Gość: Piotrek POADTKI ITP IP: *.acn.waw.pl 27.10.03, 19:52 Witam wszystkich Forumowiczow. Zastanawiam sie nad jedna rzecza - czy podpisujac akt notarialny w 2004 jestem narazony na wieksze podatki/oplaty. Czy ktos z Was jest zorientowany co nasz rzad planuje dla nas niekorzystnego na przyszly rok ? Pozdrawiam, Piotrek KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: POMOC W SPRZĄTANIU IP: *.tele2.pl 29.10.03, 10:44 Pozdrawiam wszystkich! Znam Panią, która jest osobą uczciwą i solidną, no ... i oczywiście bardzo usilnie poszukuje pracy. Może być sprzątanie w domu lub opieka nad dzieckiem. Sprząta u mnie dorywczo i naprawdę jestem zadowolona. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to podaję numer telefonu: Pani Krystyna, 029 741 95 29 P.S. Proszę się nie stresować, że kierunkowy nie jest warszawski. Dojazd nie jest problemem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 31.10.03, 13:13 Drodzy Sąsiedzi (mieszkający na KEN3)! Czy coś Wam wiadomo o terminach podłączenia telefonu, internetu, kablówki? Jakie będziemy mieli opcje (słszałem, że internet podłącza e-plan i Aster)? Może znacie jakieś terminy? Kiedy będziemy mieli skrzynki pocztowe? No i kiedy będziemy mogli się meldować? Pozdrawiam Arti z KEN3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.visp.energis.pl 03.11.03, 21:53 Meldować to po odbiorze budynku przez gminę grudzień ?. A kablówka .....spójrz na "jajko" tam są same talerze anten satelitarnych....bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek K Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.kompakt.pl 05.11.03, 07:57 Jesli chodzi o zameldowanie to teoretycznie jest to po odbiorze przez gmine, w praktyce jest inaczej. Ludzie z 1. etapu juz sa zameldowani mimo ze gmina nie odebrala budynkow. Wszelkie porownania do 1. etapu sa niestety chybione co widac golym okiem. Ale z kablowka (Aster City) sa oczywiscie problemy. Kwestia poprowadzenia kabla przez sasiednie osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 05.11.03, 09:35 No cóż, zatem pozostaje "cyfra+" :((( A może wiecie, kiedy będzie gaz? Pozdrawiam w ten piękny, słoneczny dzień A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: TELEFON, INTERNET, KABLÓWKA IP: *.visp.energis.pl 05.11.03, 11:13 Dla mni istotne jest kiedy będą akty notarialne ich brak skutkuje kosztem ubezpieczenia kredytu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Akt notarialny IP: 212.69.68.* 07.11.03, 16:42 W/w dokument prawdopodobnie będzie możliwy do uzyskania dopiero w przyszłym roku!!!!!!!! Podobno w pierwszej kolejności Notariusz będzie podpisywał akty n. z klientami "jajka" (od połowy grudnia-start), a dopiero po tym staruje podpisywanie umów z II etapem (styczeń, luty. marzec.......). Czy ktoś z was wie co mam zrobić jeśli pod zakup mieszkania wziąłem kredyt, już go spłacam, płacę odsetki, które teoretycznie mogę odliczyć od podatku, ale warunkiem jest posiadanie aktu notarialnego?( a może wymagana jest tylko umowa przedwstępna kupna mieszkania - może się mylę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Akt notarialny IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.11.03, 14:29 Obawiam się, że trzeba mieć umowę notarialną aby skorzystać z ulgi odsetkoej. Ale, za to protokól przekazania mieszkania jest wystarczający by skorzystać z ulgi remontow modernizacyjnej. Więc kto nie odebrał mieszkania, ma na to jeszcze tylko niecałe 2 m-ce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda KN4 Re: Akt notarialny IP: 212.244.100.* 17.11.03, 17:51 Witam, zainteresowalam sie ostatnio ta kwestia i nie znalazlam nigdzie informacji, ze trzeba miec akt notarialny zeby moc odliczyc te odsetki. Zajrzyjcie sobie do ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych i tam w art. 26b jest wszystko opisane jakie odsetki podlegaja odliczeniu, jakie sa warunki etc. Ustawe mozna znalezc na sejm.gov.pl (Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350). Jesli sie myle, dajcie prosze znac. P.S. Niedlugo sie wprowadzamy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda KN4 Re: Akt notarialny IP: 212.244.100.* 17.11.03, 18:04 Po dokladniejszej lekturze ustawy ;-) okazalo sie, ze chyba mieliscie racje. Sprawdzcie art 26b, ust 2 pkt 4 lit. b. A juz kurcze myslalam ze sie uda :-(. mz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Klatka III IP: *.energis.pl 05.12.03, 10:58 W klatce III na wejście witają nas oberwane drzwi, mam nadzieję, że jakoś... wykonania mieszkań jest lepsza. Garaże wyglądają na gotowe, a wpiwnicy słychać głosy robotników i pali się światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek ??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.12.03, 16:29 Widzę, że coraz rzadziej pojawiają sie info na naszym forum. OK... wszyscy zajęci są wykańczaniem mieszkań i przeprowadzką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Net IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.04, 22:55 Heja, Pozdrawiam wszystkich prosto z KEN 50 via Aster :) [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti z KEN3 TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 16.12.03, 11:23 Witam! Drodzy Sąsiedzi, Czy macie, może informacje o tym czy nasz Ukochany Monopolista będzie oferował swoje usługi na naszym osiedlu? Różne rzeczy słyszałem o sferii, wiem że za miesiąc ma wejść El-net, ale oferta Tepsy (darmowe wieczory+weekendy) jest najtańsza! Może macie jakieś wiadomości. Trochę informacji: - w zeszłym tygodniu dowiedziłem się, że pod koniec tego tygodnia będzie można podłączyć się do instalacji gazowej - piloty do garażu powinny być już u kierownika budowy (nie mam czasu sprawdzić - może już ktoś odebrał) - w agencji pocztowej - ken54 - można już odbierać klucze do skrzynek. Ja odebrałem w sobotę - pczta już "dochodzi" - w najbliższych dniach (chyba zaraz po świętach) będą do odbioru piwnice (cieszę się - "zagraciłem"sobie balkon pozostałościami po wykończeniu mieszkanka. - już można się meldować - kierownik daje karteczki do uzędu gminy. - założyłem kablówkę + internet w aster - działa nieźle (w poprzednim mieszkaniu miałem przez modem) - polecam. Pozdrawiam Miłego dnia Arti _ KEN3 klatkaIII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.citicorp.com 16.12.03, 16:15 Drodzy sasiedzi, Wybieram sie na pogawedke z Panem Krzysztofem Czyzewskim (pewnie juz wszyscy wiedza kim on jest w WP) w pewnych sprawach dotyczacych mojego mieszkania, jesli ktos z sasiadow posiada interesujace pytania a nie jest w stanie ich zadac osobiscie to chetnie pomoge... Nie wiem czy widzieliscie juz porecze zamontowane na klatkach, widac ze jestesmy lepiej traktowani niz etap I, ktorzy prawdopodobnie teraz dopiero je otrzymali..... Bede Was informowal, zeby nam forum nie umarlo:) Pozdr, Jacek, KEN3 kl2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 17.12.03, 09:08 U nas w V klatce dwa razy chodził chłopak z Telekomunikacji i zostawiał namiary. Jestem ciekawa jak załatwiłeś sprawę z Aster City is skąd dostałeś informację, że już są w naszym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 17.12.03, 10:35 W "mojej" - III klatce wisiały pod koniec listopada ulotki z namiarami na osobę z Astera "obsługującą" nasze osiedle. Wiem, że sporo osób już skorzystało z podłączenia kablówki i ewnetualnie internetu - gość był u mnie po 21-ej i miał w grafiku jescze kilka osób - z mojej i z innych klatek. Kablówkę mogą podłączyć w 3-4 dni, ja chciałem również internet, więc czekałem 6 dni. Niestety - nie mam przy sobie namiarów na gościa. Myślę, że jak zadzwonisz na ich infolinię, to kogoś przślą //www.aster.pl/kon_formularz.shtml // Aster proponuje tzw. ofertę zintegrowaną - obniżają cenę abonamentu - jeśli korzystasz z kablówki lub/i internetu. Ale ostatnie, mocno promowane plany taryfowe tepsy są dla mnie znacznie opłacalne. Może znasz jakieś szczegóły dotyczące TEPSY? - kiedy chcą podłączać, ile kosztuje instalacja, namiary na gościa (próbowałem dodzwonić się na błękitną linię - koszmar!!!) Miłego dnia Arti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe klatka III/ miejsce w garażu wynajmę IP: *.energis.pl 17.12.03, 11:34 Mam informację wynajmę miejsce w garażu podziemnym. Dziwi mnie, że nowa winda w naszej klatce czasami jest nie działa, albo stoi na piętrze i nic albo "kłapie" drzwiami przez godiznę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: klatka III/ miejsce w garażu wynajmę IP: *.energis.pl 17.12.03, 11:52 Wynajmę miejsce postojowe w garażu podziemny w KEN 52, info na mail sylwekp@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 17.12.03, 15:05 Ja w ramach rozpaczy zamówiłam sobie Canal+, bo z tym śniegiem na ekranie nie mogłam już wytrzymać. Ale teraz nie wiem czy nie żałuję ze względu na ten tależ na balkonie... A ile płacisz za Aster - kablówkę, jeśli mogę spytać? Jeśli chodzi o Tepsę, to montują w ciągu tygodnia, a kontakt do tego gościa to: Paweł Perczyński 0506 24 96 43. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.unused.zigzag.pl 18.12.03, 11:15 Jeżeli chodzi o tepsę, to dzwoniłem do gościa, ale z tego co mi powiedział, to "zbiera na razie zamówienia, aby zorientować się ilu jest chętnych", a potem decyzję o tym, czy tepsa wejdzie na nasze osiedle podejmie jakiś zarząd. Na moje pytanie "jak długo to potrwa" facet odpowiedział, że nie wie, może ... parę lat!!!(witamy w XXI wieku:)) Jeśli chodzi o kablówkę, to Aster kosztuje około 52 zł, ale jak weźmiesz z internetem, to wychodzi taniej (w sumie kalblówka+internet 150zł) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.crowley.pl 18.12.03, 12:25 Witam, Potwierdzam informacje od Arti'ego: - piloty do garażu są do odbioru (dzisiaj odebrał i właśnie leży przede mną) - klucze do skrzynek też są do odbioru (chociaż ja sam odbierałem na Belgradzkiej) - odbiór piwnicy jest możliwy wcześniej (ja jestem umówiony na dzisiaj po 15-tej) Co do tepsy - faktycznie, chodzi człowiek ale robi narazie rozeznanie ile jest chętnych osób (wczoraj do mnie dzwonili z tepsy potwierdzić czy jestem zainetresowany). Pozdrawiam, Darek (VI klatka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg koniec inwestycji IP: 213.17.171.* 18.12.03, 15:01 Witam Ja trochę z innej beczki. Ponieważ budowa się opóźnia, więc musiałem załatwić przesunięcie daty konwersji kredytu w RHYP-BRE z budowlanego na hipoteczny. Dowiedziałem się, że oddanie budynku ma nastąpić na przełomie marca/kwietnia 2004. I teraz pytanie - czy ktoś się orientuje, czy przysługują nam jakieś karne odsetki? Niby w umowie coś-tam jest o ustawowych odsetkach, ale wiadomo jak to jest... Z drugiej strony trochę dziwne, że oddanie budynku ma być za 3 miechy, a tu już można się meldować (z tego co piszą Sąsiedzi z KEN3)... Pzdr [gTg/KN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info 31.12.03, 01:11 Witam, Ja równiez należę do tego grona sąsiadów, któremu zależy na podłoczeniu telefonu przez TPSA - jej nowa oferta jest jak na razie nie do pobicia - no i chciałabym też neostradę. W telepunkcie nic nie wiedzą, za to usilnie namawiają na telefon radiowy - podziękowałam, bo ma to trochę minusów. Udało mi się dodzwonić na błękitną linię (9393), gdzie zgłosiłam zapotrzebowanie na tel. Pobrali ode mnie dane adresowe z peselem i powiedzieli, że się odezwą w przeciągu 3 tyg., więc cierpliwie czekam. Gdzieś kiedys ktoś mówił o jakiejś niepisanej zasadzie, że jak zbierze się 10 chętnych w bloku, to TPSA zaczyna sie interesowac takimi delikwentami i nagle pojawiają się techniczne możliwości do pociągnięcia kabla do bloku. Prywatnie uwazam, że nawet dla jednego klienta powinni sie pofatygować, ale to inna bajka. Prawdopodobnie forum nie trafia do większości sąsiadów, dlatego proponuję albo agitowac napotkanych sasiadów w tej sprawie (niech dzwonia pod 9393 i zgłaszają zapotrzebowanie) albo rozwieśic tego typu info na klatkach. Nie uśmiecha mi sie czekac na telefon kilka nastepnych miesięcy, ani przepłacac u nie-konkurencji. Pozdrawiam, Brawurka, KEN4 klatka I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: TELEFON TPSA w WP - czy? + parę info IP: *.acn.pl 31.12.03, 09:35 Podzielę się z wami moim doświadczeniem z TPsą. Otórz pewnego pięknego dnia na początku grudnia odwiedził mnie handlowiec z w/w firmy w moim mieszkaniu (Ken 50) i zaproponował zainstalowanie telefonu. Termin instalacji podał niestety w przybliżeniu (styczeń-luty 2004r.) ale zaproponował ciekawe "koszty instalacji" w wysokości ledwo 50PLN!!!!!! Czy i wam przydażyła się taka przygoda???? Napiszcie bo jestem ciekaw do ilu mieszkań trafił. Pozdrawiam Matbat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg gaz IP: 213.17.171.* 19.12.03, 14:25 No i pupa, Gaz będzie doprowadzony na początku stycznia :( Kiszkowato, ale co zrobić... [gTg/KEN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dert Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.bp.com.pl 31.12.03, 09:56 a ku,ku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Chyba wybiorę EL-NET IP: *.unused.zigzag.pl 05.01.04, 12:49 Kontaktowałem się... Próbowałem... Kilka razy... Chciałem założyć tepsę, bo mi pasują ich ostatnie promocje (darmowe weekendy)... I co ??? I nic!!! Tepsa nas olała - taka jest prawda :( W zeszłym tygdniu "wyciągnąłem" informację w telepunkcie, że będą (ewentualnie!!!) kablować po ... wakacjach!!! Witamy w XXI wieku Chyba sie zdecyduję na Elnet! Pozdrawiam Arti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.evip.com.pl 06.01.04, 14:13 chyba calkiem dory pomysl, w szczegolnosci w polaczeniu z kablowka i internetem z astercity - dostaje sie wowczas znizki, szczegoly na stronie astera pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawurka Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.eranet.pl 09.01.04, 01:50 Rozmawiałam z przedstawicielem tepsy. Wywiad środowiskowy na KENie zakończony, tepsy nie będzie przynajmniej do wakacji. Olali nas na całej linii. A może ktoś ma bliuższego znajomego w tepsie, bo w naszym wspaniałym kraju takie znajomości czynią cuda i nagle okazuje się, że telefo mozna założyć. Co do elnetu, to różowo nie jest. Koszt podłączenia uzalezniony jest od czasu na jaki chcesz podpisać umowę. Najkrótsza - 1 rok - 239 zł, 2 letnia - 119 zł a przy umowie na 3 lata - 59 zł. Jak się chce elnet na krótko to marnie sie to opłaca. Co się tyczy podłączenia tepsy za 50 zł, to do końca grudnia zeszłego roku tepsa miała taka promocję. Z innej beczki. W czwartek ruszyło doprowadzanie gazu do mieszkań :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ciekawostki KN4 IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 09.01.04, 13:00 KN4 1. Czy ktos zwrocil uwage ze w klatce nr.1 wyswietlacze z numerem pietra sa na obu windach a klatce nr.2 tylko na pierwszej (po lewej stronie) - czyzby jakas wybrakowana [partia)???? 2. W klatce nr.1 drzwi w srodku sa po bokach oblozone marmurem, w klatce nr.2 tego nie ma... czyzby jakas promocja w kl nr.1 W lutym ma byc podpisywany akt notarialny,a tu konca nie widac. Domofony nie zalozone, barierki na balkonach sa ale nie wszedzie, klatka nie dokonczona... ciekawe jak to bedzie dalej wygladac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Ciekawostki KN4 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.01.04, 12:07 1.Klatka schodowa nadaje sie do ponownego malowania. 2. Drzwi wejściowe do klatki II KN4 są mocno poobijane. 3.Przymierzając sie do wykończenia mieszkania spotykam coraz to nowe "niespodzianki", na które nie zwróciłem uwagi podczas odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Ciekawostki KN4 IP: 195.205.132.* 14.01.04, 13:39 Nie przejmujecie się. U nas w I etapie: Domofonów też nie ma Bramy nie ma Windy nadają się do wymiany Klatki nadają się do ponownego malowania itd. itp. A termin minął 30.06.2002. Akty też już w większości są dawno podpisane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syl Re: Chyba wybiorę EL-NET IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 19:24 no nie do końca - ja przedstawiłam rachunek z poprzedniego mieszkania (nie mam telefonu zarejestrowanego na siebie już od paru miesięcy) i El- net "podciągnął" mnie pod promocję "zmiana operatora". Podłączenie za złotówkę i czas umowy bzterminowy. Ponadto - mam internet w asterze i płacę za "lepszy" abonament "Komfort" tylko 33 zł z Vat-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cebit Wireless WERSAL PODLASKI -Oferta dostępu do internetu IP: 217.153.138.* 12.01.04, 16:45 OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ CEBIT WIRELESS- 2048kb/s* Szanowni Państwo! Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT WIRELESS o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)** za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu. Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco : o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto) o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto) Abonenci Cebit Wireless uzyskują: • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do 2048 kb/s* • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych • nielimitowany transfer danych • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi uczestnikami sieci lub wymiana danych) • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ). • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego serwera wirtualnego (opcjonalnie ). Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności Telekomunikacyjnej które dotyczą: 1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW) 2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW. WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL 612-09-96 lub 501-590-613 e-mail: internet@cebit.com.pl CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!! SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Meldunek IP: *.acn.pl 13.01.04, 22:03 Byłem właśnie u Kierownika budowy naszego etapu i oto co mi powiedział. Wersal Podlaski przekazał do Gminy papiery odnośnie dopuszczenia budynku do użytkowania. Decyzja gminy powinna zapaść na przełomie stycznia/lutego 2004r., a co za tym idzie pojawi się podobno możliwość meldowania pod adresem Al.KEN 50 itd..... Ciekaw jestem czy ten termin jest realny??? Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Re: Meldunek IP: *.crowley.pl 14.01.04, 08:37 Witam, Meldunek od jakiegos czasu jest juz mozliwy. Tak samo jak i wstepne umawianie sie na podpisanie aktu notarialnego. Pozdrawiam, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Meldunek IP: *.acn.pl 14.01.04, 08:45 Darek możesz napisać jaka jest procedura zameldowania się w mieszkaniu, tzn. gdzie iść, jakie papierki są potrzebne?? Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Meldunek IP: 213.17.171.* 14.01.04, 09:20 Ja mogę napisać :) Trzeba iść do kierownika i powiedzieć "chciałbym się zameldować". Wtedy kierownik daje Ci świstek papieru, na którym jest pieczątka Wersalu i Twoje nazwisko i nowy adres. Resztę wypełniasz sam. Następnie idziesz do starego urzędu z dowodem i książeczką wojskową (armia czuwa!). Wymeldowujesz się - teoretycznie od ręki, w praktyce pewnie swoje będziesz musiał odstać w kolejce. Następnie idziesz do naszego urzędu (Lanciego 14, o ile mnie pamięć nie myli), również z dowodem, książeczką i tym co Ci dadzą przy wymeldowaniu (o ile coś dadzą) i najlepiej z 2 zdjęciami (o tym za chwilę). Mówisz, że chcesz się zameldować, na co oni mówią Ci, że jasne, no problem, ale przy okazji mógłbyś zmienić dowód osobisty. Wtedy Ty (przygotowany na to) wyjmujesz 2 zdjęcia i mówisz, że chcesz zmienić dowód :) Potem czekasz miesiąc i już. Najlepiej idąc do urzędów (obu) mieć już przygotowane wypełnione wnioski o wymeldowanie/zameldowanie. W razie czego dysponuję takimi, zresztą można je ściągnąć w PDFie ze stron UM Warszawa. Pozdrowienia [gTg/KN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Re: Meldunek IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 14.01.04, 12:16 :) Ja od siebie dodam tylko tyle www.ursynow.waw.pl a dokladniej www.ursynow.waw.pl/sprawy/so_1_2_2.php#s I meldowalem sie nie na Lanciego ale na Szolc-Rogozińskiego 1. Teoretycznie sa robione problemy, ze nie ma aktu notarialnego, ale jak sie czlowiek ladnie usmiechnie to wszystko sie zalatwi. Ja na ten przyklad dostalem informacje, ze musze miec swistek potwierdzajcy, ze mam prawo do mieszkania ale juz przy samym okienku nikt ode mnie tego nie wymagal. Procedura trwa jakies 15 minut. Pozdrawiam, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Internet !!!!!!! IP: 217.153.138.* 15.01.04, 13:28 OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ CEBIT WIRELESS- 2048kb/s* Szanowni Państwo! Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT WIRELESS o przepustowości do 2048 kb/s za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu. Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco : o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto) o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto) Abonenci Cebit Wireless uzyskują: • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do 2048 kb/s • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych • nielimitowany transfer danych • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi uczestnikami sieci lub wymiana danych) • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ). • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego serwera wirtualnego (opcjonalnie ). Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności Telekomunikacyjnej które dotyczą: 3) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW) 4) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW. WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL 612-09-96 lub e-mail: internet@cebit.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Re: Internet !!!!!!! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 14:35 Ilez razy? Raz nie wystarczy panie Mario/CebitWireless? Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Piwnice IP: 213.17.171.* 16.01.04, 12:11 Witam sąsiadów, Informuję, że można wreszcie odebrać klucze od piwnicy i tym samym pozbyć się z mieszkań pozostałości remontowych (wreszcie nie będę musiał oglądać leżących w przedpokoju worków z cementem i klejem :) Pzdr [gTg/KN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti gaz IP: *.unused.zigzag.pl 16.01.04, 12:25 a ja dodam, że można już "podłączyć" się do gazu. Fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Kosz na smieci IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 19.01.04, 11:33 Czy ktos wie, gdzie mieszkancy KEN 50 maja zostawiac smieci? W weekend nie udalo mi sie znalezc kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Kosz na smieci IP: 213.17.171.* 19.01.04, 15:03 Przed klatką numer I (od strony budowy), na środku błotnistego bajora stoi sobie kontenerek. To tam :) Acha - jeśli znajdziesz drogę, pozwalającą dostać się tam, przy zachowaniu czystych spodni i butów, to podziel się z nami ;) Pozdrawiam [gTg/KN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. akty notarialne IP: *.unused.zigzag.pl 19.01.04, 15:19 Czy może ktoś liczył ile wyniesie nas przyjemność otrzymania aktu notarialanego? Jaki jest wzór na obliczenie tej wartości? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: akty notarialne IP: *.acn.pl 20.01.04, 09:10 Przykład(wartość 300.000pln) - Mieszkanko(wartość 200.000pln) 1. Przykład- taksa notarialna: 2.300,-zł + VAT 22% tj. 506,-złTaksę (od wartości) liczymy tak: 1.100,-zł + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł, co u Ciebie liczy się tak: 300.000,-zł - 60.000,-zł = 240.000,-zł. Z tych 240.000,- zł wyciągamy 0,5% co daje nam 1.200,-zł. Dodajemy do tego początkowe 1.100,-zł i to nam daje sumę 2.300,-zł. VAT - 22% od taksy notarialnej to zapewne jasne - Mieszkanko: 2 196,00 zł 2. wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł Te 150,-zł to opłata stała, niezależna od wartości (VAT - wiadomo) - Mieszkanko:183,00 zł 3. podatek od czynności cywilnoprawnych (tylko od ułamka w gruncie przy developerze): 860,-zł Tu jest procent stały więc prościutkie liczenie: 2%, co przy Twojej wartości ułamka w gruncie daje właśnie 860,-zł. - Mieszkanko:460,00 zł 4. opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: 3.320,-zł Tu się będę "miotać", ale postaram się napisać najjaśniej jak umiem. Zasada: 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyzej 100.000,-zł i z tego do zapłacenia 1/5 część, co przy Twojej wartości liczymy tak: 300.000,-zł - 100.000,-zł = 200.000,-zł i z tego wyciągamy 5% co nam daje kwotę 10.000,-zł. Dodajemy do tych 10.000,-zł te początkowe 6.600,-zl co nam daje 16.600,-zł i z tego płacimy 1/5 część czyli 16.600,-zł : 5 = 3.320,-zł - Mieszkanko: 2 320,00 zł 5. opłata sądowa za druk nowej księgi wieczystej: 40,-zł To opłata stała, które nie jest zależna od wartości - Mieszkanko: 40,00 zł 6. wypisy: ok. 300/400,-zł (tu mam zawsze kłopot bo ta kwota zależna jest od długości umowy i ilości branych wypisów plus te dla urzędów, a jedna strona kosztuje 7,32,-zł już z VAT-em). No właśnie tak jak napisałam: jedna strona z VAt-em 7,32,-zl i to się mnoży przez ilość stron aktu i przez ilość wypisów. - Mieszkanko: 400,00 zł TOTAL Mieszkanko: 5 599,00 zł Ale nie dał bym za to głowy. Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: akty notarialne IP: *.unused.zigzag.pl 20.01.04, 09:59 Super wyliczonko!!! Dzięki, Matbat! Mam jedno dodatkowe pytanie - dotyczące pkt. 3. Czy jesteś pewien, że podatek liczy się od ułamka w gruncie przy developerze a nie od wartości mieszkania? dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html Od wartości mieszkania będzie to odpowiednio 6000 lub 4000 zł! Proszę o rozwianie tej wątpliwości! Pozdrawiam Arti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wersalczyk Re: akty notarialne IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.01.04, 19:27 Arti - masz niestety rację. Podatek jest od wartości nieruchomości a nie od części gruntu. Niestety:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: akty notarialne - grumt IP: *.acn.pl 21.01.04, 21:15 Udało mi się zdobyć trochę inną interpretację niż wasza: "O ile mi wiadomo (choć bliżej nie znam) to Wersal Podlaski jest developerem, czy tak? Jeśli tak to odprowadza VAT od lokali zatem nabywcy tych lokali przy umowach sprzedaży płacą podatek od czynności cywilnoprawnych tylko od wartości ułamka w gruncie. To wynika z ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych - jeden z pierwszych artykułów: nie pamiętam dokładnie ale chyba art. 4 pkt. 2 albo art. 2 pkt. 4 (coś takiego)." Jest to interpretacja przekazana nam przez użytkownika forum - Babiaka - a z tego co Ona pisze widać, że zna się na temacie. Jeżeli ktoś może potwierdzić Jej interpretację to będę wdzięczny. Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: akty notarialne - grumt IP: *.acn.pl 27.01.04, 07:42 Czy ktoś może potwierdzić info z poprzedniego listu??????? A może już jest osoba, która podpisałą akt notarialny z WP. Jeżeli tak, to napisz jak ukształtowały się wszystkie opłaty. POzdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Tynki IP: 213.17.171.* 27.01.04, 09:16 Ja z zupełnie innej beczki - czy ktoś odkrył u siebie w okolicach okien popękane tynki? U mnie zaczęły pękać dosłownie kilka dni temu... :( [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
a.kedz Re: Tynki 22.03.04, 14:58 Ja też mam popenkane tynki i ściany w budynku. Niestety deweloper nie chce uznać reklamacji. Mówi, że to normalne, że grunty muszą osiąść. Zresztą on żadnych usterek nie naprawia. Ze wszystkim trzeba lecieć do sądu. Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy są jakieś przepisy odnośnie płacenia wyższych stawek czynszu za powieżchnie usługowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: akty notarialne - grumt IP: 195.205.132.* 27.01.04, 13:41 Potwierdzam Co do zasady PCC nie płaci się, gdy coś jest już opodatkowane VAT nawet wg stawki 0% czyli od wartości mieszkania płaci się VAT (kiedyś 0%, teraz 7%)(VAT jest już na fakturach) od wartości gruntu płaci się PCC (2%) (PCC pobiera notariusz) Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek marmury IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.01.04, 16:08 Mój glazurnik jest zboczony ..... zawodowo. Wchodząc na 2-ga klatkę w KN4 zwrócił uwagę na marmury, które ostatnio zostały zamontowane w obrębie drzwi wejściowych i .....trochę sie przeraził, gdyż: a) klej został położony na farbę a ta pod wpływm wilgoci "marszczy sie" i odpadnie pod ciężarem kleju?!! b) kleju było tam jak na lekarstwo, c) płytki nad drzwiami wyraźnie odstawały od pionu Tak więc jak bedziecie wchodzić na klatke schodową, patrzcie do góry ch cosnie odpada. Czy klatka schodowa jest już "odebrana" technicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 01.02.04, 09:02 Jestem na granicy załamania nerwowego, a to z ptostej przyczyny- PRZEPIĘCIA PRĄDU. Ale po kolei. Ubiegłej środy (28.01.2004r.) w godzinach popołudniowych miało miejsce kolejne przepięcie prądu. Tym razem jego skutki były opłakane dla mojego mieszkania, "spaleniu" uległy: wieża Hi-Fi, głośniki komputerowe, radio- budzik, oraz najważniejsza rzecz, kupiona tydzień wcześniej LODÓWKA!!!!!!!!! Wkurw....iony do granic udałem się do kierownika budowy, któy przysłał do mnie elektryka. Ten niestety nie potrafił mi powiedzieć jak to możliwe aby w mieszkaniu pojawiały się przepięcia pomimo tego, iż w skrzynce bezpiecznikowej znajduje się BEZPIECZNIK RÓŻNICUJĄCY, któego zadaniem jest wyłączyć prąd w całym mieszkaniu w momencie pojawienia się takiego przepięcia. Czy któś z was miał ostatnio podobną "przygodę" z prądem???? Jakie kroki wobec Wersalu można podjąć????!!!!!!! Proszę poradźcie coś bo długo nie wytrzymam i komuś zap......dolę!!!!!!!!!!!!! Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 01.02.04, 20:37 Jesli dobrze sie dopytalem i zrozumialem to przyczyna "spalenia" sie urzadzen w domu mozne byc chwilowy brak uziemienia i wtedy tam gdzie powinno byc 230V idzie 380V. Nie dziwne, ze najmniej odporne urzadzenia wysiadaja. Brak uziemienia zazwyczaj wystepuje podczas przepinania kabli w skrzynkach lub gdy kable sa zle dokrecone. Z przykroscia informuje, ze wymieniony przez Ciebie bezpiecznik roznicowo- pradowy nie zabezpiecza od takiej sytuacji, bo on sluzy do czego innego. Poszukaj w www.google.pl lub np. www.el- team.com.pl/strony/de_roznicowki.htm Pozdrawiam, Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 03.02.04, 22:41 Dzięki za info, ale nie jest ona zbyt pocieszjąca. Czy jest jakaś możliwość zabezpieczenia sprzętów AGD oraz RTV??? Może listwy zabezpieczające?? Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 03.02.04, 23:27 Niestety nie, bo to nie jest przepiecie. Przed tym co opisales nie ma zabezpieczenia :-( Mozesz zalozyc zabezpieczenie przeciwprzepieciowe (podobne jak w np. listwach- przedluzaczach) jako jeden modul bezpiecznikowy (jesli masz miejsce w skrzynce). Wtedy zabezpieczy to przed przepieciami we wszystkich sprzetach (na 1 fazie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Niebezpieczne przepięcia IP: *.acn.pl 06.02.04, 09:43 Nie wiesz czy WP robi takie zabezpieczenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Niebezpieczne przepięcia 06.02.04, 11:35 Jakie zabezpieczenia?? Jesli chodzi o modul przepieciowy do tablicy bezpiecznikowej to prawie kazdy elektryk to zrobi. Taki modul wyglada podobnie jak bezpiecznik tylko pelni inna funkcje. A modul mozesz kupic w sklepach elektrycznych. Kosztuje kolo 100-200 PLN na jedna faze. Ale dokladnej ceny nie znam, bo sie orientacyjnie pytalem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Akt notarialny IP: *.acn.pl 17.02.04, 11:09 Czy ktoś z naszego etapu podpisał już akt notarialny??? U mnie bank zaczyna się trochę niecierpliwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Re: Akt notarialny IP: 193.0.236.* 17.02.04, 11:19 Heja, Ja mialem podpisywac w ta sobote, ale wczoraj poinformowano mnie, ze nie zostalo wydane pozwolenie na (moge teraz cos namieszac :) wydzielenie odrebnej wlasnosci mieszkan. Przypuszczalny termin to juz dopiero marzec. Pozdrawiam, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz - KN52 TV,Internet,Telefon IP: *.pl.cchbc.com / *.eranet.pl 18.02.04, 10:18 Czesc, czy ktos korzysta juz z uslug astercity (oferta zintegrowana) i moze wyrazic swoja opinie? Dzieki z gory Mat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: TV,Internet,Telefon IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 16:54 Aster działa rewelacyjnie, zobacz wyżej jak Matbat rozpisuje się na forum korzystając z ACN'u i to pomimo problemów z prądem... pzdr, MC A tak poważnie polecam, korzystam z internetu, telefonu i TV za pośrednictwem ACN i jest ok, no może ostatnio wyleciło kilka fajnych stacji TV z ich oferty, ale za całokształt 4+, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: TV,Internet,Telefon IP: *.acn.pl 18.02.04, 19:04 MC co to za prywata!!!!!!!! Wracaj na swój wątek, no już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: TV,Internet,Telefon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 20:25 Witam, Podpisałem umowę z Asterem, jest w niej napisane: tv - 32 stacje, net - 128kbit/s (wychodzące). Okay, stroimy automatycznie telewizor i... znaleziono około 60 stacji - tak, wiem, że połowę mi odetną za miesiąc czy dwa, ale na razie mogę sobie oglądać :) Co do netu - ściągałem sobie instalkę Mandrake 9.2 z ICMu - 3 obrazy ISO po 700 MB każda. Ściągały się ze średnią prędkością 70kB/s. Może od czasów mojej podstawówki coś się zmieniło, ale IMO 70kB/s to sporo więcej niż 128kb/s za które płacę. Z kolei witryna windowsupdate praktycznie nie działa i przypuszczam, że winę ponosi transparent proxy w Asterze. Jak to mówią - nie ma róży bez kolców. Niestety, jak na razie (net i tv mam od 22 stycznia) nie przyszła żadna fakturka do zapłaty - chyba będę musiał się pofatygować do Astera. To tyle jeśli chodzi o moją opinię. Ogólnie - popieram przedmówcę: ocena 4+ Pozdro [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&D Aster IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.04, 23:14 Od dzisiaj korzystamy z uslug aster'a. Na razie jest OK, czas pokaze co bedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwester akt notarialny/garaż wynajmę IP: *.visp.energis.pl 23.02.04, 12:27 Wynajmę miejsce w garażu podziemnym w budynku KEN 52. sylwekp@wp.pl P.S. Mnie też przesunięto termin aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Piwnica i woda IP: *.pzuzycie.com.pl 24.02.04, 07:14 Czesc Czy to tylko mi zalewa ciagle piwnice czy ktos jeszcze ma ten problem ? Bo szczerze mowiac juz mnmie kur... bierze .... pozdrawiam (Zly od rana) Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Aster internet i witryna windows update IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 20:35 Wylacz skrypt w przegladarce (tools - internet options - connections - lan settings....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. ULGA ODSETKOWA IP: *.acn.pl 28.02.04, 12:34 Czy któryś z Szanownych Sąsiadów odlicza w tym roku ulgę odsetkową? Czy trzeba mieć w ręku akt notarialny, czy też wystarczy np. protokól odbioru? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Dzwieki KN50 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 23:31 1. Czy i Was dochodza dziwne dzwieki wieczorami. Tak jakby cos dudnilo w bloku. Dzwiek metra to raczej nie jest bo metro przejedzie i powinna byc chwila ciszy (o tej godzinie (23:30) jakies 10 minut) a to trwa np.2-3 minuty. Ma ktos jakis pomysl.? 2. Czy cos slychac o domofonach? LK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dzwieki KN50 IP: *.chello.pl 01.03.04, 20:17 na ktorym pietrze mieszkasz? i na ktora strone wychodza okna na KEN? czy dziedziniec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dzwieki KN50 IP: *.chello.pl 02.03.04, 21:39 i co z tymi dziwiekami, ma je ktos jeszcze. Na ktorym pietrze mieszkacie, ze je slychac. Ojjjooojjjj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nademi@wp.pl Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 19:57 Potwierdzam dzwięki są słyszalne - pojawiły się pod koniec grudnia. Po przeprowadzeniu małego dochodzenia ustaliłam iż są to prawdopodobnie dzwięki z metra (na 99% - można odmierzać przerwy zgodnie z rozkładem jazdy). Dzwięki występują wcześnie rano oraz późnym wieczorem, gdy nie słychać samochodów i sąsiadów :). Wg mnie jest to związane z kółkami metra (sprawa poruszana często w gazetach) oraz jakością (a raczej jej brakiem) torów metra na wysokości naszego budynku (stojąc na ulicy na wysokości naszego budyku słychać metro). Po podpisaniu aktu notarialnego chcę wyjaśnić tę sytuację z naszym developerem oraz Metrem (nie wiem, czy uda mi się coś osiągnąć, ale muszę spróbować). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: TV,Internet,Telefon IP: *.ssmb.com 09.03.04, 12:19 [gTg] Czy byl jakis problem w podlaczeniu kabli, bo ja mam (pewnie jak wszyscy) wypuszczone w mieszkaniu kable w jednym miejscu, ktorych poczatek jest gdzies na klatce. Czy jak Aster polaczyl kabelki wszystko dzialalo bez bolu? Mam nadzieje ze zaden Kabel-man nie bedzie wiercil dziury w scianie specjalnie na to. Troszke sie martwie bo mam wypuszczone 3 kable 9 zylowe a z tego co wiem antenowy jest troszke inny.... Jak macie jakies przykre doswiadczenia to prosze o info. Bede kladl podloge w przyszlym tygodniu wiec mam jeszcze troche czasu aby cos poprawic, jakby co. Inna sprawa. Czy ktos byl w Administracji i wie moze na jakich zasadach ona dziala? Co juz mozna przez nich zalatwic? Mogliby juz zaczac sprzatac klatke, itp. I ostatnia sprawa. Czy ktos juz odebral akt not. oraz czy mocno wzrosly koszty z nim zwiazane bo z tego co wiem to trzeba teraz zaplacic troche wiecej niz w 2003r. Jak ktos odebral akt za mieszkanko prosze o info na gg2690177 badz email jecko@plusnet.pl Dzieki, Jacek KN3/29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: TV,Internet,Telefon IP: 213.17.171.* 10.03.04, 09:42 Cześć, Jeśli chodzi o Astera, to u mnie nie było żadnych problemów - wszystko działało od razu (pomijając zabawny fakt, że pan nie mógł sobie poradzić z instalacją, bo miałem wyłączoną usługę Otoczenie Sieciowe w Windowsach - trochę musiałem mu pomóc). Co do ilości żył, to nie znam się na tym. Wiem, że przyszli do mnie, podłączyli kabel do kabla z puszki, na moje życzenie wywiercili dziurę do drugiego pokoju (bo mam tv w jednym, a kompa w drugim - a gniazdko jedno). Całość zajęła im chyba z pół godziny. Po robocie jeden z panów poprosił mnie o szczotkę, bo oni muszą po sobie posprzątać :) Powiedziałem, że dam sobie radę. Natomiast u kumpla z drugiej klatki był problem, ponieważ kabel w puszce był jakoś źle podłączony i nie dało się go wyciągnąć. Więc nie bardzo było jak podłączyć ten ich kabel. No ale to już wina Wersalu. Co do administracji, to polecam wątek KEN1 na forum - i listy szczęśliwych sąsiadów. Z tego co piszą, to administracja ogranicza się do brania pieniędzy. No ale może coś się zmieni - pożyjemy, zobaczymy. Też bym chciał, żeby ktoś zaczął sprzątać. Akty - smutna sprawa, dzwoniłem (nie ja pierwszy) do Wersalu i pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy, że nie ma decyzji z Białegostoku. Inna sprawa, że ktoś już pisał na forum, że ma termin na 18 marca. Więc jak to jest, ktoś wie? Pozdrawiam sąsiadów i do zobaczenia w Bziku (bo to chyba najbliższy pubik) ;) [gTg/KN50/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ&DD Re: TV,Internet,Telefon IP: *.acn.waw.pl 10.03.04, 19:17 Czesc, Aster - nie bylo zadnych problemow. Do kabli doprowadzonych do mieszkania panowie podlaczyli te ktore pociagneli przez rurki w scianie w mieszkaniu (TV,internet,telefon) i dziala tak juz kilka tygodni i problemow nie ma. Akt notarialny - hmmm, chyba tylko tyle mozemy dodac bo slyszymy to samo co wszyscy. Generalnie oprocz aktow, to wersal moglby wreszcie skonczyc klatke (pomalowac,wypolerowac podlogi,posprzatac po sobie, [kable, itd...]) i ... chyba jeszcze dokonczyc balkony bo jak u nas zakladali porecze to byla temp. -2 i nie bardzo mogli wtedy podtynkowac to tyle mz&dd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Akt notarialny IP: *.acn.pl 12.03.04, 22:35 CZy ktoś z szanownych sąsiadów ma już podpisany w/w akt, a może ma wyznaczony termin??? Z utęsknieniem czekam na info Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Akt notarialny IP: *.pzuzycie.com.pl 15.03.04, 08:10 Cześć Ja mam wyznaczony termin na 30.03. Moze ktoś wie co (poza standardowymi wpisami) powinno sie znaleźć w takim Akcie ?? pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: Akt notarialny IP: *.visp.energis.pl 16.03.04, 12:58 Ja też dopytuję się o akt notarialny, jego cena ma wzrosnąć po 1 maja ze względu na VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KN4 Re: akty notarialne IP: *.bphpbk.pl 23.03.04, 12:21 Mili Sąsiedzi, może kogoś zainteresuje informacja jaką uzyskałem w dniu dzisiejszym w kancelarii prawnej, za pośrednictwem które4 zobowiązani jesteśmy podpisać akty notarialne. Podatek od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2% wartości mieszkania płaci się w przypadku rynku wtórnego. Natomiast w naszym przypadku - rynek pierwotny - zapłacimy 2% wartości gruntu. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: akty notarialne IP: 213.17.171.* 23.03.04, 14:19 Tak tylko żeby się upewnić - to chyba dobrze, no nie? BTW - gdzie mieści się ta kancelaria? Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KN4 Re: akty notarialne IP: *.bphpbk.pl 25.03.04, 17:20 Otrzymałem kontakt w Biurze Wersalu, jest to kancelaria z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Koszty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 21:05 Heja, Pewnie już wszyscy to wiedzą (tylko kiszą tą wiedzę dla siebie i nikt się nie wychyla na forum...), ale i tak Wam napiszę - u kierownika budowy można odebrać rozliczenie kosztów budowy. Jest to potrzebne m.in. do sporządzenia aktu notarialnego (bo trzeba wiedzieć jaki jest koszt mieszkania, no nie?). Poza tym fajnie wiedzieć, czy przypadkiem Wersal ma coś nam oddać, czy też raczej my jemu... Pozdro [gTg/KN4/21] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Koszty IP: *.acn.pl 17.03.04, 21:09 A Ty odebrałeś i co??? Dodali coś????? pzdr Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Koszty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.04, 22:23 A ja poszedłem dzisiaj i patrzę na tą listę i widzę - mieszkanie 17 zrobione, 18 zrobione, 19 też, potem 22, 23 itd (a ja mam 21 :) Kiero powiedział, żeby przyjść jutro rano. Ale mogę mniej więcej powiedzieć, że powinno wyjść na zero - z jednej strony zrezygnowałem z kuchenki gazowej, a z drugiej kazałem im trochę ścian kuć :) No ale zobaczymy jutro rano. Napiszę co i jak. Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Koszty IP: 62.111.216.* 17.03.04, 22:52 Warto się przyjrzeć dokładnie temu rozliczeniu. U mnie były trzy podejścia do wyliczenia tej kwoty, bodajże 1800,- , 1200,- i ostatnie ok. 300,- :-) Z innej beczki: Jak objawi nam się termin i miejsce pierwszego zebrania wspólnoty mieszkaniowej? Czy tym kieruje WP, administracja czy my? bo jak rozumiem przy pierwszym akcie notarialnym wspólnota już będzie: dom.gazeta.pl/dom/1,50833,1066569.html?as=1&ias=3 ciekawi mnie to dlatego, że odwiedziłem dziś "naszą" administrację i szczerze mówiąc komuną zawiało... krótko: chciałbym ją zmienić przy pierwszej okazji. Pozdrawiam Paweł, KN4 I klatka P.S. Dlaczego administracja jest "be"?: forum I etapu, choć to chyba widać (ja mam wątpliwpści do jakości wykonania pozycji: wywóz nieczystości, ochrona nieruchomości i utrzymanie czystości z wręczonej mi listy opłat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Pierwszy akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 23:19 Bardzo wazne jest, aby w I. akcie notarialnym dla budynku nie pozwolic sobie wcisnac, ze wspolnota bedzie zarzadzal Wersal lub ktos od nich. Sposob zarzadzania wspolnota (a powstaje ona w momencie wyodrebnienia pierwszego lokalu w budynku) uzgodniony w pierwszym akcie notarialnym rozciaga sie automatycznie na wszystkie. Odkrecenie tego pozniej bedzie bardzo trudne. Pozdrawiam - KM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Pierwszy akt notarialny IP: 62.111.216.* 17.03.04, 23:48 To wygląda na to, że wszyscy daliśmy sobie to wcisnąć. Art. 6. pt. 1 umowy: "Sprzedawca zobowiązuje się odpłatnie administrować budynkiem,[...] do czasu podjęcia przez Wspólnotę Mieszkaniową uchwały o powołaniu Zarządu bądź uchwały o zawarciu umowy o zarząd (administrowanie) z wybraną przez siebie osobą." Nie wiem jak gładko przejdzie powoływanie zarządu, ale w tej uchwale jest nadzieja. Albo na odwrót. (Niepotrzebne skreślić). Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Pierwszy akt notarialny IP: 213.17.171.* 18.03.04, 10:05 No, no, no, ale tu dzisiaj ruch :) Co do powoływania zarządu, to nie będzie gładko. Dlaczego? Dlatego, bo mamy tą samą wspólnotę co etap I, a im do dziś nie udało się zebrać i powołać nowego zarządu. To będzie moja pierwsza wspólnota, więc nie znam za bardzo przepisów, ale wiem, że żeby coś przegłosować, to musi być ileś-tam osób. No to teraz policzcie sobie ludzi z samego "jaja" i z naszej "trójki" - przecież to praktycznie nierealne, żeby wszystkich zebrać... No ale może w końcu jakoś się uda :) Na razie nie ma co gdybać, poczekamy zobaczymy. Acha - co do moich kosztów budowy (pisałem o tym wyżej), to oczywiście kiero dzisiaj się spóźnił do roboty, więc się rozminęliśmy i nie wiem jaki był rzeczywisty koszt. Może ktos inny się pochwali? Pozdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Pierwszy akt notarialny IP: 62.111.216.* 18.03.04, 13:28 Nie strasz! Art. 6. ustawy o własności lokali: "Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. Wspólnota mieszkaniowa może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywana." ks.sejm.gov.pl/proc2/ustawy/79_u.htm Czyli na mój gust jeden budynek to jedna wspólnota.... Czy jest na sali prawnik? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Pierwszy akt notarialny IP: 213.17.171.* 18.03.04, 14:10 > Nie strasz! Sorry, nie chcę nikogo straszyć :) Też bym wolał żebyśmy sami sobą rządzili - chociaż wtedy nie byłoby na kogo narzekać - tak to zawsze są "ci oni" ;) Pzdr i dołączam się do pytania o prawnika. [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł TPSA IP: 62.111.216.* 17.03.04, 23:58 Przepraszam, że tak prosto z mostu Czy to: robaczki.ppp.tpnet.pl z Twojego postu to telefon TPSY ?!?!!? Na KENie? Jak? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biu Trasa szybkiego ruchu IP: *.client.comcast.net 18.03.04, 04:17 Witam Wszystkich! Ludzie moze wiecie cokolwiek na temat planowanej trasy szybkiego ruch w okolicach ul. Plaskowickiej. Bardzo prosze o wiadomosci. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Koszty IP: *.pzuzycie.com.pl 18.03.04, 08:48 Szczerze mówiąc jestem lekko poirytowany po tym jak zobaczyłem "wyliczenie" czynszu. Po kolei: 1. Powierzchnia mieszkania jest brana z umowy, czyli jest to pow. bez tynków, czyli jest zawyżona 2. Wywóz śmieci: dziś wyrzucałem swoje i ... w pomieszczeniu z koszami jest po prostu tragedia.... a co bedzie jak wszyscy zacznął mieszkac ? 3. Koszty ekspolatacji: srednie użycie wody od momentu kiedy zaczałem mieszkać (wg. licznika) jest dwókrotnie mniejsze niż to za co mam płacić ... 4. Ciekawi mnie co to są "pozostałe koszty" ... 5. I najlepsze na koniec... koszty zarządzania i administracji garażem stanowią połowę opłaty za garaż ... Za administrowanie placem o powierzchni kilku metrów płacę 40% tego co za kilkudziesięcio metrowe mieszkanie ... po prostu smiech na sali ... pozdrawiam sąsiadów Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: Koszty IP: *.unused.zigzag.pl 18.03.04, 09:01 Czy możesz podać ile wyniósł czynsz na m2? chodzą słuchy , że około 5 zł na m2 - to prawda? A garaż? Pozdrawiam V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Koszty IP: 193.109.244.* 18.03.04, 10:22 Gość portalu: valdi napisał(a): > Czy możesz podać ile wyniósł czynsz na m2? > chodzą słuchy , że około 5 zł na m2 - to prawda? > A garaż? > Pozdrawiam > V. Zgadza się, bez garżu to mi wychodzi 5.3 zł a sam garaż to 50 zł miesięcznie. Moj znajomy płaci za garaż (na Ursusie) .... 0 zł pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Koszty IP: 62.111.216.* 18.03.04, 12:33 Ale te ok 5 PLN, chociaż bardziej 6 PLN ( składa się dwóch częsci: 1) opłat eksploatacyjnych ok 2,6 PLN/m2 (nie licząc garażu); 2) opłat za media; teoretycznie częściowo do zwrotu: u mnie jest 200 PLN za centralne, wodę i kanalizację, ale nie wiem jak to policzyli (a jest nas 2+1, to jeden to roczny synek, ale wody ciągnie za dwóch :-) ). Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Wspólnota mieszkaniowa IP: 62.111.216.* 18.03.04, 14:07 Wspólnotę tworzą budynki KEN 50 i KEN 52. (źródło: kierownik budowy) Hough! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Wspólnota mieszkaniowa IP: 213.17.171.* 18.03.04, 15:46 No, to przynajmniej coś wiemy. Dzięki Ci za rozwianie wątpliwości. [ten gTg to sam nic nie wie, a bez sensu straszy ludzi, no nie?] Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł RE: Wspólnota mieszkaniowa IP: 62.111.216.* 18.03.04, 16:12 > bez sensu straszy ludzi, niech będzie, że motywuje ;-) Z innej beczki: "Niższe taksy Mieszkanie to kosztowna inwestycja. I nie chodzi tylko o wysokie ceny nieruchomości, ale przede wszystkim o towarzyszące transakcji kupna opłaty. Trzeba zapłacić 2-proc. podatek od czynności cywilnoprawnych, opłatę sądową wynoszącą ok. 1 proc. i tyle samo taksy notarialnej. Zwłaszcza ta ostatnia danina wzbudza wiele emocji. Zasady jej ustalania zainteresowały nawet rzecznika praw obywatelskich, który skierował sprawę do Trybunału Konstytucyjnego. Ten uznał przepisy ustalające wysokość wynagrodzenia notariuszy za niezgodne z konstytucją, czym przyznał racje rzecznikowi. Czy to oznacza, że w tym roku będziemy płacić mniej? Niekoniecznie. Zgodnie z wyrokiem TK niekonstytucyjne przepisy mają obowiązywać do końca czerwca 2004 roku. Ministerstwo Sprawiedliwości oraz Sejm mają pół roku na opracowanie nowych regulacji. Trybunał dał ustawodawcy wskazówkę, która powinna przyświecać posłom i ministrom w tworzeniu nowego prawa, stwierdzając: wysokość taksy notarialnej nie może być barierą w realizacji praw majątkowych obywateli. Jednak rząd i parlament wcale nie muszą posłuchać TK. Czy się zgodzą na jego sugestie, zależy tylko od ich dobrej woli.." dom.gazeta.pl/dom/1,50848,1854195.html?as=2&ias=3 i bądź tu mądry. Ale choć jedno jest pewne: część z nas się sfrajerzy. Pozdrówki Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Koszty budowy IP: 213.17.171.* 19.03.04, 09:14 Heja, Odebrałem dzisiaj w końcu rozliczenie kosztów budowy, no i mam kilka informacji, które może kogoś zainteresują. Koszt kuchenki elektrycznej - 745 pln (do zwrotu, jeśli ktoś zrezygnował) Koszt instalacji gazowej - 1300 pln Instalacja siłowa - 1395 pln Dodatkowa ścianka gr. 6cm - 34,50 pln/m2 - to dla tych, którzy zlecali budowę dodatkowych ścian Wkucie kanalizacji w ścianę - 145 pln/mb Ważna informacja - domyślnie nie ma liczników na centralne ogrzewanie! Więc jeśli ktoś (tak jak ja) nie powiedział wprost, że je chce (ja założyłem, że napewno są, a nikt mnie nie uświadomił), to rozlicza się od metra. Na szczęście podejścia są zrobione, ale licznik trzeba zamawiać u kierownika. Koszt - 651 pln + 7% VAT (po 1 maja - 22% VAT). Trzecia kwestia - podobno w trójce są już montowane domofony - proszę sąsiadów o potwierdzenie lub zdementowanie. U nas mają być w przeciągu tygodnia, czyli uwzględniając tzw. wersalowy poślizg - do Wielkanocy ;) Pozdro [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Koszty budowy IP: *.ssmb.com 19.03.04, 14:58 U mnie wczoraj zalozyli aparat w domu (nawet taki zgrabny) ale kiedy beda domofony na klatkach tylko kierownik wie...albo i nie.... Z tego co sie dowiedzialem a propo ogrzewania to jesli masz liczniki to i tak placisz stala kwote za to ze ogrzewany jestes przez sasiadow, takze jesli masz zakrecone termostaty i licznik wskazuje 0 to i tak zaplacisz (oby nie za duzo) Pytanie tylko jak sie ma rozliczenie w/g licznika do ryczaltu. Co tansze? Ludkowie z Administracji i tak mnie poinformowali ze jesli mam liczniki to i tak place ryczalt a wyrownanie nastepuje okresowo(jak z woda) Pozdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Re: Koszty budowy IP: *.visp.energis.pl 22.03.04, 12:04 Mam założony domofon, ale nie mam liczników na wodę. Nie mam wyznaczonego terminu na akt notarilany co podrażami kredyt o jego ubezpieczenie. To jest mój ekstra koszt spowodowany przez WERSAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Koszty budowy IP: 213.17.171.* 22.03.04, 14:44 Hejka, > Nie mam wyznaczonego terminu na akt notarilany A zapisałeś się na listę? Bo w Wersalu obowiązuje zasada - "nie nękasz, znaczy - nie zależy Ci". Jak do nich zadzwonisz i zaczniesz molestować o akt, to Cię zapiszą na listę, cytuję: "osób, które w pierwszej kolejności będą podpisywać akt". Echhh... Wersal.... Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Re: Koszty budowy IP: *.visp.energis.pl 23.03.04, 14:49 Już jestem zapisany super, chociaż to połowa kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ&DD Akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 23.03.04, 21:23 Czesc, jestesmy zapisani na koniec marca. Trzeba pamietac ze jest to pierwsza czesc akcji Aktnotarialny o nazwie "akt notarialny - mieszkanie". Druga czesc, "akt notarialny - garaz" nastapi w momencie jak wszyscy mieszkancy podpisza akty na mieszkanie....:-( pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Akt notarialny IP: 212.21.228.* 24.03.04, 07:57 Zapisy są w biurze na Wąwozowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 02:40 Czy ktoś się orientuje, czy 1 V 2004 jest jakąś magiczną datą w zagadnieniu "Akty notarialne - proste jak drut a drogie jak suk[..]syn"? Czy magicznie wskoczy jakiś wyższy albo nowy VAT? Albo czy trzeba będzie zabulić "za przyszłe koszty złomowania" albo coś takiego? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawurka Re: Koszty budowy IP: 62.111.216.* 24.03.04, 19:25 To ja już nic nie rozumiem; dzwoniłam i zapisałam sie na ową listę przeszło tydzień temu i powiedziano mi, że nie wcześniej niż w maju. Dziś pofatygowałam sie osobiście i otrzymałam tą samą informację :( Mają już umówionych 60 osób, na liście jest grubo ponad setka. Ślimacze tempo podpisywania aktów leży po stronie notariusza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 21:02 Jesli notariusz z Bialegostoku sie nie wyrabia, moze zazadac innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: akt notarialny IP: *.zus.pl 25.03.04, 12:13 Czesc wszystkim. Sluchajcie, dostałem projekt aktu notarialnego w ktorym jest napisane ze : "§ 9. Strona nabywająca oświadczyła, iż znany jest jej fakt, iż zarząd nieruchomością wspólną będzie sprawowany przez Wersal Podlaski Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku ustanowiony w § 7 aktu notarialnego sporządzonego przed notariuszem J.Dąbrowskim dnia 28 lutego 2004 roku za numerem Rep.A 2468/2004 oraz że została pouczona o treści art.18 ust.2 ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 roku (Dz.U.Nr 85 poz.388 tekst jednolity Dz.U.Nr 80 poz.903 z 2000 roku). " Czy tak ma byc czy tez powinienem sie buntowac ? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 22:04 Podpis jest w tym wypadku równoważny z wyrażeniem zgody. Nie jestem pewien, ale chyba za nas wszyskich :o) ... podziwiam te stalowe nerwy... ale przynajmniej mamy winnego hehehe. Na pierszy rzut oka taki zapis wygląda przynajmniej nieelegancko, bo co to jest? warunek pod jakim dokonają formalnego aktu sprzedaży? łaska czy "propozycja nie do odrzucenia"? A tak na poważnie to wzywam wszystkich do wyrzucenia tego punktu. Bo gdy ten zarząd się już tak bokiem powoła to na pierwszym zebraniu ustali ile nas będzie kosztować ( a będzie bo to jest sednem tego zapisu), a potem wspólnie z administracją powołaną też gdzieś bokiem będą trwać i trwać i trwać i brać i brać i trwać (patrz: wątek I etapu lub inne- mnóstwo tego jest). Myślę, że powinniśmy zachować zapisy z umowy, czyli zgodzić się jedynie na tymczasowo narzuconą nam administrację i na pierszym zebraniu wspólnoty wybrać, lub zacząć wybierać nową administrację i zastanowić się nad wyborem zarządu ( bo jak rozumiem to zarząd nam do niczego nie jest potrzebny, a nawet jest pewnie dla nas szkodliwy). Administracja będzie się zajmować bieżącymi sprawami takimi jak śmietniki itp. A w sprawach dotyczących zamontowania na naszych budynkach anten sieci telefonii komórkowej, dziwnych napisów typu "Komandor" itd powinniśmy decydować osobiście. Myślę, że można w XXI wieku tak zorganizować system głosowań by był on cool (nie mówie o Nicei albo podwójnej większości) czyli np. głosowanie przez składanie podpisów na jakiejś liście dostępnej przez tydzień u administracji, a nie głosowanie we wtorek o 4 nad ranem gdzieś w okolicach kotłowni... Hough! Pozdrowienia Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 07:14 Nie daj sobie wcisnac tego punktu, bo "zalatwisz" sposob zarzadzania dla wszystkich nastepnych. Jesli beda sie upierali, zgodz sie na zarzadzanie przez nich np. na rok, a w tym czasie wspolnota wybierze nowy zarzad, zgodnie z ustawa o wlasnosci lokali, na ktora sie oni powoluja. Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 26.03.04, 11:38 A po co na rok? Jedyna słuszna odpowiedź to "Nie i już". Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: akt notarialny IP: 62.111.216.* 25.03.04, 22:15 Zobacz post Adama. Będziesz wiedział dlaczego ten notariusz MUSI być z Białegostoku i dlaczego to MUSI być ten notariusz. Żenada Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ&DD akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 20:43 Czesc Sasiedzi, podpisujemy akt we wtorek (jesli sie nic nie zmieni....) i bedziemy dzielnie walczyc. Damy znac co i jak pozdrowienia MZ&DD KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: akt notarialny IP: 193.109.244.* 29.03.04, 11:15 Czesc Ja tez mam podpisywac we wtorek. Zmieniacie cos w akcie ?? pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 12:01 W moim poprzednim akcie notarialnym miałem następujący zapis: "Strony umowy postanawiają, że zarząd nieruchomością wspólną począwszy od dnia X sprawowany będzie przez XX, do czasu powołania przez Wspólnotę Mieszkaniową zarządu nieruchomością wspólną. Sposób zarządu przez XX zostanie określony w odrębnym regulaminie zarządzania." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: val Re: akt notarialny - PODPISALIŚCIE??? IP: *.unused.zigzag.pl 30.03.04, 18:11 Podpisaliście? Jak było v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: akt notarialny - PODPISALIŚCIE??? IP: *.unused.zigzag.pl 30.03.04, 18:12 Podpisaliście? Jak było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 07:43 Czy podpisaliście i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł PIT BÓL IP: 62.111.216.* 28.03.04, 03:12 Witam sąsiadów. Czy zamierzacie skorzystać z ulgi za zakup gruntu? Chodzi mi tu szczególnie o przypadek: inwestycja rozpoczęta przed 1 I 2002 (w roku 2000), koszty z związane z zakupem gruntu tylko w 2003, odbiór w 2003, w pełni wykorzystana ulga budowlana, aktu notarialnego jeszcze brak :-( Z tego artykułu www.hetman.com.pl/wiedza/podatki51.php, tego www.urowska.com.pl/kompendium/17052002.htm i innych wynika, że z ulgi możemy skorzystać (po tym jak udowodnimy, że nasz US się myli), ale ciągle mam wątpliwości (chociażby takie, czy nie powinienem był przelać w grudniu 2002 1PLN na konto wersala na rzecz zakupu gruntu). Odliczacie? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: PIT BÓL IP: 62.111.216.* 28.03.04, 03:17 do linka z poprzedniego mojego postu przykleił się przecinek, ten www.hetman.com.pl/wiedza/podatki51.php jest poprawny. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: PIT BÓL - odliczenia IP: *.unused.zigzag.pl 29.03.04, 09:21 Drugi problem to "modernizacja" Czy odliczacie, drodzy sąsiedzi, jej koszty? Czy wszystko, co zakupiłem po dniu odbioru mieszkania uprawnia mnie do odliczeń płytek, podłóg, robocizny itepe itede w ramach ulgi "modernizacyjnej"? Mój kolega (Urząd Skar. Praga) otrzymał interpretację, że tytułem prawnym jest akt własniości? Czy wiecie, jak jest w naszym urzędzie? Czy odliczacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: PIT BÓL - odliczenia IP: 213.17.171.* 29.03.04, 11:44 Cześć, Ja nic nie odliczam, ponieważ nie mogę. Zgodnie z tym, co mówi Twój kolega, tytułem prawnym jest akt własności. Ewentualnie możnaby coś kombinować, gdybyś miał umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego. Chociaż, jeśli chcesz mieć 100% pewność, to zadaj pytanie na forum głównym Developerzy i skieruj je do dziewczyny, która się podpisuje "Bebiak". Z tego co widziałem -> Ona wie wszystko :) Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: PIT BÓL - odliczenia IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 29.03.04, 12:49 Odliczamy. Mój US mówi: "Mogę odliczyć wydatki związane z ulgą remontową, poniesione w zeszłym roku podatkowym, nawet te z datą na fakturze wcześniejszą niż protokół odbioru". Tytułem prawnym oprócz aktu własności są też: umowa+meldunek lub umowa+protokół odbioru, lub jakikolwiek papier potwierdzający że się w 2003 możesz już z mieszkania korzystać lub korzystasz. www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/ulga_rem_int.pdf , gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,1625307.html , serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20750,1947228.html?as=2&ias=2 . Ważne są daty na fakturach, powinny być późniejsze niż ta na tytule prawnym, ale jak widać po moim USie (daleko stąd) nie jest to mus. Paweł US ma zawsze rację, nawet jak się myli. Trzeba zadzwonić i porozmawiać z nimi jak z ludźmi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt BEZMÓZGOWCY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 23:10 W każdej społeczności można spotkać bezmózgowców. Niestety w naszym bloku też. Wiem , że jeśli komuś nie czytano w dzieciństwie, to należy mu współczuć, ale jeśli ktoś ma nabyte ubytki w wyobraźni, to cz wtedy? Tumaczenia raczej nie pomogą. Ostatnio samochody osobowe parkują sobie w wejściu do II klatki KN4. Dzisiaj była to Micra WPI...i nowe Megane. Zero wyobraźni....w tym czasie podjechał samochód z meblami. Na miejscu tych kolesi spróbowałbym szafę gdańską przepchnąć pomiędzy samochodami, ewentualnie przeturlać po którymś z dachów. A tak na serio to powinni zadzwonić po Straż Miejską i odholować samochody. Ostatnio miałem taką sytuację pod moim miejscem pracy. Musiałem około południa gdzieś wyjechać. Podchodzę do samochodu, a tam z tyłu auto, z przodu auto, z lewej auto, z prawej słupki. OK., myślę sobie, ktoś wyskoczył na 10 min, miał coś ważnego do załatwienia. Wracam po 30 min – sytuacja jak wcześniej. Obszedłem okoliczne knajpki, sklepy itd....Cisza, nikt nie przyznaje się do samochodu. Pojechałem autobusem. Wychodzę po pracy....sytuacja jak wcześniej. Już miałem dzwonić po SM , a tu autko odjeżdża... podbiegłem szybko, zatrzymałem samochód. Nie zdążyłem nic powiedzieć, bo pani dobrze wiedziała o co mi chodzi, zaczęła przepraszać i tłumaczyć, że zawsze kładzie za szybą numer tel. kom. (tym razem tego nie zrobiła), że przede mną nikt nie stał (na ulicy gdzie parkuje się równolegle do krawężnika) i myślała, że już nikt tam nie zaparkuje. Ręce mi opadły. Odechciało mi się kłótni, no bo i z kim. Zauważyłem, że ta sytuacja nie tylko mnie boli. Ktoś był szybszy i zaserwował liścik (za wycieraczką Micry) coś o spadających tynkach. No bo jak dotrzeć do takich ludzi? Jaki cel ma stawianie samochodu tuż przed wejściem? Człowieku, jeśli myślisz, że w ten sposób ochronisz swój samochód przed złodziejem, to chyba raczej się mylisz. Myślę że to chyba nie ma znaczenia dla amatora twojego autka, czy postawisz je przy KENie (tam jest b.dużo miejsca do parkowania), między blokami, czy nawet zaparkujesz go pod skrzynkami na listy. Z drugiej strony tacy ludzie mają łatwe życie. Zero myślenia – zero stresu. Macie jakieś pomysły??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: BEZMÓZGOWCY IP: 213.17.171.* 30.03.04, 08:12 Heja, To ja Ci powiem coś równie ciekawego. Wczoraj po pracy zostałem (chcąc nie chcąc) wysłany do sklepu. Wychodzę, luzik wszystko gra. Wracam dosłownie za 10 minut, patrzę, a w naszej klatce (od strony budowy) nie ma szyby! Zaglądam, a tam jakiś pan naprawia drzwi. Pytam, co się stało, a on mówi, że drzwi są wgniecione i je naprawia. I że wygląda to tak, jakby ktoś chciał wjechać samochodem. Więc Twoje "stawianie samochodów pod skrzynkami pocztowymi" niestety może się spełnić :( Pozdawiam tą inteligentniejszą część bloku [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 5.2.* / *.cu.edu.tr 30.03.04, 08:31 Zdemolujmy wszystko, po co mieszkac w nowym? Debilizm. Brakuje tylko grafitti na klatkach schodowych i smrodu sików wydobywających sie spod schodów. Już niedługo niektórzy będą się czuli jak dawniej. Pozdrowienia (nie dla wszystkich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: BEZMÓZGOWCY IP: 213.17.171.* 30.03.04, 14:01 Oj, widać, że Kolega (a może Koleżanka? - niestety z treści nie wynika) mieszka w klatce numer 2. U nas w jedynce grafitti już było :( Na szczęście udało się je zmyć... [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: BEZMÓZGOWCY IP: 195.114.160.* 30.03.04, 09:41 Pociesza mnie to, ze sa sasiedzi, ktorzy maja podobne spostrzezenia. Miejsc parkingowych (dedykowanych dla samochodow) jest b.duzo a niestety znajda sie tacy, dla ktorych problemem jest przejscie 15 metrow do klatki. Ja rowniez zaobserwowalem pewne auto, ktore ma ochote w koncu wjechac do klatki 2 w czworce. Pozdrawiam, realista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 13:50 Pozdrawiać na forum możemy wszystkich. "Tamte" forum nie czytają, a jeżeli już to nie rozumieją. Generalnie ten parking jest "głupi". Nawet jeżeli parkują "legalnie", to jest to czasami problem dla reszty mieszkańców. Newralgiczne miejsca możnaby było oznaczyć "Tylko dla niepełnosprawnych", i jeżeli taka osoba zaparkuje, no to chyba to zrozumiemy, a jak zaparkuje głąb -> telefon do straży miejskiej. A co z TotalGłąbami? To jest wyzwanie. Zdarzyło mi się raz być CarKillerem (info dla głąbów: twarzą twarz z kierowcą tego autka). Głąb sobie chciał brać ostro i szybko zakręty na uliczkach osiedlowych, a tam wiadomo: piesi, dzieciaki itp., i jakby co to ... . I teraz pewnie zanim zacznie to przypomni sobie mój tzw. ryj i rachunek od blacharza. A jak ja przypominam sobie jego tak zwany, to jest mi dobrze :o) Bo liścików to tacy ludzie używają do tego, do czego używają papieru toaletowego "lub czasopism". A dyskusja, czy argumenty? Zapomnieć. Wniosek: Na budowie obok są gwoździe. A kobiety mogą zacząć od plucia, hehe. Paweł P.S. tym którzy nie podzielają mojego poglądu, bo tu niby Europa, kolebka, UE, wartości itd, zaznaczę, że są naukowe dowody renomowanej grupy amerykańskich naukowców potwierdzających tezę, że żyjemy w zafajdanej kartoflanej republice..., a prawo, kultura osobista itd. to tylko pozory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 14:09 Właśnie do mnie dotarło, że tam przecież nie ma parkingu. Tam jest chodnik. O w mordę. To cofam to o miejscach dla niepełnosprawnych, bo to w tym przypadku nie ma sensu. W takim przypadku Straż Miejska nie wystarczy? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 5.2.* / *.cu.edu.tr 30.03.04, 15:10 Po jednej stronie jest chodnik, a po drugiej miejsca do parkowania. Można nabić słupki lub postawić klomby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: BEZMÓZGOWCY IP: 80.51.234.* 30.03.04, 15:26 Jak widać silne emocje ograniczają percepcję;) Zgadzam się, że parkowanie na chodniku przed klatką 2 w KEN 50 jest niedopuszczalne (tak samo jak np. wystawianie śmieci na klatkę), warto chyba jednak zacząć od zwrócenia uwagi - może zadziała. Można też przykleić kartkę na drzwiach wejściowych - może niektórym napis czarno na białym pogłębi wyobraźnię. My jeszcze sie nie przeprowadziliśmy, więc nie wiem czy opisywane przez Was zdarzenie to jednorazowy incydent czy też sytuacja się powtarza, ale warto poczekać na efekty karteczki za szybą. Jeśli nie zadziała, to pozostaje ochrona i straż miejska. Gwoździe i plucie uznałbym na razie ze przedwczesne - po pierwsze kara jest niewspółmierna do przewinienia, po drugie w bezmyślności przebijamy winowajcę. Obelgi na forum też niewiele dadzą, jeśli winowajca tego nie czyta (co przytomnie zauważył Paweł). Poza tym mimo wszystko będziemy tam razem mieszkać, więc może nie warto robić sobie śmiertelnego wroga na samym początku, jeśli cel można osiągnąć w inny sposób (nie znam wyników badań amerykańskich uczonych, jednak osobiście jest mi przyjemniej gdy usłyszę "dzień dobry" zamiast "spier..."). Wydaje mi się też, że dopuszczalne jest podjechanie samochodem bliżej drzwi przy klatce nr 2 w sytuacjach zupełnie wyjątkowych (bez parkowania w samych drzwiach) i pozostawienie go tam na 15 minut w celu wyładowania np. 500 kg płytek - sam tak zrobiłem w styczniu - zaręczam, że wtedy 20 metrów ma zasadnicze znaczenie. Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: BEZMÓZGOWCY IP: 62.111.216.* 30.03.04, 15:56 Chyba rzeczywiście przesadziłem. A bo... teraz jest gorący okres w sprawach, w których niby jestem "obywatelem" i "klientem", choć tego nie czuję. Mam tylko nadzieję, że nie skończe jak Douglas w "Upadku". Paweł P.S. sęk w tym, że ten podjazd pod samą klatkę powinien być, jak pisze Tomek, jednak technicznie możliwy, a bo to własnie wyskakują sprawy prozaiczne takie jak kafelki czy meble, ale też sprawy większej wagi jak karetka w mroźną i śliską zimę. Odpukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Sat IP: *.crowley.pl 31.03.04, 09:48 Witam, Proszę o kontakt właściciela talerza z zezem z 52. Miałbym kilka pytań technicznych :) Pozdrawiam, Darek netdaru@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: BEZMÓZGOWCY IP: 212.21.228.* 31.03.04, 14:06 Micra chyba sie przejęła liścikiem, bo wczoraj stała tuż obok śmietnika, a obok Micry....Megane. Też oczywiście nie jestem za obdrapywaniem lakieru i innymi drastycznymi przejawami niezadowolenia. Myśle, że na razie wystarczy kartka na drzwiach wejściowych o nie blokowaniu przejscia. Jeżeli to nie będzie skutkowało, pozostaje Straż Miejska. Oczywiście nie mam nic do tych , którzy rozładowują meble, plytki etc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: BEZMÓZGOWCY IP: *.citicorp.com 31.03.04, 16:20 Mam nadzieje ze WP szybko zamontuje ogrodzenie, bo z tego co pamietam z planow ogrodzenie bedzie szlo przy chodniku czy jakos w poblizu i to zalatwiloby problem Megane i Micry (M&M), chyba ze kierowcy zainstaluja sobie spychacz na blotniku i ogrodzenie bede taranowali:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: BEZMÓZGOWCY IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.03.04, 21:08 Gość portalu: jacek napisał(a): > Mam nadzieje ze WP szybko zamontuje ogrodzenie, bo z tego co pamietam z planow > ogrodzenie bedzie szlo przy chodniku czy jakos w poblizu i to zalatwiloby > problem Megane i Micry (M&M), chyba ze kierowcy zainstaluja sobie spychacz na > blotniku i ogrodzenie bede taranowali:) O ile wiem, to KN4 chyba raczej nie będzie miało ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 07:46 Czy ktoś podpisal juz akt notarialny oddajacy nas w zarząd WP na zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
melania02 Re: Akt notarialny 01.04.04, 08:49 juz 2 tygodnie temu ktos w pierwszym akcie nas załatwił i jeszcze zgodził sie na 1,20 za zarzad- dziekujemy !!!!!!!!! Teraz trzeba czekac na 51 % wiekszości podpisanych aktów ale z tego co czytam posty z I-go etapu to zebranie sie wspólnoty to droga przez mękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Akt notarialny IP: *.citicorp.com 01.04.04, 09:43 Melania, Moze nasza wspolnota szybciej sie zawiaze niz w EtapieI, poniewaz mozna by stwierdzic ze dlugosc procesu zakladania wspolnoty jest wprost proporcjonalna do dlugosci FORUM na gazeta.pl:) Sa szanse, ale zalezy jeszcze od szybkosci podpisywania Aktow przez nas....a czas leci...i kasa tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Akt notarialny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 20:11 Wspolnoty nie trzeba zakladac: powstaje ona z mocy prawa z chwila wyodrebnienia pierwszego lokalu. Tylko ze w tej wspolnocie WP ma 0,99 udzialu a reszta 0,01 i nic sie nie da przeglosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 20:24 Ale ten udział WP chyba maleje w miarę podpisywania kolejnych aktów? Przy ostatnim akcie aż do zera ( u nas pewnie nie do zera, bo WP będzie miał część garaży i kilka lokali użytkowych, ale tego nie będzie aż tyle, żeby ten udział był nie do przeskoczenia). Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 22:17 Albo jest tak, że te osoby które akt już podpisały, stanowią grupę trzymającą władzę i mogą się szybko zebrać (nawet bez zarządu), odwołać zarząd, powołać nowy i zmienić administrację...o! jest tak czy nie? Prawnika! Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: 62.111.216.* 01.04.04, 20:20 Skoro już mamy zarząd, to chyba warto przygotować się do pierwszego spotkania. Żeby nie skończyło się to tak jak w jaju. Stan wygląda tak, że: 1) zarząd musimy mieć, bo mamy więcej niż 10 lokali. 2) jeżeli na pierwszym spotkaniu nie dojdzie do odwołania i powołania zarządu ( dojdzie? ) to 10% mieszkańców (technicznie 10% udziałów) pisemnie zobowiązuje zarząd do zwołania zebrania wspólnoty wraz z porządkiem obrad (punkt pierszy: głosowanie w sprawie odwołania zarządu). Taką akcję można powtarzać dowolnie często. Choć to zarząd wyznacza termin spotkania... bu. 3) Zarząd to także obowiązki, i to nie banalne. dokumentacje, przeglądy techniczne i wszelkie takie papierki, które trza mieć. 5) domyślnie głosować można na zebraniu lub "w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd", ale to chyba zarząd decyduje, czy przyjmie także tę drugą formę. Chociaż, czy to nie jest tak, że przy każdym głosowaniu zarząd jest zobligowany do zebrania głosów wszystkich mieszkańców? Jeżeli nie to to też powinno trafić do jakiejś naszej uchwały. 6) Mamy czarne światełko w tunelu: "Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną przyczyny jego powołania." Warto chyba mieć zarząd w formie wynajętej do tego celu tzw. specjalistycznej firmy. Podjąć uchwałę ograniczającą uprawnienia zarządu do niezbędnego minimum, wtedy cała reszta musiałaby być głosowana, i podpisać umowę na rok, z możliwością przedłużenia. Popytajmy wśród znajomych, czy korzystają z takich firm, i jak to wygląda w praktyce. bo wybór jest: szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=Warszawa&kategoria=%2FBiznes_i_Ekonomia%2FFirmy_wg_Bran%BF%2FNieruchomo%B6ci%2FWsp%F3lnoty_Mieszkaniowe%2F&k=T&z=T to samo z administracją (chociaż są firmy które robią i za zarząd i za administrację, ale taka konstrukcja to chyba niewypał): http://szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=Warszawa&kategoria=%2FBiznes_i_Ekonomia%2FFirmy_wg_Bran%BF%2FNieruchomo%B6ci%2FAdministracja_Nieruchomo%B6ci%2F&k=T&z=T&ticket=7306888821024408dxBIpHBtlRVpyRN%2BwmifOFMg157JlZ0Y3x99nFm6%2FVwM0JiI7IhVGTg7PABP7TaokSljaGu9wdr2%2Bh%2FxYZ6ysSamRw4NTZrXqHdOaaD8wOz%2BwWq7FWgGfNHETrlteugX i z googla www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=Zarz%C4%85dzanie+Nieruchomo%C5%9Bciami+Administracja+budynk%C3%B3w+warszawa+&btnG=Szukaj+z+Google&lr= Pozdrowienia Paweł Też słyszałem od kierownika, że ogrodzenia nie będzie. No chyba że spojrzeć na to tak, że jajo jest na zewnątrz, no to wtedy my jesteśmy w środku :o) A w związku z ogrodzeniem jaja... czy ten plac zabaw za płotem jest nasz? Bo z tego co pamiętam to mieliśmy mieć kupkę bardziej czystego piasku, w porównaniu z "publicznymi" placami zabaw i jakieś drabinki. Coś wiecie nowego o odliczeniach za za grunt i remont/modernizaję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Piatek wieczor w KN4 IP: *.acn.waw.pl 02.04.04, 22:40 godzina 22:34 na jakims pietrze impreza, muzyka napierdala na dobre, spiewy... ktos postanawia wykorzystac sytuacje ze inni nie spia i zaczyna sobie borowac dziurki w scianie wiertarka.... ludzie opamietajcie sie, po calym tygodniu mozna chyba przynajmniej w domu liczyc na troche spokoju i ciszy, sam lubie napic sie piwa, potanczyc, pospiewac ale w tym celu ide do knajpy a nie urzadzam imprezy w domu Co do borowania, to juz tradycja ze np. cala sobote cisza jak makiem zasial.... i nagle ha ha - sobota, 22:35 jeb jeb mlotkiem i wiertareczka brrrrrrr..... to juz trzeba byc naprawde pojebanym sorki za slownictwo ale nerwy mi puszczaja... L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nademi Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 20:14 Potwierdzam dzwięki są słyszalne - pojawiły się pod koniec grudnia. Po przeprowadzeniu małego dochodzenia ustaliłam iż są to prawdopodobnie dzwięki z metra (na 99% - można odmierzać przerwy zgodnie z rozkładem jazdy). Dzwięki występują wcześnie rano oraz późnym wieczorem, gdy nie słychać samochodów i sąsiadów :). Wg mnie jest to związane z kółkami metra (sprawa poruszana często w gazetach) oraz jakością (a raczej jej brakiem) torów metra na wysokości naszego budynku (stojąc na ulicy na wysokości naszego budyku słychać metro). Po podpisaniu aktu notarialnego chcę wyjaśnić tę sytuację z naszym developerem oraz Metrem (nie wiem, czy uda mi się coś osiągnąć, ale muszę spróbować). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dzwieki KN50 IP: *.acn.waw.pl 03.04.04, 20:43 Bardziej od metra uciazliwa byla wczorajsza impreza w KN4, o godzinie 1 w nocy muzyka, glosne darcie sie.... sorry, ale nastepnym razem nie popuszcze i zadzwonie na policje. Jestem wyrozumiala, ale po polnocy oczekuje juz ciszy. Sobota, ok.20:30 znow ktos sobie cos wierci.... AB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nademi Re: Dzwieki KN50 IP: *.war.pl.prserv.net 03.04.04, 21:17 Nie wiem, czy słyszysz metro, ale dudniący huk, dokładnie co 5 minut po 23 w nocy, może być bardzo uciążliwy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Akt notarialny IP: *.acn.pl 06.04.04, 08:46 A tak z zupełnie innej beczki, na jakie koszta nastawić się przy w/w akcie? Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Domofon IP: *.acn.pl 06.04.04, 08:54 CZy ktoś się może orientuje co z domofonami? Jaka firma, kiedy montaż, itd.? Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Domofon IP: 62.111.216.* 06.04.04, 14:09 Mam taki kontakt do domofoniarzy: p. Piotr: 0 694 315 552 p. Darek: 0 601 813 855 w godzinach 7:30-17:30 można się umawiać na montaż Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: Akt Notarialny 07.04.04, 10:14 To jak jest z tym aktem? Podpisujecie wersję sugerownaą przez Wersal? Czy komuś udało sie dokonać zmian? Jeśli tak, to w którym punkcie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz KN50 Domofony IP: *.acn.waw.pl 08.04.04, 21:01 Dzownilem w sprawie domofonow i dowiedzialem sie ze domofony owszem sa ale w KN52, KN50 jeszcze musi poczekac z montazem.... nie wiadomo ile....wiec nie mozna sie umowic.....%$$#@ k-mac!!!!! lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Domofony IP: 193.109.244.* 09.04.04, 11:12 Te domofony to jakas porazka ... przy otwieraniu drzwi kodem chodzi jak traktor (przynajmniej w 3 klatce) pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecko Re: Domofony IP: *.plusgsm.pl 13.04.04, 00:10 W 2 klatce rowniez, albo panowie monterzy pozostawili fuszerke albo wydaje im sie ze tak ma byc!!! Mam nadzieje ze nasza administracje zrobi cos z tym, czy tez sami mamy im szanownie zwrocic uwage? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecko Re: Domofony IP: *.citicorp.com 14.04.04, 13:37 A i jeszcze mamy taki sam problem (brak opcji) z domofonami co ETAP I, jak ktos wchodzi do domu uzywajac kody, to w mieszkaniu aprat sluchawkowy powinienen dac sygnal ze kod zostal uzyty i kots wszedl. Mialem kiedys w poprzednim mieszkaniu tak i w sumie byla to przydatna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:13 Absolutnie popieram - taki sygnal dzwiekowy to bardzo przydatna funkcja ... chyba trzeba zglosic w ADMINISTRACJI ... ciekaw jestem tylko czy ta opcja jest w ogole przewidziana w tych urzadzeniach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:19 witam, zglaszalem juz to Pani z Administracji, choc komunikacja byla srednia :-)) - powiedzialem ze na klatce II domofon wydziela z siebie przy otwieraniu odglosy porownywalne z mlotem pneumatycznym, co wiecej widzialem juz kilka razy przerazoneminy malych dzieci,czasem placz, po uslyszeniu naglego "drrrrrr" od strony otwieranych przez matke drzwi, ... a Pani w odpowiedzi pytala mnie 3 razy czy na pewno wiem, ktora jest to klatka nr 2 - jak slyszalem "fachowcy" mieli naprawic to jutro ... fachowcy owszem byli, ale przyciszyli "glos" obwieszczajacy "ze dzrzwi otwarte" a nie zrobli nic a nic z domofonem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: Domofony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:24 poza tym, ze nasze domofony obrzydliwie glosno "trzeszcza" to jeszcze mam wrazenie , ze wszystkie drzwi wejsciowe sa "podciete" chamsko pilka do metalu na wysokosci "cyngla" zamykajacego drzwi /gdy uzywamy klamki/ , poza tym beznadziejn ie teraz to wyglada, gdyz zamieniono "klamki" i "uchwyty" miedzy "pierwszymi" i "drugimi" drzwiami wejsciowymi na kazdej klatce, gdyz widnieja niepotrzebne otwory po starych "klamkach" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 15.04.04, 17:18 Witam. Krąży tutaj taka plotka, że w akcie notarialnym wymienione są jakieś dodaktowe opłaty (rzędu kilkuset złotych) za extra grunt or something. Coś Wam o tym wiadomo? Czy to mój sąsiad robi mnie w bambuko? Pozdrawiam Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
melania02 Re: Znów akt notarialny 16.04.04, 12:29 niestety Twoj sasiad ma racje, ta kwota to 500 zł za udzial w gruncie na którym sa parkingi wzdłuż KEN i bloków z Etapu I oraz II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 16.04.04, 12:58 Jak to? Przecież te parkingi są już uwzględnione w opłacie za grunt. Plan zabudowy z 2000 roku uwzględnia teren od płotów na wschodzie do trawnika na zachodzie. I jak rozumiem ten teren jest już przez nas raz zapłacony. To jest jakiś nowy teren względem tego terenu z umowy, czy też z pozwolenia na budowę? Dają na to fakturę? Jaką? Przecież akt notarialny, który teraz podpisujemy, to jest przeniesienie własności, a nie umowa sprzedaży. To śmierdzi na kilometr. Zaraz drugi sąsiad mi powie, że w akcie mamy nakaz wykupu tego dźwigu z trzeciego etapu... Paranoja. Paweł Przez cały ten czas myślałem o WP jako o prawie rewelacyjnym developerze, a pod sam koniec zdarzają się takie jaja. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Znów akt notarialny IP: 62.111.216.* 16.04.04, 15:27 Jeszcze raz... bo taka cisza. To jak to jest? Czy wzrosła nam tzw. gwarantowana cena gruntu wyszczególniona w umowie? Wtedy, z całym szacunkiem, ale to WP powinno zrezygnować z części swojej marży i nie zaczynać tego tematu. Czy też kupujemy teraz, nie wiadomo jak i po co i dlaczego, kawałek nowej działki? I będziemy mieli dwa wpisy w księgach wieczystych i dwa podatki od gruntu, wspólnote "gruntową" czy jakąś tam itd? To znowu z całym szacunkiem, ale ja podziękuję. Jak załóżmy, będę sprzedawał mieszkanie, to nikt ode mnie tego nie będzie chciał kupić. I zostane z jakimś zupełnie niepotrzebnym mi kawałkiem, wartym 500 zł. Mam lepsze pomysły na wydawanie pieniędzy. Ktoś wie jak to z tym naprawdę jest? Bo Wąwozowa nie wie, notariusz ma zajęty telefon. I czy jeżeli w reklamie pojawia się text: "Musisz go mieć", to to oznacza, że ja naprawdę MUSZĘ to mieć? hehe. Idę kupić pokemony, bo MUSZĘ je wszyskie mieć. Hehe. Ach jo.. kartoflana republika. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Znów akt notarialny IP: *.citicorp.com 16.04.04, 17:46 Mieszkancy EtapuII czy przypadkiem ludkowie z EtapuI mieli podobny problem przy podpisywaniu aktow, ze dodatkowo jakis grunt sie pojawil za ktory solidarnie placili? Czy moze ktos z KN1i2 moze podac nam szczegoly jak skonczyla sie ta zagadkowa sprawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Wiercimy sobie IP: 62.111.216.* 16.04.04, 23:49 Żona właśnie zadzowniła do naszego Pana ochroniarza, żeby znalazł i zabił durnia który zaczął o 23:30 wiercić w KEN 50. Zobaczymy jak się Pan ochroniarz spisze :o) Pozdrowienia Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wiercimy sobie IP: 62.111.216.* 17.04.04, 00:13 Spisał się! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Wiercimy sobie IP: *.acn.waw.pl 17.04.04, 16:43 Znalazł? Zabił? A który to był? :) [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wiercimy sobie IP: *.e-plan.pl 17.04.04, 23:14 Szczegółów nie znam, ale po interwencji ochrony nastała taka martwa cisza, jak ktoś woli to grobowa... Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 do Pawła 18.04.04, 18:59 Zastanawiam, sie którego operatora wybrać Aster czy E-plan. Z tego zo zauważyłem to wybrałeń e-plan. Wczystko działa poprawnie? Często występują przerwy w pracy sieci? Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Akt notarialny + 500 PLN IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 11:19 Rzeczywiście wersal dolicza sobie 500 PLN, za grunt na współwłasności parkingu. Nie ma dyskusji albo podpisujesz albo idż porozmawiać z Prezesem. Jedyne ustępstwo to wytargowanie dopłaty na 250 PLN. Dobre i tyle. Opłaty z aktem są wysokie i nakładanie na nas bez uprzedzenia dodatkowych obciążeń kłóci się z etyką prowadzenia biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.e-plan.pl 19.04.04, 12:54 Dyskusja powinna być właśnie z Prezesem, no bo z kim? Mam w końcu projekt aktu, i co ciekawe to umowa sprzedaży tej nowej działki jest umową warunkową, czyli WP potwierdza, w formie aktu notarialnego, że nie wie czy nam tę działkę sprzedaje czy nie (co oczywiście nie przeszkadza w pobraniu kaski). Później z takiego aktu nic nie będzie wynikać, bo nie będzie już informacji czy prezydent skorzystał z prawa pierwokupu, czy nie. Wesołe ludki są w tym wersalu. Ciekaw jestem jak później patrzą na taki akt w "księgach wieczystych". Trzeba czekać na decyzję prezydenta o zakupie 2 działki, żeby przepisać pierwszą? Ktoś wie jakich rocznych opłat można sie spodziewać z tytułu wieczystego posiadania tej drugiej działki? Bo spodziewać się trzeba. WP ma obowiązek spisać z nami akt notarialny, potwiedzający wykonanie naszych umów. A ta działka jest poza umową. Mówienie nam, że dyskusji nie ma, że musimy itd jest czystym blefem. Nie musimy. Pozdrawiem Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 13:35 A co do etyki prowadzienia biznesu, no i tak żeby sąsiadom ciut ciśnienie podnieść: ta dopłata, bez której nasz biedny miś WP by padł z kretesem, i dlatego decyduje się na takie "nieeleganckie" propozycje, to jest równowartość około jednej ósmej metra kwadratowego mieszkania. Myślę, że WP aż tak swojej marży, czy zysku, nie wyżyłował, żeby bez tej "dopłaty" zejść poniżej kosztów, i stać go było na to, żeby tego tematu nie zaczynać. Paweł A WP powinno wiedzieć, że na dłuższą metę te wyciągnięte 500 zł, będzie ich kosztować 1000. Ale chyba jeszcze takich mechanizmów wolnorynkowych się nie dorobilyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Akt notarialny + 500 PLN IP: *.acn.pl 22.04.04, 10:10 Mam bardzo zasadnicze pytanie. Czy wiecie na jakie koszta trzeba się nastawić ostatecznie? Bardzo mnie to interesuje czy jeszcze jakieś niespodzianki mnie czekają, tak jak w stylu 500 PLN za glebę!!!!!!!!!!! Proszę o odpowiedź bo jutro idę podpisać A.N. Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: do Pawła IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 12:26 E-plan generalnie gra. W ciągu czterech miesięcy zauważyłem 3 jednogodzinne przerwy ( a komp jest kilkanaście godzin dziennie w sieci). Mam pakiet 256 Kbs (odpowiednik pakietu "TwójŚwiat" w aster) i z taką prędkością ściągam, w świątek w piątek czy w niedzielę, więc chyba prawdą jest, że przy nowym użytkowniku e-plan zwiększa przepustowość swojego łącza, no i to że je przyzwoicie dzieli. W związku z tym, nowy użytkownik nie powinien być dla starych problemem ;-). Polecam. No i eplan jest tańszy, obojętnie jak liczyć (czy to w porównaniu z ofertą zintegrowaną, czy z wolniejszym internetem w Aster "TwójDom" czy z nawet porównując e-plan+el-net+TV Aster z pełną ofertą zintegrowaną z "TwójDom"), ale to to już pewnie wiesz. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: do Pawła 19.04.04, 13:20 Dzięki Paweł. Porównywałem oferty. Pewnie sie zdecyduję na e-plan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: do Pawła IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 13:02 To poproszę jeszcze o wypowiedź Szanownych użytkowników internetu z asteru. Zrywa, stoi czy śmiga? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: Wiercimy sobie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:32 GRATULACJE !!! PIERWSZY CHWAST WYRWANY, MYSLE ZE MUSIMY URZADZIC SOBIE ZAWODY W TYM TEMACIE, KTO WIECEJ ICH WYELIMINUJE /OCZYWISCIE REKOKA OCHRONIARZA :-)) / a swoja droga, to rzeczywiscie, nalezy absolutnie egzekwowac godziny ciszy nocnej i BEZLITOSNIE szczus taki BEZMOZGOWCOW ochroniarzami ... znam ten problem , gdyz mam male dziecko i kilku juz osobiscie POUCZYLEM w okolicach godz. 23.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: Wiercimy sobie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 20:38 gwoli wyjasnienia, moj poprzedni wpis na FORUM to list gratulacyjny dla naszego wspolokatora, ktoremu udalo sie "zalatwic" telefonem do naszego ochroniarza PACJENTA, ktoremu zebralo sie na wiercenie w godzinach ogolnie przyjetych jako nocne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:12 witam wszystkich ponownie, chcialbym zaczac nowy temat - mianowicie intersuje mnie MIEJSCE ZABAW DLA DZIECI w obrebie naszej ogrodzonej posesji - po pierwsze sam mam dziecko, po drugie widzialem ostatnio kilku malych chlopcow u nas pod blokiem, ktorzy rozpaczliwie probowali sie w cos pobawic, niestety krolami zycia sa samochody !!! Wlasciciele autek, niestety, jak to juz poruszano w watku BEZAMOZGOWCE, wjezdzaja doslownie pod "sktzunki pocztowe" a jednoczesnie 80 % miejsc w garazu jest wplnych, gdyz KOMUS TAM nie chce sie zaparkowac ... jesli juz tak jest MAMY w prezencie od WERSALU /za 500 zl :-( / plac prakingowy od strony KEN, wiec tam mozna zostawic autko "na 5 minut" bez koniecznosci "garazowania" ... ALE DO RZECZY ... 1. uwazam, ze nalezy wygospodarowac jakis placyk dla dzieci na naszej posesji, co wiecej za pieniadze WERSALU, gdyz zagospodarowania obecne nie jest zbyt praktyczne /duza tafla trawy, jakies krzaczki a przy tym ani jednej laweczki, czy czegokolwiek co mogloby ludzi choc na chwile zatrzymac na 2-3 zdania rozmowy, nie mowie juz o wewnetrznej INTEGRACJI mieszkancow !!! Mysle, ze bez problemu mozna ROZEBRAC CZESC MIEJSC PARKINGOWYCH NA POSESJI, lub PRZEPROJEKTOWAC "trawiasto-krzczkowaty" placyk na srodku, zwlaszcza, ze klatki srodkowe, juz po nim biegaja do samochodow i smietnikow /moze warto zrobic z kostek, ktore bylyby z parkingow taka mini sciezka przez srodek do smietnikow ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 2 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:13 2. mysle, ze skoro ufundowalismy "plac zabaw" /czytaj: pusta piaskownica/ poza nasza posesja, gdzie mozna dostac sie po przejsciu ulicy /to musial wymyslec INTELIGENT !!!/, to warto moze wymusic ogrodzenie tego ternu przez WERSAL .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.04.04, 21:15 3. pomimo ze mam samochod, to uwazam, ze to jest tylko narzedzie pracy a nie czlonek rodziny i nie musi wcale stac w "przedpokoju" mieszkania, wiec postuluje wprowadzenie CALKOWITEGO ZAKAZU PARKOWANIA POD KLATKAMI /mozna zainstalowac jakies skladane slupki, klucz u ochrony, gdyz cos trzeba przywiezc, wyladowac itd, ale zaraz po fakcie samochod powinien odjechac na miejsce postojowe i z tego TRZEBA ROZLICZAC OCHRONE BUDYNKU !!!/ - SAMOCHOD POD OKNEM TO OZNAKA OSTATNICH SLUMSOW I TEGO TYPU SPOSOBU MYSLENIA, amam wrazenie, ze nie chcemy sami o sobie w ten sposob myslec, i wolimy stworzyc sobie bardziej mile i przyjazne otoczenie, niz robic muzeum samochodow pod oknami, gdzie czlowiek jest INTRUZEM, matka z dzieckiem i wozkiem to juz INGERENCJA w prywatne zycie i swobody szlacheckie, nie mowiac o miepelnosprawnych, ktorzy musza PRZEPRASZAC szanownych BEZMOZGOWCOW, aby moc przejechac wozkiem ... PROSZE WIEC SZANOWNYCH WSPOLMIESZKANCOW O OPINIE, mam nadzieje, ze naznieramy 51 % udzialow w naszej wspolnocie, aby moc uksztltowac przyjazny klimat wokol naszego miejsca zamieszkania /w temacie PLACU ZABAW bardzo licze na wszystkich rodzicow obecnych i przyszlych, a takze dziadkow i babcie :-)) / pozdrawiam DICK klatka II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.04.04, 22:17 Też mam samochód. Ale jak najbardziej jestem za nabiciem słupków na chodnikach, lub postawieniem klombów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.pzuzycie.com.pl 26.04.04, 09:59 Samochód mam, dzieci nie (na razie ;) ) i popieram pomysl placu zabaw w obrębie ogrodzonego placu tam gdzie teraz sa miejsca parkingowe. Jeszcze jedna sprawa, pojawiły się znaki zatrzymywania pomiędzy Ken 50 a 52 i mam nadzieje ze ludzie, którzy tam stawiają samochody zaczną je respektowac... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 12:03 A KEN 50? Też chcę placu zabaw, ale nie pałam entuzjazmem na pomysł kolejnego placu za ogrodzeniem do którego nie będziemy mieli dostępu ( jestem z KEN 50 ).... no chyba że to ma być "wypasiony" plac zabaw i że zostanie on dla KEN 50 udostępniony (dostaniemy klucze do furtek itp.). Na plac zabaw jest jeszcze miejsce pomiędzy KEN 50 a 48, na razie rosnie tam trawa i drzewa, więc zrobienie tego tam, będzie dużo łatwiejsze i tańsze niż na betonie. Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.acn.pl 26.04.04, 20:41 1. Po pierwsze primo: mam furę i jestem za zmianą "zagospodarowania" terenu przed klatką II KEN 50, tj. rozebraniem kostki i zrobienien kawałka zieleni z drzewkami. 2. PO drugie primo: jestem przeciwny aby na w/w terenie robić plac zabaw dla dzieci. Zwróćcie uwagę, iż znajdujemy się w przestrzeni pomiędzy dwoma blokami i pomimo tego, iż nie mam nic przeciwko dzieciom, to nie rajcują mnie krzyki pod oknami potęgowane przez drugi blok. Pzdr Matbat P.S.: Chcę więcej zieleni!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 22:16 Ad 2) spokojnie, spokojnie, to już nie są te czasy kiedy wypuszcza się dzieci same na zewnątrz, by tam się wykrzyczały. Przypuszczam, że jedynie krzyki jakie tu będzie można uświadczyć będą typu: "Legia Pany!! Te! Malina! Idziemy do Matrixa?!!". Plac zabaw pomiędzy blokami to byłoby miejsce, gdzie można spędzić z mowlakiem kwadrans czekając na resztę rodziny, która się guzdrze, więc ławki, piasek, huśtawki itd. Chociaż fajnie byłoby mieć w pobliżu coś wypasionego, gdzie możnaby było skoczyć na kilka godzin, zamiast się turlać do Parku Jordanowskiego. Ale sam na to miejsca tu na razie nie widzę. Paweł KN4/I Ad P.S. ) Nie bierz tego do siebie, ale.... masz psa? hehehe, zaraz tu będzie burza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:51 witam, mam wrazenie ze wyklarowaly sie przynajmniej 3-4 fajne pomysly: 1. plac zabaw wewnatrz KEN 52 2. plac z zielenia, drzewkami i laweczkami miedzy KEN 52 I KEN 50 3. "wypasiony" plac zabaw na tym terenie , gdzie stoi "namiastka" piaskownicy ... temat trzeba kontynuowac :-)) !!! z tego co wiem to "chodzi" jakas lista po KEN 52 w sprawie zrobienia "wewnetrznego" placu zabaw ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:47 fajny pomysl aby zlikwidowac parkin miedzy KEN 52 I KEN 50 I zasadzic tam drzewka, zrobic trawniki i laweczki !!! super !!! i wcale nie musi to byc plac zabaw, gdyz taki trzeba i tak zbudowac "wewnatrz" posesji /mysle o KEN 52/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:45 jestem z KEN 52 i mam wrazenie, ze ten teren przeznaczony na plac zabaw /nieogrodzony z namiastka piaskownicy/ jest wsolna wlasnoscia KEN 52 I KEN 50 wiec nie widze innej mozliwosci niz fakt, ze wszyscy bedziemy mieli do tego klucze .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: *.crowley.pl 27.04.04, 08:53 Od kilku dni wisi na każdej klatce w gablocie informacja o zakazie parkowania pod klatkami, i co??? Buraki, prostaki nadal pakują swoje ciezkie dupy pod sama klatke. Jak widać uprzejma prośba w formie pisemnej nie przemawia do analfabetów. Trzebaby faktycznie postawić jakieś kołki. Szkoda, że musimy dzielić dom z takimi prymitywami i egoistami. Popieram pomysł placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK Re: MIEJSCE DO ZABAW DLA DZIECI - 3 IP: 195.245.213.* 30.04.04, 10:52 to chyba jest sprawa do OCHRONY, ze w ramach swoich obowiazkow poinni egzekwowac "zakaz parkowania" przy klatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Grunt na własność IP: *.e-plan.pl 26.04.04, 23:41 Ilu z Was chciałoby zmienić formę własności naszego gruntu, z obecnego użytkowania wieczystego na własność typu własność? Czyli roczne opłaty z Panem i Władcą (Prezydentem Wawy) w tle vs jednorazowa większa opłata + wolność i swoboda. P.S. Znalazłem coś takiego: www.ursynow.pl/ratusz/2_5_3_03_01.php (patrz nr 36), ale zakładam, że to nas nie dotyczy (efekt uboczny wiosny :o) ). Ale trochę mnie to dziwi, że ta opłata musiała być rozłożona na raty, bo to oznacza, że albo w WP było w zeszłym roku bardzo ponuro, albo że ta opłata nie wynosi 1% wartości gruntu rocznie, albo że ten 1% liczony wg nowych wesołych norm nie da haraczu w wysokości 1% ceny gruntu z umowy rocznie, tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Grunt na własność IP: *.citicorp.com 27.04.04, 14:34 zeby zamienic to wlasciciel (miasto) musialby chciec sprzedac - pytanie czy chce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Grunt na własność IP: *.e-plan.pl 27.04.04, 15:30 a gdybyśmy założyli, że chce, to chcielibyście kupić? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Gaz IP: *.e-plan.pl 27.04.04, 13:35 Płacicie za gaz? Bo ja nie płace i sam nie wiem dlaczego. A z gazu korzystam. Podpisałem kilka miesięcy temu umowę u kierownika budowy i od tamtej chwili cisza. A u Was? Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Gaz IP: *.crowley.pl 27.04.04, 14:59 U mnie to samo. Pewnie przyjdzie rachunek za 6 miesięcy korzystania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecko Re: Gaz i prad IP: *.citicorp.com 28.04.04, 13:24 A placicie za prad? bo na KEN52 jeszcze nie mam licznika i tez ciekaw jestem jak nam rozlicza zuzyty prad. Pewnie calosc / ilosc mieszkancow.... Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: Gaz i prad 28.04.04, 14:00 Prąd jest na razie liczony ryczałtowo. Liczników nie będzie dopuki wszyscy nie podpiszą umowy na dostawę energii elektrycznej. A podpisza, gdy odbiorą mieszkania. A odbiorą, gdy zapłacą Wersalowi zaaległe raty za mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: Gaz i prad 28.04.04, 14:03 tm2 napisał: > Prąd jest na razie liczony ryczałtowo. Liczników nie będzie dopuki wszyscy nie > podpiszą umowy na dostawę energii elektrycznej. A podpisza, gdy odbiorą > mieszkania. A odbiorą, gdy zapłacą Wersalowi zaaległe raty za mieszkania. Oczywiście dopóki, a nie dopuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daru Akt notarialny - wzor IP: *.crowley.pl 30.04.04, 10:26 Witam, Czy ktoś z sąsiadów dysponujących wzorem aktu notarialnego w postaci elektronicznej mogłby mi go podesłać na adres netdaru@wytnijto.tlen.pl. Od notariusza z którym rozmawiałem nie mogę się doprosić. Pozdrawiam, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Akt notarialny - wzor IP: *.crowley.pl 30.04.04, 11:44 Ja też poproszę: katikat7@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 30.04.04, 14:59 Puszczam to tu, dla wszystkich zainteresowanych. Prośba, żebyśmy nie odpisywali na wcześniejsze wątki, tylko zakładali nowe, z tym samym tytułem już za tym postem. Dzięki temu ten długi akt zostanie jako ostatni post na stronie 401-500 i nie będzie nam śmiecił. Z aktu wyciąłem nazwiska i kwoty indywidualnych kredytów. Akt był skanowany z faksu i puszczony przez OCR, więc mogą tam być jakieś krzaczk& i robac#ki. Mogła mi się też pomylić kolejność stron... Paweł AKT NOTARIALNY,- bleble dane personalne bleble Umowa o ustanowienie odrębnej własności lokalu i umowa sprzedaży oraz umowa sprzedaży (warunkowa): § 1. Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa Zarządu WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż reprezentowana przez niego Spółka jest współużytkownikiem wieczystym (do dnia 29.10.2097 roku) działki oznaczonej numerem x/y o powierzchni 1,4527 ha, położonej w Warszawie (stanowiącej własność Miasta Stołecznego Warszawy) przy ulicy Aleja KEN Nr 50 i 52 (obręb 1-11-05) oraz współwłaścicielem budynków, znajdujących się na przedmiotowej działce, stanowiących odrębny od gruntu przedmiot własności, dla której nieruchomości w Sądzie Rejonowym dla Warszawy Mokotowa VII Wydział Ksiąg Wieczystych jest prowadzona księga wieczysta Kw.Nr 373.993. Pełnomocnik strony sprzedającej oświadczył, iż współużytkownikami wieczystymi wyżej opisanej działki oraz współwłaścicielami budynków znajdujących się na przedmiotowej działce są właściciele poszczególnych lokali mieszkalnych i lokali usługowych - znajdujących się w przedmiotowych budynkach, którzy do dnia dzisiejszego zawarli już umowy o ustanowienie odrębnej własności lokali. Pełnomocnik Prezes1 oświadczył, iż w Dziale III wyżej wymienionej księgi wieczystej Kw.Nr 373.993 zostały dokonane następujące wpisy: - - roszczenie na rzecz Człeka1 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu usługowego Nr x1 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie, roszczenie na rzecz Człeka2 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu usługowego Nr x2 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie roszczenie na rzecz Człeka3 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu mieszkalnego Nr x3 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie, roszczenie na rzecz Człeka4 dotyczące ustanowienia i sprzedaży lokalu mieszkalnego Nr x4 wraz z odpowiednim udziałem w gruncie, roszczenie na rzecz Narodowego Banku Polskiego z siedzibą w Warszawie wynikające z przedwstępnej umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu i jego sprzedaży z dnia 16 czerwca 2003 roku zawartej przed notariuszem w Warszawie Notariuszem2 za numerem Rep.A 6946/03, - - wpis nieodpłatnego użytkowania na rzecz STOEN SA z siedzibą w Warszawie zgodnie z treścią § 3 oświadczenia z dnia 22 grudnia 2003 roku zawartego przed notariuszem Notariuszem2 w Białymstoku, za Rep.A 18719/03, Ponadto stawający oświadczył, iż w Dziale IV przedmiotowej księgi wieczystej jest wpisana hipoteka kaucyjna do kwoty 54.000.000 (pięćdziesięciu czterech milionów) złotych na rzecz RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA z siedzibą w Warszawie, oraz wierzytelność RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA z siedzibą w Warszawie zabezpieczona wpisem hipoteki w księdze wieczystej - została wpisana do rejestru zabezpieczenia hipotecznych listów zastawnych prowadzonego przez RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA – na podstawie zestawienia zbiorczego wpisów do rejestru zabezpieczenia hipotecznych listów zastawnych – część A z dnia 26 11.2003 roku k.145 na wniosek z dnia 03 grudnia 2003 roku, D2.Kw.VIIA 18616/03, --- • ponadto dokonano wpisu roszczenia o ustanowienie hipoteki zwykłej w kwocie jakaś kwota (n tysięcy) złotych na zabezpieczenie wierzytelności RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego SA z siedzibą w Warszawie 2 tytułu kredytu udzielonego Panu Człekowi5 na mocy Umowy Kredytu Nr numer z dnia 02.12.2003 roku wraz z hipoteką kaucyjną do kwoty dużej kwoty( tysiąc pięćset sto dziewięćset) złotych na zabezpieczenie odsetek umownych zwykłych i podwyższonych oraz innych należności ubocznych Banku wynikających z ww. Umowy Kredytu. Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa wyżej wymienionej Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż w akcie notarialnym sporządzonym przed notariuszem Notariuszem1 prowadzącym Kancelarię Notarialną w Białymstoku dnia 22 grudnia 2003 roku za numerem Rep.A 18719/2003 została ustanowiona na przedmiotowej nieruchomości, na czas nieokreślony, nieodpłatnie – służebność polegająca na prawie swobodnego dostępu w celu konserwacji, naprawy i wymiany kanału ciepłowniczego – pasem o szerokości 4 mb wzdłuż sieci cieplnych biegnących przez działkę Nr 4/34 – na rzecz każdoczesnego użytkownika wieczystego działki Nr 13 o powierzchni 6726 m2, położonej w Warszawie, Dzielnica Śródmieście przy ulicy Batorego Nr 2 oraz oświadczył, iż w wyżej opisanym akcie notarialnym został zawarty wniosek wieczysto-księgowy o wpis powyższej służebności w Dziale III księgi wieczystej Kw.Nr 373.993. - - Pełnomocnik Prezes1 powołał się na dołączone do aktu notarialnego sporządzonego przed notariuszem Notariuszem1, dnia 28 lutego 2004 roku za numerem Rep.A 246B/2004: zaświadczenie wydane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy Biuro Gospodarki Nieruchomościami, Geodezji i Katastru Delegatura w Dzielnicy Ursynów dnia 10 września 2003 roku, Nr GK-D-XII-7411-328/03/AB – z którego wynika, iż został nadany Nr porządkowy (adresowy) 50 przy Al. Komisji Edukacji Narodowej dla nieruchomości zabudowanej budynkiem oznaczonym na projekcie zagospodarowania numerem 4 oraz iż został nadany Nr porządkowy (adresowy) 52 przy Al. Komisji Edukacji Narodowej dla nieruchomości zabudowanej budynkiem oznaczonym na projekcie zagospodarowania numerem 3, - - pismo RHEINHYP-BRE Banku Hipotecznego S A z siedzibą w Warszawie z dnia 3 lutego 2004 roku, z którego wynika, iż Bank zezwala na wykreślenie hipoteki kaucyjnej do kwoty 54.000.000 (pięćdziesięciu czterech milionów) złotych z księgi wieczystej Kw.Nr 373 993 - w związku z wygaśnięciem zobowiązań wynikających z Umowy kredytowej, - - - - — kserokopię wniosku złożonego przez Wersal Podlaski Development Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku (z prezentatą o jego złożeniu) o wykreślenie z księgi wieczystej Kw.Nr 373.993 wpisu roszczenia o ustanowienie hipoteki zwykłej w kwocie x złotych i kaucyjnej do kwoty y złotych złożonego do Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa VII Wydział Ksiąg Wieczystych dnia 20 lutego 2004 roku. - - - - - Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa Zarządu WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż w wyżej powołanym akcie notarialnym Rep.A 2468/2004 w § 7 Zarząd nieruchomością wspólną został powierzony WERSALOWI PODLASKIEMU DEVELOPMENT Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku oraz podjęto uchwałę, iż wynagrodzenie zarządu, w skład którego to wynagrodzenia wchodzą koszty administracji nieruchomością wspólną wynosi 1,20 złotych od 1 m2 powierzchni lokali mieszkalnych wraz z pomieszczeniami przynależnymi i lokali użytkowych wraz z pomieszczeniami przynależnymi oraz garaży wraz z pomieszczeniami przynależnymi, który to Zarząd będzie wpisany w Dziale III księgi wieczystej Kw.Nr 373.993. Ponadto Prezes1 działający w akcie niniejszym w imieniu Prezes2 Prezesa Zarządu WERSAL PODLASKI DEVELOPMENT Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Białymstoku oświadczył, iż w Działach i IV przedmiotowej księgi wieczystej Kw.Nr 373.993 nie ma wpisów obciążających ustanawiany i zbywany lokal mieszkalny, będący przedmiotem niniejszej umowy. Stawający Prezes1 działający w akcie niniejszym w imien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 30.04.04, 15:28 Porażka, źle sformatowało i ucieło. Wysyłam na e-maile. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Akt notarialny - wzor IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 12:24 Paweł, To ja też bardzo poproszę - gtg@gemius.pl Dzięki wielkie [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rekordzista IP: *.acn.pl 02.05.04, 15:15 Mamy nowego rekordzistę w jak najbliższym podjechaniu pod klatkę II KEN 50. A oto i ten kretyn: Toyota Rav4 WBR J595. Gratulacje!!!!!!!!!!! Rada na przyszłość: można było jeszcze trochę bliżej podjechać (zostało jakieś 1,5 m do klatki) i spróbować zablokować jakąkolwiek możliwość ruchu. Ludzie mają odpoczywaćw domach, a nie szwędać się po mieście. Matbat Czekamy na kolejny dowód skretynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Do Pawła 04.05.04, 07:37 Poprosze o wzór aktu na priva: tm2@gazeta.pl Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: Rekordzista 04.05.04, 07:45 Może u nas też trzeba będzie postawić znak zakazu zatrzymywania i postoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do Pawła IP: *.crowley.pl 04.05.04, 09:48 Mogę też prosić o treść aktu pod: krzeczko@dlp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akt notarialny Re: Do Pawła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 06:29 Proszę o treść: jan@borowik.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Do Pawła IP: *.chello.pl 05.05.04, 20:29 Paweł i ja poprosze o tresc aktu: monjel@poczta.onet.pl dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emat Re: Do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 09:03 To ja też jeszcze poproszę o wzór aktu na adres ematejczuk@bertonspedycja.com Dzięki bardzo ewa Odpowiedz Link Zgłoś
rendal Re: Do Pawła 11.05.04, 23:33 Pawel, Czy rowniez moglbym Cie prosic o wzor aktu notarialnego: rendal@gazeta.pl Dzienks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: Do Pawła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.04, 19:14 W związku z tym, iż w tym tygodniu podpisuję akt notarialny, prześlij proszę na mój adres wzór aktu. Mój adres: MarcinS1979@poczta.onet.pl Z góry dzięki i pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Rekordzista IP: *.zus.pl 18.08.04, 14:30 A moze ktos po prostu mial do wyniesienia ciezki mebel W nowych blokach zdarza sie to dosc czesto . Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Akt notarialny - wzor IP: *.aster.pl 12.05.04, 18:39 Dołączam się do innych i proszę o wzór aktu notarialnego na jszymanowska@acn.waw.pl. Dziękuję. Justyna z 52. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny - wzor IP: *.e-plan.pl 21.05.04, 00:56 Ktoś nie dostał? bo się pogubiłem :-( Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Akt, zarząd itd IP: *.e-plan.pl 08.05.04, 14:09 Byłem u Prezesa, i jestem spokojny - WP jest czyste, nie jest święte, ale układ z gruntem, zarządem itd jest uczciwy, usprawiedliwiany i nie nosi znamion ... :o) A z innej beczki: plac zabaw naprzeciwko KEN 52 ma być docelowo zasilony huśtawkami, karuzelami i innymi bajerami. Pozdrowienia Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A2 IP: *.e-plan.pl 09.05.04, 14:07 Trafiają we mnie różne "ciekawe" informacje dotyczące A2 mającej iść za rogiem. 1) skracaja ten tunel ( kiedyś były 3km, teraz coś około 2) - bo jest graniczna wartość długości takiego tunelu, powyżej której trzeba stosować filtry do spalin itd. A przy krótszym mogą być tylko takie mechaniczne wentylatory jak w tunelu przy Wiśle. 2) Miasto naciska, by ten kawałek, broń Boże nie nazywał się autostradą, a drogą przyśpieszoną, expresowa czy cokolwiek. Dlaczego? No bo autostrada przez miasto wymusza spełnienie szczególnych norm. A droga przyśpieszona to droga przyśpieszona... A że nocą będzie jeździć po kilka tysięcy tirów, cóż... 3) autostrada dobiegnie do WAWY w 2008 a tunel nie powstanie przed 2010. !!?!? www.warszawa.gddkia.gov.pl/html/index.php?act=pod&idp=206&id=205 4) Po czym poznać, że polityk kłamie - po tym, że rusza ustami. Boję się, że "układ warszawski" będzie pokazywał ten tunel francuskiemu ministrowi transportu przez okna swoich rezydencji. Znacie ten dowcip, prawda? Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz KN50 2 sprawy IP: *.acn.waw.pl 11.05.04, 19:29 1. Czy ktos slyszal cos na temat domofonow w naszym bloku? Przez moment bylo glosno i znowu cicho 2. Czy probowaliscie juz zalatwic ekipe zeby dokonczyla balkon. Umnie musza po zaspawaniu jeszcze "ociapac" balkonik Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: KN50 2 sprawy IP: *.acn.pl 11.05.04, 22:00 Odpowiadając: 1. Domofony podobno mają montować od tego tygodnia. 2. Ekipa do wykończenia balkonu przyjdzie gdy "zrobi się" pogoda. Oczywiście trzeba wcześniej się umówić z kierownikiem. Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: KN50 2 sprawy IP: *.e-plan.pl 11.05.04, 23:04 Po mojej stronie (KN4 okna na Lanciego) balkony są już zaciapane od 2-3 tygodni. Domofonu niet. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
tm2 Re: KN50 2 sprawy 12.05.04, 13:51 Widziałem sie dziaj z kierownikiem...podobno goście od domofonów już działają. Na dole, na tablicy wiszą telefony i można sie umawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: KN50 2 sprawy IP: *.e-plan.pl 13.05.04, 17:48 Od kilku minut mam domofon. Wekta. taki www.wekta.com.pl/produkty/unifony/tk6/index.html brzydki. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KN50 Re: KN50 2 sprawy IP: *.bphpbk.pl 14.05.04, 10:20 Ja również miałem wczoraj zainstalowany. Zasmucił mnie jednak fakt, iż dodatkowy przycisk nie będzie wykorzystany np. do kontaktu z ochroną. Pozdrawiam Sąsiadów Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek ??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.05.04, 21:30 A co tu tak cicho? Nie ma żadnych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Domofon IP: *.acn.pl 18.05.04, 08:42 Ludzie zapisujcie się na montaż domofonu. Widziałem listę wykonanyvh instalacji przez tydzień - było to raptem kilka osób. Telefon do montera jest wywieszony w gablocie na klatce. Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Domofon IP: *.crowley.pl 18.05.04, 15:47 U ochrony i w administracji jest petycja przeciwników autostrady. Szkoda tylko, że jedynie kilkanaście osób z naszego osiedla się pod nią podpiało - stan wczorajszy - (dzisiaj jest ostatni dzień na podpisanie się) a przecież informacja o petycji wywyieszona była już kilka dni temu w gablotach na klatkach. Widocznie nikomu nie zależy. Tylko potem nie lamentujcie jak już będzie za późno... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Petycja!!!! IP: *.crowley.pl 18.05.04, 15:48 U ochrony i w administracji jest petycja przeciwników autostrady. Szkoda tylko, że jedynie kilkanaście osób z naszego osiedla się pod nią podpiało - stan wczorajszy - (dzisiaj jest ostatni dzień na podpisanie się) a przecież informacja o petycji wywyieszona była już kilka dni temu w gablotach na klatkach. Widocznie nikomu nie zależy. Tylko potem nie lamentujcie jak już będzie za późno... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Petycja!!!! IP: *.acn.waw.pl 19.05.04, 21:07 Bardzo szczytny cel tylko..... pare dni mnie nie bylo, a termin do 15..... kompletna bzdura - administracja jest otwarta do 21 w srode (chyba?) wiec skad ten termin do 15 L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Petycja!!!! IP: *.e-plan.pl 19.05.04, 22:43 O 15:00 zaczeła się sesja rady Ursynowa - stąd ten termin. Pozdrowienia Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bojan Re: Petycja!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 23:07 Nie rozumiem niecheci do autostrady. Czy nikt z Was sie nie rusza poza Warszawe? Straszne!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Petycja!!!! IP: 213.17.171.* 20.05.04, 08:06 Ja się ruszam. Tylko nie jestem pewien, czy autostradą puszczą pociągi, którymi jeżdżę ;) A jeśli chodzi o petycję - nie podpisałem, bo po pierwsze i najważniejsze - zagapiłem się, a po drugie nie wierzę w takie akcje. Tzn. nie wierzę, że zbierze się N osób, podpiszą papierek i budowa drogi planowanej przez bodajże 30 lat zostanie wstrzymana. Inna sprawa, że wydaje mi się (ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem), że jeśli puszczą trasę w tunelu, to nie będzie to miało zbytniego wpływu na życie mieszkańców KEN52 i KEN50. Mimo całej mojej niechęci do niektórych zagrywek Wersalu wierzę, że nasze domy nie rozpadną się, gdy 300 metrów dalej przejedzie TIR. Albo sto tirów. I to jeszcze pod ziemią. Martwi mnie tylko jednak rzecz - będzie trudniej sprzedać mieszkanie, no i jego cena spadnie. Dobra, pogadałem sobie, czas do pracy :) Pozdrawiam [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Petycja!!!! IP: *.e-plan.pl 20.05.04, 23:26 ale to ma być coś koło 10 tys. samochodów w ciągu godziny... Polecam forum Ursynowa forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=643 , tam jest o A2 więcej i dłużej. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Petycja!!!! IP: *.crowley.pl 20.05.04, 12:44 Autostrada sama w sobie nie jest głupim pomysłem, ale puszczać ją przez sypialnianą dzielnicę, jaką jest Ursynów, to drobna przesada. Ciekawe dlaczego nie zgodzili się puścić autostrady przez Górę Kalwarię, skoro ta była bardzo zaitereowana taką inwestycją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Parkowanie przy KEN 50 IP: 80.51.234.* 20.05.04, 19:50 Duża prośba - proszę nie parkować na chodniku przy KEN 50 od strony KEN (przy sklepie z farbami) oraz dalej w tej linii - na chodniku po stronie KEN 52. Bardzo ogranicza to możliwość przejścia, zwłaszcza z wózkiem dziecięcym, z klatki I KEN 50 (tej od strony Kabatów) w kierunku Płaskowickiej. Ostatnio bardzo upodobali sobie to miejsce właściciele Octavii i Vectry na białostockich numerach, ale często stoją tam również inne samochody. Jakieś zrozumienie mógłbym próbować wykazać gdyby brakowało miejsc parkingowych, ale zawsze są wolne miejsca. Jeśli zdrowemu człowiekowi ciężko jest ruszuć pupcię i przejść 20m to niech wyobrazi sobie (nie boli!) kobietę ze sporym wózkiem, która musi atakować po krawężnikach i piachu albo naokoło bloku przez kable i rozrzucone materiały budowlane (jak to ostatnio kilkukrotnie miało miejsce w przypadku mojej żony). Jeśli i to nie wystarczy, to niech wyobrazi osobę na wózku, która też może próbować się tamtędy przejechać. Liczę na zrozumienie i wyobraźnię. Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.05.04, 20:43 Zobacz sobie temat BEZMÓZGOWCY kilkanaście wątków wcześniej. Pisanie na forum nic nie daje, rozwieszanie kartek - również. Jak ktoś wcześniej zauważył "oni" nie czytają forum (kartek też - pewnie dla zasady). Mam informację, że na chodniku maja być rozmieszczone klomby z zielenią, co oczywiście powinno załatwić sprawę (tylko zobaczymy kiedy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.acn.pl 20.05.04, 21:58 Prośba!!! Tylko nie klomby w betonowych donicach!!!!!!!! Zgłośmy do Administracji wniosek o rozebranie kostki od strony II klatki KEN 50 i posadzenie tam kilku drzewek i krzaczków. Osoboście zgłaszam chęć uczestniczenia w czynie społecznym sadzenia w/w. I co Wy na to??? Pzdr Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.e-plan.pl 20.05.04, 23:34 Na parkowanie na trawie, wsród drzewek i krzaczków? znajdą się i tacy, hehehe Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: 213.17.171.* 21.05.04, 08:16 > Na parkowanie na trawie, wsród drzewek i krzaczków? znajdą się i tacy, hehehe Spoko, wtedy powiesi się kartkę "Uwaga, srające gołębie". A potem będziemy chlapać samochody białą farbą olejną ;) Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.teatrwielki.pl 21.05.04, 09:19 Paweł ma rację, znajdą sie tacy, którzy będą parkowali na trawniku (chyba, że byłby to trawnik ogrodzony). Klomby, pewnie badzie musiał zatwierdzić architekt...pewnie nie zgodzi sie na jakieś badziewie. Poza tym drzewa tuż obok budynku, to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą chyba są jakieś przepisy regulujące min odległość drzew od budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.acn.pl 25.05.04, 21:42 Gość portalu: okt napisał(a): > Paweł ma rację, znajdą sie tacy, którzy będą parkowali na trawniku (chyba, że > byłby to trawnik ogrodzony). Klomby, pewnie badzie musiał zatwierdzić > architekt...pewnie nie zgodzi sie na jakieś badziewie. > Poza tym drzewa tuż obok budynku, to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą chyba > są jakieś przepisy regulujące min odległość drzew od budynku. Jakie przepisy???!!! Mówię o takich samych drzewkach jakie od strony KEN rosną przed blokami 52 i 50!!! Ludzie zróbmy coś bo nie wytrzymam i będę kładł na dachach autek mokry chleb - latające szczury przylecą i osrają ukochany pojazd jak się patrzy!!!!! Pozdro Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.e-plan.pl 26.05.04, 00:43 Czy cicha akceptacja takich pomysłów to przestępstwo? :-) Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.05.04, 07:49 Przepisy. Drzewa są OK gdy są małe. Jak posadzisz za blisko budynku, to za 10 lat wejdzie ci oknem do mieszkania. Poza tym drzewa odpadają, bo pod tym terenam między budyknami 50 i 52 jest parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.crowley.pl 26.05.04, 08:37 No i doczekaliśmy się słupków. Żałuję tylko, że ich odrazu nie postawili, to znaczy nie zamkneli samochodów stojących pod klatką.... Ale by się zdziwili właściciele wychodząc rano do pracy, hehe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.05.04, 09:31 No to sobie pobiliśmy troche piany.... Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł, żeby parkować równolegle do słupków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 12:20 Mam zamiar kupić mieszkanie w KEN III. Czy możecie mi powiedzieć jakie są czynsze i opłaty? Jaki jest standard wykończenia mieszkań i klatek? Pewnie gdzieś już o tym było ale nie mogę znaleźć. Tak ogólnie jak się czyta forum to nie jest to za bardzo różowy obrazek i wyglada na to, że duża część osób jest niezadowolona z całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: czynsze IP: *.crowley.pl 27.05.04, 16:40 Ja jestem zadowolona ze swojego mieszkania, a dla marud zawsze znajdą się jakieś powody do narzekania. Jak bym miała kupić mieszkanie w WP z tą świadomością, którą mam teraz, zrobiła bym to. Jeśli chodzi o standard na klatkach, to najlepiej wejść do budynku II etapu i obejrzeć. Za czynsz płacę jakieś 6 zl/m2 (z opłatą za windę i ochroną). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 17:19 Dzieki serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: czynsze IP: *.e-plan.pl 27.05.04, 18:17 no bo to forum się skupia na tych mniej fajnych sprawach, a jak pokazuje życie, chyba więcej jest tutaj wzajemnego podkręcania niż realnych problemów. No cóż - mieszkańcy WP są wiecznie czujni :o) Ale jak ktoś jawnym tekstem pyta czy WP jest OK?, to trzeba wersalowi oddać sprawiedliwość i ja mówię, że jestem z WP zadowolony. A pomarudzić zawsze warto - no bo jakby oddali mieszkania te 3 miesiące wcześniej to byłoby lepiej, jakby ten marmur był równiej poukładany to też byłoby lepiej, i jakby trawa była bardziej zielona, to też byłoby lepiej.... prawda? "Dużych" przekrętów nie było; małe wpadki były, ale to nie była ani zła wola, ani brak profesjonalizmu - tylko życie. Ach jo. Standard jest więcej niż przyzwoity ( no może nie w skali "tego" Wersalu, ale tzw. klasy średniej w naszych realiach), ściany i podłogi są proste; ścianki działowe są murowane; sąsiadów nie słychać, no chyba że wiercą; każdy ma swój ciąg wentylacyjny; okna są drewniane(!); no i te marmurkowe parapety. Polecam i pozdrawiam Paweł Opłaty - tak jak Kati 6-7zł/m2 KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK TRACY Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: 195.245.213.* 03.06.04, 09:54 swietny pomysl - potrzebujemy w tym betonowym syfie wiecej zieleni - tez sie zglaszam do CZYNU SPOLECZNEGO w temacie sadzenia drzewek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Wóz typu "świateł brak" IP: *.e-plan.pl 27.05.04, 18:23 Ktoś wie co to za buda na czterech kółkach (w tym jednym flaku) stoi i stoi pod KN4 od strony Lanciego? Paweł Mam już akt - więc jakby nie było - stoi coś na naszym "terenie prywatnym" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nademi Re: puk puk IP: *.crowley.pl 01.06.04, 15:36 Nie martwią was te dzwięki, które słychać w KEN 50, gdy tylko jedzie metro (nie zawsze, zależy to chyba od jakości kół w kolejkach). Może by złożyć pismo do wersalu w sprawie, dokonania pomiarów, czy drgania budynku w czasie przyjazdu metra nie przekraczają tych dopuszczalnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscc Re: puk puk IP: *.chello.pl 01.06.04, 21:46 nie mieszkam w bloku KN50, ale jako mieszkaniec tej dzielnicy czesto w sobotnio - niedzielne popoludnie siadam na ławce przy KEN i faktycznie czuc dosc mocna drgania, gdy jedzie metro. Wkrotce bede mieszkancem bloku KN6 i powiem szczerze, ze martwi mnie to, bo ciekawe czy za X-lat nie beda nam pekac sciany w mieszkaniach - takie drgania sie niosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: puk puk IP: *.e-plan.pl 02.06.04, 12:29 mnie niestety nie martwią, bo ich z mojej strony (Lanciego) nie słychać... Ten problem już jakiś dłuższy czas krąży po mieście, a idea generalnie jest taka, że radziecka technika bije na łeb te "francuskie wynalazki" :o) To nie jest kwestia murów. Do poczytania: www.metro.civ.pl/index.php?subaction=showcomments&id=1078339504&archive=&start_from=&ucat=& www.metro.projectcom.pl/news.php?id=76&PHPSESSID=a920f96c54d900c26f092a2bc8047dba Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nademi Re: puk puk IP: *.crowley.pl 02.06.04, 14:31 Zgadzam się, nie występują drgania ale mimo wszystko występujący hałas jest niepokojący. Zatem proponuję, aby wystąpić do naszego devepopera z prośbą o wykonanie stosownych pomiarów poziomu drgania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Domofon IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.06.04, 14:53 Jak sie z facetem umówić na montaż, skoro od dwóch dni albo mnie rozłącza, albo jest poza zasięgiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: puk puk IP: *.e-plan.pl 02.06.04, 17:08 Po co? Fachmani bodajże z Politechniki Krakowskiej już to robili, mierzy to też sprzęt Alstomu... Wiadomo już że drgania są. I wiadomo z czego wynikają. Co więcej powie Wersal? Problem polega na tym, że ani Metro ani Alstom nie chcą zapłacić za wymianę francuskiego bubla. Ale dajmy im jeszcze szansę - moim zdaniem wkrótce jakiś pozytywny finał będzie. Pozdrawiam Paweł KN4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi WERSAL JESCZE NIE ODDAŁ KASY! IP: *.unused.zigzag.pl 03.06.04, 16:23 2 miechy temu podpisałem akt. Wersal wisi mi kasę za "rozliczenie kosztów budowy". Czy może już komuś coś zwrócił? Pozdrawiam V, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nademi Re: WERSAL JESCZE NIE ODDAŁ KASY! IP: *.crowley.pl 03.06.04, 17:57 Tak oddał, trzeba się tylko bezpośrednio kontaktować z księgowością i trochę ponaglać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.06.04, 08:08 No to chyba się udało. Tylko troche rachityczne te klombiki. Ci którzy chcą zaparkować na chodniku i tak to robią (wczoraj 2 samochody). Jeśli klomby nie zostaną napełnione czymkolwiek, to za kilka dni wszystkie wlądują w okolicach śmietnika (jakby je zalać ołowiem -to zawsze można podczepić klombik do haka holowiniczego). Między KEN 52 i 54 jest uliczka z zakazem zatrzymywania i postoju... i zawsze jakieś samochody tam stoją. Znacie jedno z naszych narodowych haseł? - "Zakazy są po to by je łamać". Pzdr dla normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.06.04, 10:54 Urwałam sie z watku KEN etap III. Moj budynek jest na etapie ukanczania. Mam pytanie do Was, ktorzy juz mieszkacie. Jak wygladaja parapety. U mnie widzialam,ze wygladaja jak płyta nagrobkowa - szare z maziami. chcialam sie zainteresowac tematem, bo wydaje mi sie Wersla cos tu zakombinowal i chyba z jakiejs przeceny je dorwal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.06.04, 12:05 U mnie jest ok. Kolor jasno-beżowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt hallo! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.06.04, 20:45 Jakoś zawiało nudą i niczym na forum.... Czy ktoś ma jakieś info na temat podłaczenia do "normalnej" stacji trafo. Pod koniec maja słyszałem, ze Wersal doszedł do porozumienia ze Stoenem. Czy u was też są zauważalne spadki napięcia (przygasanie światła)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: hallo! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 22:01 Taaaa.... nazwijmy to tak - co jakiś czas światło robi się bardziej romantyczne. Dobrze że komputer jakoś to znosi. Na dodatek ciepła woda w łazience długo się rozkręca... Ale p. Dąbrowska [ta od wody] twierdzi, że to normalne.... [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek winda IP: *.visp.energis.pl 14.06.04, 13:31 W 52 w 3 klatce winda nie zawsze się otwiera, trzeba wjechać na 5 i zejść jeden poziom. Czy u was jest podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: hallo! IP: *.pzuzycie.com.pl 15.06.04, 09:48 Szczerze mówiąc problemu z prądem nie zauważyłem, ale problem z wodą mnie dotyczy i moim zdaniem nie jest normalne, że aby rano mieć ciepłą wodę z kranu muszę czekać ok 2 min. Na temat pani D. nie bede się wypowiadał bo nie wypada bluzgać na forum .... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: Parkowanie przy KEN 50 IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.08.04, 14:33 zobaczysz jakie bedziesz miala okna.koszmar!halas okropny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Windy IP: *.bphpbk.pl 16.06.04, 12:44 Nie wiem jak to wygląda w budynku KEN 52, natomiast w KEN 50, windy zostały już w większości "ogołocone" ze steropianu. Może wartoby było zgłosić do kierownika budowy bądź Administratorki kwestię oczyszczenia w całości wind (już większość mieszkańców się wprowadziło) i usunięcia wad - część drzwii od wind jest porysowana, w małej windzie w klatce I brakuje poręczy i lustra. Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia domofonów - miały być poinstalowane już kilka miesięcy temu - ma ktoś może jakieś informacje na ten temat. Pozdrawiam Wszystkich Sąsiadów. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł domofon IP: *.e-plan.pl 16.06.04, 16:17 Dzisiaj widziałem przy I klatce(KN4) zamontowany, gadający żeńskim głosem, domofon. Ale do słuchawek jeszcze nie jest podpięty. Socha kiedyś powiedziała, że domofon będzie działał w trybie bajerfull, gdy we wszystkich mieszkaniach zostaną zamontowane słuchawki- trudno powiedzieć ile ich już teraz jest. Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: domofon IP: 213.17.171.* 17.06.04, 09:54 > Socha kiedyś powiedziała, że domofon będzie działał w trybie bajerfull, gdy > we wszystkich mieszkaniach zostaną zamontowane słuchawki No to dość kiepsko, bo np. mój Sąsiad (KEN 50 m 22) jeszcze się nie wprowadził. Widziałem go raz w życiu, kilka razy słychać było jakieś stuki-puki, ale poza tym cisza. Skrzynka pocztowa pęka w szwach, ale gościa nie ma. Więc jeśli np. wprowadzi się za rok, to przez rok nie będziemy mieć podłączonych domofonów??? Paranoja... [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: domofon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.04, 18:19 Czy jest realna szansa, że w lipcu pojawi się czynny domofon. Jeśli tak to mam pytanie co z drzwiami w II klatce? Z tego co zauważyłem to zaczepy blokujące otwieranie się drugiego skrzydłą zostały wyrwane z flakami!!!!!!! Mam nadzieję, że WP to naprawi. Pzdr Matbat P.S.: Śni mi się czysta winda :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: domofon IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.06.04, 07:50 Inaczej montaż domofonu mijałby się z celem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 17:54 No dobra, pozbawiłem większą windę w klatce I / KEN50 całego steropianu. Ktoś mi pomoże w pozbyciu się żółtej taśmy? Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 19:01 Już nieaktualne, poradziłem sobie (no, prawie). Ktoś ma koncepcję, jak wydłubać folię ze szpary przy drzwiach (tak, żeby nie stracić rąk) ? [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Windy IP: *.e-plan.pl 06.07.04, 18:44 wredni ludzie popsuli całą twoją pracę :-) Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 12.07.04, 18:34 cyt. Kazika: "cała jego ciężka praca, wszystko było chuja warte gdyby leżał całe życie mniejszą czyniłby on stratę". :( [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: Windy IP: *.acn.waw.pl 24.06.04, 20:16 W dniu wczorajszym rozmawiałem z Panią Administrator o windach i domofonie w klatce I KEN 50. Oto co usłyszałem: - ażeby uruchomić domofon, muszą zostać zreperowanie bądź wymienione drzwi wejściowe (rzeczywiście dzisiaj z rana widziałem dwóch panów, którzy coś przy nich szperali), nie będą czekać na wprowadzenie się wszystkich mieszkańców, - jeśli chodzi o uszkodzenia windy (porysowane drzwii, lustro, brak poręczy itd.), to wszelki uszkodzenia jakie powstaną na klatce do czasu "zamknięcia klatki"=uruchomienia domofonu, zostaną pokryte przez Wersal. W związku z powyższym mam do Państwa prośbę o pomoc w wyegzekwowaniu tych kwestii. Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba chodzić i dopominać się o swoje - to przynosi efekty. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słownik Re: Windy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 08:01 ......S T Y R O P I A N U....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 18:35 Czy ktoś z was wie jaki jest status umowy ze STOEN'em? Kiedy będziemy mieli "normalny" prąd??!!!! Z utęsknieniem czekam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł i wspólna woda IP: *.e-plan.pl 28.06.04, 20:58 a wiecie o co chodzi z tym kranikiem na rogu KN4 - "wspólnotowa" woda idzie na budowę obok, a ostatnio przerobili to przyłącze z prowizorki na "stałe łącze" :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: i wspólna woda IP: *.acn.waw.pl 02.07.04, 23:25 Pani Administrator twierdzi, że jest pod to podpięty oddzielny licznik - czy tak jest w rzeczywistości - nie wiem. Zobaczymy jak będą wyglądać opłaty za następne 3 miesiące - czy ktoś już otrzymał rozliczenie na następny kwartał? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Autostrada IP: *.visp.energis.pl 05.07.04, 13:09 Podczas mszy w niedzielę były podawane informacje o budowie autostrady przez środek Ursynowa, i organizowaniu protestu. Mam nadzieje,żę jeJ tutaj nie zbudujĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWAM Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:26 A JA SŁYSZAŁAM, ŻE W PIĄTEK W CENTRUM ONKOLOGII O 15.00 MA BYĆ KONFERENCJA Z UDZIAŁEM PREZYDENTA A.KWAŚNIEWSKIEGO WŁAŚNIE DOTYCZĄCA AUTOSTRADY PRZEZ URSYNÓW. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Re: Autostrada IP: *.visp.energis.pl 06.07.04, 10:08 Prezydenta Kaczyńskiego............., i tam są planowane protesty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewam Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 08:50 Możliwe,że z udziałem Prezydenta Kaczyńskiego. Sprzedaje jak ułyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Parafia IP: 212.76.39.* 10.08.04, 20:13 Witam, tak przy okazji to nasze osiedle do jakiej Parafi nalezy, tzn. z ktorego kosciola mozna sie spodziewac ksiedza "po kolendzie" w czasie Swiat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiad Re: Parafia IP: *.u.mcnet.pl 11.08.04, 10:47 chyba do parafi Galeria Mokotów, ale nie jestem pewny ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
rene_ken52 Re: Parafia 11.08.04, 21:54 kurcze, chyba mnie ktos obserwuje co robie w niedziele, zamiast isc do kosciola:) a ja na powaznie pytam.. wiem, ze w zime chodzil podobno jakis ksiadz, tylko nie wiem z ktorej Parafi, a nie chce zeby byla ryfa, ze nie bede wiedziec.. w koncu trzeba sie zaczac czuc jak u siebie.. pzdr Rene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Parafia IP: *.e-plan.pl 12.08.04, 00:47 Błogosławionego Władysława z Gielniowa ul. Przy Bażantarni 3 Paweł KN50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.myers Re: Windy IP: *.icpnet.pl 31.10.13, 09:08 Windy, schody ruchome, podnośniki – to wszystko nam ułatwia życie. Bo dlaczego nie? Ja osobiście mogę polecić produkty tej firmy: www.windpoldzwig.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tures7 WERSAL ZACZYNA WYSTAWIAĆ FAKTURY!!! 08.07.04, 14:21 Witojcie - czy wiecie, że Wersal zaczął wystawiać faktury za "opłaty eksploatacyjne"? przypominam: Jeśli mieszkaliście w swoim domu przed marcem - powinniście opłacać "koszty eksploatacyjne" - w wysokości 3zł/m2. Teraz WP zaczyna ścigać tych, co nie zapłacili!!! Drżyjcie, dłużnicy!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Ken 50 IP: *.acn.waw.pl 14.07.04, 18:26 Drzwi wejsciowe zostaly zamkniete, hura!!!!!!!! Szkoda ze jak sie pociagnie za klamke to cale "chodza" :-( i wlasciwie kwestia czasu az ktos je wyrwie mat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene dziedziniec KEN52 IP: *.acn.pl 11.08.04, 21:58 witam, czy jak Wy kupowaliscie swoje mieszkania, to Wersal tez Wam mowil, ze na wewnetrznym dziedzincu bedzie trawka i plac zabaw dla dzieci? jakos niekoniecznie im ten plac zabaw w tym miejscu wyszedl.. pzdr Rene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 21.07.04, 04:05 Zostwiamy? Szykamy? Wybieramy? Zmieniamy? Co? Gdzie? Kiedy? Jak? Pozdrówki Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 03.08.04, 01:16 OK. Zostawiamy. Nie szukamy. Nie wybieramy. Nic nie zmianiamy. Nigdzie. Nigdy. Nijak. :-( Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
rene_ken52 jakosc domofonow 10.08.04, 20:21 hej, czy tylko u mnie domofon dziala jakby chcial, a nie mogl? ja w sluchawce prawie nic nie slysze, natomiast osoby na dole , slysza mnie glosno i wyraznie, chcialabym wiedziec, czy moj aparat jest wadliwy, czy po prostu ten typ tak ma.. pzdr Rene_KEN52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: jakosc domofonow IP: *.e-plan.pl 12.08.04, 00:49 HiTech to to nie jest, ale u nas można bez większego trudu i wsłuchiwania się zrozumieć co na dole nadają Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
rene_ken52 Re: jakosc domofonow 12.08.04, 18:33 dzieki za info, to jednak nie pogodze sie z losem i poprosze ich, zeby sprawdzili ten, aparat nei ejst tak stary, zeby od razu zle dzial. pzdr Rene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: jakosc domofonow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 13:20 A u nas na KEN 50 właśnie przestał działać i co mu zrobisz??? Kartka wisi, że awaria i drzwi stoją otworem. Pzdr Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.zus.pl 18.08.04, 14:58 Moim zdaniem na pewno powinnismy sie zorganizowac zeby zmusic wersal do usuniecia usterek zanim minie okres gwarancji, jak sie sami wokol tego nie zakrecimy to nam ucieknie. Nie wiem czy zauwazyliscie ale przy wjezdzie do garazy juz odpada tynk a w piwnicach i garazach rosnie grzyb jak milo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek23 INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.sbi.com 19.08.04, 17:35 Mam pytanie do wszystkich osob, ktore od jakiegos czasu mieszkaja na osiedlu: chcialbym zalozyc TV+Internet+telefon i mam problem jaka wybrac firme. Ogladalem ostatnio oferte Aster City, ale ich ceny wydają mi sie dosc wysokie, a promocja (oferta za 99zl netto) nie jest do konca uczciwa (Podpisujemy umowe na min.15-16miesiecy a promocja konczy sie po 10-11 >> pozniej placi sie kilkadziesiat zlotych wiecej miesiecznie!!). Ostatnio rozwazalem takie rozwiazanie: telefon - El-Net, Internet - e-plan, TV-astra. Co o tym myslicie? Bede wdzieczny za wszystkie komentarze;).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.acn.pl 20.08.04, 20:43 chyba nie masz dużego (żadnego) wyboru jeśli chodzi o kabel (ewentualnie platforma cyfrowa). Telefon - jest ok...nie mam zamiaru dawać zarabiać TPsie, zresztą i tak nie mają tu przyłącza. Internet - aster, lub e-plan. Facet z aster przkaonał mnie do swojej oferty, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek23 Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.lodz.mm.pl 21.08.04, 18:33 Dzieki za informacje. W takim razie sprawa TV(ASTER CITY) i telefonu (ELNET) jest rozwiazana. Pozostaje jeszcze Internet. Czy moze koszysta z uslug e-planu? Jestem ciekaw jak przedstawia sie ich oferta w praktyce.(?) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 01:03 E-Plan w praktyce: ping www.fbi.gov -n 5 Badanie a33.g.akamai.net [80.72.33.38] z 32 bajtami danych Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=8ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=16ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=11ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=10ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=8ms TTL=58 ping www.gazeta.pl -n 5 Badanie jedynka.gazeta.pl [193.42.231.70] z 32 bajtami danych: Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=11ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=28ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=9ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=12ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=9ms TTL=248 ping www.smithbarney.com -n 5 Badanie www.smithbarney.com [199.67.185.5] z 32 bajtami danych: Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=119ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=114ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=118ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=132ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.185.5: bajtów=32 czas=125ms TTL=235 i tak to przeważnie wygląda ( z wyjątkiem paru godzin raz na kilka tygodni kiedy e-plan stoi). Może ktoś z podałby tutaj osiągi asterowe? Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: INTERNET, TELEFON, TELEWIZJA IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 17:46 Aster: ping www.fbi.gov -n 5 Badanie a33.g.akamai.net [80.72.33.38] z użyciem 3 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=8ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=10ms TTL=5 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=7ms TTL=58 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=15ms TTL=5 Odpowiedź z 80.72.33.38: bajtów=32 czas=9ms TTL=58 ping www.gazeta.pl -n 5 Badanie jedynka.gazeta.pl [193.42.231.70] z użyciem 32 bajtów danych: Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=7ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=8ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=8ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=31ms TTL=248 Odpowiedź z 193.42.231.70: bajtów=32 czas=9ms TTL=248 ping www.smithbarney.com -n 5 Badanie www.smithbarney.com [199.67.183.5] z użyciem 32 bajtów danych: Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=111ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=115ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=114ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=110ms TTL=235 Odpowiedź z 199.67.183.5: bajtów=32 czas=111ms TTL=235 czyli prawie tak samo :) [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.bphpbk.pl 20.08.04, 15:25 Jestem za możliwie najszybszym spotkaniem, usterek w bloku jest rzeczywiście sporo. Zgłaszam je co i rusz od Administracji ale jak na razie efektów nie widać. Obawiam się tylko czy z uwagi na sezon urlopowy dopisze nam frekwencja na spotkaniu. Moim zdaniem najlepiej zorganizować spotkanie w 2 połowie września bądź na początku października. Tak czy inaczej dla mnie każdy termin jest dobry. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 17:50 Jestem za!!!!! Dajcie tylko znać kiedy. Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 20.08.04, 20:38 Brakuje nam tylko jakiegoś społecznika, który by to wszystko zorganizował.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek domofon IP: *.acn.pl 21.08.04, 23:43 Jeśli się nie mylę, to domofon w II klatce KEN50 jest nieczynny od tygodnia. Może importują cześci z Tajwanu? Moze nie doczytali, że okres trwałości tego systemu wynosi 3 dni i teraz kombinują jak z tego wybrnąć. Fajnie, że jest kartka informujaca o tym, że można swobodnie sobie wchodzić do bloku i na przykład zrobić komuś przeprowadzkę podczas jego nieobecności - jutro ją zerwę, bo dzisiaj już mi sie nie chce. Aha, jak myślicie , jakim sposobem trafia tyle makulatury do naszych skrzynek pocztowych...chyba listonosz tego wszystkiego nie nosi...więc kto ma jeszcze klucze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: domofon IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 17:55 Ulotki dużych firm (MediaMarkt, Geant, etc) nosi listonosz - sam widziałem. Aby z tego zrezygnować, należy iść do urzędu pocztowego i zapisać się na taką specjalną listę - to się chyba nazywa lista Robinsona (ale nie mam pewności, więc nie bijcie...). Listonosz dostanie Twój adres i przy następnej wizycie naklei wewnątrz skrzynki specjalną kalkomanię, żeby wiedzieć, gdzie nie wrzucać. Oczywiście rzucanie mięsem typu "co za burak nakleił mi tu jakieś dziadostwo" jest w tej sytuacji niewskazane ;) Pozostałe spamy niestety wrzucają główni zainteresowani, czyli np. szafy wnękowe wrzuca ten, kto je robi (swoją drogą, chyba ktoś u nas w bloku robi te szafy, bo ulotki są praktycznie raz w tygodniu...), analogicznie jakieś knajpki, fryzjerzy itp. Gdy domofon działa (sorry, w mojej klatce działa - ciekawe jak długo), to powinno być tego mniej, ale to już zależy od Sąsiadów - wiele osób po prostu otwiera drzwi, gdy taki spamer zadzwoni domofonem... Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 02:01 Społecznika nam nie trzeba, bo to w realu i tak zarząd zafunduje nam pierwsze zebranie. Potrzeba nam się za to przygotować do tego zebrania, by nie wpaść w problemy Jaja. Patrzę w sufit, gwiżdżę i rzucam: 1) Wersal Podlaski 2) www.sekro.pl 3) www.atrium21.pl bo powołanie dobrego zarządu powinno wystarczyć. Macie jakieś propozycje/opinie? Pozdrowienia Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 22.08.04, 16:20 Nadal uważam, że potrzebny jest ktoś kto mogłby sie zaangażowac w sprawy wspólnoty (czyt. - miałby czas). Kiedyś trochę czytałem wątek Mostostalu Siedlce Al.KEN26 i tam udało sie znaleźć pewną osobę (p.Paulina), która "czuwała" nad sprawami Wspólnoty. Te firmy zarządzające to tak z Googli, czy z polecenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 22.08.04, 17:19 Oczywiście, że takie zaangażowane panie Pauliny są przydatne w podobnych sprawach, ale wg mnie nie są one konieczne. Z drugiej strony jeżeli ktoś musi "społecznie" dbać o interesy wspólnoty, to moim zdaniem wspólnota po prostu źle wybrała zarząd, a ten zarząd źle wybrał administrację, firmę ochroniarską itp. Jeżeli ktoś chce biegać do administracji w sprawie zepsutego domofonu, to chwała mu za to, ja jednak wolałbym by administracja mu odpowiedziała: "Tak, wiem. Serwis już jedzie. Niepotrzebnie się pan trudził.". Czekajmy na społecznika, ale w miedzyczasie spróbujmy znaleźć nasze typy na zarząd. Moje są, tak jak napisałem: z sufitu (gógla). Rzucam to jako temat, i chciałbym, żeby conajmniej dwie z nich odpadły, bo to znaczyłoby, że przynajmniej tu na forum mamy jakieś kryteria, wiemy co jest lepsze a co gorsze, i na zebraniu będziemy głosować świadomie, inaczej nasze pierwsze zebranie skończy się jeszcze większym Jajem :-( Jak coś tu wyjdzie to można to wrzucić np. na tablicę ogłoszeń z odpowiednim komentarzem czy cokolwiek, ale to jest jeszcze pieśń przyszłości... Pozdrówki Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 22.08.04, 22:53 OK...masz jakiś pomysł, ja poprę firme nr 3....no i nic z tego nie wyniknie. Żeby coś sie urodziło to powinno to forum czytac nieco więcej mieszkańców. Wiesz, trochę "bijemy pianę". Moim zdaniem: 1) Jeśli nie dojdzie do zwołania zebrania przez obecny Zarząd, to powinniśmy je zwołać na własną rękę...Choćby po to, żeby poznac sąsiadów... 2) Gdzie się spotkamy? 3) Powinniśmy sie zastanowic co nam sie nie podoba w obecnym administrowaniu naszą własnością (mam kilka uwag) 4)Pani Socha powinna określić sie, czy jest w stanie pokonać nasze troski...z czego powinniśmy Ją rozliczyć po upłynięciu uprzednio wskazanego terminu. 5) Pamiętajmy, że nigdy nie będzie doskonale...nawet po zmianie zarządcy obiektu. 6)My (właściciele) nigdy nie będziemy mieli tego samego zdania. Ja powiem, że p.Socha źle wypełnia swoje obowiązki , a sąsiad ,ze nie wyobraża sobie innej administracji.... 7)Itd. 8) Ale zeby do tego doszło potrzebna jest osoba, kóra to wszystko zorganizuje i ...poprowadzi zebranie PS. Gdzie do cholery jest druga wycieraczka do butów z wejścia do klatki nr II Ken 50??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 23.08.04, 00:14 To się nie dogadaliśmy: AD. 8) Obecny zarząd ma obowiązek zwołać zebranie wspólnoty, zorganizować miejsce i je poprowadzić. Tak na mój gust to będzie to listopad lub grudzień i powinniśmy ten czas który nam pozostaje wykorzystać by przygotować się do głosowania dot. powołania/odwołania nowego/starego zarządu. I moim zdaniem lepiej mieć na to spotkanie coś co można zaproponować niż nic. Jak to będą 4 firmy to dobrze - o wyborze zdecyduje głosowanie. Jak to będzie tylko WP lub tyle firm ile mieszkań to już nie najlepiej... Paweł KNI/4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.pl 23.08.04, 11:32 Nie..., dlaczego sie nie dogadaliśmy? Jesteśmy za tym, żeby odbyło sie zebranie. Tylko, ja patrzę na to wszystko z dystansem, bo z doświadczenia wiem, że nic nigdy samo się nie zrobi. Pewnie zauważyłeś, aż dwie osoby podyskutowały sobie na ten temat...jak dotrzeć do reszty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.e-plan.pl 24.08.04, 01:26 Nie dogadaliśmy się, bo nie napisałem, że uważam, że spotkanie zorganizuje obecny zarząd... ale zostawmy ten temat. Problem z dotarciem do mieszkańców jest tak jak jest problem z "dotrwaniem" do finalnego głosowania itd. Więc.... czy ktoś z Was wie czy taki scenariusz jest legalny, możliwy i wiążący: 1) za pomocą administracji wywieszamy w tablicach ogłoszeń informację o głosowaniu na temat blebleble (szczegóły w administracji) 2) w administracji instalujemy listę ze spisem mieszkań 3) wspólnotowiec czyta tytuł na liście, lokalizuje na niej nr swojego mieszkania, wpisuje nazwisko, imię itp no i głosuje 4) przychodzi odległy termin zakończenia - są wyniki I jaką formą głosowania wybiera się taką formę głosowania, hehe. Paweł KN4/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 18:16 Ja osobiście nie znam żadnej z tych firm (nie mówiąc już o innych), ale wiem co trafia do ludzi - forsa. Więc jeśli będzie taniej, a nie gorzej, to ludzie się zainteresują. No więc weźmy pierwsze z brzegu sekro.pl. Na ich stronie jest kalkulator. Liczymy więc: * powierzchnia - hmmm... około 15 tys m.kw. (tak mi wyszło z księgi wieczystej) * rok budowy - 2003 (to łatwe) * ilość kondygnacji - 9 * ilość klatek - u nas (KEN4) dwie, a w KEN3 - nie wiem - chyba z 6, no nie? liczmy razem osiem * ilość lokali mieszkalnych - u nas 80, a w KEN3? Załóżmy że 300 (jak ktoś wie ile, to niech napisze). To razem 380 * ilość lokali użytkowych - eee... nie no, nie będę biegał dookoła osiedla ;) Niech będzie 20. Wybrane usługi - wszystkie (administrator, konserwator, księgowość, dozorca, ogrodnik). Budynek ma wszystko co mieć może - parkingi, domofony, parking. Wychodzi 1,36 za metr kwadratowy mieszkania. ---- Policzmy teraz w Wersalu: * koszty zarządzania - 0.87 pln/m2 * utrzymanie czystości - 0.33 pln/m2 (razem 1.20 pln/m2) * konserwacja wind - 18.80 pln/lokal Tu jest gorzej, ale policzmy średnio 60 metrów lokal (chociaż raczej będzie mniej) - to wychodzi 0.31 pln/m2 (razem 1.51 pln/m2) * inne koszty - 0.07 pln/m2 (razem 1.58 pln/m2) Czyli jak dla mnie (59m2) wychodzi prawie 13 zeta za miesiąc mniej w przypadku sekro.pl. To ja za to mam jedno wino ;) albo paczkę płyt CD. Więc chyba warto :) Pozdro i sorry za lanie wody [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.04, 21:31 Witam, jestem mieszkańcem wcześniejszej inwestycji 54 i 56. Trochę rad, jeżeli chcecie przyjmijcie, jeżeli nie - Wasz wybór. Po pierwsze źle policzyłeś, konserwacji windy nie wlicza się w koszty zarządzania nieruchomością. Po drugie, Pani Socha, tzn. Wersal rzeczywiście jest tańszy od dużych firm typu Sakro. Ale to dlatego, że nie bierze się do zarządzania firmy, lecz licencjonowanego zarządce nieruchomości, który prowadzi działalność gospodarczą i zatrudnia max. 2-3 osoby. Koszt dla Ursynowa to max 1PLN za m2. W zamian za profesjonalną obsługę i działanie w interesie wspólnoty mieszkaniowej, nie jakiegoś tam deweloperzyny. Odnosząc się do wcześniejszych postów, nie liczcie na to, że Zarząd zwoła zebranie. Ustawa o Własności Lokali nakłada na Zarząd taki obowiązek przed końcem pierwszego kwartału, czyli do końca marca. W naszym przypadku Zarząd to olał i tak nie zwołał zebrania. Nie sądzę by coś się w tej kwestii zmieniło. Na szczęscie w takim przypadku ustawa daje możliwość zwołania zebrania każdemu właścicielowi. Tutaj przestroga, przed takim zebraniem koniecznie się zorganizujcie i wcześniej zapoznajcie mieszkańców z Waszymi kandydatami do Zarządu. Inaczej nie zdobędziecie większości i Wersal zostanie na kolejny rok. To tyle na początek. Pozdrawiam, Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: zarząd, administracja, zebranie... IP: *.zus.pl 07.10.04, 16:35 Administracja - to moim zdaniem firma zaprzyjazniona z Wersalem wiec nie bedzie go scigac - musimy to zrobic sami lub wynajac kogos kto bedzie nas reprezentowal. Jesli tego nie zrobimy okres gwarancji minie i bedziemy musieli usunac usterki wczesniej czy pozniej na wlasny koszt. P. Odpowiedz Link Zgłoś