Gość: KBG IP: 217.153.88.* 14.11.01, 11:25 Prośba o info co do uczciwości i solidności dewelopera i jakie macie doswiadczenia Pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 11:34 Witam, Ja tez mam zamiar kupic mieszkanie na os. Derby (juz sie raczej zdecydowalam), myslalam tez o Agromanie ale oni buduja za blisko trasy torunskiej. Mam kilku znajomych, ktorzy kupili mieszkania w DD na Akacjach IV, V i na Bartyckiej i generalnie nie maja wiekszych zastrzezen. Podobno poza pierwszymi trzema osiedlami mieszkania oddaja przed terminem. Maja dobry system finansowy i za niespelna 180 tys mozna kupic mieszkanie 76 m2. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 14:09 Powiem tak ja się chyba zdecyduję. Mam rezerwację w budynku A i po porównaniu ofert ta wydaje się najlepsza.Słyszałem że ten system ma być dobry ( wiem bo mam znajomych w różnych bankach). O samej firmie wiem tyle co od nich ale tu na forum to czytałem opinie raczej pozytywne. W każdym razie jak się zdecydujesz to będziemy sąsiadami. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art24 Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.waw.cdp.pl 14.11.01, 15:13 Mam dla was wszystkich troche złą wiadomość. Dom Dev. wziął kredyt na ten grunt, więc ciąży na nim hipoteka. W razie złej sytuacji firmy (niemozność spłacenia hipoteki), to pomimo wybudowania mieszkań nie będziemy ich własćicielami (ja też chcę kupić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek B Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 15:41 Witam, Ja tez kupuje mieszkanie na os. Derby. Kredytem bym sie nie martwil, bo mam znajomych w BOS S.A. i wiem, ze maja bardzo dobra sytuacje finansowa, a wiekszosc kredytow splacaja przed czasem. A poza tym moi znajomi sprawdzali ich poprzez wywiadownie i tez nie bylo zastrzezen. Moze jestem zbytnim optymista ale wydaje mi sie, ze to wszystko wydaje sie byc calkiem sensowne pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavel Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 12:16 Witam, mam zarezerwowane mieszkanie na derby, blok B, na I kw. 2003. Przekazałem DD zaświadczenia o dochodach kopię książeczki wojskowej itd. i czekam teraz na decyzję z BOŚ. Zakładam, że będzie pozytywna, gdyż wymagania mają niewygórowane. DD zapewnia, iż pozwolenie na budowę otrzymają na 100 % do końca br. Jeżeli tak, to poprosiłem o umieszczenie w umowie klauzuli mówiącej, iż jeżeli np. do końca stycznia 2002 nie będą mieli prawomocnego pozwolenia, to mam prawo wycofac się z umowy, a DD zwraca dotychczas przelaną na ich rachunek kasę + odsetki, a ja zostaję rozliczony z BOŚ "na czysto". DD stwierdził, że nie ma problemu ! Co Wy na to ? Ponadto planuję podpisać umowę przed notariuszem. Także nie ma problemu ! Tylko gdy tak sobie czytam np. o inwestycji DD na Bogusławskiego, to zaczynam mieć wątpliwości. Faktem jest, że blok A i B na Derbach można postawić w ciągu roku - taka jest dziś technika. Ale trzeba w ogóle zacząć budować ! Patrz: Bogusławskiego. Jeżeli chodzi o kwestię kredytu, który DD zaciągnął na zakup nieruchomości, to nie jest to nic nadzwyczajnego. Prawie każda firma tak robi, na Zachodzie także. Zasada jest prosta: jeżeli tylko możesz, to płać pożyczonymi pieniędzmi. DD zgodnie z umową zobowiązuje się przecież do ustanowienia odrębnej własności na rzecz Kupującego bez żadnych obciążeń ! Niska cena ?! Może tanio kupili nieruchomość ? Może wynegocjowali korzystniejsze warunki z Budimexem ? A może standard wykonania będzie gorszy niz na Akacjach, którzy moi znajomi chwalą. A może jest jescze coś, o czym wie niewielu ??? Podobno czynsz ma kształtować się na poziomie 8,00 PLN Czy nie sądzicie, że jest za wysoki ? Jeżeli ktoś posiada jakies konkretne wiadomości dot. inwestycji "Derby", proszę o info. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.11.01, 12:40 Jaki jest termin realizacji osiedla i czy DD skłonny jest negocjować umowę, umoczyłam juz trochę kasy u innego Developera i nie zamierzam płacić czegokolwiek przed uzyskaniem przez nich pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavel Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 13:23 Zgodnie z przedstawionym harmonogramem: listopad 2002 - blok A (wg oświadczenia Pana Prezesa złożonego w Wyborczej dodatek Nieruchomości - 10.2002 !) styczeń 2003 - blok B pozostałe do - lato 2003 Po lekturze WZiZT, którego kopię otrzymałem od DD stwierdzam: decyzję o WZiZT otrzymali 15.11.1999, która do decyzja udzielana jest na 2 lata. 30.10.2001 uzyskali przedłużenie ww. decyzji do 15.11.2004 - doręczono ją parę dni później + 14 dni na uprawomocnienie się, o ile nikt nie złozył odwołania, WZiZT mogło uprawomocnić się ok. końca ubiegłego tygodnia lub dopiero się uprawomocni za kilka dni. Wówczas mogą składać wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. Mało prawdopodobne, aby uzyskali prawomocne pozwolenie na budowę do końca br. Mimo, iż moje działania są już dość zaawansowane, nie wiem do końca czy się zdecyduję. Zakładam, iż wielu jednak podpisze umowę z DD - ze względu na "odchodzącą" ulgę - ja też z resztą na nią właśnie liczę. Sądzę, że na początku 2002 będzie można jeszcze kupić mieszkania na Derbach, tylko czy będzie można wybrać jeszcze coś rozsądnego - nie wszystkie mają np. balkony (stąd też niska cena, brak garażów - jedynie miejsca postojowe, na które nie wszyscy się załapią - 3500,00 PLN brutto za miejsce). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: 193.150.166.* 19.11.01, 12:54 W kwestii czynszu, jest to troche duzo, ale spojrz na zapis w umowie,przez dwa lata beda oni tym administrowac a potem zalozycie wspolnote mieszkancow i wy to mozecie przejac, wtedy na pewno oplaty spadna, do tego czasu bedziecie zmuszeni akceptowac oplaty naliczane przez nich. Przyklad Boguslawskiego jest bardzo dobry - ja jestem szczesliwym posiadaczem jednego z mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: 157.25.200.* 19.11.01, 13:07 Uwaga!!! Wszystkim SZCZERZE radzę omijać Dom Development, a zwłaszcza inwestycję Derby. Dlatego, że: 1)Nie ma pozwolenia na budowę (a to już w tych niepewnych czasach wystarcza do odrzucenia oferty!); 2)Działkę kupiła za 2 mln zł firma widmo (Dom City) podstawiona przez Dom Development o kapitale zakładowym 4000zł. W razie (100% pewnych) sporów firemka ta odpowiada do wysokości swojego nędznego kapitału; 3) Teren jest podmokły - to wręcz bagna, na których osuszenie trzeba i pieniędzy i czasu (brak badań geologicznych!); 4) Ich system finansowania sprawia, iż bank przekazuje 100% kwoty za mieszkanie firmie Dom Development zanim cokolwiek się wydarzy na placu budowy. (Więc jak stracicie, to wszystko!) 5) Spieszą się ze zbieraniem pieniędzy, ponieważ wierzą w Waszą naiwność i pobieżne potraktowanie sprawy, bo wiadomo: ulga zaraz przepadnie. 6) Poprzednie inwestycje Dom Development albo zostały przerwane, albo nigdy nie powstały, albo są spore opóżnienia! (np. Akacje) Podsumowując: Firma Dom Development będzie najprawdopodobniej jednym z wielu developerów / spółdzielni, które w przyszłym roku ogłoszą swoją upadlość, a Wam pozostanie spłacać kredyt za mieszkanie, którego nigdy nie dostaniecie! Nie wierzycie? Sprawdżcie sami w Gminie Białołęka, na miejscu rzekomej budowy, na osiedlu Akacje i potem zapytajcie w firmie Dom Development, co to wszystko oznacza. Gwarantuje Wam, że nie będą chcieli w ogóle rozmawiać! LUDZIE!!! OCALCIE SWOJE PIENIĄDZE! NIE INWESTUJCIE W DERBY!!! Stach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.11.01, 13:28 Super, utopiłam już część kasy w War Inwest, szukam czegoś innego, wiarygodnego i za każdym razem słysze LUDZIE UWAŻAJCIE, NIE INWESTUJCIE TU !!! Powiedzcie czy istnieje jakaś firma budująca uczciwie za mniej niż 3000 tyś/m2. Z tego co widzę na forum to chyba nie. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fast Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: 213.231.14.* 19.11.01, 13:50 Nie chcę Cie martwić, ale jak ja sprawdzałem firmy budowlane ok roku temu (a robiłem to bardzo dokładnie) to poniżej 3 tys. nie było firmy której bezpiecznie można było powierzyć kasę (nawetet w Ursusie i na Białołęce). Było co nieco powyżej 3100 w solidnych firmach ale odlewane z betonu , a więc mnie nie interesowało. ale jest recesja więc może coś sie uda wyrwać w tych cenach, choć raczej duże metraże. Pozdrawiam fast Odpowiedz Link Zgłoś
bicz Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment 19.11.01, 14:08 Nie wiem czy wszystkim wiadomo, ale w poblizu osiedla w przyszlosci ma powstac trasa ul Nowo Wincentego. Ma przylegac bezposrednio przylegac do parkingu. Informacja z UG. Bialoleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.de.deuba.com 19.11.01, 16:18 Gość portalu: Stach napisał(a): > Uwaga!!! > > Wszystkim SZCZERZE radzę omijać Dom Development, a zwłaszcza inwestycję Derby. > > Dlatego, że: > 1)Nie ma pozwolenia na budowę (a to już w tych niepewnych czasach wystarcza do > odrzucenia oferty!); > 2)Działkę kupiła za 2 mln zł firma widmo (Dom City) podstawiona przez Dom > Development o kapitale zakładowym 4000zł. W razie (100% pewnych) sporów firemka > > ta odpowiada do wysokości swojego nędznego kapitału; > 3) Teren jest podmokły - to wręcz bagna, na których osuszenie trzeba i > pieniędzy i czasu (brak badań geologicznych!); > 4) Ich system finansowania sprawia, iż bank przekazuje 100% kwoty za mieszkanie > > firmie Dom Development zanim cokolwiek się wydarzy na placu budowy. (Więc jak > stracicie, to wszystko!) > 5) Spieszą się ze zbieraniem pieniędzy, ponieważ wierzą w Waszą naiwność i > pobieżne potraktowanie sprawy, bo wiadomo: ulga zaraz przepadnie. > 6) Poprzednie inwestycje Dom Development albo zostały przerwane, albo nigdy nie > > powstały, albo są spore opóżnienia! (np. Akacje) > > Podsumowując: > Firma Dom Development będzie najprawdopodobniej jednym z wielu developerów / > spółdzielni, które w przyszłym roku ogłoszą swoją upadlość, a Wam pozostanie > spłacać kredyt za mieszkanie, którego nigdy nie dostaniecie! > > Nie wierzycie? Sprawdżcie sami w Gminie Białołęka, na miejscu rzekomej budowy, > na osiedlu Akacje i potem zapytajcie w firmie Dom Development, co to wszystko > oznacza. Gwarantuje Wam, że nie będą chcieli w ogóle rozmawiać! > > LUDZIE!!! OCALCIE SWOJE PIENIĄDZE! NIE INWESTUJCIE W DERBY!!! > > Stach Taaaak, a swistak siedzi.... 1. to fakt i tu sie dziwie ze ludzie w ogole sie interesuja inwestycja ktora nie ma pozwolenia na budowe, 2.tak jest z ich kazda inwestycja i nikt nie mial problemow z tego powodu, 3.ciekawa informacja, warta sprawdzenia to by wyjasnialo dlaczego tak tanio, jak rowniez planowany przepieg trasy szybkiego ruchu, 4.nie starcicie wszystkiego bo to DD jest gwarantem umowy i inwestycji, dlatego w razie problemow bank bedzie scigal DD a nie szaraczka, dopiero pozniej bank wchodzi na hipoteke, to nie jest WarInwest, bez jaj... 5.to jest jakis argument, normalne ze ludzie chca w tej chwili jeszcze wejsc w stara ulge budowlana, anizeli czekac na nowa, 6.nie slyszalem o zadnej takiej inwestycji - podaj przyklad, a nie wypisujesz bzdury, Akacje rzeczywiscie z jakimis byl problem, bodajze z III i tu nawet kazdy sprzedawca w DD Ci powie co to byl za problem, pozostale sa realizowane przed terminem, dlatego sam jestem zly ze na mojej juz jest wiadomo iz bedzie obsuwa, ale z tego samego powodu jak jedne z poprzednich Akacji Podsumowujac: Masz troche racji i sprawdziles co niektore fakty, ale z tym czarnowidztwem to troche Cie ponioslo, chyba za duzo ogladasz programow na zywo lub pod napieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 16:56 calkowicie sie zgadzam To co napisal Stachu mnie zdziwilo, wiec zerwalem sie z pracy i wpadlem do dom development. Sprawdzalismy z handlowcem punkt po punkcie i prawde mowiac po wszystkim mielismy niezly ubaw. wg. mnie to jest tak: Stach=konkurencyjna firma, 1) Pozwolenia na budowe nie ma, ma być w połowie grudnia (kolezanka mojej siostry kupowala na Akacjach 5 to tez nie bylo pozwolenia a osiedle oddali 4 miesiace przed terminem.) 2) Dom Development S.A. jest wlaścicielem gruntu, widzialem akt notarialny a Dom City to firma, ktora sprzedala ten grunt (wiec jak czytasz to czytaj uwaznie) 3)Teren podmokły-czlowieku ty chyba nie wiesz o czym mowisz, ja tam bylem i rozmawialem z okolicznymi mieszkańcami i nic nie mowili. Poza tym nie zauwazylem aby bylo podmokło. 4)o systemach finansowania tez nie masz pojecia bo kredyt przkazywany jest w trzech lub szesciu transzach przez okres budwy (ostatnia rata w ostatnim miesiacu budowu) - wiec znowu klamiesz 5)z tym argumentem to nawet nie polemizuje . Moge jedynie napisac, ze w naiwonosc ludzi to wierzy Stachu i ma nadzieje, ze mu uwierzymy nie sprawdzajac tego wygaduje. 6) Ten twoj argument jest najlepszy, wystarczy pojechac na Odkrytą zeby przekonać sie, ze oddanych do uzytku jest 5 osiedli, kolejne osiedle jest przy bartyckiej i apartamenty na Ochcie przy Białobrzeskiej. Znowu napisales totalne brednie. LUDZIE NIE SLUCHAJCIE STACHA BO FACET MA W TYM INTERES ABY KUPIC MIESZANIE W INNEJ FIRMIE (sam jestem ciekawy w jakiej) teraz to to wszystko jest dla mnie smieszne, ale prawde mowiac przez chwile mialem stracha. pozrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: 157.25.200.* 19.11.01, 17:00 Gość portalu: Dario napisał(a): > Gość portalu: Stach napisał(a): > > > Uwaga!!! > > > > Wszystkim SZCZERZE radzę omijać Dom Development, a zwłaszcza inwestycję De > rby. > > > > Dlatego, że: > > 1)Nie ma pozwolenia na budowę (a to już w tych niepewnych czasach wystarcz > a do > > odrzucenia oferty!); > > 2)Działkę kupiła za 2 mln zł firma widmo (Dom City) podstawiona przez Dom > > Development o kapitale zakładowym 4000zł. W razie (100% pewnych) sporów fi > remka > > > > ta odpowiada do wysokości swojego nędznego kapitału; > > 3) Teren jest podmokły - to wręcz bagna, na których osuszenie trzeba i > > pieniędzy i czasu (brak badań geologicznych!); > > 4) Ich system finansowania sprawia, iż bank przekazuje 100% kwoty za miesz > kanie > > > > firmie Dom Development zanim cokolwiek się wydarzy na placu budowy. (Więc > jak > > stracicie, to wszystko!) > > 5) Spieszą się ze zbieraniem pieniędzy, ponieważ wierzą w Waszą naiwność i > > > pobieżne potraktowanie sprawy, bo wiadomo: ulga zaraz przepadnie. > > 6) Poprzednie inwestycje Dom Development albo zostały przerwane, albo nigd > y nie > > > > powstały, albo są spore opóżnienia! (np. Akacje) > > > > Podsumowując: > > Firma Dom Development będzie najprawdopodobniej jednym z wielu developerów > / > > spółdzielni, które w przyszłym roku ogłoszą swoją upadlość, a Wam pozostan > ie > > spłacać kredyt za mieszkanie, którego nigdy nie dostaniecie! > > > > Nie wierzycie? Sprawdżcie sami w Gminie Białołęka, na miejscu rzekomej bud > owy, > > na osiedlu Akacje i potem zapytajcie w firmie Dom Development, co to wszys > tko > > oznacza. Gwarantuje Wam, że nie będą chcieli w ogóle rozmawiać! > > > > LUDZIE!!! OCALCIE SWOJE PIENIĄDZE! NIE INWESTUJCIE W DERBY!!! > > > > Stach > > Taaaak, a swistak siedzi.... > 1. to fakt i tu sie dziwie ze ludzie w ogole sie interesuja inwestycja ktora ni > e ma pozwolenia na budowe, > 2.tak jest z ich kazda inwestycja i nikt nie mial problemow z tego powodu Ale moga byc, nie widzisz zagrożenia?! Nie wiesz czasem, po co podkładają firmę o tak nędznym kapitale? Bo się chcą zabezpieczyć! > 3.ciekawa informacja, warta sprawdzenia to by wyjasnialo dlaczego tak tanio, ja > k rowniez planowany przepieg trasy > szybkiego ruchu, > 4.nie starcicie wszystkiego bo to DD jest gwarantem umowy i inwestycji, dlatego > w razie problemow bank bedzie > scigal DD a nie szaraczka, dopiero pozniej bank wchodzi na hipoteke, to nie jes > t WarInwest, bez jaj... chyba śnisz! Ty płacisz, ty zaciągasz kredyt, ty zwracasz kaskę (vide: inne spółdzielnie, np. SM Kwadrat) > 5.to jest jakis argument, normalne ze ludzie chca w tej chwili jeszcze wejsc w > stara ulge budowlana, anizeli czekac > na nowa, > 6.nie slyszalem o zadnej takiej inwestycji - podaj przyklad, a nie wypisujesz b > zdury, Akacje rzeczywiscie z jakimis byl > problem, bodajze z III i tu nawet kazdy sprzedawca w DD Ci powie co to byl za p > roblem, pozostale sa realizowane Moi ludzie byli tam i widzieli. Może i skończą Akacje, ale za pieniążki z Derbów. > przed terminem, dlatego sam jestem zly ze na mojej juz jest wiadomo iz bedzie o > bsuwa, ale z tego samego powodu jak > jedne z poprzednich Akacji > Podsumowujac: > Masz troche racji i sprawdziles co niektore fakty, ale z tym czarnowidztwem to > troche Cie ponioslo, chyba za duzo > ogladasz programow na zywo lub pod napieciem. Wygląda na to, że wolisz być przysłowiowym Polakiem (co to mądry będzie po szkodzie), aniżeli takim, co na zimne dmucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Derby i co możecie powiedzieć o DomDevelopment IP: *.de.deuba.com 19.11.01, 17:23 Oj kochany widze ze o bankowosci to Ty masz kiepskie pojecie, jaki bank w Polsce, a zwlaszcza z udzialem kapitalu zachodniego, daje kredyty na prawo i lewo ludziom bez zadnych zabezpieczen i bez gwarancji ich splaty, zaden!!! Co by im bylo z klienta ktory nie bedzie splacal rat, ciaganie po sadach i niemozliwosc egzekucji, jezeli DD nie wybuduje domu w terminie, nie bede splacal, mam taka sama umowe z bankiem jak i z DD, a niech bedzie takich klientow kilkuset, wybula wiecej na prawnikow niz beda mieli zysku z tych kredytow. Dlatego najpierw beda scigali DD a potem moze zajma sie szaraczkami. Zaden bank bez uprzedniego dokladnego sprawdzenia nie podpisuje umowy korporacyjnej na kredyty mieszkaniowe z developerem bez sprawdzenia wszystkiego co sie da!!! W kwestii Akacji - mam kilku znajomych, ktorzy juz tam mieszkaja, pracuja ze mna w jednej firmie, myslisz ze dlaczego wybralem akurat ta firme - bo sprawdzona na zywym organizmie, nie pchalbym sie w jakies GOWNO. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś