IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 07:04
Mam pytanie - czy ktoś orientuję się co przewidują przepisy budowlane w
kwestii umiejscowienia śmietnika - jak blisko mieszkań, okien, zabezpieczenia
tzn. klapy na pojemnikach, częstotliowść opróżniania. Ewentualnie proszę o
uwagi jak rozwiązane jest to na waszych osiedlach.
Obserwuj wątek
    • Gość: doodo Re: Śmietnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 10:16
      Jeżeli chodzi ośmietniki wolnostojące - zadaszone, odległość od zabudowy
      przeznaczonej na stały pobyt ludzi (budynków) - chodzi o odległość od okien i
      drzwi powinna wynosić min.10m
      Troczę inaczej wygląda to w budowanictwie jednorodzinnym.
      Jeżeli chodzi o odległość od działki sąsiada 3 m jeżeli nie ma okien w
      odległości 10m, odległość może być mniejsza jeżeli po sąsiedzku też będzie
      śmietnik np. na granicy działki śmietniki mogą stykać się ze sobą.
      Usytuowanie śmietników trzeba nanieść na podkład geodezyjny (robi to geodeta
      uprawniony) i zatwierdzić w ZUD - śmietniki nie mogą stać na urządzeniach
      podziemnych (przewodzch itp.) musi być do nich zapewniony utwardzony dojazd
      itd, ale to już inna bajka
      Pozdr.
      • Gość: Reader Re: Śmietnik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 12:18
        Dzięki.
        A może coś konkretniej, gdzie szukac przepisów, norm, czy śmietniki musi byc
        zamykany, normy dla kontenerów itd.
        • Gość: doodo Re: Śmietnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 12:38
          Nie przesadzaj
          To co napisałam to same konkrety.
          Podstawowe wiadomości znajdziesz w prawie budowlanym.
          A pozostałe sprawy to moim zdaniem bicie piany - kontenery,jaki rodzaj,
          częstotliwość wywożenia itd.
          Jeżeli nie ma robót budowalnych to zarządca po uzgodnieniu z mieszkańcami
          decyduje jaka firma będzie obsługiwała osiedle i ustalają jekie kontenery o
          jakiej pojemności. A jeżeli mieszkasz na starym osiedlu w dużej spółdzielni to
          trochę czasu zabierze zanim kogoś zainteresujesz zapachem śmietnika.
          Jeżeli coś ci śmierdzi -to najlepiej zadbaj ,żeby częściej opróżniali śmietniki.
          Powodzenia
      • Gość: ala Re: Śmietnik IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.05.03, 12:36
        A może orietnujesz się jakie są wymagania co do ustawienia lamp oswietlających
        osiedle.

Jedna z takich lamp mam wprost przed oknem.
        nie muszę chyba pisac jakie jest to uciążliwe (chmary komarów latem, nie mogę
        otworzyć okna bo blask lamy jest wprost porazający)
        Z góry dziękuję za wyjasnienia.
        • Gość: doodo Re:oświetlenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 13:02
          Z lampami jest gorzej.
          Nie spotkałam przepisów, które chronią przed świeceniem w okna.
          Jeżeli jest to lampa przy ulicy to nir powinna - bo zazwyczj jest skierowana na
          jedną stronę - wkierunku tego co ma oświetlać.
          Jeżeli lampa oświetlająca chodnik - to radzę się zainteresować na czyim stoi
          terenie i do kogo należy - może udałoby się wymenić na taką która ma osłonę i
          nie świeci w stronę budynku.
          Chociaż u mnie w okolicy gmina postawiła lampy - b.ładne zapewne - są to
          okrągłe klosze - takie kule jest ich cały szereg ,świecą na lekko pomarańczowo
          Mieszkam na 4 piętrze i nie świecą mi w okna ale u syna w pokoju jest jasno jak
          w dzień. Nie sądzę jednak ,żebym coś zmieniła bo lampy są gminy - zapłacone
          społecznymi pieniędzmi i na moją prośbę nikt nie wyda kasy na zmianę - chyba że
          będzie to petycja mieszkańców z okolicy i zainteresuje sie tym radnych.
          Trudna sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka