Dodaj do ulubionych

Jantar BIS

04.01.06, 07:53
Czy ktoś ma jakieś najnowsze wieści odnośnie tej inwestycji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 14:53
      I ja czekam na jakieś info :(
      Podobno parking w tym miejscu miał umowę do końca 2005 a bazarek do marca (czy
      jakoś tak) 2006 (słowa koleżanki która stawia tam samochód)
      • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 17:14
        Inwestycja jantar-bis jest to wspólne przedsięwzięcie budowlane Spółdzielni
        Mieszkaniowej Gocław lotnisko z firmą EDBUD Nieruchomości spółka z.o.o
    • Gość: Piotr Re: Jantar BIS IP: 87.207.175.* 04.01.06, 20:17
      Byłam tam ale parking jest nadal :(
      • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:39
        Radzę zaczerpnąć informacje u żródła-t.z.n. w biurze zarządu Spółdzielni Gocław
        Lotnisko w dzile inwestycji.Tam napewno uzyskasz wszystkie informacje na temat
        tej inwestycji.Nr.tel.do sekretariatu spółdzielni 0226712659(a tak na
        marginesie ciekaw jestem dlaczego strona Spółdzielni gocław lotnisko jest
        niektualizowana)
        • Gość: Adamski Re: Jantar BIS IP: *.crowley.pl 05.01.06, 00:54
          Ja tez interesuje sie ta inwestycja, co wiecej jutro podpisuje umowe, Wiekszosc
          mieszkan juz sprzedanych lub zarezerwowanych, cena atrakcyjna- 3650/m, jedyna
          wada to koniecznosc zostania czlonkiem spoldzielni SM Goclaw Lotnisko i to ze to
          tylko spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu.
          • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:28
            1200zł.-Tyle kosztuje wpis do rejestru członków Spółdzielni Gocław Lotnisko.ś
            • Gość: attache1974 A to o tą inwestycję chodzi IP: 194.158.194.* 06.01.06, 13:38
              HA
              Mnie już nie nabiorą - na moje mieszkanie mieli wpisane jeszcze 2 osoby. A
              zapewniali mnie przez 4 miesiące, że jestem pierwszy na liście i jak chciałem
              podpisać umowę to się okazało że jestem 3 w kolejności. Rozmawiałem z pewną
              miłą panią która była właśnie wpisana na moje mieszkanie i też zrezygnowała jak
              się dowiedziała że jest któraś w kolejce a przy niej wykreślali ludzi tylko
              dlatego że nikt nie odbierał telefonu jak dzwonili do osób zapisanych na to
              samo mieszkanie.
              Plus uch teksty że tego punktu nie negocjujemy - a dlaczego nie - a bo dlatego
              że nie i już.

TO nie dla mnie - mieszkanie miało mieć 74m2 a po ostatecznym wyrysowaniu
              skurczyło się do 68 - plus planowana obwodnica przez ogródki działkowe
              niedaleko tej metalowej budy stojącej na terenach boiska - niedaleko parkanu od
              przedszkola.

Plus zapis że wpłacacie ileś tam kaski i jak budowa ruszy to będzie git a jak
              nie to wszystko oddadzą - i co ile mogą odwlekać budowę - miesiąc, dwa, trzy -
              a kaska na koncie pracuje aż miło ale na ich koncie.
              • Gość: attache1974 o tu opisywałem co się działo z moim lokum IP: 194.158.194.* 06.01.06, 13:48
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=29119408&v=2&s=0
                • Gość: johny Re: o tu opisywałem co się działo z moim lokum IP: *.chello.pl 07.01.06, 21:20
                  gwoli scislosci Twoje nie było, bylo tylko zarezerwowane...
        • Gość: obserwator Re: Jantar BIS IP: *.chello.pl 08.01.06, 00:23
          Nie bierzcie w spółdzielni bo wasze remontowe wezma na załatanie starych
          budynkow, a w ogole czesto spoldzielnie kombinuja z przepisami a nawet
          podwyzszaja cena za metr tlumaczac sie ze sie rozmineli z prawda i nie
          spodziewali sie takich kosztow budowy.Spółdzielni Mówimy Nie!!!
          • Gość: gosc Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 08.01.06, 01:13
            Co do remontowego to masz niestety racje, to jest domena wszystkich
            spoldzielni... ale w kwestii kosztow budowy kupujesz mieszkanie od dewelopera a
            nie od spoldzielni. Po zakonczeniu budowy budynki sa oddawane pod opieke
            spoldzielni z zaznaczeniem o 100% wniesieniu oplaty - tak wiec koncowe
            rozliczenia bez udzialu spoldzielni a tylko administracja...
            • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 18:40
              Wysokość "remontowego" w Spółdzielni Gocław, ustala Rada Kolonii,czyli
              przedstawiciele mieszkańców .Wynika to ze statutu .Wysokości remontowego nie ma
              prawa ustalać ŻADEN PRACOWNIK ADMINISTRACJI.Jeśli natomiast chodzi o zakup
              mieszkania to faktycznie kupujesz mieszkanie od dewelopera,ale głównym
              inwestorem jestSpółdzielnia.
    • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 17:09
      Inny deweloper,lecz Spółdzielnia ta sama.
      • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:18
        ups...
        • Gość: TV Re: Jantar BIS IP: *.spray.net.pl 11.01.06, 16:09
          Czy to nie jest ta sama spóldzielnia, która wraz z Mostostalem Invest uraczyła
          ludzi marketem Tesco pod oknami?
          Własnie wczoraj by o tym program w TV i mocno odradzano wikłania się w
          budowanie ni to ze spółdzielnią ni to z deweloperem.
          • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:48
            Niestety ta sama.Ci sami prezesi ,ten sam kierownik ADM,ta sama rada osiedla.
            • Gość: m Re: Jantar BIS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.06, 22:05
              Spoldzielnia ta sama, inny developer, ktory rowniez nie chce
              podpisac umowy w formie notarialnej.
              Gdyby klienci Mostostalu w taki sposob podpisali umowy, to
              unikneli by polowy klopotow (np. Pan, ktory wykloca sie o mieszkanie na
              Bemowie). Z tego powodu przegral w sadzie (poszukajcie w archiwum
              Rzeczpospolitej).
    • agatek72 Re: Jantar BIS 11.01.06, 22:07
      Sprawdźcie czy mają już papiery że działki na których budują są już ich
      własnością , bo we wrześniu były jeszcze właśnością miasta. Po drugie trzeba
      wziąć pod uwagę że jantar bis buduje firma Edbud nieruchomości (kapitał
      założycielski 250.000 zł- w razie bankructwa odpowiadają tylko do tej kwoty
      czyli po kilkadziesiąt złotych na mieszkanie)a firma Edbud która ma siedzibę na
      Ursynowie i wybudowała kilkanaście bloków, twierdzi że Edbud nieruchomości jest
      jej spółką córką, ale oni za nic nie odpowiadają.
      • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 11:17
        Skąd taka informacja że teren we wrześniu był własnością miasta,a nie Spółdzielni?.
        • Gość: J24 Re: Jantar BIS IP: *.pekao.com.pl 12.01.06, 13:36
          Wzór umowy do podpisania otrzymany z EDBUDU (wczoraj) mowi,że tylko część
          jednej działki jest w wieczystym użytkowaniu spółdzielni, pozostałe działki
          należą do Skarbu Państwa. Czy ktoś wie co z pozwoleniem na budowę, na jakim to
          jest etapie? Czy ktoś sprawdzał w architekturze czy wystąpili o takowe bo
          wszystko jakoś się przeciąga.
          • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:10
            O pozwolenie na budowę powinna wystąpić Spółdzielnia.Radzę wykonać tel. do SMGLot.
            • Gość: Jaga Re: Jantar BIS IP: *.pekao.com.pl 13.01.06, 12:29
              Ludzie,czy naprawdę nikt nic nie wie o pozwoleniu na budowę albo o planie
              zagospodarowania inwestycji Jantar Bis. Odezwijcie się please.
              • Gość: Piotr Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:27
                Zadzwoń do edbudu to się dowiesz prawie wzystkiego (tego co mogą
                powiedzieć :) ) , ja tak zrobiłem i coś się dowiedziałem a nawet byłem u
                naczelnego atchitekta wawy w Pałacu Kultury (mogę podzielić sie info na maila)
                • Gość: Jaga Re: Jantar BIS IP: *.pekao.com.pl 13.01.06, 14:53
                  Bardzo proszę o kontakt, adres Iwona967@gazeta.pl
                  • Gość: piotr Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:38
                    wieczorem lub jutro coś naskrobie
                    • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:52
                      Jutro wszystko się wyjaśni...
                      • Gość: tomasz Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 20:46
                        Czy wyjaśnielo sie cos juz? Piotrze, czy moglbys podzielic sie z nami swoimi
                        informacjami tak jak obiecales dwa watki wczesniej?
                        • Gość: piotr Re: Jantar BIS IP: *.chello.pl 14.01.06, 21:04
                          Jeśli chodzi o własność gruntów to całość inwestycji tj. budynki A i B,
                          znajdują się na trzech działkach (są trzy odbrębne księgi wieczyste). W chwili
                          obecnej jedna z nich należy do spółdzelni, 2 pozostałe do Skarbu Państwa.
                          Sprawa jest w trakcie załatwiania. Pracownica biura EDBUD poinformowała mnie,
                          że przed podpisywaniem umów omawiane działki będą już własnością spółdzielni.
                          • Gość: znawca tematu Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:37
                            omawiane działki raczej na 100% nie będą do kwietnia własnością spółdzielni;
                            sprawa wpisu SM Gocław Lotnisko do ksiąg wieczystych jako prawnego posiadacza
                            tych dwóch działek ciągnie się od paru lat i nawet ludzie w spółdzielni nie
                            wierzą, że ma sie zdarzyć cud i w ciągu 2 miesięcy to się zmieni; nie zmienia
                            to faktu, ze najwazniejszą kwestią jest pozwolenie na budowę, o które występuje
                            developer a nie spółdzielnia, i którego uzyskanie nie jest do końca związane z
                            rozwiązaniem kwesti własnosci działek (tj. mozna jest uzyskać nawet gdy ww
                            sprawa nie bedzie załatwiona); tak czy siak edbud głupio postępuje nie mówiąc
                            po prostu jak sprawy wyglądają bo opowiadanie bajek o tym, że nie mają
                            pozowlenia bo jest zima a więc i tak nie mozna kopać dołów jest niepowazne;
                            generalnie SM Gocław Lotnisko to moloch, program PISu zakłada 3 mln mieszkan
                            wiec happy end jest raczej pewny
                          • Gość: gosc Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 23:05
                            wie moze ktos jakie dzialki za juz w posiadaniu a jakie jeszcze nie? zamierzam
                            kupic w budynku A i zastanawia mnie czy moze grunty pod tym budynkiem maja
                            wyjasniony status.... o ile mozna to potraktowac rozdzielnie......
        • agatek72 Re: Jantar BIS 13.01.06, 17:01
          Informacja jest od pani ze Spółdzielni.Natomiast na mojej umowie którą dostałam
          we wrześniu nie było o tym ani słowa. Być może teraz to zmienili.
          • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 13:01
            Wczasie sobotniego ZPC Spółdzielni Gocław Lotnisko Prezes P.Sienkiewicz
            potwierdził, że sprawa gruntów jest jeszcze nie wyjaśniona do końca.
            • jaga995 Re: Jantar BIS 17.01.06, 14:27
              Czy było coś konkretniejszego na temat gruntów. Na jakim etapie jest sprawa,
              kiedy przewidują otrzymanie tych gruntów w wieczyste uzytkowanie. Słyszałam,że
              takie sprawy mogą ciągnąć się latami. Jak wygląda sytuacja w tym przypadku.
              • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:59
                Dziś wprogramie u Pani Jaworowicz będzie właśnie coś na temat gruntów m.in.na
                Gocławiu.
                • Gość: piotr Re: Jantar BIS IP: *.chello.pl 17.01.06, 22:36
                  ktoś oglądał bo przegapiłem :(
                  • Gość: sprawa dla... Re: Jantar BIS IP: 192.193.245.* 18.01.06, 10:03
                    rowniez przegapilem a chetnie bym obejrzal... a moze ktos nagral? lub moze wie
                    czy gdzies w sieci publikowane sa takie nagrania?
                    • bulatka Re: Jantar BIS 18.01.06, 13:40
                      Edbud dzisiaj wstrzymał podpisywanie umów przyrzeczenia i przyjmowania
                      rezerwacji na JANTAR BIS. Może ktoś wie jaka jest tego przyczyna.
                      • Gość: opoint Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 16:05
                        A to ciekawe? W mojej umowie przyrzeczenia jest termin do 15 lipca na
                        rozpoczęcie budowy, mają zatem jeszcze 6 miesięcy.
                        • Gość: inny klient Edbudu Re: Jantar BIS IP: *.sbi.com 18.01.06, 18:46
                          A to ciekawe, bo w mojej umowie przyrzeczenia podpisanej jeszcze w tamtym roku
                          widnieje data 15 kwiecien jako ostateczny termin dostania pozwolenia na
                          budowe... maja zatem tylko 3 miesiace....

Zeby nie spekuluwac i nie siac zamieszania najlepiej było by gdyby sam developer
                          sie tutaj wypowiedział. Chyba go tutaj widziałem na tym forum jako użytkownik
                          "Jantar"....
                          • Gość: Jantar Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 19:44
                            .Pragnę Cię poinformować, że nigdy nie byłem,nie jestem i raczej nie będe
                            przedstawicielem firmy Edbud.Jestem natomiast od wielu lat członkiem Spółdzielni
                            mieszkaniowej Gocław Lotnisko.Jeśli czytając moje posty odniosłeś takie wrażenie
                            że JA wypowiadam się w imieniu dewelopera,to napewno nie jest to moja wina.
                            • Gość: inny klient Edbudu Re: Jantar BIS IP: 199.67.140.* 18.01.06, 20:37
                              Przepraszam za nieporozumienie, najwyraźniej zmylił mnie Twój nick oraz fakt, że
                              podawałeś same konkretne informacje (telefony, daty, wydarzenia...) Rzeczywiście
                              były to informacje dotyczące tylko spółdzielni. Jeszcze raz przepraszam.
                              • Gość: inny klient Edbudu Re: Jantar BIS IP: *.ssmb.com 18.01.06, 20:50
                                Dodam jeszcze, że przez chwile pomyślałem sobie: o jak fajnie, jakiś
                                przedstawiciel Edbudu włączył sie w dyskusje podając jakieś konkretne informacje
                                odnośnie inwestycji, zaprzestając tym samym swego rodzaju "ściemniania" jakie
                                usłyszałem w głosie pani z biura firmy, gdy zapytałem o powód odwleczenia
                                pozwolenia na budowe, które początkowo miało już być pod koniec tamtego roku.

Szkoda, że tak nie jest. Na pewno zyskali by na tym! Przynajmniej w oczach klientów.
                                • Gość: opoint Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 08:57
                                  Ja mam dokładnie taki zapis:
                                  "W przypadku nie otrzymania przez Spółkę decyzji o pozwoleniu na budowę
                                  najpóźniej do dnia 15.07.2006 r. (...)"
                                  Dodam, że Umowę podpisywałam we wrześniu 2005 roku.
                                  • Gość: attache1974 JAko przyszły niedoszły IP: 194.158.194.* 19.01.06, 11:34
                                    Jako przyszły niedoszły klient Edbudu (planowaliśmy zakup mieszkania 3
                                    pokojowego 68m2 - ale poziom obsługi pracowników z baraczku przy budowie dał
                                    nam do myślenia i wycofaliśmy się z inwestycji) jestem ciekaw jak idą postępy
                                    na budowie Jantar Bis'u (mieliśmy ohotę na mieszkanie w tym dubynku w kształcie
                                    lekko rozwartej litery U).

Jak jest na dziś dzień - 19. 01. 2006 - wiadomo już cokolwiek (bo w wakacje to
                                    były same domysły - kiedy ruszy budowa, jakie będą mieszkania, co z
                                    pozwoleniami na budowę, i tak dalej)
                                    • Gość: marek Re: JAko przyszły niedoszły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:41
                                      oficjalna wetsja Edbudu jest taka ze w kwietniu pozwolenia na budowe beda. Jak
                                      czytam forum sporo ludzi nie wierzy w to. Nie wiem skad ta niewiara wynika, w
                                      kazdym badz razie mam nadzieje ze pozwolenie bedzie poniewaz ja teoretycznie
                                      kupilem mieszkanie w tym bloku. A jak bedzie - przekonamy sie w kwietniu.....
                                      • Gość: przyszła lokatorka Re: JAko przyszły niedoszły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:13
                                        juz raz nie dotrzymali terminu, gdzies na tym forum czytalam ze pierwotnie
                                        pozwolenie na budowę miało być w listopadzie 2005r, teraz ma być w kwietniu, a
                                        jak będzie to sie zobaczy.
                                      • Gość: asdf Re: JAko przyszły niedoszły IP: 194.181.127.* 02.02.06, 09:48
                                        Może ta niewiara wynika z tego, że w umowach niektórzy mają termin do lipca
                                        (ten termin na uzyskanie pozwolenia).
                                  • Gość: gosc Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 23:37
                                    Podobno pozwolenie ma byc w polowie marca jesli nie bedzie zadnych zastrzezen do
                                    projektu i wyjasnień z tym związanych. Wniosek został już złożony (wiadomość od
                                    SM) wiec pozostaje teraz czekac.

Bardziej niepokoi mnie kwestia gruntów i związanego z tym kredytu hipotecznego.
                                    Cz y banki udzielaja kredyty w przypadku gdy SM nie ma wpisu do ksiegi
                                    wieczystej? Jeśli tak to ktore banki? Podobna sytucja była w przypadku SM Koło,
                                    Kazbudu i ich inwestycji na Ksiecia Janusza:

ksieciajanusza23.stolica.org.pl/forum/viewtopic.php?t=4
                                    jak wygladala kwestia gruntow w przypadku wczesniej inwestycji Edbud JANTAR (bez
                                    BIS) ?

W tym przypadku sprawa sie tyczy dwóch bydynkow A i B, gdyż wpisu do KW brakuje
                                    na dzialki polozone pod obydwoma ( bud. tylko w niewielkiej czesci)
                                    • Gość: Adamski Re: Jantar BIS IP: *.crowley.pl 05.02.06, 09:17
                                      Do gory
                                      • Gość: Radek Re: Jantar BIS IP: *.crowley.pl 05.02.06, 09:25
                                        Sluchajcie ja tez mam watpliowsci- dwie dzialki sa skarbu Panstwa a nie
                                        spoldzielni- a panie zapytane odpowiadaja, ze "postepowanie jest w toku"- tak
                                        jak w umowie przyrzeczenia. Umowa przyrzeczenia ktora teraz proponuja kaze
                                        wplacic 10% ceny mieszkania, a jesli ni ebedzie pozwolenia na budowe, spolka
                                        zwroci pieniadze na konto- o ile w ogole zwroci, bo. np. w miedzyczasie nie
                                        zbankrutuje. No i zwroca bez odsetek, czyli zamrazasz pieniadze do lipca, a w
                                        licpu dostajesz je bez zadnego zwrotu ! A w tym czasie mogles juz zainwestowac
                                        w inne mieszkanie!
                                        Powiedzcie- wplacac te 10 % ? Mam straszne watpliwosci,...zeby to byl Edbud to
                                        jeszcze, ale to Edbud Nieruchomosci, choc nie wierze zeby mial tak niski kapital
                                        jak ktos napisal wyzej- 250 tys zl. Pozdrawiam
                                        • Gość: rk Re: Jantar BIS IP: *.ssmb.com 05.02.06, 14:26
                                          Co do bankructwa to nigdy nie ma pewnosci i chyba jest to bez roznicy w ktorym
                                          momencie, czy tak jak to opisales przed rozpoczeciem budowy czy juz w trakcie
                                          budowy. Tak wiec, tak czy siak, jest to prawie dwuletnie ryzyko, bo tyle ma
                                          potrwac budowa.

Wszystkie te sprawy, na ktore zwociles uwage byly opisane w artykule
                                          Rzeczpospolitej i sa do poczytania w jednym z wcześniejszych forow JANTAR'a:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=8857382&a=28752831

Inwestecje mieszkaniowe sa z natury obardzone dość dużym ryzykiem (no chyba że
                                          sie kupuje gotowe mieszkanie lub na wtórnym), tu ryzyko jest troszke większe i
                                          będzie to zależało tylko od Ciebie czy je podejmiesz czy też nie. Zawsze można
                                          sprobować wynegocjować te 10%. Doszły mnie słuchy że jest to jedyny elemente w
                                          umowie, który można wynegocjować. Nie każdy ma w kieszeni te jakies 20-30 tyś.
                                          Ludzie raczej kupuja 100% z kredytu, ktorego nie dostaniesz jeśli nie ma jeszcze
                                          pozwolenia na budowe.

Osobiście dla mnie najwiekszym minusem jest, że przez to pół roczne
                                          "zawieszenie" można by już kupić nie jedno mieszkanie ale pięć.

Jednak najgorsze jest brak wpisu do księgi wieczystej na działki i nie wiem czy
                                          banki są skłonne do udzielania kredytu w takich przypadkach. Słyszałem, że robią
                                          to tylko te największe banki i to niechętnie. Wiec narażasz się tu na jeszcze
                                          wiekszą strate poprzez wzięcie mało atrakcyjnego kredytu (wieksze straty niż te
                                          odsetki o ktorych pisałeś), o ile wogole uda się taki kredyt zdobyć....

Pozdrawiam i daj znać co postanowiłeś
                                          rk
                                        • agatek72 Re: Jantar BIS 05.02.06, 15:12
                                          Tak napisałam, bo tak jest w kopii KRS, który od nich dostałam.Też interesowałam
                                          się tą inwestycją, ale jak dla mnie jest tam za dużo niewiadomych i za dużo
                                          nieścisłości żeby ryzykować taką ilością pieniędzy.
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: m Re: Jantar BIS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.06, 19:22
                                            Ja tez bylam zainteresowana ta inwestycja.
                                            Probowalam negocjowac umowe, ale mozna bylo zmienic
                                            niewiele i na dodatek najmniej zneczace punkty.
                                            Oczywiscie zaczelam od zmniejszenia 10%.
                                            Niestety ten punkt jak wiele innych byl nie do ruszenia.
                                            Gdybym wpalcila wtedy pieniadze, to przez rok bylyby zamrozone.
                                            Przez ten czas inwestujac te sume samemu nawet w lokaty,
                                            zarabiasz.
                                            To wygladalo jak nieoprocentowana pozyczka dla Edbudu.
                                            Zycze powodzenia.
                                            • Gość: agentka Re: Jantar BIS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.06, 19:32
                                              nie do konca wplata 10 % do Edbudu na rok to jest nie oprocentowana pozyczka.
                                              Wplacajac 10% wartosci blokujesz sobie cene 1m2 mieszkania, a wszyscy wiemy iz
                                              cena mieszkania w przeciagu roku poszla niesamowicie do gory. Dajac na lokate
                                              zyskujesz 1 lub 3 % wartosci lokaty, a mieszkania w przeciagu roku poszy ok. 15-
                                              20% w gore.
                                              Wiec mysle ze w handlu nie siedzisz.
                                              Pozdrawiam i zycze szerszego spogladniecia na rzeczywistosc.
                                              • agatek72 Re: Jantar BIS 05.02.06, 19:49
                                                Z tą ceną mieszkania nie jest do końca tak jak piszesz. Z tego co pamiętam w
                                                umowie z Edbudem jest taki zapis że cena mieszkania będzie wzrastała o wskaźnik
                                                ogłaszany przez GUS. W dodatku sprytny Edbud będzie rewaloryzował cenę
                                                mieszkania od (z tego co pamiętam) LIPCA 2005 roku, a pozwolenie będzie miał w
                                                2006. Z tego wniosek że kupując mieszkanie w dniu dzisiejszym już musisz sobie
                                                naliczyć dwie podwyżki o wyżej wspomniany wskaźnik. A do końca budowy jeszcze
                                                daleko (do początku też).A jeśli do budowy nie dojdzie to dostajesz zwrot 10%
                                                bez żadnych odsetek.
                                                • Gość: agentka Re: Jantar BIS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.06, 21:25
                                                  Waloryzacje nalicza kazdy developer, inni developerzy naliczaja nawet
                                                  wskaznikiem duzo wyzszym niz nalicza edbud. A co do ceny za jaka edbud
                                                  sprzedaje, to w tej cenie sa mieszkania na Tarchominie, a goclaw jest o wiele
                                                  lepsza lokalizacja, Mostostal invest przecznice dalej ( wiele gorsze miejsce )
                                                  ma mieszkania w 16 pietrowych molochach po 4200- 4400 za 1m2.
                                                  Mysle ze w 8 pietrowym budynku , cena 1m2 3600 jest bardzo ok.
                                                  A ryzyko ze inwestycja nie powstanie zawsze i w kazdej firmie istnieje.
                                                  • Gość: pszczółka Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:37
                                                    posiadając 250,000 kapitału jak ktoś podał to Edbud nie zbuduje nawet garaży,
                                                    więc muszą ściągnąc jak najwięcej od klientów, zresztą sami się do tego
                                                    przyznają.nie chcieli negocjować ze mną punktu 10% zaliczki, bo jak powiedzieli
                                                    "utrzymanie biura też kosztuje"
                                                  • Gość: asdf Re: Jantar BIS IP: *.cofund.org.pl 07.02.06, 10:31
                                                    A który developer buduje za własne pieniądze? Znajdź mi takiego co buduje
                                                    mieszkania a potem kupców na nie szuka
                                                  • Gość: pszczółka Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 12:44
                                                    Znam kilku którzy pozwalają założyć tzw. rachunek powierniczy (wtedy nie muszę
                                                    czekać aż coś zbudują i mogę im wpłacać w miarę postępu prac na budowie) i mają
                                                    większy kapitał załozycielski niż 250.000 zł. Np. Sabe które buduje na Saskiej
                                                    (fakt że sporo drożej) ma kapitał 5.000.000 zł. Różnica mówi sama za siebie.
                                                    Poza tym dlaczego Edbud i Edbud nieruchomości które mają te same osoby w
                                                    zarządzie i władzach są dwiema różnym firmami i firma matka nie bierze za nic
                                                    odpowiedzialności. Jeśli nie szkoda ci ryzykować majątkiem całaego życia to
                                                    ryzykuj. Ja zrezygnowałam.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • edytablaszczyk Re: Jantar BIS 17.03.06, 16:20
                                                    W inwestycji Jantar BIS najważniejszym problemem jaki widzę sa grunty. Działki
                                                    na ktorych ma powstać inwestycja nadal nie są w użytkowaniu wieczystym
                                                    spółdzielni. Spółdzielnia posiada tylko decyzję z 1989 roku, zgodnie z którą ma
                                                    jakiś tam teren, ale dokładnie nie wiadomo jaki (w spółdzielni się
                                                    dowiedziałam, że mapa na której ten teren był zaznaczony zaginęła). W
                                                    międzyczasie prawo sie zmieniło, i teraz nie dokońca wiadomo, czy ta decyzja
                                                    jest ważna czy nie, gdyz zgodnie z obecnie obowiązującym prawem potrzebny jest
                                                    akt notarialny zawarty z Urzędem mista, by ustanowic użytkowanie wieczyste.
                                                    Spółdzielnia niby wystąpila do biura obrotu nieruchomosciami (ul. Koszykowa 6a)
                                                    o konkretne wyjaśnienie sytuacji i wpisanie Spółdzielni do ksiąg wieczystych
                                                    jako uzytkownika wieczystego, ale od ponad dwóch lat nic w tej sprawie nie
                                                    zrobiono. A tylko wpisanie do ksiąg wieczystych spółdzielni jako uzytkownika
                                                    wieczystego gwarantuje, że miasto sie nie rozmysli. A wiadomo, ze wszystko co
                                                    stoi na gruncie jest własnoscią własciciela gruntu.
                                                    W związku z powyższym widzę dwa podstawowe problemy:
                                                    - z nieuregulowanym gruntem większośc banków nie zgodzi sie na finansowanie tej
                                                    inwestycji: może znajdą sie jakieś banki, ktore pójdą na to ryzyko, ale na
                                                    pewno znacznie podniosą oprocentowanie kredytu:
                                                    - na terenie z nieuregulowanym gruntem nie bedzie mozna ustanowić odrebnej
                                                    własności.

Proponuję by wszyscy zainteresowani mieszkaniami w tej inwestycji zaczeli
                                                    naciskac spółdzielnię i Edbud w sprawie uregulowania kwestii gruntu. Ja to juz
                                                    robie, ale w pojedynkę niewiele mogę zdziałać.

-
                                                    edyta
                                                  • Gość: Zainteresowany. Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 09:42
                                                    Szanowna Pani Edyto. (...dowiedziałam,że mapa na której ten teren był zaznaczony
                                                    zagineła.)
                                                    Czy mogła by Pani wyjaśnić, w której to
                                                    instytucji, panuje taki "ład i porządek "?
                                                  • Gość: EDYTA Re: Jantar BIS IP: 80.50.89.* 21.03.06, 15:09
                                                    O TYM, ŻE ORYGINAŁ MAPY ZAGIĄŁ DOWIEDZIAŁAM SIĘ OD PANI LIB W SPÓŁDZIELNI
                                                    GOCŁAW-LOTNISKO. MOŻE JEST JAKAŚ KOPIA - TEGO NIE WIEM.
                                                    POZDRAWIAM
                                                    EDYTA
                                                • Gość: asdf Re: Jantar BIS IP: *.cofund.org.pl 07.02.06, 10:35
                                                  > A jeśli do budowy nie dojdzie to dostajesz zwrot 10%
                                                  bez żadnych odsetek.

Zrezygnuj z umowy i wsadź te 10 % na lokatę bankową na 3 miesiące. Potem jak
                                                  dostaną pozwolenia na budowę poszukaj kogoś kto odsprzeda ci swoje "mieszkanie"
                                                  w tej lokalizacji. Dzięki odsetkom nie dość, że kupisz "mieszkanie" na które
                                                  jest pozwolenie na budowę to jeszcze pewnie kupę kasy z odsetek ci zostanie -
                                                  grube tysiące. ;)))))) A może ktoś sprzeda taniej niż kupił - to dopiero będzie
                                                  zarobek
                                        • Gość: asdf Re: Jantar BIS IP: *.cofund.org.pl 07.02.06, 10:30
                                          > Umowa przyrzeczenia ktora teraz proponuja kaze
                                          wplacic 10% ceny mieszkania, a jesli ni ebedzie pozwolenia na budowe, spolka
                                          zwroci pieniadze na konto- o ile w ogole zwroci, bo. np. w miedzyczasie nie
                                          zbankrutuje. No i zwroca bez odsetek, czyli zamrazasz pieniadze do lipca, a w
                                          licpu dostajesz je bez zadnego zwrotu ! A w tym czasie mogles juz zainwestowac
                                          w inne mieszkanie!

A znasz może jakieś tańsze mieszkania w lepszej lokalizacji?
    • Gość: xyz Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 13.02.06, 19:45
      Czy ruszyło sie cos w sprawie pozwolenia na budowe? Jak tak dalej pojdzie to
      moga nie wyrobić sie przed zapowiadamym 1 kwietnia i zwiazana z tym zmiana
      sytuacji na rynku kredytowym.... a wtedy.... wtedy moga stracic czesc klientow,
      ktorych juz nie bedzie stac na ich mieszkania, i nie tylko ich zreszta.
      • Gość: przyszła lokatorka Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:23
        czy ktoś wie jak z tym pozwoleniem? czy coś się ruszyło?

Z wpisanych postów wniskuję że ci co podpisywali umowę przyżeczenia później,
        mieli lepsze warunki. Bo ja podpisałam dopiero pod koniec 2005r i o dziwo
        mogłam dużo wynegocjować w umowie. Między innymi zamiast 10%, wpłaciłam 5%
        zaliczki, no i mam zapis że zwrócą kasę jak nie dostaną pozwolenia do
        15.04.2006r (nie ja to wynegocjowałąm - tak już było w umowie) a widzę ze
        niktórzy mają zapis aż do lipca. Szczerze mówiąc przeraziły mnie tylko warunki
        w jakich jest podpisywana umowa, w baraku na przyszłym placu budowy, na
        krzesełku prawie w wejściu, nikt mi nie zaproponował zdjęcia płaszcza czy
        czegoś do picia, kawy, herbaty, jedyne co mnie pocieszało to że pani była
        naprawde sympatyczna i sensownie odpowiadała na wszelkie wątpliwości, a nawet
        doradzała w sprawie wykańczania mieszkania.
        • robpaine Re: Jantar BIS 23.02.06, 23:54
          Tak naprawde to wazny jest efekt koncowy a nie kawka czy herbata.
          Efekt widzisz po drugiej stronie ulicy.

pozdr
          • Gość: przyszła lokatorka Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 09:40
            .... po drugiej stonie ulicy. NO WŁAŚNIE. Zanim oddali budynek już im kawał
            elewacji odpadło. Czy na tym forum mógłby się wypowiedzieć ktoś kto odebrał
            mieszkanie w investycji Jantar. Czy były jakieś problemy?
            • Gość: bdz Re: Jantar BIS IP: 62.29.169.* 07.03.06, 10:46
              jak na razie żadnych. jakość wykonania ok, żadne tesco pod blokiem nie wyrosło -
              odpukać wszystko gra jak na razie.

bdz
            • robpaine Re: Jantar BIS 07.03.06, 22:41
              Z tym kawalkiem elewacji to bylo tak ze kopara zachaczyla i sie oderwało co
              nieco - teraz nie ma sladu po tym.
              • allika Re: Jantar BIS 08.03.06, 10:24
                Na targach mieszkaniowych na Torwarze w niedzielę dowiedziałam się, że EDBUD
                zrezygnował z inwestycji Jantar BIS.
                • Gość: m Re: Jantar BIS IP: *.wwg.pl 08.03.06, 12:08
                  W biurze Edbudu twierdzą, że wszystkie mieszkania już sprzedali ?!
                • Gość: piotr Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 12:48
                  to dziwne ? bo i ja byłem na Torwarze w sobote i twierdzą ze wszystkie
                  mieszkania sprzedane a marzec/kwiecien maja dostac reszte dokumentow i
                  zaczynaja budowe
                • Gość: asdf Re: Jantar BIS IP: *.cofund.org.pl 09.03.06, 10:48
                  taaak - i informuje o tym na targach niezainteresowane osoby a nie informuje
                  przyszłych lokatorów - a świstak siedzi i robi wszystkim laskę
                  • Gość: kropka Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:49
                    Czytam ten wątek i tak się zastanowiam czy podziwiać ludzi, którzy podpisali
                    umowę i wpłacili zadatek za ich odwagę czy się śmiać z ich naiwoności...żeby
                    wpłacać komuś choćby grosz nie mając żadnych gwarancji?? ludzie macie nerwy ze
                    stali. Sama w zeszłym roku interesowałam się tą inwestycją, dostałm na targach
                    w EXPO materiały i tak sie zaczęła przygoda dzwonię raz przytam się o
                    mieszkania owszem są ale trzeba sie spieszyć bo duże zainteresowanie, pytam o
                    pozwolenie jeszcze nie ma ale juz na dnaich mają dostać, dzwonię za miesiąc z
                    mniejsza nadzieją, że jeszcze są mnieszkania bo przeceiż duże zainteresowanie i
                    co słyszę owszem mieszkania są ale trzeba sie spieszyć bo duże zainteresowanie,
                    pytam o pozwolenie jeszcze nie ma ale już na dnaich mają dostać DERZA VI?? czy
                    co ?? jak zadzwoniłam trzeci raz i usłyszałam ta samą gatę to dałam sobie
                    spokój.
                • Gość: gosc Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 09.03.06, 18:58
                  allika, mozesz napisać coś wiecej na ten temat? Od kogo dostalas to info? Czy od
                  samego edbudu?
                  • attache1974 Klasyka ściemniania :) 09.03.06, 19:29
                    Tak jak moje mieszkanie, na które byłem pierwszy zapisany - potem nagle ktoś je
                    miał już przede mną a potem jak się dowiedziałem były na nie zapisane
                    równolegle jescze dwie osoby. Przy czym skreślono je przy mnie z listy na
                    zasadzie aa nie odbierają telefonów nie można potwierdzić czy dalej są chętni a
                    pan jest to je skreślamy a pan już od teraz będzie pierwszy i jedyny - do dziś
                    diękuję że wtedy zrezygnowałem (wakacje 2005) z ładowania kasiorki w tę
                    inwestycję (3 pokoje ponad 300 000 zł) - oczywiście pozwolenie będzie na
                    dniach - budowa ruszy na jesień a najpóźniej na wiosnę 2006 (budynek w
                    kształcie rozwartego U) - zerknę na wiosnę ile już pobudowali :)

Jak kupowałem mieszkanie na meiisnera była pełna kulturka - budynek stał -
                    mieszkania sprzedawano w spółdzielni a nie w blaszaku na kolanie - można było
                    looknąć na mieszkanie już wybudowane a nie na wizualizację - widać było gdzie
                    będą okna z jakim widokiem i tak dalej.

Nigdy więcej kupowania grafiki z wizualizacją za 300 000 zł (jakiś Matejko czy
                    inny Malczewski :)) do powieszenia nad łóżkiem. Tylko konkretne mieszkanie w
                    fizycznie istniejącym budynku :) ale może Edbud się sprawi i faktycznie
                    wszystko będzie cacy - czego jego klientom życzę z całego serca :)

• Gość: asdf Re: Klasyka ściemniania :) IP: *.cofund.org.pl 13.03.06, 10:14
                      > Nigdy więcej kupowania grafiki z wizualizacją za 300 000 zł (jakiś Matejko
                      czy inny Malczewski :)) do powieszenia nad łóżkiem. Tylko konkretne mieszkanie
                      w fizycznie istniejącym budynku :) ale może Edbud się sprawi i faktycznie

W Warszawie? Za 3600? Tak mieszkania kupuje się we na zachodzie Polski albo we
                      wschodnich landach. Znajdź mi nowe, puste mieszkanie w tej cenie, w tej
                      lokalizacji w Wawie a zostaniesz hojnie wynagrodzona
                      • Gość: attache1974 ????????????? - jaka ona - jakie 3600 :) IP: 194.158.194.* 13.03.06, 10:32
                        > wschodnich landach. Znajdź mi nowe, puste mieszkanie w tej cenie, w tej
                        > lokalizacji w Wawie a zostaniesz hojnie wynagrodzona

Po pierwsze ja to on a nie ona.
                        Po drugie byliśmy zapisani na 68 m2 w cenie coś około 300 000 zł co daje według
                        mojego kalkulatora CASIO fx-82TL - 4411,764706 zł za m2.

Nie wiem z ką wyszło ci 3600 za m2 - no po prostu nie mam pojęcia.
                        • Gość: asdf Re: sorki za "ona" IP: *.cofund.org.pl 13.03.06, 12:33
                          > Po pierwsze ja to on a nie ona.
                          Sorki - jakoś tak z rozpędu

> Po drugie byliśmy zapisani na 68 m2 w cenie coś około 300 000 zł co daje
                          według mojego kalkulatora CASIO fx-82TL - 4411,764706 zł za m2.

A wg mojego mózgu w cenie zapewne było również przynajmniej jedno miejsce
                          postojowe i parę metrów balkonu. Czyżbyś wliczał to w cenę metra mieszkania?
                          Tak myśląc można śmiało mówić, że Edbud rozdaje za totalną darmochę miejsca
                          postojowe. Ja mam w umowie jakieś sporo niższe kwoty - już nie pamiętam ale
                          wychodzi na pewno sporo poniżej 4000 zł za metr MIESZKANIA - chyba, że mam
                          jakieś preferencyjne warunki :)

• Gość: attache1974 To teraz z koleii nie rozumiem ceny - 3600 IP: 194.158.194.* 13.03.06, 13:26
                            Napisałeś

wschodnich landach. Znajdź mi nowe, puste mieszkanie w tej cenie, w tej
                            lokalizacji w Wawie a zostaniesz hojnie wynagrodzona

A poniżej piszesz że masz cenę poniżej 4000 zł.

Cytuję
                            > A wg mojego mózgu w cenie zapewne było również przynajmniej jedno miejsce
                            > postojowe i parę metrów balkonu. Czyżbyś wliczał to w cenę metra mieszkania?
                            > Tak myśląc można śmiało mówić, że Edbud rozdaje za totalną darmochę miejsca
                            > postojowe. Ja mam w umowie jakieś sporo niższe kwoty - już nie pamiętam ale
                            > wychodzi na pewno sporo poniżej 4000 zł za metr MIESZKANIA - chyba, że mam
                            > jakieś preferencyjne warunki :)

Sporo poniżej to jest dla mnie właśnie okolicz 3600 zł za m2 - co jak mówisz
                            nie jest możliwe do uzyskania w wawce.

To jak to w końcu jest - tylko poprosze o odzpowiedź pełnym zdaniem.
                            Bo już się pogubiłem.

• Gość: asdf Re: To teraz z koleii nie rozumiem ceny - 3600 IP: *.chello.pl 13.03.06, 21:32
                              >Sporo poniżej to jest dla mnie właśnie okolicz 3600 zł za m2 - co jak mówisz
                              nie jest możliwe do uzyskania w wawce.
                              > To jak to w końcu jest - tylko poprosze o odzpowiedź pełnym zdaniem.
                              Bo już się pogubiłem.

Piszę pełnymi zdaniami ;)
                              Określenie "poniżej 4000" obejmuje wszystkie wartości mniejsze od 4000. Obejmuje
                              więc 2500, 3600, 3999.
                              Okolice 3600 zł/m2 to dokładnie w moim przypadku 3650 zł/m2. Jestem w domu, mam
                              projekt umowy przed nosem. Cena dotyczy mieszkania. Nie wliczam w nią miejsca
                              postojowego (w dowolnej ilości), balkonu, wykończenia, wódki na parapetówę.
                              Tyle. Jeszcze parę miesięcy temu na stronach edbudu były podane ceny. Właśnie
                              takie. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4400 - na pewno mówimy o tej samej
                              inwestycji tej samej firmy?

• Gość: attache1974 No dobra a jesteś w stanie kupić mieszkanie bez... IP: 194.158.194.* 14.03.06, 07:45
                                Bez balkonu i miejsca postojowego - chyba tak się nie dało.
                                Co do ceny to pomnóżmy 3650 x 68 m = 248200 zeta + balkon + miejsce postojowe.
                                Ile masz wpisane za balkon i miejsce postojowe - balkon pewnie z 1700 za metr a
                                miejsce coś koło 30 000 zeta. Zsumujmy więc 248200 + 1700 x6 m2 balkonu + 30
                                000 zł za miejsce postojowe. Liczymy wychodzi okolica 288 200 - na dziś - dodaj
                                indeksację wskaźnikiem GUS w budownictwie na pewno się zmieni - a pewnie w
                                umowie jest zapis o indeksacji cemy m2 mieszkania albo w zależności od kursu
                                walut jakichś tam lub właśnie od wskaźnika GUS. Dodaj końcowe rozliczenie
                                inwestycji (może trwać do 6 miesięcy po zakończeniu budowy - jest to czas na
                                spłynięcie wszystkich faktur od podwykonawców i dostawców), czy macie w cenie
                                mieszkania komórki lokatorskie. tak więc mieszkanie kosztujące w teorii 288200 -
                                plus członkostwo w spółdzielni - wujdzie prawdopodobnie ciut powyżej 300 000
                                albo ciut poniżej 300 000. Spotkajmy się na tym forum rok po zasiedleniu
                                mieszkania i rozliczeniu inwestycji - wtedy pogadamy.

U mnie na Meissnera też koszt mieszkania z metra był w umowie xxxx zł. Ale co 3
                                miesiące albo co pół roku było to indeksowane, zmieniane, waloryzowane, i tak
                                dalej. Plus końcowe rozliczenie i obmiar mieszkania (a tu wystarczy że
                                dostaniesz 3 m2 więcej i już bulisz ponad 10 000 zeta :).

Weźmy na wstrzymanie i spotkajmy się w wakacje 2008 wtedy pogadamy :).

• allika Re: Jantar BIS 10.03.06, 11:01
                    Tak, on pani ze stoiska Edbudu. Nic więcej nie wiem.
                • Gość: AA Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:20
                  Mieszkam niedaleko tej inwestycji, i z tego co zauwazylem EDBUD ustawia nowe
                  kontenery.... czyzby budowa sie zaczynala??
                  • attache1974 Sorki ale system nie łykał mojej wiadomości 09.03.06, 19:40
                    A potem jak widzę 3 krotnie ją zapisał :) - zemsta zza płotu czy jak
                    • Gość: m Re: poczatek budowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.03.06, 08:19
                      Te kontenery i ogrodzenie stoja od listopada 2005.
                      Konczac inwestycje Jantar, Edbud musial przeniesc sie
                      na druga strone. Nie uwazam, aby to oznaczalo poczatek budowy.
                      Nadal jest bazarek i parking, a od ich likwidacji powinni przeciez zaczac.
                      • Gość: prostek No właśnie - niech ktoś podejdzie do parkingowego IP: 194.158.194.* 13.03.06, 09:16
                        I spyta się do kiedy parking ma czas na ewakuację - bo bazarku chyba nie ruszą
                        z tego co mi się wydaje - budynek ma być zawieszony nad nim czy jakoś tak.
                        I już i wszystko będzie jasne - nie zaczną budować wcześniej niż parking
                        zostanie zlikwidowany :) - jest ktoś blisko kto może tam podskoczyć - bo ja mam
                        ciut daleko więc nie dam rady :).
                        • Gość: Piotr Re: No właśnie - niech ktoś podejdzie do parkingo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:26
                          znajoma stawia samochod na tym parkingu ale jak z nia rozmawialem w zeszlym
                          roku to mówila ze parking ma byc do konca 2005 a potem go przeniosa w kierunku
                          gorki a bazarek ma byc do (chyba) kwietnia 2006 - ale jak jest to widać ? :(
                          • Gość: prostek Dlatego proponuję aby ktoś odświeżył info IP: 194.158.194.* 13.03.06, 09:33
                            Bezpośredniu u parkingowego - skoro wersja z końcem roku 2005 się nie
                            sprawdziła - trzeba sprawdzić jaka jest wersja na dziś :)
                            • Gość: gosc Re: Dlatego proponuję aby ktoś odświeżył info IP: *.acn.waw.pl 13.03.06, 20:00
                              hehe, fajne te kombinacje ze sprawdzaniem parkingu i bazarku... nigdy mi to go
                              glowy nie przyszlo:)
                              przyszlo mi natomiast zadzwonic do Edbudu jak i do SM Lotnisko - obie wersje
                              mniej wiecej sie zgadzaja: zlozyli wniosek o pozwolenie na budowe i pozostaje
                              tylko czekac. Do Edbudu dzonilem tydzien moze dwa temu i wersja: koniec
                              marca/poczaczek kwietnia. Do SM dzwonilem na poczatku lutego i okazalo sie, ze
                              dopiero co wtedy zlozyli wniosek, i ze najprawdopodobniej pozwolenie bedzie w
                              polowie marca jesli nie bedzie poprawek do projektu. Wniosek zlozyli pozno, to
                              fakt, byc moze mieli jakies problemy z domknieciem projektu albo cos, mogli by
                              przynajmniej informowac o wszystkim klientow a nie tworzyc atmosfere wielkiego
                              sciemniania i kretactwa.
                              Nie jestem ekspertem, ale co do zawieszenia budynku nad bazarkiem to raczej nie
                              przejdzie ze wzgledow bezpieczenstwa. Podobnie bylo w przypadku inwestycji
                              Mostosalu z ewakuacja "bialych szeregow" wzdłuż Bora Komorwkiego. A wydawalo by
                              sie, ze nie stoja az tak blisko....
                              • Gość: gocławiak Re: Dlatego proponuję aby ktoś odświeżył info IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.06, 17:05
                                Gocław nie ma (niestety) szczescia do inwestycji mieszkaniowych,
                                Nie do konca przejrzyste uklady pomiedzy developerami i spoldzielnia ( za co
                                pozniej nporzyszli mieszkancy placa niezlymi nerwami - patrz: historia z
                                tesco), nieuregulowana wlasnosc (?) gruntow, zbyt wielu chetnych na ograniczone
                                miejsce do zabudowy ( wynikajace m.in. z planow, ktore pewnie nie zostana
                                zrealizowane przez nastepne 10-lecia, w tym:lacznik walu z trasa lazienkowska i
                                metro)itp itd
                                Natomiast polityka Edbudu w sposobie "przydzielania" mieszkan droga
                                m.in. "rezerwacji" to tylko kolejny dowod na to, ze popyt przewyzsza podaz:)
                                I wiekszosc developerow z tego korzysta - lamiac podstawowe zasady etyki :(
                                Mozna wymieniac bardzo dlugo - tylko po co?
                                Czytajac Wasze posty - plakac mi sie chce....
                                Wspominam swoje spotkanie z przedstawicielka firmy Edbud w czasie targow na
                                Torwarze - jakies 3 lata temu - zdziwil mnie brak jakiegokolwiek
                                zainteresowania rozpoznaniem potrzeby potencjalnego Klienta, niekompletnosc
                                posiadanych informacji i potraktowanie mnie w typie " jak Panu nie pasuje to
                                niech Pan idzie gdzie indziej" - chociaz z tego ostatniego powinienem byc chyba
                                zadowolony, trafilem do innego develepera i kupilem mieszkanko calkiem
                                niedaleko Goclawia :)
                                Sadzac bo Waszych postach - od tamtego czasu zmiany na lepsze nie zaszly...
                              • Gość: piotr Re: Dlatego proponuję aby ktoś odświeżył info IP: *.chello.pl 18.03.06, 20:26
                                Do SM dzwonilem na poczatku lutego i okazalo sie, ze
                                > dopiero co wtedy zlozyli wniosek, i ze najprawdopodobniej pozwolenie bedzie w
                                > polowie marca jesli nie bedzie poprawek do projektu.

to dziwne bo ja bylem w listopadzie 2005 u naczelnego architekta Warzszwy w
                                palacu kulturu i i mieli tem wniosek ale ze wzgledu na zmiany w projekcie
                                sprawa sie przeciaga ... ( a gdzie prawda ? taki kraj jaki rzad !!!!:) )
                                • Gość: tomasz Re: Dlatego proponuję aby ktoś odświeżył info IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 13:22
                                  byc moze wniosek byl zlozony juz w listopadzie ale byc moze zostal odrzucony i
                                  musieli zrobic jakies poprawki... i nanoszenie tych poprawek trwalo do poczatku
                                  lutego i zlozenie w koncu finalnego projektu.

Nawet by sie to zgadzalo z tym co napisales, bo wersja z pazdziernika 2005 na
                                  sprawe pozwelenia o budowe byla: pozwolenie bedzie w listopadzie/grudniu 2005 na
                                  budynek A i marzec 2006 na budynek B. Takiej wersji udzielali targach
                                  mieszkaniowych. Jednak jak zadalem pozniej to samo pytanie w biurze sprzedazy w
                                  baraczkach, pani nie byla juz taka pewna i jak zapytala kogos chyba wazniejszego
                                  z drugiego pokoju baraczka (chyba szefa) odpowiedzial ze obydwie beda razem na
                                  przelomie list/gru.
                                  W styczniu oficjalna wersja byla: odlozylismy starania sie o pozwolenie na
                                  budynek A, tak aby dostac razem z B i obie beda w marcu.

Tyle co wiem na ten temat - kazdy moze sam wyciagnac sobie wnioski z powyzszego.

Przydalo by sie wybrac ponownie do architekta Warszawy do PKN i zapytac jak to u
                                  nich wyglada na dzien dzisiejszy i zapytac co tu sie wlasciwie dzieje....

jak napisala edytablaszczyk powinnismy zaczac naciskac na Edbud... i to nie
                                  tylko w sprawie gruntow.
                      • Gość: Sąsiad Kiedy: poczatek budowy? IP: *.acn.waw.pl 05.04.06, 08:01
                        • Gość: wkur....ny Re: Kiedy: poczatek budowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:26
                          pewnie nigdy a kaska lezy na ich kontach i czas leci
                        • Gość: asdf Re: Kiedy: poczatek budowy? IP: *.chello.pl 12.04.06, 21:07
                          W edbudzie twierdzą (tel.) że po świętach mają mieć pozwolenie. W sprawach
                          gruntów odsyłają do spółdzielni.
                        • Gość: Sąsiad Re: Kiedy: poczatek budowy? IP: *.acn.waw.pl 22.04.06, 19:33
                • Gość: gosc Re: Jantar BIS IP: *.acn.waw.pl 26.03.06, 19:50
                  A jakie bylo stanowisko Edbudu w tej sprawie na ostatnich targach na Torwarze
                  (26-27 marzec) ? Pytal ktos moze?
    • Gość: rytmy Re: Jantar BIS IP: *.kablowka.waw.pl 23.03.06, 23:21
      Co oni teraz buduja?
    • Gość: Robert Re: Jantar BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 18:03
      Pozwolenie na budowę miało być do 28.04 ale według najnowszych wieści
      pozwolenie będzie po długim weekendzie.
    • Gość: JAM Re: Jantar BIS IP: *.chello.pl 04.05.06, 16:40
      Jest poozwolenie.....
      • leszekkk1 Re: Jantar BIS 04.05.06, 23:19
        Moi drodzy otrzymalismy pisemna informacje od edbudu o tym, ze rozowiazuja z
        nami umowe. Nie otrzyamli decyzji o pozwoleniu na budowe. Jednak nie uzasadnili
        czym to jest spowodowane. Zadaja zawarcia w ciagu 7 dni nowej umowy
        przyrzeczenia, ale juz po innej cenie za m. Jawne oszustwo. A mówiono, ze to
        porzadny developer. Prosze o kontakt osob zainteresowanych ta sprawa.
        • Gość: kaska Re: Jantar BIS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.06, 00:16
          leszekkk napisz cos wiecej, po jakiej cenie chca podpisywac nowe umowy? Nic
          wiecej nie piszesz, zasiales panike na forum i nie wiemy co myslec o tobie????
          • Gość: Marcin Re: Jantar BIS IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 05.05.06, 08:51
            ja tez to dostalem to pismo i niestety to prawda,nowa cena jest o 221 pln
            wyższa za 1m2, co zrobić???przecież można zrezygnować z mieszkania ale na nasze
            miejsce są pewnie wpisane 3 osoby na jedno mieszkanie bo mimo tego swiństwa ze
            strony edbudu cena i tak jest atrakcyjna jak na to miejsce...
            • Gość: leszekkk1 Re: Jantar BIS IP: *.localnetwork.pl 05.05.06, 16:04
              no wlasnie,rzecz w tym,ze tu chyba nie chodzi o cene i ze jest o 221zl.wyzsza
              na metzre, ale o to,co oni zrobili. przeciez podpisana mielismy umowe,a oni
              zmienili zasady gry. gdyby ta cena byla na poczatku wyzsza o te 221zl. to
              wszyscy by zaplacili i juz. a teraz? ja osobiscie nie wiem, czy w lipcu znow
              czegos nie odsatwia???co o tym mysla inni?
              • jantarbis Re: Jantar BIS 05.05.06, 17:20
                W zupelnosci sie z Toba zgadzam, wszyscy chyba czuja sie oszukani. Jesli juz na
                samym poczatku mamy zafundowane takie "przejscia i niespodzianki" to co bedzie
                pozniej! Tym bardziej, ze mam wrazenie ze Edbud celowo zwlekal z usyskaniem tego
                pozwolenia azeby miec moc sobie spokojnie powiedziec: umowa wygasla, placcie
                teraz wiecej.

Dlatego tez powstowstalo nastepujace forum aby razem cos sprobowac z tym zrobic:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39570
                jako, ze jest to forum ukryte prosze o maila a wysle zaproszenie.

goraco zapraszam wszystkich zainteresowanych !!!!
    • darx1 Re: Jantar BIS 05.05.06, 21:44
      Myślę, że nie można tego tak zostawić. To jest niespotykane oszustwo. Może
      najpierw trzeba byłoby poinformować media, to jest całkiem dobry temat na
      artykuł lub reportaż . A tak w ogóle, to co tam się dzieje w tej firmie, to
      jest koszmar. Jutro dzwonię do TVN uwaga z tematem zmiany ceny. Wybrac
      oczywiście się do nich można, tylko że nic z tego nie wyjdzie. Chyba, że ich
      zlinczujemy i powiesimy żywcem na płocie...Tu trzeba zebrać siły wszystkich
      oszukanych ludzi, postarać się o jakiegoś dobrego adwokata i walczyć z nimi w
      sądzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka