Dodaj do ulubionych

Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ?

IP: *.gazeta.pl 11.09.01, 19:40
Witam !
Natknąłem się na ofertę firmy Aardom. Chodzi mi o mieszkania na strzezonym
osiedlu przy Wale Miedzeszynskim.
Moze macie jakies uwagi/ wiadomosci zarowno na temat samego osiedla jak i
developera ? Chetnie wyslucham ...

tymczasem pozdrawiam
grzesiek
//red GL1500/6''99 1:10 w domu i Vmaax w sercu ;)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.bbnplanet.com 13.09.01, 11:20
      Otoz ja z zona budujemy z nimi. Zdecydowalismy sie na 2-pokojowe z poddaszem.
      Na razie zaczeli budowac nasz blok (ktorego zokonczenie planowane jest na
      koniec marca 2002). Mysle ze moze byc maly poslizg, miesiac do dwoch mies. Jest
      to budownictwo jednorodzinne, wiec budowa idzie szybko. Pierwszy blok wzniesli
      w ok. 3 miesiace (juz nawet okna sa wstawione)- wiem bo systematycznie
      kontrolowalem postepy na budowie w oczekiwaniu na rozpoczecie wykopow pod drugi
      z tych "szeregowcow", teraz to juz sprawa wykonczen, wg planu maja sie wyrobic
      do konca grudnia.
      Haki z Ardomem - nie od razu wszystko powiedza. Wiec jest tak:
      Do ceny ktora podaja w USD trzeba doliczyc niecale 7% VAT, ktory obowiazuje na
      budownictwo jednorodzinne ( takie tam jest - 4 rodziny na klatce, piata na
      parterze z osobnym wejsciem). Niecale 7%, gdyz VAT-u nie ma na grunt ( ktory
      jest wliczony w cene ktora podaja). Oprocz ceny ktora podaja za 1 m2 po
      doliczeniu VAT, trzeba uwzglednic jeszcze : udzial w ogrodzie (niewiele),
      miejsce postojowe (1200 USD)-naziemne przy bloku na uliczce osiedlowej, balkon
      (polowa ceny za metr)i piwnica (ok. 350 USD) - ale to wszystko podaja jak sie
      z nimi kontaktujesz, poza VAT-em.
      Do tego musialem sie dokladnie wypytac zanim uzyskalem pelna informacje na
      temat poddasza - za okna trzeba bedzie doplacic ( za 2 okna ok 2.5 tys. zl plus
      grzejniki), a dach bedzie ocieplony, lecz bez tynkow wewnetrznych, bedzie jakby
      ten material ociepleniowy za folia. Ostatecznie nie bylo to dla nas bariera nie
      do przejscia, gdyz poddasze i tak chcemy urzadzic sobie po swojemu. Dochodza
      jeszcze schody na poddasze, wychodzace z wlasnego mieszkania. Calosc wyglada
      obiecjaco, ale zobaczymy. Poza mieszkaniami z poddaszem, to oprocz Vat-u nie ma
      tam chyba jakis hakow. Do mieszkan na parterze nie bylo przewidzianych miejsc
      postojowych.
      Jak juz wspomnialem zaczeli budowe ostaniego bloku na osiedlu, wiec gdy go
      skoncza cale osiedle bedzie moglo zostac otwarte. NA osiedlu juz stoja
      jednorodzinne domki, ktore pewnie nie moga byc oddane ze wzgledu na budowe
      wokol.
      Pozwolenia maja : widzialem akt notarialny z zakupu gruntu, mam kserokopie
      ogolnych warunkow zabudowy i pozwolenia na budowe ( ktore przewiduje, ze droga
      ma byc doprowadzona od strony Walu Miedz. do osiedla).
      Ktos inny pisal juz na lamach Forum, ze w gminie tez sie o nich doinformowal.
      Pod wzgledem formalno-prawnym OK.
      Zobaczymy czy budowa bedzie na czas ( ale najwazniejsze ze buduja), no i ze nie
      splajtuja do czasu zakonczenia budowy. Ale mieszkania sa tu tylko jedno i
      dwupokojowe, cena niska, wiec powinny sprzedawac sie dobrze, z wyjatkiem moze
      tych na parterze, na ktore obnizyli niedawno cene.
      Dojazd: teraz klopotliwy, ale mam nadzieje ze bedzie lepiej: most Siekierkowski
      w budowie: otwarcie w polowie przyszlego roku, to samo z poszerzaniem Walu
      Miedzeszynskiego pomiedzy Siekierkowskim i Trasa LAzien (dwa pasy w kazda
      strone).
      Zdecydowalismy sie tam, bo cenimy sobie spokoj, zielen dokola i kameralnosc
      budynkow ( tylko 2 pietra, 4 rodziny na klatce), nawet kosztem klopotliwego
      dojazdu do pracy - ale moze nie bedzie az tak zle.
      • Gość: Mala Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.pg.com 14.09.01, 10:01
        Ja rowniez kupuje 2 pokoje + poddasze na Wale Miedzeszynskim. Mam bardzo zblizone informacje i uwagi
        odnosnie AARDOMU, co kolega powyzej.
        Trzeba uwazac na kruczki, o ktorych AARDOM po prostu nie mowi (VAT i urzadzenie poddasza). Reszta jest OK
        - maja wszystkie potrzebne dokumenty. Moge dodac, ze panie z BudBanku, z ktorym AARDOM wspolpracuje,
        bardzo dobrze wypowiadaja sie na ich temat.
        Budowa drugiego szeregowca miala sie rzeczywiscie rozpoczac juz w lipcu, a niestety rozpoczela sie pod
        koniec sierpnia. NIe jest to duzy poslizg, w umowie jest zapis o mozliwosci opoznienia oddania mieszkania do
        40-45 (nie pamietam dokladnie) dni od 31 marca 2002r.
        POzdrawiam,
        Mala
    • Gość: maciek Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 14:46
      a ja , tak czytając sobie na temat aardomu na łamach gazetowej dyskusji od
      czerwca odnoszę wrażenie , że Mala albo w aardomie pracuje , albo ma prowizję
      za nadzór nad właściwym ukierunkowaniem przebiegu dyskusji . Ta firma
      najoględniej mówiąc jest mało uczciwa , najciekawsze drodzy moi przed wami . A
      jeżeli chodzi o bud bank , to nie dajcie się zwieść ani Mali ani Aardomowi .
      Jeżeli musicie brać kredyt to zdecydowanie udajcie się do innego Banku , a
      wtedy firma aadrom - choć będzie się bronić wszelkimi siłami - będzie musiała
      dostarczyć wszystkie dokumenty jakich zarząda normalny , a nie ich bank . I
      wtedy zobaczycie co i jak kupujecie . Uważam , że lepiej się dwa razy
      zastanowić , bo 1. to wcale nie będzie tanie , po 2. budowa stoi nie ze względu
      na sąsiednią budowę , itp. Ale życze powodzenia .
      Droga Malu , tobie szczególnie , napisz jak się wprowadzisz i jak ci się
      cudownie mieszka . Według mojego rozeznania , napiszesz za jakieś dwa lata .
      Powodzenia , a tym , którzy jeszcze nie powierzyli aardomowi swoich pieniędzy ,
      życze z całego serca , by zainwestowali je w co innego . Wawer jest piękny i
      buduje w nim mnóstwo firm , które nie są tak "tanie" , ale za to uczciwe .
      • Gość: Mala Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.pg.com 17.09.01, 16:28
        Poprosze o konkrety???
        Ja rowniez sledze forum i widze, ze jest tu wielu takich jak ty, ktorych nie interesuje opinia innych o developerze,
        a przeforsowanie wlasnego zdania. Tak sie sklada, ze dyskusja rozpoczela sie bardzo konkretnie...
        Tak wiec poprosze o przyklady, doswiadczenie z firma, itp.
        • Gość: maciek Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 09:10
          droga malu !
          po prostu utwierdziłem się w swoich podejrzeniach . Trzeba było dwóch godzin
          abyś wydała z siebie przejaw oburzenia .Widocznie na bierząco śledzisz przebieg
          dyskusji . Bojowniczko o dobre imię aardomu , żadnych konkretów , podobnie jak
          nr buta , obwodu klatki piersiowej , ilości kochanek . Wystarczająca ilość
          konkretów podał jeden z uczestników dyskusji , a każdy , kto chce zainwestować
          swoje pieniadze w kawał rozkopanego trawnika , po takich sygnałach dwa razy by
          sie zastanowił , zamiast piać hymny pochwalne na cześć naciągaczy . Ja na twoim
          ( i innych szczęśliwych posiadaczy trawnika lub kupy cegieł ) miejscu
          pogalopowałbym do paru urzędów , obejrzałbym parę dokumentów , zarządałbym
          udokumentowania statusu finansowego developera , dałbym umowę prawnikowi do
          analizy i w ten sposób sam wyciągnąłbym wnioski , zamiast niezdrowo oburzać
          się i walczyć z wiatrakami . Nie miał bym odwagi pakować nikogo , kto
          najprawdopodobniej : po 1. jest młody , po 2. nie ma za dużo pieniędzy ( a po
          kredycie , który zachwalasz , pewnie nie bedzie ich miał w ogóle ) , po 3. nie
          ma gdzie mieszkać i dlatego jest to dla niego życiowa sprawa żeby wybudowało
          się szybko , sprawnie , porządnie i żeby na pewno było jego - bo przecież dla
          każdego jest to oczekiwany i wymarzony dom - byc może ten pierwszy , budowany
          przy pomocy całej rodziny .
          Jedna skaza na opinii developera jest wystarczającym powodem ,by się
          zainteresowac na poważnie .
          Ja Ci dziecko nic nie musze udowadniać . Widzę tylko , że moja teoria się
          sprawdza . Czuwaj dalej nad dobrem aardomu , chroń własną piersią , a będziesz
          miała wynagrodzone .
          Tylko co z resztą ?

• Gość: ZdroYY Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.gazeta.pl 18.09.01, 10:07
            Maćku ?
            Czy zechciałbyś podać na forum właśny adres e-mail, lub po prostu odezwać się
            do mnie na mój mail ??? Miałem w aardomie kupic mieszkanie, ale posiadane przez
            Ciebie informacje w sposób istotny mogą mieć wpływ na realizację tego
            zamierzenia.
            Proszę o kontakt
            grzesiek
            //red GL1500/6''99 1:10 w domu i Vmaax w sercu ;)))))
          • Gość: mik50 Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 11:06
            Macku!
            Takze ja bylbym wdzieczny, gdybys umozliwil mi kontakt emailowy ze soba.
            Przymierzalem sie do kupna w najblizszych dniach mieszkania w aardomie,
            wlasnie na Wale Miedzeszynskim. Z oczywistych wiec wzgledow bede bardzo
            wdzieczny, jesli zechcialbys sie ze mna skontaktowac:
            mik50@wp.pl
            Pozdrawiam!
            mik50
            • Gość: Agi Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: 195.94.201.* 08.10.01, 12:55
              Maćku,
              rozumiem że masz konkretne powody dla których obrzuciłeś błotem Aardom i Male
              ale czy mógłbyś je podać? Również interesuję się zakupem domu od Aardom (jest
              to kolejna inwestycja której się przyglądam gdyż wszystkie poprzednie pomimo
              powierzchownej "wspaniałości" okazały się mniejszym bądź większym naciągacwem).
              Chciałabym wiedzieć o co chodzi z tym naciąganiem w tym przypadku.
              dzięki za info
              pozdrawiam
              Agi
              • Gość: ZdroYY Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.stacje.agora.pl 09.10.01, 00:22
                Witam ponownie !
                A czy zauważyliście dwa fakty :
                1) ostatnio Aardom reklamuje w wyborczej na pierwszej stronie
                2) mimo to nie był w ogóle oecny na targach mieszkaniowych
                Z jednej strony może minimalizują koszty, z drugiej w świetle rzuconych
                podejrzeń chyba popadam w paranoje i zaczynam doszukiwać się na siłe dziury w
                całym ..
                Moze wypowie się ktoś kto juz tam mieszka ????
                Jak to jest naprawdę z tą firmą ??? Nie chciałbym utopić tak kolosalnej kasy ..
                Pozdrawiam / Best regards

grzesiek
                //red GL1500/6'99 1:10 w domu i Vmaax w sercu ;)))))
                • Gość: cezar Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.waw.cdp.pl 10.10.01, 09:43
                  nieźle namieszane (brawa dla maćka)!!!
                  ja tez interesuje się tą inwestycją i mam pytanie czy cos konkretnie na temat
                  tej firmy wiadomo ??? jak sie maja ich poprzednie inwestycje ???
                  Decyzje trzeba podjac niestety dosyc szybko, a po wejsciu na liste mam powazne
                  watpliwosci. co do kredytu to chyba bym sie z mackiem do końca ni zgodzil poza
                  dosc wysokimi prowizjami kredyt w Yenach wyglada interesujaco.
                  jesli ktos ma jakies konkretne newsy poza lista to prosze o maila na
                  cezare@go2.pl
      • Gość: Szoszana Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.warman.com.pl 17.10.01, 19:29
        Gość portalu: maciek napisał(a):

> odnoszę wrażenie , że Mala albo w aardomie pracuje , albo ma prowizję
        > za nadzór nad właściwym ukierunkowaniem przebiegu dyskusji .
        Zaznaczam na poczatku - ja w Aardomie nie pracuje ani tez prowizji nie pobieram (z reka na sercu!).
        > Ta firma
        > najoględniej mówiąc jest mało uczciwa , najciekawsze drodzy moi przed wami .
        Jakies konkrety???? Bo tak bez przykladow i dowodow to traci spiskiem Zydow i cyklistow (troche sie
        sama uspokajam, bo ja tez buduje w Aardomie ;))

> Jeżeli musicie brać kredyt to zdecydowanie udajcie się do innego Banku , a
        > wtedy firma aadrom - choć będzie się bronić wszelkimi siłami - będzie musiała
        > dostarczyć wszystkie dokumenty jakich zarząda normalny , a nie ich bank .
        Nie jest mi wiadome aby BudBank byl wlasnoscia Aardomu ("ich" bank - ??). Na czym polega
        "nienormalnosc" BudBanku? (od razu informuje - nie bralam w tym banku kredytu).
        Skad przekonanie, ze Aardom bedzie utrudnial uzyskanie dokumentow do kredytu w innym banku?
        Przeciez im tez zalezy zeby klient placil, a wiec w ich interesie jest ulatwic mu (a przynajmniej nie
        utrudniac) dostep do srodkow, z tego czy tez innego banku. Czyzby posadzenie o filozofie psa ogrodnika?
        Znowu zero konkretow.
        > I wtedy zobaczycie co i jak kupujecie .
        Porazajaca logika. Zobacze co kupuje jak bede sie starac o papiery do kredytu w BudBanku. W innym
        przypadku zapewne nigdy sie nie dowiem co kupuje, a juz na pewno bron Boze JAK.
        Uważam , że lepiej się dwa razy
        > zastanowić , bo 1. to wcale nie będzie tanie
        Jak kazde jedno mieszkanie na rynku. Nie slyszalam o mieszkaniach, ktore w liczbach wzglednych
        odnosnie sredniego wynagrodzenia bylyby tanie.
        > po 2. budowa stoi nie ze względu na sąsiednią budowę , itp.
        "Moja" budowa wcale nie stoi. Calkiem wartko sie posuwa (poki co - odpukac). Itp. - to znaczy co??

> Ale życze powodzenia .
        Dzieki.
        > Wawer jest piękny i buduje w nim mnóstwo firm , które nie są tak "tanie" , ale za to uczciwe .
        Aardom nie jest az TAK tani, a jedynie wzglednie tani.
        Jako kontrahentka Aardomu, zywo zainteresowana losem swoich pieniedzy, uprzejmie prosze o
        uszczegolowienie, wzglednie poparcie jakimikolwiek faktami prezentowanych zarzutow. Dodaje od razu,
        ze bynajmniej nie bronie Aardomu. Po prostu NIE ZNOSZE pustoslowia.

Jak poki co (powtarzam - poki co) nie mam do Aardomu zarzutow. Wszyscy tak sie przestraszyli tych
        pogrozek, od razu panika, a ja sie pytam - gdzie konkrety??!!

Moje osobiste wrazenie - w Aardomie pracuje szwagier Macka, ktorego on nie lubi. Drugi szwagier
        pracuje zapewne w BudBanku.
        Szoszana
    • Gość: dodo Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: 217.153.40.* 15.10.01, 14:30
      Ja też się interesuję tym osiedlem, ale wciąż opadają mnie wątpliwości, i to
      nie tylko dotyczące finansowania.
      Działki są maksymalnie wykorzystane, raczej trudno mi sobie wyobrazić, że da
      się na wąskim pasie do sąsiednich zabudowań postawić dalszy ciąg segmentów i
      budynków wielorodzinnych. Będą sobie chyba zaglądać w okna?
      Czy dla wszystkich mieszkańców wystarczy miejsca na parkowanie samochodu?!
      A przede wszystkim: roje komarów!! Nawet teraz krążą ich tam miliony (zbiorniki
      stojącej wody w pobliżu. Nie wiem, być może da się je zwalczać, ale jeśli nie,
      zamieni to życie w koszmar. Może ktoś ma doświadczenia w walce z tym
      paskudztwem?
    • Gość: Zala Dłużnik??? IP: 157.25.125.* 19.10.01, 17:47
      Dla wszystkich zainteresowanych firmą Aardom, uprzejmie proszę zajrzeć na
      stronę: www.biznesinkaso.com.pl/gielda/oferty_sprzedazy.htm i wśród
      dłużników odnaleźć tą firmę. Myślę, iż ta informacja może mieć wpływ na waszą
      decyzję. Pozdrawiam
      • Gość: ZdroYY Re: Dłużnik??? IP: *.stacje.agora.pl 19.10.01, 19:02
        Witam

napisałeś:

> Dla wszystkich zainteresowanych firmą Aardom,
        > [...]
        > Myślę, iż ta informacja może mieć wpływ na waszą
        > decyzję. Pozdrawiam

O w morde !!! A tak dobrze wyglądało ....
        kojarzy mi sie analogiczna scenka z czasów komuny:
        pod koniec każdego apelu/akademii gdy wszyscy już powiedzieli/wyśpiewali co bylo
        do powiedzenia/wyspiewania i w powietrzu panowała cholernie niezręczna cisza
        i w ogóle atmosfera była napieta bo nikt nie miał zamiaru tego słuchać, i
        trzymano nas tam na siłe, to wychodził jakiś przodownik klasowy i mówił:
        ............... NA TYM ZAKOŃCZYLIŚMY NASZ APEL..................

mam wrażenie że kolega właśnie to zrobił .....

choc z drugiej strony jesli dobrze rozumiem te cyferki to mogliby to splacic z
        jednego mieszkania 45 m2 wraz z poddaszem, prawda ???

tak czy inaczej pozdrawiam w lekko smętnym nastroju

grzesiek
        • Gość: Zala Re: Dłużnik??? IP: 157.25.125.* 22.10.01, 11:05
          Witam!
          Skoro tak dooobrze pamiętasz czasy komuny i marsze 1-wszo majowe w których
          zapewne uczestniczyłeś, napewno orientujesz się jakiej wysokości kredyt firma
          Aardom ma zaciągnięty. Nie jestem jednak pewien czy wystarczy sprzedaż
          mieszkanka z poddaszem, czy trzeba bedzie sprzedać (bagatela) 6 segmencików.
          Być dłużnikiem i mieć kredycik to jest coś.
          • Gość: ZdroYY Re: Dłużnik??? IP: *.stacje.agora.pl 22.10.01, 15:03
            Gość portalu: Zala napisał(a):

> Witam!
            > Skoro tak dooobrze pamiętasz czasy komuny i marsze 1-wszo majowe w których
            > zapewne uczestniczyłeś, napewno orientujesz się jakiej wysokości kredyt firma
            > Aardom ma zaciągnięty.

Well.... nie bardzo rozumiem jakie znaczenie ma tu fakt, że biegałem wtedy do
            podstawówki ;)

> Nie jestem jednak pewien czy wystarczy sprzedaż
            > mieszkanka z poddaszem, czy trzeba bedzie sprzedać (bagatela) 6 segmencików.
            > Być dłużnikiem i mieć kredycik to jest coś.

Chwila spójrzmy:
            www.biznesinkaso.com.pl/gielda/oferty_sprzedazy.htm
            u samej gory pisze:
            nr ident rodzaj kwota w tys zł.
            035/s-01 odsetki 28
            034/s-01 kwota gł. 193

[zwroc uwage na napis: kwota w tys. zł]
            moim zdaniem to jest 193+28=221 tysiecy złotych, prawda ???
            czyli dwa miliardy dwieście na stare .... :)))

a to jest cena za mieszakanie 50 m2 + poddasze, nieprawdaż ?????

;)))))

grzesiek
    • Gość: Zala Dłużnik IP: 157.25.125.* 22.10.01, 09:41
      Wszystkich zainteresowanych zaprzaszam na stronę:
      www.biznesinkaso.com.pl/gielda/oferty_sprzedazy.htm
      i poszukać firmy Aardom wśród dłużników.
      Wnioski wyciągnij SAM!
      Pozdrawiam
      • Gość: rooda Re: Dłużnik IP: 213.77.42.* 22.10.01, 17:06
        Czy ktoś mógłby mi, kompletnemu laikowi, objaśnić tę sytuację?
        Dziękuję
        • Gość: ZdroYY Re: Dłużnik IP: *.stacje.agora.pl 23.10.01, 09:27
          Ale co tu jest do objaśniania ???? Chcesz powierzyć swoje pieniądze na jakiś
          czas fimie, która w zamian za nie, wybuduje Ci mieszkanie, które odbierzesz
          pod koniec przyszłego roku. Do tego czasu jakby niewiele możesz się
          zabezpieczyć, więc zazwyczaj oczekujesz żeby fima była nieskazitelna jak
          dziewica (ewentualnie bielutka jak mała owieczka ;) jakbyśmy tego nie nazwali)
          Tym czasem okazuje się, że nie mając szans na ściągnięcie wymagalnego długu
          (albo nie chcąc się dalej w to bawić) ktoś oferuje na giełdzie wierzytelności
          długi z Aardomu. Powiedzmy sobie wprost: moze to byc jeden z nerwusów, którzy
          nie chcieli czekać w kolejce na spłate, a równie dobrze moze to być druga
          strona medalu czyli pierwszy sygnał o zapaści. Pocieszające jest tylko to że
          ich długi [aardomu] stoją dość wysoko to znaczy 90%, mimo dość nieskiego kursu
          odsetek, co raczej skłaniałoby mnie do pierwszej opcji.
          Poza tym poza samą ofertą sprzedazy długów aardomu brak jakichś bardziej
          powaznych informacji więc moze tymczasem ograniczmy te spekulacje do
          stwierdzenia, że nie za dobrze to wróży.

grzesiek
          • Gość: Jola Re: Dłużnik IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.03.02, 16:11
            Czytam już z ciekawości wstecz i ....... o kurde i tu jest MALA . Żabko , czy
            już mieszkasz , bo trochę czasu już upłynęło . I wiesz co . Dlaczego zawsze
            wypływasz jak tylko ktoś ośmieli się niepochlebnie o developerze developerów
            wyrazić . BRAWO MACIEK . Na marginesie . Ta wierzytelność dalej wisi (
            sprawdziłam ) , więc ardomu chyba po prostu nie stać , żeby ją wykupić , więc
            smróóóód się ciągnie dalej.
    • Gość: Jagna Re: Aardom/ Wal Miedzeszynski ??? - co powiecie o tym ? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.03.02, 14:28
      Ponieważ dbam by aardom nie wyleciał z forum to odsyłam do wątku "firma Aardom
      "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka