GoĹÄ: Witek IP: *.nask.waw.pl 05.02.03, 09:18 Witam serdecznie Czy ktos mi moze napisac jak wylicza sie udzial w gruncie dla mieszkania 52,5m2 w bloku stojacym na 2500m2 dzialce? (mieszkanie spoldzielcze) czekam i pozdrawiam -Witek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebel Re: Udzial w gruncie 05.02.03, 16:30 Zeby wyliczyć udział w gruncie dla lokalu potrzebne są następujące dane: 1. Powierzchnia lokalu ( co już mamy ). Mnożymy ją przez 100 2. Sumę powierzchnii wszystkich lokali mieszkalnych, pomieszczeń gospodarczych i garaży jakie występują we wszystkich budynkach, które stoją na tej działce. 3. Wartość działki na której stoi budynek. Mnożymy to przez 100 Następnie tworzymy ułamek: 5250/pkt 2(pomnozona przez 100) x pkt 3 ( cena gruntu) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bebiak Re: Udzial w gruncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.03, 20:14 A ja jeszcze tylko dodam, że chodzi o powierzchnię tylko: samodzielnych lokali mieszkalnych, samodzielnych lokali o innym przeznaczeniu niż mieszkalne i tych pomieszczeń, które będą stanowiły pomieszczenia przynależne. Nie wlicza się powierzchni tych lokali, które nie będą wyodrębniane i pozostaną do wspólnego użytku ogółu. Czyli generalnie ten ułamek jest to stosunek powierzchni użytkowej Twojego lokalu (ewentualnie z powierzchnią Twojego pomieszczenia przynależnego) [TO LICZNIK] do sumy powierzchni użytkowych tego wszystkiego co wymieniłam w zdaniu pierwszym [TO MIANOWNIK]. Odpowiedz Link Zgłoś