Dodaj do ulubionych

Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 20:47
Słuchajcie, czy ktos z was wie jak mają się nowe przepisy o notariacie z 15.
stycznia 2003r. do opłat za przeniesienie własności z developoera na
nas??????????????Ponoć ta nowa ustawa miała wprowadzać opłatę stałę
notarialną, która miała być duuuuuuuuuuuuuuuużo niższa od opłatyt procentowej
od wartości mieszkania.Czyli np. zamiast 7500zł miałoby się płacić za akt
notarialny ok 500zł!!!!!!!!!!!!Ale PODOBNO to się tyczy TYLKO SPÓŁDZILNI, a
jak się kupuje mieszkanie od developera to obowiązują stare przepisy!!!!!!!!
CZY TO PRAWDA!!!!!!!!!!!RATUNKU!!!NIECH KTOŚ POMOŻE_KTOŚ KOMPETENTNY!!!!!!!
Juz myslałam ze w końcu skończyły się te chore opłaty, a jednak CHYBA nie.Czy
tak??????????CZEKAM NA ODPOWIEDZI!!!!Oli- olivia___@hotmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: gregorm Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: 217.8.186.* 21.02.03, 11:38
      gdyby to była prawda to byłoby zajebiście bo właśnie planuję kupić mieszkanie
      od spółdzielni :))))))))))
      • Gość: JacekD Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.03, 15:16
        To jest prawda:))
        Od wczoraj mam akt notarialny przeniesienia własności - notariuszowi zapłaciłem
        1200PLN.

jacekd
        • Gość: mel Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.chello.pl 21.02.03, 15:29
          Kupowałeś od sp-ni czy developera?
          • Gość: JacekD Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 10:01
            Kupiłem od spółdzielni. Kolega, który kupił u developera mieszkanie o podobnej
            wartości i wielkości zapłacił 5700PLN.
    • zuza34 Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! 21.02.03, 15:39
      Gość portalu: oli napisał(a):

> Słuchajcie, czy ktos z was wie jak mają się nowe przepisy o notariacie z 15.
      > stycznia 2003r. do opłat za przeniesienie własności z developoera na
      > nas??????????????Ponoć ta nowa ustawa miała wprowadzać opłatę stałę
      > notarialną, która miała być duuuuuuuuuuuuuuuużo niższa od opłatyt procentowej
      > od wartości mieszkania.Czyli np. zamiast 7500zł miałoby się płacić za akt
      > notarialny ok 500zł!!!!!!!!!!!!Ale PODOBNO to się tyczy TYLKO SPÓŁDZILNI, a
      > jak się kupuje mieszkanie od developera to obowiązują stare przepisy!!!!!!!!
      > CZY TO PRAWDA!!!!!!!!!!!RATUNKU!!!NIECH KTOŚ POMOŻE_KTOŚ KOMPETENTNY!!!!!!!
      > Juz myslałam ze w końcu skończyły się te chore opłaty, a jednak CHYBA nie.Czy
      > tak??????????CZEKAM NA ODPOWIEDZI!!!!Oli- olivia___@hotmail.com

Cześć głupku,
      Pomyliłeś(aś) ustawy.
      15 stycznia 2003 weszła w życie nowelizacja ustawy o spółdzielniach
      mieszkaniowych, a nie o notariacie. Ta ustawa ustala niskie opłaty notarialne
      tylko dla mieszkań w spółdzielniach.
      • Gość: mel Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.chello.pl 21.02.03, 15:52
        Zuza, dzięki za wyprostowanie, ale żeby od razu od głupków wymyslać? Nieładnie.
        Przecież olivia wcale nie twierdziła, że coś jest na pewno i dlatego szukała
        osób zorientowanych-czyli Ciebie, w tym wypadku...
      • Gość: ice Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.chello.pl 23.02.03, 18:38
        głupku....też cos. Zastanów się na sobą kobieto...zanim Ciebie ktoś nazwie
        głupkiem...Jak masz udzielać informacji w taki sposób, to lepiej zachowaj je
        dla siebie.
      • Gość: daniel Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.mofnet.gov.pl 24.02.03, 08:18
        Czy moze ktos uscislic? Czy chodzi o obnizenie oplat notarialnych przy tzw.
        przydziale tj. przeniesieniu na czlonka spoldzielni spoldzielczego
        wlasnosciowego prawa do lokalu, czy tez to obnizenie oplat notarialnych dotyczy
        tez ustanowienia odrebnej wlasnosci lokalu (z udzialem w gruncie) w przypadku
        mieszkania nabywanego od spoldzielni?
        • Gość: JacekD Re: Akt notarialny NOWE PRZEPISY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 10:12
          Witaj
          Podałem wysokość opłaty notarialnej przy zawieraniu umowy o "ustanowienie
          odrebnej wlasnosci lokalu (z udzialem w gruncie) w przypadku mieszkania
          nabywanego od spoldzielni". Dziś spółdzielnie nie mogą "sprzedać" w świetle
          prawa, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, chyba że weszła już w
          życie znowelizowana przez czerwonych ustawa o spniach mieszk. Trzeba zwrócić
          uwagę na zapis w umowie sprzedaży lokalu: ja miałem wpisaną "ekspektatywę
          przeniesienia własności na mnie (członka spni mieszk)

Pozdrawiam
          JacekD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka