Dodaj do ulubionych

u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zapłacę?

IP: *.compi.net.pl 29.01.07, 23:13
Znajomy mi radzi by podpisywać u.przedwstępną w formie aktu notarialnego.
Wiem, że jest to duże zabezpieczenie, ale ile to będzie wyższy koszt gdybym
teraz podpisał zwykłą umowę a dopiero akt notarialny przy umowie ostatecznej ?
Czy będzie to 2 razy wyższy koszt ? Z góry dziękuję !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: RO Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:25
      próbuj negocjować z notariuszem wysokosc taksy
      • Gość: Guzik Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.aster.pl 30.01.07, 00:15
        Na pewno wyjdzie taniej, niż jak Ci deweloper przed koncem budowy powie, ze ma
        innego klienta na twoje mieszkanie.
        • Gość: Gość Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: 80.50.35.* 30.01.07, 13:20
          Hej .

Czytam sobie i tak sobie pomyślałem. Ja już mam podpisaną umowe przedwstępną z
          developerm bez aktu notarialnego czy teraz też mogę starać się o zrobienie tej
          umowy z notariuszem.

Pozdrawiam
          • Gość: D. Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:44
            > Hej .
            > Czytam sobie i tak sobie pomyślałem. Ja już mam podpisaną umowe przedwstępną
            > z developerm bez aktu notarialnego czy teraz też mogę starać się o zrobienie
            > tej umowy z notariuszem.
            > Pozdrawiam

Tak, i najczesciej wlasni tak sie to odbywa. Poniewaz umowa przedwstepna w
            formie aktu notarialnego skutkuje wpisem do ksiegi wieczystej nieruchomosci, na
            ktorej budowany jest budynek, deweloperzy, aby nie "zasmiecac" KW chca, aby
            klient wplacil juz czesc pieniedzy (np.10%) i uzyskal ew. kredyt tak aby mieli
            wzgledna pewnosc finansowania inwestycji. Stad najpierw zawieraja umowe
            przedwstepna w formie cywilno-prawnej, na tej podstawie dostajesz kredyt itd. i
            dopiero po jakims czasie umawiacie sie na wizyte u notariusza i te sama umowe
            (zredagowana przez notariusza) podpisujecie notarialnie.
            • Gość: JJ Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.era.pl 31.01.07, 13:45
              A czy nie może być tak, że developer obiecuje, że podpisze umowę w formie aktu
              notarialnego po wpłaceniu np. tych 10% a potem się wycofuje i nie chce podpisać
              umowy u notariusza ??? I co wówczas, czy jest na to jakiś sposób?
              • Gość: JJ Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.wtt.altkom.pl 07.02.07, 13:07
                podnoszę
                • Gość: ela Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.02.07, 14:00
                  Do womysi
                  Uważam, że mało zapłaciłaś za akt notarialny, albo mnie wprowadzono w błąd. Ja
                  za podpisanie umowy przedwstępnej w postaci aktu notarialnego zapłaciłam 1400
                  zł. za mieszkanie warte 160 tys zł. To jest połowa ceny a drugie tyle zapłacę
                  przy końcowym akcie notarialnym . Czyli wyniesie mnie to razem 2800 zł.
                  Zaznaczam, ze koszty zostały wyliczone na 50%/50%. Skąd u ciebie w takim razie
                  za mieszkanie 400 tys taka kwota -1950 zł za połowę, a 3200 za całość.
                  • womysia do eli 07.02.07, 16:16
                    elu,

taksa notarialna nie jest liczona wprost jako % wartosci aktu. jest liczona z
                    jakis tabel ustalonych przez notariat, podejrzewam ze sa widelki czyli moje 400
                    tys. zl wpadlo wyzej niz twoje 160 tys. zl, ale progresja nie byla juz taka
                    duza... i dobrze! :-) to w koncu taksa, a nie podatek dochodowy!

pozd,
                    womysia
    • womysia Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 10:45
      witam,

bylam w takiej samej sytaucji miesiac temu. zdecydowalam sie na akt, ale po
      dokladnym wywiadzie na rynku. wybrana przeze mnie opcja wyglada tak:
      60% kosztu aktu przy przedwstepnej
      60% kosztu aktu przy koncowej

w rezultacie zaplace razem 120% normalnego kosztu takiego aktu, wiec za
      przedstepna place ekstra 20%. uwazam, ze to jest koszt, ktory mozna poniesc,
      zeby zmitygowac ryzyko!

ponegocjuj z notariuszem, powinien sie zgodzic!

pozd!
    • Gość: takijeden Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.crowley.pl 30.01.07, 12:09
      Dobrze Ci radzi Twoj znajomy.
      Koszty aktu (jesli oba zrobisz u tego samego notariusza) powinny podzielic sie
      50%-50%. Wiec placisz tyle samo, a pozycje masz o niebo mocniejsza. Developer
      nie moze Cie kantowac i zmuszac do podpisania niekorzystnej tresci w umowie
      ostatecznej. Ma obowiazek wydac Ci mieszkanie, a jak sie bedzie ociagac to bez
      problemu (maksymalnie 1 rok) uzyskasz wyrok sadu przenoszacy wlasnosc na Ciebie.
      • ona-25 Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 12:53
        Mam pytanie, ile kosztuje podpisanie umowy przedwstepnej u notariusza ?
        • womysia Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 15:19
          notariusz twierdzil, ze to zalezy od wartosci mieszkania/domu, ktore jest
          przedmiotem aktu. podalam wartosc i mi wyliczyli jeszcze podczas rozmowy
          telefonicznej.

przy wartosci 400 tys. zl wyszlo okolo 3200 zl. plus jakies 200 zl wypisy. wiec
          razem 3400 zl. z tego zaplacilam na razie 1950 zl (niby 60% ale rabat na wypisy
          dostalam :-) i potem zaplace drugie tyle.
          • ona-25 Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 15:26
            Dzieki za informacje. Moze byl to jakis notariusz z Warszawy ?
            • womysia Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 16:37
              tak, moge ci podac dane, nie wiem tylko czy mozna na takim forum? jak by
              skasowali to napisz maila, odpowiem ci.

Kancelaria Notarialna
              Wilcza 56 lok.5, 00-679 Warszawa
              tel.:(022) 621-13-20
              • ona-25 Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap 30.01.07, 16:46
                Dziekuje Ci bardzo.
    • Gość: Maribrengael Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: 57.66.193.* 30.01.07, 13:03
      Zadam może jeszcze idiotyczne pytanie... Czy developer może się nie zgodzić na
      podpisanie aktu notarialnego przy umowie przedwstępnej ? Co wtedy robić ? Albo
      zgodzi się tylko narzuci mi swojego notariusza, z którym nie wynegocjuję ani
      złotówki upustu przy akcie notarialnym przy umowie przedwstępnej i ostatecznej ?
      Czy prawo dopuszcza coś takiego, że notariusz może obciążyć mnie na maxa (czyli
      100% przy umowie przedwstępnej i 100% przy ostatecznej) ?
      • Gość: aga Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:25
        Develper może się nie zgodzić na podpisanie aktu notarialnego, i nie możesz go
        do tego zmusić. Ale wtedy masz jasny sygnał że jego intencje nie są do końca
        czyste i być może chce Cię oszukać. Mówię z własnego doświadczenia - kupiłam
        mieszkanie bez aktu, developer padł przed oddaniem mieszkań, kosztowało mnie
        dużo nerwów i dodatkowych pieniędzy zanim udało mi się odzyskać mieszkanie.
        Koszt był zdecydowanie wyższy, niż gdybym od razu podpisała umowę w formie
        aktu.
        Co do kosztów notarialnych, wszytsko jest negocjowalne z notariuszem, ale tak
        na prawdę nawet gdyby trzeba było 2x płacić po 100%, myślę że wbec kwot jakie
        wykładasz na zakup mieszkania na prawdę warto wydać te pieniądze i spać
        spokojniej.
      • Gość: D. Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:39
        deweloper teoretycznie moze sie nie zgodzic podpisac umowey przedwstepnej -
        prawo mu tego nie nakazuje i prawnie nie mozesz go do tego zmusic. Jesli jednak
        nie zgadza sie podpisac (nie kosztuje go to nic bo zwyczajowo koszty ponosi
        kupujacy) to znaczy ze cos kombinuje i w ten sposob zabezpiecza sie przed
        konsekwencjami zerwania umowy w przyszlosci. Niestety naczesciej tez narzuca
        swojego notariusza - tak bylo w moim przypadku, ale za bardzo tez nie
        naciskalem na swojego bo takiego nie mialem a zaproponowany dal upust, ktory mi
        odpowiadal. Prawo dopuszcza 100% max taksy przy umowie przedwstepnej i 100%
        przy ostatecznej. Niestety. Chyba, ze jest to spoldzielcze prawo wtedy jest to
        odpowiednio 50% z mocy prawa.
      • Gość: ZW Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.aster.pl 30.01.07, 16:03
        Po moich doświadczeniach "notarialno - dewelpoerskich"...........przychylam się
        do stwierdzenia, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie tak jak
        piszesz!!
        • Gość: dio Re: u.przedwstępna - akt notarialny? 2 x tyle zap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 19:55
          :)
          Żadna spóldzielnia mieszk nie podpisze umowy notarialnej przedwstępnej-nawet nie
          szukaj takiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka