Dodaj do ulubionych

Ceny transakcyjne

IP: 80.68.236.* 30.05.07, 18:03
Polecam:
www.lebiedz.pl/zobacz/sytuacjabiezaca
Bardzo ciekawy trzeci wykres (współczynnik 'L'). Wyraźnie widać bardzo silny
wzrost ilości ofert w tym roku. Pokrywa się to z analizami Posziego. Wróży to
na pewno jeżeli nie spadki, to silne wyhamowanie. Szkoda że nie ma wykresu
dla działek.

Pytanie do znawców - czy to są faktycznie ceny transakcyjne?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mgmg Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 30.05.07, 18:18
      analizna posziego z dnia 17.02.2006;(dwa tysiące *sześć*)

>Wydaje mi
      >się, że już widać solidne bariery popytowe: mieszkania kupują ludzie o niezbyt
      >wysokich zarobkach (w stosunku do wysokości rat) i biedniejszych już nie będzie
      >na nie stać, rynek na wynajem staje się coraz mniej opłacalny

bardzo trafna analiza, zalecam korzystanie z takich analiz

• Gość: kk Re: Ceny transakcyjne IP: *.aster.pl 30.05.07, 18:42
        analizna posziego z dnia 17.02.2006;(dwa tysiące *sześć*)

>Wydaje mi
        >się, że już widać solidne bariery popytowe: mieszkania kupują ludzie o niezbyt
        >wysokich zarobkach (w stosunku do wysokości rat) i biedniejszych już nie będzie
        >na nie stać, rynek na wynajem staje się coraz mniej opłacalny

bardzo trafna analiza, zalecam korzystanie z takich analiz

i co sie nie zgadza? w tej chwili mieszkania kupuja ludzie , ktorych _absolutnie
        _ nie stac na kredyty, ktore zaciagaja. To, co mialo miejsce w I kw. 2006 jest
        niczym w porownaniu z obecna fala bezmyslnosci podpuszczanych histerykow.
        Stosunek zarobkow do wysokosci rat jest przerazajacy. Libaralna polityka bankow
        + bezmyslosc naszych bogaczy ( cale 6 tysi netto na rodzine) doprowadzi do
        dramatow.
        A rynek wynajmu? jesli kupiles teraz miszkanie na kreche pod wynajem doplacasz
        do interesu. Jedyne co, to pozostaje liczyc na przyszle wzrosty i sprzedaz
        mieszkania z zyskiem.
        • Gość: mgmg Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 30.05.07, 18:44

mówisz że ci co kupili 15miesiecy temu na wynajem są w plecy?

bu ha ha
          • Gość: raf Re: Ceny transakcyjne IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 20:29
            ci co kupili 4 miechy temu są w plecy bo wynajem od dawna się nie opłaca tylko
            wzrost wartości a ta jest słaba. ja rozważam sprzedaż mieszkania i wejscie w
            fundusze. Ostatnie 3 miechy +30%
            • Gość: mgm Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 30.05.07, 20:43

no ale nie mów że przez ost 15miesiecy wzrost wartosci byl slaby.

ja wlasnie wystawilem ostatnie mieszkanie w wawie. sam tez bede wynajmowal (tzn
              mieszkal w wynajetym)
              • Gość: raf Re: Ceny transakcyjne IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 21:05
                15 miesiecy - lux, bezpieczna inwestycja ale teraz hmmmm najlepiej wszystko
                opchnąć i wchodzić w giełde.
                • Gość: mgmg Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 30.05.07, 21:16

opchnac nieruchomosci w wawie - z tym sie zgadzam, moment nie jest zły

czy wejsc na giełde? pewnie. tylko że nie na GPW .. Tu jest potencjał i do
                  wzrostów i do spadków ;) Ja tam jest zwolennikiem ostrej dywersyfikacji. i to
                  nie poprzez wchodzenie w fundudsze..
          • wegorkie2 Re: Ceny transakcyjne 31.05.07, 10:29
            > mówisz że ci co kupili 15miesiecy temu na wynajem są w plecy?

To trudno powiedzieć, jest możliwe że będą w plecy.
            Zarobi tylko ta drobna część z nich która właśnie sprzedaje to co kupiła, czyli
            m.in. Ty. A reszta która nadal trzyma - na jakiej podstawie twierdzisz że nie
            będą w plecy?
            • Gość: mgmg Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 31.05.07, 10:45

oczywiście nie mam co do tego pewności - przecież każdy się może mylić - ale
              mam przekonanie (graniczące z pewnością;). myślę po prostu że nie będzie
              nagłego 'krachu', paniki. A to dlatego że
              1. naprawdę duży procent ludzi którzy wystawiają na sprzedaż mieszkania po
              wysokich cenach wywoławczych wcale tych cen nie zamierza obniżać - nawet jeżeli
              nikt nie bedzie zainteresowany kupnem - oni po prostu testują rynek, 'szukają
              jelenia'. JAk nie znajdą, to dalej będą wynajmować. Tak więc rzeczywista podaż
              jest faktycznie tak duża jak to się mówi, ale tylko po cenach dla jeleni.
              2. przy każdej korekcie rzędu 5-10% będzie się włączał dodatkowy popyt . to
              akurat nie jest manipulacja mediów - mieszkań naprawdę jeszcze potrzeba
              • Gość: mgmg Re: Ceny transakcyjne IP: *.189.72.19.e-plan.pl 31.05.07, 10:47
                mam niejasne wrażenie że na temat wzrostów/spadków chyba już tu
                dyskutowano... ;)
                • wegorkie2 Re: Ceny transakcyjne 31.05.07, 11:10
                  Tak, rozumiem Twoją opinię... mnie tutaj bardziej chodzi o sposób myślenia, nie
                  o wzrost czy spadek. Wypowiadam się tu rzadko a czytam interesując się bardziej
                  obserwowaniem sposobów myślenia i błędów w nich. To są wg mnie rzeczy istotne bo
                  one dają nam podstawę na przyszłość.

Jestem inwestorem giełdowym i czasem ludzie mnie pytają "jak Ci idzie". Gdybym
                  miał się sugerować aktualnymi wycenami papierów to bym powiedział że dobrze, bo
                  pokonuję indeks i prawie wszystkie fundusze, ale prawda jest taka że jest to
                  złuda, bo papierów nie sprzedaję mając dłuższy horyzont. Odpowiadam więc to co
                  jest prawdą: "NIE WIEM jak mi idzie. MOŻE BĘDĘ WIEDZIAŁ za 5 lat.".

Jestem przekonany że akurat Ty dobrze wiesz o co mi chodzi, ale przyznasz że
                  wielu na tym forum nie widzi tego? W szczególności Ci co kupili kiedyś-tam
                  mieszkanie i myślą że są teraz bogaci. Nie są.
                  • Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne IP: 88.156.80.* 31.05.07, 12:08
                    gratuluje ze pokonujesz indeks / czyli wynik masz lepszy niz ma małpa ;) /
                    pozatym to dobrze mówisz :)
                    • Gość: raf Re: Ceny transakcyjne IP: 193.24.24.* 31.05.07, 15:58
                      do indeksu nie wchodza spółki wybierane przez małpę ! to tak BTW.
                      Wieć albo to był zart albo kompletnie nie wiesz o czym piszesz. O koledze
                      powyżej gratuluję i dobrze rozumiem co mówi bo też mam takie podejście. po 15
                      latach na giełdzie widziałem i przezyłem już wiele ;)
                      • Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne IP: *.wro.vectranet.pl 31.05.07, 21:27
                        niezrozumiales mnie
                    • wegorkie2 Re: Ceny transakcyjne 01.06.07, 10:28
                      Gadał Dziad do Obrazu.

Przecież wyraźnie mówię że nie wiem czy pokonuję indeks i nie wiem czy mi idzie
                      lepiej niż małpie. Będę to wiedział po latach...

Mówi się jedno, słyszą co innego...

Gdybym chciał się na bieżąco ścigać z indeksem, kupowałbym kompletnie inne
                      aktywa niż to robię teraz. To że akurat chwilowo tak mi wychodzi to przypadek.
              • Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne IP: 88.156.80.* 31.05.07, 12:19
                ad1) niewazne jaka jest obecnie podaz i szczegółowe motywy ogloszeniodawców
                wazne ze liczby ogłoszeń przybywa -sądzisz ze nagle ogloszenia zaczeli dawac
                tylko ci którzy testują rynek ?a wcześniej nietestowali ???
                ad2)3 lata temu mieszkań tez była potrzeba jakoś popyt sie niewłanczał

a co do paniki to masz chyba racje ale długa obs
    • Gość: gość Re: Ceny transakcyjne IP: *.kapsch.com.pl 31.05.07, 15:45
      Trend długookresowy jest wzrostowy , ceny po lekkim
      zawahaniu się znów dziarsko będą się pięły do góry .
      • Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne IP: 88.156.80.* 31.05.07, 15:48
        a ty co ? u wróżki byłeś ?;)heheheh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka