Dodaj do ulubionych

Dachy u Agromana

IP: 192.168.25.* 30.11.01, 13:08
Czy ktoś juz widział powstające dachy na osiedlu Brzeziny? Jaki jest stan prac?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Joas Re: Dachy u Agromana IP: *.el-4100100.acn.pl 30.11.01, 19:47
      dzis bylam na budowie i orion 5 zaczyna miec dach.reszta jeszcze nie.pzdr
    • Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 03.12.01, 16:46
      A jak Pegaz III?
      • Gość: joas Re: Dachy u Agromana IP: *.el-4100100.acn.pl 03.12.01, 22:55
        niestety w piatek widzialam tylko jeden dach moze dzis to wyglada zupelnie
        inaczej. ale i tak jestesmy do przodu! pzdr
    • Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 04.12.01, 17:08
      Bardzo dzięki za info, jak będziesz na budowie to zobacz Pegaza III.
      Pozdrawiam
      • Gość: George Re: Dachy u Agromana IP: 195.116.92.* 05.12.01, 08:04
        Byłem wczoraj na budowie i w Orionie 5 gotowa jest konstrukcja dachu i
        wstawione są wszystkie okna, a w Pegazie III kończą wstaiać okna i przymierzają
        się do zrobienia dachu. Inne budynki trochę w tyle, a też widać postępy.

Pozdrawiam Sąsiadów.
        • Gość: Smerda Re: Dachy u Agromana IP: 134.65.212.* 05.12.01, 09:52
          Widziałem ostatnio (w sobotę) że Pegaz 1 był ocieplany styropianem (czy czymś
          takim). W budynkach po lewej stronie (Orion 5 i Pegazy 5 chyba tez 3) wstawiają
          okna. Martwi mnie nieco stan mojego Oriona 1 – czy może wiecie w jaki
          temperaturach można wylewać stropy ???
          No i pytanie drugie – VAT od 2002 będzie 7% jak waszym zdaniem drodzy sąsiedzi
          będziemy go płacić – od całej kwoty czy tylko od faktur które zapłacimy po
          nowym roku czy może w ogóle ???

Pozdrawiam
          • Gość: George Re: Dachy u Agromana IP: 195.116.92.* 05.12.01, 10:00
            Jeżeli chodzi o faktury i VAT to będziemy płacić VAT 7 proc. od faktur
            wystawionych po 1 stycznia 2002. Czyli od tego co zostanie zafakturowane (na
            fakturze VAT czyli po przkeroczeniu 50 proc. wpłat, a nie na fakturze pro-
            forma) jeszcze w 2001 roku VAT wynosi 0 proc. i nic tu nie grozi, że coś trzeba
            będzie dopłacać. Ale jeżeli 50 proc. wpłat przekroczysz dopiero w 2002 r to VAT
            7 proc. masz od całości.
            A jeżeli chodzi o wylewanie betonu to ostatnio w Muratorze pisali, że dodaje
            się jakieś środki, które uodparniają go na mróz - można podobno betonować nawet
            do -10 stopni.(polecam Murator 10/2001)
            Pozdrawiam Sąsiada
          • Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 05.12.01, 10:03
            Gość portalu: Smerda napisał(a):

> Widziałem ostatnio (w sobotę) że Pegaz 1 był ocieplany styropianem (czy czymś
            > takim). W budynkach po lewej stronie (Orion 5 i Pegazy 5 chyba tez 3) wstawiają
            >
            > okna. Martwi mnie nieco stan mojego Oriona 1 – czy może wiecie w jaki
            > temperaturach można wylewać stropy ???
            > No i pytanie drugie – VAT od 2002 będzie 7% jak waszym zdaniem drodzy sąs
            > iedzi
            > będziemy go płacić – od całej kwoty czy tylko od faktur które zapłacimy p
            > o
            > nowym roku czy może w ogóle ???
            >
            > Pozdrawiam

Witam
            Odpowiadając na Twoje pytanie jednego jestem pewnien, ten Vat 7 % na pewno
            zapłacimy, tylko pytanie o jakiej kwaoty, czy tylko od tej, która zostanie
            wpłacona w przyszłym roku, czy też od całości. Niestey słychać głosy, że od
            całości, gdyż kupno mieszkanie jest dopiero od podpisania aktu notarilanego,
            przenoszącego właśność mieszkania- a to nastąpi w przyszłym roku.
            Wiadomości pozytywne: strop można juz przy obecnej technologii wylewać i przy
            temp - 5 stopni.
            Jak czytam z opisu Agromanów budowa cały czas idzei do przodu, wstaiwają okna,
            budują dachy. To dobrze. Tak trzymać. Pozdrawiam
            • Gość: excel Re: Dachy u Agromana IP: *.*.*.* 05.12.01, 10:44
              Witam wszystkich, pozwólcie że przyłącze się do dyskusji.
              Moje mieszkanie "buduje się" w Pegazie IV. trochę jest do tyłu, byłem więc na
              budowie i jeden z Panów Agromana wspominał, że można budować nawet
              do -15 stopni!???. Czy tak jest zweryfikują najbliższe dni.
              A jeśli chodzi o VAT to ja otrzymałem pismo z Agromana w którym zapewniają że
              wpłty w 2001 roku przewyższające 51% inwestycji zgodnie z obowiązującymi
              przepisami podlegają stawce 0%, reszta wpłat 2002 r według nowych przepisów. Co
              prawda pismo dotyczyło ewentualnej stawki 22% ale to nie ma znaczenia.
              Pozdrawiam,
              • Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 05.12.01, 11:09
                Bardzo dobra wiadomośc. Pozdrawiam Sąsiada
    • Gość: Probe Sposób na VAT??? IP: *.*.*.* 06.12.01, 09:28
      Witam Agromanów - Sąsiadów!
      Wszyscy słyszeliśmy o łaskawej decyzji naszego rządu dotyczącej rezygnacji z
      wprowadzenia podwyższonej stawki VAT na mieszkania kupowane od developerów.
      Niestety decyzja ta nie dotyczy stawki 7%, która zacznie obowiązywać od dnia 1
      stycznia 2002. Oznacza to, że każdy z nas, kto do końca roku 2001 wpłaci do
      kasy Agramana więcej niż 50% wartości kupowanego mieszkania, pozostałe raty
      będzie zobowiązany wpłacić powiększone o 7% podatku.
      Wczoraj w Gazecie Prawnej ukazał się artykuł, który dał mi nieco do myślenia.
      Opisano tam dwa sposoby na uniknięcie płacenia nawet 7-mio procentowego VAT-u.
      Pierwszym z nich jest wpłacenie pełnej wartości mieszkania przed końcem roku
      2001. Drugim natomiast jest wpłacenie co najmniej 50% wartości i podpisanie z
      developerem umowy wstępnej w formie aktu notarialnego. W takim przypadku
      pozostała część płatności nie byłaby objęta podwyższoną stawką podatku.
      Kontaktowałem się w tej sprawie z panią Dyrektor Finasową Agromana. Ona ani nie
      zaprzeczyła, ani nie potwierdziła. Twierdzi, że słyszała o takim rozwiązaniu,
      ale nie gwarantuje, że nie funkcjonują przepisy, które w jakikolwiek sposób nie
      ograniczają takiej możliwości oszczędzenia "kilku groszy".
      Moją prośbą do szanownych przyszłych sąsiadów jest: czy ktoś z nas jest znawcą
      w kwestii podatków i czy jest w stanie potwierdzić lub zdementopwać taką
      plotkę. Warto się tym zainteresować, bo to w końcu nasze "kilka groszy".
      Serdecznie pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: Joas Re: Sposób na VAT??? IP: *.man.polbox.pl 07.12.01, 13:33
        sprobuje sie dowiedziec, pracuje w kancelarii prawniczej. dam znac w poniedzialek.
        • Gość: Probe Re: Sposób na VAT??? IP: 10.2.0.* 07.12.01, 13:40
          Gość portalu: Joas napisał(a):

> sprobuje sie dowiedziec, pracuje w kancelarii prawniczej. dam znac w poniedzial
          > ek.

DZIĘKI I ŻYCZĘ POWODZENIA!!!
    • Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: *.ts.pl 11.12.01, 13:27
      POWSTAJE JUŻ DACH NA PEGAZIE III. CZY ABY ZDĄŻA PRZED DUŻYMI ŚNIEGAMI.
      POZDRAWIAM WSZYSTKICH AGROMANÓW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka