Gość: Gosi@ IP: 212.160.86.* 01.02.07, 11:50 Może ktoś orientuje się gzdie w Częstochowie jest cmentarz żydowski i czy można go zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diabel_piszczalka Re: Cmentarz Żydowski 01.02.07, 12:00 Wejście nie jest legalne, bo cmentarz jest na terenie huty. Można wejść od ulicy Złotej lub przez most kolejowy od Szpitalnej. Cmentarz żydowski na mapie Kiedyś już o to pytałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=49837468&a=49837468 Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Cmentarz Żydowski 01.02.07, 12:13 a ja weszłam legalnie przez portiernie na hucie, pan portier tylko zajrzal do bagażnika i poprosił o dokument tożsamości,a potem pokazał dokładnie jak dojechać, warto było, to zapomniany ale niesamowity pomnik pamięci! mam nawet jakies zdjęcia,pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie żyd Nie chcemy mieć z żydami nic wspólnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:24 Mieszkamy w Polsce i tylko w Polsce, nie ma tu żadnych żydów, przyjeżdżają jedynie na modły i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nie chcemy mieć z żydami nic wspólnego IP: *.man.poznan.pl 01.02.07, 23:40 Tutaj nie chodzi o to czy Zydzi sa w Polsce. Tutaj chodzi o slady narodu i kultury, ktorej szczegolnie Czestochowa wiele zawdziecza. Zreszta za jakis czas wobec ruchow ludnosciowych coraz wiecej mieszakancow Polski nie bedzie Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosi@ Re: Cmentarz Żydowski IP: 212.160.86.* 01.02.07, 12:21 Przyznam, że trochę sie tym wszystkim rozczarowałam. To miejsce szczególne,także dla Polaków!! Dlatego nie rozumiem dlaczego tak ta sprawa wygląda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Cmentarz Żydowski IP: *.icis.pcz.pl 01.02.07, 13:13 Czym sie rozczarowalas ? Napisz jasniej. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Cmentarz Żydowski 01.02.07, 13:21 no własnie...co Cie rozczarowało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosi@ Re: Cmentarz Żydowski IP: 212.160.86.* 01.02.07, 13:44 Rozczarowało mnie to, co przyczytalamna tym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=49837468&a=49837468, zreszta przeczytajcie sami. nie sadzialm ze tak trudno tam sie dostac, mialam nadzieje, ze to miejsce traktowane jast jako zabytek a tymczasem lezy na terenie huty i nie kazdemu udaje sie tam dostac, a poza tym zal mi bardzo ze takie miejsce jest zapomniane przez ludzi i powoli niszczeje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Cmentarz Żydowski IP: *.man.poznan.pl 01.02.07, 23:19 Najpierw zobacz a potem sie rozczarowuj :)) Forum to tylko forum przeciez i nie moze zastapic zywego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypliwy Re: Cmentarz Żydowski IP: 213.76.167.* 01.02.07, 23:35 Bardzo klimatyczne miejsce. Dziwię się, że cmentarz jest tak zapuszczony. Nikogo to wogóle nie obchodzi. Fakt faktem, że od strony Huty ciężko się tam dostać, ale jeśli masz chęć to próbuj bo warto odwiedzić. Nie wybieraj się tam teraz. Najlepiej jest wiosną, latem lub jesienią. Byłem tam jakieś 1,5 miesiąca temu i bardzo mi się tam podobało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Cmentarz Żydowski IP: 212.160.250.* 02.02.07, 00:28 gosia podaj maila to wysle Ci kilka fotek z tego cmentarza... pewnie Cie zainteresuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Cmentarz Żydowski IP: 212.160.86.* 02.02.07, 15:11 Będe wdzięczna za te fotki: gosia858@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
radegk Re: Cmentarz Żydowski 02.02.07, 00:53 Witam, pod tym linkiem kilka informacji o częstochowskim kirkucie www.kirkuty.xip.pl/czestochowa.htm Na maila mogę Ci podesłać trochę zdjęć z cmentarza. Prośba do panów zwiedzających kirkut, zakładajcie jakieś nakrycie głowy, wypada uszanować mejsce i ludzi. -------------- pozdrawiam r a d e k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Nie chcemy mieć z żydami nic wspólnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 08:02 debil nie rozumie istoty zabytków ... ten cmenatrz to właśnie zabytek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie żyd Ale kto go będzie odwiedzał - żydzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:12 Tyle jest potrzeb i tyle spraw związanych z ratowaniem i upiększeniem zabytków w mieście/samego miasta też/, że nie mówcie nam o jakichś tam sprawacxh żydowskich. Niech sami żydzi i dają pieniądze na ratownie swoich zabytków, my tylko z eradością zaakceptujemy. Polskie cmentarze na Wschodzie "płaczą" i nikt jakoś oprócz Polaków jakoś temu nie zaradza. Wszystko się robi rękami tych właśnie polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ale kto go będzie odwiedzał - żydzi ? IP: *.man.poznan.pl 02.02.07, 12:15 Ten cmantarz jest czescia naszego miasta, taka sama jak inne zabytki czy cmenatarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja nie przeczę To niech go sami żydzi i pofatygują się odratować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:20 Polacy na kresach swoje cmentarze radują i bez żadnych fundacji tam czy dofinansowań. Pojedź go Grodna i popatrz w jakim stanie są polskie cmentarze i nie tylko w Grodnie. Żydzi utworzyli fundację w Czwie im . Ochmanna i niech ją wykorzystają dla swych celej . Mnie to absolutnie nie obchodzi, nie byłem nie będę żydem, więc, dbam o to , co moje Polskie. Niech każdy zadba o swój interes narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przepraszam za błę Re: To niech go sami żydzi i pofatygują się odrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:21 szybko i nie uważnie pisałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: To niech go sami żydzi i pofatygują się odrat IP: *.man.poznan.pl 02.02.07, 13:27 Moja mala - najblizsza - ojczyzna jest Czestochowa. Zabytki - takie jak ten cmenatrz - sa po prostu Czestochowskie - obojetnie z jakim narodem sa zwiazane - polskie, zydowskie, rosyjskie, niemieckie. Czestochowa to miasto 4 kultur. Dla mnie blizszy jest Czestochowski cmenatarz zydowski niz polski w jakims innym miescie, z ktorym nic mnie mnie osobiscie nie laczy. Duza ojczyzna - Polska - opiera sie na malych ojczyznach - takich jak Czestochowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie żyd Co i komu chcesz udowodnić, filozofie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:38 Sprawa jest prosta, niż ci się wydaje. Jak na naukowca masz słaby łeb ! Każde serce Polaka pamięta o swoich korzeniach i dba o nie. Pamiątką skąd pochodzisz i dokąd zmierzasz jest cmentarz i twój ród. Porzędek na twoim grobie rodzinnym wymaga od ciebie i twoich bliskich inwestycji dychowych i finansowych. Więc, jeśli ktoś zniszczył twój grób rodzinny jesteś zerem w oczach przodków jeśli nie zaopiekujesz się grobowcem na nowo i nie zrobisz sam tem porządku. Za cudze pieniądze każdy kretyn potrafi coś wskurać. Mowa idzie o społeczności żydowskiej w Częstochowie, która tworzy Funfacje im.Ochmanna i inne, a nie potrafi zadbać o własne groby. Więc, podaję przykłąd Polaków na Kresach. I co tu jest nie jasne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no to masz problem Re: To niech go sami żydzi i pofatygują się odrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:47 cytat "xx" : " ..Dla mnie blizszy jest Czestochowski cmenatarz zydowski niz polski w jakims innym miescie, z ktorym nic mnie mnie osobiscie nie laczy.". No to nie jesteś żadnym Polakiem, a jedynie kosmopolitą. Straciłem do Ciebie już dawno szacunek, przyznaję się, może niestety ? Kto wie ? Nie jesteś Polakiem/polakiem/ jeśli wyp[isujesz taką paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: To niech go sami żydzi i pofatygują się odrat IP: *.man.poznan.pl 02.02.07, 16:52 Jestem Polakiem ktoremu bardzo zalezy na pomyslnosci mojej Ojczyzny. W tej Ojczyznie mieszkali, mieszkaja i beda mieszkac przedstawiciele roznych narodow - nie tylko Polacy. Wszyscy oni sa dla mnie rowni. To tylko po II wojnie swiatowej Polska jest taka jednorodna narodowsciowo. Wczesniej przez setki lat Polska byla krajem wielonarodowym. Pewnie za jakis czas znow tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A już się nie Re: To niech go sami żydzi i pofatygują się odrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 21:35 usprawiedliwiaj, jesteś bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Ale kto go będzie odwiedzał - żydzi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:22 Nie jest ważne kto go będzie odwiedzał i odnawuał ... to po prostu zabytek, który ma swój klimat. Nie jestem żydem, a będąc w Żarkach zawsze zajrzę na tamtejszego kirkuta i cyknę foto ... bo to po prostu lubie. Kirkuty są świadectwem obecności społeczności, która zapisała się trwale w naszej historii. Ma to wymiar historyczny. Ich już tutaj praktycznie nie ma - pozostały po nich tylko te kirkuty, trochę kamienic, fabryk - często ruiny itp. I to jest w tym wszytskim najważniejsze ... ślad po ludziach ... Nie można dzielić zabytków na lepsze i gorsze ... masz coś przeciwko cmentarzowi czerwonoarmistów na kulach ... to też jest świadectwo historii ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajcie spokój Samo "śluniajstwo", nie ma w tym logiki . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:26 Powtarzam jeszcze raz : Niech ratują swoje zabytki i się zatroszczą tak, jak to robią Polacy na Kresach. Niech wyjadą i zobaczą, porozmawiają z nimi, jak ci , wspaniali patrioci to robią. Niech się pouczą. Widzę, że tym żydom, to i dundacje żadne nie pomogają. Daj i daj i daj i daj, jak w ich pieśniach i folklorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Samo "śluniajstwo", nie ma w tym logiki . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:32 W twojej pisaninie nie ma logiki ... piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia. Kto rzucił hasło że to ma być remontowanie ... czasem wystarczy trochę uprzątnąć i już ... Poza tym, czym jest okresowe odgruzowanie kilku nagrobków w porównaniu z marnotrastwem forsy publicznej w tym kraju ... ja wcale nie uwarzam że trzeba ten cmenatrz remontować ... za kilkadziesiąt lat sam po prostu zaniknie ... i już ... nas już zresztą wtedy też nie będzie ... Nie popadaj w paranoję człowieku... co to teksty ... niech każdy remontuje swoje groby. Głowę daję, że większość młodych żydów nie wie że w Cz-wie jest taki cmenatarz i w jakim stanie ... nawet jeśli wiedzą to mają to pewnie gdzieś To jest część naszej lokalnej historii ... a nie obecnych pokoleń żydów. I raczej dlatego trzeba by czasem pamiętać o tym kirkucie i coś tam zrobić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: więc sprzątajcie Re: Samo "śluniajstwo", nie ma w tym logiki . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:39 do jasnej.......i nie zawracajcie normalnym ludziom głowy swoim szlochem, zasłużycie się u swoich przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Pas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:50 Cholera człowieku ... po co ty się w ogóle wypowiadasz w tym wątku??? Nasłuchał się gdzieś jakiś głupot w rodzaju ... "my swoje ... wy swoje" i teraz powtarza ... i nie widzi że to do takich kwestii nie przystoi Zastanów się człowieku jakby wyglądała większość miast i zabytków historii gdyby nie prywatne inicjatywy czasem poparte lub i nie przez państwo??? Niektóre rzeczy robi się bezinteresownie a nie od razu bilans zysków i strat ... Szkoda gadać ... dzieciaku ... Koniec pisania bo to nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właśnie dzieciaku Re: Pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 21:36 odpoczywaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Cmentarz Żydowski IP: 213.76.167.* 02.02.07, 12:36 fotoforum.gazeta.pl/72,2,862,55488500,55504741.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic ciekawego Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:21 płakać się chce, dzika pustynia, hańba dla żydów, że nie mogą zrobić porządek i uczcić pamięc swoich zmarłych. Dajcie szybko im pieniądze, gówna wam a nie pieniędzy, jesteście bez serca i kasa wam nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki_pikol Re: Cmentarz Żydowski 02.02.07, 16:33 Hańba dla tych którzy nie umieją lub nie chcą uszanować dorobku innych kultur, które wrosły i współtworzyły nasza Ojczyznę przez ok. 800 lat. A co do tego, że gmina żydowska nic tam nie robi na terenie kirkutu, to się z tym zgodzę. Ale tutaj myślę główną przeszkodą jest to, że jest to teren huty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanzel_gretyl Re: Cmentarz Żydowski IP: *.venaritmo.com 03.02.07, 14:31 nie wiem ilu jest zydow w czewie, ale na pewno niewielu. co do cmentarza to ciezar jego utrzymania, a przynajmniej zachowania w jako-takim stanie, spoczywa na wladzach miasta, podobnie jak w przypadku innych zabytkow. i nie mowcie, ze jak zabytek jest zydowski, rosyjski czy niemiecki to my juz nie mamy obowiazku sie nim zajmowac, tylko powinni przyjezdzac potomkowie tych ludzi albo finansowac utrzymanie. w obecnej sytuacji najlepiej by bylo zeby nikt kto nie potrafi uszanowac spokoju tego miejsca o nim po prostu nie wiedzial. a ten kto lubi tam zajrzec od czasu do czasu niech to robi i nie chwali sie na forum. i tyle. po co te dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hencel Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 16:41 wyjechali za chlebem, dorobili się majątków, to niech pomyślą skąd pochodzą i zajmą się grobami swoich ojców i matek, niech trochę sami popracują i zfinansują pracę tych, którzy ew. będą pomagali robić ten pożądek na grobach ich rodziców. Nic dla nich za darmo. Za darmo, to my wywalczyliśmy dla żydów wolność. Teraz zapraszamy do współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Cmentarz Żydowski IP: *.icis.pcz.pl 03.02.07, 19:21 Wyjechali za chlebem ? 95 % wyjechala do obozow koncentracyjnych albo umarla z glodu i wycienczenia tutaj w Czestochowie albo zostala zamordowana w Czestochowie przez hitlerowcow. Reszta zostala zmuszona do wyjazdu przez owczesne wladze Polski po 1968. Za chlebem wyjechaly jednostki sposrod te calej masy Zydow zamieszkujacych Czestochowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umierali wszyscy Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:10 a szlochali sami żydzi. Polacy walczyli z bronią w ręku, żydzi zabierali manatki i uciekali gdzie oczy patrzą. Już nie mówię, że u nas spotykali niemca chlebem i solą, nic ty "xx"-sie nie wiesz lub udajesz greka. Chcesz to porozmawiaj z moją mamą dopóki żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Cmentarz Żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 08:19 a powstanie żydowskie w getto warszawskim to co?? Walczyli choć wiedzieli że nie mają żadnych szans??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstanie Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:27 to bezsens i jedyny zryw żydów, który nikomu nic nie przyniósł. Trudno tu mówić o bohaterstwie, raczej o ratowaniu siebie samych. Nie mówię już o pojedyńczym przypadku. Uciekali na Kresy Wschodnie , poczynając od XIX wieku i autorytetu nie mieli u ludności. Czemu ? Wielkie pytanie...bo byli żydami i mieli swój interes. Sowietów przyjmowali z radością, faszystów też i płakali kiedy im się robiła krzywda, często niesprawiedliwie. To kto temu jest winien ? Polak, a może Rosjanin, a może Niemieć, a może wszyscy razem się zawzięli na żyda ? Otóż, nie! Winien sam żyd, bo tak siebie nieuczciwie prowadził, niekiedy. Basta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Cmentarz Żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:00 Za to teraz mają ..... mimo że ludność żydowska stanowi poniżej 1% mieszkańców ziemii to 30% nagród nobla przypadka żydom lub żydopodobnym. Gdzie my jesteśmy w tej klasyfikacji??? Polak to był zawsze ułan z szabelką ... często bidny ale z honorem ... a Żyd pracował głową, był elastyczny i zaradny ... Wydaje mi się że większość ludzie nie cierpi żydów dlatego, że mają właśnie łeb na karku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ambicje Polaka Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:12 zawsze przerastały, a samokrytyki brakowało. Polak nie lubi osób mądrzejszych i bardziej wykształconych osób od siebie i nie toleruje "kaprysów" osób niezależnych. To, że w Polsce jest teraz źle, winni oczywiście sami polacy, a nie żydzi, nie podlega dyskusji, chyba,że jest jakaś ingerencja ze strony, ale ja o tym nie wiem. Polakowi należy się nauczyć kochać i bezinteresownie jeden drugiemu pomagać, a nadmiar dóbr materialnych ofiarować tym, którzy cierpią często nie z własnej winy. Od dawna mówię i powtarzam, że w Polsce należy stawiać na tych, którzy się nie splamili. Kraj , jak nigdy dotąd potrzebuje fachowości i gospodarności kierujących tak Państwie, jak i placówkami. Długi we Wrocławskim szpitalu, jak i tzw. dziura budżetowa nie powstały wczoraj, do tego doszło z jakiejś przyczyny. Należy ustalić przyczyny nieudolności instytucji i w niektórych dziedzinach państwowych. Kwitnie korupcja i oszukaństwo z gawędziarstwem, ciągłym sprawianiem wrażenia. To żadna fachowość tylko pozory, a pozory - mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i jescze żyda nie Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:19 lubią nie z tego powodu, że ma kark /nawet się zgadzając z Tobą/, ale z tego powodu , iż jest bezużyteczny dla ludności i kraju w którym mieszka, obywatelem którego jest. No i często przeszkadza/bo ma władze i pieniądz/ dojść do doskonałości ludziom nie żydowskiej rasy. Czyli sami żydzi często propagują tzw. ukryty nacjonalizm i ustalają wyższość swojej rasy nad innymi rasami. Niech osiągają sukces i nauczą się tym sukcesem dzielić z narodem, z którego często pochodzą. Nigdy nie zazdrościłem talentu żydom, ale tak często spotykam niechęć żydów do Polaków bardziej uzdolnionych i chcących wziąc sprawy w swoje ręce. Krótko: niech żydzi nie mieszają i nie rozrabiają, ale zgodznie budują Polskę i kochają się nawzajem a wszystko jakoś się ułoży. Jednak to są moje marzenia i nic więcej. Pozdrawiam żydów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Cmentarz Żydowski IP: *.icis.pcz.pl 05.02.07, 13:02 Twoje slowa o bezuzytecznosci nijak maja sie do rzeczywistej prawdy. Chociazby wez nasze miasto - Czestochowa w duzej mierze swoj rozwoj zawdziecza wlasnie Zydom. Bez nich nigdy tak szybko nie stalaby sie ponad 100-tysiecznym miastem. Te dobre zwiazki polsko-zydowskie trwaja rowniez dzisiaj - juz 2 razy odbyly sie Dni Zydow Czestochowian, nasza wystawa o Zydach w Czestochowie robi furore na swiecie, spektakl naszego teatru mlodziezowego oparty na motywach Zydowskich grany jest w USA ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak, ale te dni Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 14:49 żydowskie są tak Czwie potrzebne, jak mi żydowskie "pejsy", tak wiele błędów w decyzjach podejmowanych przez UM się przewija /krótkowzroczność i brak intuicji/, że dyskutować na łamach forum nie widzę sensu. Zbyt wiele trzeba powiedzieć. Tak dużo zgromadziło się faktów przemawiających za nieudolnością dziesiejszej częstochowskiej "elity rządzącej". Nie chcę o tym więcej mówić, bo widzę, że tylko roztrwaniam swoją dobrą energię. Więc kończe ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Cmentarz Żydowski IP: *.st.vc.shawcable.net 06.02.07, 01:58 Gość portalu: W napisał(a): > Polak to był zawsze ułan z szabelką ... często bidny ale z honorem ... a Żyd > pracował głową, był elastyczny i zaradny ... Roznie to bywalo, bo jak wezmiesz liste tych co w Pierwszej Kadrowej, to niepolskich nazwiska znajdziesz dosc sporo. > Wydaje mi się że większość ludzie nie cierpi żydów dlatego, że mają właśnie łeb na karku ... .. Wydaje sie, ze wiekszosc niecierpi "zydow" bo MUSI kogos niecierpiec. Przy czym kto ZYD wyznacza sami. To idzie od gory po doly. Poniewaz Kaczory niecierpia wszystkich, ktorzy nie klaszcza im i maja inne zdanie, to dla nich takim zbiorowym "zydem" sa wszyscy inni. Od Tuska z dziadkiem, po Sikorskiego z zona i Rokita z kapeluszem:)) Nie ma natomiast chetnych do szukania pozytywow w relacjach polsko-zydowskich. Na Zydow mieszkajacych w Polsce -szczegolnie przed wojna - patrzy sie jak na jakas jednolita grupe narodowosciowa, a to jest spory falsz, nikt w zasadzie nie mowi i pisze o Polakach tzw. wyznania mojzeszowego, czy Polakach, ktorzy mieli przodkow zydowskich, a nie nalezeli do kregu Zydow ani poprzez wyznanie, ani poprzez przynaleznosc do zydowskich organizacji itp. Mysle, ze bylby to interesujacy temat dla historyka, czy dziennikarza w Gazecie. Osobiscie mam przyjemnosc znac pania, ktora urodzona w Gruzji nauczyla sie od mieszkajacych tam od czasow zsylek Polakow naszego jezyka, studiowala w Moskwie polonistyke, uzyskala doktorat na jednym z polskich uniwersytetow, mieszka czesciowo w Polsce i Kanadzie, a zajmuje sie wygrzebywaniem dokumentow z posowieckich archiwow w Azji Srodkowej dotyczacych losow Polakow [w tym i polskich Zydow] zeslanych do Kazachstanu, i Syberie, a takze losow rodzin tych, ktorym nie udalo sie z Andersem opuscic CCCP. W sporej czesci te prace finansuje z familijej kiesy. Inna - uratowana z holokaustu - jako sekretarz jednej z polskich organizacji uzerala sie z kanadyjskimi szmatlawcami piszacymi o "Polish Death Camps". I prawde mowiac jest sporym naduzyciem propagandowym pisanie "bo mysmy ich ratowali" i robienie z tego wielkiego halo. Panstwo Podziemne ratowalo w miare mozliwosci SWOICH OBYWATELI z zaglady zafundowanej im przez niemieckiego okupanta. Za tym panstwem stal inny obywatel tego panstwa, ktory inydywidualnie badz w ramach organizacji podejmowal te ratunkowe dzialania uznajac to za obowiazek. Swoj i obywatelski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a o chlebie Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:12 mowa po roku 1946. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: te procenty twoje Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gułag Archipelag Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:23 Wojna zebrała wielkie żniwo w postaci ponad 20 mln ofiar.... przypomnij Leningrag, blokadę i biedę,głód kresowiaków....nie mówię już o 50 mln ofiar represji stalinowskiej i gułagach.....byłem tam, widziałem, rozmawiałem..... Chcesz płakać i o tym mówić, to mów, a nie rób jedynie z żydów bohaterów i biedaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Cmentarz Żydowski IP: *.vf.shawcable.net 04.02.07, 13:38 Gość portalu: hencel napisał(a): > > Nic dla nich za darmo. No wlasnie. W zwiazku z tym, ze NIC ZA DARMO, to organizacje zydowskie zadaja odszkodowan za mienie nalezace do polskich Zydow i zydowskich gmin, a przejete przez panstwo po wojnie i to najczesciej bezprawnie. Zanim napiszesz bzdure to chwile pomysl. Warto. > Za darmo, to my wywalczyliśmy dla żydów wolność. Teraz zapraszamy do współpracy > . Ty tez??? Podaj jakies szczegoly bo to warto poznac. Po nagrobkach na wojskowych cmentarzach wojennych, ze tak jak reszta polskiego wielonarodowego spoleczenstwa gineli we wszystkich formacjach wojskowych w czasie IIWS. W mundurach i bez mundurow. A o wyjazdach, tych powojennych Zydow, to lepiej nam zmilczec z zawstydzeniem, bo wiekszosc niepieknie wyjezdzala. Z roznych powodow. A na utrzymanie cmentarzy Zydzi placili PRL-wi grube pieniadze w zielonych, ktore jak sie okazalo po 80 roku znikaly w malo tajemniczy sposob za sprawa URMu. Tak wiec heclu, nastepnym razem, zebys nie wyszedl na hycla, to zanim napiszesz cos to poszukaj w ksiazkach i popytaj. W tej grze propagandowej pilka jest po obu stronach. I obie maja sporo argumentow nie do odrzucenia. Najgorsze jest jednak to, ze zazwyczaj koncza sie zwykla pyskowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spotykali niemców Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 17:19 chlebem i solą, dla mnie wystarczy ten sam fakt i nie chcę o nich więcej dyskutować, jak dotąd świetnie sobie radzą. Niech robią porżądek na swych grobach i nie płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Cmentarz Żydowski IP: *.icis.pcz.pl 04.02.07, 18:21 Powiedz kiedy spotykali ? Przeciez nie byli samobojcami - Niemcy przesladowali Zydow juz przed wojna. Zydzi w 1939 uciekali przed Niemcami na Wschod. Tam owszem mogli witac wkraczajace wojska sowieckie, ale jesli chodzi o witanie Niemcow to wyglada mi to na rewelacje na skale ogolnoswiatowa. Podsumowujac - jestem zdecydowanie przeciw szerzeniu nienawisci na tle rasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spotykali niemców Na Kresach Wschodnich - wszędzie, nie wiesz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 19:31 Najpierw spotykali czerwonoarmistów, bo mieli za złe Polakom, którzy słusznie ich trzymali krótko, potem po bolszewikach, od których dostali po głowie jeszcze więcej, położyli nadzieje w niemcach hitlerowskich i kiedy ci wkraczali na nasze tereny, to zdradzali Polaków i na samym początku spotykali "fryców" chlebem i solą, za co później byli wieszani i wystrzeliwani przez tychże "zbawców". O tym na Kresach Wschodnich wiedzą wszyscy, szkoda, że tu nie macie o tym zielonego pojęcia. Nie jestem antysemitą, ale po prostu nie lubię niektórych żydów i mam chyba do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domowy_pikol A co zrobili żydzi po wojnie dobrego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 12:15 Wyjechali do Ameryki ? Szwajcarii ect.? Korzyść z nich taka, że raz do roku przyjadą i pomodlą się w Oświęcimiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherman Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 12:38 co do tego, że cmentarz jest zabytkiem nie ma chyba nikt wątpliwości. Za jego utrzymanie powinien odpowiadać właściciel gruntu na którym się on znajduje, a więc chyba huta (chyba, że się mylę). Pieczę na tym powinien sprawować Konserwator Zabytków. Jak Huta nie ma kasy na utrzymanie, lub nie chce go utrzymywać, cmentarz powinno przejąć miasto (pamiętacie sprawę pałacu w Kruszynie, którego właściciel nie chciał go remontować?). Sam nie jestem Żydem, ale chciałbym, aby moje dziecko było świadome przeszłości Częstochowy i społeczności które kiedyś tworzyło to miasto. Cmentarz jest najlepszym świadectwem tej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Cmentarz Żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 08:16 Podobnie pisałem powyżej ... ale dzieciaki tego nie rozumieją ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Cmentarz Żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 08:21 i uprawiają jakiś śmieszny nacjonalizm .... bo inaczej się tego nie da nazwać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacjonalizm Nacjonalizm ? Raczej liberalizm narodowo-chrześcij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:19 nigdy nie był śmieszny, raczej tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś