Gość: anitad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:34 czesc, chcialabym kupic mieszkanie od wlodarzewskiej przy metrze Stoklosy.czy ktos moze wie cos na temat wlodarzewskiej a moze ktos kupil juz tam mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: wlodarzewska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.05, 22:48 polecam watek: Stokłosy - Metro- Włodarzewska, znajdziesz tam sporo informacji, jak sie buduje z Włodarzewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.drawska.prv.pl Re: wlodarzewska - naga prawda IP: *.crowley.pl 20.06.05, 16:19 www.drawska.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:43 czesc czytalam toche o wlodarzewskiej na forum stoklosy metro.Nabywcy mieli troche problemow z budowa ale nie znam developera i budowy z ktora nie byloby problemow. zdaje sobie sprawe ze nie jest to developer z najwyzszej polki, ale czy wiecie cos co przekonaloby mnie do rezygnacji z niego. teraz jestem na etapie studiowania umowy, i jest w niej troche do poprawy. w przyszlym tyg wysle wlodarzewskiej moje propozycje zmian i mam nadzieje ze bedziemy negocjowac. jesli jest ktos kto zastanawia sie tez nad zakupem mieszkania i analizuje tez umowe i daj znac!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska Ken Herbsta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:09 czesc szukam osob ktore chca tez kupic mieszkanie od wlodarzewskiej na Ken Herbsta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rado Re: wlodarzewska Ken Herbsta IP: *.citibank.com 01.07.05, 15:23 Czesc, Mam zamiar zakupic mieszkanko na Ken Herbsta Odpowiedz Link Zgłoś
alaja78 Re: wlodarzewska Ken Herbsta 08.07.05, 10:11 hej ja chcę kupić tam mieszkanie!!! chętnie dowiem się czegoś więcej pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sibi Re: wlodarzewska Ken Herbsta IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.05, 22:10 hej! tez mysle nad Herbsta II... mam juz nawet cos zarezerwowane ale umowy jeszcze na oczy nie widzialem-zreszta prawnikiem nie jestem i raczej nie wiledzialbym na co zwrocic uwage :( jesli macie jakies materialy i wskazowki to bylbym wdzieczny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitad Re: wlodarzewska- Stokłosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:41 no i nikt nie jest zainteresowany zakupem mieszkania na stoklosach????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wlodarzewska- Stokłosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.05, 00:07 Owszem ja bylam, na najwyzszym pietrze, ale tych zarzad nie pozwolil sprzedac- przynajmniej na razie- wiec nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska- Stokłosy IP: 213.17.181.* 29.06.05, 16:56 a czemu nie pozwolil sprzedac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wlodarzewska- Stokłosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.05, 21:53 podobno kupil sobie zarzad wlodarzewskiej, tak mi powiedziano w spoldzielni Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.kowalczyk Re: wlodarzewska 10.07.05, 15:27 Ja wlasnie mam zamiar kupic...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 21:31 witam Leszku, w koncu znalazl sie ktos kto jest zainteresowany ta inwestycja. a jak tam u umowa, masz jakies uwagi. ja wlasnie szukam prawnika ktory pomoze mi sprawdzic umowe i ksiegi wieczyste itp. zaniepokojona jestem ze 1 dzialka zostala nabyta warunkow, podobno byly jakies problemy z fdroga dojazdowa. wiesz cos na ten temat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: wlodarzewska IP: *.chello.pl 11.07.05, 18:08 Ja już mam za sobą kwestię umowy z Włodarzewską (jedna z poprzednich inwestycji), więc mogę w tej kwestii co nieco doradzić (ze względu na ułomnośc pamięci pewnie wiele pominę, ale mimo wszystko coś się zawsze przyda): 1. Doprecyzujcie w swoich umowach zapis o przedmiocie transakcji, tzn. żeby nie było wątpliowści, że ustalona cena obejmuje wyliczony udział w gruncie (dokładne oznaczenie numerów KW działek), częściach wspólnych ORAZ INFRASTRUKTURZE BUDYNKU (żeby się na końcu nie okazało, że właścicielem np. kotłowni jest deweloper albo każą dopłacać za np. zrobienie ogrodzenia - tak nie było we wcześniejszych inwestycjach, ale lepiej dmuchać na zimne). 2. Zgodnie z ustawodawstwem konsumenckim cena dla osoby fizycznej MUSI być podana w postaci ceny brutto, tj. z uwzględnieniem należnych podatków. Podawanie ceny netto w umowie jest naruszeniem prawa. 3. W umowach zapewne proponowany jest zapis dotyczący 3-letniego administrowania budynkiem po jego oddaniu przez Włodarzewską. Zgodnie z ostatnim wyrokiem Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie przeciwko JW Construction, klauzla taka uznana została za niedozwoloną - do sprawdzenia na stronie Urządu Ochrony Konkurencji i Konsumentów www.uokik.gov.pl. Jeśli Włodarzewska nie będzie chciała od razu wycofać tego zapisu radzę złożyć pismo w tej sprawie do w/w Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - zajmą się tą sprawą po złożeniu wniosku niejako "z urzędu" (jest tam jedna pani zajmująca się właśnie deweloperami, nazwiska niestety nie pamiętam). 4. Radzę dopisać konkretną datę zakończenia inwestycji (tj. nie np. III kwartał 2006 ale 30.09.2006) oraz karę umowną za przekroczenie tego terminu. UWAGA!!! W tej kwestii jest haczyk w umowie - należy sprecyzować, że przez zakończenie inwestycji należy rozumieć np. uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku albo podpisanie aktu notarialnego przenoszącego własność. Ale w dalszej części umowy może być zapis, że "zobowiązanie wynikające z przedmiotowej umowy uważa się za wykonane po zgłoszeniu przez dewelopera gotowości do odbioru przez kupującego lokalu...". Zapis taki nie powinien w ogóle znaleźć się w umowie, bo stoi w sprzeczności z tym, co napisałem na początku tego punktu tj. daty zakończenia inwestycji. To chyba tyle jeśli chodzi o większe miny w umowie, gdybyście mieli jakieś dalsze pytania to bardzo proszę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: wlodarzewska IP: *.chello.pl 11.07.05, 18:19 Księgę wieczystą radzę sprawdzić sobie samemu - teraz każdy może dokonać wglądu do jakiejkolwiek księgi wieczystej bez konieczności podawania powodu takiego zainteresowania, więc po co płacić za to prawnikowi. Procedura jest taka: 1. Ustalić numery ksiąg wieczystych działek pod inwestycję u dewelopera (jest to także wpisane w proponowanej umowie przedwstępnej. 2. Udać się do Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa i dokonać wglądu do ksiąg (chyba wszystkie są już "zelektronizowane", czyli "księgę" przegląda się przed ekranem komputera lub 3. Można wysłać wniosek o odpis pocztą na adres sądu. Do wypełnionego wniosku (formularz na stronie ministerstawa sprawiedliwości www.ms.gov.pl w dziale formularze - wniosek o odpis) należy załączyć oryginał dowodu opłaty za wniosek (30 PLN za jeden odpis z KW). Sądy wieczystoksięgowe po dokonaniu elektronicznej rewolucji działają w tej chwili dużo szybciej, więc odpis powinien przyjść w ciągu kilku-kilkunastu dni. W odpisie należy zwrócić uwagę na 2 działy: 1. Dział II - Własność: powinna być tam wpisana Włodarzewska SA i tylko ona 2. Dział IV - Hipoteka: najlepiej, jeśli nie byłoby tutaj jakichkolwiek wpisów (tutaj wpisane będa przede wszystkim ewentualne kredyty zaciągnięte na budowę przez Włodarzewską). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:41 dzieki bardzo za cenne wskazowki co do umowy z wlodarzewska w srode wybieram sie do prawnika i wykorzystam chetnie Twoje rady. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apalgan Re: wlodarzewska 27.11.05, 20:21 Czy podpisalas Umowe z Wlodarzewska? Co zaakceptowali? Czy nie dziwi cie fakt ze jeszcze nie maja generalnego wykonawcy a juz mieszkania sprzedali? please o info!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm's Re: wlodarzewska IP: *.makler.local / 195.187.134.* 15.07.05, 17:03 Serdeczne dzięki za wskazówki. Mam dodatkowe pytanie - w jaki sposób negocjowaliście umowę - mi kazali napisać pismo do zarządu. Czy tak samo wyglądało to w Twoim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:30 czesc mi tez kazali napisac pismo z proponowanymi zmianami do umowy. chyba sie Panowie zlamia jak zobacza ile chce zmienic, bo jest sporo niedociagniec, ktore mi wczoraj prawnicza z ktora sie spotkalam zaznaczyla, ale najwazniejsza sprawa jest sprawa vatu po zmianie stawki na 22 % oraz wyjasnienie sprzedazy warunkowej jednej z dzialek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: wlodarzewska IP: *.chello.pl 15.07.05, 21:41 U nas nie było case'u z warunkową sprzedażą działki (na szczęście). Zmiany "negocjowałem" z ich sprzedażą, zdaje się że konkretnie pan ten nazywał się Ryfczyński. Polegało to na tym, że wysyłałem do niego mailem umowę z naniesionymi moimi poprawkami (w Wordzie jest opcja "śledź zmiany", wtedy widać dobrze, co było konkretnie zmieniane w stosunku do pierwowzoru) a zwrotnie info co zostało zaakceptowane a co nie. Część rzeczy udało się wynegocjować, ale nie wszystko (np. nie przeszło powiązanie harmonogramu wpłaty wszystkich transz z konkretnymi etapami budowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitadr Re: wlodarzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 22:18 a z jakiego dnia masz odpis z Ksiegi Wieczystej? a naniosles jakies zmiany dotyczace vat gdy zmieni sie na 22%? Odpowiedz Link Zgłoś