17.03.06, 10:34
Witam. Proszę o opinie o tym developerze czy ktoś miał z nim do czynienia,
niebawem rozpoczyna inwestycje na ulicy Odkrytej 1, którą jestem
zainteresowany i chciałbym poznać opinie innych na temat tej firmy.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Terenix IP: 81.210.82.* 17.03.06, 15:53
      Nie znam.
    • Gość: Ania Re: Terenix IP: *.acn.waw.pl 17.03.06, 17:17
      Proponuję skorzystać z wyszukiwarki. Wystarczy na górze wpisać hasło terenix i
      wyskoczy mnóstwo postów na ten temat ;-)
    • Gość: M Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 21:58
      dwa lata temu robiłam projekt w mieszkaniu przy ul. Odkrytej budowane przez
      Terenix (taki zielony blok).Mieszkanie oddane było w terminie i naprawdę dobrze
      wykonane (nie wiem , czy pózniej nie wyszły jakieś wady...)
    • Gość: gdzie teraz buduja Re: Terenix IP: *.kablowka.waw.pl 23.03.06, 23:49
      gdzie teraz buduja?
    • Gość: Ala Re: Terenix IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.06, 15:33
      Terenix to jedna z polecanych firm. ich inwestycje cieszyły sie powodzeniem i
      dużą jakością.
      Wczesniej budowali np. na ODkrytej na przewic ul. Barei.

Ja bym ich polecał, może Odkryta 1 jest troszke na uboczu centrum Nowodwory,
      ale z pewnością wkrótce powstana tam punkty usługowe, ogólnie oklica fajna,
      blisko wałów..
      • darooo Re: Terenix 04.04.06, 18:37
        ...fakt okolica fajna, oglądałem już projekt osiedla i plany mieszkań, wszystko
        fajnie łącznie z cenami. Jedyny DUŻY MINUS tej lokalizacji to to że nad
        osiedlem idą linie wysokiego napięcia nie nad samym blokiem ale naprawde BARDZO
        blisko niego, będą przechodziły nad parkingiem osiedlowym:( i niestety nie
        planują (jak np na bemowie) schować ich pod ziemię.
    • Gość: Agnieszka Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:55
      Mieszkam w wybudowanym przez nich budynku, też na Odkrytej ale nieco dalej.
      Firma jest naprawdę niezła, trzymają się terminów, dają jeszcze więcej niż w
      umowie, budują z dobrych i ekologicznych oraz co ważne ciepłych materiałów.
      Poza tym odbiór mieszkania u nich to była przyjemność. Zaskoczyli mnie na plus.
      Nawet z kredytem pomogli i czekali i umawiali się ze mną indywidualnie.
      Naprawdę mogę z czystym sumieniem polecić.
      • Gość: ja Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 22:04
        opowiedz cos bliżej o waszej inwestycji? oddane planowo, jakośc wykonania,jaki
        czynsz, kto zarzadza,jak z terenem ogrodzony garaże podziemne tak jak na
        odkrytej1 ma byc.Na co byś radził zwrócić uwagę.
    • Gość: Agnieszka Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:57
      a jeszcze, co do linii wysokiego napięcia, to mogę ci powiedzieć, że Prawo
      budowlane, mówi że:
      Jaką należy zachować odległość budynku od lini średniego napięcia
      przebiegającej przez działkę? Jaka jest minimalna odległość od słupa takiej
      linii?
      1.Lokalizowany budynek powinien być poza strefą zbliżenia do linii
      elektroenergetycznej (w tym również słupa linii średniego napięcia). Zgodnie z
      Polska Normą PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne .
      Projektowanie i budowa.” Zbliżenie występuje wtedy, gdy odległość pozioma linii
      i innego obiektu jest mniejsza niż połowa wysokości zawieszenia najwyżej
      położonego przewodu roboczego linii i nie zachodzi przy tym skrzyżowanie.
      2.W przypadku zbliżenia linii średniego napięcia i budynku określa się
      odległość poziomą. Odległość ta zgodnie z w/w normą przy bezwietrznej pogodzie
      powinna wynosić, w metrach, co najmniej:
      a/ 1+b/2+U/150 - od każdej trudno dostępnej części budynku oraz od krawędzi
      dachu,
      b/ 2+b/2+U/150 – od każdej łatwo dostępnej części budynku
      gdzie:
      b – odległość miedzy przewodami linii elektroenergetycznej w metrach,
      U – napięcie znamionowe linii elektroenergetycznej w kilowoltach.
      Ponieważ odległość minimalna, o której mowa wyżej zależy od gabarytów i
      napięcia znamionowego linii, każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
      Jako przykład można przyjąć, że istniejąca linia jest typową w układzie płaskim
      przewodów (odległość między przewodami wynosi 1,85m), wówczas minimalna
      odległość pozioma linii od trudno dostępnej części budynku wynosi 2,025 m a od
      łatwo dostępnej części budynku 3,025 m. W przypadkach gdy parametry linii
      napowietrznej są nieco inne, wyżej wymienione odległości minimalne będą
      nieznacznie zmienione. Wynikają bowiem one z obliczeń.
      3.W przypadku wznoszenia lokalizowanego obiektu przy pomocy urządzeń dźwigowo-
      transportowych, przeładunkowych, oraz przy pracy urządzeń do robót ziemnych
      musi być zachowana minimalna odległość pozioma 5 m od skrajnego nieuziemionego
      przewodu linii napowietrznej średniego napięcia.

• Gość: ss Aga! IP: *.acn.waw.pl 09.06.06, 17:11
      a powiedz mi jak było z kredytem? ja mam zarezerwowan mieszkanie-nie mam umowy
      jeszczee,Jak to wygląda jak podpiszę umowe? musze wpłącić coś? bo ja bede brała
      na kredyt! napisz proszę
      • Gość: ja Re: terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 22:01
        zainteresowałam sie tym co piszesz? co więc sądzisz o inwestycji na odkrytej,w
        zwiazku z tą linią.
        • Gość: . Re: terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 15:22
          .kiedys
          • Gość: conquerer69 Re: terenix IP: 195.94.206.* 01.09.06, 12:57
            Siema wszystkim,
            Bylem zainteresowany ta inwestycja, ostatecznie zrezygnowalem, ale wczesniej
            skonsultowalem sie z prawnikiem ktory obejrzal umowe przedwstepna oraz zakupu, i
            oto jego wnioski ponizej, zatem jesli ktos zechce tam kupic to moze mu to pomoc.

1. Nie ma kompatybilności pomiędzy umową przedwstępną a umowa rezerwacyjną.
            Jak rozumiem SA to dwie oddzielne umowy.

Proszę jednak o pisemną Państwa interpretację, co w przypadku wpłacenia
            zadatku i nieuzyskania przez Państwa pozwolenia na budowę do dnia 30.09.2006.

W takim przypadku kupujący może odstąpić od umowy przedwstępnej, a co z
            zadatkiem?

Z literalnego brzmienia umowy jej przedmiotem jest zawarcie do 30 .09.2006
            umowy przedwstępnej jednak wykładnia teleologiczna jest taka że rezerwowany jest
            konkretny lokal. Lokal zostanie wybudowany jeżeli uzyskacie Państwo pozwolenie
            na budowę , jeżeli nie uzyskacie Państwo pozwolenia na budowę do dnia 30.
            09.2006 jak wynika z projektu umowy przyrzeczonej nie będzie możliwa a tym samym
            rezerwacja. Dlatego mam prawo do żądania zadatku w podwójnej wysokości.

Proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

2. Proszę o wyjaśnienie również stosunku § 2 umowy rezerwacyjnej do § 2 pkt 4
            i 5 umowy przedwstępnej.
            3. Proszę o podanie numeru księgi wieczystej przedmiotowej nieruchomości, na
            której ma być wybudowany przedmiotowy budynek.
            4. W § 4 pkt 1 umowy przedwstępnej proponuję zmienić słowo „ Nabywcy” na
            „Sprzedającemu”
            5. W § 6 oraz w § 15 pkt 2 umowy przedwstępnej pojawia się określenie
            „Wykonawca” proszę albo je doprecyzować określając podmiot będący wykonawcą i
            zakres odpowiedzialności wykonawcy lub zimnic na Sprzedający. Proszę o
            doprecyzowanie ekstremalnych warunków pogodowych; a także awarii w dostawie
            energii elektrycznej. Przyczyny niezależne to nie to samo co niezawinione.
            Dlatego np. możecie Państwo uznać że dowolna temperatura jest temperatura
            ekstremalną lub Państwa zaniedbanie spowoduje przerwę w dostawie energii.
            6. §. 7 pkt.5 umowy przedwstępnej w mojej opinii jest sprzeczny z art.
            385³kodeksu cywilnego. Proszę o ustosunkowanie się do tego zapisu.
            7. W § 9 pkt. 7 umowy przedwstępnej znajduje się zapis o dochodzeniu roszczeń
            związanych z kara umowną.

1. Zgodnie z regulacjami kodeksu cywilnego karę umowna można zastrzec w
            przypadku świadczenia niepieniężnego, a świadczenie kupującego jest pieniężne. W
            związku z czym zapis o karze umownej jest sprzeczny z przepisami kodeksu cywilnego.

2. Rozumiem, że naprawienie szkody wyrządzonej niewykonanie lub nienależytym
            wykonanie umowy przez Sprzedającego nastąpi na zasadach ogólnych przewidzianych
            przez kodeks cywilny. Proszę o ustosunkowanie się do tej kwestii.

8. W § 10 pkt. 1 umowy przedwstępnej proszę o wyjaśnienie terminu „dwa pełne
            okresy rozliczeniowe”. Proszę również o doprecyzowanie pkt 4 przedmiotowego
            paragrafu; jakie inne wydatki będę zobowiązany ponosić.

9. § 13 przedwstępnej jest sprzeczne z art. 385³ kodeksu cywilnego, ponieważ
            ewentualne pochodzące z kar umownych jest niewspółmiernie małe w porównaniu ze
            szkodą jak również z kwota odszkodowania dla Sprzedawcy.
            10. Ponadto podobny zapis umowny został uznany przez Urząd Ochronny
            Konkurencji i Konsumentów za niedozwoloną klauzulę umowną. Proszę o poprawienie
            tego na zgodny z prawem w przypadku jego niezmienienia zapis ten nie będzie
            wiązał stron zgodnie z wyrokiem SokiK ponieważ stanowi niedozwolona klauzule
            umowną, która godzi w interes konsumenta.
            11. W umowie przedwstępnej brak jest postanowienia umownego o sądzie właściwym
            dla rozstrzygania sporów rozumiem, że zastosowanie maja ogólne przepisy kodeksu
            postepowania cywilnego. Proszę o zajęcie stanowiska w tej kwestii.
            12. Proszę o przesłanie wszystkich istniejących załączników. ( W szczególności
            ważny jest załącznik nr 5 ponieważ w nim SA określone zasady rozliczeń – zgodnie
            z § 4 pkt.5)
            13. Proszę o wykreślenie z umowy przedwstępnej załącznika nr 2 tj. pozwolenia
            na budowę, chyba że Państwo już je uzyskaliście wtedy proszę o dołączenie go do
            wymienionej listy załączników.
    • Gość: ja Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 20:12
      słyszeliście co robi supo ze swoimi umowami rezerwacyjnymi-znow afera-myślę,że
      tyle dobrego słyszeliśmy o tereniX,że ta firma nie zawiedzie ludzi???!!!!!co o
      tym myślicie????!!!!
    • Gość: ciastko Re: Terenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:20
      to czwarte osiedle terenixu na tarchominie. dotychczasowi lokatorzy sa
      zadowoleni i chwalą że nawet przed terminem oddali inwestycję. byłem i pytałem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka