Dodaj do ulubionych

Przekazanie lokali do odbioru... help!

IP: *.chello.pl 20.05.05, 21:21
Witajcie.
Czy są jakieś unormowania prawne które mówią kiedy lokal może zostać
przekazany do odbioru (przy zakupie lokalu od developera)?
Czy może nie jest tak, że lokal może być przekazany do odbiory tylko wtedy gdy
obiekt ma już wydane pozwolenie na użytkowanie?
Z góry dzięuję za wszystkie rady i pomoc, pozdrawiam, Michał.
Obserwuj wątek
    • szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 23.05.05, 09:59
      Ciekawe od których partaczy kupujesz mieszkanie.Powiedz,czy to aby nie Robyg
      zaproponował Ci odbiór wylewki i sufitów?
      • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 23.05.05, 10:08
        pozwolenie na użykowanie budynku, to całkiem odrębna sprawa i tak naprawdę dużo
        ważniejszy jest odbiór techniczny twojego własnego lokalu - jak stwierdzisz że
        wszystko jest ok, a usterki poprawili to wstawaiasz własne zamki i od tego
        momentu lokal jest tylko twój...

ale kiedy bedzie odbiór całego budynku to już inna sprawa - np. mimo że
        wszystko "stoi i działa" jesli nie skończono ogrodzenia albo latarni albo
        czegoś tam jeszcze co jest w planach - budynek formalnie nie może być zgłoszony
        do gminy...

moi znajomi już dwa lata mieszkają w takim formalnie nieodebranym budynku, bo
        się developer wypiął i od półtora roku nie może skończyć ogrodzenia i jakiegoś
        tam ostatniego przyłącza - no i gmina odmawia wydania pozowolenia (czy jakoś
        tak się ten dokument nazywa)...
        • szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 23.05.05, 10:16
          No właśnie.Dlatego się zastanawiam,jaki jest sens odbioru lokalu,jeżeli nie jest
          odebrany budynek.
        • Gość: Kasia Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:35
          Odbiór lokalu powinien odbyć się po wydaniu pozwolenia na użytkowanie. Bo bez
          tego nie masz pewności czy budynek jest bezpieczny, po uzyskaniu tekiego
          pozwolenia powinni zaprosić cię na odbiór lokalu. Jeżeli nie będzie takiego
          pozwolenia budynek nie otrzyma adresu, co za tym idzie samodzielności oraz
          kartoteki lokali. A bez tych dokumentów możesz zapomnieć o akcie notarialnym
          przenoszącym własność twojego lokalu na Ciebie. Bo wciąż jest to budowa, a na
          budowie nie możesz się zameldować i mieszkać, żaden kierownik budowy nie
          powinien się zgadać na takie rozwiązania. Wyjątkiem jest sytuacja gdy deweloper
          robi oględziny lokalu z klientem aby usunąć usterki do momentu możliwości
          wydania kluczy.
          • Gość: mm Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: *.chello.pl 23.05.05, 20:12
            Witam.
            Nie będę na razie wspoinał nazwy developera, ale czy są na to jakies zapisy
            prawne aby móc sie na nie powołac? Gdzie moge odnaleźc...
          • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 24.05.05, 08:53
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Odbiór lokalu powinien odbyć się po wydaniu pozwolenia na użytkowanie. Bo bez
            > tego nie masz pewności czy budynek jest bezpieczny, po uzyskaniu tekiego
            > pozwolenia powinni zaprosić cię na odbiór lokalu. Jeżeli nie będzie takiego
            > pozwolenia budynek nie otrzyma adresu, co za tym idzie samodzielności oraz
            > kartoteki lokali. A bez tych dokumentów możesz zapomnieć o akcie notarialnym
            > przenoszącym własność twojego lokalu na Ciebie. Bo wciąż jest to budowa, a na
            > budowie nie możesz się zameldować i mieszkać, żaden kierownik budowy nie
            > powinien się zgadać na takie rozwiązania. Wyjątkiem jest sytuacja gdy
            deweloper
            >
            > robi oględziny lokalu z klientem aby usunąć usterki do momentu możliwości
            > wydania kluczy.

Z jednej strony masz rację ale jak zawsze jest jakieś "ale".
            W moim przypadku odebrałem formalnie lokal (i klucze) pół roku temu, zaś
            pozwolenie na użytkowanie budynku + akty notarialne najprawdopodobniej będą w
            czerwcu. Ma to tę niepowtarzalną zaletę, że przez te pół roku wyszykowałem w
            100% całe miszkanie i od tygodnia już tam mieszkam. Gdybym na odbiór lokalu
            musiał czekać do pozwolenia na użytkowanie, to przez pół roku musiałbym płacić
            dwa czynsze (gdzieś musiałbym mieszkać w trakcie remontu, a za mieszkanie nowe
            też już bym płacił).
            Dlatego praktyką powszechnie stosowaną jest odbiór lokalu po zakończeniu prac
            budowlanych w budynku (żeby mieszkańcy mogli sobie już wszystko szykować), a w
            tym czasie kończenie prac na zewnątrz - ogrodzenia, zieleń, chodniki itp.
            Wśród moich znajomych przeciętny czas od wprowadzenia się do pozwolenia i aktu
            notarialnego to 4-8 miesięcy (choć jak pisałem są rekordziści - ponad 2 lata)
            • Gość: b Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: 195.85.249.* 24.05.05, 09:15
              Czynsz zaczyna się płacić dopiero po odbiorze technicznym, ciekawe na jakiej
              podstawie developer miałby cie zmusic do płacenia go jezeli nie masz nawet
              kluczy.
              pzdr
              a
              • stelmik Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 29.05.05, 13:08
                Czynsz zaczyna płacić po odbiorze technicznym czy po wydaniu pozwolenia na
                użytkowanie?
                Przecież jak dobrze zrozumiałem to jeśli nie ma pozwolenia na użytkowanie to
                chyba ryzykiem jest zamieszkanie lokalu, a co za tym idzie naliczanie opłat z
                tym związanych. Czyż nie?
                • arcio7 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 11:51
                  Oczywiście ze jest ryzyko ale wiele osob tak robi. Odbiór mieszkania równa się
                  możliwością adaptacji mieszkania ale tez koniecznością płacenia wszystkich opłat
                  b

stelmik napisał:

> Czynsz zaczyna płacić po odbiorze technicznym czy po wydaniu pozwolenia na
                  > użytkowanie?
                  > Przecież jak dobrze zrozumiałem to jeśli nie ma pozwolenia na użytkowanie to
                  > chyba ryzykiem jest zamieszkanie lokalu, a co za tym idzie naliczanie opłat z
                  > tym związanych. Czyż nie?
                • Gość: Sz. Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.05, 10:51
                  Ja do "Michała": Twoi znajomi (inspektor nadzoru itd.) mają 100% racji. Postawa
                  jaką prezentuje "michalfront" i rady jakie Ci daje są typu: co sie martwisz
                  jakoś to będzie! chodzi przecież tylko o jakiś płotek lub inna duperelkę. Otóz
                  tak nie jest! Poglądy i postępowanie "michalfront'a" powoduja coraz większą
                  samowolę deweloperów; oni juz nauczyli się "pływać w tej mętnej wodzie":
                  przerzucają na nabywców część kosztów budowy pobierając od Ciebie coś w rodzaju
                  czynszu (czego zabrania Prawo Budowlane), Ty dalej inwestujesz w mieszkanie, a
                  deweloper - w razie czegoś - nie ponosi żadnej odpowiedzialności itd. itp.
                  Radzę jeszcze raz przeczytać umowę o kupno lokalu, a zobaczysz jak dokładnie
                  stara się zabezpieczyć na wszelkie sposoby Twój deweloper, a jednocześnie
                  proponuje Ci podjęcie dużego ryzyka, bez odpowiednich zapisów w ewentualnym
                  aneksie do umowy. Przyczyna jest prosta: on nie może takiego aneksu podpisać,
                  bo wyszłoby najaw, że łamie prawo budowlane, ale pieniądze bierze mowiąc: patrz
                  pan dom stoi, pan wykańcza mieszkanie to zwiększa moje koszty więc pan mi
                  zapłaci, akt notarialny będzie, pan sie nie obawia, tylko ci z gminy czepiają
                  się o jakieś duperele itd. W ten sposób on wciąż rządzi na swój sposób waszym
                  budynkiem, a gdyby czasem dopadły go jakies trudności finansowe, to wasze
                  mieszkania przejmą wierzyciele! bo to on jest wciąż jego właściecielem. I ten
                  wygodny dla niego stan trwa, w wspiera go swoimi wypowiedziami cytowany
                  już "michalfront" i inni. Gdybyście odmówili przyjmowania lokali przed
                  oficjalnym przekazaniem budynku do użytkowania i żądali aktów notarialnych
                  zaraz potem, to owe wszystkie duperele (jeśli zawsze chodzi tylko o duperele -
                  w co wątpię) byłyby zrobine od ręki.
                  • Gość: S. Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: 62.29.248.* 06.06.05, 09:34
                    W pełni się z Tobą zgadzam. Tak być powinno. Tyle, że nie każdy może sobie
                    pozwolić na odpowiednio długie czekanie, a kwestia płatności kar umownych też
                    jest na ogół dobrze zabezpieczana przez dewelopera i nie do ruszenia w umowie.
            • szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 24.05.05, 09:18
              Ok,a co byłoby gdyby inspektor nadzoru technicznego powiedział(przy odbiorze
              budynku), że instalacja wentylacyjna w łazience (kuchni,czy gdziekolwiek) nie
              spełnia warunków i trzeba rozwalić ścianę na której położyłeś glazurę?Kto
              poniesie koszty?Mieszkania nie ubezpieczysz, bo przecież formalnie nie jesteś
              jego właścicielem (nie masz aktu notarialnego ani księgi wieczystej).Jak
              podpiszesz umowę z elektrownią, gazownią itd? Zresztą wogóle kończysz
              mieszkanie, które nie jest Twoją własnością.
              • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 10:24
                czym innym jest odbiór budynku, a czym innym pozwolenie na użytkowanie
                poza tym gdybym miał czekać z jakimikolwiek robotami w lokalu aż do aktu
                notarialnego to przez co najmniej pół roku musiałbym ponosić opłaty z tytułu
                lokalu w którym nie mieszkam i dodatkowo opłaty z tyutłu lokalu w którym
                musiałbym mieszkać do czasu zakończenia robót w nowym mieszkaniu - praktyka
                jest na szczęście zupełnie inna

budynek był odebrany, więc z wentylacją (itd. na pewno wszystko jest ok) ale
                nie ma jeszcze pozowolenia na użytkowanie (bo nie ma np. ogrodzenia czy zieleni
                które były w planie zaakaceptowanym przez gminę)

co do umów z elektrowią czy gazownią - developer założył liczniki i z nim się
                rozliczam za zużyty prąd (a on z elektrowią), po akcie notarialnym podpiszę
                własną umowę...

poza tym mam tak skonstruowaną umowę przedwstepną że to developerowi zależy na
                jak najszybszym podpisaniu przeze mnie aktu, a nie mnie :)

• szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 11:41
                  Bredzisz,dlatego,że Twój developer(tak jak i wszyscy inni) robi Ci wodę z
                  mózgu.A dlatego tak się dzieje,bo rzeczywiście,chce jak najszybciej mieć Cię "z
                  głowy".
                  Przeczytaj sobie rozdział 5.Widzisz tam gdzieś Twój "odbiór"? Napisane jest jak
                  byk:stroną jest INWESTOR,a nie Ty.Ty odbierasz tylko "standard wykończenia
                  lokalu zgodny z umową" ,nie ma to żadnego znaczenia w sensie odbioru budynku.
                  Zajrzyjcie tu sobie: www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.html
                  • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 11:56
                    hmm
                    nigdzie nie napisałem, że to ja odbierałem budynek... :)
                    ja (tak jak i wszyscy inni) odbierałem "standard lokalu zgodny z umową"
                    natomiast napisałem, że budynek został już odebrany (budynek, nie inwestycja) i
                    jeśli chodzi o instalacje, bezpieczeństwo, zgodność z projektem itp. wszystko
                    jest ok, natomiast developer nie wystąpił jeszcze o pozwolenie na użytkowanie
                    bo zostały mu jeszcze do zrobienia takie rzeczy jak podjazdy, zieleń,
                    ogrodzenie, chodnik na zaewątrz itp.

chyba nie sądzisz że developer dał ludziom klucze przed odbiorem budynku przez
                    odpowiednie służby (nie lokatorów), GUNB, Dozór Techniczny (winda), paru gości
                    z gminy i takie tam... gdyby tak zrobił to albo mogłoby się okazać że ludzie
                    muszą skuwać glazurę (bo piony były nie takie) albo że w ogóle nigdy nie będzie
                    żadnego odbioru (bo ludzie mogliby nie wpuścić inspektorów do lokali :))

podsumowując, nie bredzę jak łaskawie napisałaś, tylko to ty próbujesz
                    dostosować rzeczywistość do przepisów, a ona jak to zwykle bywa uparta i robi
                    swoje,
                    skoro twój developer postępował inaczej to jedgo sprawa ale nie oczekuj że
                    każdy tak zrobi (i nie twierdź że akurat twój miał rację) - nie ma aktu, nie ma
                    pozwolenia a mimo to mieszkam wygodnie i śpię spokojnie :)
                    • szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 13:29
                      Kurczę, to teraz, ja nic nie rozumiem.Jak możesz mieszkać w budynku, który nie
                      ma zgody na zasiedlenie.Przecież to wbrew prawu?
                      • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 13:51
                        :)
                        kurcze mogę ci podac przykład osób które ponad 2 lata mieszkają w takim budynku
                        (ani pozwolenia ani aktu) a mimo to żyją, mają się dobrze, mają telefon w TPSA,
                        kablówkę, wodę prąd i gaz (wszystko w drodze umów a nie na lewo), co więcej, są
                        nawet tam zameldowane! :)
                        gdyby ktoś rzeczywiście przestrzegał tego o czym piszesz, odesetek bezdomnych
                        wśród kupujących mieszkania byłby zatrważająco wysoki :))))

i z drugiej strony, nie znam nikogo kto zacząłby prace wykończeniowe oraz
                        wprowadził się dopiero o uzyskaniu przez developera wszystkich wymaganych
                        prawem papierków - to jest nie tylko niepraktyczne i bardzo kosztowne ale w
                        dodatku (pomimo takich właśnie przepisów) praktycznie niemożliwe do
                        zrealizowania :)
                        • szuja3 Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 14:37
                          Widzisz, to nie to,że mam jakiegoś fioła na punkcie legalizmu, tylko mam właśnie
                          problem z takim odbiorem.I wszyscy (prawnik, zaprzyjaźniony inspektor nadzoru
                          itd) zgodnym chórem mówią,że mam tego nie robić,bo spadną na mnie jakieś plagi.A
                          Ty mi tutaj burzysz porządek :>
                          • Gość: Jarek Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: *.ssmb.com 30.05.05, 14:55
                            zgadzam z z michalfront, sam mieszkam 3 lata w budynku, ktory nie ma formalnej
                            zgody z gminy na uzytkowanie (spoldzielnie nie zbudowala wolno stojacego
                            garazu, ktory byl przypisany do inwestycji) i zyje, nic sie nie wali, mam umowy
                            na prad, kablowke, telefon a obecnie podpisalem umowe sprzedazy tego mieszkania
                            i nie ma zadnego problemu, acha i jestem tam zameldowany. Do zalatwienia tych
                            spraw wystarczy odbior techniczny budynku przez odpowiednie sluzby.
                            • michalfront Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! 30.05.05, 15:06
                              właśnie - gmina najczęściej czepia się właśnie dodatkowych szczegółów a nie
                              samego budynku (a to że płotek ma 2 m wysokosci a miał mieć 2,5, a to że garaż
                              nie do końca zadaszony, a to że miało być 7 drzew a jest 12 krzewów itp.
                              pierodoły) - najważniejsze żeby budynek był bezpieczny i żeby było stwierdzone
                              przez właściwe służby że nadaje się do zamieszkania...

szuja3 - odbiór lokalu jak najbardziej powinien być zrobiony bez względu na to
                              jest pozwolenie na uzytkowanie czy nie (zresztą nie za bardzo wyobrażam sobie
                              żeby ktos wydał takie pozwolenie w sytuacji kiedy poszczególne lokale nie
                              byłyby odebrane przez nabywców albo żeby ekipy łaziły po lokalach i dokonywały
                              kolejnych odbiorów w budynku, który ma wszystkie potrzebne pozwolenia) -
                              naprawdę nie wiem czemu twój prawnik i insepktor mają zastrzeżenia (przecież na
                              pierwszym odbiorze i tak się nie skończy, będzie jeszcze pousterkowy, a potem
                              zwykle jeszcze z jeden albo dwa żeby dopracować wszytskie szczegóły, więc nic
                              nie ryzykujesz)

najlepiej weź znajomego inspektora i niech on z Tobą idzie na ten odbiór (ze
                              mną był szef ekipy, która potem miała mi szykować mieszkanie - wiedział na co
                              zwracać uwagę, czego się czepiać a co odpuścić itp., dopóki nie powiedział ze
                              jest ok, dopóty nic nie podpisywałem i tyle)

pozdrawiam i powodzenia

najlepiej
                            • Gość: gość Re: Przekazanie lokali do odbioru... help! IP: *.spray.net.pl 05.06.05, 14:23
                              Pytanie do Jarka - czy jesteś pewien, że w sytuacji, gdy budynek nie ma
                              pozwolenia na użytkowanie ubezpieczyciel wypłaci ci odszkodowanie jakby
                              (odpukać w niemalowane) coś się stało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka