Dodaj do ulubionych

TEKLINEK A2 bis - sąsiedzi odezwijcie się

• Gość: buziula kolor korytarzy cd IP: 213.25.125.* 27.10.03, 13:12
      Co Wy na to, żeby na każdym piętrze był inny kolor?
      • Gość: a Re: kolor korytarzy cd IP: 81.210.22.* 27.10.03, 14:21
        super
        tylko sie chyba ama-bud nie zgodzi kupic tyle roznych farb
        a moze...
        • Gość: m Re: kolor korytarzy cd IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.10.03, 20:15
          jestem jak najbardziej za
          ama-bud według mnie nie powinien mieć objekcji
          raczej mieszkańcy:-)
          przecież nie ma różnicy czy kupuje się
          1 czy 6 kolorów farby
          liczy się tylko ilość, nie?
          co na to inni?
          • Gość: buziula Re: kolor korytarzy cd IP: 213.25.125.* 28.10.03, 08:50
            Robiłam wstępny wywiad i gdyby kilku (lepiej kilkunastu) mieszkańców wysunęło
            taki wniosek do AB to przejdzie. Na pewno będziemy oryginalni.
            • Gość: m Re: kolor korytarzy cd IP: 195.187.79.* 28.10.03, 09:04
              to może niech się inni wypowiedzą w tym miejscu...
              fajnie by było ale nie wiadomo czy wszystkim pasuje
              • Gość: pegaz_ malowanie (refleksje mieszkanca B1) IP: *.zapora / 217.96.25.* 31.10.03, 10:32
                W kwestii malowania doradzalbym:
                1. Mozliwie "pozne" pomalowanie scian - u nas niestety zostaly pomalowane, a
                potem ktos je pomazal (Love Krowe itp....), po ostatnim (ponad 2 miesiace temu)
                zamalowaniu napisow nie pojawiaja sie nowe - wniosek, ze prawdopodobnie robili
                to "ludzie spoza" (moze ekipy remontowe???)
                2. Rozpatrzcie mozliwosc zrobienia lamperii - przynajmniej na poziomie -2. U
                nas niestety "wiekszosc" uwazala "ze bedzie jak w koszarach" i niestety teraz
                sciany mocno sie brudza (niefrasobliwi rowerzyscie i slady opon, brudne lapska
                itp., tego nie da sie uniknac a lamperie latwiej zmyc).

pegaz_
      • Gość: myślący Re: kolor korytarzy cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:36
        Co do różnych kolorów na piętrach to bzdura kto się na to zgodzi (kwestia amabudu - wykonawcy)
        • Gość: m Re: kolor korytarzy cd IP: *.acn.pl 12.12.03, 17:33
          jakto kto się zgodzi?
          a kto się ma zgodzić?
          ama bud, wykonawcy czy mieszkańcy?
          to chyba jasne, nie?
    • Gość: marcin Mieszkanie z tarasem IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.11.03, 12:07
      A czy ktos z Was ma moze mieszkanie z tarasem. Planuje kupic mieszkanie w B1
      bis i dowiedzialem sie, ze sa jeszcze mieszkania nad parkingiem z tarasami.
      Moze doradzicie mi, czy warto brac taki taras i czy nie ma z tym pozniej
      jakichs problemow (czy np. w takim mieszkaniu nie czuje sie smrodu spalin albo
      halasu z podziemnego garazu ?)

Pozdrawiam przyszlych sasiadow

Marcin
    • Gość: An Apel do mieszkancow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 20:39
      Chyba wszyscy zajeli sie ostro wykanczaniem mieszkanek i przeprowadzka.

Mam ogromna prosbe do wszystkich mieszkancow: uszanujcie, ze mieszkacie w dosc
      duzej spolecznosci, uszanujcie cos takiego jak CISZA NOCNA.
      Przekazcie swoim podwykonawcom, aby glosne prace budowlane konczyc o rozsadnej
      porze. A ci co juz mieszkaja - imprezy to fajna rzecz, ale nie musi w nocy
      mimowolnie uczestniczyc w nich pol bloku.

Pozdrawiam
      • Gość: Tomek_S Re: Apel do mieszkancow IP: *.era.pl 01.12.03, 16:16
        Przy okazji jeszcze jedno takie małe spostrzeżenie, a w zasadzie dwa:

Spostrzeżenie 1. Wypadałoby wyciągnąć wreszcie od AB klucze do śmietnika;

Scenka rodzajowa: w sobotę wyszedłem sobie w godzinach porannych (około ósmej)
        do sklepu niosąc przy okazji śmieci do wyrzucenia z jednego z sąsiednich
        (czytaj starszych) bloków wychodzi pani z pieskiem i targa ze sobą dwie torby
        śmieci. Widząc mnie zmienia gwałtownie tor ruchu i przygląda się czemuś za
        ogrodzeniem z wielkim zainteresowaniem. Ja spokojnie wyrzuciłem swoje śmieci i
        poszedłem w kierunku bramy. Widząc to pani już przez nikogo niepokojona
        dokonała kolejnego gwałtownego skrętu i zniknęła w naszym śmietniku. Po chwili
        wyszła już bez toreb. Nie rozumiem, to aż takie lenistwo, że nie chicało się
        zabrać ze sobą klucza od swojego śmietnika, czy takie dziadostwo, że skoro
        gdzie indziej to nie ja (w domyśle: ta pani) płacę za wywóz śmieci, to mogę iść
        wyrzucić...?

Spostrzeżenie 2. Czy niektórzy aż tak daleko mają do śmietnika, że na późne
        popołudnie i noc zostawiają swoje śmieci na korytarzu przy drzwiach?
      • Gość: buziula Re: Apel do mieszkancow IP: 213.25.125.* 02.12.03, 12:48
        Ja mam chyba wyjątkowo cichych sąsiadów. Szczerze mówiąc to nawet jestem
        zdziwiona, że jak na nowy blok jest tak cicho... W niedzielę ktoś wiercił ale
        sobie wyszłam z domu, a jak wróciłam to już było cichutko. Pozdrawiam moich
        sąsiadów :))
        • Gość: klan Re: Apel do mieszkancow IP: 81.210.22.* 02.12.03, 21:33
          to wiercenie godzinami moze doprowadzic do szalu
          nie rozumiem co mozena wiercic przez kilka godzin non stop
          nawet na sile nie moge nic wymyslic
          chyba ze ktos sobie robi azurowe sciany
          pukanie tez jak sie zacznie to 3 godziny pukania nonstop
          czy juz tak szybko ktos plytki skuwa?
          ludzie prosze o wyrozumialosc
          tak sie nie da mieszkac
          rozumiem ze to remonty itd. ale sa pewne granice
          • Gość: xxxxxxxx Re: Apel do mieszkancow IP: 81.210.22.* 09.12.03, 17:15
            Ludzie!
            Ile mozna wiercic????!!!!!!!
            Czy wy naprawde sobie azurowe sciany robicie????????
            Wiertarka napieprza od 7 rano przez kilka godzin i tak kilka dni juz pod rzad.
            O co chodzi????????????????????
            • Gość: WRRRRR! Re: Apel do mieszkancow IP: *.axelspringer.com.pl 10.12.03, 09:38
              Nie dosc ze od 7 rano, to ponowny atak nastepuje okolo 16 i trwa do barrrrdzo
              pozna. No i nie od kilku dni, ale co najmniej od poltora tygodnia!!!!!!
              WRRRRRRR! Co mozna wiercic tak dlugo?
              • Gość: xxxxxxxx Re: Apel do mieszkancow IP: 81.210.22.* 10.12.03, 17:36
                dokladnie tak!
                albo i jeszcze gorzej
                PRZESTANCIE DO CHOLERY TAK WIERCIC!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: pepes Re: Apel do mieszkancow IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.12.03, 20:59
                  Wiercenie swoja droga (nie znaczy ze nam to nie przeszkadza) ale jak jakis %#%%
                  #%@#%@#% do ok. 24-ej regularnie pukal (nie wiem czy kladl parkiet czy skladal
                  szafe) to myslalem ze wyjde z siebie i stane obok....
                  A co do imprez to mysle ze zyjac w blokowej spolecznosci trzeba miec na uwadze
                  ze takowe moga sie zdarzyc i ze nie koncza sie o 22-ej tylko ciut
                  pozniej...Wiadomo ze pare lokali obok nie spi za komfortowo w tym momencie ale
                  przeciez raz na jakis czas mozna to wytrzymac.
                  Oby nie za czesto:)))
                  • Gość: m Re: Apel do mieszkancow IP: *.acn.pl 12.12.03, 17:23
                    inną sprawą jest pukanie do 24 w czasie kiedy jeszcze nikt w bloku nie mieszka
                    i wszyscy wykańczają (czasami do późna) swoje mieszkania, a inną jest
                    wiercenie pięć miesięcy po odebraniu mieszkania przez cały dzień po pięć minut
                    co godzinę od 7 do 22 takim udarem że można by schrony atomowe podziurawić

odnośnie imprez moje zdanie jest podobne, nic się nie stanie jak co jakiś czas
                    się "posłucha" muzyki w trakcie snu, tym bardziej że blok jest nowy i trzeba
                    go troszkę poświęcić żeby dłużej postał :-). Tak na marginesie to imprez które
                    słyszałem u nas w bloku było tyle że można na palcach jednej ręki policzyć, a
                    to że je słyszałem wcale nie oznacza że mi przeszkadzały spać.
    • Gość: buziula huczące rury IP: 213.25.125.* 03.12.03, 10:25
      Mam pytanie proszę pomóżcie. Otóż rury, które biegną gdzieś w ścianach mojej
      łazienki strasznie hałasują. Jest to dźwięk jakby lała się w nich woda pod
      dużym ciśnieniem (no to mogę uznać za normalne) natomiast dodatkowo same rury
      bardzo stukają - tak jakby obijały się o siebie. W efekcie tego robi się
      straszny rumor w domu. W dzień mi to nie przeszkadza, ale regularnie budzi mnie
      to w nocy. Czy ktoś z Was zauważył w swoim mieszkaniu coś podobnego?
      Pozdrawiam
    • Gość: pepes akty notarialne IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.12.03, 21:02
      Czy slyszeliscie moze o jakims terminie przystepowania do aktow notarialnych?
      • Gość: buziula Re: akty notarialne IP: 213.25.125.* 12.12.03, 15:09
        Dziś rozmawiałam w tym temacie z AB. Są jakieś problemy z pozwoleniem na
        użytkowanie (kwestia złożenia jakiś dodatkowych dokumentów). Czarno widzę
        podpisanie aktu jeszcze w tym roku.
        • Gość: m Re: akty notarialne IP: *.acn.pl 12.12.03, 17:30
          ja też rozmawiałem kilka razy w ciągu ostatniego miesiąca i mi powiedzieli że
          nie ma żadnych problemów, a sprawa się opóźnia bo po pierwsze teraz pozwolenia
          wydają tylko w ratuszu, a po drugie tylko dwie osoby obecnie się tym zajmują,
          komu więc powiedzieli prawdę??
          • Gość: pepes Re: akty notarialne IP: *.aster.pl 14.12.03, 12:30
            Nam tez powiedzili ze to kwestia opieszalosci urzedasow i ze 2 razy w tygodniu
            ich ponaglaja.
            Realnego terminu nie umieli podac:((
            • Gość: pepes Re: akty notarialne IP: 193.109.127.* 15.12.03, 13:34
              Info z ostatniej chwili (dzis dzwonilem do AB).
              Jutro maja jechac do urzedasow i moze ok. 15-16 bedzie wiadomo cos wiecej.
    • Gość: buziula ochrona IP: 213.25.125.* 12.12.03, 15:12
      Czy nie uważacie, że 45 zł za ochronę to trochę dużo? Poczytałam trochę na
      forum, popytałam znajomych. Ludzie w większości płacą 20 góra 25 zł za mies. A
      nasze osiedle jest duże...
      • Gość: Aśka Re: ochrona IP: 213.25.91.* 12.12.03, 16:39
        Też uważam, że to trochę dużo, tym bardziej że nie uważam żeby aż tak bardzo
        pilnowali tego naszego osiedla.
        Na innych osiedlach to wszystkich dokładnie legitymują kto wchodzi itd, a u nas
        to nawet obce samochody wpuszczają bez żadnego słowa. Ja rozumiem że jest zimno
        i może im się nie chce wychodzić z tej budki ale to jest chyba ich praca...
        • Gość: m Re: ochrona IP: *.acn.pl 12.12.03, 17:27
          z tym płaceniem to się zgadzam, przecież obsada się nie zwiększa przy
          oddawaniu nowych bloków a ludzi płaci więcej, więc według mnie powinno być
          coraz taniej? chyba że się zwiększa obsada...

sprawę wchodzenia niepowołanych osób i legitymowanie bez wychodzenia z
          samochodu rozwiązałyby przepustki, w większości parkingów biurowych tak jest i
          zdaje egzamin
      • Gość: pepes Re: ochrona IP: *.aster.pl 14.12.03, 12:35
        Masz racje. Z rozmow ze znjamomymi wynika ze to duzo za duzo...
        Fakt ze ostatnio zaczeli sie czepiac wjezdzajacych na teren osiedla. Tylko co
        z tego jak praktycznie nie ruszaja sie z budki.
        Czy mi sie wydaje czy pojawily sie przy naszym budynku kamerki?
        Pewnie w dalszych planach jest monitoring. I w zwiazku z tym pewnie wieksze
        oplaty:))
    • jniedz Re: TEKLINEK A2 bis - sąsiedzi odezwijcie się 15.12.03, 15:43
      WItam wszystkich Sąsiadów,

Pozwalam sobie zaproponować wszystkim mieszkańcom TEKLINEK 2 moje usługi
      w zakresie elektryki- przenoszenie pounktów, dodatkowe oswietlenie, skrzynki,
      domofony, gniazda RTV i telefoniczne, podłączenie kuchni i innego osprzętu itp.
      Ponadto świadczę usługi hydrauliczne: biały montaż, przenoszenie punktów
      hydraulicznych itp.
      Jestem Waszym sąsiadem z AKACJI VIII- jeżeli jestescie zainteresowani moja
      ofertą zapraszam do skorzystania z usług
      Podaję moje namiary: Janusz Niedziółka tel:0506 313 694, 337 62 68, e-mail:
      jniedz@gazeta.pl
      POZDROWIENIA

JANUSZ
    • jniedz Re: TEKLINEK A2 bis - usługi u sąsiada z AKACJI 15.12.03, 15:43
      WItam wszystkich Sąsiadów,

Pozwalam sobie zaproponować wszystkim mieszkańcom TEKLINEK 2 moje usługi
      w zakresie elektryki- przenoszenie pounktów, dodatkowe oswietlenie, skrzynki,
      domofony, gniazda RTV i telefoniczne, podłączenie kuchni i innego osprzętu itp.
      Ponadto świadczę usługi hydrauliczne: biały montaż, przenoszenie punktów
      hydraulicznych itp.
      Jestem Waszym sąsiadem z AKACJI VIII- jeżeli jestescie zainteresowani moja
      ofertą zapraszam do skorzystania z usług
      Podaję moje namiary: Janusz Niedziółka tel:0506 313 694, 337 62 68, e-mail:
      jniedz@gazeta.pl
      POZDROWIENIA

JANUSZ
    • Gość: buziula ulga odsetkowa IP: 213.25.125.* 17.12.03, 13:33
      Jeżeli ktoś z was korzystał z kredytu przy zakupie mieszkania to może się
      pożegnać z możliwością skorzystania z ulgi odsetkowej. A-B nie dostał jeszcze
      pozwolenia na użytkowanie na nasz budynek i moich rozmów z nimi wynika, że
      nikła jest szansa, żeby się to udało przed końcem roku. Obym się myliła.
      • Gość: m Re: ulga odsetkowa IP: *.coolnet.pl / 217.8.168.* 17.12.03, 21:39
        no to ładnie
        brałem kredyt na to mieszkanie i odpisywanie odsetek stanowiłoby w moim
        przypadu poważne pieniążki
        jak nie podpisze się aktu do końca roku to rzeczywiście sporo w plecy
        • Gość: ??? Re: ulga odsetkowa IP: 213.25.125.* 18.12.03, 10:45
          Według przepisów prawnych, zeby skorzystsć z ulgi odsetkowej musi być
          pozwolenie na uzytkowanie budynku lub akt notarialny. Z informacji uzyskanych w
          dniu 17.12 od AmaBudu zadna z tych opcji w tym roku nie jest realna.
          Jezeli wiec w przyszłym roku zniosą ulgę odsetkową to wszyscy, którzy
          kredytowali swoje mieszkanko moga się pozegnac z jakimkolwiek zwrotem!!! To
          skandal, ale jakos prezes z AmaBudu sie tym wszystkim mało przejmuje. A czasu
          mamy bardzo mało.
          • Gość: pepes Re: ulga odsetkowa IP: 193.109.127.* 18.12.03, 16:57
            a jak jest z ulga remontowa?
      • Gość: pepes Re: ulga odsetkowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.12.03, 23:07
        Nie jestem za bardzo zorientowany wiec mam pare pytan: czy zeby skorzystac z
        ulgi odsetkowej musi byc akt nie wystarczy umowa z developerem i protokol
        odbioru mieszkania? Czy jesli nie wystarczy i nie bedzie aktu do konca roku
        tzn ze ulga przepada czy bedzie mozna ja odliczac w przyszlym roku?
        Czy ulge remontowa mozna odliczac na tych samych zasadach czy wystarczy umowa
        z developerem? (z moich informacji wynika ze tu wystarczy umowa)

• Gość: m Re: ulga odsetkowa IP: *.acn.pl 18.12.03, 18:40
          żeby skorzystać zarówno z ulgi odsetkowej jak i remontowej trzeba mieć tytuł
          prawny do lokalu, co ciekawe nie trzeba być jego właścicielem bo wystarczy np.
          umowa najmu, jednak w naszym przypadku konieczny jest akt notarialny a ten
          będzie można uzyskać dopiero w przyszłym roku - to już pewne (byłem dzisiaj w
          ama-budzie)
          ulga remontowa będzie (zgodnie z obietnicami rządu) obowiązywała aż do 2005
          roku, jednak nic mi z tego bo mieszkanie świeżo po adaptacji, a rachunki są z
          tego roku, wystawione przed uzyskaniem aktu notarialnego więc...
          ulga odsetkowa (z tego co mi wiadomo) na przyszły rok też zostaje, tak więc
          będzie można sobie prawdopodobnie odliczyć odsetki kredytu od dochodu, w
          przeciwieństwie do wydatków na remont których 19% odlicza się od podatku

pytanie czy napewno ulga odsetkowa zostaje na przyszły rok i drugie równie
          ważne na ile?

pozdrawiam
          m
          • Gość: buziula Re: ulga odsetkowa IP: 213.25.125.* 19.12.03, 08:43
            Jeżeli nawet ulga zostanie, to i tak nie odliczysz sobie odsetek, które
            zapłaciłeś/łaś w tym roku - bo odliczeniu podlegają tylko odsetki poniesione w
            danym roku podatkowym. Jeżeli ulga zostanie jeszcze przynajmniej na przyszły
            rok to jeszcze da się uratować resztę odsetek bo jak nabędziesz prawo do ulgi
            to już ci go nie odbiorą. Ale i tak już jesteśmy stratni o odsetki z tego roku
            oraz o to, ze nie możemy skorzystać z u. remontowej. Może ktoś powinien
            zrekompensować nam te straty finansowe ???
          • Gość: Asia Re: ulga odsetkowa IP: 213.25.91.* 19.12.03, 09:12
            Nie wiem jak to się ma do ulgi odsetkowej, ale przy uldze remontowej trzeba
            mieć tytuł prawny do lokalu:
            Tytuł prawny
            Warunkiem korzystania z ulgi jest to, aby remontowane (modernizowane)
            mieszkanie (dom) było zajmowane przez podatnika na podstawie tytułu prawnego.
            Przepisy jednak nie precyzują, jakiego rodzaju podstawą prawną musi się wykazać
            podatnik. Dlatego można przyjąć, iż wydatki powinny dotyczyć lokalu (domu)
            zajmowanego na podstawie jakiegokolwiek tytułu prawnego. Może to być np. akt
            własności, decyzja administracyjna, umowa najmu (podnajmu), dzierżawy
            (poddzierżawy), umowa użyczenia, dowód stwierdzający nabycie w drodze spadku
            lub darowizny.
            W naszym przypadku jest to umowa kupna mieszkania podpisana z Ama-Budem.

• Gość: buziula Re: ulga odsetkowa IP: 213.25.125.* 19.12.03, 11:21
              > W naszym przypadku jest to umowa kupna mieszkania podpisana z Ama-Budem.
              Mam rozumieć, że wystarczy umowa, którą już podpisaliśmy? a nie umowę kupna -
              sprzedaży w formie aktu?
              • Gość: Asia Re: ulga odsetkowa IP: 213.25.91.* 19.12.03, 11:30
                dokładnie, naszym tytułem prawnym jest umowa którą już podpisaliśmy z Ama-
                Budem, nie musi to być w formie aktu notarialnego.
                Tylko to dotyczy ulgi remontowej nie wiem jak jest z odsetkową.
                • Gość: pepes Re: ulga odsetkowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.03, 10:18
                  Tez slyszelismy wersje Asi, czyli ze nie jest w tej uldze (remontowej)
                  konieczny akt notarialny, a wystarczy umowa z developerem poparta protokolem
                  odbioru mieszkania.
                  Czyli w tym przypadku stratni nie bedziemy:))
                  • Gość: m Re: ulga odsetkowa IP: *.acn.pl 20.12.03, 21:34
                    według moich informacji tytuł prawny do lokalu to konkretnie:
                    1. akt własności,
                    2. umowa najmu,
                    3. umowa dzierżawy,
                    4. przydział lokalu,
                    5. umowa użyczenia
                    i nic więcej. W naszym przypadku będzie to więc akt własności w formie
                    notarialnej. Umowa kupna nie jest aktem własności (według prawa jest to
                    obietnica przeniesienia na nas własności w przyszłości), nie mamy więc wobec
                    prawa podatkowego prawnego tytułu do mieszkania.

A w związku z tym: nie jest dla nas najważniejsze kiedy podpiszemy akty
                    notarialne tylko czy zostanie przedłużona ulga odsetkowa. Dlatego że nawet
                    jeśli byśmy wszyscy podpisali akty notarialne w poniedziałek to moglibyśmy w
                    tym roku odliczyć tylko ratę grudniową, i to tylko w przypadku jeśli byłaby
                    zapłacona później.

Podkreślam że nie dam sobie za to ręki uciąć, jednak ja przepisy interpretuję
                    właśnie tak.

pozdrawiam
                    m
    • Gość: pepes pas ziemi miedzy nasza inwestycja a nastepna IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.12.03, 22:24
      Hej!
      Czy wiecie moze jakie bedzie przeznaczenie tego terenu?Z jednej strony sa
      pseudo parkingi a z drugiej na razie A-B zasypuje dolki:)
      Wiem ze juz byl ten temat roztrzasany ale moze wiadomo co tam bedzie?Mam
      nadzieje ze nie ulica laczaca petle z Odkryta...
      • Gość: m Re: pas ziemi miedzy nasza inwestycja a nastepna IP: *.acn.pl 22.12.03, 01:05
        Parkingi które są przed naszymi blokami należą do Dom Development. Po prostu
        Dom Development na swoich osiedlach Akacje (chyba jest ich z siedem) wybudował
        za mało miejsc postojowych i musiał gdzieś te miejsca zapewnić. Wczoraj
        rozmawiałem z pracownikiem AB i prawdopodobmie na miejscu naprzeciwko naszego
        bloku zamiast parkingu pojawi się plac zabaw, ale to nie jest jeszcze
        pewne. "Rozmowy są prowadzone" - jak mnie zapewniał.
        pozdrawiam
        m
        • Gość: pepes Re: pas ziemi miedzy nasza inwestycja a nastepna IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.12.03, 21:37
          Czyli jednym slowem nie ma niebezpieczenstwa ze pojawi sie tu ulica?
          Tak na moj gust to nawet chyba jest tu za wasko, bo przeciez jakies przepisy
          reguluja to jak daleko ulica musi byc oddalona od blokow.
          Plac zabaw to b. dobry pomysl, wbrew minusom typu ciutke halasu itd.
          Brak u nas miejsca na laweczke czy chocby piaskownice dla dzieci.
          • Gość: karl Re: pas ziemi miedzy nasza inwestycja a nastepna IP: *.stegny.2a.pl 24.12.03, 11:40
            spoko, ulicy na pewno nie bedzie. Gorzej ze nie wiadomo jak dlugo pozostanie
            taka prowizorka za plotem, bo pewnie Dom Development bedzie uzywal tego placu
            jako "przepisowych" miejsc parkingowych dla jeszcze kilku innych osiedli.
    • Gość: buziula Wesołych Świąt IP: 213.25.125.* 23.12.03, 13:15
      Wesołych Świąt wszystkim Sąsiadom a szczególnie Forumowiczom :)
      • Gość: pepes Re: Wesołych Świąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.03, 11:38
        Ups, my z zyczeniami swietecznymi nie zdazylismy ale zyczymy wszystkim jak
        najlepiej:)
        Poza tym udanej zabawy sylwestrowej i samych pozytywow w nowym roku:))))))))
        • Gość: karl do gory !!! IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 09.01.04, 10:07
          podciagam watek bo ludzie wciaz nie potrafia szukac informacji w internecie.
          • Gość: pepes Re: do gory !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 17:58
            Karl, takie male pytanko: czy jest jakies forum mieszkancow naszego osiedla?
            • Gość: perezx chyba nie ma forum... IP: *.idea.pl 11.01.04, 12:06

> Karl, takie male pytanko: czy jest jakies forum mieszkancow naszego osiedla?

- szukałem trochę i nie znalazłem.Wisiał kiedyś pewien adres na klatce w bud.
              48c ale nie mogłem się dostać na tę stronkę( w domenie "aster")

ps. może ktoś wie dlaczego ciągle nie działa domofon w 2 klatce na 48d??
            • Gość: karl Re: forum IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 12.01.04, 08:24
              Sprobujcie pod tym adresem:

teklinek2000-subscribe@yahoogroups.com
    • Gość: pepes akty notarialne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.04, 14:33
      Czy moze slychac w tym temacie cos nowego?
      Bo osttanio zaslyszany termin czyli polowa stycznia jak sie domyslam jest
      nieaktualny...
      • Gość: Asia i Radek Re: akty notarialne IP: 213.25.91.* 12.01.04, 08:37
        Na początku stycznia (chyba 3) dowiedziałam się że prawdopodobnie koniec
        stycznia, ale wnioskując po odpowiedzi raczej sie nie nastawiam, bo tak gadają
        na odczepnego od listopada.
        • Gość: pepes Re: akty notarialne IP: *.aster.pl 12.01.04, 21:33
          Wszystko fajnie tylko zaraz bank dobierze nam sie do d.... bo mamy obowiazek
          chwile po podpisaniu aktu udac sie z wnioskiem o wpis banku do KW...
          • Gość: Łukasz B. Re: akty notarialne IP: 195.117.230.* 13.01.04, 10:55
            Witam.
            Wydaje mi się, że sprawa może wyglądać następująca:
            - by można było zrobić wpis do księgi wieczystej, to budowa musi być
            zakończona, natomiast wasz budynek jest połączony z budowanym B1 Bis, więc
            budowa nie może zostać ukończona i nie może zostać dokonany wpis. Możliwe że
            się mylę i ich opuźnienie wynika z innej przyczyny. Wiem jednak że u różnych
            deweloperów można się spotkać z tym, że po wpis to czeka się i rok. Mi obiecali
            wpis do lutego, a mam odebrać mieszkanie do końca października. Zobaczę jak
            będzie, tyle tylko, że następny budynek po B1 Bis, jest samodzielnym obiektem.
            Nie wiem czy zauważyliście, ale w I etapie budowy, gdy rozpoczynali dopiero
            budowę osiedla, to budynki A1 i A2 stawiali razem, a one też są połączone.
            Pozdrawiam.
            • Gość: pepes akty-pytanie do mieszkancow poprzednich blokow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.04, 21:33
              Chyba nie do konca jest tak bo wydaje mi sie ze mimo tego iz rzeczywiscie
              bedziemy jedna caloscia z nastepnym blokiem to akty mozna podpisywac.
              Ale to pytanie do mieszkancow poprzednich blokow: jak bylo u Was?\

Dzis w Ama Budzie otrzymalem informacje ze na pewno do konca lutego akty beda.
              Ciekawe...
              • Gość: karl odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 14.01.04, 08:18
                Łukasz sieje tu demagogię.
                A-1 i A-2 nie są połączone, to A-2 i B-1 są połączone, ale jak wiecie nie
                przeszkodziło to mieszkańcom A-2 podpisać aktów notarialnych, pomimo iż w
                tamtym okresie B-1 praktycznie nie istniał.
                Żeby można było podpisać akty konieczne jest dokonanie odbioru wszelkich
                instalacji i samego budynku przez odpowiednie służby, a ostatecznie przez kogoś
                z Urzędu Gminy. Następnie (i tu pewnie jest cała trudność), developer wraz z
                notariuszem siedzą i wyliczają udziały procentowe współwłaścicieli w
                nieruchomości (oraz ich udziały % w powierzchniach wspólnych). Stąd pewnie całe
                opóźnienie, ale oczywićie warto pilnować swoich interesów i nękać Ama-Bud
                zapytaniami.
                Możecie również uderzyć z takim pytaniem do notariusza - będzie nim na pewno
                Marzenna Wyrzykowska, telefon znajdziecie w wykazie notariuszy. Ma kancelarię
                przy ul. Śniadeckich 10.
                • Gość: Łukasz B. Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: 195.117.230.* 14.01.04, 11:27
                  Faktycznie, pomyliłem się co do tych bloków. Z góry przepraszam i nie
                  zamierzałem nikogo wprowadzać w bląd. Natomiast mam pytanie do mieszkańców
                  bloku A1 Bis, czy w waszych umowach widnieje zapis, że AMA-Bud musi podpisać
                  Akty Notarialne w ciągu 3 miesięcy od odebrania lokalu?
                  • Gość: Ania ustawienie zmywarki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 12:30
                    Bardzo proszę o pomoc. Chciałaym podlączyc zmywarkę, ale niestety nie wiem,
                    jaka jest u nas woda, jaki poziom twardości. Moze ktos z mieszkańców podlączał
                    juz ten sprzęt i ustawił... Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
                    Wszystkich Sąsiadów.
                    • Gość: pepes Re: ustawienie zmywarki IP: 193.109.127.* 14.01.04, 16:37
                      O chorobcia!
                      Dobre pytanie:))
                      Nasza zmywarka sie o to nie pytala wiec podlaczylismy i jeszcze dziala:))))
                    • Gość: Adrian Re: ustawienie zmywarki IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 18.01.04, 19:02
                      Nie wiem, jaka jest twardosc, ale wydaje mi sie,
                      ze jesli bedziesz uzywac kostek, to nie ma znaczenia.
                      W kostkach jest srodek czyszczacy, czasem nablyszczacz
                      i taka ilosc soli, ze nawet do najtwardszej wody nie
                      trzeba juz dodawac soli. Wtedy w zmywarce ustawia sie,
                      zeby nie dozowala juz soli. Ale jesli sie myle,
                      to niech mnie ktos wyprowadzi z bledu (zeby zmywarki
                      nie popsuc).

Pozdrawiam
                      przyszly mieszkaniec A2Bis :)
                  • Gość: pepes Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: 193.109.127.* 14.01.04, 16:35
                    My taki zapis w umowie mamy. I dlatego juz mozna A-B nekac:)
                    • Gość: perezx Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: *.idea.pl 14.01.04, 19:11
                      my rówinież mamy ten zapis, ale nie ma w nim nic o konsekwencjach dla A-B w
                      przypadku spóźnienia.Ciekawe czego możemy się domagać...
                      • Gość: pepes Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 22:16
                        Jesli w zwiazku z tym opoznieniem ponosisz jakies koszty (np. wyzsze
                        oprocentowanie tak jak np. jest w GE) mozesz domagac sie zwrotu tych kosztow.
                        A tak poza tym to nie wiem:))
                        • Gość: perezx Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: *.idea.pl 17.01.04, 19:52
                          ....jesteś pewien. Bo właśnie mam kredyt w GE. Dzięki za podpowiedz, wystosuję
                          takie pisemko do A-B
                          • Gość: pepes Re: odpowiedz od mieszkancow poprzednich bloko IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.01.04, 20:19
                            Jestem bo sa tacy ktorzy juz tak zrobili:))
                            • Gość: valdi Smietniki IP: *.acn.waw.pl 19.01.04, 21:02
                              Witam,

Mam pytanie na temat zamykania pomieszczenia smietnikowego. W poprzednich
                              blokach smietniki sa zamykane, a w naszym nie (48D). Pytalem w biurze A-B,
                              powiedzieli ze jezeli chcemy mosimy napisac podanie i zebrac min 10 podpisow ze
                              cos takiego chcemy i wtedy A-B to zalatwi.

Pytanie do mieszkancow poprzednich blokow, czy tez w taki sposob to
                              zalatwialiscie?

Pytanie do mieszkancow naszego bloku, czy ktos jest zainteresowany zamykaniem
                              pomieszczenia na smieci? I czy cos bedziemy w tej sprawie robili?

Pozdrawiam
                              Valdi
                              • Gość: buziula Re: Smietniki IP: 213.25.125.* 20.01.04, 07:54
                                jestem za
                                • Gość: beata Re: Smietniki IP: 217.17.33.* 20.01.04, 10:08
                                  Ja również. To bardzo dobry pomysł.
                              • Gość: pepes Re: Smietniki IP: 193.109.127.* 20.01.04, 14:18
                                Pomysl nie jest zly.
                                Ale mam nadzieje ze nie spowoduje to takiego lenistwa (chyba lenistwa) jak w
                                poprzednich budynkach...Stoja przed nimi smietniki do ktorych chyba powinno sie
                                wrzucac drobne smieci.Natomiast regularnie sa przepelnione i wystaja z nich
                                pokazne torby fajansu. Czyli komus sie albo nie chce isc kawalek dalej i
                                jeszcze na dodatek otwierac drzwi albo jest niechlujem...
                                • Gość: karl Re: Smietniki IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 20.01.04, 15:29
                                  Albo bywa też że idzie ktoś z dalszych budynków (czasem odwiedzający budowę) i
                                  podrzuca całe torby śmieci. Niestety...
                                  • Gość: pepes Re: Smietniki IP: 193.109.127.* 20.01.04, 16:30
                                    Tyz fakt:)
                                    Czyli pewnie jak to zwykle bywa w takim skupisku ludzi prawda lezy po srodku:)
                              • Gość: perezx Re: Smietniki IP: *.idea.pl 20.01.04, 20:31
                                ...jestem za kluczykiem...
                                • Gość: gg Re: Smietniki IP: 81.210.22.* 28.01.04, 20:04
                                  ale po co ten kluczyk?
                                  moim zdaniem to kompletna bzdura!
                                  przez to dzieja sie takie rzeczy jak pozostawianie smieci w miejscach do tego
                                  nie przeznaczonych jak komus sie zapomni klucza
                                  po co zamykac smietnik?????
                                  zeby smieci nie kradli?????
                                  a niech sobie inni wrzucaja smieci do naszego smietnika
                                  zalujecie im miejsca w smietniku?
                                  taka zawisc?
                                  czy co?
                                  bo nie rozumiem tego kompletnie
                                  przemyslcie to jeszcze raz
                                  po co sobie zycie utrudniac?
                                  jak zgubicie ten kluczyk to sami wywalicie smieci pod klatke
                                  • Gość: karl Re: Smietniki IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 30.01.04, 09:02
                                    Otóż to nie takie proste. Jest coś takiego jak opłata za wywożone śmieci i
                                    jeśli ich ilość gwałtownie rośnie to i płaci się więcej.
                                    Wszyscy mieszkamy na placu budowy i taka rzecz jak otwarty śmietnik zostanie
                                    natychmiast zauważona np. przez budowlańców, którzy chętnie "przerzucą" część
                                    swoich śmieci np. do waszego śmietnika.
                                    Pozostają więc 2 możliwości:
                                    1) sprawdzać czy śmieci pochodzą wyłącznie od uprawnionych mieszkańców (nie
                                    polecam)
                                    2) zdobyć podpisy osób nie widzących problemu w ogólnodostępnym śmietniku i
                                    obarczać wyłącznie te osoby ew. wyższymi kosztami wywozu śmieci.

Życząc miłego weekendu pozdrawiam,
    • Gość: mario Internet !!!!!! IP: 217.153.138.* 15.01.04, 13:22
      OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
      CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
      WIRELESS
      o przepustowości do 2048 kb/s za jedyne 107zł brutto (jeden komputer)
      miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w
      przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu.
      Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
      o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
      • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
      2048 kb/s
      • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
      • nielimitowany transfer danych
      • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
      uczestnikami sieci lub wymiana danych)
      • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
      • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
      serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
      Telekomunikacyjnej które dotyczą:

3) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
      SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
      STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
      4) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
      OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
      INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
      612-09-96 lub e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
      SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
    • perezx ile za garaż?? 20.01.04, 20:38
      czy ktoś z Was wynajmuje miejsce postojowe od A-B ? Jeśli można napiszcie jaka
      jest opłata miesięczna.
      Dzięki..
    • perezx ile za garaż?? 20.01.04, 20:39
      czy ktoś z Was wynajmuje miejsce postojowe od A-B ? Jeśli możecie ,to napiszcie
      jaka jest opłata miesięczna.
      Dzięki..
      • Gość: pepes droga ppoz IP: 193.109.127.* 04.02.04, 17:23
        Czesc!
        Mam pytanie do mieszkancow poprzednich budynkow.
        Dowiedzialem sie ze droga wjazdowa na nasza posesje (i dalsza jej czesc
        oczywiscie) to droga przeciwpozarowa. I ze jej czesc to wlasnosc dom
        development.
        W zwiazku z tym trwa spor ktoredy maja wjezdzac samochody na te "lewe" parkingi
        kolo naszego osiedla.
        DD chce zeby przez nasza droge ppoz (te bramy ktore sa z boku).
        Dla nas oznaczaloby to ze osiedle przestaloby byc zamkniete i wiekszy ruch
        samochodow.
        Ama Bud na poczatku sie na to zgodzil (stad bramy) ale po protestach
        mieszkancow z pierwszego budynku obecnie sie na to nie zgadzaja.
        I ponoc dogadywanie sie trwa...
        Wiecie cos na ten temat????
        • Gość: pepes Re: droga ppoz IP: 193.109.127.* 06.02.04, 15:57
          Halo.
          Naprawde nikt o tym nie slyszal????
          • Gość: karl Re: droga ppoz IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 06.02.04, 16:07
            Raczej naprawdę nic się nie da zrobić.
            To są miejsca "przepisowe" tzn. do pokazania w gminie że DD zapewnia wymaganą
            przepisami liczbę miejsc. Ale faktycznie nikt z osiedli DD tam nie parkuje.
            Nawet ten zielony płotek od naszego osiedla jest na nasz koszt.
          • Gość: karl Re: droga ppoz IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 06.02.04, 16:08
            Raczej naprawdę nic się nie da zrobić.
            To są miejsca "przepisowe" tzn. do pokazania w gminie że DD zapewnia wymaganą
            przepisami liczbę miejsc. Ale faktycznie nikt z osiedli DD tam nie parkuje.
            Samo DD w ogóle nie intetresuje się tym terenem, na szczęście nie można tam
            wybudować nowych bloków.
            • Gość: pepes Re: droga ppoz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 21:17
              Karl, ale to nawet nie o to chodzi.
              Niech juz sobie te parkingi beda skoro musza.
              Ale rzecz w tym ze nasza droga wjazdowa w jakiejs czesci nalezy do DD i oni
              chca zeby bramy ktore sa w plocie byly otwarte wlasnie dla wjazdu na owe
              parkingi.A w tym przypadku dojedzie do kuriozum ze nasze zamkniete osiedle nie
              jest zamkniete...
              Nikt z A-B sie nie chwalil tym stanem rzeczy. Dowiedzielismy sie o tym
              przypadkiem.
              Pamietasz poruszalismy juz temat ewentualnego zagospodarowania tego pasa
              ziemi na ktorym sa parkingi a dalej na razie doly i gory.
              Osobiscie modle sie zeby nie powstala tam ulica bo to bylaby juz
              przesada...Pod samymi oknami...Ponoc nie ma tego w planach zagospodarowania
              gminy. No i w sumie po co jak kawalek dalej jest topolowa na ktorej nie ma
              przeciez korkow...
              Najfajniej gdyby dalej powstal juz jakis kawalek zieleni a nie betonowe
              parkingi.
              Podobno sa takei plany i A-B dogaduje to z DD.
              Ale ile w tym prawdy?

Ciekawe jak bedzie z ta droga ppoz...
              Z tego co wiem to chyba najwiecej wiedza na ten temat mieszkancy pierwszego
              budynku.
              • Gość: karl Re: droga ppoz IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 09.02.04, 08:28
                Wiesz, z założenia nasze osiedle w ogóle nie miało być ogrodzone, stąd np.
                pokoje dla strażników przy wejściu do klatek. Może i były jakieś pomysły, ale
                na pewno nic sensownego. Ten płot (od strony DD) postawiony został na żądanie
                mieszkańców A-1 i A-2 jako warunek skutecznej ochrony przez "Specjalistyczną
                Firmę Ochroniarską".
                Chyba pomysł z zielenią umarł śmiercią naturalną bo od dawna nikt o tym już nie
                wspomina.
                • Gość: pepes Re: droga ppoz IP: 193.109.127.* 09.02.04, 14:16
                  O tego nie wiedzialem.
                  Ale to pewnie na poczatku, bo juz za naszych czasow reklamowali sie ze osiedle
                  jest zamkniete i strzezone.
                  I mam nadzieje ze tak pozostanie:))
                  Chyba ze sie nie dogadaja z DD....
      • Gość: c CHAMSTWO IP: 81.210.22.* 05.02.04, 13:33
        nie podobaja sie pomalowane klatki!
        juz ktos wypisuje na scianach, w windach
        teksty w stylu 'jebane windy' itp.
        jezeli to mieszkancy to wspolczuje sobie sasiadow
        a jesli to robotnicy
        to niech im ten dzwig z budowy nowego bloku w leb trzasnie
        co za idioci!!!!
        • Gość: karl Re: CHAMSTWO IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 06.02.04, 08:22
          To tylko szanowni sąsiedzi - u nas byli "Legioniści" i "Alieny".
          Widać w waszym bloku zamieszkał jakiś "oryginał"
        • Gość: perezx Re: CHAMSTWO IP: *.idea.pl 06.02.04, 10:07
          ...a to jeszcze nie wszystkie objawy buractwa , można wymienić jeszce;
          powciskane do środka przyciski do "ściągania wind" ,wiercenie udarem po 24, no
          i palenie w windach. Niestety to są minusy życia w bloku, nikt z nas nie
          wybiera sąsiadów :(

pozro dla normalnych.
          • Gość: pepes Re: CHAMSTWO IP: 193.109.127.* 06.02.04, 15:52
            .....racja to niezdety...za duzo nas zeby wszystkich wychowac..
        • Gość: c Re: CHAMSTWO IP: 81.210.22.* 06.02.04, 19:05
          za pozno zeby wychowac
          nawet nie wspolczuje glupoty
          dobrze im tak!
    • Gość: pepes temat bumerang czyli....... IP: *.aster.pl 17.02.04, 20:23
      ...AKTY NOTARIALNE!!!!!!!!

czy ktos moze cos wie na ten temat?????????????????
      • Gość: freestyler Re: temat bumerang czyli....... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 14:37
        Slyszalem ze AMA BUD musial dostarczyc dodatkowe dokumenty do urzedu miasta.
        Kwestia ich rozpatrzenia to 3 miesiace. Mam PROPOZYCJE : jezeli nie zostal
        dotrzymany termin podpisania wynikajacy z umowy wstepnej to AMA BUD placi
        takse a my oplaty aktu !!!!!!!!! FAJNY POMYSL ?????????????
        • Gość: valdi Re: temat bumerang czyli....... IP: *.stroeer.pl / *.stroeer.pl 19.02.04, 08:34
          Super pomysł. Popieram w 100%....
    • Gość: buziula przyszedł czas składania zeznania podatkowego... IP: *.acn.waw.pl 22.02.04, 18:35
      Czy, w związku z tym, ze nie otrzymaliśmy jeszcze prawa własności do naszych
      lokali, dokonaliście odliczeń z tytułu ulgi remontowej i odsetkowej? Powiem
      szczerze mam dylemat - tak na prawdę to Amabud powinien nam pokryć straty z
      tego tytułu, żebyśmy się nie musieli denerwować. Tak więc pytanie - odliczać
      czy nie? Pls podzielcie się opiniami.
      • Gość: pepes Re: przyszedł czas składania zeznania podatkowego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 23:08
        Hej!
        Tez mamy taki dylemat. Z tego co poczytalem ostatnio wynika ze jednak chyba
        mozemy skorzystac z ulgi remontowej (nas odsetkowa i tak nie dotyczy).
        Przede wszystkim możemy odliczyć tylko wydatki na remont mieszkania, do którego
        mamy tzw. tytuł prawny. Jak mowia przepisy daje go: ( akt własności; (przydział
        lokalu kwaterunkowego lub zakładowego; ( tzw. umowa użyczenia; umowa najmu lub
        dzierżawy (oraz inne umowy tego typu, np. umowa podnajmu czy poddzierżawy);
        ( dowód potwierdzający nabycie domu czy mieszkania w drodze kupna, spadku lub
        darowizny.
        Przeciez mamy umowe z developerem, placimy czynsz, a wiec z lokalu korzystamy.
        My dodatkowo wzielismy z Ama Budu pismo zatytulowane do Urzedu Skarbowego, w
        ktorym developer zaswiadcza ze lokal odebralismy i ze ponosimy koszty jego
        utrzymania.
        Mamy nadzieje ze to wystarczy...
        Masa ludzi tak odlicza.

pozdrofka!

• Gość: pepes Re: przyszedł czas składania zeznania podatkowego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 23:08
        Hej!
        Tez mamy taki dylemat. Z tego co poczytalem ostatnio wynika ze jednak chyba
        mozemy skorzystac z ulgi remontowej (nas odsetkowa i tak nie dotyczy).
        Przede wszystkim możemy odliczyć tylko wydatki na remont mieszkania, do którego
        mamy tzw. tytuł prawny. Jak mowia przepisy daje go: ( akt własności; (przydział
        lokalu kwaterunkowego lub zakładowego; ( tzw. umowa użyczenia; umowa najmu lub
        dzierżawy (oraz inne umowy tego typu, np. umowa podnajmu czy poddzierżawy);
        ( dowód potwierdzający nabycie domu czy mieszkania w drodze kupna, spadku lub
        darowizny.
        Przeciez mamy umowe z developerem, placimy czynsz, a wiec z lokalu korzystamy.
        My dodatkowo wzielismy z Ama Budu pismo zatytulowane do Urzedu Skarbowego, w
        ktorym developer zaswiadcza ze lokal odebralismy i ze ponosimy koszty jego
        utrzymania.
        Mamy nadzieje ze to wystarczy...
        Masa ludzi tak odlicza.

pozdrofka!

• Gość: beata Re: przyszedł czas składania zeznania podatkowego IP: 217.17.33.* 24.02.04, 16:33
          Ja przy rozliczeniu skorzystałam z ulgi remontowej natomiast odsetki od kredytu
          podobno można odliczać tylko jak ma się akt notarialny (ja nie ujęłam tego w
          zeznaniu rocznym). Teraz czekam czy mnie wezwą czy przeleją pieniążki.
          Pozdrawiam
          • Gość: pepes akty - "swietna wiadomosc" ..... IP: 193.109.127.* 26.02.04, 09:01
            Czesc!
            Wczoraj w biurze Ama Budu dowiedzialem sie ze akty moga byc za tydzien, a moze
            za pol roku....Papiery ugrzezly ponoc u urzedasow i okreslic sie tego
            precyzyjnie nie da...Fajnie nie....?
            • Gość: buziula Re: akty - "swietna wiadomosc" ..... IP: 213.25.125.* 26.02.04, 09:33
              Nie no to już są poprostu jaja. Najgorsze, że oni mają to totalnir gdzieś i
              mówią o tym tak po prostu - a nie dotrzymali warunków umowy! Może byśmy tak
              wszyscy zażądali jakiegoś odszkodowania?!!!
              • Gość: karl odszkodowanie IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 26.02.04, 11:49
                zalecam dochodzenie ew. odszkodowan dopiero po podpisaniu aktow notarialnych,
                bo na razie nie jestescie (w sensie prawnym) wlascicielami Waszych mieszkan.
                Co do zasad odliczania kosztow od podatku, najlepiej jest posiadac odpowiedz z
                US co kiedy wolno - polecam, bo wtedy jestescie chronieni (bo odpowiedz US jest
                wiazaca-ale tylko w stosunku do wnioskodawcy, nie mozna jej
                przenosic "automatem" na innych podatnikow).
                Jaki kraj takie prawo, nieprawdaz ???
                • Gość: FRESTYLER Re: odszkodowanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.02.04, 14:19
                  WITAM ! Słyszałem ze został zaskarżony do Trybunału Konstytucyjnego sposob
                  naliczania taks przez notariuszy za czynnosci cywilno - prawne. Nasz parlament
                  przygotował projekt nowej ustawy w tym temacie. Wiec moze nie warto sie
                  spieszyc z podpisaniem !!!!!!!!!!!! Rzecznik Praw Obywatelskich załatwi nam
                  bonifikate , wiec moze czas upływa dla nas.
                  pozdrawiam SZANOWNYCH SĄSIADÓW !
                  • Gość: karl Re: odszkodowanie IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 26.02.04, 16:05
                    Może coś więcej "w tym temacie"? Raczej wstecz nic się nie uda ugrać ale podaj
                    skąd można wziąć więcej info
                  • Gość: pepes Re: odszkodowanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.02.04, 20:10
                    Nie warto?
                    Nadal nie jestesmy wlascicielami mieszkan za ktore juz splacamy kredyt. W
                    najbardziej pesymistycznym przypadku mozemy nimi nigdy nie zostac.
                    Wiec nie wiem jak innym ale nam sie spieszy...Poza tym placimy do momentu
                    zalatwienia spraw z aktami wyzsze oprocentowanie w banku....
                • Gość: pegaz_ Re: odszkodowanie IP: *.zapora / 217.96.25.* 27.02.04, 10:21
                  > zalecam dochodzenie ew. odszkodowan dopiero po podpisaniu aktow notarialnych,
                  > bo na razie nie jestescie (w sensie prawnym) wlascicielami Waszych mieszkan.

Hej karl

zajrzyj do swojego aktu a zobaczysz, ze wraz z jego podpisaniem roszczenia
                  finansowe (obustronnie) znosza sie (jest podobnie brzmiacy zapis). Takze po
                  akcie to po ptakach, a innego aktu i tak z Nimi nie podpisza.
                  To, ze nie jest sie wlascicielem mieszkania nic nie zmienia, wszak
                  odszkodowanie ma dotyczyc nieterminowego wywiazania sie z umowy (a co za tym
                  idzie strat finansowych - ktore trzeba oczywiscie jakos udokumentowac).
                  Za "moich" czasow (budynek B1) w umowie wstepnej zawarty byl punkt okreslajacy,
                  ze odszkodkowania mozna sie domagac __tylko__ w przypadku opoznienia przy
                  __przekazaniu lokalu__ wiekszego niz 3 miesiace. Inna sprawa to zapis o
                  wysokosci odszkodowania.
                  Co do terminu podpisania aktu sprawa byla plynna, gdyz zawarte bylo, ze obie
                  strony przystapia do aktu w terminie nie prezkraczajacym 3 miesiace (nic o
                  karach w tej kwestii nie bylo).

Najbardziej rozsmieszylo mnie pismo "przedprocesowe" od AB w zwiazku z tym, ze
                  ociagalem sie (nie tylko zreszta ja) z podpisaniem aktu na garaz.... (to byla
                  grozba nie poparta zadna podstawa).

Jedyne co mozna obecnie zrobic na miejscu sasiadow, to pisac pisma do AB - nic
                  na gebe - "grozac" naliczeniem kary umownej itp. itd.

Ale pamietajcie nowi Sasiedzi - najwazniejszy jest dla Was akt bo to on robi z
                  Was wlascicieli. Wiec jak tylko bedzie jakis promyk nadziei na jego podpisanie
                  proponuje zlozyc bron, zapomniec o odszkodowaniach i podpisywac, bo nigdy nie
                  wiadomo co przyniesie jutro.

pegaz_
                  • Gość: karl Re: odszkodowanie IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 27.02.04, 16:22
                    Chodzi mi o to żeby nie "przeginać" przed podpisaniem aktów, bo mimo wszystko A-
                    B to mała spółeczka i po prostu nie poradziłaby sobie z natłokiem roszczeń, a
                    mieszkania nie sprzedane (tzn. bez zawartych notarialnych umów sprzedaży) mogą
                    być przedmiotem zastawu albo czego innego.
                    Drugą sprawą jest to, że zawarcie klauzuli o wzajemnej rezygnacji z roszczeń
                    jest akurat łatwe do obalenia - nietrudno przed sądem udowodnić przymusowy
                    charakter takiego zobowiązania.
                    Tyle że w Rzeczpospolitej nr 3 wpisy sądowe są dość kosztowne (rzędu kilku
                    tysięcy zł), a oczekiwanie na zajęcie się sprawą przez sąd trwa ładnych parę
                    latek.
                    Także wywalczenie jakiegoś ochłapu po kilku latach mordęgi i zamrożeniu kasy
                    wydaje się mało sensowne. Chyba że dla zasady, ale to inna rzecz.
                    • Gość: m Re: odszkodowanie IP: *.acn.waw.pl 27.02.04, 19:02
                      najgorsze nie jest to że tych aktów nie ma bo właściwie nie ma powodu dla
                      którego wcześnej czy później miałyby się nie pojawić
                      dla mnie drażniącym tematem jest to że A-B nie podaje ani docelowego terminu,
                      ani przyczyny opóźnienia
                      nie chce mi sie wieżyć że oni nie wiedzą, bo w sumie to kto ma wiedzieć
                      mimo wszystko jestem optymistą
                      pozdrawiam
                      • Gość: pepes Re: odszkodowanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 11:17
                        Przyczyne opoznienia podaja: czekamy w big kolejce u urzedasow. Podobno jeszcze
                        w zeszlym roku formalnosci zalatwialo sie w gminie i szlo to bardzo sprawnie
                        (rzeczywiscie wczesniej problemow z aktami nie bylo).A od jakiegos czasu
                        zmienily sie przepisy, formalnosci zalatwia sie gdzie indziej i tam jest nie do
                        okreslenia ile trzeba czekac...Dlatego moze jeszcze tydzien, a moze pol
                        roku.Taka wersje slyszalem.
          • Gość: agnieszka Re: przyszedł czas składania zeznania podatkowego IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.04.04, 20:53
            z tego co ja wyczytalam to odliczanie odsetek mozna zacząć od momentu oddania
            inwestycji i mowy tam nie ma o tym czy juz jest akt przenoszący własność.tez
            cos mi sie kojarzy ze ulga odsetkowa jest dopiero mozliwa od roku w ktorym
            wlasnie oddano inwestycje do uzytku ale babki z ksiegowosci znalazly jeszcze
            jakies przepisy ogdzie mowa ze potem mozna tez odliczyc odsetki od kreduty
            ktore splacalismy w roku poprzednim niz oddano inwestycje . w moim przypadku
            budynek ma byc oddany w czerwcu 2005 roku ale odsetki zaczynam splacac juz od
            wrzesnia 2004. wynika z tego ze zaczac odliczac bede mogla dopiero w
            rozliczeniu za rok 2005 ale wtedy na tyle co zrozumialam bede mogla tez ujac te
            odsetki ktore splacac bede juz w 2004 roku. tyle wiem ale na pewno nalezy to
            sprawdzic....pozdr.
    • Gość: buziula Re: TEKLINEK A2 bis - sąsiedzi odezwijcie się IP: 213.25.125.* 11.03.04, 11:47
      up
    • gryzelda5 Re: TEKLINEK A2 bis - "teren zielony" 16.03.04, 13:54
      Mam prośbę do osób, które cokolwiek mogłyby cos wskurać w kwestii zielnego
      terenu.Wiadomo,że mamy sie dogadać Dom Develp. Ale czy to dojdzie do skutku???
      Parkingi i tak wiadomo sa wykorzystywane przez naszych mieszkańców.Może na tym
      pozostałym kawałku zrobiono by, ławki jakis plac zabaw.Czy ktos cos konkretnie
      wie????
      • Gość: pepes Re: TEKLINEK A2 bis - "teren zielony" IP: 193.109.127.* 16.03.04, 16:04
        Wiedza chyba tylko w Ama Budzie. Oficjalnie mowiac ze rozmawiaja z DD zeby na
        tym kawalku obok bloku D (gdzie obecnie jest gorka ziemi) zrobic troche zieleni
        i jakis urzadzen typu lawka, hustawka itp.
        Pozniej chcieliby to przeniesc obok ostatniego, jeszcze niewybudowanego bloku,
        bo tak jest w planach.
        Ale co z tego wyjdzie?
        Czy sie dogadaja z DD?
        Ile jest w tym prawdy?
        Przeciez jeszcze sie nie dogadali odnosnie drogi dojazdowej do tych parkingow
        co juz sa. Tym sie oczywiscie nie chwala...
    • Gość: pepes aktyyyyy:((( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 21:17
      Czesc!
      Czy macie moze jakies newsy na ten temat....?
      • Gość: buziula Re: aktyyyyy:((( IP: 213.25.125.* 22.03.04, 10:51
        Dzwoniłam dziś do AB. Niestety nic nowego nie usłyszałam...
        • Gość: pepes Re: aktyyyyy:((( IP: 193.109.127.* 22.03.04, 13:50
          Ja tez dzwonilem i dowiedzialem sie ze juz niedlugo...
          • Gość: Tomek_S Re: aktyyyyy:((( IP: *.era.pl 23.03.04, 17:17
            No popatrz. Od lipca są konsekwentni w zeznaniach :)
            • Gość: karl Re: aktyyyyy:((( IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 24.03.04, 09:51
              a może byście zapytali w Urzędzie Gminy ??
              My też nie mogliśmy się doczekać (ale trwało to tylko 4 miesiące od
              wprowadzenia się), kilka osób pytał obezpośrednio w gminie (Wydział
              Architektury czy jakoś tam) i przynajmniej wiedzieliśmy że to wina Urzędu.
              Może warto zbadać jak jest tym razem ??
              • Gość: pepes Re: aktyyyyy:((( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.04, 21:11
                Karl, mam pytanko. W ktoryms z poprzednich watkow ktos wspomnial przy okazji
                aktow o jakims uzytkowaniu wieczystym czy czyms takim. O co chodzi??
                • Gość: karl Re: aktyyyyy:((( IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 30.03.04, 08:18
                  ?????
                  Nie mam pojecia o co chodzi !!!
                  Tu nie ma (z tego co ja sie orientuje) zadnego uzytkowania wieczystego, dzialki
                  na ktorych stoi osiedle byly wlasnoscia rodziny Prezesa Ama-Bud (on sam mieszka
                  przeciez na przedluzeniu naszej dzialki po drugiej stronie Swiatowida).
                  Moze ktos inny bedzie wiedzial o co chodzi (bo nie mam specjalnie czasu czytac
                  tych 559 postow).
                  • Gość: pepes Re: aktyyyyy:((( IP: 193.109.127.* 30.03.04, 16:45
                    To nie w naszym watku:))
                    Cytuje tekst z innego (tez o AMA BUDZIE):
                    "ja też mam rezerwacje i też sie waham ze względu na formę udziału w gruncie:
                    użytkowanie wieczyste a nie własność, co na pewno podnosi koszty użytkowania
                    wraz ze wzrostem Vat-u na grunt"

Dlatego jako lajkonik pytam czy sie to ma jakos do aktow i nasej sytuacji?

• Gość: karl to z Piaskowej !!! IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 30.03.04, 17:05
                      Spoko, to na Piaskowej (na Powazkach) Ama-Bud buduje inne osiedle i tam
                      rzeczywiscie jest uzytkowanei wieczyste, ale u nas na Tarchominie jest
                      klasyczna, czysta wlasnosc (a wlasciwie wspolwlasnosc ulamkowa).
                      • Gość: pepes Re: to z Piaskowej !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.04, 19:52
                        Acha!
                        No to okej:))
                        Tzn. w naszym bloku jest w planach:))

• Gość: buziula Re: aktyyyyy:((( IP: 213.25.125.* 30.03.04, 08:22
                  Grunt jest własnością developera a jak już dostaniemy nasze akty to każdy z nas
                  będzie właścicielem kawałeczka ziemi pod swoim mieszkankiem
                  • Gość: pepes Re: aktyyyyy:((( IP: 193.109.127.* 01.04.04, 08:37
                    Szlak nas juz trafia bo nadal nie widac konca oczekiwania na akty. AB z
                    rozbrajajaca szczeroscia mowi ze nie wie kiedy...
    • Gość: agnieszka czynsz za mieszkanko 52,9 m2 IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.04.04, 17:07
      czesc, mam pytanie do mieszkańców teklinka a konkretniej do osób mających
      mieszkanie o metrazu 52,9 (z zakręcanym balkonem ;-)) jaki jest czynsz
      (oczywiście bez indywidualnych opłat licznikowych)za taki lokalik biorąc pod
      uwagę dwu, trzyosobową rodzinke??? bede bardzo wdzieczna info.
      • Gość: pepes Re: czynsz za mieszkanko 52,9 m2 IP: *.abcdata.pl 09.04.04, 11:35
        Hej!
        My mamy dokladnie taki metraz. Mieszkamy we dwojke. Ale dodatkowo mamy podwojny
        box garazowy (a za to sie tez placi wiecej). Czynsz wychodzi 407pln, a za ten
        kwartal doszla nam doplata za CO i wode 51pln.
        Z tym ze jedna osoba wiecej na pewno te koszta powiekszy.

pozdrofka!
        asia i pawel
        • Gość: agnieszka Re: czynsz za mieszkanko 52,9 m2 IP: *.chello.pl 09.04.04, 16:58
          wielkie dzieki za orientacyjną informacje :-)
          wesołych swiat
    • Gość: pepes wiosenne porzadki:) IP: *.abcdata.pl 09.04.04, 11:38
      Czesc!
      Widze ze pod naszymi oknami zaczyna sie cos dziac:)
      Naookolo parkingow DD chyba trawke posieja i zaczynaja odgradzac plotem ten pas
      ziemi bezposrednio pod naszymi oknami (48D). Moze rzeczywiscie zainstaluja tam
      jakies laweczki i zielen?
      • Gość: agnieszka Re: wiosenne porzadki:) IP: *.chello.pl 09.04.04, 16:59
        jesli nic nie bedzie to odstawie samowolke i sama se zamontuje emerycką
        laweczke :-))
        • Gość: pepes Re: wiosenne porzadki:) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.04.04, 12:27
          ...a ja wydlubie w ziemi piaskownice:))
          • Gość: pepes Re: wiosenne porzadki:) IP: *.abcdata.pl 15.04.04, 16:44
            Jak sie okazalo to nie Ama Bud grzebie w tej ziemi wiec co tam bedzie ciezko
            powiedziec...
            • Gość: agnieszka Re: wiosenne porzadki:) IP: *.chello.pl 15.04.04, 17:43
              tam bedzie moja ławeczka hehe :-) no i moze zasadze jakies drzewko bo juz mam
              synka, na dom zero szans...wiec zostaje drzewko posadzone w zastępstwie tatuśka
              hihi
              luzik bedzie dobrze (sama sie pocieszam...)
              pa
      • Gość: Adrian Re: wiosenne porzadki:) IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 17.04.04, 21:52
        Witam.
        Mozecie mi uzmyslowic, o co chodzi z tymi terenami?
        Nurtuje mnie kilka pytan:
        1. A-B jest tylko wlascicielem tego paseczka z blokami,
        uliczkami i nieprawdopodobnie krzywymi uliczkami?
        To w takim razie to najubozsze osiedle w Wawie.
        2. Jak kupowalem mieszkanie, mowili mi, ze potem zrobia
        plac zabaw i cos tam jeszcze. Gdzie niby? Zrobia
        teraz te dwa ostatnie bloki i jakis bloczek uslugowy
        od Swiatowida. I przeciez juz nie ma gdzie indziej
        miejsca.
        3. A moze kawalek paska z parkingiem DD tez jest A-B?
        Bo dlaczego uliczki na naszym osiedlu sa z tym parkingiem
        polaczone bramami?
        4. Widze, ze teraz jest zakaz parkowania przy blokach.
        Gdzie teraz parkuja ci, ktorzy maja samochody, a nie maja
        miejsca w garazu?
        Dzieki za uswiadomienie.
        Pozdrawiam
        • Gość: pepes Re: wiosenne porzadki:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.04, 23:33
          Plac zabaw planuja zrobic przy ostatnim, jeszcze nie wybudowanym budynku. Ten
          pas z parkingami i dalej nie jest ich wlasnoscia ani wspolwlasnoscia.
          Malo tego ulica wjazdowa tez nie jest cala ich. Dogadali sie z DD i zrobili
          szersza zeby spelnic wymogi ppoz. Ze swojej strony zrobili wlasnie te bramy
          zeby teoretycznie bylo jak wjechac na parkingi. Teoretycznie bo sa one fikcja
          zeby DD mogl sie wykazac przepisowa liczba miejsc. Ale nie jest powiedziane co
          bedzie np. za 2 lata. Tego nie wie nikt i moze tak byc ze samochody zaczna tam
          wjezdzac wlasnie przez nasze bramy.
          Co do zakazu parkowania to sorry, ale moim zdaniem jesli ktos nie kupil miejsca
          to na osiedlu prze blokiem nie ma prawa parkowac. Czemu ja musialem wziac
          wiekszy kredyt zeby takie miejsce wykupic a ktos cwany tego nie zrobil? Ci
          ktorzy miejsc nie maja stawiali wlasnie na tych parkingach. Ale wlasnie zostaly
          ogrodzone wiec juz stawiac nie beda:))
          • Gość: Adrian Re: wiosenne porzadki:) IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 17.04.04, 23:54
            > Plac zabaw planuja zrobic przy ostatnim, jeszcze nie wybudowanym budynku.

I tam niby jest miejsce?

> Ten pas z parkingami i dalej nie jest ich wlasnoscia ani wspolwlasnoscia.
            > Malo tego ulica wjazdowa tez nie jest cala ich. Dogadali sie z DD i zrobili
            > szersza zeby spelnic wymogi ppoz. Ze swojej strony zrobili wlasnie te bramy
            > zeby teoretycznie bylo jak wjechac na parkingi. Teoretycznie bo sa one fikcja
            > zeby DD mogl sie wykazac przepisowa liczba miejsc. Ale nie jest powiedziane co
            > bedzie np. za 2 lata. Tego nie wie nikt i moze tak byc ze samochody zaczna
            tam
            > wjezdzac wlasnie przez nasze bramy.

O w morde... To dlatego tak tanio bylo :)

> Co do zakazu parkowania to sorry, ale moim zdaniem jesli ktos nie kupil
            miejsca
            >
            > to na osiedlu prze blokiem nie ma prawa parkowac. Czemu ja musialem wziac
            > wiekszy kredyt zeby takie miejsce wykupic a ktos cwany tego nie zrobil? Ci
            > ktorzy miejsc nie maja stawiali wlasnie na tych parkingach. Ale wlasnie
            zostaly
            >
            > ogrodzone wiec juz stawiac nie beda:))

Hmmmm. Mi za to KAZALI kupic miejsce, mimo, ze nie mam samochodu...

Pozdrawiam
            Adrian z najlepszego bloku :)
          • Gość: perezx Re: wiosenne porzadki:) IP: *.idea.pl 18.04.04, 10:40
            Bez urazy, ale część Twojej wypowiedzi o "cwanych" mieszkańcach "pachnie
            egoizmem" . Co Ci przeszkadza , że ktoś , gdzieś stawia swoje auto ???????? Ja
            również mam swoje miejsce garażowe, a mimo to uważam że ten "parking" był
            przydatny, np. w przypadku odwiedzin. Teraz goście będą sobie
            parkować .....pod babilonem o ile przyjadą przed 16 :) Mamy swoje miejsca i
            jest OK. A co do wspólnej drogi z DD, to zgadzam się ,że w przyszłości mogą
            być tylko kłopoty.

życzę więcej życzliwości na wiosnę
            • Gość: pepes Re: wiosenne porzadki:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 21:30
              Chyba mnie zle zrozumiales. Nie przeszkadza mi ze ktos gdzies sobie stawia
              auto.Przeszkadza mi jesli je na stale parkuje przed blokiem gdzie i tak jest
              niewiele miejsca:((
              A robi to bo nie wykupil miejsca. Mnie tez na nie nie bylo stac.Po prostu
              musialem wziac wiekszy kredyt.
              Wiec slowo cwaniactwo jest jak najbardziej na miejscu.
              Co do miejsc dla gosci masz racje:(( Niestety teraz chyba beda musieli parkowac
              w powietrzu:))
              Ale na to nic chyba nie poradzimy. Tu po prostu nie pomyslal developer...
              • Gość: Łukasz B. Re: wiosenne porzadki:) IP: 195.117.230.* 19.04.04, 08:38
                A nie zapomnieli państwo o parkingach które zostały wybudowane od Światowida?
                Przecież tam jest dość miejsca dla gości.
                Pozdrawiam (przyszły sąsiad) :)
                • Gość: pegaz_ Re: wiosenne porzadki:) IP: *.zapora / 212.160.172.* 19.04.04, 12:30
                  Miejsca te z pewnoscia wykorzystywane gdy budowa sie zakonczy i bedzie od ich
                  strony dostep do osiedla - obecnie ich lokalizacja nie pozwala na "wygodne"
                  parkowanie gosciom - rownie dobrze moznaby zaproponowac im parkowanie w lesie
                  na koncu Odkrytej ;)

pegaz_
                  • Gość: perezx Re: wiosenne porzadki:) IP: *.idea.pl 19.04.04, 20:50
                    :)) zgadzam się
              • Gość: perezx Re: wiosenne porzadki:) IP: *.idea.pl 19.04.04, 20:47
                a jesli tak to .. sorry!! ten dziki parking był ok. , no o ile ktoś zobie nie
                urwał zawieszenia na dołkach :) A z miejscami dla gości to wielki minus dla A-
                B. Na innych osiedlach wyraźnie widać miejsca oznaczone " dla gości "
                • Gość: pepes Re: wiosenne porzadki:) IP: *.abcdata.pl 20.04.04, 08:53
                  Dokladnie:((
                  W ogole nie pomysleli. Nie ma tez placu zabaw (niby nma byc przy ostatnim
                  budynku) wiec tu tez chyba zapomnieli pomyslec:))
    • Gość: pepes AKTY ciag dalszy epopei:)) IP: *.abcdata.pl 11.05.04, 15:47
      Nasz watek umiera:)
      Wyladowal az na 4 stronie.
      Ale zawsze jest temat awaryjny czyli akty:)
      Czy ktos slyszal cos moze ciekawego w tym temacie?
      • Gość: agnieszka AKTY NOTARIALNE IP: *.chello.pl 11.05.04, 19:00
        ja mam pytanie czy w ogóle ktokolwiek z ktoregokolwiek budynku na teklinku
        widzial akty notarialne na oczy, kupuje mieszkanie w budynku ostatnim i
        zastanawiam sie czy z pierwszego budynku mieszkancy je otrzymali, cholera jasna
        jak tyle sie czeka to ja strace majątek na ubezpieczeniu przejsciowym
        kredytu...!!!!! no i jest zawsze ryzyko ze ama bud jakis numer wywinie a twedy
        zacznie sie polka....chyba bede musiala sprawdzic to u żródła czyli przejsc sie
        do urzedu...
        zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz , otoz z tego co wiem to z wczesniejszych
        budynkow jak ktos miala umowe wstepna w formie aktu to powienien miec tam
        zapis ze akty beda w okreslonym czasie.... nie da sie jakos dochodzic swoich
        praw czyli w takim przypadku kar placonych przez ama-bud... poczytajcie ludzie
        umowy moze bedzie cos ciekawego...
        pozdr

ps. no i dajcie jakis cynk
        • Gość: buziula Re: AKTY NOTARIALNE IP: 213.25.125.* 13.05.04, 08:11
          Ja to już zaczynam mieć obawy, że oni coś kombinują. Rozumiem - kolejki w
          urzędach, prrocedury itp... ale aż tyle czasu ?! To conajmniej dziwne.
          • Gość: Łukasz B. Re: AKTY NOTARIALNE IP: 195.117.230.* 13.05.04, 09:38
            Witajcie.
            Może nie będzie to za dużą pociechą, ale kuzyn odebrał mieszkanie w grudniu
            2003r. Mieli akty podpisywać do lutego, jest maj a oni także nie mają
            podpisanych aktów. Ich mieszkanie zbudował Dom Dewelopment na Ursynowie. Acha,
            umowę wstępną mają w postaci aktu notarialnego, ale to i tak niczego nie
            przyśpieszyło. Myślę (mam taką nadzieję) że to tylko opuźnienia urzędów.
            Wcześniej wypowiadał się ktoś z mieszkańców Teklinka, kto kupił mieszkanie w
            wcześniejszych blokach i pisała ta osoba, że nie było żadnych kłopotów z
            aktami. Dlatego jestem dobrej myśli.
            Pozdrawiam.
            • Gość: K. Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 14.05.04, 14:03
              Witam Łukasza i innych czytelników;
              jako żona kuzyna Łukasza - chce sprostowac jego wypowiedz z uwagi na
              nieprawdziwe informacje w niej zawarte.
              Otoz akt notarialny sprzedaży mieszkania i przeniesienia wlasności mielismy
              podpisac w terminie 4 miesiecy od daty odebrania mieszkania, a nie w lutym tego
              roku.
              Skoro zatem odebralismy mieszkanie w grudniu 2003, akt miał byc podpisany w
              miesiacu kwietniu 2004r.
              W kwietniu otrzymaliśmy oficjalną informacje od DD, że od 10 maja 2004
              rozpoczynają podpisywanie ww. aktów notarialnych z nabywcami lokali.
              W konsekwencji umówilismy się z przedstawicielem dewelopera (DD) u notariusza
              na podpisanie stosownych dokumentów w dniu 25 maja br.
              Miesięczny poślizg w podpisywaniu jest niewielki (jednak jest) i wynika przede
              wszystkim z wymogów ustawowych nałożonych zmianami do ustawy o ksiegach
              wieczystych.
              Pozdrawiam wszystkich.
              K.

• Gość: Adrian Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 16.05.04, 19:46
            Tak do konca kombinowac nie moga, bo w bloku C mieszka syn Lewandowskiego
            (pracownika A-B), a w D mieszkanie kupil ten przegejowaty pracownik A-B.

Adrian
        • Gość: Asia Re: AKTY NOTARIALNE IP: 213.25.91.* 13.05.04, 11:38
          Hello,
          Niestety musicie się uzbroić w cierpliwość, bo to jest wina tylko urzędu.
          Wszystkie sprawy aktów w ubiegłych latach były załatwiane w urzędzie gminy,
          teraz natomiast jest jeden urząd - urząd miasta i wszyskie sprawy aktów z całej
          Warszawy trafiają tylko do tego urzędu.
          Jeżeli chodzi o ubezpieczenie przejściowe kredytu to możesz się zwrócić do Ama
          Bud, iż w wyniku niedotrzymania i opóżniania terminów podpisania aktów
          notarialnych aby oni płacili ubezpieczenie kredytu do tego czasu.
          Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
          • Gość: agnieszka Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.chello.pl 13.05.04, 17:31
            fakt jest to jakis pomysł, na razie oplcam ubezpieczenie za 10 mcy z gory potem
            bede myslala, dobrze chociaz wiedziec ze na początku nie bylo problemów z
            akrtami bo to cos znaczy.. czyli wlasnie to ze nie ma kombinatorki, musze w
            pracy popytac czy ktos ma kubpla w urzedzie ....jak na razie to u mnie w
            robocie kazdy gdzies kogos miala i wszystko bylo do zalatwienia...;-0
            • Gość: pepes Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.04, 15:30
              Musimy jeszcze wziac pod uwage jaka sile przebicia ma taki moloch jak DD, a
              jaka maly developer jak Ama Bud.
              I ta mysl trzyma nas przy zyciu:))

pozdrofka!
              asia i pawel
              • Gość: m Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.acn.waw.pl 26.05.04, 17:20
                Przyszła wiosna i ptaszki ćwierkają że
                AMA-BUD odbiera jutro pozwolenie na użytkowanie
                naszego bloku. Uprawomocni się ono 10 czerwca.
                A w czerwcu podobno ma być wprowadzona obniżka
                taksy notarialnej. Pytanie tylko czy napewno i od
                kiedy.
                • Gość: pepes Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.05.04, 21:58
                  To prawda.
                  Cwierkaja.
                  Tylko juz pare razy cwierkaly i troszke czasu od tamtej pory minelo:)
                  Miejmy nadzieje ze to juz cwierkanie ostateczne:)
                  • Gość: Bronek Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 08.06.04, 15:37
                    Witam Sąsiadów
                    Czy wiadaomo coś o aktach notarialnych ????????
                    Temat zaczyna być problematyczny, szczególnie z uwagi na to że przy
                    podpisywaniu aktów notarialnych trzeba będzie zapłacić VAT od udziału w gruncie
                    (zmiana przepisów), a nie jest fair aby nie z naszej winy (opóźnienie z aktami)
                    ponosić dodatkowe koszty.
                    Może ktoś pytał już o stanowisko A-B w tej sprawie.
                    • Gość: Tomek Re: AKTY NOTARIALNE IP: 212.160.235.* 08.06.04, 16:09
                      Bronek,
                      zapytaj o to ich sam i napisz
                    • Gość: pepes Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.abcdata.pl 09.06.04, 16:16
                      Hej,

Bronek dowiadywales sie moze jak to jest z tym vatem?
                      Jesli w ogole to o ile pi razy oko wzrosnie oplata za akt?
                      • Gość: agnieszka Re: AKTY NOTARIALNE IP: 212.186.80.* 19.06.04, 13:18
                        dojdzie wam tylko 7% vat za udział w gruncie ale u notariusza nie bedziecie
                        placic przy podpisaniu aktu przenoszącego wlasnosc podatku od czynnosci cyw-
                        prawnych czyli odpada wam @% wartoci mieszkania w posstaci własnie PCC. za
                        podatek od udzialu w gruncie to są male pieniadze przy mieszkaniu 52,9 m kw
                        (kja mam takie na teklinku vat wyniesie niecale 400 zł) wiec i tak jestesmy do
                        przodu... bo odpada PCC w moim przypadku w wysokosci praie 3300 zł
                        pozdr
    • Gość: pepes ustawienie zmywarki IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.05.04, 22:01
      Wiem ze juz ten temat byl poruszany ale w sumie nadal nie wiem jak nasza
      zmywarke ustawic:((
      Uzywamy klasycznej soli do zmywarek. Wiecie moze jaka jest twardosc naszej wody?
      Pytanie co oznaczaja polskie standardy?
      Powiedzmy 1 to woda bardzo twarda czy bardzo miekka?
      • Gość: Adrian Re: ustawienie zmywarki IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 28.05.04, 22:59
        1. Jesli uzywacie kostek do zmywarek, sprawa Was nie dotyczy.
        2. Nie wiem, jaka jest u nas woda.
        3. Wydaje mi sie (ale glowy nie daje), ze im wyzsza liczba, tym wieksza
        twardosc wody. Tak przynajmniej wskazaly mi wyszukiwarki.
        Pozdrawiam
      • Gość: karl zmywarki IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 31.05.04, 10:49
        ja mam ustawioną twardość na 4 (w 5-cio stopniowej skali, gdzie twardość rośnie
        zgodnie z cyferkami). I jeszcze (czyli 2,5 roku) zmywarka działa.
      • Gość: karl grill osiedlowy IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 19.06.04, 12:58
        nie wiem czy ten post dotrze na czas, ale (wzorem lat ubiegłych) siłami
        mieszkańców budynków A-1, A-2, B-1 (no i właśnie liczę że następnych również)
        oragnizujemy grill na bulwarach nadwiślańskich w niedzielę 27 czerwca ok 15.30.
        Obowiązuje pełna dowolność, no i samowystarczalność aprowizacyjna.
    • Gość: pepes wreszcie akty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.06.04, 20:18
      Czesc!
      Chyba wreszcie nadszedl ten czas i zaczniemy podpisywac akty notarialne.
      Niestety nie obeszlo sie bez podniesienia cisnienia, bo juz dwa razy sznowna
      pani notariusz przekladala terminy....
      Nie wydaje mi sie zeby zaslugiwala na duza kase ktora za to bierze i w zwiazku
      z tym mam pytanie: czy taksa ktora jej sie placi ma jakis max prog?
      Slyszalem ze jest nim 2.5%. I wlasnie tyle pani sobie zyczy.
      Znacie moze szczegoly??

pozdrofka,
      asia i pawel
      • Gość: agnieszka Re: wreszcie akty IP: 212.186.80.* 20.06.04, 19:04
        czesc, przeciez nie ma przymusu podpisywac u niej akty, notariusza mozesz sobie
        sam wybrac.
        pozdr
        • Gość: pepes Re: wreszcie akty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.04, 21:12
          To wiem.
          Bardziej mnie interesuja szczegoly taxy notarialnej itp. Inni notariusze to nie
          debile a bardziej jedna szajka,wiec za darmo aktow nie zawieraja.
          Pytanie w jakim obszarze mozna sie poruszac i czy moze ktos z mieszkancow
          poprzednich blokow probowal innego notariusza.
          • Gość: aga Re: wreszcie akty IP: 212.186.80.* 21.06.04, 18:18
            takse notarialna u kazdego notariusza zaplacisz taka samą, jedyne czym sie
            rozni ą notariusze miedzuy soba to tym ze jedni za umowe wstepna w formie aktu
            walą ci całą takse a inni połwe a drugą polowe placisz przy akcie przenoszącym
            wlasnosc. notariuszka wspolpracujaca z ama-bud wziela ode mnie tylko polowe
            taksy... roznie tez biorą za wpisy do siegi wieczystej jedni biorą stałą oplate
            w wys 30 zł tak jak "nasza" notariuszka inni biorą wpis stosunkowy wielokrotnie
            wyższa opłata wtedy wychodzi.... to tyle, najprościej to po prostu podzwonic i
            popytac zeby wyliczyli co i jak.
          • Gość: aga Re: wreszcie akty IP: 212.186.80.* 21.06.04, 18:20
            najlepiej to sam sobie policz ponizej masz linka gdzie jest podane co i jak sie
            liczy
            dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2080089.html?as=3&ias=6
            • Gość: pepes Re: wreszcie akty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.06.04, 21:30
              Dziekowka!
              Chyba sie na tego notariusza w koncu zdecydujemy. Z czystego lenistwa.Podobno
              piatkowy termin jest aktualny wiec...trzymam kciuki zeby po piatku bylo
              wszystko za nami:))

pozdrofka
              • Gość: agnieszka Re: wreszcie akty IP: 212.186.80.* 25.06.04, 17:25
                no to ja tez trzymam kciuki, napiszcie jak poszło
                pozdr
                • Gość: pepes Re: wreszcie akty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 23:25
                  No i mamy to za soba.Jak sie okazalo czesciowo:))
                  Niestety przeniesienie wlasnosci na garaz odbedzie sie po tym jak bedzie wpis
                  do KW odnosnie mieszkania. Szczerze mowiac nie wiem dlaczego akurat tak...
                  Moze mieszkancy poprzednich blokow rozjasnia nam w tym temacie?
                  • Gość: valdi Re: wreszcie akty IP: *.stroeer.pl / *.stroeer.pl 07.07.04, 14:57
                    Witam,

Jak juz macie to za soba to mam kilka pytan:

W koncu jak Wam policzyla, po maksymalnych stawkach?
                    Czy dalo sie cos urwac z ceny? Cyz nie chciala na ten temat rozmawiac?
                    Ile stron ma wypis aktu oraz w ilu kopiach?

Pozdrawiam
                    valdi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka