Dodaj do ulubionych

Impresja - Hines - Wilanów

IP: *.mddp.pl 21.08.06, 09:00
Przymierzam się do tej inwestycji. Wygląda nieźle - niepokoi mni ejednak to
że ceny w Impresji ciagle rosną. Kilka tygodni temu rozmawiałem o cenie 6300,
teraz 6700 a za chwile jeszcze więcej pewnie. Poza tym bliskośc przedłuznia
Sobieskiego trochę nieciekawie wygląda. Co o tym sądzicie? Czy ktoś może juz
tam kupił?
Obserwuj wątek
    • Gość: kat Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 81.210.86.* 21.08.06, 14:29
      ja kupilam. moim zdanie jest ok. podoba mi się architektura i duze okna do
      pelnej wysokosci. uwazam też, ze lokalizacja jest stosunkowo dobra. miedzy
      impresja a ulica stanie jeszcze jedna iwestycja co zmniejszy halas.
      nie rozumiem jednej rzeczy, ludzie zachwycaja sie lokalizacja la lumier przy
      wilanowskiej, aury przy swiatyni, a wielki problem jest z przedluzeniem
      sobieskiego. Czemu? nie wiem. przeciez to wszystko zalezy w ktorym miejscu
      danego projektu wybierasz mieszkanie.
      co do cen to rosna wszedzie, przed tym sie nie ucieknie.
    • Gość: reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.crowley.pl 21.08.06, 16:58
      Nie bój się, jeśli nawet wybierasz budynki C3 lub C4 (ta najbardziej na
      zachód), to i tak masz jeszcze ok. 100m (= jedno osiedle SIMUR) do
      Al.Rzeczypospolitej (przedłużenie Sobieskiego) więc nie będzie za głośno.
      Zrobiłem eksperyment i stanąłem ok. 100m od Al. Wilanowskiej: Da się wytrzymać,
      a tam nie było żadnego osiedla oddzielającego mnie od ulicy.

Co do cen: będą rosły wraz ze średnią warszawską i do tego wraz ze stanem
      zaawansowania robót. Więc jeśli nie nastąpi jakieś tąpnięcie na rynku - taniej
      nie będzie.

Plusy inwestycji:
      - lokalizacja,lokalizacja, lokalizacja (Dla tych, dla których ważne jest
      mieszkać w okolicy domów o podobnym standardzie, bez ruder i mrówkowców z lat
      60/70)
      - znany developer (Budynek Metropolitan)
      - ładna elewacja (oczywiście wedle gustu)
      - fajny projekt osiedla (j.w.)
      - niezły standard wykończenia (ale nie jakiś wybitnie luksusowy)
      - portiernie w każdym budynku (ważne)
      - profesjonalnie napisana umowa developererska (choć strasznie restrykcyjna)
      świadczy o tym, że chyba mają pojęcie o tym co robią.

Minusy:
      - Hines nie buduje sam, ale firma ZEA (Sp. z o.o. z kapitałem 50.000 PLN) -
      czyli jak coś się sp..., to szukaj wiatru w polu.
      - Na razie zerowe zaawansowanie budowy (Ryzyko kupującego)
      - Rosnące ceny
      - problem roku 2008 (Co będzie z VATem)
      - ich pierwsza inwestycja mieszkaniowa w Warszawie
      - najprawdopodobniej okolica będzie przez 10 lat placem budowy
      - brak komunikacji miejskiej i infrastruktury (nawet w 2008 nie będzie wiele
      lepiej)
      • Gość: gh67 Pamiętajcie o tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 17:59
        To zapewne jeszcze baardzo odległa perspektywa (plany mówią niby o latach 2011-2013 ale wiemy niestety jak to w Warszawie bywa...) tym niemniej chciałbym przypomnieć, że wzdłuż Sobieskiego i Al. Rzeczypospolitej w przyszłości przebiegać ma nowa linia tramwajowa, z pętlą gdzieś w okolicach pałacyku w Natolinie - zawsze to dodatkowe źródło hałasu.
      • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.mddp.pl 22.08.06, 12:22
        dzięki za informację.
        tym że buduje nie Hines ale ZEA nie przejmowałbym sie - to zwykła spólka celowa
        i chyba w tej branży to zaczyna być standardem (jak np. w przypadku Willi
        Magdalenki) ze względu na kredyty na budowę.

VATu tez bym sie nie bał - prawdopodobnie jesli wpłacisz wszystko do końca 2007
        unikniesz ryzyka podwyżki.

Natomiast 10-letni plac budowy to na pewno problem. Mieszkam teraz na Kabatach
        i znam to zagadnienie - nie jest to specjalnie przyjemne ale mozna z tym zyć.
        Niepokoi mnie ta cholerna świątynia i potencjalny ruch do niej. A wiecie czy
        Impresja ma być ogrodzona? tak pisza na stronie ale ja mam wrazenie że w
        koncepcji Miasteczka budynki nie mialy byc grodzone?

co do standardu wykończenia są to bądź co bądź mieszkania a nie apartamenty
        nawet jeśli nazywają się inaczej
        • Gość: kat Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 81.210.86.* 22.08.06, 17:45
          Impresja nie bedzie w pelni ogrodzona. Nie jest co prawda częścią Miasteczka
          Wilanów, ale tez trzyma sie koncepcji o braku pełnego ogrodzenia. Będzie tylko
          odgrodzona od sąsiedniej działki, od spółdizelni Sim Ursynow.
          • Gość: reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.crowley.pl 23.08.06, 09:27
            Czy masz jakieś dokładniejsze informacje nt. tego odgrodzenia od SIMUR?
            Interesuje mnie to dlatego, że moje mieszkanie będzie wychodzić na północ na
            SIMUR. Wydawało mi się, że będzie tam ulica oddzielajaca obie posesje.
            • Gość: kat Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 81.210.86.* 23.08.06, 17:44
              wiem, ze ma być ogrodzenie i jakas zielen posadzona wzdluz, ale czy bedzie tam
              jakas uliczka osiedlowa czy od razu SIMUR to niestety nie wiem :( ale północ to
              chyba na oś królewską, a simur to na zachód.
              • Gość: Tomasz Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 23.08.06, 22:36
                Z tego co wiem (od Hinesa) miedzy impresją a simurem nie będzie uliczki - ona
                jest tylko na wizualizacji. O ile wiem odległość od Impresji do Alei ma wynosic
                ok 150 m. Ale jeśli ma być ogrodzenie od jednej strony to chyba trochę bez
                sensu - no bo albo całośc jest ogrodzona albow w ogóle ni ema ogrodzenia - jaki
                jest sens w ogrodzeniu jednej strony trzy pozostawiając bez ogrodzenia?
        • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 17:02
          Zarezerwowałem mieszkanie w Impresji, ale mam pewne wątpliwości. Developerem
          jest nie Hines, ale któraś z kolei spółka córka - Zea Investments Sp. z o.o.
          (teraz zmienili nazwę na Apartamenty Impresja Sp. z o.o.). Kapitał zakładowy tej
          spółki (50 000 zł) w praktyce oznacza, że jest to spółka "bez
          odpowiedzialności". Kredyt na budowę najprawdopodobniej udzielony jest jakiejś
          spółce matce, a nie inwestorowi z którym podpisywane są umowy.
          Umowa przedwstępna sporządzona jest jak na standardy warszawskie przyzwoicie,
          ale widać, że nawet wielki Hines nie mógł się powstrzymać przed nierównym
          traktowaniem. Klient jak odstąpi od umowy ponosi karę umowną w wysokości 20%
          wartości nieruchomości! Jeśli developer odstąpi od umowy to w najlepszym razie
          wypłaci karę umowną w wysokości 5% i to jeszcze ma na to 30 dni.
          Czy komuś udało się wynegocjować harmonogram płatności uzależniony od postępów
          prac na budowie? Standardowo mają sztywny - wg dat.
    • Gość: Tomasz Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 21.08.06, 21:29
      Ja też kupiłem w Impresji. Wydaje mi się że rzeczywiście ta odległość od al
      Rzeczypospolitej to ni ejest jakś zasadniczy problem bo między Impresją a aleją
      będzie budowa jeszcze jakaś spółdzielnia. Architektura wydaje się jedną z
      lepszych w Wilanowie. portiernie, ochrona, duże okna to ważne elementy. Moja
      cena ostateczna też miała być wyższa niż z rezerwacji ale ostatecznie tak się
      nie stało. Umowa deweloperska ma kilka dziwnych elementów (np. kaucja związana
      z przeróbkami) - myślę, że to standard amerykański - bądź co bądź to ich
      pierwsza realizacja w POlsce.
      WOlałbym żebt=y mieszkania były wyższe (mają chyba 2,85) ale chyba nie można
      mieć wszystkiego.
      Tak więc jestem raczej zadowolony
      • Gość: Gość Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.acn.waw.pl 24.08.06, 22:36
        Witam
        Dzisiaj kupiłem mieszkanie w Impresji. Kilka faktów. Od zachodu pomiędzy
        Impresją a SIM Ursynów będzie uliczka (wystarczy się przejechać na teren
        inwestycji). Od Al. Rzeczypospolitej jest od 300 do 400 m (w zależności od
        mieszkania), od pałacu w Wilanowie jakieś 700m. Polecam mieszkania z widokiem na
        Oś. Królewską. Za kilka lat właśnie te będą miały największą wartość. Widać z
        nich Pałac. Nie ma obowiązku wykupu garażu aczkolwiek za 40 tys brutto można
        kupić platformę na 2 samochody. W porównaniu z innymi inwestycjami w Wilanowie
        ta jest naprawdę fajna. Dla porównania proponuję obejrzeć np. ofertę AuraParku i
        wspaniałe mieszkania, w których balkony umieszczone są bezpośrednio pod podłogą
        sąsiadów. Wychodzisz na balkon i widzisz całą podłogę mieszkania na górze. Kto
        tak buduje?!$!$
        • Gość: gość Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 25.08.06, 22:00
          Ale pojechałeś. Po pierwsze od Al.Rzeczpospolitej jest nie 300-400 tylko
          250-100m. Po drugie niezły z Ciebie rzeczoznawca majątkowy jak wyceniasz
          mieszkania po widoku z okna. Po trzecie jaka podłoga sąsiadów nad balkonem w
          Aura Park?

Gość portalu: Gość napisał(a):

> Witam
          > Dzisiaj kupiłem mieszkanie w Impresji. Kilka faktów. Od zachodu pomiędzy
          > Impresją a SIM Ursynów będzie uliczka (wystarczy się przejechać na teren
          > inwestycji). Od Al. Rzeczypospolitej jest od 300 do 400 m (w zależności od
          > mieszkania), od pałacu w Wilanowie jakieś 700m. Polecam mieszkania z widokiem n
          > a
          > Oś. Królewską. Za kilka lat właśnie te będą miały największą wartość. Widać z
          > nich Pałac. Nie ma obowiązku wykupu garażu aczkolwiek za 40 tys brutto można
          > kupić platformę na 2 samochody. W porównaniu z innymi inwestycjami w Wilanowie
          > ta jest naprawdę fajna. Dla porównania proponuję obejrzeć np. ofertę AuraParku
          > i
          > wspaniałe mieszkania, w których balkony umieszczone są bezpośrednio pod podłogą
          > sąsiadów. Wychodzisz na balkon i widzisz całą podłogę mieszkania na górze. Kto
          > tak buduje?!$!$
          • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.mddp.pl 28.08.06, 13:02
            Z tego co ja wiem do Al. Rezczpospolitej będzie 100-150 m od ogrodzenia ze
            stony zachodniej. 300 - 400 m to niestety raczej niemożliwe. co do Osi
            Królewskiej - widok na pewno OK ale to chyba północna ekspozycja a to raczej
            nic dobrego.
        • Gość: KJS Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 19:23
          Dzisiaj byłam u tego developera. Niestety co fajniejsze mieszkania sprzedane,
          dużo w rezerwacji. Firma robi bardzo pozytywne wrażenie. Są strasznie
          profesjonalni. W końcu to Hines. Jeżeli chodzi o odległość od Al.
          Rzeczypospolitej nie powinno to być uciążliwe - wprost przeciwnie, bedzie bliżej
          do komunikacji miejskiej. Sama Oś. Królewska to rarytas. Wysypują właśnie trakt
          do jady konnej :). Tam będzie ślicznie. Generalnie jeżeli chodzi o Impresję
          jedna z ciekawszych inwestycji w Wilanowie o ile nie najciekawsza. Szkoda, że
          znalazłam ją tak późno. Ale jeszcze nic straconego. Jestem w kolejce do dwóch
          mieszkań. Jeżeli się zwolnią jestem już zdecydowana na jedno z nich. Z
          ciekawostek można wybrać miejsce garażowe za 30 tys brutto albo np platformy -
          dolna 17 tys, górna 23 tys. W przeciwieństwie np. do La Lumiere miejsce
          postojowe nie jest obowiązkowe. Wysokość mieszkań od 3 m do 2.75 m. w zależności
          od kondygnacji. Okna 2,56 m. DO wyboru loggia, taras, ogród zimowy. Chyba nawet
          instalacje do kominków. Wspaniała architektura i przede wszystkim znany
          Developer. Apropos też chciałabym mieć widok na Oś. Królewską. A to, że jest to
          eksopyzja północna w ogóle mi nie przeszkadza. Mieszkanie są doskonale
          przeszklone. Poza tym teraz w obecnym mieszkaniu mam większość okien od południa
          - nigdy więcej. Sąsiad ma duże okna w tym samym bloku z tym, że od północy i
          zachodu. I wg. mnie ma tam idealne warunki.
          • Gość: Tomasz Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 28.08.06, 22:18
            Instalacji do kominka nie ma - mnie w każdym razie odmówiono zasłaniając się
            koniecznością zmiany projektu i rzekomego ponownego wystąpienia o pozwolenia na
            budowę. Dodam, że o ile wiem w większości innych inwestycji w Miasteczku
            instalacje są - no ale architekt chyba przyzwyczajony do stadardów lat 80-tych.
            A co do znanego Developera to na świecie nawet bardzo znany ale pamiętaj, że
            nie mają żadnej historii w Polsce jeśli chodzi o projekty mieszkaniowe. Zwracam
            też uwagę na to, że dolna platforma ma wysokość poniżej 2m i stąd znacznie
            niższa cena - jeśłi jesteś wysoka albo masz wysoki samochód to możesz mieć
            problem z jej wykorzystywaniem.
            Ale poza tym już tam kupiłem i mnie też się podoba
          • Gość: gosc Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.se.com.pl 26.09.06, 11:58
            snobizm aż bije po oczach....
            cos strasznego....
            brrrrrrrrrr
    • sanyu Re: Impresja - Hines - Wilanów 28.08.06, 21:58
      gdzie mozna wizualizacje zobaczyć?? w necie??
      • Gość: Tomasz Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 28.08.06, 22:20
        Tak - ale mają słabą i stronę o nbardzo niewielkiej ilości informacji (np. nie
        ma planów) nie pamiętam dokładnie chyba www.apartamenty-impresja.pl
        • tiliam Re: Impresja - Hines - Wilanów 31.08.06, 10:40
          A to już wszystko sprzedane, czy sprzedaż w trakcie??
          • Gość: KJS Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.acn.waw.pl 31.08.06, 11:35
            O cenę i dostępność mieszkań musisz zapytać się w ich biurze na Piłsudzkiego.
            Przez telefon nie widząc planów mieszkań i rzutów budynków za dużo się nie
            dowiesz. Ale polecam wizytę. Niedawno był znajomy u nich i niestety muszę
            powiedzieć, że ceny wzrosły. Mi mieszkanie tam udało się kupić za 6300/mkw.
            Teraz wyszło jakieś 6,8/mkw. Położenie mieszkania podobne.
            • tiliam Re: Impresja - Hines - Wilanów 31.08.06, 12:59
              Dzięki - tak wlasnie zrobie, bo miejsce jest SUPER i ceny nie takie złe:)
    • Gość: gość Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 84.16.251.* 23.09.06, 01:37
      Przyznaję, że w temacie Deweloperów w Warszawie jestem trochę zielony...
      Oferta Impresji jest w istocie bardzo interesująca, jadnak czy nie budzi waszych
      podejrzeń, że:
      1. Właścicielem ZEA Investment jest "Wilanów Development", firma zarejestrowana
      w Luksemburgu.
      2. Właścicielem Wilanów Development jest "Stilmond Holdings Limited",
      zarejestrowana na Cyprze.
      3. Kto jest właścicielem Stilmond, tego już nie wiadomo.
      4. Kapitał Impresji to marne 50tyś PLN

Proszę napiszcie, czy w Warszawie to jest normalne (jestem z prowincji). Może
      jestem zwykłym paranoikiem...
      • Gość: Paweł Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.acn.waw.pl 23.09.06, 08:01
        Ludzie, ZEA czy Impresja to zwykłe spółki celowe. Nie zwracajcie na to uwagi. Co
        z tego, że kapitał zakładowy mają 50 tys skoro jako nieliczni w Miasteczku
        Wilanów są właścicielami gruntów. Po drugie ich wiarygodność musiał już zbadać
        BPH, który udzielił im kredytu inwestycyjnego na budowę.
        • Gość: petro Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:06
          Bank się zabezpiecza na gruncie developera i ubezpieczeniu pomostowym i ma
          wszystko w d... . Te spółeczki mogą się zwinąć z twoją kasą w każdej chwili i
          zostawić ci dziurę w ziemi . Pieniążki które pożyczyłeś będziesz musiał oddać
          (niektórym się wydaje ,że to bank straci w takim przypadku ) . Tak to się robi
          i to nie tylko w tej branży . Pracuję w budownictwie i miałem parę razy do
          czynienia z takimi sytuacjami , spółeczki się zwijały głównie by nie płacić
          wszystkiego podwykonawcom.
          Reasumując ludzie w ogóle nie mają pojęcia czym ryzykują zawierając umowę ze
          spółką zoo bez kapitałów własnych.
          • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:41
            Spółki zarejestrowane w Luksemburgu i na Cyprze mają na celu unikanie
            opodatkowania. Wszystko pewnie legalnie...
            Grunt nie jest dla nas jako inwestorów żadnym zabezpieczeniem, bo i tak jesteśmy
            ostatni w kolejce do roszczeń za BPH i podwykonawcami, więc trzeba uznać, że
            jest to inwestycja ryzykowna. Chociaż może nie aż tak, jak się wydaje na
            pierwszy rzut oka. W razie katastrofy bank przejmie ziemię i pewnie znajdzie
            jakiegoś innego inwestora, który dokończy budowę. Chętnych nie będzie brakować.
            Sprzedawcy w Impresji twierdzą, że rachunek, na który wpłacane są pieniądze
            przez kupujących jest zastrzeżony i BPH nie wypłaca im pieniędzy dopóki nie będą
            zakończone kolejne etapy budowy, ale w umowie przedwstępnej nie ma nawet słowa
            na ten temat. Przydałoby się jakieś wiarygodne oświadczenie ze strony banku BPH,
            że tak jest w istocie + konkretny harmonogram budowy w podziale na te etapy.
            Ponawiam pytanie: czy komuś udało się wynegocjować harmonogram płatności
            uzależniony od postępu prac?
            • Gość: ross Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 23.09.06, 18:08
              co do płatności - nie - poprzesuwałem tylko trochę terminy i proporcje. mam
              poza tym symetrycznie określone kary. Kapitał spółki jest rzecywiście
              niepokojący - tak samo jak urwane ślady na Cyprze. Miałem informacje zHinesa że
              rachunek jest zastrzeżony ale także, o ile pamiętam, nie mam tego w umowie.
              Przed zawarciem umowy rozmawiałem z kilkoma bankami nt kredytu i z udzielonych
              odpowiedzi wynika, że dla banku jest rzeczą zrozumiałą i zwyczajną developerska
              spólka celowa z kapitałem 50.000PLN. Znajomi prawnicy specjalizujący się w
              nieruchomościach też twierdzą, że to nic nadzwyczajnego.
              • skaluz Re: Impresja - Hines - Wilanów 24.09.06, 09:02
                Jeżeli nie masz tego na piśmie to nic nie warte. W umowie masz napisane, że
                pracownicy Hines nie są upoważnieni do wydawania wiążących oświadczeń.

> Miałem informacje zHinesa że
                > rachunek jest zastrzeżony ale także, o ile pamiętam, nie mam tego w umowie.
                • Gość: gosc Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.prokom.pl 26.09.06, 10:02
                  Byłem bliski zakupu, ale umowa jest tak skonstruowana, że jak coś się nie uda
                  to jako kupujący jesteś w dużo gorszej pozycji niż sprzedający.

Prawda jest tak że wszystko to czym się tak szczycą – czyli rachunek
                  zastrzeżony, własność gruntu nie ma dla ciebie bezpośredniego przełożenia do
                  czasu podpisania aktu notarialnego w 2009 roku. czyli prawie 3 lata stresu, bo
                  zabezpiecza tylko BPH.
                  C będzie jak zdarzy się coś nieprzewidzianego.?

Można założyć że nie jest to spółka która chce zgarnąć kasę i zwiać na antypody
                  ale to ich pierwsza budowa w Polsce, zapisy w umowie nie są specjalnie
                  przychylne dla kupującego- patrz sztywny harmonogram wpłat. Co z tego że im
                  bank wypłaca zgodnie z postępem prac- ty musisz płacić zgodnie z harmonogramem
                  i do kwietnia wpłacisz 50% a ponieważ w zimie nie prowadzi się prac budowlanych
                  to w kwietniu nie będzie więcej niż 1 piętra. ??

Wpisy w umowie są tak napisane, że nawet jak im się budowa machnie o rok to i
                  tak nic ci nie zapłacą – punkt w Art. 11 o warunkach pogodowych- wpisują do
                  dziennika budowy, że był śniegi i deszcz od listopada do marca i nie mogli
                  budować – i dodatkowe 4 miech na oddanie w kieszeni a ty nic na to nie
                  poradzisz, a umówmy się to jest ich ryzyko biznesowe w jakich warunkach
                  pogodowych budują, chyba robiąc biznesplan deweloper wie jak jest pogoda w
                  naszym kraju i że w zimie raczej nic nie wybuduje bo pogoda jest jak jest.

Tak więc reasumując jak ktoś lubi dreszczyk emocji i nie boi się powierzyć
                  kilkuset tysięcy bez specjalnego zabezpieczenia to inwestycja ciekawa bo ładnie
                  położona ładny projekt, co do standardu trudno powiedzieć, bo załącznik nie
                  jest w tej materii specjalnie szczegółowy i nie wiesz co konkretnie dostaniesz,
                  bo jak się pani wyraziła jeszcze niewiedzą, trochę dziwne jak dla mnie????.
                  Jak zbudują to pewnie będzie mi żal że nie kupiłem ale jak mam się stresować że
                  zostanę z kredytem i szkieletem budynku- patrz inwestycja koło kanału Klimczaka
                  to mówię pas.

Powodzenia dla odważnych co już kupili.
                  • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.mddp.pl 26.09.06, 11:24
                    a ja sie w końcu zdecydowałem na zakup - przyznam, że nie niepokoja mnie te
                    kwestie, które Ciebie odrzuciły od Impresji. Niektóre zapisy w umowie w tym te
                    o karach zmieniliśmy - i wydaje mi się, że na tle innych umow które widziałem
                    nie odstają one na niekorzyść. Co do spraw pogodowych to zapisy są chyba jednak
                    podobne jak w innych tego rodzaju umowach - zakładam przy tym, ze w
                    ostateczności to sad zdecyduje o tym, czy opóźnienie było - na gruncie zapisow
                    umownych - uzasadnione czy tez nie. Nie widze tu dreszczyka emocji. Tak samo
                    nie mam problemu z finansowaniem w opisany przez Ciebie sposób tak długo jak
                    finansowanie dokonywane jest przez rachunek zstrzeżony - innymi słowy ja
                    wplacę - OK - ale oni dostaną dopiero z postępem prac. A zatem jak prace
                    zostana wstrzymane z jakiegokolwiek powodu to ZEA nie dostanie pieniędzy - jak
                    sądzę.,
                    mnie bardziej niepokoi to czy - hines nie hines - niski kapitał firmy to nie
                    jest problem (czy tez raczej to nie bedzie problem) - ni emoge wykluczyć, że
                    ZEA zwinie się a wielki Hines wyprze się jakiejkolwiek odpowiedzialności za
                    ewentualne sztuczki ZEA. Oczywiście reputacja etc. ale przypoinam sobie sprawy
                    wielkich fim, które próbowały uniknąć odpowiedzialności pod pozorem braku
                    bezpośredniego zangazowania w projekt. Doszedłem jednak do wniosku, że Hinesowi
                    trudno bedzie się wykręcić od odpowiedzialności i dlatego kupiłem tam
                    mieszkanie.
                    • Gość: Kate Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 199.67.138.* 26.09.06, 12:37
                      Czy wiecie czy dużo zostało mieszkań w Impresji? Bardzo mi się podoba ta
                      inwestycja. Na stronie nie da się nic sprawdzić a nie mam kiedy podjechać do
                      ich biura.
                      • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 26.09.06, 16:39
                        Ostatki mieszkań jeszcze są (głównie parter), ceny ok. 7000/m2 (brutto razem z
                        garazem), metraże ponad 70m2, ale bez wizyty w biurze nic się właściwie naprawdę
                        aktualnego nie dowiesz. Są czynni od 10:00 do 18:00.
                        Charile: jestem pewien, że Hines nie będzie miał najmniejszych oporów przed
                        unikaniem odpowiedzialności jakby przyszło co do czego...
                        • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.mddp.pl 26.09.06, 16:59
                          Tego nie możemy wykluczyć - a potencjalne argumenty sa raczej typu soft - 1.
                          Hines promuje inwestycję (p. choby strona interentowa z opisem developera czy
                          ogloszenia w GW), 2. tworza tym samym percepcję, że za inwestycją stoi Hines,
                          3. w draftach umowy, ktore dostalem od nich - reprezentantem sprzedawcy jest
                          szef Hinesa (potem zostało to zmienione).
                          • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 26.09.06, 17:23
                            To fakt, że starają się zrobić dobrą "impresję" ;) Z doświadczenia wiadomo, że
                            wiele przekrętów lub nawet tylko "bardzo nieudanych przedsięwzięć" zaczynało się
                            też pięknie i pod wspaniałym szyldem. Oby nie...
                  • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 26.09.06, 17:03
                    Co to dokładnie za inwestycja koło kanału Klimczaka, która jest takim niewypałem?
                    Mam podobne wątpliwości, jeszcze jestem bliski zakupu, ale... zimno mi się robi
                    jak pomyślę, że mogę mieć taaaki kredyt do spłacenia i prawie bezwartościową
                    umowę. Jest pewien rodzaj ryzyka do zaakceptowania (np. kiepska jakość
                    wykonania, niższy standard, kilka miesięcy opóźnienia, spadek ceny nieruchomości
                    itd.), ale jest też rodzaj ryzyka od którego ciary przechodzą po plecach -
                    kilkaset tysięcy kredytu do spłacenia bez nieruchomości i bez możliwości
                    odzyskania pieniędzy. A fakt jest taki, że przedstawiana przez Impresję umowa
                    nie zabezpiecza przed takim ryzykiem. Zabezpieczony jest w tej sytuacji jedynie
                    developer i bank.
                    Co z tego, że to marka Hines? W Polsce pod tym szyldem jeszcze nie budowali
                    mieszkaniówki, a z tego co wiem (może się mylę) biurowiec na pl.Piłsudskiego
                    budowali na własny rachunek, a nie jako inwestor zastępczy. Sprzedali go chyba
                    po trzech latach od ukończenia.
                    • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.crowley.pl 26.09.06, 17:28
                      Ta ruina (Ratusz) to efekt pierwszego podejscia Prokomu do Miasteczka Wilanów:
                      spółki z jakimś tureckim hochsztaplerem.
                      Kolejne inwestycje wychodzą tam lepiej (Nowy Wilanów, Królowej Marysieńki).

Co się tyczy umowy z Impresją: Na stan mojej skromnej wiedzy jedynymi
                      zabezpieczniami przed ryzykiem są
                      - rachunek powierniczy lub
                      - 100% płatności po zakończeniu inwestycji.
                      Nie wiem czy w Polsce w ogóle istnieje mozliwość zalożenia rachunku
                      powierniczego, a na płatność po zakończeniu nie zgodzi się żaden developer. W
                      związku z tym czy to Impresja, Bouygues, Pirelli, czy ktokolwiek inny umowa Cię
                      nie zabezpieczy przed ryzykiem.

Zostaje wiarygodność developera, i tu masz rację - to jest ryzyko.
                      Na razie mogę tylko powiedzieć, że przez pierwszych kilka miesięcy dotrzymują
                      terminów (otrzymanie pozwolenia na budowę, uprawomocnienie, rozpoczęcie budowy)
                      i praca - choć wiem, że to dopiero początek - przebiega tam dość sprawnie.
                      • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:54
                        Rachunki powiernicze na pewno były w użyciu wśród kilku developerów jeszcze rok
                        temu. Teraz pewnie już się ich nie stosuje, bo rynek tego nie wymusza. Ludzie
                        biorą wszystko.
                        To, że na razie dotrzymują terminów to nie znaczy, że ryzyka nie ma. Na razie
                        jeszcze nie dostali pieniędzy, najwyżej pierwsze wpłaty.
                        Postaram się w najbliższych dniach sprawdzić jak to jest naprawdę z tym ich
                        rachunkiem zastrzeżonym. Z tego co wiem rachunek zastrzeżony (w BPH ta usługa
                        nazywa się ESCROW) bank prowadzi na podstawie umowy TRÓJstronnej. Przystępują do
                        niej Sprzedający, Kupujący i Bank. Tutaj mamy do czynienia tylko z umową
                        pomiędzy Bankiem a Sprzedającym. Interesy Kupującego nie są zabezpieczone. Żeby
                        kupić tu mieszkanie będę potrzebował wiarygodnego potwierdzenia warunków
                        prowadzenia tego rachunku ze strony Banku.
                        Jeśli wszystko jest ok, to dlaczego Impresja nie chce wprowadzić stosownych
                        zapisów do umowy? Przecież im nie ubędzie od tego pieniędzy, a jedynie uspokoi
                        kupującego. W biurze Hines nie chcą podać nawet kontaktu do kogokolwiek z banku
                        BPH, kto mógłby potwierdzić informacje o tym rachunku zastrzeżonym.
                        Czy ktokolwiek otrzymał harmonogram prac budowlanych jako załącznik do umowy?
                        Można byłoby wtedy chociaż z grubsza ocenić co jakiś czas czy wywiązują się z
                        umowy terminowo. Chociaż i tak z tego nic by nie wynikało, bo bulić trzeba
                        będzie nawet jeśli nie będą się wywiązywać.
                        • Gość: gosiu Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:41
                          A czy macie w umowie termin zakończenia budowy / oddania do użytkowania (nie
                          podpisania aktów), bo jak ja się interesowałem Impresją to tego nie było.

Gosiu
                          • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.mddp.pl 28.09.06, 09:05
                            O ile pamiętam - mam termin oddania do uzytkowania
                    • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.crowley.pl 26.09.06, 17:44
                      Jeszcze jedna uwaga dotycząca bezpieczeństwa inwestycji (Może tylko sobie
                      wmawiam, bo też tam kupiłem):

Rachunek zastrzeżony z BPH powninen w dużej mierze zniwelować ryzyko, bo
                      większość nieudanych inwestycji zdarza się wtedy, gdy

a/ developer za TWOJE pieniądze kończy inną inwestycję (i potem nie ma już
                      środków na TWOJĄ)
                      b/ jest za mało chętnych na mieszkania, i w związku z tym developer ma za małe
                      przychody, żeby sfinalizować prace
                      c/ developer jest hochsztaplerem i cała inwestycja jest tylko wydmuszką.

W przypadku Impresji wychodzę z założenia, że c/ odpada.
                      Ponieważ większość mieszkań już jest sprzedana, odpada też punkt b/.
                      Rachunek zastrzeżony zabezpiecza przed punktem a/, bo bank trzyma pieczę nad
                      pieniędzmi i develper może je wydać tylko na TWOJĄ inwestycję

Podsumowując:
                      Jeśli rzeczywiście dojdzie do tego, że nie skończą tej inwestycji, to pieniędzy
                      nie odzyskamy. Ale rachunek zastrzeżony minimalizuje ryzyko, że inwestycja
                      będzie niedokończona
                      • Gość: gosc Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.prokom.pl 26.09.06, 20:37
                        zgadzam się że taki rachunek minimalizuje ryzyko. A masz wpisane w umowie że
                        pieniądze wpływają na raki rachunek czy tylko zapewniono cię o tym słownie:).

Nie przyczepiam się do inwestycji ani dewelopera.
                        Wszystko wygląda że się wyrobią i nie będzie problemów z zakończeniem
                        inwestycji podnosiłem tylko kwestie że są nieelastyczni w tych punktach umowy,
                        które dotyczą twojego zabezpieczenia na wypadek, jakieś wpadki.
                        I to że pieniądze wpływają rachunek zastrzeżony BPH- jak by było wpisane w
                        umowie to ok zwiększa bezpieczeństwo. Ale i tak to bank wypłaca im kasę
                        zgodnie z postępami prac a ty?? nie jest czasem tak że musisz wpłacać
                        określonego dnia niezależnie od postępu prac????
                        czyli tu bulisz nawet jak nie będą robić nic a oni z banku nie dostają kasy

Ok to nie oznacza że kasa zniknie tylko tyle że ty masz uruchomiony kredyt, a
                        termni oddania budynku może się przesunąć... o kilkanaście miesięcy
                        • Gość: aa Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.de.ibm.com 28.09.06, 16:55
                          Żeby już tą dyskusję nad rachunkiem zakończyć.

TAK, mam wpisane w umowie, że pieniądze są przelewane na "rachunek zastrzeżony
                          otwarty". Wg notariusza było to wystarczająco jasne sformułowanie.

NIE, nie było w załączniku umowy o prowadzenie takiego rachunku i reguł
                          wypłacania pieniędzy.
                          • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.fhp-ww.com 28.09.06, 21:21
                            Przymierezam się do kupna mieszkania w Impresji i dostałam od przedstawicielki
                            Hines namiar na osobę w BPH, która zajmuje się kredytami hipotecznymi. Ze
                            względu na współpracę między Hinesem i BPH, można dostać kredyt przy min
                            formalności i ponoć na lepszych warunkach niż normalnie w BPH - nie wiem nie
                            porównywałam. Niestety owa osoba z BPH, która wyglądała na raczej zorientowaną,
                            powiedziała, że BPH nie prowadzi kontroli nad postępami prac na budowie.
                            Transze kredytu hipotecznego uruchamiane są przeze mnie zgodnie z zawartym w
                            umowi harmonogramem i wpłacane developerowi, niezależnie od postępu prac - tego
                            bank nie kontroluje. Nie wiem w tej sytuacji czy informacje o rachunku
                            zastrzeżonym itp są wiarygodne. Biorąc pod uwagę brak zapisów w umowach i
                            ogólne 'ściemnianie' na ten temat przez Hinesa można przypuszczać, że to lipa.
                            • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 29.09.06, 13:02
                              Otrzymałem oświadczenie z banku BPH, które zawiera co następuje:
                              "W celu zabezpieczenia wpłat z tytułu nabywanych lokali założony został w Banku
                              BPH S.A. oddzielny Rachunek Zastrzeżony, na który zostaną zdeponowane wszelkie
                              kwoty otrzymywane przez Zea Investments Sp. z o.o. z tytułu realizacji Umów
                              Sprzedaży."
                              Od razu widoczne są niedociągnięcia takiego oświadczenia:
                              - Zea Investments już zmieniła nazwę, a w oświadczeniu nie podano numeru REGON
                              ani innego jednoznacznie identyfikującego firmę,
                              - nie podano numeru "Rachunku Zastrzeżonego"
                              - wszystkie wpłaty zostaną w rzeczywistości dokonane z tytułu Umów
                              Przedwstępnych, a nie Umów Sprzedaży, które będą podpisywane za 2 lata
                              Kolejne zdanie z oświadczenia:
                              "Dostęp do środków zgromadzonych na Rachunku Zastrzeżonym spółka Zea Investments
                              otrzyma jedynie w sytuacji gdy postępy prac budowlanych oraz kondycja finansowa
                              spółki będą gwarantowały ukończenie inwestycji."
                              Wszystko niby fajnie, tyle że nie podano terminu ukończenia inwestycji.

Podsumowując, oświadczenie z banku w obecnej formie mówi tylko tyle, że bank
                              prowadzi Rachunek Zastrzeżony dla Zea i że kredyt Zea spłacany jest z wpłat na
                              ten rachunek (ale nie musi to być wcale rachunek, o którym mowa w umowach
                              przedwstępnych). W oświadczeniu nie uwzględniono nawet zmiany nazwy spółki...

Druga sprawa:
                              Mój bank wymaga ode mnie przedstawienia harmonogramu prac budowlanych, a
                              Impresja nie chce go udostępnić.

Wydawałoby się, że Hines to profesjonalna firma, a oni kręcą i robią uniki,
                              korzystając z tego, że rynek jest popsuty. Wstyd dla Hinesa...
                              • Gość: KTR Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 192.193.221.* 29.09.06, 13:11
                                Siejesz zamęt. Ja dostałem harmonagram prac budowlanych. Nie wiem o co Ci
                                chodzi whitemagic.
                                • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 29.09.06, 15:11
                                  Nie zamęt, tylko uzasadnione wątpliwości. Jeśli nie wiesz o co mi chodzi, to się
                                  zapytaj. Cieszę się, że dostałeś harmonogram. Skoro jednak okazało się, że jest
                                  to możliwe, to będę się o niego dalej upominał.
                                • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 22:45
                                  KTR, jaki jest kontakt do Ciebie (mail)? Chciałem dowiedzieć się czegoś na temat
                                  harmonogramu budowy. Hines jednak nie chce go przedstawić...
                                  • Gość: gsc Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 02.10.06, 23:37
                                    whitemagic jaśli uda ci się znaleźć jakieś potwierdzenie na ten rachunek i coś
                                    na temat postępu prac to daj znać bo rozważam zakup
                                    • Gość: whitemagic Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 82.177.11.* 03.10.06, 14:51
                                      Przeczytaj mój poprzedni post. Dostałem oświadczenie ze stony BPH, w którym
                                      jednak nie ma ani numeru rachunku, ani aktualnej nazwy firmy.
                                • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.crowley.pl 03.10.06, 10:40
                                  KTR,

ja też jestem zainteresowany harmonogramem. Choć po przeczytaniu Twojego post'u
                                  zadzwonilem do swojej "opiekunki" w Impresji, nie dostałem żadnych danych ponad
                                  to , co w umowie (czyli w zasadzie nic).
    • Gość: whitemagic Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 82.177.11.* 03.10.06, 14:50
      Po przeczytaniu raportu UOKiK pt. "Raport na temat ochrony praw konsumentów na
      rynku obrotu nieruchomościami" jest całkiem jasne, że Hines stosuje w swoich
      umowach zapisy niedozwolone. Jednym z przykładów jest wysokość tzw. "odstępnego"
      (kary umownej ponoszonej przez Kupującego w razie odstąpienia od umowy) - w
      umowie, która została mi przedstawiona wynosi ono 20% ceny mieszkania brutto.
      Oto co na ten temat twierdzi UOKiK:
      ---
      "Wysokość ustalanych przez przedsiębiorców kar umownych, ze względu na tak
      ogromny procent odnoszący się często do wartości mieszkania, musi zostać
      zakwestionowana, jako postanowienie niedozwolone z art. 385 pkt 17 k.c. W
      świetle tego artykułu niedozwolona jest praktyka nakładania na konsumenta,
      który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązku zapłaty rażąco
      wygórowanej kary umownej lub odstępnego."
      ---
      Za "rażąco wygórowany" procent została w raporcie uznana wartość 15% (!)

Są jeszcze inne zapisy, przede wszystkim nierówne traktowanie stron.
      Hines przedstawia klientom wzory umów, które są niezgodne z postanowieniami
      Kodeksu Cywilnego i orzeczeniami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
      NEGOCJUJCIE!
      Czy jest w ogóle jakiś deweloper w Warszawie, który stosuje umowy zgodne z
      prawem???
      • skaluz Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone 03.10.06, 15:17
        Według mnie całkiem ludzką umowę ma Mill-Yon, inwestycja Aura Park, Wilanów.

Pozdr.
        • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 04.10.06, 12:19
          Tylko fajnych mieszkań już tam nie ma.
          • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.mddp.pl 05.10.06, 11:49
            a nie masz wrażenia, że mill-yon jest po prostu brzydki? Hines ma swoje wady
            jak widzimy z postów nawet duże ale mam wrażenie, że to porzadna architektura
            jest.
            • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.crowley.pl 05.10.06, 14:14
              Charlie,

Mi też o wiele bardziej podoba się Impresja, ale "de gustibus non est
              disputandum".

Poza tym nie za bardzo wiemy jaki będzie efekt końcowy (bo jednak to co inego
              niż wizualizacje) no i jaka jakość wykończenia obu inwestycji. Obyśmy mieli
              szczęście z naszą Impresją
              • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.mddp.pl 05.10.06, 17:05
                masz rację. pozdrawiam
                • Gość: Adam Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 199.67.140.* 09.10.06, 13:37
                  Witam
                  Czy ktoś był ostatnio na miejscu budowy? Jak wygląda przebieg prac??
                  • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.crowley.pl 09.10.06, 13:49
                    Wykopali dziurę i kładą fundamenty.

W sobotę widziałem już dźwigi na budowie.

Załączone zdjęcia są dość aktualne

www.domiporta.pl/details,191,606810402100520062014582.asp
                    • Gość: Adam Re: Impresja - Hines IP: 199.67.140.* 09.10.06, 14:02
                      Dzięki za zdjęcia. To Twoje mieszkanie w ogłoszeniu??
                      • Gość: Reflektorw Re: Impresja - Hines IP: *.crowley.pl 09.10.06, 14:10
                        :)
                        Nie, na ja tam chcę mieszkać
                        • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines IP: 153.95.95.* 09.10.06, 20:16
                          Byłam tam dzisiaj tuż przed zmrokiem. Koparka jeszcze szalała na całego:-)
                          • Gość: aga Re: Impresja - Hines IP: *.piaseczno.robbo.pl 10.10.06, 22:48
                            czy ktoś z Was podpisywał umowę przedwstępną w formie atu notarialnego?
                            chciałam zapytać o całkowity koszt
                    • Gość: bofff Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 195.42.249.* 11.10.06, 11:56
                      a co sadzicie o zapisie - 12 m-cy hines zarzadza budynkami, a czas na zmiane
                      zarzadzajacego to jedynie pierwsze 6-ciu miesiecy, czyli musi zawiazac sie
                      wspolnota i poprosic o zrezygnowanie z tej funkcji (w 6 m-cy to raczej
                      niemozliwe), w innym przypadku hines zaradza na czas nieokreslony, a przpomne w
                      umowie stawki czynszu okreslonej nie ma
                      • Gość: aga Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 15:59
                        też mi się to nie podoba, jak zresztą kilka innych zapisów. czy ktoś próbował
                        negocjować umowę?
                        • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 11.10.06, 16:16
                          W umowie Millyona jest zapis o tym, że stawki wynagrodzenia administratora będą
                          oparte o warszawskie stawki rynkowe. Nie wiem czy uda mi się to wprowadzić do
                          umowy, ale jeśli nie to będzie to BARDZO podejrzane.
                          • Gość: aga Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:19
                            tak na gębę to wiem od Pani z biura sprzedaży że ma to być wartość 8zł/metr -
                            ale na gębę to wiadomo jak jest
                            • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.mddp.pl 11.10.06, 18:14
                              ja tez słyszałem o 8zł. To jednak cena na dziś a administrowanie rozpocznie się
                              w 2008. Tekst odnoszący się do cen rynkowych niczego nie gwarantuje bo cena
                              rynkowa jest tylko punktem odnisienia - nie znaczy jednak,że Hines nie
                              zaproponuje nam cena rynkowa + 80% - to tez będzie odniesienie do ceny rynkowej
                              przecież.
                              • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 11.10.06, 19:24
                                Dokładnie paragraf brzmi następująco: "opłata za usługi, o których mowa w ust.2
                                będzie liczona według stawek odpowiadających, przy uwzględnieniu zakresu usług
                                i standardu Budynku oraz urządzenia nieruchomości, warunkom rynkowym w
                                Warszawie".

Chyba lepszy rydz niż nic. Trudno wymagać od nich, żeby teraz już zawarli w
                                umowie konkretną kwotę, chociaż niektórzy developerzy, np SEDNO, tak robi. Ja
                                się obawiam wywalenia jakiejś kosmicznej kwoty. Podobno w rezydencji Królowej
                                Marysieńki czynsz miesięczny wynosi nawet 2 300 zł, co znacznie przekracza
                                poziom rynkowy, w ogóle jakiś extreme. Informacja pochodzi w portalu domiporta,
                                gdzie przy ofercie sprzedaży mieszkania sprzedający wpisał wysokość czynszu.
                                • Gość: chudzik Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.aster.pl 11.10.06, 23:03
                                  W umowie Aury jest jeszcze jedna ważna rzecz. To nie Aura będzie zarządzać tylko
                                  wybrana przez nich firma zarządzająca nieruchomościami. Jak Hines się dorwie do
                                  zarządzania to czarno to widzę. Nie ma nic gorszego jak zarządzanie
                                  nieruchomością przez dewelopera. Przeżyłem to na własnej skórze.
                                  • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 11.10.06, 23:25
                                    Ja też to przeżyłam i nie mam zastrzeżeń. Zarządzał Wersal Podlaski, było w
                                    porządku i tanio. Ale z Hinesem różnie może być. Nie chcę krakać, ale jacyś
                                    tacy cwańsi od wszystkich chcą być. Obym się myliła tfu tfu.
                                    • Gość: aga Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 12:34
                                      "Dokładnie paragraf brzmi następująco: "opłata za usługi, o których mowa w
                                      ust.2
                                      będzie liczona według stawek odpowiadających, przy uwzględnieniu zakresu usług
                                      i standardu Budynku oraz urządzenia nieruchomości, warunkom rynkowym w
                                      Warszawie"."

w moim zworze umowy przedwstępnej nie ma takiego zapisu? w ogóle nie ma żadnego
                                      określenia ceny - od czego będzie zależeć! który to punkt w Twojej umowie?
                                      • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 12.10.06, 12:48
                                        To jest paragraf z umowy Millyona (Aura Park), który zamierzam przenegocjować
                                        dopiero w umowie z Hinesem.
                                        • Gość: aga Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:35
                                          acha - nie zauważyłam tego wpisu :)

ludziska, czy jest tu ktoś kto już podpisywał umowę przedwstępną? hej no
                                          niemożliwe że nie ma Was tu
                                          • Gość: aa Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.de.ibm.com 12.10.06, 15:23
                                            Ja podpisywałem, w formie aktu notarialnego w notariusza wybranego przez A-I.
                                            Umowa praktycznie nie do negocjacji, płatności o kilka dni w te albo we wte
                                            można przesunąć.

Kara umowna 20% jest bez znaczenia, bo jak się nie odbierze mieszkania albo nie
                                            podpisze aktu albo nie zapłaci w terminie to wypowiadają umowę potrącając 5%. W
                                            sumie nie wiem, po co się przy tym 20% upierają.

Dodatkowo dopisany miałem fragment o tym, że rachunek jest zastrzeżony.
                                            • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 12.10.06, 15:29
                                              Diabeł tkwi w tym, że mogą wypowiedzieć umowę, ale nie muszą. Jeśli tego nie
                                              zrobią zaczną naliczać Ci odsetki, wtedy będą mogli je egzekwować. W ogólnym
                                              rozrachunku kwota, do której będą mieli prawo może przekroczyć te 20%
                                              odstępnego.
                                    • Gość: aretzky Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:13
                                      Gość portalu: purpelek napisał(a):

> Ja też to przeżyłam i nie mam zastrzeżeń. Zarządzał Wersal Podlaski, było w
                                      > porządku i tanio. Ale z Hinesem różnie może być. Nie chcę krakać, ale jacyś
                                      > tacy cwańsi od wszystkich chcą być. Obym się myliła tfu tfu.

ja natomiast przezylem zarzadzanie spora nieruchomoscia przez wspolnote
                                      mieszkaniowa. koniec koncow, klotnie miedzy wspolnotami i rada osiedlam a takze
                                      mieszkancami ktorzy chcieli "placic jak za fiata a jezdzic mercedesem" osiedle
                                      od 30 listopada bedzie pozbawione ochrony, bo firma ochraniarska sie wypiela.
                                      • Gość: aga Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 80.50.35.* 16.11.06, 11:47
                                        no właśnie przepisy przepisami ale jednak dużo zależy od ludzi...
                      • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.eranet.pl 12.10.06, 21:04
                        1. Jeśli umowa będzie już na czas określony, to TEŻ będzie można ją
                        wypowiedzieć (6 mieś. okres wypowiedzenia). To mam w umowie.

2. Mam też zapis, że cena za administrację, nie będzie przekraczała średniej
                        stawki za admin. budynkami o podobnym standardzie w W-wie. Nie jest to 100%
                        zabezpieczenie, ale zawsze to coś...
                        • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: 153.95.95.* 12.10.06, 21:46
                          Ad 1) Ale to było w standardowej umowie, czy zmieniałeś jakieś zapisy?

Ad 2) Wydaje mi się, że to sporo. Przynajmniej jest jakieś odniesienie.
                          • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - zapisy niedozwolone IP: *.eranet.pl 12.10.06, 22:15
                            Tak, to jest w standardzie,ale mój komentarz odnosił się dotego co napisał
                            bofff:
                            "a co sadzicie o zapisie - 12 m-cy hines zarzadza budynkami, a czas na zmiane
                            zarzadzajacego to jedynie pierwsze 6-ciu miesiecy, czyli musi zawiazac sie
                            wspolnota i poprosic o zrezygnowanie z tej funkcji (w 6 m-cy to raczej
                            niemozliwe), w innym przypadku hines zaradza na czas nieokreslony, a przpomne w
                            umowie stawki czynszu okreslonej nie ma"

Więc chciałem go uspokoić
    • Gość: prośba o info Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.chello.pl 13.10.06, 03:22
      Mam do Was prośbę, kto z was negocjował warunki umowy, niech da mi znać na
      maila, w poniedziałek ppd podpiszę umowę.

Ibiza321@o2.pl
      • Gość: aga Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 09:55
        ja podobnie - w pon podpiszę umowę rezerwacyjna a potem przedwstepna... i te
        zapisy nie dają mi spac
        dostala z biura wzor umowy przedwstepnej w nazwie pliku jest "umowa
        deweloperska ostateczna" i nie mam zapisów o których tu piszecie np. o tym
        stosunku ceny za administrowanie budynkiem !
        chyba osiewieję
        błagam dajcie znać jak to było z tym negocjowaniem

a zapis że do pierwszej wpłaty nie stosuje się przepisów k.c. o zadatku? - też
        jest dla nas dosyć niekorzystny
        • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 153.95.95.* 13.10.06, 10:45
          przeczytaj cały wątek. Ludzie piszą co udało się im wynegocjować. Generalnie
          firma jest bardzo oporna na zmiany.
          • Gość: gość Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 21.10.06, 22:10
            Tak jak pisałem Impresja ma kiepską lokalizacji. Przedłużenie Rzeczpospolitej
            będzie oddalone o około 150m, ruch 3tyś samochodów na godzinę. Jak przymierzałem
            się do tej inwestycji pani z Hinesa nic nie wiedziała, albo udawała. Na
            szczęście wybrałem się do urzędu gminy i po obejrzeniu planów zrezygnowałem.
            • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 153.95.95.* 22.10.06, 00:40
              Między Impresją a tą ulicą będzie jeszcze jedno osiedle, więc hałasu nie
              będzie. Tak naprawdę Impresja nie sądsiaduje z żadną ruchliwą ulicą.
              • Gość: charlie Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 22.10.06, 01:42
                Między Impresją a aleją będzie inwestycja SIMUR(?) - ursynowskiej spółdzielni
                mieszkaniowej. W spóldzielni twierdzą, iż zaczną prace w 2008 a budynki będa
                gotowe w 2008-2009. To oznaczałoby, że w 2009 rzeczywoiście hałas dohodzący z
                alei bedzie relatywnie niewielki - ale jednak trochę go będzie. Przypominam
                jednak, że mówimy o mieszkaniu w mieście.
            • Gość: Reflektor2 Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.eranet.pl 22.10.06, 08:21
              Tego hałasu najbardziej się obawiam.Zrobiłem więc eksperyment: Pojechałem
              Sobieskiego w kierunku Śródmieścia i odbiłem w jedną z małych, cichych
              przecznic.Stanąłem ok. 100m od Sobieskiego i "wsłuchiwałem" się w ruch uliczny
              przez ładne kilka minut. Dodam, że było w godzinach szczytu. Efekt? Szum, ale
              jak najbardziej akceptowalny :)

Zresztą chyba nigdzie w Miasteczku Wilanów (i otaczajacych go osiedlach nie
              będzie miejsca absolutnie spokojnego i cichego (autostrada, Auchan,
              Przyczółowska, Wilanowska, Al. Rzeczypospolitej, Św. Opatrzności) - no może w
              tych domkach na skarpie
    • Gość: purpelek Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 153.95.95.* 22.10.06, 01:52
      Mam pytanie. Czy ktoś z kupujących podpisywał z Hinesem umowę przedwstępną w
      formie aktu notarialnego? Czy robili jakieś problemy? Jakie są opłaty
      notarialne z tym związane?
      • Gość: chawa Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.aster.pl 22.10.06, 18:05
        Owszem zawieraliśmy umowę przedwstępną w formie aktu.Hines nie robił żadnych
        trudności,choć warunki negocjowaliśmy z nimi bardzo długo,ale wyszliśmy na
        swoje.Opłata wyniosła dokładnie 4166,30
        • Gość: aga Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.piaseczno.robbo.pl 22.10.06, 19:25
          jej czemu aż tyle? czy masz takie duże mieszkanie - a co za tym idzie i jego
          wartośc jest spora? mnie Pani z biura powiedziała że będzie to koszt 1617 zł
          plus
          355,74 VAT plus 7,32 za jedną stronę wypisu.
        • Gość: Gość Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: *.chello.pl 05.11.06, 02:18
          Chawa, czy możesz napisać mi w mailu, co udało Ci się konkretnie wynegocjować z
          Hinesem.

Z góry wielkie dzięki.

ibiza321@o2.pl
      • Gość: Janek Re: Impresja - Hines - Wilanów IP: 217.17.45.* 24.10.06, 14:38
        Slyszalem ze cena zaczynala sie od 4500 - 5000 za m2.
        Czy ktos moze to ptwierdzic?
    • Gość: Reflektor2 mała odległość od sąsiadów IP: *.crowley.pl 23.10.06, 17:28
      Informacja dla tych, co mają lub kupują mieszkania z oknami wychodzącymi na
      zachód:
      Jak właśnie dowiedziałem się od SIMUR (Spółdzielni, która ma działkę
      graniczącą z naszą od zachodu), ich inwestycja będzie usytuowana w minimalnej
      dopuszczalnej odległości od naszej.
      Oznacza to, że od ich okien do naszych będzie tylko 8 metrów!
      U mnie na szczęście tylko część sypialna wychodzi na zachód, ale mimo to, nie
      jest to fajnie.
      • Gość: charlie Re: mała odległość od sąsiadów IP: *.mddp.pl 24.10.06, 13:25
        no to kiepsko - ja mam dużą część okiem wychodzących na zachód. Ale - to chyba
        oznacza, że łącznie powinno byc to ok 20m - bo przecież od naszych domów do
        granicy dzialki jest chyba 10-12 m.

A poza tym czy pomiędzy działkami ni emialo być jakiejś małej uliczki?
        • Gość: gosc ... IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 19:55
          z najswiezszych informacji:

- impresja sprzedala juz 50% mieszkan
          - w listopadzie ceny mieszkan maja wzrosnac o ok 20-30 tys
          - plac budowy - rozkopany, etap - budowa fundamentow
          • Gość: Gość Re: ... IP: 199.67.138.* 24.10.06, 20:24
            20-30 tys czyli jakieś 5%. Skąd masz takie informacje?
            • Gość: gosc wzrost cen IP: *.acn.waw.pl 25.10.06, 17:26
              podczas podpisywania umowy przedstawicielka "impresji" tak wlasnie nam
              powiedziala...
              • Gość: aga Re: wzrost cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:02
                chawa - czy przy podpisywaniu umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego
                wnioskowałaś o wpisanie do KW gruntu roszczenia o wyodrębnienie lokalu i
                przeniesienie wartości? czy wpisano to do KW?

bo ja usiłowałam się dowiedzieć czy będzie taka możliwość i otrzymałam
                odpowiedź że nie wprowadzają takie zapisu do aktu ponieważ planują scalenie
                działek w jedną księgę wieczystą!!!
                ja się zastanawiam czy taki akt bez tego wpisu ma jakiekolwiek dla mnie
                znaczenie jako kupującego - czy tylko wydam kasę a potem jesli nie daj Boże
                przyjdzie mi czegoś dochodzić to i tak moja umowa nic nie będzie znaczyć!
                jeśli ktoś się orientuje w tych sprawach proszę o info
                • Gość: chawa Re: wzrost cen IP: *.aster.pl 29.10.06, 09:44
                  Witam
                  Chyba nie ma się czym martwić.To standardowa procedura przy każdej umowie
                  przedwstępnej.Nie ma takiej praktyki żeby na tym etapie wpisywać się do KW
                  gruntu.Z praktyki wiem,że developerzy zawsze najpierw scalaja grunty(jeśli jest
                  taka konieczność), a potem przy podpisywaniu aktu notarialnego sprzedaży
                  wyodrębniane są indywidualne KW dla każdego właściciela.Przechodziliśmy z mężem
                  przez takie procedury już kilka razy i nigdy nie było kłopotu.Hines to
                  renomowany developer i nie przypuszczam żeby dali plamę przy naszym osiedlu.My
                  podpiszliśmy już latem umowę przedwstępną i wpłaciliśmy pierwszą ratę.Teraz
                  zupełnie na luzie czekamy na koniec inwestycji.
                  PS
                  Umowa przedwstępna w formie aktu zabezpiecza całkowicie twoje roszczenia w
                  razie jakiejś wpadki.Ponadto przypominam,że Hines ma rachunek powierniczy tak
                  więc kasa z tego rachunku jest zabezpieczona tylko i wyłącznie na cele tej
                  inwestycji.
                  • Gość: aga Re: wzrost cen IP: *.piaseczno.robbo.pl 30.10.06, 23:01
                    a czy ten rachunek powierniczy masz wpisany w umowie? bo ja dostałam projekt
                    umowy - bez żadnej wzmianki o rachunku powierniczym
                    • Gość: aga Re: wzrost cen IP: *.piaseczno.robbo.pl 30.10.06, 23:05
                      nie wiem może jestem przewrażliwiona, ale jakoś trudno mi tak do końca zaufać
                      tej firmie. to że sprzedali DOPIERO 50% mieszkań to ma być jakiś sukces? przy
                      dzisiejszym popycie? jakoś tak dziwnie to wygląda...
                      • Gość: Reflektor2 Re: wzrost cen IP: *.crowley.pl 31.10.06, 10:12
                        Aga,

jeśli to prawda, że 50% sprzedane (co niekoniecznie musi być prawdą), to
                        sprzedali JUŻ 50%.

Przecież są dopiero na etapie lania fundamentów. Robyg (III etap) miał na tym
                        etapie sprzedane tylko najatrakcyjniejsze mieszkania (góra 20%.
                        • shamen1 ulga odsetkowa 10.11.06, 13:58
                          Witam Wszystkich z naszej pięknej inwestycji.

Czy ktos z panstwa wie,czy kupujac na kredyt mieszkanie od HINES i podpisujac
                          umowe przedwstepna teraz (XI2006) mozna liczyc na ULGE ODSETKOWĄ?
                          czy nasza podpisana umowa developerska jest rodzajem umowy kupna? bo w ustawie
                          taki własnie jest zapis. czy właściwe kupno odbywa się z chwilą podpisania
                          umowy przedswstępnej-developerskiej i uruchomienia transz kredytu czy za dwa
                          lata gdy HINES odda gotowe mieszkanie? i czy ma w tym kontekście znaczenie czy
                          podpiszemy przedwstępną umowę z notariuszem czy bez?

szymon
                      • Gość: charlie Re: wzrost cen IP: *.mddp.pl 31.10.06, 12:11
                        połowa sprzedana to jednak całkiem nieźle - myslę, że nie powinnaś się tym
                        przejmować. Szklanka jest jednak do połowy równiez opełna a nie tylko pusta.
                        SKądinąd o czym miałby świadczyć fakt, ze sprzedali tylko 50% mieszkań - o tym,
                        że rozsądni ludzie przyjrzeli sie i nie kupili a kupili tylko desperaci albo
                        kretyni? Gdyby sprzedali 100% to nie miałabys tam juz teraz czego szukać i
                        martwiłabys się że nie zdążyłaś? Wiesz - zawsze jest cos czym możemy się
                        martwić. Jezeli sprzedali ponad 100 mieszkań to znaczy ze ponad 100 osób
                        podjęło decyzję o tym, ze warto. Może to ni ejest wystarczające - bądź co bądź
                        zawsze musimy sami podjąć te decyzję nie zwazając na innych - ale daje pewne
                        wsparcie w procesie decyzyjnym.
                        • Gość: aga Re: wzrost cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:35
                          Wiecie co - ja już się sparzyłam na jednej inwestycji, dlatego teraz jestem
                          podejżliwa i nieufna. Tam jeszcze nie było pozwolenia na budowę a w 4 miesiące
                          sprzedane było wszystko.
                          Stracha mam takiego że hej :)
                          • Gość: charlie Re: wzrost cen IP: *.mddp.pl 31.10.06, 15:59
                            Aga - pewnie wszyscy mamy poczucie mniejszego lub większego niepokoju. Na pewno
                            wolelibyśmy obejrzec zbudowane już mieszkanie i dopiero wtedy je kupić. Ale
                            rynek jest inny. Wiesz, wątpię, że znajdziesz inwestycję w której developer
                            zgodzi się na zapłate pełnej ceny po zbudowaniu mieszkania - taki rynek. pewnie
                            za 2-3 lata sytuacja sie uspokoi. Ale dziś jak chcesz kupić to chyba ni emasz
                            wyjscia - a Hines, mimo iz w Polsce buduje po raz pierwszym, wydaje się całkiem
                            wiarygodny. Zobaczymy za kilkanaście miesięcy.
                        • Gość: korbi Re: wzrost cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 22:56
                          Witam

z ostatniej chwili:

- ceny mają podskoczyć po Wyborach,
                          - sprzedanych lokali jest coraz więcej, :-)

pzdr

• shamen1 Umowa w formie aktu 06.11.06, 22:13
                            Witam!
                            Podpisaliśmy umowę u hines, BEZ notariusza. czy to bardzo duży problem, czy
                            raczej powinno być OK? tzn. czy nasza umowa nic nie znaczy? czy jednak daje
                            cokolwiek? dobrze rozumiem, że hines w dowolnym momencie może tak po prostu
                            rozwiązać umowę i odsprzedać komuś nasze mieszkanie drożej? to byłby dramat!
                            • Gość: aga Re: Umowa w formie aktu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:12
                              wreszcie długo oczekiwana sprawiedliwość?
                              www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1835.6.216.2.1.1.0.1.htm
                              • Gość: BTT Re: Umowa w formie aktu IP: 82.118.66.* 09.11.06, 17:34
                                Hej, mam zamiar podpisac umowe w przyszlym tygodniu. Ceny oscyluja juz wokol 7
                                za metr.
                                Zastanawiam sie jeszcze nad kilkoma rzeczami. Po pierwsze Swiatynia. Z calym
                                szacunkiem, wyglada ona koszmarnie i jest przeogromna (67 metrow wzwyz w
                                stosunku do kilkunastu metrow wszystkich inwestycji), jesli zaintaluja tam
                                jakis dzwon to zbudzi on nie tylko mieszkancow calego Wilanowa ale chyba i pol
                                Warszawy?!
                                I jeszcze o rachunku powierniczym, dopisywanie slowka "powierniczy"
                                lub "zastrzezony" nie ma wiekszego znaczenia - przeciez nie podpisujemy umowy z
                                BPH, krotko mowiac bierzemy ryzyko upadlosci dewelopera na 100 %.

Pozdrawiam serdecznie
                                • Gość: Reflektor2 Re: Umowa w formie aktu IP: *.crowley.pl 10.11.06, 10:19
                                  Mam pytanie wynikające z czystej ciekawości dotyczące ruchu cen.
                                  Od której strony (oś królewska, król. Marysieńki, pd, zach) będzie Twoje
                                  mieszkanie i na którym piętrze (u nich ceny zależą zwykle od tych dwóch
                                  parametrów).

• shamen1 Re: Umowa w formie aktu 10.11.06, 14:00
                                    moja cena na 2 pietrze od zachodu jest ok7 tys za metr.
                                    wiem, ze cena rosnie od parteru po 4 pietro o kilka-kilkanascie tysiecy.im
                                    wyzej tym drozej. :)
                                  • Gość: chawa Re: Umowa w formie aktu IP: *.aster.pl 11.11.06, 20:56
                                    Ceny zależą głównie od wysokości.IM wyżej i większe mieszkanie tym drożej.
                                • Gość: chawa Re: Umowa w formie aktu IP: *.aster.pl 11.11.06, 20:55
                                  otóż nie!gdy developer posiada rachunek powierniczy to jest on gwarancją,że
                                  zdeponowane na nim pieniądze mogą być porzeznaczone tylko i wyłącznie na daną
                                  inwestycję!W przypadku zaś bankructwa jest gwarancją dla inwestorów,że
                                  pieniądze się nie rozpłyną i zostaną im zwrócone,bo zwyczajnie nie mogą one
                                  zostać tak sobie wycofane przez developera.W przypadku bankructwa bank
                                  zwyczajnie blokuje rachunek i kasa jest bezpieczna, wraca do właścicieli,czyli
                                  do nas.O to własnie chodzi w powierniczym.
                            • Gość: chawa Re: Umowa w formie aktu IP: *.aster.pl 11.11.06, 20:49
                              Umowa przedwstępna jest absolutnie dokumentem potwierdzający spredaż mieszkania!
                              nikt nie może sprzedać waszego mieszkania na które macie umowę i wpłaciliście,
                              przecież zaliczkę! To byłoby poprostu bezprawne.Umowa spisana notarialnie ma
                              taką dodatkową wartość,że np. w razie bankructwa developera daje wam większe i
                              pewniejsze szanse na zwrot poniesionych przez Was kosztów.Nie przypuszczam
                              jednak aby Hines zbankrutował.Tak wię można spać spokojnie i czekać na swoje M.
                              • Gość: chawa Re: Umowa w formie aktu IP: *.aster.pl 12.11.06, 12:34
                                Rozpędziłam się trochę - umowa przedwstępna oczywiście jedynie stanowi
                                zobowiązanie do zawarcia ostatecznej umowy sprzedaży - na jej podstawie mamy
                                więc roszczenie o zawarcie ummowy sprzedaży. sorry
    • Gość: Raistlin WAZNE info o inwestycji. IP: *.ravnet.pl 14.11.06, 11:17
      Witam

Zamierzam kupić mieszkanie w tej inwestycji. Po zapoznaiu się z treścią umowy
      mam mieszane uczucia. Ponieważ lubię wiedzieć co podpisuje konsultowałem tą
      umowę z prawnikiem (jak pewnie większość z was) po czym przez 3 godziny
      negocjowałem u nich w biurze.

Z dobrych informacji to fakt podwyzszenia kapitału spółki do 4,6 mln PLN. Jest
      to w ich najnowszym KRS. Prezesem zarządu jest Pan Mieczysław Godzisz, który
      jest jednocześnie prezesem Hines Polska. Tak więc nie bardzo Hines może
      powiedzeć w razie czego że o niczym nie wie. Po drugie na stronie
      www.hines.com/property/detail.aspx?id=1914 chwalą się, że są
      właścicielami i developerem tej inwestycji.

Piszę o tym ponieważ podczas negocjacji usłyszałem, że możemy sobie zmieniać
      kilka punktów , ale Klauzule niedozwolone jakie są w tej umowie są nie do
      ruszenia i Impresja zdaje sobie sprawę iż są sprzeczne z prawem. Mimo to nie
      usuną ich z umowy. W razie czego będziemy się sądzić. Nie ma to jak podejście
      do klienta :-(

Ponieważ jeszcze nie dostałem od nich porawionej umowy nie umiem powiedzieć
      teraz co mi się udało wywalczyć.

Bardzo proszę o kontakt osoby, które kupiły lub zamierzają kupić mieszkania w
      tej inwestycji. W grupie będzie nam łatwiej wywalczyć ewentulne zmiany.
      A po drugie miło będzie już teraz poznać sąsiadów :-)

Na koniec o kosztach zarządu. Z tego co wiem to zwykle wygląda to tak, że
      zarządzający z ramienia inwestora jest bardzo drogi. Lokatorzy jak najszybciej
      zawiązują wspólnotę i wypowiadaja umowę. A potem zatrudniają firmę (czasam tą
      samą) tylko za dużo mniejsze pieniądze.

Kontakt do mnie to artur.korczynski---malpa---ravnet.pl

Pozdrawiam

Artur Korczyński
      • Gość: aga Re: WAZNE info o inwestycji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:48
        no na klauzule niedozwolone jakoś nie ma mocnego - niestety my jako kupujący, w
        obecnych realiach rynkowych stoimy na gorszej pozycji... niestety... pozostanie
        nam się sądzić w razie pojawienia się spornych kwestii... a to kosztuje

co do kosztów zarządu - należałoby jak najszybciej wypowiedzieć im umowę -
        kiedy już to będzie możliwe. dlatego musimy się "skupić" :) bo jak piszesz w
        kupie siła :)
        te 8 zł - jeśli faktycznie będzie to taka stawka, podawane przez Panią z Hinesa
        to dosyć dużo jak za zarząd...
      • Gość: charlie Re: WAZNE info o inwestycji. IP: *.aster.pl 14.11.06, 21:12
        Przyznam, że klauzulami niedozwolonymi nie przejmowałem się - 1) nie mam
        zamiaru przestrzegać klauzul niedozwolonych (przykłady zwłaszcza z JW Constr.
        na stronach UOKiKu), 2) w razie problemów zakładam spór sądowy względnie skargę
        do UOKiKu. Stąd na przykład niespecjalnie przejmuję się odstępnym, które w
        umowie jest tak wysokie, że nie ma szans utrzymać się w razie sporu sądowego.
        • Gość: aga Re: WAZNE info o inwestycji. IP: 80.50.35.* 15.11.06, 13:29
          wszystko świetnie, też mam świadomość tego że te klauzule nas nie wiążą, ale co
          w sytuacji sporu... koszty sądowe wstępnie poniesiemy my...a nie wiadomo ile
          trwałby proces...
          • Gość: Raistlin Re: WAZNE info o inwestycji. IP: *.ravnet.pl 15.11.06, 17:00
            Witam

Jak na razie zauważyłem, że chyba mają juz mnie trochę dosyć ;-)
            Zgadzam się, że w razie sporu w sądzie jest pewna wygrana, choć czas i koszty
            mogą być znaczące. No nic na razie nie mam ostatecznej wersji umowy, a już się
            umówiłem z notariuszem.

Napiszcie do mnie na maila, będziemy mieli lepszy kontakt.

Pozdrawiam

Artur
            • Gość: aga Re: WAZNE info o inwestycji. IP: 80.50.35.* 15.11.06, 17:06
              mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko, bo przy moim kredycie to ja nie wiem
              czy mi na chleb starczy, a nie na koszty sądowe :)
              • Gość: chudzik Re: WAZNE info o inwestycji. IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:35
                Odnośnie kaluzul niedozwolony to zamiast czekać aż będzie sytuacja sporna
                możecie od razu zgłosić do UOKiK, oni zajmuję się tym "z urzędu" i nic za to nie
                płacicie.

Piszecie, że:
                "Na koniec o kosztach zarządu. Z tego co wiem to zwykle wygląda to tak, że
                zarządzający z ramienia inwestora jest bardzo drogi. Lokatorzy jak najszybciej
                zawiązują wspólnotę i wypowiadaja umowę.
                Po pierwsze nie lokatorzy tylko właściciele (musicie mieć podpisane akty
                lokatorzy nie mają we wspólnocie nic do gadania) i nie zawiązują wspólnoty, bo
                wspólnota zawiązuje się sama z mocy prawa w momencie wyodrębnienia pierwszego
                lokalu (podpisanie pierwszego aktu notarialnego). Niestety na początku stoicie
                na przegranej pozycji, bo głosy są liczone udziałami, a z doświadczenia wiem, że
                przez rok od zakończenia inwestycji deweloperzy utrzymują więkość liczoną
                udziałami. Po prostu podpisywanie aktów trwa.
                • Gość: aretzky nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:56
                  impresja.porownaj.net
                • Gość: charlie Re: WAZNE info o inwestycji. IP: *.mddp.pl 17.11.06, 09:06
                  Masz rację co do UOKiKu. A co do zarządu to dodałbym jeszcze i to, że także u
                  mnie dziś zarzadza wspólnota - kłocą się o wycieraczki, lampki i wszystko inne -
                  kompletny bezwład decyzyjny - zmieniliśy administratora bo nowy jest tańszy za
                  to niekompetentny. Nowa ochrona jest tańsza za to arogancka. Mówiąc krótko -
                  wolałbym zapłacić troche więcej a mieć profesjonalne zarzadzanie niż zadowalić
                  się tanią tandetą
                  • Gość: will forum Impresja na www.e-wilanow.pl/impresja IP: *.chello.pl 25.11.06, 20:34
                    Zapraszam Państaw na stronę www.e-wilanow.pl - jest to serwis społeczności lokalnej.

Znajdziecie Tam Państwo forum ->www.e-wilanow.pl/forum.
                    Zanajduje się tam kategoria "Impresja"

Zapraszam do przeniesienia tej rozmowy właśnie tam - (już teraz mamy 100
                    użytkowników - każdy ma jakieś ciekawe sprawy do poruszenia i co najważniejsze
                    wszyscy są zainteresowani bezpicznym i jak najbardzej kożystnym zakupem
                    mieszkania w Wilanowie)

Macie państwo możliwość kożystania z forum bezpłatnego które daje o wiele więcej
                    możliwości, do państaw dyspozyzji administrator, moderator, możliwość
                    wydzielenia forum na subdomenę oraz wydzielenia części prywatnych - do tego
                    powiadamianie o nowych postach.

Zapraszam
                • Gość: rbi lokale ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:37
                  Cześć

Wiecie może jak wygląda aktualna oferta Hinesa (jakie mieszkania są do kupienia
                  i ich przykładowe ceny)?
                  • Gość: gość Re: lokale ceny IP: *.aster.pl 30.11.06, 20:58
                    Słyszałem, że nieznacznie potaniały, o jakieś 50PLN na metrze.
                    • Gość: malut Re: lokale ceny IP: *.acn.waw.pl 07.01.07, 20:18
                      Witam

czy ktos z Was byl ostatnio na placu budowy? Ciekaw jestem czy budowa cos sie
                      ostatnio ruszyla...
                      • Gość: gosc Re: lokale ceny IP: *.aster.pl 10.01.07, 10:56
                        Chlopaki niezle zasuwaja, w wiekszosci poziom garazow zakonczony, najbardziej
                        zaawansowana jest pld-wsch czesc, parter pnie sie juz do gory.
                        REgularnie tam jestem i musze powiedziec ze tempo pracy jest imponujace.
                        • Gość: A. Re: lokale ceny IP: 199.67.138.* 10.01.07, 16:57
                          Witam
                          Byłem tam w dn. dzisiejszym, rzeczywiście wszystko bardzo ładnie wygląda.
                          Ciekawe kiedy będzie np. 2 piętro postawione?
                          • Gość: lewus Re: lokale ceny IP: *.aster.pl 10.01.07, 20:52
                            Ja słyszałe, że 2 piętro ma być jutro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka