Dodaj do ulubionych

Terenix Odkryta 1

IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.04.06, 00:10
witam,
zastanawiam się nad nową inwestycją przy Odkrytej 1
widziałam plany, wszystko OK
są dwa minusy:
piaskarz tuż za wałem na wysokości osiedla
słup linii wysokiego napięcia 110 kV, wysoki na 70 metrów, przy samym płocie
osiedla, skrajne mieszkanie nad którymi jest linia są dużo tańsze

wybrałam juz nawet mieszkanie ale te dwa minusy nie pozwalają mi podjąć
ostatecznej decyzji o zakupie
czy warto inwestować pieniądze w lokal w takim miejscu?

Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.04.06, 00:18
      link do inwestycji
      www.terenix.pl/terenix.html
      • Gość: agnieszka Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 16:03
        jaki jest planowany termin oddania mieszkan?
      • Gość: dirop Re: Terenix Odkryta 1 IP: 195.205.147.* 26.04.06, 12:24
        Hiltler tez był Austriakiem i wiadomo co z tego wyszło. A swoją drogą czy ktoś
        z was rozpatrywał scenariusz powodziowy dla tej części dzielnicy. Na razie jest
        spoko ale wystarczy że wyleje raz a dobrze (bo tak zazwyczaj bywa) i kaplica.
        • a0151 Re: Terenix Odkryta 1 28.04.06, 10:04
          Ostatnie lata obfitują u nas na wiosnę w wysoki stan wód, lecz nawet jak Wisła
          wylewała w gdzie indziej, na Tarchominie było sucho. Do tego w zeszłym roku
          wzmocnili wały, więc powinny wytrzymać wysoki poziom Wisły. Obok wałów stoi
          zabytkowy koścółek, nie słyszałam, aby kiedyś był zalany.
        • Gość: Arek Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.04.08, 11:35
          Te wały budowali właśnie Niemcy w 1945roku,koniec świata w postaci potopu
          ewentualnie może go pokonać!
    • Gość: jakataka Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.spray.net.pl 10.04.06, 08:34
      Witam,

Napisz, w którym dokładnie miejscu ma powstać osiedle?
      Ja mieszkam na Odkrytej bliżej Sprawnej i bardzo sobie chwalę lokalizację -
      szczególnie latem wszyscy mi zazdroszczą "wczasów::-)
      Blisko sklepy a jednocześnie super "wioeska" jak dla mnie genialnie.
      • Gość: ula Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.04.06, 16:00
        osiedle ma powstać przy Odkrytej 1 czyli od Twojego osiedla mocno w lewo, aż
        pod drugi słup z linią wysokiego napięcia, dokładnie na wysokości Piaskarza,
        działka jest juz ogrodzona, widać ją ze Światowida, nieopodal budowanej właśnie
        Biedronki. Sam blok bedzie tuż pod linią wysokiego napięcia. Moje obawy to ta
        linia jak również piaskarz wydobywający piach z Wisły. Nawet jeśli zdecyduję
        się na ta lokalizację ze względu na praktycznie ostatnią działkę przy Odkrytaj
        tak blisko wału, to zastanawiam się czy uda mi sie za kilka lat sprzedać
        mieszkanie w takim miejscu, pod "drutami" i z jeźdzącymi kilka godzin dziennie
        samochodami z piachem.
      • Gość: ula Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.04.06, 16:01
        w drugim poście jest link i tam mapka poglądowa
    • Gość: jakataka Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.spray.net.pl 10.04.06, 18:39
      teraz już wiem gdzie to jest

te druty nad głową - jest to duży minus jak dla mnie - ale może się dowiedz,
      czy nie mają zamiaru w przyszłosci puścić to "całe dziadostwo" pod ziemią i czy
      się wogóle da?(nie znam się):-)
      piaskarki - żaden problem, tylko te drutyy...nie wiem
      • Gość: zico Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 11.04.06, 20:55
        apropos linii energetycznych
        wiadomosci.onet.pl/1305031,11,item.html
        trzeba to wkalkulowac w ryzyko
      • Gość: Arek Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.04.08, 11:40
        Ta linia wysokiego napięcia która stoi przy bloku jest linią awaryjną,w tej
        chwili jest nie szkodliwa!
    • Gość: Gosc Re: Terenix Odkryta 1 IP: 81.210.83.* 12.04.06, 08:44
      Ja mieszkalam przez 2 lata przy Odkrytej 7e - tj. ten bialy,niski budynek z
      czerwonym dachem, zaraz za slupem. Slup nie dawal nam spokoju przez cale 2
      lata - mimo, ze slup ponoc uruchamiany jest tylko rezerwowo, na wypadek awarii.
      Najgorsza dla nas sprawa byly dojazdy. Pracujemy w Centrum i na Mokotowie.
      Majac rodzine i dzieci, to ta lokalizacja jest fatalna. Przedszkola
      przepelnione, rodzicow nie ma w domu od 7:00 do 18:00 - przy najkorzystniejszym
      zalozeniu - brak miejsca do spacerow (poza walem, po ktorym ciagle jezdza
      rowerzysci i biegaja psy)! Sprzedalismy mieszkanie, jak tylko znalazl sie
      chetny!
      • Gość: skuter Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.waw.cdp.pl 12.04.06, 14:14
        Mi natomiast lokalizacja odpowiada, słup-strup, piaskarka-sraskarka, ale to, że
        mieszkania mają okna tylko na jedną stronę to dla mnie przegięcie. do tej pory
        ternix budował domy z oknami po obydwu stronach mieszkania, teraz idą w ślady
        JWC
        • Gość: lolek Re: Terenix Odkryta 1 IP: 62.111.171.* 12.04.06, 19:39
          macie na maxa nawalone w glowie ze lokalizacje przy słupie bierzecie wogóle pod
          uwage..
          wyrazy wspołczucia i propozycja: pomodlcie sie aby Wam bozia dała lepsze komórki
          mozgowe ..bo ich cos mało macie
          • baniak.tomek Re: Terenix Odkryta 1 13.04.06, 13:45
            Lolek sam chyba jestes powalony jak wyrażasz takie opinie.... "że Ktoś jest
            powalony". A tak na marginesie w odniesieniu do tych linii to jest tak
            rzeczywiście, ze są rezerwowe i w chwili obecnej nie płynie w nich prąd. A z
            drugeie strony pole elektromagnetyczne wytwarzane przez te linie nie stwarza
            ogromnego zagrożenia dla zdrowia i życia.
            Swoją drogą lokalizacja nie jest za bardzo szczęśliwa, kiedyś terenizx starał
            się o działke przy Odkrytej 7E ale im nie wyszło.
            • Gość: champ Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:49
              Witam
              Rowniez rozwazam zakup mieszaknai na odkrytej. Moim zdaniem to chyba juz
              ostatnia chwila by poszukac mieszkania "z widokiem na wisle". Co do słupów, to
              bylem ostatnio przez pewien czas w austrii, ludzie stawiają tam domy
              bezpośrednio pod drutami, duzo blizej niz tutaj i jakos nikt tym się specjalnie
              nie przejmuje, rozmawialem tez z panem ivo z terenixu i obiecal mi przeslać
              jakas ekspertyze co do wspomnianej lini. Pozdrawiam
              • Gość: Olo Słupy energetyczne są nawet na Mokotowie IP: 217.153.123.* 04.06.06, 12:42
                Pojedźcie sobie na stary mokotów i zobaczycie ile tam jest napowietrznych słupów
                energetycznych, często na działkach kilka metrów od domków jednorodzinnych.
                Osobiście nie chciałbym mięć żadnego słupa obok mieszkania, ale nie dlatego że
                szkodzą zdrowiu(bo to bzdura,) ale dlatego że są mało estetyczne.
                Pzdr
                • Gość: las Re: Słupy energetyczne są nawet na Mokotowie IP: *.lcel.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 14:23
                  mieszkałem kiedyś w bloku tuż przy działce na której dzisiaj jest Marina -
                  wzdluż granicy dzialek biegła linia energetyczna, gdyby przesunąć slup o kilka
                  metrów mógłbym po nim wchodzić na balkon
                  • Gość: stg44 Słupy Energetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 11:34
                    są bardzo niebiezpieczne dla zdrowia w przeciągu paru dobrych lat.
                    • Gość: aga Re: Słupy Energetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 12:21
                      pod warunkiem że płynie nimi prąd.. a teraz już zmykaj stąd bo chyba
                      ci się nudzi - są ciekawsze fora :)
            • omim Re: Terenix Odkryta 1 20.08.06, 20:11
              Zgadzam się z przedmówcą, że sąsiedztwo ze słupem nie powinno zagrozić ani
              zdrowiu, a tym bardziej życiu ;-). Choć expertem nie jestm, ale ponoć kilka lat
              temu robiono ekspertyzy (pomiarowe) w podobnych miejscach i potwierdzono
              stopień zagrożenia niższy niż użycie mikrofali w mieszkaniu.

Pozdrawiam,
              Sąsiadka z Odkrytej 55
    • a0151 Re: Terenix Odkryta 1 28.04.06, 10:24
      Może inne iwestycje? Na Tarchominie i Białołęce jest jeszcze parę inwestycji, w
      tym przy wałach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=40268966&a=40399815
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=40268966&a=40309416
      • a0151 Re: Terenix Odkryta 1 28.04.06, 10:27
        To chciałam wkleić:
        www.ama-bud.pl/wislany.html
        • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 08.05.06, 18:02
          Cz ktoś juz kupil mieszakanie na Odkrytej 1???
          Troche czytałem na temat firmy Terenix i są różne opinie na ich temat i nie
          wiem co mam robić a nie moge za bardzo znaleść zadnej podobnej oferty.
          Czy warto kupic u nich małe mieszkanie??
          DZieki.
          • Gość: ula Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 09.05.06, 09:10
            jeżeli chodzi o standard i obsługę na pewno warto kupić

inna sprawa to lokalizacja, mieszkam niedaleko i niestety odrzuciłam tą
            inwestycję z kilku powodów:
            1. linia wysokiego napięcia biegnąca tuż nad skrajnymi mieszkaniami od strony
            północnej, te mieszkania są najtańsze, ale perspektywa wiszącej linii nad
            blokiem nie dawałaby mi spać
            2. piaskarnia obok osiedla, codzennie niezliczona ilość ciężarówek z piachem,
            tumany kurzu i pyłu, warto to zobaczyć w dzień w godzinach ich pracy

na plus:
            jest blisko do wału czyli spokój i cisza wieczorami
            • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 09.05.06, 18:26
              Jak bym kupował tam mieszkanie to napewno wybrał bym mieszkanie od sytrony tego
              isteniejacego osiedla(z tego co pamietama to osiedle te wybudowalo JWc) a wiec
              samochodów, piaskarki i linii bym nie widział. A co do lini to na zdrowie nie
              powina za bardzo wplywac z tego co sie pytalem róznych osób.
              • Gość: :-) Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 18.05.06, 07:29
                A po ile metr mieszkania?
                • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 24.05.06, 09:37
                  Od 3200 do 3900zl/m2
                  3200 skrajne przy samej linii i pewnie parter.
                  Ja mam od strony osiedla JW (poludniowa chyba strona) i place 3700
                  3900 od strony zachodniej od Wisly
                  nie gwarantuje ze tak dokadnie jest
          • Gość: martuskaz Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 19.06.06, 12:10
            jeszcze jedno, ja też wpłaciłam kasę podpisałam umowę rezerw. i do 30.07. mam
            podpisac przedwstępnę, ale wiecie mam znajomego, który czeka na pozwolenie na
            budowę juz ponad rok. My też będziemy tak czekać? Jak tak to podziękuję w
            sierpniu kasa do kieszonki i pa,pa, bo ile można czekać. A jeżeli chodzi o
            kredyty to będzie można brać 100% kredytowania nieruchomoći, z tym nie będzie
            problemu od 1 lipca poprostu kredyt dla CHF, a dokładnie zdolnść kredytowa
            będzie liczona jak dla złotówek (tak mi powiedziali w expanderze)i w dwóch
            bankach. Czyli jak kiedyś mieliśmy zdolnść w CHF na 250tyś. to teraz będziemy
            mieli tylko np. na 150tyś. Taka jest różnica. Co się przejmujecie takich ludzi,
            którzy biorą kredyt 100% jest wielu bo inaczej nie mają możliwości na
            mieszkanie, bank też by potraciły, bo komu dawałayby kredyty i z czego by żyły.
            A ja kupiłam piwnicę, ale była i jest nie obowuiązkowa.
    • Gość: gość Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 12.05.06, 18:31
      Ja tez zastanawiam sie nad kupnem tam mieszkania, nawet zapisałam sie na te
      liste rezerwowa. Jednak nalezy pamietac po 1. oni nie maja jeszcze pozwolenia
      na budowe 2. nietety ta 110 nie bedzie chowana tz nie przelaza jej do ziemi
      • Gość: gość Re: Terenix Odkryta 1 IP: 213.25.161.* 13.05.06, 13:44
        na jaką listę rezerwową?
        z tego co wiem nie ma takiej listy, a rezerwazcja mieszkania to koszt 3 tys.zł
        bezzwrotnej zaliczki, w przypadku Twojej rezygnacji zaliczka przepada

linii nie położą pod ziemią bo musiałaby pod Wisłą mieć swój bieg :(
      • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 14.05.06, 20:54
        Ja juz zamowilem sobie, znudziło mi się już szukanie i dzwonieneie po tych
        deweloperach u których i ttak nie ma tego co ja szukałem.. Mam nadzieje ze nie
        stracimy na tych mieszkaniech.
        • Gość: Cure Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 17.05.06, 23:51
          My też już zarezerwowaliśmy. I też mamy nadzieję, ze wszystko dobrze się potoczy. Kto pierwszy, ten dalej od linii, która zbyt estetyczna nie jest. W takiej cenie nie kupi się używanego mieszkania w Warszawie. A nowe to nowe :)Dowiadywaliśmy się i podobno piaskarnie za jakiś czas będą przenosić. Czy to prawda? Przekonamy się. Szykuje się niezła plaża. Może kiedyś oczyszczą Wisłę i będziemy mieszkać w kurorcie? :)Wielu mówi, że daleko ale tak naprawde to daleko do czego - spalin i dworca centralnego? W centrum już mieszkaliśmy - danke schon!
          pozdrowienia.
          • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 18.05.06, 00:12
            Z tego co wiem to piaskaraka jest tam od 20 lat i nie sądze że szybko sie
            wyniesie . Inna wersja mówi żę piaskaraka przestanie dziąłać jak juz w tamtej
            okolicy nic się nie będzie budować.
            • kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 23.05.06, 21:14
              Zarezerwowałem sobie mieszkanie na Odkrytej 1. Zobaczymy jak im pójdzie z
              uzyskaniem pozwolenia na budowę. Na umowie rezerwacyjnej termin na podpisanie
              umowy przedwstępnej to 30.09.2006r.

pozdr.
              Jakub
              • Gość: maja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 23.05.06, 21:33
                A Ty sie przypadkiem nie pomyliles z terminem, bo ja na umowie rezerwacyjnej
                mam 30 lipca a nie wrzesien.
                • kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 23.05.06, 22:10
                  Aż poszedłem sprawdzić raz jeszcze - jest 30.09.2006r.

Czyżby już przewidywali, że nie dostaną pozwolenia w najbliższym czasie? :-)
                  • Gość: maja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:36
                    Ja podpisywałam umowe 15.05 i mam wpisane 30.07. A jaki podali ci termin
                    zakonczenia inwestycji?
                    • kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 23.05.06, 22:39
                      Widać od 15.05 coś się zmieniło. Termin realizacji to cały czas jest mowa o 4Q
                      2007. Byłem u nich w sobotę i rozmawiałem z szefem budowy - powiedział, że
                      potrzebują 14 miesięcy od wydania pozwolenia na budowę.

Tak czy owak, są to informacje jedynie "na gębę" więc nikogo, do niczego nie
                      zobowiązują.
                      • Gość: maja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:50
                        Miejmy nadzieje ze nic sie nie zmieni, ale beda chyba pracowac na 3 zmiany zeby
                        faktycznie był to koniec 2007r
                • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 28.05.06, 18:24
                  Witam
                  To jak ja mam termin podpisania umowuy do końca lipca to 1 sierpnia mogę
                  podjechać do firmy Terenix i rzucić tekst "Dzien dobry. Poprosze 6000zl.
                  Dowidzenia :)" mówli że jak inwestycja nie wypali to zwracają podwujna wartosć.

A teraz na poważnie. Najgorsze jest to że gdy podpiszemy umowy po 1 lipca (a to
                  narazie jedyna informacja która jest pewna :( ) to załapiemy sia na nowe
                  przepsisy regulujace kredyty mieszkaniowe. Z tego co slyszałem to dla kredytow
                  w obcej walucie zmieszy nasza zdolnośc i kredyt może maksymalnie sfinasować 70%
                  inwestycji (np lokal za 200tys = wkład wlasny tylko 60 tys). Jeszcze nie wiem
                  skąd tyle naskrobie, może wymysla jakś dodatkowy kredy na wkład własny wkoncu w
                  Polsce żyjemy :).

Pozdrawiam
              • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 24.05.06, 08:59
                Ja też mam do końca lipca.
                • Gość: Kris Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 11:14
                  Ja zarezerwowalem też mieszkanie na odkrytej 1.zapłacilem 3000zł. i mam teraz
                  ten sam dylemat-linia,linia,linia.Termin na umowe przedwstępną mam na
                  30.09.2006r.Cieszę sie,że znalazłem to forum, gdyż z żoną chcemy być na bieżąco
                  a najważniejsze żeby się razem porozumieć jak coś będzie szło nie tak.Np.wplata
                  miała gwarantować wycofaniem oferty ze sprzedaży i dlatego ma przepadać ta suma
                  w razie rezygnacji.Ja sprzwdziłam,mój lokal zarezerwowany dalej jest w ofercie
                  trader.Więc za co te 3 tyś. i czy ktoś się orientuje czy tak może być,że to
                  przepada-przecież ktoś następny zarezerwuje i też zapłaci,i co?2 razy wezmą za
                  rezerawcję?tyle jeszcze mamy niejasności.co wy na to? a może warto odezwać się
                  ilu nas już zarezerwowało i razem podejmować działania,sprawdzać co do tej
                  linii i planów budowy?warto się trzymac bo podejmujemy decyzję na lata i za
                  duze pieniądze!!!!co wy na to.pozdrawiamy wszystkich i może przyszłych
                  sąsiadów,oby.!!!
                  • Gość: kris Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 11:02
                    przyszłych sąsiadów i zastanawiających się nad kupnem na Odkrytej 1 zachęcam
                    do kontaktu na forum -porozmawiajmy o naszych wątpliwościach
                  • Gość: maja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 28.05.06, 19:10
                    A ja slyszlam ze trzeba miec zdolnosc na 120 % inwestycji ale do konca to chyba
                    banki same nie widza jakie to beda zmiany
                  • kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 01.06.06, 11:22
                    Ja bym był spokojny. To co się pojawia na traderze i innych gratkach to
                    przecież żadna oferta w rozumieniu KC. Tam jest masa nieaktualnych ogłoszeń.

Ja też zarezerwowałem i nawet nie sprawdzałem czy ten mój lokal jest ciągle w
                    ich ofercie. Jeśli Ci zależy to możesz zadzwonić, że niby jesteś zainteresowany
                    lokalem nr. xxx, rozmawiałeś już wcześniej na ten temat i teraz już chcesz
                    zarezerwować. Jeśli powiedzą, że nie ma problemu to faktycznie niedobrze...

pozdr.
                    Jakub

PS: wczoraj dowiedziałem się, że lokale są już po 4100zł/m a miejsca postojowe
                    po 9000 zł.
                    • Gość: Kupujący Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.06, 15:29
                      Dzis podpisałem umowę rezerwacyjną, ceny poszły w góre o 200 zł za metr od
                      poniedziałku i ma być jeszcze drożej.
                      Czy wiecie jak to jest z tą umową przedwstępną? Kredyt w banku jest udzielany
                      po okazaniu umowy przedwstępnej. Czy Terenix czeka na wpłatę z banku, czy przy
                      podpisywaniu trzeba coś zapłacić?
                      • kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 01.06.06, 20:23
                        ZTCW większość banków wymaga umowy przedwstępnej do złożenia wniosku o kredyt.
                        Harmonogram wpłat ustala sie z developerem przy podpisywaniu umowy
                        przedwstępnej, no ale to dopiero po uzyskaniu przez nich pozwolenia na budowę.
                        pozdr.

PS. tak z ciekawości, jakie jeszcze zostały mieszkania? jest duży wybór?
                        • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 02.06.06, 00:24
                          Mieszkan prawdopodobnie jeszcze troche jest i o różnym metazu.
                          Tylko ceny coś dziwnie zaczeły szalec :( (9tys za mniesce pod chmurka w tamtej
                          okolicy to chyba przegecie).
                          • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 20:13
                            A wiecie jak jest teraz z dostepnością mieszkań?ja widziałam na gratce ceny od
                            3700 do 4100 ale nie wiem którev najtańsze-bliżej linii,albo inna rzadzi tym
                            logika terenix, chetnie bym sie dowiedziala od czego zalezy cena,wczesniej
                            mówiono ze tańszy jest patrer,potem 4 piętro a potem reszta.tak jest????
            • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:42
              a czy ktoś wie co ma powstać na przeciwko bloku od odkrytej? tam teraz jest
              śliczna wysoka trawka, o potem..?
    • Gość: ~~Andrzej~~ Re: Terenix Odkryta 1 IP: 195.42.249.* 02.06.06, 11:51
      Witam wszystkich przyszlych sasiadow i tych, ktorzy sie na sasiedztwo nie zapapia :)
      Jestem jednym z pierwszych, ktorzy podpisali umowe rezerwacyjna i jak na razie
      nie zaluje, o Terenixie slysze bardzo dobre opinie, mam nadzieje ze tak bedzie
      do konca i firma wywiaze sie z obietnic i ze stawiannych sobie celow.

Co do slupa wysokiego napiecia, to jest to tylko 110kV, celowo uzylem slowa
      'tylko', gdyz jest to najnizsze napiecie ze wszystkich linii przesylowych
      wysokiego napiecia, ja bym sie tym nie przejmowal, strefa ochronna jest w
      promieniu kilku metrow, apoza tym obszarem jest zupelnie bezpiecznie, co innego
      gdyby linia miala 400kV lub 700kV, wtedy nie byloby mozliwe wybudowanie nie
      tylko osiedla, ale nawet domku jednorodzinego w jej poblizu. POza tym jak juz
      kto wspomnial, to jest tylko linia rezerwowa i poki co nie ma sygnalow zeby
      zostala uruchomiona, a jesli juz to na pewno tylko tymczasowo.

Co do dostepnosci mieszkan, to obawiam sie ze juz teraz jest ciezko i radze sie
      pospieszyc, kiedy ja podpisywalem umowe, bylo juz kilkanascie mieszkan
      zarezerwowanych, a na liscie mieszkan, bylo az gesto od nazwisk zainteresowanych
      osob. Jak jest w tej chwili nie wiem, ale wystarczy spojrzec jakie jest
      zainteresowanie mieszkaniami w tej okolicy, ceny 2-pokojowych mieszkan na rynku
      wtornym oscyluja w granicach 230 - 280 tys i rosna z tygodnia na tydzien.

Zastanawiaja mnie tylko trzy rzeczy:
      - czy faktycznie termin planowanego otrzymania zezwolenia na budowe zostal
      przesuniety na wrzesien (ja mam w umowie do konca lipca)
      - czy piwnica jest obowiazkowa - w umowie rezerwacyjnej mam puste miejsce i
      zastanawiam sie, czy bede musial ja kupowac, jesli tak to po jakiej cenie (skoro
      twierdzicie ze ceny wzrosly)
      - co bedzie z kredytami, wiem ze nikt nie jest w stanie na to pytanie
      odpowiedziec, lacznie z tymi, ktorzy rzadza naszym krajem, ale nie zaszkodzi
      pogdybac, poza tym ciekawi mnie termin dokonania pierwszej wplaty - gosc w
      Terenixie stanowczo twierdzil ze bedzie wystarczajaco duzo czasu na zalatwienie
      formalnosci z bankiem, niestety to sa tylko slowa.
      • Gość: gość Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 02.06.06, 12:34
        piwnica nie jest obowiązkowa, jej koszt to 1600zł za metr, piwnice są ok. 2 m2
        każda, na mojej umowie rezerwacyjnej jest wrzesień 2006r.

ceny faktycznie wzrosły kilka dni temu, ale mieszkania sprzedają się bardzo
        dobrze
      • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 02.06.06, 14:34
        >>czy faktycznie termin planowanego otrzymania zezwolenia na budowe zostal
        >>przesuniety na wrzesien (ja mam w umowie do konca lipca)
        Może Pan sobie ściągnąć wzór umowy rezerwacyjnej ze strony Ternixu (w zakladce
        zakup) (www.terenix.pl/pliki/rezerwacyjna.pdf) i tam jest termin do końca
        wrzesnia a My mam do końca lipca.
        • Gość: ~~Andrzej~~ Re: Terenix Odkryta 1 IP: 195.42.249.* 02.06.06, 15:58
          Faktycznie, jest 30 wrzesnia. Zastanawiam sie tylko jakie bedzie stanowisko
          firmy w stosunku do osob, ktore maja w umowie 31 lipca (badz co badz zgodnie z
          umowa moglibysmy zarzadac zwrotu dwukrotnej kwoty zadatku) i jak to wpłynie na
          termin oddania osiedla. Chociaz z drugiej strony decydując sie na zakup
          mieszkania na rynku pierwotnym kazdy z nas zdawal sobie sprawe, ze takie rzeczy
          moga sie zdarzyc, wiec pewnie dla wiekszosci z nas nie bedzie to mialo wiekszego
          znaczenia, czy budowa rozpocznie sie w sierpniu czy w pazdzierniku
      • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 02.06.06, 14:51
        A co do piwnic.
        Jak podpisywaliśmy umowy (na poczatku maja albo wczenśniej) to Terenix nie miał
        jeszcze planów piwnic i nie wpisywał ich do umowy. Z tego co pamiętam to ma być
        ich mniej niz mieszkan. Ja kanciape zamawiałem w polowie maja.
        Pozdrwaiam
      • Gość: kris Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:41
        Ciekawy jestem, gdzie tkwi problem,że nie mają jeszcze pozwolenia na
        budowę,przecież teren jest ogrodzony jest tam jakaś koparka, ale nie ma nikogo.
        Oczywiście piwnica jest nieobowiązkowa, ale przecież każdy ma coś co nie chce
        trzymać w domu.Ciekawy jestem czy toprawda, że miejsce parkingowe (pod chmurką)
        kosztuje 9000 PLN.
        Odnośnie tej linii- czy ktoś może potwierdzić że ta odległość nie jest grożna i
        czy jest to tylko rezerwa jest to dla nas ważne, w końcu my lokujemy tam nasze
        pieniądze. Różnie to bywa, ale oglądałem tydzień temu program Pani Jaworowicz o
        warszawskich developerach gdzie w środku osiedla powstał duży market. Może na
        naszym osiedlu kiedyś powstanie plaża.
        pozdrawiam.
        • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 10:10
          Czy ktoś z Państwa ma informacje o tym, aby gdzieś w tak niewielkiej odległosci
          od słupów wysokiego napięcia,powstały mieszkania. Moze teraz już się buduje na
          takich terenach? Ja po prostu do tej pory nie zwracałam uwagi na takie
          lokalizacje. Co o tym sadzicie? Znacie podobne inwestycje? macie słupy za
          oknem? czekam na informacje.
          Pozdrawiam uczestników forum.
          • Gość: Kupujący Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.06, 11:53
            Tak miejsce pod chmurką jest po 9000 zł, sam takie kupiłem:), w garażu
            podziemnym po 18000. Sama siedziba firmy, stan biura nie napawają do firmy
            zbytnim zaufaniem, ale myślę, że m.in. dlatego ceny mieszkań są tak
            konkurencyjne. Z informacji, które otrzymałem pozwolenie na budowę jest kwestią
            dni, zobaczymy....
            Piwnica w tej chwili jest już obowiązkowa, cena 1600 za metr
            • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 04.06.06, 17:29
              Dlaczego sądzisz że ceny te są atrakcyjne??
              JA kiupilem tam mieszkanie tylko dlatego ze nic innego nie mogłem zanleśc w
              tamtej okolicy (pomijając osiedla przy Głębockiej) i o małym metrażu.
              • Gość: Kupujący Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.wip.pl 05.06.06, 09:15
                Po prostu w tej cenie można znaleźć niewiele mieszkań w Warszawie.
    • Gość: skarbonka Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 04.06.06, 22:55
      zapraszam zainteresowanych na forum
      www.odkryta1.fora.pl
      • Gość: kris Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:15
        Czy jest tu ktoś, kto kupuje mieszkanie od strony północnej, bądź pn - wsch?
        • Gość: m. Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.acn.waw.pl 05.06.06, 14:49
          ja kupuję tam mieskzanie, ale najpierw jade obejrzec dokłądnie wszystko i do
          biura wstąpię. Zobaczymy.
        • Gość: bk Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.imgw.pl 05.06.06, 15:29
          ja mam rezerwacje od wschodu, przy Odkrytej.
          • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 20:07
            ja zarezerwowałam od strony bocznego parkingu -płn
      • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:54
        czy coś nowego wiadomo w sprawie tej inwestycji-kiedy pozwolenie?kiedy
        zaczynają?a może jakieś inne wiesci?moze warto pisac co nam odpowiada firma na
        nasze zainteresowania..
        • Gość: nowa Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.acn.waw.pl 07.06.06, 12:27
          • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:15
            czy są przyszli lokatorzy Odkrytej 1?
            • Gość: ~~Andrzej~~ Re: Terenix Odkryta 1 IP: 195.42.249.* 09.06.06, 11:42
              Są :)
            • Gość: Kupujący Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.wip.pl 09.06.06, 13:45
              Na razie daleko nam jeszcze do lokatorów.
              W miejscu naszego domu stoi tylko jakaś prehistoryczna koparka.
              Awoją drogą ten teren wygląda jakby kilka lat temu ktoś już tam próbował coś
              budować i mu nie wyszło (stare elementy konstrukcyjne).
              Wie ktoś coś o tym???
              • Gość: dam Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.wpia.uw.edu.pl 09.06.06, 14:13
                tam stała jakas stara rudera, rozbierali to jakis czas temu
          • Gość: xg Re: Terenix Odkryta 1 IP: 212.75.102.* 13.06.06, 14:04
            ...pewnie ,że są...
        • Gość: xg Re: Terenix Odkryta 1 IP: 212.75.102.* 13.06.06, 14:01
          hejka,byłem w terenixsie;nie wiedzą kiedy będzie pozwolenie na budowę-ale
          pofatygowałem sie na piętrko i uzyskałem inf.,ze cos sie ruszyło tzn:przełom
          sierpnia i lipca-oby tak było..Wiem ,że ceny poszły znacznie w góręponad 400/za
          metr.Ludzie łapią ostatnie lokale bo z każdym dniem jest drożej i nic dobrego
          to nie wróży.Od kilku lat mieszkam przy Odkrytej i często bywam w rejonie
          naszej lokalizacji:będzie ok.-druty nie powinny stanowić problemu-obok stoją
          bloki także w pobliżu słupów wysokiego napięcia;ludzie jakoś żyją,piaskarki
          takze nie stanowia problemu.I tak powstanie kolejna "sypialnia".Ktoś wie moze
          czy osiedle będzie ogrodzone...?pozdr
          • Gość: ciastko Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:24
            będzie całkowicie ogrodzone
    • Gość: Aga Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:51
      Jaką należy zachować odległość budynku od lini średniego napięcia
      przebiegającej przez działkę? Jaka jest minimalna odległość od słupa takiej
      linii?
      1.Lokalizowany budynek powinien być poza strefą zbliżenia do linii
      elektroenergetycznej (w tym również słupa linii średniego napięcia). Zgodnie z
      Polska Normą PN-E-05100-1:1998 „Elektroenergetyczne linie napowietrzne .
      Projektowanie i budowa.” Zbliżenie występuje wtedy, gdy odległość pozioma linii
      i innego obiektu jest mniejsza niż połowa wysokości zawieszenia najwyżej
      położonego przewodu roboczego linii i nie zachodzi przy tym skrzyżowanie.
      2.W przypadku zbliżenia linii średniego napięcia i budynku określa się
      odległość poziomą. Odległość ta zgodnie z w/w normą przy bezwietrznej pogodzie
      powinna wynosić, w metrach, co najmniej:
      a/ 1+b/2+U/150 - od każdej trudno dostępnej części budynku oraz od krawędzi
      dachu,
      b/ 2+b/2+U/150 – od każdej łatwo dostępnej części budynku
      gdzie:
      b – odległość miedzy przewodami linii elektroenergetycznej w metrach,
      U – napięcie znamionowe linii elektroenergetycznej w kilowoltach.
      Ponieważ odległość minimalna, o której mowa wyżej zależy od gabarytów i
      napięcia znamionowego linii, każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
      Jako przykład można przyjąć, że istniejąca linia jest typową w układzie płaskim
      przewodów (odległość między przewodami wynosi 1,85m), wówczas minimalna
      odległość pozioma linii od trudno dostępnej części budynku wynosi 2,025 m a od
      łatwo dostępnej części budynku 3,025 m. W przypadkach gdy parametry linii
      napowietrznej są nieco inne, wyżej wymienione odległości minimalne będą
      nieznacznie zmienione. Wynikają bowiem one z obliczeń.
      3.W przypadku wznoszenia lokalizowanego obiektu przy pomocy urządzeń dźwigowo-
      transportowych, przeładunkowych, oraz przy pracy urządzeń do robót ziemnych
      musi być zachowana minimalna odległość pozioma 5 m od skrajnego nieuziemionego
      przewodu linii napowietrznej średniego napięcia.
      • Gość: ss Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.acn.waw.pl 09.06.06, 17:12
        jestem chyba "sąsiadką" bo nie wiem czy dostanę na 100% kredyt, ale chyba tak!!!
        Jaki nuemr mieskzania zarezerwowaliście?
    • Gość: ma Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:26
      terenix buduje już?
      • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:42
        tam ma być ponad 200 mieszkań, a na tym forum cichutko! nikt tam nie kupuje!???
        tylko widzę kilka osob a sama się zastanawiam-ale.....ten słup!!!!!!!!!!!!!!!
        myslałam że na forum nabywcy razem coś wymyślą-ekspertów
        podpytają,...i ..rozwieją obawy,ale niestety!!teraz myślę ze to bardzo zły
        wybór,widać ze ludzie się boją tej lokalizacji. Słup wysokiego napięcia
        straszy wizją zlego wpłyeu na zdrowie ...i do tego piaskarnia.
        • Gość: m Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.spedpol.com.pl / 195.205.34.* 13.06.06, 11:01
          Ja zarezerwowałem już mieszkanie na Odkrytej 1.
          Przez ten słup omal nie zrezygnowałem,
          (pod niskimi liniami 200 i 400 KV,
          to już słychać jak prąd płynie)
          ale pochodziłem trochę po Warszawie
          i stwierdziłem że takie słupy są praktycznie wszędzie
          a przechodząc pod nimi nie miałem jakichś
          negatywnych odczuć.
          Tamta linia jest wysoko, podobno jest rezerwowa
          i pracuje tylko okresowo.
          Od znajomych słyszałem raczej pozytywne opinie
          o firmie Terenix więc się zdecydowałem.

Pozdrawiam ew. przyszłych sąsiadów.
          • Gość: LWEK Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.jmdi.pl 13.06.06, 12:08
            Pozdro! dla ziomali z Tarchomina. Ja wieję z Dąbrówki Wiślanej czyli ostatniego
            Warszawskiego osiedla Białołeki, więc dla mnie to luksus bo duzo bliżej do
            centrum a jednak nadal śpiewy ptaków i blisko do Wisły i spokój!!!
            Teraz poważnie. Co do obaw o inwestycję to jak widać ( ceny w górę a ludziska
            kupują) nie bać się bo już pierwsi zarobili na inwestycji. Druty jak druty albo
            warszawka i... samochody, druty, chałas, itd... albo do lasu tam tego brak.
            Dziś oglądałem na TVP3 wywiad z jakimś gryzipiórkiem z jakiegoś stowarzyszenia
            banków ale gość miał chyba duże kompetencje bo się w imieniu bankowców
            wypowiadał i stwierdził że głownym utrudnieniem to będzie po 1 lipca
            informowanie nas ciułaczy walutowych :) że istnieje jakieś ryzyko odnośnie
            wahania stóp w kraju zegarków i scyzoryków. Inna sprawa że banki dające kredyt
            na mieszkania żyją z tych kredytów a w tym kraju bez walut wiele oj wiele
            kredytów mniej by było więc nie panikujcie tak kredytobiorcy. Ja też bez walut
            jestem cienki ale nie wierzę w samogwałt banków! SPRAWA SIĘ ODWLEKA I DOBRZE
            frank jest zbyt tani może zdrożeje do września i się jeszcze wszyscy ucieszą
            biorąc na górce, ja bym np. teraz wolał nie brać!
            Serdecznie pozdrawiam przyszłych sąsiadów i tych co póżniej będą żałować( bo
            teraz kręcą nosem że druty i że daleko. Ja 24 lata w centrum, 3 lata na
            dąbrówce, już nie mogę się doczekać jak będę was obserwował wszystkich z
            okienek od strony wschodniej!!) A świeży piasek przyda się do wymiany w
            piaskownicy dla pociech!!!
          • Gość: andrzejlucy Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.06.06, 12:12
            Witam przyszłych sasiadów ja zarezerwowałem lokal na 4 piętrze tydzien temu
            cena 3900 za metr i ida w gorę. jestem ciekawy kiedy bedzie pozwolenie na
            budowę ,czy ktos wie to podstawa do kredytu a umowa przedstepna musi byc
            zawarta do 30.09.07,czy moze ktos wie z Panstwa jaki jest harmonogram spłat ile
            czasu jest na zlatwienie formalnosci w banku pozdrawiam
            • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 22:29
              i dalej nie wiem jak z tą linią wysokiego napięcia -czy na pewno jest
              rezerwowa, kiedy włączana.? Ktos pisał o mającej się pojawić w internecie
              ekspertyzie wykonanej na prośbę terenixu?? i coś wiadomo??????????/Ja w dalszym
              ciągu jej się obawiam najbardziej-slyszalam o chorobach,czytalam w eco gazetach
              i w internecie o protestach koło Poznania przeciw budowie linii na dzialkach
              obok domów.Tam opierali się na badaniach polskich i angielskich i podawali
              ogromne zagrozenie szczególnie dla dzieci.Wysłali wtedy listy do ministerstwa
              OŚ i innych. musze to znaleźć i śledzic to pszeslę link.A wy co myslicie-bo na
              forum odkrytej ten temat pusty. pozdrawiam. Sprawdzamy?
              • Gość: dioni Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 10:56
                Co do linii to najlepiej wybrac sie do biura wiadomej firmy, maja tam ekspertyze
                z instytutu energetyki w wawie. Linia faktycznie stanowi rezerwowe źródło
                zasilania dla huty warszawa, wiec mysle ze raczej nie nalezy zbytnio sie tym
                przejmowac. Pozdrawiam sąsiadów
                • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 20:18
                  czy orientujesz się co to znaczy rezerwowa, wlączana kiedy??w razie awarii,
                  braku swiatła zich linii. Jak czesto ? raz dziennie ,raz na tydzień,miesiąc czy
                  rok albo w jakimś niewiadomym czasie i przez jak długo ??????chyba wiecie cos
                  szczegółowo bo już się spotkałam ze stwirdzeniem ze nie ma się czym marwic.Ja
                  argumentów za nie znam -i martwię sie lokalizacją pod linią wysokiego
                  napięcia.Jesli macie to podzielcie się z laikiem-może i ja zrozumię i przestanę
                  się obawiac. Dotychczas czytalam informacje o negatywnym wpływie na zdrowie
                  linii,nie wiem co z rezerwowymi
                  • Gość: ciastko Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:21
                    przyjdź do terenix'u i poczytaj ekspertyzę. pozdrówki
            • Gość: ciastko Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:27
              umowy przedwstępne mają być do 30.09.2006 ( a nie 2007 jak napisałeś ).
              Harmonogram wpłat to 20% przy umowie i potem co 3 miesiące 2 x 20% i reszta rat
              po 10 % ( tak naprawdę zgodnie z postępem prac na budowie - takie jest
              zastrzeżenie w umowie przedwstepnej ). pozdro
        • Gość: ciastko Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:31
          w terenixie jest pełna ekspertyza oddziaływania linii i wszystko jest ok (
          przestańcie obrzydzać mi moje wymarzone M ). tylko trzeba przestać ględzić na
          sieci i zadać sobie trud zapoznania sie ze wspomnianą ekspertyzą. pozdro.

p.s. a ekspertyzę na oddziaływanie własnego telefonu komórkowego na człowieka
          widziałeś jak kupowałeś ?
    • Gość: xx Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.atman.pl / *.atman.pl 14.06.06, 15:37
      zapraszamy
      www.odkryta1.fora.pl/index.php
      • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 20:10
        ale tam rozpoczęła się już dyskusja o impresie i integracji -to bardzo miłe ale
        ja narazie nie mogę uczestniczyć, ten weekend spędzam daleko. I jeszcze się
        nie zdecydowalam bo myślę o linii wysokiego napięcia i jej wpływie na zdrówko-
        ciężko mi jak o tym myślę.Plus to cena-reszta to minusy,niepewność,obawy.A
        decyzja na lata...i dla calej rodzinki.
        Może po spotkaniu integracyjnym zainteresowani cos uradza aby zmniejszyc
        obawy,prekazą dalej.powiedzcie ile was bylo na tych 234 lokatorow.ja myslę o
        was.pozdrawiam,
    • Gość: maki Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 09:43
      mnie rownież te 2 minusy dają stale do myślenia.nie mogę sie zdecydować.Z
      zazdrością patrzę na tych co myślą o imprezie integracyjnej,podziwiam dobry
      nastrój-mnie jeszcze towarzyszą myśli,myśli o slupie-chyba wybiorę
      bezpieczniejsze miejsce,ale gdzie teraz cos fajnego budują. A może ta linia
      zniknie, jak sie ludzie już bawią??????chyba że chcecie wypróbować jej
      dzialanie na sobie podczas pikniku!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: xg Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 17:33
        cze. wszystkim;jest jakieś spotkanko integracyjne?,chętnie się
        przyłącze...Mieszkam ok.4 min. od planowanej inwestycji już kilka lat i często
        tam chodzę z psiakiem na spacery...jak ktoś nie zna terenów to chętnie
        oprowadzę..a może umówimy sie wszyscy na spotkanko w "Szuwarku"-jest bardzo
        blisko od Odkrytej 1 ;browarek ok.;tylko troche komarów-ale kto tam na to
        zwraca uwagę...
      • Gość: xg Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 17:37
        ...a bym zapomniał ;tymi drutami to nie ma co się przejmować;..z tego co wiem
        nie stanowi to problemu...prąd tam płynie do H.Warszawa kiedy jest taryfa
        ulgowa-przesyłu nie ma cały czas..-ponoć.Trzeba chyba sie pofatygować na
        ul.Liczydło i poczytać;mają jakieś ponoć opisy z tym tematem zwiazane...Może
        ktoś to przeglądał?
        • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 18:19
          myślę,że trzeba poprosić Terenix,aby wszelkie ekspertyzy były dostępne w
          internecie.Ta linia to obecnie najpowazniejszy problem,oczywiscie oprócz tego
          że trzeba mieć dużo pieniążków na zakup mieszkanka.Ja dalej myślę o
          zagrozeniach linii i tak jak inii czekam na argumenty ktore zmniejsza moje
          poczucie leku o przyszłość tej inwestycji
          • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 19.06.06, 11:59
            słuchajcie, na umowach rezerwacyjnych z tego co wiem są dwie daty 30.07. i
            30.09.poniewaz ciężko będzie jednaj pani z którą rozmawiałam wypisać umowę
            przedwstepną dla wszystkich co maja umowę rezerwacyjną, po za tym rozmawiałam i
            sama jestem zaniepokojona, ponieważ nie wiadomo, czy pozwolenie będzie w ogóle
            do 30.09. sama podpisałam umowe rezerw. i też już bym chciała mieć to za sobą.
            I jeszcze jedno ci co piszą o szkodliwąści tych gupich kabli jak one mogą
            zaszkodzić zdrowiu ludzie nie bądźcie śmieszni :) to bzdura
            • Gość: skarbonka do martuska IP: *.flashnet.pl 19.06.06, 12:52
              proponuję podzielić się swoimi opiniami również na stronie założonej przez
              osoby, które podpisały umowę rezerwacyjną
              www.odkryta1.fora.pl
              • Gość: xx Re: do martuska IP: 212.75.102.* 07.07.06, 19:26
                hej..;z tego co wiem ponoć mają mieć pozwolenie na budowę pod koniec września-
                ja mam umowę przedwstepną do 09września;;;coś z tym wszystkim kręcą-obracają
                nasza kasą--moze sie okazać ,że potem podniosą cenę za m2-aneksując umowę...?
                Sam już nie wiem co o tym wszystkim sądzić.ktoś ma umowę do lipca-ponoć takie
                są???
                • Gość: gosc Re: do martuska IP: *.chello.pl 07.07.06, 19:50
                  a ja wiem z dosc dobrych zrodel ze maja dostac w polowie sierpnia wiec na razie
                  wiecej luzu
              • Gość: LIDKA Re: do martuska IP: *.crowley.pl 10.12.06, 15:57
                pod względem prawnym to pewnie i macie rację, ale akurat ja nie spotkałam osoby
                która kupiła mieszkanie i umowę przedwstępną miała podpisaną u notariusza.
                Ja chyba jestem już zmeczona tym dowiadywaniem się o zagrożeniach oraz tym , że
                zostaniemy oszukani. Zgadzam się, że świadomość taką trzeba mieć , ale problem
                polega na tym, że posiadaniem świadomości nokogo nie zmuszę aby postąpił ze mną
                zgodnie z prawem. Ja bardzo denerwuję się tymi zagrożeniami i chyba dlatego nie
                bardzo chcę o nich słuchać, dyskutować , bo jest mi po prostu łatwiej żyć.
                Po co się zadręczać tym co może być a wcale nie musi. Jak na razie wszystko
                idzie dobrze, no może z poślizgiem, ale generalnie nie jest źle. A co ja mogę
                teraz zrobić aby sobie zapewnić 100% pewności ze zamieszkam na Odkrytej?.....
                NIC
                Jak zostanę oszukana to wtedy będę żyć ze świadomością, że straciłam w życiu
                swoją szansę na coś co jest moim wielkim marzeniem, czymś na czym tak bardzo mi
                zależy.
                póki co robie to co do mnie należy : zaplaciłam pierwszą ratę, staram sie o
                kredyt i czekam aż firma której zaufałam wybuduje mi mieszkanie.
                Mam też świadomość , że kiedyś tam umrę, ale nie chcę wiedzieć kiedy i na ten
                temat nie chcę też rozmawiać.
                I proszę tak nade mna sie nie litować, bo nie jestem upośledzona. Ktoś może
                powie, że jestem naiwna, no może i tak. Ale tak naprawdę to kupując póki co
                wirtualne mieszkanie to wszyscy jesteśmy w pewnym sensie naiwni. Jednak kiedyś
                trzeba komuś zaufać, a ja zaufałam firmie TERENIX a jak ja i my wszyscy na tym
                wyjdziemy to zobaczymy.
                pozdrawiam sąsiadów
            • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 20:08
              nie przekonalaś mnie , choc zgodzę się że śmiesznym moze sie wydawać ciagle
              wracanie do problemu linii,gdy szyscyw koło mówią już o integracji na
              piaskarni.Jednak myślę, że i na temat szkodliwosci linii zecgce ktoś sie
              wypowiedziec a terenix pokaże ekspertyzę i postara sie o solidne argumenty za.
              pozdrawiam,szkoda ze nie jestem teraz bliżej w-wy.
              • Gość: :-) Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 19.06.06, 20:36
                Wszystko co nas otacza jest nafaszerowane zla energia. Telefony radio
                mikrofalowki tv monitory. to jest promieniowanie. Siedzimy w tym po uszy.
                przewody i kable sa wszedzie nad nami w ziemi w scianach i obok nas. Ogladajac
                telewizje nalodowujemy tym promieniowaniem sasiada za sciana. nawet zegarek na
                baterie jest swinstwem.W kazdym mieszkaniu oddzialywuje na nas to
                promieniowanie (jestesmy jakby zamknieci w takiej promieniujacej kuli). A
                jeszce dochodzi badanie rtg beton i niektore mineraly i te w ziemi ktore
                negatywnie promieniuja i te budowlane tez itp itd. Co moze zatem zaszkodzic
                taka siec przesylowa za oknem. Proponuje domek na wsi i swiece.
                • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 20.06.06, 08:32
                  mądrze powiedziane ;)nic dodać, nic ująć
              • Gość: ciastko Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:17
                bardziej boję sie promieniowania własnej komórki, tramwaji i komputera niz
                linii przesyłowej 110 KV. pozdrawiam sąsiadów
            • Gość: Lekarz Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.wim.mil.pl 01.10.07, 23:30
              NIESTETY TE KABLE SA SZKODLIWE-POLE ELEKTROMAGNETYCZNE WYWOŁYJE
              ZABURZENIA FUNKCJI KOMÓREK I MOŻE PROWADZIĆ DO CHORÓB SERCA, BYĆ
              MOŻE I NOWOTWOROWYCH. wIĘKSZOŚC PRACOWNIKÓW STACJI NADAWCZYCH
              CHORUJE.
              • Gość: Mike Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 00:14
                a w jaki to sposób EMF powoduje zaburzenia komórek? Jak dotąd
                jeszcze nikt tego nie stwierdził.
              • Gość: Luc Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.um.warszawa.pl 02.10.07, 13:26
                P. Lekarz.

Zainteresowała mnie Pańska opinia. Bardzo prosiłabym o jakieś bardziej
                szczegółowe informacje z ew. mozliwością dostępu do wiarygodnych materiałów
                potwierdzających Pańską wypowiedź.
                Chodzi mi oczywiście o badania naukowe uznane na świecie. Z dotychczas zebranych
                przeze mnie informacji wynika, że były tylko jedne badania, które ew.
                potwierdziłyby to, co Pan powiedział, ale nie są uznawane na świecie, ponieważ
                nikt dotychczas nie uzyskał takich samych wyników. A zatem nie są powtarzalne i
                jako opinia naukowa nie mogą być brane pod uwagę.

To, co Pan pisze, dotyczy osób zawodowo zajmujących się PEM i przebywających w
                polach, których wartości znacznie przekraczają obecnie dopuszczalne wartości,
                określone w rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 30 października 2003r. w
                sprawie dopuszczalnych poziomów pól elektromagnetycznych w środowisku oraz
                sposobów sprawdzania dotrzymania tych poziomów (Dz. U. Nr 192, poz. 1883).

Natomiast podstawowym dokumentem Unii Europejskiej, odnoszącym się do ochrony
                ludności przed oddziaływaniem pól elektromagnetycznych jest Rekomendacja
                (zalecenie) Rady Europy z 12 lipca 1999 roku w sprawie ograniczania ekspozycji
                ludności w polach elektromagnetycznych: "Council Recommendation of 12 July 1999
                on the limitation of exposure of the general public to electromagnetic fields (O
                Hz to 300 GHz)". 1999/519/EC. Official Journal L199, 30/07/1999, str. 0059-0070.
                Rekomendacja ta zawiera wykaz wielkości fizycznych zalecanych do stosowania przy
                określaniu oddziaływania pól elektromagnetycznych na ludzi oraz określa
                dopuszczalne poziomy pól elektromagnetycznych, jakie mogą występować w miejscach
                przebywania ludności. Zgodnie z tą Rekomendacją dopuszczalny poziom pól
                elektromagnetycznych o częstotliwościach używanych w telefonii komórkowej,
                wyznacza się w watach na metr kwadratowy jako wynik ilorazu f/200, gdzie f jest
                równe częstotliwości pola. Dla częstotliwości używanej w systemie GSM900 wartość
                ta wynosi 4 W/m2, dla systemu GSM1800 - 9 W/m2, natomiast dla systemu UMTS -
                10,5 W/m2. Wartości te są dużo wyższe, a więc bardziej liberalne, od wartości
                0,1 W/m2, obowiązującej w Polsce.

Bardzo prosiłabym zatem o więcej informacji odnośnie oddziaływania
                promieniowania elektromagnetycznego na zdrowie ludzi.

P.S. Stacje bazowe (nadawcze to są anteny, a w skład stacji bazowej wchodzą nie
                tylko anteny nadawcze ale i odbiorcze) są bezobsługowe. Jedyny moment, gdy
                bezpośrednio przy nich znajdują się pracownicy to ich montaż, serwis bądź
                demontaż. W przypadkach takich anteny powinny zostać wyłączone drogą radiową z
                "centrum zarządzania" stacjami. Jeżeli w bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się
                anteny nadawcze innych operatorów, to powinni oni być poinformowani, że będą
                jakiekolwiek prace prowadzone w tym miejscu a ich anteny na czas prac powinny
                zostać również wyłączone.
              • mkrzyzanowski Re: Terenix Odkryta 1 02.10.07, 14:36
                Tak, a szczególnie te przez które nie płynie prąd. Te są rakotwórcze od samego
                patrzenia.
                • Gość: beti Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.parp.gov.pl 03.10.07, 14:37
                  mam pytanko do sasiadów ,czy wiadomo czy przeszło już zatwierdzenie
                  vat-u na budownictwo społeczne na 2008.
    • Gość: , Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 16:50
      .poczytajcie:Ulica Zdrowa - Kraków -problemy ulicy Zdrowej, linie wysokiego ...
      • Gość: . Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 16:53
        www.kamionki.snap.pl/wniosek_nr_2_rtf.rt
        • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 21.06.06, 11:06
          Dalej mnie to nie przekonuje, w elektrowni mieszkać nie będziemy, a 1-2 słupy
          to nie wszystko. Zawsze będą podzielone zdania na ten temat, jak i na każdy
          inny.
          • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 15:22
            masz rację,część z na s zapewne nie przywiązuje do tego uwagi,część może jednak
            się martwić-tymbardziej z terenix pobobno ma ekspertyzę-myślęże też o tym myśli
            jak i urzędnicy,którzy mają dać pozwolenie na budowę.pozdrawiam wszystkich na
            forum.mamy jeszcze czas na myślenie do wrzesnia .pa.
      • Gość: kas Re: Terenix Odkryta 1 IP: 212.190.74.* 16.10.06, 15:01
        smiechu warte! nie maja jeszcze pozwolenia a juz nic u nich nie ma!!
        • Gość: aga Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:36
          zdziwiona?? czym?? a chcialas kupic? hahaha
          smiechu warte jak to ludzie są mało ogarnieci
    • Gość: mala Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 06:59
      mialaś watpliwości,ja też .Czy podjęlaś już decyzję?????jakie argumenty
      przeważyły?????
      Pytania do uli i innych zainteresowanych Odkrytą 1.Pozdrawiam.
      • Gość: Andrzej Re: Terenix Odkryta 1 IP: 195.42.249.* 22.06.06, 12:35
        + cena
        + lokalizacja (dojazd moze nienajszybszy ale okolica genialna)
        + szybka rozbudowa tarchomina, duzo sie dzieje a nie czuc tej warszawskiej
        wielkomiejskosci
        + opinie o terenixie, firma wydaje sie solidna
        + ogolne wrazenia
        - linia, ktora jednak nie zdolala ostudzic mojego zapalu
        - komary znad wisly :)
        • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.chello.pl 23.06.06, 19:09
          Byłam dzisiaj na odkrytej,wlasnie malują sławny słup.To najnowsze wiadomości bo
          jak dół był tak i jest,koparka stoi,komaRÓW NIE WIDZIAŁAM ZA TO PIASKAREK AŻ
          ZA..pozdrawiam
          • Gość: , Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 07:34
            ,
            • Gość: BM Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.crowley.pl 01.08.06, 16:00
              WSZYSTKO SIĘ ZGADZA, W ZALEŻNOŚCI Z KIM SIĘ ROZMAWIA W TERENIX-IE TO ALBO MA
              SIĘ INFORMACJĘ OGÓLNIKOWĄ ALBO JUŻ KONKRETNIEJSZĄ.
              DZISIAJ ROZMAWIAŁEM Z OSOBĄ KONKRETNĄ I WIEM, ŻE SPODZIEWAJĄ SIĘ
              UPRAWOMOCNIONEGO POZWOLENIA ZARAZ PO 31 SIERPNIA.
              • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 02.08.06, 07:54
                Dzięki :), może jak powiedzieli tak drugiej osobie to musi coś w tym być.
                Pozdrawiam.
              • Gość: KG Re: Terenix Odkryta 1 IP: 212.75.102.* 03.08.06, 12:00
                ...dziś ponownie rozmawiałem w terenixsie...i potwierdzają te daty
                (uprawomocnionego pozwolenia na budowę).A na placu budowy już "grasuje"kilku
                robotników..."Coś próbuja robić". Ktoś już ma może jakiś dobry bank co do
                kredytu?wczoraj byłem u doradcy i polecili mi multibank...-ale na forum
                czytałem ,że nie są zbyt solidni...Może ma ktoś jakieś inne propozycję?
    • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 29.06.06, 17:15
      Witam
      Aktualności z Terenixu
      -sprzedane jest około 130 mieszkań
      -raczej na 99% nie bedziemy mieli gazu
      -umowy nie wcześniej niż w sierpniu
      -jak bedzie słaba zima to jest nadzieja że nasze cudo powstanie według planu

A teraz moje przemyslenia:
      Jakby Terenix coś przeczuwał że nie dostanie pozwolenie to chyba by wstrzymał
      sprzedaz mieszkań bo pare groszy ta impreza może go kosztować (220*3000=660
      000zl) + plus projekt budynku + dzialka
      Pozdrawiam

• kubarpm Re: Terenix Odkryta 1 30.06.06, 23:28
        Szkoda, że bez gazu!

Znasz powód? Wysokie koszty przyłączenia?
        • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 02.07.06, 17:28
          Nie znam.

Jak znowu wrócimy do butli gazowychy jak za komuny
          • Gość: andrzejlucy Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.07.06, 20:46
            witam wszystkich zaszokowała mnie ta informacja XXI wiek i na butli moze jednak
            podłączą
            • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 07:03
              zgadzam się -nie moze tak byc,ciekawe czy maja gaz obok w blokach.Przecież
              wokółplanowanej inwestycji są osiedla-tez nie mają??????????????????????
              • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 04.07.06, 12:34
                Ogrzewanie jest centralne, po co Wam gaz. Kuchenka elektryczna ładniejsza i
                wcale tak drogo nie kosztuje prąd tak jak się wszystkim wydaje :) Chyba, że coś
                mi umknęło.
                • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:38
                  podziwiam Twój optymizm.Tańsza elektryczna kuchenka,moze mnie coś umknęło ale
                  sądzilam inaczej.To prawda ze z każdej złej wiadomosci mozna zrobić dobrą-
                  gratuluję ,miło będzie CIę mieć obok w kiepskie dni.pa.pozdrawiam wszystkich.A
                  coś nowego w sprawie pozwolenia.????? I jeszcze jedno,slyszałam o tym ze ktoś
                  chce zrezygnowac z rezerwacji,czy wtedy ktoś inny moze odkupić od niego?
                  • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 06.07.06, 08:31
                    Od dłuższego czasu, a dokładnie od kilku lat mam kuchenkę elektryczną i
                    rachunki za prąd nie przychodzą dużo większe niż za gazową, więc mi wisi :),
                    czy będzie gaz, czy nie. Jakbyś miała okazje to sprawdzic to może byś się
                    przekonała, ale tak juz się utarło, że gazowa tańsza i już. Z kuchenki
                    elektrycznej trzeba także umiejętnie korzystać :), jeżeli ktoś wie o co chodzi.
                    Jeżeli ktoś grzeje elektryczną do oporu, a nie wyłącza jej wcześniej (a grzeje
                    jeszcze długo po wyłączeniu i spokojnie można wszystko dogotować :)) to nic
                    dziwnego, że rachunki będą większe niż za gaz. W takim przypadku zmywarki też
                    nie będziesz miała, bo za dużo prądu? A tu z kolei zaoszczędzisz na wodzie, bo
                    sama jak myjesz gary to wylejesz 10 razy więcej wody. Zawsze trzeba coś
                    sprawdzić samemu, zanim się od razu coś krytykuje. Pozdrawiam. Ale się
                    rozpisałam :(
                    • andrzejlucy Re: Terenix Odkryta 1 11.07.06, 12:51
                      A moze ktos zna banki ktore udzielaja kredytów bez pozwolenia na budowe i bez
                      umowy przedwstępnej bylem w eksapnderze trzeba czekac na pozwolenie na
                      budowe . Ciekawi mnie ile daje Terenix po podpisaniu mowy przedwstepnej na
                      wplate pierwszej raty czy jak sie opozni jakie sa konsekwencje pozdrawiam
                      Andrzej
                • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 04.07.06, 21:40
                  Kuchnie elektryczne mają moc powyżej 5kW. Ja się bardzo zastanowie za nim ją
                  kupie :(.
                  Ale może sie okazać ze nas zmusz do takich kuchni bo butli może nie bedzie mżna
                  trzymać w mieszkaniu. nie wiem jakie są przepisy regulujace takie rzeczy.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 23:07
                    ciekawe?jakie jeszcze wyjdą sprawy przed podpisaniem umów-był słup wysokiego
                    napięcia,który dla wielu jest nadal przeszkoda nr 1 i piaskarnia-uciążliwa bo
                    kurz i warczenie od rana teraz brak gazu i....niepewność co i kedy się
                    okaze.....pozdrawiam wszystkich czekających na swoje m na odkrytej1.
                    • 1000marcin Re: Terenix Odkryta 1 05.07.06, 09:54
                      >>brak gazu
                      Jak byś przczytał/ła coś takiego jak "Standard wykonczenia" na stronie Terenixu
                      to ta informacja nie powina nikogo dziwić.
                      • Gość: reni Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.crowley.pl 06.07.06, 11:22
                        Faktycznie, Terenix nie ukrywa, że raczej gazu nie będzie, a nawet na pewno.
                        Zapewne gaz można doprowadzić i zrobić instalację gazową w każdym mieszkaniu
                        tyle tylko, że cena mieszkania za m2 będzie większa.
                        Nikt z nas nie jest w stanie przewidzieć jaka będzie cena gazu, za rok za dwa.
                        Tak więc zaakceptujmy ze w naszych kuchniach będą kuchenki elektryczne i tyle,
                        a może się okazać że na tym skorzystamy.
                        • parr Re: Terenix Odkryta 1 06.07.06, 12:41
                          Po ile m2 w tej inwestycji?
                          • Gość: ja Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:14
                            od 3500 w górę. sprawdz na trader.pl lub gratka.pl albo na stronie terenix-
                            gdzieś ostatnio widzialam ogloszenia i ceny troszkę poszły w górę
      • Gość: Jarbo Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.flashnet.pl 08.07.06, 13:41
        Podpisując umowe rezerwacyjną z firma Terenix zwróćcie uwage na tresc umowy bo
        zawiera duzo błędów w tresci ( Nr paragrafow i punktow), księgowość używa
        nieaktualnej pieczątki od kilku lat ( nieaktualny numer telefonu).
        • Gość: . Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 08:21
          ?????????????
        • Gość: martuska Re: Terenix Odkryta 1 IP: *.exatel.pl 10.07.06, 13:40
          Ja sprawdzałam wszystkie paragrafy, KC itd. itp. i wydaje mi się wszystko ok,
          ale co dokładnie masz na myśli, skąd te informacje? I czy są wiarygodne, bo coś
          czuje, że tu śmierdzi........... Ale zawsze jest tak, że coś musi być źle.
          Najważniejsze jest to, żeby oddali podwójnie jakby coś nie wyszło, a jak nie to
          spotkanie w sądzie z baaardzo wieloma potencjalnymi klientami/mieszkańcami.
          • beatanin Re: Terenix Odkryta 1