Dodaj do ulubionych

Szukam firmy sprawdzajacej developerow

IP: *.net.iton.pl 21.05.03, 19:13
Witam, podobno istnieje taka firma w Warszawie. Szukam adresu www, email lub
telefonu.
pozdrawiam
Jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: Mioduszka Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 212.69.73.* 22.05.03, 11:06
      Ja też byłabym wdzięczna za taką informację, planuję kupić dom budowany przez
      firmę TEPOZ i chciałabym sprawdzić ich wiarygodność.
      • Gość: Kasia Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 195.245.217.* 26.05.03, 14:11
        Gość portalu: Mioduszka napisał(a):

> Ja też byłabym wdzięczna za taką informację, planuję kupić dom budowany przez
        > firmę TEPOZ i chciałabym sprawdzić ich wiarygodność.

WITAM WAS!
        Oto firma, którą mogę Wam polecić. Ja też przy ich pomocy sprawdziłam
        developera.
        WYWIADOWANIA GOSPODARCZA. INFO-NET przy Krajowej Izbie Gospodarczej ul.
        Trębacka 4 tel. 630 96 23, 630 96 93. Dostarcza ona informacji o firmie: jej
        statusie prawnym, dacie rozpoczęcia działalności, historii, kapitale
        rejestrowym, udziałach, składzie zarządu oraz osobach upowarznionych do
        występowania w jej imieniu. Określa rodzaj prowadzonej działalności, obroty,
        dane o finansach, nieruchomościach itp. To tak mniej więcej. Koszt to 231zł do
        5 dni roboczych, 340zł do 3 dni roboczych i chyba 590zł z dnia na dzień.
        Polecam bo koszt w stosunku do planowanego kosztu inwestycji jest bardzo mały.
        Ja odbieram swoje dokumenty 28.05 więc dam Wam znać. Potem planuję z nimi iść
        do Polskiego Stowarzyszenia Budowniczych Domów na Foksal 2 tel. 827 77 50 lub
        828 30 43 po poradę prawną (koszt 200 zł) - w piątek umówiłam sie z Prezesem
        Dewelopera, któremu mam zamiar powierzyć moje oszczędności na własne m.

POLECAM DOKŁADNE SPRAWDZENIE WSZYSTKICH, PONIEWAŻ JA JUŻ RAZ ZAUFAŁAM I OD 3
        LAT JAK NIE BYŁO TAK NIE MA MIESZKANIA. A znam w Warszawie osoby, które miały
        podobne przejścia.
        • Gość: Mioduszka Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 212.69.73.* 27.05.03, 12:56
          Witam Kasiu, dziękuję bardzo za informację. Już dzisiaj złożyłam zamówienie na
          sprawdzenie firmy. Masz całkowitą rację, lepij zapłacić teraz parę groszy (bo
          to grosze w prównaniu z kwotą jaką mamy wydać na miszkanie/dom. Ja też mam
          przykre doświadczenia z developerami (ze Świnoujścia)więc wolę dmuchać na
          zimne. Pozdrawiam, miłego dnia.
          • Gość: doodo Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 13:09
            Słuchajcie tak przez ciekawość chciałam zapytać, dlaczego nie kupujecie
            gotowych mieszkań? jak już stoją ? Może te dobre rozchodzą się jak świeże
            bułeczki? w czym rzecz.
            Poza tym wrto chyba zainteresować sie nie tylko developerem ale działką na
            której zamierza budować - jaki jest status prawny nieruchomości i czy jest
            wydana decyzja na budowę, czy była zaskarżona czy nie?
            Co o tym sądzicie?
            Ciekawska
            • Gość: DrOzda Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.siemens.pl 27.05.03, 13:29

> Słuchajcie tak przez ciekawość chciałam zapytać, dlaczego nie kupujecie
              > gotowych mieszkań? jak już stoją ? Może te dobre rozchodzą się jak świeże
              > bułeczki? w czym rzecz.
              A próbowałaś kupić coś w dobrej lokalizacji , rozkładzie i położeniu ???
              Tak mało się buduje że w gotowych zostają same ochłapy
              > Poza tym wrto chyba zainteresować sie nie tylko developerem ale działką na
              > której zamierza budować - jaki jest status prawny nieruchomości i czy jest
              > wydana decyzja na budowę, czy była zaskarżona czy nie?
              Oczywiście , ale nie można też popadać w paranoję.Zresztą jak głosi prawo
              Murphy'ego jeśli coś ma pójść źle i tak wcześniej czy później pójdzie.
            • Gość: Mioduszka Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 212.69.73.* 27.05.03, 14:00
              Gość portalu: doodo napisał(a):

> Słuchajcie tak przez ciekawość chciałam zapytać, dlaczego nie kupujecie
              > gotowych mieszkań? jak już stoją ? Może te dobre rozchodzą się jak świeże
              > bułeczki? w czym rzecz.
              > Poza tym wrto chyba zainteresować sie nie tylko developerem ale działką na
              > której zamierza budować - jaki jest status prawny nieruchomości i czy jest
              > wydana decyzja na budowę, czy była zaskarżona czy nie?
              > Co o tym sądzicie?
              > Ciekawska
              Doodo, zaspokoję twoją ciekawość. Znajomi kupili mieszkanie od developera,
              płacili kolejne raty w miarę postępów budowy i wszystko byłoby w porządku
              gadyby w tym czasie developer nie wziął kredytu pod zastaw hipoteki (przed
              podpisaniem umowy hipoteka była czysta) na której stoi ich blok (umowa
              przedwstępna sprzedaży niestety tego wariantu nie przewidywała). Developer
              spłaci kredyt, albo nie, a oni zostaną z mieszkaniem w powietrzu albo, co już
              się zdażało będą musieli wykupić ziemię raz jeszcze.
          • Gość: Kasia Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 195.245.217.* 27.05.03, 13:35

> Witam Kasiu, dziękuję bardzo za informację. Już dzisiaj złożyłam zamówienie
            na
            > sprawdzenie firmy. Masz całkowitą rację, lepij zapłacić teraz parę groszy (bo
            > to grosze w prównaniu z kwotą jaką mamy wydać na miszkanie/dom. Ja też mam
            > przykre doświadczenia z developerami (ze Świnoujścia)więc wolę dmuchać na
            > zimne. Pozdrawiam, miłego dnia.

NIE MA SPRAWY. Jeżeli będę mogła jeszcze w czymś pomóc - polecam się.
            Oczywiście trzymam kciuki za powodzenie "śledztwa".
            Pozdrowienia
          • Gość: Kasia Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 195.245.217.* 27.05.03, 14:27

> Witam Kasiu, dziękuję bardzo za informację. Już dzisiaj złożyłam zamówienie
            na
            > sprawdzenie firmy. Masz całkowitą rację, lepij zapłacić teraz parę groszy (bo
            > to grosze w prównaniu z kwotą jaką mamy wydać na miszkanie/dom. Ja też mam
            > przykre doświadczenia z developerami (ze Świnoujścia)więc wolę dmuchać na
            > zimne. Pozdrawiam, miłego dnia.

A NA KIEDY BĘDZIESZ MIAŁA ODPOWIEDŹ? JA MIAŁAM MIEĆ NA WCZORAJ ALE BYŁY JAKIEŚ
            PROBLEMY Z OBEJRZENIEM PRZEZ NICH KSIĘGI WIECZYSTEJ BUDOWY WIĘC PRZESUNĘŁO SIĘ
            TO O 2 DNI - ZRESZTĄ NIE MA BÓLU. SPOTKANIE Z PREZESEM MAM W PIATEK.
            • Gość: Mioduszka Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 212.69.73.* 27.05.03, 18:26
              Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Gość portalu: Mioduszka napisał(a):
              >
              > > Witam Kasiu, dziękuję bardzo za informację. Już dzisiaj złożyłam zamówieni
              > e
              > na
              > > sprawdzenie firmy. Masz całkowitą rację, lepij zapłacić teraz parę groszy
              > (bo
              > > to grosze w prównaniu z kwotą jaką mamy wydać na miszkanie/dom. Ja też mam
              >
              > > przykre doświadczenia z developerami (ze Świnoujścia)więc wolę dmuchać na
              > > zimne. Pozdrawiam, miłego dnia.
              >
              >
              > A NA KIEDY BĘDZIESZ MIAŁA ODPOWIEDŹ? JA MIAŁAM MIEĆ NA WCZORAJ ALE BYŁY
              JAKIEŚ
              > PROBLEMY Z OBEJRZENIEM PRZEZ NICH KSIĘGI WIECZYSTEJ BUDOWY WIĘC PRZESUNĘŁO
              SIĘ
              > TO O 2 DNI - ZRESZTĄ NIE MA BÓLU. SPOTKANIE Z PREZESEM MAM W PIATEK.
              Na poniedziałek i mam nadzieję, że sprawdzą w wyznaczonym terminie. Mnie
              również nie spieszy tak bardzo, bo ciągle negocjuję kredyt, ale wolę mieć
              pewność. Gdy tylko uzyskam jakieś informacje na pewno odezwę się. Pozdrowienia.
    • Gość: Krz Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 15:06
      Wiekszość spraw formalnych można sprawdzić samemu u developera (KRS, wyciąg z
      księgi wieczystej, pozwolenia na budowę, sprawozdania finansowe itd.- jak nie
      chce pokazać to do widzenia) moim zdaniem nie ma sensu za nie płacić
      wywiadowni. Co innego - historia firmy, to owszem jest jakaś informacja. Rzecz
      najważniejsza: podpisujcie umowę przedwstepną w formie aktu notarialnego (inna
      jest po prostu nieważna) i wpisujcie swoje roszczenie na hipotekę. To najlepszy
      sposób na zabezpieczenie swoich pieniędzy. Jak developer nie chce o tym słyszeć
      to jest naprawdę mocno podejrzany. Choć tak do końca nigdy nie mozna być pewnym
      i zawsze istnieje jakaś doza ryzyka. Nie ma wyjścia mieszkań gotowych jest mało.
      Pozdrowienia
      • Gość: Kasia Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 195.245.217.* 27.05.03, 15:46
        Gość portalu: Krz napisał(a):

> Wiekszość spraw formalnych można sprawdzić samemu u developera (KRS, wyciąg z
        > księgi wieczystej, pozwolenia na budowę, sprawozdania finansowe itd.- jak nie
        > chce pokazać to do widzenia) moim zdaniem nie ma sensu za nie płacić
        > wywiadowni. Co innego - historia firmy, to owszem jest jakaś informacja.
        Rzecz
        > najważniejsza: podpisujcie umowę przedwstepną w formie aktu notarialnego
        (inna
        > jest po prostu nieważna) i wpisujcie swoje roszczenie na hipotekę. To
        najlepszy
        >
        > sposób na zabezpieczenie swoich pieniędzy. Jak developer nie chce o tym
        słyszeć
        >
        > to jest naprawdę mocno podejrzany. Choć tak do końca nigdy nie mozna być
        pewnym
        >
        > i zawsze istnieje jakaś doza ryzyka. Nie ma wyjścia mieszkań gotowych jest
        mało
        > .
        > Pozdrowienia

Cześć. A co to znaczy "wpisujcie swoje roszczenie na hipotekę"??? Może to
        oczywiste pytanie ale lepiej wiedzieć :-) Będę wdzięczna za odpowiedź,
        ponieważ chyba w piątek podpiszę umowę przedwstępną. Z góry wielkie dzieki
        • magda120475 Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow 28.05.03, 12:14
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> > Cześć. A co to znaczy "wpisujcie swoje roszczenie na hipotekę"??? Może to
          > oczywiste pytanie ale lepiej wiedzieć :-) Będę wdzięczna za odpowiedź,
          > ponieważ chyba w piątek podpiszę umowę przedwstępną. Z góry wielkie dzieki
          W treści umowy (w formie aktu notarialnego) musi być wniosek o wpisanie w
          dziale III ksiegi wieczystej twego roszczenia o ustanowienie odrębnej wlasności
          kupowanego mieszkania i jego sprzedaży na Twoja rzecz. To bardzo ważne ! I nie
          jest prawdą, że umowa przedwstępna nie podpisana u notariusza nie jest ważna.
          Ale ta notarialna jest na pewno bezpieczniejsza-oczywiście pod warunkiem
          ujawnienia roszczenia, o którym wyżej. Powodzenia!
          • Gość: PK Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 13:35
            Z tego co wiem wpisy w księdze wieczystej mogą być tylkona podstawie aktu
            notarialnego. Poza tym przedwstępna umowa kupna nieruchomości bez formy aktu
            ntarialnego jest nieważna.
            • Gość: nowy Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: 193.178.143.* 28.05.03, 16:37
              Oj nie nieważna tylko z tego co wiem - NIESKUTECZNA. Po prostu papierek.
              Pozdrawiam
              • Gość: doodo Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 18:34
                Dziękuję za wyjaśnienia
                Wiem ,że mnie ten problem nie dotyczy bezpośrednio ,ale poprostu byłam ciekawa
                dlaczego chcecie korzystać z firmy sprawdzającej developerów.
                Wydaje mi się ,że najwięcej racji ma pan Krz - kim kolwiek jest i popieram
                takie podejście do sprawy.
                Ryzyko jest zawsze nawet dla samego developera - oczywiście uczciwego - w
                którego założeniu nie leży przekręt ale kalkulacja kosztów i opłacalności
                przedsięwzięcia a w końcowym efekcie zysk. Powodzenie przedsięwzięcia zależy od
                ceny zakupionego gruntu , ekonomicznego projektu, dobrej struktury mieszkań
                oczywiście lokalizacji i dobrej ceny - jak widać pewne składniki się wykluczają
                jak np dobra lokalizacja i cena.Jest to trudne i tak sobie myślę, że chyba
                trudniej byłoby mi zaufać dużemu developerowi bo nigdy nie wiadomo ,czy jeszcze
                panuje nad płynnością i czy jak zaczną się kłopoty to zanim się to runie jak
                kolos na glinianych nogach - tutaj do wszystkich aspektów czysto developerskich
                dochodzi sprawa umiejętnego zarządzania a z tym u nas chyba cały czas nie jest
                najlepiej, no i czasy mało przewidywalne.Druga sprawa to sposób finansowania
                jeżeli projekt ma zapewnione finansowanie niezależnie od sprzedaży mieszkań -
                to sprawa jest dalece bardziej bezpieczna niż finansowana z wpłat - co często
                jest w przypadku Spółdzielni. To takie dygresje na temat -
                Pozdrawiam i życzę szczęścia w wyborze.
                Dorota

• Gość: Krz Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 08:15
            Otóz umowa przedwstępna o ustanowienie odrębnj własności lokalu w innej formie
            niż akt notarialny jest nieważna. Wynika to z ustawy o własności lokali.Radzę
            zapoznac si z ta ustawa. Magda pewnie opierała się na przepisach K.C., wtedy
            rzeczywiście umowa przedwstepna jest ważna a ma tylko słabsze skutki.
            Podpisujcie umowy tylko w formie aktu notarialnego i wpisujcie swoje roszczenia
            do księgi wieczystej. W razie upadku developera bedziecie mieć pierszeństwo w
            zaspokojeniu swojego roszczenia (wg. kolejności wpisów) a także roszczenie
            bedzie skuteczne wobec każdoczesnego właściciela nieruchomości (ziemi na której
            stanie Wasz budynek)
            Pozdrowienia.
            • magda120475 Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow 29.05.03, 09:23
              Masz racje, że forma aktu notarialnego przy umowie przedwstępnej daje
              kupującemu o wiele silniejsze prawa (między innymi może domagać sie zawarcia
              umowy ostatecznej-czyli sprzedaży przed sądem, na podstawie umowy
              cywilnoprawnej nie ma takiej możliwości, ale na 100% umowa cywilnoprawna jest
              ważna!!! Faktem jest ,że sąd raczej nie ujawni Twojego roszczenia w KW na jej
              podstawie. Ustawa o własności lokali mowi, że ustanowienie odrębnej własności
              lokalu powinno nastapić w formie aktu notarialnego (art.7.2)-zgoda! Ale w
              umowie przedwstepnej (przyrzeczenia sprzedaży, zobowiązującej)nie następuje
              wyodrębnienie lokalu, a jedynie zobowiązanie do jego wyodrębnienia w
              przyszłości (samo wyodrębnienie i przeniesienie własnosci jest treścią umowy
              ostatecznej i ta rzeczywiscie musi być zawarta przed notariuszem).
              • Gość: Krz Re: Szukam firmy sprawdzajacej developerow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 09:52
                Magda. Jako prawnik (bo chyba nim jesteś) powinnaś wszystko dokładnie sprawdzic
                zanim wygłosisz opinię. Otóż polecam lekturę art. 9 ust. 2 ustawy o własności
                lokali. Sama powiedziałaś, że na podstawie umowy w formie pisemnej sąd nie
                wpisze roszczenia do KW. A wpisanie takiego jest warunkiem koniecznym by umowa
                była ważna.
                Z prawniczym pozdrowienie. Krzysztof.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka