Dodaj do ulubionych

Obmiar mieszkania - pytanie

26.04.05, 18:10
Niedługo będę miał inwentaryzacje nowo wybudowanego mieszkania podczas której będzie robiony obmiar powierzchni. Do powierzchni mieszkania nie wlicza się powierzchni na której stoją ściany. A co z powierzchnią na której będą potem montowane drzwi wewnątrzlokalowe ? W mieszkaniu mam 7 otworów na drzwi o wymiarach 9 cm (grubość muru)x 100 cm. W sumie daje to powierzchnię 0,63 m2. Niby nie dużo ale w przeliczeniu na kasę daje to 2200 PLN.

Dzięki za pomoc !
Obserwuj wątek
    • Gość: szczudeł Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: 62.111.145.* 27.04.05, 10:08
      Oczywiście powierzchnia w drzwiach jest liczona do mieszkania. Jest to
      powierzchnia podłóg. Musisz jeszcze sprawdzić według jakiej normy developer
      podaje powierzchnię. Prawdopodobnie według nowej, w/g której powierzchnię liczy
      się w świetle ścian surowych (czyli bez tynków) i w zależniści od tynku jest to
      1-2 cm na każdej ścianie. Pozdrawiam
      • Gość: pepe Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 27.04.05, 10:45
        bez tynków to liczy się chyba w starej
        • Gość: xyz Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:42
          Bez tynków oczywiście że wg. starej.
          • Gość: przerabiałem to Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: 217.153.130.* 27.04.05, 12:20
            jeśli masz w umowie obmiar mieszkania przed położeniem tynków to nie powinni
            wliczyć ci do metrażu całkowitego powierzchni w świetle drzwi.
            jeśli masz w umowie obmiar po położeniu tynków to licz się z tym,że
            powierzchnia o którą pytasz będzie zaliczona do metrażu.
            z tynkami jest ten problem, że norma dopuszcza max. grubość tynku 2 cm i
            developerzy tyle dodają do obmiaru wykonanego w pomieszczeniach już
            otynkowanych, mimo iż faktyczna grubość tynków wynosi 1 do 1,5 cm, a tylko
            miejscami 2 cm. W ten sposób na 1 mb ściany (z jednej strony) zyskują kosztem
            nabywcy 0,01 m2 powierzchni. im większe mieszkanie, tym większe "obrywy" dla
            developera.
            • Gość: XGrzesX Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.polkomtel.com.pl 27.04.05, 12:29
              W umowie mam napisane ze obmiar przed położeniem tynków. A skąd wynika, że w
              takim przypadku nie powinni wliczyć do metrażu całkowitego powierzchni w
              świetle drzwi ?
              • Gość: pepe Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 27.04.05, 13:10
                A masz wpisany w umowie numer normy wg. której będzie obliczana powierzchnia?
                • Gość: XGrzesX Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.polkomtel.com.pl 27.04.05, 13:16
                  Tak. PN-70 B-02365
                  • Gość: xyz Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 13:38
                    To stara norma, bez tynków.
    • Gość: XGrzesX Re: Obmiar mieszkania - pytanie IP: *.mok.waw.pl / *.mok.waw.pl 28.04.05, 08:44
      Czy wiecie możę gdzie mozna znaleźć cały tekst tej normy ?
      Teksty o tej normie które widziałem nie wyjasniały problemu powierzchni w świetle ościeżnic. Druga rzecz jaka mnie zastanawia to to, czy jeżeli nie wlicz się tej powierzchni ościeżnic, to czy wlicza się powierzchnie w otworze o szerokości np. 1,5 m gdzie nie będzie zamontowanych drzwi ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka