Dodaj do ulubionych

MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.aster.pl 24.11.05, 11:45
Polecam uwadze wszystkich, ktorzy zamierzaja miec do czynienia z
tym "developerem":
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_051122/warszawa_a_1.html
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 24.11.05, 18:48
      szok...
      • Gość: Malina Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 24.11.05, 23:34
        pan "ostromęci" :) jest przykładem na to jak nie powinno się zarządzać firmą
        deweloperską, w tym biznesie opinia mieszkańców oddanych inwestycji jest bardzo
        ważna dla przyszłych klientów chcących kupić mieszkanie u danego dewelopera. W
        tym temacie pan "ostromęci" spi...lił wszystko co się da, zrównał mostostal
        invest z jwc. Reklama na całego, nie powiem..., w progamie "sprawa dla
        reportera" wyjdą wszystkie machlojki, prezesa "ostromęci" zwolnią, a smród po
        nim pozostanie na jakiś czas. Ciekawe ile na tym "zarobił"
        • Gość: krch Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 06:20
          zeby przebic JW Destrakszyn, naprawde musialy by byc niezle przekrety.

chociaz, styl dzialania pana prezesuncia przypomia znalego z powiesci czy tez
          filmu nikodema dyzmy. zawsze moze liczyc na swojego zausznika w interesach,
          prezesuncia spoldzielni mieszkaniowej.

takich nikodemow znalazloby sie pewnie wielu, w zarzadach innych film
          developerskich. a ludzie placa, placa za te wszystkie fanaberie i nikt na razie
          nie ukrucil samowoli pseudodeveloperow.
          smutne, acz prawdziwe. ale

moze media, ktore tak ochoczo podsycaja swietlane wizje szklanych domow i
          miliardow ktore ludzie zarobia niby na mieszkaniach (zanim oczywiscie wczesniej
          przetrzymaja krach banki spekulacyjnej ktory kiedys w koncu nastapi) - zajma sie
          spoleczna misja tropienia, ujawniania i potepiania praktyk, gdzie kupujacy nie
          ma praktycznie zadnych stans z hordami takich lipnych firm developerskich.
          • Gość: Kaska Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 19:07
            Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w budowanych sekcjach, jednak
            wstrzymuję sie od decyzji do czasu rozwiązania waszego "Tesco". Wręcz
            uzależniam decyzje o kupnie od finału waszej sprawy. Byłam wczoraj w biurze
            sprzedaży mostostalu, jest nerwowa atmosfera u nich, chyba zaczynają zdawać
            sobie sprawę z tego,że nie bedzie im tak łatwo sfinalizować swoje przekręty,
            prezes jest nieuchwytny podobno. Pewnie sie przygotowuje do programu "sprawa
            dla reportera":). Już nie mogę się doczekać jak bedzie sie wił w zeznaniach.
            Zyczę wam powodzenia!!!
            • Gość: Tomek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 19:13
              Może i miejsce jest niefortunne, ale temu osiedlu potrzeba infrastruktury handlowej.
              • Gość: bodzio Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 25.11.05, 19:22
                kurde, wszyscy mają neta z astera to mam i ja!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: krzysiek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 25.11.05, 20:01
                ależ już jest: markpol, alma, leader price, biedronka (liga tesco), champion.
                wystarczy ruszyć na spacer w dowolną stronę nie dłużej niż 10 min spacerem.
                zwróć uwagę że wszystkie te sklepy są powierzchniowo zbliżone do tesco ale
                żaden z nich nie jest w osiedlu mieszkalnym.
            • Gość: krch Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.11.05, 07:48
              i liczysz ze kupisz mieszkanie z rabatem ? kosmiczna naiwnosc.

jesli nawet kupisz 20% taniej, z calym szacunkiem nie jest to warte wyprawki.
              przyjrzyj sie z bliska jak wyglada podoworko, ulice dojazdowe, klatki schodowe.
              wyobraz sobie jak wyglada okolica marketu, gdy sznury samochodow i ludzi wlaza
              ci na twoja przestrzen zyciowa. popatrz jak postepuje spoldzielnia, ktora ma w
              dupie dobro swoich czlonkow.

moze wydaje Ci sie ze zrobisz interes zycia - ale z czasem przekonasz sie ze
              zycie na tym osiedlu to mocne wrazenia, o ktorych nawet sobie nie zdajesz
              sprawy. twoja decyzja - twoja kasa.
    • Gość: krzysiek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 26.11.05, 08:56
      przypominam, że 3.12 będzie nagrywany program z serii Sprawa dla reportera.
      1.12 zapraszamy na spotkanie organizacyjne, na którym przedstawimy zasady
      nagrywania programu oraz przekażemy inne informacje.
      Obecność oszukanych mieszkańców (obecnych i przyszłych) obowiązkowa.
    • Gość: krzysiek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 27.11.05, 00:16
      Zapraszamy obecnych i przyszłych mieszkańców osiedla na zebranie organizacyjne
      przed nagraniem programu z serii Sprawa dla reportera.
      Zebranie odbędzie się 1.12 o godz. 20.
      Samo nagranie, jak już informowaliśmy, 3.12 o godz. 11.
      Zapraszamy!!!!!!!!!
      • malghet Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 13:54
        Mam pytanie - gdzie odbędzie się zebranie, o tórym napisał Krzysiek?
        • Gość: krzysiek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 29.11.05, 13:59
          witam, spotkanie będzie jak zawsze na naszym "podwórku". Zapraszam.
          • malghet Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 14:13
            Dzięki za info :-)
    • Gość: Kasia Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.70.* 29.11.05, 09:48
      Od pewnego czasu szukam mieszkania, zwłaszcza, że ceny od pewnego czasu ostro
      są windowane w górę. Po przeczytaniu tych informacji, zastanawiam się, czy
      deweloperzy nie wykorzystują obecnej sytuacji na rynku i tak naprawdę grają
      tylko zgodnie ze swoimi zasadami.
    • Gość: Spoldzielca Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.habeo.pl 29.11.05, 12:29
      Chciale tylko zauwazyc ze do spoldzielni Goclaw - Lotnisko nalezy tez teren
      obok stacji benzynowej(stan obecny: ogrodzony ugór0 ) na wprost nowo budowanej
      sekcji osiedla. Niech tam zbuduja market bo mieszkania tam juz raczej nie
      powstana ale niech tego nie robia przez sciane z budynkiem mieszkalnym. zgroza!
    • margo.oleks Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 12:33
      Chciałam zapytać tych, którzy już kupili mieszkanie i mieszkają o kwestię tzw.
      indeksacji przy wpłacaniu rat za mieszkanie.
      Jak tą indeksację się nalicza. Mi naliczają narastająco o poczatku wpłacania
      rat, tj. od lutego tego roku i ta indeksacja cały czas rośnie. Myślałam, że od
      nowego roku, tj. w styczniu 2006 r. indekscaja znowu będzie naliczana od zera,
      a mi wczoraj powiedziano że dalej ta indekscaja będzie rosła. Szczerze m,ówiac
      liczyłam, ze jak zimą jest niski wskaźnik to indekscaja będzie minimalna, ale
      jak liczą narastająco to ona zawsze będzie wysoka.

Proszę o podpowiedź, jak to powinno być z tą indeksacją, bo już się pogubiłam.

Pozdrawiam
      • smaja Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 12:58
        Witaj,
        ja miałam w umowie wzrost ceny mieszkania w oparciu o wzrost wskaźnika cen
        materiałów i usług budowlanych.
        Wskaźnik ten był praktycznie ujemny przez cały okres wpłat, trochę skoczył po
        zmianie VAT na materiały budowlane, dopłata do całości w moim przypadku to
        mniej niz 200 zł.
        Musisz sprawdzić jakim wskaźnikiem masz indeksowaną cenę i sprawdzać ten
        wskaźnik na stronie GUS oraz w jaki sposób jest naliczana.
        Jak jest niski wskażnik to wzrost powinien być coraz mniejszy bo też spłącasz
        kolejne raty i jest liczony od tego co nie zapłaciłaś.
        Czy tak masz w umowie?
        Pozdrawiam Asia
        • margo.oleks Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 13:48
          Ja tez mam to tak ujęte. Płacę ratę co drugi miesiąc i Pani, która to nalicza
          powiedziała mi że jest to narastająco od początku trwania umowy. Sprawa mnie o
          tyle irytuje, że np. od raty 22.000 zł mam indeksację 450 zł ( wskaźnik
          indeksacji 1,92%) Jeśli to zsumuję to wyjdzie niezła sumka, która oczywiście
          rosnie i będzie rosła bo jest narastająco, a więc jeśli nawet w grudniu
          wskaźnik będzie niski to i tak zapłacę to co przy poprzedniej racie, tyle, ze
          niewiele wzrośnie, ale 450 i tak będę musiała zapłacić. Nie wiem czy wyrażam
          się jasno. Zatem z całej umowy wyjdzie ponad 2.000 zł?? zastanawiam się czy
          jest to prawidłowe?
          • smaja Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! 29.11.05, 14:21
            No tak to wygląda, jak wskaźnik jest cały czas dodatni.
            Pamietam, że jeszcze parę lat temu gdy ten wskaźnik był wysoki to powodował
            wzrost ceny nawet 10 %.
            Niektórzy deweloperzy zmniejszają gdy wskaźnik jest ujemny ale nie MI.
            Cóż musisz to uwzględnić w ostatecznym rozliczeniu (zrobić rezerwę na taką
            kwotę) niestety.
            Pozdrawiam,
            Asia

• Gość: krzysiek Re: MOSTOSTAL INVEST - OSTRZEŻENIE!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 29.11.05, 14:50
            Niestety obawiam się, że będziesz musiała dopłacić. MI na 100% robi tak
            rozliczenia żeby było korzystne dla nich. Najciekawsze jest to, że nawet nie
            można być obecnymprzy dokonywaniu obmiaru mieszkania. Znam przypadek, że pomiar
            końcowy był o prawie 6% większy niż pierwotne plany. Na szczęście właściciele
            mieli znajomego architekta, zrobili pomiar, odwołali się i MI uznał reklamację.
            Łatwo policzyć,że 5% od 100 metrów to zysk extra dla MI na poziomie 9000 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka