.pl 06.03.06, 21:01
                      Oczywiście masz rację pa, że najlepiej to będzie przejąć zarządzanie we własne
                      ręce, ale myślę, że i tak powinniśmy próbować negocjować z Wansudem te koszty.
                      (Jeżeli zajdzie taka potrzeba)
                      Odnośnie kosztów kotłowni, to chodziło mi o sprawy konserwacyjne i UDT a nie
                      samego ogrzewania, bo na to nie mamy wpływu. MONOPOL!!!!!! No chyba że wszyscy
                      skręcimy kaloryfery na "0" ale nie o to chodzi przecież...
                      Pozdrawiam, IKCINREIC
                      • Gość: pa Re: Stawka czynszu IP: *.teklinek.pl 06.03.06, 21:12
                        C1,
                        Pewnie, że nie chodzi o to, aby nie korzystać z kanalizacji...
                        Tak też sobie pomyślałem ostatnio przeglądając stronę Wansbudu i oglądając
                        zamieszczone tam zdjęcia z instalacją, że za rok to będe się już zastanawiał na
                        przeprowadzką. I to jest optymistyczny akcent na koniec dnia!
                        pa
                        • Gość: ikcinreic1 Re: Stawka czynszu IP: *.aster.pl 06.03.06, 21:22
                          Masz rację, ale dla mnie ten moment nastąpi wcześniej (taką mam nadzieję
                          przynajmniej). Mam nadzieję, że te dni odliczane na stronie nie wydłużą się z
                          jakiegoś nieprzewidzianego powodu.
                          Zapraszam jutro na stronkę klubową, powinny być nowe fotki. (Do Mlekoty: jakby
                          się nie pojawiły to proszę o cierpliwość :))
            • slaw_kaz umowa 06.03.06, 12:59
              Witam,
              Mam do wszystkich serdeczną prośbe dotycząca zmiany treści umowy z Wansbudem.
              Zamierzamy kupić mieszkanie w budynku A, (nr 26). Do końca tygodnia musimy
              przedstawić proponowane zmiany, dlatego też prosiłbym wszystkich ,którzy mają
              to za soba o przesłanie mi informacji, sugestji i o ile to możliwe kopii
              waszych umów z zaznaczonymi zmianami na adres: slaw_kaz@wp.pl
              Z góry wielkie dzięki,
              Pozdrawiam,
              Sławek
              • Gość: ikcinreic1 Re: umowa IP: 213.25.206.* 06.03.06, 14:10
                Myslę, że przy decyzji o zakupie mieszkania warto sprawę poprawek do umowy
                zlecić fachowcowi, ale jakiemuś poleconemy, żeby nie wyszukiwał na siłe zmai do
                umowy i tym samych chciał wyciągnąć za dużo kaski. My skorzystaliśmy z prawnika
                działającego przy stowarzeszeniu budowniczych domów (czy jakoś tak) na Foksal
                (tel.827-77-50. Pani była do rzeczy, oceniła Umowę całkiem nieźle ale wniosła
                kilka uwag i poporawek na które osobiście też zwróciliśmy uwagę wcześniej.
                Nie wiem jakej treści macie umowę, bo mogła ona ulec zmianie od tej, którą my
                dostaliśmy od Wansbudu, ale trzeba zwrócić uwagę:
                - na terminy kończenia poszczególmnych etapów i powiązać je z wpłątami transz,
                - kary umowne za nieterminowość w płat,
                - wprowadzić kary za nieterminowość wykonania robór, uściślić warunki w jakich
                może dojść do opóźnienia ze strony dewelopera,
                - okreśłić dokładnie termin podpisania aktu notraialnego,
                - określi lub wyeliminować zupełnie możliwość oddania przez dewelopera
                mieszkania z jakimikolwiek wadami prawnymi,
                - no i oczywiście sprawy odbioru lokalu i ewentualnych usterek trzeba
                sprecyzować
                Generalnie spokojnie pdejść do rzeczy.
                Powodzenia
                parę przydatnych linków - może się przydadzą dla zorientowania na co zwrócić
                uwagę

www.wm.info.pl/index.php?+next+4198+1
                ten link niestety płatny:
                www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1152.12.461.2.2.1.0.3.htm
                szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=jak%20bezpiecznie%20kupić%20mieszkanie

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=zanim%20podpiszesz%20umowę%20z%20deweloperem

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=jak%20klient%20z%20deweloperem

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=pewne+budowanie+z+rachunkiem+powierniczym&szuk=gazeta&x=46&y=11
                • slaw_kaz Re: umowa 06.03.06, 14:31
                  dzieki za "ekspresowa" odpowiedz i pomoc,
                  pzdr,
                  slawek
    • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 03.03.06, 20:21
      Uaktualniono strone Wansbudu :-)
    • Gość: Aska Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 14:06
      Pozdrawiam wszystkich nowych i starych sasiadow. Ciesze sie ze juz nas tak
      duzo:)
      • Gość: ikcinreic1 Sąsiedzi IP: *.aster.pl 05.03.06, 18:42
        Witam ,
        Przeglądałem sobie mieszkania, ktróe zostały do sprzedania i wychodzi, że mamy
        już 2 sąsiadów na piętrze i klatce. Czy może ktoś z forum kupił mieszkania 55 i
        54 w bloku A?
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 07.03.06, 08:36
      Witam wszystkich,
      Jak ktoś jest ciekawy jak postępuja prace na budowie to zapraszam do obejrzenia
      kilku nowych fotek na strone klubową.
      Miłego oglądania
      • Gość: jarekw888(at)o2.pl Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 07.03.06, 19:00
        Witam

próbowałem już ze forum osiedla, ale nic nie wskurałem. Zwracam się ponownie na
        tym forum z prośbą o przesłanie wersji elektrnicznej umowy (KC i / lub akt
        notarialny) wraz z naniesionymi przez Was zmianami. Przymierzam się do zakupu
        mieszkania nr 68 w bloku B. Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.

Adres: jarekw888(at)o2.pl

Z góry wielkie dzieki za pomoc!!!
      • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.160.235.* 08.03.06, 08:52
        Ikcinreic1 - dzięki za nowe fotki.
        Pozdrawiam,
        pa.
        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 08.03.06, 09:39
          Nie ma sprawy,
          ciszę się, że ktoś je wogóle ogląda
          • Gość: arma Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 08.03.06, 18:38
            Dzień dobry! Czy ktoś z Was wreszcie wie, jak wysokie będą nasze mieszkania???
            • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 09.03.06, 07:37
              Mieszkania będą wysokie na 2,60
              Pozdrawiam
          • Gość: dyrekab Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 09.03.06, 12:23
            ikcinreic1
            Zdjęcia oglądamy wszyscy!!! I dziękujemy za twoją pracę.
            dyrekab blok A
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 09.03.06, 12:40
              Żadna to praca, pstryknięcie paru fotek, ale fajnie, że ogladacie, teraz budowa
              tak przyspieszyła, że nie nadążam rozbic fotek na bieżąco. Ale dobrze, niech
              idzie do przodu.
              • awojda2 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 09.03.06, 17:25
                witam wszystkich!!!
                ponieważ oboje z mężem również zamierzamy kupić mieszkanie w budynku A, mam
                prośbę o przesłanie umowy wraz z wprowadzonymi przez Was zmianami.Pan Adrian
                dał nam czas na zweryfikowanie umowy, natomiast zupełnie nie wiemy co
                możnabyłoby zmienic aby umowa była korzystniejsza.
                bardzo dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!!!
                mój adres:awojda2@gazeta.pl

czekam z niecierpliwością na pomoc:-))
                • Gość: wawek prace wewnątrz budynku IP: *.chello.pl 09.03.06, 18:01
                  Kładą już przewody elektr., inst sanitarną i co najważniejsze zakładają okna :-)
                  • Gość: p_groch Re: prace wewnątrz budynku IP: *.macrosoft.pl 10.03.06, 10:33
                    Witam,
                    co już zakładają okna?, a ja się jeszcze zastanawiam czy nie zamówić z dodatkowymi ogranicznikami do rozszczelniania okien, musze iść zobaczyć.
                    Pozdrowienia
                    • Gość: pa Re: prace wewnątrz budynku IP: 62.233.191.* 10.03.06, 22:02
                      Witam,
                      rzeczywiście zaczęli zakładać - przejeżdżałem dzisiaj i widziałem.
                      pozdrawiam,
                      pa
                      • Gość: ikcinreic1 Re: prace wewnątrz budynku IP: *.aster.pl 11.03.06, 06:34
                        BYłem wczorj na budowei, nawet w środku. Faktycznie w bloku B założyli już
                        sporo okien. Zrobiłęm troszkę fotek, więc w poniedziałęk zapraszam do
                        obejrzenia. Nie wiem czy ktoś z Was oglądał okna, które nam wstawiają? I ajkie
                        macie danie na ich temat?Ja sobie je troszkę inaczej wyobrażałem. Nie móię, żę
                        są złe, ale wydaje mi się, że trochę takie jak montowano w blok z wielkiej
                        płyty.Powtarzam, nie mówę, że są złe, bardziej chodzi mi o estetykę i kwestie
                        wizualne.
                        • Gość: mlekota Re: prace wewnątrz budynku IP: *.sggw.waw.pl 11.03.06, 17:57
                          witam pięknie wszystkich. czy ktoś z was tak naprawdę miał w umowie
                          uszczególnione jaki rodzaj okien będzie wstawiany? nie mówię, czy drewniane, czy
                          plastykowe, ale o jakich parametrach? okien powiem szczerze - obawiam się
                          najbardziej. i jak piszesz swoje spostrzeżenia, to się troche obawiam. co prawda
                          każdy ma swoje opinie, co ładne i trwałe, a co nie - dla mnie okna dobre, to
                          okna tyssena. i jak teraz piszesz, że ci przypominają te z wielkiej płyty, to od
                          razu widze porysowane szyby, metalowe klamki w kolorze stalowym, system
                          uchylania i otwierania okna taki na wajchę, itepe. brrr
                        • Gość: aema Re: prace wewnątrz budynku IP: *.chello.pl 12.03.06, 13:51
                          Co masz na myśli, pisząc, że okna wyglądają, jak w bloku z wielkiej płyty?
                          Jeśli możesz, to opisz, jak wyglądają okna na Majolikowej?
                          • Gość: p_groch Re: prace wewnątrz budynku IP: 85.128.57.* 12.03.06, 14:49
                            Witam,
                            z tego wszystkiego dzisiaj poszedłem obejrzeć te okna. Wyglądają normalnie - białe. Z tej odległości trudno zobaczyć klamki i czy są na "wajche", ale wyglądają nieźle. Napewno nie wyglądają jak te z bloków w filmie "Alternatywy 4", ale dokładniej to trzeba ocenić już z bliska. Chętnym mogę wysłać zdjęcia na maila, tylko dajcie znać na mój mail p_groch@o2.pl
                            Pozdrowienia
                            • Gość: ikcinreic1 Re: prace wewnątrz budynku IP: *.aster.pl 12.03.06, 16:26
                              Spokojnie, naprawdę nie mam nic złego mówiąc o oknach, Poprostu jak usyszałęm,
                              że okna będą drewniane to sobie pomyślałem, że będą albo takie ladne brązowe,
                              albo w kolorze naturalnym drewna, lakierowne bezbarwnym lakierem.
                              Mi się poprostu źle kojarzy drewno lakierowane na kolor biały.
                              Co do klamek i wajchy do uchylania, to nie wiem czy jest w kolorze złotym,
                              poniewarz nie zwróciłęm uwagi, ale chyba nie bo by mi się rzuciła w oczy.
                              Wydaje mi się, że klamek nie było wogóle zamontowanych chyba??????
                              Jutro wrzucę fotki, na jednymjest wiczoczne okno, nie będę go pomniejszał, żeby
                              można było sobie dokłądnie obejrzeć.
                              p_groch, jak masz zroboine fotki tych okien, to podeśłij do mnie to umieszczę
                              je na stronie klubowej, OK?

Narazie pozdrawiam, a moż ejutro podjądę na budowę i coś więcej o tych oknach
                              napisze.
                              Póki co, głowa do góry i nie narzekajmy bo mnie już nigdy Majster na budowę nie
                              wpuści.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: wawek Re: prace wewnątrz budynku IP: *.chello.pl 12.03.06, 16:54
                                Na wizualizacji osiedla wyraznie jest pokazane, ze okna beda biale.Pewnie
                                marzyles o tych z faktura naturalnego drewna. Wydaje mi sie, ze okucia okienne
                                beda biale tak jak kolor okien.No chyba , ze zamontuja srebrne, ale one tez sa
                                fajne.Architekt zaplanowal biale okna.Widocznie bardziej pasuja do ciemnej
                                elewacji budynku, lub sa po prostu tansze.
                                • Gość: haal Kilka uwag do umowy IP: *.aster.pl 12.03.06, 17:19
                                  Witam wszystkich ponownie.
                                  Od jakiegos czasu sledze ekwilibystyke slowna mieszkancow Majolikowej a w
                                  szczegolnosci miecugov'a :)
                                  Dopiero dzisiaj udalo mi sie dokonczyc czytanie wszystkich postow, ufff :)

Przymierzam sie do kupna mieszkania w bud. A na 3 pietrze - we wtorek jestem
                                  umowiony na spotkanie z panem Adriannem.

Pokazalem umowe kolezanke, prawniczcie i podzielila sie ze mna kilkoma uwagami.
                                  Jestem ciekaw co o tym myslicie i czekam na Wasze komentarze:
                                  1. Nalezy dokladnie okreslic kryteria odbioru mieszkania i doprecyzowac co jest
                                  przyjmowane za "drobne wady" o ktorych mowi sie w umowie.
                                  2. W umowie jest zapis, ze wady zostana usuniete "nie pozniej niz do 30
                                  listopada" - a co jesli zgosze sie 29 listopada po odbior, czy w ciagu 1 dnia
                                  sa w stanie usunac wady?
                                  3. Nalezy sprecyzowac dokladnie co bedzie obejmowal czynsz. Poza tym w calej
                                  umowie nie ma mowy ze po oddaniu budynku bedzie nim administrowal WANSBUD - czy
                                  to dobrze czy zle?
                                  4. Czy kotlownia w piwnicy bedzie ubezpieczona a jesli tak, to czy oplata za
                                  ubezpieczenie znajduje sie juz w czynszu?
                                  5. Co z ochrona osiedla, w umowie jest napisane ze "moze byc".
                                  6. Nalezy doprecyzowac co oznacza zapis na stronie 9 "jakichkolwiek wynagrodzen
                                  lub lub odszkodowan".
                                  7. Nalezy okreslic jakie moze byc maksymalne opoznienie dewelopera w ukonczeniu
                                  inwestycji.
                                  8. Czy mozna odmowic odbioru jesli mieszkanie nie bedzie zgodne ze standardem
                                  wykonczenia? Zgodnie z umowa nie mozna odmowic odbioru.

To tyle uwag, ktore uslyszalem od znajomej. Mam nadzieje ze za bardzo nie
                                  przekrecilem jej slow a jesli tak to prosze o korekte z waszej strony :)

Bardzo sie napalilem to zamieszkanie na tym slicznym osiedlu i jesli podpisze
                                  umowe to na pewno zaczne sie czesciej udzielac na forum :)

PS. Jeszcze jedno pytanie: jaki bedzie koszt umowy ustanowienia odrebnej
                                  wlasnosci lokalu i wpisu do ksiegi wieczystej - rozumiem ze te oplaty sa po
                                  stronie kupujacych a nie dewelopera

Pozdrawiam i zycze wszystkim kupujacym szybkiego budowania osiedla Majolikowa :)
                                  haal

• Gość: wawek Re: Kilka uwag do umowy IP: *.chello.pl 12.03.06, 17:49
                                    praktycznie wiekszosc wad jest drobnymi, tylko konstrukcyjne sa powazne, ale
                                    takowe rzadko wystepuja.Kotlownia powinna miec gwarancje. W czasie okresu
                                    przejciowewgo osiedlem ma zarzadzac developer lub osoba przez niego wskazana. W
                                    umowie sa z grubsza wypisane skladniki czynszu i tez chodzi tylko o okres
                                    przejsciowy.A w ogole i tak juz po ustanowieniu wlasnosci, bedziemy musieli
                                    ubezpieczyc cale osiedle co bysmy nie mieli pozniej krzywdy.Nawet taka glupia
                                    rzecz jak np zlamanie nogi czy jesli komus cos na glowe spadnie lub wandalizm -
                                    poszkodowany zwroci sie do wlasciciela a nim bedziemy wszyscy wspolnie.Umowa
                                    wcale nie jest zla aby sie tak bardzo obwarowywac.
                                  • Gość: mj Re: Kilka uwag do umowy IP: *.skynet.net.pl 12.03.06, 20:06
                                    Witam.
                                    Mam zarezerowane mieszknie w budynku A, tylko jescze zastanawiam się nad
                                    pewnymi uwagi co do treści umowy przedwstępnej, uwagi, ktore zamiszczacie są
                                    bardzo istotne, będę wdzięczna za podesłanie umowy, która zawiera naniesione
                                    porawki( monjoie@vp.pl).Natomiastnajbardziej martwi mnie zadłużenie wnsbudu w
                                    stosunku do banku tzn wansbud ma zobowiązanie, które zamierza spłacić( mam
                                    nadzieję) z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży lokali...pytanie? kiedy ma to
                                    nastąpić, bo chodzi na bezobciążeniowe wydzielenie lokali. Czy wansbud jest
                                    wairygodny?
                                    • Gość: ikcinreic1 Re: Kilka uwag do umowy IP: *.aster.pl 12.03.06, 20:36
                                      Fajnie, że ludzie znowu hurtem ruszyli na nasze osiedle, kupujcie, kupujcie to
                                      już niedługo będzie komplet i będziemy mogli sobie zrobić wieczorek
                                      zapoznawczy, może stworzymy jakiś prowizowyczne klub lokatora? co Ty na to
                                      Miecugow:)
                                      A tak serio co do wątpliwości o spłate kredytu zaciągniętego przez Wansbud, to
                                      z moich informacji wynika, że jest to około 10% prsyznanej linii. Pan Adrian
                                      mówił też, że środki wpłącane przez ludzi, którzy podpisują aktualnie umowy idą
                                      bezpośrednio na rachunek kredytowy, więc jest on sukcesywnie spłącany, ale
                                      napewno tez regularnie ciągniony.
                                      Co do braku obciążenia lokali krdytem po zakończeniu budowy, to ja zrobiłęm
                                      taki zapis, że lokal ma być wolny od wszelkich obciążęń i wad prawnych, w innym
                                      przypdaku sa kary. (Zapis nie jest dosłownie taki ale w tym duchu)
                                      Myslę, że nie będzie problemu, sprzedaż ruszyła, wpłąty w transzach dosyć
                                      regularne jak mniemam, budowa idzie do przodu. No chyba że nam Gmina z odbiorem
                                      i pozwoleniem narozrabia to będzie obsówka.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: mj Re: Kilka uwag do umowy IP: *.skynet.net.pl 13.03.06, 21:47
                                        Witam. dziękuję za odp. Natomiast czy spłata ostaniej transzy spowoduje
                                        bezobciążeniowe wydzielenie lokolu czy też jak jest w oswiadczeniu ze sprzedaży
                                        lokali ( wszystkich).Nikt ( a może się mylę) chyba nie otrzymał pisemnego
                                        zaświadczenia odręnego do poszczególnego lokalu, że splata np. mojego
                                        mieszkania spowoduuje zwolnienie obciązenia z hipoteki tzn co do lokalu i
                                        nieruchomości wspolnej proporcjonalnej do powierzchi użytkowej lokalu.
                                        Niektorzy developerzy mają odręne zaświadzcenia informujące o tym fakcie.
                                        dzisiaj też dowiedziałam się, iż splaty transz za lokale nie idą na splatę
                                        zadlużenia wnsbudu ale na odręne konto wansbudu tzn nie jest to rachunek
                                        powierniczy więc to jest dla mnie problem....Chyba, że ktoś z Was ma inne
                                        informację...będę wdzieczna za wyjaśnienie...
                                        Prosze jeżeli jest to możliwe o przesłanie email (monjoie@vp.pl) umowę
                                        przedsępną z uwagami.
                                        W tym tygodiu zamierzam podpisać takową oczywiscie w formie aktu notarialnego.
                                        O pozostałe spawy mniej się martwię na tym etapie, po drugie od czego jest
                                        Ustawa o własności lokali i KC prawo rzeczowe....
                                        Będę wdzięczna za parę info.
                                        pozdrawiam
                                      • Gość: mj Re: Kilka uwag do umow IP: *.skynet.net.pl 13.03.06, 21:51
                                        Witam. dziękuję za odp. Natomiast czy spłata ostaniej transzy spowoduje
                                        bezobciążeniowe wydzielenie lokolu czy też jak jest w oswiadczeniu ze sprzedaży
                                        lokali ( wszystkich).Nikt ( a może się mylę) chyba nie otrzymał pisemnego
                                        zaświadczenia odręnego do poszczególnego lokalu, że splata np. mojego
                                        mieszkania spowoduuje zwolnienie obciązenia z hipoteki tzn co do lokalu i
                                        nieruchomości wspolnej proporcjonalnej do powierzchi użytkowej lokalu.
                                        Niektorzy developerzy mają odręne zaświadzcenia informujące o tym fakcie.
                                        dzisiaj też dowiedziałam się, iż splaty transz za lokale nie idą na splatę
                                        zadlużenia wnsbudu ale na odręne konto wansbudu tzn nie jest to rachunek
                                        powierniczy więc to jest dla mnie problem....Chyba, że ktoś z Was ma inne
                                        informację...będę wdzieczna za wyjaśnienie...
                                        Prosze jeżeli jest to możliwe o przesłanie email (monjoie@vp.pl) umowę
                                        przedsępną z uwagami.
                                        W tym tygodiu zamierzam podpisać takową oczywiscie w formie aktu notarialnego.
                                        O pozostałe spawy mniej się martwię na tym etapie, po drugie od czego jest
                                        Ustawa o własności lokali i KC prawo rzeczowe....
                                        Będę wdzięczna za parę info.
                                        pozdrawiam
                                        • Gość: ikcinreic1 Re: Kilka uwag do umow IP: 213.25.206.* 14.03.06, 07:54
                                          Jeżelidobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o to, czy przy przekaznaiu loklau będzie
                                          on wolny od hipoteki ustanowionej na nim, czy tak?
                                          Jeżeli tak to ja mw Umowie am taki zapis:
                                          ...Ustanowienie odrębnej własności ... (chdzi tu o akt notarilny) zostanie
                                          spełnione po:
                                          -tu jest kilka warunków leżących po stronie mojej i dewelopera i te, któy Cię
                                          iunteresuje:
                                          "Lokal będzie wolny od wszelkich obciążeń hipotecznych. W przypadku
                                          niedpełnienia tego zobowiązania DEWELOPER zobowiązuje się do zapłąty na rzecz
                                          Klienta kary umowenj w wysokości wartości hipoteki na nim ustanowionej i
                                          przypadającej na lokal stosownie do wielkosci współudziąłu w gruncie."
                                          Nie wiem czy to dużo daje, ale napewno lepsze samopoczucie niż bez tego.
                                          Napisał to prawnik i Wansbud przyjął bez problemu.

• Gość: mj Re: Kilka uwag do umow IP: 195.136.98.* 14.03.06, 11:55
                                            Witam,zgadzam się, że są takowe zapisy..w umowie.Dla mnie problemem jest to, iż
                                            moje/wasze splaty transz nie idą bezspośrednio na spłatę zobowiązania
                                            wansbudu...w momencie kiedy fima ogłasza upadłość lub też "znika" najlepsze
                                            zapsiy nie są skuteczne i nie mają mocy prawnej.Czuła bym się bezpieczniej
                                            mając inf o sukcesywej spłacie zadłużenia przez wansbud a nie na koniec
                                            inwestycji.....Być może chodzi tutaj o kredyt zaufania do developera a ja
                                            jeszcze takiego nie mam..Analizowalam treść umów tzn w formie aktu i bez,
                                            polecam umowę w formie aktu.
                                            pozdrawiam
                                            • Gość: ikcinreic1 Re: Kilka uwag do umow IP: 213.25.206.* 14.03.06, 13:36
                                              Myślę, że nawet najlepsza Umowa i nawet w formie aktu notarialnego (zresztą
                                              sama to potwierdziłaś) nie zabezpieczy Cię przed upałością.
                                              Jak czytałaś nasz wątek to pewnie zdążyłaś już zauważyć, że prawie każdy z nas
                                              miał te same dylematy ale mamy już to za sobą. Jak widzisz obdarzyliśmy WANSBUD
                                              dużym kredytem zaufania bo to co kupujesz teraz jest nieporównywalne z tym co
                                              kupowaliśmy my, bo my kupowaliśmy ziemię nawet bez płotu. Dzisiaj stoi jeden
                                              blok , drugi do III kondygnacji, i są perspektywy, że jednak inwestycja dojdzie
                                              do skutku. Zawsze może poprosić Wansbud o przekazywanie Ci informacji o stanie
                                              zadłużenia, ja kiedyś pytałem, to bez problemu Pan Adrian mi odpowiedział.
                                              Mówił też, że przy następnej wpłacie zostanę powidomiony na jaki rachunek mam
                                              wpłacić kolejną transzę. Pewnie Ty w umowie będziesz miała podany własnie ten
                                              sam numer rachunku bankowego.
                                              Myślę, jednak, że decydując się akurat na tę inwestycję i na tym etapie musisz
                                              tak czy inaczej obdarzyć dewelopera pewnym zaufaniem lub poprostu poczekać , aż
                                              zbudują osiedle, podpiszą akty notarilane z nami i wtedy kupić ( o ile jeszcze
                                              coś będzie).
                                              Wracając do finansowania inwestycji ze źródeł obcych, to dzisiaj chyba każdy
                                              się kredytuje budując osiedla, bez olbrzymiego kapitału chyba by wogóle nie
                                              budowali w naszych kaczym kraju, a to i już niedługo pewnie potrwa, bo jak
                                              zacznie się rozróba z bankami to pewnie nieskazitelny zostanie stary dobry
                                              PSLowski BGŻ i nieśmiertelny PKO BP.
                                              Myślę że możesz przy podpisywaniu Umowy poprosić Wansbud o dokumenty finansowe
                                              spółki najlepiej za luty 2006 r. sprawozdanie F0-1 to z niego wyczytasz o
                                              kondycji spółki na chwilę obecną. Dokumenty nie są tajne, więc nie będzi
                                              eproblemu żebyś je dostała.
                                              To chyba tyle mojego nudzenia.
                                              Pozdrawiam i więcej optymizmu. bo nawt Mlekota już nie jest takim pesymistą jak
                                              był na początku.
                                              A przy okazji Mlekota, powiększyła się grupka chętnych na ciastko, które nam
                                              obiecałeś, chyba chopie bęziesz musiał całą brytfankę upiec :):):)Miecugow coś
                                              już wspominał o jakimś wiosennym spotkaniu...
                                              • Gość: mlekota Re: Kilka uwag do umow IP: 212.75.114.* 14.03.06, 14:07
                                                mniam, mniam, w kwietniu to jeszcze może być za zimno, ale majówka tak czy
                                                inaczej zbliza się wielgachnymi krokami. bedzie ciacho majolikowe, ok? ja juz
                                                sie nie przejmuje; calkiem lysy juz jestem i nie mam jak rwac wlosow. tak wiec
                                                glowa do gory, bo nie ma sensu sie denerwowac - budynek stoi, drugi tez prawie.
                                                zawsze mozesz zadzwonić do p. Adriana, porozmawiac, wygadac, wylac swoje
                                                troski, to ukoi cie spokojnym glosem i bedzie ok. pzdr!
                                                • Gość: ikcinreic1 Re: Kilka uwag do umow IP: 213.25.206.* 14.03.06, 15:19
                                                  Proszę bardzo i Mlekota to właśnie jest najlepszy przykład jak zagorzały
                                                  pesymista poprzez zakup mieszkania u nowego dewelopera może zostać niepoprawnym
                                                  optymistą...
                                                  Mlekota przyjacielu, to może jak się już naróciłeś na optymizm to zmienimy
                                                  nagłówek naszej stony i wykreślimy słowo pesymistów, co ty nato? Czy jeszcze
                                                  może troszke pesymizmu zostawiamy na koniec?
                                                  • Gość: mlekota Re: Kilka uwag do umow IP: 212.75.114.* 14.03.06, 15:26
                                                    myslem, ze jeszcze troszkem sie wstrzymajmy. nie byłbym sobą, gdybym trochę nie
                                                    pomarudził :)
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: Kilka uwag do umow IP: 213.25.206.* 14.03.06, 15:33
                                                    Masz rację w końcu przed anmi odbiory lokali, a wtedy się namarudzimy znając
                                                    życie, to ściana krzywa, to kabel nie tędy co potrzeba idzie, do rura
                                                    kanalizacyjna w pokoju a nie w łazience:)
                                  • Gość: mlekota Re: Kilka uwag do umowy IP: *.sggw.waw.pl 12.03.06, 20:30
                                    też miałem tego typu pytanie co ty w punkcie 2. yyyyyy. Lepiej to doprecyzuj, bo
                                    nawet jeśli budynek powstaje w tempie naprawdę intersującym, to nigdy nie
                                    wiadomo... z drugiej strony też mam kilka wpadek co do treści umowy, ale jak na
                                    razie nie ma to większego znaczenia (okaże się przy odbiorze :)
                                    yyyyyyyyyyyyyyyy. pozdrawiam!
                                  • Gość: pa Re: Kilka uwag do umowy IP: *.teklinek.pl 12.03.06, 20:44
                                    Witam,
                                    odnośnie uwag Halla:
                                    Ad.1 Można to doprecyzować, ale mam wątpliwość, do jakiego etapu uściślania się
                                    dojdzie. Ja osobiscie zastawiałem się również nad tym punktem, ale
                                    zrezygnowałem ze zmian.
                                    Ad.2 Wydaje mie się, że jest to jakiś błąd - czy nie chodzi, że w ciagu 30 dni?
                                    Ad.3 Co czynsz obejmuje - dobre pytanie. Odnośnie osoby adminitratora - czy nie
                                    masz w projekcie zapisu, że aby podpisać akt notarialny musisz najpierw
                                    podpisać umowę o administrowanie? Zapis jest _mocno_ kontrowersyjny, albowie
                                    uzależnia zawarcie jednej umowy od drugiej, która nie ma z nią żadnego wpływu i
                                    tępiony jest przez UOKIK, ale ja taki mam.
                                    Ad.4 Odpowiedzialność za zarządzaną nieruchomość ponosi jej zarządca
                                    (dministrator). Kwestia ubezpieczenia, to kwestia zarządcy. Kwestia kotłowni,
                                    jak już ktoś napisał jest niezwiązana z ubezpieczeniem.
                                    Ad.5 Ochorna to najmniejszy problem. zawsze można zawrzeć umowę z wybraną
                                    firmą, ale porozumieć będą się musiały obydwiwe wspólnoty co do wyboru jednej
                                    firmy. To nawet lepiej, jeżeli Wansbud pozostawiłby tę kwestię nierozwiązaną.
                                    Ad.6 Nie bardzo wiem, o który zapis chodzi.
                                    Ad.7 A nawet jeżeli określisz taki termin i developer wykaże się złą wolą i nie
                                    zechce oddać Ci pieniędzy, to co wtedy zrobisz? IMHO termin ten jest wyznaczony
                                    na pocztątek marca, bo od tego momentu (w mojej umowie) developer zaczyna
                                    płacić karę umowną.
                                    Ad.8 Ale tak samo umowa nie zabrania Ci nie odebrania mieszkania, jeżeli będzie
                                    ono posiadać wady? Osobiście nie zamierzam odbierać mieszkania, jeżeli np.
                                    będzie ono miało krzywe ściany albo porysowane okna, bo to wiąże się z duzymi
                                    robotami. Co innego to niedomykające się okna - to kwestioa regulacji.

Na koniec IMHO kupna mieszkania to kwestia zaufania. trzeba wierzyć, że
                                    człowiek, któremu przekazujesz oszczędności (kredyt) życia jest uczciwy.

Pozdrawiam i życzę owocnych zakupów, pa.
                                    • Gość: rosalina Re: Kilka uwag do umowy IP: *.bph.pl 14.03.06, 15:41
                                      czy macie w umowie zapis o tym ze kupujacy pokryje wszelkie opłaty
                                      przyłączeniowe czy ktos z was to konsultował
                                      • Gość: miecugov Re: Kilka uwag do umowy IP: *.chello.pl 14.03.06, 19:41
                                        No cieszę się że moja nieśmiała propozycja spotkania została zauważona. Mam
                                        propozycję dla Mlekoty podaj nam maila to będziemy ci podsyłali przepisy
                                        słodkościowe :).
                                        Co do zaufania oczywiście że nie jest to zakup chleba w sklepie i człek przed
                                        podjęciem decyzji musi się zastanowić. Jak to już wspomniał mój sąsiad z góry
                                        po skosie my na początku to dopiero byliśmy wariatami kupujac tzw. plany. W
                                        dniu dzisiejszym wygląda na to, że podjęliśmy słuszną decyzję (oczywiscie nie
                                        chwalę dnia przed zachodem). Jak to w życiu nawet przy zakupie mieszkania
                                        człowiek musi choć trochę zaufać drugiej stronie. Jak to już wspominane było
                                        tysiące razy najlepiej jest wziąć projekt umowy i udać się do specjalistów (my
                                        żeśmy tak robili tzn ja i ikcrenic a nie wiem jak reszta)ale prawda jest taka,
                                        że jeżeli ktoś nas będzie chciał przekręcić to i tak to zrobi i nie bedziemy
                                        mieli na to wpływu. Ale póki co wszystko jest na dobrej drodze i myślę, że
                                        Wansbud już w jakimś sensie swoje zaufanie buduje i oby budowało je razem z
                                        naszym osiedlem. PZDR
                                        • Gość: mlekota Re: Kilka uwag do umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.06, 21:03
                                          i tym sposobem po raz kolejny zostałem uświadomiony, że zapomniałem swego
                                          konta. podawałem go komuś z forum, nawet na forum podawałem, ale tyle czasu
                                          minęło, że nie sposób znaleźć. jakby się wyjaśniło, co to za adres mejlowy, to
                                          później zostałby problem zalogowania się na pocztę. bo baaaaaardzoooooo długo z
                                          niej nie korzystałem, bo nie miałem takiej potrzeby. kurcze. zauważcie, że nikt
                                          się nie loguje jako mlekota, tylko zawsze jako gość. bo mlekota - ja -
                                          zapomniałem haseł!!! piszcie póki co na forum, a ja postaram się coś skręcić.
                                          pzdr!
                                        • Gość: mj Re: Kilka uwag do umowy IP: *.skynet.net.pl 15.03.06, 20:52
                                          Witam.Mam pytanie jaki udało Wam się wynegocjować termin w celu pospisania
                                          umowy przyrzeczonej?Proszę o wyjasnienie lub też podpowiedź co do zapisu
                                          "istotnych wad lokalu, czyli wad konstrukcji lokalu". Będę wdzięczna za
                                          odpowiedź.
                                          pozdrawiam
                                          • Gość: haal Garsc informacji od pana Adriana IP: *.aster.pl 15.03.06, 23:09
                                            Witam wszystkich,

wczoraj bylem z wizyta u Pana Adriana i mam 2 komunikaty do przekazania:

1. Pan Adrian zrobil rozeznanie nt. dostepu do Internetu.
                                            Na pobliskim terenie dzialaja nastepujacy dostawcy Inetu:
                                            - ASTER
                                            - FLASH NET
                                            - JMDI
                                            Natomiast mozemy odpuscic sobie:
                                            - UPC
                                            - SPRAY
                                            bo nie ma ich na tym terenie.
                                            Pan Adrian w najblizszym czasie bedzie probowal wybrac dostawce Inetu tak wiec
                                            jesli macie jakies propozycje to na forum albo na mail'a :)

2. Jesli chodzi o okna to sa one produkcji firmy ZDTB. Wiecej nt. parametrow
                                            technicznych mozecie sobie poczytac na stronie producenta: www.zdtb.com.pl

Pozdrawiam
                                            haal
                                            • Gość: p_groch Re: Garsc informacji od pana Adriana IP: 85.128.57.* 16.03.06, 06:40
                                              Narazie ceny są takie, że JMDI wygrywa:

FlashNET (fnet.pl/):
                                              JMDI (jmdi.pl/)
                                              ASTER (www.aster.pl/)

no i JMDI daje stały IP.

• Gość: pa Re: Garsc informacji od pana Adriana IP: 212.160.235.* 16.03.06, 10:08
                                              Witam,
                                              Osobiście sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest okablowanie budynku bez
                                              uprzedniego zawierania umowy z kimkolwiek. Na to zawsze przyjdzie czas. A
                                              konkurencja jest pożądana.
                                              Pozdrawiam,
                                              pa.
                                              • Gość: ikcinreic1 Re: Garsc informacji od pana Adriana IP: 213.25.206.* 16.03.06, 10:59
                                                Podzielam opinię pa, że najlepiej, zeby Wansbud zrobił uniwersalne okablowanie
                                                wewnętrzne osiedla, a każdy sobie później podpisze umowę na dostęp do sieci z
                                                kim zechce.
                                                Chyba, że Wansbud kombinuje zrobić to tak, że to potencjalny dostawca internetu
                                                kabluje bloki a w zamian m azagwarantowanych 112 klientów (no chyba, ż enie
                                                każdy będzie chciał mieć sieć) i dlatego zamierza wyłonić tylko jedną ofertę.
                                                Chwalić tutaj, że podjęto z nami konsultacje w tej sprawie.
                                                • Gość: miecugov Re: Garsc informacji od pana Adriana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 11:18
                                                  Ja również stawiam na uniwersalizm i późniejszą konkurencję.
                                                  • Gość: p_groch Re: Garsc informacji od pana Adriana IP: *.macrosoft.pl 16.03.06, 12:00
                                                    Cieszę się, że większość "panów prezesów" (wszyscy którzy dużo się wypowiadają)
                                                    :-) jest tego samego zdania co ja, okablowanie powinno być uniwersalne, bo później żadna inna firma nie będzie mogła skorzystać z tych kabli i skończy się to tym, że jeżeli ktoś złoży lepszą ofertę to będzie trzeba ciągnąć nowe kable co nie zawsze ładnie wychodzi. Tak jest teraz tam gdzie mieszkam, kable należą do ASTER i mają oni "monopol" na nie, aby mieć internet od JMDI musiałem pozwolić im położyć kabel pod sufitem, co nie wygląda zbyt ładnie.
                                                    Pozdrowienia
                                • Gość: Andrzej miejsce w garażu podziemnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:55
                                  Czy ktoś może mi udzielic informacji o cenie miejsca postojwego w garażu (czy
                                  cena jest jeszcze negocjowalna)
                                  Z góry dzięki
                                  Pozdrowienia
                              • Gość: mlekota Re: prace wewnątrz budynku IP: *.sggw.waw.pl 12.03.06, 20:15
                                nie w złotym, tylko w stalowym :). o złotych nie śmiem marzyć. i raczej nie
                                chcę. nie mów, że nie pamiętasz tych ohydnych klamek do tych ohydnych okien, co
                                się wcale nie domykały i wiało szparami na trzy palce wielkimi, a które trzeba
                                było watą, papierem i ceratą zatykać :)
                • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 09.03.06, 18:33
                  Witamy,
                  podobnie jak osobie poniżej proponuję zacząć od przeczytania kilku artykółów,
                  mogą one nasunąć spostrzeżenia co zmienic w Umowie.

www.wm.info.pl/index.php?+next+4198+1

ten link niestety płatny:

www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1152.12.461.2.2.1.0.3.htm
                  szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=jak%20bezpiecznie%20kupić%
                  20mieszkanie

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=zanim%20podpiszesz%20umowę%20z%
                  20deweloperem

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?slowo=jak%20klient%20z%20deweloperem

szukaj.gazeta.pl/szukaj/1816462,51922.html?
                  slowo=pewne+budowanie+z+rachunkiem+powierniczym&szuk=gazeta&x=46&y=11

• Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 12.03.06, 19:27
                    Witajcie...
                    od piatku siedze i czytam wszystkie informacje dotyczace tego osiedla. jestesmy
                    z mezem zdecydowani na kupno mieszkania w budynku A :)Jutro planuje jechac do
                    Wansbudu w celu ustalenia szczegolow... z nadzieja, ze nikt nie kupil juz
                    naszego upragnionego mieszkanka. Osiedle jest cudowne.... swieze powietrze i
                    ten las....
                    Nie podoba sie nam jednak za bardzo fakt, ze zwiekszyli tak ceny tych
                    mieszkan... to troszke nie fair, no i podejrzane (przyjnamniej dla nas). No ale
                    mniejsza o to.
                    Intryguje nas najbardziej dlaczego wszyscy tak "leca" na budynek B? W Budynku A
                    jest wiecej mieszkan do wyboru )przynajmniej tak wynika ze strony "oferty".
                    Budynek B stoi doslownie obok osiedla Flamenco - z okien podejrzewam bedzie
                    wszystko widac co robi sasiad na przeciwko. Dla nas to jest argument przeciwko
                    temu budynkowi. Wy jestescie jednak chyba lepiej zorientowani, bo juz od
                    jakiegos czasu sledzicie postepy na budowie i wiele osob chwali sobie ten
                    budynek. Czy mozecie zdradzic nam o co chodzi, ze budynek A jest tak
                    lekcewazony? Chcielibysmy podejmowac decyzje majac jak najwiecej informacji :)))
                    Faktem jest, ze roboty przy B sa bardziej zaawansowane, ale to chyba sie
                    wyrowna i w tym samym czasie beda oddawac obydwa budynki do uzytku?
                    Poza tym, chielibysmy pochwalic pomyslodawce za strone klubowa Majolikowa...
                    jest bardzo przydatna i super zorganizowana.

pozdrawiam
                    goka

ps - wiem, ze jestem chyba z setna osoba, ktora o to prosi, ale gdybym mogla
                    otrzymac od kogos umowe ostateczna jaka zawarli z Wansbudem, bylabym bardzooooo
                    wdzieczna. moj mail - gosiaczek77@yahoo.com
                    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.sggw.waw.pl 12.03.06, 20:02
                      budynek B jest lepszy, bo nie jest blisko ulicy, a w zalezności od tego, które
                      mieszkanie wybierzesz w B, wcale nie musisz zaglądać ludziom w ORCO do garnka.
                      Proste. pozdrawiam!
                      • Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 12.03.06, 20:31
                        mlekota,

tyle to wiemy.... niestety, my planujemy zakup mieszkania, ktore ma ponad
                        70metrow... a takie w budnyku B sa wszystkie na obydwie strony... zreszta w
                        budynku A tak samo, ale ulica to chyba mniejsze zlo niz ktos zagladajacy do
                        okna... i brak swiatla dziennego (przy takiej odleglsoci to tylko chyba cien
                        Flamenco bedzie zagladal do okna zamiast sloneczka)... przypomina to troche
                        getto nowojorskie... Bylismy z mezem w sobote i jak zobczylismy te odleglosc
                        miedzy blokami bylismy w szoku... nawet na ursynowie, gdzie jest obecnie szal
                        na budowy nie ma takich malych odleglosci miedzy blokami.
                        myslelismy, ze cos jest nie tak z budynkiem A... w sensie, ze zle jest
                        budowane, albo ze nie zostanie ukonczone... to, o czym mowisz jest wiadome nam.
                        ale dziekujemy za te informacje, pewnie jest sporo osob, ktorzy kupuja
                        mieszkania bez ogladania samej budowy :)))
                        zauwazylam, ze Pan Adrian jest bardzo popularna osobistoscia na tym czacie....
                        czy on jest decydentem jesli chodzi o ceny i sama umowe? chcielibysmy z mezem
                        kupic tez garaz (ponoc zreszta to mus) ale chcemy za niego zaplacic dopiero po
                        oddaniu mieszkan... myslicie, ze da rade wynegocjowac cos takiego? zreszta,
                        chcemy tez z sama cena troche ponegocjowac... sa szanse???

pozdrawiam,

goka
                        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 12.03.06, 20:41
                          Blok A nie jest wcale gorszy od B. Każdy ma jakieś preferencje, jeden lubi
                          podwórko, inny ulice, trzeci las, czwarty sąsiada mis=ć za oknem na
                          wyciągnięcie ręki...
                          CO do negocjacji to sugeruję próboeać, to nic nie kosztuje. Biorąc po uwagę, że
                          zostały im prawie same 70 i 80 metrowe to jest pewna szansa, ale nie liczyłbym
                          na rabat w dziesiątkach tysięcy.
                        • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.teklinek.pl 12.03.06, 20:52
                          Pan Adrian jest popularny, bo jest jedyną osobą, która się kontaktuje z
                          klientami (ja z nikim innym nierozmawiałem). osobiście wybrałem budynek B, bo
                          była w nim mieszkanie o poszukiwanym metrażu i wumiarach poszczególnych
                          pomieszczeń, które mi najbardziej odpowiadały. A odległość do sąsiedniej
                          budowy nie jest imponująca - albo zaglądasz sąsiadom do talerza, albo
                          zasłaniasz okna. Myślę, że sz przesunieciem płatności nie powinno być
                          szczególnego kłopotu (sam wykonywałem podobny manewr). Ale zauważyłem, że
                          ostatnio rzeczywiście zainteresowanie budową jest znaczne. Myślę, że zbiliża
                          siępowoli termin, budynki dawno wyszły z ziemi, z tygodnia na tydzień widać
                          postępoy i ludzie wierzą, że to osiedle powstanie.
                          Pozdrawiam, pa.
                          • Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 12.03.06, 21:08

bardzo mnie pocieszyliscie... naprawde obawialismy sie, ze cos jest nie tak z
                            tym budynkiem A. Co do mieszkan - sa one bardzo ladnie architektonicznie
                            zrobione... widzialam takie mieszkania na rynku, ktorych chyba nikt nie kupi
                            (np. pietrowe z 80cm na szerokosc schodami)... do tych nie mam zastrzezen... sa
                            ladne, jest winda (w przecienstwie do Orco), tanie (w porownaniu z innymi
                            inwestycjami) i kameralne (w przeciwienstwie do reszty Warszawy). :)))
                            A jak przydzielaja garaze? Jesli bede mieszkac w A, to chyba pod A dostane
                            garaz - i to chyba pod moja klatka???
                            Aha, wazne... od ktorej do ktorej otwarte jest biuro Wansbud? dzwonie tam od
                            piatku od 15.00 i nikogo nie ma... a moze ktos z was ma telefon do pana A.?
                            zalezy nam na czasie... juz jedno mieszkanie na innym osiedlu nam przepadlo...
                            doslownie 5 minut przed nami inni klienci podpisali umowe, a nami nie dali
                            znac :((( boje sie powtorki z rozrywki... jak oni reaguja na informacje o
                            wplacie zaliczki - chodzi mi o inne rezerwacje - czy jest zasada kto pierwszy
                            ten lepszy czy raczej czekamy na odzew pierwszej rezerwacji? Jak tak czytam, to
                            chyba na kazde mieszkanie jest po 2-3 rezerwacje.
                            co do wzrostu zainteresowania... mozemy podziekowac "faktom"... z zeszlym
                            tygodniu byla informacja, ze ceny na bialolece wzrosly o 10% w ostatnim
                            polroczu... dlatego my ruszylismy na lowy i chyba upolowalismy nasze
                            marzenie:)))

pozdr,
                            goka
                            • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.teklinek.pl 12.03.06, 21:24
                              Garaż wybierasz sobie z tych co sa jeszcze wolne. Biuro Wansbudu jest czynne od
                              10 do 17-18. Ale w piątek od 15 Pana Adriana nie było, dlatego nie można było
                              się pewnie tam dodzwnowić. Wiem, ze Pan Adrian ma obecnie dosyć napięty grafik.
                              Ale jak z nim porozmawiasz, to pewnie zarezerwuje Ci odpowiednie mieszkanie, a
                              umowę (;oo))) wyśle mailem.
                              pa
                              • Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 12.03.06, 21:44
                                no wlasnie... zarezerwuje... nie zalezy mi na rezerwacji tylko na kupnie...
                                czytam tylko o rezrwacjach... a co z kupnem... jak powiem, ze chce wplacic
                                zaliczke to zgodza sie nawet jesli juz ktos inny zarezerwowal? czy trzeba
                                czekac???
                                • Gość: pa Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.teklinek.pl 12.03.06, 21:58
                                  Według mnie, skoro komuś obiecali rezerwację na okreslony okres, to raczej
                                  poczekają. Nie ma chyba się jednak co martwić. Mieszkań jeszcze trochę jest, a
                                  w większości rezerwacje nie materializują się w postaci zakupu. Zyczę owocnych
                                  zakupów, pa.
                                  • Gość: Aśka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:01
                                    Czesc chialabym sie zapytac (tak z ciekawosci) czy ktos z Was kupil juz moze
                                    mieszkanie w bloku A w "okolicach" numeru 11 :) pozdrawiam Aska
                        • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 22:44
                          nic innego nie przychodzi mi do głowy...
                          • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 12.03.06, 23:57
                            Witam,

A jest tak samo dobre jak B i B jest tak samo dobre jak A proste a chodzi o to,
                            żebyś my wszyscy razem w zdrowiu i zgodzie żyli między sobą :).
                            Co do okien to byłem na budowie i fakt są białe (może z brzozy :)) Ale co do
                            ich jakości to się nie wypowiadam bo z bliska nie widziałem.
                            Pozdrawiam
                          • Gość: haal Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 13.03.06, 00:01
                            Czesc,

widze ze moje uwagi do umowy zwrocily uwage - bardzo dziekuje pa za komentarz
                            do kazdego punktu :)

Mimo wszystko nie wiem czy, to ze w umowie nie mowi sie o pozniejszym
                            administrowaniu lokalu przez developera to dobrze czy zle - czy wiecie jak
                            sytuacja wyglada na innych osiedlach, jak tam sa skonstruowane umowy?

Zgadzam sie ze wszystkimi forumiczami (czy jak to sie pisze :) ze osiedle i
                            okolica sa bardzo ladne i zachecaja do kupna mieszkania wlasnie na tym osiedlu.

Pozdrawiam
                            haal

PS. Wszyscy "nowi" pytaja o umowe w postaci elektronicznej. Mam taki pomysl aby
                            osoby ktore nanosily poprawki w tym dokumencie umiescily swoja wersje na
                            stronie klubowej z krotkim komentarzem jakie poprawki wprowadzili. Dzieki temu
                            umowa bedzie ewoluowala i bedzie coraz "lepsza" - dzieki temu kolejni kupujacy
                            beda mieli mniej pracy ze zmiana umowy i dzieki temu wszyscy beda zadowoleni :)
                            • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 13.03.06, 07:49
                              Witam,
                              jeżeli chodzi o sprawę "to ze w umowie nie mowi sie o pozniejszym
                              administrowaniu lokalu przez developera to dobrze czy zle" - to dobrze, bo to oznacza, że sami się tym zajmiemy, a na tym zawsze lepiej się wychodzi.
                              Musi powstać wspólnota i administrator (cieć), który bedzie wszystkiego doglądał. Jeżeli chodzi o wybór pomiędzy A i B to kwestia co kto bardziej lubi - samochody przejeżdrzające pod oknami, ale za to widok na las (narazie), czy z jednej strony widok na okna Orco, ale jednocześnie na dęby i trawnik (mam nadzieje, że ładnie zagospodarowany), ja naszczeście mam po skosie więc widzę róniweż coś poza Orco.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 13.03.06, 09:10
                                Witam,
                                Tak jak obiecałem, umieściłem parę fotek z budowy od wewenątrz zrobionych 10
                                marca na fajrant.
                                Pozwoliłem sobie nawet do czyjegość mieszkania i zrobić zdjęcie instalacji
                                elektrycznej (raczej jej fragmentu).
                                Pozdrawiam, miłego oglądania
                            • Gość: pa Administracja_zarzadzanie IP: 212.160.235.* 13.03.06, 09:21
                              Witam,
                              Cosik się ostatnio wątek rozruszał. Jest już 900 wspisów - to sporo.
                              W mojej opinii kwestia administrowania wynika stąd, że do czasu powstania
                              wspólnoty mieszkaniowej (podpisanie pierwszego aktu notarialnego) właścicielem
                              budynku jest Wansbud i ponosi stosowne koszty administracji. Następnie powstają
                              wspólnoty, które muszą się ukonstytuować (znów akt notarialny itp.). Kwestia
                              przejęcia administracji nie jest taka szybka. Do czasu ukonstytuowania się
                              wspólnoty ktoś musi tą nieruchomością zarządzać - naturanie Wansbud, bo z kim
                              innym można podpisać umowę np. na wywóz śmieci?
                              Naturalnym jest również, że koszty adminitrowania (czynsz) będą wyższe do czasu
                              przejęcia zarządzania przez wspólnoty.
                              Pozdrawiam,
                              pa.
                              • Gość: ikcinreic1 Re: Administracja_zarzadzanie IP: 213.25.206.* 13.03.06, 09:40
                                Myślę sobie, że za jakiś czas mozna będzie powoli zacząć się rozglądać na rynku
                                za ofertami firm świadczącymi usługi składowe czynszu, pomijając oczywiście
                                monopolistów, tj. ochrona, wywóz śmieci, konserwację urządzęń kotłowni (choć
                                myślę, że tu podobnie jak z windą będziemy związani z seriwsem producenta aby
                                nie stracić gwarancji). Jak rozpoznamy oferty wczęsniej, to będziemy mogli
                                sprawniej przejąc ten temat od Wansbudu.
                                Mimo chodzącej powszechnie opini, że deweloperzy zarabiają niezłe sumy na
                                administrowaniu nowymi obiektami gwarantując sobie to w Umowach zakupu, Wansbud
                                nie będzie chyba naciskał na jak najdłuższe sprawowanie funkcji administratora.
                                Z tego co wiem to pewnie nie mają za dużo ludzi, żeby się tym zajmować, a Pan
                                Adrian pewnie sam nie da rady wszystkim się zajmować.
                                Z drugiej strony mają zapewne doświadczneie, bo jak wszyscy wiemy Wansbud po
                                części wywodzi się z dużej firmy AMA BUD i jakieś ścieżki mają przetarte.
                                Chiałbym poruszyć wątek sieci telefonicznej, kablowej telewizji i internetu.
                                Rozmawiałem trochę na ten temat z Miecugowem i ciekawy jestem jakie Wasze
                                zdanie na ten temat, a dokładnie o możliwosci nawiąznaia na tym etapie
                                współpracy z dostawcą tych ułśug ASTER CITY. Maja zintegrowaną ofertę, nie
                                wiem tylko czy macie nimi współprce obecnie. Wydaje mi się, że na tym terenie
                                nie ma innego dostawcy ww. mediów.

• Gość: pa Re: Administracja_zarzadzanie IP: 212.160.235.* 13.03.06, 09:50
                                  Aster ma rzeczywiście zintegrowaną ofertę telewizja+internet+telefon), ale jest
                                  to droga oferta. Ja korzystam z internetu lokalnego dostawcy - szybciej i
                                  taniej. Jest jeszcze firma "spray", czy też inne farby, która świadczy usługi
                                  np. na osiedlu Investprojektu. A telefon stacjonarny, to dzisiaj już droższa
                                  usługa od komórki.
                                  Ikcinreic1 - pytałeś Pana Adriana, z kim mają zawrzeć umowę na okablowanie? Od
                                  tego zależy najwięcej. Jeżeli nie, to jest umówiony w Wansbudzie na czwartek i
                                  mogę się zapytać.
                                  pa.
                                  • Gość: ikcinreic1 Re: Administracja_zarzadzanie IP: 213.25.206.* 13.03.06, 10:58
                                    Obgadaj tę sprawę z Panem Adrianem, bo Miecugow coś wspominał, że okablowanie
                                    wewnętrze będzie przez Wansbud robione uniwersalne, i własnie stąd pytanie na
                                    co się decydujemy czy idziemy w np. ster, czy kombinujemy z tzw. sieciami
                                    osiedlowymi. JA jestem osobiście zwolennikiem zintegrowanej oferty ASTER, ale
                                    oczywiście dostosuj e się do większości jak będzi eto konieczne. Nie wiadomo
                                    nawet, czy aster jest w pobliżu.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: p_groch Re: Administracja_zarzadzanie IP: *.macrosoft.pl 13.03.06, 13:21
                                      Jeżeli chodzi o internet to ASTER może i ma zintegrowaną usługę, ale jest to jedna z najdroższych kombinacji w mieście, nie opłaca mi się wziąć ich pakietu z jednego prostego względu - niepotrzebuję telefonu stacjonarnego. Jeżeli chodzi o sam koszt Internetu to jest zbyt wysoki dla porównania w JMDI mam za 69 zł 512 kB a w ASTRE musiałbym za to zapłacić 84 zł.
                                      Pozdrowienia
                                      • Gość: ikcinreic1 Re: Administracja_zarzadzanie IP: 213.25.206.* 13.03.06, 13:40
                                        NA poczatku to dzięki P_groch za fotki.
                                        Masz też po części rację z internetem w Aster że są tąńsze oferty ale czy ta
                                        firma JMDI zainstaluje nam dostęp na naszym osiedlu?
                                        MOże Ty osobiście nie potrzevbujesz telefonu stacjonarnego, ale inni może go
                                        będą potrzebować, ja np. raczej tak i tu wolę aster niż TPSA i jej zcimniane
                                        oferty, no pozostaje kabel, można mieć satelitę, ale niektóre programy (np.
                                        chyba dla dziciaków) są w językach oryginalnych.
                                        Musimy coś wypośrodkować, żeby każdy był w równym stopniu zadowolony.
                                        Prosże mnie nie odbierć, że faworyzuję Aster, ale nie mam dokładnej wiedzy o
                                        ofertach innych firm dostarczających te usługi, więc dlatego opieram się na
                                        Aster.
                                      • Gość: ikcinreic1 Sprzedaż rośnie IP: 213.25.206.* 13.03.06, 13:43
                                        Jeżeli dane z internetu o ofersie Wansbudu sa rzeczywiste, to sprzedali już 79
                                        mieszkanek tj. 71%- cąłkiem niezły wynik. 33 zostały wolne w bloku A-19 a w B-
                                        14. Sprzedaż się prawie zrównała.
                                        Czy może ktoś potwierdzić tę informację u źródła?
                                        • Gość: Tommy Re: Sprzedaż rośnie IP: 157.25.9.* 13.03.06, 14:49
                                          Na stronie oferty.net jest dostępnych 32 mieszkania, czyli wychodzi, że 80 jest
                                          sprzedanych ....
                                        • Gość: miecugov Re: Sprzedaż rośnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 15:01
                                          No aż serce rośnie ikcinreic1 patrząc ilu to my już sąsiadów mamy w naszym
                                          bloczku :)
                                          Co do okablowania, to w zeszłym tygodniu rozmawiałem na ten temat z P. Adrianem
                                          i za ok. dwa tygodnie ma zapaść decyzja związana z tą kwestią. Pomysł wstępny
                                          Wansbudu jest taki aby zrobić internet (sieć) osiedlowy (1MB), który
                                          kosztowałby ok 50 zł miesięcznie. Co do TV to sprawa jest bardziej
                                          skomplikowana. Ze wzgledu na ustrój demokratyczny panujący na naszym osiedlu,
                                          Wansbud niechciałby narzucać z góry dostawców usług TV i telekomunikacyjnych
                                          dlatego też sprawa ta jeszcze nie jest klarowna. Najprawdopodobniej będzie to
                                          okablowanie uniwersalne aby mógł się do tego podłączyć którykolwiek operator.
                                          Zapewne nie wszyscy będą chcieli np. kablówkę bo będą woleli cyfrę lub polsat
                                          etc. więc niektóre firmy mogą odpaść w przedbiegach (z tego co wiem to właśnie
                                          niektóre f-my wchodzą na osiedla ale pod warunkiem 100% poparcia przez
                                          wszystkich mieszkańców). Jeśli chodzi o zintegrowane usługi (TV+NET+telefon) to
                                          na szczęście nie tylko Aster ma to w swej ofercie ale także UPC oraz inne
                                          drobne prywatne firmy. Tak więc zbierajmy oferty pytajmy się znajomych i może
                                          te spostrzeżenie i oferty zamieszczajmy na naszej stronce internetowej (nie
                                          tylko dotyczące TV ale też innych spraw typu administrowanie budynku).
                                          Z tego co wiem na dzień dzisiejszy intensywniej trzeba się wziąć za myślenie co
                                          by zmienić w swoim mieszkanku bo budowa idzie do przodu :) ale też nie można
                                          zapominać o innych sprawach np. TV i administrowanie. Tak więc w miarę
                                          możliwości zbierajmy oferty dotyczące naszej przyszłości aby było z czego
                                          wybierać :)
                                          Pozdrawiam wszystkich, no i skoro jest już nas tak dużo to może trza
                                          zorganiozwać kolejne spotkanko zapoznawcze.
                                          • Gość: Tommy Re: Sprzedaż rośnie IP: 157.25.9.* 13.03.06, 15:26
                                            Jeśli chodzi o NET, to na moim obecnym osiedlu jest prywatna firma, która
                                            powstała (kilku mieszkańców ją założyło) i ja z niej korzystam, ale nie mają
                                            zbyt dobrych cen, Te podane tutaj 50 zł z 1 MB to moje marzenie, więc mogę się
                                            ich zapytać czy są w stanie zrobić nam taką sieć. Co Wy na to ????
                                            • Gość: pa Re: Sprzedaż rośnie IP: 212.160.235.* 13.03.06, 15:49
                                              Prywatna firma na osiedlu, 59zł, 3MB. Antena radiowa + rozprowadzenie po kablu
                                              w blokach.
                                              pa
                                              • Gość: wawek Re: Sprzedaż rośnie IP: *.chello.pl 13.03.06, 16:52
                                                sa bloki okablowane dwiema sieciami aster i upc, mieszkaniec wybiera.jest tez
                                                pakiet tylko polskich programow.A jak z antena zbiorcza? Przeciez to za jej
                                                pomoca placi sie abonament tv oczywiscie jesli taki odbiornik w domu jest.
                                                • Gość: p_groch Re: Sprzedaż rośnie IP: 85.128.57.* 13.03.06, 21:14
                                                  Jeżeli znajdzie się faktycznie taki operator który dostarczy nam internet z prędkością ponad 1MB za 50 zł to wówczas super, ale mam odrazu tu pytanie jakie to jest łącze symetryczne, asymetryczne, jeżeli asymetryczne to jakie? Ważna jest prędkość nadawania i odbierania, więc słowo 1MB, 3MB nic nie mówi. Jeszcze jest sprawa czy to ma być prędkość wewnętrzna sieci na osiedlu, czy wyjście na świat? Pytań jest wiele, jedno jest pewne jeżeli jest kilku dostarczycieli to zawsze jest konkurencja i możliwość negocjacji, jeśli z góy jakiś "dostarczyciel" wejdzie ze swoimi kablami to później cokolwiek zmienić będzie problem, więc lepsze kable uniwersalne, które może używać każdy.
                                                  Pozdrowienia
                                                  • Gość: pa Re: Sprzedaż rośnie IP: 212.160.235.* 14.03.06, 09:47
                                                    Witam,
                                                    P-groch, zgadzam się - kable uniwersalne = konkurencja = lepsza oferta.
                                                    IMO należy więc sugerować Wansbudowi tę opcję.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    pa.
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: Sprzedaż rośnie IP: 213.25.206.* 14.03.06, 10:43
                                                    Czyli generalnie ze wszystkimi kablami uniewrsalne rozwiązanie? Po tym co
                                                    piszecie wydaje się to być rozwiązanie najrozsądniejsze, ktoś będzie chciał
                                                    wejść w sieć to wejdzie, ktoś nie, to nie i już.
                                                    Popieram rozwiązanie, trzeba zatem to rozwiązanie promować w Wansbudzie.
                                      • Gość: mlekota Re: Administracja_zarzadzanie IP: 212.75.114.* 13.03.06, 14:44
                                        poza tym aster wcale nie jest rewelacyjny z usługami. mimo, iż mam szybki
                                        internet parametrycznie, ciągle są kłopoty z jego szybkością. mam już ich dosyć
                                        i chętnie z ich usług przestanę korzystać.
                                      • Gość: mlekota Re: Administracja_zarzadzanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.06, 23:39
                                        witam, jak dostać się na budowę, aby poprzymierzać się do nowego mieszkanka?
                                        • Gość: An Re: Administracja_zarzadzanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 19:46
                                          Pojechałam dziś na budowę aby zobaczyć jak praca wre i zobaczywszy na własne
                                          oczy że już prawie jest całe 3 piętro w budynku A bardzo się ucieszyłam. Mój
                                          przyszły mąż -wieczny optymista, nabuzowany jeszcze tym widokiem poszedł prosić
                                          kierownika budowy aby pozwolił nam wejść do budynku B pooglądać podobne
                                          mieszkanie do naszego (bo naszego w budynku A jeszcze niema). Ku mojemu
                                          zdziwieniu (pesymistki) Kierownik budowy zgodził się bez problemu. Proponuję
                                          pojechać tam i próbować umówić się z kierownikiem jeśli akurat wtedy nie będzie
                                          takiej możliwości.
                                          Pzdr,
                                          An
                                          • Gość: mlekota Re: Administracja_zarzadzanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 22:45
                                            no właśnie dlatego pytam, bo kierownik zgadza się bez problemu na oglądanie
                                            mieszkań - teraz też już wiem - ale tylko w czasie tygodnia roboczego. z tego
                                            co widzę wnioskuję, że paru z was udało się wejść tam w lykend. ja w czasie
                                            tygodnia czasu nie mam, ale z checiom wpadnę tam w lykend. może to pytanie nie
                                            na forum? rozumiecie o co mi chodzi?
    • Gość: Tommy OKNA IP: 157.25.9.* 13.03.06, 14:54
      Jeśli dobrze przeczytałem na oknach to namierzyłem producenta naszych okien,
      podaję stronę:

www.effector.com.pl/pl/strona.php?pokaz1=navi_firma&pokaz2=firma/tresc_kielce

• Gość: IKCINREIC1 Re: OKNA IP: 213.25.206.* 13.03.06, 15:01
        JA TEŻ SPRAWDZAŁEM NA TEJ STRONIE, TZN, że sprzedało się jeszcze jedno
        mieszkanko od rana...
    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 15.03.06, 14:14
      i co z tymi ciachami? czy w ogóle ktoś z was widział, czy prace nad tym
      nieszczęsnym mostem jakiekolwiek postępują? pytam, bo np. dowiedziałem się, że
      na skrzyżowaniu marsa z płowiecką wykupywane są już budynki tak, aby je
      wyburzyć i rozbudowywac węzeł. może i tu coś już się ruszyło? choćby tyci tyci?
      • Gość: arma Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:27
        z tego co dzisiaj przeczytałem w gazecie to budowa mostu ma się rozpocząć
        dopiero za rok i to najwcześniej!!! Jakaś firma się skarżyła ze odrzucili jej
        projetk, wg Urzędu Miasta jest SZANSA że zaczną na wiosnę 2007r, ale znając
        nasze absurdalne przepisy dotyczące przetargów publicznych (a znam je z
        autopsji) to szczerze wątpie, ale bądzmy dobrej myśli przynajmniej nie będziemy
        mieli nowych zmarszczek:)
    • Gość: Katy Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.06, 11:26
      Witam wszystkich :)
      Wlasnie zarezerwowalismy z mezem jedno z ostatnich mieszkan :) Jedziemy dzisiaj
      na osiedle, zeby ostatecznie zdecydowac czy chcemy z oknami na ulice czy na
      osiedle Flamenco.
      Ale na pewno ktores wybiorzemy, takze jak tylko bank udzieli nam kredytu to
      bedziemy sasiadami :)
      Strasznie sie ciesze!

No i oczywiscie mam prosbe - czytalam, ze niektorzy z Was mieli jakies uwagi do
      umowy przedwstepnej. Czy ktos podeslalby mi je na maila? Prosze slicznie :)
      katyl@op.pl

Chcialabym jutro podpisac umowe przedwstepna, bardzo mi zalezy na mieszkaniu i
      nie chcialabym zeby ktos mnie uprzedzil.

Pozdrawiam wszystkich - mam nadzieje - przyszlych sasiadow :)
      Katy
      • Gość: njut osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 17.03.06, 19:17
        witam wszystkich fanow osiedla majolikowa.... zarezerwowalem sobie mieszkanko
        na tym osiedlu i jestem na etapie negocjacji - intrygujace jest to jak ida na
        reke klientom.... mozna negocjowac umowe, sposob splaty.... nie sadzicie ze to
        dziwne??? jesli kazdy ma inna umowe to albo dla nich ta umowa w ogole nie liczy
        sie albo bardzo troszcza sie o klienta... ha ha ha na pewno w to nie uwierze.
        nie boicie sie, ze wezma nasza kase i uciekna?
        poza tym ta siedziba.... prowizorka... przy recepcji budynku... poza tym, tylko
        jedna osoba, z ktora sie rozmawia... niby sa papiery ale jakos mnie to nie
        przekonuje...
        jestescie w stanie mnie przekonac??? nie ukrywam, ze miejsce jest extra i gdyby
        nie te niepewnosci bez wahania wzialbym to mieszkanie, ale boje sie wtopic moje
        oszczednosci.

dzieki

njut
        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 17.03.06, 19:28
          Myślę kolego, że jak nie jesteś przekonany a czytałeś nasze froum od początku
          jego istnienia, to się pewnie już nie przekonasz.
          Generalnie my nie przekonujemy ani nie agitujemy, poprostu my zaufaliśmy
          deweloperowi, choć po podpisaniu mojej umowy a zrobiłem to jako drugi klient,
          też miałem identyczne obawy co Ty tzn. ta siedziba, akceptacja licznych uwag do
          Umowy dokłądnie to samo. Ale cóż podjąłem decyzję i przez te parę miesięcy nie
          wyrwałem za dużo włosów z głowy - podobno Mlekota trochę sobie rwał ,ale nie
          widziałem go na włąsne oczy:).
          TO co pisałęm kilkanaście postów wcześniej, my kupowaliśmy coś co było łąką, Ty
          kupujesz prawie postwione w stanie micno surowym dwa bloki. Troche ludzi chyba
          też wstrzymywało się z decyzją, bo od jakichś 50-60 dni drastycznie wzrosłą
          sprzedaż mieszkań, więc chyba inni też zaufali. Trudno albo zaryzykujesz, albo
          poszukasz coś zudowanego, ale tu ceny nie te same a i wybór mniejszy.
          Pozdrawiam i życzę intesywnego myślenia podczas weekendu.
          • Gość: goka Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 17.03.06, 19:35
            wotam wszystkich,

jestesmy coraz blizej zakupu mieszkania... sprawa umowy zostala... czy moge
            liczyc na Wasza wersje ostatczenj umowy? bardzo mi zalezy, bo chcemy te umowe
            doprecyzowac jak najlepiej - moj adres gosiaczek77@yahoo.com . postaram sie
            jakos odwdzieczyc :)))
            z gory dziekuje,
            goka
        • Gość: mlekota Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 22:54
          no właśnie - tak źle i tak nie dobrze, jak mawia mój tato. proszę tego typu
          zagadnień nie poruszać na forum, bo moj stan rownowagi emocjonalnej można
          bardzo łatwo zmienić :) a ja chce wchodzić na to forum, bom ciekaw, co się
          dzieje dobrego :) budynek stoi? stoi. drugi też prawie? tak. dostali kredyt na
          kontynuację budowy w pko? dostali. i ja też dostałem oświadczenie banku, że
          wszystko gra. dociekać, czy na razie gra, bo bank będzie miał interes w tym
          jakby co, jest jak na razie trochę na wyrost. też mnie swego czasu
          zastanawiało, co będzie, skoro każdy z nas ma trochę inne umowy. wolę wysnuć
          wniosek, że jest to DEWELOPER, co chce wybudować, co zaplanował i chce oddać
          mieszkańcom, z którymi podpisał umowę, odpowiednie mieszkania. wole tak myśleć.
          i basta. jak się pojawi informacja, że została podpisana 113 umowa wiążąca,
          zacznę się pytać, na które mieszkanie została podpisana. koniec kropka.
        • Gość: mlekota Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 23:02
          jak masz wątpliwośći, to pogadaj z p. Adrianem - spokojnie, miło przedstawi ci
          swoje uwagi, odniesie się merytorycznie do twoich wątpliwości. jesli to nie
          wystarczy, zadzwoń do kierownika budowy. też ma fajny, spokojny, mocny głos
          osoby, która wie, o co chodzi. tak domniemam i tak to widzę. bo wolę nie
          mysleć, że jest to stara sztuczka public relations. a jedynie rzeczowa,
          konkretna rozmowa poważnych ludzi. jeżeli i to cie nie przekona, to kurcze,
          masz większe bariery niż ja. hyhy.
          • Gość: aa Re: osiedle majolikowa IP: *.skynet.net.pl 18.03.06, 16:42
            jest oczywistym ze wiele osób ma wątpilwości co do ukończenia inwestycji,
            oddania do użytkowania bez zobowiązań, że developer nie ulotni się....więc
            myśle, że obawy są zrozumiałe....Ja też takowe mam....nie ukrywam, ze wiele
            jest do życzenia...tzn. sam fakt,że jest to ich pierwsza inwestycja( jako
            wansbud, nie chciałym porówywać do porzedniej..z której powstał wansbud bo
            raczej to odstrasza aniżeli zachęca).Fajny głos to nie wszystko....Podziwiam
            zaufanie do firmy, która tak naprawdę nie daje gwarancji ale jedynie nadzieje,
            nie wiem dlaczego ale mam dziwne przeczucie......Będę z ciekawością śledzić
            dalsze losy wnsbud, i etapów inwestycji.....powodzenia.
            • Gość: mlekota Re: osiedle majolikowa IP: *.sggw.waw.pl 18.03.06, 17:21
              a która firma deweloperska daje gwarancje?? podaj choć jedną na całym polskim
              rynku :0
              • Gość: aa Re: osiedle majolikowa IP: *.skynet.net.pl 18.03.06, 18:17
                np taka, która ma rachunek powierniczy( jest ich wiele, nie będę wymieniać),
                dziwiwi mnie fakt,że wansbud posiada jakieś konto, niby zamrożone....Większość
                firm spłaca zadłużenie na bieżąco.....tutaj sprawa conajmniej dziwna...dlaczego
                czekają do końca inwestycji....istnieje prawdopodobienstwo, ze zostawia
                niespłacony dług......i.....obciążoną hipotekę,a co gorsze nie skończoną
                iwestycję.Ale to czarny scenariusz....Nie chcę odbierać nadzieji osobą, ktore
                już podpisały umowę...Natomast nikogo nie zastanowiła siedziba firmy (
                jednoosobowa- Pan Adrian), "prezes" podpisujący albo siedzący za kotarą, czy w
                ogóle ktoś widział Pana prezesa....Ktoś już się wypowiadał co do podisu
                dokumentów [prez niby Pana prezesa. Firma obsługująca klientów....prez jedną
                osobą....może tną koszty.....
                • Gość: br Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.06, 19:13
                  o rety.... chyba jakas burza powstala... bylem dzis na naszej budowie...
                  postepy sa caly czas widoczne... to chyba jako jedyne podnosi mnie na duchu.
                  codziennie mysli nad losem 112 mieszkancow tych dwoch blokow i caly czas boje
                  sie planow tej firmy. moj prawnik mowil co prawda ze umowa jest ok ale co z
                  tego??? co bedzie jak uciekna... to my bedziemy musieli splacac bank? to my
                  bedziemy musieli dokonczyc inwestycje? to my bedziemy kombinowac co dalej, bo
                  kasy nam zabraknie? strach myslec a jeszcze tyle czasu zostalo.
                  boje sie, ze nas oszukuja... nawet na takiej rzeczy jak ogrodzenie osiedla...
                  na planach nie ma ogrodzenia z przodu budynku A, a Pan Adrian wszem i wobec
                  mowi ze to dawne plany... ale jakos nie widze mozliwosci ogrodzenia tego z
                  przodu.
                  gdyby byl ten rachunek powierniczy inaczej bym sie czul... a moze jako, ze
                  jestesmy juz wiekszoscia moze zbierzemy podpisy i wymusimy na nich zalozenie
                  czegos takiego? chyba kazdy z nas spalby spokojniej.. to proste, albo zakladaja
                  taki rachunek albo nie wplacamy kolejnych rat.
                  to chyba rozsadne podejscie???

• Gość: arma Re: osiedle majolikowa IP: *.chello.pl 18.03.06, 19:44
                    Z tego co pamiętam, to wansbud ma albo miał rachunek powierniczy. Ale pieniądze
                    wpłacam na inne konto, nie na rachunek powierniczy. Chyba wszyscy się boimy o
                    nasze mieszkanka, ale trzeba myśleć pozytywnie.
                • Gość: wawek Re: osiedle majolikowa IP: *.chello.pl 19.03.06, 08:41
                  Wansbud nie wzial kredytu na splate kredytu tylko na dokonczenie inwestycji.Po
                  prostu sprzedaz szla wolno a Ci co juz kupili, zaplacili tylko czesc rat.I
                  zostaly duze metraze i w nich sa zamrozone pieniadze.Gdyby kupujacy byli
                  odwazniejsi i zrobili to juz wczesniej, Wansbud nie bralby kredytu.A w ogole to
                  zawsze ktos probuje tu nas zdolowac.
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 18.03.06, 18:06
              Proszę odaj nam namiary na tego dewelopera co daje gwarancje realizacji
              inwestycji, gwarancję stałej ceny i możliwośc zapłaty za wybrane mieszkanie po
              jej ukończeniu.Nie daj sie prosić, napewno sam kupowałeś u niego mieszkanie,
              więc jest to kolejna przesłanka, zeny u niego kupować, jeszcze raz proszę daj
              namiary.
              Pozdrawiam i zpraszam do dalszej obserwacji naszego forum.
              • Gość: arma Re: osiedle majolikowa IP: *.chello.pl 18.03.06, 19:53
                Czy są jakieś szanse, żeby obejrzeć mieszkanie w weekend? Byliśmy tam dzisiaj ,
                ale zupełnie nikogo nie było.
                • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 18.03.06, 20:27
                  BYło pusto bo pewnie już wszyscy uciekli :)
                  Szanse są, z regóły pracuja, ale czasmi robią sobie przerwę, w tygodniu
                  pracowali codziennie dłużej, to może kierownik dał wolne robotnikom. Najlepiej
                  zadzwoń do pana Adriana i zapytaj czy w dany weekend będę robotnicy i juz.
                  Co się dzisiaj tak nerwowo zrobiło na tym forum, po co wprowadzać jakiś klimat
                  nie zdrowy, budowa idzie do przodu, mieszkania się sprzedają, ludzie bez paniki.
                  CO ma się sać to i tak się stanie.
                  • Gość: goka Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.06, 20:34
                    ej, ej... ludzie nie straszcie mnie... ja umowe podpisuje w tym tygodniu lub na
                    poczatku przyszlego... a tu takie rzeczy czytam z mezem! pozytywnie myslcie.
                    moi rodzice dzis ogladali budowe... byli zachwyceni :)) a to nie lada wyczyn.
                    co ma byc bedzie a my cieszmy sie ze niedlugo razem zamieszkamy :) umowe sie
                    podpisze i bedzie dobrze.... a propos... czy moge na nia liczyc... czekam i
                    czekam i sie nie moge doczekac... a naprawde zalezy mi :))) po raz kolejny
                    podaje adres gosiaczek77@yahoo.com .
                    trzeba myslec pozytywnie ot i wszystko :)))
                    • Gość: aa Re: osiedle majolikowa IP: *.skynet.net.pl 18.03.06, 21:09
                      wansbud nie ma i nie miał rachunku powierniczego, pytanie dlaczego?Nie jestem
                      pewien ale byba nie można na nich tego wymusić ale spróbować można...Najlepsza
                      umowa to fakt nie zagwarantuje odzyskania kaski od nie istniejącej firmy....Ja
                      również zasanawiam się....nad....Cóż pozytywnie można myśleć....szkoda nie nie
                      można spawdzić poprzednich inwestycji bo ich nie mają...
                      Ostatnio moi znajomi kupili mieszkanko od kandyjskiej firmy (o statusie
                      developer) która nie miała żadnych zobiązań a pozostli kupili od firm gdzie był
                      rachunek powierniczy...Dlatego wpadłem w panikę. A może porosić Pana Adriana
                      (oczywiście z podisem Pana prezesa i banku w którym maja kredyt, że transze,
                      które wpływają na "ów" rachunek pojdą w momenciee zakończenia inwestycji na
                      splatę zobowiązania ( skoro teraz idą prawdopodobnie na odrębne konto wansbud-
                      nietykalne. Skoro tat wygląda jak każdy z nas słyszał od Pana Adriana to wydaje
                      się, ze nie będzie to problemmmm a nas uspokoi...Co Wy na to?
                      • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle majolikowa IP: *.aster.pl 18.03.06, 22:17
                        Kolego aa, a Ty właściwie podpisałeś już umowę, masz zamiar, czy raczej tak
                        towarzysko sobie z nami rozmawiasz? Wydaje mi się, że rachunek powierniczy
                        zawsze możesz zarządać i robisz to na swój wniosek w banku, bank wtedy bierze
                        trochę odpowiedzialności na siebie, a Wansbud nie powinien mieć ale, skoro i
                        tak się zaczął kredytować budowę. Tobie może ewentualnie doliczyć do ceny
                        mieszkania odsetki, które on zapłaci od kredytowania Twojego mieszkania, a Ty
                        dodatkowo zapłacisz bankowi za obsługę rachunku powierniczego.
                        CO do zwolnienia hipoteki po zakońćzeniu budowy, to tak jak pisałem wcześniej
                        ja np. umieściłęm paragraf, że hipoteka ma byc wolna a w innym przypadku sa
                        kary finansowe. W trakcie trwania inwestycji raczej żaden deweloper nie pozwoli
                        sobie na czystość hipoteki, bo prawie każdy się lewaruje.
                        • Gość: wawek Re: osiedle majolikowa IP: *.chello.pl 19.03.06, 08:49
                          Budynek A rosnie, zakladaja okna, inst elektryczna inst. wodno-kan. Kto gdzie
                          chce uciec? Hmm
      • Gość: Katy Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 19.03.06, 17:53
        No, żaden sąsiad się ze mną nie przywitał :( Nieładnie ;)

W piątek naniosłam kilka zmian w umowie przedwstępnej. Kilka Pan Adrian musi
        skonsultować z prawnikiem, na kilka się zgodził. Jutro odeśle mi umowę, jak
        wszystko ok - podpisujemy.
        Tymczasem byłam jeszcze dzisiaj na osiedlu dokładnie przyjrzeć się tej
        odległości od Flamenco - kupowałabym mieszkanie w bloku B, z oknami na Flamenco.
        Ta odległość mnie przeraża, boję się że będę miała bardzo ciemne mieszkanie. Z
        drugiej strony układ mieszkania jest taki fajny, nigdzie nie znalazłam niczego
        tak fajnego...
        Może ktoś mnie jakoś pocieszy co do tej bliskości :)
        Pozdrawiam.
        • Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.06, 19:48
          Katy,
          nie jestesmy jeszcze co prawda sasiadami (sami jeszcze umowy nie podpisalismy)
          ale witamy Cie :)))
          czy moglabys sie podzielic swoimi uwagami co do umowy? wlasnie pracuje nad
          nia... dosyc intensywnie wraz z prawnikiem i zastanawiam sie czy wszystko
          uwzglednilam - czekalam na umowe od osob, ktore juz kupily mieszkanka ale
          niestety nie doczekalam sie jej :(((
          Za wszelkie uwagi i dodatkowe info. bede bardzo wdzieczna :) Moze moge liczyc
          na Twoja wersje umowy - podaje adres mailowy po raz kolejny -
          gosiaczek77@yahoo.com
          Co do odleglosci... jak z mezem podejmowalismy decyzje, ktore mieszkanie wybrac
          najistotniejsze byla odleglosc od ulicy i widok na ten piekny las :)) nie
          mielismy zbyt duzego wyboru, ale udalo sie. Nie martwilabym sie odleglsocia od
          Flamenco. Jesl jest to mieszkanie na 2 badz 3 pietrze powinno byc slonce w
          ciagu dnia... obecnie mieszkamy w podobnych warunkach i nie narzekamy zbytnio
          na brak swiatla. w ciagu dnia odbija sie swiatlo od okien, wiec sasiedzi nie
          widza co sie dzieje, a wieczorem i tak sie na ogol zaslania okna bez wzgledu na
          sasiadow, wysokosc mieszkania w bloku, itp. bedzie dobrze :)
          Zgadzam sie z rozkladami tych mieszkan... sa cudowne :) i nie zapominajmy o
          lasku.. swieze powietrze.. juz sie nie moge doczekac spacerkow po nim.

pozdrawiam i licze na wsparcie przy umowie :)

goka
        • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 20.03.06, 07:57
          Witaj Katy.Napewno sie doczekasz powitania od innych mieszkancow. Co do
          pocieszenie to moge tylko sie usmiechnac :-)i zyczyc podjecia odwaznej
          decyzji.No mala jest ta odleglosc.W latach 70tych ludzie dostawali mieszkania
          komunalne lub zapisywali sie na spoldzielcze wiec grymasic nie mogli.Ale wtedy
          w jakis sposob potrafili zachowac odpowiednia odleglosc miedzy
          budynkami.Rzadkoscia byly osiedla gdzie budynki staly tak blisko siebie.Teraz
          to marzenie dostac mieszkanie z dobrym widokiem i to za ciezko zarobione
          pieniadze.To Twoja zyciowa decyzja.Pozdrawiam
        • jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 20.03.06, 09:00
          Czesc Katy,

ja mam zamiar podpisac dzis umowe, budynek B, co do odleglosci to niestety
          zgadzam sie, jest cholernie blisko ale.... widzialem gorsze warianty...

na ktore mieszkanie sie zdecydowalas?

Pozdrawiam
          • Gość: Katy Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 21.03.06, 08:07
            Witaj,

chcemy kupic mieszkanie w budynku B nr 104. To jest mieszkanie na drugim
            piętrze; część okien od salonu, okna od kuchni, jednego pokoju i sypialni
            mielibyśmy na Flamenco, balkon na rogu; reszta okien od salonu, od drugiego
            pokoju i drugi balkon - z pięknym widokiem na las (o ile tej willi ktoś nie
            sprzeda i nie wybudują tam kolejnego bloku ;) )
            No i pewnie kupimy to mieszkanko, jak tylko bank udzieli nam kredytu.

Pozdrawiam.
            • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.s4e.pl 21.03.06, 09:10
              Pragnę wraz z wiosną powitać nowych sąsiadów. Starych witam oczywista równie
              gorąco.
              • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 21.03.06, 11:15
                Tylko wiosny coś nie ma, Miecugow wiesz co z nią jest grane?
                • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.s4e.pl 21.03.06, 13:32
                  Może i lepiej, że zima jest nadal bo i Panom budowniczym się chce budować a jak
                  wiosna radosna nadejdzie to z nią pewnie jakieś miłosne uczucia i wtedy mniej
                  się człowiek skupia na pracy :). A tak na serio kurcze też się martwię, że
                  jeszcze jej nie ma. Mam nadzieje, że wyemigrowała do jakiegoś innego kraju UE w
                  poszukiwaniu pracy :).
                  Pozostaje nam tylko trzymać się ciepło i cierpliwie czekać.
                  • jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 21.03.06, 18:11
                    Czlogiem ;)

Dzis bylem na budowie okolo poludnia. Budowa caly czas idzie, milo popatrzec.
                    Ogladalem mieszkanko, sciana ma zgodnie z obietnica stanac pomiedzy kuchnia a
                    salonem. Przygladalem sie tez oknom. Sa ok. Ja nic do nich nie mam. Teraz mam
                    drewniaki (nowe) i bardzo sobie je chwale. Mam nadzieje ze na tych sie tez nie
                    zawiode.

Ogladalem tez wczoraj strone Gerdy - drzwi maja byc ponoc w wersji C -
                    antywlamaniowa. Niestety o ile dobrze obejrzalem zamek nie jest w wersji
                    Tytan... szkoda. Pewnie bede chcial go wymienic o ile sie da i dolozyc jeszcze
                    jeden.

A propos. Zauwazylem niezle skladowisko gipsu w budynku B. Podobna Panowie
                    niedlugo rozpoczna tynkowanie. Tak trzymac! ;)

Pozdrawiam
                    JW
                    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl 21.03.06, 18:43
                      Dzięki za relazję z budowy, ja pewnie jak zwykle w sobotę podskoczę to parę
                      fotek zrobię a wponiedziałęk na stronie umieszczę.
                      Sprawdzałęm ile zostało wolnych mieszkań, no i już tylko 30 za 8,2 mln zł. Więc
                      może żeby temat osiedla był załatwiony to może ktoś wysupłałby te 8,2 mln i
                      zainwestował w miezkania. Będziemy wtedy pewni, że się wszystko sprzedało:)
                    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.06, 20:08
                      to już drzwi są wstawione??
                      • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 21.03.06, 20:59
                        nie drzwi nie sa wstawione ;)

ogladalem tylko stronke gerdy, ale to dosc pobierzny oglad, wiec szczegoly
                        zapewne sa dostepne w Wansbudzie ;)

Pzdr
                        • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.06, 21:34
                          aha, kurcze, myślałem, że aż tyle przegapiłem w ciągu tygodnia :)
                          • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 22.03.06, 07:29
                            To jak to jest z tymi drzwiami w końcu? Na stronie Gerdy pisze, że drzwi klasy C posiadają dwa zamki i wizjer - to nasze też będą takie? Są różne kolory okleiny, mam nadzieje, że nie walną nam białej, trzeba chyba się o to troszkę wypytać, póki jest jeszcze czas. Chyba, że już ktoś o tym coś wie.
                            Pozdrawiam
    • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 18.03.06, 09:45
      Bezwstydny!!! nazwal zaawansowane prace i ewent. kupno mieszkania ryzykownym a
      biuro na budowie prowizorka!!! Precz z osiedla !!!
    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 20.03.06, 20:23
      odświeżam :)
      • jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 20.03.06, 22:46
        witam ponownie dzis,

tym razem chcialem sie serdecznie przywitac przede wszystkim z przyszlymi
        sasiadami, razem z zona kupilismy mieszkanie nr 68, budynek B klatka 4 (widok
        nie na budynek flamenco)

mamy zamiar wydzielic kuchnie, tzn. postawic scianke dzialowa pomiedzy salonem
        a aneksem kuchennym, w zwiazku z tym mam pytanie do wszystkich forumowiczow,
        czy ktos juz nanosil tego rodzaju zmiany i jak sie te sprawy zalatwia

my z zona zostalismy poinformowani przez p. Adriana, ze najlepiej te sprawy
        ustalic z kierownikiem budowy, ale dodatkowe sugestie bardzo chetnie wysluchamy

pozdrawiam
        Jarek Wisniewski
        • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 21.03.06, 07:38
          Witam nowych mieszkańców, jeżeli chodzi o ścianki to robiłem takie zmiany jak dostałem plany, ale wówczas jeszcze ścianki nie stały, musisz się dowiedzieć czy ścianki już stoją, jeżeli nie to niema problemu bierzesz plan oryginalny i nanosisz zmiany. Jeżeli stoją to sprawa wygląda podobnie (szczególnie, że chcesz ściankę dostawić), tylko trzeba iść raczej zobaczyć jak to wygląda zanim podejmie się decyzje. Najlepiej faktycznie skontaktować się z kierownikiem on wszystko wytłumaczy i powie co i jak.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia.
          • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 21.03.06, 07:44
            Witam kolejnych nowych mieszkańców Majolkowej.
            HCciałbym zwrócić uwage forumowiczów, że zbliżamy się do 1000 posta na tym
            forum...
    • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 22.03.06, 07:59
      drzwi Gerda Star C najwyzsza klasa odpornosci na wlamania. Posiadaja zamek
      centralny i pomocniczy i bolce antywywazeniowe. Jest chyba mozliwosc
      zamontowania dodatkowego zamka. Gerda wypuscila ostatnio nowy model tych drzwi,
      z gornym zamkiem dziennym z galka od wewnatrz i z zespolem sztywnego
      lancucha.Moze te bylyby lepsze. Te drugie sa niewiele drozsze.Moze ktos
      zapytalby o te drzwi kogo trzeba ;-)
      • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 22.03.06, 12:24
        Faktycznie róznica ceny jest znikoma:
        Cena drzwi z montażem i progiem drewnianym (wersja bez dodatkowego zamka i łańcucha): 2014 zł. (7% VAT)* BRUTTO
        Cena drzwi z montażem i progiem drewnianym (wersja z dodatkowym zamkiem i łańcuchem): 2136 zł. (7% VAT)* BRUTTO

dodatkowo przy dużej ilości jakiej zamawiałby WANSBUD vyło by to jeszcze mniej więc trzeba ruszyć machinę i namówić dewelopera na taką zmianę.
        • Gość: miecugov Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.s4e.pl 22.03.06, 12:34
          Jestem za namową na lepsiejsze drzwiczki. W takim razie czy ktoś zgłasza się
          chetny do porozmawiania z P. Adrianem na ten temat?
          • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 193.109.212.* 22.03.06, 14:27
            Jestem za. W szczegolnosci jestem za drzwiami z lepszym zamkiem (wersja tytan -
            okragly klucz)

Pozdrawiam
            • Gość: Anka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.instytut.com.pl / *.instytut.com.pl 22.03.06, 15:17
              Witam,

Czy ktoś wie, jakie są szanse, żeby wejść na budowę w sobotę. Dzwoniłam do
              Wansbudu i dowiedziałam się, że teoretycznie nikogo tam w sobote nie ma. Czy
              ktoś z Was wie jak to wygląda w praktyce i czy jest sens w ogóle próbować?

Pozdrawiam :)
              • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 193.109.212.* 22.03.06, 15:34
                Anka
                najlepiej skontaktuj sie z p. Adrianem. On Cie poprowadzi dalej jak sie dostac
                na budowe.

Pozdro
            • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 22.03.06, 15:25
              drzwi to jedno, a obsadzenie ich to drugie. szwagier powiedział, że gdyby nie
              przyjechał na czas na budowę, to by miał styropian dookoła ościeżnicy :).
              • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 22.03.06, 17:02
                O ile wiem to są pewne wymogi osadzania takich drzwi, zawsze można przy odbieraniu lokalu spróbować wyrwać je ze ściany :)
            • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 22.03.06, 17:52
              Wersja tytan z kluczem okraglym niekoniecznie musi byc najlepsza.Mi sie wydaje,
              ze to stary model.Teraz sa male plaskie kluczyki.
              • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 22.03.06, 22:45
                OK moze sie myle. Ekspertem od drzwi nie jestem. Mam jednak Gerde obecnie
                wlasnie w wersji tytan z drugim wlasnie plaskim zamkiem (mniejszy kluczyk) i w
                tym przypadku akurat wiem, ze okragly kluczyk ma duzo wiecej kombinacji (jest
                mniej powtarzalny) oraz dosc trudny do powielenia.

Ale raz jeszcze podkreslam, raczej ze mnie laik w tych sprawach niz ekspert.

Milej nocy!
    • Gość: wawek Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 23.03.06, 07:32
      Przede wszystkim trzeba zapytac pana Adriana czy juz nie zakupili drzwi.A jesli
      nie, to pojechac do gerdy i zapytac dokladnie.W naszych drzwiach jest jakis
      kaseton regulujacy wysokosc drzwi a w tych z zamkiem gornym i lancuchem, nie ma
      go.Moze to tez jest wazna rzecz pozniejszego dopasowania drzwi po polozeniu
      wlasnej podlogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka