Dodaj do ulubionych

WERSAL PODLASKI - KEN II etap

• Gość: Piotrek POADTKI ITP IP: *.acn.waw.pl 27.10.03, 19:52
      Witam wszystkich Forumowiczow.
      Zastanawiam sie nad jedna rzecza - czy podpisujac akt notarialny w 2004 jestem
      narazony na wieksze podatki/oplaty. Czy ktos z Was jest zorientowany co nasz
      rzad planuje dla nas niekorzystnego na przyszly rok ?
      Pozdrawiam,
      Piotrek KN4
      • Gość: Eliza Re: POMOC W SPRZĄTANIU IP: *.tele2.pl 29.10.03, 10:44
        Pozdrawiam wszystkich!

Znam Panią, która jest osobą uczciwą i solidną, no ... i oczywiście bardzo
        usilnie poszukuje pracy. Może być sprzątanie w domu lub opieka nad dzieckiem.
        Sprząta u mnie dorywczo i naprawdę jestem zadowolona.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to podaję numer telefonu:
        Pani Krystyna, 029 741 95 29
        P.S. Proszę się nie stresować, że kierunkowy nie jest warszawski. Dojazd nie
        jest problemem!

• Gość: Arti TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 31.10.03, 13:13
      Drodzy Sąsiedzi (mieszkający na KEN3)!
      Czy coś Wam wiadomo o terminach podłączenia telefonu, internetu, kablówki?
      Jakie będziemy mieli opcje (słszałem, że internet podłącza e-plan i Aster)?
      Może znacie jakieś terminy?
      Kiedy będziemy mieli skrzynki pocztowe?
      No i kiedy będziemy mogli się meldować?

Pozdrawiam
      Arti z KEN3
      • Gość: qwe Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.visp.energis.pl 03.11.03, 21:53
        Meldować to po odbiorze budynku przez gminę grudzień ?. A kablówka .....spójrz
        na "jajko" tam są same talerze anten satelitarnych....bez komentarza...
        • Gość: Darek K Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.kompakt.pl 05.11.03, 07:57
          Jesli chodzi o zameldowanie to teoretycznie jest to po odbiorze przez gmine, w
          praktyce jest inaczej. Ludzie z 1. etapu juz sa zameldowani mimo ze gmina nie
          odebrala budynkow. Wszelkie porownania do 1. etapu sa niestety chybione co
          widac golym okiem. Ale z kablowka (Aster City) sa oczywiscie problemy. Kwestia
          poprowadzenia kabla przez sasiednie osiedle.
          • Gość: Arti Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 05.11.03, 09:35
            No cóż, zatem pozostaje "cyfra+" :(((

A może wiecie, kiedy będzie gaz?
            Pozdrawiam w ten piękny, słoneczny dzień
            A.

• Gość: qwe Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.visp.energis.pl 05.11.03, 11:13
              Dla mni istotne jest kiedy będą akty notarialne ich brak skutkuje kosztem
              ubezpieczenia kredytu ???
              • Gość: Matbat Akt notarialny IP: 212.69.68.* 07.11.03, 16:42
                W/w dokument prawdopodobnie będzie możliwy do uzyskania dopiero w przyszłym
                roku!!!!!!!! Podobno w pierwszej kolejności Notariusz będzie podpisywał akty n.
                z klientami "jajka" (od połowy grudnia-start), a dopiero po tym staruje
                podpisywanie umów z II etapem (styczeń, luty. marzec.......).
                Czy ktoś z was wie co mam zrobić jeśli pod zakup mieszkania wziąłem kredyt, już
                go spłacam, płacę odsetki, które teoretycznie mogę odliczyć od podatku, ale
                warunkiem jest posiadanie aktu notarialnego?( a może wymagana jest tylko umowa
                przedwstępna kupna mieszkania - może się mylę).
                • Gość: adek Re: Akt notarialny IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.11.03, 14:29
                  Obawiam się, że trzeba mieć umowę notarialną aby skorzystać z ulgi odsetkoej.
                  Ale, za to protokól przekazania mieszkania jest wystarczający by skorzystać z
                  ulgi remontow modernizacyjnej. Więc kto nie odebrał mieszkania, ma na to
                  jeszcze tylko niecałe 2 m-ce.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Magda KN4 Re: Akt notarialny IP: 212.244.100.* 17.11.03, 17:51
                    Witam,

zainteresowalam sie ostatnio ta kwestia i nie znalazlam nigdzie informacji, ze
                    trzeba miec akt notarialny zeby moc odliczyc te odsetki.
                    Zajrzyjcie sobie do ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych i tam w art.
                    26b jest wszystko opisane jakie odsetki podlegaja odliczeniu, jakie sa warunki
                    etc. Ustawe mozna znalezc na sejm.gov.pl (Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350).
                    Jesli sie myle, dajcie prosze znac.

P.S.
                    Niedlugo sie wprowadzamy :-)))
                    • Gość: Magda KN4 Re: Akt notarialny IP: 212.244.100.* 17.11.03, 18:04
                      Po dokladniejszej lekturze ustawy ;-) okazalo sie, ze chyba mieliscie racje.
                      Sprawdzcie art 26b, ust 2 pkt 4 lit. b.

A juz kurcze myslalam ze sie uda :-(.

mz
                      • Gość: qwe Klatka III IP: *.energis.pl 05.12.03, 10:58
                        W klatce III na wejście witają nas oberwane drzwi, mam nadzieję, że jakoś...
                        wykonania mieszkań jest lepsza. Garaże wyglądają na gotowe, a wpiwnicy słychać
                        głosy robotników i pali się światło.
                        • Gość: Adek ??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.12.03, 16:29
                          Widzę, że coraz rzadziej pojawiają sie info na naszym forum. OK... wszyscy
                          zajęci są wykańczaniem mieszkań i przeprowadzką.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: gTg Net IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.04, 22:55
                            Heja,

Pozdrawiam wszystkich prosto z KEN 50 via Aster :)

[gTg]
                        • nedal Re: Klatka III 15.12.03, 20:03
                          Pewnie siedzą i chleją piwko.
    • Gość: Arti z KEN3 TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 16.12.03, 11:23
      Witam!
      Drodzy Sąsiedzi,
      Czy macie, może informacje o tym czy nasz Ukochany Monopolista będzie oferował
      swoje usługi na naszym osiedlu?
      Różne rzeczy słyszałem o sferii, wiem że za miesiąc ma wejść El-net, ale
      oferta Tepsy (darmowe wieczory+weekendy) jest najtańsza!
      Może macie jakieś wiadomości.
      Trochę informacji:
      - w zeszłym tygodniu dowiedziłem się, że pod koniec tego tygodnia będzie można
      podłączyć się do instalacji gazowej
      - piloty do garażu powinny być już u kierownika budowy (nie mam czasu
      sprawdzić - może już ktoś odebrał)
      - w agencji pocztowej - ken54 - można już odbierać klucze do skrzynek. Ja
      odebrałem w sobotę - pczta już "dochodzi"
      - w najbliższych dniach (chyba zaraz po świętach) będą do odbioru piwnice
      (cieszę się - "zagraciłem"sobie balkon pozostałościami po wykończeniu
      mieszkanka.
      - już można się meldować - kierownik daje karteczki do uzędu gminy.
      - założyłem kablówkę + internet w aster - działa nieźle (w poprzednim
      mieszkaniu miałem przez modem) - polecam.
      Pozdrawiam
      Miłego dnia
      Arti _ KEN3 klatkaIII
      • Gość: Jacek Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.citicorp.com 16.12.03, 16:15
        Drodzy sasiedzi,
        Wybieram sie na pogawedke z Panem Krzysztofem Czyzewskim (pewnie juz wszyscy
        wiedza kim on jest w WP) w pewnych sprawach dotyczacych mojego mieszkania,
        jesli ktos z sasiadow posiada interesujace pytania a nie jest w stanie ich
        zadac osobiscie to chetnie pomoge...
        Nie wiem czy widzieliscie juz porecze zamontowane na klatkach, widac ze
        jestesmy lepiej traktowani niz etap I, ktorzy prawdopodobnie teraz dopiero je
        otrzymali.....
        Bede Was informowal, zeby nam forum nie umarlo:)

Pozdr,
        Jacek, KEN3 kl2
      • Gość: Kati Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 17.12.03, 09:08
        U nas w V klatce dwa razy chodził chłopak z Telekomunikacji i zostawiał
        namiary. Jestem ciekawa jak załatwiłeś sprawę z Aster City is skąd dostałeś
        informację, że już są w naszym bloku.
        • Gość: Arti Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 17.12.03, 10:35
          W "mojej" - III klatce wisiały pod koniec listopada ulotki z namiarami na
          osobę z Astera "obsługującą" nasze osiedle. Wiem, że sporo osób już
          skorzystało z podłączenia kablówki i ewnetualnie internetu - gość był u mnie
          po 21-ej i miał w grafiku jescze kilka osób - z mojej i z innych klatek.
          Kablówkę mogą podłączyć w 3-4 dni, ja chciałem również internet, więc czekałem
          6 dni. Niestety - nie mam przy sobie namiarów na gościa.
          Myślę, że jak zadzwonisz na ich infolinię, to kogoś przślą
          //www.aster.pl/kon_formularz.shtml //

Aster proponuje tzw. ofertę zintegrowaną - obniżają cenę abonamentu - jeśli
          korzystasz z kablówki lub/i internetu. Ale ostatnie, mocno promowane plany
          taryfowe tepsy są dla mnie znacznie opłacalne.

Może znasz jakieś szczegóły dotyczące TEPSY? - kiedy chcą podłączać, ile
          kosztuje instalacja, namiary na gościa (próbowałem dodzwonić się na błękitną
          linię - koszmar!!!)

Miłego dnia
          Arti
          • Gość: qwe klatka III/ miejsce w garażu wynajmę IP: *.energis.pl 17.12.03, 11:34
            Mam informację wynajmę miejsce w garażu podziemnym.

Dziwi mnie, że nowa winda w naszej klatce czasami jest nie działa, albo stoi na
            piętrze i nic albo "kłapie" drzwiami przez godiznę.
            • Gość: qwe Re: klatka III/ miejsce w garażu wynajmę IP: *.energis.pl 17.12.03, 11:52
              Wynajmę miejsce postojowe w garażu podziemny w KEN 52, info na mail
              sylwekp@wp.pl
          • Gość: Kati Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 17.12.03, 15:05
            Ja w ramach rozpaczy zamówiłam sobie Canal+, bo z tym śniegiem na ekranie nie
            mogłam już wytrzymać. Ale teraz nie wiem czy nie żałuję ze względu na ten tależ
            na balkonie... A ile płacisz za Aster - kablówkę, jeśli mogę spytać? Jeśli
            chodzi o Tepsę, to montują w ciągu tygodnia, a kontakt do tego gościa to: Paweł
            Perczyński 0506 24 96 43.
            Pozdrawiam
            • Gość: Arti Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 18.12.03, 11:15
              Jeżeli chodzi o tepsę, to dzwoniłem do gościa, ale z tego co mi powiedział,
              to "zbiera na razie zamówienia, aby zorientować się ilu jest chętnych", a
              potem decyzję o tym, czy tepsa wejdzie na nasze osiedle podejmie jakiś zarząd.
              Na moje pytanie "jak długo to potrwa" facet odpowiedział, że nie wie, może ...
              parę lat!!!(witamy w XXI wieku:))
              Jeśli chodzi o kablówkę, to Aster kosztuje około 52 zł, ale jak weźmiesz z
              internetem, to wychodzi taniej (w sumie kalblówka+internet 150zł)
              Pozdrawiam
      • Gość: daru Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 18.12.03, 12:25
        Witam,

Potwierdzam informacje od Arti'ego:
        - piloty do garażu są do odbioru (dzisiaj odebrał i właśnie leży przede mną)
        - klucze do skrzynek też są do odbioru (chociaż ja sam odbierałem na Belgradzkiej)
        - odbiór piwnicy jest możliwy wcześniej (ja jestem umówiony na dzisiaj po 15-tej)

Co do tepsy - faktycznie, chodzi człowiek ale robi narazie rozeznanie ile jest
        chętnych osób (wczoraj do mnie dzwonili z tepsy potwierdzić czy jestem
        zainetresowany).

Pozdrawiam,

Darek (VI klatka)
        • Gość: gTg koniec inwestycji IP: 213.17.171.* 18.12.03, 15:01
          Witam

Ja trochę z innej beczki. Ponieważ budowa się opóźnia, więc musiałem załatwić
          przesunięcie daty konwersji kredytu w RHYP-BRE z budowlanego na hipoteczny.
          Dowiedziałem się, że oddanie budynku ma nastąpić na przełomie marca/kwietnia
          2004. I teraz pytanie - czy ktoś się orientuje, czy przysługują nam jakieś
          karne odsetki? Niby w umowie coś-tam jest o ustawowych odsetkach, ale wiadomo
          jak to jest...

Z drugiej strony trochę dziwne, że oddanie budynku ma być za 3 miechy, a tu już
          można się meldować (z tego co piszą Sąsiedzi z KEN3)...

Pzdr
          [gTg/KN4/21]
      • brawurka Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info 31.12.03, 01:11
        Witam,
        Ja równiez należę do tego grona sąsiadów, któremu zależy na podłoczeniu
        telefonu przez TPSA - jej nowa oferta jest jak na razie nie do pobicia - no i
        chciałabym też neostradę. W telepunkcie nic nie wiedzą, za to usilnie namawiają
        na telefon radiowy - podziękowałam, bo ma to trochę minusów. Udało mi się
        dodzwonić na błękitną linię (9393), gdzie zgłosiłam zapotrzebowanie na tel.
        Pobrali ode mnie dane adresowe z peselem i powiedzieli, że się odezwą w
        przeciągu 3 tyg., więc cierpliwie czekam.
        Gdzieś kiedys ktoś mówił o jakiejś niepisanej zasadzie, że jak zbierze się 10
        chętnych w bloku, to TPSA zaczyna sie interesowac takimi delikwentami i nagle
        pojawiają się techniczne możliwości do pociągnięcia kabla do bloku. Prywatnie
        uwazam, że nawet dla jednego klienta powinni sie pofatygować, ale to inna
        bajka.
        Prawdopodobnie forum nie trafia do większości sąsiadów, dlatego proponuję albo
        agitowac napotkanych sasiadów w tej sprawie (niech dzwonia pod 9393 i zgłaszają
        zapotrzebowanie) albo rozwieśic tego typu info na klatkach. Nie uśmiecha mi sie
        czekac na telefon kilka nastepnych miesięcy, ani przepłacac u nie-konkurencji.

Pozdrawiam,
        Brawurka, KEN4 klatka I

• Gość: Matbat Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.acn.pl 31.12.03, 09:35

Podzielę się z wami moim doświadczeniem z TPsą. Otórz pewnego pięknego dnia na
          początku grudnia odwiedził mnie handlowiec z w/w firmy w moim mieszkaniu (Ken
          50) i zaproponował zainstalowanie telefonu. Termin instalacji podał niestety w
          przybliżeniu (styczeń-luty 2004r.) ale zaproponował ciekawe "koszty instalacji"
          w wysokości ledwo 50PLN!!!!!!
          Czy i wam przydażyła się taka przygoda???? Napiszcie bo jestem ciekaw do ilu
          mieszkań trafił.

Pozdrawiam Matbat.
    • Gość: gTg gaz IP: 213.17.171.* 19.12.03, 14:25
      No i pupa,
      Gaz będzie doprowadzony na początku stycznia :(
      Kiszkowato, ale co zrobić...

[gTg/KEN4/21]
    • Gość: dert Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.bp.com.pl 31.12.03, 09:56
      a ku,ku !
    • Gość: Arti Chyba wybiorę EL-NET IP: *.unused.zigzag.pl 05.01.04, 12:49
      Kontaktowałem się...
      Próbowałem...
      Kilka razy...
      Chciałem założyć tepsę, bo mi pasują ich ostatnie promocje (darmowe
      weekendy)...
      I co ???
      I nic!!!
      Tepsa nas olała - taka jest prawda :(
      W zeszłym tygdniu "wyciągnąłem" informację w telepunkcie, że będą
      (ewentualnie!!!) kablować po ... wakacjach!!!
      Witamy w XXI wieku
      Chyba sie zdecyduję na Elnet!
      Pozdrawiam
      Arti
      • Gość: m Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.evip.com.pl 06.01.04, 14:13
        chyba calkiem dory pomysl,
        w szczegolnosci w polaczeniu z kablowka i internetem z astercity - dostaje sie
        wowczas znizki, szczegoly na stronie astera
        pozdrawiam
        • Gość: Brawurka Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.eranet.pl 09.01.04, 01:50
          Rozmawiałam z przedstawicielem tepsy. Wywiad środowiskowy na KENie zakończony,
          tepsy nie będzie przynajmniej do wakacji. Olali nas na całej linii. A może ktoś
          ma bliuższego znajomego w tepsie, bo w naszym wspaniałym kraju takie znajomości
          czynią cuda i nagle okazuje się, że telefo mozna założyć.

Co do elnetu, to różowo nie jest. Koszt podłączenia uzalezniony jest od czasu
          na jaki chcesz podpisać umowę. Najkrótsza - 1 rok - 239 zł, 2 letnia - 119 zł a
          przy umowie na 3 lata - 59 zł. Jak się chce elnet na krótko to marnie sie to
          opłaca.

Co się tyczy podłączenia tepsy za 50 zł, to do końca grudnia zeszłego roku
          tepsa miała taka promocję.

Z innej beczki. W czwartek ruszyło doprowadzanie gazu do mieszkań :))
          • Gość: Darek Ciekawostki KN4 IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 09.01.04, 13:00
            KN4

1. Czy ktos zwrocil uwage ze w klatce nr.1 wyswietlacze z numerem pietra sa na
            obu windach a klatce nr.2 tylko na pierwszej (po lewej stronie) - czyzby jakas
            wybrakowana [partia)????
            2. W klatce nr.1 drzwi w srodku sa po bokach oblozone marmurem, w klatce nr.2
            tego nie ma... czyzby jakas promocja w kl nr.1

W lutym ma byc podpisywany akt notarialny,a tu konca nie widac. Domofony nie
            zalozone, barierki na balkonach sa ale nie wszedzie, klatka nie dokonczona...
            ciekawe jak to bedzie dalej wygladac?
            • Gość: adek Re: Ciekawostki KN4 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.01.04, 12:07
              1.Klatka schodowa nadaje sie do ponownego malowania.
              2. Drzwi wejściowe do klatki II KN4 są mocno poobijane.
              3.Przymierzając sie do wykończenia mieszkania spotykam coraz to
              nowe "niespodzianki", na które nie zwróciłem uwagi podczas odbioru.
            • Gość: Wacek Re: Ciekawostki KN4 IP: 195.205.132.* 14.01.04, 13:39
              Nie przejmujecie się.

U nas w I etapie:
              Domofonów też nie ma
              Bramy nie ma
              Windy nadają się do wymiany
              Klatki nadają się do ponownego malowania itd. itp.

A termin minął 30.06.2002.
              Akty też już w większości są dawno podpisane
          • Gość: syl Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 19:24
            no nie do końca - ja przedstawiłam rachunek z poprzedniego mieszkania (nie mam
            telefonu zarejestrowanego na siebie już od paru miesięcy) i El-
            net "podciągnął" mnie pod promocję "zmiana operatora". Podłączenie za złotówkę
            i czas umowy bzterminowy. Ponadto - mam internet w asterze i płacę za "lepszy"
            abonament "Komfort" tylko 33 zł z Vat-em.
    • Gość: Cebit Wireless WERSAL PODLASKI -Oferta dostępu do internetu IP: 217.153.138.* 12.01.04, 16:45
      OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
      CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
      WIRELESS
      o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)**
      za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując
      że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na
      dostęp do Internetu.
      Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
      o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
      • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
      2048 kb/s*
      • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
      • nielimitowany transfer danych
      • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
      uczestnikami sieci lub wymiana danych)
      • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
      • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
      serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
      Telekomunikacyjnej które dotyczą:

1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
      SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
      STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
      2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
      OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
      INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
      612-09-96 lub 501-590-613
      e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
      SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
      • Gość: Matbat Meldunek IP: *.acn.pl 13.01.04, 22:03
        Byłem właśnie u Kierownika budowy naszego etapu i oto co mi powiedział. Wersal
        Podlaski przekazał do Gminy papiery odnośnie dopuszczenia budynku do
        użytkowania. Decyzja gminy powinna zapaść na przełomie stycznia/lutego 2004r.,
        a co za tym idzie pojawi się podobno możliwość meldowania pod adresem
        Al.KEN 50 itd.....

Ciekaw jestem czy ten termin jest realny???

Matbat
        • Gość: daru Re: Meldunek IP: *.crowley.pl 14.01.04, 08:37
          Witam,

Meldunek od jakiegos czasu jest juz mozliwy. Tak samo jak i wstepne umawianie
          sie na podpisanie aktu notarialnego.

Pozdrawiam,

Darek
          • Gość: Matbat Re: Meldunek IP: *.acn.pl 14.01.04, 08:45
            Darek możesz napisać jaka jest procedura zameldowania się w mieszkaniu, tzn.
            gdzie iść, jakie papierki są potrzebne??

Pozdrawiam Matbat
            • Gość: gTg Re: Meldunek IP: 213.17.171.* 14.01.04, 09:20
              Ja mogę napisać :)
              Trzeba iść do kierownika i powiedzieć "chciałbym się zameldować". Wtedy
              kierownik daje Ci świstek papieru, na którym jest pieczątka Wersalu i Twoje
              nazwisko i nowy adres. Resztę wypełniasz sam. Następnie idziesz do starego
              urzędu z dowodem i książeczką wojskową (armia czuwa!). Wymeldowujesz się -
              teoretycznie od ręki, w praktyce pewnie swoje będziesz musiał odstać w kolejce.
              Następnie idziesz do naszego urzędu (Lanciego 14, o ile mnie pamięć nie myli),
              również z dowodem, książeczką i tym co Ci dadzą przy wymeldowaniu (o ile coś
              dadzą) i najlepiej z 2 zdjęciami (o tym za chwilę). Mówisz, że chcesz się
              zameldować, na co oni mówią Ci, że jasne, no problem, ale przy okazji mógłbyś
              zmienić dowód osobisty. Wtedy Ty (przygotowany na to) wyjmujesz 2 zdjęcia i
              mówisz, że chcesz zmienić dowód :) Potem czekasz miesiąc i już.

Najlepiej idąc do urzędów (obu) mieć już przygotowane wypełnione wnioski o
              wymeldowanie/zameldowanie. W razie czego dysponuję takimi, zresztą można je
              ściągnąć w PDFie ze stron UM Warszawa.

Pozdrowienia

[gTg/KN4/21]
              • Gość: daru Re: Meldunek IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 14.01.04, 12:16
                :)
                Ja od siebie dodam tylko tyle
                www.ursynow.waw.pl a dokladniej
                www.ursynow.waw.pl/sprawy/so_1_2_2.php#s
                I meldowalem sie nie na Lanciego ale na Szolc-Rogozińskiego 1. Teoretycznie sa
                robione problemy, ze nie ma aktu notarialnego, ale jak sie czlowiek ladnie
                usmiechnie to wszystko sie zalatwi. Ja na ten przyklad dostalem informacje, ze
                musze miec swistek potwierdzajcy, ze mam prawo do mieszkania ale juz przy samym
                okienku nikt ode mnie tego nie wymagal. Procedura trwa jakies 15 minut.

Pozdrawiam,

Darek
    • Gość: mario Internet !!!!!!! IP: 217.153.138.* 15.01.04, 13:28
      OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
      CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
      WIRELESS
      o przepustowości do 2048 kb/s za jedyne 107zł brutto (jeden komputer)
      miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w
      przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu.
      Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
      o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
      • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
      2048 kb/s
      • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
      • nielimitowany transfer danych
      • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
      uczestnikami sieci lub wymiana danych)
      • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
      • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
      serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
      Telekomunikacyjnej które dotyczą:

3) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
      SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
      STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
      4) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
      OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
      INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
      612-09-96 lub e-mail: internet@cebit.com.pl

• Gość: daru Re: Internet !!!!!!! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 14:35
        Ilez razy? Raz nie wystarczy panie Mario/CebitWireless?

Darek
    • Gość: gTg Piwnice IP: 213.17.171.* 16.01.04, 12:11
      Witam sąsiadów,

Informuję, że można wreszcie odebrać klucze od piwnicy i tym samym pozbyć się z
      mieszkań pozostałości remontowych (wreszcie nie będę musiał oglądać leżących w
      przedpokoju worków z cementem i klejem :)

Pzdr
      [gTg/KN4/21]
      • Gość: Arti gaz IP: *.unused.zigzag.pl 16.01.04, 12:25
        a ja dodam, że można już "podłączyć" się do gazu.
        Fajnie:)
        • Gość: Pawel Kosz na smieci IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 19.01.04, 11:33
          Czy ktos wie, gdzie mieszkancy KEN 50 maja zostawiac smieci? W weekend nie
          udalo mi sie znalezc kosza.

• Gość: gTg Re: Kosz na smieci IP: 213.17.171.* 19.01.04, 15:03
            Przed klatką numer I (od strony budowy), na środku błotnistego bajora stoi
            sobie kontenerek. To tam :)

Acha - jeśli znajdziesz drogę, pozwalającą dostać się tam, przy zachowaniu
            czystych spodni i butów, to podziel się z nami ;)

Pozdrawiam
            [gTg/KN4/21]
            • Gość: A. akty notarialne IP: *.unused.zigzag.pl 19.01.04, 15:19
              Czy może ktoś liczył ile wyniesie nas przyjemność otrzymania aktu
              notarialanego?
              Jaki jest wzór na obliczenie tej wartości?
              Pozdrawiam
              • Gość: Matbat Re: akty notarialne IP: *.acn.pl 20.01.04, 09:10
                Przykład(wartość 300.000pln) - Mieszkanko(wartość 200.000pln)
                1. Przykład- taksa notarialna: 2.300,-zł + VAT 22% tj. 506,-złTaksę (od
                wartości) liczymy tak: 1.100,-zł + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł, co u
                Ciebie liczy się tak: 300.000,-zł - 60.000,-zł = 240.000,-zł. Z tych 240.000,-
                zł wyciągamy 0,5% co daje nam 1.200,-zł. Dodajemy do tego początkowe 1.100,-zł
                i to nam daje sumę 2.300,-zł. VAT - 22% od taksy notarialnej to zapewne jasne
                - Mieszkanko: 2 196,00 zł

2. wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł Te 150,-zł to opłata stała,
                niezależna od wartości (VAT - wiadomo)
                - Mieszkanko:183,00 zł

3. podatek od czynności cywilnoprawnych (tylko od ułamka w gruncie przy
                developerze): 860,-zł Tu jest procent stały więc prościutkie liczenie: 2%, co
                przy Twojej wartości ułamka w gruncie daje właśnie 860,-zł.
                - Mieszkanko:460,00 zł

4. opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: 3.320,-zł Tu się
                będę "miotać", ale postaram się napisać najjaśniej jak umiem. Zasada: 6.600,-zł
                + 5% od nadwyżki powyzej 100.000,-zł i z tego do zapłacenia 1/5 część, co przy
                Twojej wartości liczymy tak: 300.000,-zł - 100.000,-zł = 200.000,-zł i z tego
                wyciągamy 5% co nam daje kwotę 10.000,-zł. Dodajemy do tych 10.000,-zł te
                początkowe 6.600,-zl co nam daje 16.600,-zł i z tego płacimy 1/5 część czyli
                16.600,-zł : 5 = 3.320,-zł
                - Mieszkanko: 2 320,00 zł

5. opłata sądowa za druk nowej księgi wieczystej: 40,-zł To opłata stała, które
                nie jest zależna od wartości
                - Mieszkanko: 40,00 zł

6. wypisy: ok. 300/400,-zł (tu mam zawsze kłopot bo ta kwota zależna jest od
                długości umowy i ilości branych wypisów plus te dla urzędów, a jedna strona
                kosztuje 7,32,-zł już z VAT-em). No właśnie tak jak napisałam: jedna strona z
                VAt-em 7,32,-zl i to się mnoży przez ilość stron aktu i przez ilość wypisów.
                - Mieszkanko: 400,00 zł
                TOTAL Mieszkanko: 5 599,00 zł

Ale nie dał bym za to głowy.

Pozdrawiam Matbat
                • Gość: Arti Re: akty notarialne IP: *.unused.zigzag.pl 20.01.04, 09:59
                  Super wyliczonko!!!
                  Dzięki, Matbat!

Mam jedno dodatkowe pytanie - dotyczące pkt. 3. Czy jesteś pewien, że podatek
                  liczy się od ułamka w gruncie przy developerze a nie od wartości mieszkania?

dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html
                  Od wartości mieszkania będzie to odpowiednio 6000 lub 4000 zł!
                  Proszę o rozwianie tej wątpliwości!
                  Pozdrawiam
                  Arti
                  • Gość: wersalczyk Re: akty notarialne IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.01.04, 19:27
                    Arti - masz niestety rację.
                    Podatek jest od wartości nieruchomości a nie od części gruntu.
                    Niestety:(((
                    • Gość: Matbat Re: akty notarialne - grumt IP: *.acn.pl 21.01.04, 21:15
                      Udało mi się zdobyć trochę inną interpretację niż wasza:
                      "O ile mi wiadomo (choć bliżej nie znam) to Wersal Podlaski jest developerem,
                      czy tak? Jeśli tak to odprowadza VAT od lokali zatem nabywcy tych lokali przy
                      umowach sprzedaży płacą podatek od czynności cywilnoprawnych tylko od wartości
                      ułamka w gruncie.
                      To wynika z ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych - jeden z pierwszych
                      artykułów: nie pamiętam dokładnie ale chyba art. 4 pkt. 2 albo art. 2 pkt. 4
                      (coś takiego)."
                      Jest to interpretacja przekazana nam przez użytkownika forum - Babiaka - a z
                      tego co Ona pisze widać, że zna się na temacie.
                      Jeżeli ktoś może potwierdzić Jej interpretację to będę wdzięczny.

Matbat
                      • Gość: Matbat Re: akty notarialne - grumt IP: *.acn.pl 27.01.04, 07:42
                        Czy ktoś może potwierdzić info z poprzedniego listu??????? A może już jest
                        osoba, która podpisałą akt notarialny z WP. Jeżeli tak, to napisz jak
                        ukształtowały się wszystkie opłaty.

POzdrawiam Matbat
                        • Gość: gTg Tynki IP: 213.17.171.* 27.01.04, 09:16
                          Ja z zupełnie innej beczki - czy ktoś odkrył u siebie w okolicach okien
                          popękane tynki? U mnie zaczęły pękać dosłownie kilka dni temu... :(

[gTg]
                          • a.kedz Re: Tynki 22.03.04, 14:58
                            Ja też mam popenkane tynki i ściany w budynku. Niestety deweloper nie chce
                            uznać reklamacji. Mówi, że to normalne, że grunty muszą osiąść. Zresztą on
                            żadnych usterek nie naprawia. Ze wszystkim trzeba lecieć do sądu.
                            Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy są jakieś przepisy odnośnie płacenia
                            wyższych stawek czynszu za powieżchnie usługowe?
                        • Gość: Wacek Re: akty notarialne - grumt IP: 195.205.132.* 27.01.04, 13:41
                          Potwierdzam

Co do zasady PCC nie płaci się, gdy coś jest już opodatkowane VAT nawet wg
                          stawki 0%
                          czyli
                          od wartości mieszkania płaci się VAT (kiedyś 0%, teraz 7%)(VAT jest już na
                          fakturach)
                          od wartości gruntu płaci się PCC (2%) (PCC pobiera notariusz)

Wacek
                          • Gość: adek marmury IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.01.04, 16:08
                            Mój glazurnik jest zboczony ..... zawodowo.
                            Wchodząc na 2-ga klatkę w KN4 zwrócił uwagę na marmury, które ostatnio zostały
                            zamontowane w obrębie drzwi wejściowych i .....trochę sie przeraził, gdyż:
                            a) klej został położony na farbę a ta pod wpływm wilgoci "marszczy sie" i
                            odpadnie pod ciężarem kleju?!!
                            b) kleju było tam jak na lekarstwo,
                            c) płytki nad drzwiami wyraźnie odstawały od pionu

Tak więc jak bedziecie wchodzić na klatke schodową, patrzcie do góry ch cosnie
                            odpada.
                            Czy klatka schodowa jest już "odebrana" technicznie?
                            • Gość: Matbat Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 01.02.04, 09:02
                              Jestem na granicy załamania nerwowego, a to z ptostej przyczyny- PRZEPIĘCIA
                              PRĄDU. Ale po kolei. Ubiegłej środy (28.01.2004r.) w godzinach popołudniowych
                              miało miejsce kolejne przepięcie prądu. Tym razem jego skutki były opłakane dla
                              mojego mieszkania, "spaleniu" uległy: wieża Hi-Fi, głośniki komputerowe, radio-
                              budzik, oraz najważniejsza rzecz, kupiona tydzień wcześniej LODÓWKA!!!!!!!!!
                              Wkurw....iony do granic udałem się do kierownika budowy, któy przysłał do mnie
                              elektryka. Ten niestety nie potrafił mi powiedzieć jak to możliwe aby w
                              mieszkaniu pojawiały się przepięcia pomimo tego, iż w skrzynce bezpiecznikowej
                              znajduje się BEZPIECZNIK RÓŻNICUJĄCY, któego zadaniem jest wyłączyć prąd w
                              całym mieszkaniu w momencie pojawienia się takiego przepięcia.
                              Czy któś z was miał ostatnio podobną "przygodę" z prądem???? Jakie kroki wobec
                              Wersalu można podjąć????!!!!!!!
                              Proszę poradźcie coś bo długo nie wytrzymam i komuś zap......dolę!!!!!!!!!!!!!

Matbat
                              • lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 01.02.04, 20:37
                                Jesli dobrze sie dopytalem i zrozumialem to przyczyna "spalenia" sie urzadzen w
                                domu mozne byc chwilowy brak uziemienia i wtedy tam gdzie powinno byc 230V
                                idzie 380V. Nie dziwne, ze najmniej odporne urzadzenia wysiadaja.
                                Brak uziemienia zazwyczaj wystepuje podczas przepinania kabli w skrzynkach lub
                                gdy kable sa zle dokrecone.

Z przykroscia informuje, ze wymieniony przez Ciebie bezpiecznik roznicowo-
                                pradowy nie zabezpiecza od takiej sytuacji, bo on sluzy do czego innego.
                                Poszukaj w www.google.pl lub np. www.el-
                                team.com.pl/strony/de_roznicowki.htm

Pozdrawiam,
                                Łukasz
                                • Gość: Matbat Re: Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 03.02.04, 22:41
                                  Dzięki za info, ale nie jest ona zbyt pocieszjąca. Czy jest jakaś możliwość
                                  zabezpieczenia sprzętów AGD oraz RTV??? Może listwy zabezpieczające??

Matbat
                                  • lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 03.02.04, 23:27
                                    Niestety nie, bo to nie jest przepiecie. Przed tym co opisales nie ma
                                    zabezpieczenia :-(
                                    Mozesz zalozyc zabezpieczenie przeciwprzepieciowe (podobne jak w np. listwach-
                                    przedluzaczach) jako jeden modul bezpiecznikowy (jesli masz miejsce w
                                    skrzynce). Wtedy zabezpieczy to przed przepieciami we wszystkich sprzetach (na
                                    1 fazie).

Pozdrawiam
                                    • Gość: Matbat Re: Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 06.02.04, 09:43
                                      Nie wiesz czy WP robi takie zabezpieczenia??
                                      • lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 06.02.04, 11:35
                                        Jakie zabezpieczenia??

Jesli chodzi o modul przepieciowy do tablicy bezpiecznikowej to prawie kazdy
                                        elektryk to zrobi. Taki modul wyglada podobnie jak bezpiecznik tylko pelni inna
                                        funkcje. A modul mozesz kupic w sklepach elektrycznych. Kosztuje kolo 100-200
                                        PLN na jedna faze. Ale dokladnej ceny nie znam, bo sie orientacyjnie pytalem.

Pozdrawiam,
                                        • Gość: Matbat Akt notarialny IP: *.acn.pl 17.02.04, 11:09
                                          Czy ktoś z naszego etapu podpisał już akt notarialny??? U mnie bank zaczyna się
                                          trochę niecierpliwić.
                                          • Gość: daru Re: Akt notarialny IP: 193.0.236.* 17.02.04, 11:19
                                            Heja,

Ja mialem podpisywac w ta sobote, ale wczoraj poinformowano mnie, ze nie zostalo
                                            wydane pozwolenie na (moge teraz cos namieszac :) wydzielenie odrebnej wlasnosci
                                            mieszkan. Przypuszczalny termin to juz dopiero marzec.

Pozdrawiam,

Darek
                                            • Gość: Mateusz - KN52 TV,Internet,Telefon IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 18.02.04, 10:18
                                              Czesc,
                                              czy ktos korzysta juz z uslug astercity (oferta zintegrowana) i moze wyrazic
                                              swoja opinie?
                                              Dzieki z gory
                                              Mat
                                              • Gość: MC Re: TV,Internet,Telefon IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 16:54
                                                Aster działa rewelacyjnie, zobacz wyżej jak Matbat rozpisuje się na forum
                                                korzystając z ACN'u i to pomimo problemów z prądem...

pzdr,
                                                MC

A tak poważnie polecam, korzystam z internetu, telefonu i TV za pośrednictwem
                                                ACN i jest ok, no może ostatnio wyleciło kilka fajnych stacji TV z ich oferty,
                                                ale za całokształt 4+,
                                                • Gość: Matbat Re: TV,Internet,Telefon IP: *.acn.pl 18.02.04, 19:04
                                                  MC co to za prywata!!!!!!!! Wracaj na swój wątek, no już.
                                                  • Gość: gTg Re: TV,Internet,Telefon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 20:25
                                                    Witam,

Podpisałem umowę z Asterem, jest w niej napisane: tv - 32 stacje, net -
                                                    128kbit/s (wychodzące). Okay, stroimy automatycznie telewizor i... znaleziono
                                                    około 60 stacji - tak, wiem, że połowę mi odetną za miesiąc czy dwa, ale na
                                                    razie mogę sobie oglądać :)
                                                    Co do netu - ściągałem sobie instalkę Mandrake 9.2 z ICMu - 3 obrazy ISO po 700
                                                    MB każda. Ściągały się ze średnią prędkością 70kB/s. Może od czasów mojej
                                                    podstawówki coś się zmieniło, ale IMO 70kB/s to sporo więcej niż 128kb/s za
                                                    które płacę. Z kolei witryna windowsupdate praktycznie nie działa i
                                                    przypuszczam, że winę ponosi transparent proxy w Asterze. Jak to mówią - nie ma
                                                    róży bez kolców.
                                                    Niestety, jak na razie (net i tv mam od 22 stycznia) nie przyszła żadna
                                                    fakturka do zapłaty - chyba będę musiał się pofatygować do Astera.

To tyle jeśli chodzi o moją opinię. Ogólnie - popieram przedmówcę: ocena 4+

Pozdro
                                                    [gTg]
                                                  • Gość: M&D Aster IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.04, 23:14
                                                    Od dzisiaj korzystamy z uslug aster'a. Na razie jest OK, czas pokaze co bedzie
                                                    dalej...
                                                  • Gość: Sylwester akt notarialny/garaż wynajmę IP: *.visp.energis.pl 23.02.04, 12:27
                                                    Wynajmę miejsce w garażu podziemnym w budynku KEN 52.
                                                    sylwekp@wp.pl

P.S.
                                                    Mnie też przesunięto termin aktu notarialnego.
                                                  • Gość: Antek Piwnica i woda IP: *.pzuzycie.com.pl 24.02.04, 07:14
                                                    Czesc

Czy to tylko mi zalewa ciagle piwnice czy ktos jeszcze ma ten problem ?
                                                    Bo szczerze mowiac juz mnmie kur... bierze ....

pozdrawiam
                                                    (Zly od rana) Antek
                                                  • Gość: Darek Aster internet i witryna windows update IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 20:35
                                                    Wylacz skrypt w przegladarce (tools - internet options - connections - lan
                                                    settings.......
                                                  • Gość: s. ULGA ODSETKOWA IP: *.acn.pl 28.02.04, 12:34
                                                    Czy któryś z Szanownych Sąsiadów odlicza w tym roku ulgę odsetkową?
                                                    Czy trzeba mieć w ręku akt notarialny, czy też wystarczy np. protokól odbioru?
                                                    S.
                                                  • Gość: Lukasz Dzwieki KN50 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 23:31
                                                    1. Czy i Was dochodza dziwne dzwieki wieczorami. Tak jakby cos dudnilo w bloku.
                                                    Dzwiek metra to raczej nie jest bo metro przejedzie i powinna byc chwila ciszy
                                                    (o tej godzinie (23:30) jakies 10 minut) a to trwa np.2-3 minuty. Ma ktos jakis
                                                    pomysl.?

2. Czy cos slychac o domofonach?

LK
                                                  • Gość: gosc Re: Dzwieki KN50 IP: *.chello.pl 01.03.04, 20:17
                                                    na ktorym pietrze mieszkasz? i na ktora strone wychodza okna na KEN? czy
                                                    dziedziniec?
                                                  • Gość: gosc Re: Dzwieki KN50 IP: *.chello.pl 02.03.04, 21:39
                                                    i co z tymi dziwiekami, ma je ktos jeszcze. Na ktorym pietrze mieszkacie, ze je
                                                    slychac. Ojjjooojjjj
                                                  • Gość: nademi@wp.pl Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 19:57
                                                    Potwierdzam dzwięki są słyszalne - pojawiły się pod koniec grudnia. Po
                                                    przeprowadzeniu małego dochodzenia ustaliłam iż są to prawdopodobnie dzwięki z
                                                    metra (na 99% - można odmierzać przerwy zgodnie z rozkładem jazdy). Dzwięki
                                                    występują wcześnie rano oraz późnym wieczorem, gdy nie słychać samochodów i
                                                    sąsiadów :). Wg mnie jest to związane z kółkami metra (sprawa poruszana często
                                                    w gazetach) oraz jakością (a raczej jej brakiem) torów metra na wysokości
                                                    naszego budynku (stojąc na ulicy na wysokości naszego budyku słychać metro). Po
                                                    podpisaniu aktu notarialnego chcę wyjaśnić tę sytuację z naszym developerem
                                                    oraz Metrem (nie wiem, czy uda mi się coś osiągnąć, ale muszę spróbować).
                                                    Pzdr
                                                  • Gość: jacek Re: TV,Internet,Telefon IP: *.ssmb.com 09.03.04, 12:19
                                                    [gTg]
                                                    Czy byl jakis problem w podlaczeniu kabli, bo ja mam (pewnie jak wszyscy)
                                                    wypuszczone w mieszkaniu kable w jednym miejscu, ktorych poczatek jest gdzies
                                                    na klatce. Czy jak Aster polaczyl kabelki wszystko dzialalo bez bolu? Mam
                                                    nadzieje ze zaden Kabel-man nie bedzie wiercil dziury w scianie specjalnie na
                                                    to. Troszke sie martwie bo mam wypuszczone 3 kable 9 zylowe a z tego co wiem
                                                    antenowy jest troszke inny.... Jak macie jakies przykre doswiadczenia to prosze
                                                    o info. Bede kladl podloge w przyszlym tygodniu wiec mam jeszcze troche czasu
                                                    aby cos poprawic, jakby co.

Inna sprawa. Czy ktos byl w Administracji i wie moze na jakich zasadach ona
                                                    dziala? Co juz mozna przez nich zalatwic? Mogliby juz zaczac sprzatac klatke,
                                                    itp.

I ostatnia sprawa. Czy ktos juz odebral akt not. oraz czy mocno wzrosly koszty
                                                    z nim zwiazane bo z tego co wiem to trzeba teraz zaplacic troche wiecej niz w
                                                    2003r. Jak ktos odebral akt za mieszkanko prosze o info na gg2690177 badz email
                                                    jecko@plusnet.pl

Dzieki,
                                                    Jacek KN3/29
                                                  • Gość: gTg Re: TV,Internet,Telefon IP: 213.17.171.* 10.03.04, 09:42
                                                    Cześć,

Jeśli chodzi o Astera, to u mnie nie było żadnych problemów - wszystko działało od razu (pomijając zabawny fakt, że pan nie mógł sobie poradzić z instalacją, bo miałem wyłączoną usługę Otoczenie Sieciowe w Windowsach - trochę musiałem mu pomóc). Co do ilości żył, to nie znam się na tym. Wiem, że przyszli do mnie, podłączyli kabel do kabla z puszki, na moje życzenie wywiercili dziurę do drugiego pokoju (bo mam tv w jednym, a kompa w drugim - a gniazdko jedno). Całość zajęła im chyba z pół godziny. Po robocie jeden z panów poprosił mnie o szczotkę, bo oni muszą po sobie posprzątać :) Powiedziałem, że dam sobie radę.

Natomiast u kumpla z drugiej klatki był problem, ponieważ kabel w puszce był jakoś źle podłączony i nie dało się go wyciągnąć. Więc nie bardzo było jak podłączyć ten ich kabel. No ale to już wina Wersalu.

Co do administracji, to polecam wątek KEN1 na forum - i listy szczęśliwych sąsiadów. Z tego co piszą, to administracja ogranicza się do brania pieniędzy. No ale może coś się zmieni - pożyjemy, zobaczymy. Też bym chciał, żeby ktoś zaczął sprzątać.

Akty - smutna sprawa, dzwoniłem (nie ja pierwszy) do Wersalu i pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy, że nie ma decyzji z Białegostoku. Inna sprawa, że ktoś już pisał na forum, że ma termin na 18 marca. Więc jak to jest, ktoś wie?

Pozdrawiam sąsiadów i do zobaczenia w Bziku (bo to chyba najbliższy pubik) ;)
                                                    [gTg/KN50/21]
                                                  • Gość: MZ&DD Re: TV,Internet,Telefon IP: *.acn.waw.pl 10.03.04, 19:17
                                                    Czesc,
                                                    Aster - nie bylo zadnych problemow. Do kabli doprowadzonych do mieszkania
                                                    panowie podlaczyli te ktore pociagneli przez rurki w scianie w mieszkaniu
                                                    (TV,internet,telefon) i dziala tak juz kilka tygodni i problemow nie ma.
                                                    Akt notarialny - hmmm, chyba tylko tyle mozemy dodac bo slyszymy to samo co
                                                    wszyscy.
                                                    Generalnie oprocz aktow, to wersal moglby wreszcie skonczyc klatke
                                                    (pomalowac,wypolerowac podlogi,posprzatac po sobie, [kable, itd...]) i ...
                                                    chyba jeszcze dokonczyc balkony bo jak u nas zakladali porecze to byla temp. -2
                                                    i nie bardzo mogli wtedy podtynkowac

to tyle
                                                    mz&dd
                                                  • Gość: Matbat Akt notarialny IP: *.acn.pl 12.03.04, 22:35
                                                    CZy ktoś z szanownych sąsiadów ma już podpisany w/w akt, a może ma wyznaczony
                                                    termin???

Z utęsknieniem czekam na info

Matbat
                                                  • Gość: Antek Re: Akt notarialny IP: *.pzuzycie.com.pl 15.03.04, 08:10
                                                    Cześć

Ja mam wyznaczony termin na 30.03. Moze ktoś wie co (poza standardowymi wpisami)
                                                    powinno sie znaleźć w takim Akcie ??

pozdrawiam
                                                    Antek
                                                  • Gość: sylwek Re: Akt notarialny IP: *.visp.energis.pl 16.03.04, 12:58
                                                    Ja też dopytuję się o akt notarialny, jego cena ma wzrosnąć po 1 maja ze
                                                    względu na VAT.
              • Gość: Marcin z KN4 Re: akty notarialne IP: *.bphpbk.pl 23.03.04, 12:21
                Mili Sąsiedzi,
                może kogoś zainteresuje informacja jaką uzyskałem w dniu dzisiejszym w
                kancelarii prawnej, za pośrednictwem które4 zobowiązani jesteśmy podpisać akty
                notarialne.
                Podatek od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2% wartości mieszkania płaci
                się w przypadku rynku wtórnego. Natomiast w naszym przypadku - rynek pierwotny -
                zapłacimy 2% wartości gruntu.

Pozdrawiam
                Marcin
                • Gość: gTg Re: akty notarialne IP: 213.17.171.* 23.03.04, 14:19
                  Tak tylko żeby się upewnić - to chyba dobrze, no nie?
                  BTW - gdzie mieści się ta kancelaria?

Pzdr
                  [gTg]
                  • Gość: Marcin z KN4 Re: akty notarialne IP: *.bphpbk.pl 25.03.04, 17:20
                    Otrzymałem kontakt w Biurze Wersalu, jest to kancelaria z Białegostoku.
      • Gość: gTg Koszty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 21:05
        Heja,

Pewnie już wszyscy to wiedzą (tylko kiszą tą wiedzę dla siebie i nikt się nie
        wychyla na forum...), ale i tak Wam napiszę - u kierownika budowy można odebrać
        rozliczenie kosztów budowy. Jest to potrzebne m.in. do sporządzenia aktu
        notarialnego (bo trzeba wiedzieć jaki jest koszt mieszkania, no nie?). Poza tym
        fajnie wiedzieć, czy przypadkiem Wersal ma coś nam oddać, czy też raczej my
        jemu...

Pozdro

[gTg/KN4/21]
        • Gość: Matbat Re: Koszty IP: *.acn.pl 17.03.04, 21:09
          A Ty odebrałeś i co??? Dodali coś?????

pzdr Matbat
          • Gość: gTg Re: Koszty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.04, 22:23
            A ja poszedłem dzisiaj i patrzę na tą listę i widzę - mieszkanie 17 zrobione,
            18 zrobione, 19 też, potem 22, 23 itd (a ja mam 21 :) Kiero powiedział, żeby
            przyjść jutro rano. Ale mogę mniej więcej powiedzieć, że powinno wyjść na zero -
            z jednej strony zrezygnowałem z kuchenki gazowej, a z drugiej kazałem im
            trochę ścian kuć :) No ale zobaczymy jutro rano. Napiszę co i jak.

Pzdr
            [gTg]
            • Gość: Paweł Re: Koszty IP: 62.111.216.* 17.03.04, 22:52
              Warto się przyjrzeć dokładnie temu rozliczeniu. U mnie były trzy podejścia do
              wyliczenia tej kwoty, bodajże 1800,- , 1200,- i ostatnie ok. 300,- :-)

Z innej beczki:
              Jak objawi nam się termin i miejsce pierwszego zebrania wspólnoty mieszkaniowej?
              Czy tym kieruje WP, administracja czy my?

bo jak rozumiem przy pierwszym akcie notarialnym wspólnota już będzie:
              dom.gazeta.pl/dom/1,50833,1066569.html?as=1&ias=3
              ciekawi mnie to dlatego, że odwiedziłem dziś "naszą" administrację i szczerze
              mówiąc komuną zawiało...

krótko: chciałbym ją zmienić przy pierwszej okazji.

Pozdrawiam

Paweł, KN4 I klatka

P.S. Dlaczego administracja jest "be"?: forum I etapu,
              choć to chyba widać (ja mam wątpliwpści do jakości wykonania pozycji: wywóz
              nieczystości, ochrona nieruchomości i utrzymanie czystości z wręczonej mi listy
              opłat)
              • Gość: KM Pierwszy akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 23:19
                Bardzo wazne jest, aby w I. akcie notarialnym dla budynku nie pozwolic sobie
                wcisnac, ze wspolnota bedzie zarzadzal Wersal lub ktos od nich. Sposob
                zarzadzania wspolnota (a powstaje ona w momencie wyodrebnienia pierwszego
                lokalu w budynku) uzgodniony w pierwszym akcie notarialnym rozciaga sie
                automatycznie na wszystkie. Odkrecenie tego pozniej bedzie bardzo trudne.
                Pozdrawiam - KM
                • Gość: Paweł Re: Pierwszy akt notarialny IP: 62.111.216.* 17.03.04, 23:48
                  To wygląda na to, że wszyscy daliśmy sobie to wcisnąć.
                  Art. 6. pt. 1 umowy:
                  "Sprzedawca zobowiązuje się odpłatnie administrować budynkiem,[...] do czasu
                  podjęcia przez Wspólnotę Mieszkaniową uchwały o powołaniu Zarządu bądź uchwały o
                  zawarciu umowy o zarząd (administrowanie) z wybraną przez siebie osobą."

Nie wiem jak gładko przejdzie powoływanie zarządu, ale w tej uchwale jest
                  nadzieja. Albo na odwrót. (Niepotrzebne skreślić).

Paweł KN4
                  • Gość: gTg Re: Pierwszy akt notarialny IP: 213.17.171.* 18.03.04, 10:05
                    No, no, no, ale tu dzisiaj ruch :)

Co do powoływania zarządu, to nie będzie gładko. Dlaczego? Dlatego, bo mamy tą
                    samą wspólnotę co etap I, a im do dziś nie udało się zebrać i powołać nowego
                    zarządu. To będzie moja pierwsza wspólnota, więc nie znam za bardzo przepisów,
                    ale wiem, że żeby coś przegłosować, to musi być ileś-tam osób. No to teraz
                    policzcie sobie ludzi z samego "jaja" i z naszej "trójki" - przecież to
                    praktycznie nierealne, żeby wszystkich zebrać... No ale może w końcu jakoś się
                    uda :) Na razie nie ma co gdybać, poczekamy zobaczymy.

Acha - co do moich kosztów budowy (pisałem o tym wyżej), to oczywiście kiero
                    dzisiaj się spóźnił do roboty, więc się rozminęliśmy i nie wiem jaki był
                    rzeczywisty koszt. Może ktos inny się pochwali?

Pozdr
                    [gTg]
                    • Gość: Paweł Re: Pierwszy akt notarialny IP: 62.111.216.* 18.03.04, 13:28
                      Nie strasz!

Art. 6. ustawy o własności lokali:
                      "Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości,
                      tworzy wspólnotę mieszkaniową. Wspólnota mieszkaniowa może nabywać
                      prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywana."
                      ks.sejm.gov.pl/proc2/ustawy/79_u.htm
                      Czyli na mój gust jeden budynek to jedna wspólnota....

Czy jest na sali prawnik?

Paweł
                      • Gość: gTg Re: Pierwszy akt notarialny IP: 213.17.171.* 18.03.04, 14:10
                        > Nie strasz!
                        Sorry, nie chcę nikogo straszyć :) Też bym wolał żebyśmy sami sobą rządzili - chociaż wtedy nie byłoby na kogo narzekać - tak to zawsze są "ci oni" ;)

Pzdr i dołączam się do pytania o prawnika.
                        [gTg]
                • Gość: Paweł TPSA IP: 62.111.216.* 17.03.04, 23:58
                  Przepraszam, że tak prosto z mostu
                  Czy to: robaczki.ppp.tpnet.pl z Twojego postu to telefon TPSY ?!?!!? Na KENie? Jak?
                  Paweł
                  • Gość: Biu Trasa szybkiego ruchu IP: *.client.comcast.net 18.03.04, 04:17
                    Witam Wszystkich!
                    Ludzie moze wiecie cokolwiek na temat planowanej trasy szybkiego ruch w
                    okolicach ul. Plaskowickiej. Bardzo prosze o wiadomosci. Dziekuje i pozdrawiam.
              • Gość: antek Re: Koszty IP: *.pzuzycie.com.pl 18.03.04, 08:48
                Szczerze mówiąc jestem lekko poirytowany po tym jak zobaczyłem "wyliczenie"
                czynszu. Po kolei:

1. Powierzchnia mieszkania jest brana z umowy, czyli jest to pow. bez tynków,
                czyli jest zawyżona
                2. Wywóz śmieci: dziś wyrzucałem swoje i ... w pomieszczeniu z koszami jest po
                prostu tragedia.... a co bedzie jak wszyscy zacznął mieszkac ?
                3. Koszty ekspolatacji: srednie użycie wody od momentu kiedy zaczałem mieszkać
                (wg. licznika) jest dwókrotnie mniejsze niż to za co mam płacić ...
                4. Ciekawi mnie co to są "pozostałe koszty" ...
                5. I najlepsze na koniec... koszty zarządzania i administracji garażem stanowią
                połowę opłaty za garaż ... Za administrowanie placem o powierzchni kilku metrów
                płacę 40% tego co za kilkudziesięcio metrowe mieszkanie ... po prostu smiech na
                sali ...

pozdrawiam sąsiadów
                Antek
                • Gość: valdi Re: Koszty IP: *.unused.zigzag.pl 18.03.04, 09:01
                  Czy możesz podać ile wyniósł czynsz na m2?
                  chodzą słuchy , że około 5 zł na m2 - to prawda?
                  A garaż?
                  Pozdrawiam
                  V.
                  • Gość: Antek Re: Koszty IP: 193.109.244.* 18.03.04, 10:22
                    Gość portalu: valdi napisał(a):

> Czy możesz podać ile wyniósł czynsz na m2?
                    > chodzą słuchy , że około 5 zł na m2 - to prawda?
                    > A garaż?
                    > Pozdrawiam
                    > V.

Zgadza się, bez garżu to mi wychodzi 5.3 zł a sam garaż to 50 zł miesięcznie.
                    Moj znajomy płaci za garaż (na Ursusie) .... 0 zł

pozdrawiam
                    Antek
                    • Gość: Pawel Re: Koszty IP: 62.111.216.* 18.03.04, 12:33
                      Ale te ok 5 PLN, chociaż bardziej 6 PLN ( składa się dwóch częsci:
                      1) opłat eksploatacyjnych ok 2,6 PLN/m2 (nie licząc garażu);
                      2) opłat za media; teoretycznie częściowo do zwrotu: u mnie jest 200 PLN za
                      centralne, wodę i kanalizację, ale nie wiem jak to policzyli (a jest nas 2+1, to
                      jeden to roczny synek, ale wody ciągnie za dwóch :-) ).

Paweł
    • Gość: Paweł Wspólnota mieszkaniowa IP: 62.111.216.* 18.03.04, 14:07
      Wspólnotę tworzą budynki KEN 50 i KEN 52. (źródło: kierownik budowy)

Hough!
      Paweł
      • Gość: gTg Re: Wspólnota mieszkaniowa IP: 213.17.171.* 18.03.04, 15:46
        No, to przynajmniej coś wiemy. Dzięki Ci za rozwianie wątpliwości. [ten gTg to sam nic nie wie, a bez sensu straszy ludzi, no nie?]

Pzdr
        [gTg]
        • Gość: Paweł RE: Wspólnota mieszkaniowa IP: 62.111.216.* 18.03.04, 16:12
          > bez sensu straszy ludzi,
          niech będzie, że motywuje ;-)

Z innej beczki:
          "Niższe taksy

Mieszkanie to kosztowna inwestycja. I nie chodzi tylko o wysokie ceny
          nieruchomości, ale przede wszystkim o towarzyszące transakcji kupna opłaty.

Trzeba zapłacić 2-proc. podatek od czynności cywilnoprawnych, opłatę sądową
          wynoszącą ok. 1 proc. i tyle samo taksy notarialnej.

Zwłaszcza ta ostatnia danina wzbudza wiele emocji. Zasady jej ustalania
          zainteresowały nawet rzecznika praw obywatelskich, który skierował sprawę do
          Trybunału Konstytucyjnego. Ten uznał przepisy ustalające wysokość wynagrodzenia
          notariuszy za niezgodne z konstytucją, czym przyznał racje rzecznikowi.

Czy to oznacza, że w tym roku będziemy płacić mniej? Niekoniecznie.

Zgodnie z wyrokiem TK niekonstytucyjne przepisy mają obowiązywać do końca
          czerwca 2004 roku. Ministerstwo Sprawiedliwości oraz Sejm mają pół roku na
          opracowanie nowych regulacji.

Trybunał dał ustawodawcy wskazówkę, która powinna przyświecać posłom i ministrom
          w tworzeniu nowego prawa, stwierdzając: wysokość taksy notarialnej nie może być
          barierą w realizacji praw majątkowych obywateli. Jednak rząd i parlament wcale
          nie muszą posłuchać TK. Czy się zgodzą na jego sugestie, zależy tylko od ich
          dobrej woli.."
          dom.gazeta.pl/dom/1,50848,1854195.html?as=2&ias=3

i bądź tu mądry. Ale choć jedno jest pewne: część z nas się sfrajerzy.
          Pozdrówki
          Paweł
      • Gość: gTg Koszty budowy IP: 213.17.171.* 19.03.04, 09:14
        Heja,

Odebrałem dzisiaj w końcu rozliczenie kosztów budowy, no i mam kilka informacji, które może kogoś zainteresują.
        Koszt kuchenki elektrycznej - 745 pln (do zwrotu, jeśli ktoś zrezygnował)
        Koszt instalacji gazowej - 1300 pln
        Instalacja siłowa - 1395 pln
        Dodatkowa ścianka gr. 6cm - 34,50 pln/m2 - to dla tych, którzy zlecali budowę dodatkowych ścian
        Wkucie kanalizacji w ścianę - 145 pln/mb

Ważna informacja - domyślnie nie ma liczników na centralne ogrzewanie! Więc jeśli ktoś (tak jak ja) nie powiedział wprost, że je chce (ja założyłem, że napewno są, a nikt mnie nie uświadomił), to rozlicza się od metra. Na szczęście podejścia są zrobione, ale licznik trzeba zamawiać u kierownika. Koszt - 651 pln + 7% VAT (po 1 maja - 22% VAT).

Trzecia kwestia - podobno w trójce są już montowane domofony - proszę sąsiadów o potwierdzenie lub zdementowanie. U nas mają być w przeciągu tygodnia, czyli uwzględniając tzw. wersalowy poślizg - do Wielkanocy ;)

Pozdro
        [gTg]
        • Gość: jacek Re: Koszty budowy IP: *.ssmb.com 19.03.04, 14:58
          U mnie wczoraj zalozyli aparat w domu (nawet taki zgrabny) ale kiedy beda
          domofony na klatkach tylko kierownik wie...albo i nie....

Z tego co sie dowiedzialem a propo ogrzewania to jesli masz liczniki to i tak
          placisz stala kwote za to ze ogrzewany jestes przez sasiadow, takze jesli masz
          zakrecone termostaty i licznik wskazuje 0 to i tak zaplacisz (oby nie za duzo)
          Pytanie tylko jak sie ma rozliczenie w/g licznika do ryczaltu. Co tansze?
          Ludkowie z Administracji i tak mnie poinformowali ze jesli mam liczniki to i
          tak place ryczalt a wyrownanie nastepuje okresowo(jak z woda)

Pozdr
          Jacek
          • Gość: Sylwek Re: Koszty budowy IP: *.visp.energis.pl 22.03.04, 12:04
            Mam założony domofon, ale nie mam liczników na wodę. Nie mam wyznaczonego
            terminu na akt notarilany co podrażami kredyt o jego ubezpieczenie. To jest mój
            ekstra koszt spowodowany przez WERSAL
            • Gość: gTg Re: Koszty budowy IP: 213.17.171.* 22.03.04, 14:44
              Hejka,

> Nie mam wyznaczonego terminu na akt notarilany
              A zapisałeś się na listę? Bo w Wersalu obowiązuje zasada - "nie nękasz, znaczy - nie zależy Ci". Jak do nich zadzwonisz i zaczniesz molestować o akt, to Cię zapiszą na listę, cytuję: "osób, które w pierwszej kolejności będą podpisywać akt". Echhh... Wersal....

Pzdr
              [gTg]
              • Gość: Sylwek Re: Koszty budowy IP: *.visp.energis.pl 23.03.04, 14:49
                Już jestem zapisany super, chociaż to połowa kwietnia.
                • Gość: MZ&DD Akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 23.03.04, 21:23
                  Czesc,
                  jestesmy zapisani na koniec marca. Trzeba pamietac ze jest to pierwsza czesc
                  akcji Aktnotarialny o nazwie "akt notarialny - mieszkanie". Druga czesc, "akt
                  notarialny - garaz" nastapi w momencie jak wszyscy mieszkancy podpisza akty na
                  mieszkanie....:-(

pozdrowienia
                  • Gość: Adek Re: Akt notarialny IP: 212.21.228.* 24.03.04, 07:57
                    Zapisy są w biurze na Wąwozowej?
                    • Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 02:40
                      Czy ktoś się orientuje, czy 1 V 2004 jest jakąś magiczną datą w zagadnieniu
                      "Akty notarialne - proste jak drut a drogie jak suk[..]syn"?

Czy magicznie wskoczy jakiś wyższy albo nowy VAT? Albo czy trzeba będzie zabulić
                      "za przyszłe koszty złomowania" albo coś takiego?

Paweł
                • Gość: Brawurka Re: Koszty budowy IP: 62.111.216.* 24.03.04, 19:25
                  To ja już nic nie rozumiem; dzwoniłam i zapisałam sie na ową listę przeszło
                  tydzień temu i powiedziano mi, że nie wcześniej niż w maju. Dziś pofatygowałam
                  sie osobiście i otrzymałam tą samą informację :(

Mają już umówionych 60 osób, na liście jest grubo ponad setka. Ślimacze tempo
                  podpisywania aktów leży po stronie notariusza.

Pozdrawiam
                  • Gość: KM akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 21:02
                    Jesli notariusz z Bialegostoku sie nie wyrabia, moze zazadac innego?
                    • Gość: Adam Re: akt notarialny IP: *.zus.pl 25.03.04, 12:13
                      Czesc wszystkim.
                      Sluchajcie, dostałem projekt aktu notarialnego w ktorym jest napisane ze :
                      "§ 9. Strona nabywająca oświadczyła, iż znany jest jej fakt, iż zarząd
                      nieruchomością wspólną będzie sprawowany przez Wersal Podlaski Development
                      Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku ustanowiony w
                      § 7 aktu notarialnego sporządzonego przed notariuszem J.Dąbrowskim dnia 28
                      lutego 2004 roku za numerem Rep.A 2468/2004 oraz że została pouczona o treści
                      art.18 ust.2 ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 roku (Dz.U.Nr 85
                      poz.388 tekst jednolity Dz.U.Nr 80 poz.903 z 2000 roku). "
                      Czy tak ma byc czy tez powinienem sie buntowac ?
                      Pozdr.
                      • Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 22:04
                        Podpis jest w tym wypadku równoważny z wyrażeniem zgody. Nie jestem pewien, ale
                        chyba za nas wszyskich :o) ... podziwiam te stalowe nerwy... ale przynajmniej
                        mamy winnego hehehe.

Na pierszy rzut oka taki zapis wygląda przynajmniej nieelegancko, bo co to jest?
                        warunek pod jakim dokonają formalnego aktu sprzedaży?
                        łaska czy "propozycja nie do odrzucenia"?

A tak na poważnie to wzywam wszystkich do wyrzucenia tego punktu.
                        Bo gdy ten zarząd się już tak bokiem powoła to na pierwszym zebraniu ustali ile
                        nas będzie kosztować ( a będzie bo to jest sednem tego zapisu), a potem wspólnie
                        z administracją powołaną też gdzieś bokiem będą trwać i trwać i trwać i brać i
                        brać i trwać (patrz: wątek I etapu lub inne- mnóstwo tego jest).
                        Myślę, że powinniśmy zachować zapisy z umowy, czyli zgodzić się jedynie na
                        tymczasowo narzuconą nam administrację i na pierszym zebraniu wspólnoty wybrać,
                        lub zacząć wybierać nową administrację i zastanowić się nad wyborem zarządu ( bo
                        jak rozumiem to zarząd nam do niczego nie jest potrzebny, a nawet jest pewnie
                        dla nas szkodliwy). Administracja będzie się zajmować bieżącymi sprawami takimi
                        jak śmietniki itp. A w sprawach dotyczących zamontowania na naszych budynkach
                        anten sieci telefonii komórkowej, dziwnych napisów typu "Komandor" itd
                        powinniśmy decydować osobiście. Myślę, że można w XXI wieku tak zorganizować
                        system głosowań by był on cool (nie mówie o Nicei albo podwójnej większości)
                        czyli np. głosowanie przez składanie podpisów na jakiejś liście dostępnej przez
                        tydzień u administracji, a nie głosowanie we wtorek o 4 nad ranem gdzieś w
                        okolicach kotłowni...

Hough!
                        Pozdrowienia
                        Paweł
                        KN4

• Gość: KM Re: akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 07:14
                        Nie daj sobie wcisnac tego punktu, bo "zalatwisz" sposob zarzadzania dla
                        wszystkich nastepnych. Jesli beda sie upierali, zgodz sie na zarzadzanie przez
                        nich np. na rok, a w tym czasie wspolnota wybierze nowy zarzad, zgodnie z
                        ustawa o wlasnosci lokali, na ktora sie oni powoluja. Trzymaj sie!
                        • Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 26.03.04, 11:38
                          A po co na rok?
                          Jedyna słuszna odpowiedź to "Nie i już".
                          Paweł
                    • Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 22:15
                      Zobacz post Adama. Będziesz wiedział dlaczego ten notariusz MUSI być z
                      Białegostoku i dlaczego to MUSI być ten notariusz. Żenada
                      Paweł
                      • Gość: MZ&DD akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 20:43
                        Czesc Sasiedzi,

podpisujemy akt we wtorek (jesli sie nic nie zmieni....) i bedziemy dzielnie
                        walczyc. Damy znac co i jak

pozdrowienia
                        MZ&DD
                        KN4
                        • Gość: Antek Re: akt notarialny IP: 193.109.244.* 29.03.04, 11:15
                          Czesc

Ja tez mam podpisywac we wtorek. Zmieniacie cos w akcie ??

pozdrawiam
                          Antek
                        • Gość: Dario Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 12:01
                          W moim poprzednim akcie notarialnym miałem następujący zapis:

"Strony umowy postanawiają, że zarząd nieruchomością wspólną począwszy od dnia
                          X sprawowany będzie przez XX, do czasu powołania przez Wspólnotę Mieszkaniową
                          zarządu nieruchomością wspólną.
                          Sposób zarządu przez XX zostanie określony w odrębnym regulaminie zarządzania."
                        • Gość: val Re: akt notarialny - PODPISALIŚCIE??? IP: *.unused.zigzag.pl 30.03.04, 18:11
                          Podpisaliście?
                          Jak było
                          v.
                        • Gość: valdi Re: akt notarialny - PODPISALIŚCIE??? IP: *.unused.zigzag.pl 30.03.04, 18:12
                          Podpisaliście?
                          Jak było?
                        • Gość: KM Re: akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 07:43
                          Czy podpisaliście i jak?
    • Gość: Paweł PIT BÓL IP: 62.111.216.* 28.03.04, 03:12
      Witam sąsiadów.

Czy zamierzacie skorzystać z ulgi za zakup gruntu?
      Chodzi mi tu szczególnie o przypadek: inwestycja rozpoczęta przed 1 I 2002 (w
      roku 2000), koszty z związane z zakupem gruntu tylko w 2003, odbiór w 2003, w
      pełni wykorzystana ulga budowlana, aktu notarialnego jeszcze brak :-(

Z tego artykułu www.hetman.com.pl/wiedza/podatki51.php, tego
      www.urowska.com.pl/kompendium/17052002.htm i innych wynika, że z ulgi
      możemy skorzystać (po tym jak udowodnimy, że nasz US się myli), ale ciągle mam
      wątpliwości (chociażby takie, czy nie powinienem był przelać w grudniu 2002 1PLN
      na konto wersala na rzecz zakupu gruntu).

Odliczacie?
      Paweł
      • Gość: Paweł Re: PIT BÓL IP: 62.111.216.* 28.03.04, 03:17
        do linka z poprzedniego mojego postu przykleił się przecinek, ten
        www.hetman.com.pl/wiedza/podatki51.php jest poprawny.
        Paweł
        • Gość: valdi Re: PIT BÓL - odliczenia IP: *.unused.zigzag.pl 29.03.04, 09:21
          Drugi problem to "modernizacja"
          Czy odliczacie, drodzy sąsiedzi, jej koszty?
          Czy wszystko, co zakupiłem po dniu odbioru mieszkania uprawnia mnie do odliczeń
          płytek, podłóg, robocizny itepe itede w ramach ulgi "modernizacyjnej"?
          Mój kolega (Urząd Skar. Praga) otrzymał interpretację, że tytułem prawnym jest
          akt własniości?
          Czy wiecie, jak jest w naszym urzędzie?
          Czy odliczacie?
          • Gość: gTg Re: PIT BÓL - odliczenia IP: 213.17.171.* 29.03.04, 11:44
            Cześć,
            Ja nic nie odliczam, ponieważ nie mogę. Zgodnie z tym, co mówi Twój kolega,
            tytułem prawnym jest akt własności. Ewentualnie możnaby coś kombinować, gdybyś
            miał umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego.
            Chociaż, jeśli chcesz mieć 100% pewność, to zadaj pytanie na forum głównym
            Developerzy i skieruj je do dziewczyny, która się podpisuje "Bebiak". Z tego co
            widziałem -> Ona wie wszystko :)

Pzdr
            [gTg]
          • Gość: Paweł Re: PIT BÓL - odliczenia IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 29.03.04, 12:49
            Odliczamy.

Mój US mówi: "Mogę odliczyć wydatki związane z ulgą remontową, poniesione w
            zeszłym roku podatkowym, nawet te z datą na fakturze wcześniejszą niż protokół
            odbioru".
            Tytułem prawnym oprócz aktu własności są też: umowa+meldunek lub umowa+protokół
            odbioru, lub jakikolwiek papier potwierdzający że się w 2003 możesz już z
            mieszkania korzystać lub korzystasz.
            www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/ulga_rem_int.pdf ,
            gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,1625307.html ,
            serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20750,1947228.html?as=2&ias=2 .

Ważne są daty na fakturach, powinny być późniejsze niż ta na tytule prawnym, ale
            jak widać po moim USie (daleko stąd) nie jest to mus.

Paweł
            US ma zawsze rację, nawet jak się myli. Trzeba zadzwonić i porozmawiać z nimi
            jak z ludźmi :-)
            • Gość: okt BEZMÓZGOWCY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 23:10
              W każdej społeczności można spotkać bezmózgowców. Niestety w naszym bloku też.
              Wiem , że jeśli komuś nie czytano w dzieciństwie, to należy mu współczuć, ale
              jeśli ktoś ma nabyte ubytki w wyobraźni, to cz wtedy? Tumaczenia raczej nie
              pomogą.
              Ostatnio samochody osobowe parkują sobie w wejściu do II klatki KN4. Dzisiaj
              była to Micra WPI...i nowe Megane. Zero wyobraźni....w tym czasie podjechał
              samochód z meblami. Na miejscu tych kolesi spróbowałbym szafę gdańską
              przepchnąć pomiędzy samochodami, ewentualnie przeturlać po którymś z dachów. A
              tak na serio to powinni zadzwonić po Straż Miejską i odholować samochody.
              Ostatnio miałem taką sytuację pod moim miejscem pracy. Musiałem około południa
              gdzieś wyjechać. Podchodzę do samochodu, a tam z tyłu auto, z przodu auto, z
              lewej auto, z prawej słupki. OK., myślę sobie, ktoś wyskoczył na 10 min, miał
              coś ważnego do załatwienia. Wracam po 30 min – sytuacja jak wcześniej.
              Obszedłem okoliczne knajpki, sklepy itd....Cisza, nikt nie przyznaje się do
              samochodu. Pojechałem autobusem. Wychodzę po pracy....sytuacja jak wcześniej.
              Już miałem dzwonić po SM , a tu autko odjeżdża... podbiegłem szybko,
              zatrzymałem samochód. Nie zdążyłem nic powiedzieć, bo pani dobrze wiedziała o
              co mi chodzi, zaczęła przepraszać i tłumaczyć, że zawsze kładzie za szybą numer
              tel. kom. (tym razem tego nie zrobiła), że przede mną nikt nie stał (na ulicy
              gdzie parkuje się równolegle do krawężnika) i myślała, że już nikt tam nie
              zaparkuje. Ręce mi opadły. Odechciało mi się kłótni, no bo i z kim.
              Zauważyłem, że ta sytuacja nie tylko mnie boli. Ktoś był szybszy i zaserwował
              liścik (za wycieraczką Micry) coś o spadających tynkach. No bo jak dotrzeć do
              takich ludzi? Jaki cel ma stawianie samochodu tuż przed wejściem? Człowieku,
              jeśli myślisz, że w ten sposób ochronisz swój samochód przed złodziejem, to
              chyba raczej się mylisz. Myślę że to chyba nie ma znaczenia dla amatora twojego
              autka, czy postawisz je przy KENie (tam jest b.dużo miejsca do parkowania),
              między blokami, czy nawet zaparkujesz go pod skrzynkami na listy.
              Z drugiej strony tacy ludzie mają łatwe życie. Zero myślenia – zero stresu.
              Macie jakieś pomysły???
              • Gość: gTg Re: BEZMÓZGOWCY IP: 213.17.171.* 30.03.04, 08:12
                Heja,
                To ja Ci powiem coś równie ciekawego. Wczoraj po pracy zostałem (chcąc nie
                chcąc) wysłany do sklepu. Wychodzę, luzik wszystko gra. Wracam dosłownie za 10
                minut, patrzę, a w naszej klatce (od strony budowy) nie ma szyby! Zaglądam, a
                tam jakiś pan naprawia drzwi. Pytam, co się stało, a on mówi, że drzwi są
                wgniecione i je naprawia. I że wygląda to tak, jakby ktoś chciał wjechać
                samochodem. Więc Twoje "stawianie samochodów pod skrzynkami pocztowymi"
                niestety może się spełnić :(

Pozdawiam tą inteligentniejszą część bloku
                [gTg]
                • Gość: ttt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 5.2.* / *.cu.edu.tr 30.03.04, 08:31
                  Zdemolujmy wszystko, po co mieszkac w nowym? Debilizm. Brakuje tylko grafitti
                  na klatkach schodowych i smrodu sików wydobywających sie spod schodów. Już
                  niedługo niektórzy będą się czuli jak dawniej.

Pozdrowienia (nie dla wszystkich)
                  • Gość: gTg Re: BEZMÓZGOWCY IP: 213.17.171.* 30.03.04, 14:01
                    Oj, widać, że Kolega (a może Koleżanka? - niestety z treści nie wynika) mieszka
                    w klatce numer 2. U nas w jedynce grafitti już było :( Na szczęście udało się
                    je zmyć...

[gTg]
              • Gość: realista Re: BEZMÓZGOWCY IP: 195.114.160.* 30.03.04, 09:41
                Pociesza mnie to, ze sa sasiedzi, ktorzy maja podobne spostrzezenia. Miejsc
                parkingowych (dedykowanych dla samochodow) jest b.duzo a niestety znajda sie
                tacy, dla ktorych problemem jest przejscie 15 metrow do klatki.
                Ja rowniez zaobserwowalem pewne auto, ktore ma ochote w koncu wjechac do klatki
                2 w czworce.

Pozdrawiam,
                realista
                • Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 13:50
                  Pozdrawiać na forum możemy wszystkich. "Tamte" forum nie czytają, a jeżeli już
                  to nie rozumieją.
                  Generalnie ten parking jest "głupi". Nawet jeżeli parkują "legalnie", to jest to
                  czasami problem dla reszty mieszkańców. Newralgiczne miejsca możnaby było
                  oznaczyć "Tylko dla niepełnosprawnych", i jeżeli taka osoba zaparkuje, no to
                  chyba to zrozumiemy, a jak zaparkuje głąb -> telefon do straży miejskiej.

A co z TotalGłąbami? To jest wyzwanie. Zdarzyło mi się raz być CarKillerem (info
                  dla głąbów: twarzą twarz z kierowcą tego autka). Głąb sobie chciał brać ostro i
                  szybko zakręty na uliczkach osiedlowych, a tam wiadomo: piesi, dzieciaki itp., i
                  jakby co to ... . I teraz pewnie zanim zacznie to przypomni sobie mój tzw. ryj i
                  rachunek od blacharza.

A jak ja przypominam sobie jego tak zwany, to jest mi dobrze :o)

Bo liścików to tacy ludzie używają do tego, do czego używają papieru toaletowego
                  "lub czasopism". A dyskusja, czy argumenty? Zapomnieć.

Wniosek: Na budowie obok są gwoździe.

A kobiety mogą zacząć od plucia, hehe.

Paweł
                  P.S. tym którzy nie podzielają mojego poglądu, bo tu niby Europa, kolebka, UE,
                  wartości itd, zaznaczę, że są naukowe dowody renomowanej grupy amerykańskich
                  naukowców potwierdzających tezę, że żyjemy w zafajdanej kartoflanej
                  republice..., a prawo, kultura osobista itd. to tylko pozory.
                  • Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 14:09
                    Właśnie do mnie dotarło, że tam przecież nie ma parkingu. Tam jest chodnik. O w
                    mordę. To cofam to o miejscach dla niepełnosprawnych, bo to w tym przypadku nie
                    ma sensu.

W takim przypadku Straż Miejska nie wystarczy?
                    Paweł
                    • Gość: ttt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 5.2.* / *.cu.edu.tr 30.03.04, 15:10
                      Po jednej stronie jest chodnik, a po drugiej miejsca do parkowania. Można nabić
                      słupki lub postawić klomby.
                    • Gość: Tomek Re: BEZMÓZGOWCY IP: 80.51.234.* 30.03.04, 15:26
                      Jak widać silne emocje ograniczają percepcję;)
                      Zgadzam się, że parkowanie na chodniku przed klatką 2 w KEN 50 jest
                      niedopuszczalne (tak samo jak np. wystawianie śmieci na klatkę), warto chyba
                      jednak zacząć od zwrócenia uwagi - może zadziała. Można też przykleić kartkę na
                      drzwiach wejściowych - może niektórym napis czarno na białym pogłębi
                      wyobraźnię. My jeszcze sie nie przeprowadziliśmy, więc nie wiem czy opisywane
                      przez Was zdarzenie to jednorazowy incydent czy też sytuacja się powtarza, ale
                      warto poczekać na efekty karteczki za szybą. Jeśli nie zadziała, to pozostaje
                      ochrona i straż miejska. Gwoździe i plucie uznałbym na razie ze przedwczesne -
                      po pierwsze kara jest niewspółmierna do przewinienia, po drugie w bezmyślności
                      przebijamy winowajcę. Obelgi na forum też niewiele dadzą, jeśli winowajca tego
                      nie czyta (co przytomnie zauważył Paweł). Poza tym mimo wszystko będziemy tam
                      razem mieszkać, więc może nie warto robić sobie śmiertelnego wroga na samym
                      początku, jeśli cel można osiągnąć w inny sposób (nie znam wyników badań
                      amerykańskich uczonych, jednak osobiście jest mi przyjemniej gdy usłyszę "dzień
                      dobry" zamiast "spier...").
                      Wydaje mi się też, że dopuszczalne jest podjechanie samochodem bliżej drzwi
                      przy klatce nr 2 w sytuacjach zupełnie wyjątkowych (bez parkowania w samych
                      drzwiach) i pozostawienie go tam na 15 minut w celu wyładowania np. 500 kg
                      płytek - sam tak zrobiłem w styczniu - zaręczam, że wtedy 20 metrów ma
                      zasadnicze znaczenie.
                      Pozdrawiam,
                      Tomek
                      • Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 15:56
                        Chyba rzeczywiście przesadziłem.
                        A bo... teraz jest gorący okres w sprawach, w których niby jestem "obywatelem" i
                        "klientem", choć tego nie czuję. Mam tylko nadzieję, że nie skończe jak Douglas
                        w "Upadku".

Paweł
                        P.S. sęk w tym, że ten podjazd pod samą klatkę powinien być, jak pisze Tomek,
                        jednak technicznie możliwy, a bo to własnie wyskakują sprawy prozaiczne takie
                        jak kafelki czy meble, ale też sprawy większej wagi jak karetka w mroźną i
                        śliską zimę. Odpukać.
    • Gość: daru Sat IP: *.crowley.pl 31.03.04, 09:48
      Witam,

Proszę o kontakt właściciela talerza z zezem z 52. Miałbym kilka pytań
      technicznych :)

Pozdrawiam,

Darek
      netdaru@o2.pl
      • Gość: okt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 212.21.228.* 31.03.04, 14:06
        Micra chyba sie przejęła liścikiem, bo wczoraj stała tuż obok śmietnika, a obok
        Micry....Megane.
        Też oczywiście nie jestem za obdrapywaniem lakieru i innymi drastycznymi
        przejawami niezadowolenia.
        Myśle, że na razie wystarczy kartka na drzwiach wejściowych o nie blokowaniu
        przejscia. Jeżeli to nie będzie skutkowało, pozostaje Straż Miejska. Oczywiście
        nie mam nic do tych , którzy rozładowują meble, plytki etc.

pozdrawiam
        • Gość: jacek Re: BEZMÓZGOWCY IP: *.citicorp.com 31.03.04, 16:20
          Mam nadzieje ze WP szybko zamontuje ogrodzenie, bo z tego co pamietam z planow
          ogrodzenie bedzie szlo przy chodniku czy jakos w poblizu i to zalatwiloby
          problem Megane i Micry (M&M), chyba ze kierowcy zainstaluja sobie spychacz na
          blotniku i ogrodzenie bede taranowali:)
          • Gość: okt Re: BEZMÓZGOWCY IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.03.04, 21:08
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> Mam nadzieje ze WP szybko zamontuje ogrodzenie, bo z tego co pamietam z
            planow
            > ogrodzenie bedzie szlo przy chodniku czy jakos w poblizu i to zalatwiloby
            > problem Megane i Micry (M&M), chyba ze kierowcy zainstaluja sobie spychacz na
            > blotniku i ogrodzenie bede taranowali:)

O ile wiem, to KN4 chyba raczej nie będzie miało ogrodzenia.
            • Gość: KM Re: Akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 07:46
              Czy ktoś podpisal juz akt notarialny oddajacy nas w zarząd WP na zawsze?
              • melania02 Re: Akt notarialny 01.04.04, 08:49
                juz 2 tygodnie temu ktos w pierwszym akcie nas załatwił i jeszcze zgodził sie
                na 1,20 za zarzad- dziekujemy !!!!!!!!! Teraz trzeba czekac na 51 % wiekszości
                podpisanych aktów ale z tego co czytam posty z I-go etapu to zebranie sie
                wspólnoty to droga przez mękę.
                • Gość: jacek Re: Akt notarialny IP: *.citicorp.com 01.04.04, 09:43
                  Melania,
                  Moze nasza wspolnota szybciej sie zawiaze niz w EtapieI, poniewaz mozna by
                  stwierdzic ze dlugosc procesu zakladania wspolnoty jest wprost proporcjonalna
                  do dlugosci FORUM na gazeta.pl:) Sa szanse, ale zalezy jeszcze od szybkosci
                  podpisywania Aktow przez nas....a czas leci...i kasa tez:)
                  • Gość: KM Re: Akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 20:11
                    Wspolnoty nie trzeba zakladac: powstaje ona z mocy prawa z chwila wyodrebnienia
                    pierwszego lokalu. Tylko ze w tej wspolnocie WP ma 0,99 udzialu a reszta 0,01 i
                    nic sie nie da przeglosowac.
                    • Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 20:24
                      Ale ten udział WP chyba maleje w miarę podpisywania kolejnych aktów? Przy
                      ostatnim akcie aż do zera ( u nas pewnie nie do zera, bo WP będzie miał część
                      garaży i kilka lokali użytkowych, ale tego nie będzie aż tyle, żeby ten udział
                      był nie do przeskoczenia).
                      Paweł
                      KN4/I
                      • Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 22:17
                        Albo jest tak, że te osoby które akt już podpisały, stanowią grupę trzymającą
                        władzę i mogą się szybko zebrać (nawet bez zarządu), odwołać zarząd, powołać
                        nowy i zmienić administrację...o! jest tak czy nie?
                        Prawnika!
                        Paweł
                        KN4/I
                • Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 20:20
                  Skoro już mamy zarząd, to chyba warto przygotować się do pierwszego spotkania.
                  Żeby nie skończyło się to tak jak w jaju.

Stan wygląda tak, że:
                  1) zarząd musimy mieć, bo mamy więcej niż 10 lokali.
                  2) jeżeli na pierwszym spotkaniu nie dojdzie do odwołania i powołania zarządu (
                  dojdzie? ) to 10% mieszkańców (technicznie 10% udziałów) pisemnie zobowiązuje
                  zarząd do zwołania zebrania wspólnoty wraz z porządkiem obrad (punkt pierszy:
                  głosowanie w sprawie odwołania zarządu). Taką akcję można powtarzać dowolnie
                  często. Choć to zarząd wyznacza termin spotkania... bu.
                  3) Zarząd to także obowiązki, i to nie banalne. dokumentacje, przeglądy
                  techniczne i wszelkie takie papierki, które trza mieć.
                  5) domyślnie głosować można na zebraniu lub "w drodze indywidualnego zbierania
                  głosów przez zarząd", ale to chyba zarząd decyduje, czy przyjmie także tę drugą
                  formę. Chociaż, czy to nie jest tak, że przy każdym głosowaniu zarząd jest
                  zobligowany do zebrania głosów wszystkich mieszkańców? Jeżeli nie to to też
                  powinno trafić do jakiejś naszej uchwały.
                  6) Mamy czarne światełko w tunelu: "Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo
                  powołania nie wypełnia swoich
                  obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może
                  żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego
                  uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną
                  przyczyny jego powołania."

Warto chyba mieć zarząd w formie wynajętej do tego celu tzw. specjalistycznej
                  firmy. Podjąć uchwałę ograniczającą uprawnienia zarządu do niezbędnego minimum,
                  wtedy cała reszta musiałaby być głosowana, i podpisać umowę na rok, z
                  możliwością przedłużenia. Popytajmy wśród znajomych, czy korzystają z takich
                  firm, i jak to wygląda w praktyce.

bo wybór jest:

szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=Warszawa&kategoria=%2FBiznes_i_Ekonomia%2FFirmy_wg_Bran%BF%2FNieruchomo%B6ci%2FWsp%F3lnoty_Mieszkaniowe%2F&k=T&z=T
                  to samo z administracją (chociaż są firmy które robią i za zarząd i za
                  administrację, ale taka konstrukcja to chyba niewypał):
                  http://szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=Warszawa&kategoria=%2FBiznes_i_Ekonomia%2FFirmy_wg_Bran%BF%2FNieruchomo%B6ci%2FAdministracja_Nieruchomo%B6ci%2F&k=T&z=T&ticket=7306888821024408dxBIpHBtlRVpyRN%2BwmifOFMg157JlZ0Y3x99nFm6%2FVwM0JiI7IhVGTg7PABP7TaokSljaGu9wdr2%2Bh%2FxYZ6ysSamRw4NTZrXqHdOaaD8wOz%2BwWq7FWgGfNHETrlteugX

i z googla
                  www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=Zarz%C4%85dzanie+Nieruchomo%C5%9Bciami+Administracja+budynk%C3%B3w+warszawa+&btnG=Szukaj+z+Google&lr=

Pozdrowienia
                  Paweł
                  Też słyszałem od kierownika, że ogrodzenia nie będzie. No chyba że spojrzeć na
                  to tak, że jajo jest na zewnątrz, no to wtedy my jesteśmy w środku :o)
                  A w związku z ogrodzeniem jaja... czy ten plac zabaw za płotem jest nasz? Bo z
                  tego co pamiętam to mieliśmy mieć kupkę bardziej czystego piasku, w porównaniu z
                  "publicznymi" placami zabaw i jakieś drabinki.
                  Coś wiecie nowego o odliczeniach za za grunt i remont/modernizaję?
                  • Gość: Lukasz Piatek wieczor w KN4 IP: *.acn.waw.pl 02.04.04, 22:40
                    godzina 22:34 na jakims pietrze impreza, muzyka napierdala na dobre, spiewy...
                    ktos postanawia wykorzystac sytuacje ze inni nie spia i zaczyna sobie borowac
                    dziurki w scianie wiertarka....
                    ludzie opamietajcie sie, po calym tygodniu mozna chyba przynajmniej w domu
                    liczyc na troche spokoju i ciszy, sam lubie napic sie piwa, potanczyc,
                    pospiewac ale w tym celu ide do knajpy a nie urzadzam imprezy w domu
                    Co do borowania, to juz tradycja ze np. cala sobote cisza jak makiem zasial....
                    i nagle ha ha - sobota, 22:35 jeb jeb mlotkiem i wiertareczka brrrrrrr..... to
                    juz trzeba byc naprawde pojebanym

sorki za slownictwo ale nerwy mi puszczaja...

L
                    • Gość: Nademi Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 20:14
                      Potwierdzam dzwięki są słyszalne - pojawiły się pod koniec grudnia. Po
                      przeprowadzeniu małego dochodzenia ustaliłam iż są to prawdopodobnie dzwięki z
                      metra (na 99% - można odmierzać przerwy zgodnie z rozkładem jazdy). Dzwięki
                      występują wcześnie rano oraz późnym wieczorem, gdy nie słychać samochodów i
                      sąsiadów :). Wg mnie jest to związane z kółkami metra (sprawa poruszana często
                      w gazetach) oraz jakością (a raczej jej brakiem) torów metra na wysokości
                      naszego budynku (stojąc na ulicy na wysokości naszego budyku słychać metro). Po
                      podpisaniu aktu notarialnego chcę wyjaśnić tę sytuację z naszym developerem
                      oraz Metrem (nie wiem, czy uda mi się coś osiągnąć, ale muszę spróbować).
                      Pzdr
                      • Gość: Anka Re: Dzwieki KN50 IP: *.acn.waw.pl 03.04.04, 20:43
                        Bardziej od metra uciazliwa byla wczorajsza impreza w KN4, o godzinie 1 w nocy
                        muzyka, glosne darcie sie.... sorry, ale nastepnym razem nie popuszcze i
                        zadzwonie na policje. Jestem wyrozumiala, ale po polnocy oczekuje juz ciszy.

Sobota, ok.20:30 znow ktos sobie cos wierci....
                        AB.
                        • Gość: Nademi Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 21:17
                          Nie wiem, czy słyszysz metro, ale dudniący huk, dokładnie co 5 minut po 23 w
                          nocy, może być bardzo uciążliwy.
                          Pzdr
                  • Gość: Matbat Re: Akt notarialny IP: *.acn.pl 06.04.04, 08:46
                    A tak z zupełnie innej beczki, na jakie koszta nastawić się przy w/w akcie?

Matbat
                    • Gość: Matbat Domofon IP: *.acn.pl 06.04.04, 08:54
                      CZy ktoś się może orientuje co z domofonami? Jaka firma, kiedy montaż, itd.?

Matbat
                      • Gość: Paweł Re: Domofon IP: 62.111.216.* 06.04.04, 14:09
                        Mam taki kontakt do domofoniarzy:

p. Piotr: 0 694 315 552
                        p. Darek: 0 601 813 855
                        w godzinach 7:30-17:30 można się umawiać na montaż

Paweł
                        • tm2 Re: Akt Notarialny 07.04.04, 10:14
                          To jak jest z tym aktem? Podpisujecie wersję sugerownaą przez Wersal? Czy komuś
                          udało sie dokonać zmian? Jeśli tak, to w którym punkcie.

pozdrawiam
                          • Gość: Lukasz KN50 Domofony IP: *.acn.waw.pl 08.04.04, 21:01
                            Dzownilem w sprawie domofonow i dowiedzialem sie ze domofony owszem sa ale w
                            KN52, KN50 jeszcze musi poczekac z montazem.... nie wiadomo ile....wiec nie
                            mozna sie umowic.....%$$#@ k-mac!!!!!

lukasz
                            • Gość: Antek Re: Domofony IP: 193.109.244.* 09.04.04, 11:12
                              Te domofony to jakas porazka ... przy otwieraniu drzwi kodem chodzi jak traktor
                              (przynajmniej w 3 klatce)

pozdrawiam
                              Antek
                              • Gość: jecko Re: Domofony IP: *.plusgsm.pl 13.04.04, 00:10
                                W 2 klatce rowniez, albo panowie monterzy pozostawili fuszerke albo wydaje im
                                sie ze tak ma byc!!! Mam nadzieje ze nasza administracje zrobi cos z tym, czy
                                tez sami mamy im szanownie zwrocic uwage?
                                • Gość: jecko Re: Domofony IP: *.citicorp.com 14.04.04, 13:37
                                  A i jeszcze mamy taki sam problem (brak opcji) z domofonami co ETAP I,
                                  jak ktos wchodzi do domu uzywajac kody, to w mieszkaniu aprat sluchawkowy
                                  powinienen dac sygnal ze kod zostal uzyty i kots wszedl. Mialem kiedys w
                                  poprzednim mieszkaniu tak i w sumie byla to przydatna informacja.
                                  • Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:13
                                    Absolutnie popieram - taki sygnal dzwiekowy to bardzo przydatna funkcja ...
                                    chyba trzeba zglosic w ADMINISTRACJI ... ciekaw jestem tylko czy ta opcja jest
                                    w ogole przewidziana w tych urzadzeniach ...
                                • Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:19
                                  witam, zglaszalem juz to Pani z Administracji, choc komunikacja byla
                                  srednia :-)) - powiedzialem ze na klatce II domofon wydziela z siebie przy
                                  otwieraniu odglosy porownywalne z mlotem pneumatycznym, co wiecej widzialem juz
                                  kilka razy przerazoneminy malych dzieci,czasem placz, po uslyszeniu
                                  naglego "drrrrrr" od strony otwieranych przez matke drzwi, ... a Pani w
                                  odpowiedzi pytala mnie 3 razy czy na pewno wiem, ktora jest to klatka nr 2 -
                                  jak slyszalem "fachowcy" mieli naprawic to jutro ...
                                  fachowcy owszem byli, ale przyciszyli "glos" obwieszczajacy "ze dzrzwi otwarte"
                                  a nie zrobli nic a nic z domofonem ...
                              • Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:24
                                poza tym, ze nasze domofony obrzydliwie glosno "trzeszcza" to jeszcze mam
                                wrazenie , ze wszystkie drzwi wejsciowe sa "podciete" chamsko pilka do metalu
                                na wysokosci "cyngla" zamykajacego drzwi /gdy uzywamy klamki/ , poza tym
                                beznadziejn ie teraz to wyglada, gdyz zamieniono "klamki" i "uchwyty"
                                miedzy "pierwszymi" i "drugimi" drzwiami wejsciowymi na kazdej klatce, gdyz
                                widnieja niepotrzebne otwory po starych "klamkach" ...
    • Gość: Paweł Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 15.04.04, 17:18
      Witam.
      Krąży tutaj taka plotka, że w akcie notarialnym wymienione są jakieś dodaktowe
      opłaty (rzędu kilkuset złotych) za extra grunt or something.
      Coś Wam o tym wiadomo? Czy to mój sąsiad robi mnie w bambuko?
      Pozdrawiam
      Paweł
      KN4
      • melania02 Re: Znów akt notarialny 16.04.04, 12:29
        niestety Twoj sasiad ma racje, ta kwota to 500 zł za udzial w gruncie na którym
        sa parkingi wzdłuż KEN i bloków z Etapu I oraz II.
        • Gość: Paweł Re: Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 16.04.04, 12:58
          Jak to?
          Przecież te parkingi są już uwzględnione w opłacie za grunt. Plan zabudowy z
          2000 roku uwzględnia teren od płotów na wschodzie do trawnika na zachodzie. I
          jak rozumiem ten teren jest już przez nas raz zapłacony. To jest jakiś nowy
          teren względem tego terenu z umowy, czy też z pozwolenia na budowę?

Dają na to fakturę? Jaką?

Przecież akt notarialny, który teraz podpisujemy, to jest przeniesienie
          własności, a nie umowa sprzedaży. To śmierdzi na kilometr.

Zaraz drugi sąsiad mi powie, że w akcie mamy nakaz wykupu tego dźwigu z
          trzeciego etapu... Paranoja.

Paweł
          Przez cały ten czas myślałem o WP jako o prawie rewelacyjnym developerze, a pod
          sam koniec zdarzają się takie jaja. Bez sensu.
          • Gość: Paweł Re: Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 16.04.04, 15:27
            Jeszcze raz... bo taka cisza.
            To jak to jest?
            Czy wzrosła nam tzw. gwarantowana cena gruntu wyszczególniona w umowie? Wtedy, z
            całym szacunkiem, ale to WP powinno zrezygnować z części swojej marży i nie
            zaczynać tego tematu.
            Czy też kupujemy teraz, nie wiadomo jak i po co i dlaczego, kawałek nowej
            działki? I będziemy mieli dwa wpisy w księgach wieczystych i dwa podatki od
            gruntu, wspólnote "gruntową" czy jakąś tam itd? To znowu z całym szacunkiem, ale
            ja podziękuję. Jak załóżmy, będę sprzedawał mieszkanie, to nikt ode mnie tego
            nie będzie chciał kupić. I zostane z jakimś zupełnie niepotrzebnym mi
            kawałkiem, wartym 500 zł. Mam lepsze pomysły na wydawanie pieniędzy.

Ktoś wie jak to z tym naprawdę jest? Bo Wąwozowa nie wie, notariusz ma zajęty
            telefon.

I czy jeżeli w reklamie pojawia się text: "Musisz go mieć", to to oznacza, że ja
            naprawdę MUSZĘ to mieć? hehe. Idę kupić pokemony, bo MUSZĘ je wszyskie mieć. Hehe.

Ach jo.. kartoflana republika.
            Paweł

• Gość: jacek Re: Znów akt notarialny IP: *.citicorp.com 16.04.04, 17:46
              Mieszkancy EtapuII
              czy przypadkiem ludkowie z EtapuI mieli podobny problem przy podpisywaniu
              aktow, ze dodatkowo jakis grunt sie pojawil za ktory solidarnie placili? Czy
              moze ktos z KN1i2 moze podac nam szczegoly jak skonczyla sie ta zagadkowa
              sprawa ?
    • Gość: Paweł Wiercimy sobie IP: 62.111.216.* 16.04.04, 23:49
      Żona właśnie zadzowniła do naszego Pana ochroniarza, żeby znalazł i zabił durnia
      który zaczął o 23:30 wiercić w KEN 50.
      Zobaczymy jak się Pan ochroniarz spisze :o)
      Pozdrowienia
      Paweł.
      • Gość: Paweł Re: Wiercimy sobie IP: 62.111.216.* 17.04.04, 00:13
        Spisał się!
        Paweł
        • Gość: gTg Re: Wiercimy sobie IP: *.acn.waw.pl 17.04.04, 16:43
          Znalazł? Zabił? A który to był? :)

[gTg]
          • Gość: Paweł Re: Wiercimy sobie IP: *.e-plan.pl 17.04.04, 23:14
            Szczegółów nie znam, ale po interwencji ochrony nastała taka martwa cisza, jak
            ktoś woli to grobowa...
            Paweł
            • tm2 do Pawła 18.04.04, 18:59
              Zastanawiam, sie którego operatora wybrać Aster czy E-plan. Z tego zo
              zauważyłem to wybrałeń e-plan. Wczystko działa poprawnie? Często występują
              przerwy w pracy sieci?

Pozdawiam
              • Gość: sylwek Akt notarialny + 500 PLN IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 11:19
                Rzeczywiście wersal dolicza sobie 500 PLN, za grunt na współwłasności parkingu.
                Nie ma dyskusji albo podpisujesz albo idż porozmawiać z Prezesem. Jedyne
                ustępstwo to wytargowanie dopłaty na 250 PLN. Dobre i tyle. Opłaty z aktem są
                wysokie i nakładanie na nas bez uprzedzenia dodatkowych obciążeń kłóci się z
                etyką prowadzenia biznesu.
                • Gość: Paweł Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.e-plan.pl 19.04.04, 12:54
                  Dyskusja powinna być właśnie z Prezesem, no bo z kim?
                  Mam w końcu projekt aktu, i co ciekawe to umowa sprzedaży tej nowej działki jest
                  umową warunkową, czyli WP potwierdza, w formie aktu notarialnego, że nie wie czy
                  nam tę działkę sprzedaje czy nie (co oczywiście nie przeszkadza w pobraniu
                  kaski). Później z takiego aktu nic nie będzie wynikać, bo nie będzie już
                  informacji czy prezydent skorzystał z prawa pierwokupu, czy nie.
                  Wesołe ludki są w tym wersalu.

Ciekaw jestem jak później patrzą na taki akt w "księgach wieczystych". Trzeba
                  czekać na decyzję prezydenta o zakupie 2 działki, żeby przepisać pierwszą?

Ktoś wie jakich rocznych opłat można sie spodziewać z tytułu wieczystego
                  posiadania tej drugiej działki? Bo spodziewać się trzeba.

WP ma obowiązek spisać z nami akt notarialny, potwiedzający wykonanie naszych
                  umów. A ta działka jest poza umową. Mówienie nam, że dyskusji nie ma, że musimy
                  itd jest czystym blefem.
                  Nie musimy.
                  Pozdrawiem
                  Paweł
                  • Gość: Paweł Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 13:35
                    A co do etyki prowadzienia biznesu, no i tak żeby sąsiadom ciut ciśnienie
                    podnieść: ta dopłata, bez której nasz biedny miś WP by padł z kretesem, i
                    dlatego decyduje się na takie "nieeleganckie" propozycje, to jest równowartość
                    około jednej ósmej metra kwadratowego mieszkania. Myślę, że WP aż tak swojej
                    marży, czy zysku, nie wyżyłował, żeby bez tej "dopłaty" zejść poniżej kosztów, i
                    stać go było na to, żeby tego tematu nie zaczynać.
                    Paweł
                    A WP powinno wiedzieć, że na dłuższą metę te wyciągnięte 500 zł, będzie ich
                    kosztować 1000. Ale chyba jeszcze takich mechanizmów wolnorynkowych się nie
                    dorobilyśmy.
                    • Gość: Matbat Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.acn.pl 22.04.04, 10:10
                      Mam bardzo zasadnicze pytanie. Czy wiecie na jakie koszta trzeba się nastawić
                      ostatecznie? Bardzo mnie to interesuje czy jeszcze jakieś niespodzianki mnie
                      czekają, tak jak w stylu 500 PLN za glebę!!!!!!!!!!!
                      Proszę o odpowiedź bo jutro idę podpisać A.N.

Matbat
              • Gość: Paweł Re: do Pawła IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 12:26
                E-plan generalnie gra. W ciągu czterech miesięcy zauważyłem 3 jednogodzinne
                przerwy ( a komp jest kilkanaście godzin dziennie w sieci).
                Mam pakiet 256 Kbs (odpowiednik pakietu "TwójŚwiat" w aster) i z taką prędkością
                ściągam, w świątek w piątek czy w niedzielę, więc chyba prawdą jest, że przy
                nowym użytkowniku e-plan zwiększa przepustowość swojego łącza, no i to że je
                przyzwoicie dzieli. W związku z tym, nowy użytkownik nie powinien być dla
                starych problemem ;-). Polecam.

No i eplan jest tańszy, obojętnie jak liczyć (czy to w porównaniu z ofertą
                zintegrowaną, czy z wolniejszym internetem w Aster "TwójDom" czy z nawet
                porównując e-plan+el-net+TV Aster z pełną ofertą zintegrowaną z "TwójDom"), ale
                to to już pewnie wiesz.
                Paweł
                • tm2 Re: do Pawła 19.04.04, 13:20
                  Dzięki Paweł. Porównywałem oferty. Pewnie sie zdecyduję na e-plan.
              • Gość: Paweł Re: do Pawła IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 13:02
                To poproszę jeszcze o wypowiedź Szanownych użytkowników internetu z asteru.
                Zrywa, stoi czy śmiga?
                Paweł
        • Gość: DICK Re: Wiercimy sobie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:32
          GRATULACJE !!! PIERWSZY CHWAST WYRWANY, MYSLE ZE MUSIMY URZADZIC SOBIE ZAWODY W
          TYM TEMACIE, KTO WIECEJ ICH WYELIMINUJE /OCZYWISCIE REKOKA OCHRONIARZA :-)) /

a swoja droga, to rzeczywiscie, nalezy absolutnie egzekwowac godziny ciszy
          nocnej i BEZLITOSNIE szczus taki BEZMOZGOWCOW ochroniarzami ... znam ten
          problem , gdyz mam male dziecko i kilku juz osobiscie POUCZYLEM w okolicach
          godz. 23.00
          • Gość: DICK Re: Wiercimy sobie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:38
            gwoli wyjasnienia, moj poprzedni wpis na FORUM to list gratulacyjny dla naszego
            wspolokatora, ktoremu udalo sie "zalatwic" telefonem do naszego ochroniarza
            PACJENTA, ktoremu zebralo sie na wiercenie w godzinach ogolnie przyjetych jako
            nocne ...
            • Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:12
              witam wszystkich ponownie, chcialbym zaczac nowy temat - mianowicie intersuje
              mnie MIEJSCE ZABAW DLA DZIECI w obrebie naszej ogrodzonej posesji - po pierwsze
              sam mam dziecko, po drugie widzialem ostatnio kilku malych chlopcow u nas pod
              blokiem, ktorzy rozpaczliwie probowali sie w cos pobawic, niestety krolami
              zycia sa samochody !!! Wlasciciele autek, niestety, jak to juz poruszano w
              watku BEZAMOZGOWCE, wjezdzaja doslownie pod "sktzunki pocztowe" a jednoczesnie
              80 % miejsc w garazu jest wplnych, gdyz KOMUS TAM nie chce sie zaparkowac ...
              jesli juz tak jest MAMY w prezencie od WERSALU /za 500 zl :-( / plac prakingowy
              od strony KEN, wiec tam mozna zostawic autko "na 5 minut" bez
              koniecznosci "garazowania" ...

ALE DO RZECZY ...
              1. uwazam, ze nalezy wygospodarowac jakis placyk dla dzieci na naszej posesji,
              co wiecej za pieniadze WERSALU, gdyz zagospodarowania obecne nie jest zbyt
              praktyczne /duza tafla trawy, jakies krzaczki a przy tym ani jednej laweczki,
              czy czegokolwiek co mogloby ludzi choc na chwile zatrzymac na 2-3 zdania
              rozmowy, nie mowie juz o wewnetrznej INTEGRACJI mieszkancow !!!
              Mysle, ze bez problemu mozna ROZEBRAC CZESC MIEJSC PARKINGOWYCH NA POSESJI, lub
              PRZEPROJEKTOWAC "trawiasto-krzczkowaty" placyk na srodku, zwlaszcza, ze klatki
              srodkowe, juz po nim biegaja do samochodow i smietnikow /moze warto zrobic z
              kostek, ktore bylyby z parkingow taka mini sciezka przez srodek do
              smietnikow ???
              • Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 2 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:13
                2. mysle, ze skoro ufundowalismy "plac zabaw" /czytaj: pusta piaskownica/ poza
                nasza posesja, gdzie mozna dostac sie po przejsciu ulicy /to musial wymyslec
                INTELIGENT !!!/, to warto moze wymusic ogrodzenie tego ternu przez WERSAL ....
                • Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:15
                  3. pomimo ze mam samochod, to uwazam, ze to jest tylko narzedzie pracy a nie
                  czlonek rodziny i nie musi wcale stac w "przedpokoju" mieszkania, wiec
                  postuluje wprowadzenie CALKOWITEGO ZAKAZU PARKOWANIA POD KLATKAMI /mozna
                  zainstalowac jakies skladane slupki, klucz u ochrony, gdyz cos trzeba
                  przywiezc, wyladowac itd, ale zaraz po fakcie samochod powinien odjechac na
                  miejsce postojowe i z tego TRZEBA ROZLICZAC OCHRONE BUDYNKU !!!/ -

SAMOCHOD POD OKNEM TO OZNAKA OSTATNICH SLUMSOW I TEGO TYPU SPOSOBU MYSLENIA,
                  amam wrazenie, ze nie chcemy sami o sobie w ten sposob myslec, i wolimy
                  stworzyc sobie bardziej mile i przyjazne otoczenie, niz robic muzeum samochodow
                  pod oknami, gdzie czlowiek jest INTRUZEM, matka z dzieckiem i wozkiem to juz
                  INGERENCJA w prywatne zycie i swobody szlacheckie, nie mowiac o
                  miepelnosprawnych, ktorzy musza PRZEPRASZAC szanownych BEZMOZGOWCOW, aby moc
                  przejechac wozkiem ...

PROSZE WIEC SZANOWNYCH WSPOLMIESZKANCOW O OPINIE, mam nadzieje, ze naznieramy
                  51 % udzialow w naszej wspolnocie, aby moc uksztltowac przyjazny klimat wokol
                  naszego miejsca zamieszkania /w temacie PLACU ZABAW bardzo licze na wszystkich
                  rodzicow obecnych i przyszlych, a takze dziadkow i babcie :-)) /

pozdrawiam
                  DICK
                  klatka II

• Gość: ttt Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.04.04, 22:17
                    Też mam samochód. Ale jak najbardziej jestem za nabiciem słupków na chodnikach,
                    lub postawieniem klombów.
                    • Gość: Antek Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.pzuzycie.com.pl 26.04.04, 09:59
                      Samochód mam, dzieci nie (na razie ;) ) i popieram pomysl placu zabaw w obrębie
                      ogrodzonego placu tam gdzie teraz sa miejsca parkingowe.
                      Jeszcze jedna sprawa, pojawiły się znaki zatrzymywania pomiędzy Ken 50 a 52 i
                      mam nadzieje ze ludzie, którzy tam stawiają samochody zaczną je respektowac...

pozdrawiam
                      Antek
                      • Gość: Paweł Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 12:03
                        A KEN 50?
                        Też chcę placu zabaw, ale nie pałam entuzjazmem na pomysł kolejnego placu za
                        ogrodzeniem do którego nie będziemy mieli dostępu ( jestem z KEN 50 ).... no
                        chyba że to ma być "wypasiony" plac zabaw i że zostanie on dla KEN 50
                        udostępniony (dostaniemy klucze do furtek itp.).

Na plac zabaw jest jeszcze miejsce pomiędzy KEN 50 a 48, na razie rosnie tam
                        trawa i drzewa, więc zrobienie tego tam, będzie dużo łatwiejsze i tańsze niż na
                        betonie.

Paweł
                        KN4
                        • Gość: Matbat Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.acn.pl 26.04.04, 20:41
                          1. Po pierwsze primo: mam furę i jestem za zmianą "zagospodarowania" terenu
                          przed klatką II KEN 50, tj. rozebraniem kostki i zrobienien kawałka zieleni z
                          drzewkami.
                          2. PO drugie primo: jestem przeciwny aby na w/w terenie robić plac zabaw dla
                          dzieci. Zwróćcie uwagę, iż znajdujemy się w przestrzeni pomiędzy dwoma blokami
                          i pomimo tego, iż nie mam nic przeciwko dzieciom, to nie rajcują mnie krzyki
                          pod oknami potęgowane przez drugi blok.

Pzdr Matbat

P.S.: Chcę więcej zieleni!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: Paweł Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 22:16
                            Ad 2) spokojnie, spokojnie, to już nie są te czasy kiedy wypuszcza się dzieci
                            same na zewnątrz, by tam się wykrzyczały. Przypuszczam, że jedynie krzyki jakie
                            tu będzie można uświadczyć będą typu: "Legia Pany!! Te! Malina! Idziemy do
                            Matrixa?!!".

Plac zabaw pomiędzy blokami to byłoby miejsce, gdzie można spędzić z mowlakiem
                            kwadrans czekając na resztę rodziny, która się guzdrze, więc ławki, piasek,
                            huśtawki itd. Chociaż fajnie byłoby mieć w pobliżu coś wypasionego, gdzie
                            możnaby było skoczyć na kilka godzin, zamiast się turlać do Parku
                            Jordanowskiego. Ale sam na to miejsca tu na razie nie widzę.

Paweł
                            KN4/I

Ad P.S. ) Nie bierz tego do siebie, ale.... masz psa? hehehe, zaraz tu będzie
                            burza....
                            • Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:51
                              witam, mam wrazenie ze wyklarowaly sie przynajmniej 3-4 fajne pomysly:

1. plac zabaw wewnatrz KEN 52
                              2. plac z zielenia, drzewkami i laweczkami miedzy KEN 52 I KEN 50
                              3. "wypasiony" plac zabaw na tym terenie , gdzie stoi "namiastka"
                              piaskownicy ...

temat trzeba kontynuowac :-)) !!!

z tego co wiem to "chodzi" jakas lista po KEN 52 w sprawie
                              zrobienia "wewnetrznego" placu zabaw ...

• Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:47
                            fajny pomysl aby zlikwidowac parkin miedzy KEN 52 I KEN 50 I zasadzic tam
                            drzewka, zrobic trawniki i laweczki !!!

super !!! i wcale nie musi to byc plac zabaw, gdyz taki trzeba i tak
                            zbudowac "wewnatrz" posesji /mysle o KEN 52/
                        • Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:45
                          jestem z KEN 52 i mam wrazenie, ze ten teren przeznaczony na plac
                          zabaw /nieogrodzony z namiastka piaskownicy/ jest wsolna wlasnoscia KEN 52 I
                          KEN 50 wiec nie widze innej mozliwosci niz fakt, ze wszyscy bedziemy mieli do
                          tego klucze ..
                  • Gość: Kati Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.crowley.pl 27.04.04, 08:53
                    Od kilku dni wisi na każdej klatce w gablocie informacja o zakazie parkowania
                    pod klatkami, i co??? Buraki, prostaki nadal pakują swoje ciezkie dupy pod sama
                    klatke. Jak widać uprzejma prośba w formie pisemnej nie przemawia do
                    analfabetów. Trzebaby faktycznie postawić jakieś kołki. Szkoda, że musimy
                    dzielić dom z takimi prymitywami i egoistami. Popieram pomysł placu zabaw.
                    • Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:52
                      to chyba jest sprawa do OCHRONY, ze w ramach swoich obowiazkow poinni
                      egzekwowac "zakaz parkowania" przy klatkach
    • Gość: Paweł Grunt na własność IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 23:41
      Ilu z Was chciałoby zmienić formę własności naszego gruntu, z obecnego
      użytkowania wieczystego na własność typu własność?

Czyli roczne opłaty z Panem i Władcą (Prezydentem Wawy) w tle vs jednorazowa
      większa opłata + wolność i swoboda.

P.S.
      Znalazłem coś takiego: www.ursynow.pl/ratusz/2_5_3_03_01.php
      (patrz nr 36), ale zakładam, że to nas nie dotyczy (efekt uboczny wiosny :o) ).
      Ale trochę mnie to dziwi, że ta opłata musiała być rozłożona na raty, bo to
      oznacza, że albo w WP było w zeszłym roku bardzo ponuro, albo że ta opłata nie
      wynosi 1% wartości gruntu rocznie, albo że ten 1% liczony wg nowych wesołych
      norm nie da haraczu w wysokości 1% ceny gruntu z umowy rocznie, tylko...
      • Gość: Jarek Re: Grunt na własność IP: *.citicorp.com 27.04.04, 14:34
        zeby zamienic to wlasciciel (miasto) musialby chciec sprzedac - pytanie czy
        chce ?
        • Gość: Paweł Re: Grunt na własność IP: *.e-plan.pl 27.04.04, 15:30
          a gdybyśmy założyli, że chce, to chcielibyście kupić?
          Paweł
    • Gość: Paweł Gaz IP: *.e-plan.pl 27.04.04, 13:35
      Płacicie za gaz?
      Bo ja nie płace i sam nie wiem dlaczego. A z gazu korzystam.
      Podpisałem kilka miesięcy temu umowę u kierownika budowy i od tamtej chwili
      cisza. A u Was?
      Paweł
      KN4/I
      • Gość: Kati Re: Gaz IP: *.crowley.pl 27.04.04, 14:59
        U mnie to samo. Pewnie przyjdzie rachunek za 6 miesięcy korzystania.
        • Gość: Paweł Re: Gaz IP: *.e-plan.pl 28.04.04, 02:25
          Dzięki.
          Paweł
          • Gość: jecko Re: Gaz i prad IP: *.citicorp.com 28.04.04, 13:24
            A placicie za prad? bo na KEN52 jeszcze nie mam licznika i tez ciekaw jestem
            jak nam rozlicza zuzyty prad. Pewnie calosc / ilosc mieszkancow....
            • tm2 Re: Gaz i prad 28.04.04, 14:00
              Prąd jest na razie liczony ryczałtowo. Liczników nie będzie dopuki wszyscy nie
              podpiszą umowy na dostawę energii elektrycznej. A podpisza, gdy odbiorą
              mieszkania. A odbiorą, gdy zapłacą Wersalowi zaaległe raty za mieszkania.
              • tm2 Re: Gaz i prad 28.04.04, 14:03
                tm2 napisał:
                > Prąd jest na razie liczony ryczałtowo. Liczników nie będzie dopuki wszyscy
                nie
                > podpiszą umowy na dostawę energii elektrycznej. A podpisza, gdy odbiorą
                > mieszkania. A odbiorą, gdy zapłacą Wersalowi zaaległe raty za mieszkania.

Oczywiście dopóki, a nie dopuki
    • Gość: daru Akt notarialny - wzor IP: *.crowley.pl 30.04.04, 10:26
      Witam,

Czy ktoś z sąsiadów dysponujących wzorem aktu notarialnego w postaci
      elektronicznej mogłby mi go podesłać na adres netdaru@wytnijto.tlen.pl. Od
      notariusza z którym rozmawiałem nie mogę się doprosić.

Pozdrawiam,

Darek
      • Gość: Kati Re: Akt notarialny - wzor IP: *.crowley.pl 30.04.04, 11:44
        Ja też poproszę: katikat7@wp.pl
        • Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 30.04.04, 14:59
          Puszczam to tu, dla wszystkich zainteresowanych. Prośba, żebyśmy nie odpisywali
          na wcześniejsze wątki, tylko zakładali nowe, z tym samym tytułem już za tym
          postem. Dzięki temu ten długi akt zostanie jako ostatni post na stronie 401-500
          i nie będzie nam śmiecił.
          Z aktu wyciąłem nazwiska i kwoty indywidualnych kredytów. Akt był skanowany z
          faksu i puszczony przez OCR, więc mogą tam być jakieś krzaczk& i robac#ki.
          Mogła mi się też pomylić kolejność stron...
          Paweł

AKT NOTARIALNY,-
          bleble dane personalne bleble

Umowa o ustanowienie odrębnej własności lokalu i umowa sprzedaży oraz umowa
          sprzedaży (warunkowa):
          § 1. Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa
          Zarządu WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z
          siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż reprezentowana przez niego Spółka jest
          współużytkownikiem wieczystym (do dnia 29.10.2097 roku) działki oznaczonej
          numerem x/y o powierzchni 1,4527 ha, położonej w Warszawie (stanowiącej własność
          Miasta Stołecznego Warszawy) przy ulicy Aleja KEN Nr 50 i 52 (obręb 1-11-05)
          oraz współwłaścicielem budynków, znajdujących się na przedmiotowej działce,
          stanowiących odrębny od gruntu przedmiot własności, dla której nieruchomości w
          Sądzie Rejonowym dla Warszawy Mokotowa VII Wydział Ksiąg Wieczystych jest
          prowadzona księga wieczysta Kw.Nr 373.993.
          Pełnomocnik strony sprzedającej oświadczył, iż współużytkownikami wieczystymi
          wyżej opisanej działki oraz współwłaścicielami budynków znajdujących
          się na przedmiotowej działce są właściciele poszczególnych lokali
          mieszkalnych i lokali usługowych - znajdujących się w
          przedmiotowych budynkach, którzy do dnia dzisiejszego zawarli już umowy o
          ustanowienie odrębnej własności lokali.
          Pełnomocnik Prezes1 oświadczył, iż w Dziale III wyżej wymienionej księgi
          wieczystej Kw.Nr 373.993 zostały dokonane następujące wpisy: - -
          roszczenie na rzecz Człeka1 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu usługowego
          Nr x1 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie,
          roszczenie na rzecz Człeka2 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu usługowego
          Nr x2 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie
          roszczenie na rzecz Człeka3 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu
          mieszkalnego Nr x3 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie,
          roszczenie na rzecz Człeka4 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu
          mieszkalnego Nr x4 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie,
          roszczenie na rzecz Narodowego Banku Polskiego z siedzibą w Warszawie wynikające
          z przedwstępnej umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu i jego sprzedaży z
          dnia 16 czerwca 2003 roku zawartej przed notariuszem w Warszawie Notariuszem2 za
          numerem Rep.A 6946/03, - -
          wpis nieodpłatnego użytkowania na rzecz STOEN SA z siedzibą w Warszawie zgodnie
          z treścią § 3 oświadczenia z dnia 22 grudnia 2003 roku zawartego przed
          notariuszem Notariuszem2 w Białymstoku, za Rep.A 18719/03,
          Ponadto stawający oświadczył, iż w Dziale IV przedmiotowej księgi wieczystej
          jest wpisana hipoteka kaucyjna do kwoty 54.000.000 (pięćdziesięciu czterech
          milionów) złotych na rzecz RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA z siedzibą w
          Warszawie,
          oraz wierzytelność RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA z siedzibą w Warszawie
          zabezpieczona wpisem hipoteki w księdze wieczystej - została wpisana do rejestru
          zabezpieczenia hipotecznych listów zastawnych prowadzonego przez RHEINHYP-BRE
          Banku Hipotecznego SA – na podstawie zestawienia zbiorczego wpisów do rejestru
          zabezpieczenia hipotecznych listów zastawnych – część A z dnia 26 11.2003 roku k.145
          na wniosek z dnia 03 grudnia 2003 roku, D2.Kw.VIIA 18616/03, ---
          • ponadto dokonano wpisu roszczenia o ustanowienie hipoteki zwykłej w kwocie
          jakaś kwota (n tysięcy) złotych na zabezpieczenie wierzytelności RHEINHYP-BRE
          Banku Hipotecznego SA z siedzibą w Warszawie 2 tytułu kredytu udzielonego Panu
          Człekowi5 na mocy Umowy Kredytu Nr numer z dnia 02.12.2003 roku wraz z hipoteką
          kaucyjną do kwoty dużej kwoty( tysiąc pięćset sto dziewięćset) złotych na
          zabezpieczenie odsetek umownych zwykłych i podwyższonych oraz innych należności
          ubocznych Banku wynikających z ww. Umowy Kredytu.
          Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa wyżej
          wymienionej Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku
          oświadczył, iż w akcie notarialnym sporządzonym przed notariuszem Notariuszem1
          prowadzącym Kancelarię Notarialną w Białymstoku dnia 22 grudnia 2003 roku za
          numerem Rep.A 18719/2003 została ustanowiona na przedmiotowej nieruchomości, na
          czas nieokreślony, nieodpłatnie – służebność polegająca na prawie swobodnego
          dostępu w celu konserwacji, naprawy i wymiany kanału ciepłowniczego – pasem o
          szerokości 4 mb wzdłuż sieci cieplnych biegnących przez działkę Nr 4/34 – na
          rzecz każdoczesnego użytkownika wieczystego działki Nr 13 o powierzchni 6726 m2,
          położonej w Warszawie, Dzielnica Śródmieście przy ulicy Batorego Nr 2 oraz
          oświadczył, iż w wyżej opisanym akcie notarialnym został zawarty wniosek
          wieczysto-księgowy o wpis powyższej służebności w Dziale III księgi wieczystej
          Kw.Nr 373.993. - -
          Pełnomocnik Prezes1 powołał się na dołączone do aktu notarialnego sporządzonego
          przed notariuszem Notariuszem1, dnia 28 lutego 2004 roku za numerem Rep.A 246B/2004:
          zaświadczenie wydane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy Biuro Gospodarki
          Nieruchomościami, Geodezji i Katastru Delegatura w Dzielnicy Ursynów dnia 10
          września 2003 roku, Nr GK-D-XII-7411-328/03/AB – z którego wynika, iż został
          nadany Nr porządkowy (adresowy) 50 przy Al. Komisji Edukacji Narodowej dla
          nieruchomości zabudowanej budynkiem oznaczonym na projekcie zagospodarowania
          numerem 4 oraz iż został nadany Nr porządkowy (adresowy) 52 przy Al. Komisji
          Edukacji Narodowej dla nieruchomości zabudowanej budynkiem oznaczonym na
          projekcie zagospodarowania numerem 3, - -
          pismo RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego S A z siedzibą w Warszawie z dnia 3 lutego
          2004 roku, z którego wynika, iż Bank zezwala na wykreślenie hipoteki kaucyjnej
          do kwoty 54.000.000 (pięćdziesięciu czterech milionów) złotych z księgi
          wieczystej Kw.Nr 373 993 - w związku z wygaśnięciem zobowiązań wynikających z
          Umowy kredytowej, - - - - —
          kserokopię wniosku złożonego przez Wersal Podlaski Development Spółkę z
          ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku (z prezentatą o jego
          złożeniu) o wykreślenie z księgi wieczystej Kw.Nr 373.993 wpisu roszczenia o
          ustanowienie hipoteki zwykłej w kwocie x złotych i kaucyjnej do kwoty y
          złotych złożonego do Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa VII
          Wydział Ksiąg Wieczystych dnia 20 lutego 2004 roku. - - - - -
          Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa
          Zarządu WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z
          siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż w wyżej powołanym akcie notarialnym Rep.A
          2468/2004 w § 7 Zarząd nieruchomością wspólną został powierzony WERSALOWI
          PODLASKIEMU DEVELOPMENT Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w
          Białymstoku oraz podjęto uchwałę, iż wynagrodzenie zarządu, w skład którego to
          wynagrodzenia wchodzą koszty administracji nieruchomością wspólną wynosi 1,20
          złotych od 1 m2 powierzchni lokali mieszkalnych wraz z pomieszczeniami
          przynależnymi i lokali użytkowych wraz z pomieszczeniami przynależnymi oraz
          garaży wraz z pomieszczeniami przynależnymi, który to Zarząd będzie wpisany w
          Dziale III księgi wieczystej Kw.Nr 373.993.
          Ponadto Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa Zarządu
          WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w
          Białymstoku oświadczył, iż w Działach i IV przedmiotowej księgi wieczystej Kw.Nr
          373.993 nie ma wpisów obciążających ustanawiany i zbywany lokal mieszkalny,
          będący przedmiotem niniejszej umowy.
          Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imien
          • Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 30.04.04, 15:28
            Porażka,
            źle sformatowało i ucieło. Wysyłam na e-maile.
            Paweł
            • Gość: gTg Re: Akt notarialny - wzor IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 12:24
              Paweł,

To ja też bardzo poproszę - gtg@gemius.pl

Dzięki wielkie
              [gTg]
              • Gość: m Rekordzista IP: *.acn.pl 02.05.04, 15:15
                Mamy nowego rekordzistę w jak najbliższym podjechaniu pod klatkę II KEN 50. A
                oto i ten kretyn: Toyota Rav4 WBR J595. Gratulacje!!!!!!!!!!!
                Rada na przyszłość: można było jeszcze trochę bliżej podjechać (zostało jakieś
                1,5 m do klatki) i spróbować zablokować jakąkolwiek możliwość ruchu. Ludzie
                mają odpoczywaćw domach, a nie szwędać się po mieście.

Matbat

Czekamy na kolejny dowód skretynienia.
                • tm2 Do Pawła 04.05.04, 07:37
                  Poprosze o wzór aktu na priva: tm2@gazeta.pl
                  Dzięki.
                  • tm2 Re: Rekordzista 04.05.04, 07:45
                    Może u nas też trzeba będzie postawić znak zakazu zatrzymywania i postoju.
                  • Gość: Kasia Re: Do Pawła IP: *.crowley.pl 04.05.04, 09:48
                    Mogę też prosić o treść aktu pod: krzeczko@dlp.pl
                    • Gość: akt notarialny Re: Do Pawła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 06:29
                      Proszę o treść: jan@borowik.de
                      • Gość: gosc Re: Do Pawła IP: *.chello.pl 05.05.04, 20:29
                        Paweł i ja poprosze o tresc aktu: monjel@poczta.onet.pl

dziekuje
                        • Gość: emat Re: Do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 09:03
                          To ja też jeszcze poproszę o wzór aktu na adres ematejczuk@bertonspedycja.com

Dzięki bardzo
                          ewa
                          • rendal Re: Do Pawła 11.05.04, 23:33
                            Pawel,

Czy rowniez moglbym Cie prosic o wzor aktu notarialnego: rendal@gazeta.pl

Dzienks
                            • Gość: Marcin z KEN 50 Re: Do Pawła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.04, 19:14
                              W związku z tym, iż w tym tygodniu podpisuję akt notarialny, prześlij proszę na
                              mój adres wzór aktu.
                              Mój adres: MarcinS1979@poczta.onet.pl

Z góry dzięki i pozdrawiam
                              Marcin
                • Gość: Piotrek Re: Rekordzista IP: *.zus.pl 18.08.04, 14:30
                  A moze ktos po prostu mial do wyniesienia ciezki mebel
                  W nowych blokach zdarza sie to dosc czesto .
                  Piotrek
            • Gość: Justyna Re: Akt notarialny - wzor IP: *.aster.pl 12.05.04, 18:39
              Dołączam się do innych i proszę o wzór aktu notarialnego na
              jszymanowska@acn.waw.pl.
              Dziękuję.
              Justyna z 52.
              • Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 21.05.04, 00:56
                Ktoś nie dostał? bo się pogubiłem :-(
                Paweł
    • Gość: Paweł Akt, zarząd itd IP: *.e-plan.pl 08.05.04, 14:09
      Byłem u Prezesa, i jestem spokojny - WP jest czyste, nie jest święte, ale układ
      z gruntem, zarządem itd jest uczciwy, usprawiedliwiany i nie nosi znamion ... :o)

A z innej beczki: plac zabaw naprzeciwko KEN 52 ma być docelowo zasilony
      huśtawkami, karuzelami i innymi bajerami.

Pozdrowienia
      Paweł
    • Gość: Paweł A2 IP: *.e-plan.pl 09.05.04, 14:07
      Trafiają we mnie różne "ciekawe" informacje dotyczące A2 mającej iść za rogiem.

1) skracaja ten tunel ( kiedyś były 3km, teraz coś około 2) - bo jest graniczna
      wartość długości takiego tunelu, powyżej której trzeba stosować filtry do spalin
      itd. A przy krótszym mogą być tylko takie mechaniczne wentylatory jak w tunelu
      przy Wiśle.

2) Miasto naciska, by ten kawałek, broń Boże nie nazywał się autostradą, a drogą
      przyśpieszoną, expresowa czy cokolwiek. Dlaczego? No bo autostrada przez miasto
      wymusza spełnienie szczególnych norm. A droga przyśpieszona to droga
      przyśpieszona... A że nocą będzie jeździć po kilka tysięcy tirów, cóż...

3) autostrada dobiegnie do WAWY w 2008 a tunel nie powstanie przed 2010. !!?!?

www.warszawa.gddkia.gov.pl/html/index.php?act=pod&idp=206&id=205
      4) Po czym poznać, że polityk kłamie - po tym, że rusza ustami.

Boję się, że "układ warszawski" będzie pokazywał ten tunel francuskiemu
      ministrowi transportu przez okna swoich rezydencji. Znacie ten dowcip, prawda?
      Paweł
      • Gość: Lukasz KN50 2 sprawy IP: *.acn.waw.pl 11.05.04, 19:29
        1. Czy ktos slyszal cos na temat domofonow w naszym bloku? Przez moment bylo
        glosno i znowu cicho
        2. Czy probowaliscie juz zalatwic ekipe zeby dokonczyla balkon.
        Umnie musza po zaspawaniu jeszcze "ociapac" balkonik

Lukasz
        • Gość: Matbat Re: KN50 2 sprawy IP: *.acn.pl 11.05.04, 22:00
          Odpowiadając:
          1. Domofony podobno mają montować od tego tygodnia.
          2. Ekipa do wykończenia balkonu przyjdzie gdy "zrobi się" pogoda. Oczywiście
          trzeba wcześniej się umówić z kierownikiem.

Matbat
          • Gość: Paweł Re: KN50 2 sprawy IP: *.e-plan.pl 11.05.04, 23:04
            Po mojej stronie (KN4 okna na Lanciego) balkony są już zaciapane od 2-3 tygodni.
            Domofonu niet.
            Paweł
            • tm2 Re: KN50 2 sprawy 12.05.04, 13:51
              Widziałem sie dziaj z kierownikiem...podobno goście od domofonów już działają.
              Na dole, na tablicy wiszą telefony i można sie umawiać.
              • Gość: Paweł Re: KN50 2 sprawy IP: *.e-plan.pl 13.05.04, 17:48
                Od kilku minut mam domofon. Wekta.
                taki www.wekta.com.pl/produkty/unifony/tk6/index.html brzydki.
                Paweł
                • Gość: Marcin z KN50 Re: KN50 2 sprawy IP: *.bphpbk.pl 14.05.04, 10:20
                  Ja również miałem wczoraj zainstalowany. Zasmucił mnie jednak fakt, iż
                  dodatkowy przycisk nie będzie wykorzystany np. do kontaktu z ochroną.

Pozdrawiam Sąsiadów

Marcin
                  • Gość: adek ??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.05.04, 21:30
                    A co tu tak cicho?
                    Nie ma żadnych problemów?
                    • Gość: Matbat Domofon IP: *.acn.pl 18.05.04, 08:42
                      Ludzie zapisujcie się na montaż domofonu. Widziałem listę wykonanyvh instalacji
                      przez tydzień - było to raptem kilka osób. Telefon do montera jest wywieszony w
                      gablocie na klatce.

Matbat
                      • Gość: Kati Re: Domofon IP: *.crowley.pl 18.05.04, 15:47
                        U ochrony i w administracji jest petycja przeciwników autostrady. Szkoda tylko,
                        że jedynie kilkanaście osób z naszego osiedla się pod nią podpiało - stan
                        wczorajszy - (dzisiaj jest ostatni dzień na podpisanie się) a przecież
                        informacja o petycji wywyieszona była już kilka dni temu w gablotach na
                        klatkach. Widocznie nikomu nie zależy. Tylko potem nie lamentujcie jak już
                        będzie za późno...
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Kati Petycja!!!! IP: *.crowley.pl 18.05.04, 15:48
                          U ochrony i w administracji jest petycja przeciwników autostrady. Szkoda tylko,
                          że jedynie kilkanaście osób z naszego osiedla się pod nią podpiało - stan
                          wczorajszy - (dzisiaj jest ostatni dzień na podpisanie się) a przecież
                          informacja o petycji wywyieszona była już kilka dni temu w gablotach na
                          klatkach. Widocznie nikomu nie zależy. Tylko potem nie lamentujcie jak już
                          będzie za późno...
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Lukasz Re: Petycja!!!! IP: *.acn.waw.pl 19.05.04, 21:07
                            Bardzo szczytny cel tylko..... pare dni mnie nie bylo, a termin do 15.....
                            kompletna bzdura - administracja jest otwarta do 21 w srode (chyba?) wiec skad
                            ten termin do 15

L
                            • Gość: Paweł Re: Petycja!!!! IP: *.e-plan.pl 19.05.04, 22:43
                              O 15:00 zaczeła się sesja rady Ursynowa - stąd ten termin.
                              Pozdrowienia
                              Paweł KN4
                          • Gość: bojan Re: Petycja!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 23:07
                            Nie rozumiem niecheci do autostrady. Czy nikt z Was sie nie rusza poza
                            Warszawe? Straszne!!!!!!!!!!!!!!!
                            • Gość: gTg Re: Petycja!!!! IP: 213.17.171.* 20.05.04, 08:06
                              Ja się ruszam. Tylko nie jestem pewien, czy autostradą puszczą pociągi, którymi
                              jeżdżę ;)

A jeśli chodzi o petycję - nie podpisałem, bo po pierwsze i najważniejsze -
                              zagapiłem się, a po drugie nie wierzę w takie akcje. Tzn. nie wierzę, że
                              zbierze się N osób, podpiszą papierek i budowa drogi planowanej przez bodajże
                              30 lat zostanie wstrzymana.

Inna sprawa, że wydaje mi się (ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem), że
                              jeśli puszczą trasę w tunelu, to nie będzie to miało zbytniego wpływu na życie
                              mieszkańców KEN52 i KEN50. Mimo całej mojej niechęci do niektórych zagrywek
                              Wersalu wierzę, że nasze domy nie rozpadną się, gdy 300 metrów dalej przejedzie
                              TIR. Albo sto tirów. I to jeszcze pod ziemią. Martwi mnie tylko jednak rzecz -
                              będzie trudniej sprzedać mieszkanie, no i jego cena spadnie.

Dobra, pogadałem sobie, czas do pracy :)

Pozdrawiam
                              [gTg]
                              • Gość: Paweł Re: Petycja!!!! IP: *.e-plan.pl 20.05.04, 23:26
                                ale to ma być coś koło 10 tys. samochodów w ciągu godziny...
                                Polecam forum Ursynowa forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=643 , tam jest o
                                A2 więcej i dłużej.
                                Paweł
                            • Gość: Kati Re: Petycja!!!! IP: *.crowley.pl 20.05.04, 12:44
                              Autostrada sama w sobie nie jest głupim pomysłem, ale puszczać ją przez
                              sypialnianą dzielnicę, jaką jest Ursynów, to drobna przesada. Ciekawe dlaczego
                              nie zgodzili się puścić autostrady przez Górę Kalwarię, skoro ta była bardzo
                              zaitereowana taką inwestycją...
    • Gość: Tomek Parkowanie przy KEN 50 IP: 80.51.234.* 20.05.04, 19:50
      Duża prośba - proszę nie parkować na chodniku przy KEN 50 od strony KEN (przy
      sklepie z farbami) oraz dalej w tej linii - na chodniku po stronie KEN 52.
      Bardzo ogranicza to możliwość przejścia, zwłaszcza z wózkiem dziecięcym, z
      klatki I KEN 50 (tej od strony Kabatów) w kierunku Płaskowickiej. Ostatnio
      bardzo upodobali sobie to miejsce właściciele Octavii i Vectry na białostockich
      numerach, ale często stoją tam również inne samochody.

Jakieś zrozumienie mógłbym próbować wykazać gdyby brakowało miejsc
      parkingowych, ale zawsze są wolne miejsca. Jeśli zdrowemu człowiekowi ciężko
      jest ruszuć pupcię i przejść 20m to niech wyobrazi sobie (nie boli!) kobietę ze
      sporym wózkiem, która musi atakować po krawężnikach i piachu albo naokoło bloku
      przez kable i rozrzucone materiały budowlane (jak to ostatnio kilkukrotnie
      miało miejsce w przypadku mojej żony). Jeśli i to nie wystarczy, to niech
      wyobrazi osobę na wózku, która też może próbować się tamtędy przejechać.

Liczę na zrozumienie i wyobraźnię.

Pozdrawiam,

Tomek
      • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.05.04, 20:43
        Zobacz sobie temat BEZMÓZGOWCY kilkanaście wątków wcześniej. Pisanie na forum
        nic nie daje, rozwieszanie kartek - również. Jak ktoś wcześniej zauważył "oni"
        nie czytają forum (kartek też - pewnie dla zasady).
        Mam informację, że na chodniku maja być rozmieszczone klomby z zielenią, co
        oczywiście powinno załatwić sprawę (tylko zobaczymy kiedy).
        • Gość: Matbat Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.acn.pl 20.05.04, 21:58
          Prośba!!!
          Tylko nie klomby w betonowych donicach!!!!!!!! Zgłośmy do Administracji
          wniosek o rozebranie kostki od strony II klatki KEN 50 i posadzenie tam kilku
          drzewek i krzaczków. Osoboście zgłaszam chęć uczestniczenia w czynie społecznym
          sadzenia w/w.

I co Wy na to???

Pzdr Matbat
          • Gość: Paweł Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.e-plan.pl 20.05.04, 23:34
            Na parkowanie na trawie, wsród drzewek i krzaczków? znajdą się i tacy, hehehe
            Paweł
            • Gość: gTg Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: 213.17.171.* 21.05.04, 08:16
              > Na parkowanie na trawie, wsród drzewek i krzaczków? znajdą się i tacy, hehehe

Spoko, wtedy powiesi się kartkę "Uwaga, srające gołębie". A potem będziemy
              chlapać samochody białą farbą olejną ;)

Pzdr
              [gTg]
            • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.teatrwielki.pl 21.05.04, 09:19
              Paweł ma rację, znajdą sie tacy, którzy będą parkowali na trawniku (chyba, że
              byłby to trawnik ogrodzony). Klomby, pewnie badzie musiał zatwierdzić
              architekt...pewnie nie zgodzi sie na jakieś badziewie.
              Poza tym drzewa tuż obok budynku, to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą chyba
              są jakieś przepisy regulujące min odległość drzew od budynku.
              • Gość: Matbat Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.acn.pl 25.05.04, 21:42
                Gość portalu: okt napisał(a):

> Paweł ma rację, znajdą sie tacy, którzy będą parkowali na trawniku (chyba, że
                > byłby to trawnik ogrodzony). Klomby, pewnie badzie musiał zatwierdzić
                > architekt...pewnie nie zgodzi sie na jakieś badziewie.
                > Poza tym drzewa tuż obok budynku, to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą
                chyba
                > są jakieś przepisy regulujące min odległość drzew od budynku.

Jakie przepisy???!!!
                Mówię o takich samych drzewkach jakie od strony KEN rosną przed blokami 52 i
                50!!! Ludzie zróbmy coś bo nie wytrzymam i będę kładł na dachach autek mokry
                chleb - latające szczury przylecą i osrają ukochany pojazd jak się patrzy!!!!!

Pozdro Matbat

• Gość: Paweł Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.e-plan.pl 26.05.04, 00:43
                  Czy cicha akceptacja takich pomysłów to przestępstwo? :-)
                  Paweł
                  • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.05.04, 07:49
                    Przepisy.
                    Drzewa są OK gdy są małe. Jak posadzisz za blisko budynku, to za 10 lat wejdzie
                    ci oknem do mieszkania.
                    Poza tym drzewa odpadają, bo pod tym terenam między budyknami 50 i 52 jest
                    parking.
                    • Gość: Kati Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.crowley.pl 26.05.04, 08:37
                      No i doczekaliśmy się słupków. Żałuję tylko, że ich odrazu nie postawili, to
                      znaczy nie zamkneli samochodów stojących pod klatką.... Ale by się zdziwili
                      właściciele wychodząc rano do pracy, hehe.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.05.04, 09:31
                        No to sobie pobiliśmy troche piany.... Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł,
                        żeby parkować równolegle do słupków?
                        • tm2 Re: Parkowanie przy KEN 50 27.05.04, 07:39
                          Słupki?
                          Jakoś nie zauważyłem.
                          • Gość: Justyna czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 12:20
                            Mam zamiar kupić mieszkanie w KEN III.
                            Czy możecie mi powiedzieć jakie są czynsze i opłaty?
                            Jaki jest standard wykończenia mieszkań i klatek?
                            Pewnie gdzieś już o tym było ale nie mogę znaleźć.
                            Tak ogólnie jak się czyta forum to nie jest to za bardzo różowy obrazek i
                            wyglada na to, że duża część osób jest niezadowolona z całości.

• Gość: Kati Re: czynsze IP: *.crowley.pl 27.05.04, 16:40
                              Ja jestem zadowolona ze swojego mieszkania, a dla marud zawsze znajdą się
                              jakieś powody do narzekania. Jak bym miała kupić mieszkanie w WP z tą
                              świadomością, którą mam teraz, zrobiła bym to. Jeśli chodzi o standard na
                              klatkach, to najlepiej wejść do budynku II etapu i obejrzeć. Za czynsz płacę
                              jakieś 6 zl/m2 (z opłatą za windę i ochroną).
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Justyna Re: czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 17:19
                                Dzieki serdeczne
                            • Gość: Paweł Re: czynsze IP: *.e-plan.pl 27.05.04, 18:17
                              no bo to forum się skupia na tych mniej fajnych sprawach, a jak pokazuje życie,
                              chyba więcej jest tutaj wzajemnego podkręcania niż realnych problemów. No cóż -
                              mieszkańcy WP są wiecznie czujni :o)
                              Ale jak ktoś jawnym tekstem pyta czy WP jest OK?, to trzeba wersalowi oddać
                              sprawiedliwość i ja mówię, że jestem z WP zadowolony.
                              A pomarudzić zawsze warto - no bo jakby oddali mieszkania te 3 miesiące
                              wcześniej to byłoby lepiej, jakby ten marmur był równiej poukładany to też
                              byłoby lepiej, i jakby trawa była bardziej zielona, to też byłoby lepiej.... prawda?
                              "Dużych" przekrętów nie było; małe wpadki były, ale to nie była ani zła wola,
                              ani brak profesjonalizmu - tylko życie. Ach jo.
                              Standard jest więcej niż przyzwoity ( no może nie w skali "tego" Wersalu, ale
                              tzw. klasy średniej w naszych realiach), ściany i podłogi są proste; ścianki
                              działowe są murowane; sąsiadów nie słychać, no chyba że wiercą; każdy ma swój
                              ciąg wentylacyjny; okna są drewniane(!); no i te marmurkowe parapety.
                              Polecam i pozdrawiam
                              Paweł
                              Opłaty - tak jak Kati 6-7zł/m2
                              KN4/I
          • Gość: DICK TRACY Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: 195.245.213.* 03.06.04, 09:54
            swietny pomysl - potrzebujemy w tym betonowym syfie wiecej zieleni - tez sie
            zglaszam do CZYNU SPOLECZNEGO w temacie sadzenia drzewek !!!

• Gość: Paweł Wóz typu "świateł brak" IP: *.e-plan.pl 27.05.04, 18:23
      Ktoś wie co to za buda na czterech kółkach (w tym jednym flaku) stoi i stoi pod
      KN4 od strony Lanciego?
      Paweł
      Mam już akt - więc jakby nie było - stoi coś na naszym "terenie prywatnym" hehehe
    • Gość: Paweł puk puk IP: *.e-plan.pl 01.06.04, 00:58
      • Gość: nademi Re: puk puk IP: *.crowley.pl 01.06.04, 15:36
        Nie martwią was te dzwięki, które słychać w KEN 50, gdy tylko jedzie metro (nie
        zawsze, zależy to chyba od jakości kół w kolejkach). Może by złożyć pismo do
        wersalu w sprawie, dokonania pomiarów, czy drgania budynku w czasie przyjazdu
        metra nie przekraczają tych dopuszczalnych....
        • Gość: goscc Re: puk puk IP: *.chello.pl 01.06.04, 21:46
          nie mieszkam w bloku KN50, ale jako mieszkaniec tej dzielnicy czesto w
          sobotnio - niedzielne popoludnie siadam na ławce przy KEN i faktycznie czuc
          dosc mocna drgania, gdy jedzie metro. Wkrotce bede mieszkancem bloku KN6 i
          powiem szczerze, ze martwi mnie to, bo ciekawe czy za X-lat nie beda nam pekac
          sciany w mieszkaniach - takie drgania sie niosa.
        • Gość: Paweł Re: puk puk IP: *.e-plan.pl 02.06.04, 12:29
          mnie niestety nie martwią, bo ich z mojej strony (Lanciego) nie słychać...
          Ten problem już jakiś dłuższy czas krąży po mieście, a idea generalnie jest
          taka, że radziecka technika bije na łeb te "francuskie wynalazki" :o)
          To nie jest kwestia murów.
          Do poczytania:
          www.metro.civ.pl/index.php?subaction=showcomments&id=1078339504&archive=&start_from=&ucat=&
          www.metro.projectcom.pl/news.php?id=76&PHPSESSID=a920f96c54d900c26f092a2bc8047dba

Paweł
          KN4
          • Gość: nademi Re: puk puk IP: *.crowley.pl 02.06.04, 14:31
            Zgadzam się, nie występują drgania ale mimo wszystko występujący hałas jest
            niepokojący. Zatem proponuję, aby wystąpić do naszego devepopera z prośbą o
            wykonanie stosownych pomiarów poziomu drgania.
            • Gość: okt Domofon IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.06.04, 14:53
              Jak sie z facetem umówić na montaż, skoro od dwóch dni albo mnie rozłącza, albo
              jest poza zasięgiem ?
            • Gość: Paweł Re: puk puk IP: *.e-plan.pl 02.06.04, 17:08
              Po co? Fachmani bodajże z Politechniki Krakowskiej już to robili, mierzy to też
              sprzęt Alstomu... Wiadomo już że drgania są. I wiadomo z czego wynikają. Co
              więcej powie Wersal?

Problem polega na tym, że ani Metro ani Alstom nie chcą zapłacić za wymianę
              francuskiego bubla. Ale dajmy im jeszcze szansę - moim zdaniem wkrótce jakiś
              pozytywny finał będzie.

Pozdrawiam
              Paweł
              KN4
              • Gość: valdi WERSAL JESCZE NIE ODDAŁ KASY! IP: *.unused.zigzag.pl 03.06.04, 16:23
                2 miechy temu podpisałem akt. Wersal wisi mi kasę za "rozliczenie kosztów
                budowy".
                Czy może już komuś coś zwrócił?
                Pozdrawiam
                V,
                • Gość: nademi Re: WERSAL JESCZE NIE ODDAŁ KASY! IP: *.crowley.pl 03.06.04, 17:57
                  Tak oddał, trzeba się tylko bezpośrednio kontaktować z księgowością i trochę
                  ponaglać.
                  • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.06.04, 08:08
                    No to chyba się udało. Tylko troche rachityczne te klombiki. Ci którzy chcą
                    zaparkować na chodniku i tak to robią (wczoraj 2 samochody). Jeśli klomby nie
                    zostaną napełnione czymkolwiek, to za kilka dni wszystkie wlądują w okolicach
                    śmietnika (jakby je zalać ołowiem -to zawsze można podczepić klombik do haka
                    holowiniczego). Między KEN 52 i 54 jest uliczka z zakazem zatrzymywania i
                    postoju... i zawsze jakieś samochody tam stoją.
                    Znacie jedno z naszych narodowych haseł? - "Zakazy są po to by je łamać".

Pzdr dla normalnych
                    • Gość: Kaska Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.06.04, 10:54
                      Urwałam sie z watku KEN etap III. Moj budynek jest na etapie ukanczania. Mam
                      pytanie do Was, ktorzy juz mieszkacie. Jak wygladaja parapety. U mnie
                      widzialam,ze wygladaja jak płyta nagrobkowa - szare z maziami. chcialam sie
                      zainteresowac tematem, bo wydaje mi sie Wersla cos tu zakombinowal i chyba z
                      jakiejs przeceny je dorwal.
                      • Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.06.04, 12:05
                        U mnie jest ok. Kolor jasno-beżowy.
                        • Gość: okt hallo! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.06.04, 20:45
                          Jakoś zawiało nudą i niczym na forum....
                          Czy ktoś ma jakieś info na temat podłaczenia do "normalnej" stacji trafo. Pod
                          koniec maja słyszałem, ze Wersal doszedł do porozumienia ze Stoenem.
                          Czy u was też są zauważalne spadki napięcia (przygasanie światła)?
                          • Gość: gTg Re: hallo! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 22:01
                            Taaaa.... nazwijmy to tak - co jakiś czas światło robi się bardziej
                            romantyczne. Dobrze że komputer jakoś to znosi. Na dodatek ciepła woda w
                            łazience długo się rozkręca... Ale p. Dąbrowska [ta od wody] twierdzi, że to
                            normalne....

[gTg]
                            • Gość: sylwek winda IP: *.visp.energis.pl 14.06.04, 13:31
                              W 52 w 3 klatce winda nie zawsze się otwiera, trzeba wjechać na 5 i zejść jeden
                              poziom. Czy u was jest podobnie?
                            • Gość: Antek Re: hallo! IP: *.pzuzycie.com.pl 15.06.04, 09:48
                              Szczerze mówiąc problemu z prądem nie zauważyłem, ale problem z wodą mnie
                              dotyczy i moim zdaniem nie jest normalne, że aby rano mieć ciepłą wodę z kranu
                              muszę czekać ok 2 min. Na temat pani D. nie bede się wypowiadał bo nie wypada
                              bluzgać na forum ....

pozdrawiam
                              Antek
                      • Gość: ewe Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.08.04, 14:33
                        zobaczysz jakie bedziesz miala okna.koszmar!halas okropny..
    • Gość: Marcin z KEN 50 Windy IP: *.bphpbk.pl 16.06.04, 12:44
      Nie wiem jak to wygląda w budynku KEN 52, natomiast w KEN 50, windy zostały już
      w większości "ogołocone" ze steropianu.
      Może wartoby było zgłosić do kierownika budowy bądź Administratorki kwestię
      oczyszczenia w całości wind (już większość mieszkańców się wprowadziło) i
      usunięcia wad - część drzwii od wind jest porysowana, w małej windzie w klatce
      I brakuje poręczy i lustra.
      Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia domofonów - miały być poinstalowane już
      kilka miesięcy temu - ma ktoś może jakieś informacje na ten temat.

Pozdrawiam Wszystkich Sąsiadów.
      Marcin
      • Gość: Paweł domofon IP: *.e-plan.pl 16.06.04, 16:17
        Dzisiaj widziałem przy I klatce(KN4) zamontowany, gadający żeńskim głosem,
        domofon. Ale do słuchawek jeszcze nie jest podpięty. Socha kiedyś powiedziała,
        że domofon będzie działał w trybie bajerfull, gdy we wszystkich mieszkaniach
        zostaną zamontowane słuchawki- trudno powiedzieć ile ich już teraz jest.
        Paweł
        KN4/I
        • Gość: gTg Re: domofon IP: 213.17.171.* 17.06.04, 09:54
          > Socha kiedyś powiedziała, że domofon będzie działał w trybie bajerfull, gdy
          > we wszystkich mieszkaniach zostaną zamontowane słuchawki

No to dość kiepsko, bo np. mój Sąsiad (KEN 50 m 22) jeszcze się nie wprowadził.
          Widziałem go raz w życiu, kilka razy słychać było jakieś stuki-puki, ale poza
          tym cisza. Skrzynka pocztowa pęka w szwach, ale gościa nie ma. Więc jeśli np.
          wprowadzi się za rok, to przez rok nie będziemy mieć podłączonych domofonów???

Paranoja...

[gTg]
          • Gość: Matbat Re: domofon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.04, 18:19
            Czy jest realna szansa, że w lipcu pojawi się czynny domofon. Jeśli tak to mam
            pytanie co z drzwiami w II klatce? Z tego co zauważyłem to zaczepy blokujące
            otwieranie się drugiego skrzydłą zostały wyrwane z flakami!!!!!!! Mam nadzieję,
            że WP to naprawi.

Pzdr Matbat

P.S.: Śni mi się czysta winda :))
            • Gość: okt Re: domofon IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.06.04, 07:50
              Inaczej montaż domofonu mijałby się z celem...
      • Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 17:54
        No dobra, pozbawiłem większą windę w klatce I / KEN50 całego steropianu. Ktoś mi
        pomoże w pozbyciu się żółtej taśmy?

Pzdr
        [gTg]
        • Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 19:01
          Już nieaktualne, poradziłem sobie (no, prawie). Ktoś ma koncepcję, jak wydłubać
          folię ze szpary przy drzwiach (tak, żeby nie stracić rąk) ?

[gTg]
          • Gość: Paweł Re: Windy IP: *.e-plan.pl 06.07.04, 18:44
            wredni ludzie popsuli całą twoją pracę :-)
            Paweł
            KN4/I
            • Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 12.07.04, 18:34
              cyt. Kazika:
              "cała jego ciężka praca, wszystko było chuja warte
              gdyby leżał całe życie mniejszą czyniłby on stratę".

:(
              [gTg]
        • Gość: Marcin z KEN 50 Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 24.06.04, 20:16
          W dniu wczorajszym rozmawiałem z Panią Administrator o windach i domofonie w
          klatce I KEN 50.
          Oto co usłyszałem:
          - ażeby uruchomić domofon, muszą zostać zreperowanie bądź wymienione drzwi
          wejściowe (rzeczywiście dzisiaj z rana widziałem dwóch panów, którzy coś przy
          nich szperali), nie będą czekać na wprowadzenie się wszystkich mieszkańców,
          - jeśli chodzi o uszkodzenia windy (porysowane drzwii, lustro, brak poręczy
          itd.), to wszelki uszkodzenia jakie powstaną na klatce do czasu "zamknięcia
          klatki"=uruchomienia domofonu, zostaną pokryte przez Wersal.

W związku z powyższym mam do Państwa prośbę o pomoc w wyegzekwowaniu tych
          kwestii. Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba chodzić i dopominać się o
          swoje - to przynosi efekty.

Pozdrawiam
          Marcin
        • Gość: słownik Re: Windy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 08:01
          ......S T Y R O P I A N U.......
          • Gość: Matbat Prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 18:35
            Czy ktoś z was wie jaki jest status umowy ze STOEN'em? Kiedy będziemy
            mieli "normalny" prąd??!!!!

Z utęsknieniem czekam
            Matbat
            • Gość: Paweł i wspólna woda IP: *.e-plan.pl 28.06.04, 20:58
              a wiecie o co chodzi z tym kranikiem na rogu KN4 - "wspólnotowa" woda idzie na
              budowę obok, a ostatnio przerobili to przyłącze z prowizorki na "stałe łącze" :-(
              • Gość: Marcin z KEN 50 Re: i wspólna woda IP: *.acn.waw.pl 02.07.04, 23:25
                Pani Administrator twierdzi, że jest pod to podpięty oddzielny licznik - czy
                tak jest w rzeczywistości - nie wiem. Zobaczymy jak będą wyglądać opłaty za
                następne 3 miesiące - czy ktoś już otrzymał rozliczenie na następny kwartał?

Pozdrawiam
                Marcin
                • Gość: sylwek Autostrada IP: *.visp.energis.pl 05.07.04, 13:09
                  Podczas mszy w niedzielę były podawane informacje o budowie autostrady przez
                  środek Ursynowa, i organizowaniu protestu. Mam nadzieje,żę jeJ tutaj nie
                  zbudujĄ.
                  • Gość: EWAM Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:26
                    A JA SŁYSZAŁAM, ŻE W PIĄTEK W CENTRUM ONKOLOGII O 15.00 MA BYĆ KONFERENCJA Z
                    UDZIAŁEM PREZYDENTA A.KWAŚNIEWSKIEGO WŁAŚNIE DOTYCZĄCA AUTOSTRADY PRZEZ URSYNÓW.

POZDRAWIAM
                    • Gość: Sylwek Re: Autostrada IP: *.visp.energis.pl 06.07.04, 10:08
                      Prezydenta Kaczyńskiego............., i tam są planowane protesty....
                      • Gość: ewam Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 08:50
                        Możliwe,że z udziałem Prezydenta Kaczyńskiego. Sprzedaje jak ułyszałam.
                  • Gość: rene Parafia IP: 212.76.39.* 10.08.04, 20:13
                    Witam,
                    tak przy okazji to nasze osiedle do jakiej Parafi nalezy, tzn. z ktorego
                    kosciola mozna sie spodziewac ksiedza "po kolendzie" w czasie Swiat?
                    • Gość: Ksiad Re: Parafia IP: *.u.mcnet.pl 11.08.04, 10:47
                      chyba do parafi Galeria Mokotów, ale nie jestem pewny ;)))
                      • rene_ken52 Re: Parafia 11.08.04, 21:54
                        kurcze, chyba mnie ktos obserwuje co robie w niedziele, zamiast isc do
                        kosciola:)
                        a ja na powaznie pytam..
                        wiem, ze w zime chodzil podobno jakis ksiadz, tylko nie wiem z ktorej Parafi, a
                        nie chce zeby byla ryfa, ze nie bede wiedziec..
                        w koncu trzeba sie zaczac czuc jak u siebie..

pzdr
                        Rene
                        • Gość: Paweł Re: Parafia IP: *.e-plan.pl 12.08.04, 00:47
                          Błogosławionego Władysława z Gielniowa
                          ul. Przy Bażantarni 3

Paweł KN50
                          • rene_ken52 Re: Parafia 12.08.04, 18:32
                            dzieki za odp
                            pzdr
                            Rene
      • Gość: mr.myers Re: Windy IP: *.icpnet.pl 31.10.13, 09:08
        Windy, schody ruchome, podnośniki – to wszystko nam ułatwia życie. Bo dlaczego nie? Ja osobiście mogę polecić produkty tej firmy: www.windpoldzwig.pl/
    • tures7 WERSAL ZACZYNA WYSTAWIAĆ FAKTURY!!! 08.07.04, 14:21
      Witojcie - czy wiecie, że Wersal zaczął wystawiać faktury za "opłaty
      eksploatacyjne"?
      przypominam: Jeśli mieszkaliście w swoim domu przed marcem - powinniście
      opłacać "koszty eksploatacyjne" - w wysokości 3zł/m2.
      Teraz WP zaczyna ścigać tych, co nie zapłacili!!!
      Drżyjcie, dłużnicy!!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Mat Ken 50 IP: *.acn.waw.pl 14.07.04, 18:26
        Drzwi wejsciowe zostaly zamkniete, hura!!!!!!!!
        Szkoda ze jak sie pociagnie za klamke to cale "chodza" :-( i wlasciwie kwestia
        czasu az ktos je wyrwie

mat
      • Gość: rene dziedziniec KEN52 IP: *.acn.pl 11.08.04, 21:58
        witam,
        czy jak Wy kupowaliscie swoje mieszkania, to Wersal tez Wam mowil, ze na
        wewnetrznym dziedzincu bedzie trawka i plac zabaw dla dzieci?
        jakos niekoniecznie im ten plac zabaw w tym miejscu wyszedl..
        pzdr
        Rene
    • Gość: Paweł zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 21.07.04, 04:05
      Zostwiamy? Szykamy? Wybieramy? Zmieniamy? Co? Gdzie? Kiedy? Jak?

Pozdrówki
      Paweł
      KN4/I
      • Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 03.08.04, 01:16
        OK.

Zostawiamy. Nie szukamy. Nie wybieramy. Nic nie zmianiamy. Nigdzie. Nigdy. Nijak.
        :-(

Paweł
        KN4/I
      • rene_ken52 jakosc domofonow 10.08.04, 20:21
        hej,
        czy tylko u mnie domofon dziala jakby chcial, a nie mogl? ja w sluchawce prawie
        nic nie slysze, natomiast osoby na dole , slysza mnie glosno i wyraznie,
        chcialabym wiedziec, czy moj aparat jest wadliwy, czy po prostu ten typ tak ma..

pzdr
        Rene_KEN52
        • Gość: Paweł Re: jakosc domofonow IP: *.e-plan.pl 12.08.04, 00:49
          HiTech to to nie jest, ale u nas można bez większego trudu i wsłuchiwania się
          zrozumieć co na dole nadają
          Paweł
          • rene_ken52 Re: jakosc domofonow 12.08.04, 18:33
            dzieki za info, to jednak nie pogodze sie z losem i poprosze ich, zeby
            sprawdzili ten, aparat nei ejst tak stary, zeby od razu zle dzial.
            pzdr
            Rene
            • Gość: Matbat Re: jakosc domofonow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 13:20
              A u nas na KEN 50 właśnie przestał działać i co mu zrobisz??? Kartka wisi, że
              awaria i drzwi stoją otworem.

Pzdr

Matbat
      • Gość: Piotrek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.zus.pl 18.08.04, 14:58
        Moim zdaniem na pewno powinnismy sie zorganizowac zeby zmusic wersal do
        usuniecia usterek zanim minie okres gwarancji, jak sie sami wokol tego nie
        zakrecimy to nam ucieknie. Nie wiem czy zauwazyliscie ale przy wjezdzie do
        garazy juz odpada tynk a w piwnicach i garazach rosnie grzyb jak milo !
        • Gość: Tomek23 INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.sbi.com 19.08.04, 17:35
          Mam pytanie do wszystkich osob, ktore od jakiegos czasu mieszkaja na osiedlu:
          chcialbym zalozyc TV+Internet+telefon i mam problem jaka wybrac firme.
          Ogladalem ostatnio oferte Aster City, ale ich ceny wydają mi sie dosc wysokie,
          a promocja (oferta za 99zl netto) nie jest do konca uczciwa (Podpisujemy umowe
          na min.15-16miesiecy a promocja konczy sie po 10-11 >> pozniej placi sie
          kilkadziesiat zlotych wiecej miesiecznie!!). Ostatnio rozwazalem takie
          rozwiazanie: telefon - El-Net, Internet - e-plan, TV-astra. Co o tym myslicie?
          Bede wdzieczny za wszystkie komentarze;).Pozdrawiam
          • Gość: adek Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.acn.pl 20.08.04, 20:43
            chyba nie masz dużego (żadnego) wyboru jeśli chodzi o kabel (ewentualnie
            platforma cyfrowa). Telefon - jest ok...nie mam zamiaru dawać zarabiać TPsie,
            zresztą i tak nie mają tu przyłącza. Internet - aster, lub e-plan. Facet z
            aster przkaonał mnie do swojej oferty,
            • Gość: Tomek23 Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.lodz.mm.pl 21.08.04, 18:33
              Dzieki za informacje. W takim razie sprawa TV(ASTER CITY) i telefonu (ELNET)
              jest rozwiazana. Pozostaje jeszcze Internet. Czy moze koszysta z uslug e-planu?
              Jestem ciekaw jak przedstawia sie ich oferta w praktyce.(?) Pozdrawiam.
              • Gość: Paweł Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 01:03
                E-Plan w praktyce:

ping www.fbi.gov -n 5

Badanie a33.g.akamai.net [80.72.33.38] z 32 bajtami danych

Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=8ms TTL=58
                Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=16ms TTL=58
                Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=11ms TTL=58
                Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=10ms TTL=58

ping www.gazeta.pl -n 5

Badanie jedynka.gazeta.pl [193.42.231.70] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=11ms TTL=248
                Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=28ms TTL=248
                Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=9ms TTL=248
                Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=12ms TTL=248

ping www.smithbarney.com -n 5

Badanie www.smithbarney.com [199.67.185.5] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=119ms TTL=235
                Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=114ms TTL=235
                Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=118ms TTL=235
                Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=132ms TTL=235
                Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=125ms TTL=235

i tak to przeważnie wygląda ( z wyjątkiem paru godzin raz na kilka tygodni kiedy
                e-plan stoi).

Może ktoś z podałby tutaj osiągi asterowe?

Paweł
                KN4/I
                • Gość: gTg Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 17:46
                  Aster:

ping www.fbi.gov -n 5

Badanie a33.g.akamai.net [80.72.33.38] z użyciem 3

Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=10ms TTL=5
                  Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=7ms TTL=58
                  Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=15ms TTL=5
                  Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=9ms TTL=58

ping www.gazeta.pl -n 5
                  Badanie jedynka.gazeta.pl [193.42.231.70] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=7ms TTL=248
                  Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=8ms TTL=248
                  Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=8ms TTL=248
                  Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=31ms TTL=248

ping www.smithbarney.com -n 5
                  Badanie www.smithbarney.com [199.67.183.5] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=111ms TTL=235
                  Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=115ms TTL=235
                  Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=114ms TTL=235
                  Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=110ms TTL=235
                  Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=111ms TTL=235

czyli prawie tak samo :)
                  [gTg]
        • Gość: Marcin z KEN 50 Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.bphpbk.pl 20.08.04, 15:25
          Jestem za możliwie najszybszym spotkaniem, usterek w bloku jest rzeczywiście
          sporo. Zgłaszam je co i rusz od Administracji ale jak na razie efektów nie
          widać.
          Obawiam się tylko czy z uwagi na sezon urlopowy dopisze nam frekwencja na
          spotkaniu. Moim zdaniem najlepiej zorganizować spotkanie w 2 połowie września
          bądź na początku października. Tak czy inaczej dla mnie każdy termin jest
          dobry.

Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: Matbat Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 17:50
            Jestem za!!!!! Dajcie tylko znać kiedy.

Pozdrawiam

Matbat
            • Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 20.08.04, 20:38
              Brakuje nam tylko jakiegoś społecznika, który by to wszystko zorganizował....
              • Gość: adek domofon IP: *.acn.pl 21.08.04, 23:43
                Jeśli się nie mylę, to domofon w II klatce KEN50 jest nieczynny od tygodnia.
                Może importują cześci z Tajwanu?
                Moze nie doczytali, że okres trwałości tego systemu wynosi 3 dni i teraz
                kombinują jak z tego wybrnąć.
                Fajnie, że jest kartka informujaca o tym, że można swobodnie sobie wchodzić do
                bloku i na przykład zrobić komuś przeprowadzkę podczas jego nieobecności -
                jutro ją zerwę, bo dzisiaj już mi sie nie chce.
                Aha, jak myślicie , jakim sposobem trafia tyle makulatury do naszych skrzynek
                pocztowych...chyba listonosz tego wszystkiego nie nosi...więc kto ma jeszcze
                klucze?
                • Gość: gTg Re: domofon IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 17:55
                  Ulotki dużych firm (MediaMarkt, Geant, etc) nosi listonosz - sam widziałem. Aby
                  z tego zrezygnować, należy iść do urzędu pocztowego i zapisać się na taką
                  specjalną listę - to się chyba nazywa lista Robinsona (ale nie mam pewności,
                  więc nie bijcie...). Listonosz dostanie Twój adres i przy następnej wizycie
                  naklei wewnątrz skrzynki specjalną kalkomanię, żeby wiedzieć, gdzie nie wrzucać.
                  Oczywiście rzucanie mięsem typu "co za burak nakleił mi tu jakieś dziadostwo"
                  jest w tej sytuacji niewskazane ;)

Pozostałe spamy niestety wrzucają główni zainteresowani, czyli np. szafy wnękowe
                  wrzuca ten, kto je robi (swoją drogą, chyba ktoś u nas w bloku robi te szafy, bo
                  ulotki są praktycznie raz w tygodniu...), analogicznie jakieś knajpki, fryzjerzy
                  itp. Gdy domofon działa (sorry, w mojej klatce działa - ciekawe jak długo), to
                  powinno być tego mniej, ale to już zależy od Sąsiadów - wiele osób po prostu
                  otwiera drzwi, gdy taki spamer zadzwoni domofonem...

Pzdr
                  [gTg]
              • Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 02:01
                Społecznika nam nie trzeba, bo to w realu i tak zarząd zafunduje nam pierwsze
                zebranie.
                Potrzeba nam się za to przygotować do tego zebrania, by nie wpaść w problemy Jaja.

Patrzę w sufit, gwiżdżę i rzucam:

1) Wersal Podlaski
                2) www.sekro.pl
                3) www.atrium21.pl

bo powołanie dobrego zarządu powinno wystarczyć. Macie jakieś propozycje/opinie?

Pozdrowienia

Paweł
                KN4/I
                • Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 22.08.04, 16:20
                  Nadal uważam, że potrzebny jest ktoś kto mogłby sie zaangażowac w sprawy
                  wspólnoty (czyt. - miałby czas). Kiedyś trochę czytałem wątek Mostostalu
                  Siedlce Al.KEN26 i tam udało sie znaleźć pewną osobę (p.Paulina),
                  która "czuwała" nad sprawami Wspólnoty.

Te firmy zarządzające to tak z Googli, czy z polecenia?

Pozdrawiam
                  • Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 17:19
                    Oczywiście, że takie zaangażowane panie Pauliny są przydatne w podobnych
                    sprawach, ale wg mnie nie są one konieczne.
                    Z drugiej strony jeżeli ktoś musi "społecznie" dbać o interesy wspólnoty, to
                    moim zdaniem wspólnota po prostu źle wybrała zarząd, a ten zarząd źle wybrał
                    administrację, firmę ochroniarską itp.

Jeżeli ktoś chce biegać do administracji w sprawie zepsutego domofonu, to chwała
                    mu za to, ja jednak wolałbym by administracja mu odpowiedziała: "Tak, wiem.
                    Serwis już jedzie. Niepotrzebnie się pan trudził.".

Czekajmy na społecznika, ale w miedzyczasie spróbujmy znaleźć nasze typy na
                    zarząd. Moje są, tak jak napisałem: z sufitu (gógla). Rzucam to jako temat, i
                    chciałbym, żeby conajmniej dwie z nich odpadły, bo to znaczyłoby, że
                    przynajmniej tu na forum mamy jakieś kryteria, wiemy co jest lepsze a co gorsze,
                    i na zebraniu będziemy głosować świadomie, inaczej nasze pierwsze zebranie
                    skończy się jeszcze większym Jajem :-(

Jak coś tu wyjdzie to można to wrzucić np. na tablicę ogłoszeń z odpowiednim
                    komentarzem czy cokolwiek, ale to jest jeszcze pieśń przyszłości...

Pozdrówki
                    Paweł
                    KN4/I
                    • Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 22.08.04, 22:53
                      OK...masz jakiś pomysł, ja poprę firme nr 3....no i nic z tego nie wyniknie.
                      Żeby coś sie urodziło to powinno to forum czytac nieco więcej mieszkańców.
                      Wiesz, trochę "bijemy pianę".
                      Moim zdaniem:
                      1) Jeśli nie dojdzie do zwołania zebrania przez obecny Zarząd, to powinniśmy je
                      zwołać na własną rękę...Choćby po to, żeby poznac sąsiadów...
                      2) Gdzie się spotkamy?
                      3) Powinniśmy sie zastanowic co nam sie nie podoba w obecnym administrowaniu
                      naszą własnością (mam kilka uwag)
                      4)Pani Socha powinna określić sie, czy jest w stanie pokonać nasze troski...z
                      czego powinniśmy Ją rozliczyć po upłynięciu uprzednio wskazanego terminu.
                      5) Pamiętajmy, że nigdy nie będzie doskonale...nawet po zmianie zarządcy
                      obiektu.
                      6)My (właściciele) nigdy nie będziemy mieli tego samego zdania. Ja powiem, że
                      p.Socha źle wypełnia swoje obowiązki , a sąsiad ,ze nie wyobraża sobie innej
                      administracji....
                      7)Itd.
                      8) Ale zeby do tego doszło potrzebna jest osoba, kóra to wszystko zorganizuje
                      i ...poprowadzi zebranie

PS.
                      Gdzie do cholery jest druga wycieraczka do butów z wejścia do klatki nr II Ken
                      50???
                      • Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 23.08.04, 00:14
                        To się nie dogadaliśmy: AD. 8) Obecny zarząd ma obowiązek zwołać zebranie
                        wspólnoty, zorganizować miejsce i je poprowadzić.
                        Tak na mój gust to będzie to listopad lub grudzień i powinniśmy ten czas który
                        nam pozostaje wykorzystać by przygotować się do głosowania dot.
                        powołania/odwołania nowego/starego zarządu.

I moim zdaniem lepiej mieć na to spotkanie coś co można zaproponować niż nic.
                        Jak to będą 4 firmy to dobrze - o wyborze zdecyduje głosowanie. Jak to będzie
                        tylko WP lub tyle firm ile mieszkań to już nie najlepiej...

Paweł
                        KNI/4
                        • Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 23.08.04, 11:32
                          Nie..., dlaczego sie nie dogadaliśmy? Jesteśmy za tym, żeby odbyło sie
                          zebranie. Tylko, ja patrzę na to wszystko z dystansem, bo z doświadczenia wiem,
                          że nic nigdy samo się nie zrobi.

Pewnie zauważyłeś, aż dwie osoby podyskutowały sobie na ten temat...jak dotrzeć
                          do reszty?
                          • Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 24.08.04, 01:26
                            Nie dogadaliśmy się, bo nie napisałem, że uważam, że spotkanie zorganizuje
                            obecny zarząd... ale zostawmy ten temat.

Problem z dotarciem do mieszkańców jest tak jak jest problem z "dotrwaniem" do
                            finalnego głosowania itd.

Więc.... czy ktoś z Was wie czy taki scenariusz jest legalny, możliwy i wiążący:

1) za pomocą administracji wywieszamy w tablicach ogłoszeń informację o
                            głosowaniu na temat blebleble (szczegóły w administracji)
                            2) w administracji instalujemy listę ze spisem mieszkań
                            3) wspólnotowiec czyta tytuł na liście, lokalizuje na niej nr swojego
                            mieszkania, wpisuje nazwisko, imię itp no i głosuje
                            4) przychodzi odległy termin zakończenia - są wyniki

I jaką formą głosowania wybiera się taką formę głosowania, hehe.

Paweł
                            KN4/I
                • Gość: gTg Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 18:16
                  Ja osobiście nie znam żadnej z tych firm (nie mówiąc już o innych), ale wiem co
                  trafia do ludzi - forsa. Więc jeśli będzie taniej, a nie gorzej, to ludzie się
                  zainteresują.

No więc weźmy pierwsze z brzegu sekro.pl. Na ich stronie jest kalkulator.
                  Liczymy więc:
                  * powierzchnia - hmmm... około 15 tys m.kw. (tak mi wyszło z księgi wieczystej)
                  * rok budowy - 2003 (to łatwe)
                  * ilość kondygnacji - 9
                  * ilość klatek - u nas (KEN4) dwie, a w KEN3 - nie wiem - chyba z 6, no nie?
                  liczmy razem osiem
                  * ilość lokali mieszkalnych - u nas 80, a w KEN3? Załóżmy że 300 (jak ktoś wie
                  ile, to niech napisze). To razem 380
                  * ilość lokali użytkowych - eee... nie no, nie będę biegał dookoła osiedla ;)
                  Niech będzie 20.

Wybrane usługi - wszystkie (administrator, konserwator, księgowość, dozorca,
                  ogrodnik). Budynek ma wszystko co mieć może - parkingi, domofony, parking.

Wychodzi 1,36 za metr kwadratowy mieszkania.
                  ----
                  Policzmy teraz w Wersalu:
                  * koszty zarządzania - 0.87 pln/m2
                  * utrzymanie czystości - 0.33 pln/m2 (razem 1.20 pln/m2)
                  * konserwacja wind - 18.80 pln/lokal
                  Tu jest gorzej, ale policzmy średnio 60 metrów lokal (chociaż raczej będzie
                  mniej) - to wychodzi 0.31 pln/m2 (razem 1.51 pln/m2)
                  * inne koszty - 0.07 pln/m2 (razem 1.58 pln/m2)

Czyli jak dla mnie (59m2) wychodzi prawie 13 zeta za miesiąc mniej w przypadku
                  sekro.pl. To ja za to mam jedno wino ;) albo paczkę płyt CD. Więc chyba warto :)

Pozdro i sorry za lanie wody
                  [gTg]
                  • Gość: Andrzej Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.04, 21:31
                    Witam,
                    jestem mieszkańcem wcześniejszej inwestycji 54 i 56. Trochę rad, jeżeli chcecie
                    przyjmijcie, jeżeli nie - Wasz wybór.
                    Po pierwsze źle policzyłeś, konserwacji windy nie wlicza się w koszty
                    zarządzania nieruchomością.
                    Po drugie, Pani Socha, tzn. Wersal rzeczywiście jest tańszy od dużych firm typu
                    Sakro. Ale to dlatego, że nie bierze się do zarządzania firmy, lecz
                    licencjonowanego zarządce nieruchomości, który prowadzi działalność gospodarczą
                    i zatrudnia max. 2-3 osoby. Koszt dla Ursynowa to max 1PLN za m2. W zamian za
                    profesjonalną obsługę i działanie w interesie wspólnoty mieszkaniowej, nie
                    jakiegoś tam deweloperzyny.
                    Odnosząc się do wcześniejszych postów, nie liczcie na to, że Zarząd zwoła
                    zebranie. Ustawa o Własności Lokali nakłada na Zarząd taki obowiązek przed
                    końcem pierwszego kwartału, czyli do końca marca. W naszym przypadku Zarząd to
                    olał i tak nie zwołał zebrania. Nie sądzę by coś się w tej kwestii zmieniło. Na
                    szczęscie w takim przypadku ustawa daje możliwość zwołania zebrania każdemu
                    właścicielowi. Tutaj przestroga, przed takim zebraniem koniecznie się
                    zorganizujcie i wcześniej zapoznajcie mieszkańców z Waszymi kandydatami do
                    Zarządu. Inaczej nie zdobędziecie większości i Wersal zostanie na kolejny rok.

To tyle na początek.
                    Pozdrawiam,
                    Andrzej.
          • Gość: Piotrek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.zus.pl 07.10.04, 16:35
            Administracja - to moim zdaniem firma zaprzyjazniona z Wersalem wiec nie bedzie
            go scigac - musimy to zrobic sami lub wynajac kogos kto bedzie nas
            reprezentowal. Jesli tego nie zrobimy okres gwarancji minie i bedziemy musieli
            usunac usterki wczesniej czy pozniej na wlasny koszt.
            P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka